Indien och Pakistan tillsammans

Implikationerna av terrorattacken i Mumbai skall alls inte underskattas.

Det handlar om en ny typ av terrorattacker som vi inte sett tidigare.

Några tiotal terrorister slår samtidigt till med betydande bredd mot olika mål med hög profil i en större stad. Med all sannolikhet är de alla beredda att kämpa in i det allra sista.

Det är en ny typ av hot vi inte sett förut. Att en operation som denna kräver betydande förberedelser och organisation säger sig självt.

Från olika indiska källor sägs nu att de informationer man har tyder på att dessa terrorister har förankringar utanför landets gränser. Med all sannolikhet innebär detta Pakistan.

Det kan alls inte uteslutas. Vi har sett det förr.

Men medan detta förr lett till starkt ökade spänningar mellan de bägge länderna – med åtverkningar på internationell stabilitet i stort – hoppas jag innerligt att det denna gång skall få motsatt effekt.

Såväl Indien som Pakistan hotas av denna terrorism. Och de har ett gemensamt starkt intresse av att den bekämpas på ett så effektivt sätt som möjligt.

Jag vill vädja till Indiens och Pakistans regeringar att göra detta fruktansvärda attentat till ett avstamp för ett genuint och nära och effektivt samarbete mot den terrorism som i grunden hotar hela regionens stabilitet.

Nya spänningar mellan de bägge staterna blir i förlängningen nya spänningar i den vidare regionen – och inom staterna själva.

Sverige vädjar till Indien och Pakistan att nu ta steget till genuint nytt samarbete för att möta det hot som i grunden riktas mot dem bägge.

Vikten av detta kan knappast understrykas tillräckligt.

2 Responses to Indien och Pakistan tillsammans

 1. mrmhalland skriver:

  Har religion med detta att göra ?
  Tidningarna rapporterar om att västlänningar var målet.
  Visst har religion med detta att göra, nästan alla krig har en religiös bakgrund.
  Det är nu lätt att säga att det är ”de där muslimerna” som ställer till det.
  Och – visst är det nästan alltid muslimer – som begår dessa hemska dåd, men, inte i kraft av sin ursprungliga religion utan i kraft av en medveten misstolkning av sin heliga skrift.
  Vi kommer snart välja in muslimska stater i EU.
  Vilka ska vi rösta för / emot ?
  Vi måste nog välja bort alla stater som har ett ”heligt krig ” på sin agenda.
  Det är få stater som har det, men de finns och alla är inte muslimska.
  Är exempelvis Israel på väg in i EU ?

 2. alnabone skriver:

  En bra fråga mrmhalland!

  Jag har med liknande nyfikenhet följt dessa diskussioner. Som du mycket riktigt påpekade, så har den ordinarie, vanlige muslimen inget med fanatikerna att göra. Men fanatiker finns inom alla religioner, mer eller mindre. De muslimska anhängarna som gör dessa feltolkningar bidrar dessvärre att hela den muslimska skaran blir utpekad. Bara för att någon har en burka eller ber på en bönematta så växer skepsismen, dock mycket felriktat. Tyvärr har människan den säregna egenskapen att vara dömande och detta utförs med stor perfektion vilket bidrar till att vi mycket tydligt kan tala om just ”vi och dom”…
  Detta, tillsammans med övrig skepsism som är synonymt med det europeiska tänkandet gör det nog svårt att välja in muslimska stater i EU…

%d bloggare gillar detta: