Längs Finska Viken

Söndag eftermiddag med förberedelser för veckan som kommer. För min del blir det en vecka som inleds kring Finska Viken.

Tidigt måndag morgon bär det av till Helsingfors för årets större möte med Nordiska Rådet.

Mycket kommer alldeles säkert att gå i finanskrisen och den isländska krisens tecken. Det blir ett extra statsministermöte kring den frågan.

Att Islands regering nu inlett samtal med IMF om hjälp med ett stabiliseringspaket är positivt, och öppnar bättre möjligheter för också andra att ge en hjälpande hand. Alldeles säkert kommer Islands statsminister Geir Haarde att ha mer att berätta om detta.

Själv leder jag ett nordiskt utrikesministermöte, och därefter skall jag på eftermiddagen avleverera utrikesministrarnas rapport om vårt samarbete till parlamentarikerna och svara på de frågor som denna möjligen kan föranleda.

Att vi har ett allt djupare samarbete torde vara allom bekant.

På kvällen stannar jag kvar i Helsingfors för att både delta i mottagning på Sveriges Ambassad och middag med den konservativa partigruppen. Det har alltid ett betydande värde att på detta sätt kunna föra informella samtal med olika vänner i de nordiska länderna.

På tisdag morgon bär det så vidare lite längre in i Finska Viken till St Petersburg för att delta i ministermötet i den Europeiska Unionens s k nordliga dimension med den ryske utrikesminister Sergey Lavrov.

Vi kommer bl a att fatta beslut om ett nytt samarbete i transportfrågor. Att dessa är allt viktigare i denna nordligare del av Europa är alldeles uppenbart.

Men en del annat kommer jag förhoppningsvis också att hinna med.

5 Responses to Längs Finska Viken

 1. oppti skriver:

  Bra med ett nordiskt samarbete, och kanske ett utsträckt sådant som även innefattar Ryssland.
  I finanskrisens spår, en kris som mer och mer börjar övergå i en paralyserad kollaps, så behövs det samförstånd och samarbete för att få bort misstroendet och få fart på affärerna. Då är det kanske inte vår lyxkonsumtion som är det första som bör ta fart utan baskonsumtionen i våra östliga grannländer. Kanske lite mer måttfullt än det som vi sett i de Baltiska länderna.

 2. trannel skriver:

  oppti 3:51
  Ett mycket klokt inägg. Tack för det!

 3. oppti skriver:

  Oh!
  trannel-man får tacka. Inte ofta mina inlägg ut i cyberrymden verkligen noteras.
  Kan tillägga att jag är lite bekymrad över den polemik som CB har haft mot Ryssland. Det är viktigt att ha goda grannar!

 4. perfro skriver:

  Det är tacknämligt att Ryssland nu inte fryst förbindelserna med Carl,vilket man hotade med.

 5. stig2entreprenoren skriver:

  Finska viken är väl klassisk mark numera.
  Det är väl nu si så där 35 år sen Palme o kompani radiospanade i Finska viken till Kekkonens och ryssarnas stora ”glädje”?

%d bloggare gillar detta: