Nya ambassadörer till Sverige

Jag glömde att i dag på morgonen skriva att jag i dag också – vid sidan av bl a det viktiga besöket från Kroatien – skulle ta emot nya ambassadörer från  Förenade Arabemiraten, Burkina Fasso, Jordanien, Kazakhstan och Tyskland.

Det blev samtal med varierande innehåll och djup med dem alla fyra.

Förenade Arabemiraten öppnar nu ambassad i Stockholm och kommer här att representeras av en av sina kvinnliga ambassadörer. Relationerna utvecklas snabbt – det gäller bl a ekonomi och turism. Men också politiskt är vi intresserade av en närmare dialog – jag hoppas kunna träffa dess utrikesminister inom kort.

Burkina Fassos ambassadör – stationerad i Köpenhamn – är känd som förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter i sitt land. Gunilla Carlsson var nyligen där och vi har ett viktigt biståndssamarbete.

Med Jordanien är de politiska relationerna omfattande. Jag har varit i Amman två gånger och haft givande samtal med dess utrikesminister vid betydligt fler tillfällen än så. Fredsprocessen i Mellersta Östern – men också Jordaniens potential som turistland – var naturliga samtalsämnen.

Kazakhstan är ett stort och betydelsefullt land som vi har alla utveckling att utveckla relationerna med. Det gäller politiskt såväl som ekonomiskt även om det ju finns en viss spänning i vår syn på t ex mänskliga rättigheter. 2010 kommer landet att vara ordförande i OSCE.

Med Tyskland är relationerna ju synnerligen mångfasetterade, och under hösten har vi ju haft besök av såväl förbundskansler Merkel som utrikesminister Steinmeier. Relationerna med Tyskland – på alla områden – är och förblir en av våra allra viktigaste relationer.

I morgon kommer de att åka hästanspänt ekipage upp till Slottet för att i sedvanlig ordning tas emot av Kungen och därmed i fullaste formell bemärkelse bli ambassadörer för sina respektive länder till Sverige.

5 Responses to Nya ambassadörer till Sverige

 1. trannel skriver:

  Carl!
  Är det fortfarande Sju-glasvagnen som används som fortskaffningsmedel till slottet? Om så är fallet, undrar vän av ordning, om fordonet är miljöcertifierat. Dragarna avger metan och andra mindre önskvärda restprodukter. Har någon miljökonsekvens-utredning gjorts i ärendet? Skulle inte förvåna mig, om Mp inte vid lämpligt tillfälle interpellerar utrikesministern om detta! Läs på!
  Mvh

 2. carlbildt skriver:

  Jag får förbereda mig på det – dock tror jag att arrangemanget snarare faller under Hovets än under UD:s formella ansvarsområde.

 3. mrmhalland skriver:

  Vad är Burkina Fasso ??

  Ett land antar jag ?
  Inte ens på Wikipedia fanns det som uppslagsord.
  Vad innebär det att vi har ett ”viktigt biståndssamarbete” med dem ?
  Jag är kanske lite fördomsfull, men det samarbetet låter vid första tanken lite ensidigt.
  jaja, var det än ligger och hur vårt samarbete än ser ut är det ju bra att det finns förespråkare för mänskliga rättigheter där.
  Hoppas att det är till det arbetet vi bistår dem.

 4. tg46 skriver:

  Med all respekt till CB, skall det vara Burkina Faso med ett s.

  En snabb google med ”burkina faso” ger många intessenta länkar – wiki, sida, läkare utan gränser, m.fl.

  tg46

 5. mrmhalland skriver:

  Tack tg46,

  Där ser man så lite man vet när man sitter i ”trygga Norden”.
  Det är tydligen samma land som tidigare hette övre Volta.
  Över 13 milj. invånare och här sitter man och tror att det är någon liten by på en plats som man knappt kan ta sig till.
  Man lär sig mycket på denna blogg.
  Med lite tur blir man också mer vidsynt.

%d bloggare gillar detta: