Sochi mellan Sukumi och Sevastopol

Något sent accelererar nu den internationella diplomatin kring Georgien.

I går var Turkiets såväl statsminister som utrikesminister i såväl Moskva som Tblisi – och jag hoppas kunna tala med den senare under dagen.

I dag kommer USA:s utrikesminister Condoleezza Rice till Tbilisi samtidigt som Tysklands förbundskansler Angela Merkel åker till Sochi för att träffa Rysslands president Medvedev.

När Angela Merkel landar på flygplatsen i Sochi är honom inom synhåll från den gräns till Georgien som det nu är tveksamt om Ryssland längre erkänner – att man inte respekterar den är alldeles uppenbart.

Sannolikt har ryssarna varit kloka nog att för tiden när hon landar och startar ta bort de militära transporter in och ut ur Georgien som annars passar förbi flygplatsen.

På många sätt fruktar jag att Sochi är en central ort i de nya konflikter Europa nu har drabbats av.

Här vistas Vladimir Putin ofta – och här skall hans paradprojekt i form av vinter-OS 2014 gå av stapeln. Här ligger många av den gamla sovjetiska elitens sommarpalats.

Men Sochi ligger oss mellan Sukumi i Abkasien och Sevastopol på Krim.

Det var över ett middagsbord i Sochi som Vladimir Putin – då fortfarande president – i våras varnade president Bush för att ett Georgien som gick mot medlemskap i Nato skulle berövas såväl Abkasien som Sydossetien.

Då hade han nyss hållit ett tal där han ominöst antydde att Ukraina inte var ett riktigt land utan mycket väl skulle kunna komma att falla sönder. Krim ses av honom som någonting som Chrustjev orättfärdigt gav bort till Ukraina – och i ett sådant konstaterande ligger självfallet en antydan om en möjlig framtida utveckling.

På Krim ligger Sevastopol med sin mäktiga flottbas. Den är nu åter i rubrikerna efter det att Ukraina inför vissa begränsningar på den ryska flottan efter dess medverkan i operationerna mot Georgien. Och Ukraina kräver att den förr eller senare överlämnas till dem.

Jag fruktar att vi kommer att ha anledning att ägna oss mycket åt utvecklar i området Sukumi, Sochi och Sevastopol nere vid Svarta Havet under kommande år.

Europa har fått en ny spännings- och konfliktzon.

147 Responses to Sochi mellan Sukumi och Sevastopol

 1. Helena Palena skriver:

  Ominöst var ett vackert ord!

 2. Bo W. Höglund skriver:

  ”Better there than here”

  Region Narva kunde annars vara av stort ryskt intresse – trots bristen på olja – om Putin menar allvar med att skydda ryssar utanför Rysslands gränser!

 3. Helena Palena skriver:

  Condi och Angela – två kvinnor kommer flygande för att betvinga en liten Putin…

 4. Kachina skriver:

  ”Europa har fått en ny spännings- och konfliktzon.”

  Därom äro vi överens. Den politiskt virtuella muren mellan öst och väst håller på att ta form.

 5. tnsexton skriver:

  Det av CB omnämnda Putinska talet och det efterföljanda samtalet med president Bush har av många uppfattats som de tillfällen då Ryssland ”satte ned foten” och klargjorde hur den ryska statsledningen uppfattade utvecklingen i ”Det nära utlandet” och hur man tolkade denna som ett försök från väst att flytta in sina positioner i det som av hävd och historia varit rysk intressesfär.
  Putin ska också, i tydliga ordalag, ha klargjort var gränserna gick och vad man var beredd och inte beredd att acceptera. Georgiskt och ukrainskt NATO-medlemskap var definitivt något otänkbart och robotskölden i Polen/Tjeckien låg ”på gränsen”.
  Putin ska också ha påmint om den ryska doktrinen från 2000 som talar om den ensidiga rätten att ”skydda ryska medborgare var helst de befinner sig med de medel man anser lämpliga.”
  I ljuset av detta kanske inte konflikten i Georgien kom som någon större överraskning, särskilt som man i Kreml uppenbarligen varit av den uppfattningen att väst inte på något sätt tagit någon hänsyn till deras, enligt dem själva, rättmättiga och välmotiverade krav och synpunkter.

 6. Kachina skriver:

  Helena

  Det krävs en kvinna för att tygla en riktig karl. Två stycken och han är chanslös.

 7. Kachina skriver:

  tnsexton

  Det var en bra, neutral och tydlig bild av händelseförloppet.

 8. tuvalis skriver:

  Som jag sade till Bildts förra inlägg: Analysera i era EU möten varför dessa enklaver vill bli fria innan ni trampar i kärret. Möt Ryssland med intelligens! Vi är Sverige. Vi är EU. Vi är inte USA-Israel. Glöm inte det. Fred betyder att parera prestige med verklig fara för fred.

 9. Kachina skriver:

  Precis, tuvalis.

  Dessutom, möt Ryssland med respekt. Det är inte längre ett kommunistland med grovt tillyxad teknik. Det är, i stort sett, på vår nivå och det har gått snabbt.

  Jag är mindre oroad för det politiska murbygget i Kaukasus, än för det amerikanarna sysslar med i Hormuz-sundet. Det pågår en uppladdning där. I vilket syfte.

  Det kan bli en kall vinter.

 10. actaestfabula skriver:

  Enligt Wikipedia betyder ordet respekt:
  ”Respekt brukar användas som exempel på socialt kapital. I denna mening handlar respekt om det värde som omgivningen sätter på en persons handlingar och dennes åsikter. Respekt kan sålunda inte utkrävas, endast förtjänas.

  En annan mening med respekt är att behandla omgivningen med artighet, välvilja, god tro et cetera. I denna mening kan respekt sägas handla om det som Kant kallar det kategoriska imperativet: handla så att maximen för ditt handlande kan upphöjas till allmän lag.”

  Den som föreslåt att Rysslands ledare i rådande läge skall mötas med respekt förtjänar ingen respekt alls.

 11. mrmhalland skriver:

  Ganska ofta hör man unga killar som misshandlat någon förklara sig med att han vill ha respekt.
  Jag tolkar det som att han vill att andra ska vara rädda för honom.
  Det är kanske det Kachina menar med att de ska mötas med respekt ?

 12. Kachina skriver:

  ”Den som föreslåt att Rysslands ledare i rådande läge skall mötas med respekt förtjänar ingen respekt alls.”

  Då har du inte förstått något alls av rådande läge. Men det kan ju, som Carl Bildt säger, bero på från vilken tidpunkt som inleder rådande läge.

 13. tnsexton skriver:

  USA/NATO positionsframflyttningar in i vad som i Kreml uppfattas som den ryska intressesfären (och i det som vid Jalta-överenskommelsen i slutskedet av WW 2 ”tilldelades” Sovjetunionen som dess intresseområde) kan i vissa avseenden liknas vid 1960-talets Kuba-kris.
  USA fann det då fullkomligt oacceptabelt att Sovjetunionen etablerade sig militärt i landets absoluta närområde och inom Monroedoktrinens giltighet. Krisen blev akut då Sovjet förberedde grupperingen av kärnvapenbärande robotar på ön och var berett att gå till kärnvapenkrig för att förhindra det.

  Ersätt Kuba med ett eventuellt NATO-medlemskap för Georgien och/eller Ukraina och Chrustjevs robotar med antirobotskölden i Polen/Tjeckien och de ryska reaktionerna kanske blir lättare att förstå om än inte att acceptera.

 14. Kachina skriver:

  Nej, mrmhalland, jag är inte rädd för ryssen och jag ser inte heller ned på ryssen, som i diplomatiska kretsar tydligen behandlas som något katten släpat in.

  Den geoekonomiska- och politiska mur som håller på att byggas har sina tydliga gränser.
  Svarta Havet och Kaukasus inom den ryska sfären. Hormuz-sundet och Iran/Irak inom den amerikanska sfären.

  Stör inte bygget.

 15. nilsdentolfte skriver:

  Efterslängarnas Julafton

  Öststaterna och Usa som inte gjorde skvatt för att stoppa konflikten, av den enkla anledningen att det inte kunde, kommer ägna det närmaste åren åt efterslängar.

  Jag tror dessa efterslängarnas kommer ge Carl en större problem än Ukraina.

  /NXII

  P.s Dags dumpa dövikten Tolgfors,det bara en tom kostym. D.s

 16. maggi skriver:

  Denna man har min respekt. Några ord från en som är mer än berörd av konflikten.

  http://www.washingtonpost.com/wp-
  dyn/content/article/2008/08/13/AR2008081303364_2.html?wpisrc=newsletter&sid=ST2008081401253&s_pos=

 17. maggi skriver:

  Det gick inte, gör nytt försök

 18. Kachina skriver:

  ”I have staked my country’s fate on the West’s rhetoric about democracy and liberty. As Georgians come under attack, we must ask: If the West is not with us, who is it with? If the line is not drawn now, when will it be drawn? We cannot allow Georgia to become the first victim of a new world order as imagined by Moscow. ”

  En besviken president säger att man inte kan lita på ryssarna, samtidigt som betydelsen av han skrivelse är att han inte heller kan lita på väst snack om demokrati och stöd.

  Sedan har han kort minne. Serbiens var det första offret i den nya världsordningen, Georgien det andra. Detta borde han ha fattat, redan när Kosovo bröts loss.

  Sedan är frågan. VEM lurade denna stackars man in i fällan, att inleda ett massivt anfall mot civilbefolkningen i Ossetien och i vilket syfte? Någon som gick ryssarnas ärenden, eller någon som ville avleda uppmärksamheten från Hormuz-sundet och lovade uppbackning från NATO?

 19. tnsexton skriver:

  Medan politikerna försöker tolka vad sexpunktsavtalet i själva verket innebär och USA och olika NGO försöker få fram hjälpsändningar till Georgien, fortsätter kriget om opinionen (se maggis länk). I alla krig och konflikter är kampen om opinionen avgörande, särskilt i demokratier. USA:s, eller andra västländers regeringar, kan inte långsiktigt agera kraftfullt om man inte har respektive länders opinion bakom sig, mera auktoritära regeringar och ledare är inte lika känsliga.

  President Saakashvili arbetar hårt för påverka opinionen och på att plantera sin syn på utvecklingen i västliga media medan olika ryska talesmän lika hårt arbetar sin sak.
  Ryssland vann förmodligen opinionskriget rörande vem som startade konfliktens akuta skede men håller på att förlora ”fortsättningskriget”. Saakashvili jobbar hårt på att förlusten ska bli fullständig.

 20. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Apropå alla dessa ”paktboxar” med MaktPyramid-MaktelitNissarnas intellektuellt påhittade ”betongväggar” emellan, tyvärr tyvärr… :-)
  https://carlbildt.wordpress.com/2008/08/13/fran-tbilisi-till-bryssel-och-stockholm/#comment-57268

 21. charliesjogren skriver:

  tnsexton 7:58

  din liknelse haltar betänkligt
  att jämföra kubakrisen med med dagens skeenden i georgien är som att jämföra nötter med blåbär

  hade det kubanska folket valt fidel castro i demokratiska, allmänna val?

 22. soli01 skriver:

  tnsexton – Du skriver… ”Ryssland vann förmodligen opionskriget rörande vem som startade konfliktens akuta skede men håller på att förlora ”fortsättningskriget”…”Saakashvili jobbar hårt på att förlusten ska bli fullständig”…slut citat.
  Hur tänker Du fortsättningsvis?

 23. Kachina skriver:

  ”……….men håller på att förlora “fortsättningskriget”.

  Det återstår att se. Ryssland har blivit skickliga på att hantera media och bygga bilden av ett handlingskraftigt och tekniskt utvecklat land. Det började för flera år sedan med bilden av en muskulös Putin fiskande i en virvlande fors, en rysk ”cowboy” i den ryska vildmarken, bilden av en som kunde klara sig själv.

  Jag är tveksam till om Saakashvili kan vända trenden. Han har redan stämpeln som ”looser”, övergiven både av vänner och fiender. För väst är bara att inse att Kaukasus ligger inom den ryska sfären och att det inte är lämpligt att trampa ”Ivan” på tårna. Det är, som du säger, samma läxa som Chrustjev fick lära sig på Kuba.

 24. Kachina skriver:

  sjögren

  Har det Georgiska folket valt Saakashvili genom fria demokratiska val. ??? :-))))))))))

  Om du skall skilja på u-båtar och nötter, måste du först veta hur de ser ut.

 25. maggi skriver:

  tnsexton
  Du tillför verkligen mycket gott och tankegivande till denna blogg, med din goda analytiska förmåga, kunnighet och excellenta saklighet. Det är vad denna blogg behöver. Och det vore trevligt om fler av din kaliber ville göra sin stämma hörd här. (naturligtvis finns redan en hel del av dem, ingen nämnd ingen glömd) Tror förresten, att punkten gällande dessa hjälpsändningar m m, kan bli en av hörnstenarna i räddandet av Georgien.

  Georgiens sak är vår sak

 26. tnsexton skriver:

  Charliesjogren

  Min jämförelse hade inget med demokrati att göra. Den gällde hur stormakter kan reagera då de känner sig hotade i sitt närområde och inom sin intressesfär.

 27. tnsexton skriver:

  Soli1

  Rapporteringen om hur ryska förband och ossetiska friskaror agerar utanför eldupphörsöverenskommelsen skapar goda möjligheter för den georgiska regeringen att skapa bilden av det överfallna landet som även efter krigets slut utsätts för övergrepp, plundring och förstörelse. Genom att på bred front sända ut detta budskap har man goda möjligheter att befästa bilden av Georgien som det oskyldiga offret i stort behov av både humanitärt, politisk och militärt stöd samtidigt som man kan måla ut Ryssland och separatisterna som de stora bovarna.
  Lyckas man med detta har man också lyckats flytta focus från frågan om vad eller vilka det var som utlöste krisens akuta skede. Man kan också långsiktigt kanske skapa ett gynnsamt opinionsläge om och när NATO-frågan åter kan bli aktuell.

 28. visionara skriver:

  Har precis läst fredsplanen pulicerad på ekots hemsida. Enligt p 5 i denna har i den franska ursprungstexten gjorts ett tillägg om 6 månader.

  Om detta betyder vad jag befarar, finns risk för att ryssarna inte kommer lämna georgiskt territorium på ett bra tag.

  M v h

  V

 29. Kachina skriver:

  ”Enligt p 5 i denna har i den franska ursprungstexten gjorts ett tillägg om 6 månader.

  Om detta betyder vad jag befarar, finns risk för att ryssarna inte kommer lämna georgiskt territorium på ett bra tag.”

  Om detta betyder det jag befarar, har USA fått grönt kort från Ryssland i Iran.

 30. mararh skriver:

  charliesjogren
  Jag tror nog att tnsexton anspelar på baserna för kärnvapenbärande raketer som Sovjetunionen började bygga på Kuba.

 31. maggi skriver:

  Sverige är en av Georgiens närmaste partners i Europa. Georgiens folk är djupt tacksamt för Sveriges och Carl Bildts mod och vilja att engagera sig i vårt öde.

  Därför är det trist att tvingas reagera mot Torgny Hinnemos artikel på SvD Brännpunkt den 11/8. Jag uppskattar Hinnemos försök att ge läsarna en förklaring till det pågående kriget, men jag förbluffas över tidpunkten.

  När Georgien är utsatt för ett storskaligt anfallskrig väljer Hinnemo att påtala våra brister, därtill med faktafel och snedvridningar av mitt lands utveckling.

  Medan Hinnemo prisar de ryska ’fredsbevarande’ styrkorna underlåter han att nämna Rysslands militära stöd för separatisternas krigföring för 15 år sedan, eller den etniska rensningen av de 250000 georgierna i Abchazien.

  Hinnemo menar även att Georgien strävat efter att lösa konflikterna militärt – men nämner inte president Saakasjvilis långtgående fredsförslag i båda konflikterna.

  Och när han citerar OSSE:s kritik mot valen som genomfördes under 2008 sägs inget om att OSSE fann både presidentvalet i januari och parlamentsvalet i maj i överensstämmelse med demokratiska normer – något unikt i forna Sovjet och ett stort framsteg.

  Hinnemo framför även kritik mot regeringens behandling av medierna. Och visst kan stängningen av tv-kanalen Imedi tyckas kontroversiell. Men Hinnemo får det att låta som om kanalen stängdes för att den inte kontrollerades av rege­ringen. Den välkända sanningen är dock en annan.

  Imedi kontrollerades av den rike affärsmannen Badri Patarkatsisjvili, och användes under oroligheterna i november för uppvigling av oppositionen i syfte att avsätta regeringen. Detta bevisades tydligt i december, när videoband med Patarkatsisjvilis planer att genomföra en statskupp uppdagades.

  Georgien är långt ifrån perfekt, men mitt land har tagit viktiga steg mot demokrati.

  Att Hinnemo väljer att understryka våra brister och inte ens nämna brutaliteten i det ryska angreppet mot Georgien finner jag synnerligen olyckligt.

  AMIRAN KAVADZE, Georgiens ambassadör i Stockholm

 32. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Noterar här ovan att maggi nu tillber tnsexton på samma sätt som hon, när hon gjorde comeback på bloggen efter ganska lång frånvaro, tillbad Spanaren.

  Med devot beundran skall man nog vara en aning sparsmakad.

  Och att läsa mellan raderna är en skön konst, allrahelst då man kombinerar detta med att memorera tidigare inlägg.

  Dee Dee Sharp – memorerar inte bara starletter

 33. Helena Palena skriver:

  Kachina så rätt du har! Vi vill ha riktiga karlar – och inte marionetter som dansar så fort någon rycker i tråden…. Gärna en karl i rutig skjorta som kör traktor och som kan dra upp en när man kört i diket! Sillmjölkar gå och göm er…

  Stackarsvilli håller sina tal inför nationen på engelska inför folk som talar georgiska och ryska! Betecknande… Hur många över 40 kan tala engelska i Georgien?

  Genom åren har jag kommit i kontakt med folk från Polen och Ryssland och dom kunde ingen engelska – däremot kunde polackerna ryska. Nu är det annat ljud i skällan när jag träffar samma klientel i 20-årsåldern. Alla kan engelska…

  Ingen ska komma och säga att inte Putin varnat Bush – ända klampar dom in dom dårarna och äventyrar hela världen!

 34. Helena Palena skriver:

  Irina Dergacheva – om du läser det här vill jag tacka dig för din underbara artikel igår på sidan 4 i Expressen! I Expressen av alla ställen!

  Din artikel hade rubriken RYSSHATET LEVER I SVENSKA MEDIA – jag har också hatat Ryssland under Sovjet-tiden – men nu är det andra tider och rapporteringen i våra media är verkligen vinklade.

  Det var roligt när du citerade ur den frispråkiga ryska radiostationen Moskvas eko för två år sedan då Bildt kommenterade det georgiska vinet som vi svenskar dricker överdrivet mycket av enligt honom.

  Det är ju bara det – skriver du Irina – att det i själva verket inte finns en enda flaska georgiskt vin på Systemet och heller inga planer på import därifrån.

 35. nilsdentolfte skriver:

  Till: Maggi -artikeln i Washington Post

  Hoppas att du inser vad Georgiens president har gjort, han står överst på listan över folk som borde skickas till Haag för krigsförbrytelser. Han startade ett regelrätt anfallskrig, terror beskjutning, och ev massaker.

  Han och hans lilla skit krig kunnat lett till en stor konflikt. Om G hade varit med iEU, hade EU-länderna varit tvungna att uppfylla sin militärallians åtaganden. Det betyder för oss att vi hade varit tvungna ställa den svenska stridsgruppen NBG på fötter, och ta Ryssarna frontalt. För vad? Slåss för någon klan ledare som inte tycker om det andra klanerna. För detta är en klan konflikt lika mycket som en nationell konflikt.

  Det värsta med detta är, exakt vad maggis Idol, Georgiens president , hade hoppats på. Man anfaller inte Ryska förband ut en bra plan. Georgiens president vara att start ett stor krig. Allt annat bara retorik och bajs, speciellt artikeln i Washington Post

  Folk har verkligen glömt bort varför Sverige vart allians fritt en gång i tiden. Maggi hoppas du inser att dina söner eller din grannes söner kunde varit på väg till Georgiens för att fronta Ryska pansar kolonner.

 36. karrman skriver:

  Vi får se om det finns några ryssar som tänker långsiktigt.
  Ryssland må vara en supermakt på råvaror, men bortsett från det är det en stormakt på relativ nedgång. Krympande befolkning och institutioner från en svunnen tid.

  USA:s försvarsminister Robert Gates:

  ”said the Russian attack had forced a fundamental rethinking of the administration’s effort to forge “an ongoing and long-term strategic dialogue with Russia.”

  “Russia’s behavior over the past week has called into question the entire premise of that dialogue and has profound implications for our security relationship going forward, both bilaterally and with NATO,” Mr. Gates said at the Pentagon. “If Russia does not step back from its aggressive posture and actions in Georgia, the U.S.-Russian relationship could be adversely affected for years to come.”

  Bush Aides Say Russia Actions in Georgia Jeopardize Ties

  En annan aspekt är att Ryssland måste fundera på att utveckla en utrikespolitik som innehåller mjuka delar sk. soft power. Att falla tillbaka på beteenden från imperietiden attraherar ingen – möjligen skrämmer det många – vilket försvårar för Ryssland.

 37. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  mararh 9:24

  För första gången gör en kommentar från dig mig besviken. Tänk på att du är en
  stjärna!
  Använder detta svenska ord så att ingen ska kunna missförstå ;-))))

  Dee Dee Sharp – trots allt vid gott mod

 38. soli01 skriver:

  tnsexton – det verkar inte fel det Du säger och detta gynnar Georgien i nuvarnade läge. Omvärlden kommer – förutom bl a Ryssland – att stödja det lilla landet i dess målsättning att fritt bestämma över sitt land. Att trupper finns kvar i landet är illavarslande och huruvida det finns någon passus i den övernskommelse(6 mån) som gjordes verkar förvånande om denna dyker upp nu!
  Tack för Ditt svar!(9:18)

 39. maggi skriver:

  Lullaren
  Vi ska nog inte fördjupa oss i detta ämne, men missförstå mig rätt. Jag blir så glad över att några för debatten på en givande nivå och det ger alla ett tillfredställande debattklimat. Oftast är den ju på en så pinsamt låg nivå och det blir då så tröstlös och tråkigt att man slutar läsa kommentarerna. Vilket gör att man faktiskt kan missa många fina guldkorn. Att vi har lite olika åsikter är väl egentligen grunden för en givande diskussion, Jag är nyfiken och vill lyssna på olika infallsvinklar på problem. Så det är ingen beundran, utan ett försök att uppmuntra till lite bättre uppträdande i debatten. Inga pekpinnar, men min uppskattning för ett trevligt sätt.

  Men liten mix av humor och lite gliringar, måste finnas där också förstås.

  M v h
  Maggi

 40. Helena Palena skriver:

  Stackars-Villi – undrar vad det är för en gök egentligen? Hos vem ligger lojaliteten? För vem arbetar han?

 41. Helena Palena skriver:

  Ser att lullaren börjat tillbe lite äldre kvinnor också! Fortsätt med det – hos oss får du motSTÅND och kan lära dig något. En starlett ligger bara där som en planka…

 42. gruvjobbare skriver:

  Tidsangivelsen som skribenten Kachima hänvisar till i det Franska sexpunkters fredsplan, blir mycket riktigt en svår nöt att knäcka.

  Dr ”Condi” Rice har vad jag förstått gett vissa medgivande om att Ryssarna ska kunna uppträda som en fredbevarande styrka i vissa delar av Georgien, fast då under en mer opartisk FN general som leder styrkan. Tidsmässigt hur länge styrkorna ska vara där och vilka som kan ingå i en sådan styrka kommer det förmodligen ta väldigt lång tid att reda ut via de diplomatiska kanalerna, där vetot i vanlig ordning kan användas när de olika FN-resolationerna inte passar stormakterna.

  Givetvis så är alltid helhetsynen viktig där länder som Iran kan bli besvärliga, då USA och Israel behöver ett intimt samarbete med Ryssland för att inte en sådan konflikt ska vid en attack mot Iran riskera att eskalera ordentligt. Muhammed Elbaradei diplomati och ständiga samtal med Iran och deras fiende Israel är sjävklart på tapeten i säkerhetsrådet.

  The fifth is that Russian Armed Forces should pull back to their positions prior to combat,”

 43. maggi skriver:

  Carl Bildt berättade i svensk radio om när han skulle bjuda en rysk regeringsgäst (kul)på georgianskt vin på en middag i sverige, fick han importera det själv. Så den uppgiften är också helt tagen i luften.

 44. soli01 skriver:

  Här i landet skriver vi vad vi anser är viktigt – ser ingen vinkling – och jag undrar om den som klagar – Irena Dergacheva – verkligen har bevis för sitt påstående. Tycka har alla rätt att göra och uppmärksamhet är oftast bra för någon.

 45. bestofmankind skriver:

  helena 10:09

  Det är äkta humör i dina inlägg…haha..

  Själv har jag inget viktigt att skriva just nu, är fullt upp med arbeten men vill ändå tala om för dig att jag uppskatter vad du skriver. Roligt på jobbet skall man också ha genom att läsa dina inlägg. :-))

  Hade inte du nämnt att du har några barnbarn hade jag trott att du bara är typ 25-30 år. :-))

 46. alnabone skriver:

  Det känns konstigt och orealistiskt att magkänslan hade så rätt. Det märkliga i kråksången är att vi nu, i denna aningen mer upplysta tid än tidigare, faktiskt beskådar detta hända ytterligare en gång. Hur kan det vara möjligt att vi på nytt föder ett kallt krig två stormakter emellan då vi sitter med facit i hand???

  Jag tycker det är skrämmande att beskåda hur otroligt korkad människan är, man skäms rent ut sagt att vara människa i dag. George W Bush måste vara fullkomligt störd för med den omåttligt korkade våg av uttalanden från honom och resten av hans administration så skapar de inget annat än rent kaos.

  Vad gemene man automatiskt fattar är att lägger sig stomakten USA näsan i blöt i denna östblockets sfär så lär vi snart ha en situation som eskalerar i något ohanterbart som vi alla kommer få sota för i tid och evighet! TRAGISKT!!!

 47. bestofmankind skriver:

  P.S.

  Bör även nämnas (för de nyfikna) att jag är egen företagare, har möjligheter att styra arbeten själv, och därför kan jag emellanåt öppna och läsa bloggen. :-)

 48. mararh skriver:

  Dee Dee
  Ibland bedrar hjälpsamheten visheten ;))))

 49. hillary2 skriver:

  Carl Bildt

  med all respekt:
  stort tack för ditt – för mig klargörande inlägg – där du bl.a. redovisar vad Putin tidigare sagt i ett tal när Bush var närvarande – du låter dig påverkas av Bush bild
  har du ingen egen? dvs varför umgås inte du med Putin & Co?

  det påstods igår – förvisso av en USA/Georgien-freak i kommenterafältet – att Georgien inte går med på internationella förhandlingar om Abchaziens och Sydossetiens status?
  kan en förhandling skada Georgien?

 50. severovostok skriver:

  Fox News: 12 Year Old Girl Tells the Truth about Georgia

 51. carlnorberg skriver:

  Under några dagar så lyckades London-trilateralismen nära nog föra världen till randen av ett stormaktskrig med hjälp av sin Anglo-amerikansk-ägda Georgiska regering. Vladimir Putin gjorde uppenbarligen rätt i sitt agerande, detta för att det förhindrade den snabbare uppkomsten av ett tredje världskrig. Vi har ju fred just nu, inte sant.

  Carl Bildt däremot sitter nu med byxorna lite nere, tillsammans med den rätt uppenbare krigsförbrytaren Saakasviili, lite faktiskt som en ny Karl XII, efter sin mycket famösa Hitlerjämförelse.

  Att Carl Bildt sedan dessutom avslöjades av att han inte protesterade mot Storbritanniens blockering i FN:s Säkerhetsråd av det omedelbara ryska kravet på vapenvila, ger inte någon förskönande bild av i vems syfte vår minister agerar..

  Detta var alltså under det skede, då Georgierna fortfarande hade den omedelbara överraskningsfördelen i kriget.
  Nu är det hög tid för Sverige att bryta banden med denna anglofila imperialistpolitik, och vidare göra allt för att förmå USA att inte gå i denna fälla ytterligare en gång till.

  ”Detta handlar inte längre om Georgien”, sade Georgiens president Micheil Saakasjvili till CNN:s Wolf Blitzer den 10 augusti. ”Detta handlar om mänsklighetens grundläggande värden… Detta handlar om den nya världsordningens framtid.” Denna typ av tossigheter tar alltid abnorma proportioner, och ger alltid samma resultat i form av det mänskliga lidandet.

  FN:s säkerhetsråds andra krismöte bröt samman när en andra rysk resolution vilken manade till omedelbart eldupphör i Sydossetien och en återgång till läget som rådde före Georgiens attack, avvisades av britterna, som än en gång drog över USA:s representant till sin sida.

  To Govern a Republic, One Must Know the Minds That Created It.

  Franklin Delano Roosevelt visste att kampen om presidentposten i USA kräver en ledare till vinnare, vilken förstår USA:s historiska fiende, det Brittiska Ostindiska Kompaniet och även då landets egna grundningsprinciper i konstitutionen.

  Vladimir Putins agerande var rationellt motivera. Han och president Medvedev kunde rimligen inte undgå att se att det brittiska imperiet, med sina bihang i USA, och sitt verktyg George Soros, främst siktade på att konsolidera sitt imperium.

  Britterna, och Putin, visste och vet att det enda hindret i vägen för deras plan just nu, de facto är Ryssland, med sin kärnvapenkapacitet. Hade Ryssland vikt ner sig för villkoren som i grunden dikterats av britterna, då hade världen med all säkerhet varit på en snabbare väg mot ett tredje världskrig.

  Därför bestämde sig rimligtvis Putin, för att han i detta måste sätta stopp omgående. Han agerade rationellt, och fick då britterna och USA att backa.

  Några brittiska tänkare har insett sin belägenhet, enligt en artikel i brittiska Daily Telegraph skriven av utrikesredaktören David Blair.

  David Blair skriver: ”Genom att gripa tillfället att puckla på Georgien med flygbombningar och militära intrång sänder Vladimir Putin, Rysslands premiärminister, ett kraftfullt budskap med globala konsekvenser. Ridån har gått ned över den epok då Nato stadigt utvidgades till Östeuropa och därifrån vidare till att omfatta de forna delrepublikerna i Sovjetunionen – och Ryssland bara kunde skrika och gapa till svar . Maktbalansen i Europa är i grunden förändrad.”

  Det som Ryssland utsattes för var egentligen ett Pearl Harbour-liknande överraskningsangrepp, ifrån Georgiens Trilateral-regering. Putin och Medvevev visste att om de inte gjorde det som de senare gjorde, då skulle det forna brittiska imperiet – vars internationella finanssystem nu är i upplösning – ovillkorligen ha pressat på mot ett världskrig.

  Bush-administrationens infama protester visar enbart att det ryska agerandet gjorde verkan.

  Att vidare enskilda grupperingar i krig utifrån bristande disciplin begår förbrytelser, är en ofrånkomlighet, som skall handläggas av oberoende internationella tribunaler. Men dessa förbrytelser skall inte främst tas som intäkt för en uttalad politisk vilja.
  Det ryska ingripandet emot den georgiska provokationen innebär en viktig vändpunkt. det sätter punkt för en i det närmast 20 år lång tidsperiod, då det Anglofila Trilateral imperiet, med hjälp av de nu verkande och andra krafter, kunnat utnyttja Sovjetunionens sammanbrott för att konsolidera sitt imperium.

  Det amerikanska folket – vilket är det enda egentliga övriga motståndscentret av betydelse i världen – har kapitulerat tragiskt under hela denna tidsperiod.

  Amerikanerna grävde i detta sin egen grav, genom att vägra ta hotet mot den egna nationen på allvar, och istället föredra att leva i ignorans och mättnad.

  Nu när till och med en del personer i Storbritannien har insett sitt lands belägenhet, då är det dags för det amerikanska folket att göra det också. Det är dags att göra upp med allt som har med det brittiska imperiet att göra i allmänhet, och då i synnerhet dess främst verkande agenter.

  ”Detta handlar inte längre om Georgien”, sade Georgiens president Micheil Saakasjvili till CNN:s Wolf Blitzer den 10 augusti. George Soros’ lärjunge Saakasjvili, som verkar njuta av sin nyfunna plats som världskändis, fortsatte retoriskt: ”Detta handlar om mänsklighetens grundläggande värden . Detta handlar om den nya världsordningens framtid. Och jag menar att det finns mycket större saker som här står på spel än bara Georgien. För mig handlar allt om mitt land. Men för världen utanför handlar det om den framtida världsordningen.”
  Att Saakasjvili själv används av Trilateralisterna som en självförstörande handgranat bekräftas av hans uttalande i maj:

  ”Vi är slagfältet för ett nytt världskrig.”

 52. nilsdentolfte skriver:

  All borde se Youtube klippet, det är helt överlägset, endast FoxNews kan åstadkomma något liknade, det gäller även dig Maggi.

  TACK SEVEROVOSTOK…

  Till: carln
  Bra och riktigt, en liten detalj ”Ryssland utsattes för var egentligen ett Pearl Harbour”
  Det var mycket väl förbereda, man kan säga Ryssland spelade Svart, schack term.
  Micheil Saakasjvili är en jätte farlig person.

  Jag tror att Usa och öststaterna, det nya Europa, kommer bara ägna sig åt efterslängar, typ missil skölden i Polen som vart klart i går.

 53. maggi skriver:

  ledsen nilsXII , men jag ids inte ens kommentera .

 54. alnabone skriver:

  nilsdentoflte verkar leva i en värld utanför … i det luddiga, odefinierbara

 55. hillary2 skriver:

  nilsdenXII

  naturligtvis har Saakasjvili del i kriget men är det inte för tidigt att avgöra vem som drog det första draget och om öppningsdraget var E2/E4?

 56. hillary2 skriver:

  P.S.

  jag ser att Bildt neutraliserat oss och tagit bort avatarerna
  smart drag!

  D.S.

 57. hillary2 skriver:

  P.S.2

  till tant maggis glädje lämnar jag bloggen för idag
  jag kommer inte att sakna någon

  Fox News är en av de värsta desinformatörerna i USA – jag vet att Christian Science/Boston återupptagit den nyhetsrapportering som hölls för väldigt objektiv förra seklet – det är en av de webbadresser jag ska försöka utvärdera, samt lära mig mer om formalia i den partipolitiska sysselsättning jag har – sekreterare i en förening

  min dotter myntade uttrycket – Knark är bajs
  så jag säger inte good by utan good bajs!

 58. visionara skriver:

  Nu kan vi läsa om hur georgiska civila jagas från hus och hem, om hur deras land bränns och ödeläggs, om hur ryssarna använt klusterbomber mot civila mål och nu senast, lite fascinerande faktiskt, om hur ryska soldater passar på att plundra en övergiven georgisk bank.

  Jag vet att man inte ska tro allt som står i tidningarna, men vill bara för bonnaläppen-i-alna m.fl. amerika-hatare, i all stillsamhet påpeka, att hade amerikanska styrkor betett sig på det viset i Irak hade hela vänsterrörelsen gått man ur huse och placerat sig utanför den amerikanska ambassaden med slagord och plakat.

  Var finns alla dessa humanitetens förkämpar nu?

  M v h

  V

  PS. Om jag vore en konspirationsstolle skulle jag angående avatarernas försvinnande omedelbart sätta detta i samband med att jag valt det georgiska statsvapnet som min avatar till stöd för det georgiska folket. Nu är jag dock inte en konspirationsstolle. :-)

 59. lillies skriver:

  Visionara,

  bara för att man är kritisk sot vissa företeelser så är man inte amerika hatare. Och jag tycker Bush administrationen gjorde rätt som avvaktade, trots allt så är georgien fortfarande medlem i OSS vilket gör Saakasvhili inte bara obegripligt utan även ytterligt korkat på ren svenska (även om han är kompis med Bildt och McCain).

  Och den georgiska banken var kanske övergiven för att den ytterst var kontrollerad av folk med hjärna som insåg att det är svårt att göra några vettiga affärer med Saakasvhili vid rodret?

  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/08/14/AR2008081403053.html?hpid=opinionsbox1

 60. bestofmankind skriver:

  hillary2 1:39

  Han kände sig hotad av alla nya manliga faces som nyligen tillkommit till bloggen. :-))

  (Har jämfört med fairymarys blogg, och där finns avatarer kvar, för i fall det kunde vara tekniskt fel – vad det nu innebär.)

  visionara,

  Det är nog så som du säger om avataren, så att Ryssland inte attackerar bloggen. :-)

 61. lillies skriver:

  carlnorberg,

  ja, jag bryr mig inte om att spekulera om han (Bildt) tjänar något syfte egentligen utan bara är klantig och lite uppsnurrad efter ”wedgiesarna” (ta det som en man).

  Från bloggen jag länkade till ovan:

  ”…

  Saakashvili’s recent statements demonstrate how well he has learned to push America’s buttons, probably with the help of his government’s lobbyists in Washington. In several interviews and articles, including an op-ed in yesterday’s Post, he has compared the recent Russian attack on Georgia to the Soviet invasions of Hungary, Czechoslovakia and Afghanistan. He has also invoked former president Ronald Reagan and tried to frame the war as a Russian assault on Western values. ”We are attacked because we wanted to be free,” he said on CNN.

  But the situation inside Georgia belies Saakashvili’s rhetorical commitment to freedom. Most glaring was his handling of opposition protests last fall. The State Department’s 2007 Human Rights Report, released just a few months ago, found ”serious problems” with Georgia’s human rights record and notes ”excessive use of force to disperse demonstrations”; ”impunity of police officers”; and declining respect for freedom of speech, freedom of the press, freedom of assembly and political participation. Ana Dolidze, a democracy advocate and former chair of Georgia’s Young Lawyers Association, has described in detail how Saakashvili acted quickly after entering office to empower the executive branch at the expense of parliament and to strengthen the government by ”stifling political expression, pressuring influential media and targeting vocal critics and opposition leaders” — including by using law enforcement agencies. Saakashvili is far from the morally pure democrat he would have the West believe he is.

  ….”

 62. lillies skriver:

  det är nästan så man funderar var han fick sin amerikanska juristutbildning…Hells Angels eller Bandidos (de skulle säkert också tycka det vore jättetrevligt om någon som Britney Spears styrde i Ryssland)?

 63. visionara skriver:

  lillies

  Det var inte riktat mot dig så du behöver inte ta åt dig.

  Dessutom ett litet förtydligande. Uppgifterna om plundring av bank hämtade jag från expressen så dem måste man ta för vad de är. Dock. Blotta företeelsen av dylika uppgifter skulle framkalla ett ramaskri om det handlade om amerikanska soldater. Varför hör jag inget ramaskri nu?

  M v h

  V

 64. maggi skriver:

  För dem som orkar läsa. Kunde gick inte länka. Några synpunkter 2006 på Putin och hans ledaregenskaper.

  Putin Gets Away with Murder

  by Anders Aslund, Peterson Institute

  Article in the Weekly Standard
  October 23, 2006

  © Weekly Standard

  printer-friendly email page send comments

  In Russia, gangsters have the macabre custom of making a birthday present of a murder. On Vladimir Putin’s 54th birthday, one of his fiercest domestic critics, the journalist Anna Politkovskaya, was shot to death in her apartment building in central Moscow. She worked for the weekly Novaya Gazeta, Russia’s last independent newspaper. Its deputy editor was murdered a couple of years ago, and the killer was never found. Although Politkovskaya had been tailed by the Federal Security Service (FSB) for years and her murderer was captured on film, he got away. The Kremlin has made no comment. The prosecutor general claims to have personally taken charge of the investigation, but such investigations seldom result in an arrest.

  Western policy toward Russia has been an unmitigated failure since Vladimir Putin became president on New Year’s Eve 1999. Every year since then, the Russian government has moved further away from both the United States and the European Union, and Western influence over Russia has waned.

  In the last year, President Putin has exported ground-to-air missiles to Iran that can shoot down American F-16s. He has exported arms to Syria that were successfully used by Hezbollah against Israel. A year ago, the Kremlin cheered when Uzbekistan evicted a large US air base, and now it is encouraging Kyrgyzstan to do the same.

  Meanwhile, state-controlled Russian media spew out nationalist and antiwestern propaganda. Every evening after the first state channel’s main newscast, one of the Kremlin’s foremost propagandists, Mikhail Leontiev, delivers his daily diatribe against the West.

  To consider Putin a strategic partner or even ally would be to close one’s eyes to reality. If Putin persistently behaves like an enemy of both the United States and the European Union, we had better pick up the gauntlet. Only a fool or a coward would do otherwise.

  The G-8 summit in St. Petersburg in July became a symbol of all that is wrong with Western policy toward Russia. For three days, the Western leaders participated in this televised celebration of Putin’s new authoritarian powers, and they got nothing in return.

  To flatter himself further, Putin invited the presidents of the other 11 former Soviet states for the ensuing week, but they know how to handle him. A few hours before the summit, four of them dropped out—two announcing that they were going on vacations. By contrast, in St. Petersburg it was President Bush who endured Putin’s insult (“We certainly would not want to have the same kind of democracy as they have in Iraq.”).

  The fundamental problem of Western policy toward Russia is that it is still based on the idea that the Cold War is over. Alas, this truth has become obsolete, as Putin has gone about reviving one feature after another of a police state, including authoritarian rule and an antiwestern foreign policy.

  The West has retained the same friendly but half-hearted policy toward Russia it pursued under Boris Yeltsin. But Putin is no Yeltsin. In fact, Putin is the anti-Yeltsin. Whatever Yeltsin was, Putin is not. Whatever policy the West pursued toward Yeltsin should be replaced with its opposite—with a few exceptions: Not even Putin wants to revive Communist ideology, and Russia remains a market economy.

  Although poorly understood in the West, Yeltsin was a democrat, as Leon Aron shows in his excellent biography. Yeltsin believed in free and fair elections and free media. Putin, by contrast, is a secret policeman. In his book First Person, made up of interviews, he marvels at his own skillful repression of dissidents.

  Putin talks about democracy while systematically destroying it, as Berkeley political scientist Steven Fish has detailed in Democracy Derailed in Russia. Putin has mostly destroyed press freedom, deprived both parliamentary chambers of power, undermined free elections, eliminated the election of regional governors, and seized control over the courts. Where Boris Yeltsin boldly and peacefully dissolved the Soviet empire, giving its peoples freedom, his successor has publicly complained that this was the “greatest geopolitical tragedy of the 20th century.”

  Yeltsin believed in private enterprise. He has been criticized for privatizing the Russian economy in the only way possible, rather than leaving a larger share in the hands of the state. Putin is currently undertaking the greatest renationalization the world has seen.

  Yeltsin regarded both himself and Russia as part of the free and democratic Western world, while Putin does not. He criticizes both the United States and the European Union in evermore paranoid and conspiratorial language, while praising China more and more. Unlike Westerners, the Chinese do not ask nosy questions about authoritarianism, corruption, and money laundering, questions for which Putin has no good answers.

  In the end, Yeltsin was one of us, although larger than life. So it was worth talking to him and exploring our common interests through quiet diplomacy. The opposite is true of Putin. He gives lip service to our values, but regularly undermines them. A liar should not be treated like a gentleman.

  On a few points, the United States has got its policy toward Russia right. First, the United States and the European Union stood up for democracy during Ukraine’s Orange Revolution, and Putin accepted defeat. Second, the West protested loudly against the restrictive Russian draft legislation on nongovernmental organizations, which was softened. Third, the Western outcry over Russia’s cutoff of gas supplies to Ukraine last January led to an immediate resumption of deliveries. Putin was upset, but he changed his policy. And the recent US embargo against the Russian state arms export agency, Rosoboronexport, and the military aircraft producer, Sukhoi, because of their deliveries of sophisticated arms to Iran is another step in the right direction.

  The lesson is that Putin only responds if protests are loud, public, and backed up by threats. Rather than talking about the Cold War being over (which is true), we should remember that the most successful policies toward the Soviet Union were those of Ronald Reagan.

  It could be argued that Western policy toward Russia has not mattered much in recent years because Russia has been too weak to dare to be foolhardy. That is no longer the case. In 1999 Russia’s GDP was $200 billion in current dollars. This year, it will reach $920 billion. Russia has financial surpluses to waste on foolish policies at home, and perhaps also abroad.

  Right now, Russia is apparently preparing for a war against the independent former Soviet republic of Georgia. With no justification whatsoever, Putin personally has accused Georgia of state terrorism. He likened the arrest of four senior Russian military spies in Georgia to the acts of Stalin’s henchman Lavrenty Beria. Russia has evacuated its diplomats and citizens from Georgia and imposed a nearly complete embargo. Major Russian military maneuvers are under way.

  Most analysts draw parallels to Yeltsin and argue that Russia’s actions are meant only to frighten. I doubt that. Putin is a warrior. He won his presidency on a very dubious war, the second war in Chechnya—the region whose agony Anna Politkovskaya covered at the cost of her life. Putin won his reelection and authoritarian rule with his war against the oligarchs, especially his confiscation of the Yukos oil company. It is a logical next step to illegally prolong that rule by starting a war against Georgia.

  It couldn’t be plainer that the United States needs a serious policy toward Russia and needs it fast.

 65. hillary2 skriver:

  bestofmyfriends

  nu bryter jag löftet att hålla tyst idag
  avatarerna kom tillbaka ganska snart efter att jag skrivit om dem
  vad det betyder har jag ingen aning om
  hoppas vi ses någon gång!

 66. osciloscope skriver:

  Visionara

  Västalliansens DU-spetsade ammunition el fosforbomber, är så mycket mer humana? Vi skall inte ens prata om varför de öht är i alldeles för många länder och banar väg för NED, dvs låt oss sprida vår version av frihet, med hjälp av dessa finfina precisionsvapen. Just trust our freedom!?

  Humanitetens förkämpare motreagerar alldeles utomordentligt, men du ser det inte i på våra (på handen räknade magnaters) mainstreamkanalers ”nyhetsrapportering”.

  osc

 67. bestofmankind skriver:

  Oppss.

  Jag hoppas att ingen tar illa upp om min lilla skämt om avataren, ber om ursäkt i så fall det var inte alls med mening.

  Ibland kommer min asiatisk humör fram som kanske inte uppfattas på samma sätt som här i Europa. :-)

  hillary2,

  Små kul att konspirera om avataren. :-)
  Ja, jag är verkligen övertygad om att vi kommer att träffas det någon gång!

 68. bestofmankind skriver:

  sista meningen skall vara:

  Ja, jag är verkligen övertygad om att vi kommer att träffas någon gång!

 69. osciloscope skriver:

  Time to admit we all individually are conspiring and theorizing about our existence. Time to to see yourself as an individual, and trust your own realities and insights. Don’t trust the ”majority”, ‘cause It will far too easily become a mob, it has certainly historically never withstood this pitfall.

  osc

  “A democracy is nothing more than mob rule, where fifty-one percent of the people may take away the rights of the other forty-nine.” Jefferson

 70. Helena Palena skriver:

  Maggi din kommentar 10:13 skall den framhäva Bildt i bättre dager… Ja, jag vet att man ser det man vill se men här kommer i alla fall ett citat ur Irinas artikel igår på sidan 4. Läs själv och förvilla sen inte begreppen tack!

  ”Kan inte låta bli att ge ett litet exempel på ett roligt citat från en intervju i frispråkiga ryska radiostationen ”Ekho Moskvy” (”Moskvas eko”) för två år sedan.
  Då försökte Bildt också visa sitt stöd för georgiske presidenten och främja vindrickandet bland ryssar när Moskva stoppade export från Georgien genom att säga: ” jag tror inte att vi i Sverige har problem med georgiska viner; jag tror till och med att vi ibland överdriver och dricker alltför mycket georgiskt vin”.
  Detta sa Bildt när det i själva verket inte fanns en enda flaska georgiskt vin på Systembolaget och heller inga planer på import därifrån.”

  Här kommer dessutom en länk till hela artikeln:

  http://www.expressen.se/debatt/1.1264223/rysshatet-lever-i-svensk-media

 71. Helena Palena skriver:

  bestof: Javisst är det kul att garva… Det är kul att skratta!

  I sammanhanget kan jag nämna att min mamma var mormor när hon var 33!

 72. hillary2 skriver:

  bestofmyfriend

  jag skulle inte skrivit till dig
  på min bild/dator är nu avatarerna borta igen :-)

 73. lillies skriver:

  Det är inte snyggt att göra den men beträffande spekulationen om vem Bildt tjänar….med tanke på att Anders Borg sagt att han brukar skriva tal åt Bildt…han är väl inte sjuk på något sätt? Jag har haft en släkting som hade en hjärntumör och han var också förvirrad.

 74. charliesjogren skriver:

  carl norberg, helena palena, lillies m,fl. spyr denna eftermiddag sin galla över carl bildt
  på ett ytterst obehagligt sätt

  jag förstår att dom eftersträvar sitt totalitära idealsamhälle

 75. hillary2 skriver:

  irena:

  ”Man är fri att välja sina vänner. Man kan förstå att man tycker om den ene, men inte den andre. Men objektivitet är en del av demokratin och kan inte vara beroende av personliga sympatier och antipatier”

  är objektiviteten en del av demokratin?

 76. osciloscope skriver:

  ang DU, depleted uranium

  Iraq Veterans Against the War

  IVAW.org

  osv

 77. hillary2 skriver:

  charlie

  du förstår inte innebörden av demokrati?

 78. Helena Palena skriver:

  Nej vi spyr inte galla över Bildt – vi spyr galla över hotet om ett nytt världskrig!

  Stackars-Villi vill ha en ny världsordning och ser sitt land som slagfätlet för ett nytt världskrig! Huvaligen…

  Tack Carl Norberg för lång kommentar! Den borde vi klistra upp i köket!

 79. Helena Palena skriver:

  bestof: Lycka till som egen företagare i skatteslaveriets Sverige!

 80. maggi skriver:

  Lullaren
  Förstår du nu vad jag menar.

 81. hillary2 skriver:

  maggi

  jag orkade inte läsa ditt inlägg om Putin och hans ledarskap- sparar det tills nästa vecka
  ska dock deltaga i konferens om ämnet ledarskap snart
  och sen är jag förmodligen komptent nog att sopa mattan med honom (obs! ironi)

 82. hillary2 skriver:

  kompetent?

 83. bestofmankind skriver:

  hillary2,

  Om det är någon tröst har inte jag heller fått tillbaka avatarerna på min dator. Lite tråkigt utan faces. :-)

  Helena,

  Det var väl inte populär med preventivmedel på den tiden. :-)

 84. hillary2 skriver:

  bestofmyfriends

  det är ingen tröst men en god information!

 85. bestofmankind skriver:

  helena,

  Det är helt ok att betala hög skatt så länge sjukvården och utbildningar är gratis och är tillgängliga för alla (nästan).

  Fast nuvarande Regeringen har annorlunda fördelningspolitik. Det sparas och nedskärningar görs nästan överallt och ändå är finansminister otydligt hur det växande överskottet skall användas: (sorry inrikespolitik :-)

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1564631.svd

 86. hillary2 skriver:

  för att dra ner mdiskussionen

  jag gick för att helghandla och mötte en solglasögonförsedd kvinna – Sveriges EU- minister Malmström – jag tittade upp och hennes spontana yttrande när hon såg mig var Usch !
  det är inte intressant men vad jag fann vara intressant var vad hennes ”murklättrande” barn sa – mamma – får vi vara här?

 87. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Kärringarna inkl. Carl Norberg har tydligen hållit hov på bloggen denna eftermiddag. Vilket jävla kackel. Trevlighetsfaktorn ligger långt under det berömda plimsollmärket och verklighetsfaktorn är ännu lägre.
  Vad dom skulle behöva kan ni bara ana ;-)
  Själv avslutar jag strax denna arbetssamma vecka och påbörjar inom kort helgen –
  har bokat bord samt beställt tilltugg enl. följande:

  Kalixlöjrom med rödlök, gräddfil och smörstekt brioche

  Smörstekt piggvar med ravioli fylld med hummer och ricotta, skummig citronsås

  Vit och mörk Valrhônachokladmousse med björnbärssorbet

  Tillhörande drycker vill jag gärna diskutera på plats med min lilla strålande vackra bissiga fredagsstarlet – jag ska ju inte bestämma allt själv utan låter självklart min lilla ängel delta i detta viktiga beslutsfattande.
  Allt pekar på en yster och förtjusande kväll/natt.

  Dee Dee Sharp – äntligen är det dags

 88. jeandebeaumont skriver:

  Xiao Ling,

  LETTER TO THE IHT

  I noticed your letter published online in the International Herald Tribune this afternoon (and therefore likely to appear in the hardcopy paper tomorrow):
  http://www.iht.com/bin/printfriendly.php?id=15328857

  I fully agree with the points you are making. They still do not seem to have been acknowledged by Carl Bildt (in contrast with the pragmatic approach of the current EU presidency).

 89. bestofmankind skriver:

  hillary2,

  Wow, är du kändis bland Moderaterna. Att hon sa Usch får du ta som en komplimang. :-)

  Annars undrar jag om politik är ärftligt. :-)))))

 90. hillary2 skriver:

  lullaren

  intressera dig gärna för det liv många svenskar har – det är inte så glassigt

 91. tuvalis skriver:

  visionara
  Amerikanska trupper betedde sig exakt på det viset i Irak. Det finns bildbevis och vittnen på det och det är vi många som protesterat mot.
  Bla hade DN en artikel där en irakisk man som tagit sig till Sverige berättade att amerikanska soldater inte lyft ett finger för att förhindra plundring och förödelse. Vid ett tillfälle hade de avsiktligt skjutit ihjäl de vakter som hindrade folk att plundra ett museum. De stod och flinade och ville ”bjuda” irakierna på fest. Vakterna skulle ha varit sudaneser.
  Det finns visst ingen nation som går fri. Krig tar fram det värsta hos människan. Därför ska det förhindras.
  Någon gjorde en jämförelse här om hur killar som slagits kräver respekt och pekade på ryssarna. Och någon tillstod att ryssarna inte är värda respekt. Jag håller med men det gäller lika mycket för georgierna. Felet med våra utrikesministrar i världen just nu är att de inte har respekt för neutraliteten. Ingen som startar krig är värd respekt. Inte heller den som lägger ved på den brinnande elden.

 92. bestofmankind skriver:

  göteborgslullaren 3:11

  Carl Bildt är säkert mycket intresserad om ditt mat förslag. Det var länge sedan han åt middag (på bloggen). :-))

 93. maggi skriver:

  Aporna kan inte sjunga-men de försöker inte heller!

 94. hillary2 skriver:

  bestofmyfriend

  jag tror att hon såg mig som den frustrerade person jag är och inte som något igenkännande
  men tycker fortfarande att det är slående att vissa barn fostras i tanken att de på vissa ställen inte har att göra

 95. jeandebeaumont skriver:

  IHT LETTER ON RUSSIA AND GEORGIA (3:12 pm)

  The above link does not seem to work. Here is another one:
  http://www.iht.com/articles/2008/08/15/opinion/edlet.php

 96. hillary2 skriver:

  maggi

  kan du sjunga???

 97. bestofmankind skriver:

  maggi,

  Jag gillar inte din skämt. Har du svårt för att kommunicera?

 98. hillary2 skriver:

  tuvalis

  en eloge till dig
  det finns ett av många interneringsläger i Irak som har 18 000 fångar
  på moderater biter endast siffror?

 99. bestofmankind skriver:

  hillary2 3:18

  :-))))))

 100. hillary2 skriver:

  jaendebeaumont

  vi vet att det förekommer terrorism
  why?

 101. bestofmankind skriver:

  jeandebeaumont,

  Thanks for the link!

  What can you expect of Carl Bildt? He is of course taking the side of his friend and has difficulty of being objective (in general actually).

 102. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  ”best-fore-datum” 3:15

  Det var inte Carl Bildt jag hade i mina tankar när jag valde meny – det var lilla Amanda ;-))

  Keep on swingin´ med hilary, helena, carl och övriga – ni verkar ju kunna förnöja varandra

  Dee Dee Sharp – återigen mest känd som göteborgslullaren

 103. bestofmankind skriver:

  göteborgslullaren 3:28

  Jaså, använder du Carl Bildts blogg för att få en date med dina starletter. :-)

  Ha det så kul då!

 104. hillary2 skriver:

  min alias är hillary – är du ordblind?

 105. hillary2 skriver:

  ovanstående till den självutnämnde kvinnokarlen lullaren

 106. bestofmankind skriver:

  hillary2,

  Det förstår jag! :-)

 107. nilsdentolfte skriver:

  Till: Maggi & alanbone -ny sorts lobbing. Georgien verkar ha betalt Washingtons neo-konservativa.

  Ur brittiska Guardian
  Republican candidate John McCain’s top foreign policy adviser, Randy Scheunemann, has been paid nearly $900,000 by the Georgian government since 2004.

  xhttp://www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/aug/14/russia.georgia

  När dikten överträffar verkligheten, ny sorts lobbing. Vi har klanledare från Kaukasus som knytnit en kärlek knop med neo-konservativa från Washington.

  Aldrig påstått att det är svart eller vitt, men det vara Georgien som start kriget och förmodligen har begått det värsta övergreppen. Den Georigen har pumpat ut lögner som VI tagit upp och publicerat. Och nu köp amerikanska politiker för sin sak.

  //någon mer som problem att publicera på denna sida//

 108. jeandebeaumont skriver:

  Hillary2,

  I do not understand you question (3:25 pm). Please clarify.

 109. visionara skriver:

  bomk

  Du är så okunnig att klockorna stannar när du uttalar dig. Cecilia Malmström är inte moderat. Hon är folkpartist.

  tuvalis
  Du som tydligen vet. Var är klagokörerna om brott mot mänskligheten idag. Jag söker dem med ljus och lykta för att förena mig med dem, men kan inte finna dem.

  M v h

  V

 110. bestofmankind skriver:

  visionara,

  Jag tänkte skriva Alliansen, men skrev fel, hann tyvärr inte rätta till den.

  Vilken tur att du finns som kan rätta till en så stor misstag. :-(

 111. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  hilary och ”best-före-datum”

  Förutom att fira den lilla starletten Amanda ikväll kommer jag även att utbringa en skål för Ms Rice och hennes handfasta agerande idag!.
  USA skärper tonen idag och så gör även Angela Merkel.

  Dee Dee Sharp – med såväl politik som starletter alltid inom räckhåll

 112. bestofmankind skriver:

  visionara,

  När du ändå är så noga, ordet en så stor misstag är tyvärr fel, det skall vara ett stort misstag.

  Ursäkta att klockorna har stannat för dig.

 113. visionara skriver:

  bomk

  Såja. Nu gick de igång igen. :-)

  M v h

  V

 114. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  ”best-fore-datum” 3:33

  Vem skulle jag, som du säger, ha ”raggat upp” via bloggen?
  Endera har du livlig fantasi el. också är du bara okunnig/korkad betr. ”raggnunnor” ;-))

  PS Finns inget stort utbud på denna blogg som är intressant ur denna ”synpunkt”, dom flesta damerna här verkar mest bittra. Dock kan jag erkänna att det finns ett trevligt undantag till ”de bittra” ………………………….. DS

  ;-)))

 115. bestofmankind skriver:

  visionara,

  Tur att det finns mirakel. :-))

  göteborgslullaren 4:01

  Missuppfatta mig inte, jag menade för ifall Amanda råkar läsa Carl Bildts blogg också, då vet hon vad menyn blir på Er date. :-)

 116. Helena Palena skriver:

  Själv ska jag skåla ikväll för Putin och Medvedev på en tillställning med Refreshment!

  Condi Rice har ställt villkor idag när hon träffade Stackars-Villi! Undrar om ryssarna bryr sig…

 117. osciloscope skriver:

  visionara

  ” klagokörerna om brott mot mänskligheten ”

  Om det är låångt bortom mainstream, så nödgas du söka själv …

  osv

 118. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  best — — 4:06

  Amanda har inte tid att läsa någon blogg denna eftermiddag eftersom hon har fullt upp med att lägga make up och snofsa till sig i allmänhet inför mötet med den ödmjuke men kräsne Dee

  ;-)

 119. Helena Palena skriver:

  Hoppas Amanda i alla fall är över 40…

 120. bestofmankind skriver:

  göteborgslullaren

  Det verkar som det blir en spännande kväll för Er båda.

  Som sagt ha det så trevligt!

  :-)

 121. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Helena Palena 4:23

  Till skillnad mot den ryske ”Marlboromannen”, står jag för mitt ord. Vid fyllda 23 går gränsen!
  Inget undantag utan regel dock men då måste ”trevnads/begåvnings faktorn” vara mycket hög.
  Och blicken ”livsfarlig”!

  Sköt om dig på ”din tillställning” ikväll!

  Lullaren Dee Dee

  ;-))

 122. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  best — — 4:33

  Rutin för mig – alltid spännande för starletterna!

  ;-)

  Dee Dee Sharp – alltid ödmjuk

 123. hillary2 skriver:

  helena palena

  ”mot dumheten kämpar gudarna förgäves”

 124. hillary2 skriver:

  Carl Bildt

  när ska utrikesutskottet ha möte? en viktig demokratisk fråga

 125. mrmhalland skriver:

  hillary2 :
  Jag tror jag läste igår att det blir på måndag.
  I alla fall i början på nästa vecka.

 126. mrmhalland skriver:

  Förlåt hillary2, jag läste för snabbt.
  Det är utrikesnömnden som ska träffas då.
  Du vet, på slottet :-)

  Kanske var det trots allt det du menade ?

 127. hillary2 skriver:

  mrmhalland

  jag menade förmodligen utrikesnämnden – är inte så hemma i nomenklaturen

  varför gnällde du på Ahlin om detta? helt ute i rymden enligt min åsikt. har du läst länken bestofmyfriend länkade till om uttalandet av Ahlin och Eliasson??

 128. hillary2 skriver:

  mrmhalland

  nu slutar jag

  min älskade dotter kommer!

 129. mrmhalland skriver:

  hillary2 :

  Jag har inte gnällt på någon ännu.
  Det kommer kanske, men jag kom just hem från jobbet.

 130. mrmhalland skriver:

  jaha…du menar kanske tidigare ?
  Jo, reaktionsförmågan är ju vad den alltid har varit.
  Medan regeringen är på plats vill oppisarna ha möte…
  Varför inte vänta tills det finns någon som kan informera om läget ?

 131. mrmhalland skriver:

  Med andra ord, antingen reagerar man direkt, eller så väntar man tills någon vet något.
  Enl. tradition gör sossarnas utrikespolitiker inget av det.
  De väntar tills det är för sent, sedan kommer de inte ihåg vad som hände.

 132. lillies skriver:

  charliesjogren,

  whatever. Bildt verkar ganska kass (i och för sig är han inte ensam om det men nu är ju detta hans blogg..ingen har väl tvingat honom att bli utrikesminister om han hellre vill gå på disco, läsa Pippi Långstrump).

 133. lillies skriver:

  göteborgslullaren,

  tja, du låter ibland som att du är bäste dräng till förste musvaktare på Undici, förre justitie minister Bodström.

 134. soli01 skriver:

  Carlnorberg – hur kan en starkare dollar pressa tillbaka bensinpriset? Hörde just detta på tv!

 135. […] följa Carl Bilds blott och här skriver han lite om […]

 136. mrmhalland skriver:

  lillies….

  Om man idiotförklarar en Svensk utrikesminister, kanske man ska ta med något med substans i sitt inlägg ?
  Var snäll och förklara vad som är ”kasst” i hans arbete.

 137. hillary2 skriver:

  mrmhalland 5:07

  läs igen och se att du desavouerade Bildt rätt rejält
  det gäller att ha tungan rätt i mun!

 138. gruvjobbare skriver:

  Besynnerligt att Avataren min försvann. Hur som helst så är paranoia och konspiratoriska tankar inte min bästa avdelning. Georgiens problem kvarstår. Punkt 5 i den s.k. fredsuppgörelsen kan av allt att döma bli en ödesmättad militärisk och juridisk svår grundbult i de fortsatta förhandlingarna. Den Amerikanske experten på området Ryssland och dess politiska och militära historia, Dr Secretary of State Condoleezza Rice bör väl vara så pass påläst att hon inte sätter sin egen President i trubbel.

  De Georgiska utbrytarregionerna i jämförelse med Kosovo bör allra helst inte få ett erkännande av Hamid Karzai, då han har fullt upp med att ta hand om allt från egna hårda Paschtuner till andra separatister som Talibaner i sitt eget land, Afghanistan. Detta innan han går USAs ärenden och lägger sig i politiken på Balkan.
  I vanlig ordning så anser jag att man inte bör gå ut först i ett sådant infekterat område som Balkan och Kosovo från en statsman som den Afganistanske presidenten är. Han stöter sig med sin forna fiende Ryssland, även om Kosovo helt rättmätigt består mestadels av KosovoAlbaner och ska helst vara odelat.

 139. mararh skriver:

  Till den alltid lika ödmjuke Dee Dee
  Önskar dig en alltigenom trevlig kväll ;))
  Här behöver ingen hålla ställningarna för närvarande. Jag drar mig därför stillsamt tillbaka till en något mindre händelserik kväll. Dagen har varit full av shopping och ömma fötter behöver vila inför trevliga fester inom kort.

 140. hillary2 skriver:

  ja mararh

  det är kanske dags att hålla dig på din kant nu

 141. carlnorberg skriver:

  Oljan är prissatt i dollar, enligt petrodollarsystemet.

  Detta innebär att efterfrågan på dollar är en faktor som avgör detta.

  Om olja går att handla i annan valuta så sjunker efterfrågan på dollar, vilket medför att även priset på dollarvaluta faller. Så att oöja enbart kan handlas i dollar gör att en konstgjord efterfråga på dollar kan upprätthållas, och därigenom stärka dollarkursvärdet.

  Den reala behövda mängden olja som köps och konsumeras reagerar ju inte på detta förhållande, en bil till exempel drar inte annan volym utifrån priset utan beror mer på körsträckan.

  Så att en ökad dollarvärdering därför blir en sänkning av oljepriset är inte alls konstigt med det innevarande systemet.

  Och för att bemöta lite av bondkaninen lallarens förtjänstfulla retorik, så har jag väl aldrig sett på maken till par venue fasoner.

 142. soli01 skriver:

  carlnorberg – tack för svar på min fråga!
  Min nästa fråga blir betydligt svårare att besvara? Vad är en bondkanin?:-)

 143. mrmhalland skriver:

  idag rapporterar media att Ryssland hotar Polen med ett kärnvapenanfall.

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=816468

  Detta visar återigen att Ryssarna är väldigt stridslystna och beredda att ställa till hur stora skador som helst för att få sin vilja igenom.
  Än värre än detta är att de menar att de har rätt att straffa nationer som inte ”lyder”.
  Detta menar jag mot bakgrund av att hotet kom efter att Polen tecknat avtal med USA, inte inför det.

  Jag har förståelse för att inte Ryssland vill ha robotbaser i närområdet.
  Det är denna stridslystna attityd jag vänder mig emot.
  Alla förstår ju vad resultatet av kärnvapen mot Polen skulle få för konsekvenser.

 144. hillary2 skriver:

  mrmhalland

  detta hot har funnits tidigare
  det säger FÖR MIG BARA EN SAK – MAN SKAPAR INTE FRED GENOM ATT ESKALERA VAPENARSENALEN

 145. warszawa1944 skriver:

  Putin kallade Ukraina ett ”sässong-stat”

 146. hapsala skriver:

  Carl Bildt’s information is a top-quality-source. Does exist an official English translation??

%d bloggare gillar detta: