Mörkt väder över Europa

Dimman rullade in från Östersjön, så när helikoptern kom ut ur Norrtäljeviken gick det dessvärre inte längre. Vi kom aldrig fram till Söderarm.

Men det blev en nyttig och trevlig kväll med Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier i alla fall. Det finns mycket att diskutera om just nu.

Nyheterna från Tbilisi är mycket oroande. Det ryska tillbakadragandet dröjer och dröjer – nu sägs att det skall inledas vid lunchtid i morgon.

Men tydligt är att man i realiteten har kluvit landet genom att kontrollera hela området kring Armenien. En alldeles avgörande järnvägsbro har sprängts.

Det drabbar inte bara Tbilisi – dess försörjning kan mycket snabbt bli mycket problematisk. Vi kan komma att behöva en luftbro.

Denna järnväg är också Armeniens väg till hav och hamn. Och nu har Azerbaijan tvingats inställa den oljeexport som normalt går på denna järnväg till hamnen i Poti.

Det är mörkt väder som sänkt sig över Europa.

95 Responses to Mörkt väder över Europa

 1. Helena Palena skriver:

  Vi får hoppas att det inte snart är Natt klockan tolv på dagen…

  Tyskland är ett stort och mäktigt land och har nog lite att säga till om när det väl kommer till kritan! Som tur är!

 2. knightone skriver:

  Mörkt väder?

  Mjo… meteorlogerna säger att det regnar ned ryska pass på Krimhalvön.

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ukraine/2575421/Russia-distributing-passports-in-the-Crimea.html

 3. Bo W. Höglund skriver:

  Och vad är det som kommer marscherande efter barnvagnen nedför trappan?

  Eisenstein hade en viss förmåga att kunna fånga den ryska själen!

 4. warszawa1944 skriver:

  ja ja den pipeline var ”död” sedan ryssarna invaderade.,
  fövånande var dock idag att höra Putins alierade…Merkel tala om att Georgien ska vara med i NATO…
  det var dagens nyhet…men oxå att denne Sjakshvilli trots att han tuggar på sin slips i tv sändning så är han bra taktiker….Abchasien och Ossetien var ändå förlorade…

 5. warszawa1944 skriver:

  ryssarna kommer övervintra i Georgien…
  de vill tvinga bort Sjakashvili…samtidigt kommer de uppmuntra oppositionen till impeachment…

  1. var kommer gränserna att dras?

  2, demilitiserade zoner..? var? vilken status kommer Ossetien -Abchasien få?

  3. vilka länder kommer ingå i fredsstyrkan?

  4. Ryssland måste godkänna allt….

 6. mararh skriver:

  Jag kan inte låta bli att assocciera till Sagan om ringen, Sauroman och det stora mörkret.

 7. maggi skriver:

  ”Den ryska viljan och ambitionen att påverka närområdet genom energiargumentet har samtidigt blivit tydligare. Beroendet av rysk energi används som ett påtryckningsmedel mot dessa länder, liksom vissa handelssanktioner. Det är tydligt att den ryska politiken förs med instrument som söker utnyttja ländernas beroendeförhållande till Ryssland snarare än att utveckla ömsesidigt fördelaktiga relationer.”

  Är det riktigt att låta Mord Stream få fullfölja sina planer på en pipe-line i Östersjön? Nej och åter nej. Vi har nu sett tillräckligt av vad galningen Putin har för en agenda. Nu vill jag ha ett rungande nej, till dessa planer. Vi skall inte placera hos i en så farlig beroende position gentemot Ryssland. TILLÅT EJ DENNA PIPELINE I ÖSTESJÖN.
  Nu gäller det att vidtaga alla försiktighetsåtgärder. Denne Putin, kan ingen lita på!!!

 8. Helena Palena skriver:

  Saakasjvili är också brutal. Han slog med brutalitet ned folkliga demonstrationer i november förra året.

  Georgien är rubinen i Sovjetunionens krona. Georgien är en hybridregering – en blandning mellan det auktoritära och det demokratiska. Misja är ingen ängel – han ser om sitt hus och sina likars hus.

  Varför håller han sina tal på engelska inför fattiga ryssar och gergier???

  Bor han redan i en satellit till Washington?

 9. fairymary skriver:

  Helena Palena!

  Gräddar Du Ditt tunnbröd på järnhäll eller stenhäll?

  Ursäkta kära meddebattörer denna off-topic fråga……

 10. actaestfabula skriver:

  Är det någon här som förstår Putins taktik?
  Jag trodde att han skulle slå en kil in i EU genom att låta Sarkozy få ta äran åt sig för stilleståndsavtalet och Merkel några pluspoäng efter mötet med Mevedev.
  Men alls icke.
  Putin har spottat på Sarkozy genom att visa att avtal som han (Sarkozy) förhandlar fram är inte värt en kopek.
  Medvedev gjorde Merkel så arg att hon direkt lovade stödja Georgiens NATO-ansökan.
  Den ende av Putins apologister som döljer sig i vassen är Berlosconi. Men det kan ju inte räcka långt.

  Kan kejsarvansinnet ha börjat bryta ut så sakteliga???

 11. lennartp skriver:

  Det må vara oväder i Europa för tillfället, och en känsla av missmod över att kalla kriget skulle vara tillbaka.

  Men jag kan inte göra mig fri från känslan av att det här i grunden är ganska enkelt att hantera. Och att vi sällan har haft bättre förutsättningar för att rida ut stormarna på ett framgångsrikt sätt.

  Vad vi ser, är inget konstigare än en auktoritär ledares försök att återupprätta det tredje ryska riket. Efter en mycket lång historia av en stort ryskt imperium som på olika sätt lagt diverse folkgrupper under sig. En landmassa som är enorm, men med förvånansvärt liten befolkning och förvånansvärt mycket undertryckta problem och frustrationer. Som man med hårda nypor försöker manövrera, med det enda syftet att fortsatt hålla dem under det stora imperiets makt. Som inte är så stark som man kan tro.

  Det finns alltid en inneboende grundläggande svaghet i en auktoritär regim. Demokratier har alltid genom historien visat sig vara enormt överlägsna i alla avseenden, inte minst i att befolkningen ges möjlighet att leva fritt och vara delaktiga i samhällsutvecklingen – rentav vara grunden för den. Detta skapar välstånd, energi och en enorm mängd inititativkraft, som har sin grund i den stora mängden fria människors fria tänkande och handlingskraft. En värld byggd på förtroende mellan människor.

  Om vi – som tack och lov lever i en västvärld med djupt rotade demokratiska traditioner – agerar intelligent och eftertänksamt och inte skapar onödiga problem eller konflikter, så kan vi fortsätta att skapa lugna, goda och vänliga relationer mellan oss människor, oavsett var på jorden vi råkar leva. Kanske kan vi i framtiden också få se mera av förtroende mellan världens olika folk.

  Jag ställer mig frågan om den ryska federationen egentligen har någon framtid. Om man bygger upp sin identitet på imperiebyggande, hot mot omvärlden, och gamla stormaktsdrömmar – när realiteten är betydligt mera modest – så är nog verkligheten att ens grundvalar är väldigt svaga. Historien har visat hur livskraftig en regim är, som försöker bygga på människors känsla av att vara förtryckta och missförstådda, och som alternativ erbjuder ännu mera förtryck och missförstånd.

  Vi i västvärlden har gjort misstag – ibland ganska grova – och betett oss oansvarigt emellanåt. Men vi är alla människor, och så länge vi är öppna för varandra och kan diskutera och prova olika lösningar, så har vi en väg framåt.

  Så låt oss inse att demokratin är framtiden, inte bara för västvärlden.

 12. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – LennartP – Apropå Din slutmening ovan: ”Så låt oss inse att demokratin är framtiden, inte bara för västvärlden.” – slut citat.

  Så sant som det är skrivet – ifall Du med demokrati menar reellt folkstyre. Mer om vad jag menar med folkstyre på
  http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/14/demokrati

 13. Helena Palena skriver:

  Vackra Mary: Ugnen har järnhäll inlagd på stenhällen. Järnhäll är bäst. Leder värmen och sliter inte på stenarna. Man behöver inte elda lika hårt.

  lennartp: Vad vi ser är en kraftmätning om olja och gasledningar i Kaukasus och alls inte så lätt att lösa som du tycks tro vid ditt svenska köksbord.

  Men Josef har rätt – Varför ska vi kriga?

 14. fairymary skriver:

  Helena!

  ….hmm…..då hade mina förmödrar gjort ett klokt val…..vi gräddade på järnhäll…….tack!

 15. Helena Palena skriver:

  fairymary: Kvinnor kan! En mora i Dalarna daskade en brödspade i ändan på Gustav Vasa. Men det var då…

  …det svenska stålet biter!
  vik undan moskoviter!

  Och det var också då!

 16. karrman skriver:

  lennartp

  Håller med dig att den Ryska federationen inte har någon långsiktig framtid om de försöker bygga ett nytt imperium genom militärmakt och energitillgångar.

  Vad man kan fråga sig är hur stor potentialen är att bygga upp en ny rysk politisk identitet som inte grundar sig på territoriell expansion? Kan för lite om rysk kultur för veta om det är möjligt. Med Rysslands unika och mångfasetterade kulturarv kan man tycka att det borde inte vara omöjligt. Torde dock kräva en oberoende kultursfär med rätt att kritisera makten.

  Man måste också komma ihåg att ett auktoritärt Ryssland kan ha gemensamma intressen med omvärlden. Det gäller t.ex. kärnvapenspridningen.

 17. maggi skriver:

  Hoppat i galen tunna……………………….

  I en fråga har Ryssland redan drabbats av en välförtjänt rekyl. Polen och USA har nu snabbt kommit överens om villkoren för det antirobotförsvar som planerats i Polen och Tjeckien. Tio robotar med huvuduppgift att skydda mot missilangrepp från ”skurkstater” som Iran, skall baseras i Polen. Men förhandlingarna har dragit ut på tiden därför att Polen haft många motkrav. Kriget i Georgien har emellertid fått allt att lossna. Nu är USA och Polen rörande överens om missilförsvaret.
  Premiärminister Putin skär tänder, för i hans ögon är missilförsvaret riktat mot Ryssland. Han anser att missilförsvaret kan rubba ”terrorbalansen” genom att skjuta ner ryska kärnvapenrobotar som avfyras mot Västeuropa. Men ett missilförsvar med tio robotar kan omöjligen hindra ett massivt kärnvapenanfall mot Väste

  Argumenten låter som ett kusligt eko av det kalla kriget. I dag är det svårt för många av oss att förstå att Moskva kan oroas av misstanken att ryska robotar skulle kunna hindras från att bomba sönder Västeuropa till en askhög. Det är väl snarare vi som utgör måltavlan som borde känna oro

  kloka ord från vesrmanland lt

 18. foretagsledare skriver:

  Bra att vissa politiker vaknar upp över aktuella hotbilder.

  Vad som är mer beklagansvärt är att politiska kollegor uppträdde som fega råttor när förre försvarsministern sa ifrån gentemot Anders Borgs inblandning i försvarsanslag & struktur.

  Detta kommer att ligga som en våt filt så länge denna regering består.

  Inga partikamrater fanns vid Odelbergs sida när han påpekade det vi i dag ser som nödvändig satsning på svenskt försvar.

  Omogna kollegor som partikamrater & alliansvänner är det enda som framskymtat.

  Tolgfors springer med sin försvarsportfölj som är tommare än någonsin.

  Sverige gör mynt av att vi kan skicka 10 st fredsobservatörer till Georgien !!!

  Varför inte låta brottaren Ara Abrahamian ta vägen förbi Georgien när han ändå bevisligen är en svensk som förmår agera mot korrupta etablissemang, där hela etablissemang inklusive Pelle Svensson misslyckats.

  Han kan säkert göra lika mycket nytta ensam som de tio skolbänksofficerare som finns hemma i trygga Sverige.

 19. tuvalis skriver:

  Jag förstår fortfarande inte vad Saakasjvill hade i Ostessien att göra? Ett grymt blixtanfall som fått stora konsekvenser. OCH VARFÖR INTE BILDT FÖRDÖMER DET?

 20. tuvalis skriver:

  ”Ett stort mörker över Europa—” Vad ska vi med en så deprimerad utrikesminister till?

 21. knightone skriver:

  Detf inns inget motstycke i historien jämlikt den Ryska ockupationen av en demokratisk stat som vi nu ser i praktiken… förutom nazi-tysklands ockupation av vissa europeiska stater då.

  Ryssland styrs av galningar.

 22. carlnorberg skriver:

  Makalöst märkliga slutsatser i tråden!

  Vad är de reala handelsekonomiska konsekvenserna av detta förlopp hitintills?

  Vem har förlorat vad, och vem har vunnit vad?

  Kirschbörsens möjligheter att sälja gas eller olja ifrån detta område i annan valuta än dollar har kraftigt beskurits.

  Detta gynnar inte Ryssland, Putin eller Iran, eftersom denna råvaru börs ägs av Ryssland och Iran.

  Vem har vunnit på detta?

  Dollarhegemonin har temporärt lyckats bromsa hyperinflationstendenserna, dollarvalutan har därvid stärkts.

  Man har i detta köpt sig tid för bättre planering.

 23. karrman skriver:

  The Economist har en intressant artikel om konflikten:

  A scripted war

  De skriver:

  ”One thing which almost all observers agree on is that Mr Saakashvili made a catastrophic mistake by walking into the Russian trap. As Carl Bildt, Sweden’s foreign minister, puts it: “When you have a choice between doing nothing and doing a stupid thing, it is better to do nothing.” But Mr Saakashvili, a compulsive risk-taker, did the second. Even now he is defiant: if the clock were turned back, he says his response would be the same. “Any Georgian government that would have done differently would have fallen immediately,” he says.

  Mr Saakashvili bears responsibility for mismanaging disputes between Georgia and the enclaves, pushing them firmly into Russian hands. Yet his mistakes and follies notwithstanding, Russia’s claim that it was “enforcing peace” is preposterous. Despite the terrible atrocities which both South Ossetia and Abkhazia suffered in the early 1990s from the brutal and nationalist government of the Georgian president, Zviad Gamsakhurdia, South Ossetians got on with the Georgians much better than the Abkhaz did. They traded heavily in a smugglers’ market (which Mr Saakashvili shut down in 2004) and lived alongside each other peaceably.

  “Georgians always helped me and I don’t feel any pressure now,” says a South Ossetian woman who got trapped in Gori after the Russian attack. This is not a comment frequently heard in Abkhazia. Mr Saakashvili’s nationalistic approach to separatist conflicts certainly did not help, but had it not been for Russia supporting South Ossetia’s corrupt regime, the two sides would not have gone to war. And instead of containing the conflict Russia deliberately spread it to Abkhazia.”

 24. carlnorberg skriver:

  Så det oundvikligt kommande steget, måste förr eller senare bli ett angrepp emot Iran ifrån Amerikansk sida. Detta är en faktisk sakomständighet om inte valet blir att kollapsa hela den Amerikanska ekonomin.

 25. sverigevsitalien skriver:

  Är det inte dags att omvärdera säkerhetsanalysen? Själv sätter jag inte min fot i Sverige förrän det blir ordning och reda:

  Följ min exil:

  http://sverigevsitalien.wordpress.com/

 26. carlnorberg skriver:

  Ryssland har hitintills enbart förlorat på allt som förevarit i denna konflikt, det är kanske något värt att beakta?

 27. Helena Palena skriver:

  Jag sätter en femma på att USA snart går in i Iran! Carl Norberg du har nog tyvärr rätt!

  Företagsledarens kommentar var kul att läsa. Ja, tänk vad mycket vi kan vid våra trygga svenska köksbord…

 28. Helena Palena skriver:

  svi: Ja, håll dig där nere du….

  Kan ju vara kul för dig att veta att Berlusconi kommer att backa upp Putin om det hettar till på riktigt!

 29. Helena Palena skriver:

  svi: Som du vet så har ju vi svenskar alltid längtat till Italien dessutom!

 30. sverigevsitalien skriver:

  Och vad grundar du det på HelenaPlena, du vet om att amerika har 2 stora marinbaser i Italien? Håll dig du till Blommorno, och för övrigt var det rätt av ryssland att trycka till georgien!

 31. charliesjogren skriver:

  foretagsledaren

  din analys av ett starkt svenskt försvar mynnar ut i en tillbedjan att vi snarast får se följande utomordentligt kunniga personer vid makten
  vill vi ha det så?

  morgan johansson
  lars ohly
  peter eriksson
  berit andnor
  maria wetterstrand
  per nuder
  leni björklund
  ylva johansson
  ibrahim baylan
  tommy söderberg
  morgan pålsson
  kjell öhman

 32. carlnorberg skriver:

  Jag hade bommat företagsledarens inlägg sorry!

  Kärnfullt och bra, påminner om en annan skribent med signatur F.S.

  Slutledningarna som dras av andra i emotsatt riktning, belyser sig själva nog.

 33. Helena Palena skriver:

  svi: Det har citronerna och rosorna viskat till mej!

 34. mararh skriver:

  foretagsledare
  Misströsta inte efter alla kritiska kommentarer. Jag anser att du har många poänger i det du skriver. Mikael Odelberg var den kraftkarl som borde ha suttit kvar vid rodret. Även jag var förvånad att Anders Borg fick vinna den matchen.

 35. bestofmankind skriver:

  SVD, mån 18 aug. sidan 6:

  ”Bildts plan återvände tomt

  Det svenska regeringsplanet flög i måndags tomt ut från Georgiens huvudstad Tblisi efter ha lämnat av utrikesminister Carl Bildt. Samtidigt väntade svenskar på att evakueras med buss till samma destination, Armeniens huvudstad Jerevan. UD anser inte att planet behövdes för svenskarna.

  – Regeringsplanet är inget instrument som vi använder, normalt sett. Om det inte står alldeles uppenbart klart att det inte finns något annat sätt, säger Fredrik Jörgensen, chef för Utrikesdepartementets konsulära avdelning till SR Ekot. (Josef el Mahdi)”

  SLUTSATSEN:
  Vanliga folk bör inte räkna med att få åka regeringsplanet någon gång, inte ens i händelse av krig tyvärr.

 36. carlnorberg skriver:

  Alla kritiska kommentarer?

  Skulle herr Sjögren tilltalas i pluralis majestätis?

 37. bestofmankind skriver:

  In short…..regeringsplanet is a restricted property, for VIP´s only!

 38. bestofmankind skriver:

  Som vanligt, mycket bra analys av carlnorberg 9:53.

  Jag undrar om Anders Borg tänker i samma bana. Om han gör det, spelar väl ingen roll ändå, Carl Bildt kommer inte att lyssna på honom i alla fall.

 39. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Hur i helvete skall världen kunna bli en plats för fred för vanligt folk = humana MedMänniskor = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i ALLA länder – när ej ens kommentatorerna – här på Carl Bildt´s blogg – hart när ej gör något annat än spekulerar i olika tänkbara krigsscenarier ?

  Kvar finns väl då bara att hoppas på att det finns någon/några politiker som har förmågan att tänka/prata/skriva i möjliga fredsscenarier.

  Jag hoppas innerligt på att bl a Carl Bildt är en av dom som har sådant förnuft i stora mängder ! Det lär bli användbart, troligast… :-) – av kommentarerna här att döma.

 40. soli01 skriver:

  charliesjogren – Din lista var inte något att direkt gäldjas åt. Bra att det finns människor som tänker längre.:-)
  Norberg har en poäng när det gäller Ryssland – förloraren är mycket troligt den som nu ockuperar annat land.

 41. foretagsledare skriver:

  Var inte brottaren Ara Abrahamian från den Georgiska regionen med Armeniskt ursprung ? (enl. mitt inlägg kl.9.11)

  Han om någon skulle kunna koppla ett nacksving… för det är ju det vi efterlyser eller ?

  Möjligtvis inte Tolgfors som stannar hemma i papegojaburen & tränar på frasen ”Sveriges beredskap är god” till Anders Borgs förnöjsamhet…

 42. charliesjogren skriver:

  den lilla näbbgäddan verkar i vanlig ordning hugga på allt

  tänk att en mänska kan ha en så konstant otrevlig framtoning

  och påstår sig dessutom vara egen företagare, antagligen en egen kiosk

 43. soli01 skriver:

  Josef Boberg – människan har väl alltid spekulerat och är något som vi får leva med. Vad skulle hända om vi slutade med nämnda?
  Tänk om man spekulerar så det i slutänden kan bli en förbättring för någon? Du verkar inte gilla att det spekuleras!:-)

 44. carlnorberg skriver:

  Vem är näbbgäddan som påstår sig vara företagare?

 45. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Soli01 – Apropå Din kommentar ovan: ”Josef Boberg – människan har väl alltid spekulerat och är något som vi får leva med. Vad skulle hända om vi slutade med nämnda? Tänk om man spekulerar så det i slutänden kan bli en förbättring för någon? Du verkar inte gilla att det spekuleras!:-)” – slut citat.

  Jag är en stordiggare av spekulationer, vekligen… – men varför i helvete skall det vara sådan djävla ”slagsida” i kommentarerna här – avseende att spekulera i möjliga krigsscenarier ?

  Igen – hur faen skall det någonsin kunna bli fred i världen – och dom allra allra flesta ENBART spekulerar i krigsscenarier ?

 46. soli01 skriver:

  Josef Boberg – visst kan det ligga ”en hund begraven” i vad Du säger. Men hur styra detta? Vissa spekulerar i vädert, bilens inverkan på miljön etc. Så att styra ”krigssidan” synes inte vara fruktbart.:-)

 47. bestofmankind skriver:

  charliesjögren

  Och du är nog den som mararh påstår några dagar sedan – intagen på psyket som får
  surfa och använda internet, helst Carl Bildts blogg.

 48. foretagsledare skriver:

  småfolk som inte klarar av att argumentera, varken genetmot ironiska inlägg eller gentemot faktakunskap, använder sig av slaskhinkar med invektiv som ex.vis ”näbbgädda” – att de dessutom inte förstått sin egen bundenhet till jantelag gör inte förhållandet bättre.

 49. bestofmankind skriver:

  Rättelse av min 12:42, skall vara:

  charlisjögren,

  Är du den som mararh påstår några dagar sedan – intagen på psyket som får surfa och använda internet helst Carl Bildts blogg???

 50. jeandebeaumont skriver:

  SOME QUESTIONS TO CARL BILDT

  In addition to the weather reports and other observations, it would be interesting if Carl Bildt or his staff could provide some concrete answers to the following questions (if already reported in the Swedish press, please bear with me):

  1. What has been the outcome of UD/SIDA’s investment in Georgia in the past years (SEK 71 million in 2007, inluding SEK 27 for ”Mänskliga rättigheter och demokratisk samhällsstyrning”). Was the money well spent?

  2. What advice, if any, has UD given the Georgian government in the past 10-15 years on how to handle South Ossetia and Abkazia – each province with its own language and culture (since 1992 also its own flag and a pro forma government)?

  3. Has UD attempted to warn President Saakashvili about his naïve provokations of Russia since 2003 (ref. Bildt’s alleged friendship with him, the Stockholm-based SE embassy, and Bildt representing Sweden at OSCE and at EU/Brussels)?

  4. Has Sweden played any concrete role in calming down the conflict? Has Sweden tabled any bilateral or multilateral proposal on how to secure and rebuild Georgia, and on whether the country should lie low on its NATO and EU aspirations?

  5. Will Sweden apply any lessons from the Russia-Georgia conflict to its cooperation with Ukraine, and to its own security/defence and foreign policy vis-à-vis Russia?

  Thank you.

 51. karrman skriver:

  Det man måste fråga sig hur man ska tolka Rysslands beteende i Georgien.

  Innebär det att Ryssland bestämmt sig för att konsekvent bedriva en politik för att återupprätta imperiet? Är Georgien bara början på en rad av konfrontationer mellan Ryssland och dess grannländer?

  Inte nödvändigvis. Stämmer premissen att Ryssland vill fortsätta att integreras med väst då är en sådan politik inte möjlig. Helt klart är att Ryssland vill bestämma på vilket sätt de vill integreras och inte slavisk vill följa påbud från omvärlden. Utmaningen blir därför – om premissen stämmer – att utforma en politik där Ryssland inte har bestämmanderätten över sina grannländer, men där Rysslands intressen ändå är tillgodosedda.

  Givet premissen tror jag inte det är omöjligt. Ryssland måste visa att Georgien var ett undantag och inte början av en konsekvent politik.
  Om premissen är falsk så kan Ryssland förberedda sig på en framtid i isolering, vilket de har inget att tjäna på.

 52. solsburyhill skriver:

  Georgien – bara ytterligare ett drag på schackbrädan.

  Alltmedan Georgiens attacker i Sydossetien ses som en katastrof för den georgiska befolkningen i ljuset av ryssarnas kraftiga motanfall och tillika ett bakslag för USA och dess ambitioner kring Kaspiska Havet, finns det ett annat sätt att betrakta detta scenario på.

  För det första så är det fullkomligt oväsentligt för makteliten (innefattande Brzezinski och Soros) ifall deras handlingar åstadkommer lidande för den georgiska befolkningen. Denna faktor tas inte ens med i beräkningarna på planeringsstadiet.

  För det andra, om man riktar sin blick på de krafter som kontrollerar USA OCH Ryssland OCH Kina OCH den Europeiska Unionen OCH Israel, så har allt egentligen fallit ganska väl ut hittills. Man har nu lyckats åstadkomma en miljö som bäst kan kännetecknas av fientlighet, oro, rädsla, och misstänksamhet.

  Brzezinskis vid det här laget tämligen kända plan for Eurasien och Kaspiska Havet utgör endast en del av schackbrädet vad beträffar USA. På en högre nivå är USA inget annat än ytterligare en pjäs att spelas ut gentemot Ryssland, Kina, Iran och andra för att uppnå det slutliga målet att upprätta en tyrranisk världsordning.

  Vad vi ser i denna del av “världen” beträffande manipulatörer och manipulerade är enbart olika nivåer av ”brickor” som manipulerar andra ”brickor” för att främja maktelitens yttersta strävan till fullkomlig kontroll.

 53. jeandebeaumont skriver:

  Karrman,

  You are raising some good points. However, Russia is unlikely to say outright what its objectives or intentions are. I think that Europe including Sweden should recognize Russia’s own security needs (as you say, ”där Rysslands intressen ändå är tillgodosedda”) – so far threatened by the U.S. missile project, furthet NATO expansion, even NATO’s presence in Afghanistan, etc.).

  Russia’s (over-) reaction on Georgia may not necessarily be ”början på en rad av konfrontationer”, unless Ukraine and Georgia join NATO. It is as much up to USA and the European Union to set the tone. And it is up to some countries to stop lecturing Russia on various finer points of our definition of democracy.

  ”… så kan Ryssland förberedda sig på en framtid i isolering, vilket de har inget att tjäna på.” – Neither has Europe, nor USA although for different reasons. Europe must look to Russia as a major trade partner and energy supplier. USA must work with Russia (and China) to control the arms race, a nuclear Iran, as well as other issues with global implications that Europe is yet unable to master.

  In the increasingly multipolar world, I believe that the EU must separate its security and foreign policy (once it actually formulates one) from U.S. policies.

 54. dukeh3 skriver:

  karman:

  Jag tror inte att det finns något tvivel om att Ryssland är intresserat av att samarbeta med resten av Europa. Den springande frågan är hurvida resten av Europa är intresserat av att samarbeta med Ryssland. US verkar göra sitt absolut bästa för att se till att det samarbetet havererar. Samtidigt som vårt politiker verkar lida av batterd housewife syndrome. Tack och lov har Ryssarna äntligen visat ryggrad. Man har visat att man kommer att försvara sig mot angreppen. Skall bli spännande och se om våra politiker vågar visa ryggrad och försvara Europeiska intressen gentemot USA, eller inte. Jag är inte för hoppfull.

 55. Helena Palena skriver:

  tuvalis: Så rätt du har!

  karrman: Du har en bra poäng i att vi ska ha med Ryssland utan att dom behöver tappa ansiktet på kuppen. Men, läs tuvalis och inse att det nog handlar om dom osynliga aktörernas spel. Det är pengarna som talar!

 56. jeandebeaumont skriver:

  Dukeh3,

  Midt i prick :-).

  One could even speculate if the Bush administration, pervesely, is seeking to drive a wedge between Brussels and Moscow – ‘divide and rule’.

  Mind you, I am an admirer of the United States on many accounts, but not on the government’s track record in 2001-2008.

 57. karrman skriver:

  jeandebeaumont

  Problemet är att Rysslands agerande i Georgien fordrar ett svar från omvärlden. Ryssland har inte bestämmanderätten om vem styr i Georgien.

  Saakashvili har begått allvarliga misstag, men han är ändå den valde presidenten oavsett vad Ryssland anser.

  Medvedev/Putin och Saakashvili måste förmodligen träffas och rensa luften.
  Annars tror omvärlden att Ryssland fallit tillbaka till gamla vanor.

 58. Helena Palena skriver:

  Carl Bildt har snart 3,5 miljoner besökare. Det är många som inte skriver något. Bara läser och tänker och skulle nog vilja kommentera men dom får inte, dom törs inte…

  Kanske tur att inte alla kommenterar för då brakar väl bloggen ihop. Varför är avatarerna borta? Ganska skönt tycker jag dock – det räcker med orden!

 59. solsburyhill skriver:

  För er som är intresserade av varför marknaden inte reagerat på så sätt som man kanske skulle förväntat sig i den ström av negativa signaler som under en längre tid får anses ha kännetecknat marknaden, hänvisas till en intressant artikel i ämnet.

  http://www.webofdebt.com/articles/wag_the_dog.php

 60. Helena Palena skriver:

  solsburyhill: Orkar inte lläsa! Kan du sammanfatta i två meningar vore jag tacksam! Uppskattar ditt skrivande annars…

 61. foretagsledare skriver:

  Man kan ju undra om Medvedev går i otakt med Putin ???

  Det var ju Medvedev som tidigt lovade ett tillbakadragande.

  Måhända det är Putin som ger kontraorder till militärledningen i Ryssland ?

  Givetvis fungerar säkert rollfördelningen Putin-Medvedev, men utåt sett framstår Medvedev som en marionett för Putins Ryssland.

 62. mrmhalland skriver:

  Jag har missat det där med den sprängda tågbron.
  När hände detta, före eller efter att fredsplanen skrevs under ?

 63. Helena Palena skriver:

  foretagsledare: Det spelar nog ingen roll vem som styr – förortskillarna gör nog så gott dom kan!

  Och så är dom ju lika korta – lättare att samarbeta när man kan se varandra i ögonen och ingen behöver höja eller sänka sin blick.

  Ryssland har satt ner klacken – dom demonstrerar och gör som dom vill.

 64. karrman skriver:

  Notera också att USA och Ryssland inledde en strategisk dialog i april.

  Det innebär att amerikanarna med Gates/Rice varit inriktade på att starta ett nytt samarbete med Ryssland i och med att en ny president tillträder.
  Finns säkert motståndare till denna dialog i både Ryssland och USA.

 65. charliesjogren skriver:

  foretagsledare 12:50

  den som minns dina inlägg från tidigare vet att du är en liten socialdemokratisk provokatör som då och då försöker framstå som borgerlig

  som vanligt avslöjar du dig sjäv genom att angripa ordval som ”näbbgädda” men låter fraser som ”intagen på psyket” passera utan anmärkning

  naturligtvis känner du dig manad att försvara den fanatiska socialdemokraten bestofmankind och angripa mig med invektiv som t. ex. småfolk

  egentligen är detta självklart en skitsak eftersom du representerar den ynkliga kategorin ”ränderna går aldrig ur” hör jag av mig ändå

 66. solsburyhill skriver:

  helena:

  Kort och gott (icke i två meningar dock):

  Marknaden har på senare tid reagerat på ett annat sätt än man normalt skulle haft anledning att förvänta sig i ljuset av alla de negativa signaler som en längre tid präglat marknaden, nu senast konflikten i Georgien. Stick i stäv med vad som får anses vara normalt i nuvarande ”miljö” har DJIA avancerat kraftigt, dollarn förstärkts samtidigt som guld och olja har blivit billigare.

  Anledningen till detta är de ”räddningsaktioner” (läs manipulation av marknaden) som Plunge Protection Team (PPT) utför. Denna grupp, som tidigare löd under benämningen ”the President´s Working Group on Financial Markets”, var under en längre tid undandragen offentlighetens insyn och dess existens förnekades helt enkelt. PPT är numera en erkänd stabilitetsfaktor och beskyddare av marknaden.

 67. mrmhalland skriver:

  solsburyhill :

  Låter som kontgjord andning tycker jag.
  Förr eller senare (oftast förr) måste en kropp kunna andas av egen maskin.
  Hur länge tror du de kan ”lura” och stimulera marknaden ?

 68. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Utrikesnämnden enig i sin kritik av Ryssland!

  Känns säkert konstigt för en hel del av kommentatorerna på denna blogg – no names
  men men jag riktar i all hast en speciell tanke till ett par verkligt ökända ”debattörer” som uppträder under falsk flagg här ovan.

  Dee Dee Sharp – har man fotografiskt minne så har man

  ————————————————————————————-
  Sverige markerar mot det ryska agerandet i Georgien genom att tills vidare ställa in det militära besöksutbytet. Det handlar om bland annat möten mellan höga ryska och svenska officerare och ömsesidiga förbandsbesök.

  – Förstörelsen av infrastruktur i Georgien fortsätter och Ryssland hörsammar inte omvärldens krav på att trupperna ska dras tillbaka, sa statsminister Fredrik Reinfeldt (m) efter utrikesnämndens möte på måndagen.

  De övriga riksdagspartiernas representanter i utrikesnämnden instämde i slutsatsen att besöksutbytet ska avbrytas. I princip rådde också enighet om att kriget i Georgien inte i sig leder till någon omvärdering av svensk försvars- och säkerhetspolitik.

  Statsministern hänvisade också till de omfattande diskussioner om reaktioner som kommer att föras inom EU, FN och Europarådet.

  – Det är en rimlig reaktion att avbryta de militära samarbetena med Ryssland. Man ska inte ostraffat kunna vandra in på ett annat lands territorium utan att omvärlden reagera, sade socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

  – Jag förväntar mig att EU ska våga visa en helt annan närvaro och samarbete i närområdet. Nu handlar det om Moldavien, Ukraina och Vitryssland. Sverige är ju ett av de få länder som hela tiden enat att det gäller att hålla medlemsdörren öppen för de här länderna, fortsatte Mona Sahlin.

  – Att det här förändrar debatten om säkerhetspolitiken i Europa märks redan, sade Sahlin.

  Tidningskälla DN http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=817530

  ————————————————————————————–

 69. dukeh3 skriver:

  jeandebeaumont:

  Well I have heard that the US has a worst case scenario, Russia in the EU and NATO dissolwed. That would make the EU a far more powerfull powerhouse than the US. No more lone Superpower. But I guess the real test will come in Nowember. If McCain wins we are in for interesting times, personaly I dont think he has a chance but we will see.

  karmen:
  Ryssland kan inte göra något annat än att skydda sig. All form av undfallenhet gentemot USA / NATO kommer bara att leda till fler och större krav. Man måste vara tydlig i sin komunikation och inte vika en tum.

 70. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Soli01 – Apropå Din uttryckta meningar ovan: ”Josef Boberg – visst kan det ligga “en hund begraven” i vad Du säger. Men hur styra detta? Vissa spekulerar i vädert, bilens inverkan på miljön etc. Så att styra “krigssidan” synes inte vara fruktbart.:-)” – slut citat.

  Visst är det som Du tänker/skriver ovan – ifall Wi personligen väljer att se det så = det MainStreamade ! http://sv.wikipedia.org/wiki/Mainstream

  Dock – den MainStreamade uppgivenheten finns det ej någon attraktion i hos mig numera – så personligen föredrar att vara ”hugget” på tvärs mot MainStreamet, verkligen…

  Varför ?

  Tja – skitenkelt som ALLTID – ifall det är naivt = enkelt = åt hållet Intelligent, faktiskt…

  MainStreamet = wåra ”kära” globala och nationella MaktPyramid-MaktElitNissars påhitt att livet i kött ENBART är ett dödsrallay – som oundvikligen MÅSTE sluta i en enskild Grav-i-Terra – alternativt ett kollektivt Harmagedon – attrahera mig ej alls numera – enär jag personligen VET någonting HELT annat. :-)

  Mer om det på
  http://josefboberg.wordpress.com/2008/02/16/wara-lekaminas-i-kott

  Synd att så ytterligt få IDS ta reda på någonting själva om den saken, faktiskt… Måhända den ENDA synd som finns överhuvudtaget, kanske… :-)

  Det har gjorts en intervuundersökning av MedMänniskor som visste att dom skulle avlida inom en kortare tidsperiod. En av frågorna var: ”Ångrar Du någonting av det Du har gjort under Ditt innevarande liv i kött ?”

  ”Neeej” – blev svaren konsekvent – och alldeles oavsett ifall dom tagit livet av någon/några andra eller gjort än värre saker.

  ”Däremot så ångrar djupt jag att jag ej gjorde väsentligt mera av det som jag längtade efter att göra – och som det fanns ypperligt goda möjligheter för mig att faktiskt göra !”

  Tänkvärt ? – i vart fall för oss som är lite mera åt hållet LivsErfarna – och alla övriga med för den delen !

 71. Josef Boberg skriver:

  PS. Om wåra ”kära” MaktPyramid-MaktelitNissars MainStream på
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Mainstream DS.

 72. carlnorberg skriver:

  Ja det är väl det som ger DDS sitt signum, att han förväntar sig fel saker av andra.

  Och varför tror du att någon självtänkande individ sympatiserar med denna nämnd?

 73. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Soli01 – Apropå Din uttryckta meningar ovan: “Josef Boberg – visst kan det ligga “en hund begraven” i vad Du säger. Men hur styra detta? Vissa spekulerar i vädert, bilens inverkan på miljön etc. Så att styra “krigssidan” synes inte vara fruktbart.:-)” – slut citat.

  Visst är det som Du tänker/skriver ovan – ifall Wi personligen väljer att se det så = det MainStreamade !

  Dock – den MainStreamade uppgivenheten finns det ej någon attraktion i hos mig numera – så personligen föredrar att vara “hugget” på tvärs mot MainStreamet, verkligen…

  Varför ?

  Tja – skitenkelt som ALLTID – ifall det är naivt = enkelt = åt hållet Intelligent, faktiskt…

  MainStreamet = wåra “kära” globala och nationella MaktPyramid-MaktElitNissars påhitt att livet i kött ENBART är ett dödsrallay – som oundvikligen MÅSTE sluta i en enskild Grav-i-Terra – alternativt ett kollektivt Harmagedon – attrahera mig ej alls numera – enär jag personligen VET någonting HELT annat. :-)

  Mer om det på
  http://josefboberg.wordpress.com/2008/02/16/wara-lekaminas-i-kott

  Synd att så ytterligt få IDS ta reda på någonting själva om den saken, faktiskt… Måhända den ENDA synd som finns överhuvudtaget, kanske… :-)

  Det har gjorts en intervuundersökning av MedMänniskor som visste att dom skulle avlida inom en kortare tidsperiod. En av frågorna var: “Ångrar Du någonting av det Du har gjort under Ditt innevarande liv i kött ?”

  “Neeej” – blev svaren konsekvent – och alldeles oavsett ifall dom tagit livet av någon/några andra eller gjort än värre saker.

  “Däremot så ångrar djupt jag att jag ej gjorde väsentligt mera av det som jag längtade efter att göra – och som det fanns ypperligt goda möjligheter för mig att faktiskt göra !”

  Tänkvärt ? – i vart fall för oss som är lite mera åt hållet LivsErfarna :-) – och alla övriga med för den delen !

 74. hillary2 skriver:

  lulle

  svensk utrikespolitik är ingen stridsfråga mellan riksdagspartierna
  och på något sätt måste vi markera
  diplomatiskt om det enbart sades/skrevs såsom i DN- artikeln
  ska söka mer info
  säger adjö

 75. solsburyhill skriver:

  mrmhalland:

  Detta är mycket riktigt konstgjord andning. Detta kan hålla på ett litet tag till, men leder förr eller senare ofelbart till fullständig krasch i avsaknad av realvärde.

 76. carlnorberg skriver:

  Man kan väl även säga att allt som verkar enande för en Storeuropeisk maktordning, ligger i linje med vad spelkoordinatorn önskar.

 77. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Vederbörande till handa

  Kodord: oscar3
  ;-)))))

  Dee Dee Sharp – HappyGoLuckyMe

 78. carlnorberg skriver:

  Jag vet inte var någonstans jag beskrev detta tidigare i dag, men jag gjorde liknelsen med realvärdeanpassningen till en tidsjämförelse.

  Realvärdet är det reala nuvärdet och det fiktiva värdet är ett föväntat nuvärde.

  Om tiden krymper tills dess värdet måste realiseras, så måste det fiktiva värdet närma sig det reala utan att värdegrunden för det reala värdet förändras.

  Och det kan inte alls hålla länge till, och hastigheten på anpassningen kan bara öka så länge informationen hålls rörlig.

 79. hillary2 skriver:

  solsburyhill

  kan många ”småintressenter” göra något med förenade krafter?
  skulle de kunna som den lilla tuvan stjälpa det stora lasset?

 80. mrmhalland skriver:

  solsburyhill :

  Ja, titta bara på lilla Sverige i slutet av 80-talet, då fastigheter bytte ägare mot 100-tals miljoner som inte fanns.
  Allt sprack och katastrofen var ett faktum.
  Vår lilla Svenska katastrof ska nog jämföras med en myggfis i rymden (eller ett piss i Nissan, som vi säger i Halland) när den globala bubblan spricker inför verkligheten.
  Det vi ser nu är säkert förberedelser inför detta.
  Kan man säkra råvaror som olja och gas, så försvinner aldrig allt.
  Vid ett sådant scenario kan ägaren av råvarorna sätta nästan vilket pris som helst och undvika det resten av världen råkar ut för.

 81. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Carl Norberg – Rörelse är detsamma som liv – och stillastående är detsamma död ! :-)

 82. solsburyhill skriver:

  hillary 3:51

  Denna plan är lika skrämmande som den är genial. Mig veterligen finns inget som med framgång skulle kunna stoppa den från att realiseras fullt ut. Eventuella motåtgärder får anses vara begränsade till upplysning/information.

 83. carlnorberg skriver:

  Men fan, vakna nu!

  Det som hände på 1980 talet var en konsekvens av kreditavregleringen, vilken genomfördes av av Olof palme Ingvar Carlssson och Kjell Olof feldt, Bengt Dennis redovisade de kommande konsekvenserna men beslutet fattades likafullt ändå.

  Jag har diskuterat detta med Ingvar Carlsson, och kan väl inte precis påstå att vi var samstämmiga i detta, dock säger, eller sade han I.C. sig vara väl samstämmig med mig.

  Kreditavregleringen innebär ökade möjligheter att valutabilda genom kreditexpansion

  Hus i Florida kan säljas för en dollar, och likafullt vara svårsålda, och då skall man beakta att de har bildat hundratusentalsdollar som nu saknar värde.

 84. carlnorberg skriver:

  Solsburyh. det är likafullt så att ju tidigare detta kulminerar desto mindre blir skadorna för det allmänna, till nackdel för koordinatorerna.

 85. foretagsledare skriver:

  charliesjogren:

  Dina kommentarer, där du fortsätter att försöka stämpla andras åsikter utan att själv bidra med något säger mer om dig än om andra här !

  En stilla undran är dock om du nu är vuxen i arbetsför ålder:

  Vem betalar för att du skriver här under normal arbetstid ?

  Socialen, dina erbetsgivare eller a-kassan ?

 86. mrmhalland skriver:

  carlnorberg :

  Jag vet att det berodde på valutaregleringen.
  Det gör ingen skillnad som jag ser det.
  Om pengar mister sitt värde men handeln fortätter som om inget hade hänt, blir det en sk. bubbla.
  Detta hände i IT-branchen också.
  Så småningom ska pengarna upp på bordet, då finns de inte. Då spricker bubblan.

 87. solsburyhill skriver:

  Ja, det är förvisso sant. Men makteliten är samtidigt rädd för vad de åstadkommit och försöker in i det sista att förhala det oundvikliga, om inte annat så för att detta inte skall verka för iögonfallande.

  Min gissning är att oktober/november kommer att bli turbulent.

 88. solsburyhill skriver:

  Förtydligande – mitt inlägg 4:42 skall ses som svar på carlnorbergs inlägg – inget annat.

 89. tuvalis skriver:

  ”mna ska inte ostraffat kunna vandra in i ett annat land..” säger utrikesnämnden (Mona) men man kan tydligen gå in i sina egna enklaver och ha ihjäl gamla,barn och mera oskyldiga. Det får man?

 90. alnabone skriver:

  Tragiken tätnar:

  Ryssarna trappar, som alla automatiskt antog från början, upp tonen mot de västliga länderna. Den utveckligen var ju lika säker som ”amen i kyrkan” och vad vi nu sett under de senaste dagarna är ju inget annat än startskottet till det Kalla kriget II.

  Att vårt lands styrande dessutom väljer att riskera att reta Ivan är ju om möjligt ännu värre, varför inte kasta en dunk bensin på majbrasan, Givetvis ska vi ju på något sätt visa vårt ogillande men när det finns så många frågeteccken i detta drama så börjar man undra om vi verkligen agerar på rätt sätt.

  Många tecken pekar ju på att Georgien började med fientligheterna. Kanske är inte ryssarna så skyldiga som de verkar, kom ihåg att detta krig spelat den georgiske presidenten rakt i händerna då denne länge strävat efter NATO medlemskap. Kanske var det uträknar redan från början vad som skulle hända i all någon eller några satte bollen i rullning…

  Mycket konstiga saker och krafter har satts i rörelse under den senaste veckan, vad som sker är att vi ser björnen vakna till liv efter ca femton års dvala och då USA gjort allt i sin makt för att se till att vara herren på täppan måste nu alla protestera och göra sig osams med ryssarna. Med de hot om att kärnstridsspetsar ska tillbaka till Östersjöbaserna gör inte våran tillvaro landet på något sätt bättre. Inte nog med att vi själva levde under kalla kriget och myste över det faktum att det tog slut. Nu ska oron komma tillbaka i världen vilket leder till nya doktriner för samtliga militära grenar och enormt ökade kostnader för alla… Perfekt!

 91. solsburyhill skriver:

  Haliburton m.fl. gnuggar händerna…

 92. alnabone skriver:

  ”Ryssland kommer få betala ett pris”

  USA:s utrikesminister Condoleezza Rice besöker i dag Bryssel för krissamtal med USA:s allierade i Nato om läget i Georgien.

  Hon är starkt kritiskt till Rysslands agerande.

  –”Ryssland kommer få betala ett pris”, sa hon i dag enligt nyhetsbyrån AP.

  Condoleezza Rice menar att Ryssland har tillgripit ”oproportionerligt våld” mot Georgien och att landet därför inte kan räkna med att bli positivt bemötande av internationella institutioner.

  Men Condoleezza Rice specificerar inte vilket straff Ryssland har att vänta.

  – ”Det finns ingen anledning att skynda”, säger Rice.

  Inte heller USA:s försvarsminister Robert Gates vill gå in på några detaljer.

  – ”Jag tror att det behövs en stark, enad respons till Ryssland för att sända budskapet att det nu på 2000-talet inte finns rum för den här typen av beteende som är karaktäristiskt för Sovjet-perioden”, säger Gates.

  Återuppbygga Georgien

  Den amerikanska utrikesministern ska också resa till Warszawa för att underteckna det omstridda avtalet med Polen om en robotsköld.

  Till tv-kanalen Fox sade Rice före avfärden:

  – ”Vi ska hjälpa till att återuppbygga Georgien till en stark stat”.

  – ”Det kommer att visa sig att ryssarna har misslyckats med sina försök att underminera Georgien”.

  – ”Det finns en vapenvila, och Ryssland lever för närvarande inte upp till den”.

  Hon uppmanade president Dmitrij Medvedev att uppfylla sin del av uppgörelsen.

  – ”Den ryske presidentens ord måste bekräftas av trupperna”.

  Vi måste ju säga som så att Rice i artikeln ovan urklippt från aftonbladet.se är lite väl hård i sina kommentarer. Hon pratar omoproportionerligt våld men verkar fullkomligt glömma hur USA själva agerar då de går i krig… USA skiter i Georgien, de vill bara ha sitt krig så de kan sysselsätta sin militära apparat men denna gång kan det mycket väl visa sig att de tagit sig vatten över huvudet

 93. carlnorberg skriver:

  Ryktet just nu är att amerikanska staten går i och tar över Freddie Mac och Fannie May, och att dessa faller fritt på NYSE.

  Skulle detta vara fallet så är det otroligt bråttom för Trilateraler och andra koordinatorer att få fart på Iranprojektet, innan dess att finanssystemet havererar totalt.

  Så nu verkar det kunna hända grejor i stor skala.

 94. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Tämligen OK kommentarer ovan – men varför i helvete nästan ej alls tänka/babbla/skriva som det ÄR ?

  Det har aldrig varit – är ej alls i dags dato – och kommer säkert ALDRIG någonsin att bli så att Ryssarna, Nordamerikanerna, Georgierna osv kommer att göra någonting av det ovan i kommentarerna beskrivna, faktiskt… I mitt mer än 67-årade livsperspektiv sett – så är det helt enkelt OMÖJLIGT ! – punkt.

  Med Ryssarna, Nordamerikanerna, Georgierna osv – avser jag då naturligtvis ”vanligt folk” = humana MedMänniskor = väsentligt flera än 90 % i ALLA jorden länder.

  Det har ju ALLTID varit – är – och kommer ALLTID att vara dessa länders MaktPyramid-MaktElitNissars ”galenpannors” illdåd emot sina egna landsmän – såväl som de länders som dom tycker att det är ”en kul grej” att bråka med – ingenting annat ! – punkt.

  Lösningen på det här MaktPyramid-MaktElitGossarnas eländes elände för ALLA oss av vanligt folk = humana MedMänniskor ?

  Tja – skitenkelt som ALLTID – ifall det är åt hållet naivt = enkelt = Intelligent, verkligen… :-)

  Wi av vanligt folk = humana MedMänniskor = väsentligt flera än 90 % av ALLA medborgare i hela världen – inrättar helt enkelt ett eller annat krigsreservat – där ALLA dom här MaktPyramid-MaktElitNissarna får göra upp sinsemellan – utan någon som helst inblandning av oss av vanligt folk = humana MedMänniskor.

  Det bör väl kunna ordnas på en vecka eller så, troligast…

  Tänkvärt ?

 95. solsburyhill skriver:

  För er som är intresserade av nästa kapitel i den pågående finanskrisen, håll ögonen på Lehman Brothers.

  IMFs f.d chefsekonom, Kenneth Rogoff, varnar för fler bankkonkurser (dagens DI)

%d bloggare gillar detta: