Hjälpa Georgien

Bland mycket annat den kommande veckan blir det också intensiva diskussioner om vad vi kan göra för att hjälpa och stabilisera Georgien.

Och här tror jag att det är viktigt att EU tar på sig den ledande rollen.

Nato har sin roll – men den är mer begränsad. Det är EU som kan leverera engagemang med bredd och djup. Och det är det som Georgien nu behöver.

Mellan några huvudstäder har vi börjat föra diskussioner om detta. Angela Merkel har haft en del tankar. Den tjeckiske utrikesministern Karl Schwarzwenberg har uttalat sig. Att det tänks i Paris är ju ganska självklart.

Och med all säkerhet blir det ytterligare diskussioner om detta med Angela Merkel här i Stockholm.

Det handlar om att ge stabilitet till ett land som nu för betydande tid framöver berövats möjligheten att integrera alla sina delar – och som för sin ekonomiska reformpolitiks fortsättning är beroende inte minst av ett fortsatt inflöde av utländska investeringar.

Uppgiften är inte omöjlig – men den är krävande.

Så det kommer att bli mycket arbete kring detta under den kommande veckan.

120 Responses to Hjälpa Georgien

 1. Josef Boberg skriver:

  Lycka till ! – Carl Bildt – med ”Rivstart måndag” – och resten av veckan med för den delen !

  GooodNatt Alla… :-) /önskar folkfreds-vännen Josef – med
  https://carlbildt.wordpress.com/2008/08/24/fortfarande-icke-respekt/#comment-59565

 2. mararh skriver:

  Betraktelser från ett fönster någonstans i Sverige……….

  Halvmånen kommer klättrande bakom hustaken för att inför mitt blotta öga plötsligt lösgöra sig och sväva fritt på en nattsvart augustihimmel. Mina tankar går till Georgiens medborgare som de senaste åren börjat tro på en demokrati, ett inträde i NATO, mänskliga fri- och rättigheter, ett totalt brytande från det ryska hotet och det gryende hoppet om självständighet där föräldrarnas hopp om att barnen skall få uppleva ett fritt Georgien nu har grusats. Hur mår barnen, ungdomarna och studenterna? De som har uppfostrats itill att hoppas på en ny tid? De äldre kommer ihåg, men för de yngre måste den senaste tidens händelser innebära en lika stor chock som det förmodligen skulle ha inneburit för våra barn och ungdomar om något liknande hade skett i Sverige. Mitt hjärta gråter för Georgiens folk och jag hoppas i mitt innersta att något gott kommer att komma ut av mötena mellan företrädarna för EU:s medlemsstater.

 3. mrmhalland skriver:

  marah :

  Jag tar med dina fina ord in i sängen.
  Tack för dem.
  God natt alla !

 4. mararh skriver:

  God Natt mrmhalland!

 5. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  mararh 9:01

  Jag är inte lika ekivok som mrmhalland men tackar virtuellt för dina fina ord ;-))

 6. tuvalis skriver:

  För att det ska bli fred på jorden bör man upphöra med att försvara de som bryter mot de mänskliga rättigheterna och vållar mänskligt lidande – även om de är ens vänner.
  Med all respekt för Carl Bildts goda vilja att hjälpa Georgien vore det på sin plats att först läxa upp dem. I annat fall kanske den goda viljan kommer att misstolkas som en bakomliggande önskan att visa Ryssland näven.
  EU borde handla med rättvisa och objektivitet – för fredens skull!

 7. […] CB1, CB2, DN, Svensk expert: “Väst avgör […]

 8. soli01 skriver:

  tuvalis – vad som sägs bakom dörrarna bör vi givevis inte veta allt – av vissa anledningar- och jag har en förhoppning att EU inte är ”födda i farstun”. Nu får vi dra på oss den otimistiska kostymen :-) Tror att även Ryssland inser lägets allvar.

 9. Josef Boberg skriver:

  Måhända optimism = realism, kanske… :-)

 10. soli01 skriver:

  Kanske båda delarna kan vara på sin plats:-)
  Vem vill bli ”avlövad”:-)

 11. balakirev skriver:

  Карл Бильдт, искажает факты и опущена ключевая информация, сказав, …

  Carl Bildt distorts the facts and omits key information by saying, ”… ett land som nu för betydande tid framöver BERÖVATS möjligheten att integrera alla sina delar”.

  South Ossetia and Abkhazia became de facto independent in 1992. Among the 40 different ethnic communities in Caucasus, each with their own indigenous tongue, they have their own languages and cultures. Any attempt to integrate these enclaves with Georgia – especially by military force again – would correspond to Serbia invading Kosovo today or the French-speaking Wallonia attacking the Dutch-speaking Flanders to preserve Belgium.

  This morning, BBC.com, CNN.com, The New York Times, and the International Herald Tribune report that President Mikheil Saakashvili ”would continue to pursue a policy of uniting both enclaves under the Georgian flag” … and ”Rebuilding the military is a priority”. It is obviously a folly. Saakashvili continues to stoke the fire. He is a dangerous and delusional person, who is prepared – once again – to abuse the human rights of the people in South Ossetia and Abkhazia (like Slobodan Milosovic).

  We hope very much that the current EU presidency would be able to steer Georgia in the right direction, for the sake of its own national security and identity. A year from now, the EU presidency would be weakened and less far-sighted.

 12. geneve2 skriver:

  mararh

  Det du skrev här på bloggen igår kväll 9.01 läser jag nu flera gånger. Mycket fint! Sådana som du behövs här i världen,behövs här på denna blogg.

 13. mmussorgsky skriver:

  Balakirev,

  Простите, я только что встал сейчас с головной болью.
  Sorry, I just got up now with a headache.

  Carl Bildt is making a habit of distorting facts and omitting information. The other day he said on the blog that Sweden had no relationship with NATO, when in reality Sweden joined the Partnership for Peace framework in 1994 and ”cooperate in global peace and security operations” (according to NATO’s website).

 14. mmussorgsky skriver:

  … well, give Bildt the benefit of the doubt.
  Perhaps he did not know about the NATO partnership for peace framework.

 15. tnsexton skriver:

  Var det inte Balakirev som Spanaren avslöjade som en trägen utnyttjare av dåliga översättningsprogram och med tveksamma egna kunskaper både i ryska och om ryska förhållanden???
  Bortsett från detta kommer Balakirev i sitt senaste inlägg med sensationella uppgifter:
  Slobodan Milosovic har kränkt de mänskliga rättigheterna för folken i både Sydossetien och Abchazien. Jag trodde han hade häcken full på Balkan….

 16. tuvalis skriver:

  Det går inte att helt och hållet lita på politiker. Dom är beroende av den allmänna opinionen. Utan markstödet kommer det förr eller senare att kärva i maskineriet.
  Tyvärr så misstänker jag att den ”hjälp” man ämnar ge Georgien är kulor och krut.

 17. Anna skriver:

  tnsexton

  Låt mig lägga fram det på detta sätt.

  Signaturen jeandebeaumont är ”trädet”
  Genom förbluffande ympning har han förgrenat sig till bl.a.:

  balakirev
  mmussorgsky
  denlillehavfrue
  oscar3
  sanchopanzaa
  cervantess
  rocinantee

 18. tnsexton skriver:

  Lite vid vid-sidan-av-information:
  Medlemskadern för NATO:s ”Partnership for Peace”-samarbete inkluderar även, sedan den 22 juni 1994 RYSSLAND….

  Ett närmare studium av medlemslistan och av syftet med verksamheten, visar att PfP-samarbetet inte på något sätt ger tillträde till NATO:s kärnverksamhet och är långt ifrån något förstasteg till medlemsskap.

  Ytterligare några av de fn 24 medlemsländerna:
  Vitryssland, Turkmenistan, Uzbekistan, Georgien, Kazakhstan…..

 19. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Soli01 Apropå Dina uttryck ovan: ”Kanske båda delarna kan vara på sin plats:-) – Vem vill bli “avlövad”:-)” slut citat.

  Tja – det spelar nog ingen större roll, faktiskt… – ifall Wi blir ”avlövade” – därför att det NaturLiktVisa = Intelligensen har sitt huvudsäte i roten = ”röven” !

  Så måhända att bli ”avrövad” vore en katastrof, kanske… men ej alls att bli ”avlövad”, troligast…

  Men i o f s så har Wi ju sedan sisådär ca 6000 år tillbaka blivit mer eller mindre ”avrövade” – av wåra ”kära” MaktPyramid-MaktElitHövdingars GalenPannors påhittade religioner, tyvärr tyvärr… :-)

 20. Pravo skriver:

  Duman röstade idag för ett erkännande av Sydossetiens och Abkhasiens unilateralt utropade självständighet. Sverige brukar ju också erkänna länder som unilateralt utropar självständighet. Ska Sverige även denna gång gå i bräschen med ett erkännande? Var är Urban Ahlin och Carl Bildt när man behöver dem?

 21. hillary2 skriver:

  det är väl tveksamt om EU kommer att kunna enas om sin utrikespolitik när de konservativa är i majoritet – dessa är per definition egocentriker som har svårt för att enas

  gläds åt att Rolf Gustavsson i SvD och jag har samma åsikter om Nato som han kallar en papperstiger – Natos ledare den där generalöversteamiralen – han holländaren – han uppträder verkligen som en papperstiger
  Gustavsson skriver om papperstigerns (hemliga) oorganiserade organisation
  läsvärt

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1606843.svd

 22. charliesjogren skriver:

  Pravo 10:12

  Urban Ahlin???

 23. bestofmankind skriver:

  Anna 9:24

  Är det inte dags att söka för ditt tänkande snart??

  Du förlöjligar dig själv om och om.

  Både Carl Bildt och SÄPÖ vet själva att Jeandebeaumont, denlillehavfrue, Oscar3, sanchopanzaa, cervantess, rocinantee är helt olika personer.

  Räknade inte du med kumbayaga för ett tag sedan.

  Nu vet du att Xiao Ling har sin egen identitet. Hopp finns för dig i alla fall.

  De övriga för tala för sig själva.

  F.ö. är det mycket tyst på bloggen.

  P.S.
  Nu vet jag hur du tänker, alla engelska talande/skrivande räknar du som Jeandebeaumont. Mycket trångt perspektiv.

 24. soli01 skriver:

  Pravo – varför ska vi erkänna dessa regioner? De tillhör Georgien och kanske man kan tycka att då Kosovo blev erkänt av en del länder, att vi även ska erkänna dessa. Vi borde ha avvaktat även när det gäller Kosovo. Nu kommer självständighetskraven att hagla framledes och vi väntar bara på att Jämtland nu tar steget att bli en egen stat.:-) Jag hårddrog något:-)

 25. dagoien skriver:

  Pravo: Så du synes det er greit at russerne kaster ut halvparten av Abhasias befolkning, den etnisk georgiske delen av befolkningen, fyller på med russere, avholder en folkeavstemning, og så forventer at resten av verden faktisk skal anerkjenne folkeavstemningen og belønne denne etniske rensningen?

 26. hillary2 skriver:

  Människorna i Georgien har varit med med om krig och etnisk rensning för ett tiotal år sedan precis som människor på Balkan.
  Abchazier och Sydossetier sökte och fick stöd av Ryssland.
  FN har tillåtit ryska ”fredsbevarande trupper” i dessa regioner. Skillnaden mot Kosovo är att FN inte har tagit över ledningen i Abchazien och Sydossetien.
  Om Saakasvili avgår och utlyser nyval kan han komma tillbaka om folket vill.
  Han försökte äta kakan och ha den kvar.
  Nu ropar han på nya kakor från väst.
  Han måste ta sitt ansvar för den uppkomna situationen.
  Varför ska han halstarrigt sitta kvar och se infrastrukturen i landet demoleras?

 27. Pravo skriver:

  charliesjögren med flera,

  Urban Ahlin (och Ove Bring) var de som skrek högst om att Sverige måste erkänna Kosovos unilateralt utropade självständighet. Carl Bildt var den som genomförde det i praktiken. Nu är det dags för Sydossetien och Abkhasien att göra samma olagliga resa som Kosovo. Var är Ahlin och Bildt då? Just det, nu står de på den motsatta sidan och säger att man helt plötsligt ska börja respektera folkrätten. Jag har skrivit det flera gånger tidigare, men det tål att upprepas eftersom det är ett skolboksexempel på dubbelmoral.

 28. ohlundonline skriver:

  Josef:

  Din uttryckta mening att vi ”sedan sisådär ca 6000 år tillbaka blivit mer eller mindre “avrövade” – av wåra “kära” MaktPyramid-MaktElitHövdingars GalenPannors påhittade religioner, tyvärr tyvärr… :-)”.

  Jo, man behöver ju inte vara Sven Gren eller Billy Butt för att inse att det finns gott om rövarband därute.

  Jag tycker dock att det bästa vore om Sydossetien och Abkhasien i den uppkomna situationen blev ryskt, eftersom deras invånare mest identiferar sig med Ryssland.

  Vi har ändå tillräckligt med små länder i Europa.

 29. charliesjogren skriver:

  Pravo 10:46

  Urban Ahlins ord skulle väga tungt. Han är en i raden av erkända och allmänt uppskattade utrikestalesmän som det Socialdemokratiska Arbetarpartiet producerat.
  Jfr med Laila Frejvalds, Lena Hjelm Wallén och framför allt Bosse Ringholm. Tänk det internationella tryck som ett uttalande från dessa statsmän skapade.

 30. bestofmankind skriver:

  Wow, menar Ni att Urban Ahlin är mer respektabel än Carl Bildt?

  Det var kul att läsa om den särskilt på Carl Bildts blogg.

 31. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Ohlund – Apropå Dina uttryckta meningar ovan: ”Jag tycker dock att det bästa vore om Sydossetien och Abkhasien i den uppkomna situationen blev ryskt, eftersom deras invånare mest identiferar sig med Ryssland. Vi har ändå tillräckligt med små länder i Europa.” – slut citat.

  Tja – helt OK för min del – ifall åt hållet ca 80 % av befolkningarna i respektiv regioner som vill ha det så som det är – för då är ju det också folkstyresviljan som bestämmer – som jag ser det.

  Men är det som det är i världen i dags dato – med avseende på indelningen av länder i olika pakter, landsgränser si eller så, religioner hit och dit, ekonomistyrningen av hart när ALLA länder av den globala BankingLigan osv – med folkstyresviljan som grund i allt väsentligt ? :-)

  Mer om folkstyre som sådant i sak på
  http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/14/demokrati

 32. hillary2 skriver:

  charliesjogren

  det är kanske den som ryter/gapar högst som hörs mest men som åstadkommer minst
  se den tysttalande Koffi Annan som tydligen lyckades sy ihop en regering i Kenya där inbördeskrig och etnisk rensning skedde för en kort tid sedan dock utan större uppmärksamhet från media och synbarligen utan hjälp från skitviktiga västländer eller dominanta sådana från öst

 33. soli01 skriver:

  bestofmankind – pass upp – för att det ligger ironi i vad vissa säger:-)

 34. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  best-före-datum 11:17

  Ja, Urban Ahlin är värd all respekt. Tänk vad tydligt det märks att hans mentor heter Bosse Ringholm, denne vidunderlige kunskapsbärare inom såväl diplomatin som ekonomin.
  Jag hade förmånen att få delta på en bankett tillsammmans med denne gigant hos Jaques Chirac (den folklige fransmannen) och kommer aldrig att glömma då denne Bosse bad om att få byta ut champagnen mot ett glas mjölk.
  Jag hoppas verkligen att även Urban Ahlin föredrar detta vita guld framför rusdrycker.

  Dee Dee Sharp – utan respekt

 35. hillary2 skriver:

  soli01

  underskatta inte bestofmankind!

 36. hillary2 skriver:

  lullaren

  skitviktighet går kanske hem hos dina vänner men inte i motståndarlaget

 37. mmussorgsky skriver:

  mrmhalland,

  К сожалению, вы поскользнулся ;-)

  Oops, slip of the tongue ;-): Yesterday you said at 3:21 pm, ”Nej, jag är inte vid UD. Jag är en galet förbannad “gräsrot”.” Today at 10:27 you reveal, ”Jag har ägnat halva förmiddagen åt att sätta in en kollega i ett projekt.” – A UD project by any chance?

  Never mind, your identity is not important. It is the strength of your arguments that matters, which your colleague has qualified as ”Jag fattar inte ett skit !” (your quote). In this case, I like your self-irony. We should have a drink together one day.

 38. mmussorgsky skriver:

  tnsexton (9:13 am),

  My identity on this blog is unimportant, and so is your identity. As I just said to mrmhalland, it is the quality of the dialogue in relation to the day’s theme that matters.

  You would do better by offering some sober comment on Balakirev’s factual information (e.g. 8:09 am), and not disrupt the discussion as a certain toilet-cleaning transvistit for a long time has seen as his / her mission on this blog.

  P.S. Spananen, to whom you refer, made some very useful comments several months ago. Where is he? However, his knowledge of the Russian language was limited.

 39. balakirev skriver:

  Mussorgsky,

  The bottle carried you away. Please be more moderate next time.

  Besides, the person in question does not understand English or Russian very well.

 40. bestofmankind skriver:

  soli01 11:37

  Allting är relativt för var och en.

  Ironi? Det var komplimanger charliesjögren skrev, men säkert ironi för andra. :-)

  göteborgslullaren,

  Urban Ahlin behöver ingen mentor. Han är en självlärd person, har förmågan att rättvist bedöma saker och ting, hederlig, modig m m, m m

  Insisterar du att Bosse Ringholm är en mentor, är det bara en fördel att man är nykter vid olika tillställningar. Man behöver inte dricka alkohol för att bevisa att man är en riktig karl.

  F ö tror jag att Jan Eliasson finns i närheten som en hjälpande hand.

 41. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  fejky- pejky 12:04

  Tack för din komplimang. Dina varma ord värmer!

  ;-)))))))

  Dee Dee Sharp – (som än en gång säger som ovan 12:01) gör precis som Karlfeldts alter ego ;-))))

 42. bestofmankind skriver:

  …..Om det behövs förstås.

 43. bestofmankind skriver:

  Obs. ovan kommentar är fortsättning på min kommentar av 12:09.

 44. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  best-före-datum 12:09

  Skulle du kunna vara så förtjusande och förklara vad m m m m står för, pls!

  Min närmaste tanke är att det står för att han kanske är en djävel på fruntimmer ;-))

  Dee Dee Sharp – din vän

 45. bestofmankind skriver:

  mmusorgsky 12:02

  Many of us even wonder where Spanaren is right now.

  He disappeared after his prophecy (about Ryssland) became reality.

 46. soli01 skriver:

  Superlativen flödar , ser jag, och detta med egen ”vattvälling” synes inga gränser ha:-)

 47. bestofmankind skriver:

  göteborgslullaren,

  m m – betyder med mera med mera

  Urban Ahlin är mänsklig, har fötterna på jorden, trevlig, en glad person, inspirerande, in short – med hjärna och hjärta.

  En förebild, min förebild rättare sagt. Har du några invändningar?

 48. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  best-före-datum 12:24

  Jag har absolut inga invändningar. UA är säkert en fin grabb!

  Min egen politiska förebild, den italienska politikern mm mm Cicciolina, har dock en helt annan framtoning ;-)))

  Dee Dee Sharp – invänder aldrig mot en dam

 49. mmussorgsky skriver:

  bestofmankind,

  Yes, Spananen is / was one of apparently very few Swedes able to take a broad view of his country’s and Europe’s strategic needs. Like many other people (foreigners included), he may have tired on this blog – the few real issues raised by Carl Bildt and the often irrelevant response.

  soli01

  Thank you for trying to bring the discussion back on track amid the all the toilet-cleaning.

  P.S.
  Извините о моем английском, но наш отдел перевода теряет терпение.
  Sorry about my English, but our translation department is losing patience.

 50. soli01 skriver:

  göteborgslullaren – han kanske är en riktig karl:-) …t o m en karla-karl.:-)

 51. tnsexton skriver:

  Bestofmankind

  Spanaren låter från annan plats meddela att han inte, som några kanske trott eller hoppats, blivit avstängd från CB blogg. Han har själv valt att t.v. lämna detta forum, dels pga de mycket negativa personangrepp han ansåg sig utsatt för, dels pga att många av bloggarnas inlägg totalt saknar relevans relativt forumets huvudtema, dvs utrikes- och säkerhetspolitik.
  (OBS att orsaksformuleringarna är min sammanfattning av ett avsevärt längre inlägg från Spanaren och inget citat).

 52. mmussorgsky skriver:

  tnsexton,

  Хорошо сказал. Актуальность и качество!

  Well said. Relevance and quality!

 53. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  soli01 12:36

  Ja, vem vet? Man upphör aldrig att förvånas över något ;-))
  Vem trodde till emempel från början att vår gamle vän, Byskebusen, i grunden var en ekorre? ;-)

  Dee Dee Sharp – än så länge fri från klagomål från en enda starlet

 54. tnsexton skriver:

  In spite of an obviously inadequate proficiency in the English language, at least according to some multi-lingual equilibrists, I wholeheartedly agree to the statement that ”it is the quality of the dialogue in relation to the day’s theme that matters”.

  That, all to often, lack of quality, obviously made ”Spanaren” decide to communicate his assesments elsewhere.

 55. balakirev skriver:

  soli01

  Your response (10:32 am) to pravo’s comment (10:12) is in my opinion a little off the mark.

  The ethic and cultural complexity and the incomplete constitutional framework of Georgia and the two enclaves (South Ossetia and Abkhanzai), with the presence of Russian peacekeepers since 1992 in the enclaves, all show how premature and irresponsible it was of President Saakashvili to pursue an integration policy.

  First by words in 2003 to get himself elected (some see a rigged election); this month my military force by Georgia. The disasterous results are there for all to see.

  The tasks at hand are now even bigger – enormous: stop the conflict; reconfirm or redefine Georgia’s national territory; resolve the status of the enclaves (we warned earlier that Kosovo would be a bad model); rebuild confidence and cooperation between Russia and Europe; and find a way to pacify USA (hopefully with Obama).

 56. balakirev skriver:

  … ‘ethic’ above should be ethnic.

 57. hillary2 skriver:

  tnsexton

  hälsa gärna spanaren från mig om du har tillfälle
  personligen tycker att det var tråkigt att han lämnade bloggen med ett – vad var det jag sa?
  var hans enda mission här att propagera för svensk upprustning?

 58. balakirev skriver:

  Just being reported:

  MOSCOW, Russia (CNN) — ”Russian lawmakers asked President Dmitry Medvedev on Monday to recognize the independence of two breakaway regions of Georgia: Abkhazia and South Ossetia.

  Neither Russia nor the United Nations currently recognize either region as independent, despite both declaring de facto independence from Georgia.” –

  My observation: Had only the European Union and Russia consulted each other better in the past on Kosovo!

 59. tnsexton skriver:

  Hillary

  Jag kan inte uttala mig om vad Spanaren eventuellt ansåg sig ha för uppgift, jag kan bara framföra vad JAG tror.
  Jag tror inte han hade någon mission alls. Han ville bara, utgående från sina specialintressen och sin kunskap, visa på att man kan beskåda världen utifrån flera perspektiv, att alla statliga aktörer på världsarenan agerar med samma rättigheter oavsett politiskt system och att i slutändan det är den snöda nationella egoismen som styr, oavsett retorik.
  Från ett svenskt perspektiv ville han visa på den stora diskrepansen mellan våra grannländers säkerhetspolitiska bedömningar av utvecklingen i Ryssland och de svenska och möjliga konsekvenser om det värsta skulle inträffa.

  Även om jag inte alltid uppskattade hans fokusering på den rent militära delen av säkerhetspolitiken eller hans något alarmistiska tendens var, och är, han en mycket givande diskussionspartner i dessa frågor.

  Hans återkomst till CB blogg skulle säkert uppskattas av många!

 60. bestofmankind skriver:

  göteborgslullaren 12:30

  Ja, jag vet att du är en ytlig person.

 61. maggi skriver:

  Passar du in någonstans …………………….
  Nägra på bloggen , kan jag nog placera.

  http://everykindapeople.blogspot.com/2008/08/aktuellt-aprop.html

 62. hillary2 skriver:

  tnsexton

  två frågor beträffande den nationella egoismen som styr:
  är det inte ledarskapets nationella egoism som styr?
  blir det inte speciellt olyckligt och påtagligt i toppstyrda nationer med ”lodräta stuprör neråt”?

 63. mararh skriver:

  Dee Dee
  Jag tror aldrig tidigare att jag har skrattat för mig själv, men jag kommer på mig med att skratta högt till nästan varje inlägg du skriver. Du är underfundig, rolig, skärpt spetsfundig, sanslös, hejdlös, galen…………ha,ha jag måste sluta ösa över dig lovord. Det kan ju tänkas att du blir pompös också ;)

  Det mest intressanta med dig är att de gånger du skriver seriösa rader vinner du också. Ja…..en del har allt ;))))

 64. mararh skriver:

  maggi 1:37

  Det är som sagt några man kan placera ;)))

 65. bestofmankind skriver:

  tnsexton

  Tack för info.

  Det är synd att han har tröttnat här, men jag förstår honom. Tyvärr finns några Moderat/Allians anhängarna som inte kan förstå att påhopp och person angrepp förstör debatten/diskussion.

 66. hillary2 skriver:

  mararh

  klubben för inbördes beundran – hör den hemma här?

 67. bestofmankind skriver:

  mararh 1:42

  Varför inte fråga göteborgslullaren rakt på sak om en date så besparar ni bloggen flörtanden? En gång är ok, två kan vara acceptabel men tre, fyra är uppenbart.

  En gång hade Lindalovelace och Don Quixotte fått tillsägelse att checka in i ett rum i stället.

  Väntar Ni så långt?

 68. mararh skriver:

  Hillary och bestofmankind

  Den dagen ni börjar skriva lika spirituella inlägg som Dee Dee Sharp skall ni också få min ohöljda beundran ;))))))))))))

 69. bestofmankind skriver:

  mararh,

  Min självkänsla finns i verkligheten, i det riktiga livet, och absolut inte på bloggen.

 70. balakirev skriver:

  It is no-brainer to see that our anticipated decision to ”recognize the independence of the two breakaway regions of Georgia: Abkhazia and South Ossetia” (1:19 pm above) and President Saakashvili saying this mornng that he ”would continue to pursue a policy of uniting both enclaves under the Georgian flag … and rebuilding the military is a priority” (8:09 am above) set the stage for an escaltion of the conflict in the Caucasus.

  We hope that two able EU foreign ministers will heed the warning signals, and that they at the working level will pursue a pragmatic solution. I am referring to Bernard Kouchner of France (supporting the current EU presidency), and Alexander Stubb of Finland, chairing OSCE till the end of 2008. Thus, a window of opportunity exists for another four months. A year from now, the whole situation could otherwise take a bad turn.

 71. stefangehander skriver:

  Putin svarar Bildt med att lämna WTO-förhandlingarna, vilket betyder fördubblad skatt på ryskt timmer och den svenska skogsindustrins undergång. Min skadegläde är utan gränser.
  Nu hoppas jag att Ryssland också lämnar NATO-samarbetet, Västeuroparådet och OSCE, påtryckningsorgan för europeisk Lebensraumpolitik, vilka fullständigt har korrumperats av osanning och maktpolitik genom att invadera och sedan godkänna demokratiska val i Irak, Afghanistan, Kosovo och börjat samma sak i Ukraina.

 72. balakirev skriver:

  stefangehander,

  You could add our supply of oil and gas to Europe and Ukraine to your analysis.

  However, the instititutional disruptions you anticipate would unfortunately also damage Russia. That is why Russia and Europe must continue to cooperate at many levels and not be sidetracked by the illusions of the current Georgian president (and USA).

  I repeat: we have the feeling that the Bush administration of the United States of America for many years have tried to drive a wedge between Russia and Europe.

 73. mararh skriver:

  bestofminkind
  När jag tänker efter så har jag aldrig träffat någon som spelar på vänster planhalva med ett rörligt, roligt, kreativt, spännande intellekt. Så……..risken är nog inte så stor att ni kommer att få min beundran ;)))

 74. bestofmankind skriver:

  mararh

  Det verkar som du själv behöver dina egna beundran.

  Får du inte tillräckligt uppmärksamhet hemma?

 75. stefangehander skriver:

  I suggest it wouldn’t damage Russia, I’m of the sincere opinion that it would benefit Russia. The only cooperation should be that of buy och sell, nothing more, this is two different civilisations..

 76. mararh skriver:

  bestofmankind
  Hemma är jag satt på en piedestal. Precis där jag hör hemma, enligt min man ;)))

 77. balakirev skriver:

  Stefangehander,

  Я не согласен с обоими Ваше мнение. / I disagree with both your opinions.

  We are not just talking about bilateral commercial relationships. Russia and Europe as well as USA and other countries need to continue to cooperate on global issues – from terrorism and immigration, to the arms race and global warming.

  Russia’s and Europe’s cultures have much more in common than what separates them. Our civilizations are based on the main principles of Christianity, and we share the same values on science and the arts, including literature and music. We also share a sometimes violent history, which should have taught us some mutual respect.

 78. bestofmankind skriver:

  mararh,

  Vad bra!

  Då kan du be din man om några pengar som du kan shoppa nya prada kläder för – så att vi på bloggen kan seriöst diskutera saker som inte intresserar din intelligens.

 79. charliesjogren skriver:

  bestofmankind 11:17

  Jag är ledsen men du har missuppfattat detta att jag skulle hysa beundran för Urban Ahlin. För mig representerar han en stor, grå, otydlig och inkompetent vardag jämfört med den kvivskarpe Carl Bildt.

 80. charliesjogren skriver:

  tlg 3:06

  Och du, bestofmankind, verkar vara osedvanligt korkad :-))

 81. sladjan skriver:

  Appropå det hillary2 skriver 10:29 om hemliga NATO-operationer.
  Jag vill passa på att påminna om ”Operation Gladio”.

  Helt klart bör man även ha med dessa uppgifter i balansvågen innan man kan avgöra åt vilket håll den borde att tippa.

  För er som inte vet ,eller minns er historia och i synnerhet Operation Gladio, så finns en mycket bra sammanfattning här:
  http://www.globalresearch.ca/articles/GAN412A.html

  De som enträget förnekar all information som inte kavlas ut i konventionell massmedia uppmuntrar jag att göra ytterligare efterforskningar på egen hand.

 82. maggi skriver:

  Duke

  Det tror jag inte alls skulle vålla några problem. Tycker han verkar mycket skärpt. Här finns lite mer att läsa av D V Hansen, som är matnyttigt för vissa ”hatare”

  http://www.realclearpolitics.com/articles/2008/07/america_is_not_a_postanything.html

 83. charliesjogren skriver:

  sladjan 3:20

  Vilka seriösa källor du hänvisar till :-))
  Fungerar säkert bra för andra redan troende och dig själv.

 84. stefangehander skriver:

  Balakirev
  From the year 1054 we do not share Christianity, the West took on a heresy, that is the pillar that divides the civilisations profoundly and, perhaps, this can not be overcome…

 85. sladjan skriver:

  charliesjogren, jag hade nästan förväntat mig någon sådan idiotisk kommentar.
  Läs texten på sidan och berätta sedan vad du tycker är oseriöst.

  Du finner bekräftelse på uppgifterna från många fler ställen, inklusive konventionell media, men denna artikel sammanfattar det bra.

  Sluta avfärda information som oseriös om du inte kan motivera varför.

 86. mararh skriver:

  bestofmankind
  Inte behöver jag be min man om pengar. Är man en driven svensk kvinna skapar man sin egen framtid och har råd och tid med både seriösa diskussioner (på rätt planhalva) och shopping av högsta kvalitet samt nöjen.

 87. hillary2 skriver:

  moderat infantilitet breder ut sig tillsammans med charliesjogren, lullaren, mararh och maggi
  jag har hört ”er” förr
  när ni förlorat valet 2010
  kommer ni hela dagarna att sitta och oja er över att den ”sämre” delen av befolkningen har rätten att fatta beslut
  jag har hört er gnälla förrut, prisa er själva och tala om att det är skillnad på folk och folk, klaga och klaga
  er vidriga människosyn ger emellertid era ansikten en lätt blå missfärgning – så jag ser på långt håll vilka ni är – och jag undviker er

 88. dukeh3 skriver:

  maggi Säger:
  augusti 25, 2008 kl. 3:23 pm

  Om han är skärpt eller inte det vet jag inte. Have verkar när jag nu ögnar igenom saker och ting lite snabbt. Vara en rätt så traditionell neocon. I regel brukar de har problem med att världen passar inte in i deras världsbild så man får rätta till den lite. Exempelvis så brukar det vara svårt när som i det här fallet en smutsig demokrati med en USA trogen regering ger sig i krig med en något renare demokrati som är allierad med Ryssland och ryssarna svarar. Jag gissar utan att tror att jag gissar för mycket att han gillar det som USA gör i Irak. Men jag gillar hans ”Skapa en ring av demokratier runt Ryssland tills de ser ljuset och också utvecklas till en konstitutionell stat”. Det säger mycket mycket om hans syn på världen. Tror man att det är det som USA försöker göra så har jag en gammal bil som jag vill sälja :D

 89. dukeh3 skriver:

  hillary2:

  Du gör dig själv en stor björntjänst om du tror att vänsterpacket med Mona Salin i spetsen hade fört en för Sverige bättre utrikespolitik.

 90. maggi skriver:

  en litern påminnelse om förgrundsfiguren i detta präktiga och genom hederliga parti SAP

 91. Torsten skriver:

  maggi,

  Ja, det tål att upprepas – – många gånger.

 92. bestofmankind skriver:

  mararh 3:37

  Det låter jätte bra!

  Ett råd till dig: Nästa gång du shoppar på NK kan du åtminstone fråga om respekt och ta hänsyn finns att köpa där.

 93. hillary2 skriver:

  dukeh3

  jag har inte för vana att göra mig själv björntjänster
  eftersom jag är diplomat skriver jag att s skulle kunna klarat av utrikespolitiken minst lika bra :-)

 94. maggi skriver:

  och den socialdemokratiska intelligensen breder ut sig………………………och blir platt som en pannkaka

 95. hillary2 skriver:

  maggi

  du är en mycket dirty campainer -som bör ändra attityd om du vill ha några läsare
  jag bojkottar alla dina länkar men kan inte undgå dina taffliga texter

 96. hillary2 skriver:

  maggi 4:15

  akta dig så att du inte hamnar under denna enorma pannkaka som kan komma att bildas

 97. hillary2 skriver:

  maggi

  jag har allvarliga dubier beträffande dig – hyllar du verkligen demokrati?
  att du hyllar USA´s ”fria demokrati” vet jag – men hur är det med den svenska?

 98. bestofmankind skriver:

  charlie 3:06

  Bingo! Jag vill bara demonstrera på bloggen hur du vänder kappan efter vinden. ;-)))
  Att smutskasta Carl Bildt för att vinna över din argument behövs inte i detta fallet.

  charlie 3:10

  Osedvanligt korkad, jag? You´re a looser!

  P.S.

  Var har Per Schilingman upptäckt dig någonstans? Har inte du fått instruktion om att det är basic att inte använda påhopp och person angrepp då förlorar man diskussionen direkt.

  Hälsa Per S att han kan skicka en ny kommentatör på bloggen med hyfsad personlighet som är bildad nog att argumentera på sakfrågan.

 99. osciloscope skriver:

  Jag tror bestämt att charliesjogren aldrig orkar bemöta med motargument utan leker ad hominem nästan jämt.

  Densamme torde älska denna sidan. En omtalad ”government” som alltid hänger sig åt att lyfta fram korrekt information, speciellt när de skall påvisa ”dis/misinformation”.

  ”… and those researching the “stay behind” networks need to be more discriminating in evaluating the trustworthiness of their source material.”

  Detta är ju rätt, torde gälla alla källor, stora som små.

  oscar berven

 100. osciloscope skriver:

  ”Deception is a state of mind
  and the mind of the State.”

  James Jesus Angleton

  påföljande del två och tre heter följdriktigt Gladio-2.wmv, Gladio-3.wmv

 101. Pravo skriver:

  Tack osciloscope för den utmärkta BBC-serien om Gladio. Jag har ägnat hela kvällen åt att titta på de tre delarna. Om man ska lägga till lite utöver det som sades på BBC så var Gladio alltså den italienska delen av en större organisation med namnet ”Stay Behind”. Citat från artikeln jag klistrade in tidigare:

  Men svenska Gladio är inte upplöst. I Sverige heter organisationen IB03 och kallas internt för ”Rear Guard”. IB, Informationsbyrån, som på 70-talet avslöjades av FIB-Kulturfronts journalister Jan Guillou och Bengt Bratt, och sedan bytte skepnad till först SSI (Sektionen för Särskild Inhämtning) och senare KSI (Kontoret för Särskild Inhämtning), övervakar i dag IB03.

  Värt att notera är att Carl Bildts gamle vän Bertil Lundin var chef över KSI. Han är numera avliden och Carl Bildt skrev en uppmärksammad dödsruna i Svenska Dagbladet. Det räcker med ett par sökningar så hittar man mer information om KSI. Skrämmande att det fortfarande existerar en organisation i Sverige vars verksamhet varken politiker eller journalister har någon insyn i. Närmast okonstitutionellt skulle jag vilja påstå.

 102. osciloscope skriver:

  Själv har jag återupplivat SSI men med helt annan grundförutsättning. Den är helt individuell dvs inga medlemmar, således ingen hierarki. Dock, all information faller under fullständigt icke proprietär metod … Sanning kan väl aldrig hemligstämplas?

  sektion sanning inhämtning

  en öppen rapport

 103. hillary2 skriver:

  osc

  :-)))

 104. osciloscope skriver:

  alla tecken skall vara på plats ja …

  en öppen rapport

 105. osciloscope skriver:

  flåt hillary2 men nu propagerar jag igen. Jag vill ju bara väl, dvs inspirera (vänligt konspirera) ;)

  osci

 106. soli01 skriver:

  osciloscope – Din sanning är inte uppnåbar:-) Kommer inte in där!

 107. hillary2 skriver:

  osc – inspiratören

  det var väldigt roligt just att länken inte fungerade!! tack!

 108. soli01 skriver:

  Jo, det gick bättre med denna variant – osciloscope.

 109. osciloscope skriver:

  Soli01

  Du menar ”total sanning”? Nej den får vi söka länge och grundligt efter. Så länge du finner din sanning eller din metod för att finna den, så finns ingen konflikt

 110. osciloscope skriver:

  det var en gnutta symptomatiskt ja :)

 111. soli01 skriver:

  osciloscope – visst är det så, men det är inte säkert att jag sitter på denna!:-) Vad är sanning egentligen? Här tror vi väl alla att vi talar sanning hela tiden:-))

 112. osciloscope skriver:

  soli01

  ”Vad är sanning egentligen?”

  just. Ibland är det ju mer talande att se igenom en lögn, om man stundom lyckas med det. Dvs en lögn kan ibland öppna upp för en annan, större ”sanning”. Nu måste du varken läsa mitt skriveri el kommentera, men just i den ovan finns en mening med ”fascism” som du sådär gillar, jag tar upp just denna terminologiska fallgrop i denna min andra (första kronologiskt förvisso) rapport. :)

  osc

 113. osciloscope skriver:

  Pravo

  Tack ju för din artikel, hade den på lut, glömde sedan bort!

  osc

 114. Pravo skriver:

  Den som vill fördjupa sig i den legendariska IB-affären kan börja hos svt och titta vidare på länkarna därifrån.

  Sen kan man ha i åtanke att IB alltså var den svenska motsvarigheten till Gladio och att efterföljaren till IB existerar än idag. Insynen mot KSI (eller vad de numera kallar sig) är lika liten som insynen mot IB var en gång i tiden. Inte ens MUST vet hur många som jobbar på KSI, vem som är nuvarande chef, vad de gör för något, vad de har för budget osv.

 115. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Pravo 7:40

  Det är nog bra om du fördjupar dig i IB- affären för dina kunskaper om denna politiska affär/skandal verkar inte alltför omfattande.

  Du kallar ”affären” svensk – vi som kan vår historia kallar den förs dess rätta namn, nämligen Socialdemokratisk.

  Glöm ej att det var Olof Palme och övriga Socialdemokratiska partitoppar var de som styrde och ”ägde” IB – óch absolut ingen annan!
  i

 116. osciloscope skriver:

  tror väl näppeligen vi skall lägga in politisk färg i detta. Politik möjligen, ekonomi snarare. Club of Rome pratar inte färg, inte heller P2 eller 1001 club …

 117. maggi skriver:

  ang D D:s artikel om USA/Europa

  Bland de europeiska länderna gjorde framförallt Tyskland och Frankrike tidigt klart att de var emot kriget. Detta tyska och franska motstånd var betydelsefullt. Det bars också fram av breda rörelser och innebar ett försvar för grundläggande folkrättsliga principer.

  Gerhard Schröder har skildrat detta i sina memoarer, ”Entscheidungen”: ”Putin, Chirac och jag kom överens om en gemensam tysk, fransk och rysk förklaring för att göra klar vår position och försvåra att det kom till stånd en resolution i FN:s säkerhetsråd som legitimerade kriget. Därvid tillkom alla tre länderna en viktig roll: Ryssland och Frankrike som vetomakter och Tyskland som ordförandeland i FN:s säkerhetsråd.”

  Är den någon som saknar dessa obegåvande, maktgalna, självhävdande, oärliga män som Schröder och Chirac. Jag gör det inte. Och Schröder bästa vän Putin hjälper den gamle socialisten Schröder till en ofantlig förmögenhet via topp-befattning på Mord-Stream. Och då ställer naturligtvis det ruttna aset upp och försvarar Putins alla agerande. Schröder var en katastrof för europa och Tyskland.

  Stoppa Mord-Stream gasledning i Östersjön.

 118. Pravo skriver:

  göteborgslullaren,

  jag gav en länk till svt som handlar om IB-affären. Men svt kanske också är ”socialdemokratiskt” så det som sägs där kanske inte är giltigt? Därifrån länkas till ett mycket bra program på P3 dokumentär om IB-affären. Men P3 är kanske också ”socialdemokratiskt” så det räknas väl inte heller då? Konstigt i så fall om IB var socialdemokratiskt att både svt och P3 gjort avslöjande dokumentärer om saken.

  För övrigt är jag inte socialdemokrat. Jag röstade på piratpartiet i senaste valet därför att det var det enda partiet som tog upp frågan om övervakning av befolkningen, men det är en annan fråga.

  Om det fanns grävande journalister av Guillous och Bratts kaliber idag skulle de gräva i det här, dagens motsvarighet till IB. Frågan är om det finns några som vågar eller om frågan är för känslig. Det är väl mer lättsamt att skriva om skvaller, väder och matlagningsrecept antar jag.

 119. ledigpolis skriver:

  När man läser västeuropeiska ledare så kan man få för sig att Hela världen betsår av nato, EU och USA.

  Eftersom man skriver saker som “Ryssland isolerar sig”, eller “Rysslands konflikt med omvärden”

  isolerat sig från vem? vilken omvärld?

  Har ingen svensk hört talas om Shanghai Cooperation Organisation? det är kanske världens mäktigaste organisation. Den omfattar både flest människor och störst yta av jorden.

  Det är en asiatisk samarbetsorganisation både för säkerhet, militär och ekonomi. Permanenta medlemmar är bland annat Kina och Ryssland och Kazakhstan, samt några till. Det är en enorm massa människor och en enorm landyta och enorma ekonomier!

  Men då räknar man EU och USA som “OMVÄRLDEN”.

  Lite utbildning av svenska poliutiker skulle vara på sin plats.

  Ryssland har satt ner foten och kommer knappast att lyfta på den för att få bättre rykte i svensk press ,:-)

%d bloggare gillar detta: