Irritation

Jag hör på radion att Ryssland är irriterat på den svenska utrikespolitiken just nu och den linje vi tagit mot det ryska agerandet.

Som man bäddar får man ligga.

Och det är bra att man märker vad vi tycker.

175 Responses to Irritation

 1. Pravo skriver:

  Jag hör på radion (P1-Morgon) att professorn i folkrätt Said Mahmoudi säger att Abkhasien uppfyller kraven för självständighet bättre än Kosovo gör. Detta är också vad Ryssland har sagt hela tiden, lång innan Kosovo utropade självständighet. Nu visar det sig att Ryssland hade rätt i sakfrågan. Åtminstone om man jämför Kosovo och Abkhasien. Sydossetien verkar vara mer ett gränsfall.

  Så här sade Putin när Kosovo utropade självständighet: ”Folkrätten är en käpp med två ändar. Om man slår käppen i ena ändan kommer den andra ändan tillbaka och slår dig i ansiktet.”

 2. maggi skriver:

  ”I skuggan av striderna i Georgien och den storpolitiska turbulens som följde på dem, så fortsätter Ryssland försöken att locka fler turister till landet. Men det går trögt, allt färre utlänningar vill resa till Ryssland, inte bara av politiska skäl.”

  De kanske borde locka med ryskt medborgarskap, vidhängande pensioner och annan ekonomisk hjälp. När de sedan reser tillbaks till sina hemländer, får ju där med Putin fler ryska medborgare utspridda i världen, att värna om. Mumma för psykopaten Putin.

  Putin är spritt språngade galen. Och han har bara börjat sin sjuka plan!

 3. Helena Palena skriver:

  Pravo: Bravo!

  Rysslands sak är vår….

 4. Josef Boberg skriver:

  ”Sverige är bland de länder i Europa som varit hårdast i sin kritik och det framgår att den ryska ambassaden är missnöjd med den svenska linjen.

  – Vi väntade oss en mera konstruktiv roll från Sveriges sida, i varje fall en objektiv roll där man är beredd att se till bägge sidors motiv och gärningar. Förs och främst skulle man börja med att konstatera att det var Georgien som angrep Sydossetien, säger Michail Skupov.

  Mest irriterad är man på att utrikesminister Carl Bildt jämfört Ryssland agerande i Georgien med Nazitysklands annektering av Sudetområdena i Tjeckoslovakien.

  – Vi har redan reagerat på detta uttalande och tycker att det minst sagt är osakligt, särskilt med tanke på Rysslands erfarenhet av umgänge med Nazityskland.

  Vad säger det om den svenska statsledningen när man drar till med sådana jämförelser?

  – Jag vill inte använda några starka ord, säger Michail Skupov på den ryska ambassaden i Sverige.

  Carl Bildt säger att Rysslands erkännande av Sydossetien och Abchazien kommer att ha konsekvenser för lång tid framåt. Michail Skupov däremot tror inte att Georgienkrisen kommer att ha någon allvarlig påverkan på de bilaterala svensk-ryska relationerna.” – slut citat ifrån slutet på den ovan länkade intervjun.

  För mig förefaller detta som att MaktPyramid-MaktElitHövdingarna i Ryssland ej alls har ”stängt några dörrarna” för ett fortsatt sansat umgänge med någon enda annan nation och/eller pakt – eller ?

 5. maggi skriver:

  En tack direkt riktad till dig Carl Bildt. Jag är så innerligt tacksam, att du är min och Sveriges utrikesminister. Jag känner mig mycket trygg och mycket stolt, över ditt agerande och ditt stora kunnade. Och jag vet att du i ditt handlade ej gör något, som inte är noga övertänkt och med klar och god översikt över problemen. Det känns extra, extra bra med dig just nu, som utrikesminister. Så, ett stort varmt tack från mig och många, många fler.

  Med de varmaste hälsningar från Maggi

 6. mmussorgsky skriver:

  ”Och det är bra att man märker vad vi tycker” –

  A mouse roared!

 7. foretagsledare skriver:

  Tjaa… bra att veta vad Tomhylsor tycker ?

  Det existerar inte i den rysska folksjälen att lyssna till en motpart som inte har annan amunition än det verbala… möjligtvis en tidningsnotis & lite radioprat kan det åstadkomma.

 8. pal8 skriver:

  Grundproblemet ligger i personligheten. Både USA och Ryssland drivs av en stark vilja av att dominera. Dom tar sin storlek som intäkt för dominans. Egentligen handlar all dominans om osäkerhet. Det ligger i sakens natur att dom två största länderna i världen, med Kina som uppstickare, lätt hamnar i konflikt med varandra. Problemet med Ryssland har alltså sin lösning i USA och vice versa. Sverige bör ställa upp för båda länderna som en vän och agera spegel för deras respektive beteende. USA har en egen neo-konservativ agenda med början i 9/11, som tråkigt nog tycks skapat av krafter inom USA. Det är oerhört viktigt att vi uppmärksammar 9/11 för att få en öppning mot Ryssland. Då kommer dom att lyssna på vår kritik. Sverige bör agera för en ny utredning av 9/11.

 9. tnsexton skriver:

  ”Som man bäddar får man ligga”; nog så sant.
  Det är bara att hoppas att EU vet vilken säng de ska bädda och att de kan komma överens om vilka lakan som ska användas. Kosovolakanen verkar inte vara användbara längre, de har blåst iväg från klädstrecket och används av någon annan, trots att de sades vara papperslakan av engångstyp…

  F.ö. är jag förvånad över mängden psykiatriker som använder CB blogg som sin journal.
  Buch är en ointelligent idiot, Putin är en galen psykopat och CB saknar de grundläggande utförsgåvorna; för att inte tala om de mest fantastiska diagnoser som de bloggande dårläkarna ger varandra.

 10. alnabone skriver:

  Är det inte märkligt att det erkännande Ryssland gjort av dessa utbrytarstater fördöms i så stor skala i västvärlden. När Kosovo erkändes av västvärlden var det väldigt få som opponerade sig. Märkligt förhållande att om en stormakt gör det så är detta budskap jämförbart med Jesus och Mohammads budskap till Bibeln resp Koranen men när den andra stormakten väljer att göra detsamma, då dränks de i fördömmanden, visslingar och ruttna ägg. Känns underligt hur det står till i vår märkliga värld…

 11. mmussorgsky skriver:

  tnsexton / spanaren,

  :-))

 12. knightone skriver:

  Det var väl på tiden att Ryssland blev irriterade av Svenskt beteende. Om än 40 år för sent.

  Ryssland ändrar sig aldrig. Varken den ryska regim för 40 år sedan som den idag vill vara vän med den demokratiskt valda västvärlden. Synd att Svenska politiker alltid drömmer om att Ryssland ska förbättra sig och gärna ser mellan fingrarna. Gott då att Bildt ställer upp för små demokratier som brutalt invaderas av en till synes galen Rysk regim.

  Alnabone, Det är inte alls konstigt om man kan något om utrikespolitik. Kosovosituationen är unik i sig själv och ordentligt annorlunda än den som handlar om Georgiensituationen.

 13. oppti skriver:

  Bildt får väl kritik för att han har så ensidigt tagit ställning i en komplicerad fråga.
  I Dagens SVD gör en folkrättsexpert en bedömning som inte stödjer Bilds förenklade syn.

  Diplomati är att försöka förstå-även de som inte tycker samma sak.

 14. […] CB1, CB2 AB, AB2, SVD1, SVD2, HD, DN1, DN2 Ulf Bjereld: Bryter Rysslands erkännande av Abchazien och […]

 15. Leo Occam skriver:

  ”… som man bäddar får man ligga” !

  Ja just det Calle. Om man bombar Serbien sönder och samman, inleder en styckningsoperation därefter och trots löften om motsatsen låter Kosovo bli en egen stat, endast för att USA skall förbättra sina relationer med muslimska länder. Ja, då Calle då får Ni ligga på den hårda brits som Ni själva byggt.

  Hela hanteringen av Serbien-Kosovo är en skam för EU och ett misslyckande för Dig Calle !

  Leo

 16. tnsexton skriver:

  mmussorgsky

  Ditt 7:24

  ”TNsexton/Spanaren”
  ????
  Båda för min och Spanarens skull, blanda inte ihop oss!!
  Vi må tycka lika ibland, men inte alltid, vi må ha likartade intressen fast med olika inriktningar och vi må bägge delta i debatten fast med helt olika sätt att formulera oss.
  Vi är helt enkelt två helt skilda och olika individer.

 17. mmussorgsky skriver:

  oppti,

  ”Diplomati är att försöka förstå-även de som inte tycker samma sak.” (7:29 am)

  Мы полностью согласны! / We fully agree!

 18. evajosefin skriver:

  SOM DU BÄDDAR CARL B; FÅR DU LIGGA., på spikmatta.

  Får ni får de, är det inte så? Gäller inte samma lagar för alla länder, ÄVEN för RYSSLAND??

  Ångrar ni Kosovo nu???

 19. mmussorgsky skriver:

  tnsexton,

  К сведению. Мы будем уважать это.

  Noted. We will respect that.

 20. borpan skriver:

  När Kosovo erkändes var du Carl Bildt drivande..
  Man bröt mot FN-stadgan , Helsingforsöverenskommelsen och EU:s egna Badinterprinciper från 1991 men detta hyckleri tycks inte alls störa dig….

 21. tomasmolin skriver:

  J

 22. tomasmolin skriver:

  jag undrar varför erkände hela EU Kosovo som självständig stat men icke dessa utbrytarländr?? vad är skillnaden?

 23. soli01 skriver:

  borpan – läs på! Sveriges hållning när det gäller Kosovo är entydig och där har utrikesnämnden samma inställning som utrikesministern. Sossarna tyckte ju att det gick för sakta att erkänna nämnda.
  evajosefin – Du som inte anammade personangrepp tidigare är nu en av de värre på den fronten. Skärpning!

 24. stig2entreprenoren skriver:

  Vad gjorde Serbien för att mildra spänningarna, öka förbrödringen, integrera befolkningen i Kosovo?
  Vad gör Ryssland nu för att öka förståelsen, argumentera med sakliga argument i FN och Europarådet angående Kaukasus?
  Hur bygger vi en värld genom att vara objektiva, pragmatiska och blicka framåt?
  Att långvarig kommunism och diktatur har förstört människors omdöme är inget som vi kan ha ogjort nu, men vi kan försöka rannsaka, lära och se framåt.
  Hur skall vi få fler att inse detta? Det är en 1000 kr fråga!

 25. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Jag noterar med glädje att kommentarer från fejky- pejky (inkluderandes bl.a. de s.k. ryska signaturerna) med direkta angrepp på mig av mindre smakfull karaktär, har blivt borttagna från bloggen.
  Då jag varit med länge här vet jag vad detta innebär – en varning har tilldelats vederbörande och nästa steg är :-X

  Dee Dee Sharp – den småleende göteborgslullaren

 26. semiguru skriver:

  Just det – Som man bäddar får man ligga.
  Med sådat okvalificerad politik som du försöker att bedriva (och oftast misslyckas) får du väl ligga väldigt bekvämt – fastbunden på en säng på ett mentalsjukhus.
  För att ditt hat mot Ryssland är patologisk.
  Du ÄR en dålig förlorare. Om man tittar bakåt – vad du än gjorde i politiken var ett enda stort misslyckande. Och även nu när du fick nöja dig med att vara ”bara” utrikesminister och försöker bli ”coach” för Reifeldt precis som Putin är för Medvedev, så går det inte så bra.
  Varför säger du ”vi”. Vilka är ”vi”? Varför talar du för hela svenska folket? Läs kommentärerna noga – det är långt ifrån alla som stödjer dig.

 27. evajosefin skriver:

  stig2entreprenoren skrev

  ”Vad gjorde Serbien för att mildra spänningarna, öka förbrödringen, integrera befolkningen i Kosovo?”

  ALLA serber i hela Serbien gav HELA dagslönen 1 dag i månaden VARJE månad under flera år till Kosovo som hjälp. Detta var under det KOMMUNISTISKA styret.

  Varför vet vi inte det?Jo, för att de svenska medierna inte vill berätta om serbien på ett sätt som kan låta gynnande. Serber får man hata i sverig, ryssar också.
  Det är väl inte helt ok?

 28. soli01 skriver:

  semiguru – att ha olika uppfattningar och även framföra dessa har vi här i landet full frihet att göra, men vad Du nu håller på med skulle inte jag acceptera på min blogg. Kom med argument är mera renhårigt.(8:56)

 29. latexmusen skriver:

  Sveriges militärs roll i det internationella maktspelet är inte att försvara Sverige mot yttre angrepp, utan att stå på EUs och USAs sida i angrepp mot deras fiender. Det är ingen slump att vi har ett internationellt anpassat insats-”försvar”.

  Sverige som stat finns knappast längre, vi är bara en del av superstaten EU. Hur kan folk tycka att det är okej för USA att sätta upp militärbaser runt om i världen och praktiskt taget omringa Ryssland? De är ute efter ett tredje världskrig.

  Avbröt vi samarbete med USA när de utan goda skäl invaderade och ockuperade två länder, vilket har resulterat i fruktansvärt mänskligt lidande samt gjort världen till en mindre säker plats? Men när Ryssland invaderar ett grannland för att de bombarderar en Ryssland-vänlig civilbefolkning samt dödar ryska soldater då jävlar ryter svensken till och slår sig för bröstet. Hyckleriet vet inga gränser.

 30. maggi skriver:

  Så , då har Ulvskogs kader börjat sitt arbetspass för dagen.

 31. Niklas skriver:

  Excellent summary of the events, from

  TMichael Toten’s Middle East Journal

  TBILISI, GEORGIA – Virtually everyone believes Georgian President Mikheil Saakashvili foolishly provoked a Russian invasion on August 7, 2008, when he sent troops into the breakaway district of South Ossetia. “The warfare began Aug. 7 when Georgia launched a barrage targeting South Ossetia,” the Associated Press reported over the weekend in typical fashion.

  Virtually everyone is wrong. Georgia didn’t start it on August 7, nor on any other date. The South Ossetian militia started it on August 6 when its fighters fired on Georgian peacekeepers and Georgian villages with weapons banned by the agreement hammered out between the two sides in 1994. At the same time, the Russian military sent its invasion force bearing down on Georgia from the north side of the Caucasus Mountains on the Russian side of the border through the Roki tunnel and into Georgia. This happened before Saakashvili sent additional troops to South Ossetia and allegedly started the war.

  Regional expert, German native, and former European Commission official Patrick Worms was recently hired by the Georgian government as a media advisor, and he explained to me exactly what happened when I met him in downtown Tbilisi. You should always be careful with the version of events told by someone on government payroll even when the government is as friendly and democratic as Georgia’s. I was lucky, though, that another regional expert, author and academic Thomas Goltz, was present during Worms’ briefing to me and signed off on it as completely accurate aside from one tiny quibble.

  Goltz has been writing about the Caucasus region for almost 20 years, and he isn’t on Georgian government payroll. He earns his living from the University of Montana and from the sales of his books Azerbaijan Diary, Georgia Diary and Chechnya Diary. Goltz experienced these three Caucasus republics at their absolute worst, and he knows the players and the events better than just about anyone. Every journalist in Tbilisi seeks him out as the old hand who knows more than the rest of us put together, and he wanted to hear Patrick Worms’ spiel to reporters in part to ensure its accuracy.

  “You,” Worms said to Goltz just before he started to flesh out the real story to me, “are going to be bored because I’m going to give some back story that you know better than I do.”

  “Go,” Goltz said. “Go.”

  The back story began at least as early as the time of the Soviet Union. I turned on my digital voice recorder so I wouldn’t miss anything that was said.

  “A key tool that the Soviet Union used to keep its empire together,” Worms said to me, “was pitting ethnic groups against one another. They did this extremely skillfully in the sense that they never generated ethnic wars within their own territory. But when the Soviet Union collapsed it became an essential Russian policy to weaken the states on its periphery by activating the ethnic fuses they planted.

  “They tried that in a number of countries. They tried it in the Baltic states, but the fuses were defused. Nothing much happened. They tried it in Ukraine. It has not happened yet, but it’s getting hotter. They tried it in Moldova. There it worked, and now we have Transnitria. They tried it in Armenia and Azerbaijan and it went beyond their wildest dreams and we ended up with a massive, massive war. And they tried it in two territories in Georgia, which I’ll talk about in a minute. They didn’t try it in Central Asia because basically all the presidents of the newly independent countries were the former heads of the communist parties and they said we’re still following your line, Kremlin, we haven’t changed very much.”

  He’s right about the massive war between Armenia and Azerbaijan, though few outside the region know much about it. Armenians and Azeris very thoroughly transferred Azeris and Armenians “back” to their respective mother countries after the Soviet Union collapsed through pogroms, massacres, and ethnic-cleansing. Hundreds of thousands of refugees fled savage communal warfare in terror. The Armenian military still occupies the ethnic-Armenian Nagorno-Karabakh region in southwestern Azerbaijan. It’s another so-called “frozen conflict” in the Caucasus region waiting to thaw. Moscow takes the Armenian side and could blow up Nagorno-Karabakh, and subsequently all of Azerbaijan, at any time. After hearing the strident Azeri point of view on the conflict for a week before I arrived in Georgia, I’d say that particular ethnic-nationalist fuse is about one millimeter in length.

  “Now the story starts really in 1992 when this fuse was lit in Georgia,” Worms said. “Now, there’s two territories. There’s Abkhazia which has clearly defined administrative borders, and there’s South Ossetia that doesn’t. Before the troubles started, Abkhazia was an extremely ethnically mixed area: about 60 percent Georgian, 20 percent Abkhaz, and 20 percent assorted others – Greeks, Estonians, Armenians, Jews, what have you. In Ossetia it was a completely integrated and completely mixed Ossetian-Georgian population. The Ossetians and the Georgians have never been apart in the sense that they were living in their own little villages and doing their own little things. There has been inter-marriage and a sense of common understanding going back to distant history. The Georgians will tell you about King Tamar – that’s a woman, but they called her a king – and she was married to an Ossetian. So the fuse was lit and two wars start, one in Abkhazia and one in South Ossetia.”

  South Ossetia is inside Georgia, while North Ossetia is inside Russia.

  “The fuse was not just lit in Moscow,” he said. “It was also lit in Tbilisi. There was a guy in charge here, Zviad Gamsakhurdia, a little bit like [Serbian Nationalist war criminal in Bosnia Radovan] Karadzic. He was a poet. He was an intellectual. But he was one of these guys who veered off into ethnic exclusivism. He made stupid declarations like Georgia is only for the Georgians. If you’re running a multi-ethnic country, that is really not a clever thing to say. The central control of the state was extremely weak. The Russians were trying to make things worse. There was a civil war between Georgians and Tbilisi. But the key thing is that here there were militias, Georgian militias, and some of them pretty nasty.”

  Thomas Goltz then interjected his only critique of Patrick Worms’ explanation of events that led to this war. “It started in 1991,” he said, “but it went into 1992 and 1993, as well.” Then he turned to me. “This guy, [Zviad] Gamsakhurdia, was driven from power from across the street. They bombed this place.” He meant the Marriott Hotel. We stood in the lobby where Worms had set up his media relations operation. “There’s a horrible picture in my Georgia book of this facade.”

  “Of this building?” I said.

  “Yeah,” Goltz said. “That was December 1991. He fled in December 1991.”

  “Where did he go?” I said.

  “To Chechnya,” Goltz said. “Of course. He led the government in exile until he came back in 1993 then died obscurely in the mountains, of suicide some people say, others say cancer. Then he was buried in Grozny.” He turned then again to Patrick Worms. “1991,” he said. “Not 1992.”

  “1991,” Worms said. “Okay.”

  So aside from that quibble, everything else Worms said to me was vouched for as accurate by the man who literally wrote the book on this conflict from the point of view of both academic and witness.

  “So in 1991,” Worms said, “things here explode. And basically it gets pretty nasty. Thomas can tell you what happened. Read his book, it’s worth it. And by the time the dust settles, there are between 20,000 and 30,000 dead. Many atrocities committed by both sides, but mostly – at least that’s what the Georgians say – by the Abkhaz. And the end result is everybody gets kicked out. Everybody who is not Abkhaz or Russian gets kicked out. That’s about 400,000 people. 250,000 of those still live as Internally Displaced Persons within Georgia. As for the rest: the Greeks have gone back to Greece, the Armenians to Armenia, some Abkhaz to Turkey, etc.

  “When it’s over,” he said, “you’ve got two bits of Abkhazia which are not ethnic Abkhazia. You’ve got Gali district which is filled with ethnic Georgians. And you’ve got the Kodori Gorge which is filled with another bunch of Georgians. So there the end result was a classic case of ethnic-cleansing, but the world didn’t pay much attention because it was happening at the same time as the Yugoslav wars. Ossetia was different. Ossetia also had a war that started about the same time, and it was also pretty nasty, but it never quite succeeded in generating a consolidated bit of territory that Ossetians could keep their own. When the dust settled there, you ended up with a patchwork of Georgian and Ossetian villages. Before the war, Ossetians and Georgians lived together in the same villages. After the war they lived in separate villages. But there were still contacts. People were talking, people were trading. It wasn’t quite as nasty as it was in Abkhazia.

  “Now fast forward to the Rose Revolution,” he said.

  The Rose Revolution was a popular bloodless revolution that brought Georgia’s current president Mikheil Saakashvili to power and replaced the old man of Georgian politics Eduard Shevardnadze who basically ran the country Soviet-style.

  “The first thing that Misha [Mikheil Saakashvili] did was try to poke his finger in [Russian President Vladimir] Putin’s eyes as many times as possible,” Worms said, “most notably by wanting to join NATO. The West, in my view, mishandled this situation. America gave the wrong signals. So did Europe.”

  “Can you elaborate on that a bit?” I said.

  “I will,” he said. “But basically the encouragement was given despite stronger and stronger Russian signals that a Georgian accession to NATO would not be tolerated. Fast forward to 2008, to this year, to the meeting of NATO heads of state that took place in Bucharest, Romania, where Georgia was promised eventual membership of the organization but was refused what it really wanted, which was the so-called Membership Action Plan. The Membership Action Plan is the bureaucratic tool NATO uses to prepare countries for membership. And this despite the fact that military experts will tell you that the Georgian Army, which had been reformed root and branch with American support, was now in better shape and more able to meet NATO aspirations than the armies of Albania and Macedonia which got offered membership at the same meeting.

  “Just a little bit of back story again, in July of 2007 Russia withdrew from the Conventional Forces Treaty in Europe. This is a Soviet era treaty that dictates where NATO and the Warsaw Pact can keep their conventional armor around their territories. Russia started moving a lot of materiel south. After Bucharest, provocations started. Russian provocations started, and they were mostly in Abkhazia.

  “One provocation was to use the Russian media to launch shrill accusations that the Georgian army was in Kodori preparing for an invasion of Abkhazia. Now if you go up there – I took a bunch of journalists up there a few times – when you get to the actual checkpoint you have a wall of crumbling rock, a wooden bridge, another wall of crumbling rock, a raging torrent, and a steep mountainside filled with woods. It’s not possible to invade out or invade in unless you’ve got air support. Which is why the Abkhaz were never able to kick these Georgians out. They just kept that bit of territory.”

  He paused and looked over at Thomas Goltz as though he was bracing for a critique.

  “I’m just doing what I’ve done already,” he said, “but this time I’m getting advice from an expert on how I’m doing.”

  Thomas Goltz silently nodded.

  “Kodori provocations,” Worms continued, “and other provocations. First the Russians had a peacekeeping base under a 1994 agreement that allowed them to keep the peace in both Abkhazia and South Ossetia. They added paratroopers, crack paratroopers, with modern weaponry there. That doesn’t sound a lot like peacekeeping. A further provocation: they start shooting unmanned Georgian aircraft drones out the sky. One of them was caught on camera by the drone as it was about to be destroyed. The United Nations confirmed that it was a Russian plane that did this. It probably took off from an airbase that the Russians were supposed to have vacated a few years ago, but they never let the OSCE [Organization for Security and Cooperation in Europe] in to check.

  “The next provocation: On April 16 Putin signs a presidential decree recognizing the documents of Abkhazians and South Ossetians in Russia and vice versa. This effectively integrates these two territories into Russia’s legal space. The Georgians were furious. So you have all these provocations mounting and mounting and mounting. Meanwhile, as of July, various air corps start moving from the rest of Russia to get closer to the Caucasus. These are obscure details, but they are available.

  “Starting in mid July the Russians launched the biggest military exercise in the North Caucasus that they’ve held since the Chechnya war. That exercise never stopped. It just turned into a war. They had all their elite troops there, all their armor there, all their stuff there. Everyone still foolishly thought the action was going to be in Abkhazia or in Chechnya, which is still not as peaceful as they’d like it to be.

  “The Georgians had their crack troops in Iraq. So what was left at their central base in Gori? Not very much. Just Soviet era equipment and not their best troops. They didn’t place troops on the border with Abkhazia because they didn’t want to provoke the Abkhaz. They were expecting an attempt on Kodori, but the gorge is in such a way that unless they’re going to use massive air support – which the Abkhaz don’t have – it’s impossible to take that place. Otherwise they would have done it already.

  “So fast forward to early August. You have a town, Tskhinvali, which is Ossetian, and a bunch of Georgian villages surrounding it in a crescent shape. There are peacekeepers there. Both Russian peacekeepers and Georgian peacekeepers under a 1994 accord. The Ossetians were dug in in the town, and the Georgians were in the forests and the fields between the town and the villages. The Ossetians start provoking and provoking and provoking by shelling Georgian positions and Georgian villages around there. And it’s a classic tit for tat thing. You shell, I shell back. The Georgians offered repeated ceasefires, which the Ossetians broke.

  “On August 3, the head of the local administration says he’s evacuating his civilians. You also need to know one thing: you may be wondering what these areas live off, especially in Ossetia, there’s no industry there. Georgia is poor, but Ossetia is poorer. It’s basically a smuggler’s paradise. There was a sting operation that netted three kilograms of highly enriched uranium. There are fake hundred dollar bills to the tune of at least 50 million dollars that have been printed. [South Ossetian “President” Eduard] Kokoity himself is a former wrestler and a former bodyguard who was promoted to the presidency by powerful Ossetian families as their puppet. What does that mean in practice? It means that if you are a young man, you have no choice. You can either live in absolute misery, or you can take the government’s dime and join the militia. It happened in both territories.

  “On top of that, for the last four years the Russians have been dishing out passports to anyone who asks in those areas. All you have to do is present your Ossetian or Abkhaz papers and a photo and you get a Russian passport on the spot. If you live in Moscow and try to get a Russian passport, you have the normal procedure to follow, and it takes years. So suddenly you have a lot of Ossetian militiamen and Abkhaz militiamen with Russian passports in effect paid by Russian subsidies.

  “So back to the 3rd of August. Kokoity announces women and children should leave. As it later turned out, he made all the civilians leave who were not fighting or did not have fighting capabilities. On the same day, irregulars – Ingush, Chechen, Ossetians, and Cossacks – start coming in and spreading out into the countryside but don’t do anything. They just sit and wait. On the 6th of August the shelling intensifies from Ossetian positions. And for the first time since the war finished in 1992, they are using 120mm guns.”

  “Can I stop you for a second?” I said. I was still under the impression that the war began on August 7 and that Georgian President Saakashvili started it when he sent troops into South Ossetia’s capital Tskhinvali. What was all this about the Ossetian violence on August 6 and before?

  He raised his hand as if to say stop.

  “That was the formal start of the war,” he said. “Because of the peace agreement they had, nobody was allowed to have guns bigger than 80mm. Okay, so that’s the formal start of the war. It wasn’t the attack on Tskhinvali. Now stop me.”

  “Okay,” I said. “All the reports I’ve read say Saakashvili started the war.”

  “I’m not yet on the 7th,” he said. “I’m on the 6th.”

  “Okay,” I said. He had given this explanation to reporters before, and he knew exactly what I was thinking.

  “Saakashvili is accused of starting this war on the 7th,” he said.

  “Right,” I said. “But that sounds like complete bs to me if what you say is true.”

  Thomas Goltz nodded.

  *

  I later met wounded Georgian soldiers in a Tbilisi hospital who confirmed what Patrick Worms had told me about what happened when the war actually started. I felt apprehensive about meeting wounded soldiers. Would they really want to talk to someone in the media or would they rather spend their time healing in peace?

  My translator spoke to some of the doctors in the hospital who directed us to Georgian soldiers and a civilian who were wounded in South Ossetia and felt okay enough to speak to a foreign reporter.

  “Every day and every hour the Russian side lied,” Georgian soldier Kaha Bragadze said. “It must be stopped. If not today, then maybe tomorrow. My troops were in our village, Avnevi. On the 6th of August they blew up our troops’ four-wheel-drives, our pickups. They blew them up. Also in this village – it was August 5th or 6th, I can’t remember – they started bombing us with shells. Two soldiers died that day, our peacekeepers. The Ossetians had a good position on the hill. They could see all our positions and our villages, and they started bombing. They went to the top of the hill, bombed us, then went down. We couldn’t see who was shooting at us.”

  “Which day was this?” I said. “The 5th or the 6th?”

  “I don’t remember,” he said. “But it started that day from that place when two Georgians were killed.”

  “Were they just bombing you the peacekeepers,” I said, “or also civilians and villages?”

  “Before they started bombing us they took all the civilians out of their villages,” he said. “Then they started damaging our villages – houses, a gas pipe, roads, yards. They killed our animals. They evacuated their villages, then bombed our villages.”

  Another Georgian soldier, Giorgi Khosiashvili, concurred

  “I was a peace keeper as well,” he said, “but in another village. I was fired upon on August 6th. On the 5th of August they started shooting. They blew up our peacekeeping trucks. They put a bomb on the road and when they were driving they were blown up. They also mined the roads used by civilians. On the 6th of August they started bombing Avnevi. And at this time they took the civilians out of Tskhinvali and sent them to North Ossetia [inside Russia].”

  “I saw this on TV,” said Alex, my translator. “They took the civilians, kids, women, and put them on the bus and sent them to North Ossetia.”

  A civilian man, Koba Mindiashvili, shared the hospital room with the Georgian soldiers. He, too, was in South Ossetia where he lived outside Tskhinvali.

  “When they started bombing my village,” he said, “I was running away and the soldiers wounded me. They robbed me and shot me in the leg with a Kalashnikov. I don’t know if it was Russians or Ossetians. They took my car, took my gold chain, and shot me.”

  “They didn’t care if it was a house or a military camp,” Giorgi Khosiashvili said. “They bombed everything.”

  “You actually saw this for yourself?” I said.

  “Yes,” he said. “I saw it. It was the Russian military airplanes. If they knew it was a Georgian village, they bombed all the houses. Many civilians were killed from this bombing.”

  “It was Russians or Ossetians who did this?” I said.

  “It was Russians,” he said. “The Ossetians don’t have any jets.”

  *

  Back at the Marriott Hotel in downtown Tbilisi, Patrick Worms continued fleshing out the rest of the story. “Let me tell you what happened on the 7th,” he said. “On the 6th, while this is going on, the integration minister who was until a few months ago an NGO guy and who believes in soft power things, tried to go there and meet the separatist leadership. The meeting doesn’t happen for farcical reasons. The shelling intensifies during the night and there is, again, tit for tat, but this time with weapons coming from the South Ossetian side which are not allowed under the agreement. By that time, the Georgians were seriously worried. All their armor that was near Abkhazia starts moving, but they are tanks, they don’t have tank transporters, so they move slowly. They don’t make it back in time. On the 7th, this continues. That afternoon, the president announces a unilateral ceasefire, a different one from the previous ones. It means I stop firing first, and if you fire, I still won’t fire back. That holds until the next part of the story.

  “On the evening of the 7th, the Ossetians launch an all-out barrage focused on Georgian villages, not on Georgian positions. Remember, these Georgian villages inside South Ossetia – the Georgians have mostly evacuated those villages, and three of them are completely pulverized. That evening, the 7th, the president gets information that a large Russian column is on the move. Later that evening, somebody sees those vehicles emerging from the Roki tunnel [into Georgia from Russia]. Then a little bit later, somebody else sees them. That’s three confirmations. It was time to act.

  “What they had in the area was peacekeeping stuff, not stuff for fighting a war. They had to stop that column, and they had to stop it for two reasons. It’s a pretty steep valley. If they could stop the Russians there, they would be stuck in the tunnel and they couldn’t send the rest of their army through. So they did two things. The first thing they did, and it happened at roughly the same time, they tried to get through [South Ossetian capital] Tskhinvali, and that’s when everybody says Saakashvili started the war. It wasn’t about taking Ossetia back, it was about fighting their way through that town to get onto that road to slow the Russian advance. The second thing they did, they dropped a team of paratroopers to destroy a bridge. They got wiped out, but first they managed to destroy the bridge and about 15 Russian vehicles.

  “The Georgians will tell you that they estimate that these two actions together slowed the Russian advance by 24 to 48 hours. That is what the world considered to be Misha’s game. And you know why the world considers it that? Because here in South Ossetia was the head of the peacekeeping troops. He hasn’t been in Iraq, he’s a peace keeper. What have they been told for the last four years? They lived in a failed state, then there was the Rose Revolution – it wasn’t perfect but, damn, now there’s electricity, there’s jobs, roads have been fixed – and what the Georgians have had drummed into them is that Georgia is now a constitutional state, a state of law and order. And everybody here knows that Ossetia is a gangster’s smuggler’s paradise. The whole world knows it, but here they know it particularly well. The peacekeepers had a military objective, and the first rule of warfare when you’re talking to the media is not to reveal to your enemy what you’re going to do. So they weren’t going to blather into a microphone and say well, actually, I’m trying to go through Tskhinvali in order to stop the Russians. So what did he say instead? I’m here to restore constitutional order in South Ossetia. And that’s it. With that, Georgia lost the propaganda war and the world believes Saakashvili started it. And the rest of the story…you know.”

  “Let me make a couple of comments,” Goltz said.

  “That,” Worms said, “to the best of my knowledge, is all true.”

  “Let’s just start at the ass end,” Goltz said to me. “This is your first time to the lands of the former Soviet Union?”

  “Yes,” I said.

  “The restoration of constitutional order,” he said, “may sound just like a rhetorical flourish with no echo in the American mindset. What it means in the post-Soviet mindset is what Boris Yeltsin was doing in Chechnya. This was the stupidest phrase this guy possibly could have used. That’s why people want to lynch him.”

  Goltz was referring to the head of the Georgian peacekeeping forces in South Ossetia. He turned then to Patrick Worms. “Your presentation was deliciously comprehensive. Perhaps it was…we’ll ask our new friend Michael…too much information out of the gate to absorb.”

  “I absorbed it,” I said.

  “Okay,” Goltz said.

  “Am I making any mistakes?” Worms said to Goltz. “Am I forgetting anything?”

  “Well,” Goltz said, “there are some details that I would chip in. Who are the Ossetians and where do they live? This is the question that has been lost in all of the static from this story. This autonomy [South Ossetia] is an autonomous district, as opposed to an autonomous republic, with about 60,000 people max. So, where are the rest of the Ossetians? Guess where they live? Tbilisi. Here. There. Everywhere. There are more Ossetians – take a look around this lobby. You will find Ossetians here. Of those Ossetians who are theoretically citizens of the Republic of Georgia, 60,000 live there and around 40,000 live here.”

  “What do they think about all this?” I said.

  “They’re scared as shit,” Goltz said.

  “Are they on the side of those who live in South Ossetia?” I said.

  “No,” he said. “One of them is Georgia’s Minister of Defense. Georgia is a multi-ethnic republic. And the whole point of the Ossetian ethnic question is this: South Ossetia is part of Georgia.”

  “Are reporters receptive to what you’re saying?” I said to Worms.

  “Everyone is receptive,” he said. “Everyone, regardless of nationality, even those who love Georgia, genuinely thought Saakashvili started it.”

  “That’s what I thought,” I said. “That’s what everyone has been writing.”

  “Yes,” he said. “Absolutely. We’ve been trying to tell the world about this for months. If you go back and look at the archives you’ll see plenty of calls from the Georgian government saying they’re really worried. Even some Russian commentators agree that this is exactly what happened. Don’t forget, they sent in a lot of irregulars, Chechens, Cossacks, Ossetians, Ingush – basically thugs. Not normal Chechens or Ingush – thugs. Thugs out for a holiday. Many Western camera crews were robbed at gunpoint ten meters from Russian tanks while Russian commanders just stood there smoking their cigarettes while the irregulars…that happened to a Turkish TV crew. They’re lucky to still be alive. Some of the Georgians were picked up by the irregulars. If they happened to be female, they got raped. If they happened to be male, they got shot immediately, sometimes tortured. Injured people we have in hospitals who managed to get out have had arms chopped off, eyes gouged out, and their tongues ripped out.”

  Russian rules of engagement, so to speak, go down harder than communism. And the Soviet era habits of disinformation are alive and well.

  “You also have to remember the propaganda campaign that came out,” he said. “Human Rights Watch is accusing the Russian authorities of being indirectly responsible for the massive ethnic cleansing of Georgians that happened in South Ossetia. The Ossetians are claiming that the Georgians killed 2,000 people in Tskhinvali, but when Human Rights Watch got in there a few days ago and talked to the hospital director, he had received 44 bodies. There was nobody left in that town. Plus it’s the oldest law of warfare: have your guns in populated areas, and when the enemy responds, show the world your dead women and children.

  “Right,” I said. “That goes on a lot where I usually work, in the Middle East.”

  “Yes,” he said. “That’s exactly what the Russians were doing.”

 32. charliesjogren skriver:

  Den aldrig sinande strömmen av nya välformulerade och trevliga ansikten på denna blogg förser oss med kunskap om tingens ordning.

  Tingens ordning i deras värld består till 50% av hat riktat mot Carl Bildt och 50% av hat riktat mot USA.

  Vad trevligt att ni tittar in.

 33. bestofmankind skriver:

  maggi 9:36

  Det är mycket lågt av dig att använda Ulvskog i brist på argument.

  Lägst av allt att Per S har dig som en trainee.

  (P.S. Notera att det var du först som drog in Ulvskog till bloggen.)

 34. charliesjogren skriver:

  bestofmankind

  Vad trevligt att även du tittar in, nu kan du ju känna dig riktigt hemma här bland massor av nya vänner.
  Tidigare betraktades du mest som ett pittoreskt inslag som ständigt var i fejd med någon som i dina ögon beskrevs som personlig angripare.
  Ha en fortsatt trevlig stund.

 35. bestofmankind skriver:

  Pravo,

  Angående din tidigare förfrågningar på bloggen om Sveriges godkännande av Kosovo jämfört med Rysslands godkännande av Abchazien och Sydossetien, eftersom Carl Bildt har inte förklarat skillnaden på bloggen, har jag ”forskat” om saken då är jag lika intresserad som du.

  Som hillary2 (hatten av till dig) förklarade samma sak för några dagar sedan om Kosovo fick jag fram följande ”Kosovo stod under FNs förvaltning i nästan 10 år, och FN resolutionerna om Kosovo närmast förutsatte en framtida stadsbildning.”

  Det är helt olika händelser med Ryssland.

  Tills vidare är jag nöjd med svaret, och hoppas att det säger det något.

 36. bestofmankind skriver:

  charliesjögren,

  Inte behöver du tänka på om mitt rykte på bloggen, tänk på ditt eget.

  Vi är många som väntar på att du delar med dig dina egna åsikter om sakfrågan som gäller för dagen.

  Förresten, tack för omtanken.

  (Det märks att du har fått ”lite” uppfostran från Per S. Vem vet du kanske är Per S himself??)

 37. kvackkvack skriver:

  Carl Bildt,
  Hur kommer det sig att du aldrig nämner varken erkännandet av Kosovo eller oljeledningen från Baku som korsar Georgien, trots att dessa två faktorer sannolikt har spelat en stor roll i aktörernas agerande i den här konflikten?

  Bästa hälsningar
  kvack

 38. maggi skriver:

  Niklas.
  Det är ibland lite obekvämt att läsa så långa texter på datorn, men det här vill jag lova var värt var enda sekund. Mycket informativt. Ser fram emot mer alster från Dig. Man får vara tacksam, att Carl Bildt håller kommentator delen öppen trots allt.
  M v h
  Maggi

 39. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  ”best-före-datum” 10:01

  Nu kan jag kasta bort min oro och i lugn och ro strax inta lunch (känner för en god Caesarsallad idag).
  Äntligen har jag fått en knivskarp analys som förklarar den ”skillnad” som inte Carl Bildt klarar av att ge oss. Tack!

  Dee Dee Sharp – inte alls lika sharp som ”best-före-datum”

 40. bestofmankind skriver:

  göteborgslullaren 10:19

  Bara för att det är du, för gamla bloggvänskapens skull, kan jag försvara Carl Bildt att han har nog inte tänkt på saken, att folket vill ha ett rakt svar på en enkel fråga.

  Carl Bildt har helt enkelt massor att göra just nu.

  Fair enough??

 41. bestofmankind skriver:

  P.S.

  Carl Bildt måste tänka på en diplomatisk bortförklaring (om det finns några) om hans hård kritik mot Ryssland.

 42. ohlundonline skriver:

  tnsexton:

  Du skrev: ”Bush är en ointelligent idiot, Putin är en galen psykopat och CB saknar de grundläggande utförsgåvorna”.

  Det finns en regissör som gnuggar händerna någonstans.

  George Bush är mäkta impopulär i stora kretsar och samma kretsar hyser en stark motvilja mot Ryssland.

  Sveriges neutralitet sticker i ögonen och man är avundsjuk på Sveriges höga sociala standard.

  Det börjar bli mer och mer uppenbart att det finns en stor ekonomisk maktsfär, som vill ha en fullödig militär konflikt mellan USA och Ryssland och att exempelvis Georgien och Sverige används som aningslösa och tacksamma instrument för att uppnå detta.

  Det verkar heller inte vara några större problem med att få USA och Ryssland att svälja detta bete, för de har ju redan sedan tidigare anledning att misstro varandra…

  Frågan är om det fanns utländska trupper i Georgien och Sydossetien när Georgien anföll befolkningen i Sydossetien?

 43. tnsexton skriver:

  ohlundonline

  I den händelse du missförstod mig. Jag skrev inte, jag citerade då jag ondgjorde mig över ett antal bloggare som tagit för vana att ställa psykiatriska diagnoser på världspolitiker och på bloggkollegor.
  Om dessa kanske man kan säga att ”på sig själv känner man andra”…

 44. hawa0835 skriver:

  Ställ Carl Bildt inför rätta för brott mot mänskligheten då han förnekar Abchazien och Sydossetien den självständighet som de har rätt att kräva.

 45. stefangehander skriver:

  Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, svarar på frågor angående Rysslands erkännande av utbrytarrepublikerna i Georgien.

  Textstorlek: Normal text Större text Störst text Skriv ut Blogglänkar (18 st) Hur vanligt är det att utbrytarrepubliker erkänns av andra länder?

  – Det är inte så ovanligt. Tyskland erkände Bosnien och Kroatien 1991 i ett skede när dessa delrepubliker i det forna Jugoslavien inte uppfyllde några som helst krav på att vara självständiga stater. Turkiet invaderade norra Cypern 1974 och erkände Nordcypern.

  Vad är skillnaden mellan Västs erkännande av Kosovo och Rysslands erkännande nu?

  – I princip samma villkor gäller. Enda skillnaden är att i fallet Kosovo kallades Natobombningarna i Jugoslavien för humanitär intervention. Här kallas Rysslands agerande för aggression, eftersom väst anser att områdena tillhör Georgien. Man kan sätta frågetecken för om det verkligen är så.

  Vad säger folkrätten om Rysslands erkännande?

  – Jag anser att det inte finns något i folkrätten som förbjuder Ryssland att erkänna Sydossetien och Abchazien. Dessa områden har inte varit under faktisk kontroll av Georgien någon gång sedan självständigheten 1992. Från dag ett efter det att Georgien utropat sig som självständigt sade Abchazien att de inte ville vara med. Några veckor senare sade Sydossetien samma sak. Jag är förvånad över att Angela Merkel och Carl Bildt säger att erkännandet strider mot folkrätten.

  – Ryssland argumenterar att de har invaderat för att skydda egna medborgare mot Georgien. USA invaderade Grenada 1992 och Iran 1980 (i ett misslyckat försök att frita gisslan i Teheran) med samma argument. Storbritannien har också gjort så vid ett flertal tillfällen och Frankrike i Rwanda och Zaire.

  Vad kan bli nästa steg?

  – När nu Ryssland har erkänt Abchazien och Sydossetien som stater kan de när som helst bjuda in andra länder att komma till deras hjälp i ett kollektivt självförsvar. Dessa två områden är för all framtid separerade från Georgien.

  Just det, Bildt, som man bäddar får man ligga… Undrar hur mycket dina ambitioner och nedärvda, historiska komplex kommer att kosta Sverige…

 46. ohlundonline skriver:

  tnsexton:

  ok

 47. Leo Occam skriver:

  Carl önskade aldrig ett självständigt Kosovo. Det är bara att läsa uttalanden från den tiden. Tyvärr lät han sig bedras av Clinton-administrationen som igångsatte ett scenario som slutade så här illa. En smutsig snöboll sattes i rullning och ännu har den inte slutat växa.

  Ve och fasa om Obama vinner valet i USA. Demokrater är oseriösa fifflare som tror att världens öden bäst avgörs på ett cocktail-party. Vi kommer då att få se fler pinsamma, tafatta, felriktade aktioner i regioner som man lätt kan offra, långt från USA.

  Någon som minns Clintons patetiska kryssningsmissiler mot Afganistan ?
  Någon som minns jordnötsodlarens barnsliga bojkott av Moskva-OS ?

  Heja Mccain, världen behöver en seriös och stark ledare !

 48. osciloscope skriver:

  charliesjogren

  ”Tingens ordning i deras värld består till 50% av hat riktat mot Carl Bildt och 50% av hat riktat mot USA.”

  Samma ratio som nu kavlas ut i vår (å ”deras”) eter. Vi å dem. NATO/allians VS Ryssland/Iran mfl

  Så jag håller med, en ofruktsam dialog.

  oscar berven

  “If one approaches another man with a fixed ’theory’ about him as an ’enemy’
  against whom one must defend oneself, he will respond similarly,
  and thus one’s ’theory’ will apparently be confirmed by experience.”
  David Bohm

 49. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Leo Occam – Apropå McCain goda chanser i det ”folkstyrda” valet i USA
  http://uuaaradio.blogspot.com/2008/02/datafretag-rkade-lcka-mccain-vinner.html#comments

  Kolla inlägget före kommentarerna = Scince fiction – eller ? :-)

 50. soli01 skriver:

  Apropå Mccain är detta en man som – om man läser hans historia – har mycket goda egenskaper och är givetvis den bäste. Han är ingen Bush – utan mera ett mellanting mellan rep o demok. Det han har emot sig är den relativt höga åldern, men en period kan han säket klara. Han är bl a mera öppen för att inte åstadkomma så mycket handelshinder, är tydligare när det gäller Irak, Afganistan mm

 51. knightone skriver:

  Ryskt Attachébesök på P 7.

  http://www.p7.mil.se/photo.php?id=152220&nid=41776

  Hur var det med frysta militärrelationer egentligen…

 52. osciloscope skriver:

  ”ofruktsam dialog”

  ofruktsam polemik snarare. Den goda dialogen får vi väl se som mer kreativ.

  osv

 53. rulle skriver:

  Det är väl bra om Ryssarna förstår att vi motsätter oss att deras rasistiska regim är imprealistisk. Nu kan vi inte börja krig över ryssarnas i grunden barnsliga tilltag att erkänna utbrytarna. Dessa områden är ju till folkmängd mindre än svenska län.
  Däremot bör vi med mjukvara låta befolkningen veta vad vi tycker. T.ex. kan vi t.v. avbryta allt kulturellt samarbete i fråga om konst, litteratur och sport. Inga Ryska ishockeymatcher i vinter. Det är förbunden som skall ta sitt ansvar och inte lämna det till enskilda idrottsutövare att protestera.

 54. kraftverk skriver:

  Jag har i många år haft enorm respekt för Dig, Carl Bildt. Jag tyckte att du var ”rätt man på rätt plats” under upplösningen av f.d. Jugoslavien. Jag ansåg Dig vara klok, diplomatiskt begåvad och – framför allt – rättvis.

  Att Du skulle vara en del av den nya svenska regeringen vid senaste valet var den största anledningen till att jag lade min röst på moderaterna. Jag tyckte att Sverige för en gångs skull var på väg att få en värdig representant ute i världen. Ditt privata strul med ryska aktier berörde mig inte alls, Du har naturligtvis rätt att göra som du vill med din privata ekonomi, oavsett vad du jobbar med för tilfället.

  Att Du ställde Dig på västländernas sida i Kosovo-frågan skakade min tilltro till dig. Men, någonstans har jag försökt förstå Ditt handlande och tolkat det mer som en ”anpassning till rådande omständigheter”.

  Men nu, Carl Bildt, har du strulat till det ordentligt. Att Du, inte bara som Sveriges utrikesminister, men även privat, kan med sådan kraft kritisera Ryssland för att göra precis det som alla andra europeiska länder gjorde när Kosovo förklarade sin självständighet, gör att jag undrar vad som har hänt med Dig? Du motsäger Dig själv när Du kan tycka två olika saker om två llikadana händelser. Din klokhet och rättvisa är som bortblåsta, Du liknar en 19-årig nybliven värnpliktig som skrämts av sina befäl om att den ”stora ryska björnen” är på väg och ska äta upp stackaren…

  Ärligt talat, jag har förväntat mig mycket mer av Dig. Eller – mer – det vet jag inte riktigt. Men sannerligen har jag inte förväntat mig detta. Vad vet jag, du kanske har skaffat dig oljeaktier i USA nu? Allt känns bara löjligt och inte alls likt den stora starka personligheten du hade för ett decenium sedan.

  Att Du har förlorat min respekt är kanske inte big deal för Dig, Carl.
  Men, Du har mycket större problem än så – Du har precis förlorat min röst.

 55. charliesjogren skriver:

  kraftverk

  Tror du att du inbillar någon annan än dig själv att du en gång hade respekt för Carl Bildt och röstade på Moderaterna i förra valet?
  Bara en ”Carl Bildt- hatare” (som bloggen är fylld av just nu) uttrycker sig som du gör ”ditt privata strul med ryska aktier berörde mig inte alls”, eftersom KU- förhör mm mm visat att det aldrig någonsin förekommit dylikt ”strul”.
  Hela ditt inlägg skadar bara en enda person och det är dig själv för du framstår som ytterst löjlig.
  Representerar du Vänsterpartiet eller Socialdemokraterna eller rent av ”huvorna” inom AFA?

 56. osciloscope skriver:

  Allt har blivit ”hat” helt plötsligt!? Nej, men kanske olika åsikter. Fö är ”En Carl Bildt” en förtroendevald och som sådan måste utstå och rent av skall ”lyssna” till folks åsikter. Han är vår förlängning. Han jobbar för Oss, ej tvärtom.

  oscar berven

 57. Josef Boberg skriver:

  Niklas – Taaack för artikeln
  https://carlbildt.wordpress.com/2008/08/27/irritation/#comment-60309
  som ju ger anledningar till en hel del annorlunda förhållningssätt till både det ena och det andra, verkligen…

  Dock – som ALLTID i sådana här ”krigslekar” av wåra ”kära” globala såväl som nationella MaktPyramid-MaktElitHövdingar – så finns det ifrån början en väldigt väldig konkret agenda för att det skall bli som det blir.

  Dock – MaktPyramid-MaktElitNissarnas massmedia försöker ju konsekvent ALLTID inbilla oss av vanligt folk = humana MedMännsikor att sådant här djävulstyg är ett ”tillfälligheternas spel” – vilket det ju som princip ALDRIG är, faktiskt…

  I den här artikelns perspektiv sett – ifall Wi kan sopa USA-EU-Kosovo-”misstaget” under mattan för ett ögonblick – så finns det måhända ett visst fog för Carl Bildt´s hårda kritik av MaktPyramid-MaktElitStridsTupparna i Ryssland, kanske… :-)

 58. tnsexton skriver:

  Enligt Sveriges Radios nyhetssändningar luftar nu normalt regimtrogna ryska tidningar farhågor för riskerna med Rysslands erkännande av Sydossetien och Abchazien.

  Kritiken rör främst riskerna för ekonomiska bakslag, internationell isolering och de enorma kostnader som kommer att krävas för att hålla de korrupta nya republikerna under armarna.

  Om dessa farhågor infrias, i kombination med ett fallande oljepris och en fortsatt svag dollar, kan den blomstrande ryska ekonomin, som bl a resulterat i omfattande satsningar på återuppbyggnaden av krigsmakten, komma att stagnera.

 59. bestofmankind skriver:

  osciloscope

  Jag håller med dig.

  …och Charlie Sjögren jobbar för Carl Bildt/Moderater/Alliansen????

  De har tydligen lyssnat på Karl Roves råd att bloggarnas ord skall inte underskattas.

  Fast Charlie Sjögren borde vara lite mer diplomatiskt/psykologiskt med sina svar.

 60. kraftverk skriver:

  charliesjögren

  Jag försöker inte inbilla dig någonting. Eller någon annan för den delen.

  Jag är nog bara dum och tror att Carl Bildt faktiskt läser vad hans väljare och motståndare skriver. Det bör han nog göra om han tänker behålla jobbet.

 61. Helena Palena skriver:

  ohlund och stefangehander: So far har ni varit bäst idag…

  Som v kunde läsa igår (kattenbob) så var det Stalin som släpade in Abshasien och ossetien i Georgien – en diktators verk och nyck eftersom han var från Gori – och som nu Sverige försvarar!

  Inte undra på att ryska ambassadens företrädare i Sverige i blir förbannade!

  Ändra kurs regeringen och inse att Rysslands sak är vår!

 62. soli01 skriver:

  charliesjogren – nu verkar en ”bisvärm” ha kommit in på bloggen. Inget fel i och för sig för det är bra med olika åsikter. Nu är det bara åsikter om bloggaren själv som siktet är inställt mot. Argumenten till denna offensiv vet man aldrig var den kommer ifrån, men jag vet, att det arbetas enl vissa planer och har givetvis ett enda mål – att svartmåla.
  Politik är något som jag följt från 1950-talet och vet att makten skyr inga medel. Den är säkert inte ”renare” idag heller. Mer säger jag inte nu. Blir perioderna för långa vid ”köttgrytan” blir det inte lättare att ta över.
  Det kanske är dags att vi även inför 4-årsperioder på t e x statsministerposten?

 63. Helena Palena skriver:

  För övrigt så är Tyskland väldigt beroende av Ryssland hur än Angela Merkel krumbuktar sig!

  Om jag måste välja spelar jag som bekant i ryssarnas lag – jenkarnas Bushadministration har en dold agenda – och det är den som Ryssland värjer sig mot.

 64. Helena Palena skriver:

  soli: Jasså, har du en blogg? Hur hittar man den?

 65. soli01 skriver:

  Helena Palena – är Du fågel eller fisk :-)

 66. Helena Palena skriver:

  soli: Jag är fisk – född 6 mars. Man ska vara Fisk – zodiakens bästa tecken. Carl Bildt är kräfta – han är också vattentecken. Därför känner jag för honom…

 67. Helena Palena skriver:

  Kanske borde tillägga att jag känner sympati för honom trots allt…

 68. soli01 skriver:

  Helena Palena – visst, den ligger nere under sommarhalvåret och den är inriktad i stort på amatörradio och är inte så politisk.:-) Meddelar när jag kommer igång igen om intresset nu inte gav vika.:-) En bra ”skytt” är inte fel:-)

 69. Helena Palena skriver:

  soli: Det är kul med astrologi – det enda man kan tro på för stjärnorna finns där.

  Jag har sett högra handflatan (framtiden) på Obama – den mannen får se upp. Hans livlinje är bruten. Dock kan jag tala om att han är en mycket självständig människa.

 70. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  charliesjogren 12:34

  Du har helt rätt i det du skriver om signaturen kraftverk.

  I mina ögon är han antingen en liten vilsen SSU:are (mest troligt), eller en trött ombudsman (men dom orkar nog inte skriva inlägg på någon blogg) eller en fanatisk partiarbetare (typ hilary-pilary) som bara är ute efter att försöka chikanera eller svartmåla.

  Men även ett barn torde genomskåda ett så uselt försök som kraftverk gjorde – han/hon blev ”övertydlig” åt ”fel” håll.

  Dee Dee Sharp – oberoende tankesmed och vivör

 71. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Hel Ena – Som Nils Bildt´s valspråk är: ”Det finns något i ALLT !”

 72. Helena Palena skriver:

  Josef: Fast Nils är så ung verkar han mycket mogen och klok. Han är nog lik sin far skulle jag tro…

 73. karrman skriver:

  Den ryska utrikespolitiken har länge varit inkonsistent.

  Man försöker att sitta på flera stolar samtidigt. Å ena sidan vill man integrera sig med väst – ekonomiskt och säkerhetspolitiskt – å andra sidan bedriver man en politik som om Sovjetimperiet fortfarande finns kvar. Tror att man kan använda energi som ett politiskt vapen mot gamla öststater som man en gång ockuperat.
  Genomför unilaterala militära aktioner och hot som man förväntar sig att omvärlden ska följa.

  Det är dags för Ryssland att välja väg.

  Vilket är den långsiktigt konsekventa utrikespolitiken?

  Är det fortsatt integration med västs institutioner?
  Då krävs att man anpassar sitt beteende efter det.

  Är det en återgång till rysk imperiepolitik?
  Då kan man räkna med att omvärlden anpassar till det och Ryssland kan se fram emot en framtid av isolering från västvärlden.

  Det håller inte heller att säga att det är omvärldens fel.

  Der Spiegel har en intressant analys:

  ‘Moscow Has Maneuvered Itself into a Dead End’

 74. Helena Palena skriver:

  Karrman: Ryssland har valt väg!

 75. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  tnsexton 12:45

  Mycket intressant om uppgifterna stämmer ang. kritik ”inifrån”.
  Riskerna (bl.a. gäll. ekonomi och isolering) med den nuvarande hårdföra/kaxiga politiken torde ju vara uppenbara för alla och envar (undantagandes den nuvarande ”bisvärmen” på denna blogg).

  Dee Dee Sharp – som svärmar på andra ställen än på bloggen

 76. kraftverk skriver:

  Dee Dee Sharp och charliesjögren

  T.o.m. i Ryssland får man tycka som man behagar nu för tiden. Om ni representerar den fria världen så får man nog flytta till Kina!

  Ansluter till diskussionen igen först efter att det införts ett minimi IQ-krav för deltagarna.

  Tack för mig!

 77. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  kraftverk 1:40

  Du skriver att man får tycka som man behagar nu för tiden i Ryssland. Detta gäller dock ej mördade journalister samt alla andra som törs kämpa för Mänskliga Rättigheter.

  Dee Dee Sharp – ratar konsekvent alla starletter med för låg IQ (och för hög EQ)

 78. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Hel Ena – Apropå Ditt uttryck ovan: ”Karrman: Ryssland har valt väg!”

  Javisst – men på ALLA motorvägar finns det avtagsmot – som ibland leder till helt andra motorvägar – eller andra större vägar – såväl som att avtagsmoten i sig ger ALLA möjlighet till att ”köra tillbaka” en bit också !

  Ifall Du kommer på motorvägen E6 i södra Halland – så är Du välkommen att svänga in på ”mitt avtagsmot” = Skummeslövsstrand/Skottorp – som efter Skottorp leder till mitt boställe Johns Farm ! :-)

 79. Torsten skriver:

  soli 12.59 PM,

  Du jämförde med en bisvärm.
  Bin brukar ju ha gaddar;-))

 80. Torsten skriver:

  Josef 1.58 pm,

  Har för mig att Du sagt att Du har sällskap under björken:-))

 81. Josef Boberg skriver:

  Javisst – Torsten – ”Men finns det hjärterum så finns det ju alltid sjärterum !” :-)

 82. watson69 skriver:

  Ni som kliar Ryssland på ryggen bör nog ta och läsa på lite bättre.
  Det är många av er som hatar USA och det är därför ni tycker att Ryssland är så bra.

  Semiguru.
  Du pratar om att Bildt hatar Ryssland.
  Tycker att det mer känns som att du hatar Bildt.
  Samtidigt som Bildt kallas Rysshatare så anklagades han för att vara jävig angående Gazproms ev gasledning i Östersjön.
  Skulle ju vara märkligt om en rysshatare vill tillåta Gazprom, som Ryska staten är huvudägare i, att gå genom Östersjön.

  Vad gäller Ryssland så lever de inte som de lär.
  Eftersom man tyckte att det var fel att låta Kosovo bli självständigt så vore det väl på sin plats att man visar att man verkligen står för det genom att agera likadant nu.
  Man får i alla fall hoppas att de inte får för sig att gå in i Ukraina eller Baltländerna med ursäkten att de måste försvara ryska medborgare.

  Ryssland är tyvärr ingen riktig demokrati än.
  Det visade ju senaste valet.

 83. bertil87 skriver:

  Tack Niklas för en utmärkt beskrivning av händelseförloppet i Sydossetien. Man har egentligen från början förstått, att det var så kriget startade. Saakasvili kunde näppeligen vara så dum, att han utmanade Ryssland. Det ryska anfallet startade denna gång på samma sätt, som när Stalin i december 1939 överföll Finland. Motivet angavs vara att finskt artilleri beskjutit ryska trupper öster om gränsen på Karelska näset. Ändamålet helgar tydligen fortfarande medlen för den ryska nationen.
  Din blogg är bra Carl. Du gör ett fint jobb. Dock borde Du rensa bort ett antal skränfockar, som på senare tid belastat bloggen.
  Mvh/
  Bertil

 84. mararh skriver:

  charliesjogren 12:34

  Jag har haft det här inlägget förut, men det tål att upprepas eftersom kommentarer liknande kraftverk´s kommentar återkommer.

  ”Sofism;
  En sofist använder argumentationskonsten och drar sig inte för att söka imponera genom endast skenbart riktiga slutledningar, s. k. sofismer. Deras syn på rätt och moral är att “Makt är rätt”.
  I Thukydides´ historia om det peloponnesiska kriget omkring 400 f.Kr höll det atenska sändebudet ett tal till invånarna på ön Melos, vilken aternarna anfallit, genom att ge uttryck för denna maktlära: “Ni vet lika väl som vi, att det i verkligheten människor emellan blir fråga om rätt bara om båda sidorna väger jämnt i fråga om makt. I annat fall tilltvingar sig den starkare vad han kan, och den svagare ger efter.”

 85. ohlundonline skriver:

  kraftverk:

  Apropå förslaget med minimi IQ-krav:

  Glöm ej att det är av barn och fyllon som man alltid får höra sanningen.

  Helena:

  Ryssland är en stor nation, så det är aldrig fel att spela i det ryska laget.

  De flyttar fram evangeliets och den ortodoxa kyrkans gränser österut och det är bra.

  Att Frankrike är EUs ordförandeland just nu, passar också ryssarna utmärkt.

  Men hur skall vi göra för att få ryssarna att stödja Israel och byta ut den nuvarande iranska regimen?

  Och hur skall vi få in Ryssland i EU?

 86. mararh skriver:

  Dee Dee 1:40

  Du skall inte vara rädd för hög EQ, iallafall inte om den riktar sig mot omvärlden i form av en hjälpande hand. Är den däremot inriktad på egot då är det röd flagga ;) Röd flagga gäller också om en kvinnan gör anspelningar på att vilja fånga in Dee Dee Sharp, som bara gillar starletter under 24 år (högst en natt) ;))

 87. pressord skriver:

  bara du inte målar in dig i ett hörn, Carl, det får vi alla lida för i så fall…

 88. smalanningen skriver:

  Klart att Rysslands ambassadörer är irriterade. Troligen mest över sitt lands enfaldiga dumhet…

  Men det här kommer att blåsa över och Kaukasus återgår till vardagen – d.v.s. ingen jävel kommer att bry sig.

 89. sladjan skriver:

  Carl; Hur vore det om du märkte vad vi Svenska medborgare tycker då?
  Det räcker att du läser kommentarerna här på din egen blog, du behöver inte anstränga dig mycket.

  Om du gjort det så skulle du märka MÅNGA som sedan länge sagt ”som man bäddar får man ligga” till dig!

 90. stefangehander skriver:

  Människor som Helena Palena med flera är Sveriges hopp inför framtiden, när många svenskar gör samma sak som jag och flyttar till Ryssland…

 91. sladjan skriver:

  Det värsta av allt är kanske att som Carl Bildt bäddar får DU och JAG ligga!

 92. dukeh3 skriver:

  ohlundonline:

  Jag har svårt att se Iran som något annat än deras eget problem. Det är väl upp till dem hur de vill utväckla sig som nation. Ryssland som en del i EU känns av många skäl som ett mycket intressant project. Inte minnst eftersom det hade kunnat vara ett medel för att lösa den aktuella krisen.

 93. sladjan skriver:

  charliesjogren 9:44

  Jag ser det inte som hat utan som befogad kritik.
  Nämn gärna något exempel som du tycker är obefogat så vi kan få en diskussion istället för att försöka mästra med ”oneliners”

 94. sladjan skriver:

  maggi 10:18

  om du hade brytt dig om att ta in annan information så hade du läst det inlägg som bland annat var riktat till dig för ett par dagar sedan.
  I detta inlägg hänvisades du till en artikel hos BBC, där dom redan tidigare än så rapporterade om Georgiska beskjutningar och provokationer.

  Jag påstår inte att detta var det allra första i kedjan av provokationer, men jag måste bara påpeka detta eftersom du inte verkar ha samlat på dig speciellt många av de pusselbitar som utgör hela bilden.

 95. sladjan skriver:

  soli01 @ 12:04

  Ja han är tydlig. Han ser inga problem med att stanna i Irak i 100 år…
  Mannen är en geopolitisk neokonservativ krigshetsare av rang.

 96. ohlundonline skriver:

  dukeh3:

  Iran lovar minst ett par gånger i månaden att förgöra både Israel och väst.

  De första gångerna jag hörde denna retorik skrattade jag bara åt det hela, men nu tror jag dessvärre att vi måste börja ta detta hot på allvar.

  Iran är ett viktigt land, men som dessvärre kanaliserar energi och innovationskraft i destruktiv riktning.

  Rysslands plats är definitivt i EU.

  Ryssland och Moskva tillhör Europas kultursfär och har sedan länge utövat en mycket stor påverkan på vår kontinents utveckling och bidragit till Europas rika historia.

  Jag tycker mycket om USA, men med Ryssland i EU kommer Europa äntligen att få en egen röst i världen och bli självständigare samt få mer territorium.

 97. patrik37 skriver:

  Hur kommer Sveriges regering att ställa sig vid eventuella ryska sanktioner beträffande dom rysk-svenska handelsförbindelserna pga av det svenska fördömandet av Rysslands agerande och det tydliga svenska stödet för Georgien och landets territoriella integritet? Eller för den delen andra ryska ”hot”?

 98. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  mararh 2:30

  Uttryckte mig en aning slarvigt i hastigheten. Vad jag menade var ”ratar alla starletter med för låg IQ i KOMBINATION med för hög EQ” – tidigare omfattande fältstudier har visat att denna kombination i hög grad är inriktade på egot – något som du mycket riktigt inflikade. Kanske egna fältstudier? :-D

  Vill gärna komplettera ”min profil” i denna väldigt betydelsefulla fråga med att ”en natts gränsen” EJ gäller fullblod med såväl hög IQ som EQ (du vet, den där tilläggsklausulen som jag hänvisat till tidigare).

  Dee Dee – EAÖT

 99. allnews2 skriver:

  helena, stefangehander och sladjan
  det finns ändå ett litet hopp om sveriges framtid då jag läser era inlägg……..

 100. allnews2 skriver:

  patrick37
  ja, precis, varför har inte bildt och gänget tänkt på detta tidigare

 101. visionara skriver:

  stefangehander 3:03

  Kan du inte meddela oss när flytten ska ske så att vi kan komma och vinka av dig?

  M v h

  V

 102. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Sveriges framtid tar sin början när stefangehander gör slag i saken och beställer flyttlasset till ditt älskade Ryssland.

  Dee Dee Sharp – frivillgt medverkande flyttkarl

 103. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  rättelse 4:24

  skall naturligtvis vara ”till SITT älskade Ryssland”

 104. visionara skriver:

  kraftverk

  Att Carl Bildt blev tillfrågad om utrikesministerposten och accepterade utnämningen kom som en överraskning först efter valet och kan knappast ha varit en anledning för dig att rösta på moderaterna. Lögn i det avseendet också m.a.o.

  M v h

  V

 105. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Visionären 4:26

  :-D :-D

 106. visionara skriver:

  sladjan 3:21

  Om DU hade brytt dig om att ta in annan information än din egen utvalda, så hade du läst Niklas utmärkta inlägg om vad som verkligen hände här ovan. Men det tillåter väl inte dina skygglappar?

  M v h

  V

 107. sladjan skriver:

  visionara 4:31

  Tror du verkligen att jag skulle kritisera om jag var lika dålig själv?
  Jag har ett antal gånger förespråkat att man inte ska kasta sten i glashus.

  Självklart tar jag till mig all information jag kan, hur ska man annars kunna bilda sig en uppfattning om något?

 108. visionara skriver:

  sladjan 2:59

  Vems kommentarer här på bloggen tycker du Carl Bildt ska lägga till grund för utrikespolitiken? Dina eller mina?

  M v h

  V

 109. sladjan skriver:

  varken eller.

 110. mrmhalland skriver:

  visionara :

  Du är verkligen till din fördel idag. :-)

  4:26 pm, är bäst hittills.

 111. osciloscope skriver:

  Truth can never be dictated, because no man has ever and will never scope the whole truth. Every aspect of our existence globally and universally is what is requisite for ”the whole truth”. If you yet see someone enforcing ”their” truth, it is exactly the opposite of it, since whole truth also incorporates the whole of moral. Moral is absent in coercion.

  To say we know for sure who instagated the Kaukasus turmoil whould be false. Still we are prepared to send military incitement for our incomplete beliefs.

  Humanity is not free and more true when she cling to an ethnicity under a certain flag or a specific treaty. She is free when she claim neither.

  oscar berven

 112. sladjan skriver:

  mrmhalland 4:44

  mjo, om kraftwerk verkligen menade så.
  Min första tolkning av vad han skrev var att han röstade på moderaterna pga. att Carl Bildt var med i laget, inte för att han skulle bli utrikesminister.

  Men hur han menade egentligen kan bara han själv svara på.

 113. mrmhalland skriver:

  sladjan :

  Även det var ju fel.
  Carl Bildt hade sitt arbete i det privata närinslivet, vilket väl knappast undgått någon efter alla jantar som med alla medel försökte skapa en ”Bildt-affär”.

 114. soli01 skriver:

  slajdan – att ”Mccen” skulle vara en sådan krigshetsare – var har Du fått det ifrån. Nu är det USA som ska välja president och vi kan bara se på när han blir den nya !:-) Allvarligt; jag bryr mig inte.

  Torsten nu får Du hålla ställningarna – med skuren motor blir Du hemma-vid:-)

 115. stefangehander skriver:

  Jag har tyvärr redan åkt, men kommer gärna och möter när ni anländer, så kan vi äka och bada i Svarta havet…

 116. sladjan skriver:

  mrmhalland:
  Ja, men han har väl alltid varit moderat vad jag vet?

 117. soli01 skriver:

  mrmhalland -ja, de t o m har folk fast anställda som på heltid utöver detta smutsiga arbete. Det är den ”elektroniska dammsugaren”, har jag hört!:-)

 118. sladjan skriver:

  soli:

  Det är bara att klicka vidare på youtube under ”related videos” så finns många fler exempel på hans krigshets.

  Som du skriver är det dom som ska välja president, men jag tycker ändå att du borde bry dig. Även om det är långt bort så drabbas vi i Europa och Sverige av allt dom tar sig till förr eller senare.

 119. oloflindberg skriver:

  Att lägga ner svenska försvaret är inte hälften så farligt som att ha Bildt som utrikesminister. Kalla ryssarna för nazister när dom har mer på fötterna än EU hade för sitt vettlösa erkännande av Kosovo! Man tar sig för pannan.
  Och skäms att man är svensk.

 120. Torsten skriver:

  soli,

  En välservad och ”väloljad” motor skär inte ihop:-))

  Men det verkar som om myrstacken lugnat ner sig lite;-)

  Helena sa i en tidigare tråd att myrsyra är bra mot högröd indignation. Dom kanske utrotar sig själva;-))

 121. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Oscar – Så sant som det är tänkt/skrivet ovan, verkligen… :-)

  ALLA materia består till ca 99,99 % av Tomrum (ifall Wi överhuvudtaget skall tro på någonting av det wåra skolvetenskapare har upptäckt härvidlag !) = All MateriaSkapelses Källa = Ett Enda SuperIntelligent ElektroMagnetiskt Plasma !

  Mer om det på den här videon
  http://video.google.com/videoplay?docid=4773590301316220374

  Wåra intellekt = wåra i o f s helt fantastiska biologiska ElektroKemiska hjärnDatorer är materiella = ca 0,01 % av det HELA – Tomrummet inkluderat !

  Med andra ord sagt: ”Det är stört omöjligt att ens i sin vildaste intellektuella fantasi få till det så – att Wi kan inbilla oss att Wi överhuvudtaget kan ”intellektuellt förstå” någonting till mer än sisådär ca 0,85 x 0,01 av 100 % av ALLT som finns i Skapelsen att förstå (VETA någonting om !) = 0,000085 %.

  Talet 0,85 därför att Wi i allra allra bästa fall använder ca 15 % av wåra hjärnDatorers egentliga kapacitet. Gäller för oss av vanligt folk = humana MedMänniskor = väsentligt flera än 90 % av all världens länders medborgare.

  Hur det är med wåra ”kära” MaktPyramid-MaktElitHövdingars hjärndatorer härvidlag – föredrar jag att ej ha någon bestämd mening om – just nu i vart fall… :-)

  Trots att Wi rent matematiskt ENBART kan VETA någonting om 0,000085 % av det som finns att VETA om – så uttalar sig många många ändå TVÄRSÄKERT om både Ditten, Datten och Dutten !

  Visst är det MÄRKLIGT ? :-)

  Sokrates hade nog ej alls så lite ”rätt” för sig – när han sa till domstolsMaktPyramid-MaktElitNissarna då att: ”Jag VET mer än ALLA Er tillsammans – för jag VET att jag ingenting VET !”

  Det var ju så ”uppstudsigt” – så dom dömde Sokrates till döden för bl a den sakens skull, tyvärr tyvärr…

 122. roselleri skriver:

  Vad det egentligen handlar om är väl som vanligt naturtillgångar? Eller har jag fel?
  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=9907

 123. soli01 skriver:

  Torsten – Du får lägga ut någon försåtsmina lite här och där under en tid – jag har ”semester” på gång:-)
  Vad sa egentligen statsministern ang nazister och Ryssland? Vet Du?

 124. visionara skriver:

  Lägger in en länk till Michael J Tottens blogg så att ni vetgiriga, även du sladjan :-), också får se lite bilder från reportaget. Tack än en gång Niklas för ditt inlägg.

  http://michaeltotten.com/

  M v h

  V

 125. roselleri skriver:

  Att återigen mobilisera en opinon emot den gamla ryska stygga fienden, för att sedan kunna motivera USA’s och Väst’s agerande. Helt i John McCains linje.
  http://investigate911.se/George-Bush-World-War-3-Syria.html

 126. osciloscope skriver:

  Josef, MaktPyramid-MaktElitHövdingarna är ju rädda att ”vanlingarna” skall uppdaga denna, inte ”hela sanning” men väl den så viktiga insikten att DE inte sitter inne med den.

  osc

  Aristoteles skrev den intressanta;

  “In a democracy the poor will have more power than the rich, because there are more of them, and the will of the majority is supreme.”

  En ekvation som inte stämmer eller hur? The ruling class ÄR minoritet men använder expertistricket -vi har inte förstånd att leda våra liv själva – We must be led.

  å andra sidan e ju ”majoritet” det samma som ”mob rule” så det är inte heller ”perfekt

 127. roselleri skriver:

  ”Did you know all 43 U.S. presidents have carried European royal bloodlines into office? 34 have been genetic descendants from just one person, Charlemagne, the brutal eighth century King of the Franks. 19 of them directly descended from King Edward III of England. In fact, the presidential candidate with the most royal genes has won every single American election.”

  Intressant läsning: http://investigate911.se/docs/The_Atlantean_Conspiracy.pdf

 128. osciloscope skriver:

  The only difference between a conspiracy theory and its opposite, is that the latter, is either based on total cluelessness of it being the first, or worse, a conspiracy to hide the fact that it is.

  oscar berven
  (sophist mode)

  lite preventivt innan kommentarerna haglar om ”alla dessa knas konspirationer”.

 129. charliesjogren skriver:

  Sånt här vansinne håller våra myggor som invaderat bloggen på med. På fullt allvar. Inte undra på om skinnet knottrar sig på våra armar av alla myggbett.

  Man vet inte om man ska skratta eller gråta.

  Nedanstående exempel kommer från den härliga myggpojken Roselleri 5:31

  Al Gore…a descendant of
  Edward I, he is also a cousin of former U.S.
  President Richard Nixon, who resigned from
  the White House in 1974 for his part in the
  Watergate scandal. However, Al Gore does
  have direct links to the Holy Roman Empire.
  He is descendant of Roman Emperors Louis
  II, Charles II, and Louis I and is therefore
  also a direct descendant of Charlemagne,
  the eighth-century Emperor. The problem is that Gore’s Charlemagne links also make
  him a cousin of George W. Bush.

 130. visionara skriver:

  Hmm Charlie.

  Undrar om det inte mest rör sig om knott ändå, eftersom strategin synes vara att för varje inlägg som ”motståndarlaget” författar själv producera fem nya. Här går kvantitet före kvalitet, vilket jag vill hänföra till knottbeteende. :-)

  M v h

  V

 131. sladjan skriver:

  charliesjogren @ 5:52
  jag kan inte säga varken eller om dom där blodslinjerna, men har du information som säger att det inte stämmer?

  Om du saknar andra argument än förlöjliganden så kan du väl lämna utrymmet till någon annan istället.

 132. sladjan skriver:

  visionara @ 6:02

  Jag försvarar ingen av de andra som du klagar på, men jag är bara nyfiken på vad du själv anser dig ha bidragit med i kvalitet?

 133. Torsten skriver:

  Visionären,

  Jag håller nog på myror. Ettermyrorna utsöndrar myrsyra. Det luktar för j….vligt;-))

 134. sladjan skriver:

  ”First they ignore you. Then they laugh at you. Then they fight you. Then you win.”
  – Ghandi

  Jag bedömmer att vi just nu är i moment 2.

 135. Torsten skriver:

  soli,

  Vad trevligt med semester. Jag som trodde att ”statsanställda” inte fick semester.

  Då har man något att se fram emot ändå.

  Med hjälp av Dee Dee Sharp, Visionären, Mararh med flera kommer jag att lägga ut snubbeltrådar lite här och var;-))
  Rödmyrorna kommer inte att ha en chans;-))

 136. soli01 skriver:

  Torsten – jag litar alltid på Ditt omdöme och känner mig lugn som en solande gädda för jag ska dra några firrar.
  En fundering till sist: Känner vi sladjan:-)

 137. mrmhalland skriver:

  soli01 :

  Nej, det tror jag inte.
  Jag tycker inte att språket stämmer…

 138. Torsten skriver:

  soli,

  Sladjan? Njaa, jag tror inte han riktigt bestämt sig vilken sida han vill vara på.
  Tror ändå att han väljer den högra sidan.
  Det är liksom säkrare att köra på den;-))

 139. soli01 skriver:

  mrmhalland – det var bara en tanke – vi känner ju ganska många numera:-)

 140. nyanserad skriver:

  Aldrig ens fel att två träter.

  Ingen vinner på att ensidigt rapportera ifrån eller kommentera händelser i Georgien och Sydossetien. En förståelse för en händelse går inte att skapa ur en ensidigt vinklat journalistik arbete, en förståelse för bakgrunden och händelseutvecklingen i närområdet och globalt är väsentlig för en djupare analys av händelseutvecklingen. Ingen vinner heller på att tränga in en av parterna i ett hörn, peka finger och försöka komma med tillrättavisningar. Speciellt inte när man har en del skelett i garderoben själv, har ett tvivelaktigt historiskt agerande och ett nutida, i vissa ögons, aggressiva expansiva utveckling.
  En av de få artiklar som nyanserar bilden av konflikten i Georgien är skriven av Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet och är publicerad i SvD 26 augusti 2008.

  Hur känner sig det ryska folket med en robotsköld under uppbyggnad kring Ryssland? Läs gärna artikeln i Svd där Fredrik Lindvall, analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) citeras.
  Jämförelser ligger kanske nära tillhands med USA´s agerande vid Cubakrisen 1962.

  Ett skadat rovdjur agerar sällan rationellt i en trängd situation och där av vinner ingen på att fortsätta peka ut endast en skyldig.

  Konflikten i Georgien är hemsk och djupt beklagansvärd men det ända sättet att stävja en fortsatt eskalering är att börja kommunicera mellan alla berörda parter och inse sin roll i händelseutvecklingen.

 141. Helena Palena skriver:

  Torsten: Det är kul det här med myrorna! Om vi sitter i rymden och tittar på jorden så vi hur människorna irrar runt som vilsna myror där nere.

  Jorden är minsann en förstörd stack! Fy för den lede hur människan är!

 142. Helena Palena skriver:

  charlie: Har det aldrig slagit dig att roselleri har rätt! Vi är ju alla släkt med alla…

 143. soli01 skriver:

  Helena Palena -kak -”vad heter du”:-)” Int ska du flytt innt”:-)

 144. Torsten skriver:

  sladjan,

  Du har rätt. Vi får ta och skärpa till oss;)

  Du förstår att när vi invaderas av rödmyror så måste bekämpa dom först.

  Självlkart är det ytterst viktiga saker som sker i våra (nästan) grannländer. Men nu när vi äntligen har en Utrikesminister värt namnet så kan vi vanliga gräsrötter slappna av lite ibland.
  Du skall veta att mina tankar ofta går till det Georgiska folket.

 145. visionara skriver:

  sladjan

  Även om nog så allvarliga saker måste man få skämta lite. Annars är risken stor att man blir till en ettrig redant. :-)

  Beträffande egna bidrag av det mer seriösa slaget kan jag hänvisa till inlägget ”Till Tiblisi” där jag 9:02 bl.a. skrev om vad som då avgjorde min negativa inställning till Ryssland i denna konflikt. Jag tycker inte jag fått anledning att ändra uppfattning trots invasionen från alla ettriga redants här på bloggen, och till skillnad från dem anser jag inte att det finns behov av att ständigt upprepa mig i mina kommentarer (med visst undantag gällande den skogstokige förståss).

  Jag skrev även många kommentarer samma kväll/natt (?) som vi blogg-läsare genom Carl Bildts eminenta försorg fick direktinfo om händelseutvecklingen i Georgien, men dem får du nog leta upp själv för det har jag inte tid med just nu.

  M v h

  V

 146. Torsten skriver:

  Helena,

  Det är bara rödmyrorna som är vilsna;-))

 147. sladjan skriver:

  Torsten @ 6:34

  Jag ”håller” inte på någon sida. Jag ser det inte det här som någon tävling.
  Jag har sedan länge kommit till den slutsatsen att ”everything you know is wrong”.
  Historien visar gång på gång att rött är blått, vänster är höger, svart är vitt.

  Jag är en fritänkare som inte blint följer varken religion eller politik.
  Jag försöker göra det bästa av saken, jag ger kritik där jag anser den befogad och beröm likaså.
  Jag försöker också göra mitt bästa i att behandla folk med respekt, även om dom inte tycker som mig.

 148. Josef Boberg skriver:

  Tja – Oscar – Du har nog rätt för Dig, tyvärr tyvärr… – med avseende på effekten på oss ”vanlingar”.

  Dock – det finns bot för det här, verkligen…

  Nyckeln till LÖSNINGEN på det här MaktPyramid-MaktElitHövdingarnas GalenPannors vanstyren – är hur Wi personligen väljer att använda språket – i mitt mer än 67-årade livsperspektiv sett i vart fall. Min personliga ”språkresa” – till åt hållet en viss form av sans och balans igen = det Wi ALLA oförstörbart är födda med – påbörjade jag för ca 15 år sedan.

  Därföre levde jag ett helt ”normalt” = MainStreamat liv i kött – tankemässigt, i tal och skrift osv. Dock – under alla dessa alltför många ”normala” år av mitt innevarande liv i kött – så ”visste” jag någonstans att alltihop bokstavligt talat ”var rent åt helvete !” – men jag kunde ej finna ”nyckeln” till det här helvetet.

  Sen slutade jag med att leta efter ”min personliga nyckel = mitt språkbruk” till dörren IFRÅN det här helvetet. Tro det eller ej – men plötsligt – DÅ bara fanns nyckeln där !

  Lite mera om det här med matematik åskådliggjort – som ju är en del av språket. FN har gjort en rapport – som påvisar att ca 2 % av jordens 6,5 miljarder MedMänniskor – äger = förfogar för egen del över ca 50 % av ALL privat förmögenhet i världen i dags dato.

  Detta får uppfattas som att Wi av vanligt folk = humana MedMänniskor = väsentligt flera än 90 % av alla (= 6,5 miljarder) världens medborgare – mer eller mindre helt automatiskt TROR = inbillar oss – att dessa 2 % VET mer än Wi själva VET – därför att dom har ju LYCKATS att bli ofattbart RIKA (på wår bekostnad – men i alla fall).

  Pengar är ju den allt överskuggande MaktPyramid-MaktElitNissarnas galenPannors påhittade ”religion” i dags dato, tyvärr tyvärr… Måhända mångfalt mera förslavande av oss ”vanlingar” – än vad MaktPyramid-MaktElitGossarnas påhittade religioner någonsin varit – och ÄR, kanske…

  Effekten av sådant tänkesätt om de ”rika” – blir helt automatiskt att Wi ”vanlingar” tror på att deras ”koncept” är det bästa – enär dom är rika på penningar. Så Wi ”vanlingar” lyssnar med allt Wi kan lyssna med – på vad dessa rika har att säga = Wi förnekar helt automatiskt mer eller mindre ALLT – av det som är wår egen medfödda oförstörbara livspotential i kött
  http://josefboberg.wordpress.com/2008/02/16/wara-lekaminas-i-kott , tyvärr tyvärr…

  Tja – sen är det ju bara att se fram emot sin egen oundvikliga Grav-i-Terra – vid pass ca 80 år eller så – som senast, tyvärr tyvärr…

  Vad är det för djävla liv – att ha en oundviklig död som ENDA LivsMål ? :-)

  Nu till lite skolmatematik om detta ämne.

  Wåra = vanlingarnas ”gudar” = dom rika = ca 2 % av 6,5 miljarder = 0,2 miljarder. Deras tänkesätt är ju åt hållet detsamma som MainStreamet = vanlingarnas allt överskuggande religion = det som till mer än 99 % styr hart när ALLT i wår ”kockovärld” i dags dato, tyvärr tyvärr…

  Ponera att Wi ”vanlingar” med ”nätet” som verktyg – skulle kunna komma på att det är så här ”ännavänt”. Vad skulle då hända ifall tänkesättet för oss ”vanlingar” = ca 6,3 miljarder humana MedMänniskor – skulle ADDERAS till de ”rika gudarnas” tänkesätt ?

  Skulle då fortfarande de ca 0,2 miljarderna ”penningrika gudarna” kunna fortsätta med att hart när enväldigt = diktatoriskt med att förslava oss ”vanlingar” = ca 6,2 miljarder humana MedMänniskor ?

  Tänkvärt ? :-)

  Apropå Carl Bildt och detta ämne. Carl Bildt var ju en föregångsman som politiker mm – med att blogga osv – i begynnelsen av den här IT-eran – och envisas – Tack och lov ! – med att fortfarande stå på barrikaderna härvidlag.

  Personligen kan jag ej låta bli att starkt tro på – att Carl Bildt gör som han gör härvidlag – därför att han någonstans inom sig själv ”starkt känner” – att det här med mer och mer direkt information till oss ”vanlingar” – är ett koncept som förr eller senare MÅSTE leda till annat än mer och mer av MaktPyramid-MaktElitStridsTupparnas krigshelveten = mentala/intellektuella krig såväl som ekonomiska krig, fysiska krig osv.

  Dock – självklart kan jag ha fel i denna min personliga starka tro – men det är i så fall ej bevisat än i vart fall – som jag ser det.

  Så personligen hoppas jag innerligt på att Carl Bildt ej ”förbjuds” att fortsätta med t ex sin blogg – och ej heller själv tröttnar på den goda egenarten hos sig själv.

  I mitt perspektiv sett – så är Carl Bildt´s blogg ett åt hållet ”LevAnde andningshål” – i den annars så åt hållet MainStreamade världen i dags dato.

  Också tänkvärt ? :-)

 149. Josef Boberg skriver:

  PS. Om MaktPyramid-MaktElitHövdingarnas MainStream som sådant på
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Mainstream DS.

 150. Helena Palena skriver:

  Josef: Genom att läsa Bildts blogg får man direktinfo – media blir akterseglade och kommer senare med vad han skriver! TT – släng dig i väggen!

 151. Torsten skriver:

  sladjan,

  Visst, jag respekterar Ditt fritänkande.
  Men någon gång måste även Du ta ställning i ideologiska frågor.

 152. sladjan skriver:

  Torsten @ 6:41

  Det är just det man aldrig kan göra, slappna av alltså.
  Våra politiker måste alltid granskas.
  Det som en gång var medias uppgift har nu vanligt folk tagit över i brist på ”intresse” eller ofullständiga uppgifter.

 153. sladjan skriver:

  visionara, jag ska försöka leta på de inläggen du syftar till och ta mig en titt.

 154. Torsten skriver:

  Helena,

  Släng Dig i äggen;-))

  Förresten så har jag glömt att tacka Dig för komplimangen häromdagen:)

  Tack!

 155. Helena Palena skriver:

  Torsten: Det var så lite så…. Jag kan se alla avatarer på min blogg när jag kollar mina kommentarer. Då ser jag maggis näsa och din kostymbild bl a. Ganska kul egentligen!

  Du ser som om du röker cigarr och dricker konjak ibland!

 156. Torsten skriver:

  sladjan 6.57 pm,

  Det ligger mycket i det. Din andra mening alltså.

 157. sladjan skriver:

  Torsten, det är helt fel forum att ha den här diskussionen på, men min ideologi är att all makt ska utgå från folket, på riktigt, inte bara i teorin.
  Man bör kunna utveckla ett koncept som är baserat på direktdemokrati.

  Off topic, sorry..

 158. Torsten skriver:

  Helena,

  :-)))

  Cigarren får allt vara för mig. Men en konjak eller en liten ”wirre” kan det bli ibland:-))

 159. Torsten skriver:

  sladjan,

  Direktdemokrati???

  Lite vilsen är Du allt;-)

 160. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Torsten – Sladjan har måhända varit inne och ”tjuvläst” om folkstyre på
  http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/14/demokrati , kanske… :-)

 161. Torsten skriver:

  Josef,

  Då får Du sluta upp att sprida såna irrläror.

  Slå på TV:n och titta på Povel a la carte i ettan i stället;-)))

 162. mararh skriver:

  Dee Dee
  Jag förstod att det var skrivet i all hast ;)

 163. margotschnyder skriver:

  Jag skäms verkligen att vara svensk när vi har bestraffats med en så avskyvärt arrogant och ignorant folkmords-hyllande utrikesminister.

 164. ohlundonline skriver:

  Josef:

  Din uttryckta mening:

  ”Vad är det för djävla liv – att ha en oundviklig död som ENDA LivsMål? :-)”

  Alltså, de flesta människor lever med inställningen att försöka få ut det mesta möjliga av livet och bli rikast på kyrkogården.

  Jag tycker att en bättre infallsvinkel borde vara hur man skall få ut det mesta möjliga av döden.

  Där var ju Jesus ett föredöme.

  Visst är det i ofs viktigt att planera för framtiden och hur man skall få ett bra liv.

  Eftersom jordelivet är så kort – ställt i relation till döden – så måste det ju ändå vara viktigare att planera för sin död än för sitt liv, eftersom den individuellt fulländade och perfekta döden bara inträffar en gång, men rätt ingången leder till evigt liv, eftersom Gud betalar oss för det vi gjort och fått utstå.

 165. Josef Boberg skriver:

  Javisst – Ohlund – Ifall Du tar bort MaktPyramid-MaktElitNissarnas påhittade gudDomar – och ersätter det med va faen som helst – t ex Ditt eget EVIGA MedVetande – så har Du ju åt hållet helt rätt, verkligen…

  Och förvisso – så var Jesus = Jeshua en förgångare av rang på sin tid – i sin egen valda plus-fästelse-process – som en påminnelse till alla och envar av oss – om hur för evigt odödliga Wi alla som är födda i kött är – och alldeles oavsett ifall köttet funkar ”normalt” eller ej, verkligen… :-)

  Den här interdimensionellt fungerande ”bruden” – har ju låtit Jesus berätta en del om den här saken i sak via sin mun – bl a på den här videon

 166. […] Skupov tycker uttalandet var olyckligt och poängterade att det ryska gensvaret var milt. Bildt svarar med att “som man bäddar får man […]

 167. […] Irritation Jag hör på radion att Ryssland är irriterat på den svenska utrikespolitiken just nu och den linje vi tagit mot det […] […]

 168. Pravo skriver:

  Sverige har gjort samma sak som Ryssland genom att erkänna Kosovos självständighet. Varje gång Carl Bildt fördömer Ryssland fördömer han samtidigt sig själv!

 169. kinghamodiii skriver:

  haru skrivit allt det? ofta

 170. robertusoptimus skriver:

  Avslöjandet av Den Odiplomatiske Diplomaten

  Det är några saker jag skulle vilja säga till dig Carl Bildt.

  Hur kan du förvänta dig att Ryssland skall följa internationell rätt när du själv i strid mot densamma har erkänt Kosovo? I en debattartikel i Aftonbladet den 13:e augusti skriver Tomislav Dulic, Forskare vid Programmet för studier kring Förintelsen och folkmord, Uppsala Universitet, så här, citat:
  ”…Carl Bildt, som vid ett EU-möte den 14 december 2007 föreslog att EU-länderna skulle använda sig av delar av FN-resolution 1244 för att ”ge sken av att följa internationell rätt” när man erkände Kosovo (det faktum att Bildts initiativ inte hade förankrats i utrikesnämnden föranledde Bosse Ringholm att göra en KU-anmälan). Hur skall utrikesministern kunna kritisera Rysslands president Medvedev för att inte följa internationella avtal, när han själv medvetet bryter mot dem?” slutcitat.

  När jag hade läst detta så blev jag både förfärad och äcklad över ditt agerande. Av någon anledning så stödjer du alltså kosovoalbanernas själständighetssträvanden, trots att det strider mot internationell rätt samtidigt som kosovoalbanerna har flyttat in där och undanträngt den ursprungliga serbiska befolkningen under de senaste seklerna. Däremot vill du inte stödja abchaziernas och sydossetiernas självständighetssträvanden fastän de aldrig någonsin sett sig som georgier eller sina hemländer som delar av Georgien (de gjorde uppror mot Georgien redan i början av 90-talet i samband med Sovjetväldets kollaps vilket du vet lika mycket som jag). Samtidigt som det faktiskt är så att det var Georgiens president som startade kriget med en invasion av Sydossetien. Trots detta målar du ensidigt upp Ryssland som den aggressiva parten i sammanhanget, trots att de bara besvarade Georgiens agerande. Det må vara sant att Ryssland har utnyttjat situationen för att öka sina strategiska intressen i området – principellt sett så ändrar det dock inte på det faktum att Abchazien och Sydossetien borde ha lika stor rätt till att bli erkända som självständiga stater som Kosovo blev av dig. Och Ryssland har uppenbarligen varit de enda som velat och kunnat skydda befolkningen i dessa områden från georgiska övergrepp.

  Nej, det här handlar helt enkelt om att du agerar helt i USA:s och NATOS intressen. Tack vare denna konflikt har nu baltstaterna och Polen och Ukraina blivit så rädda för Ryssland (vilket är förståeligt pga. historiska skäl) att de förra vill ha trupp och missilförsvar från NATO i sina länder så fort som möjligt samtidigt som den senare vill snabba på sin medlemsansökan till NATO. Med tanke på hur ensidigt USA, NATO och EU stödjer Georgien så tycks det som att man fullt ut stödjer den georgiska militära interventionen i Sydossetien. Jag har då veterligen inte sett någon kritik av Georgiens handlande från Väst än så länge. Det har också rapporterats om materiellt stöd och träning för den georgiska armén från NATOs sida från ryska medier. Jag tycker det här osar katt lång väg. Det känns som att hela operationen är framprovocerad i löndom. Man har i så fall haft och håller på att lyckas med en klar målsättning: tack vare kriget i Georgien har NATO nu möjlighet att enat och med goda ursäkter utöka sitt strategiska inflytande i Östeuropa. Priset kommer dock vara kyligare relationer med Ryssland och kanske rentav ett nytt kallt krig. Men jag anser att den här gången är det Väst, med dig som en av de värsta NATO-springpojkarna i spetsen, som kommer orsaka kraftigt försämrade relationer med Ryssland. Som du själv säger Carl Bildt på ett av dina senaste inlägg angående rysk kritik av den svenska hållningen: som man bäddar får man ligga.

  Jag har själv ansett att du gjort ett bra jobb tidigare och gillade dig som politiker. Men med ditt agerande i Kosovofrågan och det rysk-georgiska kriget har du dalat kraftigt i anseende i mina ögon. Jag har inget förtroende för dig längre. Och jag vill tillägga att även om du för Sveriges officiella talan så för du inte alla svenskars talan längre. För jag är sannerligen inte den enda som har genomskådat att du, för att vara en diplomat, är tämligen odiplomatisk i ditt agerande, och därmed olämplig för jobbet som Sveriges utrikesminister. Avgå Carl Bildt!

 171. allnews2 skriver:

  robertusoptimus
  Bra inlägg, jag håller med vad skriver och är så besviken på nuvarande Svenska regeringens agerande. Jag kan tillägga en egen reflektion angående nya NATO-länder. Då man tillåter USA att montera upp radarstationer på sin mark, blir man själv en måltavla för eventuella framtida missiler, men det har dom säker tagit med i beräkningen då man valde att upplåta sitt land för radarstationer!!!!!

 172. laurmeid skriver:

  klart dom är irriterade då era utspel är baserade på lögner och provokation. (med betoning på att du calle är dirigent för detta) glömmer du bort vad georgien gjorde i ossetia? massakrerade ortsbefolkningen och rysslands ”angrepp” bara var en försvarsinsats? nej ”new world order” är ju hotat. och eran värld där psykopater kan göra vad ni vill är hotat. stackars lilla calle då…… ;)

 173. xavron skriver:

  ”Bildt inte välkommen i Moskva”
  http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2008101303676&sectionid=Ettan
  Det mest intressanta är kommentarerna till artikeln som fick högsta betyg.

  Som man bäddar får man ligga.

%d bloggare gillar detta: