Andra dagen i Kiev

Så går det blågula statsbesöket i Ukraina in på sin andra dag.

Jag tvingas medge att jag – förutom invigningen av den historiska utställningen – speciellt ser fram mot besöket på flygplanfabriken Antonov.

Här tillverkas kanske världens mest använda transportflygplan – inklusive vad jag tror fortfarande är världens största flygplan.

Stark efterfrågan har lett till att man nyligen börjat att – från delar som fanns kvar – plocka ihop ytterligare några exemplar av dessa luftens transportkjättar.

Och Antontov-fabriken kan ses som en symbol på den industriella och teknologiska potential som finns i Ukraina, och som vi har all anledning att uppmärksamma mer än vad som hitintills skett.

Viktig blir också lunchen med premiärminister Yulia Tymoshenko.

Hon har inte varit med på dagens arragemang – spänningarna just nu är betydande – men jag vet att hon fäster betydande vikt vid lunchen i morgon.

Nu måste jag hasta iväg till frukost – och sedan till ett möte med företrädare för svenskt och ukrainskt näringsliv.

De ekonomiska förbindelserna är lika viktiga som livaktiga.

Bäst att vara i tid…

7 Responses to Andra dagen i Kiev

 1. smalanningen skriver:

  Dagens AB vill plocka billiga poänger:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3431168.ab

  Stå på dig, Carl. Det kommer alltid att vara de som ifrågasätter dig, men när man summerar din gärning som utrikesminister om några år kommer du att vara ihågkommen som den som stod upp för EU när det blåste snålt.

 2. oppti skriver:

  Vår högste diplomat måste vara lite mer diplomatisk!
  Gillar inte heller Carls ensidiga kritik av Ryssland. Man måst förstå att när två bråkar är det inte en som är ensamt ansvarig även om den är störst!
  I alla fall så ser Ryssar sin roll som offer som försvarat sig och nu får skulden.

 3. perfro skriver:

  Carl har inte varit en ensidig kritiker av Ryssland. Tvärtom har han verkat för bättre förbindelser,men samtidigt betonat att Ryssland måste reformeras i demokratisk riktning.

  De skarpa utfallen i samband med Ryssland inmarsch i Georgien var fullt ut befogad.
  Det gäller ha sinne för historiens vingslag.

 4. semiguru skriver:

  Som en utrikesminister borde herr Bildt veta att Antonov-fabriken har ingenting med ”Ukraina” att göra. Den byggdes under Sovjet-tiden, och ukrainska staten har inte gjort något åt den – varken investeringa elle moderniseringar.
  I dagsläget utvecklar de inga nya flygplan, bara tillverkar de som konstruerades under gamla tider.
  Lunch med tjuven är verkligen något att se fram emot – smaklig måltid!

 5. Helena Palena skriver:

  Hur kom det sig att arbetarens förlovade land Sovjet blev så dränerat? Vilka var det som tog pengarna – från flygplansfabriken Antonov t ex. Det tillverkades också lastbilar – pengarna gick till intressenter i USA medan folket svalt…

 6. lombryssel skriver:

  Fundamentus,
  ja Sverige förvånar mig inte längre, man älskar att hata USA och försvara Ryssland, Sovjet och Honecker i alla lägen. Ingvar Carlsson prisade Östtyskland strax före murens fall, ingen måtta på hur bra Östtyskarna hade det. 60 år av socialism i Sverige ändrar man inte på i en handvändning.
  Carl är en som står i mitten, neutralt och kan kritisera båda sidor, jag tänker på hans agerande under Bosnienkrisen, läs Uppdrag Fred. Stå på Dig Carl.

 7. casimir4 skriver:

  Världens största flygplan Antonov An 225 Mirya, finns endast i ett flygvärdigt exemplar. Ytterligare ett exemplar som aldrig byggdes klart håller på att färdigställas.

%d bloggare gillar detta: