Måndag med möten

Att det träffades en överenskommelse om det finansiella stabiliseringspaketet i Washington har uppenbarligen inte stabiliserat de globala marknaderna.

Och nu verkar en betydande del av oron dessutom ligga i Europa. Flera räddningsaktioner av finansiella institutioner har genomförts under dagen.

Själv har jag inte haft tid att svara på ett antal internationella mediaförfrågningar kring vår eget kris 1992. Att vi relativt snabbt kom ur den ses som ett av de möjliga positiva tecknen i det allmänna mörker som förefaller att råda just nu.

Till dagens besökare hörde vår tillträdande nya ambassadör i Moskva Tomas Bertelmann.

Han tillträder en av utrikesförvaltningens viktigaste, mest krävande och mest stimulerande uppdrag. Det är viktigt för oss alla vilken väg som Ryssland kommer att välja under kommande år.

De senaste årens – och veckornas – utveckling har ju ingett oro. Men bortom detta borde det finnas en möjlighet för Ryssland att välja en annan och – för landet självt! – bättre väg. Vi får se.

Men annars var det en dag för uppföljning av den gågna veckan och planering inför vad som skall komma.

Redan nu blickar vi fram mot utrikesministermötet i Luxembourg måndag 13 oktober och mötet med Europeiska Rådet i Bryssel onsdag och torsdag samma vecka. Påverkan sker bäst genom att agera på framkant.

Och tidigt i morgon bär det av i riktning Ukraina.

3 Responses to Måndag med möten

 1. teknox skriver:

  Jag har precis börjat läsa din blogg Carl, och jag måste nog erkänna att det låter väldigt roligt att vara utrikesminister (men det kanske mer handlar om böjelse för utrikespolitik?), även om jag antagligen inte kan föreställa mig hur stressigt det kan vara eller hur jobbigt det kan vara i de värsta kriserna.

  Dock gör du ett väldigt bra jobb. Du är antagligen den mest kompetenta utrikesministern vi haft på..tja, väldigt länge. Kämpa på! :)

 2. teknox skriver:

  *min böjelse

  (Borde finnas en redigeringsfunktion?)

 3. soli01 skriver:

  Inga uppmuntrande rapporter från USA. De verkar ha kört fast, men det måste väl ändå ligga i nationens intresse att lösa den här krisen och glömma presidentvalet ett tag. Måste vara viktigt för både rep och dem att snarast lösa bankkrisen. Nu gäller det att handla!

%d bloggare gillar detta: