Hem från New York

Äntligen är jag så på väg hem efter en lång, intensiv och synnerligen nyttig vecka i New York i samband med generaldebatten i FN:s generalförsamling.

Dagen innebar annars ett möte med generalsekreterare Ban Ki-Moon och hans medarbetare uppe på 38:e våningen.

Sverige ses som en aktiv och engagerad medlem i FN, och generalsekreteraren kunde bara hoppas att det fanns fler länder med samma inställning som vår.

Vi summerade lite resultaten – positiva – efter vårens Irak-konferens i Stockholm, harmoniserade våra uppfattninga om hur Kosovo-frågan fortsatt skall hanteras, diskuterade utmaningarna i Sudan och Somalia och ägnade oss alldeles självklart åt frågan om Georgien.

Att säga att denna vecka inneburit stora framsteg i stora frågor vore nog att överdriva, även om måndagens toppmöte om Afrikas utveckling var viktigt och torsdagens diskussion om de s k millennie-målen visade viktiga vägar framåt.

Men jag återvänder snäppet mer hoppfull om utvecklingen i Mellersta Östern. Det är uppenbart att de diskreta samtalen har kommit längre än vad man offentligt är beredd att vidgå.

Sedan är bara frågan om de inrikes förutsättningarna i Israel och i de palestinska områdena kommer att göra det möjligt att slutföra dem.

Men nu sitter jag ute på Newark-flygplatsen och väntar på att SAS-planet till Stockholm skall bli färdigt.

Snart kan jag åter känna fäderneslandets fasta mark under fötterna.

3 Responses to Hem från New York

 1. grugel skriver:

  ”Sverige ses som en aktiv och engagerad medlem i FN, och generalsekreteraren kunde bara hoppas att det fanns fler länder med samma inställning som vår.”

  …Säger han inte detta till ”nästan” alla?

 2. pressord skriver:

  Vad sa Kissinger då? Hade han något matnyttigt att komma med? Han kanske t.o.m skällde lite på dig, jämförelsemässigt menar jag…
  Välkommen hem i alla fall!

 3. tnsexton skriver:

  Då ni diskuterade Somalia-frågan kanske ni också berörde de stora problemen med piratdåden i området, verksamhet som pågått länge och som nu blivit högaktuell igen.

  ”Piracy on the high seas” är ett internationellt brott som i dessa farvatten dessutom hotar både en mycket viktig sjöfartsled och stabiliteten i området.
  Här finns goda möjligheter för Sverige att göra en insats med de marina förband som vi anmält stå i beredskap för internationella insatser.
  Ryssland avser sända en fregatt ur Östersjömarinen till området. Ta chansen att utnyttja de samverkansövningar som genomförts i Östersjön och häng på. Svälj förtreten och visa att vi kan samarbeta i en fråga med gemensamma intressen även om vi har starkt avvikande åsikter i andra.

%d bloggare gillar detta: