Minuterna rinner snabbt

Fortsatt intensivt schema med serier av möten i olika frågor i och kring FN-högkvarteret i sensommarvackra New York.

Morgonen har börjat med informell frukost med de nordiska utrikesministrarna, fortsatt med möte med vår ambassadör vid Europarådet Per Sjögren och rådets generalsekreterare Terry Davis, gått vidare med möte med Världsbankens chef Robert Zoellick och nu lett till möte med utrikesministrar i vidare krets om vikten av avtalet om fullständigt stopp för prov med kärnvapen.

Alldeles strax bär det så vidare till överläggningar och lunch i transatlantisk krets med USA:s Comdoleezza Rice. Jag skulle tro att det blir Ryssland/Georgien, utvecklingen i Iran och fredsförutsättningarna i Mellersta Östern som kommer att stå i centrum.

Viktigt under eftermiddagen blir det informella mötet med utrikesministrar från Europarådets medlemsstater om de slutsatser vi måste dra av kriget mellan Ryssland och Georgien. Jag skulle tro att ett 30-tal ministrar kommer till den informella diskussionen, vilket ju visar frågans betydelse.

Förhoppningsvis hinner jag också titta in i generalförsamlingen och följa åtminstone en minut eller två av de fortsatta diskussionerna där.

Men säkert är det inte. Minuterna rinner snabbt under dessa dagar.

8 Responses to Minuterna rinner snabbt

 1. oppti skriver:

  Du kan ju fråga henne hur hon ser på Rysslands fräcka agerande i USAs närområde. Fartygsövningar tillsammans med Venezuela.
  Fråga också hur det kommer sig att Venezuela nu tecknar oljeleveransavtal med Kina. Är USA inte solventa köpare längre?
  Är det kanske så att USA har förlorat världsherraväldet samtidigt som de förlorade kontrollen över egna banksystemet.

 2. Dag Selander skriver:

  ”… lunch i transatlantisk krets med USA:s Condoleezza Rice. Jag skulle tro att det blir Ryssland/Georgien, utvecklingen i Iran och fredsförutsättningarna i Mellersta Östern som kommer att stå i centrum”

  Vi räknar med att Olmert sitter kvar i expeditionsministär tills Olmert & Abbas färdigförhandlat, eller hur? Det är väl lunchens Prio 1, eller hur?

  Men vi i Sverige vore tacksamma för en kvällsrapport från torsdagkvällen på Grand Hyatt hotell i Midtown Manhattan med FN-ordf nicaraguapatern, din kollega, och med Mahmoud Ahmadinejad. ”Jag håller tummarna” som biskop Borgenstierna brukade säga, så att den kvällen kan vikas.

  Varför? Givetvis för att Alla dessa dagars besökare kunde få höra lite från bordssamtalet med Mahdis närmaste språkrör hör på jorden…

 3. stig2entreprenoren skriver:

  Hur var mötet med Henry K?

 4. tnsexton skriver:

  ”…om de slutsatser vi måste dra av kriget mellan Ryssland och Georgien.” (CB, Minuterna rinner snabbt)
  Med tanke på alla de toppmöten , utrikesministermöten och EU-möten som gått av stapeln sedan detta krig, är det något förvånande att man ännu håller på att dra slutsatser. De, åtminstone omedelbara, slutsatserna bör väl i rimlighetens namn vara dragna vid det här laget? Eller dras det olika slutsatser beroende på vilket forum det är som sammanträder; en tanke som faller på att det är i stort sätt samma människor som träffas oberoende av rubriken för mötet.
  Efter så lång tid och så många möten borde åtminstone Europa (dvs den del som kallas EU) ha kunnat komma fram med både slutsatser rörande vad kriget kan få för långsiktiga konsekvenser och hur man ska hantera dessa.
  CB har alldeles rätt i att minuterna rinner snabbt och den som inte tillräckligt snabbt kan bestämma sig för hur man ska agera kommer att upptäcka att tiden rann iväg och att man istället tvingas reagera.

 5. perfro skriver:

  Samtalet med Henyr Kissinger lär inte bli avslöjat annat än i allmann beskrivning: Däremot bli nog Carl Bildt lite me4 konkret efter sin diskussion med Condoleeza Rise, som ser Carl som en av sina mest seriösa samtalspatner.
  Det korta besöket i generalförsamligen är nåt i stil med vad våra riksdagsledamöter orkar med.
  Konflikten mellan Ryssland å ena sidan samt USA,EU,NATO och Georgien å den andra lär inte bli löst i en handvändning även med 6-punktsfördraget .
  Äver USA och i viss mån EU tar georgierna sin famn.
  Konflikten rör sig som bekant om de s k buffertzonerna,att Ryssland även långsiktigt vill ha sin militära närvaro där och att dedessutom ffår stöd av folk och av sina kommuniskt lagda härskare. Georgierna bort därifrån heter det.

  Visst betyder energin mycket för USA liksom för världsekonomin i övrigt. Men åtskilligt annat måste också med i vågskålen.
  LO är inte så splittrat vad gäller vår energi. Åtminstone deras tyngsta förbund vill ha breda överenskommelser och en utbyggnad av kärnkraften. Däremot lär det bli svårare för Mona än för Fredrik att få med sig sina politiska kompisar.

 6. lombryssel skriver:

  Någon skrev att det är otroligt vilket kontaktnät Carl B har. Vi skall vara mkt tacksamma att ha en Utrikesminister som
  a) satsar tid och ansträngning (resande är jobbigt) att upprätthålla detta mkt nyttiga, för Sverige nyttiga kontaktnät. (Ett effektivt kontrollerat FRA behövs också!!!)
  b) utnytjar detta kontaktnät på ett diplomatiskt sätt för Sveriges bästa, (Carl har ju lyckats behålla och utveckla sitt nät, så han är ju bevisat en god diplomat).
  Min fru, Belgiska, har vid ett tillfälle träffat Carl vid en presentation av Carl i Bryssel. Hennes betyg: den skarpaste och klaraste politiker hon någonsin träffat.
  PS. de belgiska politikerna är inte mkt att skryta med, de har fastnat i ett träsk, helt förlamade inget rör sig efter 15 månader av infighting mellan de individuella partierna mellan de fyra Francofon-partierna och även mellan de Flamländska partierna (N-VA och CD&V cartellen sprack just) och mellan Francofonerna och Flamländarna.

 7. Helena Palena skriver:

  Herr K – är inte det en romanfigur hos Kafka?

 8. felixh skriver:

  Det låter som du haft en intressant och bra resa! Det vore som sagt kul att höra lite kommentarer från ditt möte med Kissinger! Är han ännu up-to-date??

  Hur är stämningen i USA, nu när ekonomin dyker?

  Hur uppfattar USA att Ryssland nu är ”under the belly” med Chavez? Är ryssarna provokativa mot USA??, eller är det ”ingen kommentar” som gäller?

%d bloggare gillar detta: