Lugnet före tragedin

Tisdagen den 20 augusti för 40 år sedan – det berömda året 1968 – var väl för de allra flesta runt om i Europa en dag som de allra flesta.

Få var de som anade vad som skulle komma att hända.

Visserligen hade sovjetiska och andra divisioner mullrat längs Tjeckoslovakiens gränser hela sommaren. En del sovjetiska förband hade också varit inne i landet på övning, men efter mycken fördröjning i allt väsentligt lämnat.

Och vissa tyckte att sommarens akuta kris hade lagt sig.

Den 29 juli hade den tjeckoslovakiska kommunistledningen kallats till räfts och rättarting i den sovjetiska politbyråns speciella tåg parkerat på stationen i Cierna nad Tisou bara meter från den sovjetiska gränsen.

Dåvarande generalsekreteraren i det sovjetiska kommunistpartiet Leonid Bresjnev hade – med större delen av politbyrån vid sin sida – läst den sovjetiska socialismens hårda lag för de vacklande tjeckoslovakiska reformkommunisterna.

Och omedelbart därefter – den 3 augusti – hade alla satellitstaternas ledare samlats i Bratislava för att hålla varandra i hand och låtsas som att allt nog skulle bli vid det bästa. Man hade gett de tjeckoslovakiska ”kamraterna” en chans att ställt allt till rätta efter vårens och sommarens utsvävningar.

Men denna tisdag den 20 augusti anlände ett specialtelegram direkt från politbyrån till de sovjetiska ambassadörerna runt om i världen.

De skulle vara medvetna om att ”inom en dag eller två” kunde det bli ”en gemensam insats av fem socialistiska länder för att hjälpa det tjeckoslovakiska folket att ge ett hårt slag mot kontrarevolutionen och försvara socialismens framsteg.”

Det slutgiltiga och ännu ytterst hemliga beslutet hade fattats av politbyrån i Moskva lördagen innan.

På eftermiddagen återvände chefen för den tjeckoslovakiska nyhetsbyrån plötsligt från Moskva och beordrade att inga nyheter om vad som hände i landet fick distribueras utan hans medgivande.

Ungefär samtidigt hölls ett särskilt möte med utvalda sovjetlojala medlemmar av statssäkerhetstjänsten som tilldelades särskilda uppgifter för den kommande natten.

På kvällen började så olika icke föranmälda specialflygningar från sovjetiska Aeroflot att anlända till Prags flygplats. Ett kom från Moskva. Ett annat kom från Lvov. Ett parkerade utan att göra någonting annat i utkanten på fältet.

Och strax efter midnatt började allt. Sovjetiska specialtrupper tog över flygplatsen. In vällde luftlandsättningstruppernas dånande Antonov-plan vägledda av planet som parkerat i utkanten på fältet.

Den sovjetiska invasionen av Tjeckoslovakien – Operation Donau för de sovjetiska staberna – hade börjat.

Men för 40 år sedan var det fortfarande bara den 20 augusti.

Och större delen av Europa firade sommar, sov eller hade det avspänt i största allmänhet.

Lugnet före tragedin.

203 Responses to Lugnet före tragedin

  1. mararh skriver:

    Inget nämnt och inget glömt! Är vi inne i en upprepning av den historieskildring Carl Bildt förmedlar?

  2. Josef Boberg skriver:

    FramTiden = BakTiden ? – som det ju nu har varit i åt hållet ca 100 år tillbaka, tyvärr tyvärr…
    http://video.google.com/videoplay?docid=-515319560256183936

  3. Torsten skriver:

    En nyttig, intressant och samtidigt skrämmande historieskrivning.

    Den fria västvärlden bör kunna förhindra en upprepning så att inte Georgierna slipper att utstå det vidriga förtryck som Tjeckerna fick genomgå.

  4. Torsten skriver:

    ”så att Georgierna slipper utstå” skall det naturligtvis vara.

  5. jeandebeaumont skriver:

    FLAWED AND UNHELPFUL

    For all that has been reported in the last two weeks about the reasons for Russia’s reaction to Georgia’s military attack on South Ossetia, Carl Bildt’s attempt to draw a parallel with USSR’s invasion of Czechoslovakia in 1968 is deeply flawed and unhelpful.

    It calls into doubt the judgment and competence of the foreign minister of Sweden, and such a personal view could well undermine the collective EU and OSCE efforts to make Russia abide with the truce and to find a longer-term solution to the whole conflict.

  6. tnsexton skriver:

    Visst, det är idag 40 år sedan den sovjetiska inmarschen i Tjeckoslovakien och visst, detta ska uppmärksammas så att det inte glöms och så att nya generationer får kunskap om det som fortfarande är nutidshistoria.

    Cynisk som jag ibland kan vara, kan jag dock inte låta bli att undra om inte man i CB formuleringar mellan raderna kan läsa medvetna försök till att skapa paralleller med dagens situation i Kaukasus och att därigenom försöka stärka sympatin för Georgien.

    Ska man söka likheter och paralleller är väl den enda att Ryssland liksom Sovjetunionen, försökt hävda sin intressesfär.

  7. knightone skriver:

    Ofattbart egentligen hur mycket lidande som global socialism har orsakat helt vanligt folk. Lika ofattbart är det att denna socialism stöds av många svenska socialister. Den långa lista av brott som begåtts i socialismens namn verkar dessutom inte uppmärksammas speciellt bra i Svenska skolor.

  8. soli01 skriver:

    Jag är mera optimistisk om hur framtiden kan gestlta sig. Något måste väl vi människor ha lärt oss. Nu är året 2008 och jag tycker att de som nu styr Ryssland är av ett modernare snitt än de gammelkommunister som styrde vid inmarchen i Tjeckoslovakaien.
    Nog finns det vissa likheter, men det är inte lika många inhemska svikare i Georgien?

  9. mrmhalland skriver:

    knightone :

    Där har du en poäng.
    Jag kan inte minnas att vi i skolan fick lära oss något om kommunismens korståg i skolan.
    Vi läste en del om de båda världskrigen och självklart om Korea och Vietnam.

    Jag har faktiskt inte tänkt på det innan.

  10. Bo W. Höglund skriver:

    Och vad säger det om den svenska skolpolitikken – vad anser lärarhögskolan att man bör undervisa sina historeielärare om – och vilka politruker har varit inblandade i den syn på omvärlden som har predikats under tiden efter andra världskriget?

    Vem var det som nämnde att ”Segrarna skriver historien”?

    Till skräckvisionen om ett maktskifte till socialisterna nästa val bör läggas möjligheten av att vi får en Ohlygark som skolminister!

  11. mrmhalland skriver:

    Bo W. H

    Just denna frågan tas upp i SVD idag.

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1587657.svd

    Otroligt bekymrande läsning.

  12. […] foreign minister Carl Bildt has a commemorative post on his weblog. Excerpt (my tr.): And just after midnight it all began. Soviet special troops took […]

  13. Torsten skriver:

    De starkt vänsterorienterade håller sig ovanligt lugna i dag. Kan det bero på ovanstående historiebeskrivning?
    Bra i så fall.

    I går var det bedrövligt. Det mararh skrev var ganska målande.
    ”Det starka röda skenet skadar mina ljuskänsliga ögon. Har ni någonsin kört efter en bil som har dim-ljuset påslaget så förstår ni hur jag menar ;)”
    Det är faktiskt bara tillåtet om det regnar kraftigt eller om det är tät dimma;-))

  14. hillary2 skriver:

    kort påpekande

    det var inte så lätt att få fram säkra fakta från områden bakom järnridån när det begav sig
    diktatur är hemlighetsmakeri och naturligtvis helt förkastlig
    men var det inte Olof Palme som myntade bergeppet – Diktaturens Kreatur i denna veva?
    hur uttryckte sig Bildt 1968? ;-)

  15. soli01 skriver:

    Bo.W Höglund – där tar Du upp ett mycket intressant aspekt och man måste oroligt fråga sig anledningen att det blivit så. (8:52)
    Vi har tydligen historielärare som inte fått ta del av vår historia på ett korrekt sätt.
    Apropå Din sista mening är detta oronande framtidsutsikter om vi inte tänker lite längre inför nästa val. Risken är uppenbar!

  16. Torsten skriver:

    hillary,

    Eftersom Du drog upp Palme, kan jag bidra med ett citat från honom efter hans besök på Cuba.
    ”..det här har varit ett fascinerande besök genom det spontana och varma mottagande som visats oss, de intressanta lösningar på problemen vi fått taga del av samt Fidel Castros vidsynthet. Det har verkligen varit intressant att få tala med honom. När jag nu återvänder hem beklagar jag att jag inte stannat här en längre tid.” (1975)

  17. actaestfabula skriver:

    Appropå Olof Palme, om jag inte missminner mig, uttalade sig om de nytillträdda ayatollorna i Teheran inför kritiska pressröster i Sverige att ”de bygger demokrati med pedantisk noggranhet”. Insiktsfull karl detdär!

  18. soli01 skriver:

    Kanske det låg ironi bakom de orden som Palme då uttryckte? Vad vet jag! (9:28)

  19. […] som skulle kunna hända så att vi kan vara beredda, både psykologiskt och praktiskt. Läs hans föredömligt korta inlägg och […]

  20. mrmhalland skriver:

    Palme var en märklig man på många sätt.
    En sak som alltid har förvånat mig är att han vann så stor respekt i de egna leden.
    Det var ju trots allt så, på den tiden, att de flesta röstade efter plånbokens storlek och det skulle spottas och sväras åt de som hade mycket.

    Palme kom ju från en mycket förnäm familj och hade säkert en och annan slant.

  21. carlnorberg skriver:

    Palme var ledare, och ville dessutom inte bli ifrågasatt.

    Vad gäller historieskrivningen och dess utformning, så inser envar som tänker efter hur detta är beskaffat.

    Att folk inte vet vem som uppfann det sjävreglerande kullagret, grundade SKF, startade Volvo och hade monopol på all kullagerförsäljning inom den Nazi ockuperade zonen, det är inte någon tillfällighet.

  22. nilsdentolfte skriver:

    Carl B din retorik är patetisk, att jämföra Georgien med Prag. Georgien startad kriget och hoppas USA/EU skulle backa efter första veckan. Ryssland var så snabb att det aldrig inträffade.Ryssland gjorde de måste för garantera att inte Usa förde in förstärkningar, där med en snabb en fred. Carl, Georgien tyckter det är okej att starta stor krig för att göra upp sina 400 år gamla kan klanfejder.

    Eran (Eu och Usa) impotens kommer att leda till att det aldrig kommer att bli varaktig fred i det området ni kommer aldrig ge Ryssland denna vinst, och där med kommer aldrig få fred. Vill Ni ha fred i det området och i Europa i framtiden skickar Ni Georgiens president till Haag. Att start nytt kallt krig för dess Klan ledare är det inte värt.

    Ryssland har visat det har väldes bäst Arme. Mobilisera, åter invadera, leda, underhålla 90 000 man på en vecka är mycket stort, jag tror det överträffat i historien. Denna björn betydligt potentare än 80-tals björnen.

  23. carlnorberg skriver:

    Jag skulle gärna hjälpa Ryssland med deras mediastrategier.

  24. foretagsledare skriver:

    Och så har regeringskamraterna mage att påstå att ”tomhylsor” är viktiga för att markera mot Ryssland…

    Sveriges beredskap är god för regeringskompisarna—

  25. tuvalis skriver:

    Och? Sover du Carl?

  26. jeandebeaumont skriver:

    nilsdentolfte,

    Contrary to Carl Bildt, French foreign minister Bernard Kouchner who currently acts as a focal point for the work of his EU counterparts, is quoted today in the IHT:

    ””But he [Kouchner] also expressed some understanding that Russia ”feels besieged completely by NATO” and that Moscow has legitimate interests. ”I consider realistically that yes, they are tough,” he said. ”This is a great country coming back to the first rank in the concert of nations, and they want to play as they used to play, as a great country”.” ( http://www.iht.com/articles/2008/08/19/europe/kouchner.php )

    One wonders indeed if Carl Bildt’s retorik reflects Swedish government policy.

  27. carlnorberg skriver:

    Om jag sover?

  28. Anna skriver:

    jeandebeaumont (och övriga i din ”ensemble”) 10:44

    Bernard Kouchner förkroppsligar som bekant gauche caviar***.

    Och förkroppsligar därmed den del av det sirliga franska etablissemanget som för egen vinnings skull föredrar ett totalitärt Ryssland framför mänskliga rättigheter.

    Jfr med EU:s jordbruksstöd (där Frankrike fortfarande lägger in absolut veto mot alla förändringar) och den stora oljeskandalen i Afrika där ett franskt privatägt bolag agerade å den franska statens vägnar.

    *** ung. den tidigare ”Operabarsvänstern” i Sverige

  29. tuvalis skriver:

    Fakta nr 1: Sydossetien har i flera hunda år velat bli en egen stat. Har aldrig varit kontrollerad av Georgien.
    källa Jan- öjvid Swahn
    Konsekvens: Det handlar inte om vad EUministrar har för principer om enklavers självständghet. Det har mindre betydelse hur många som är georgier eller sydostessier eller tom ryssar. Det handlar om folket som bor där.
    Fakta nr 2: Saakasvjilli är en demokratiskt vald president som blixtanföll Ostessien med bombmattor över bostäder och sjukhus för att få kontroll över enklaven.
    Konsekvens: En sådan demokratisk president är ett dåligt föredöme ( kan jämföras med Sadam Hussein och hans mördande av kurder i sitt eget land)
    Om målsättningen varit att få kontroll över landsdelen borde han valt smartare medel som tex occupation av allmänna byggnader medelst specialtrupper mm.
    Målsättningen är ett frågetecken.
    Fakta nr 3: Ryska trupper drog in i Ostessien och stoppade Saakasvjilli och slog även mycket hårt åt Georgien. Väst reagerade först då de gick in i Georgien.
    Konsekvens: Väst fördömer entydigt ryssarna. Ett nytt hot har uppstått.
    Fakta nr 4: USA, västländer och även Israel har ett stort intresse i kontrollen av regionens olja och gas. Man har hjälpt till att bygga upp den georgiska militären.
    Konsekvens: Var aktionen mot Georgien influerad av Väst och målsättningen att reta ryssen för att få en anledning att stärka NATO mm inflytanden? Provokationen var iögnfallande.
    Slutsats: Denna konflikt är inget vanligt grann-gnäbb. Här ligger stora intresen i olja och gas och stormakter, oavsett sida, drar sig inte för att använda sig av mänskligt lidande för att uppnå sina mål trots att det finns alternativ. Så länge denna förvirrade ondska styr och ställer på vår planet kommer människor att ställa sig i vägen.

  30. carlnorberg skriver:

    Menar du att jag påstår annat, det gör jag verkligen inte.

  31. tuvalis skriver:

    carlnorberg
    jag refererade till Carl Bildts historielektion ovan och finner inga paralleller till dagens händelser, men det var kanske inte hans mening. I fortsättningen får vi kanske höra mer datumhändelser. Det vimlar av historiska datum.

  32. jeandebeaumont skriver:

    tyvalis (11:16),

    It’s a good recap of the situation. Fortunately, the current EU presidency seems to understand it. In continuation of the above IHT quote today, Bernard Kouchner says:

    ””We don’t want to pour oil on the fire,” he added, saying that the Europeans want a return to the status quo ante and then a new relationship with Russia, not a new confrontation.”

  33. konstprojektet skriver:

    Även om man inte skall dra parraleller mellan det som hände i Prag och Georgien kanske händelserna i Georgien är den väckarklocka som behövs för att försvaret skall få de medel som behövs för att lösa sina ålagda uppgifter.

    Vi kan ju annars alltid installera en telefonsvarare dit fienden kan ringa och få beskedet att vi ger oss.

  34. Bo W. Höglund skriver:

    Eller den lilla lappen på försvarsministerns dörrklocka – ”I FALL AV KRIG – RING TVÅ GÅNGER!”

  35. solsburyhill skriver:

    CB,

    Jag är benägen att stämma in i tnsextons stilla undran om man i ditt inlägg inte mellan raderna kan läsa ett medvetet försök till att vilja dra paralleller med dagens situation i Kaukasus i syfte att stärka sympatin för Georgien.

    Om detta var din avsikt, så är det i så fall bara att beklaga. I annat fall kan du bortse från detta inlägg.

  36. dagoien skriver:

    tuvalis:

    Sør-Ossetia er en del av Georgia, og er innenfor Georgias internasjonalt anerkjente grenser.

    Sør-Ossetia er et etnisk lappeteppe av etnisk ossetere (ca 70%) og etnisk georgiere (ca 30%). Kan sammenlignes med feks Bosnia.

    Det er langsomme omstendelige prosedyrer som må følges for å vinne selvstendighet. Russland har i praksis annektert området ensidig, ved å bevæpne en side i den etniske konflikten i Sør-Ossetia, og gi den ene parten russisk statsborgerskap (annektering av deler av befolkningen i provinsen). Disse har dermed Russland som hjemland, og ikke Sør-Ossetia.

    Sør-ossetisk milits har – med støtte fra Russland – bombet etnisk georgiske landsbyer i dagene før 8. august for å provosere frem en konflikt. Georgia busset utenlandske diplomater og journalister opp dit for å vise frem tingenes tilstand den 5. august. For å vise det internasjonale samfunnet at det ikke fungerer å ha russiske ”fredsbevarende” styrker i en konflikt der Russland selv er part.

    Georgia har en plikt til å sørge for sikkerhet innen sitt territorium for sitt folk.

    Internasjonal lov og rett tillater selvforsvar, men tillater ikke uproposjonal angrep tilbake. Russlands ekstreme reaksjon må derfor regnes som ulovlig iht internasjonal lov og rett, og som et angrep på og okkupasjon av et annet land.

    Uavhengige organisasjoner mener at Russiske rapporter om 2-3000 døde i Tskinvali er tatt ut av luften , og at det virkelige tallet døde er betydelig lavere, muligens under 100.

    Det er mange rapporter om etnisk georgiske landsbyer i Sør-Ossetia som er jevnet med jorden, halshogginger av de gjenværende stort sett gamle georgierne, noe som må karaktriseres som etnisk rensning fra den russisk-støttede siden i konflikten.

    Så dere har litt rett. Dette er ikke som Tsjekkoslovakia i 1968. Dette er mye mye verre og mye mer grisete.

    Og alle signaler fra Russland er at Georgia bare er starten, og at Ukraina er neste. Ukraina er virkelig viktig for Russland, både strategisk og følelsesmessig. Det er verdt å minne om at russerne har allerede forsøkt å forgifte den pro-vestlige ukrainske statsministeren Viktor Jusjtjenko.

    Som Manic Street Preachers synger i en eller annen sang: If you tolerate this…

    Eller et norsk ordtak: Du skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv.

  37. Torsten skriver:

    dagoien,

    Det är sådana inlägg som Ditt, som vi som läser Carl Bilds blog behöver.

    Sann beskrivning och inte förvriden vänsterpropaganda.

    Tack!

  38. mossa skriver:

    TACK dagoien !

    Berömligt.

  39. bestofmankind skriver:

    40 år sedan. Det är historia.

    Det har hänt mycket positiva saker för mänskligheten, och för jorden sedan dess. Folket har förändrats och regeringsfolk över allt har bytts sedan dess.
    Civilisation har gått framåt sedan dess.
    Mänskligheten har utvecklats sedan dess.
    Folket har blivit klokare sedan dess.

    Vem vill gå tillbaka till 1968?

    Som utrikesminister har inte du förmågan (för Sverige) att påverka så att vi inte behöver uppleva 1968?

  40. bestofmankind skriver:

    MahaCohan,

    Din semester är över.

    Åter till tjänst omedelbart! :-))

  41. solsburyhill skriver:

    Det är numera många som känner sig kallade att försöka se historiska paralleller med fiaskot i Sydossetien. Om CB kände sig manad att upprepa vad Condoleezza Rice (I´m out of my mind, but feel free to leave a message) nyligen sagt, vet jag inte, men liknelsen ”This is no longer 1968 and the invasion of Czechoslovakia” är slående. James Townshead, f.d. Pentagon, numera Atlantic Council, jämförde nuvarande konflikt med Ungern 1956. Charles Krauthammer sade att Georgien behöver ”the quivalent of the Berlin air lift”. Andra har mer eller mindre framgångsrikt dragit paralleller med Hitler och Stalin.

    Nåja, det får vara hur det nu är med den saken. I vilket fall som helst tror jag inte det gagnar någon med verkliga intentioner att uppnå en fredlig och hållbar lösning att i nuvarande läge påskynda NATO-medlemskap för Georgien och Ukraina, snabbt upprätta missilförsvarsanläggningar i Polen samt utesluta Ryssland från G8 och andra forum där en direkt dialog med Ryssland kanske varit ett bättre och mer framgångsrikt alternativ.

    Men, det är klart – världen behöver en fiende och krig är bra för affärerna. Varför stoppa här när man kan löpa linan ut? Då har ju skrämselpropagandan varit förgäves.

    Dessutom är det snart valår…

  42. dukeh3 skriver:

    Kul att se att du minns vad som hände 1968. Utväcklingen den mycket olyckliga Sommaren gick inte att ta miste på. Det finns mycket kritik som kan riktas mot den Sovjetiska ledninen med Leonid Breznev i spetsen. Mycket kritik kan framför allt riktas om de Slovakiska komunisterna som konspirerade mot tjeckerna. Korupta politiker var rädda för att deras privilegier skulle dras in. Men det är inte speciellt bra att bara se de politiska händelserna lösryckta ur sitt samanhang. Det är en milsvidd skillnad mellan att försöka reformera sitt samhälle som Dubcek försökte göra och att som 30 år tidigare totalt kapitulera inför västmakterna, och därmed bryta den överenskommelse som 20 år dessförinnan hade träffats. Det var en kanske inte helt obefogad rädsla för ett sådant skeende som fick Soviet att agera. Det tog 20 år att rätta till det missförståndet, men det gjordes.

    Det är viktigt att man en sådan här dag minns vad som hände 1968, så att man kan lära sig av detta 2008. Men man skall då akta sig för medvetet glömma bort det som hände 1918, 38, 48 och 88. Man lär sig inget av historien om man bara läser lösryckta stycken av den som passar ens politiska åsikter.

  43. dukeh3 skriver:

    dagoien:

    Utan att för mycket kritisera ditt inlägg. Det mesta du säger stämmer väl överens med värkligheten, även om du tar det med mycket mycket pro Georgiska glasögon. Dvs du vrakar bland fakta och utesluter sådana som inte gynnar Georgiska / Amerikanska intressen. Du är inte den första Carl Blids gör det också. Det hade kanske varit på plats att notera att anfallet på SydOsetsien var planerat och organiserat från Georgisk sida, hade målet att få slut på beskjutningarna så hade man kunnat välja andra medel. Men det är inte poängen. Men du pratar dig varm för Georgiens rätt att skydda sina medborgare på vad de anser vara deras eget territorium. Undrar gör jag. anser du att denna rättighet / skylldighet gäller andra länder eller bara USAs allierade. Kan man tänka sig att denna rätt gäller exempelvis säg … Serbien?

    Torsten:
    Vad är det som du betraktar som vänsterpropaganda här? Ja har letat mycket här men det flesta på den här bloggen verkar inte ha sympatier med partier som i Sverige skulle hamna på en vänster position i riksdagen.

  44. Josef Boberg skriver:

    Hmmm…. – Det finns många många i o f s beaktansvärda synpunkter ovan – på vad som är orsaken till det som pågår mellan MaktPyramid-MaktElitNissarna i Georgien, Ryssland, USA, Nato osv för närvarande.

    Men hur skulle det vara att försöka med att UTSTRÄCKA tankeförmågan till GRUNDORSAKEN till det här MaktPyramid-MaktElitNissarnas krigande – med oss av vanligt folk = humana MedMänniskor = väsentligt flera än 90 % av alla medborgare i världens alla nationer – som ”brickor” i deras djävulskt barbariska krigshetseri.

    Ett sätt att UTSTRÄCKA sin egen PERSONLIGA tankeförmåga en smula – kan måhända vara att kolla på den här videon, kanske…
    http://video.google.com/videoplay?docid=-515319560256183936

  45. Josef Boberg skriver:

    Ett annat sätt att UTSTRÄCKA sin egen PERSONLIGA tankeförmåga en smula – kan måhända vara att kolla på den här länken, kanske…
    http://www.heising.dk/content.asp?Id=239

    Lycka till ! :-)

  46. solsburyhill skriver:

    Herregud Josef – 3 timmar 35 minuters video smäller man inte av så där utan vidare.
    Taaack för länken. Ämnet är alltid aktuellt, för att inte säga högaktuellt. Borde ingå i allmänbildningen.
    Jag skall ta mig en titt på videon lite senare.

  47. mararh skriver:

    Dagoien
    Du är återigen dagens höjdpunkt i debatten här på bloggen. Utan inlägg som dina och, det får erkännas, några till här på bloggen, tror jag nog att Carl Bildt skulle stänga ner sin blogg. Den har blivit en lekstuga för putin-propaganda och vänster-anhängare. En del inlägg är väldigt inlindade och man förleds lätt, eftersom det till en början låter som om de håller med. Efter några rader leds läsaren därefter retoriskt in på andra tankebanor. Låt er inte luras. Läs mellan raderna och använd sunt förnuft!!!!

    Jag skulle inte alls bli förvånad om det bakom en del av psedonymerna här döljer sig ryssar med ryska pass.

  48. dagoien skriver:

    dukeh3:

    Forskjellen/skilnaden er at Serbia fordrev ca en million etnisk albanske kosovarer (ca 50% av befolkningen i territoriet) fra det serbiske territoriet Kosovo. Serberne hadde et ansvar (skyldighet) for å beskytte sin befolkning, men fordrev deler av den istedet.

    I Georgia så er det russerne og russisk-støttet milits som har drevet med etnisk rensning i stor stil.

    I Abkhasia, en annen georgisk provins okkupert av Russland er ca en kvart million etnisk georgiere fordrevet, dvs ca 50% av den totale befolkningen av Abkhasia. Noen få titusener av disse har fått vende tilbake. Russland har ikke beskyttet eiendomenne til de fordrevne, men aktivt forsøkt å befolke området med russere, og har oppfordret russiske forretningsfolk til å overta hoteller og lignende i Abkhasia eid av etnisk georgiske fordrevne.

    Dette kaller Russland ”fredsbevarende” oppdrag. Det blir så orwelliansk newspeak som det er mulig å få det.

    Både Abkhasia og Sør-Ossetia er blitt tilbudt omfattende autonomi innenfor Georgias grenser.

    Jeg ser ikke bort fra at mange grupper i Kaukasus hadde fortjent uavhengighet, også på russisk side av grensen. Feks Tsjetsjenia. Som nordmann er jeg ganske mye mer positiv til uavhengighet enn folk fra de fleste større land, Norge fikk jo sin uavhengighet for bare ca 100 år siden. Men man skal ikke belønne grupper som driver med etnisk rensning. Ting må gå ordentlig for seg, det tar lang tid, området settes under internasjonal administrasjon under mange år, skikkelig folkeavstemning må avholdes og minoriteters rettigheter må respekteres, hvis ikke skaper man lett ganske farlige og ustabile situasjoner.

  49. sladjan skriver:

    Det var tragiskt det som hände 1968 och det är ännu mer tragiskt att våra ”ledare” inte beter sig bättre idag.
    Det som är absolut mest tragiskt är att människor runt om i världen låter dom hållas.

    Denna kommentar är riktad både till höger och vänster, väst och öst, rött och blått.

  50. dagoien skriver:

    mararh:

    Det er nok av loonies og putinjugend her, ja. Og en og annen som er opphengt i pyramider. Og mye intetsigende kos og klem og godnatt og annet fyllerør.

    Jeg forundrer meg over hvorfor enkelte på venstresiden forsvarer Putin-Russlands overgrep. Russland finnes jo ikke kommunistisk eller venstrevridd, så det burde jo ikke være av ideologisk solidaritet, med mindre man ikke har fått med seg at muren falt for noen år siden. Russland er jo nå et hyper-nasjonalistisk turbo-kapitalistisk regime. Stor forskjell på fattig og rik. Ingen fungerende rettsstat. Stor korrupsjon. Det burde jo ikke være noe forbilde for venstresiden.

    Jeg tror kanskje enkelte er så vant til å være anti-USA, at de instinktivt støtter alt og alle som er mot USA, uten egentlig å tenke selv.

    Noen tiltrekkes kanskje av den sterke statlige styringen?

    For noen tiår siden hyllet slike mennesker Stalin, Bresjnev, Mao eller Pol-Pot av ideologisk solidaritet. Historien har vist at disse regimene sto for større tap av menneskeliv enn nazismen. Ekstrem-venstresiden er minst like farlige som nynazistene, men store deler av venstresiden har ikke tatt noe oppgjør med fortidens dumskap, og fortsetter tydeligvis i det samme sporet fremdeles.

  51. Anna skriver:

    Carl Bildt beskriver målande vad som hände för exakt 40 år sedan. Jag undrar i mitt stilla sinne hur de personerna är funtade som kallar detta cyniskt och raljerar över Carl Bildts egentliga motiv, dvs varför han skriver denna textmassa just idag.

    Denna ständiga misstänksamhet, detta ständiga ifrågasättande står mig upp i halsen, för om det är något som behövs, så är det en påminnelse om det kommunistiska förtryck som existerade i en inte alltför avlägsen dåtid.

    Tyvärr blir likheterna mellan dagens Ryssland och den svunna Sovjeteran allt fler och tyvärr så hyllas Ryssland/Sovjet av många just på denna blogg. No further comments needed on that subject ;-)))

    Och när förslaget om att starta en upplysningskampanj om kommunismens verkliga ansikte på ett liknande sätt som gjordes om nazismen för ett antal år sedan, protesterar ett antal s.k. kulturarbetare med historikern, författaren och kommunisten Åsa Linderborg i spetsen och kallar förslaget för ett moderat eller borgerligt jippo.

    Tack dagoien, mararh och torsten för era kommentarer idag!

  52. tuvalis skriver:

    Dagoiens inslag är välskrivna och läsvärda. Att sydosseion skulle ha bombat georgiska byar innan blixtattacken kom som en övrraskning.Det visste jag inte. Det kan förklara en del.
    Dock har jag svårt att förstå att man försvarar sitt land genom att lägga ut bombmattor på sjukhus, bostadsområden och daghem. Det synes mig snarare som en hämd eller provocation. Och är verkligen en demokratisk president som gör sådant värd respekt, sympati och ett föredöme?
    Beträffande antalet människor som dödats, sårats eller på andra sätt fått sina liv förstörda i Tskinvali – spelar det så stor roll?
    Så länge man inte respekterar de mänskliga rättigheterna och människors liv blir det aldrig fred. Tyvärr ser jag idag INGEN politiker i världen som respekterar dessa värden på ett neutralt, klokt och mänskligt sätt. Alla bara drar till med dessa internationella överenskommelser som det passar.
    Den politiska världen är en värld för stenhårda hjärtan. Därför har vi krig.

  53. christiers skriver:

    ”Jeg forundrer meg over hvorfor enkelte på venstresiden forsvarer Putin-Russlands overgrep”

    Vem som står för övergreppet beror ju på vid vilken punkt man startar tidräkningen. Efter den information jag har gjorde Ryssland rätt som ingrep, men fel när de stannade kvar efter fredsavtalet.

    Detta betyder inte att jag är vänster eller kommunist. Jag är fullt medveten om att Ryssland är en hyper-nationalistisk och turbo-kapitalistisk regim, precis som USA. Därför anser jag det förståndsmässigt svagt att ”trampa Ivan på tårna”, vilket NATO gör både i Polen och Georgien.

    Jag har varnat för detta. Efter Karl XII, Napoleon och Hitler, har vi europeér lärt oss att inte trampa Ivan på tårna. USA verkar vara så uppfyllda av sin egen självgodhet att det inte lyssnar.

    PS. Att jag kritiserar USA betyder INTE att jag hatar USA, inte heller att jag är kommunist. Jag är liberalsocialist, har precis Carl Norberg listat ut. Jag håller med.DS

  54. christiers skriver:

    anna

    Jag tycker definitivt att Sovjetunionens brott mot mänskligheten skall granskas av en intenationellt utsedd komitté. Samtidigt skall CIA:s brott mot mänskligheten i Latinamerika granskas, samt hur många som svultit ihjäl på grund av den marknadsliberala kapitalismen.
    Man kan ju börja i Indien senare hälften av 1800-talet, sedan granska Europa och USA från tidigt 1900–tal.

  55. maggi skriver:

    dagooien
    Det är precis som du säger, det är det stora USA-hatet. Och den ligger långt tillbaks i historien. Varken engelsmän eller fransmän kan glömma vad som hände med den stora kollonien i väst. Och sedan har det bara fortsatt. Förnedringen,vid de båda två världskrigen, för två stora länderna, att inte klara av eller ska vi säga ett totalt fiasko, att försvara sig. Sådant sitter i. Och sedan den stora vänstergruppen, som anser att för att vara helt politiskt korrekt , måste man hata och fördömma USA.
    Den senare gruppen går ju bara efter partiuppfattning och har slutat tänka självständigt. Jag har i många år nu, misstrott psykopaten Putin och hans gäng. Och det känns så skönt, att läsa dina kommentarer, som så överstämmer med min egen uppfattning. Jag uppskattar mycket den kunskap och fakta du redogör för.
    Det tråkiga är bara att man ser att denna misstro mot USA också finns på högre plan(kanske av rädsla att förlora anhängare). Det gör det hela så mycket allvarligare. Nu får vi hoppsa på att den verkliga sanningen kommer fram om vad som verkligen hände.Och en stor omvärdering sker av rysslands maffia politik.
    Det var ett mycket skicligt upplagt propaganda stunt-nummer, för att försöka lura världen, från lilli-Putin himself. Fruktansvärt!!

  56. tnsexton skriver:

    Av dagens tidningar framgår att stora delar av den svenska lärarkåren är sorgligt okunniga om Förintelsen och de brott mot mänskligheten i allmänhet och det judiska folket i synnerhet som begicks i nazismens namn, och detta trots kampanjer och spridning av utbildningsmateriel.

    Risken är uppenbar att man är ännu mer okunnig om det förtryck och de utrotningar som bedrevs i kommunismens namn i dåvarande Sovjetunionen och dess vasallstater. Skrämmande är också delar av forskarsveriges motvilja mot att forska i ämnet och att sprida kunskap och utbildningsmateriel.

    Bloggen påstås nu vara befolkad av Rysslandskramare. Det är bara att hoppas att detta eventuella kramande mera beror på ett avståndstagande av den nuvarande USAmerikanska politiken och hävdandet av alla staters lika rättigheter och inte av något slags nostalgisk sovjetsyn utan insikt om vad detta system stod för.

  57. soli01 skriver:

    Vad lätt man ibland avslöjar sig:-)

  58. solsburyhill skriver:

    För att återanknyta till min korta referens till presidentvalet i USA ovan och den av Josef så ofta refererade länken om maktpyramiden, rekommenderar jag att ni lägger följande namn på minnet: Senator Evan Bayh.

    Vem är Senator Evan Bayh? Jo, han är den man som av många tippas bli Obamas VP och hans bakgrund är tämligen intressant.

    EB satt tidigare (2003) i ”Committée for the Liberation of Iraq” tillsammans med bl.a. John McCain och propagerade då för en invasion av landet. Han gör ingen hemlighet av att han stödjer USAs militära närvaro i Iraq och Afganistan. Att han dessutom är Bilderbergare förvånar föga.

    Den 2 oktober 2002 deltog EB tillsammans med GWB och ledamöter av kongressen under en Rose Garden ceremoni, där en enad resolution utfärdades för stöd till kriget mot Irak. EB tackades av GWB och McBrain för att ha co-sponsrat denna resolution.

    EB är också en varm anhängare av den pro-israeliska lobbygruppen AIPAC, där han nyligen uttryckt sin ”lifelong affection for the state of Israel”.

    Trots att nationell underrättelse påvisat motsatsen, har han gång på gång hävdat att Iran har för avsikt att konstruera kärnvapen och har också varit en ivrig förespråkare för införandet av sanktioner mot Iran. I likhet med McBrain har han ett hett temperament, vilket framkommit vid ett flertalet tillfällen i debatter, icke minst rörande Iran.

    Vad avser Bilderberggruppen, så är EBs roll här inte begränsad till passivt deltagande. Under konferensen i Sintra i Portugal 1999 var han en av huvudtalarna.

    Ladies and Gentlement, meet Senator Evan Bayh!

  59. mrmhalland skriver:

    christiers :

    Ja, det gäller att vara tydlig.
    Jag satt en hel dag igår och kritiserade Rysslands övervåld och dess ockupation av Georgien.

    Då blev jag också kallad vänsteranhängare, något jag aldrig tidigare blivit kallad i mitt liv.

    Dessvärre verkar det så att om man inte debaterar med personangrepp och fula tillmälen utan för en konstruktiv diskussioni vänlig anda så är man tråkig eller vänsteranhängare.
    Trist.

  60. bestofmankind skriver:

    soli01 4:37

    Yrkesskadad? :-)

  61. christiers skriver:

    ”Det är bara att hoppas att detta eventuella kramande mera beror på ett avståndstagande av den nuvarande USAmerikanska politiken och hävdandet av alla staters lika rättigheter och inte av något slags nostalgisk sovjetsyn utan insikt om vad detta system stod för.”

    Du kan vara lugn. Jag är mer insatt i kommunismens terror, än militärdiktaturernas och CIA:s terror i Latinamerika.

    Jag är också medveten om USA:s roll i de två världskrigen och världens tekniska framsteg, men det ger inte grönt kort för Guantanamo och undantagslagar. USA:s agerande har nu en del av Kejsarens Nya Kläder och vi som försöker väcka er ur psykosen får banne mig rejält på käften.

  62. Anna skriver:

    Som brukligt är på denna blogg gäller att om på något sätt kritiserar Ryssland (och/eller gamla Sovjetunionen) får man något som nästan påminner om ett automatiskt svar innehållande kritik mot USA.

    Regeln ”bort från ämnet” är den som gäller här.

    Trist, trist!

  63. sladjan skriver:

    tnsexton 4:37
    bra inlägg, jag ser också så på saken.

  64. osciloscope skriver:

    ”Regeln “bort från ämnet” är den som gäller här.”

    – inom ämne – är avhängigt vidsynen.

  65. sladjan skriver:

    osciloscope

    utveckla gärna, jag förstår inte riktigt…

  66. sladjan skriver:

    glöm det, jag såg inte kommentaren innan. :)

  67. solsburyhill skriver:

    tnsexton 4:37

    Din kommentar i sista stycket kan besvaras jakande vad avser min person. Var andra står får stå för dem. Detta är inte en fråga om att placeras i ett fack med etiketten ”höger”, ”vänster”, ”USA”, ”Ryssland” eller liknande. Tyvärr lever vi i ett samhälle som präglas av just detta ”box-tänkande”.

    Jag tror att det skulle vara allmänt berikande att försöka lyfta blicken från just detta påtvingade ”box-tänkande”, om än för en liten stund, och försöka få en helikoptervy på skeendena runt omkring.

    Debatten handlar om så mycket mer än bara USA och/eller Ryssland, vilket tyvärr enbart ett fåtal tycks (vilja) inse.

  68. mrmhalland skriver:

    Vår alas Byskebuse uttryckte något liknande för ett tag sedan. En utkant av ett ämne leder till att man hamnar utaför kärnan i ämnet, men inte nödvändigtvis utanför ämnet.

  69. osciloscope skriver:

    leker ”topic vanguardist” :)

  70. Torsten skriver:

    tnsexton 4,37,

    Önsketänkande??

  71. bestofmankind skriver:

    osciloscope,

    Du är rätt cool…:-)

  72. sladjan skriver:

    Anna 4:50

    När CB nitiskt följer ett visst mönster och ensidigt kritiserar enbart ena sidan så är det väl inte mer än naturligt att folk säger ifrån?

    De du uppfattar som ryssälskare uppfattar iaf jag som folk som fyller på debatten med resten av historien.

    Enligt mig så är bägge sidor _generellt_ lika korrupta och agerar knappast i sin egen befolknings intresse.

  73. mrmhalland skriver:

    Nu tänker jag gå off-topic oavsett vad ni tycker, för jag behöver er hjälp.

    När jag gick i skolan var ex.vis vår lokaltidning ”oberoende liberal”, detta skulle betyda att de var opolitska.
    Idag kommer min dotter hem och menar (efter en medielektion) att detta är en klart högerorienterad tidning.
    Vad är er bedömning ?
    Har verkligen beteckningen ändrats så radikalt ?

  74. sladjan skriver:

    solsburyhill 5:01

    Det är ju det jag försökt framföra de senaste veckorna.
    Tack! :)

  75. ohlundonline skriver:

    Helt klart är att den uppkomna situationen med missiler i Polen hotar Sveriges säkerhet.

    Karl XII, Napoleon och Hitler har nämnts.

    Ryssarna är vana vid att bli angripna, men kommer även att klara krisen med den georgiska aggressionen.

    Däremot riskerar Sverige nu för första gången sedan det andra världskriget att bli angripet av missiler från Polen.

    Det är ingen tillfällighet att uttrycket Polsk Riksdag myntats. Dock har jag personligen inget emot vare sig Polen eller polackerna, men de är lättledda klantskallar i händerna på utomstående.

    Sverige saknar manskapet, men har teknologin.

    Sverige behöver taktiska kärnvapen, samt måste söka en militär allians med de övriga nordiska länderna, Ryssland, Tyskland och Frankrike.

    Det är önskvärt, men inte nödvändigt att England ingår, eftersom det ligger mitt ute i Atlanten, långt borta från Europa och dessutom saknar Euron.

    Med Norden, Ryssland, Tyskland och Frankrike på samma sida kan vi upprätthålla freden.

    Men förmodligen är detta orealistiskt och fredsförhoppningen därmed bortblåst.

    Då kan vi i alla fall trösta oss med att alla människans största uppfinningar tillkommit tack vare krig och att det militära samhället ofta fungerar bättre än det civila.

  76. sladjan skriver:

    ohlundonline:
    vad får dig att tro att Sverige skulle bli angripet av missiler från Polen?

  77. karrman skriver:

    christiers

    Om man läst lite historia vet man Ryssland har gått igenom faser av territoriell expansion och kontraktion.

    Det som är oroande med dagens utveckling är att Putins Ryssland tillämpar denna klassiska utrikespolitik. Frågan om detta är en konsekvent politik eller inte?

    Finns det olika fraktioner i den ryska makteliten som tänker nytt och inte vill återupprätta denna klassiska imperiepolitik? Det får vi se den närmaste framtiden.
    Går inte att se den ryska maktliten som styrd av externa krafter.

    Att grannländerna vill försäkra sig mot rysk imperialism som ett NATO medlemskap är helt rationellt från deras sida. Att visa att detta beteende är irrationellt är upp till Ryssland att visa.

  78. sladjan skriver:

    Jag tror att Ryssarnas avsikt, åtminstonde det senaste året, är att visa världen att dom fortfarande är en stormakt och att dom aldrig varit något annat.

    Det är precis samma saker som händer nu som under kalla kriget.

  79. tnsexton skriver:

    Jag håller med Anna m fl. Bloggen är kontaminerad av ”å andra sidan”-skribenter.
    Man måste kunna framföra kritik åt ett håll och uttrycka förståelse åt ett annat utan att automatiskt placeras i ett fixt ”åsiktsfack.
    Debatten eller åtminstone inte CB inledning gäller oftast inte en jämförelse eller en ”tävlan” om vilken som är värst. Det gäller att analysera kända sakförhållanden och förmodade bakgrunder och att försöka förstå och förklara olika skeenden utifrån detta. CB som politiker måste även väga in politiska ställningstaganden, både nationella och EU, ställningstaganden som kanske inte alltid stämmer överens med öppet redovisade sakförhållanden.

    Vad gäller staters internationella och folkrättsliga rättigheter och skyldigheter är det viktigt att vara medveten om att dessa inte styrs av deras statsskick. En totalitär stat har samma rättigheter på den internationella arenan som en demokrati.
    Att vissa här på bloggen, av av dem uppfattade sakskäl, i en viss fråga tar ställning för en totalitär stat, behöver alltså inte innebära ett ställningstagande mot demokratin eller för totalitarismen.

    De som däremot, automatiskt tar ställning, utan analys, utgående från sina politiska preferenser eller förkärlek för en viss kultur, gör det onekligen lätt för sig.

  80. mrmhalland skriver:

    tnsexton :

    Bra talat, jag håller follkomligt med dig
    Utrikespolitik handlar inte om Svensk blockpolitik.
    Om inte annat visade ju det sig i utrikesnämnden i måndags.

  81. ohlundonline skriver:

    sladjan:

    Sverige är ett geografiskt stort land, med liten befolkning och enorma naturresurser.

    Men den största anledningen till att Sverige riskerar angrepp är att Sverige har en stor och för somliga irriterande tyngd på den världspolitiska scenen, samtidigt som svenskarna är neutrala kappvändare, utan riktiga allierade och vänner, och dessutom utom Norden uppfattas som politiskt oberäkneliga och opålitliga.

  82. stefangehander skriver:

    Nja, parallellen säger ju att vi inte ska stödja regimer som den i Georgien, Bildt har inte kläm på historien…

  83. mrmhalland skriver:

    ohlundonline :

    Allierade har vi ju, hela EU.
    Snart troligen också NATO.
    Frågan är bara om vi klarar NATOS inträdeskrav på ett fungerande försvar.

  84. sladjan skriver:

    ohlundonline 5:35

    Ja jag håller med till viss del, men varför namngav du just Polen i ditt tidigare inlägg?

  85. christiers skriver:

    När det gäller ett europeiskt samarbete mellan Norden, Ryssland, Tyskland, Frankrike, så spelade tyvärr Putin/Medvedev bort trumfkortet och det förtroende de byggt upp de senaste tio åren, när de inte drog tillbaka trupperna efter fredsavtalet.

    Rysslands nyvunna förtroende hos väst-europas gräsrötter, spelade de bort inom något dygn.
    Som sagt, man kan vara smart och intelligent, men inte alltid och i alla situationer. Putin/Medvedevs intelligens räckte inte över mållinjen. Tio års prestige-vinst ”down the drain” inom några timmar.

    Olyckligt, jag hade gärna sett ett Europa där Ryssland är inkluderat.

    mrmhalland

    Enligt NATO:s högste befälhavare beviljas ansökan i samma ögonblick som den kommer in.

  86. christiers skriver:

    tnsexton

    ”Debatten eller åtminstone inte CB inledning gäller oftast inte en jämförelse eller en “tävlan” om vilken som är värst. Det gäller att analysera kända sakförhållanden och förmodade bakgrunder och att försöka förstå”

    Jag tycker att CB:s rubrik är kuslig. Den har dubbel botten, det som hände för fyrtio år sedan och det vi är på väg att uppleva nu. Vi har inte kommit till vintern ännu och inträdet i NATO är nu ofrånkomligt, efter vissa manövrer från alla berörda parter. Men, ingen idé att älta det nu. Det som skett har skett och nu gäller bara att fullfölja inträdet i NATO så snart som möjligt.

  87. mrmhalland skriver:

    christiers :

    >Enligt NATO:s högste befälhavare beviljas ansökan i samma ögonblick som den kommer in.

    Det har jag missat, men det gläder mig.
    Då tycker jag att de ska fylla i formuläret illa kvickt.
    Det skulle kännas betydligt tryggare i den uppkomna situationen.

  88. sladjan skriver:

    Som jag ser det så varken ska eller behöver Sverige gå med i NATO.
    Det enda hot jag ser mot Sverige är CB’s ensidiga uttalanden när han borde kritisera bägge sidorna.

  89. ohlundonline skriver:

    mrmhalland:

    hmm… undrar just vem som skulle ge Sverige bistånd om det smäller, förutom våra nordiska grannländer.

    sladjan:

    Jag namngav Polen, eftersom det är där de amerikanska missilerna nu utplaceras.

    Man får nog räkna med att detta bara är början på en omfattande militär upprustning av Polen från amerikansk sida.

    Jag är och har varit tämligen proamerikansk i hela mitt liv, men det som sker nu i Polen och retoriken efter Georgiens aggression ger mig onda aningar.

    christiers:

    Eftersom Ryssland i detta fall agerat helt riktigt, tror jag att västs respekt för Ryssland nu bara ökat. Och det finns alltid plats för en duktig spelare i laget.

  90. soli01 skriver:

    mrmhalland – vad jag tycker spelar säkert ingen roll , men när det gäller NATO anser jag att detta inte brådskar och är ingenting som känns tryggare. Förresten har vi kvalifikationerna.:-)

  91. Helena Palena skriver:

    ohlund: Du börjar ju bli riktigt rumsren. Mycket bra kommentar! ‘

    Tror också att Ryssland som satte ner klacken och vred till ingivit lite fear i USA-båset!

    Vad fan ska vi med i NATO och göra? Hela upplägget har ju spelat ut sin roll!

  92. christiers skriver:

    Som min morfar sade; ”När bilen redan står i diket, är det ingen mening i att diskutera hur den kom dit. Det som gäller är att dra upp den.”

    Svensk neutralitetspolitik har kört i diket, rejält. Många är de som hjälpt till att styra galet, så det är inte ens lönt att diskutera. Det gäller att ta sig ur läget och eftersom vi saknar försvar, har vi inget annat val än att söka allians med någon. Jag tror att gräsrötterna är helt klara över vem de helst söker allians med.

    ohlundonline

    Du pratar om respekt i det politiska toppskiktet. Jag talar om förtroende hos gräsrötterna och det förtroende Ryssland byggt upp, raserades på några timmar när de inte höll avtalet att evakuera från Georgien.

    soli01

    Jag tror att nästa år, då demokraterna styr USA, kommer det att kännas lite tryggare (om inte Bush hunnit sätta världen i brand innan dess)

  93. christiers skriver:

    helena

    Möjligt är att de skapat respekt, eller rädsla, i det politiska toppskiktet både i Europa och USA, men den som inte har folket med sig, vinner kanske terräng men aldrig makt. Ingångna avtal gäller. Så enkelt är det på gräsrotsnivå. Om Putin/Medvedev vill ha fredlig samfärdsel med Väst-Europa, gjorde de ett fatalt misstag när de inte drog tillbaka trupperna. Hur mycket är ett avtal med Ryssland värt? Just nu ingenting.

    Putin får börja om från början. Åka upp till den där älven och bli fotograferad. Därefter får man se till att ingångna avtal hålls. Det tar sin tid,…

  94. soli01 skriver:

    christiers – hoppas kan man alltid göra och att Bush skulle utmärka sig som någon krigshetsare- är vad du säger – utan han blev tagen på sängen i och med 9/11 och då har man lättare att förstå hans handlande. Det är mänskligt att bli förbannad, eller hur? Jag skulle även ha jagat dessa ”blötdjur” och då kan det visst bli överreaktion.

  95. Helena Palena skriver:

    Putin har folket med sig – det är ju det han har…

  96. avajadi skriver:

    Anna, Det talas gärna idag om det kommunistiska förtrycket, men väldigt lite om de förhållanden som kommunismen föddes ur, och i vissa fall ersatte. Jag skulle vilja hävda att det inte var bara kommunismen som var felet med Ryssland under sovjettiden, utan lika mycket ryssland som var felet med kommunismen.
    Om man ser sig om i debatten kan man få uppfattningen att Stalin uppfann förtrycket och Hitler uppfann rasismen, vilket naturligtvis är väldigt långt ifrån sanningen i båda fall.
    Ryssland, och det mesta av resten av världen, förtryckte större delen av sin befolkning långt innan kommunismen gjorde sitt inträde, det var ju faktiskt delvis därför som kommunism och socialism lyckades få fotfäste.

  97. ohlundonline skriver:

    Helena:

    Tack. Jag håller med om att Ryssland skapar bra stabilitet i östeuropa för tillfället och lugnar ner situationen där.

    Om östeuropa blir en amerikansk intressesfär kan vad som helst inträffa, eftersom gräsrötterna i USA inte bryr sig särskilt mycket om östeuropa.

    christiers:

    Jag tror tvärtom att förtroendet för Ryssland ständigt ökar och att gräsrötterna är klokare än vad man tror.

    Georgiens helt vansinniga attack av Sydossetien måste ha föregåtts av konsultationer med andra makter.

    Men med vilka och vad sades?

  98. christiers skriver:

    helena

    Putin har ryska folket med sig och hade börjat få gräsrötterna i Väst-Europa vänligt inställda till Ryssland, såg på Putin med respekt. Därför är det för mig helt obegripligt att han kunde göra en sådan blunder som att inte dra hem trupperna.

    soli01

    Jag har onda aningar att Bush och den loge han tillhör, är beredda att stuva om rejält på Moder Jord yta för att införa deras tolkning av den Nya Världsordningen. De har försatt sig själva i en form av religiös psykos och är faktiskt farliga för omvärlden.

  99. christiers skriver:

    ”Ryssland, och det mesta av resten av världen, förtryckte större delen av sin befolkning långt innan kommunismen gjorde sitt inträde, det var ju faktiskt delvis därför som kommunism och socialism lyckades få fotfäste.”

    Det tål att upprepas.

  100. mrmhalland skriver:

    soli01,

    Varför vill du vänta med inträde i EU ?
    Om du nu ändå är för det på sikt menar jag.

  101. karrman skriver:

    Det man kan hoppas på är att OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe ) kan spela rollen av övervakare att fredsavtalet följs.

    Är nog avgörande att oberoende övervakare överbryggar motsättningarna mellan parterna. Viktigt också att en oberoende part samlar in fakta vad som har hänt.
    OSCE har beslutat att skicka upp till hundra övervakare till området.

    http://www.osce.org/item/32607.html

  102. mrmhalland skriver:

    soli01,

    Jag menar naturligtvis NATO…

  103. soli01 skriver:

    mrmhalland – Du menar givetvis NATO (EU är bra). Ja, varför brådska om detta. Du vet säkert att det inte i dag finns majoritet för någon ansökan och vi bör nog vänta ett tag till. Därför är det inte möjligt just nu. Någon direkt motståndare är jag inte!:-)

  104. mrmhalland skriver:

    Helena,
    Om Putin har folket med sig eller inte, har vi ingen aning om.
    Hoppas att du inte tänker på utgången i valet ?
    En mer patetisk satir på demokrati har vi inte ens skådat i Zimbawe.

    En efter en drog sig kandidaterna tillbaka.
    Någon fick ingen TV-tid, någon blev säkert en rik man, någon såg hur det går om man inte lyder Putin (då får man bli självlysande av radioaktivitet), ytterligare någon blev säkert uppmärksammad på hur det kan gå för obekväma journalister.

    Till slut fanns det bara en att rösta på…
    Vilken TUR att han valde just Putin till premiärminister.

    Jag tycker inte man ska bara ska se detta krig från en sida, men man måste hålla i minnet vad som hänt i närtid.

  105. mrmhalland skriver:

    soli01,

    Det är kanske så att vi inte har en majoritet och det bör vi naturligvis ha.
    Kanske har oppinionen vänt nu i Augusti ? :-)

    Nej, självklart ska man inte ta så stora beslut, varken i affekt eller panik.
    Du har nog rätt, det får gå ”tjänstevägen” :-)

  106. carlnorberg skriver:

    Man skall i detta veta vad Valdimir Putin har haft emot sig, och varför han har valt på det sätt som han har gjort.

    Det har funnits skäl till manövrarna med Michail Chodorkovski och Yokos, redan ifrån början. Det har inte saknats skäl för det beteende som Putin förevisat, det har funnits en känsla av nationalism, i så måtto att han inte velat se internationella olje och energibolag stycka upp Rysslande genom ekonomisk maktutövning.

    Att BP:s Ryska bolag skickat hem den Anglosaxiska delen och representationen, beskriver bara det beteende som Vladimir Putin uppvisar.
    Och det kan inte vara fel att verka för att nyttan av naturresurser inte omregionaliseras till men för den befolkning vars mandat Putin sitter på, oavsett hur riggade valen nu var.

  107. sladjan skriver:

    Till och med Washington post börjar publicera en annan syn på ”sanningen”:

    http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/08/14/AR2008081403048.html

  108. mararh skriver:

    Dagoien
    Visst ligger det mycket i det du säger. Jag kan inte mycket mer än att instämma. Du verkar vara djup insatt i frågor som rör förhållandet mellan Georgien och Ryssland. Jag skulle inte bli förvånad om du är bördig ifrån Georgien, men jag tänker inte fråga. Lite integritet har man rätt till på en sådan här blogg ;))

    Maggie
    Jag kommer ihåg att du varnade för Putin här på bloggen redan våren 2007.

  109. mararh skriver:

    General Håkan Syrén är svensk kandidat som ny ordförande för EU:s militärkommitté………..Enligt flera SvD-källor skulle Syrén ha uppmanats att kandidera av två av EU:s stormakter: Frankrike och Tyskland.

    Här är länken om någon är intresserad

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1590749.svd

  110. mrmhalland skriver:

    Dessutom är ju den hittills enda kandidaten.
    Det är kanske meningen ?

  111. sladjan skriver:

    marah 8:21

    Det kanske skulle vara bra med Håkan som ordförande för den kommittén.
    Då kanske han skulle få användning för sina erfarenheter av nedrustning.

  112. Josef Boberg skriver:

    GooodNatt Alla… :-) /önskar vännen Josef – med:

    ”Intelligent Wi kommer att drömma i natt
    Intelligenta drömmar som Wi aldrig någonsin drömt förut
    Wi drömmer om att det Är Fred och Frid på Jorden
    Därför att Allas Tanke-intellektuella och Fysiska Krig Är Slut !”

  113. alnabone skriver:

    Vad ryssarnas avsikter än må vara så kommer vi nog inom sinom tid bli varse om vad som sker. USAs president kämpar nu febrilt för att hitta ett sätt att få ett monument rest efter sig i stil med mt Rushmore. Med tanke på att hans madat ännu har några månader kvar så är nog risken stor Bush & co lyckas komma på något djävulskt.

    Jag tycker dock att CBs artikel som på ett ganska målande sätt kopplar ihop förfluten tid med nutid ger en bild av ett samhälle vi mycket väl kan se under utveckling framöver för det vi så här, i denna sena timma kan konstatera, är att steget till utopi är långt och enbart lever i drömmarnas värld!!

  114. mrmhalland skriver:

    alnabone :

    Jag tror och hoppas att du har fel.
    Att få ett monument över sig i dessa tider vore ex.vis att mäkla fred i Mellanöstern.
    Jag tror inte att Bush skulle gå rakryggad ur vita huset efter att ha startat en stormaktskonflikt, för personlig vinnings skull.
    Han har sitt monument : kriget mot terrorismen.
    För detta kommer han bli ihågkommen, på gott & ont.

  115. mararh skriver:

    Observationer från ett fönster någonstans i Sverige 40 år efter Sovjets intåg i Tjeckoslovakien och någon vecka efter Sovjets (åh förlåt jag menar naturligtvis Ryssland) intåg och ockupation av Georgien.

    Ännu hörs inte pansarvagnarna, bomberna eller skjutandet. Folk promenerar arm i arm eller i mindre grupper i sensommarkvällen. Det är 18 grader varmt. Diskussionerna har gått på högvarv sedan Ryssland ockuperade Georgien. En del anser att vi skall lämna över Sverige direkt eftersom det skulle gynna ryssarna och deras ekonomi. Ryssarna skulle inte behöva ta hand om och återuppbygga ett sönderbombat Sverige. Om vi lämnar över alla företag och inkråmet i Sverige för övrigt skulle Ryssland stärkas. Eett stärkt Ryssland kunna utmana den fruktansvärda fienden USA som inget hellre vill än att lägga Sverige under sina fötter och tvinga folk att leva i en marknadsekonomi. Den marknadsekonomi som dessa förespråkare menar att svenskarna aldrig velat leva i. Enligt dem vill svenskar att staten tar hand om dem. Egentligen vill ingen driva små företag. Det är den så hatade allians-regeringen som tvingar folk att öppna eget. Helst skulle alla svenskar vilja arbeta åt staten. Det vore därför bättre att vi överlämnade oss direkt för att ge folket vad folket vill ha. Alla vet ju att Sverige är ett jante-land och att svenskar älskar att skvallra. Det är väl bättre att vi får ut något av denna fina ådra. Med Ryssland på plats i Sverige kan vi få igång en angiveri-kommitté där svenskarna skulle få utlopp för denna sin vurm.

  116. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

    Kände mig trött innan jag loggade in här.

    Och inte blev jag piggare när jag läste det senaste inlägget:

    ” ”Intelligent Wi kommer att drömma i natt
    Intelligenta drömmar som Wi aldrig någonsin drömt förut
    Wi drömmer om att det Är Fred och Frid på Jorden
    Därför att Allas Tanke-intellektuella och Fysiska Krig Är Slut !”

    Känner plötsligt ett starkt behov av en MaktElitsStarlet ;-)))
    Help!

  117. mrmhalland skriver:

    Lullaren….

    Vill du verkligen ha en MaktElitsStarlet ???
    Skulle de inte vara max 23 ??

  118. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

    Tack. Jag blev hörsammad direkt. Kanske inte direkt av en liten starlet utan av ett ”LV- fullblod”.

    ;-))))

  119. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

    mrmhalland

    Numera har jag split vision, dvs ser även till innehållet ;-))

  120. mararh skriver:

    Dee Dee
    Om du bara visste ;)))) Har lite problem dock! LV:s ”Griet” verkar vara svår att få tag på. Aj, aj, aj hade ju tänkt att jag skulle ha den på ett möte i morgon. Var skall jag nu lägga alla mina viktiga handlingar. Tror du att en COOP-kasse duger?

  121. mrmhalland skriver:

    oops…
    Låter väl seriöst tycker jag :-)

    God natt alla !

  122. mararh skriver:

    mrmhalland
    Även gamla hundar går att uppfostra ;)))) Hemligheten? Kvinnlig list ;))))

  123. mararh skriver:

    Ibland måste bloggen lättas upp ;)))

  124. mararh skriver:

    Jag har en fråga till alla er USA-hatare och Putin.anhängare; får ni inte betalt efter klockan 22.00?

  125. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

    Ja du mararh, du är nog ”listig” ;-))

    Och jag hoppas att dom som sover nu läser din betraktelse från ett fönster när dom vaknar upp i morgon. Men dom kan väl inte ta dina ord till sig ………………….

    Håller just nu på att lösa ett ”litet” mailproblem – har fått drygt 5000 mail de senaste två timmarna på min arbetsmail – inte kul alls och teknikerna är frågande.

  126. sladjan skriver:

    Inte vidare intelligent formulerad fråga om du nu räknat med att få något svar på den…

  127. mararh skriver:

    Dee Dee
    Hoppas det ordnar sig!!!!! Med en förhoppning om en god natt ”in the over-sized bed”!

    sladjan
    Listigare än du någonsin anar ;))) Intelligens är relativ!

  128. osciloscope skriver:

    ”5000 mail” …

    … alla innehållandes ”konspirationsteorier” om hur hieratet dikterar den sinnliga ”verkligheten”.

    Earthly god (them hieratic ones), help us all, you better throw those mails it in the can, and pray for your priestly maintenance personnel.

    osv

  129. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

    Tack detsamma ;-))

    Här kommer lite Lord Byron som nattlektyr,
    Sweet Dreams
    /D

    SHE walks in beauty, like the night
    Of cloudless climes and starry skies;
    And all that ‘s best of dark and bright
    Meet in her aspect and her eyes:
    Thus mellow’d to that tender light
    Which heaven to gaudy day denies.
    One shade the more, one ray the less,
    Had half impair’d the nameless grace
    Which waves in every raven tress,
    Or softly lightens o’er her face;
    Where thoughts serenely sweet express
    How pure, how dear their dwelling-place.

    And on that cheek, and o’er that brow,
    So soft, so calm, yet eloquent,
    The smiles that win, the tints that glow,
    But tell of days in goodness spent,
    A mind at peace with all below,
    A heart whose love is innocent!

  130. mararh skriver:

    Dee Dee
    Även jag har haft problem den senaste veckan. Är verkligheten över oss redan?!

    Någonting roligt kommer även ut av detta, då får jag anledning att shoppa imorgon. Visste intill nu inte hur jag skulle fördriva morgondagen! Ny dator, kanske ny psedonym, eventuellt även ny adress och nytt telefonnummer.

    Tror du jag vågar gå ut imorgon? Ny peruk kanske, oh vad jag ser fram emot morgondagen!

  131. mararh skriver:

    Dee Dee
    Tack för underbar nattlektyr! Minner mig om gångna år då jag ägde intresset av en mycket stor virtuos ;))))

  132. osciloscope skriver:

    Carls writing is so spot on. So many before him tell similar story, and many more will after him. You’ve got to wonder, what ever, so clever, got so many to sound alike.

    osc

  133. christiers skriver:

    dee dee, mararh

    Vi ligger minst en generation från att vara synkroniserade med ryssarna, så ingen vill ge bort Sverige till Putin. På grund av den senaste veckans händelser kommer vi dock att tvingas in under det paraply som hålls av klubben för bortskämda överklassungar, som experimenterar med den stora massan.

    Vilka hade annars kunnat komma med en så fullständigt intelligensbefriad teori som att ifall man koncentrerar pengarna till toppen av pyramiden, kommer det att regna mynt över den breda massan. Det enda som händer är att tyngden blir för stor att bära för den breda massan och pyramiden sjunker genom myllan.

    Så tragiskt är det. Ännu mer tragiskt är att Kalla Kriget II kan leda till världskrig III.

  134. tnsexton skriver:

    Mararh undrade 08-20, 9:39 om skribenter med en viss åsiktprofil ”inte fick betalt” efter kl. 22.00.

    Man kan undra om några skribenter överhuvud taget, oavsett profil och eventuellt gage, finns på plats före kl. 08.00. Men det är klart, sitter man uppe till långt in på natten lär man j behöva rejäla sovmorgnar….

  135. christiers skriver:

    Anmärkningsvärt är att Dee Dee inte hade någon starlett mellan lakanen igår kväll. Kanske därför som han inte kunde sova.

  136. soli01 skriver:

    tnsexton – numera har jag den stora fördelen att vara avlönad dygnet runt:-) Kanske finns flera av den sorten!
    christiers Du påminner mycket om en annan signatur:-)

  137. Torsten skriver:

    Då kan jag meddela att jag troget loggar in här 06.45 am varje morgon;-))

    soli,
    Undrar hur länge ”christiers”, alias Du vet vem, kan hålla sig denna gång;-)))

  138. soli01 skriver:

    Torsten – Du verkar vara någon jag kan anställa.:-)
    Morgonpigg, kommer i rätt tid, fikar lagom länge, effektiv i övrigt med jobbet. Vad mera önska.:-)

  139. mararh skriver:

    Torsten
    God morgon! Även jag loggar in här vid 7-tiden varje morgon, utan att vara betald ;)))

  140. christiers skriver:

    Jag har lärt mig de förbjudna orden. Märkligt att de stänger av den som yttrar det förbjudna. Då bekräftar de bara att orden äger sin giltighet. Märkligt är också att vi får kritisera vår egen religion, kristendomen. Men, vi får inte kritisera en annan religion. Vi får inte ens be dem förklara de värsta stolligheterna. Kan det vara rädsla? Törs inte Bildt stöta sig med de makterna?

    Jag funderar mycket på detta. Är kapitalets makt så stor att vi måste byta både livsstil och religion? Leva i The American Dream och en religiös psykos, samtidigt.

    Hujedamej, det är jobbigt att vara människa.

  141. Torsten skriver:

    soli,

    Väldigt vad Du är insatt:-)))
    Anställning? Betalar Du bra? Du vet att det kostar att ligga på topp:-)))

    God morgon mararh,

    Får även önska en trevlig shoppingrunda:-)

  142. soli01 skriver:

    Torsten – det är inte fel med kapital ändå för då kan man, för att få rätt man på rätt plats, betala bra.:-)
    Nu har vi kommit långt från tråden.:-)

  143. Josef Boberg skriver:

    GooodMorgon Alla,

    Själv var jag uppe ”före tuppen” kl 04.00 idag – för ovanlighetens skull – må sägas. ”Morgonstund har guld i mund” – finns det ju orduttryck för.

    I anledning av den pågående MaktPyramid-MaktElitNissars ”krigslust” i bl a Georgien för närvarande – så gjorde jag bl i morse lite redigeringar under rubriken ”VärldsFredsRådet – KrigsReservat” http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/31/varldsfredsradet

    Det är ju så att VärldsFredsRådet håller på att inrätta krigsreservat på två ställen på jorden – där dom här ”krigslustiga” MaktPyramid-MaktElitNissarna helt ostört skall få göra upp sinsemellan med vapen i hand – och utan någon som helst inblandning av någon enda av oss av vanligt folk = humana MedMänniskor = väsentligt flera än 90 % av världens alla nationers medborgare.

    Personligen önskar jag nu innerligt att den här VärldsFredsRådets planerade verksamhet kan komma till stånd inom någon vecka eller så. :-)

  144. Torsten skriver:

    Ok soli,

    För att komma tillbaka på banan.

    Ryssland svarar.

    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=818528

  145. christiers skriver:

    ”Lugnet före tragedin”
    ”Och vissa tyckte att sommarens akuta kris hade lagt sig.”

    Som sagt, jag anar en dubbel mening i Carls inlägg. Krisen är fortfarande högaktuell, trots att det är tyst i media.

  146. Helena Palena skriver:

    carlnorberg: Din kommentar om styckningen av Rysslands rikedomar var utmärkt bra. Men ändå är det bara vissa på denna blogg som tar till sig det du skrivit. Märkligt!

    Men det handlar väl om den kunskap man besitter – har man den inte så fattar man inte vad du skriver. Dom fortsätter bara med sitt ensidiga hatande av Putin och Ryssland – fattar inte att vi nu är i ett nytt läge i världen. Det kalla kriget är över – nu har det blivit manifest och alla som vill kan se det verkliga spelet.

    Titta sa pojken: Kejsaren är naken!

    P.S. Det finns några här på bloggen som förstår. Tur det för annars vore det inte mycket bevänt med intelligensnivån på denna chat. Ni vet vilka ni är. Dom informella maktmännen gör tecken till varandra. Det får vi också börja göra om vi ska klara av dessa farliga män som gladeligen äventyrar hela jordens existens för pengar. D.S.

  147. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

    soli01 och torsten 6:06 resp. 6:39

    Eftersom vi åtminstone än så länge lever i en marknadsekonomi (trots dagliga hot här på bloggen), vill även jag anmäla mitt intresse för torstens ”tjänster”.
    Kombinationen/ambitionen ”passa tider” och ”ligga på topp” FÅR/SKALL kosta pengar.

    Mitt utgångsbud blir därför att konsekvent höja soli01:s erbjudanden med 1000:-/mån. (gällande hans tio första ”bud”).

    Tjänstebeteckning: totalt fristående allmänkonsult (förutom i frågor gällande XXXL, där den virtuelle koncernchefen alltid har ensambestämmanderätt).

    Dee Dee Sharp – mer känd som den koncernledande göteborgslullaren

  148. Torsten skriver:

    soli,

    Bara tio bud;) Då får Du starta högt:-))

    Dee Dee Sharp,

    Man tackar:) Vad blir det för extraförmåner?

  149. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

    torsten

    En förmån som i och för sig redan är inkluderat i mitt ”grunderbjudande” är ju
    detta att inte få ha något alls att göra med XXXL ;-))
    Detta är en åtgärd som jag vidtagit av ren omsorg av dig för du känner ju mycket väl till att hon kan vara tämligen svårhanterlig på alla möjliga sätt (ibland faktiskt rent folkilsken).

    Betr. övriga ev. förmåner är jag öppen att diskutera det mesta – du känner ju till mina olika ”intresseområden” ;-)))

  150. dukeh3 skriver:

    marah :

    Ditt inlägg ( augusti 20, 2008 kl. 3:33 pm ) är hyfsat intressant. Inte för att de säger så mycket i säg självt.

    Första tanken som slår mig är hade du sagt samma sak om det gälde säg.. judar?

    Tänkte man lite längre så inser åtminstånde jag att det intressanta är väl inte varifrån man kommer utan vilka tankar man för till debatten. Att anklaga någon för att vara ryss och därmed implisivt mana ens tankar mindre värda är väl kanske inte det mest kloka man kan säga, såvida du i nästa mening vill föra fram rasbiologiska teser, vilket jag inte tror.

    Men låt mig lämna dig med en fråga. Ser du det som någon motsägelse med att vara Puttin anhängare och vara medlem i moderata samlingspartiet och ”Svensk” vad det nu betyder? Kommer du fram till något får så är jag mycket nyfiken.

  151. soli01 skriver:

    Torsten – tack för länken det fanns lite av varje på denna och Ryssland ligger fn inte på latsidan utan aktiviteten är hög på flera fronter! Utvecklingen p g a ”Georgien-kriget” verkar få djugående konsekvenser och har tydligen inte medfört ett närmare samarbete länder emellan. Ingen bra utveckling.

  152. christiers skriver:

    Dee Dee Sharp

    Marknadsekonomin har vissa brister och det är alltför lätt att manipulera marknaden för människor med högt IQ men obefintligt EQ.

    Schumpeter var väl den som bäst beskrev marknadsekonomin och han sade bl a att det skall finnas skillnader, MEN DE FÅR INTE BLI FÖR STORA.

    Ett gott IQ räcker för att foga ihop legobitar, men för att få förstånd att tolka ovanstående ord, krävs en jämn mix av IQ/EQ. Den saknas tyvärr i den politik som dominerar världen idag. Våra politiska ledare är helt enkelt mer eller mindre korkade. Hur de bara kan tro att världens cash-flow ökar om man koncentrerar pengarna till toppen av pyramiden, är obegripligt, eller ”smågåvut” som farsan brukade säga.

  153. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

    Båtsman 8:15

    Så du kunde än en gång ro din snipa iland när du hamnade i kallt vatten ;-))

    Har tyvärr inte tid att diskutera med dig just nu även om dina idéer verkar helt revolutionerande ;-))

    Klockan 11:00 har jag nämligen ett möte med några MaktPyramid-MaktElitNissar
    och även jag (konstigt nog) måste förbereda mig några minuter.

    Dee Dee Sharp – inte bara styrman ombord på barkassen

  154. maggi skriver:

    Jag undrar helt stillsamt, hur många medhjälpare M. Ulvskog faktiskt avsätter till att skriva just på Bildts blogg. Hur många tror du Kashina/christiers ?

  155. mrmhalland skriver:

    Välkommen tillbaka båtsman :-)

  156. Helena Palena skriver:

    Jag har skrivit kommentarer på Bildts blogg över ett år nu och det slår mig att många här har gjort samma sak.

    Flera av er kanske började ännu tidigare. Jag undrar: Varför har ni inte egna bloggar? Om ni nu är så intresserade av utrikespolitik och skriver här så gott som varje dag.

    Dessutom undrar jag om ni väljer era namn själva och varför i så fall alla börjar med liten bokstav. Är det tekniken som väljer åt er – eller vi ni håna svenska språket.

    hillary t ex – hennes texter har inte en enda stor bokstav!

    maggi – tror du att det är Ulvskog som styrt och ställt för att få det så? Eller, vad beror det på. Hur som så stör det mig när jag ska läsa. Jag vill nämligen ha lite stil på språket och textens utfomning. Och det tror jag Carl Bildt också vill!

  157. maggi skriver:

    http://www.hrw.org/english/docs/2008/08/20/georgi19660.htm

    Mer bevis på dikt och förbannad lögn från Putin.

  158. Helena Palena skriver:

    Även om en blogg är en blogg så är det som att komma hem till någon! Det är nutidens lilla röda stuga man kliver in i… Virtuell eller ej – så är det ändå på riktigt fast vi inte ser varandra.

    Vi ser Carl Bildt – men har ser inte oss! Man kan dock känna en massa genom orden. Man kan gilla eller ogilla. Märkligt nog!

  159. Helena Palena skriver:

    men hjärntvättade maggi – kan du inte ta och läsa carlnorbergs kommentar och lära dig lite nytt!

  160. Helena Palena skriver:

    Torsten har i alla fall ett stort T i sitt namn! Tack för de´!

  161. hillary2 skriver:

    Spanaren

    är du avstängd? har du belagts med yttrandeförbud?
    själv har jag slutat med att läsa Bildts inlägg – jag läser faktiskt bara kommentarerna till morgonkaffet
    mer strukturerad läsning blev det på den gamla ”goda” tiden då avatarerna var synliga ;-)

    idag blir det privata besök på biblioteket och på ett äldreboende
    för min del

    Sköt om varandra ;-))

  162. charliesjogren skriver:

    helena palena 9:04

    du vill ha stil på språket på denna blogg och ondgör dig över att t. ex hillary2 alltid skriver med små bokstäver

    ta och kolla upp ditt eget inlägg 9:09

    f.ö. sätter du högre tillit till herr carl norberg än till material från human watch v.g. se maggi 9:07

    vad kan man säga annat än ordet BEDRÖVLIGT

  163. Helena Palena skriver:

    hillary: Hur oförskämd får man vara? Som sagt – när man går in på en blogg ska man visa stugägaren respekt och hänsyn. Och du läser nu inte ens vad Bildt skriver! Jag tycker du kan stanna på biblioteket och lära dig hur man ska skriva och hur man ska uppföra sig! Litteratur lär inte saknas.

    Ha en bra dag! Sköt om dig!

  164. Helena Palena skriver:

    Human Watch har inte hela bilden!

  165. Helena Palena skriver:

    Tack Charlie för din observans 9:09! Det var meningen med lilla m…

  166. dukeh3 skriver:

    dagooien:

    Jag har tyvärr lite svårt för att första om du tyckte att den terotoriella integriteten gällde även andra eller inte. Jag kan tycka att den paralell du drar där haltar betänkligt. Visst är det så att många Albaner flydde ur Kosovo efter det att USA ( NATO ) börjat ett angrepp på vad som då var Jugoslavien. Säkerligen var det bla ett resultat av den aktion som VJ satte igång som svar på detta angrepp. Man kan ju också konstatera att det flydde ca 35 tusen SydOsetsier ( ungefär 50% av SydOsetsien ) innan Ryssarna ingrep.

    När du säger att man skall inte stöja folk som bedriver etnisk rensning vem tänkte du då på Tjecker?

  167. mrmhalland skriver:

    Helena,

    Jag håller med dig, trots att jag själv har liten begynnelsebokstav.
    Det har blivit många trender som inte är till gagn för språket sedan människor började kommunicera på internet.
    För att det ska gå snabbare stavar man dessutom medvetet fel oxå.

    Lite amerikanskt fonetiskt.

    1 r8 är större än en mus.

  168. Helena Palena skriver:

    Mr Halland! Har du själv valt den lilla bokstaven undrar jag? Eller, gör wordpress det? Du har i alla fall humor! Oxå brukar jag använda – det är inte det jag menar…

  169. charliesjogren skriver:

    helena palena 9:24

    att det var meningen förstod jag ej men så har jag ju inte heller lika hög IQ som
    t . ex. den mytomspunne dee dee sharp (se 8:15)

  170. hillary2 skriver:

    helena palena

    är jag dig till förtret?
    eftersom denna blogg har så många besökare anser jag att sannolikheten är stor att man här kan läsa flest och mest varierade kommentarer
    vad anser du?

  171. Helena Palena skriver:

    Charlie: Lullaren borde ha en egen blogg! Tröttsamt med hans skryt om unga tjejer. Man kan undra hur gammal han är!

  172. Helena Palena skriver:

    hillary: Man bör väl i alla fall läsa blogg/stugägarens inlägg! Det är väl nummer ett. Jag tror du vill sprida lite SAP-propaganda på kuppen!

    Det här är en hobby för mig. Som att virka eller måla eller baka. Det är bra för spegelneuronerna i hjärnan att göra olika saker. Alzheimer light vill man ju inte ha.

    Det stör mig hur du skriver. Du orkar ju inte ens skriva stora bokstäver!

  173. mrmhalland skriver:

    Helena,

    Jag har valt min lilla bokstav alldeles själv :-)

  174. Helena Palena skriver:

    Mr Halland: Jasså! Det var ju avslöjande!

    Varför har du ingen egen blogg/stuga att välkomna människorna till? Med hurran på spisen, rök i skorstenen och kanelbullar i en korg på bordet…

  175. mrmhalland skriver:

    Helena,

    Jag vet inte om du har något med ungdomar att göra, men när jag ser mina döttrar kommunicera på MSN så kan man spara det och försöka lösa rebusar resten av kvällen :-)

  176. mrmhalland skriver:

    Helena,

    Jag har inget bra att komma med.
    Jag kan bara datorer :-(
    Jag tycker man ska ha en specialitet att dela av sig med på en blogg.

  177. hillary2 skriver:

    helena palena

    jag får IRRITERANDE krypningar i kroppen av vissa kommentatorer här – men det är kanske mitt och inte deras problem :-) ?
    anledningen till mina små bokstäver är att det gör skrivandet lättare för mig – sorry om det försvårar för dig
    vill du att handikappade ska hålla sig undan?

  178. Helena Palena skriver:

    Nu börjar Carl Bildts inlägg om det hemska som skedde 1968 bli urvattnat! Snart kommer ett nytt inlägg och så börjar allt om igen. Ny energi ska till…

    Sån är blogglogiken! I denna värld kan man absolut inte leva på gamla lagrar! Men det kan man nog ingen annanstans heller…

  179. Helena Palena skriver:

    Hillary: Aha – det är problem att trycka på shift för dig! Det hade jag ingen aaaaaaaning om! Du är därmed ursäktad. Handikappade får fri lejd!

  180. tuvalis skriver:

    Den nya världsordningen! Detta uttryck skrämmer mig.
    Jag har kommit fram till att om någon provocerat Saakasvjilli till det blodiga blixtanfallet för att själv vinna på det så kan det vara Ryssland likaväl som USA med bröder. I alla fall har dessa två storpampar fått fördelar ur detta mänskliga lidande.
    Ryssland fick tillfälle att visa framfötterna och USA kan flytta fram sina positioner.
    Dessa ”politiska” handlingar har vållat stort lidande för alla inblandade (utom de styrande)
    EU, USA och FN fördömer inte det mänskliga lidandet och kränkning av mänskliga rättigheter. Det beror på vem som är förövaren huruvida man dömer eller inte.
    Är det den nya världsordningen? I så fall är den väl knappast ny.
    Sverige har just nu också bejakat denna världsordning.
    Vi hade en gång i tiden en neutralitetens politik. Vi var respekterade för detta.
    Vi har haft fred i flera hundra år. Vi har haft lyxen att kunna vara neutrala.
    Är de slut med det nu?

  181. mrmhalland skriver:

    Helena,

    Jag tycker kallpratet har sina poäng också.
    Ibland kommer man fram till att det döljer sig en riktigt trevlig människa bakom de där ”konstiga” åsikterna..

  182. dukeh3 skriver:

    mrmhalland:

    Hurvida Puttin har folket med sig eller inte vet vi visst det. Han är en av de absolut populäraste Ryska ledarna genom tiderna. Det är iofs inte så konstigt. Det han har åstakomit skulle göra vem som helst populär. Att så är fallet är inte svårt att kolla det gör många opinionsundersökningar, och de bekräftas av folk från ryssland jag talar med. Visst beror det delvis på den media bild som presenteras av Putin av en tämligen kontrollerad TV. Men det säger inte allt. Man skall också komma ihåg att Adolf Hitler också var genuint populär under sin tid vid makten. Enligt undersökningar man har gjort så hade han stöd av upp till 80% av tyskarna. Många ryssar är dessutom mycket arga på all dum dum kritik som riktas mot dem från ”väst”

  183. mrmhalland skriver:

    dukeh3 :

    Om det är som du säger så skrämmer det mig.
    Om det Ryska folket beundrar en ledare med all tydlighet har valt sig själv till premiärminister för att kunna fullfölja sina planer att återskapa det Ryska storväldet med våld mot grannar, med en uppenbar riska för storkonflikt och ett nytt kallt krig, så måste det bero på att de är hjärntvättade och/eller att de inte har tillräcklig tillgång till internationella nyheter.
    Ingen normalt funtad människa beundrar någon som riskerar ens eget och alla andras liv.

  184. lillies skriver:

    Förvisso trevligt med historia.

    ”På eftermiddagen återvände chefen för den tjeckoslovakiska nyhetsbyrån plötsligt från Moskva och beordrade att inga nyheter om vad som hände i landet fick distribueras utan hans medgivande.”

    Ja, nu förtiden så har vi ju i väst personer som Clintons rådgivare Mark Penn och Fredrik Federley, som inte tycker FRA skall omfatta svenskar (som om inte svenskar skulle kunna vara delaktiga eller föremål för hot för det som FRA avser att fånga upp).

    Om Penn:

    http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/08/15/AR2008081502825.html

  185. weneedtoknow skriver:

    Josef – för din samling av ”elektromagnetiska monster.”

    Mind Control Waves & Antennas ingår också i arsenalen av teknologier för det ädla syftet, global populationskontroll.

  186. lillies skriver:

    mrmhalland,

    nja, det är lite olyckligt att tala om ”ingen normalt funtad människa”…ryssarna älskade Gorbachov och när han inte infriade deras förväntningar så hatade de honom. Likaså med Yeltsin.

    Och vad menar du med ”hjärntvättad”…det är lite magstarkt att använda det ordet om ett folk som konstant får veta att de minsann tycker, röstar fel, värderar fel saker . Den ryska medelklassen har ökat, vilket innebär att en hel del människor har fått det materiellt bättre. Och detta värdesätts framför allt kanske av de som haft det svårt, speciellt de som kanske drabbades hårdast av den chock terapi som västerländska experter genom bl.a. IMF rekommenderade (som Gorbachov och senare Yeltsin kanske godtroget skulle ha effekter under kortare tid än det faktiskt hade).

    Vidare så är faktiskt censuren (framför allt data censuren) betydligt större i Georgien än i Ryssland..

  187. liraman skriver:

    Den 21 augusti befann jag mig mitt ute på Atlanten som matros på ett svenskt handelsfartyg. Nyheten om invasionen (tre rader TT-text) sattes upp på däckpersonalens anslagstavla av telegrafisten. som komlpetterade de kortfattade nyhetssammandragen med uppgifter han fick från radioamatörer i Tjeckoslovakien. Det var för mig och många den stora händelsen 1968. Men skillnaden nu och då är att då förväntande man sig inget annat av diktaturens kreatur. I dag låtsas vi att Ryssland är en demokrati och låtsas tro att ryska ledare på något sätt skulle gå att förhnadla med. I stället borde vi ta fasta på vad som påpekades i tidiager inlägg – att ryssarna stöder Putin och medvedev fullt ut. Därför är Ryssland 2008 farligare än Sovjet 1968, Dagens Ryssland bör i stället jämföras med Tyskland 1938 – bara 70 år sedan – en imperiehungrig underdog med redan blodbesudlad revanschlusta. Brukar inte skriva under allt som Bildt tycker – men här har han huvudet på spiken.

  188. lillies skriver:

    Sedan kan det nog vara en god ide att hålla i minnet att den så kallade ”intelligentian” (som tillika ofta var exiler) ofta har en lite irriterande vana att bara vara motståndare till allt (betonat ”allt”). Där tycker jag i så fall att den fänglande oligarken khodorkovsky är ett bra undantag om han är uppriktig i sina yttranden om att han avser att undervisa på universitet eller liknande. Även med västliga värderingar skulle han ju vara, milt sagt, rökt på finansmarknanden med sina ”bizniz” i bagaget, men han kan ju för den skull vara kunnnig och ha möjlighet att använda sina kunskaper på ett konstruktivt sätt.

  189. lillies skriver:

    Visst finns det mycket man kan kritisera men det uppstår ett problem när man kritiserar precis allt, speciellt då sådant som även görs i många västländer och det är ju att kritiken inte blir trovärdig, eller till och med framstår som löjlig. Varför skall inte krav på relevans och saklighet gälla när det gäller kritik mot vissa länder?

  190. osciloscope skriver:

    If you hear a non conspiracy theory, its author has been conspiring well to have earned such nomenclatural.

    oscar berven
    (sophist mode)

  191. lillies skriver:

    liraman,

    du måste ha missat intervjuerna som gjordes med en del av de ryska soldaterna som sade sig hellre ha åkt till georgien på semester än komma dit i ett krig. Alla ryssar stöder inte Putin och medvedev ”fullt ut” (i den meningen att de stöds till 100 % i allt vad de säger eller företar sig)…skulle det vara så så skulle inte delar av kabinettet med bla putin agera så ryckigt och oroa sig för att bli ”assassinated”. och den bristande uppfyllandet av en hel del uttalade policy/åtgärder som yttras offentligt av kreml har förmodligen viss förklaring i missnöje i vissa led (och man kan ju inte säga att korrupta politiker eller tjänstemän faktiskt företräder sin uppdragsgivare heller).

  192. smalanningen skriver:

    Tackar sladjan för en bra länk, att läsa krönikor av människor som tänker längre är alltid intressant och nyttigt.

    ”I think that both the Russian and Georgian governments attacked civilians. I blame the governments for this war.”

    Så enkelt är det.

    http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/08/14/AR2008081403048.html

  193. Josef Boberg skriver:

    Hmmm… – We Need To Know – Lite musik till MaktPyramid-MaktElitEländet IT-smog mm skadar ju aldrig… – så taaack för länken !

    Lillies – Ifall jag ej minns fel så skrev Du för en kort tid sedan någonting om att Din hälsa ej var helt OK. Jag kommer ej ihåg vad det för slags tillkortakommanden – men jag kommer ihåg att jag då undrade över ifall Du hade mer eller mindre akut brist på essentiellt magnesium, men jag hann ej att kommentera om den saken just då.

    Ifall Du känner för att en smula sätta Dig in i essentiellt magnesiums betydelse – för att wåra fysiska kroppar skall ”gå som urverk” – kan Du finna en del om det på
    http://josefboberg.wordpress.com/2008/04/13/mg-brist-stress

  194. bestofmankind skriver:

    maggi 8:31

    Jaså, M Ulvskog avsätter folk för att skriva på bloggen, shit också, och jag som gör det alldeles gratis. :-))))

    Förresten hur många signaturer har du använt/använder själv? För att det finns nog ingen som tror att du som maggi har varit borta från bloggen i ett (?) år utan att skriva under annat namn. Men för all del spelar ingen roll hur många du använder, det är inläggen som räknas, dina brukar vara osakliga.

    En sak till är du en sat-kärring eller en sur-gubbe? Jag tippar på det sista….men…never mind…strunt samma.

  195. bestofmankind skriver:

    Helena,

    Små bokstäver på min signatur beror på att jag trodde att det inte gick att bland båda små och stora bokstäver – som när man öppnar ett nytt email adress på gmail eller yahoo. :-)

  196. lillies skriver:

    christiers,

    om pyramiden…det beror givetvis på vad man har i toppen, och hur man hanterar situationen när toppen inte begriper sin egen brist. En finansiell infrastruktur där alla mer eller mindre garanteras att tjäna pengar snabbt har oftast den inneboende svagheten att det brukar vara svårt att effektivt försvara/säkra sina tillgångar.

    Man kan ju jämföra med FNs kritik om sistone där Sverige kritiseras för att inte ge rättsligt stöd till samerna (varför skall staten tillhandahålla stöd i en situation där alla andra hänvisas till de allmänna reglerna för civil process? D.v.s. otur för dig om du inte har råd att ingå i en process gällande oklart rättsläge), eller kraven på utbildning för romer (trist att det skriks om diskriminering om de hämtas av polis till skolan, vilket tyvärr ofta är fallet då det verkar som att en hel del av föräldrarna tycker det är viktigare att barnen *tjänar* (ofta genom tiggeri eller halvorganiserade småbrott) pengar än går i skolan.

  197. lillies skriver:

    Mer om pyramiderna…och de mer obskyra kanske. Nýligen så tillkännagavs att de avser att förbjuda utlänningar med skulder i Ryssland att komma in i landet. Udda men kanske förståeligt om de har problem med folk som erbjuds skuldreducering mot att de utför brott i landet. En företeelse som säkerligen förekommer i väst-uropeiska länder likaså, att man binder upp folk med generösa spelkrediter eller bjuder och ställer upp på en hel del annat och sedan kommer någon och förväntar sig en *tjänst* för ”allt vad vi har gjort för dig/du har fått”.

    Och ibland kanske inte ens *skulden* har någon grund i verkligheten heller.

  198. lillies skriver:

    Nä josef, jag vet inte om det har något med magnesiumbrist att göra. Jag har fel på sköldkörteln som bl.a. påverkar hur hormonet THS produceras i hypofysen. Först fick jag diagnosen depression F 1. 64 då de har samma symptom men efter några år av laborerande med olika antidepressiva så gjorde man utökade tester och då upptäcktes det här. Symptomen är alltså lika (man blir in i h-e trött) och nyligen läste jag att omkring 20% av de som får diagnos depression har det här felet. Vad det beror på vet jag inte, och det är kanske mindre viktigt att veta.

  199. lillies skriver:

    Fast jag kan inte säga så mycket kanske om den initiala ”feldiagnosen”. föutsättningarna vid tidpunkten passade förvisso in och det kanske var något moment av att ”gå in i väggen” som utlöste mitt sköldkörtelfel. Det är tydligen något som, liksom många andra sjukdomar som t. ex. diabetes där kroppen slutat producera ett annat hormon, kan utlösas vid t. ex. svår stress eller dylikt.

  200. Josef Boberg skriver:

    Lillies – Vet då att just depression mycket framgångsfullt kan behandlas med ett intag av ca 700 mg essentiellt magnesium per dygn – och då helt befriat ifrån biverkningar – som ju ALLA antidepressiva läkemedel ger – och en del så allvarliga att det är tveksamt om ej depressionen som sådan i sig självt är mycket ”snällare”.

    Personligen så skulle det ej alls förvåna mig – ifall Du fick sköldkörtelproblemen som en biverkning av medicineringen som sådan, tyvärr tyvärr…

    Hur som med det – så skulle jag i Ditt ställe be min husläkare om att få en magnesiumprovtagning gjord. Vet då att mg-halten i blodet ej säger ett skvatt om magnesium-spegeln i kroppen som helhet.

    Med andra ord så MÅSTE vävnadsprover göras för att kolla mg-halten i kroppen. Det här kan vara lite problematiskt att få en ”vanlig” läkare att inse – men det går !

  201. mararh skriver:

    lillies
    Jag ber om ursäkt att jag lägger mig i. Jag vet inte grunden till din och Josefs diskussion, men jag ser att du nämner gå in i väggen och sköldkörteln. Känner du till att det i bakgrunden kan ligga borrelia? När jag såg era inlägg drog jag mig till minnes ett par artiklar jag läst.

    http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article2966790.ab

    (Tips! Läs även kommentarerna till ovanstående länk)

    http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article1229269.ab

    MVH
    Mararh

  202. mararh skriver:

    Jag ser att min kommentar riktad till lillies kl 6:47 inte har kommit in. Med kursiv text står det att ”Din kommentar väntar på moderering”. Kanske är det för att jag kopierade in två adresser. Jag prövar igen, men den här gången med endast en adress. Min fråga till dig i den kommentar som ännu inte kommit in i bloggen är:

    ”Känner du till att det i bakgrunden kan ligga borrelia? När jag såg era inlägg drog jag mig till minnes ett par artiklar jag läst.”

    http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article2966790.ab#abArticleComments

  203. mararh skriver:

    Lillies
    Min tidigare kommentar var riktad till dig. Ledsen att det inte framgick ;)))

%d bloggare gillar detta: