Skandal igen?

Aftonbladet – och dess släp – försöker att misstänkliggöra mig och min hustru med hjälp av den dam som under delar av året kommer till Sverige och hjälper oss med barnpassning.

Det är alldeles korrekt att hon inte ålagts någon skatt i Sverige. Det är ett beslut som också fattats av skattemyndigheterna efter den information de fått.

Däremot betalas allt som skall betalas i laga ordning i Italien där hennes anställning också är. Under huvuddelen av året är hon nämligen inte i Sverige.

För ordningens skull kan informeras om att hon självfallet har uppehålls- och arbetstillstånd också i Sverige.

Och att hela arrangemanget utformats av en av landets mest ansedda revisionsfirmor – Öhrlings PricewaterhouseCoopers – för att allt skall vara korrekt.

Med beaktande av alla regler och lagar.

Större är inte den skandalen.

27 Responses to Skandal igen?

 1. knightone skriver:

  Socialdmokraterna och dess undersåtar uppvisar en tämligen desperat sida för närvarande, självfallet avser detta sensationsmakande till att mildra det samarbetsfiasko som S+Mp ställt till med.

 2. jenny71 skriver:

  Svensk vänstervriden media när den är som sämst. Kör så det ryker Carl Bildt. Du är bäst.

 3. soli01 skriver:

  Har man folk heltidsanställda att bara jaga blir resultatet därefter. Ynkligt är det. Visst ska vi kunna kontrollera våra politiker, men nu får det löjet skimmer över sig. Varför är man så desperat, kan man fråga sig. Jo, jag anar att makten är vikigast!

 4. perfro skriver:

  Misstänkliggöranden verkar ha blivit en del av det politikska spelet och främst är det socialdemokraterna som ägnar sig åt det.

  Mona Sahlins ”skumraskaffärer” var faktiskt grövre än när man snabbt lyckades få bort ett par moderata nyblivna statsråd eftersom de hörde till den stora skara som inte betalt sina rodio-tv-licenser.
  Nästa skamgrepp var när Reinfeldts statssekretera föll på eget grepp när hon tillsammans med en manlig bekant åt en måltid på en restaurant och drack vin till maten.
  Fel,därför att hon hade en säkerhetspolitisk uppgift sa man.

  Samtidigt bortförklarade när GP:s statssekretere misskötte sig i samband med tsutaminkatastrofen och medveten ljög inför KU,
  Bra att LD en tid var i karantän.
  Men vid en ny s-regering lär han återkomma.

 5. Torsten skriver:

  För Aftonbladet är det viktigare att göra en höna av en liten fjäder (i detta fall var det inte ens en fjäder) än att göra en saklig rapportering. Ynkligt!
  Journalisterna på Aftonbladet har mycket att lära.
  Ett seminarium som leds av vår Utrikesminister kanske?

 6. tg46 skriver:

  DN och SvD (??!) har redan tagit upp samma ”uppgifter”. Förresten är SvD:s artikel en exakt kopia av den som finns hos DN.

  Man undrar ibland på vems sida SvD står…

  cheers
  tg46

 7. florimond77 skriver:

  Jag förstår inte varför alltid debatter skall handla om huruvida det är vänstervridet eller inte så fort media agerar i vanlig normal demokratisk anda. Även om Monas övertramp var gräsligt så fattar jag inte vad det har med det här att göra?
  Jag förstår heller inte varför alltid höginkomstare ska ha så svårt att betala. De har ju råd. Jobbar man här betalar man skatt här punkt slut.
  Förmodligen betalar familjen Bildt varken till eller från oavsett var barnflickan bor, men vad som kritiseras är väl just att det inte betalas skatt i Sverige när man är skriven här osv. De flesta höginkomstare gillar inte skatt därför att dom inte behöver använda sig av tex socialhjälp och mycket väl kan betala för dyr sjukvård och utbildning så om man bortser från vägarna dom kör på betalar dom för ”andra”. Beträffande politiker, kungahus och andra statsanställda glömmer de oftast bort att deras löner är våra kära skattepengar. Moraliskt ser jag inget beklämmande i att betala för andra. Länder kommer alltid att ha sina utsatta barn, sina utanförskapsmänniskor, utanförklasser och medborgare i behov av hjälp. Vi är ju trots allt bara människor. Ett samhälle som inte kan ta hand om sina små och sina utsatta är inget bra samhälle. Därför skall vi vara stolta över Sverige. Tycker vi att det kostar för mycket finns det kanske andra sätt att lösa problemen. Tex att inte blunda för dess orsaker. En gladare värld kostar säkert mindre.

 8. hinterstoiser skriver:

  … Är någon på kvällstidningarna överhuvudtaget utbildad journalist? Jag tänker bara att det måste vara synnerligen nedslående att spendera år på journalisthögskolan bara för att hamna på en kvällstidning som Aftonbladet och skriva artiklar som ”Rikast i din kommun” eller ”Stort Kräfttest, vi har hela listan”… och nu denna ickenyhet som bara syftar till att försöka förflytta lite av fokus bort från de senaste i raden av oppositionens debacles.

 9. knightone skriver:

  SVD på Webben, Expressen och TV4 är samma sak. Dom har samarbetsavtal.

  TT skickar ut artiklar som når samtliga redaktioner, titta därför efter TT i botten på artikeln så ser ni om det kommer från ”din tidning” eller skrivet av en anonym redaktion och alltså en anonym person.

  TT skulle en gång i tiden vara oberoende men har gått ifrån detta och jobbar idag med sensationsjournalistik och vänsterpropaganda.

 10. lombryssel skriver:

  Florimond77,
  Vadå skandal? Lägg märke till att Carl och hans fru har t.o.m. för attt vara säkra i detta Jante-land, låtit Öhrlings PricewaterhouseCoopers checka att allting är korrekt och att skattemyndigheterna har inget att invända mot upplägget. Otroligt vänstervridet. Aftonbladets journalist bör be om ursäkt. Sossarna är desperata. Carl stå på Dig.

 11. svenike skriver:

  Carl Bildt, det förvånar mig att Du i Din ställning och Din erfarenhet på nytt utsätter Dig för detta. Ove Rainer gjorde heller inget juridiskt fel, men hans smartness resulterade i förlorat förtroende i väljarnas ögon. Man saknar politiker med sunt förnuft och heder, som Gösta Bohman.

 12. felixh skriver:

  Socialdemokraterna och SSU har folk som är heltidsanställda på att följa de olika statsråden och deras närmaste medarbetare. De följer varje presskonferans och genomför djupdykningar i deras privatliv i syfte att smutskasta dem. Detta liknar väldigt mycket den rörelse som Guillou avslöjade som IB. IB använde facket som rapportör. Nu används SSU. Det ser mycket illa ut för demokratiutvecklingen. Stå på dig Carl!!!

 13. kristinaw skriver:

  Mja, något haltar. Antingen folkbokförd och skatt i Sverige eller icke folkbokförd och icke skatt. Så är det nog, oavsett vad den anlitade revisionsfirman tyckt. Är folkbokföringen till för att ge den anställda rätt till sjukförsäkringsförmåner i Sverige (varför annars folkbokföra, om anknytningen i övrigt är till Italien)? Trist att se att CB hamnat i detta ljus. En debatt som är omöjlig att vinna. Alltför många vill -oavsett det formellt korrekta (och här finns nog tvivel i den delen)- se dem ”däruppe” falla. Och högre upp än CB är svårt att finna någon.

 14. hariknaidu skriver:

  Carl, I feel soory for your wife because she might not really understand the isues in Sweden because even some cabinet nominees, if you recall, had to resign before taking office.

  Under EU regulations it’s legally allowed to live and work in any member country, as long as the period of (continuous) residence doesn’t exceed six months during the calendar year. A lot of us senior/retired citizens know how to enjoy the benefits of holiday in other EU countries and, of course, we’ve to be cleared by local tax regulations in case we decide to stay over the non-taxable period….As you know in Vienna (Austria) during time of Kriesky, as Chancellor, a law was passed which allowed UN staff to retire in he country without any local/national tax liability.

  You particular case, I’m afraid, is a sad one reflecting on local politics and whatnots.
  You can handle it, I am sure, but I feel sorry for your good wife. i’ve a lot fo sympathy for Italian style family life – so speak up and defend her!

 15. malin90 skriver:

  Men det är ju ett problem!
  Om skatteverket säger att du har gjort fel borde du åtminstone kolla upp saken igen. Hon är folkbokförd här men är här mindre än halva året, ni betalar ingen skatt här för henne trots att skatteverket säger att ni borde.
  Du verkar tycka det är OK att bryta mot lagen bara på grund av att du har mycket makt.
  Det är bra att aftonbladet inte är rädda för att granska regeringen och för att hamna i er onåd. Sådan är riktig media!

 16. visionara skriver:

  Men om detta och vad det säger om socialdemokratens Britt Bohlins demokratisyn (”Marodörer som Maud måste ställas till svars, vi kan inte låta dessa ivriga bävrar tugga sönder Sveriges demokrati.” ) finner uppenbarligen varken Aftonbladet eller någon annan nättidning anledning att rapportera.

  http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2469621

  M v h

  V

 17. carlbildt skriver:

  Eftersom hon är anställd i Italien betalas självfallet arbetsgivareavgifter och motsvarande sociala avgifter där. Och skattemyndigheterna i Sverige har i sin taxering av henne beslutat att hon inte skall erlägga någon skatt.

 18. actaestfabula skriver:

  Det säger mycket om krypskyttarnas dilemma när de inte lyckas ladda med bättre ammunition.
  Oärligheten lyser som ett tomtebloss genom hela artikeln.
  Syftet att skada helgar tydligen varje medel.

  Carl Bildt har visat vid samtliga tillfälle då hoppfulla journalister försökt skandalisera honom att han har fullt klart för sig vad som är rätt och korrekt och vilken personlig resning det krävs för att bära upp en ministerpost i Sverige.

 19. rormok skriver:

  Det börjar lukta val och i ”krig och kärlek” är allt tillåtet.

  Men detta är på gränsen för det tillåtna, anser jag.

  Jag måste faktiskt säga att, i mitt tycke så har alliansen kört med en rakare och ärligare stil än vad jag är van med, som åskådare, och genom att rösta, deltagare i det politiska spelet.

 20. perfro skriver:

  Svenskans artikel om detta i dag är inte saklig.
  En skatteexpert tillfrågas utan att ge något klart besked.
  Dummast är dock uttalandet att såvitt han vet så har det inte inkommit nån ansökan om detta.

  Tidningen försöker också likt DI ge läsarnas uppfattni ng om rätt eller fel.
  Vad vet de om det mot bakgrund av bara denna artikel?

 21. leifedvin skriver:

  Har inte läst Carls blogg tidigare. Imponeras av mängden devota kommentarer – Carl är nog nöjd. Undrar ändå varför man söker arbetstillstånd i Sverige när anställningen är i Italien.

 22. metusalem skriver:

  Man upphör aldrig att förvånas över AB och deras journalister. Uppenbarligen grävs det intensivt för att hitta det verkliga scoopet.

  Till AB vill man nog rikta en vänlig hälsning att inte bussa sina 1/4-dels medarbetare att
  i tid och otid komma åt CB. Lär av tidigare fiaskon. CB är faktiskt ett par nummer för skicklig för att falla till föga för knallpulver.

  I sak är det väl trevligt att ett arbetsutbyte kan förekomma inom EU. Även på ett så elementärt område som barnpassning. Vis av konfrontationer med de stora mediagiganterna har ju CB uppenbart frågat Skattemyndigheten hur göra. Därmed borde saken vara OK.

  Men icke, de flitigt grävande har uppenbart för lite meningsfull sysselsättning.

  Annars kan man ju tipsa om att det finns en omvärld där människor, speciellt barn, lever under vidriga betingelser. Miljön kan behöva hjälp av några skarpa pennor. mm, mm.

 23. bestofmankind skriver:

  leifedvin,

  Varför man söker arbetstillstånd i Sverige när anställningen är i Italien, är för att utnyttja de allra bästa som finns i båda länderna.

  Att medan man är i Sverige ta del av landets välfärd – vården t ex om det behövs. Och i Italien förmodligen mindre arbetsgivarskatt för arbetsgivaren och sämre arbetsvillkor för arbetstagaren.

  Att barnflickan/au pair – trots sin ålder, 46 år – fick vara en barnflicka är ännu en stor fråga. Enligt migrationsverket skall en barnflicka vara mellan 18 och 30 år.

 24. florimond77 skriver:

  lombryssel
  Jag har inte ens använt ordet skandal.

 25. norah4you skriver:

  Undrar om bestofmankind förstått att via har fri rörlighet inom EU? Italiens välfärd är annorlunda men inte sämre än den svenska. Känner italienska familjer där Nonna har au pair som sällan är under 30 år för att få den hjälp på ålderns höst som inte alltid går att få ens i Italien om generationerna bor nära varandra men har heltidsjobb i någon närliggande storstad.

  Osar katt om vänsternissarnas och vänsterpartiklarnas avundsjuka.

 26. leifedvin skriver:

  Man läser vad Carl skrivit i denna affär:”Och att hela arrangemanget utformats av en av landets mest ansedda revisionsfirmor – ÖhrlingsPricewaterhouseCoopers – för att allt skall vara korrekt”. – Öhrlings kan inte vara särskilt måna om sitt anseende som gör vilka uppdrag som helst åt vem som helst.

 27. bestofmankind skriver:

  norah4you,

  Fri rörlighet inom EU omfattar medborgare i EU och EES-länderna. Ukraina – där ”barnflickan” kommer ifrån – tillhör varken EES eller EU.

  Användandet av ordet avundsjuka avslöjar att du är kvar i sandlåda-åldern.

%d bloggare gillar detta: