Tjeckoslovakien 21 augusti 1968

Just tillbaka bakom skrivbordet i Arvfurstens Palats i Stockholm efter middag med kräftor och diskussion med bl a utrikesminister Alexander Stubb en bit utanför Helsingfors i går kväll.

Det fanns mycket att diskutera – och det finns mycket att göra när det gäller att nu intensifiera det också det säkerhetspolitiska samarbetet i vår del av Europa.

Det mörknander mullret österifrån påverkar förvisso också den debatten.

I dag är det så 40 år sedan Europa och världen vaknade upp till nyheten om att de sovjetiska divisionerna rullade in i Tjeckoslovakien.

I en artikel i Göteborgs-Posten skriver jag bl a om mina egna dagar i Prag just denna augusti 1968. Att de bidrag till att forma min bild av de politiska utmaningarna i Europa är ganska så självklart.

Och senare i dag skall jag vara med och inviga en utställning med fotografier från de dramatiska dagarna i Prag och Bratislava som nu öppnar på Armémuseum i Stockholm i samarbete med den tjeckiska och den slovakiska ambassaden.

Invasionen betydde slutet på drömmen om en s k socialism med mänskligt ansikte. Det sovjetiska systemen klarade inte en gradvis liberalisering – i det hade Leonid Bresjnev i grunden rätt medan senare Michail Gorbatjov faktiskt trodde att det skulle vara möjligt.

Invasionen frös situationen i östra Europa i ytterligare två decennier – men sedan satte det oundvikliga sönderfallet inte bara i satellitstaterna utan i Sovjetunionen självt in.

Och arbetet började med att bygga ett friare och fredligare och bättre Europa.

Att det arbetet inte är avslutat har de senaste veckorna med viss brutalitet påmint oss om.

223 Responses to Tjeckoslovakien 21 augusti 1968

 1. kakafoni skriver:

  Kanske inte en kommentar till ditt inlägg men visste inte var jag skulle posta det annars… Kanske kommer ingen ens läsa den här kommentaren så det blir ett slag i luften…

  Debatten på Metro är otäck (vårdcentraler för invandrare) och politiken som förs nu och sedan en tid kommer göra så att SD kommer till makten för att fler och fler Svenskar knyter näven i fickan och sen tar upp den där i från… Lyssnar aldrig de styrande på folket eller ens tar tempen på vad de tycker…

  Jag vill inte ha ett Sverige som styrs av folk likt SD men det kommer sluta där om saker och ting inte stoppas i tid. En del går så långt och funderar på om det är planen med alla idiotbeslut och/eller förslag som kommit den senaste tiden ang. invandrarna, att någon faktiskt vill ha in ett parti som vågar fatta beslut som inte de styrande vågar ta tag i.

  Citat från Afsaneh och hans text är mycket, mycket tänkvärd:

  Snart är politisk islam här i Sverige. Snart öppnas vårdcentraler för muslimska kvinnor som inte vill träffa någon man alls. Snart finns separata skolor för pojkar och flickor som i Iran.”Man ska respektera andras kulturer” sägs det. “Det finns folk som inte vill att deras flickor ska träffa pojkar”. I 30 år försökte den barbariska regimen att upprätta könsapartheid i Iran, men lyckades inte helt. Kampen för frihet och jämlikhet pågår för fullt. Kulturrelativismen förstår folkets liv med rötter i andra ländet i Sverige. Man kämpar under svåra omständigheter, med risken för fängelse, tortyr, stening och avrättning i andra länder för att bli av med de bakåtsträvande tankarna som förtrycker kvinnor. Men i Sverige lyckas religiösa grupper få som de vill. Och så finns det sådana snälla människor som landstingsrådet Birgitta Rydberg som tycker att man bör ha samma bakgrund som läkarna för att förstå patientens symtom. Beklagligt

  http://www.metro.se/se/article/2008/08/20/10/1521-65/index.xml

 2. oppti skriver:

  Alltid intressant att se en konflikt från olika håll och med olika bakgrund.
  För min del så är tonläget något högt uppskruvat i väst, och förmågan att lyssna på Ryssland något för låg.
  Så ta av dig hörselskydden och lyssna i stället för predika CB!

 3. foretagsledare skriver:

  Och varför hade ni inte dylika reflektioner tidigare i försvarsberedningen ???

  ”Vår beredskap är god med tomhylso !!!”

 4. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Carl Bildt – Apropå Dina uttryckta meningar i artikeln: ”När vi i dag ser bilderna av de modiga män och kvinnor som protesterade på Prags gator under dessa augustidagar för fyrtio år sedan och med fara för sina liv demonstrerade sin frihetslängtan vet vi att samma sak kan hända igen. Men vi vet också att i längden är det inte förtrycket som segrar. Det var inte slutet på historien när stridsvagnarna rullade mot Prag 1968.
  Det var i själva verket början på något nytt som skulle föra mycket längre än någon då vågade drömma om.” – slut citat.

  Jag hoppas innerligt att Du har rätt i – ”Men vi vet också att i längden är det inte förtrycket som segrar.”

  ALL Lycka till !

 5. christiers skriver:

  Gehander och kakafoni

  Tack för två mycket intressanta och kunniga inlägg. Jag har två kommentarer.

  Stefan.

  Jag tror att muren blivit synlig igen. De håller bara på att göra upp om gränsdragningen i Georgien och Kaukasus naturtillgångar har alltid varit frestande för väst.

  kakafoni

  Kvinnoförtryckets offensiv i Europa har lyckats utomordentligt väl. De har till och med lyckats få våra lagstiftande församlingar att lagstifta mot skriven och verbal kritik av den religionen. Vissa ord är förbjudna att säga. Är det så vi vill ha det, eller är det ett uttryck för den rädsla vi känner för hoten om vad som skall hända om vi tar orden i vår mun?

 6. awaw12 skriver:

  Till skillnad från sign ”oppti” anser jag att man i alltför stor utsträckning lyssnar till ryssarnas diverse bortförklaringar. Det finns tyvärr en viss feghet, s.k. försiktighet, i kontakten. Ryssarna har alltid tolkat det beteendet som en svaghet. Historien har visat att de oftast, kanske alltid, haft rätt i det antagandet. För dem finns det ingen anledning att ta omvärldens överrumplade och halvmesiga reaktioner avseende Georgien på alltför stort allvar. De är målmedvetna till skillnad från NATO-gänget, som ofta går vilse bland diplomatiska fraser med svagt innehåll.

 7. lillies skriver:

  awaw,

  nej, varför skulle de ta omvärldens reaktioner beträffande ett land som de facto är med i OSS som beter sig som att de (nu är det väl Saaksvhili som brister) är med i NATOoch förväntar sig stöd från NATO (och NATO skall ju vara en försvarsorganisation för demokratiska stater…och dit har väl i uppriktighetens namn Georgien en bra bit att vandra? Så till viss del har du kanske rätt, från NATO och USA bör man kanske vara klar mot Georgien beträffande detta, men och andra sidan, begriper inte en ledare för ett land ens elementära så är det kanske ingen dum ide att vänta på nästa medan man upprepar diplomatiska fraser om att ”du är välkommen att söka medlemskap”). Men det kanske borde upprättas någon typ av internationell ”Proffsoffer fond” för att hjälpa länder med regeringar som Saakasvhilis? Man skulle ju kunna fylla den med utbildningsinsatser men fråga är om man inte talar för döva öron där (därav resultatet i form av diplomatiska så kallade meningslösheter…det kanske i situationer som dessa finns anledning att fundera på om ägget eller hönan var där först…d.v.s. om situationen i Georgien är ett resultat av diplomatiska ”tomheter” eller tvärtom…att diplomatiska tomheter är ett resultat av inadekvat ledarskap i en del länder.

 8. osciloscope skriver:

  kommentar ang GP artikeln;

  Vad är det för skillnad mellan, stridsvagnar med kommunismflagg intågandes för ”invasion med insats för freden”, och en FN/OTAN ledd dito? Moralen? Jag trodde att fred aldrig kan vidmakthållas med militära medel, oavsett ”sida”. Fredsmoralen sitter i att aldrig förlora sig i sina metoder. Målet är medlen om vi skall tala om ”fredinsatser”.

  ”kommunismens rätta ansikte”, är det inte kollektivismen eller bolshevismen, mao ”the mob rule”, som bekant innefattar ”demokratin” likaså … The greater good for the greater number – passar tyvärr in på Alla kollektivistiska riktningar.

  oscar berven

 9. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Osciloscope – Din slutmening ovan: ”The greater good for the greater number – passar tyvärr in på Alla kollektivistiska riktningar.” – slut citat.

  Så sant som det är tänkt/skrivet ovan, verkligen…

  Dock – först lär Wi oss att krypa, sen gå, sen springa, sen springa fort osv. Mänskligheten on mass har väl nyss lärt sig att krypa – så det tar nog sin tid med det andra, troligast… – och tyvärr tyvärr…

  Måhända internet kan bidra till att dom som är tonåringar nu – kan gå lite försiktig när dom är vid pass 30-40 års livserfarna, förhoppningsvis…

  Ingen skulle bli gladare än jag – ifall jag har helt fel – och många många av dom som är vid pass 30-40 år livserfarna i dags dato – redan kan ta ett och ett annat ”stapplande gå-steg”. :-)

 10. lillies skriver:

  osciloscope,

  jag är böjd att hålla med (till viss del). Dock förutsätts väl för någon form av rationalitet att full anarki inte kan vara det mest effektiva sättet att styra något samhälle. Och häri ligger något av grunden till varför jag ibland är lite ”snarky” mot liberala demokrater som ivrar för förbud som endast rör yttre attribut samtidigt som de propagerar för att vissa rättigheter skall tas upp i FNs mänskliga rättigheter lista. Särskilt då när det gäller ”rättigheter” som skulle vara mycket svåra att skydda i en hel del länder även om landets regeringar skulle vara väldigt toleranta.

  På samma sätt har man ju från främst USAs sida mer än kanske NATOs (dock att USA är tongivande i NATO) skaffat sig något av ett legitimitetsproblem när man använder sig av t. ex. Blackwater i Irak. Blackwaters folk är tydligen inte subjekt till Iraks rättssystem men samtidigt så anses de inte heller skyldiga att svara inför amerikansk domstolar….man kan fråga sig om bristen på skyldigheter motsvaras av balanserade ”rättigheter”, d.v.s. om Blackwaters folk blir utsatta för angrepp….finns då inga offer i USAs eller Iraks domstolar?

 11. lillies skriver:

  (skratt). Ger viss substans och dimension till skämtet om prince Philips skämt om att när han dör skall han komma tillbaka som ett elakt virus som är designat till att adressera den globala överbefolkningsfrågan. Han specificerade dock inte vilka som skulle drabbas.

 12. lillies skriver:

  Från sidan du postade om Blackwater:

  ”..
  Kongressen i USA har granskat Blackwater m.fl. i den privata säkerhetsindustrin i Irak, på grund av alla incidenter och dödsskjutningar. I september 2007 drogs Blackwater:s licens i Irak in, efter att de har dödat ett tiotal civila.[14], men de återfick senare licensen igen. Utredningarna har bl.a resulterat i att militären nu har en överordnad roll gentemot säkerhetsbolagen. FBI har utrett skottlossningen från Blackwater-anställda som dödade 17 civila Irakier, men det visade sig att anställda på amerikanska UD hade gett de inblandade åtalsimmunitet.[15]

  Under 2007 så påbörjade åklagare i USA att undersöka Blackwaters inblandning i de illegala amerikanska automatvapen och militär utrustning, som har hittas på den svarta marknaden i Irak. Ärendet har sitt ursprung i att vapnen hittades hos den terroriststämplade organisationen PKK i Turkiet. De turkiska myndigheterna har krävt en förklaring från de amerikanska myndigheterna. Två Blackwateranställda har valt att samarbeta med åklagaren.[16]

  PR- och lobbyföretaget BKSH (Black, Kelly, Scruggs & Healey) anlitades för att stödja Eric Princ inför kongressutfrågningarna under oktober 2007, angående Blackwaters förehavanden i Irak. BKSH har starka band till den republikanske strategen Charles Black, som också är ansvarig kampanjrådgivare inför presidentvalet 2008, för den republikanske kandidaten John McCain.”

  tja, jag antar att Bob Gates är smart nog att veta hur han tankar hem lite resurser oavsett vad några på amerikanska UD anser om ansvarsfrågan.

 13. osciloscope skriver:

  lillies

  Det intressanta är ju att dessa ”privata intressen” som vi finner i tex Blackwater, KBR, DynCorp, Greystone (listan kan göras låång) lyckas med bedriften att få allehanda immuniteter från det juridiska (moraliska!?) … torde vi inte kalla det anarki?

  osv

  i impeachment för Bush, Rove et al. åberopas immuniteten som bekant …

 14. mrmhalland skriver:

  Jag håller med alla här som menar att EU och NATO agerar tamt, med små hot som inte realiseras.
  Ryssarna måste ut ur Georgien omedelbart.
  Detta är en planerad ockupation av ett grannland för att visa missnöje med deras sympatier och samtidigt visa vad de går för.
  Följer de inte det avtal de skrivit under sp sätt in rejäla styrkor i Georgien för att garantera folkets säkerhet och att uttåget (som de måste tvingas till) inte kantas av ytterligare förödelse från Ryssarnas sida.
  Det är dags att visa Ivan var han bor och var gränsen går !

  Jag har insett att det finns massor av ”ryss-älskare” här (vilket chockade mig först), men även de måste ju inse att Ryssland leker med elden på ett sätt väst aldrig kan acceptera.

 15. osciloscope skriver:

  josef å lillies

  kollektiv är och kommer aldrig att vara fel i sig. Predikamentet som jag ser det är att – Kollektivism enl encyclopedin; – tanken att kollektivet Föregår Individen – Dessa måste ju vara i balans. Inget får föregå det andra. Kollektivet kan aldrig vara ”the greater good” om inte de enskilda delarna är i samklang/harmoni. Diktatet hänger som ett säkert kort när individen sätts i andra hand -for the greater number – Något som historiskt aldrig har fungerat … om det nu är ”frihet” vi önskar dvs.

  oscar berven

 16. osciloscope skriver:

  mrmhalland

  Jag repeterar något jag i annan tråd skrev;

  Var vi då inte vänner av alla folk härinne? Det är ju särdeles få som verkligen bestämmer över hur och var vapenskramlet skall ske. Läs självvald Joseftanke om MaktPyramid-MaktElitNissar ..

  Så Ivan är en mänska … en heter Morrison i efternamn ;)

  osc

 17. maggi skriver:

  Lite läsvärda tankar………………………….

  http://blogs.law.harvard.edu/mesh/2008/08/russia_and_the_middle_east/

 18. mrmhalland skriver:

  osciloscope :

  Visst har du rätt.
  Jag menar trors allt en del av vad jag säger, även Georgierna måste ju garanteras säkerhet.
  Jag menar inte att NATO ska in och mörda människor, men de ska finnas där som etyt försvar för civilbefolkningen.
  Dessutom tycker jag att de kan följa de tillfälliga ? gästerna till dörren ut.

 19. lillies skriver:

  (Ännu mera skratt). Ja McCain förnekar sig inte. Han bemödade sig om att göra narr av någon som är rätt obetydlig för amerikansk politik, Paris Hilton, i sin kampanj och detta efter det blivit känt att hennes farfar gjort henne arvslös. Han gillar folk med pengar uppenbarligen den gamla gäddan…

 20. mrmhalland skriver:

  I början av denna konflikten var jag, och många med mig, mest förvånade och sökte rimliga förklaringar till vad som hände.
  Nu vet vi att detta var en planerad ockupation och det är dags att ge Putin ett svar på hans fråga.
  Svaret måste bli :
  – NEJ, det är INTE ok att Ryssland militärt attackerar grannstater som vill ansluta sig till NATO.

 21. maggi skriver:

  Det är många här på bloggen , som så ofta hyllar dessa

  Ja det fungerar ju inte så bra i praktiken…………….

  http://www.captustidning.se/index_magazine.php?page=article&id=654

 22. mrmhalland skriver:

  Mycket har fått sin förklaring de senaste dagarna.
  Att Putin tyst tittade på medans Kosovo med NATO’s och EU’s hjälp blev självständigt och att Serbien fick ”hjälp” att välja en regering som stöder detta spelade honom rätt i famnen.
  Då kunde han hjälpa sydostesien att göra ett litet utbrytsförsök och med hjälp av den självklara vedergällningen ockupera Georgien.

 23. lillies skriver:

  osciliscope,

  ja, arbetar de i ”säkerhetsbranschen” så kan de säkert gräva upp en del som 8 gånger av 10 ger dem det de vill ha.

  Det kan ju vara en form av anarki, men behöver inte kanske vara det. Alla jurister eller för den delen andra kanske inte är så rättskaffens (eller sedesamma) på andra områden. men det behöver ju inte vara fråga om det heller. Många politiska högdjur struntade ju blankt i när heidi Fleiss öste ut sina privata bilde från olika partyn med hennes ”flickor”. Den enda effekten för hennes verksamhet blev väl i stort att hon förlorade klienter (även om hela scenariot liknader något slags utpressningsförsök, hon kanske trodde hon hade skatteimmunitet bara för att hon hade några politiker på kundlistan).

 24. lillies skriver:

  mrmhalland,

  men Putin tittade inte på tyst. Ryssland (med Lavrov som ansvarig minister) hade invändningar och tillkännagav dem.

 25. lillies skriver:

  mrmhalland,

  ditt argument om att det inte är ok att Ryssland attackerar grannländer som vill bli medlemmar i NATO är en klar non sequitor. Efter vad vi vet så var det Georgien som attackerade ryska styrkor som enligt OSS avtalet, som Georgien är bundet till, får och skall befinna sig i syd ossetien. Visst man kan diskutera om de blivit provocerade och spekulera i ditten och datten om hur saker borde vara men efter vad som är offentligt känt är väl Georgien de facto agressorn även om nu Ryssland hade resurser på plats till att överreagera på.

 26. bestofmankind skriver:

  Carl Bildt,

  Tråkigt och pessimistiskt inlägg.

  Innerst inne är det nog många som tror (inkl. mig) att himlen alltid inte är blå (ref. spanaren) men tänker ändå positivt för sinnesfridens skull.

  Alla har förmåga att bedöma olika situationer baserade på ens personlighet, ideologier, erfarenhet, jobb mm

  Jag tror personligen att du utnyttjar dagens situation för att skriva om vad som hände för 40 år sedan. Varför? för att skrämma folket? för atta få igenom FRA-lagen?

  Spanaren hade länkat många gånger tidigare (på bloggen) om att Ryssland förvarnat och meddelat att de kommer att försvara landet och/eller dess invånare vid eventuellt hot. Varför utmanade Saaksvilli ödet?

  Och varför utmanar även du ödet?

 27. charliesjogren skriver:

  lillies skriver och skriver och jag undrar om lillies själv förstår något av resultatet

  jag gör det inte

 28. charliesjogren skriver:

  nu har föga förvånande även bestofmankind yttrat sig

 29. osciloscope skriver:

  Det är heller inte OK att sprida ”demokrati” och IMF marknadsekonomi med hjälp av precisa missiler och DU ammunition.

  Ang rysk eng el am vinst intressen oavsett konfliktzon se företag nämda ovan.

  ”When there is blood on the street, buy property”
  Rothschild

  mao, landsgränser är eg inte mer intressant än de faktiska vinsterna. Nationalitet är likaså av mindre intresse annat än när konflikter lyfter marknaden för sådana som citatet passar in på.

  oscar berven

 30. mrmhalland skriver:

  lillies,

  Jag håller inte med dig.
  I flera månader har ryssarna värmt upp i området med ”blindbomber”, gränskränkningar i luftrummet, ökad närvaro etc.
  Ska vi tala om vem som verkligen kastad den första stenen, så var det ju sodosetien (men ingen tror väl på allvar att de inte hade Ryssland bakom sig?).

  Jag är den första att hålla med om att det var ytterst klantigt och olyckligt att Georgien nappade på provokationerna, men, gjort är gjort.
  Det draget var uträknat på förhand.

 31. mrmhalland skriver:

  lillies,

  Vad gäller Rysslands ”protester” i Kosovofrågan, med efterföljande riggade val i Serbien, så kan vi ju jämföra tonläget nu & då, så inser du också att de faktiskt var tysta.

 32. bestofmankind skriver:

  charliesjögren,

  Du forsvann när företagsledaren frågade dig om vem betalar dig när du bloggar här under arbetstiden…a-kassan, din arbetsgivare, socialen, staten eller kommunen?

 33. smalanningen skriver:

  bestofmankind: Jag kan hålla med dig lite, det är en pessimistiskt och lite sådär ”gubbgnällig” Carl Bildt som skrev dagens inlägg. Pessimism för inte världen framåt.

  However, i vår upplysta och moderna tid så är det i sanning tragiskt att vi behöver sitta och oroa oss för världsutvecklingen igen. Jag tror fortfarande att det aldrig kan bli ett nytt kallt krig, men den nyuppkomna spänningen mellan det vi kallar ”Väst” och Ryssland har chockat mig. Har uppenbarligen haft väldigt dålig koll på Kaukasus.

  Och med de premisserna så unnar jag faktiskt Carl Bildt att tjura lite ibland. Dessutom har han ju rätt i sak; Sovjet dödade den fria socialismen.

 34. charliesjogren skriver:

  bestofmankind 2:34

  jag vet med säkerhet att du många gånger tidigare på denna blogg skrivit att du aldrig startat ett personangrepp

 35. bestofmankind skriver:

  charlie

  Jag räknar inte det som att jag har startat person angrepp mot dig, det var en fortsättning från sist, men för all del, du behöver inte svara óm du inte vill. :-)

 36. maggi skriver:

  Vad hon saknar i begåvning, kompenserar hon i dumhet.

 37. charliesjogren skriver:

  bestofmankind

  jag är precis som du egen företagare men det som skiljer oss åt är att jag inte är inom din bransch det vill säga att jag har ingen egen kiosk som du

 38. charliesjogren skriver:

  maggi 2:58

  tack för kloka ord

 39. tuvalis skriver:

  Roligt att höra att herr Bildt träffat Finlands utrikesminister Alexander Stubb. Han lät betydligt mer sansad än Bildt i en radiointervju jag hörde. Han befann sig i Georgien och vädjade bla a till reportern att inte fara ut i panik över alla rykten.
  Tjeckoslovakien 68 har fått ett blekt skimmer över sig liksom andra värlskriget.
  Bara de senaste åren har varit fulla nog av hårresande händelser som överträffar det förflutna – om nu man kan dela in våld och ondska i skalor.
  Det mullrande mörka hotet är inte bara Rysslands anfall på en annan stat. Det är även Georgiens anfall på ”sitt eget folk”. Och inte minst den sammansvurna västvärldens ledare som vägrar att se saker från två håll i en konflikt de egentligen inte är inblandad i.

 40. watson69 skriver:

  En sak är säker och det är att Ryssland inte lever som de lär,
  Eftersom de tycker att det var fel att Kosovo blev självständigt då är det ju märkligt att de agerar tvärtom nu när det gäller Ossetien.
  Det finns många ryssälskare här och det är bara ett bevis på att de inte gillar demokrati.
  Ryssland eller Sovjet har aldrig varit demokratiskt och är det inte nu heller.
  Ryssland eller Sovejt har alltid haft diktatoriska ledare och som begränsar demokrati och yttrandefrihet.
  Sen är det ju så här, att det var 40 år sedan det kommunistiska Sovjet gick in med trupper för att kuva det Tjeckiska folket.
  Är det inte helt naturligt att man kommenterar det då?
  Enda anledningen till att Ryssland agerade som man gjorde i detta fallet är att man inte accepterar att Georgien vill ansluta sig till Nato.
  Ser man inte det så är blind.

 41. karrman skriver:

  Problemet för ryssarna om de vill ha en Kososvo lösning på enklavernas ställning är att man då kommer på kollisionskurs med sina tidigare ställningstaganden i FN:s säkerhetsråd.

  Om inte den historiskt givna territoriella suveräniteten är okränkbar kommer kommer man i konflikt med Kina i säkerhetsrådet. Troligaste är att man de facto bara införlivar enklaverna i Ryssland.

  En annan punkt är att Saakashvili förefaller drivas av georgisk nationalism.
  Är nog upplagt för konflikter om man drömmer om ett Storgeorgien från Svarta havet till Kaspiska havet.

  Amerikanarna har också tillsatt en blocköverskridande grupp med uppdraget att utforma en ny amerikansk politik emot Ryssland. Intressant att det initiativet togs innan konflikten i Kaukasus.

  New Commission on United States Policy toward Russia

 42. lillies skriver:

  charliesjögren,

  jag tvivlar inte på att du förstår ganska lite.

  mrmhalland,

  jag påstår inte att Ryssland är några oskulder. Det förändrar dock inte mycket i sak, särskiklt inte beträffande Georgiens status. Har Saakasvhili ens gjort någon formel uppsägning av OSS avtalet eller håller han ännu på med sitt opportunist spel?

 43. Helena Palena skriver:

  smalanningen: Du skriver att Sovjet dödade den fria socialismen. Vilken konstig inställning. Socialism/kommunism dödar alla samhällen om dom får hållas…

  Karl Marx fick ett uppdrag av bankirerna att skapa en ideologi som man kund lura massan med! Och se hur det blev….

  By the way – den 21 augusti 1968 bodde jag i San Francisco!

 44. Helena Palena skriver:

  kunde ska det stå…

 45. lillies skriver:

  watson,

  varför skall Ryssland acceptera att Georgien vill ansluta sig till NATO när Georgien är bunden av ett gällande avtal där de tillhör OSS (och inte heller har sagt upp det enligt de processuella formalia som gäller). Georgien har ju inte ens ansökt om NATO medlemskap (och kan i dagsläget inte heller få det) utan det enda som finns är Saakasvhilis orerande i olika media..och USAs och olika NATO representanters yttranden om att de är välkomna att söka (= de har inte ännu sökt medlemskap men hoppades att NATO skulle rycka in för att ”hjälpa” på endast den grunden att de gnällt offentligt om att de vill tillhöra NATO?) ?

  Med risk för att betecknas som ”brutal”…men Saakasvhili ser inte precis ut som ”skarpaste kniven i lådan” jag har full förståelse att man från NATOs sida håller viss distans.

 46. lillies skriver:

  Helena,

  visst. Men något framstår som märkligt när påstådda demokrater det första de gör tar till metoder som de säger sig just förakta kommunismen/socialismen för.

 47. lillies skriver:

  …och sedan är det väl synd om Saakasvhili (för att inte tala om Georgiens befolkning) läser in för mycket i fraserna om att de är välkomna att söka medlemskap i NATO.

 48. Helena Palena skriver:

  Ja, Lillies – det har du rätt i! NATO har spelat ut sin roll. Hur skulle det se ut om USA fick komma så nära inpå – inte bra – och inte logiskt! Sätta upp en mur mot ett land som många är beroende av går ju inte för sig. Nä, jag förespråkar dialog framför vapen…

  Förresten – om det vore något bevänt med allt fredssnack när det gäller EU – tycker jag att allla länder på jordens yta ska vara med i Gemenskapen!

  Stefan Gehander skriver att det är skillnad på en sojvet och en ryss. Självklart är det det!

 49. osciloscope skriver:

  lillies

  PDA artikel

  God anknytning till dagens diskussion!

  osc

 50. stefangehander skriver:

  Ser på rysk TV. En ossetinsk kvinna berättar hur deras buss stoppades av georgier, som skar de medföljande barnen i bitar och stoppade i munnen på mammorna…
  Ryssland generalstab meddelar att OSCE fått signaler från Georgien om anfallet och därmed visste i förväg… Carl Bildt har nära kontakter i och med OSCE…

 51. watson69 skriver:

  lillies

  Är det inte frivilligt att gå ur en organisation?
  Och Georgien har begärt utträde ur OSS.
  Dessutom har väl inte Ryssland ett dugg med att göra om ett annat land vill gå med i Nato.
  Kan du förklara varför du anser att det är Rysslands rätt att bestämma över grannländers rättigheter att gå med i en organisation?

 52. watson69 skriver:

  stefangehander

  Vad som framkommer i rysk tv skulle jag ta med en nypa salt om jag vore dig men jag ser vad dina sympatier ligger så jag är inte förvånad.

 53. Helena Palena skriver:

  watson: Det skulle inte jag ta med en nypa salt med tanke på hur vinklat allt är som vi får se.

  Tror du att Ryssland vill ha Nato alldeles inpå knutarna? Har du inte förstått varför Nato bildades? Om inte – läs på!

 54. watson69 skriver:

  HelenaPalena

  Det är ju just därför att mycket är vinklat som man ska ta det med en nypa salt.
  Sovejt och Ryssland har väl genom historien alltid vinklat till sin fördel.
  Finns det någon fri press där överhuvudtaget.
  Det har väl ingen betydelse vad Ryssland vill??
  Det är väl Georgien själva som skall få bestämma om man vill vara med i Nato.
  Vad jag vet så är Norge med i Nato och det ligger granne med Ryssland.
  Anser du att Sverige ska få bestämma om Norge och Danmark ska få vara med i Nato?

 55. mrmhalland skriver:

  HelenaPalena :
  Klart inte Ryssland vill ha NATO för nära.
  Detta är ointressant om man jämför med deras garnnländer (Georgien, Ukraina och snart fler) som inte vill ha Ryssland I sina länder.
  Ryssland får helt enkelt finna sig i att kommunismen är död.
  Det går inte att återupprätta Sovjetunionen, inte ens under annat namn.
  Deras grannar är suveräna stater och ska behandlas som sådana.

 56. osciloscope skriver:

  korporativismen är lyckad när vi hemmablint tror att något är – fritt – när prefixet ”fri” tillägges.

 57. hillary2 skriver:

  Helena Palena

  jag tror att CB gör upp med sitt -68 just nu
  intressant att du var i Califonia
  och gjorde vad?

  f.ö. anser jag att
  Saakasjvili bör söka asyl på en ambassad och lämna Georgien för att påskynda Rysslands uttåg och stabiliseringen av det lilla Georgien som existerat i 10 år
  han har ju visat att han både vill äta kakan och ha den kvar och det vet ju t.o.m. ett barn att – ”det går inte”
  sedan vill han dessutom ha nya kakor av Nato – för säkerhets skull??

 58. bestofmankind skriver:

  charliesjögren,

  Ursäkta att jag inte svarade förran nu. Är faktiskt i vårt sommarhus i Costa Blanca, och packar för hemfärd mot Sverige.

  Eftersom du är så himla nyfiken om mitt eget företagande vill jag härmed meddela dig om att jag sysslar med bokföring och redovisning, div. kontorsarbeten och lite konsultarbeten bla annat åt min makes företag.

  Nöjd? eller vill du ha mitt F-skattebevis också?

 59. lillies skriver:

  watson,

  Inledningsvis vill jag be dig att läsa med hjärnan påslagen, du påstår att jag hävdat saker jag faktiskt inte hävdat. Meningen ”Kan du förklara varför du tycker att det är Rysslands sak att bestämma över…” tydliggör ju ganska klart bristen på integritet hos dig då man knappast, ens med god fantasi, kan hävda att jag ens påstått något dylikt.

  Ja det är väl frivilligt att gå ur en organisation men det brukar vara olika formalia som skall klaras av i samband med detta. Att bara stå och säga i TV och tidningar att ”vi går ur!” brukar inte vara tillräckligt, särskilt inte som det ofta är olika andra avtal och överenskommelser som brukar vara kopplade till särskilt de avtalen. Och har georgien verkligen lämnat in en formell uppsägning? Jag har sett Saakasvhili stå och säga det vid ett flertal tillfällen men jag har inte sett någon bekräftelse, i någon media, på att så verkligen har skett.

  Det är inte Rysslands ”rätt” att bestämma, dock har de väl ett lika befogat intresse att yttra sin åsikt som vilken Bosse Pellnäs som helst. Att de råkar ha lite större tyngd än kanske Sverige har kanske inte så mycket med argumentet i sak att göra.
  Georgien var inte ursprungligen medlem i OSS men Saakasvhilis företrädare gick med och nu är det ju så att de avtalen ärvs till dess att de blivit formellt korrekt uppsagda (vilket aldrig sker från en dag till en annan om det inte är extrema förutsättningar vilket knappast är fråga om i detta fallet).

  Tyvärr watson låter din argumentering lite som när reinfeldt tar i från tårna. Sverige har tydligen ställt in i princip allt militärt samarbete med Ryssland enligt beslut i utrikesnämnden…så, nu har regeringen Reinfeldt tagit i från tårna och ställt Sverige vid sidan om igen medan USA fortfarande öppet diskuterar vad de bör göra.

 60. lillies skriver:

  hillary,

  för en gångs skull så är jag böjd att hålla med dig till större delen (om Saakasvhili).

 61. bestofmankind skriver:

  maggi 2:58

  Uy då, vad du tar i. just det, som vanligt person angrepp, ditt favorit inlägg.

  Förresten får du betalt från Per Schillingman (vad han nu heter i eftersnamn).?

 62. lillies skriver:

  Men han behöver ju inte söka asyl för dens skull, han kan väl fortsätta bo i sitt land men kanske bör fundera på att hjälpa sig själv först lite grann innan han ber andra om hjälp?

 63. stefangehander skriver:

  hej watson, det handlar inte om sympatier, utan om det faktum att om de två första påståendena är sanna, så följer det tredje, och då vet du vilket land och vilken världsdel du lever i…

 64. watson69 skriver:

  lillies

  Du undrar ju varför Ryssland ska acceptera att Georgien vill gå med i Nato.
  I min bok ser jag det som du försvarar Rysslands agerande.
  Som jag ser det så har Ryssland inget alterantiv, Georgien är en suverän stat som själva avgör vilka organisationer de vill tillhöra.
  Vill de gå ur OSS så får det göra det, ingen kan tvinga dem kvar.
  Vill de gå med i Nato är det upp till Nato om de vill acceptera dem som medlem.
  Om du inte har fattat att det är just orsaken till Gerorgiens vilja att gå med i Nato som startat denna kris så är du inte lite bakom flötet.
  Åsikter förs fram genom diplomati, inte vapenskrammel.

 65. roselleri skriver:

  Finns mycket intressant att läsa här: http://globalresearch.ca/

 66. watson69 skriver:

  stefangehander

  Jag påpekar att rysk tv inte är trovärdiga.
  Du tycker annorlunda.
  Det är ok för mig om det är ok för dig att jag tycker annorlunda.

 67. mrmhalland skriver:

  Vem är så in i he…..es blåögd så de tror att Ryssen i gemen får veta något genom media?
  Nu får det ju vara bra med dravlet!
  Ryssland är en kommunistisk krigisk diktatur…punkt !

 68. stefangehander skriver:

  mrmhalland, lugna dig, den här gången är det du som lever i Sovjetunionen… Kolla in Russia Today…

 69. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Mrm Halland – Hur många länder i världen kan svära sig fria ifrån att vara någon form av åt hållet MaktPyramid-MaktElitDiktaturStyre i dags dato ? :-)

 70. watson69 skriver:

  stefangehander

  Och vad vill du exakt att vi ska kolla där?
  Kommentarer från Moskva eller?

 71. soli01 skriver:

  Tittar man på Georgiens historia ser man klart att Ryssland haft sitt intresse där under en längre tid. Som läget är i dag kan givetvis landet själv bestämma tågordningen annat är struntprat!
  Det är bara att läsa på för vissa här!

 72. hillary2 skriver:

  stefangehander

  tack för din inledande kommentar här på tråden
  det bör läsas många gånger

 73. hillary2 skriver:

  den – inte det

 74. mrmhalland skriver:

  stefangehander :

  Jag tänker inte lugna mig.
  Jag håller fullständigt med om att man måste se denna konflikt ur olika perspektiv (i alla fall för några dagar sedan), men när jag ser trygga Svenskar sitta och glorifiera en rysk diktator mår jag illa.
  Valet i Zimbabwe ter sig gulligt i jämförelse med det Ryska.

 75. peacemaker88 skriver:

  Varför käbblas det så otroligt om vad som händer i Ryssland. För mig personligen är det väldigt enkelt:

  1. Maktbalansen har fått slagsida efter att Putin fik makten under mer eller mindre demokratiska omståndigheter. Efter att tagit makten har han effektivt lyckats eliminera alla som tidigare styrde det mer eller mindre totalkorrupta Ryssland (två exempel: han har satt olje- oligarkerna på plats och krossat ”familjen” . de som från början hjälpte honom till makten).

  2. Det finns en stark revanchlusta i Ryssland då de ”förnedrats” av väst ända sedan Sovjettiden. Underblåst av den enorma nationalism som Putin satt i rörelse med sin kollosala propagandamaskin (läs statliga media) är det ingen tvekan om vad Ryssland vill: vända den förnedrande spiral som inte direkt hjälpt Ryssland under nittio och 2000-talet.

  Jag blev i veckan skräckslagen när Medvedev meddelade att han tänker placera ut kärnvapen i Östersjön. En sådan diplomatisk markering är glasklar: Don´t mess with the Russian federation! Vi bör vara medventna om att Ryssland knappast kommer nöja sig med Georgien. Marinbasen i Sevastopol (Ukraina) kommer innan jul vara Rysk, med den basen följer kontroll över hela Krim- halvön.

 76. mrmhalland skriver:

  Josef :

  Inte tillräckligt många, men det gör på intet vis att Ryssar for ockupera sina grannstater p.g.a deras preferenser.

 77. stefangehander skriver:

  hillary
  tack. Jag tror det är dags för oss också att genomgå samma process som ryssarna under de senaste 10-15 åren. se mrmhallands kommentar, den låter som den kom från en sovjetmedborgare för exakt 40 år sedan i samband med Tjeckoslovakien

 78. mrmhalland skriver:

  stefangehander :

  Jag är nyfiken på den jämförelsen Stefan.
  Vill du förtydliga ?

 79. sladjan skriver:

  hillary2 4:25

  Äta slipsen och ha den kvar borde det vara… :D

 80. mrmhalland skriver:

  sladjan :

  Den var bra:-)

 81. maggi skriver:

  Om det är någon, som är intresserad att läsa och lära om ämnet , kan detta vara något

  http://pmnilsson.wordpress.com/2008/08/17/kristian-gerner-darfor-ville-putin-ha-kriget/

 82. roselleri skriver:

  Gorbachev sa till Larry King att medias bild av konflikten är lögner från början till slut: http://www.youtube.com/watch?v=rjbwlyguEGY

 83. mrmhalland skriver:

  Tack maggie,

  Detta stödjer allt vad jag sagt idag.
  Trots det ska jag av vissa uppfattas som en sovjetinnvånare för 40 år sedan ?

 84. roselleri skriver:

  Och CNN ska tydligen ha fabricerat sin rapportering från konflikten: http://www.mnweekly.ru/news/20080815/55342161.html

 85. maggi skriver:

  Herre gud, fly mig en taxi, jag är omgiven av dårar!

 86. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Beklämmande textmassor på bloggen idag från socialisterna/rysslandsfanatikerna/ utopisterna. Tydligen har denna blogg blivit en ny samlingsplats för div. tomtar, troll
  och andra fågelholkar.

  Det enda av värde som jag därför vill ta upp och kommentera är att allas vår ”best-före-datum” nu dementerar uppgifterna om att hon är kioskägare. Nu påstår hon sig vara bokföringskonsult/kontorist mm mm och bl.a. utföra arbetsuppgifter i makens företag (som råkar vara just en kiosk)!

  Nu väntar en enrättsmiddag på favoritkvarterskrogen, vid ett samtal alldeles nyss blev jag rekommenderad att inta en formidabel Piccata Milanese (inget fuskverk här inte) och jag nappade direkt. Två Gambrinus (ljusa) därtill och sedan notan (har jag lovat mig själv) p.g.a. tidigt fredagsmorgonmöte, där jag kommer att framföra ”glättiga budskap” till berörda intressenter.

  Dee Dee Sharp – som i morgon kväll lullar omkring på sin barkass för en liten helgseglats med ”varierat sällskap”.

 87. mrmhalland skriver:

  göteborgslullaren :

  När du väl lullade in kunde du väl stödja mig lite ? :-)

 88. osciloscope skriver:

  An antonym to conspiracy theory is only worth so much money you put in, to make the editor print it in the dictionary.

  oscar berven
  (sophist mode)

 89. bestofmankind skriver:

  göteborgslullaren

  Säger du det? nej min makes business är hans business.

  Du äger väl en pizzeria? (du det är ingen fel med det).

 90. maggi skriver:

  mrmhalland
  Du har mitt stöd, men du behöver det ej, ty du slåss mot väderkvarnar.
  M v h Maggi

 91. soli01 skriver:

  mrmhalland – här finns en som Du kan lita på .:-)

 92. mrmhalland skriver:

  Tack ni båda, det började kännas ensamt :-)

 93. bestofmankind skriver:

  P.S.

  Du, självklart att det räknas till konsult arbeten när maken frågade mig om han skall fortsätta med ett Volvo märke eller byta till Mercedez.

  Eftersom han konsulterade mig blev det ytterligare timdebitering, och mitt råd blev Volvo eftersom man skall visa lojalitet till märket. En ny svart blev det.

 94. mrmhalland skriver:

  bestofmankind :

  Intressant att se att du rekomenderar ett Amerikanskt bilmärke framför ett Europeiskt.
  Varför ?

 95. Torsten skriver:

  mrmhalland,

  Du har kämpat gott i dag.

  Du skall veta att det är inte kvantiteten som är det avgörande. Det är kvalitén.

  Torsten,
  Efter en lång arbetsdag samt lite glid i Mercan:-))

 96. mrmhalland skriver:

  :-) Tack Torsten (tror jag)

 97. bestofmankind skriver:

  Men mrmhalland det finns många volvo underleverantörer kvar i Sverige (tror jag).

 98. bestofmankind skriver:

  V70 var det förresten .

 99. maggi skriver:

  Sagt av en från denna så intelligenta kader, som kommer från SAP

  ”Internet är en fluga som blåser förbi. Jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet.”

  Ines Uusman, fd kommunikationsminister (s), nu generaldirektör på Boverket. Hon menade att det planlösa surfandet riskerar att bli en fluga.

 100. mrmhalland skriver:

  bestofmankind :
  Helt riktigt.
  Det gör det förvisso till i stort sett alla bilmärken.
  Sverige är ett fantastiskt land när det gäller legotillverkning till bilindustrin.

 101. mararh skriver:

  mrmhalland
  Kom först nu in på bloggen. Bra jobbat idag! Jag ser att du har knutit ihop de flesta trådarna nu och det är bra att du upprepar det om och om igen som ett mantra. Det underlättar för alla nytillkomna. Annars får de uppfattningen att hela bloggen består av vänster-radikala-ryss-propagandister.

  peacemaker 88 5:09
  Håller med om det mesta du skriver. Även jag är skulle bli förvånad om Ukraina blir sparat. Ryssland vill ha störra herravälde över Svarta havet, om det är jag övertygad.

 102. Helena Palena skriver:

  hillary – din kommentar 4:25 instämmer jag i.

  Jag tycker Ryssland ska ha herraväldet i sin del av världen! Heja Putin! Han har slängt ut oligarkerna och lagt revolern på bordet men Torsten och mrhalland tycks inte fatta vad det hela handlar om. Men dom kan ju vara bra för det!

 103. Helena Palena skriver:

  revolvern ska det stå… sorry!

 104. mrmhalland skriver:

  Helena Palena :

  Kan du inte vara snätt och utveckla det resonemanget lite ?
  Jag hoppas att jag inte riktigt förstod.

 105. mrmhalland skriver:

  snäll…menar jag.

 106. Helena Palena skriver:

  mrhalland: Gärna! Dröj två sekunder…

 107. mrmhalland skriver:

  Jag kommer tillbaka om c:a 30 min.
  Tänkte ta en liten ”spa-tid” för mig själv.
  Jag ser fram emot att se hur du resonerar.

 108. Helena Palena skriver:

  mrhalland: Det gick inte att kopiera så jag hänvisar till carlnorbergs kommentar i Bildts förra inlägg – 7:49 tror jag det var.

  Orkar inte bre ut mig i frågan just nu – det tar för lång tid om man inte vet vad det handlar om. Men läs norbergs kommentar. Gör det NU!

 109. Torsten skriver:

  Helena,

  Rysk roulette, ja det är precis vad Du sysslar med nu.

  Skall du utmana mig och mrmhalland får Du allt komma med grövre artilleri;-)))

 110. Helena Palena skriver:

  Jsså Torsten! Då bjuder jag på lite kaffe…

 111. Torsten skriver:

  Helena,

  Oh, man tackar. Blir det rosenböna;-))

 112. mararh skriver:

  Lillies
  Jag har lagt in två kommentarer till dig i förra tråden 7:20 resp. 7:45. Angående att gå in i väggen och sköldkörtel. I botten kan det ligga borrelia.

 113. Helena Palena skriver:

  Torsten: Nej, dom ska jag ha i stuvningar! Du får en annan brun böna – och om du vill får du dricka kask…

 114. Torsten skriver:

  Helena,

  Dricker inte kask:(

  Men en Drambuie till ett starkt rostat kaffe skulle sitta fint;-))

 115. Helena Palena skriver:

  Torsten och mrhalland: Jag ska skriva ett inlägg om oligarkerna på min blogg endera dagen. Vill inte göra en större utläggning om det här som en kommentar.

 116. Josef Boberg skriver:

  HelEna – klokt ! :-)

 117. hillary2 skriver:

  mrmhalland

  har du som har sådana antipatier mot försäkringskassan jobbat där nu igen?;-)

  ett råd Jag fått vidarebefordras:
  läs inte historia läs ekonomisk historia
  och
  inse att du har din egna historia att göra upp med – arbetsgivarrötter, främlingsfientlighet osv.

  Good Luck!

 118. hillary2 skriver:

  törsten

  varför inte ta några bäska droppar till hummern?

 119. Torsten skriver:

  hällary,

  Beska droppar är min favorit dä se:-)))

  God natt!

 120. Helena Palena skriver:

  Josef: Tack för ditt insiktsfulla ord!

  Torsten: Nej, vem fan dricker kask? Jag känner en dock – vår moppegubbe Sigge!

 121. mrmhalland skriver:

  hillary2 :

  Jag förstod inte det där.
  Kan du utveckla ?

 122. hillary2 skriver:

  torsten

  God Natt,

  ag väntar på mrmhallands återkomst – jag ska mangla honom precis lika slät som en linneservett

  och försök helst inte att fratanisera med motståndarlagets kvinnor – du och lindalovelace har ju skändligen misslyckats med den taktiken förr :-)))

 123. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Torsten – Snälleröds besk är min favorit, verkligen… – både till julmat och annat ! Den ger en ”andlig” upplevelse av att ”livet självt” hälls ned i strupen – och salongsberusningen inträder med allra största välBehag – och helt utan ljuva kvinnobröst i sikte !

  GooodNatt Alla… :-) /önskar Snälleröds-vännen Josef – med:

  ”Intelligent Wi kommer att drömma i natt
  Intelligenta drömmar som Wi aldrig någonsin drömt förut
  Wi drömmer om att det Är Fred och Frid på Jorden
  Därför att Allas Tanke-intellektuella och Fysiska Krig Är Slut !”

 124. mrmhalland skriver:

  Jag är redo hillary :-)
  Har jag retat dig idag ?

 125. alnabone skriver:

  Har nu ägnat en avsevärd tid åt att ögna igenom de cirka 100 inläggen i dagens skrift av vår utrikesminister. Jag har väl rent spontant några observationer att redovisa:

  Klart äro att det finns två fält i denna blogg, ett pro-USA fält och ett pro-ryskt fält. Dessa försöker överbevisa varandra in absurdum och det hela går snudd på över styr emellanåt. Ska man sammanfatta det hela ur min synvinkel så ser det ut somså:

  Vissa hävdar att ryssarna gjort sig skyldiga till stora brott och att NATO ska skicka in trupper i Georgien för att tvinga ryssarna till reträtt. Samma folk hävdar dessutom att Georgien har all rätt i världen att välja i fall de vill tillhöra OSS eller ej och likså med NATO. Detta är alldeles sant i en perfekt värld, tyvärr är den inte perfekt utan den ser väl lite mera realistiskt ut på följande vis:

  Sedan Sovjets fall har Ryssland haft en identitetskris, de har kort och gott tappat fotfästet på de sätt som i inläggen ovan noggrannt beskrivs. Putin fick en tung mantel att axla efter tidigare diktatorer och över lag, har han gjort ett hyfsat jobb med att föra sitt Ryssland tillbaka på spelplanen. Men precis som alla män med stor makt så stiger den dem åt huvudet till sist och sedan kommer de dåliga besluten, ett efter ett. Men sen har vi ett expanderande NATO som gärna placerar ut sina vapen oroande nära Ivans gränser vilket knappast sätter Putin i en lättare situation då han svurit en ed att försvara Rysslands intressen. Då USA får en ny president vid namn George W Bush så blir dock tragiken fullkomlig. En liten man från texas med ett faderskomplex utan motsvarighet i modern tid. En George junior som vuxit upp med sin pappa som största idol och knappt kan vänta på att försöka få till ett eget privat gulfkrig. Där hjälpte onekligen Osama bin Laden till och Saddam strök med på kuppen. Ett gäng bra anledningar för GWB att starta ett antal krig de senaste åren…

  Gud vet hur många soldater han skickat ut på gravfälten hittills och hur många han lyckas skicka till sitt möte med evigheten innan han avslutar sitt mandat men mer tragisk figur får man leta efter i ett par skor. Putin å andra sidan har ju legat lite efter GWBpå grund av att Ryssland febrilt kämpat för att bygga upp landet efter Sovjets fall och därmed under flera år hållt en mycket låg profil. Bushs presidentperiod har till stor del präglats av 11 september-attackerna, som ledde till att han förklarade krig mot terrorismen. Invasionen av Afghanistan och Irakkriget räknas ofta som delar i det kriget. Kopplingen mellan internationell terrorism och Saddam Husseins Irak har dock ifrågasatts av många och den amerikanska senaten slog fast i en rapport att det inte funnits något som kunnat bekräfta att Hussein skulle ha planerat en attack mot USA tillsammans med Al-Qaida.

  Notera nu att USA i detta läge utförde en invasion av den syveräna staten Afghanistan och frågan kommer nog väckas huruvida det inte var ett brott mot internationell rätt. Men där rättfärdigades detta handlande i allas ögon med hänvisning till 9/11 och USA hade inga problem att samla ihop mandat för detta brott mot folkrätten i FN-skrapan, lägligt belägen i New York. Sedan kan vi inget annat konstatera än att Saddam var GWBs sätt att avsluta det hans far påbörjade och vapenlobbyn har aldrig varit så glad och lycklig sedan Ronald Reagan. Att Irak skulle ha förfogat över massförstörelsevapen var ju den största lögnen sedan Kennedymordet i Dallas på 60-talet. Bushadministrationen hävdade inför världen att Saddam Hussein kunde förse terrorister med massförstörelsevapen och uppmanade därför FN att stärka mandaten för att avrusta Irak. Detta resulterade i en diplomatisk kris. Den 13 november 2002 påbörjade FN:s Hans Blix och IAEA:s Mohamed ElBaradei vapeninspektioner i Irak, under FN-resolution 1441. Inte heller här hittade inspektörerna några tecken på massförstörelsevapen. USA hävdade dock att irakiernas samarbete med vapeninspektörerna inte alltid var tillfredställande, vilket ledde till att inspektörernas effektivitet ifrågasattes från främst amerikanskt håll.

  På denna sida har vi nu ägnat ett antal spaltmetrar om att övertyga varandra om att USA är så bra och Ryssland är dåliga och vice versa. Förstår ni inte????
  De spelar ut alla kort och alla lydstater till dessa två supermakter slänger sig febrilt för att få så många som möjligt. De är lika skenheliga båda två och jag tycker det är tragiskt att inte alla inser det som alla egentligen vet. USA handlar i Irak och Afghanistan på samma tragiska sätt som Ryssland nu gör i Georgien. Men tack vare det faktum att USA under ca tjugo år fritt fått härja somvärlspolis så är det mera accepterat då de utför handlingar ”in the name of freedom”. Då Ryssland på ett liknande sätt ger sig in i leken så öser vi ner dem i visslingar och ruttna ägg.

  Min fråga då till Er som väljer att döma Ryssland? Med vilken rätt i förhållande till ”the land of the free” kan ryssarna dömas för sina aktioner då amerikanarna godtyckligt slaktat tusentals afghaner, tusentals irakier och trots omvärldens och Amnestys protester finns fortfarande Guantanamo-fängelset kvar… Jag vill inte på något vis påskina att jag är varken pro-amerikan eller pro-ryss men ingen av dessa länder är värda att ha varken rätt eller fel i denna fråga. Vad som dock är fullkomligt solklart är det faktum att det blir onödiga konflikter och onödiga spänningar i världspolitiken om Georgien tillåts gå med i NATO, likaså om Polen får den omdebatterade missilskölden och frågan är, vad är det för värld vi lämnar efter oss till våra barn.

  När allt kommer till kritan så är det ju barnen som betyder allt men i skuggan av stormakterna så ter sig allt väldigt obetydligt för där sitter två människor med makt att förinta vår värld. Inget av dessa länder får mina sympatier av den simpla anledningen att de inte förtjänar den… Den dagen de gemensamt kämpar för avspänning och nedrustning så kommer jag tro att vi är på väg åt rätt håll…

 126. mararh skriver:

  Varning! Varning! Till alla enheter! Alnabone är en av alla försåtliga som använder retoriken som vapen! Lystring!!!!!!

 127. mrmhalland skriver:

  alnabone:

  >Min fråga då till Er som väljer att döma Ryssland? Med vilken rätt i förhållande till “the land of the free” kan ryssarna dömas för sina aktioner då amerikanarna godtyckligt slaktat tusentals afghaner, tusentals irakier och trots omvärldens och Amnestys protester finns fortfarande Guantanamo-fängelset kvar…

  Kan vi inte ta en fråga i taget ?
  Varför måste du jämföra med USA ?
  Det är ju NU det händer i GEORGIEN !

  USA’s olika krig har också diskuterats här på bloggen.
  Jag ser inte sambandet mellan denna ockupation och Irak-krisen..

 128. hillary2 skriver:

  mrmhalland

  detta är inte en kurs i självinsikt utan en vänlig tanke :-)

  du är en produkt av din historia – ska du komma vidare måste du skärskåda den eller för alltid vara bunden av den i ditt tänkande

  du kan t.ex. fundera över varför du uppträder så otroligt auktoritärt ibland
  svara inte som baby josef – ”det gör du också” – vad jag gör har ingen betydelse för just Ditt auktoritära beteende
  som inte alltid går att dölja trots att du oftast försöker….

  mvh

 129. hillary2 skriver:

  mararh

  har du svarat på en annan tråd där jag frågade dig om du ville att alla skulle kunna göra de fria och exklusiva val du själv ville kunna göra?

 130. alnabone skriver:

  mrhalland:

  Sambandet är enkelt, skäller vi på Ryssland i deras agerande så bör vi axla ansvaret att även döma de vi menar är så bra för regionen. Vi måste ju se hela perspektivet om vi nu ska fördöma den andra supermaktens handlande…

  Förösker påvisa den underliggande skenhelighet som råder hos dessa två stormakter…

 131. alnabone skriver:

  mararh:

  Retoriken är ett bra vapen, konsten att övertyga även kallad :-)

 132. soli01 skriver:

  alnabone – detta var också en synpunkt och att den inlindats med skicklighet så är inte jag alls övertygad – det är en ryssvän som har ögat mot öster. :-) Vi har alla rätt att ha en ståndpunkt och den var – trots försök – enkelriktad. Putin klarade detta med glans.:-)
  Vill Georgien gå med i NATO så har inte Ryssland med detta att göra. Gäller även den sköld som Polen tänker sätta upp. Vi måste inse att avgörandet när det gäller nämnda helt och hållet ska avgöras av respektive land.

 133. mrmhalland skriver:

  Hillary2:

  Jag liksom du ÄR en produkt av min historia.
  Det är vi alla.
  Människor i min omgivning anser inte att jag uppträder auktoritärt, bortsätt från några som anser sig ha rätt att nedvärdera (mobba) andra.
  Jag vet inte varför du uppfattar mig som auktoritär, kanske kan det vara att jag blir upprörd ibland när jag inser att människor blir illa behandlade utan skälig grund, då blir jag heligt förbannad.

 134. osciloscope skriver:

  To propagate a non conspiracy theory is subject to how good your network is.

  oscar berven
  (sophist mode)

 135. alnabone skriver:

  soli01:

  Håller med dig när det gäller att avgörandet är upp till varje stat, men…

  Erkänn att världen på inga sätt blir säkrare av ett expanderande NATO österut, världen blir inte säkrare av NATOs vapen inpå ryssarnas gränser. Detta föder och göder en sak och en sak enbart: Dyrbar upprustning med miljöförstöring som omedelbar följd samt enorma kostnader. Det kommer innebära att Sveriges försvars kostnader skjuter i höjden och jag har inte lust att se mina skatteslantar läggas på något så onödigt som att utveckla nya sätt att mörda oskyldiga människor…

 136. hillary2 skriver:

  alnabone

  jag orkade inte läsa din långa betraktelse
  jag ser det inte alls som om vi är proryska eller proamerikanska här
  jag tycker två frågor är viktiga att ställa oavsett vilken stormakt det gäller – och vi har fler stormakter än vapenstormakterna!
  frågorna är:
  hur mår människorna i dessa stormakter och hur beter sig dessa stormakter mot mindre nationer?

 137. alnabone skriver:

  hillary2:

  Precis, de är lika värdelösa båda två och vi bör hålla oss så långt bort från dessa det bara går och vara så underbart ”neutrala” som vi alltid varit och därför haft fred i över 300 år…

 138. mararh skriver:

  Retoriken är en gammal konstart. Det är ett av de knep skickliga politiker, jurister och försäljare tillägnat sig. Om man går i polemik med en skicklig retoriker bör man vara en mycket skiclig retoriker själv. Dock, det bästa vapnet mot en skicklig retoriker , oavsett hur skicklig man är själv, är att meddelst tystnad!nonchalera vederbörande! Han förlorar då sitt bästa vapen.

 139. mararh skriver:

  soli0 och mrmhalland
  Tag er i akt! over and out

 140. alnabone skriver:

  mararh:

  Hehehe, med detta sagt antar jag då att du på detta målande sätt vill säga att du inte håller med mig :-)

 141. mrmhalland skriver:

  alnabone :

  Det var så snyggt uttryckt så jag står med mössan i hand och bockar.

  I övrigt håller jag inte med :-)

 142. hillary2 skriver:

  osc

  jag borde vetat att jag inte kan nätverka och att jag saknar social kompetens :-)

  mrmhalland

  take your time! det var ingen kritik – det var välvilja ….

 143. mrmhalland skriver:

  marah:

  Jag måste ju svara när hillary tänker styka mig som en ”linneservett” tror jag hon sa.

 144. alnabone skriver:

  mrhalland:

  Som den gentleman jag äro bugar jag tillbaka och erkänner att utan olika tycken och viljor så vore detta forum inte lika intressant som det är.

  Jag tycker samtliga här inne bjuder på fantastiskt bra läsning och nivån på inläggen är mycket hög!

 145. mrmhalland skriver:

  hillary2 :

  Du har fått svar 9:02 tror jag..

 146. soli01 skriver:

  alnabone – lägg märke till att jag inte sagt att det är bra med sköldar och NATO utan jag syftade på vad dessa länder har rätt att göra. Det blir med nämnda åtgärder oroligare , men det är en annan historia. Vem drar gränsen vad en annan stat får göra och inte göra. Våra grannar i öster ska vi inte bara klaga på – det är alldeles riktigt – och våra ledande stormakter – även USA – ska uppträda med ansvar. Det görs inte alltid!

 147. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  mararh 9:09

  Ang. tystnad som retorik

  Om en människa föredrar att tala eller tiga beror på hennes stämning för
  stunden eller på hennes livsstämning, alltså på hennes karaktär.

  Två slags djur är de verkligt dumma. De som inte alls kan tala, som till
  exempel förmodligen ostronen; och de som absolut inte kan vara tysta. Båda är
  förvägrade att meddela sig. Den ena gruppen är stum och den andra för bara
  oväsen.

  Fritz Mauthner Beiträge zur Kritik der Sprache,

  Dee Dee Sharp – ibland tyst

 148. hillary2 skriver:

  mrmhalland

  du har inte svarat om du arbetat på försäkringskassan idag? :-))
  och du tar dig på litet för stort allvar :-(

 149. hillary2 skriver:

  lullaren

  vad heter det djur som talar för andras räkning?
  är det kanske ett fabeldjur?
  som kallar sig lullaren

 150. alnabone skriver:

  soli01:

  Jag tror Polen och NATO gör ett stort misstag i att satsa på missilskölden genom att det retar ryssarna. Eftersom detta är uppenbart borde de vika sig för detta för i mesta möjliga mån undvika konflikter i ett redan känsligt läge. Jag pratar inte om nationernas rätt eller fel utan syftar på det sunda förnuftets seger över det vansinniga.

  Georgien in i NATO kommer leda till mångåriga konflikter och vi lär nog aldrig få uppleva den dag då harmoni råder. Polen med sin missilsköld leder obönhörligen till att kärnvapen hamnar ca 30 mil från Svensk territorial gräns.

  Vi borde protestera mot dessa planer i stället för att hävda deras rätt att välja för att behålla lugnet i vår hemisfär…

 151. mararh skriver:

  Dee Dee
  Var hamnar vi enligt denna din teori ;))))

 152. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  hilary

  Ojdå, jag trodde att fabeldjuret som talade för andras räkning var din näre vän, den numera försvunne ;-)) lille ekorren uppe i Byske

  Dee Dee Sharp – din nästan nära granne vid Älvstranden

 153. mrmhalland skriver:

  hillary2 :

  Jag missförstod dig nog.
  Nej, jag arbetar på ett Danskt företag.
  Jag ska för övrigt vara i Köpenhamn kl.10.00 i morgon, så jag blir inte så långvarig här.
  Jag är som du vet datakonsult och programmerare, vilket innebär många kundkontakter lite här och var (lite avis på min chef som ”var tvungen” att åka till en kund på Grönland).
  Jag vet inte vad detta har med försäkringskassan att göra, men, nej….där arbetar jag inte.
  Jag har däremot varit sjuk denna veckan och därför kunnat kika in här ibland.
  I Danmark har vi inte karensdagar eller reducerad lön när vi är sjuka.
  Jag kan inte svära på om det gäller alla arbetsplatser….

 154. mararh skriver:

  Dee Dee
  Läs mitt inlägg 8:41

 155. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  mararh 9:32

  Det törs jag inte ens tänka på ;-))

 156. sladjan skriver:

  alnabone 8:41

  Amen to that brother!

 157. mararh skriver:

  Dee Dee
  Från det ena till det andra….fick du ordning på mail-bombningen?

 158. alnabone skriver:

  Tack sladjan! :-)

 159. soli01 skriver:

  alnabone – jag har sagt det tidigare, tidpunkten när det gäller det vi talat om är mycket illa vald och det tror jag många med mig tycker. Inte psykologiskt – med ett annat ord.
  Beträffande missilskölden – enbart som försvar – tror jag inte vi ska oroa oss och Polen är vår vän om jag fattat rätt:-)

 160. hillary2 skriver:

  lullaren

  han är inte försvunnen han finns här i annan skepnad – fabeldjuret har kanske inte tillräckligt av god syn och läsförståelse för att upptäcka detta själv?
  och att fabeldjuret har problem med rättstavningen vet vi redan;-)

 161. alnabone skriver:

  soli01:

  Polen är tveklöst vår vän, vår statsminister hastade ju fram ett stopp om militärt samarbete med Ryssland för en obestämd framtid för några dagar sedan så var Ryssland befinner sig i det avseendet återstår att se. Hur som haver… nedfallet drabbar oss i allra högsta grad! Låt NATO hållas på sin hemisfär och OSS på sin, då blir maktbalansen mycket bättre…

 162. visionara skriver:

  Jag tror fabeldjuret är så upptagen med att föra eget oväsen att han inte kan urskilja andras. ;-)

  M v h

  V

 163. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  mararh 9:33

  Börjar du ge order? ;-))

  Nåväl, uppskattar till fullo både vad som står i dina rader och det som finns i utrymmet mellan dessa.

  I övrigt vill man helst använda tystnaden som övergripande kommentar till dagens
  blogg – vilka virrpannor som kryssar här! Man kippar nästan efter luft.

  mrmhalland får dock en senkommen eloge, han har kämpat hårt men ibland är den ensamme starkast ;-)

 164. hillary2 skriver:

  visionara :-)))))

 165. mararh skriver:

  Dee Dee
  Allas vår lille Byske-gubbe kallar sig numera christian ellr dylikt. Han har upptäckt ”orden” som gör att man hamnar i utanförskap ;))) Allt enligt egen utsago.

 166. mararh skriver:

  Jag gör en hillary till visionaras inlägg ;))))

 167. hillary2 skriver:

  mamma mararh

  på det sättet lär sig en karl ingenting
  man kan inte servera allt :-(

 168. hillary2 skriver:

  ovanstående var angående det mammiga inlägget till fabeldjuret

 169. mrmhalland skriver:

  Lullaren :

  Med tanke på din mailbombning, ett tips till alla:

  Är man på en politisk blogg som denna och uttrycker sina meningar, bör man inte använda samma namn/alias på privata bloggar/sidor.
  Nästan alla privata bloggar/sidor registrerar ip-adressen för varje besökare.
  Väldigt ofta är dessa privata sidor ”skit-enkla” att hacka.
  Har man då stört sig på någon, kan man via en hel massa ip-adresser mailbomba denna persons server, vilket brukar resultera i att : först blir den utslagen, sedan blir man ”svartlistad” hos leverantören.
  Det är därför jag inte predikar ”äkta namn” på den här typen av bloggar.

 170. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  hilary 9:39

  Jag tror faktiskt att han har åkt ut igen för när jag snabbkollar ser jag inte den lille gubbens nya signatur efter lunch.

  Betr. rättstavn. är du omdöpt av mig till hilary (ett l passar bättre enl. min teori).

  ;-)

 171. visionara skriver:

  lullaren

  Jag tror hillary i sitt inlägg 9:39 avsåg annat snabeldjur än dig. I vart fall gjorde jag det i min kommentar.

  M v h

  V

 172. hillary2 skriver:

  till alla er dummoderater som vill leva kvar i förgången tid – aldrig lära er något nytt – aldrig vilja träffa människor som inte ingår i er krets – som aldrig vill se att världen förändras

  ni kan spegla er i era representanter som utvisats till EU-parlamentet
  förbarma er och läs en gammal dikt för dessa mumier och knäpphökar

 173. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  mararh och mrmhalland

  Ang. gårdagens mailbombning är detta nu fixat. Det var lite komplicerat för intrånget var egentligen inte riktat mot mig personligen utan mot ett mig närstående företag. Men detta tog en stund att upptäcka.

  Tack ändå mrmhalland för din omtanke – har själv ”ett par fingrar” även i denna bransch – eller kanske bättre uttryckt, bara en liten tumme (dvs personligen inaktiv)

 174. mararh skriver:

  Hillary2
  Vi har kamperat ihop länge. Din fråga tarvar ett svar. Jo, jag anser att alla bör få göra ett fritt val. Jag förutser nu att ditt svar blir att ”alla har inte råd att skjutsa sina barn till en annan skola än den kommunen tillhandahåller.” Mitt svar till detta blir att ”det handlar inte så mycket om pengar som om engagemang”! Det krävs att föräldrarna har vilja att skapa en bättre vardag för sina barn. Att föräldrarna/föräldern är villig att ta en till två timmar av sin så dyrbara tid för att gå upp tidigare, väcka barnen tidigare, sätta dem i bilen /bussen/tunnelbanan för att ta sig till den valda skolan. Det handlar inte om rikedom.

  En förälder till ett mobbat barn exempelvis har valet att låta barnet gå kvar i samma skola och fortsatt bli mobbat eller att ta saken i egna händer och flytta barnet till en annan skola där barnet förhoppningsvis får en bättre framtid. För det krävs engagemang! Ibland krävs t o m att familjen måste flytta.

  Legitimiteten vi en gång gav bort till staten kräver ett återgäldande. Om staten inte kan svara upp mot detta förlorar den i auktoritet och folket tar saken i egna händer eftersom folket i gengäld mot sin bortgivna legitimitet kräver trygghet. Så var det i samhällets begynnelse och så är det än idag.

 175. hillary2 skriver:

  lullaren

  kan inte tänka mig att ett fabeldjur har plats för en enda teori i sin hjärna

  visionara

  jag berömde Bildt för hans gula enfärgade slips – vips dök han upp i en ny gul slips – full av små elefanter ;-)

 176. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  visionara 9:51

  Du tror alltså att jag är utrustad med en snabel? Vem vet!
  ;-)))

 177. mararh skriver:

  Hillary2
  Har jag sagt det förut? Jag gillar din humor! ;)))

 178. visionara skriver:

  lullaren

  Vad är det annars alla dina starlettar ser i dig? Knappast ditt modesta uttryck väl?

  M v h

  V

 179. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  mararh 9:56

  Absolut KLOCKRENT inlägg!

  Ditt sociala patos genomsyrar detta inlägg på samma sätt som när du beksrev dom två invandrarkillarna som du ”tvingade” använda sitt eget språk (för att få em att ”vakna upp”)
  Du vet säkert vilket inlägg jag menar.

 180. hillary2 skriver:

  mararh

  tack för svar
  det du kallar engagemang handlar för mig om intellektuella resurser
  hos föräldrarna och en uppväxt som har varit befrämjande för föräldrarna
  det är lätt att kalla det brist på engagemang när det handlar om brist på resurser där den ekonomiska resursen också har betydelse
  jag anser att du bedömer människor utifrån din erfarenhet och jag betvivlar att den är stor beträffande de som har det sämst i samhället
  påminner om de okunniga som ber en psykiskt sjuk människa ”rycka upp sig” – enär de anser att det har de själva gjort så och det gick ju bra :-(

 181. mararh skriver:

  Serious…jag vet inte om det är jag som inte vet hur man gör, men efter varje kommentar jag skriver måste jag gå ur Carl Bildts blogg och lägga mig på Google eller liknande för att därefter gå in i Carl Bildts blogg igen för att se nya kommentarer

 182. hillary2 skriver:

  mararh

  ta det som ett tecken – jag besväras av att nästan varje kommentar jag gör få Bildt ansikte ibland i storformat rakt i ”facet”

 183. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  visionara 10:02

  Du betraktar mig som andra män betraktar mig – kvinnor är dock så mycket klokare att dom uppfattar mig helt annorlunda.
  Men det får jag leva med ;-))) gör inte alls ont ;-)

 184. hillary2 skriver:

  lullaren

  jag väntar på teorin som du nog bär om halsen för i hjärnan ryms den väl inte ? ;-)

 185. visionara skriver:

  mararh

  Har du testat uppdatera-knappen?

  hillary

  Låter som du fått virus.

  lullaren

  Jag är lyckligt gift och alls icke avundsjuk, bara nyfiken. Håller med om kvinnor och deras klokskap.

  M v h

  V

 186. mrmhalland skriver:

  God natt alla !

  Lite besviken på hillary som skulle mangla mig till en linneservett.
  Jaja…du får en ny chans i helgen :-)

 187. Helena Palena skriver:

  alnabone: Bra kommentarer från dig! Det är ställningskrig mellan vänster och höger även här på denna blogg! Tyvärr, tyvärr som Josef brukar säga…

 188. hillary2 skriver:

  visionara

  med tanke på min attraktionskraft tror jag nog att det är Bildt som fått det ;-)

  mrmhalland

  jag tycker om släta linneservetter :-)

 189. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  hilary

  Du har helt rätt, din partifrände (konstigt nog med ursprung i Göteborg) Maj Britt Theorin, har aldrig belastat mina hjänceller.
  Lyckligtvis har jag även förskonats att ha henne nära min hals ;-)))

 190. mararh skriver:

  Hillary2
  Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen. ”Döm inte hunden efter håret”. Jag har levt i de flesta situationer du kan tänka dig, både koja och slott! Du bemöter människor väldigt kategoriskt vilket gör att du inte ser träden för all skog.

  Jag är en oerhört engagerad människa på alla plan. Detta innebär även politiskt. Jag har stått inför situationer i livet där frånvaron av ekonomiska resurser normalt skulle ha stoppat en ”vanlig” människa. Min erfarenhet av livet är en mycket stor och tung ryggsäck som innehåller 100 % fria val. Jag låter mig inte stoppas in i ett fack. Jag är lik en kamelont som anpassar sig till rådande förhållanden. Ena dagen i de fina salongerna, nästa dag djupt engagerad i ett människoöde.

 191. hillary2 skriver:

  lullaren

  är du så gammal?
  teorin var? hilary??

  vad är hjänceller?

 192. mrmhalland skriver:

  göteborgslullaren :

  Hon är väl ändå urstockholmare ????
  Hennes man är däremot hallänning :-)

 193. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  hilary

  Vale, vale
  Ahora no comprendo – no ands bien de la cabeza?

  Buenas noches mujerzuela ;-)

 194. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  rättelse 10:22
  skall vara:
  no ANDAS bien etc

 195. hillary2 skriver:

  mararh

  du missförstår mig
  jag tvivlar inte ett dugg på att du har resurser av sällan skådat slag
  problemet är att alla andra har inte dessa
  det går inte att säga att människor kan ordna det för sig – det enda som behövs är engagemang?
  du kunde ordna det för dig – men du tillhör en elit

 196. mararh skriver:

  hallå där mrmhalland
  Sade inte du godnatt för en stund sedan?

 197. Helena Palena skriver:

  Man ska vara från Stockholm och bo på landet!
  Natti Natti Gubbs!

 198. mrmhalland skriver:

  mararh :
  tänkte ju bara spionera lite ;-)

 199. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  mrmhalland 10:19

  Hon är född i Göteborg – är helt bergsäker på detta (av viss anledning)

  ;-)

 200. mararh skriver:

  Hillary2
  Jag tror att det bor en mycket stark människa inom varje person. Tyvärr har samhället lett oss därhän att vi inte längre tror oss om att mästra vardagliga situationer. Vi lägger över det på staten.

 201. osciloscope skriver:

  The only difference between a conspiracy theory and its opposite, is that the latter, is either based on total cluelessness of it being the first, or worse, a conspiracy to hide the fact that it is.

  oscar berven
  (sophist mode)

 202. hillary2 skriver:

  lullaren

  nej

 203. mararh skriver:

  Nu gör även jag natt. Sov gott ;)))

 204. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  mararh

  Jag har ju fått till vana att i möjligaste mån ;-)) säga godnatt till dig och vid vissa tillfällen även förse dig med i mina ögon lämplig lektyr ;-)

  Ingen ”lektyr” nu men Sweet Dreams ändå ;-)

 205. hillary2 skriver:

  mararh

  jag vill bara framhålla vad jag inte visste för två år sedan
  SAP och LO-facken har gjort massor redan förra seklet för att ta fram enskilda människors resurser och höja deras kompetens

  grundskolan med utökad skolgång mot tidigare har dessutom gett en massa svenska ungdomar god social kompetens som kanske är den bästa färdighet man kan ha i ett alltmer tekniskt komplicerat samhälle

  din förklaringsmodell ”köper” jag faktiskt inte

 206. hillary2 skriver:

  ”Invasionen betydde slutet på drömmen om en s k socialism med mänskligt ansikte.”

  Vi hade den mänskliga formen av socialism sedan många år i Sverige :-)

  socialdemokratin

  God Natt alla trötta!

 207. osciloscope skriver:

  hillary2 8:53 pm

  a true new step in what we can call evolution, must be of novelty. Such steps are almost certainly called extremist, bacause others have not yet come to similar insight. So be valiant and stand up for these ideas, or others, if they happened to step first. Not even the biggest collective can remain uniform for long. If it does it will die the indifference death. Humdrum cancer.

  oscar berven
  (sophist mode)

 208. severovostok skriver:

  Valerij Gergiev, en känd rysk dirigent (med osetinsk bakgrund), mottagare av Polarpriset 2006, chefsdirigent för Mariinskijteatern i Sankt Petersburg, chefsdirigent vid Londons symfoniorkester, känd i hela Världen.

  Valerij Gergiev åkte igår till SydOssetien för att genomföra en konsert
  i den sönderbombade sydosetiens huvudstaden Tschinvali:


  Concert in tribute of war victims in S. Ossetia

 209. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Idag vill jag speciellt gratulera lilla Henrietta – vacker som en skogstjärn!

  Dee Dee Sharp

 210. mararh skriver:

  Dee Dee
  Hälsa Henrietta från mig ;))

 211. tnsexton skriver:

  Georg Friedman har åt Stratfor skrivit en intressant artikel om spelet mellan USA och Ryssland efter Sovjetunionens fall och om hur Ryssland nu agerar i ett ”window of oportunity” medan USA är uppbundet i Mellersta östern.
  Han beskriver också USA:s brist på fingertoppskänsla och förmåga att anpassa sin långsiktiga politik till rådande verklighet ”on the ground”, hur man i Ryssland uppfattat olika USAmerikanska utspel och hur, paradoxalt nog, USA är beroende av Ryssland för sin Iran-politik.
  Läsvärt!

  http://www.stratfor.com/weekly/real_world_order

 212. Helena Palena skriver:

  hillary: I Sverige är vi alla sossar i grunden! Bara för 2008 har Alliansregeringen fortsatt dela ut pengar till ABF så vi kan skolas in i den socialistiska andan.

  ABF har fått 449 000 000 – nästan en halv miljard – 2008 på det att skolningen ska gå rätt till!

  P.S. Dessutom är ABF allierade med en lång rad vänsterextrema och våldsbegnägna organisationer. D.S.

 213. maggi skriver:

  Detta är ju ganska uppenbart för de flesta, som läser kommentarerna på denna blogg, men vissa begriper det inte,av naturliga skäl.

  http://politikbloggen.wordpress.com/2008/03/09/bevis-bla-valjare-ar-smarta-roda-korkade/

 214. Helena Palena skriver:

  För att hedra och minnas alla som dödats i den socialitiska äran har jag gått med i UOK – upplysning om kommunismen. Det är passande tider för det nu…

  Gör det Du med! Kostnaden är försumbar (200 kr) med tanke på vilken välgärning Du gör!

  Om Du nu kan slita dig från den indoktrinering du utsatts för vill säga!

 215. Helena Palena skriver:

  maggi: Att massan är dum – det var ju det Karl Marx et consortes visste.

  Kommunismen är gjord för att lura denna massa – som sen dom elaka smartingarna använder där dom kutar illmarigt på dess rygg!

  Och nu ser vi hur det blev! Bara eländes elände…

 216. maggi skriver:

  Skrota det tandlösa FN, som faktiskt är ett hot mot demokratin. Vi har de senaste dagaran sett, hur meningslös denna organisation är vid verkliga kriser. Vi borde byta till det nedan rekommenderade.

  http://www.nwt.se/ArticlePages/200808/19/20080819212508_547/20080819212508_547.dbp.asp

 217. Helena Palena skriver:

  Det är meningen att FN ska vara en lam anka! För annars skulle väl det väl vara fullt ös på den sammanslutningen!

 218. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  mararh 5:49

  Självklart lyder jag mitt ”fullblod”! ;-)))

 219. hillary2 skriver:

  Helena Palena

  det är som jag tror oscar berven skrev – allting måste utvecklas för att kunna fortleva således även politik och politiska partier
  och
  det är verkligen inte indoktrinering inom vårt parti – det är saklig information, diskussion och ett gott nätverkande vilket ger möjlighet till Empowerment för ALLA som svarar mot vars och ens behov och där går den politiska skiljelinjen mellan rött och blått

  Farväl på ett tag allesammans!

%d bloggare gillar detta: