Den icke avgörande debatten

Jag missade tyvärr de första 40 minuterna av kvällens viktiga debatt – att tro att en taxi i New York hittar rätt är ett misstag! – men följde uppmärksamt de följande laddade minuterna.

Föga förvånande demonstrerade John McCain sin erfarenhet vad gäller utrikes- och säkerhetspolitik. Mot slutet var det inget tvivel om att han dominerade debatten.

Det innebär inte nödvändigtvis att han vann. Många faktorer kommer in i en sådan bedömning – och det är inte nödvändigtvis de första intrycken som är de på sikt viktigaste.

Sett i ett lite längre perspektiv var det dock remarkabelt hur McCain lyckades göra Irak till en offensiv fråga – som Obama hade påtagligt svårt att hantera tillräckligt effektivt.

Men när man tar bort debattretoriken var det en debatt som visade att skillnaderna mellan de två kandidaterna är mindre än vad de själva vill göra gällande.

De gällde också en så kontroversiell fråga som huruvida man skall förhandla med regimen i Iran eller inte. Jag noterade noggrant vad som sades.

Men valet om 38 dagar kommer inte att avgöras av detta. Utrikespolitiken ligger långt ner på listan över viktiga frågor för väljarna.

Vi är tillbaka till den gamla Clinton-kampanjens – It’s the Economy, Stupid!

Och om vad som händer i den frågan vet jag i skrivande stund alldeles för lite.

12 Responses to Den icke avgörande debatten

 1. shaunryder skriver:

  Jag tycker att McCain verkar vara en reko snubbe, mer än Obama. Fast jag gillar inte alls valet av Palin, vilket retrokonservativt val! Inte fritt alls.

  Sen är det skumt att avbryta kampanjen för att åka till Washington för att ”reda ut” finanskrisen. Vad ska HAN göra? Säga att det är bra att pumpa in 700 miljarder $!?
  Känns som ett Roves drag. Inte-snyggt.

  Det var någon som sade att det fanns en osynlig hand… Och med det menar jag inte att köra laissez fair . Men wtf…

 2. charlesdarwindy skriver:

  Den mest betydande skillnaden var synen på hur utrikespolitik skulle drivas. Först samtal och diplomati sen vapenskrammel. Med McCain’s lista på oroshärdar som skulle lösas med militära aktioner blir kostnad i lidande, liv och pengar ej möjlig att bära ens av USA. Vi får nog hoppas att det blir Obama som tar över med tanke på utvecklingen. Ytterligare en förhoppning är att även Sven Tolgfors hörde på och lärde sig lite om värdsläget.

 3. Helena Palena skriver:

  Undar hur folk på gatan i USA ser på det här med att det är dom – skattebetalarna – som ska betala för finansfolkets girighet? Vi får iinte läsa mycket om det precis – man får tänka själv hur det skulle kännas att måsta gå från hus och hem…

  Nu kan man ju säga att kapitalismens förlovade land där man kan infria den amerikanska drömmer med fria händer har blivit en korporation. Snudd på ett kommunistiskt välde i stil med Sovjetunionen. Nu kontrollerar ju den amerikanska staten 90 procent av alla huslånen t ex!

  Paulson gick ner på knä för att få sjösätta räddningsaktionen på 700 miljarder dollar av folkets pengar! Obama eller John får ta över en röra av Guds nåd… Stackars fattiglappar over there!

 4. bestofmankind skriver:

  Av intresse, video och utskrift av debatten:

  ”The First Presidential Debate”:

  http://elections.nytimes.com/2008/president/debates/first-presidential-debate.html

 5. perfro skriver:

  Detta med vapenskrammel är ogrundat. Det var inte ogrundat under FVK och AVK dä USA befriade Europa.
  Utan det s k vapenskrammlet så skulle det kalla kriget råda och Sovjet bestå men landets ockupation och förtryck av de europeriska öststaterna och av Baltikum.
  Vapenskrammlandet under Bush bygger på den s k Bushdoktrinel,felaktigt uppfattat att USA har rätt intervenera så snart man ogillar utvecklingen i något land.
  Så är det inte.Irak intervenerades av andra säl med stöd av mängder av andra demokratier och är nu nära att bli en demokrati.Knappast möjligt utan USA.s intervention och skillnaden mellan Obama och McCain är tidpunkten på ett tidbakadragande.
  Nu vill ju Obama,fredsälskaren enligt många,flytta över mer trupper till Afghanistan och det lär behövas.

 6. lombryssel skriver:

  En mkt väl organiserad, disciplinerad och väl ledd debatt, otroligt mkt bättre än de vi ser i Europa, för att inte tala om de vänsterindoktrinerade SVT utfrågarna som gullar med vänster-politikerna. De var artiga och värdiga utan personattacker.
  McCain var klar med satsning på 45 nya kärnkraftsreaktorer, ökad offshore drilling i USA och mot etanol. Obama inser inte att satsning på vind-sol och biofuels inte löser energibehoven och innebär kapitalförstöring, förutom att klimatet blir vad solen bestämmer, människan kan inte påverka klimatet, endast s.k. klimatpolitiker tror på det.
  I Irak går det bra framåt med 79 miljarder/månad?? överskott. Säkerheten behöver nu behållas innan USA kan dra ner på trupperna där. Obama tror tydligen att man kan dra sig ur Irak på en gång och vill satsa mer på att besgra Talibanerna och Al Queda i Pakistan. Mkt intresant Video, tack Bestofmankind.

 7. lombryssel skriver:

  Den nuvarande krisen i USA är orsakad av bolån av Fannie Mae och Freddie Mac som garanterade banklån till personer med låga inkomster, mest svarta och ”Hispanics”.
  Fannie Mae startades som en ”government agency” 1938 och blev privatiserat 1968 med ”government garanti” för lånen.
  Vid slutet av 1990-talet, ”lättade” (relaxed) Clintons administration på kraven för att göra det möjligt för personer med ännu lägre inkomster att få lån s.k. subprime lån.
  Fannie Mae och Freddi Mac togs under ”Conservatership” under US government den 7. September 2008, ”too big to fail”.
  Att märka är att det är Clinton, demokraterna, som ligger bakom dagens kris genom oansvarig ekonomi för att öka husägande bland de fattiga.
  Bush försökte den 11 September 2003 införa reglering av denna business, som var manipulerad för att lura (mislead) investerare, men demokraterna gick emot.
  Bush försökte åter, flera ggr, bl.a. 2005 att införa en kontroll av dessa företag som lurade investerare att investera i s.k. ”Subprimes” som var uppbackade av the US Government. De beskrevs som säkra, rated triple AAA. with implied US Government garanty.
  Sen John McCain May 25, 2006: Mr President, this week Fannie Mae’s regulator reported that the company’s quarterly reports of profit… were ”illusions deliberately and systematically created” by the company’s senior management, which resulted in a $10.6 billion accounting scandal.
  Omedelbar reform krävdes av Sen John McCain: Om Congress inte agerar exponeras USA’s skattebetalare för enorm risk. Vilket har skett. Demokraterna måste känna stort ansvar för att ha skapat denna kris.

 8. rormok skriver:

  Vet du hur det går med den ekonomiska räddningsplanen?

 9. Pravo skriver:

  Intressant att det inte är någon större skillnad på kandidaterna, inte minst ur ett demokratiskt perspektiv. Ett val mellan två identiska kandidater är ju inte mycket till val.

 10. Helena Palena skriver:

  Pravo: Det har du rätt i! Det är nog mer ett spel för gallerierna känns det som…

  Men, vad skulle alternativet vara?

 11. tnsexton skriver:

  För det sk etablissemanget (det ekonomiska, det politiska, det militära, det massmediala) är det ju högst önskvärt med helt likartade kandidater. Vem som än väljes blir det ändå ”bussines as usual”.

  Frågan är om dessa etablissemang, som ju till stora delar kontrollerar partiapparaterna, eller de stora bidragsgivarna, överhuvud taget skulle släppa fram en kandidat som inte var fullständigt ”main stream” och Washington-anpassad.

  De fristående kandidater som funnits, och då menar jag seriösa sådana och inte diverse freaks, har snabbt försvunnit i bruset pga av att de saknat tillräckliga medel och att medier och politiker ignorerat dem. Inga hot mot det kontrollerbara och förutsägbara tolereras!

 12. Pravo skriver:

  Helena, jag har ingen universallösning. Men ett första steg vore att låta övriga kandidater få lika stort mediautrymme som Republikanernas och Demokraternas kandidater. Många amerikaner vet i dagsläget inte ens om att det finns fler kandidater.

%d bloggare gillar detta: