Till Tbilisi

Strax lyfter vi från flygplatsen i Parma i norra Italien. En underbart vacker morgon. Vår planerade destination är flygplatsen strax utanför Tbilisi i Georgien.

I planet finns också Europarådets generalsekreterare Terry Davis. Han och jag – vi är ju nu ordförande i Europarådets ministerkommitté – skall försöka komma till Georgien för att i olika avseenden värdera situationen där.

Rapporteringen talar om intensifierade ryska flygattacker under natten och om ytterligare ryska militära förstärkningar inne i Georgien.

Bygger man upp för en fullskalig invasion? Jag har svårt att tro att man har den avsikten, men alldels uppenbart avser man att straffa det lilla landet och straffa det hårt. Det talas om 40 000 flyktingar från striderna inne i Georgien under de senaste dagarna.

Med möjligt undantag av Cypern 1974 har Europarådet aldrig haft att hantera en situation där det råder krig mellan två av dess medlemsstater.

Om vi kommer till Tbilisi eller ej vet vi inte, men vi har gjort bedömningen att det är värt och viktigt att försöka. Är det för mycket ryskt stridsflyg i luften – eller attackeras flygplatsen igen – hamnar vi någon annanstans.

Kanske i Jerevan i Armenien och bil därifrån. Vi får se.

Men det är viktigt att visa stöd till ett litet europeiskt land som utsätts för övergrepp och attack. Europa kan inte vara tyst inför det som nu sker.

351 Responses to Till Tbilisi

 1. Anna skriver:

  Av hela mitt hjärta önskar jag dig Lycka Till i ditt mycket viktiga men tillika mycket farliga uppdrag.
  Vi är många som håller tummarna för så stor framgång som möjligt.
  Take care!

 2. carlnorberg skriver:

  En politikergroupie?

  Men allvarligt talat, vem tror på allvar att den ryska ledningen inbillar sig kunna nå positiva pedagogiska effekter av bestraffning?

  Varför vill man då inrätta krigsdomstolar ifrån rysk sida….

 3. Helena Palena skriver:

  Du är sannerligen en modig man mitt i alltihop! Lycka till!

  Citerar ur Carl Norbergs blogg (se nedan). Du kan väl fråga Micheil Saakasjvili om han verkligen trodde att han skulle kunna starta ett nytt världskrig. Och varför han ville det i så fall. Vi ska väl sträva efter fred på jorden. Så är det vissa här på bloggen som ser dig som en oslipad diamant – och som tror att vi kan slipa fassetterna på dig på rätt sätt genom att skriva här. Den som lever få se!

  ”I denna operation så har EU-gruppen arbetat tätt tillsammans med Georgiens ivriga ledare för ”rosenrevolutionen”, president Micheil Saakasjvili, som själv i maj( Observera nu detta!) proklamerade: ”Vi är slagfältet för ett nytt världskrig.”

  Carl Norberg: Kan du förklara vad rosenrevolutionen är?

 4. sverigevsitalien skriver:

  Bra jobbat bilt, du är den bäste minister vi någonsin haft! Var i dina trakter i helgen i norra Italien, bor för övrigt i Rom, kan ju kika in på min blogg och se om du hittar något av intresse!

  http://sverigevsitalien.wordpress.com/

 5. stefangehander skriver:

  Europeiskt land? Hur står det till med geografin, eller så talar en man, som ägnat sitt liv åt att utvidga Europas Lebensraum? Ditt svammel om pass som skydd för försvarslösa ossetiner (förra gången var det judar) avslöjar dig. Det var ju svensk diplomati som kom på idén att ett pass kan skydda! Att det skulle vara ett brott mot internationell rätt är ett makabert påstående från en svensk utrikesminister, som i stället borde ha Raoul Wallenberg på väggen och minnas sin historia. Eller du vill bli propagandaminster i en ny Einhetsregierung inom EU..?

 6. Kachina skriver:

  Ryssland backar hem när Saakasjvili avgår.

 7. Helena Palena skriver:

  Kachina: Det tror jag med! För övrigt tycker jag Ryssland ska vara med i EU. Vi tillhör samma kontinent!

 8. Helena Palena skriver:

  Carl Bildt: Restid brukar vara ställtid. Det finns inte så mycket att göra under flygturen. Beundrar ditt flygande – och att du står ut med det.

  Hoppas du kan blogga på planet! Men det kanske man inte får. Jag skullle nog sitta och sticka bland läsandet…. eller virka… tar mindre plats!

 9. knightone skriver:

  Nu så skulle det vara lämpligt att det arrangerades stora anti-krigs demonstrationer i europeiska städer.

  Politiska ungdomsförbund brukar gilla sådant.

  Eller gäller det bara när USA går till krig?

 10. carlnorberg skriver:

  Man ogiltigförklarade ett val som riggats av Schevardnaze (stavn.), och man bar rosor.

 11. visionara skriver:

  ”Ryssland backar hem när Saakasjvili avgår.”

  Tycker du att det i så fall är rätt och rimligt?

 12. Helena Palena skriver:

  Jaha – maktens signalsystem – eller hemliga klubbar. Man kan också göra tecken till varandra.

 13. Josef Boberg skriver:

  All Lycka till – Carl Bildt !

  ALLA som har åstadkommit något har alltid försökt – och oftast försökt mer än en gång – och ALLA som ej har åstadkommit någonting – dom har aldrig försökt själva – utan går bara i kön och ”kritiserar” dom som försöker, tyvärr tyvärr… :-)

 14. Kachina skriver:

  visionara

  Ja, det är rätt och rimligt. De säkerställer säkerheten för utbrytarstaterna och låter Georgien vara ifrd så länge som de lämnar Krim ifred.

 15. lillies skriver:

  ccarlnorberg,

  vem menar du är ”politikergroupie”….Saakasjvili som fått sin universitetsutbildning i USA och ny ser ut som att han håller på bryta ryggen av sig för att visa sig lojal mot USA…eller Bildt som efter uttalanden om att de inte behöver Europas ”soft power” och USAs ”hard power” fick se läckor från sina amerikanska placerare om hur han investerat i vapenindustrin när han var ute och talade om vikten av fred och förståelse?

  Förvisso kan jag anse att Ryssland måhända överreagerat (beträffande omfattningen av motåtgärderna, inte att de reagerat) men att antyda att det liknar Hitler Tyskland som Bildt gör på bloggen här och som citeras i Aftonbladet ser också ut lite som en överdrift Eller menar han att han på allvar tror att Ryska styrkor har klätt ut sig till Georgiska och beskjutit ryska militärförläggningar i utbrytarrepublikerna (som ändock tillfördes till Georgiskt geografisk administration under Sovjet, som sedan Georgien förklarade sig självständigt ifrån?).

 16. carlnorberg skriver:

  Kachina, det är inte trovärdigt att Saakasjvili är särskilt ensam i den sittande administrationen, så det lär ju i sådana fal få bli en rätt så rejäl kampanj av politisk sanering.

 17. Kachina skriver:

  Han är inte rädd av sig, Bildt. Är det patetiskt uttryckt Anna, eller framhäver jag bara en av hans berömliga egenskaper?

 18. alnabone skriver:

  Viktigt är dock att kriget slutar och det är modigt (eller dumdristigt, välj själv) att ge sig in i en värld av krig. Hoppas ni lyckas med ert uppdrag!

  Har följt bloggen ett tag och förvånats över hur mycket prat det är om vem som gör vad. Syftar då på de krigförande nationerna och inte de krig som var för över tio år sedan. Vad ”wassberg” under gårdagens bloggartikel ville komma fram till gällande de oegentligheter han nämnde gällande Kosovokrigen ansåg jag var aningen ”luddiga”.

  Vi har några stormakter kvar i världen där USA och Ryssland är två av dem. Får någon av dessa chansen att spela världspolis så tar de givetvis den. USA såg under splittringen av Jugoslavien en gyllene chans att mellan de två gulfkrigen få spänna musklerna lite och få nya anslag. Denna situation skiljer sig kanske inte så mycket när man betänker ”den ryska” björnen som bombar ett litet land på knappa 70.000 kvadratkilometer tillbaka till stenåldern. Motiven till detta anges som främst fredsbevarande men tydligt äro att de nu tänker kväsa den Georgiska regimen och övertyga dem om att NATO-medlemskap är en mycket dålig idé. De statuerar ett exempel och omvärlden kan inget annat göra än att spänna fast säkerhetsbältet och titta på. Då stormakterna skrammlar med vapenarsenalen så tystnar de röster som annars är höga och fördömmande för det är aldrig bra att sätta sig på kant med Goliat då man inte heter något annat än just… David.

 19. tsolin skriver:

  Stefan Gehander, som tycks ha tagit till sin uppgift att försvara Ryssland.

  Georgien ÄR ett Europeiskt land. Vad har Du för rätt att ifrågasätta detta?

  Georgien och övriga länder i Kaukasus omfattas av EU:s grannskapsprogram. Det innebär att de i förlängningen har ett EU-medlemsskapsperspektiv. Notera att exempelvis de Centralasiatiska republikerna (Kazachstan etc) INTE har det.

  Georgien är med i Eurovisionsschlagerfestivalen. Det är inte exempelvis Turkmenistan.

  Din parallel mellan sydossetier och abchazier (som fått ryska pass) och judarna under andra världskriget (som fick svenska skyddspass) är skamlig och visar vilken inskränkt varelse Du tycks vara.

 20. Kachina skriver:

  Det blir politisk sanering, genom demokratiska val hoppas jag. Jag tror inte att Putin/Medvedev vill skapa en diktatur. De har växt upp i en och är en helt annan typ av politiker än föregångarna.

 21. visionara skriver:

  kachina

  Ok då vet jag var jag har dig. I valet mellan fria demokratier och diktaturens kreatur föredrar du det sistnämnda.

  Morsning och godbye!

 22. carlnorberg skriver:

  Njae, rimligen så borde han ju väl känna till vem som äger patentet på denna typ av opinionsbildande metodik?

  Och måhända kan detta åstadkomma en brytning, om han nu har en andlig resning vill säga, men detta får ju visas av ministern själv först.

  Och viljan att prostituera sig synes vara mycket god i de rådande politiska leden, vilket också med viss automatik kommer att leda till dess fall.

 23. lillies skriver:

  Helena (och Josef),

  ibland behövs inte tecken….om man är välbekant med Aesopus språk (vilket ibland kan misstolkas av andra som att man lider av autism) så kan denna pekuliaritet att man uppfattar en hel del av det som inte sägs (eller åtminstone uppfattar att det som inte sägs eller endast antyds är det som ”speaks volumes” även om man inte är helt insatt i de exakta detaljerna) som antingen paranoia (att man inbillar sig saker) eller att man är delaktig i något otillbörligt (vilket självklart absolut inte behöver vara fallet, man kan känna igen det för att man under någon period varit nödd och tvungen till att leva med sådant språk).

 24. carlnorberg skriver:

  Jag tror inte heller att han är rädd, men jag undrar lite över hur vidsynt han är.

  Om jag uttrycker mig lite hovsamt så är teknokratanstrykningen rätt påtaglig, men jag känner honom inte alls så det behöver ju inte betyda något.

 25. Helena Palena skriver:

  lillies: Ja, har man tics t ex kan det ju ha sina svårigheter att vara med i en hemlig klubb!

 26. Kachina skriver:

  visionara

  Om du inte förstår det du läser, förmår du inte att kommentera.

  Om du läser min text NOGGRANNT ser du att jag förordar demokratiska val och tror att så kommer att ske.

 27. carlnorberg skriver:

  Ja alla utvecklar ju olika färdigheter, av naturen.

 28. carlnorberg skriver:

  Och det som skapar betydelse är mängden av färdigheter inte främst graden av dessa.

 29. sverigevsitalien skriver:

  Helena Palena, håll dig du till att skriva om blommro etc. Ryssland med i EU! Du måste skojja!? Du har ju noll koll! Stäng av datorn och gå och fixa i köket eller ngt!

 30. lillies skriver:

  Ummm..visionara,

  och om nu utbrytar republikerna vill vara självständiga (eller hellre lierade med Ryssland för att majoriteten av folket där är ryssar (medan Stalin var georgier)?).
  Själv anser jag det inte vara någon högre kvalitet av demokrati om moderater och folkpartister ger sig ut för att söka bestämma vilka svenska utbytesstudenter skall få prata med när de studerar utomlands.

  Mitt inlägg ovan om Saakasjvili och USAs ljumma reaktion har en del i att jag undrar om kanske är symptomatiskt för att USA kanske håller på att rikta om kompassen till en mindre paternalistisk utrikespolitik (även om det förvisso kan vara rent pragmatiska skäl som att man har tillräckligt med problem för tillfället och inte har tid att ”hjälpa” Saakasjvili oavsett hur duktig och lojal han har varit.).

  Sedan har väl USA också viss erfarenhet av att alla utbrytar stater och exil existrenser som kommit till dem och berättat om övergrepp inte nödvändigtvis alltid haft fog för sina ståndpunkter (eller i vart fall inte sådant fog för att berättiga inblanding av en annan stat).

 31. midlang10 skriver:

  Georgia starta jo denne krigen ved at dei gjekk inn i Sør-Ossetia. Dei raserte hovudstaen dreiv 40.000 mennesker på flukt, myrda mange russike fredsbevarande soldater (var dei under FN sin beskyttelse?). I tillegg blir det hevda att 2.000 sivile
  – alle med russisk pass er drept med overlegg (progande muligens, men tiden vil vise)
  Eg har liten sympati for det Russland gjennomfører, men enno midre sympati for leiarskapen i Georgia, som etter mitt syn er fullstendige uansvarlige. Dei prøver også å komme inn i Nato, slik at Norge og andre land må bli med på galskapen. Den drømmen er nok uoppnåeleg nå heldigvis Regionen Sør-Ossetia der nesten alle er russarar og Abkhazia er nok tapt for alltid.

 32. lillies skriver:

  helena, jag vet inte, jag har inte tics och inte heller är jag med i någon hemlig klubb (den enda klubb jag är med i är den idrottförening vi har var vi jobbar den måste man vara med i för att få använda sig av gymmet…för försäkringsfrågan om man skulle råka ut för någon skada där).

  carlnorberg,

  ibland är det bra med folk som är bra på mycket och ibland är det bra med specialister. Det är ungefär som med Bill Gates och hans välgörenhetsprojekt (han skrev om det i samband med lite inlägg om ”creative capitalism” nyligen i TIME vilket även kommenterats där och som flyktigast på bl. a. Clive Crook’s blog på Financial Times).
  Vad ingen av kommentatorerna riktigt går in på, även om är lätt kritiska till Bill Gates i viss mån naiva om än mycket vällovliga hållning, är att även om stora (och mindre) bolag säkerligen kan göra en hel del gott genom olika välgörenhetsprojekt så kommer man inte ifrån att de i mångt och mycket endast kan verka när skadan är skedd…för att förebygga t. ex. skadlig överexploatering av ett område som kan leda till svält och sjukdomar genom förgiftade marker så krävs kanske förebyggande åtgärder som endast en stat kan reglera och kontrollera…och detta är väl knappast en populär åtgärd för en bolagsrepresentant att propagera för i alla lägen?

 33. Helena Palena skriver:

  sverige mot italien: Jo, Ryssland hör till oss! Det är närmare till Putin än till Bush! Jag tycker synd om Putin som ska försöka städa upp efter Sovjethelvetet!

  På min blogg skriver jag inte bara om blommor – jag skriver också om politik. Stundtals mycket syrliga saker – men du tycks ju bara vilja ha läsare till din blogg och framhålla hur bra Italien är och hur dåligt det är i Sverige.

  I köket trisv jag – det är där allt händer! Håller med Ingvar Kamprads senaste slogan: Hemma är världens bästa plats! Om en stund ska jag gå och koka körsbärssylt! Sen ska jag plocka Sverige endasts svenska krusbär har!

 34. visionara skriver:

  kachina

  Jag får nog passa den syrligheten tillbaks. Om du hade förstått vad du läst hade du vetat att Saakasjvili i det senaste preidentvalet i Georgien (i januari i år) fick mer än dubbelt så många röster som närmaste av de 22 kandidaterna. Med vilken rätt anser du att ryssarna kan utlysa nyval i landet?

  Dessutom. Vore läsförståelse en förutsättning att få kommentera på denna blogg vore nog rätt många diskvalifiserade, inklusive dig själv.

  Slutligen läser jag inte varenda av dina kommentarer NOGGRANT. I den avseendet tror jag därför att du värdesätter dig själv alltför högt och efter de kommentarer du gjort i denna fråga har jag fått än mindre anledning att läsa dem särskilt noggrant.

 35. jeandebeaumont skriver:

  THE BROADER ISSUES

  Carl Bildt says ”… det är viktigt att visa stöd till ett litet europeiskt land som utsätts för övergrepp och attack. Europa kan inte vara tyst inför det som nu sker.” – While the conflict is tragic, Carl Bildt does still not express an understanding of the background and the implications of what is going on.

  President Mikheil Saakashvili of Georgia has since 2004 gone out of his way to irritate the big nabour – foolishly cheered on by USA, EU and NATO who have been naïve enough to think that Russia would tolerate their messing around in its strategic sphere of interest (that relates to the Black Sea, Cheznya, and oil pipelines). The U.S. missile project in Poland and Czech Republic and the Kosovo situation have sharpened Russia’s concern for its national security (compare Cuba 1962).

  Georgia’s attack on South Ossetia was the final straw and a golden opportunity for Russia to act and to send a warning on Ukraine’s NATO and EU ambitions. All along, the EU including Sweden have not seen the forest for the trees. It has been utterly premature and a blunder to wave NATO and EU flags in Georgia and its break-away provinces, while ignoring Russia’s concerns (ref. the policy accompanying SIDA’s narrowly focussed handouts, ”Samarbetet syftar till att landet ska närma sig EU”).

  In view of Carl Bildt’s celebrated experience from Bosnia, it is surprising that he does not speak about the broader issues (except for the Russian passports). It is good to see that other envoys and advisors are at hand to counsel both Georgia and Russia on this dangerous conflict.

  P.S. Does anybody know if President Saakashvili is ‘authorised’ to flank himself with the EU flag as he is doing when appearing on television?

 36. Kachina skriver:

  visionara

  Visionen är att Saakashvili och hans kennel kommer att finnas på valsedlarna, men efter fadäsen med invasionen av Sydossetien, kommer de knappast att få några andra röster än sina egna.

 37. Helena Palena skriver:

  jeande: Saakashvili trodde att han redan var så gott som med i EU -därav flaggan. Han blev vilseledd av sina amerikanska drabanter…

 38. lillies skriver:

  Eller angående tecken…som när Vaclav Havel i sin period av maktlöshet stod och skvätte sand i sandlådor.

 39. Helena Palena skriver:

  lillies: Eller som när Jeltsin på fyllan nöp en kvinna i rumpan… skämt åsido!

 40. visionara skriver:

  kachina

  Vi får väl se. Mig skulle det inte förvåna om han han slog till med samma jordskredsseger som i valet efter den s.k. rosenrevolutionen då han fullkomligt sopade banan med konkurrenterna. Även om inte du vill inse det tror jag att ryssarna gör det och därför knappast är intresserade av fria och demokratiska val i Georgien.

  Du har fortfarande inte svarat på frågan med vilken rätt ryssarna kan utlysa nyval i annan självständig stat (förutom med hjälp av knytnävens rätt förstås men den hyllar du väl ändå inte)?

 41. Helena Palena skriver:

  visionara: Fatta! Det handlar om vi eller dom för ryssens del! Du slår ju in öppna dörrar…

  Svara på med vilken rätt USA gick in i Irak – eller med vilken rätt Nato bombade på Balkan?

 42. lillies skriver:

  Ja…jag har sagt det förr (på en rysk site också där inlägget faktiskt fick vara kvar)…Hur många PMS skämt som hade dragits om Putin om han inte varit en man). Detta skall dock inte tolkas som att jag är hängiven extrem feminist, utan bara som att jag ibland tycker mig skönja viss läggning till hysteri även bland den art som av någon slags hävd anses vara mindre drabbad av den åkomman (och därmed underförstått ”bättre lämpade för vissa sysslor”….och det kanske är sant. Under mina studier i rysk historia råkade jag få syn på ett påstående om att Putins farfar (eller morfar) varit kock på Lenins herrgård där den senare avled…det kanske är bättre att Putin är premiärminister i Ryssland än anställd i köket på Scandic hotels när moderater och folkpartister har konferens.

 43. Helena Palena skriver:

  lillies: Den var kul… Jag skrattar än…

 44. jeandebeaumont skriver:

  Helena (9:32),

  One wonders if the U.S. government for some time has been trying to sour or damage Europe’s relationship with Russia as a ‘divide-and-rule’ attempt.

  In that case, USA has done ‘well’ – helped in no small way by the EU’s own shortcomings in developing a meningful EU foreign policy and a constructive EU-Russia dialogue.

 45. metthos skriver:

  Tack Carl Bild för dina insattser.
  Trist att läsa alla sandlådenivå kommentarer.
  Det handlar om människor som dör, nu i detta ögonblick.

 46. lillies skriver:

  Ja, min humor kan ibland vara lite rå och smaklös…det där om feminismen var också delvis ett svar till Josefs lätt sarkastiska inlägg om de som står bredvid och ser på…tyvärr är det ofta så (och inte bara i det chauvinistiska Ryssland) att kvinnor mer eller mindre explicit ombeds att ägna sig åt något annat…och sedan väntas rycka in som ställföreträdande morsor för att söka reda upp något de de facto inte fick delta i (eller blev lyssnade på) från början.

 47. nokian99 skriver:

  Jag har inget emot Carl Bildt som människa. Han verkar vara karismatisk och vill göra bra saker. Men…
  Sverige har inte haft en bra utrikesminister sedan Anna Lind. Carl Bild är sämsta möjliga val.
  Det är en man som handlar innan han tänker och som sådan borde han inte ha så här viktiga uppgifter.
  Först t.ex. gemför han Medvedov och Putin med Hitler utan att bry sig om Grusisk etnisk rensning och sedan vill han åka till Grusien för att se hur kan man skapa fred.
  Det är klart att Ryssland måste agera så som dem gör i Grusien när NATO vill ta med Grusien och bygga militärabaser där. Vad hade USA gjort om Ryssland kommer tillbaka till Kuba?
  Det handlar inte bara om högpolitik. Ryssland ville också hjälpa dem stakars 70 000 människor som måste försvara sig mot en hel arme.
  NATO t.ex. hjälpte till 1 milj Kosovo Albaner och bombade sönder Serbien som ville befria Kosovo på samma sätt som Georgien.
  Jag är bekymrad över situation i Grusien eftersom det kan skapa ett nytt kallkrig.
  Bränslen som kan påskynda detta är rysk paranoia som förstärks av hot från visa länder. Uttalanden från politiker som Carl Bild gör allt bara värre.
  Jag hoppas att krig blir snart över pga civila offer.

 48. lillies skriver:

  jean,

  i wouldn’t blame it on USA, inadequate european politicians has done much for that themselves. Just look at the current ”talk” about expansion. What would be the point of that if not measures are taken to restructure some fundamental errors that already exist within the EU. Cecilia Malmström has a very good point in her part that was published in SvD recently (this past saturday as I recall) where she argued that the EUs agricultural support must be rearranged (best to basically cease). That is especially important because the newer EU countries did not recieve as much as the ”old countries” still recieves. And of course some EU countries, among them Italy, has some considerable work to do with their budget…but I doubt Bildt would utter much about it despite his recent examinations in economy (which I suspect Anders Borg acts as his ghost writer).

 49. Helena Palena skriver:

  jeande: Det är nog som du skriver – USA has done ”well” – dom har i alla fall inte gjort relationen med EU bättre – men det var ju inte meningen heller!

  metthos: Ja, folk lider och dör hela tiden. Men våra kommentarer försöker komma till rätta med krigen – vi gör så gott vi kan – även om vi sitter i sandlådan ibland. Människor är barnsliga och presigefyllda. Dessvärre! Det är därför dom krigar…

  lillies: Man behöver ju bara läsa dom uppmaningar jag har fått på denna blogg idag där jag brett ut mig om världskonflikten. Jag ska inte skriva om poltik: jag ska sticka till min bakstuga och ge mig in i köket….

  Tur att det finns kök – i alla filmr jag sett om krig är köken och kvinnorna räddningen för hungriga och utsvultna flyktingar och soldare som flytt…

 50. Helena Palena skriver:

  soldater ska det stå…

 51. lillies skriver:

  nokian,

  till viss del håller jag med dig angående Bildt. jag tror nog ambitionen hos honom är god men ibland verkar han snubbla på att visa snar/omedelbar handlingskraft. Men han talar säkert klarspråk (vilket i sig inte nödvändigtvis behöver vara fel men i vissa sammanhang kan man då bli betraktad som något katten släpat in..ibland kanske ord bör vägas på guldvåg och man kanske ska ransonera dem till ett fåtal (ord såväl som addressater) . Att som en stå som en gamla tiders mellanstadielärare och söka ”läxa upp” en person som de facto har lång erfarenhet av att arbeta med frågor som rör säkerhet vad som sker offentligt och icke offentligt kan lätt te sig lite …eh, överambitiöst? (sedan må man tycka vad man vill om olika länders politik och deras säkerhetstjänster men man må väl ha viss insikt i att andra har insikter man själv kanske inte har en susning om)).

 52. stig2entreprenoren skriver:

  Att snabbt vara på plats är viktigt för att förstå situationen bättre.
  Det ger också signaler till omgivningen att Europarådet har en viktig roll och att någon verkligen bryr sig. Föredömets makt är viktig och uttalanden efter en analys får större tyngd.

 53. tsolin skriver:

  Mycket smart av Bildt att åka så snart till Tbilisi. Det ger honom förstahandskunskap och gör att han kan tala om krisen med än större auktoritet. Han är ju just nu ordförand i Europarådet. Det är första gången som två medlemmar i Europarådet är i krig med varandra.

  Var och när har Bildt jämfört Putin med Hitler? Jag har sett det nu upprepas i flera inlägg men kan inte hitta något sådant avsnitt i Bildts olika inl ägg.

  Media rapporterade alldeles nyss att Frankrikes och Finlands utrikesministrar Bernard Kouchner och Alexander Stubb (Kouchner är där som aktuell EU-ordförande och Stubb som aktuell OSSE-ordförande) tagt fram ett papper om omedelbart eldupphör som Saakasjvili just skrivit på. De reser med detta senare idag till Moskva där förhoppningsvis Medvedjev också skriver på.

  Om Ryssland fortsätter sin aggression MÅSTE det internationella samfundet slå till med sanktioner mot Moskva. Det är en moralisk fråga och en trovärdighetsfråga. Aggression mot en grannstat skall aldrig kunna löna sig, oavsett vilka motiv nu ryssarna anför (”skydda egna medborgare” etc).

  Det går naturligtvis inte att få till stånd sanktioner i FN eftersom Ryssland har vetorätt i säkerhetsrådet. Men Europarådet och framför allt EU måste nu agera kraftfullt om man inte helt skall förlora trovärdighet. Om EU inte klarar av att hantera denna stora kris nu ganska snabbt så är vi tillbaka vid impotensen hos EU (EC) i början av 90-talet, under Jugoslavienkrigen, när man inte lyckades åstadkomma mycket, med tragiska konsekvenser.

 54. Sven Tycker skriver:

  ”Men det är viktigt att visa stöd till ett litet europeiskt land som utsätts för övergrepp och attack” skriver du. menar du Sydossetien som invaderats av Georgien och tydligen fortfarande utsätts för bombningar?

  Världen gjorde ett stort misstag när man stödde och erkände Kosovos utbrytning. Varför Kosovo men inte Sydossetien, Norra Cypern, Baskien osv. Finns det fler skäl än att det land som skulle släppa ifrån sig ytan är en vän till USA eller en ”fiende” till USA?

  Innevånarna i Sydossetien är ryska medborgare och vill inte tillhöra Georgien. Ger det Georgien rätt att med vapenmakt tvinga befolkningen till något dom inte vill? Ungefär som Serbien försökte i Kosovo.

  Vilka ska få en egen stat, och vilka ska inte få det?

  Jag har tyvärr inget svar……

 55. lillies skriver:

  Helena,

  inte för min del även om jag kanske låter ”taggig” ibland.

 56. tsolin skriver:

  Förlåt, jag hittade först nu parallellen till Hitler, i det pressmeddelande Bildt gav ut för två dar sedan och vars relevanta avsnitt lyder så här:

  ”Ryssland anger som motiv att man skall skydda ryska medborgare men skyldigheten att skydda individer – oavsett medborgarskap – ligger på den stat i vilka dessa befinner sig. Det finns ingen rätt för en stat att militärt intervenera på en annan stats territorium bara därför att där finns individer med den statens pass eller nationalitet.

  Försök att tillämpa en sådan doktrin har störtat Europa i krig förr – och det är därför det är så viktigt att den avfärdas med betydande kraft. Samma doktrin i andra situationer kan vara lika farlig.

  Vi accepterade inte att Milosevics Serbien intervenerade militärt i andra före detta jugoslaviska stater med hänvisning till skyddet av de som har serbiska pass.

  Och vi har anledning att minnas hur Hitler för lite mer än ett halvt sekel sedan använde just denna doktrin för att underminera och anfalla betydande delar av Centraleuropa.”

  Huvudet på spiken skulle jag vilja säga. De historiska parallellerna med både Anschluss (skydda tyska medborgare i Tjeckoslovakien och Österrike) och sedan Milosevic (skydda de serbiska bröderna i Kosovo etc) är slående och skrämmande.

 57. tsolin skriver:

  Sven 10.!8
  Sydossetien är inget land.

  Georgien är ett land och Sydossetien och Abchazien är en del av Georgien, vilket alla, även Ryssland erkänner. Sedan inbördeskrigen där i början av 90-talet råder en särskild fredbevakande regim i området.

  Om Ryssland anser att Sydoesstien skall få lämna Georgien och ansluta sig till Ryssland (Nordossetien) måste man självfallet ge samma rätt till Tjetjenien att lämna Ryssland och bli självständigt. Men Moskva använder cyniskt folkrätten a la carte, nä det passar deras syften

 58. dukeh3 skriver:

  tsolin:

  Du menar att Ryssland skall börja bete sig som exempelvis USA och de flesta EU stater gör. Dvs tolka folkrätten så som det passar deras maktpolitiska ambitioner för dagen.

 59. Kachina skriver:

  ”Om Ryssland fortsätter sin aggression MÅSTE det internationella samfundet slå till med sanktioner mot Moskva.”

  Då blir det till att äta ”kallvattenbruttun” både i Frankrike och Tyskland, när gasspisen inte längre fungerar. Genialt. Jag föreslår att vi väntar med sanktioner tills vi byggt ut kärnkraften.

 60. nokian99 skriver:

  Lillies,

  I alla yrken finns det människor med mycket lång erfarenhet som inte gör sitt jobb bra. Dem kan ofta tala för sig, är karismatiska och är duktiga på att övertiga. Sedan gör dem ändå ett dåligt jobb.Hur många projekt som har kostat miljarder har inte sådana människor drivit i Sverige, gång på gång.
  Redan det dåliga som du håller med mig om angående Bildt borde räcka till att förstå att han passar inte till det jobbet.
  Men du kanske tycker att lång erfarenhet = mycket duktig.

 61. knightone skriver:

  Video när ett BBC team attackeras av Ryskt stridsflyg.

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7552958.stm

 62. stig2entreprenoren skriver:

  Gamla oförrätter spelar säkert en stor roll.
  Integration är då svårare och tar tid.
  EU kunde vara ett skäl till att man uppträder mer civiliserat och försöker se mer framåt.
  Nationalstaternas roll tonas successivt ner och får annan karaktär.
  Fler kan åka till varandra, lära nya saker och kanske börja göra business.

 63. bestofmankind skriver:

  ”Var och när har Bildt jämfört Putin med Hitler? Jag har nu sett det upprepas i flera inlägg men kan inte hitta något sådant avsnitt i Bildts olika inlägg.”

  Svar:
  ”Sweden’s foreign minister compared Russian policy to that of Adolf Hitler and Slobodan Milosevic.”

  http://www.turkishpress.com/news.asp?id=246105

  Är Carl Bildts jämförelse bra eller dåligt för Sverige??

 64. kraljen skriver:

  Denna artikel iSvD bevisar Bildts inkompetens i kaukasus……

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1547635.svd

  och visar att han har tappat all objektivitet.

 65. stefangehander skriver:

  kommentar till tsolin och andra i Bildt-jugend, som gör anspråk på mer Lebensraum och är redo att med vilka medel som helst rättfärdiga sina smutsiga politik; Israel är också med i Eurovisionen, liksom Turkiet… Dock inte Italien… Hoppas du inte drar för stora paralleller på det.. Georgien ligger i Europa för Lebensraumpolitiker, geografiskt ligger det i Kaukasus och Eurasien. Jag är inte inskränkt,, jag försvarar ingen, ser bara lögnen, och den är farlig. Jodå, passparallellen är farlig och skamlig, särskilt när den kommer från en svensk utrikesminister.

 66. knightone skriver:

  stefanhander,

  Kaukakus är ett områdesnamn. Precis som Skandinavien är ett sådant. ska du nu ta och påstå att Norgen Danmark och Sverige inte är Europeiska länder ?

  Georgien är med i Europarådet precis som Ryssland, Turkiet och.. Sverige.

 67. lillies skriver:

  metthos,

  folk dör fortfarande i Irak (där Saakasvjili har sagt att han ska dra tillbaka sina trupper).

 68. carlnorberg skriver:

  Visst finns parallelliteten emot historiska förlopp, men då liksom nu orkestrerades detta av exakt samma gruppering.

 69. solsburyhill skriver:

  Mikhail Saakashvili har inrättats och är under beskydd av en viss herre vid namn- Zbigniew Brzezinski – utrikespolitisk rådgivare och tillika den person som är ansvarig för Barack Obamas presidentkampanj.

  Saakashvili kom till makten 2003-2004 genom en statskupp som iscensatts genom Brzezinski och finansierats av George Soros, den senare tillika en av Obamas huvudsponsorer. Det är alltså de starka intressen som stödjer Obama-kampanjen som också ligger bakom rådande ”konfliktsituation” i Sydossetien/Georgien.

  I ett svar på denna provokation har Ryssland slagit tillbaka med kraft, vilket fått georgiska militärstyrkor att retirera. Enligt uppgift har ryska trupper dödats och ryska flygplan skjutits ner. Ryssland. å sin sida, har satt in sin Svarta Havs-flotta för att blockera georgiska hamnar och har sänkt ett georgiskt stridsfartyg. USA invänder nu mot att Rysslands motåtgärder är oproportionerliga och att man inte kommer att acceptera något regimskifte i Georgien.

  McCain har som väntat reagerat i kraftiga ordalag mot Rysslands hållning allt i enlighet med Brzezinskis goda minne. Vid de olymiska spelen i Kina har Bush och Putin haft en het debatt om den uppkomna situationen. Bush har nu slopat sin plan på att anfalla Iran och Nordkorea och följer nu slaviskt Brzenzinskis order att koncentrera sig på att provocera Ryssland och Kina.

  Av speciellt intresse i detta sammanhang är den kommentar som en annan av Brzenzinskis marionettdockor – Barak Obama – yttrat. Enligt Obama var det inledningsvis nödvändigt att visa återhållsamhet och få ett slut på den militära konflikten. Han har varit i kontakt med NSCs direktör Hadley, Saakashvili, Rice och åtskilliga utrikespolitiska rådgivare – en av dessa naturligtvis Brzezinski. Märk väl att han inte talat med en enda rysk ledare.

  Därefter har Obama bytat taktik och använder samma ordalag som Bush. Han säger nu att Ryssland inkräktat på Georgiens suveränitet. Obamas talesman, Ben Rhodes, tillade att Ryssland är ansvarig för konflikten. Detta tyder på att Obama är biljetten till den tredjevärldskrigsplan som Brzezinskis utarbetat och som går ut på att bryta upp Ryssland och Kina för att därmed säkerställa ett nytt århundrade av anglosaxiskt världsherravälde. Eftersom den plan som Brzezinski utarbetat är mer långtgående och skrämmande än den som de neo-konservativa tidigare uppmålat, slår Obama på betydligt större krigstrummor än Bush.

  Att Obama lägger hela skulden på Ryssland visar, om inte annat, på brist på omdöme. Ryska fredsbevarande styrkor har funnits i Sydossetien sedan drygt 15 år i enlighet med ett bilateralt avtal som upprättats mellan Ryssland och Georgien. Detta avtal verkar nu Saakashvili ha bestämt sig för att bryta. Den pseudo-demokratiska regimen under Saakashvili har infört undantagstillstånd i landet och fortsätter att stävja intern opposition. När en större protestdemonstration om NATOs ”fria marknad”, som hölls i november 2007, urartade införde Saakashvili också undantagstillstånd i landet, försåg media med munkavel samt trakasserade oppositionella. Det är denna man som Obama stödjer.

  Enligt AP har Dick Cheny nyligen yttrat att ”Russian aggression must not go unanswered, and that its continutation would have serious consequences for its relations with the United States”. Som väntat försöker den av den korporativa eliten kontrollstyrda massmedian att undanhålla att detta krig startades av Georgien.
  Vid ett militärt nederlag kommer Saakashvili att få det svårt att stanna kvar vid makten. Ryssland kommer inte att tillåta att Georgien utgör ett ”priviligierat territorium” varifrån attacker kan utföras.

  Nuvarande konfliktsituation utfaller väl med Brzezinskis desperata plan för att hindra USAs och Storbritanniens förfall som världens dominerande krafter. Detta sker genom att finna vägar att krossa Ryssland och Kina, de enda två motpoler i världen som är kapabla att sätta käppar i hjulet för ett fortsatt anglosaxiskt världsherravälde. Fokuseringen flyttas nu i snabba takt från den persiska golfen i enlighet med de direktiv som Brzezinski utarbetat. I detta scenario används Georgien som pjäs för att spela ut mot Ryssland, vilket kommer att leda till regimskifte och i dess förlängning möjligen gerillakrig i Georgien. Detta är exakt vad Brzezinsk lyckades åstadkomma i Afghanistan 1979, vilket ledde till Sovjetunionens kollaps. Det är också vad Brzezinski har för avsikt att göra gentemot Iran.

  Kriget mellan Georgien och Sydossetien är redan nu den största internationella kris som vi haft sedan 2003, med efterverkningar som vida överstiger de som finns avseende Irak eller Iran eftersom vi här har att göra med en situation som i sämsta fall kan utmynna i en nukleär konfrontation mellan supermakterna. Denna risk har inte varit omedelbart överhängande i den konflikt som råder i den persiska golfen.

  F.n. befinner sig ca 2000 georgiska soldater i Irak under USAs ledning. Dessa trupper har nu beordrats hem och flygs med US Air Force tillbaka till Georgien, vilket får anses som en allt annat än vänlig gest gentemot Ryssland då dessa trupper under rådande omständigheter snart kommer att sättas in mot ryska trupper. Vad som skulle hända om Ryssland beslöt sig för att skjuta ned ett av dessa plan behöver man väl inte närmare gå in på. Ej heller behöver man närmare gå in på konsekvenserna av ett USA/NATO-lett försök att bryta den ryska Svarta Havs-flottans blockad av georgiska hamnar.

 70. dukeh3 skriver:

  solsburyhill :

  kom igen… Det du pratar om är helt orealistiskt.

 71. lillies skriver:

  nokian,

  jag förstår inte hur du kommer till slutsatsen att jag tycker att personer med lång erfarenhet är mycket duktiga? Jämfört med Donald Rumsfelt är väl Bildt en gröngöling…vem är kassast (med viss risk för att låta elitistisk dock tror jag att herr Rumsfelt likaväl som George W. H. Bush besitter en akademisk skolning som gör dem bättre rustade att hantera saklig kritik och medge olika felslut de varit med om att dra)?

  tsolin,
  och varför används inte den jämförelsen i förhållandet till USA där alla som är något sånär insatta i statskunskap och säkerhetspolitik även på ett ytligt plan känner till att USA hävdar jusrisdiktion över sina intressen oavsett var i världen de befinner sig? (Vilket bl.a. användes som grund till varför inte USA godtar att amerikanska militär kan prövas inför ICC). Om det är så att den lätt passiva hållning vi ser från USA är ett resultat av att man avser att fjärma sig något från en tidigare paternalistisk utrikespolitik (som Rice även sade sig ha som mål för sitt ämbete som utrikesminister när hon tillträdde) så tycker jag inte att det behöver vara något negativt i sig. Och vad ska man säga…”Synd att inte Saakasjvilis oppotrunistiska politik betalar sig?”…nej, det får du inte höra från mig, inte när det gäller ett av världens mest censurerade länder (men sådant talar inte Bildt mycket om).

 72. lillies skriver:

  carlnorberg,

  Saakasvilji är givetvis inte ensam i administrationen, oavsett land landar olika beslut sällan på endast en person (även om demokrater gärna gnölar om att Bush lied and people died när Bush agerade på bl.a. demokraten Tenets (som var tillsatt av Clinton) rapporter. Även Bildt har säkert en hel stab av såväl interna och externa personer/konsulter som han lånar sitt öra. Och Bildt är inte heller ensam i denna regering.

 73. tsolin skriver:

  bestofmankind 10:37
  Se mitt inlägg 10:20 och originaluttalandet snarare än en turkisk tolkning av det.
  Jag tycker det är en högst relevant parallell Bildt gör.

  stefangehander och andra rysslandsslickare.
  ”Smutsig politik”. Vem för det om inte Ryssland?

  Du och andra tycks inte ha fattat det oerhörda i att ett europeiskt land, en medlem av Europarådet och den demokratiska VIP-klubben G8 faktiskt har gått till attack mot ett annat europeiskt land, fört in trupp i landet och bombar landet för fullt med sin ätt stora stridsmakt.

  Motiven är ytterst dunkla och obskyra. Att ”försvara de ryska medborgarna i landet”. Exakta paralleller med Hitlers Anschluss.

  Du säger Dig ”bara se lögnen och den är farlig”.

  De värsta lögnerna kommer från Moskvas väloljade propagandamaskiner.

 74. solsburyhill skriver:

  dukeh3:

  Verkligen?

  Det får vi väl i så fall låta tiden utvisa om inte annat…

 75. tsolin skriver:

  Lillies, stefangehander m.fl.

  Ni förfäktar kålsuparteorien. Om man säger något om den ryska aggressionen så blir det alltid ett ja…men USA gör etc etc. Antiamerikanismen sitter djupt i vårt unika land, som är mest amerikanserat av alla EU-länder vad gäller kultur (eller snarast avsaknaden av den) men mest antiamerikansk i hållningen. Det är som om svenskar alltid har ett mindervärdeskomplex mot USA och försöker kompensera det med oresonligt hat.

  DENNA KONFLIKT HANDLAR INTE OM USA.

  Den handlar om Georgien. Och Ryssland. Och om hur Ryssland vägrar tillåta ett grannland i söder att välja den väg det vill. Det är det frågan gäller och inget annat. Kreml struntar totalt i sydossetiskt eller abchasiskt (eller ryskt) lidande. Se på den terror man utövat i Tjetjenien i 12 år.

  När skall Ni svenskar vakna till liv från Er törnrosasömn? Kanske först den dag när ryska flottan står vid Stockholms slott i fredsbevarande syfte för att säkerställa de ryska medborgarnas i Sverige säkerhet!

 76. lillies skriver:

  nokian,

  sedan är det en annan aspekt som man bör betänka när det gäller lång erfarenhet och resultat om man skall ge ett omdöme på huruvida resultatet är bra eller dåligt, och förutom att svaret berukar vara beroende av vem man frågar och hur man frågar så är det oftast ganska beroende vilka förutsättningar man får arbeta under, bl.a. vilka resurser, möjligheter och begränsningar (legala, materiella eller kunskapsmässiga) man har.

 77. lillies skriver:

  tsolin,

  jag ser inte många som förfäktar kålsuparteorierna (och är inte ibland dem). Och jag har absolut inget hat mot USA bara för att jag faktiskt vet en del om deras politik och bara yttrar mig om det. I den saken argumenterar du icke endast utifrån okunskap utan även utifrån överdrivet emotionella undertoner som skjuter långt utanför mål.

  För övrigt…vilka ryska medborgare talar du om? De som lever i exil och i rätt så aggressiva ordalag inte drar sig för att hoppa på personer som varit i ryssland eller träffat personer som kommer därifrån som säger sig ha det ganska bra..med motiveringen ”Så får man inte säga/skriva!!!”? Med tanke på att det även finns folk i Sverige som inte har det bra kanske det är ok att något land invaderar, oavsett vilket ?

 78. mararh skriver:

  tsolin
  Jag har försökt förfäkta tidigare här på bloggen att rådet är blockerat och att sanktioner av den anledningen inte är möjliga. Många verkar inte ha insett detta. Man hör i intervjuer, läser i tidningarna hur journalister och bedömare hänvisar till säkerhetsrådet. Dina inlägga vittnar om hög allmänbildning och stor insikt i dessa frågor. Dessutom låter du andra hjärnhalvan vara med och leka också, den med fantasin.

  Har man ingen fantasi kan man inte se vad som skulle kunna hända. Situationen i Georgien är ytterst allvarlig. Detta har Bildt insett. Varför skulle han annars riskera sitt liv, vilket han faktiskt gör, genom att bege sig till krigszonen?

 79. lillies skriver:

  och om någon har lite roligt åt John McCain och hans rodeodrottning som bedriver välgörenhet under beskydd av ”National Sloth Agency” så betyder det inte att de har ett USA hat…det finns många amerikaner som gjort sig förtjänt av att man rullar på ögonen åt dem och det finns även många amerikaner som rullar på ögonen vid ungefär varannan mening John McCain yttrar…

 80. maggi skriver:

  Skillnaden mellan demokrati och diktatur är att i en demokrati får idioterna rösta- i en diktatur regerar de.

  Och den största och farligaste idioten är psykopaten Putin, som är en diktatorisk härskare som ej skyr några medel för att utöka sin makt. Må han brinna i helvetet.

 81. nokian99 skriver:

  lillies,

  jag vet hur man betygsätter duglighet. Men när man betygsätter Bild måste man titta på en annan aspekt också och det är personlighet. Han är för yvrig och ”tänker med hjärta”, Han agerar innan han är tillräcklig påläst. Ingen lång erfarenhet och kunskap hjälper honom med dem egenskaperna.
  Trots många kvaliteter som Bild faktisk har, om man har sådana här brister inom diplomati, måste man kalla det för farlig inkompetens.

 82. oxenstierna skriver:

  ”Dessutom låter du andra hjärnhalvan vara med och leka” – den med känslorna ja. Tsolins från början sakliga och insatta kommentarer har nu till slut havererat i emotionellt (finskt?) rysshat. Västfalangens typiska projicering återkom också: ett kritiskt sinnelag innebär ”amerikahat”. Och ”vänta bara tills ryssens flotta/tanks kommer, då får ni se vem som hade rätt”.

  För ”världssamfundet” gäller dock efter jugoslavienkriserna att stormakter har rätt att ingripa humanitärt mot folkmord och etnisk rensning – just precis vad Ryssland gör i Georgien. Georgien är angiparen, osseterna de förtryckta. Ryssland ingriper för att stoppa ett folkmord och förhindra framtida sådana. Så är det.

 83. hillary2 skriver:

  solsburyhill

  vad känner du till om Bildts eventuella kontakter med och eventuell påverkan av Brzenzinskis – av Bildts uppträdande de senaste dagarna verkar det vara han som är Brezinskis marionett..;-)
  har du några källhänvisningar till dina påstående om Obamas uttalanden??

  tsolin

  moderater som moraliserar mot meningsmotståndare missgynnar tankar och debatt
  den senare har varit givande idag undantaget dina och visionärens inlägg

  bestofmankind

  tack för länken – efterlyste just synpunkter från omvärlden igår

  lillies

  kan du inte glömma a-ordet? det var bara skrivet i en viss desperation för att jag inte förstod dig för 18 månader? sen
  då det tydligen satt sig djupt i ditt sinne ber jag om ursäkt för det
  ord som för mig bara är en neutral diagnos och inget skällsord
  kul att se ig här igen!

  helena palena

  en eloge till dig som får sagt många väsentligheter med få ord!

 84. metthos skriver:

  lillies:

  Ja folk dör fortfarande i Irak. Det rättfärdigar väl inte dödande på annat håll?
  Ansträngningar som sytar till att människor slutar spränga varandra i stycken är rättfärdiga oavsett annat. Rätten till liv är fundanmentalt och en hygienfaktor. Utan liv spelar ingenting någon roll.

 85. solsburyhill skriver:

  Ukrainas varning om att man kan komma att hindra den ryska flottan från att återvända till sina baser liksom de brittiska underrättelserapporter som säger att en massiv USA flotta är på väg till Iran är milt sagt oroväckande.

 86. Kachina skriver:

  Det drar ihop sig, sade säckbindaren.

 87. lillies skriver:

  nokian,

  jag håller med dig i väsentligt om Bildt, dock att jag inte kan uttala mig om varför (betonat varför) han säger som han säger och gör som han gör och ser ut att hamna lite ”bakom framlänges” gång efter annan.

  På Foreign Policy finns en rätt intressant artikel om ämnet när ”the best and brightest gets it wrong”:

  http://www.foreignpolicy.com/story/cms.php?story_id=4398

  hillary, tro mig jag kände till ordet autism före jag snubblade över dig här. Du behöver inta alls oroa dig för din betydelse vad angår mig eller min uppfattning om något, den är obefintlig.

  Och att jag nämnde det nu hade inte med att du kallade mig det. Det hade snarare med bildts dokumenterade mellanstadievältalighet i Georgienfrågan att göra och det jag nämnde om att vara något sånär bevandrad i aesopus språk (vilket inte bara människor uppvuxna i diktaturer kan vara utan även andra där man av olika (ibland högst legitima) skäl inte talar ut om precis allt.

  metthos,
  nej, det rättfärdigar inte dödande på annat håll men vad några av oss diskuterar är huruvida man kan lägga all skuld för konflikten på Ryssland. (Och särskilt inte om man i detta verkar bryta ryggen av sig själv för att visa sig bäste dräng till USA).

  Jag kan rekommendera även dig att läsa artikeln i Foreign Policy som jag länkade till ovan.

 88. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Idag häpnar man över mer än vartannat inlägg, Bildts blogg verkar ha blivit rena rävlyan, ryktet sprids tydligen för vinden att ”på Bildts blogg är det nu full offensiv som gäller för alla som vill sprida sitt USA- hat”.
  Ska man i nuläget plocka fram några ”godbitar” är det i princip bara att blunda och peka så spyr man men jag skulle ändå vilja utse en näpen kvinnlig kvartett som får symboliksera det allmänna förfallet och hyllandet av en totalitär östlig stormakt.
  Kärringarna behöver ingen närmare presentation, alla vi som varit med länge vet vad dom symboliserar:

  helena palena (skriver normalt om gröna växter)
  hilary (skriver normalt bara skit)
  best-fore-datum (skriver om allt men fattar i stort sett ingenting
  lillies (som normalt älskar att beskriva kändisar och gamla porrtanter)

  V.g. observera att mitt ovanstående urval bekräftar en gammal polynesisk sanning: ”Man skall ha så litet som möjligt att göra med fruntimmer över 24 år”

  Dee Dee Sharp – tycker att bloggen just nu lider ordentlig brist på starletter

 89. hillary2 skriver:

  kachina

  det kan man lugnt säga – Bildt har förvarnat om denna händelse i Georgien länge och när han tar till Godwins lag är det kanske något större vi ska förberedas för :-)

 90. hillary2 skriver:

  lullaren

  ingen av tanterna hyllar en totalitär östmakt
  propagera du mot kvinnor mot män har du inte guts?

 91. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Men lilla hilary då
  Du om någon vet ju hur jag hyllar Quinnan!

  (men å andra sidan besöker jag aldrig fackliga kursgårdar)

  Din gamle vän Dee Dee

 92. mararh skriver:

  Hallå där Dee Dee Sharp
  Man är inte ens ett fruntimmer när man bara är 24 år. Ha, ha du vet inget om Starletter du inte. De bästa är över 24 år………..Har du inte prövat vet du ingenting ;)

 93. hillary2 skriver:

  lullaren

  du kan säkert hylla kvinnor som är svagare än du – det är inte jag
  :-)))

 94. lillies skriver:

  Från artikeln:

  ”…
  At first glance, Minerva is a welcome breath of fresh air. Remember Donald Rumsfeld? The former defense secretary believed that technological dominance, not cultural understanding, was the key to victory in the wars in Iraq and Afghanistan. But had Pentagon officials consulted anthropological experts on the Middle East before invading Iraq, they would have been warned that U.S. troops were unlikely to be greeted the way they were in France in 1945, and that, in the absence of Saddam Hussein, Sunnis and Shiites might well turn on one another.
  …”

  Ett problem med ”normala” akademiker, speciellt då betrodda sådana som kommer från kända demokratier, eller åtminstone någotsånär lydiga diktaturer (Polen var ju en rätt västvänd kommuniststat och många akademiker därifrån har ju kunnat gå vidare till karriärer i bl.a USA och Storbritannien)…är väl ibland deras tillkortakommanden i aesopos språk?

  De nämner specifikt antropologer. Och givetvis, deras arbete skulle ju påverkas (och knappast i positiv riktning) om de hela tiden skulle bli ifrågasatta om vem de egentligen arbetar för och varför, och det de är där för att studera skulle inte inte heller vara ”neutrala objekt” om de misstänks att vara observerade för något icke direkt uttalat syfte, de skulle förmodligen, mänskligtoch rationellt, ägna en hel del tid till att testa ”de reella eller förmodade syftena” hos antropologen.

 95. bestofmankind skriver:

  hillary2,

  Mer att läsa från USA:

  ”Saakashvili said he had spoken to Bush, who had signaled his ”full support.”

  ”He understands that it’s not really about Georgia but in a certain sense it’s also an aggression against America,” he said.”

  http://www.usatoday.com/news/world/2008-08-10-georgia_N.htm

  göteborgslullaren,

  Och som vanligt behöver du damernas uppmärksamhet.

  Congratulations, you won!

  tsolin,

  Turkiska tolkningen är precis vad du skrev 10:20. Alltså ingen skillnad i innebörden.

 96. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  tillägg till lilla kära fackföreningskämpen och socialisten hilary:

  Tips på en man med guts: John McCain (ett annat exempel var naturligtvis en av USA absolut mest älskade presidenter, mannen som rev mursen med sina bara händer, the one and only Ronnie the Great).

  Sj

 97. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  best-fore-datum

  Tack ska du ha för dina turkiska tolkningar av Carl Bildt. Dom för ju på något sätt och vis hela processen framåt.

 98. lillies skriver:

  göteborgslullaren=pelle thörnberg..föredetting på Metro?

 99. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  hilary 12:30

  Jag har ju sagt detta till dig tidigare men jag upprepar:
  Ditt jämna och sprudlande humör tyder på att du har massor av vänner och formligen älskas av männen.

  Nu ska du inte visa upp den bittra sidan.
  Ska du neråt Sjömagasinet idag? Då kanske vi ses. Ikläd dig gärna en tyrolerhatt.

  Hej och hå hälsar
  Din Vän
  Dee Dee

 100. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  lillies kanske = Christina Lindberg eller Marie Ekorre – den senare f.d. verksam i Tyrolen.

 101. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Mararh 12:30

  Jag ger dig delvis rätt
  Har man som du djupa, gröna ögon blir jag delvis paralyserad ;-))))

  Dee Dee Sharp – man

 102. lillies skriver:

  göteborgslullaren,

  Har Saakasvjili sagt så…och då är det så ?

  Om john McCain…han har säkert ”guts”, och det är bra att han uttalar sig mot tortyr eftersom han blivit utsatt för det själv men ibland så räcker inte det (och ibland räcker inte heller den egna erfarenheten, nu var det ju förvisso även många amerikaner som sändes till Vietnam då det inte var frivilligt och åka dit och som sedermera deserterade då de fick veta att de skulle ösa napalm och agent orange över stora områden där ledningen antog att i stort sett bara civila befann sig…nu har visserligen desertörerna fått amnesty men vissa menar, med viss rätt, att amnesty inte räcker då man anser att det inte borde betraktas som ett brott att desertera om man inte vill bryta mot krigslagar vilket angrepp mot civila innebär.

 103. bestofmankind skriver:

  göteborgslullaren,

  Varsågod!

  Det är alltid något att se konflikten/kriget från båda sidor.

  Du, däremot, bromsar debatten och t o m för den tillbaka till ruta ett.

  Jag har även märkt att du bytte min signatur eftersom du har svårt att stava till bestofmankind.

 104. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Precis som jag förklarade igår jämnställer jag mitt ovanstående ”flamsade” med den genomsnittliga kvalitén på alla pro- ryska inlägg som översvämmar bloggen just nu.

  Dvs båda typen av inlägg är lika upplyftande för mänskligheten.

  Dee Dee Sharp – ex officio

 105. bestofmankind skriver:

  P.S.

  Förresten jag vet varför du retar damerna i bloggen, för att du kommer inte långt med herrarna som du retar här….haha

 106. lillies skriver:

  göteborgslullaren,

  nu har du druckit för många öl….så gammal är jag nu inte (och uppenbarligen ser jag yngre ut än min ålder eftersom en del (speciellt kvinnor som uppenbarligen uppfattat sig som ”adults” uppfattat mig som en ”jävla unge”)), och den karriären har jag inte varit verksam inom…gamla goda Ulrica Johnsson har visat mer bar rumpa offentligt inför fotografer än vad jag gjort.

 107. hillary2 skriver:

  bestofmankind

  jämförelsen med Hitler är i mina ögon inte klockren
  men det är däremot en kraftfull retorik
  den dag ryska historiker tar fram den sannolika sanningen om avsikterna med passutfärdandet lär emellertid dröja

 108. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  best-fore-datum

  Vilken debatt? Testuggandet från antikapitalisterna kallar inte jag för debatt.
  Missade du morgontåget?

  Dee Dee Sharp – Din catcher in the rye

 109. lingxiao skriver:

  Lillies (11:52)
  主席先生,我同意你的评估卡尔比尔特的“危险无能”的外交。美国-北约-欧盟的序曲向格鲁吉亚以及瑞典的政策,支持欧盟的应用有多年来一直在鲁莽和完全失控的调子与政治和地理的现实,这个高加索国家。
  为什么卡尔比尔特和欧盟或欧安组织不早看到并作出反应,向危险的方向所采取的无知和无能的格鲁吉亚总统?比尔特的访问来得太迟。已比尔特较早前过被占领的照片与机会的地方一样,特拉维夫,Davoz,牛津大学和普里什蒂纳?为什么瑞典不是采取客观和战略眼光的开展冲突?
  此致,肖玲

  Sir, I agree with your assessment about Carl Bildt’s ”dangerous incompetence” in diplomacy. USA-NATO-EU’s overtures to Georgia as well as Sweden’s policy of supporting the EU application have for years been reckless and completely out of tune with the political and geographical realities of this Caucasus country.

  Why has Carl Bildt and the EU or OSCE not earlier seen and reacted to the dangerous direction taken by the naïve and inept Georgian president? Bildt’s visit comes too late. Has Bildt earlier been too occupied with photo opportunities at places like Tel Aviv, Davoz, Oxford and Pristina? Why does Sweden not take an objective and strategic view of the unfolding conflict?
  Yours sincerely, Xiao Ling

 110. lillies skriver:

  bestrofmankind,

  det verkar som han inte kommer långt med damerna/kvinnorna/tjejerna (för att täcka in alla potentiella åldersgrupper).

 111. lillies skriver:

  göteborgslullaren,

  jag har inte sett så mycket av antikapitalister här. Gå och fråga von Stollstein vilken privat entrepenör som skapade den första datorn ENIAC (och fråga om han har Cipollas ”Guns and sails” att låna ut till dig).

 112. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  lillies

  Vem fan är Ulrica Johnsson?
  (som jag skrev tidigare är du en ekvilibrist på halvkändisar – prenumererar Skatteverket på Se och Hör?).

  Dee Dee Sharp – som tycker det är sorgligt att du ser ut som ”en jävla unge”.

 113. solsburyhill skriver:

  hillary,

  Har försökt länka en del artiklar av relevans, men omöjligt i denna blogg.

  Brzezinskis inflytande på världsarenan är ej att förakta. I vilken utsträckning CB har haft direkta kontakter med Zbrzezinski, utöver den årliga Bilderbergkonferensen, kan jag faktiskt inte uttala mig om. Klart är emellertid att de befattningshavare, högt uppsatta tjänstemän och ledare inom näringslivet som ej delar de uppfattningar som Brzezinski står för får en kort karriär…

 114. bestofmankind skriver:

  Welcome back Xiao Ling (and Jeandebeaumont of course)!

  I think Carl Bildt is very much aware of what was going on since Carl Bildt and Georgien President are good friends as I read it in a Swedish newspapper.

  Maybe everything is according to plan.

 115. lillies skriver:

  göteborgslullaren,

  hade jag haft en karriär liknande den som Marie Ekorre eller Christina Lindbergh så hade jag kunnat åka till USA. Det kan jag dock inte men jag är inte särskilt ledsen för det och har ingen anledning att tota ihop någon snyftis i Metro eller annan tabloid för det. Saker är som de är och man får ta konsekvenserna av vad man gjort (eller inte gjort).

 116. bestofmankind skriver:

  lillies 12:50

  Det verkar inte så, inte i verkliga livet verkar det som, eftersom han behöver all uppmärksamhet han kan få även från bloggen.

  Det är verkligen synd om såna män. En evig jagande efter kärlek.

 117. lillies skriver:

  bestofmankind,

  jo, och det är det som oroar mig lite grann. Man kan ju inte vänta sig genuin respekt om man prostituerar ut det man offentligt säger sig stå för beroende av vilka som råkar finnas i ens ”Mina Vänner” bok (och det är kanske heller inte så schysst mot vännerna om man ger ett fåfängt löfte om att kunna hjälpa med mer än vad man faktiskt kan).

 118. mararh skriver:

  Dee Dee Sharp
  Kom och bli paralyserad på Byblos (you know where! St Trop). Mina gröna ögon är självlysande ;)))

 119. kraljen skriver:

  Ytterligare en artikel som indirekt idiot förklarar Bildts uttalande om rysslands intuitioner i kaukasus. Han både få sparken då han verkar ha missuppfattat hela händelseförloppet och uppenbarligen har noll koll på läget.

  Calle åk inte till Tiblis, du kommer bara att förvärra och reta upp Ryssarna ännu mera med din inkompetens i denna fråga.

  Läs och begrunda själva….
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7553390.stm

 120. lillies skriver:

  bestofmankind,

  nu tycker jag inte det verkar som att han jagar efter kärlek, eller ens uppmärksamhet, precis. Snarare ett fåfängt och klumpigt försök att skriva folk på näsan om vad som skall anses passande att skriva eller inte. Typ som ett klassiskt hävdande av ”Jante lever”.

 121. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  lillies

  Med tanke på din tuffa uppväxt har du ju klarat dig bra här i litet ändå.
  Skatteverket låter ju inte som världens mest gemytliga arbetsplats men kan säkert vara OK.
  Vill du tíll USA och behöver några subsidier? Kontakta mig, jag sysslar en hel del med privat välgörenhet (naturligtvis inom de skattemässiga ramarna).

  Dee Dee Sharp – uppvuxen med guldsked i mun

 122. lingxiao skriver:

  Madame,

  谢谢您。我忘了,包括下面的链接到一个有益的分析。之间的友谊米哈伊尔萨卡什维利和卡尔比尔特似乎提高了一些令人不安的问题。
  Thank you. I forgot to include this link to a useful IHT analysis of today:
  http://www.iht.com/articles/2008/08/10/europe/assess.php . The friendship between Mikheil Saakashvili and Carl Bildt would seem to raise some troubling questions.

 123. carlnorberg skriver:

  Gruppen som Zbrzezinski, Felix Rohatyn, Michael Bloomberg, George Soros och Geroge schultz utgör, kan inte sägas vilja andra väl.

 124. mararh skriver:

  Ville även jag visa på vilken nivå jag anser att debatten ligger här för ögonblicket ;))

 125. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  mararh 1:02

  Är det någon klass på det stället nu för tiden? Var ju ett berömt tillhåll en gång i tiden men jag trodde glansen hade flagnat något.
  Förra året seglade jag i Medelhavet och hade under den perioden Sainte- Maxime (du vet, på andra sidan viken) som min ”hemmahamn). Var faktiskt aldrig över till St. Tr. vilket ju var synd …………………………….
  Denna sommar besökte jag bl.a. St. Helier (Jersey), förutom att ön är vacker befolkas ju den ön såväl av vackra människor (ja, ja – starletter då) samt har en god jordmån för investeringskapital ;-))

  Dee Dee Sharp – som inte tror att Carl norberg skulle gå hem på Jersey

 126. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Mararh 1:15

  Nu skall jag vara llvarlig.
  Jag förstod precis att det var så du tänkte och det gladde mig. Really!
  Mvh
  DDS

 127. bestofmankind skriver:

  hillary2,

  Carl Bildt som medlare har redan visat- med sin jämförelse av Hitler – vilken sida han står i trots att det är Georgia som anföll först.

  Men det är klart han agerade i affekt eftersom han är en god vän privat med Saakashvili.

 128. carlnorberg skriver:

  Jag har ett mycket ringa intresse för offshoreverksamhet, det var säkert tjugo år sedan jag fann detta intressant.

  Och jag har ju mina onda talanger antingen jag vill det eller inte.

 129. carlnorberg skriver:

  Men jag tror absolut att själamörkret blir värre att bära för många, än smärtan av de ekonomiska förlusterna.

 130. mararh skriver:

  Dee Dee Sharp
  Troppen har alltid varit kul. Det är bara avundsjuka journalister och de som inte är med i innegänget som gnäller. Efteråt kan vi åka och hämta lite frisk Atlantvind i Pila. Marbella åker jag bara till när ”Saudie” är där. Gillar hans fester. Kanske har vi setts där? Mina gröna ögon är överallt där man kan göra av med lite lappar.

 131. mararh skriver:

  Dee Dee Sharp
  Akta dig! Jersey är eftersökt nu. Skatteverket och lillies har fritt tillträde!

 132. carlnorberg skriver:

  Det är alltid kul med bondkaniner som använder uttryck på ett sätt som fastställer att de är just, bondkaniner.

 133. salam32 skriver:

  Att jämföra Rysslands agerade med Hitler Tysklands berodde antagligen på att CB hade bråttom att visa sin lojalitet mot herrarna i Vita Huset. Att hundratals oskyldiga osseter hade dödats hade tydligen inget med saken att göra. De är inte ”västvänliga” och därför räknas de inte i Bildts matematik. Gränsen går väldigt tydligt här. Det finns alla ingredienser som behövs för att värdera Georgiens agerande som folkmord – avsiktligt dödande av en viss folkgrupp. Ryssland hade fulla rättigheter att agera så som de gjorde. Att det inte var till herrarna i vita huset och deras europeiska marionetters behag… ja, vad ska man göra? De drömmer tillbaka till guldåldern på 90-talet, när efter Sovjets fall kunde ni-vet-vem med kompisarna skapa en säkrare värld (som vi numera lever i), och det efter sin framgångsrika modell med invasioner och bombningar.
  Det kan också vara enklare. Bildt räknar kalt med att de kommer att förlora valet om två åt och då kan han med lite tur bli t.ex. Sveriges ambassadör i USA, eller kanske t o m Sveriges FN representant. Och då gäller det att vara god vän med vet-ni-vem.

 134. bestofmankind skriver:

  CN,

  :-)))

 135. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  mararh 1:32

  ;-))

  PS
  Carl Norberg är förutom världskänd nationalekonom tydligen även en framstående
  zoolog. Den lille grabben med lite socker på vore något för gamla Hylands Hörna.
  DS

 136. bestofmankind skriver:

  hillary2,

  Carl Bildt skall tydligen bara värdera läget i Tbilisi, och visa sitt moraliska stöd till landet.

 137. hillary2 skriver:

  moderater här på tråden

  ni förvånar inte
  ni kan ses som främmande djur i vår herres hage
  ert idéutbytet med andra människor är lika med noll
  ni tuggar er egen vattvälling och använder varken syn eller hörsel
  och tar rollen som självutnämnda ”standardkontrollanter” på bloggen för självklar
  ni sprickfärdiga ballonger :-)))

 138. hillary2 skriver:

  bestofmankind

  han har varit där förr och antytt att han inte lyckades då även om han försökte

 139. mararh skriver:

  Dee Dee Sharp
  ;))))
  Il ne sait meme pas qu’est que- c’est le Pila ou le Porto Banus. On se vois peut-etre a Sénéquier cet apres-midi! Ca va?

 140. hillary2 skriver:

  salam32

  det finns en teoretisk chans att Saakashvili kan ställas inför ICC om bevis kan föras fram att han lät döda sydossetier utan att dessa dessförinnan hade attackerat georgiskt territorium utanför Sydossetien

 141. hillary2 skriver:

  mararh

  du kanske får tag i en ny karl till slut??

 142. oscar3 skriver:

  salam32 (1:37 p.m.)

  Tyvär har du inte helt urätt. Men en bättre lösning är att skicka Carl Bildt tillbaka till Lundin Petroleum.

  Enligt länken nedanför: ”The opposition parties and other politicians as well as newspaper columnists have questioned Carl Bildt’s suitability as Sweden’s Foreign Minister for his private stands on international issues as well as his private affairs as a businessman with interest in Russian gas giant Gazprom, and Lundin Petroleum, an oil company with activities in war-torn Sudan.”
  Källa: http://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Bildt

 143. mararh skriver:

  hillary2
  Kanske den dag vi inför polygami ;))))

 144. hillary2 skriver:

  mararh

  det går bra att ha flera utan att gifta sig med mer än en…

 145. tsolin skriver:

  hillary m.fl.

  Fascinerande tankeutbyte i den högre skolan. Kanske Damernas Värd har någon associerad blogg Ni kan leka på?

 146. hillary2 skriver:

  tsolin

  tankeutbytet har obstruerats idag av din partivän lullaren

  du klarar inte ens av att se det enkla samband?? :-)

 147. carlnorberg skriver:

  Det synes dessutom som vore fallet med lallaren att denne förutom sin bondska ådra, när både par venue fasoner kombinerat med utpräglat dåligt omdöme.

  Eller som farmor sade, så går det om skit kommer till ära.

 148. mararh skriver:

  Hillary2
  Är det sant? ;)))))))))

 149. soli01 skriver:

  Bloggen har blivit ett klotterplank för stora flertalet under senare tid och utrikesminstern måste ha umgåtts med tanken hur det blir med ev kommentarerna. Dummare är han inte! Jag skulle då stänga ned om det inte sker en uppryckning. Kritik mot bloggaren är inget fel, men när det som i flera fall här gått över gränsen och personangreppen är huvudsyftet kan frågan i alla fall ställas.

 150. nilsdentolfte skriver:

  Micheil Saakasjvil till Haag, Carl tona ned retoriken du är på fel sidan.

  Den som begått krigsförbrytelser i denna konflikt är Georgiens president Micheil Saakasjvili:
  – Han startade kriget.
  – Han terror besköt Tschinvali.
  – Hans förband gjorde massaker på civibefolkning i Tschinvali, och drev dem på flykt.

 151. carlnorberg skriver:

  Ja tänk så konstigt, att ad-hominem kommer som den gör…

 152. hillary2 skriver:

  mararh

  nej det är hörsägen ;-)

 153. mararh skriver:

  Hillary2

  ;)))))))))))

 154. bestofmankind skriver:

  Soli01,

  Tänk om du kan säga det direkt till den som börjar klottra. :-)

  Du vet mycket väl vem det är som brukar börja.

  Har du ”guts”. :-)

 155. solsburyhill skriver:

  Att Centralasien är och har varit intressant ur strategisk synvinkel för USA är ju inte något nytt.

  http://commdocs.house.gov/committees/intlrel/hfa48119.000/hfa48119_0.HTM

 156. tsolin skriver:

  Hillary: vet inte om lullaren är någon partivän. Jag har själv lyckats i alla decennier undgå att vara medlem i något parti.

  lullaren är i alla fall underhållande att läsa!

 157. solsburyhill skriver:

  Är det bara jag som ej längre kan öppna den av Josef så ofta refererade länken till Kjeld Heisings hemsida???

 158. soli01 skriver:

  bestomankind – syftar på det under senare tid rena hatkampangen som förekommit och det måste väl vara olustigt för den som drabbas. Jag skulle se lika på nämnda om Mona Sahlin t ex haft en blogg. Att förbjuda kritik är inte mitt syfte alls!
  Märkligt nog är inte blicken riktad åt det hållet.:-)

 159. Anna skriver:

  bestofmankind

  Ser du inte att denna blogg sedan ett antal dagar är under attack av utomparlamentariska krafter.
  Förutom att Carl Bildt konsekvent kritiseras på ett kränkande sätt, är angreppen som är riktade mot demokratiska val, USA, kapitalismen mm mm legio.
  Detta ger denna en unken smak.
  Jag trodde i min enfald att du var socialdemokrat och inte förordade utomparlamentariska aktiviterar och teorier.

  Till sist måste jag fråga dig om du inte förstår att det är just detta faktum som göteborgslullaren (och mararh) driver med?

 160. carlnorberg skriver:

  Eller så är det så att den kritik som anförs inte bemöts, och istället förlöjligas ad-hominem….

  Under attack av utomparlamentariska krafter, vederbörande avser sannolikt yttrandefriheten i det skrivna ordet på internet.

  Och att kritisera USA, skulle det vara ett fel?

  Att inte begripa att kapitalism som teoribildning är dipol till humanism, och därför omöjlig, det säger en bit på vägen.

 161. hillary2 skriver:

  anna

  med den logiken skulle jag vara ”utomparlamentarisk” i lullarens ögon :-))))

 162. bestofmankind skriver:

  Anna,

  Du är blåögd, därför ser inte jag vad du ser.

  Du saknar även förmåga att rättvist se på saker och ting.

  ”Utomparlamentariska krafter”? Definiera vad det innebär för dig.

  Att Carl Bildt konsekvent kritiseras hör till demokratin och hans jobb. Klarar han inte trycket är det fritt för honom att avgå.

 163. carlnorberg skriver:

  Det kan kanske vara på sin plats för Anna att studera lite mucketykartor.

  http://news.muckety.com/

 164. hillary2 skriver:

  carlnorberg

  tror du att det hjälper henne ur sin rigiditet?

 165. Anna skriver:

  Vill även tillägga att det inte direkt är slumpens skördar som gör att just i dessa ”attackdagar” finner jeandebeaumont sig manad att åter göra entré här på bloggen med sina sirligt försåtliga kommentarer om Carl Bildt och det som förknippas med honom.

  När väl signaturen jeandebeaumont dök upp, följdes den snart av några av hans alter egon som t. ex. ”kumbayaga”, ”lingxiao”, ”oscar3” och snart kan vi säkert förvänta oss att ”sanchopanzaa”, ”cervantees”, ”donquijotee”, ”denlillehavsfrue” samt ett par fejkade ryskklingande gentlemän kan dyka upp.

 166. bestofmankind skriver:

  solio1,

  Jag har själv varit under hatkampanjer av olika signaturer här under min tid i bloggen, och som du sa det känns olustigt.

  Men du reagerade inte krafttigt som du gör nu när det gäller Carl Bildt (om det är han du syftar på). :-)

  Ja , ja det är skillnad från folk till folk. :-)

 167. oscar3 skriver:

  Lustigt med lilla anna (2:58) som är identisk med transvetiten göteborgs_ullaren alias tsolin / lovelace / maverick / dumbom / m.fl. (samma IP nummer). Hela gänget dök upp från toaletten.

 168. bestofmankind skriver:

  Anna,

  Jaså, det var det det handlar om.

  Du är nostalgisk när det gäller Jeandebeaumont.

  Jag vet, du kunde inte acceptera honom, inte även under din signatur Jannedumbom.

  Tänk vad mycket man får leva med!

  P.S.
  Fejkade är din favorit sysselsättning, så skyll inte på andra.
  Och lär dig umgås med ”utlänningar”. Så är det!

 169. Helena Palena skriver:

  solsburyhill: En stor eloge till dig för din långa kommentar om det verkliga läget. Att du orkar – men du sätter nageln i ögat och visar pudelns kärna…

  Ni som inte tycks fatta – speciellt Maggi Haglund och vackra Anna – läs och lär!

  Lullaren klarar inte av riktiga kvinnor som ställer krav. Han vill ha unga starletter som bara ligger där medan han tar för sig!

 170. lillies skriver:

  lullaren,

  nej, Skatteverket prenumererar inte på Se & Hör (inte vad jag vet i alla fall). Däremot så är inte Skatteverket ockuperade av personer som endast tillåts läsa vad verket ger ut och råkar prenumererar på. Ibland köper jag en kvällstidning när jag väntar på bussen (var jag råkade se fru Johnson) och det var inte Se och Hör.

  När det gäller ditt påstående om att bloggen ockuperas av antikapitalister (var det mitt inlägg där jag beskrev Gates utläggningar om ”creative capitalism” som lite naiva som måhända fick dej att dra förhastade och hysteriska växlar till den slutsats du kom upp med…att de som råkar vara kritiska är anti-kapitalister?)…en stilla fråga…hur skall kapitalister som konkurrerar om investerares kapitaloch investerare skydda sitt kapital om det inte finns någon oberoende enhet som blint tillämpar ett regelverk och har effektiva medel för att tillse att regelverket efterföljs (med ”blint” avses i detta fall att reglerna och tillämpningen av dessa är neutrala till politisk åsikt och bakgrund för dem som är föremål (eller drabbas) för dem, d.v.s. samma regler gäller för såväl Anna Sjödin, Maria borelius och Gudrun Schyman.).

  Skall du uppdra åt någon av Gates eller Murdochs reportrar att göra det? Och även i USA finns det ju kritik mot hur deras regler är konstruerade, ett bra exempel är händelserna runt World Com. Eller menar du att AT &T och Bells bland andra telekomoperatörer är anti-kapitalister när de menar att bolag som skaffar investerare genom bedrägerier inte är värda det skydd som Chapter 11 reglerna i amerikansk lagstiftning ger?

  Eller slänger du bara ur dig saker som du tycker/tror låter coolt för stunden utan vidare eftertanke?

  Klicka för att komma åt Dattner09-a.pdf

  Anna,

  vad menas med ”under attack av utomparlamentariska krafter”…är det bara valda politiker och deras vänner som får uttrycka en åsikt på bloggen?
  Sedan tycker jag inte att Carl Bildt kritiseras på något särskilt kränkande sätt, förvisso har jag inga större svårigheter att tänka mig att han i och för sig är relativt ”lättkränkt” men drar man i med att jämföra händelserna i Georgien med Hitlertyskland så tycker jag nog att man får tåla ett visst mått av förlöjligande.

  Och även om jag inte är lika till åldern kommen som de damer lullaren nämnde så är jag tillräckligt gammal för att inte behöva hjälp från självutnämnda ”adults” (är dock tillräckligt gammal för att en del aktiviteter under 80-talet kan ha fått in mig på någon rad i Haydens gamla skräplådor).

 171. lillies skriver:

  Men du är säkert vacker Anna oavsett om du är sosse eller konsult för folkpartiet eller något..

 172. hillary2 skriver:

  snart har lilla anna gjort så många kullerbytor att hon ramlar ner i med huvudet före i sin egen dasstunna

 173. Anna skriver:

  Hillary 3:05

  Studera Carl Norbergs inlägg 3:04 ”att inte begripa att kapitalism som teoribildning
  är dipol till humanism, och därför omöjlig, det säger en bit på vägen”.

  Jag anser inte att du är en av dessa ”utomparlamentare” (och det tror jag inte göteborgslullaren heller gör, men du sväljer gärna och ofta deras bisarra argument för att få möjlighet att försöka chikanera Carl Bildt (något som du aldrig någonsin kommer att lyckas med).

 174. hillary2 skriver:

  anna

  jag tror inte ens carlnorberg ”tror” på allt han säger
  han spetsar till saker och ting för att få oss att tänka!!!
  jag har ingen ambition att chikanera Bildt – därför kommer jag aldrig att lyckas med det heller :-)

 175. Anna skriver:

  oscar3 3:17

  T. ex. signaturen tsolin höjer säkerligen på ögonbrynen en hel del när han påstås ha samma IP- nummer som undertecknad.
  Det är kommentarer av denna karaktär som bloggen infekteras av för närvarande. Hur uppfattar ”gemene man” sådana metoder? Säkerligen som helt oacceptabla och utomparlamentariska!

 176. Helena Palena skriver:

  Som sagt – läs solburyhills eminenta kommentar 11.15

  Kopiera den och visa hela familjen och hela släkten – skicka den till din lokala tv-station och tidning. Rädda Världsfreden från odjuren som bara vill tjäna pengar!

 177. carlnorberg skriver:

  Ja, studier av Mucketykartor, är speciellt bra och utvecklande för individer med trångsyn och rigida förhållningssätt.

  Och vad, angående 3.04?

  Vad är problemet?

  Kapitalism som teoribildning är i sin slutliga form bestående av att alla nyttoresurser vunnits av en enda enskild kvarvarande individ, och då tillstöter rent biologiska problem, med till exempel fortplantning lycka och så vidare.

 178. Helena Palena skriver:

  hillary – snällt att du nämnde mig där uppe!

 179. bestofmankind skriver:

  lillies 3:21

  Stilig är det rätta ordet. :-)

 180. hillary2 skriver:

  anna

  sluta använda det löjliga ordet utomparlamentarisk – det var ett skällsord på 60-70-talet
  en lögn är en lögn är en lögn
  en lögn är f-n inte utomparlamentarisk – både du och Skytte borde ta en svenskkurs på komvux!!!

 181. lillies skriver:

  Anna,

  jag tror att Carl Norberg kanske uttryckte sig lite slarvigt, uppenbarligen är det så att man för en hel del här på bloggen måste vara ö-v-e-r-t-y-d-l-i-g.
  Som jag förstod Norbergs inlägg så avsåg han i princip samma sak som Clive Crooks invände mot Gate’s naiva föreställningar om hur mycket nytta ”creative capitalism” (i den mening som ofta förstås med uttrycket..en typ av blandning mellan Adam Smith och Darwinism) till syvende och sist kan vara behjälplig med.
  Särskilt med tanke på att de flesta välgörenhetsprojekt, som den observante redan iakttagit, allt som oftast inriktas på att lindra en skedd skada. Visst, företag och entrepenörer kan ha som mål och söka bedriva sin verksamhet på ett ansvarsfullt sätt men det finns inget som hindrar att uppdraget går till en billigare entrepenör med mindre skrupler (som kanske är beredd att riskera ett större utsläpp av ämnen som förgiftar vattendragen för en eller flera stater…särskilt om man lätt kommer ifrån ansvaret med ett par relativt sett billiga sedelbuntar i händerna på rätt lokal politiker eller inom rättsväsendet).

 182. maggi skriver:

  Tsolin, Anna, Lullaren m fl

  Rätt svar till en dumbom är tystnad. Och till syvende och sist är det ju som så, att hundarna må gläfsa, karravanen går vidare ändå.

 183. carlnorberg skriver:

  Jag tror att min gamle vapendragare A.I:s ande, är i högsta grad närvarande hos pseudonymen Solsburyhill.

 184. hillary2 skriver:

  carlnorberg

  socialism i dess extremform är också humanismens fiende

 185. lillies skriver:

  Med utomparlamentarisk förstås vanligen att någon gör något som inte är tillåtet i lagstiftning eller annat gällande regelverk. Här har en del ifrågasatt Bildts kompetens/lämplighet med anledning av en del uttalanden han gjort. Vilket är fullständigt lagligt enligt svensk rätt (och jag vet en hel del moderater, såväl medlemmar som sådana som bara vanligtvis röstar på dem) som gör detsamma.
  Men han är ju rätt söt för sin ålder förstås, våran lintott.

  Men man kan ju inte kompensera för missad fundamenta i barndom genom att tvinga medelålders människor att läsa Madicken heller.

 186. Helena Palena skriver:

  Maggi: Karavan stavas med ett r…

  carlnorberg: Alla är så anonym så det är otäckt tycker jag. Jag är i alla fall jag och Solsburyhills kommentar ar kanon – ande eller ej…

 187. soli01 skriver:

  Anna – jag har påpekat att kritik inte är fel, men när det är uppenbart att syftet med kommentaren bara är att smutskasta har möjligheten att bemöta själva sakfrågan kommit i skymundan.
  Nu finns det många olika sätt att framföra vad man åsyftar och det finns de som satt som system att vara bäst! Det är sådant jag kallar översittare – säger inte att det är förbjudet.:-)

 188. hillary2 skriver:

  maggi

  sen du kom tillbaka här på bloggen har moderata extremisterna lidit svåra nederlag

 189. Helena Palena skriver:

  Soros sänkte engelska pundet och svenska kronan – han låg bakom att vi hade 500 % ränta i början på 90-talet. Nu sponsrar han Obama… Varför?

  Hur rik är han?

 190. lillies skriver:

  maggi,

  tystnad kan vara ett rätt så effektivt kommunikationsmedel mellan ganska intelligenta människor. Dock kan det vara så att någon eller några kan uppfatta fler än ett alternativt scenario av vad som avses med det som inte sägs.

  inte illa ment men du låter lite som 50 talets skolfröken som talar om för barnen vem dom ska tala med eller inte.

  ”silence spaeks volumes”

  ”In the centre of the storm there’s a deafening silence”,

  är några ordspråk som uttrycker det rätt bra.

 191. Helena Palena skriver:

  När pengarna talar är sanningen stum!
  (Ryskt ordspråk)

 192. lillies skriver:

  Helena,

  trots min frekventa användning av sarkasm så tror jag att människor kan bättra sig (d.v.s. personer som tidigare gjort något som inte var särskilt bra…likväl som goda äpplen förvisso också kan ruttna då och då). Tro det eller ej, men en hel del gör saker som de kanske inte inser vidden av och när de gör det så händer de att de faktiskt ångrar sig, eler önskar det ogjort men det senare går ju inte, vad som är gjort är gjort.

  Han (Soros) kanske anser att Obama verkar vara det bästa alternativet, delvis tack vare att han kommer utan gammalt bagage att leva upp till som John McCain och Hillary Clinton i rätt hög grad har. Vidare är det väl rätt många som tycker att Obama har en rätt förtroendeingivande avsaknad av uppenbar opportunism och tendens till ”wigglyness” (har inget bra svenskt ord till det), han drar sig ju inte för att erkänna om något område inte är så bekant för honom.

 193. Helena Palena skriver:

  lillies: Anar en blåögdhet hos dig. Läs solburyhills inlägg och återkom sen!

 194. Josef Boberg skriver:

  SolsBuryHill – Apropå Din fråga: ”Är det bara jag som ej längre kan öppna den av Josef så ofta refererade länken till Kjeld Heisings hemsida???”

  Nej – det är tvärstopp dit just nu för mig med. Men så har det varit en gång tidigare också – men det fixade sig så småningom efter några dagar.

  Måhända Kjeld Heising har ”problem” med Danmarks FRI-organisation (Försvarets RadioInstitut), kanske… – vad vet jag. :-)

 195. lillies skriver:

  Helena,

  själv är jag lite i karantän för tillfället så jag vet inte riktigt graden av riktighet i det ryska ordspråket …d:-/

 196. carlnorberg skriver:

  För lite belysning av Soros-

  http://www.muckety.com/George-Soros/4166.muckety

 197. lillies skriver:

  helena,

  är långt ifrån blåögd. Inte i någon bemärkelse (även om jag allt som oftast röstar på kristdemokraterna även om jag inte tillhör någon av deras prioriteringsgrupper).

 198. carlnorberg skriver:

  Soros är alltså inte alls bra för de som inte finns på Mucketykarta med honom.

 199. Anna skriver:

  Carl Norberg förutspådde med sedvanlig självsäkerhet att börserna världen över skulle rasa idag – naturligtvis beroende på USA och alla dess svagheter.
  Nedanstående siffror (kl. 17:54) ser väl inte så pjåkiga ut?
  Det kan väl aldrig vara så att Carl Norberg styrs mer av ideologiskt tänkande än av ren kunskap?

  ;-)))

  OMXS30 1,72 900,3
  OMXSPI 1,63 288,3
  DJIA 0,25 11763,3
  NASDAQ 0,79 2433,1

 200. Helena Palena skriver:

  lillies: Fattar inte vad du menar! Har du smittkoppor… Antar att du är av honkön! Lillies betyder väl liljor? Jag tycker folk har så konstiga namn på denna blogg – som om det vore ett dataprogram som valt ut dem….

  Josef: Man kan ju undra – men klart är att vi är kontrollerade vi som skriver på denna blogg.

 201. lillies skriver:

  Helena

  varför tror du att jag inte har läst solburyhills inlägg? Och varför antar du att jag skulle vara blåögd bara för att jag inte kommenterar varje inlägg?

 202. Helena Palena skriver:

  lillies: Vem är du? Kommenterar varje kommentar menar du…

  carlnorberg: Soros – det är han som är Världen!

 203. Josef Boberg skriver:

  Hel Ena – Apropå ordspråket:äger: När pengarna talar är sanningen stum ! (Ryskt ordspråk)” – slut citat.

  Om den globala MaktPyramid-MaktElitNissarnas klubb för inbördes hart när helt oinskränkta MaktPyramidPenningMakt på
  http://video.google.com/videoplay?docid=-515319560256183936

  Den här videon STYRKER ju starkt det talesättet, tyvärr tyvärr… :-)

 204. tnsexton skriver:

  Vad har detta nu blivit för vuxendagis???? De flesta av de, grovt räknat, 150 senaste inläggen ligger så långt från Tblisi man kan komma och på en nivå som gör att man undrar om man är på Lunarstorm.
  Ja, jag vet. Jag ska inte vara nätpolis och det är bara att låta bli att läsa men eftersom denna tråd, liksom CB senaste, handlar om kriget i Kaukasus kan man undra var respekten finns för dem som skadas och dör i detta krig eftersom det uppenbarligen går bra att kommentera CB:s inlägg om kriget med rent skitsnack!

 205. Helena Palena skriver:

  lillies: Du skriver att Soros kanske tycker att Obama är det bästa alternativet. Varför ska Soros över huvud taget lägga sig undrar jag. Med andra ord är det pengarna som styr världen och inte den s k demokratin!

 206. lillies skriver:

  Helena,

  nej jag har inte smittkoppor (varför i herrans namn undrar du det?!?!), man kan vara i karantän av olika bemärkelser av olika orsaker. Fråga Lars Danielsson (grattis till jobbet i Hong Kong om han nu läser).

  Lillies kan betyda liljor men det är också en förkortning av ett mellannamn jag har (som inte har med liljor att göra), det är inte ett så vanligt namn nuförtiden kanske (även om jag ser det då och då även bland sådana yngre än mig) men det är inget konstigt med det egentligen (och inte är det särskilt utländskt heller även om vissa, särskilt vanligt i Skåne enligt min erfarenhet, inte fattat att folk födda i norrbotten (BD-län) råkar ha likartade siffror i de fyra sista i sitt personnummer som de som emigrerat hit).

 207. lillies skriver:

  Varför skulle inte Soros kunna ha en åsikt och stödja den?
  Jag vet inte varför Soros stöder Obama, själv tycker jag inte det finns någon kandidat som är sådär superprerfekt men lutar att obama är det minst dåliga alternativet. Jag är inte alls rik men det betyder ju inte att någon som har gott om pengar skulle råka tycka lika som jag. Det kanske inte alltid är så att behållningen på bankkontot eller hos VPC är bestämmande för vilken åsikt man har eller varför man röstar som man gör.

 208. soli01 skriver:

  Josef Boberg – det är inga 13 som styr världen utan endast en enda man.:-)

 209. carlnorberg skriver:

  Jag som trodde att det hade blivit krig, menar någon Anna att detta inte är fallet?

  Och om bankkonglomeratet initierar detta krigsförlopp, som sedan äger rum, och syftet är att fördröja kollapsen av det finansiella systemet, och börsen stiger efter, vad är problemet?

  Insatsen hade temporära effekter, tydligen, vilket med all sannolikhet även var dess syfte, är detta svårt att förstå?

  Fortfarande så är den befintliga fiktiva valutavolymens värde abnormt mycket större än det reala värde som denna valutavolym har till grund, och valutavärdet måste realanpassas antingen man vill det eller inte på denna site.

  Och att Kirschbörsen som realvärderegulator för dollarvaluta, skulle få några positiva effekter av detta krig, det har jag väl ändå aldrig påstått?

  Vad jag däremot har påstått, är att kursrörelserna kommer att avspegla marknadens förståelse för inebörderna av detta förlopp.

 210. lillies skriver:

  helena,

  hurså? Även om jag sade i detalj vem jag är och vad jag gjort var jag bor, hur jag ser ut, vad jag röstat på i varje val sedan jag blev röstberättigad 1988 vid 18 års ålder ….spelar det någon roll? Om det skall tillmätas betydelse annat än som supplementerande info till argumenten jag framför så är väl inte det bättre än att någon skall be dig visa upp bankkontot innan du får uttrycka en åsikt? Det kan väl vara lika illa?

 211. Josef Boberg skriver:

  Anna – Apropå börsen !

  Hade jag varit en av de ca 13 männen i den globala BankingLigan – så skulle jag just idag mycket starkt förordat en börsuppgång – enär det omriktar intresset ifrån ”eldhärden” (för vanlig folk = human MedMänniskor) i Georgien – till någonting helt oväsentligt = börskurserna – som ju till sisådär ca 90 % är icke substantiella = 90 % luft utan värde.

  Enär det i BankingLigans perspektiv sett – förmodligen känns lite ”hett” om fötterna just nu – p g a bl a att informationen via internet går så mycket snabbare idag – än t ex vid tiden för BankinLigans start av andra världskriget – så skulle jag en tid framöver se till så att ”börsglädjen håller i sig” – ifall jag varit en av de 13 männen – i vart fall under några månader framöver.

  Wi som fortfar att andas får se ! :-)

 212. Anna skriver:

  Carl Norberg 4:09

  Jag förstår precis vad menar och det gör säkert samtliga övriga som läser denna din kommentar.
  Vad du menade igår var alltså att p.g.a. USA:s usla statsbildning och etablissemang skulle börserna stiga idag och ej falla.
  Men du skrev precis det motsatta.
  Att man skulle ”tänka om” i en 360 graders vidvinkel stod att läsa mellan raderna i ditt resonemang.
  Läs Tegner!

 213. maggi skriver:

  Så , då har den ”fredsälskande” nationen Rysslands soldater captured Senaki och Gori. Och väldigt få verkar förstår hur förödande detta är för demokratin. Nu måste det in militär hjälp för detta lands kamp mot Putins outsläckliga törst för mer makt. Ge inte vika nu. Stå upp mot denna psykpatiska despot, NU.

 214. lillies skriver:

  Helena,

  jag gillar ibland att diskutera och debattera och jag har ibland en förkärlek för vad många andra kanske kallar ”hårklyverier” men som faktiskt rätt ofta har betydelse.

  I artikeln i Washington Post så verkar Bush mena att Rysslands oproportioneliga agerande är oacceptabelt…en viss skillnad i nyansen alltså till de som synes anse att Ryssland inte skulle reagerat alls.

  ”The White House stepped up its criticism of Russia for escalating the conflict in Georgia, with President Bush warning Monday that Russia’s ”disproportionate response” is unacceptable
  …”

  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/08/10/AR2008081002311.html?hpid=topnews

  Sedan kan man ju roa sig med att undra varför…väl och ve för människorna i Georgien och/eller utbrytarrepublikerna eller oro för att reaktionen leder till att georgien drar tillbaka styrkor i Irak?

 215. Josef Boberg skriver:

  Soli01 – Din uttryckta mening: ”Josef Boberg – det är inga 13 som styr världen utan endast en enda man.:-)” – slut citat.

  Tja – det är nog åt hållet så, troligast… – därför att styrelsens ordförande brukar ju ALLTID mer eller mindre få som han vill… :-)

  Men dom andra 12 inbillar sig nog ändå att dom också har MAKT – fast dom ju enbart är där som ”strykkatter” på nåder – och ibland måhända kan påverka ordföranden – vad vet jag.

 216. Anna skriver:

  Josef 4:16

  Jadu, vad ska man säga om din kommentar?
  Huvudsaken är att du själv är nöjd och upplever frid i din tillvaro genom att fantisera
  i ditt, i mina ögon, något hemmagjorda new age perspektiv.
  Ens tankar och uttryck säger mer om sig själv än om andra – helt OK för mig – kanske även för dig?

 217. Kachina skriver:

  ÄR DET NÅGON SOM VET VAD SOM HÄNDER UTANFÖR IRAN?

  (f-n caps lock igen)

  Tänker USA ta chansen, när det ändå är läge?

 218. Josef Boberg skriver:

  Anna – Mitt i prick :-) – i mitt mer än 67-årade livsperspektiv sett – apropå Ditt uttryck: ”Ens tankar och uttryck säger mer om sig själv än om andra – helt OK för mig – kanske även för dig ?”

 219. bestofmankind skriver:

  helena,

  Soros är ”bara” nr. 97 i världens rikaste lista. Han har 9 miljarder dollar netto i förmögenhet; rikaste är Buffett som har 62 miljarder;Gates nr. 3, 58 milj; Kamprad & familj nr 7 med 31 miljarder:

  http://www.forbes.com/lists/2008/10/billionaires08_The-Worlds-Billionaires_Rank.html

 220. soli01 skriver:

  Josef Boberg – detta ger ju mig rätt – och rätt ska vara rätt.:-)
  Visst blir det kanske ofta som ordföraren vill, vet av egen erfarenhet, så det ligger oftas något i vad Du säger. Kallas visst för sanning.:-)

 221. lillies skriver:

  kacina,

  en toeri om varför Bush administrationen är relativt passiv i Georgien frågan är väl att de vill hålla gemensam grund med Ryssland angående Iran. Jag vet inte vad som händer där…tycker inte de bör få utveckla kärnvapen men varför skulle de inte kunna få bygga ett kärnkraftverk (som inspekteras regelbundet?). Egentligen?

  Vet inte sanningshalten i detta men ändå:

  http://www.kommersant.com/p-13068/South_Ossetia_war_Georgia_responsibility/

 222. lillies skriver:

  Umm…själv tycker jag att det är rätt så …ja oförskämt nästan…att man skall förutsättas rösta på visst parti eller ha viss politisk åsikt beroende på vad man tjänar, vilka tillgångar man har eller var man bor eller arbetar eller dylikt.

 223. lillies skriver:

  Kachina,

  USA ta chansen till vadå? (Och vad de än avses ”ta chansen” till så hoppas jag verkligen att de inte gör något i förlitan på ”underrättelser” från …ja dig till exempel).

 224. Josef Boberg skriver:

  Best Of ManKind – Listan säger nog ej särskilt mycket om vem som är nummer ETT i världen – avseende den VERKLIGA MaktPyramidPenningMakten, tyvärr tyvärr… :-)

 225. lillies skriver:

  Nej josef,

  det är som när Kachina proklamerar brett och vitt på denna blogg ”vi skyddar journalister” ….oh well, kanske Anna Politkovskaya’s barn kan ärva tillräckligt så det räcker till varsin mercedes (hennes ryska industrimagnatvänner har än så länge inte lyckats göra någon bil av liknande kvalitet)…d:-/

  (Kachina påstod också att jag studerat i Ryssland vilket inte alls är fallet, jag har aldrig ens varit där)

 226. solsburyhill skriver:

  Det verkar följa från vissa medier (i detta fall Kommersant och Izvestia) att tusentals soldater från skilda länder kämpar på Georgiens sida under amerikansk militärledning. Där hävdas vidare att rysk militär tillfångatagit en (afro)amerikansk soldat.

  Om dessa uppgifter visar sig vara riktiga (vilket naturligtvis i nuvarande läge ej går att objektivt fastställa), så är detta en tydlig indikation på att det avledningskrig som Georgiens armé för mot Ryssland stödjs av USA alt. NATO.

  Blackwater Inc?

  Kan tyvärr inte länka dem här, men sök gärna dessa källor själva och se.

 227. bestofmankind skriver:

  Josef,

  Det har du rätt i. :-)

 228. lillies skriver:

  solsbury,

  skulle inte förvåna mig alls om Blackwater sökt att trada bort Condi Rice (som säkerligen finns i ryska skräplådearkiv) … (–d:-/

 229. lillies skriver:

  Eller också har Madonna helt sonika tröttnat på ungen hon adopterade och vad som var tillfångatagande av en afroamerikansk soldat är egentligen något omhändertagande…vad vet man nuförtiden (sagt med Dr Dengroth röst).

 230. maxxoo skriver:

  Ryssland visar sitt rätta jag. Sovjetdrömmarna, dvs militärt stormaktsstatus och att åter införliva de forna sovjetstaterna med nuvarande Ryska federationen står sannolikt på (den dolda) agendan för Putin och hans anhang. Tror någon verkligen att Putin, f.d. aktiv KGB-officer bl.a. i DDR på något sätt skulle vara ”omprogrammerad”? Knappast. Ryssland är i idag i praktiken en diktatur men med ett marknadsekonomiskt ansikte. Förvisso fria val, men propagandamässigt styrt via statligt helt kontrollerade viktiga TV-kanaler samt andra massmedia. Censuren är påtaglig.

  Det finns, som Carl Bildt mycket riktigt påpekar, historiska paralleller med dagens ryska agerande och nazismen och Hitler-Tyskland som under förevändning att ”skydda” tyska medborgare hotade och sedermera annekterade flera omkringliggande staters territorium. Tillsammans gjorde sedan de ”såta vännerna” Stalin och Hitler upp en icke angreppspakt 1939, varpå både sedan gick in i Polen, Sovjet från öst och Tyskland från väst. Vad som hände sedan är väl inte helt obekant…

 231. lillies skriver:

  maxxo,

  vet ej. men kanske han insett att ett sådant system egentligen inte fungerar, eller i vart fall bristerna med det. Och den struktur där folk i affärsfamiljer sitter på dubbla stolar (statligt och på något större företag) eller alternativt har mycket nära kontakter med människor inom administrationen är dock av betydligt äldre datum än kommunismen och Markus Wolf . Och detta är förmodligen anledningen till att en del ryska företag har svårt att etablera sig utomlands (då konstruktionen verkar syfta till att smyga undan insider reglerna och dylikt som gäller i väst), bl.a. Friedman stötte väl på patrull från SCE när han skulle registrera sitt bolag i USA. Nu är det kanske så att en hel del affärsmän av modernare snitt gärna skulle slippa den affärskonstruktionen där man förväntas vara ”lojal” mot affärsbekanta på ett sätt som man inte alls har lust med (för att man kanske inte delar vissa åsikter med dem), men det kan säkert vara svårt at bryta sig ur gamla fåror där folk förväntas göra som ”man alltid har gjort”

  Dock såg jag nyligen att bl.a. Rosneft är föremål för granskning från myndigheterna och där sitter väl någon av Putin’s rådgivare på en rätt hög plats?

  Och som sagt, jag har ibland en tendens till något ”rå” humor…dock inte lika allvarlig som de som insinuerar att bildt skulle bli erbjuden en hög post inom FN eller liknande av USA om han är tillräckligt lydig….jag misstänker att man sällan ”får” sådant.
  (han ser ut som en karl och han ger när han tar…)

 232. mararh skriver:

  Anna 2.58
  Någon var ju tvungen att bistå Dee Dee Sharp ;)) Han var helt ensam om att hålla ställningarna ett tag.

 233. lillies skriver:

  Från Bildts inlägg ovan:  Men det är viktigt att visa stöd till ett litet europeiskt land som utsätts för övergrepp och attack. Europa kan inte vara tyst inför det som nu sker.”

  Jag har i tidigare inlägg sagt att jag anser reaktionen från Ryssland vara överdriven…dock tycker jag att man kan beakta att liksom det finns människor som lever rätt högt på att vara offer verkar det även finnas statsledningar som söker liknande ”karriär” (och vad kan väl vara mer tacksamt för att vinna världens sympatier än att bli ”anfallen” av ”stora stygga Ryssland”….eller stora stygga Finansinspektionen eller Skatteverket eller vad det nu månne vara)?
  Vissa stater, organisationer eller personer är ju ack så tacksammma att vara offer för.

 234. visionara skriver:

  Aktare maxxo

  Nu är risken stor att drevet med gläfsande hyenor lockas hit till denna blogg igen. Du vet sådana som inte kan tåla att finns kommentatorer som inte delar deras konspirationsteorier, rysspropaganda och allmänna fientlighet mot demokratiska värden utan att utfalla i allehanda oförskämdheter och andra pubertila översittarfasoner.

  M v h

  Visionären

 235. lillies skriver:

  mararh,

  på tal om Göteborg…jag begriper också vad jag uppfattar som sarkasmen av (förre?) Bandidos presidenten som i en intervju i SvD sade (bland en massa annat) att ”Vi är kriminella och hymlar inte med det och folk kommer till oss”. Jag antar att han syftar på så kallat ”repektabelt folk” som vill ha billiga skattefria varor och tjänster…bland det mindre grova?

 236. lillies skriver:

  visionara,

  som om man skriver något påositivt om Ryssland…vad gör det till rysspropaganda? Någon exil ryss tål det inte?

 237. lillies skriver:

  Till och med Putin har ju offentligt yttrat att ”Russian car parts are not any good”

 238. mararh skriver:

  lillies
  Vad menar du med detta påhopp! Om du nu arbetar på Skatteverket är det inte helt uteslutet att vi varit kollegor du och jag. Det skrämmer mig att nivån på de anställda inom verket har sjunkit så till den milda grad, men det är klart; medan somliga av oss taxerade och satt i Skattepanelen fanns det ju de som arbetade med andra sysslor (inga nämnda och inga glömda).

 239. mararh skriver:

  Nu var det ju inte mitt senast inlägg det jag hade tänkt skriva egentligen.

  Jag tänkte bara nämna för de som är intresserade, att när staternas ledare använder uttryck som att Rysslands angrepp är oproportionerligt tyder det på att angreppet ses som ett väpnat angrepp enligt art 51 FN-stadgan. Den sedvanerätt som kodifierades (en del hävdar t o m att den subsumerades) i stadgan bestod bland annat av ”the Caroline-case” från 1837. I domen som kom 1842 (har jag för mig) uttalade den amerikanske utrikesministern Daniel Webster att självförsvarsrätten skulle begränsas till situationer där

  ”the necessity of that self-defence is instant, overhelming, and leaving no chice of means, and no moment for deliberation”

  I noten utvecklas den s k proportionalitetsprincipen. Principen berör inte rätten till självförsvar utan utövandet av självförsvarsrätten modaliteterna (modè d’emploie)

 240. mararh skriver:

  Hann trycka innan jag var klar.

  Kraven är således omedelbarhet, nödvändighet och proportionalitet.

 241. osciloscope skriver:

  Maggi

  Skillnaden mellan demokrati och diktatur är några bokstäver. Innebörden av båda kan vara ”inverterad totalitarianism”. De som tror sig vara fria är de hopplöst mest förslavade (parafras på Göte)

  Den största diktatorn är Inte Putin, han må möjligen snarare vara en av många geopolitiska tåtdragare som ”endast” handlar i profitens tecken, underförstått opinions/policy-makers för att förverkliga denna business. Väldigt ofta är de klassiska nemesis-förhållandena tvärtom bästa av partnerskap. Se namedrop nedan …

  solsburyhill

  officiellt är det Mark Brzezinski som är advisor till Obama. Men skillnaden är ju miniskul med tanke på familjeband och andra handslag mellan Cercle’ister å Club of Rome’are, DeMolayare, å Jesuiter; Strauss, Kissinger, Perle, Pachón, Soros å Rockefeller, Russell, von Habsburg …

  Kachina

  ”UTANFÖR IRAN”

  Vad jag förstår har jänkarna mobiliserat kraftigt. Det är alltid bra med en ”lagom” oroshärd (Georgien/diversion/lilla scenen) så att en större apparat kan flytta pjäser (Iran/stora scenen). Tyvärr finns många fler ”scener” och vilken som är ”störst” är iofs inte alltid ”viktigast”.

  Josef
  ”Listan säger nog ej särskilt mycket om vem som är nummer ETT i världen – avseende den VERKLIGA MaktPyramidPenningMakten, tyvärr tyvärr… :-).”

  Medhåller alldeles. De som har det riktiga globala realiat (land grab/mark, naturresurs, arbetare/slavar) är inte räknade på ”skuldvalutalistan”. Innebär iofs inte att Soros/Gates/Buffet är utan inflytande.

  osc

 242. mrmhalland skriver:

  Nu tycker jag det börjar kännas riktigt konstigt.
  Mängder av diplomater är på plats och försöker medla fred.
  Georgien har skrivit under EU’s förslag, Ryssland svarar med att trappa upp krigsföringen.
  Medvedev säger att :snart är operationen klar.
  Kan man tolka det på annat sätt än att detta var planerat och att man har ett klart deinierat mål för kriget ?

 243. mrmhalland skriver:

  ett klart definierat mål skulle det vara.

 244. mrmhalland skriver:

  Är det någon som vet om de Georgiska Irak-styrkorna har kommit till Georgien ?

 245. mararh skriver:

  mrmhalland
  Jag läste i en artikel i SvD att USA transporterade dem till Georgien.

 246. mararh skriver:

  En tidning är en tidning är en tidning. Duger inte som källa, men du kan väl gå in och läsa ;)

 247. Pravoslavac skriver:

  mrmhalland: Tidigare ikväll hade 800 personer av 2000 landat med hjälp av den amerikanska luftbron som Moskva tolkar som en direkt amerikansk inblandning i konflikten. Igår dödades dessutom två amerikanska legosoldater i Sydossetien och idag har en levande amerikansk legosoldat tillfångatagits.

 248. mrmhalland skriver:

  mararh :

  Tack, jag måste vara blind. Har läst alla de stora tidningarna den senaste timman.

 249. mrmhalland skriver:

  Pravoslavac :
  Tack, jag såg det där om Amerikanare.
  Blev lite (väldigt) konfunderad.
  Kan det stämma att USA har styrkor i Georgiens tjänst ?
  Stämmer det so har nog världen större bekymmer än vad vi insett. (även om det räcker gott och väl utan)

 250. Pravoslavac skriver:

  mrmhalland: Det där med en tillfångatagen legosoldat är från västliga källor. Från ryska källor (kommersant) låter det så här:

  From 2,500 to 3,000 mercenaries fight against Russia’s peacekeepers on behalf of Georgia. Amid them are the natives of Ukraine, some Baltic states and the Caucasus regions.

  The U.S. military instructors directly command and coordinate actions of mercenaries without being involved in actual fighting, the source specified. According to intelligence data, there are roughly 1,000 military instructors of the United States in Georgia.

  Task force of Russia has annihilated a few groups of mercenaries. Some of mercenaries have been captured, and investigators are working with them, the source said.

 251. Helena Palena skriver:

  mrhalland: Krafter i Amerika ligger bakom konflikten. Dom såg till att Georgien startade kriget.
  Att Rysslande slår så hårt tillbaka hade dom inte räknat med.

 252. mrmhalland skriver:

  Ja, det är väl som mararh säger,

  en tidning är en tidning……
  Man vågar ju inte lita på uppgifterna.
  Att sprida propaganda via massmedia är ju ett av de mest effektiva vapen som finns.
  Men, samtidigt ligger det ju en del i ordspråket ”ingen rök utan eld”.

 253. mrmhalland skriver:

  Helena Palena :

  Framtiden lär väl utvisa vad som egentligen ligger bakom detta.
  Jag vet inte om det stämmer som Georgien påstår att de dragit sig tillbaka.
  Jag vet inte heller om det eld-upphör avtal de skrivit under verkligen skulle betyda att de la ned vapnen eller om det är ett sätt att skaffa sig respit, men jag tycker Medvevs uttalande om att ”operationen snart är klar” tyder på att även Ryssarna hade ett syfte med detta krig.

 254. Helena Palena skriver:

  mrhalland: Du kan inte lita på media. Du måste läsa mellan raderna.

  Olle Svenning skrev dock en bra ledare i dagens Aftonblad – det ländar honom till heders. Media skriver inte att Georgien startade kriget – det vill dom mörka om. Däremot blåser man upp ryssen och Putin som den store satan i vanlig ordning.

 255. visionara skriver:

  Ny avatar till stöd för det georgiska folket.

  Obs! Stödet gäller INTE den till synes överdrivna reaktionen i Sydossetien.

  Stödet gäller ett litet lands rätt att i demokratiska val själva välja sin statsledning.

  Visionären

 256. mrmhalland skriver:

  visionara :

  Jag håller med dig.
  Jag stödjer också detta lilla folk.
  Vad gäller deras regering har jag i nuläget ingen aning.

 257. tuvalis skriver:

  Såg på TV hur attacken som Georgien startade upp kriget med var. Man hade urskillnislöst dödat gamla barn och alla i vägen. Ett daghem hade beskjutits och dödat barnen. Man må med BILDT i spetsen beskylla ryssarna för vad som helst och hur de nu utnyttjar situationen men att bortse från uppenbara förbrytelser mot de MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA är att blottlägga den omänskliga förnuftsvidriga politiken som tyvärr genomsyrar de sk demokratiska staterna i väst.

 258. Helena Palena skriver:

  mrhalland: Ja, ryssarna vill ha full kontroll över sitt land och sin landsända. USA vill styra hela världen.

  Det är inte Amerikanska folket som strider i Ryssland – det är kapitalet som står utanför demokratisk kontroll. Georgien används bara – ett lägligt lite land…

  Du får läsa kommentarerna ovan. Läs solburyhills 11.15 så kanske du fattar galoppen!

 259. dagoien skriver:

  Georgia er medlem av Europarådet, og det blå flagget med 12 stjerner som er i bakgrunnen for tv-bildene med Saakashvili er som alle vet Europaflagget, et flagg for hele Europa, vedtatt av Europarådet i 1955.

  Det skulle opprinnelig ha vært 13 stjerner, en stjerne for hvert av medlemmene av Europarådet da flagget ble laget (bl.a. Norge og Sverige), men noen overtroiske menensker liker ikke tallet 13 og tror det bringer ulykke, og Frankrike likte ikke medlemskapet til Saarland i internasjonale organisasjoner, så det ble 12 stjerner istedet.

  I 1986 begynte EU å bruke flagget som sitt symbol.

  Dette er forøvrig bare andre gang to medlemmer av Europarådet er i krig. (Først gang var Kypros-krisen.)

  Etter den vanligste definisjonen av Europa er Georgia ikke en del av Europa, siden Georgia befinner seg øst for elven Don. Snorre Sturlason (1179 – 1241), the Icelandic historian, defines Europes’s borders as such in the Ynglinga Saga: ”On the south side of the mountains which lie outside of all inhabited lands (the Ural mountains) runs a river through Swithiod (the vast steps of current day Russia), which is properly called by the name of Tanais (now called Don), but was formerly called Tanaquisl, or Vanaquisl, and which falls into the Black Sea. […] the river separates the three parts of the world, of which the eastermost part is called Asia, and the westermost Europe.” (Translation by Samuel Laing, 1844.) Den sovjetiske definisjonen av Europa er mer generøs. Georgia er på mange vis kulturelt europeisk (i likhet med feks Australia).

 260. sladjan skriver:

  Läs ”The Grand Chessboard”, finns som e-bok på 109 sidor här: http://www.scribd.com/doc/2624700/Brzezinski-The-Grand-Chessboard-American-Primacy-and-Its-Geostrategic-Imperatives-1997

  Skrämmande vad mycket i den boken som faktiskt utspelas i kaukasus i detta nu.
  Efter att ni läst den så kan ni söka mer fakta om mannen som skrivit den.

  Denna bok måste läsas för att förstå det som händer just nu.
  Det här kan vara början av 4:e världskriget vi ser nu.

 261. swedeneurope skriver:

  Håller helt med Calle Bildt om att det är viktigt att visa stöd till ett litet europeiskt folk (Sydossetierna) som utsätts för övergrepp och attack (från Georgierna). Europa kan inte vara tyst inför det som nu sker.

  Calle Bildt måste upphöra med att okritiskt följa den georgiska linjen och med sina absurda uttalanden som syftar till att få den georgiska presidenten (ni vet han som satte in kravallpolis mot fredliga demonstranter, stängde ner alla oppositionens TV kanaler, valfuskade samt beordrade artilleribeskjutning mot sydossetiska civilpersoner) att framstå som en demokrat (!) och en fredsvän (återigen !).

  Calles benhårda försvar av principen om varje lands territoriella integriteten blir ju också extra rolig för den som följt hans främjande av separatism på Balkan.

 262. maggi skriver:

  Om man tror sig hitta den gällande sanningen, om denna stora och allvarliga kris i en enda kommentar på denna blogg, då har man inte så mycket under fötterna och bör skaffa sig åtskilligt mer av bakomliggande information , problematik och historia ang. den uppkomna situationen.

 263. Anna skriver:

  Sladjan 8:06

  Mellan vilka år pågick det 3:e världskriget?

  Det är just denna kategori av ” seriösa kommentatorer” som attackerar Carl Bloggs blogg i dessa dagar.
  Inte undrfa på att det är fanatism och ej kunskap som dominerar!

 264. mrmhalland skriver:

  Det verkar som om många av personena på denna blogg är antingen USA-fientliga eller Ryss-fientliga.
  Konstigt tycker jag i en sådan här situation.
  Ingen inbillar väl sig att någon av de nämnda är små duvungar ?
  Jag vet att många med mig faktiskt försöker förstå vad som egentligen händer, men, för många verkar även detta vara blockpolitik.

 265. Anna skriver:

  swedeneurope

  Varför detta Calle hit och Calle dit. Du förstår det säkert inte själv men din trovärdighet försvinner i princip innan man läst färdigt vad du vill förmedla.

 266. tsolin skriver:

  Vill gärna tipsa om en bra artikel jag just läst och som väl sammanfattar de senaste dagarnas händelser i och kring Sydossetien:

  http://www.iwpr.net/?p=crs&s=f&o=346078&apc_state=henh

 267. Anna skriver:

  Oooopppss RÄTTELSE 8:11

  Skall naturligtvis vara Carl Bildts blogg och inte något annat

 268. Helena Palena skriver:

  mrhalland: Jag håller på Ryssland men tillhör inte vänsterpacket – jag är snarare åt det andra hållet. Men, jag ser vad som sker och vilka som styr – styr media fram för allt – så därför måste man skaffa sig info på annat sätt. Internet har gjort det hela enklare.

  Fråga till Maggi och Anna: Vem startade kriget i Georgien?

 269. mararh skriver:

  Många politiska bedömare verkar mena att nu när Ryssland växt sig starkt igen vill de ha tillbaka kontrollen över staterna i det forna Sovjet-blocket. Vårt hopp står nu till diplomatiska förhandlingar.

  Sluta tramsa om vem eller vad som satte igång krigshandlingarna. Det finns en tid för det senare. Ryssland har sin sanning och Georgien har sin sanning. Att diskutera vilken stat som satte igång stridigheterna leder ingen vart. Nu är det medling som gäller!

 270. soli01 skriver:

  Anna – :-))

 271. Anna skriver:

  mrmhalland 8:13

  Bara det ena landet är en demokrati — därför är det inte särskilt vårt att välja sida.

 272. sladjan skriver:

  Kalla kriget, även kallat WWIII av dom som ”utkämpade det”.
  Vänligen läs boken och kalla mig därefter oseriös om du vill.

 273. Helena Palena skriver:

  mararh: Frågan är berättigad med tanke på att media låter påskina att Ryssland startade och är den stora boven! Sluta tramsa själv och inse att det är ett jävla spel som pågår…

 274. mrmhalland skriver:

  Helena Palena :

  Jag tänkte inte på dig, utan de som skriker utan att ha sökt information.
  Jag ber om ursäkt om jag trampade i klaveret.

 275. swedeneurope skriver:

  Anna:
  Jag namnger personer efter den respekt de sammantaget förtjänar. Frankrikes president Sarkozy blir därför Sarkozy medan Sveriges utrikesminister rätt och slätt blir Calle.

 276. Anna skriver:

  Helena Palena 8:18

  Självklart vet jag inte med säkerhet vem som startade. Håller med mararh om att nu är det medling som gäller.
  Men det är en helt annan sak att jag föredar demokratin USA framför ett Ryssland som i princip saknar mänskliga rättigheter och inte låter t. ex. journalister arbeta fritt.

 277. mrmhalland skriver:

  Helena Palena :

  Ja, det är utan tvekan ett spel som pågår.
  Troligen med fler aktörer än vad vi anar.
  Vid mindre klara stunder har jag till och med fått det till att USA och Ryssland kan ha gemensamma intressen i detta, men det tänker jag inte utveckla. :-)

 278. Josef Boberg skriver:

  GooodNatt Alla… :-) /önskar folkstyres- och folkfreds-vännen Josef – snart sovAnde under den NaturLiktVisa = Intelligenta björken- med:

  https://carlbildt.wordpress.com/2008/08/02/ingenting-alls/#comment-56610

 279. mararh skriver:

  Helena Palena
  Visst är det ett spel som pågår. Pjäserna är människor!
  Du skriver att media låter påskina…….Har inte den tredje statsmakten alltid försökt styra världen? Förvånad? ;)

 280. Helena Palena skriver:

  mrhalland: Jag tog inte illa upp. Det är många här som gafflar utan att veta. Det är inte kul…

  sladjan: Tack för tipset om e-boken! Vi skulle nog alla behöva läsa den innan vi skriver här igen i denna fråga.

  Den där Brezinski är inte att leka med…

 281. swedeneurope skriver:

  Anna:
  Vad är det du säger om att bara ett av länderna i konflikten är en demokrati? Varken Georgien eller Ryssland är svarta eller vita i någonting annat än sin egen beskrivning.
  Saakashvilis behandling av sin egen opposition (som faktiskt också är antirysk) har om något varit än mer hårdhänt än Putins behandling av sin opposition.

 282. mararh skriver:

  mrmhalland
  Det finns fler än du som spekulerar i detta. Att det skulle vara en dimridå för något mycket större….Iran?

 283. hillary2 skriver:

  pravoslavac och mrmhalland

  en eloge till er som lugnt och stilla och utan att kritisera andra skribenter eller förlöjliga det andra skribenter skrivit återgår till ämnet

 284. Anna skriver:

  swedeneurope 8:25

  Trevligt att höra!

 285. mrmhalland skriver:

  Anna :

  >Men det är en helt annan sak att jag föredar demokratin USA framför ett Ryssland som i princip saknar mänskliga rättigheter och inte låter t. ex. journalister arbeta fritt.

  Det är ju självklart att vi alla föredrar en demokrati att leva i.
  Jag menar bara att i just denna frågan (eller vilken sakfråga som helst) är det inte sympati eller brist på sådan som kan avgöra vad som faktiskt är sannt.

 286. Helena Palena skriver:

  mrhalland: Nej, vi utvecklar inte det nu – men visst har dom gemensamma intressen. Under hela Sovjettiden skodde sig aktörer i USA på rikedomarna i Sovjet och på arbetarnas svett… Det vill dom fortsätta med – så därför provocerar dom fram krig.

  Är lite jalur på Putin – men tror inte han är med i smeten på det sättet… Men osvuret ska vara bäst. Det värsta är att det inte finns någon att fråga…

 287. soli01 skriver:

  Ska man följa vad tidningar, radio och tv säger var det Georgien som ville förhindra en utbytning av Sydossetien. Alltså kanske detta var början. Snabbt kom så ryssana till undsättning och nu har de t o m gått in i Georgien med trupp. Det är inte lätt att veta vad som är den direkta sanningen och nu är det viktigaste att få ett stopp på eländet.
  Är krutdurken tänd – hoppas inte det.

 288. Helena Palena skriver:

  God Natt Josef!

 289. mrmhalland skriver:

  Undrar om vi får någon rapport från utrikesministern ikväll.
  Det känns lite som när någon av mina tonåringar är ute för länge en lördag.
  Man kan se vilken fara som helst :-)
  men…han är väl 60 ??? :-)

 290. sladjan skriver:

  Jag skulle vilja påstå att Rysk media är precis lika fri som Amerikansk.
  Det har visat sig ganska tydligt under de senaste dagarnas propagandakrig från bägge sidor, där sanningen förmodligen ligger någonstans mitt emellan.

 291. tsolin skriver:

  maxxoo 5:02
  Tack!! Äntligen ett bra och relevant inlägg och en analys precis på pricken.

  Visionara:
  Bra kommentarer och relevant ny avatar.

  Anna generellt: I like your style!

  Sladjan, tuvalis och många fler: mycket bludder och trams och ytterst litet substans.

 292. Helena Palena skriver:

  sladjan: Javisst är den det? Undrar vilka som äger tidningarna i Ryssland nu?

  mrhalland: Calle har nog inte tid med oss just nu. Han fyller 60 nästa år. Årsbarn med Göran Persson och Ulf Lundell…

 293. Anna skriver:

  Sladjan 8:36

  Jag förstår det

  ;-)

 294. Helena Palena skriver:

  tsolin: En sån som du skulle läsa boken sladjan hänvisar till….

 295. dukeh3 skriver:

  sladjan:

  Jag håller helt med. Båte RT och CNN / BBC är vinklade. Personligen tycker jag att de kompleterar varandra rätt så bra. Min presonliga favorit är Aljasira. Jag tyckte att dras reportrar har gjort ett mycket profetionellt intryck. Jag får de intrycket varje gång jag tittar på kanalen. SVT har däremot varit en stor besvikelse

 296. Anna skriver:

  Helena Palena

  Utför du något slags experiment på denna blogg för tillfället?
  Har haft den känslan några dagar.

 297. mrmhalland skriver:

  soli01 :

  Ja, det verkar ju som om det ”började” så, men var det verkligen början ?
  Jag återkommer till mitt tjat igår om det helt fantastiska att USA och sedemera EU plötsligt fick upp ögonen för Kosovos självständighet och några månader senare ”hjälpte” Serbien till ”rätt” valresultat.
  Kosovo hade man skrattat åt i många år för deras utropande av självständighet.
  Var det en överraskning för världens ledare att fler ville göra en ”Kosovo” ?
  Knappast.
  Jag är bara för dålig på konspiration för att se vad någon vinner på ett sådant spel.

 298. […] SVD2 DN, DN2, HD, AB1, AB2, AB3, CB Sverige kräver eld upphör och tillbakadragande av ryska […]

 299. Helena Palena skriver:

  Anna: Vad ska jag svara på det? Vad skulle det vara för experiment i så fall?

 300. Anna skriver:

  tsolin

  Såg du tidigare på denna blogg idag att du och jag beskylls för att vara samma person
  och ha samma IP- nummer ;-)))

  Ska man gråta eller skratta?
  Bludder och trams samt liten substans är tydligen det som gäller på bloggen just nu!

 301. swedeneurope skriver:

  Tsolin:
  Du menade väl annars att Maxxoo 5:02 inlägget var det som var bludder och trams. Liknelsen mellan Hitlers inmarch i Sudetenland och denna konflikt är ju så bisarr att till och med Saakashvili borde rodna. Vad jag vet var väl inte Hitlers förevänding för att gå in i Sudeterna att den tjeckoslovakiska ledningen satt igång artilleri och stridsvagnsbeskjutning mot tyskbefolkade städer i Sudeterna?!

 302. sladjan skriver:

  tsolin; kan du utveckla vad som är trams och bludder som jag skrivit?

 303. Anna skriver:

  Helena Palena

  Tja, om det inte stämmer så lämnar vi det.

 304. tsolin skriver:

  Helena Palena 8:40
  ”En sån som jag” skulle gärna läsa boken av Brzezinski men tror inte jag hinner med det.

  Jag ser dock Zbig Brzezinski som en ytterst kompetent politiker och tänkare. En av arkitekterna bakom kommunismens fall och Sovjetunionens upplösning. Bara för denna insats (han var naturligtvis inte ensam – kommunismen föll mycket på grund av sin inneboende svaghet, men Brzezinski hjölpte till att lyfta fram dem) vor han värd Nobels fredspris.

  Det tragiska är dock att kommunismen, i motsats till nazismen, led ett mjukt nederlag. Därmed tvingades aldrig kommunisterna till att göra upp med sitt förflutna.

  Detta spökar nu igen när vi åter ser starka neoimperialistiska tendensef växa sig allt starkare i Ryssland. Mycket intressant att jämföra med Ukraina, med kanske 45 miljoner invånare, som marscherar mot väst och som INTE drömmer om att återskapa imperiet, vilket Ryssland nu gör i hög utsträckning.

 305. hillary2 skriver:

  Anna 8:42

  för en gångs skull är vi överens

 306. ewertdrevert skriver:

  Som utlandssvensk hör man inte mycket om lilla Sverige men Carl Bildt är en person som är välkänd och åtnjuter stor respekt inte minst för hans insatser på Balkan. En så aktiv och respekterad diplomat har Sverige inte haft sedan Dag Hammarskölds dagar. Fast i Janteland är det ju inte tillåtet att vara för duktig……. Kul att Sverige idag inte bara är känt för Björn Borg , ABBA och Zlatan utan även inom ett mer seriöst och viktigt område som utrikespolitik. Tack Carl Bildt för att Du arbetar att göra ett litet lands röst hörd i världen genom Din energiska insats som utrikesminister.

 307. mrmhalland skriver:

  tsolin :

  Det är ju helt sant det du säger här.
  Kommunismen föll ju faktiskt aldrig.
  Förutom att den frodats hela tiden i delar av världen, så gick ju Ryssland bara i ide p.g.a resursbrist.
  Nu när pengarna börjat ramla in kan vi se de gamla takterna komma tillbaka.
  Jag menar inte här att det är de som står ansvariga för det som nu händer, men, det senaste året har de ju verkligen visat ”attityd”, många gånger helt i onödan.

 308. hillary2 skriver:

  tsolin

  det tragiska var väl att det inte fanns några intellekuella människor ”kvar” utanför statsapparaten 1989 i Ryssland?

 309. Anna skriver:

  Hillary

  Detta var en mycket intressant upplysning från dig. Tack så mycket.

  När vi ändå för en gångs skull tycker/tror likadant vill jag tillägga att vi troligen i grund och botten har en någorlunda samstämmig uppfattning om åtminstone ”de grövsta” konspirationsteoretikerna på denna blogg – eller misstar jag mig här?!?

 310. Anna skriver:

  mrmhalland 8:58

  Nu börjar jag känna igen dig igen – trevligt!

 311. visionara skriver:

  tsolin

  Tack själv för vettiga och sansade kommentarer. En av de få.

  Tack också för länken till en intressant artikel. Men vad artikelförfattaren av ngn anledning inte nämner är de tidigare provokokationerna från ryskt militärflyg in över Georgiskt territorium och inte heller rysslands bombning av civila mål i bl.a. Gori. Nog verkar det vara så att Saakasjvili är lite halvstarrig och om rapporteringen om artilleribeskjutning mot civila mål i Sydossetien stämmer anser jag i likhet med många andra som uttalat sig i saken att han bör ställas inför ngn tribunal om mänskliga rättigheter.

  Men, och detta men anser jag mkt viktigt och helt avgörande för min inställning. Det är inte Rysslands sak att avsätta en i – såvitt jag förstår – demokratisk ordning vald president i annan stat. (Här ligger också en skillnad i förhållande till Saddam.) Det är möjligen rysslands sak att i ett nödläge gå in och skydda civilbefolkning från militära övergrepp. Men när man nu säkrat situationen i Sydossetien måste man hejda sig och inte utnyttja situationen för andra syften. Att gå vidare och försöka avsätta Saakasjvili kommer bara slå tillbaks mot ryssarna själva.

  Dels kommer de förlora stort i anseende i väst, dels riskeras den ekonomiska utveckling som byggts upp i landet under senare år (och som möjliggjort att man nu vågar ta till storsläggan). Idag har t.ex. moskva-börsen backat ett par procent medan börserna i väst hållit sig stabila. Så även dollarn som gått upp flera procentenheter.

  Sist, men inte minst, kommer dock att man knappast minskar det georgiska folkets stöd för Saakasjvili om man nu går in och avsätter honom. Detta kan väl knappast ligga i Rysslands intresse?

  M v h

  Visionären

 312. tsolin skriver:

  Anna 8:46. Ja jag önskade jag vore lika söt som Du ser ut att vara men vi är nog tvåhelt olika personer trots samma IP-nummer…

  Swedeneurope 8:48: Du hör definitivt till kategorin ”bludder och trams”

  Sladjan 8:48
  ”kan du utveckla vad som är trams och bludder som jag skrivit?”

  Ja gärna. Vad sägs om Ditt inlägg 8:36.
  ”Jag skulle vilja påstå att ryska media är precis lika fria som amerikanska. Det har visat sig ganska tydligt under de senaste dagarnas propagandakrig från bägge sidor, där sanningen förmodligen ligger någonstans mitt emellan”.

  Då vet Du inte mycket om media. Vare sióm amerikanska och änd mindre om ryska.

 313. Helena Palena skriver:

  Anna och hillary: Jag har nog helt enkelt tagit för stor plats på bloggen den sista tiden – den brukar ju ni ha. Det är nog därför ni tycker att jag utför något slags experiment.

  Brukar inte blogga på smycket här annars… Dessutom har jag drämt tillbaka när någon varit oförskämd. Det brukar jag heller inte göra!

  Så God Natt flickor! Scenen är er igen!

 314. swedeneurope skriver:

  Agerar Bildt för att göra Sveriges röst hörd i världen eller för att få ett stort, fint internationellt jobb?

  Hade han verkligen försvarat Sveriges intressen hade han kanske på ett mer konsekvent sätt försvarat internationell rätt och gränsernas okränkbarhet samtidigt som han verkat för avspänning mellan länder i vårt närområde. Att på ett inkonsekvent sätt byta principer som de flesta byter kläder gör en inte mer respekterad. Möjligtvis betrodd av den part som man väljer att favorisera, men knappast respekterad eller allmänt betrodd.

 315. swedeneurope skriver:

  Tsolin:
  Då kanske du kan vidareutveckla den enligt dig så träffande liknelsen mellan å ena sidan Tjeckoslovakiens demokratiska regim som förde en mycket tolerant politik gentemot sina minoriteter och som definitivt aldrig anföll dem med artilleri och stridsvagnar; och å andra sidan Saakashvilis regim?

 316. soli01 skriver:

  mrmhalland – har sagt det tidigare att Kosovos självständighetsutropande och att många hängde på ”tåget” att erkänna, är något som kan få svåra följder om detta får bli en vana.
  Många står som bekant på tur att utropa sin självständighet och detta är något som bara är i sin linda?
  Det hade inte skadat om vi varit lite lugnare med ett erkännande om man tänker efter och det borde gjorts. Serbien släpper inte Kosovo så lätt är min uppfattning.

 317. Anna skriver:

  Visionären 9:02

  Ingen har väl ännu utsett det traditionella ”Dagens Inlägg”.
  Har ju inga befogenheter att tala för samtliga men i alla fall jag vill utnämna detta ditt inlägg till just detta.

 318. tsolin skriver:

  hillary 8:58.
  ”det tragiska var väl att det inte fanns några intellekuella människor “kvar” utanför statsapparaten 1989 i Ryssland?”

  Det var väl snarast tvärtom. De intellektuella fanns utanför statsapparaten i stor utsträckning. Har Du inte hört talas om den ryska ”intelligentsian” som är ett helt annat begrepp än den ”sovjetiska intelligentsian”.

  visonara 9:02. Tack själv för mycket insisktsfulla kommentarer, inte minst denna senaste!

 319. mararh skriver:

  Mrmhalland
  Om jag spekulerar……
  Kosovo sågs ju inte av västvärlden som en del av Serbien efter kriget. Således ansågs inte Serbiens suveränitet kränkas när Kosovo erkändes som självständig stat. Sydossetien däremot har erkänts ingå i Georgien. När de nu försöker bryta sig loss har inte Ryssland rätt att lägga sig i Georgiens suveränitet. Det åligger FN-organen att ingripa. Har västvärlden väntat på den här dagen? Dagen då Ryssland självsvådligt skulle göra ett övertramp på Internationell rätt ? Få av ledarna verkar förvånade trots allt.

  Ja vad vet jag;;

 320. visionara skriver:

  Tack Anna.

  M v h

  Visionären

 321. mrmhalland skriver:

  swedeneurope :

  Jag tycker att du har fel alias.
  Carl Bildt är just nu (tror jag) i Tiblisi just för att värna nationella gränsers okänkbarhet, samtidigt som han verkar för avspänning.

  Hur mycket faktafel kan man få in på 7-8 rader ?

 322. Anna skriver:

  tsolin 8:46

  ;-))

  Bilden ljuger något – den är tagen för ung. 12- 13 år sedan.
  Men tack ändå!

 323. tsolin skriver:

  Anna: Jag röstar också på visionara 9:02 som dagens inlägg. Välavvägt och pregnant.

 324. mararh skriver:

  Underförstått i mitt inlägg 9:11 är ju att ingen kan erkänna Sydossetien utan att kränka Georgiens suveränitet.

 325. swedeneurope skriver:

  mrm halland:
  Jag syftar förstås på hans helt motsatta hållning på Balkan, vilket underminerat hans hållning i denna konflikt. Trodde att det var uppenbart…

 326. hillary2 skriver:

  igår efterlyste jag ett officiellt uttalande till den ryska regeringen
  här är det 080811

  ”Rysslands chargé d’affaires i Sverige, Michail Skupov, kallades idag till Utrikesdepartementet där han fick motta ett skarpt budskap om Sveriges syn på det ryska agerandet i Georgien.

  Tjänsteförrättande Utrikesrådet för politiska frågor i UD, Mats Staffansson, framförde till den ryske diplomaten att Rysslands agerande i Georgien är oacceptabelt och strider mot det internationella regelverket.

  Sveriges regering är mycket oroad över lokalbefolkningens och internflyktingarnas umbäranden i krisområdet och uppmanar därför Ryssland att omedelbart gå med på eldupphör och avbryta fientligheterna – för att möjliggöra humanitär hjälp till den drabbade civilbefolkningen.

  Sverige kräver ett tillbakadragande av alla trupper till det läge som gällde den 6 augusti, innan krisen började. Sverige uppmanar dessutom Ryssland att medverka i det internationella samfundets ansträngningar att nå en vapenvila och en fredlig lösning på konflikten.”

  Tack och lov att man inte uttrycker sig som Bildt gör på sin blogg ;-)

 327. visionara skriver:

  Tack tsolin också.

  Alltid kul med beröm.

  Nu går jag och lägger mig och hoppas likt Josef på en dröm som innebär att imorgon dag så kommer Ryssland acceptera den av Saakasjvili erbjudna vapenvilan.

  Natti, Natti!

  Visionären

 328. mrmhalland skriver:

  mararh :

  Jo, det ligger något i det.
  Alla sa ju vid tillfället att Kosovos situation var unik.

  Hur vi än ser på det var det en krånglig resa.
  Här på bloggen sa Carl Bildt något i stil med : Kosovo kommer utropa sig som självständiga, jaja, det har de gjort förr.
  Någon månad senare var USA och EU helt överens om saken och hjälpte till att administrera det hela.
  Ytterligare lite innan ”dagen D” började Carl Bildt vackla lite i frågan.
  Hade han då insett vad som höll på att hända ?
  Såg han då det som händer idag ?

 329. Anna skriver:

  Hillary

  Uttrycker du dig lika ”rättframt” i ett officiellt sammanhang som du gör på denna blogg?
  Tror inte det.

  Jag gör det absolut inte!

  När vi är ”officiella” följer vi naturligtvis ”spelets regler”.

  Följdaktligen är det Carl Bildt som ansvarar för UD:s officiella text !

 330. soli01 skriver:

  hillaary2 – du kan tydligen inte skriva en hel kommentar utan att ”ge ” beröm.:-)) (9:19) En blogg är en blogg!

 331. tsolin skriver:

  Som sista inlägg innan jag kryper till sängs en senasteminuteninfo:

  I morgon, tisdag, kommer statscheferna (presidenterna) i Litauen, Polen OCH Ukraina samt premiärministrarna i Estland och Lettland, att besöka Tbilisi för att, som det sägs i pressmeddelandet, ”uttrycka sin solidaritet med Georgiens president Saakashvili och ges sitt stöd till Georgien som är ockuperat av ryska vänpnade styrkor”.

  Denna uppgift kommer samtidigt som olika media (även en del ryska) nu sent på kvällen rapporterar om stora ryska truppförflyttningar inne i egentliga Georgien (alltså inte i Sydossetien) och hur en eller två georgiska städer Zugdidi och Gori) är ockuperade av rysk trupp. Befolkningen i Tbilisi förbereder sig på att rysk trupp kan komma att vilja ta huvudstaden.

  So much for peace keeping.

  Våra rysslandsslickande vänner (Vasbergov/Wassberg, salam32, kraljen, stefangehander m.fl. kan väl använda nattsömnen till att fundera ut några nya bra bortförklaringar till detta.

  Kanske någon fjärilsart i Georgien är utrotningshotad och behöver omedelbart skydd från ryska fredskämpar i uniform?
  «Лидеры пяти стран хотят выразить свою поддержку Грузии, которая оккупирована российскими войсками, ее народу и законно избранному президенту Михаилу Саакашвили», – говорится в заявлении пресс-службы. // Reuters

 332. hillary2 skriver:

  Anna

  du underskattar mig – jag bjuder in till det – som ett led i mina experiment;-)

 333. wassberg skriver:

  Man måste ge Sveriges radio och television en eloge för deras objektiva rapporterande av konflikten. De låter verkligen båda sidors synvinklar och lidanden komma till uttryck. SVTs reportage från Nordossetien där de intervjuade sydossetiska flyktingar var skakande. Även om antalet dödsoffer (såsom brukar vara fallet) har överdrivits, verkar det stå klart att Sydossetiens huvudstad, och kanske tio andra byar, förstörts och gjorts obeboeliga. Det kan därför mycket väl vara så att Saakhasvili sökt genomföra en etnisk rensning. Såsom Sergej Ivanov förklarade för CNN, är sydossetierna bara 70 000. Genom att göra deras städer och byar obeboeliga, försvinner problemet med Sydossetien. För en person med Saakashvilis hitleristiska mentalitet vore detta en enkel lösning på problemet. Att ryssarna med en sådan självsäkerhet vågar pressa kriget vidare, kan tyda på att de vet en del om vad som hände i Sydossetien.

  Detta skulle skapa besvärliga situationer framförallt för USA, som tränat de georgiska styrkorna. Intressant är att USA nu evakuerar den militära personal som varit rådgivare till den georgiska militären. Är inte detta märkligt? Om nu den lilla georgiska demokratin är hotad av den totalitära björnen är väl rådgivarna det minsta USA kan göra för det lilla landet.

  Men frågan är om inte även Sverige, om det kan bekräftas att etnisk rensning förekommit, kan komma att hamna i trångmål. Alliensregeringens utrikespolitik styrs ju av gårdagens män, som gjort att Sverige är en av de största biståndsgivarna till Georgien. Har kanske även militärt bistånd förekommit? Har Sverige bidragit med signalspaning? Har Sverige bidragit till etnisk rensning av den sydossetiska befolkningen?

 334. hillary2 skriver:

  tsolin

  hoppas de inte åker samma flygplan – du vet det där med att minimera risken att bli av med ledningsgruppen…

 335. sladjan skriver:

  tsolin: hur naiv får man bli?
  Jag vet inte vilken media du tycker är opartisk, om det är den Amerikanska/västerländska eller om det är den Ryska. Vad jag säger är att bägge sidor vinklar händelserna till den mån att det är väldigt uppenbart.

  Om du kan ta ställning baserat på propagandan från någon av sidorna så är du väldigt naiv.

 336. tsolin skriver:

  p.s. den sista textsnutten på ryska slank med av bara farten. Den är hämtad från den ryska internetsajten gazeta.ru och handlar om just det jag skrev ovan, högnivåbesöket i morgon i Tbilisi av Polens, Ukrainas och Litauens presidenter oc Estlands och Lettlands regeringschefer d.s. och God Natt till alla

 337. Anna skriver:

  Hillary

  Du överraskar mig positivt med din experimentlusta!

  Jag kan avslöja för dig att mitt senaste experimet bestod i att försöka blanda en perfekt highball. Tyckte jag lyckades ganska bra!

  ;-))

 338. mararh skriver:

  mrmhalland
  Hur det än ligger till är det en oroväckande utveckling. Det finns naturligtvis politiska aspekter i det här som varken du eller jag någonsin kommer att få kännedom om.

 339. Pravoslavac skriver:

  tsolin: Faktum är att Georgien använde samma taktik som Kroaterna använde när de drev ut samtliga Serber från Kroatien över en natt i ”operation storm”. Nu har flera militära analytiker noterat detta faktum. Skillnaden är att Milosevic inte lyfte ett finger för att hjälpa serberna i Krajina, medan Putin har lyft sitt finger för att hjälpa Sydossetierna från etnisk rensning.

  Det är beklämmande att se hur många personer som försvarar etnisk rensning och vad som kan visa sig vara ett folkmord i Sydossetien. Tsolin du kan jämföra Sydossetier med fjärilar och myror. Men det är faktiskt människor. Carl Bildt har inte sagt ett enda ord för att fördöma Saakahsvilis ensidiga aggression mot Sydossetien. Saakahsvili kommer att dömas av den Georgiska befolkningen tids nog. Han är personligen ansvarig för tusentals människors död.

 340. Anna skriver:

  Nu är det dags att stänga ner.

  Wassberg har nyligen varit synlig på bloggen.

  Sweet dreams!

 341. hillary2 skriver:

  Anna

  bestående av vad?

 342. hillary2 skriver:

  Anna

  vad säger att inte Wassberg också är driven av experimentlusta?

 343. mrmhalland skriver:

  Så är det säkert mararh.
  Jag tycker bara att det är viktigt att se saken från olika synvinklar.
  Även de man sympatiserar med kan utföra saker man inte sympatiserar med.
  Dessutom är det kanske ibland så att det vi inte sympatiserar med, på lång sikt, är för vårt lands bästa.
  Det vet bara de som har agendan framför sig (i bästa fall).

  God natt alla !

 344. maggi skriver:

  Då får väl jag också lägga en röst och då lägger jag den på tsolins uppmaning till funderingar ang. de tappra ryska frihetskämpande styrkornas insats för utrotningshotade fjärilar.
  Kan också vara för att skydda d av ryssland betalda ”fredliga” demonstranter i Georgien osv osv i vad allt taskspeleri denna maffiastyrda, korrupta, kriminella diktaturledning behagar fabricera. Kör samma taktik som de alltid har gjort och som Kina också kopierat så fulländat i Tibet.

 345. hillary2 skriver:

  Siste man stänger dörren – det har Björklund bestämt i en alldeles egen dörrstängarförordning inom kepsskollagens ram

  Godnatt!

 346. mararh skriver:

  mrmhalland
  Det har du helt rätt i. God natt.

 347. mararh skriver:

  Oavsett alla spekulationer om vem som är tjyven i dramat…….även om Georgien angrep Sydossetien hade Ryssland enligt Internationell rätt ingen som helst rätt att ingripa! Basta! Om Sydossetien hade varit en erkänd stat skulle Ryssland ha kunnat hävda att de kollektivt tillsammans med Sydossetien hade använt sig av självförsvarsrätten enligt artikel 51 tills säkerhetsrådet ingripit. Nu är det inte så! Om Ryssland skulle ha velat komma till Sydossetiens hjälp skulle de tillsammans med övriga stater i säkerhetsrådet istället ha försökt komma fram till en lösning enligt FN-stadgans regler som spänner över allt från fredlig lösning till en upptrappning tagen inom art 39 (krigets lagar – med allt vad det innebär med sanktioner o s v). Istället valde Ryssland att agera på egen hand. De har brutit mot alla internationella regler. Återigen har Ryssland visat att man inte respekterar ingångna avtal. FN-stadgan är ett ingånget avtal i alla högsta grad!

 348. kexet7733 skriver:

  Ja du Carl det lär nog inte hjälpa speciellt mycket att du och några kommpisar från lila EU försöker tillrättavisa stora Ryssland som under dom senaste åren känt sig motarbetade av er och Nato nej nu är dom nog ganska välutrustade för att städa upp lite av gammla Sovjet och det som tack för vad ni hjort på Ballkan.
  Så hoppas inte på för mycket änu för Ryssarna gör nog det dom tänkt genomföra sedan lär dom diktera villkoren utan eran och FNs medvärkande som för övrickt är ett enda stort skämt precis som EU som bara är ute effter att skapa en stormakt som inte europas befolkning är ett dug intreserade av för ni har redan för stor makt och det är för mycket koruption inom hela EU.
  Nej Nej narturlikt vis inte från Sverige för här alla så naiva och blåögda så ni kan i stort sätt sällja vad som helst och nästan ja sa nästan hela Svenska befolkningen går på det som det här med klimatbluffen smart mera skatte intäckter till länderna när halva befolkningen är halvt i gäl skrämda av den största kanpanje bluffen som genomförts med översteprästen All Goor i spetsen som inte har en aning om vad han pratar om och knapast dom rådgivare heller som omger honom med material,det finns många välmediterade forskare som inte håller med er eller Al men det vågar ni inte tala om som allt anat mörklägande som ni sysslar med.
  Det var lite utanför ämnet men kanske inte än då för Georgien handlar också om olja och gas med mera.
  Lycka till!

  Mvh Kenth.E.Skir Växjö

  Pax Vobisqum

 349. severovostok skriver:

  mararh
  augusti 11, 2008 kl. 10:25 pm
  ”även om Georgien angrep Sydossetien hade Ryssland enligt Internationell rätt ingen som helst rätt att ingripa”

  Jag tror att du glömde att Ryssland har Fredsbevarande styrkor där (tillsammans med Syd Osetien och Georgien) och har rätt att ingripa för att skydda både osetier, abchazer och georgier.
  Jag tror inte att den ryska delen av Fredsbevarande styrkorna hade möjligheten att kontakta ”övriga stater” och ”komma fram till en lösning i säkerhetsrådet” när den georgiska delen av Fredsbevarande styrkorna plötsligt försvann och senare tillsammans med georgisk arme plötsligt inledde sitt anfall mot Sydosetien och Fredsbevarande styrkorna. (10-15 ryssar från Fredsbevarande styrkorna dog den 8/08, 1-2000 osetier dog, tusentals på flykt)
  Det finns bara ett ord som beskriver vad georgisk arme gjorde i Tschinvali – genocid.

  Jag tycker att det är onödigt att diskutera om vem som har rätt och vem som har fel.
  Jag är glad att Ryssland vågade rädda osetier, och att det är många som överlevde den etniska rensningen som Saakashvili gjorde för att ”återställa den konstitutionella ordningen”.
  Om ni har en annan syn på vad som hänt var god och läs följande artikel innan ni anklagar någon:
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1547471.svd

 350. Josef Boberg skriver:

  GooodMorgon Carl Bildt – och alla andra med för den delen,

  Hoppas att ”tystnaden” – avseende en ny bloggning – har inneburit och innebär att Du är i full färd med att använda ”Världens Starkaste Vapen” = den förutsättningsfria DIALOGEN – med de inblandade parterna + att Du måhända kan inspirera till att det kommer till stånd samma förutsättningsfria Dialog-process emellan de stridande parterna som sådana också !

  Dom flesta av världens MaktPyramid-MaktElitNissar har ju ej en susning om det här ”vapnets” slagkraft – så redan där är Du ju i ett överläge, verkligen…

  Fortsatt All Lycka till – Carl Bildt !

  Ha det… :-) /önskar folkfreds-vännen Josef – med:

  ”Intelligent Wi kommer att dagdrömma i dag – kan ske, kanske…
  Intelligenta dagdrömmar som Wi aldrig någonsin drömt förut
  Wi dagdrömmer om att det Är Fred och Frid på Jorden
  Därför att Allas Tanke-intellektuella och Fysiska Krig Är Slut !”

%d bloggare gillar detta: