Debattens inledning

Så har då generaldebatten tagit sin början. Just nu står Emiren av Qatar i talarstolen.

Men det blev en stark början med presidenterna Lula, Bush och Sarkozy.

Deras olika accenter visade lite av vad framväxande nya makter, ett USA i förändring och en Europeisk Union under framväxt försöker att stå för i den internationella debatten.

President Lula framträdde medvetet som representant för en ny fördelning av makt och inflytande i världen.

Medan världen förr navigerade efter polstjärnan i norr, såg han det nu som att ledningen allt oftare kommer att ligga i syd – dock möjligen bortseende från att länder som Kina och Indien faktiskt ligger på det norra halvklotet.

Men hans krav på en internationell ordning som rättvisare återspeglar hur världen faktiskt ser ut är rätt och riktigt.

För president Bush blev det något av ett sammanfattande utrikespolitiskt testamente. Kampen mot terrorismen har förvisso fått ökad aktualitet efter det fruktansvärda attentatet i Islamabad, och det skadar förvisso inte att ord som ”frihet” och ”demokrati” framförs med viss kraft i denna kammare.

Men han talade också om insatser mot HIV/AIDS och malaria i Afrika – där USA har gjort stora insatser – och vikten av fri handel.

President Sarkozy framträdde medvetet, tydligt och bra som talesman för Europa i dess helhet. Och han skisserade en agenda av både konfliktlösning och ekonomisk och social utveckling.

Han balanserade om Ryssland – vår önskan om samarbete, men vårt krav att grundläggande regler för samarbetet, fredlig konfliktlösning och territoriell integritet respekteras. Budskapet var tydligt.

Och på samma sätt ett balanserat och tydligt budskap när det gäller Iran – önskan om samarbete, men tydligt besked att ett Iran som går mot kärnvapen inte kommer att accepteras.

Nu har den stora salen tömts på de flesta presidenter och delegationsledare. Filippinerna och Qatar får tala inför en lite mindre prominent publik – till vilken jag dock räknar mig själv.

Det är viktigt att visa att vi inte bara lyssnar till de största och starkaste.

Nu är det Liberias imponerande kvinnliga president Ellen Johnson-Sirleaf som går upp i talarstolen.

12 Responses to Debattens inledning

 1. chiros skriver:

  Avgå Bildt! Detta är tjänstefel och inte i Sveriges intresse. Vem tjänar du?

  http://www.barentsobserver.com/swedish-minister-no-common-values-between-russia-and-west.4512103-16149.html

 2. mararh skriver:

  Förlåt en okunnig, men vem är president Lula?

 3. mararh skriver:

  Är det President Luíz Inácio ”Lula” da Silva kanske? För övrigt håller jag inte alls med föregående inlägg. Det är oerhört intressant att på det här sättet kunna få insyn. Tack för det!

 4. Torsten skriver:

  Carl Bildt,

  Med Dig som guide i händelsernas centrum har vi, Dina blogläsare, en unik upplevelse att kunna följa och få saklig ledning i denna dramatik.
  Spännande.

  Tack Carl Bildt!

 5. kardus skriver:

  Hallå där Chiros, det var värst vad du vevar! Om du har en bättre uppfattning, om vad som gagnar Sveriges intresse i umgänget med ryssarna, kan du väl redovisa den, istället för att kräva ministerns avgång såhär mellan valen? Själv kan jag inte se annat än att det faktiskt är just som tidningen påstår att ministern har sagt: ” We can still talk about common interests, but not common values”.

  En annan fråga, som hanteras av UD och som vore intressant att få en aktuell bakgrund till, är hur läget är med ”den tysta diplomatin”, i fallet Dawit Isaak. Dawit har suttit i finkan i sju år (idag!) i Eritrea, utan rannsakning och dom. Hans föregivna brott påstås vara för makthavarna obekväm journalistik. Den s k tysta diplomatin påbörjades av sossarna men nu är det väl CB:s UD som sköter den? Händer det något? Är det inte snart dags att börja utöva en något högljuddare diplomati i detta ärende?

  F ö instämmer jag med mararh och Torsten här ovan: Det är en förmån att ha vår utrikesminister i händelsernas centrum och få dessa referat direkt och ofiltrerat.

 6. soli01 skriver:

  Visst är vi privilegerade som får föja med ut i vida världen och få direktrapporter från många platser. Även ska vi samarbeta även med Ryssland, alltid bra att vara vänner. För den skull kan man säga ifrån om någon inte handlar som vi tycker.
  Samtalet, är som vi alla vet, ett effektivt ”vapen” alla gånger.
  Lycka till!

 7. bestofmankind skriver:

  ”Nu har den stora salen tömts på de flesta presidenter och delegationsledare. Filippinerna och Qatar får tala inför en lite mindre prominent publik – till vilken jag dock räknar mig själv.

  Det är viktigt att visa att vi inte bara lyssnar till de största och starkaste.”

  Mabuhay! (ma-boo-hay)
  I´m speechless. Bakom dina tuffa och arroganta fasad döljer en mjuk sida trots allt. Nja, det vet jag att den mjuka sidan finns det är bara att det sällan syns. Hatten av!

  Om du råkar växla några ord med Filippinska Presidenten Gloria Macapagal Arroyo, hälsa henne, å alla födda Filippiner boende i Sveriges vägnar, att den nuvarande Filippinska ambassadören till Stockholm utför sina plikter mycket väl med integritet och värdighet – mer än förväntningarna. Det gör Presidenten ärad och stolt. Och glöm inte att säga ordet Mabuhay! – om du vill imponera förstås. Tack!

 8. vindoberg skriver:

  Många fina ord från många personer. Det viktiga är inte att kunna säga dem, utan att sätta dem i verket, anser i allaf all jag. Blir intressant att se hur det går.

  Bildt: Du som verkar resa hela tiden, har du någon som helst tid för lite privatliv? Tack i alla fall för en intressant blogg!

 9. Dag Selander skriver:

  Sarkozy hade ett ett balanserat och tydligt budskap när det gäller Iran – önskan om samarbete, men tydligt besked att ett Iran som går mot kärnvapen inte kommer att accepteras.

  … och kommer statsministern att träffa Norges f.d. statsminister Kjell Magne Bondevik på middagen imorgonkväll, torsdag, på Grand Hyatt hotell Manhattan? Det kyrkliga eventet har ju hedersgästerna Ahmadinejad och Generalförsamlingens ordf. Miguel D’Escoto Brockmann… och jag föreställer mig att Sveriges utrikesminister finns på plats och finns kvar tills fram på morgontimmarna innan det blir dags för Ramadanfastan igen?

  Det ska bli spännande att få höra lite från vad som sagts strax utanför skål och vägg med Ahmad… God kväll, Carl Bildt!

 10. bestofmankind skriver:

  Filippinska Presidenten Gloria Macapagal Arroyos tal som Carl Bildt lyssnade på igår:

  ”“I stand before you today to declare loud and clear that we are committed to the process of peace in Mindanao,” she told the world body.

  The President thanked “friends and allies,” including nine countries, which have all been in the forefront of helping bring about peace in Mindanao.

  “We gratefully acknowledge here today the central role of so many friends and allies, like the UN, Brunei, Indonesia, Libya, Malaysia, Saudi Arabia and others in the Organization of the Islamic Conference (OIC).

  “Australia, New Zealand, the US and other bilateral ODA (official development assistance) partners; the EU (European Union) and Sweden, all have played a big role in advancing peace and development in Mindanao,” the President said………”

  http://www.gov.ph/news/default.asp?i=22313

  Anledningen till att jag delar med Er detta är för att President Arroyo nämnde/tackade speciellt Sverige bland andra länder som Australia, New Zealand, USA och EU.

  Det känns dubbel hedrande att läsa ovan tal för en som jag – född Filippinare och nu en neutraliserad svensk medborgare.

  Mabuhay! indeed!

  P.S.
  Ön Mindanao är det södraste delen av landet där det är mest oroligt.

 11. bestofmankind skriver:

  Rättelse….ordet södraste skall förstås vara sydligaste…sorry.

 12. perfro skriver:

  Generalförsamling som begrepp tyder på att det är de politiska generalerna står högst i rangordning.
  De verkar också få hålla sina tal efter staternas betydelse. Så t ex var det Bush som inledde däremot jag jag inte sett någon kommentar till moptsvarande ryska anförande,om det nu kommer nåt därifrån.

  Det verkar inte heller som om dessa inlägg ska vara polemiska i betydelsen att man går till angrepp på varandra.

  Den iranske presidenten har en del del brutaliteter och ingrepp i andra länder poliiska system.Det finns vänner men mestadels fiender och Iran stöder terrorismen i Irak och levererar vapen till denna grupp och även till ett land som Syrien.
  Det ska bli intressant få kommentarer till den iranska presidentens anförande och om man lyckas tala vett med honom bakom lyckta dörrar.

  Vad gäller Carl så tror jag att hans anförande kommer att vara omvärdesinriktat – och i så fall.

%d bloggare gillar detta: