Till Buzkashi-landet

Strax lyfter vi från Kabul för att flyga över de höga bergen i Hindu Kush – en utlöpare Himalaya – upp till den sydliga delen av de centralasiatiska slätterna vid Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan.

Där uppe möter en till stora delar annan värld – om än i samma land.

Den väpnade konflikt vi associerar med Afghanistan är i allt väsentligt en konflikt i de pashtun-dominerade områdena mellan Indus-floden i Pakistan och Hindu Kush mitt i Afghanistan. Och fokus ligger i landets södra och östra delar.

Norr om Hindu Kush möter vi Centralasien snarare än Sydasien med en befolkning som till större delen har en annan etnisk sammansätting och en annan historia.

Detta är buzkashi-sportens land – när män på häst kämpar om en död get i en sport med tydliga rötter i centralasiens ryttararméer och snabbrörliga politiska förändringar.

Mazar-e-Sharif var en av de allra sista städer som erövrades av talibanerna när de gradvis tog över landet, och det var här som deras fall inleddes.

Den 9 november 2001 besegrades 3.000 talibandsoldater utanför Mazar-e-Shariff av en koalition av olika arméer med understöd av CIA och amerikanskt flyg. Det slaget avgjorde norra Afghanistans framtid, och inom tre dygn hade den s k norra alliansens styrkor tagit över så gott som hela norra och västra delarna av landet. Den 13 november föll Herat.

Så staden har sin symboliska betydelse i det moderna Afghanistan – men också sin ekonomiska. Större delen av landets jordbruksproduktion finns här uppe – även om just nu den förödande torkan har skapat en helt annan situation och utmaning.

Och det är här uppe som svenska soldarer i ISAF gör sina insatser för stabilitet och säkerhet i det omstridda landet.

6 Responses to Till Buzkashi-landet

 1. berzercer skriver:

  Carl!
  Nu har jag följt din blogg under en tid och kan göra några reflektioner.
  1. Informationen är genomgående intressant. Den har fått upp mina ögon kring frågeställningar som jag normalt sett inte tar del av.
  2. Jag får lite insikt i hur livet som utrikesminister kan te sig. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig mig omfattningen på detta arbete, Imponerande!!
  3. Jag uppskattar verkligen att du mitt upp i allt arbete tar dig tid att dagligen uppdatera bloggen. Även detta är imponerande och föredömligt!! Jag har letat efter andra topp politekers bloggar men det är inte lätt att hitta något…

  Slutligen vill jag tacka för att du på ett personligt sätt delar med dig av dina upplevelser och erfarenheter. Det ger mig ett perspektiv på vardagslivet.

  Ha en bra dag!

  /Torkel

 2. tnsexton skriver:

  Att den svenska ISAF-styrkan gör bra i från sig inom sitt ansvarsområde är väl omvittnat. Deras resultat skulle bli ännu bättre och ge mera långsiktiga effekter om de även gavs ökade möjligheter till rent humanitärt arbete, så militärer de är.

  Att förvägra dem detta instrument till förtroendeskapande åtgärder och till verkligt konkret (åter)uppbyggnad pga några byråkratiska och/eller biståndsideoligiska strävanden att upprätthålla distinktionen mellan militärt och civilt drabbar bara den afghanska befolkningen och det svenska anseendet!

  Att skapa förtroende och tillit (hearts and minds) i all ära; konkret hjälp till skolor, brunnar, vägar och sjukvård håller förmodligen talibaner och klanledare stångna på en längre sikt än enbart militärt skapad fysisk säkerhet.

  Ge ISAF-styrkan detta mandat och dessa resurser! Det är ett beslut som den svenska regeringen sitter på, inga andra!

 3. vindoberg skriver:

  Fy för våld med och mot djur!!! varför ge sig på djuren? De människro som gärna vill se våld, kan väl ge sig på varandra istället, så kanske det problemet löset sig självt.

 4. soli01 skriver:

  tnsexton – är det som Du säger (7:55) måste det till en förändring där och kanske detta kommer att ske? Vi får alltså hoppas att denna ”tvist” kan lösas så även den militära delen kan hjälpa allmänheten och därigenom bättre hålla talibanerna på avstånd.

 5. foretagsledare skriver:

  pss som Irak-kriget, så måste västmakterna fundera över hur man avvvecklar sitt militära engagemang i Afghanistan.

  Ska väst över huvud taget ta på sig en korrigerande roll i ”Långbortistan” med de inhemska förutsättningar i landet som råder ???

  Och vad händer om man avvecklar engagemanget ?

  Det har ju varit långa perioder tidigare då Afghanistan levt med sina egna förutsättningar…

  Bottnar inte allt detta i att väst vill ha ett brohuvud i regionen & engagemanget är enbart medel för att försöka upprätthålla detta brohuvud ?!

 6. tnsexton skriver:

  Foretagsledaren

  Googla på ”The Great Game”, läs och du kanske inser intresset för området.

%d bloggare gillar detta: