Svenska modellen över världen

De som i dag nere i Kuwait läser Arab Times hittar denna artikel av mig om hur vi i Sverige klarade bank- och finanskrisen i början av 1990-talet.

Det är en artikel jag skrev när jag var i New York och som nu publiceras i ett ganska stort antal tidningar runt om i världen.

11 Responses to Svenska modellen över världen

 1. bestofmankind skriver:

  HE Carl Bildt,

  Benämningen svenska modellen – som du har använt mer än ett par gånger i bloggen som rubrik – kan förvirra, och t o m förväxla den med den kända riktiga ”svenska modellen” /the swedish modell – som t o m undervisas i skolan.

  Föreslår att du hittar en ennan lämpligare benämning t ex svenska bankkris-modellen

  Tack!

  F.ö. är det anmärkningsvärd att omvärlden kan lära sig om dåvarande bankkrisen som Ni i Regeringen och oppositionen löste med berömd.

 2. stig2entreprenoren skriver:

  CBM – Carl Bank Model

  Det ger kanske utmärkelsen Ekonomipriset till Alfred Nobels minne?

 3. bestofmankind skriver:

  En sak till, i artikeln du skrev står det:

  ”There were certainly many lessons to be learned from the financial tsunami in Sweden in the early ’90s. Lesson one was that bad macroeconomic management in costly. My government was prepared for a severe blow because of two decades of mismanagement of public spending and price stability. The Swedish economy was structurally in very bad shape when we were elected in the fall of 1991. My government had to do the bailing out when things got untenable.”

  Google översättning:

  ”Det fanns säkert många lärdomar att dra av den finansiella tsunamin i Sverige i början av’90s. Lektion ett var så illa makroekonomiska förvaltningen i kostsamma. Min regering var förberedd på ett hårt slag på grund av två årtionden av misskötsel av offentliga utgifter och pris stabilitet. Den svenska ekonomin var strukturellt i mycket dålig form när vi valdes hösten 1991. Min regering hade att göra bailing ut när saker och ting blev ohållbar. ”

  Var det verkligen så?

  Tyvärr var jag inte insatt i politiken vid den tiden, och uppskattar om någon (kanske hillary2) kan förklara närmare om saken.

 4. lombryssel skriver:

  Bestofmankind,
  såvar det, det har även Socialdemokraterna erkänt, sent men i alla fall. Kjell Olof Feldt, finansminister under Ingvar Carlsson var den förste att erkänna detta och avgick. Senare har Aftonbladet nyligen erkänt att under Palme och Ingvar Carlsson skedde en oansvarig inflationsekonomi med krasch av bolån, som i USA nu, med fem av sju banker som var bankrutt. Det var nog endast Svenska Handelsbanken och Wallenbergsbanken som inte nationaliserades då. Kachina har kallat Palmes och Carlssons ekonomi för Thatcherism, vad han nu fått det ifrån. Thatcher är känd för att ha frågat efter en enarmad ekonom, eftersom de alltid sade: ”On the one hand this and on the other hand that”. De kunde aldrig ge ett rakt råd!!
  Jag var med då och räntorna låg på 15+ % och inflationen på lite mindre, ca 10%.
  Carl Bildt och Bo Lundgren löste krisen, skapad av Sossarnas inflationsekonomi, med stora kostnader som följd. Sossarna hävdade länge att krisen var Carls fel och att medicinen var fel, vilket de nu har backat ifrån. Hillary kan säkert förklara närmare.
  Carl och Lundgren borde få Nobelpriset i ekonomi.

 5. pressord skriver:

  på bekostnad av en helvetes massa människors öden istället för att låta bankerna ta smällen; är det samma medicin som du förespråkar en gång till Carl?

  inte lite dåligt utan väldigt mycket dåligt Carl, för det mesta var skattesänkarmoderaternas fel och en inkompetent bruntunga till riksbankschef, ungefär som nu….

 6. bestofmankind skriver:

  Lombryssel,

  Tack för din kommentar om bankkrisen.

  Du får ursäkta men jag var tvungen att även fråga Kachina då du nämnde honom, och för att jag verkligen är mycket intresserad av situationen som rådde vid den tiden. Som du, minns jag väl att räntorna låg som du sa 15+%. Det var också då det infördes tvungsparandet med Wible. Det var hårda tider det!

  Kachina svarade så här:

  http://ianwachtmeister.wordpress.com/2008/09/23/budgetdax-var-gud-ar-oss-en-valdig-borg/#comment-335

 7. […] så är före detta högerledaren Carl Bildt stolt över det arbete han gjorde i Sverige under 90-talets början för att förstatliga det svenska […]

 8. ollemunter skriver:

  bestofminkind!

  Vad Kachina inte konkret sa, att det var dom svenska skattebetalarna som fick stå för notan under finanskrisen i Sverige i slutet på 90-talet, men så är det och var, för regeringen har ju inga inkomster, vilket däremot den svenska staten har, d.v.s du och jag som svenska medborgare, via skatteintäckter.

  Allt annat är hyckleri!

 9. soli01 skriver:

  ollemunter – där har Du fel gå in och läs om detta med hur bankerna fick ”hjälp”. Jag trodde som Du, men bankerna tar givetvis ut sina felspekulationer på de som är bankkunder i sista hand. Alltså: Inte allmänheten rakt av.

 10. ollemunter skriver:

  bestofmindkind!

  Jag hade fel. Det ska naturligtvis vara i början på 90-talet som den svenska finanskrisen ägde rum.

 11. margotschnyder skriver:

  ”Det är mycket sådana där semesterspekulationer av semestervikarier.” – Carl Bildt, som i Aktuellt den 23 augusti 1992 viftade bort den uppseglande europeiska valutakrisen som en fråga om tidningsrubriker. Några veckor senare fick vi 500 procent ränta och en tid senare föll den svenska kronan, i ingendera fallet ett verk av (s).

%d bloggare gillar detta: