Minnen av Sverige 1992

En synnerligen regnig och murrig morgon i New York. Och vädret motsvarar nog ganska väl det politiska klimatet här just nu.

Nere i Washington misslyckades i går ansträngningarna att nå en politisk överenskommelse om ett finansiellt räddningspaket.

George Bush, Barak Obama och John McCain satt tillsammans – men lyckades inte.

Nu på morgonen haglar anklagelserna i TV-kanalerna. Och jag fasar för hur marknaderna kommer att reagera när de öppnar. Jag har Wall Street inom synhåll från mitt hotellrum högt uppe i skyn.

Det är 39 dagar kvar till valet. Och i kväll skall – enligt plan – de två kandidaterna mötas i sin första debatt i Oxford i Mississippi. Vi får se om den debatten blir av.

I pressen här talas åtskilligt om den svenska modellen för att lösa bankkris, och det som nu pågår i Washington påminner inte så lite om de krisförhandlingar vi hade mellan regeringen och den socialdemokratiska oppositionen i Stockholm hösten 1992.

De var inte lätta, balanserade ibland på sammanbrottets rand, men ledde dock till slut till två saneringspaket med brett stöd i riksdagen. Det första var kanske mer teurapeutiskt- inte oväsentligt i en situation där det handlar om förtroende – medan det andra faktiskt blev riktigt substantiellt och bra.

Til syvende og sidst kom alla de svenska insatserna i början av 1990-talet faktiskt att lyckas rätt väl. Ingripandena och reformerna lade grunden för ett skede av stark ekonomisk utveckling.

Blir det samma sak här?

Kommer en överenskommelse – som måste komma under de närmaste timmarna och dygnen – att bereda vägen för en snabb återhämtning av den art som Sverige på 1990-talet är ett exempel på?

Eller kommer man i stället att gå in i en långdragen recession av den art som de mindre lyckade insatserna i Japan ledde till?

Svaret har – milt uttryckt – rätt stor betydelse.

Men nu rusar jag i stället ner till FN-huset för fortsatta samtal och möten där.

9 Responses to Minnen av Sverige 1992

 1. mitrapo skriver:

  hi,
  unfortunatly i cant read swedish yet,but i saw a news in stockholmian.com about what you said for human rights in Iran and Parvin Ardalan. just wanted to thank that you are concerned about it.I wish one day we can have a great country like here:)

 2. ollemunter skriver:

  39 dagar kvar och då får vi troligen se McCain som segrare, det är oklart om debatten blir av, kan vi läsa i dagens tidningar.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/usavalet/article3400183.ab

 3. hillary2 skriver:

  rätt ska vara rätt

  Det blev hårt åtdragen svångrem efter bankkrisen – men då regerade inte Bildt längre. Vad blir det efter Reinfeldts regering eller rättare sagt efter Borg, Odell och Littorin?

 4. bestofmankind skriver:

  Talk of the town (in US): ”Stopping a financial crisis, the Swedish Way:”

  http://www.nytimes.com/2008/09/23/business/worldbusiness/23krona.html?em

  Skillnaden är att då höll Regeringen Bildt och oppositionen ihop (i alla fall officiellt även om man bråkade bakom kulisserna) jämfört med Bush/Obama/McCain som inte lyckades nå en överenskommelse ännu.

  ”“The only thing that held back an avalanche was the hope that the system was holding,” said Leif Pagrotzky, a senior member of the opposition at the time. “In public we stuck together 100 percent, but we fought behind the scenes.”

 5. mrmhalland skriver:

  Varför är alla så förvånade ?
  Så fort det blir högkonjunktur tror alla att man ska tjäna pengar på pengar.
  Det går ett tag, sedan spricker bubblan.
  Vad är viktigt i ett land ?

  *Att människor har arbete
  *Att sjuka får vård
  *Att familjer har en bra bostad
  *Att barn och ungdomar får en bra utbildning
  *Att gamla får en förstklassig omsorg
  *Att gamla får en tjänlig levnadsnivå
  *Att människor ska kunna vara trygga i sitt bostadsområde
  *Att den som kommit utanför de normala ramarna ska få en returbiljett.

  Det finns många fler stjärnor…
  Lösningen är inte att byta pengar med varandra.
  Lösningen är att producera varor som täcker folks behov !

 6. hillary2 skriver:

  mrmhalland

  det är ett problem att det är mer lönsamt att tjäna pengar på pengar och på realkapital än på arbete oavsett konjunktur – men sådan är kapitalismen – och den måste därför regleras
  vi ser nu vad otyglad kapitalism ad modum USA leder till och sålänge man där ffa i republikanska kretsar saknar insikt om den otyglade kapitalismens brister blir det säkerligen svårt att komma överens

  bestofmankind

  Pagrotsky ger en god beskrivning av hur man i ett ekonomiskt krisläge kan bekämpa privat egennyttigt kaosbeteende som kan bli förödande för samhället – med en politisk gemensam hållning inför medborgarna

 7. tankariskrift skriver:

  Hej!

  Jag är inte så insatt när det gäller ekonomi och politik…
  Behöver vi i Sverige oroa oss? Kommer några av våra banker att gå i konkurs?

  Mvh Madeleine.

 8. stig2entreprenoren skriver:

  Ett av världens största försäkringsbolag AIG ligger på stupstocken. Där om någonstans borde man väl ha stordriftsfördelar och motivation tillräckligt för att kunna anlita all värdens bästa personal inom området?
  Presidenten talar nu om att samla sig och ”put together a package” för att rädda situationen. Det är så dags! Varför är dessa nu så mycket bättre skickade för uppgiften?
  Med så mycket finansiell expertis som finns i New York och så ställer man till det så här? Vad är det för sopor man håller sig med?

  När en amerikansk professor basunerade ut i Time Magazine för några år sen ”We have been teachers too long” var det inte många som brydde sig speciellt. Många var nog alltför självupptagna och förnärmade och slog då till dövörat eller så förstod man inte bättre?

  Att fråga Sverige till råds ”Hur gjorde ni för 16 år sen?” är faktiskt lite kul.
  Tyder ändå på en viss ödmjukhet och en respekt för CB.

 9. itgenerationen skriver:

  Apropå minnen av Sverige, så finns här ett minne av dig, anno 1995:

  http://www.frick.nu/blog/2008/08/it-generationen.html

  ”Det finns ingen människa som har umgåtts med informationsteknologi som inte har blivit rasande över en användarhandbok”

%d bloggare gillar detta: