Dag och middag i St Petersburg

Sitter nu på flygplatsen Pulkovo vid St Petersburg i väntan på avfärd efter en intressant dag här.

Antalet utrikesministrar här för detta möte var kanske inte överväldigande stort. Förutom värden Ryssland var det Frankrike, Estland, Norge, Finland och Sverige.

Men det gav möjlighet till rätt bra diskussioner framför allt om det regionala samarbetet i norra Europa. Trots meningsbrytningar i övrigt – läs: Georgien – har vi ju ett intresse av att detta går framåt.

Jag betonade speciellt miljöproblemen i Östersjön som följer av bristen på fungerande reningsverk. Framsteg har gjorts här i St Petersburg, men jag tog upp det faktum att praktiskt taget ingenting alls har gjorts i Kaliningrad.

I övrigt kom vi överens om att utvidga samarbetet i den sk nordliga dimensionen med också de viktiga transport- och logistikfrågorna. Gränsövergångarna såväl från Finland som Estland fungerar långsamt och byråkratiskt med enorma köer som resultat.

Men sedan blev det kultur i teatern i det magnifika Jusupov-palatset. Och innan dess guidade utrikesminister Lavrov och guider oss runt i palatset källare där Rasputin en gång mördades – en rätt brutal historia.

Det ansågs obligatoriskt med en dos vodka efter den turen – och det var inte svårt att förstå varför.

Men middagen i samma palats blev då en något mer uppsluppen historia.

Och i mitt tacktal fick jag ärligt säga att vi gärna kommer tillbaka till St Petersburg – en gång avsett som Rysslands fönster mot det övriga Europa.

Men nu skingras vi. Sergej Lavrov flyger till Moskva. Jonas Gahr Störe har redan lämnar till Oslo. Urmas Paet tar bilden fem timmar via Narva till Tallinn.

Och jag flyger åt mitt håll.

12 Responses to Dag och middag i St Petersburg

 1. visionara skriver:

  Välkommen hem igen Carl.

  En liten undran. Såg dig nyss på Pravda-rapport uttala dig iförd en löjlig byggarbetarhjälm. Likaså var det i en intervju med Alliansens partiledare. Frågan blir därför.

  Är det ni själva eller reportrarna som insisterar på att spöka ut er i löjliga huvudbonader. I det förra fallet rekommenderar jag er att lägga dessa tankar – och huvudbonader – på hyllan. Jag tror inte det går hem i stugorna.

  I det senare fallet rekommenderar jag att vägra mössa på. Journalisterna är ute efter att förlöjliga.

  M v h

  V

 2. maxxat skriver:

  Calle, du är en skön man!

 3. felixh skriver:

  ”Ryssar är och förblir ryssar, även om de är stekta i smör eller inte…”

  För oss med finlänskt blod så är poängen klar….

  Vi struntar i hjlämar, så vida det inte blir krig….

 4. Peo Lindholm skriver:

  Nåja, insläppt i Ryssland igen då… Gratulerar. Strålande replik ang. Kaliningrad!

 5. carlbildt skriver:

  Hjälm hade jag på mig eftersom jag befann mig på en byggarbetsplats. Det finns säkerhetsbestämmelser som måste respekteras.

 6. oppti skriver:

  Bra med hjälm på , speciellt eftersom det är ett krav på byggarbetsplatser och ditt huvud behövs intakt på flera platser framöver-nu i Kabul.
  Vi får vara tacksamma att du verkligen tar på dig denna roll som ambulerande fredsstiftare.
  Trevligt också att du kan umgås med Ryssar och vill komma tillbaka.
  Gräv ner stridsyxan!
  Ryssarna sänder inga observatörer till USAs val-en pik som tål lite eftertanke.
  USA världens största demokrati har ett uråldrigt systematt utse sin president.
  Ett fåtal stater avgör. I dessa stater är det ett fåtal röster som skiljer. Den med flest anhängare kan bli förlorare som Gore år 2000 tex!
  http://www.rbcnews.com/free/20081028124035.shtml

 7. smalanningen skriver:

  Roligt att läsa, inte minst som att flera löpsedlar skrek ut att Carl Bildt inte längre var välkommen i Ryssland…

  Kaliningrad är viktigt för Östersjöns framtid. Rent konkret kan man säga att det knappt är någon mening att börja ställa krav på utsläpp någonstans längs den kusten tills dess att reningen där är ordnad. Bra att du tog upp det, Carl!

 8. williaaam skriver:

  BBC har som första oberoende nyhets organisation fått obegränsad tillträde till Syd Ossetia. Man har där funnit bevis som tyder på att Georgiska tanks skjutit rätt in i bostadshus i Tschinvali. Dessa bevis samt uppskattning från Human Rights Watch att 300 till 400 civila blivit dödade. Detta skulle motsvara 70000 tusen civila i en stad av Londons storlek. Dessa nyheter har fått vänner till Georgien att bli nervösa. Utrikesminister David Miliband har nu börjat kalla attacken mot Syd Ossetia för hänsynslös och dumdristig detta i ett uttalande till BBC och redan tagit upp frågan om krigsförbrytelser med Georgiens regering.

 9. oppti skriver:

  williaaam
  Sanningen är krigets första offer. Därför är CB snabba ställningstagning för en part beklaglig, även om han tog den svagares parti!
  Diplomati kräver större beredskap när inte hela bilden är klar. Det gäller att se alla möjliga gråtoner, det är sällan helt svart eller vitt.

 10. xavron skriver:

  >70.000 civila

  Detta skulle motsvara också 1.500.000 döda amerikaner eller 45.000 svenskar för 400 hundra civila är 0,05 procent av hela ossetiska befolkningen.

 11. xavron skriver:

  Oops: 0,5 procent…

 12. Andreas Bryhn skriver:

  ”Jag betonade speciellt miljöproblemen i Östersjön som följer av bristen på fungerande reningsverk. Framsteg har gjorts här i St Petersburg, men jag tog upp det faktum att praktiskt taget ingenting alls har gjorts i Kaliningrad”.

  Bra initiativ! Framstegen i S:t Petersburg är även delfinansierade av Sverige, vilket förtjänar att lyftas fram. Det är som jag ser det precis rätt sätt att jobba om vi vill dämpa algblomningarna i Östersjön så effektivt och snabbt som möjligt.

%d bloggare gillar detta: