Hektiskt värre i New York

I dag har det varit så till den milda grad jäktigt här i New York att jag faktiskt int hunnit med att sätta mig framför datorn förrän nu.

Illa – för det handlar ju också om att denna väg informera sig själv.

Gårdagen – onsdagen – kom att domineras av olika diskussioner med anledning av kriget mellan Ryssland och Georgien.

Vi hade den bästa transatlantiska diskussion jag varit med om under mina är kring just detta ämne. Först lite mer än en timma med EU:s utrikesministrar och Condolezza Rice och sedan omedelbart två timmars lunchdiskussion i lite vidare krets – Norge, Island, Schweiz, Turkiet – kring samma ämne.

Kontrasten i atmosfär mella måndagens möte med Rysslands Sergej Lavrov kunde knappast ha varit mer markant – vilket också påpekades av flera.

Eftermiddagens informella utrikesministermöte i Europarådet samlade inte mindre ä 32 ministrar – sannolikt ett rekord i rådets moderna historia, och remarkabelt mot bakgrund av alla andra möten som drar under dessa dygn. Ett land som valde att inte komma var Ryssland.

Denna dag har varit fortsatta bilaterala möten med olika utrikesministrar. Lunch hade Norges Jonas Gahr Störe och jag med Kai Eidi, som ju numera är FN:s och det internationella samfundets högste representant i Afghanistan. Det fanns mycket att diskutera under den lunchen.

Ibland känns det som om vi nere vid East River befinner oss i en separart bubbla i ett land som annars helt domineras av den politiska hanteringen av den djupa finansiella krisen. Det är ”the bail-out” som dominerar nyhetsförmelingen i stort sett varje minut just nu.

Hela presidentvalrölrelsen har ju också transformerats. I skrivande stund är det osäkert om det blir någonting av med den första planerade debatten mellan Obama och McCain i morgon – den skulle handla omn utrikespolitiken.

Men nu bär det strax av till mer informell middag med vår USA-ambassadör Jonas Hafström som är i staden med anledning av att Kungen också är det på ett stort miljöseminarium.

Någonstand i staden finns också Gunilla Carlsson – våra program har hitintills varit helt separata. Och inte så många kvarter härifrån dessutom Mona Sahlin.

2 Responses to Hektiskt värre i New York

 1. mrmhalland skriver:

  >Illa – för det handlar ju också om att denna väg informera sig själv.

  Ja, det är nog ett bra sätt att summera dagen för sig själv.
  Att det samtidigt informerar de som är intresserade gör ju det hela än mer meningsfullt med denna blogg.

  Vad gör Mona Sahlin i New York ?
  Hon var ju i USA för bara några veckor sedan.
  Att regeringens representanter måste ut och träffa människor på olika håll i världen är ju självklart, men varför ska skattebetalarna stå för oppositionens resor ?
  Vill hon vara informerad om utrikespolitik kan hon väl läsa här på bloggen ?

 2. perfro skriver:

  Vad gäller Mona Sahlin så finns det väl bara ett svar;hon måste lära sig alltid något om internationell politik.

  Sossarnas partikassa är väl knappast tom. LO:s bidrag ju över hövan.
  Mona har säkert andra som å hennes vägnar läser Carls blogg. Men s har faktiskt en lågmäld och kunnig utrikespolitiker i Urban Ahulin.
  Lars Eliasson likaså. Men är det nån som märkt något socialdemokratiskt över honom annat än en partitrogen Mona Sahlin-kram?

%d bloggare gillar detta: