Mardröm i Österrike

Valresultatet i Österrike blev den mardröm som det dessvärre fanns anledning att befara.

De stora ”folkpartierna” SPÖ och ÖVP – som suttit i regering tillsammans – gick bägge mycket kraftigt tillbaka. Dock behöll SPÖ sin ställning som största parti.

Fram marscherade med stor kraft de bägge högerpopulistiska partierna BZÖ och FPÖ. Tillsammans är de i stort sett jämnstarka med SPÖ.

Till valresultatet har säkert många faktorer bidragit.

Liksom tidigare gynnas de högerpopulistiska partierna av proteströstning mot de två stora partiernas stora koalition – det finns helt enkelt ingen annan opposition. Men till detta har så säkert kommit en kraftig anti-europeisk agitation från boulevardbladen.

Sorgligt är det so oder so.

Och lätt att bilda regering blir det inte.

En ny stor koalition riskerar på sikt att göra allting än värre. Men att försöka ta in BZÖ eller FPÖ i salongerna igen är knappast ett behagligt alternativ.

9 Responses to Mardröm i Österrike

 1. christinamolin skriver:

  Hej

  Jag ä en svenska som bor i Österrike, läser din blogg nästan dagligen.

  Herregud, kan man inte göra nat? Sanktioner mot Österrike?
  När J Haider kom upp i topp i valet, jag tror det var 2000, blev det ju rama skri runt om i Europa? Det här är ju helt fruktansvärt?

  Sverige/EU/ Europa, vad kan man göra?

  Mvh
  Christina

 2. […] Folkkonservatismen vinnare i Österrike Det politiskt korrekta Europa har fått något att projicera sitt förakt för väljarkåren på idag då Österrikarna har gett FPÖ och BZÖ en gemensam röstandel på 30%. “Extremhögern framåt” skriver SVD, “Högerpopulister mot storseger i Österrike” skriver DN och “Mardröm i Österrike” skriver utrikesminister Bildt. […]

 3. projectbluebeam skriver:

  Jag är inte själv insatt i exakt vad FPö och BZö stàr för och för vad de kritiseras?

  Vem kan kort redogöra för detta?

 4. semmelknodel skriver:

  Jag är också en svensk i Österrike och trots att jag är djupt oroad över FPÖs och BZÖs framgångar så är det lite betryggande att Hr. Faymann utesluter ett samarbete med dem. Dock är det aningen konstigt att han därmed sätter sig i ett beroendeförhållande till ÖVP. Han kan ju omöjligen bilda regering utan dem. Sen är det lite märkligt att Hr. Molterer fortsätter att vara aningen envis och försöker hävda sin rätt gentemot SPÖ. Han har ju SPÖ ‘by the short and curlies’ redan. Sorgligast av allt är dock att detta kommer att ta lång tid.

 5. teknox skriver:

  Jag har försökt titta lite på BZÖ och FPÖs principprogram, och de känns inte värre än varken Dansk Folkeparti eller Lega Nord?
  (Hemskt vad många xenofober som gör entré i Europa förresten – och Sverige är på tur?)

  Faktum är att Jörg Haider känns som en mix mellan Pia Kjærsgaard, Nicolas Sarkozy och Silvio Berlusconi.

 6. semmelknodel skriver:

  Ja Teknox, de är ungefär jämnbördiga vilket belyser något helt annat nämligen den svenska reaktionen på Haiders första inträde -97 (tror jag) och den på Dansk Folkepartis. Vi var helt ursinniga på Haider men när Danmark gick samma väg och ännu längre var vi hyggligt tystlåtna (av vad jag minns iaf). Jag vet att det har en historisk förklaring men kan ändå tycka att vi var lite slätstrukna i fallet Danmark.

 7. Helena Palena skriver:

  Jörg Haider är i alla fall jävligt snygg…

 8. perfro skriver:

  Den som Carl säger enda möjliga koalitionen i Österrike mellan SPÖ och ÖVP spack innan detta val. Hur lösa detta dilemma nu”

  Vad gäller valresultatet i Vitryssland kan endast ett räknas. Det var när folkmassorna i Kiev krävde demokrati och en fri demokrati.

  Vitryssland ligger inklämt mellan Europa och Ryssland. Nu är det bara kamrat broder som gäller, men samtitigt en insikt om att en orientering västerut är nödvändig.

 9. soli01 skriver:

  Carl – man kan undra varför det ibland uppstår mardrömmar. Det har säkert en anledning och invandrarfrågan är tydligen viktig för folk och att avvägningen, när det gäller nämnda, hålls inom vissa gränser. Det behöver egentligen inte ligga någon främlingsfientlighet i att ha den uppfattningen.
  Det finns även närliggande ”mardrömmar” och det är denna bloggs KOMMENTAREN NUMERA. Det fanns visst anledning till åtgärder, men vart tog aktiviteten vägen – att strikt hålla sig inom ämnet tror jag är orsaken till den stora avmattning som nu sker här! Kan givetvis ha fel.

%d bloggare gillar detta: