Fortsatta ryska angrepp – och fredsförsök

Under dagen har Ryssland fortsatt att tillföra nya förband till de olika krigsskådeplatserna i Georgien.

Nu har man också gått till offensiv mot den s k Kodori-dalen i övre Abkazien. Och den ryska Svart Havs-flottan har satts in såväl för att blockera georgiska hamnar som – enligt uppgift – för att landsätta ytterligare trupp i Abkazien.

Att detta innebär fortsatt och upptrappade övergrepp mot internationell rättr behöver knappast påpekas.

Samtidigt fortsätter fredsansträngningarna. När dett skrevs befinner sig Frankrikes och Finlands utrikesministrar – EU:s respektive OSCE:s ordförandeskap – i luften i riktning Tbilisi. Därefter fortsätter de i morgon i riktning Moskva.

Georgien har nu officiellt tillkännagivet ett totalt tillbakadragande från södra Ossetien. Att det lilla landet inte kunde stå emot den ryska militära makten när den sattes in med stor styrka var inte förvånande.

Förhoppningsvis kan detta leda vidare till en omedelbar vapenvila. Och den bör leda till också ryska tillbakadraganden – även om Moskvas agerande leder till tvivel på om man kommer att vara beredd till det nu.

Nu är det maktens språk som talar – inte rättens.

Min telefon är nu inne på sitt tredje batteri för dagen. Olika information och sonderingar har nu förmedlats. Senast i frågan om tillbakadragandet från Sydossetien och möjlighet till vapenvila också via Turkiet och dess utrikesminister.

277 Responses to Fortsatta ryska angrepp – och fredsförsök

 1. wassberg skriver:

  Att Rysslands agerande skuklle innebära ett brott mot internationell rätt går att diskutera. Det finns en överenskommelse från 1992 som säger att Georgien inte får ha trupper i de två utbrytarrepublikerna. Detta inkluderar trupper i Kodori-dalen. När sedan Georgien inleder ett storskaligt anfall för att återta områdena, och förstör en stad med 70 000 invånare, kan Ryssland i egenskap av fredsbevarare mycket väl hävda sig ha folkrättsligt stöd för sina aktioner. Det går knappast att säga att det hittills handlat om något övervåld.

  Vad som däremot var ett flagrant brott mot folkrätten var NATOs terrorbombning av Jugoslavien under 80 dagar (vars yttersta syfte var att skaffa NATO en ny roll i världen). Vidare var Sveriges erkännande av Kosovo, i strid mot den bindande resolutionen 1244, FN-stadgan och Helsingforsavtalet, ett grovt brott mot den internationella rättsordningen som Bildt gick i spetsen för. Så, återigen, när nu Bildt tar folkrätten i sin mun klingar det bara som partiskt hyckleri.

 2. knightone skriver:

  wassberg,

  Ryssland har ingen rätt att egensidigt agera internationell polis och domare.

  Kosovofrågan är öppen. Ingen västerländsk militär har invaderat Kosovo eller Serbien.

  Det ryssland gör nu är moraliskt och regelmässigt vedervidrigt.

 3. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Det undras allmänt om huruvida herr Wassberg i sitt dagliga värv representerar
  Rödluvan eller Gråkappan?
  Dvs vilket partiprogram som får anses vara styrande över hans infama beskyllningar.

  Dee Dee Sharp – kanske inte direkt jämförbar med Struve

 4. wassberg skriver:

  knightone,

  Det finns som sagt en fredsöverenskommelse från 1992, påskriven av Georgien, som ger Ryssland en fredsbevarande roll.

  Vad gäller Kosovo: är du okunnig om att NATO terrorbombade Jugoslavien under 78 dagar år 1999?

 5. […] handlar det om ett erkännande av en ryss intressfär eller röd linje för nato expansion. Carl Bildt verkar leva ganska långt ifrån realiteterna i Washington och Brussel. Gäller fortfarande den svenska […]

 6. knightone skriver:

  Dessutom finns det i Kosovo en riktig multinationell fredsbevarande styrka. I SO fanns enbart Ryssar som är lika neutrala som ett lakmuspapper doppat i Kaliningrads hamn.

  Georgien kan däremot använda självförsvarsartikeln i FN stadgan som stöd för sitt anfall mot SO. Ryssland har inte någon som helst rätt att invadera varken SO eller Georgien.

  Punkt.

 7. mararh skriver:

  wassberg
  Om du hade minsta juridisk kunskap om innehållet i FN-stadgan och dess betydelse i internationell rätt skullle du bli generad över dina uttalanden.

 8. knightone skriver:

  wassberg, du förstår inte. En överrenskommelse kan inte egensidigt brytas utan rättfärdig domstolsprövning och oavsett dess resultat ger det INTE Ryssland någon som helst rättighet att invadera ett annat lands suveräna territorium!

  Du talade om Kosovofrågan avseende Bildts och Sveriges stöd till dess utbrytning och vårt erkännande som något hycklande. Där drog du paralellen till SO, och där drar jag beviset på att ingen västerländsk armé invaderat varken Kosovo eller Serbien som ett resultat av Kosovos _önskan_ om att bryta sig ur Serbien. Ryssland har däremot valt våldets väg istället för diplomati. Vidrigt.

  Kan du inte ens hålla koll på vad du själv skriver ?

 9. mararh skriver:

  knightone
  Kan du utveckla på vilka grunder du anser att Georgien skulle kunna använda artikel 51 som stöd för sitt anfall?

 10. Writer'n skriver:

  Pkt.1: Sør Ossetiske separatister begynte i juli en offensiv mot georgiske offisielle, der radiostyrte bomber ble brukt mot biler. Etter flere slike hendelser endte det opp med ildutveksling, der separatister skjøt på georgiske styrker og sivile georgiere. Saakashvili innførte natten etter en unilateral våpenhvile. Separatistene fortsatte skytingen. Kort tid etter rykket russiske panservogner og jagerfly inn. Jeg var i Georgia hele juli og frem til 8. august og har fulgt dette både i georgiske, russiske, internasjonale medier..samt vært fysisk til stede.: Dette er et rått og brutalt planlagt angrep på en demokratisk stat som diktaturet Russland har gjennomført. På lik linje med deres herjinger i Tjetchenia, der de til nå har slaktet 500 000, har de fritt fått utfolde seg til en mordernasjon uten forhold til internasjonal rett. Dette er vestens ansvar, og følgelig vestens ansvar å rette opp. For å legalisere krigen i Tsjetchenia sprengte FSB boligblokker i Moskva. Nå skylder de på nødvendigheten av å beskytte russiske statsborgere for å annektere store deler av Georgia..og kanskje hele landet. Morderen Putin MÅ stoppes.

 11. Writer'n skriver:

  Skogshuggaren må kanskje legge seg på minnet at Russiske medier er statskontrollerte, og følgelig bare et propagandaverktøy for makthaverne.

 12. wassberg skriver:

  En jämförelse med Rysslands och NATOs agerande: antag att Ryssland i stället för att gå in med trupper hade börjat terrorbomba Georgien under 80 dagar för att tvinga dem att lämna Sydossetien. Man slår således systematiskt sönder broar, vägar, infrastruktur, i Tbilisi och resten av Georgien. Under 80 dagar. Detta är vad NATO gjorde mot Jugoslavien år 1999. Rysslands nuvarande agerande verkar ha varit väldigt proportionellt. Man har bara angripit militära mål. Några bostadsområden verkar ha träffats i staden Gori, men ingen verkar hävda annat än att militära mål var syftet.

  Vad gäller FN-stadgan garanterar den alla medlemsstaters territoriella integritet. Då Serbien var medlem av FN och Kosovo odiskutabelt var en del av Serbien, innebar erkännandet ett brott mot FN-stadgan. Detta är inget som jag har hittat på. Denna hållning delas förmodligen av de flesta folkrättsexperter världen över. Det är samma argument som nu används för att hävda att Sydossetien är en del av Georgien.

 13. mararh skriver:

  Bra inlägg Writer´n!

 14. knightone skriver:

  wassberg, blah blah.

  Du verkar ha hakat upp dig en aning.

  Oavsett vad NATO gjort förr i tiden och oavsett vad Georgien gjort i sitt eget land så ger inte det Ryssland någon som helst rätt att invadera ett annat land! I synnerlighet inte en medlem av Europarådet som ryssland själv är med i.

  Ingen tvingade Ryssland att ingripa. Ryssland saknar all legal rätt att gör det. Det är en ren och skär invasion och om ryssland inte satt som veto-land så skulle FN redan fördömt denna olaga aggressionshandling.

 15. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Writer´n

  Som du kan se på denna blogg gäller principen ”ju längre bort vi befinner oss från skådeplatsen, desto mer känner vi till vad som inträffat och varför”.
  Tack för dina insiktsfulla och vederhäftiga rapporter.

  Dee Dee Sharp – sanningssökare i grunden

 16. knightone skriver:

  mararh,

  ”Nothing in the present Charter shall impair the inherent right of individual or collective self-defence if an armed attack occurs against a Member of the United Nations, until the Security Council has taken measures necessary to maintain international peace and security. ”

  Georgien har alltså blivit attackerat av en utbrytarrepublik och vidtog försvarsåtgärder eftersom säkerhetsrådet (där bla Ryssland sitter) inte har vidtagit lämpliga åtgärder för att förhindra attackerna. Så kan man tolka det.

 17. wassberg skriver:

  knightone,
  Ryssland har inte invaderat Georgien, de har invaderat Sydossetien och Abkhasien, där de har mandat att agera fredsbevarare, efter att de angripits av georgiska trupper. Ryssarna kan därför mycket väl sägas agera innanför internationellt givna mandat. (Till skillnad från NATOs terrorbombningar, USAs anfall på Irak, Sveriges erkännande av Kosovo, etc.)

 18. visionara skriver:

  wassberg

  Jag tror du kan lägga ner nu. Med Writer’n på plats därnere ända fram till dagen före stridigheterna känns dina försök om att övertyga oss om Rysslands oskuld faktiskt ganska patetiska.

  M v h

  Visionären

 19. knightone skriver:

  Invsasion och bombning av Georgiskt territorium. Titta på en karta.

  Men jaha ok, Ryssland tvingades invadera Georgiskt land bara för att NATO bombade forna jugoslavien 1999. Lysande analys av

  Serbien var inte ens ett erkänt land vid tidpunkten, marken som attackeras av NATO saknade erkänt styre. Svårt att klaga hos FN då.

  Det Ryssland gör idag är inte mer annorlunda än Tysklands senaste invasion av Polen.

  Och förvisso sitter det idioter på andra bloggar idag och envist hävdar att det var Polens fel.

 20. mararh skriver:

  knightone
  Njae……..väpnat angrepp anses inte innesluta separatister. Om en del av ett land, ta t e x Värmland, bryter sig ut ur Sverige är det inte att jämställa med väpnat angrepp.

 21. mrmhalland skriver:

  wassberg,

  Du kommer ju med faktafel !
  >de har invaderat Sydossetien och Abkhasien

  Ryssland har inte invaderat Abkhasien.
  Abkhasien har gjort attacker mot Georgien.

 22. wassberg skriver:

  knightone,
  Var inte Jugoslavien år 1999 en FN-medlem med internationellt erkända gränser? Var inte Belgrad erkänt som en del av Jugoslavien? Ansåg inte alla i hela världen att Kosovo var en del av Jugoslavien?

  Man kan jämföra dagens ryska agerande med om Serbien bestämt sig för att ta tillbaka Kosovo och går till anfall. Med artillerield pulvriserar man Pristina. NATO/KFOR väljer då att skicka förstärkningar till Kosovo för att driva ut de serbiska styrkorna. Man bombar också militära mål inne i Serbien. De flesta skulle betrakta detta som legitimt och i enlighet med deras mandat.

 23. Writer'n skriver:

  Takk for support.
  Wassberg: Hvorfor bomber Russerne sivile mål som boligblokker i Gori, og havneanlegg i Poti..som ligger omtrent 20 mil unna Sør Ossetia? Hvorfor er det plutselig krigshandlinger i Abkhazia? Hvorfor bomber russiske jagere Tbilisi akkurat nå? Hvorfor ligger det Russiske krigsskip utenfor Georgia og blokkerer adkomst til landet? Er det for å beskytte den lille minoriteten av sør ossetiere som russere har delt ut pass til?

 24. Writer'n skriver:

  Wassberg: Bare for å få slutt på denne diskusjonen som er basert på manglende kunnskap: Russland, på linje med det internasjonale samfunnet har anerkjent Georgias territorielle krav. Derom er det ingen strid i allefall ikke traktatmessig.

 25. knightone skriver:

  wassberg,

  Herre jösses.

  Skulle inte förvåna mig alls om en del personer rånar matbutiker idag med ursäkten att ”NATO bombade serbien”…

  Kul att det inte talas om att ryssland satte in trupp på pristina flygplats som något sorts brott mot serbien då… eller vad anser du wassberg? Bara det som nato gjorde är ett brott i vissas ögon.

  Jo man tackar.

  Hur som helst har Ryssland oavsett historiska händelser ingen som helst rätt att attackera Georgiskt territorium, inklusive SO. Men nu kommer nog konspirationsnissarna fram i bloggen snart och spyr galla så det här får räcka för idag.

 26. Helena Palena skriver:

  Skogshuggaren: Tack för din kommentar! Den behövs här bland alla som vill att vi ska hata ryssland i vanlig ordning säger jag som ser igenom spelet…

 27. wassberg skriver:

  Vad som hände i Jugoslavien spelar stor roll eftersom detta var det ursprungliga brottet mot folkrätten. Javier Solana var vid tiden NATOs generalsekreterare som gav order om anfallet. Solana, krigsförbrytaren, är EUs utrikesminister och bästa kompis med Carl Bildt, som nu i högtravande ordalag talar om brott mot den internationella rättsordningen.

  Man kan inte själv råna folk, och sedan högtravat beskylla andra för detta brott. Detta är EUs stora problem. Man framstår som hycklare, man har ingen moralisk tyngd bakom sina ord.

 28. mrmhalland skriver:

  Nu är det som det kunde förväntas.
  Georgien säger att de dragit tillbaka sina styrkor, Ryssland säger att de inte har gjort det.
  Är det någon här som har kontakt med någon i de drabbade områdena som vet vad som är sant ?

 29. Helena Palena skriver:

  mrhalland: Skogshuggaren har i alla fall sett på TV!

 30. Anna skriver:

  Knightone

  Öppnade precis bloggen.
  Tack för din insats ”i sanningens tjänst” denna eftermiddag!

  Writer´n

  Vill även tacka dig för din eminenta rapportering.

 31. visionara skriver:

  Helena Palena

  Tror inte alls det finns ngn här som tycker vi ska hata Ryssland, dock är vi nog många som besviket bevittnar det nakna maktspråk som nu talas av en nation med förnyade stormaktsambitioner. En besvikelse som också gäller frånvaron av protester från dem som brukar befolka gator och torg med sin under frihetskamp förklädda antiamerikanska propaganda. Vi försöker ta åt oss en verklighet som varken är svart eller vit utan skiftar i regnbågens alla färger.

  M v h

  Visionären

 32. mararh skriver:

  mrmhalland
  Läs Writern´s inlägg. Mycket informativt! Han verkar vara på plats.

 33. Kachina skriver:

  Knightone. writern, lullaren,……tre klumpar blåbetong där tanken är trög.

  Provokationen har förkommit från bägge sidor, bl a spaningsflyg, men det var Georgien som satte igång det fullskaliga kriget genom massiva bombningar av civila mål i sodostossetien. Ett misslyckat försök att upprepa Herr H:s PR-kupp vid invasionen av Polen.

 34. Kachina skriver:

  anna

  Det var väl med avsikt som du satte citationstecken kring ”i sanningens tjänst”, kanske för att du klarar av att tänka ett halvår bakåt.

 35. tg46 skriver:

  Är förvånad att ingen har tagit upp Rysslands tajming med den här historien. Det började samma dag som OS i Peking invigdes, medan hela världens presskår är fokuserat på Kina. Och denna vecka är troligtvis den lugnaste veckan i hela året då EU i Bryssel och särskilt Frankrike är på heliga augustisemester (Frankrike är ju närvarande EU-ordförande).

  Dessutom är Bush och andra statschefer kvar i Peking eller i luften på väg hem. Men CB skriver att Frankrikes utrikesminister (Bernard Kouchner) är på väg mot Tbilisi och sedan Moskva, så det ändå inte har tagit så mycket tid för att få maskineriet igång.

 36. mrmhalland skriver:

  tg46 :

  visst har vi diskuterat 080808.
  Det gjordes 080809 :-)

 37. mezmerized skriver:

  tg46

  Rysslands tajming? Det var Georgien som anföll, inget annat.

 38. Anna skriver:

  Kachina

  Upp med hakan nu lille gubben.
  Tala t. ex. om för mig hur du uppfattar wassbergs ”historieskrivning”? Har du någon avvikande mening?
  En liten fråga till: avfärdar du writern´s direktrapportering?

 39. dukeh3 skriver:

  Knightone:

  Bara mest för att stilla min nyfikenhet är du alltid såhär kritisk när det gäller folkrätten, eller gäller det endast då Ryssland agerar på dess rand?

 40. mrmhalland skriver:

  Writern :

  Tack för din rapport.
  Är du kvar där ?
  Troligen inte, jag antar att internet är avklippt ?

 41. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Såvitt jag känner till så var det varken ryssarna eller georgierna – i meningen folken som sådana – som gjorde eller tog initiativ till någonting överhuvudtaget, faktiskt… :-)

  Såvitt jag VET – så var och är det Georgiens och Rysslands MaktPyramid-MaktElitNissar = dom som är åt hållet ”galenpanniga” – men som ändå får behålla MaktPyramidMakten, tyvärr tyvärr… – som till 100 % står för det här ”spektaklet” – som tar alltför många av vanligt folks liv av daga = humana MedMänniskors liv av daga = dom som tillhör väsentligt mera än 90 % av medborgarna i respektive länder.

  Personligen tycker jag att det är trist att detta – som ju är ägget i alla eländes eländen på den bolliga jorden Terras ytteryta – att det ALLTID är MaktPyramid-MaktElitNissarns som står för allt faenstyg – ej KLART uttrycks i tanke, tal och ej minst i skrift – och till 100 % genomgående = ALLTID !

  Hur faen skall annars någon enda person med förnuftet = Tanke- och räkneförmågan i behåll – kunna få något storleksbegrepp på omfattningen av konflikten/konflikterna ?

  Det är ju en djävla skillnad på att få stopp på tiotals miljoner människor som beter sig inhumant – relativt att få stopp på handfull MaktElitGalenpannor som gör detsamma – eller ? :-)

 42. Kachina skriver:

  Ja, jag avfärdar writern omedelbart, just på grund av att han befann sig i Tiblisi. Han fick samma grundinformation som jag fick i Israel när jag var i Tel Aviv. När jag direkt vid gränsen mellan Israel och Jordanien med Al Fatah på andra sidan (i flera månader) kunde jag följa händelseförloppet direkt. Bilden hade förändrats avsevärt på sin väg från gränsen till Tel Aviv och jag brydde mig aldrig om att fylla i det som utelämnats.

  Wassbergs och alla andras historieskrivning färgas av vad de utelämnar. Jag tycker som sagt att vi skall betrakta problemet ur olika vinklar. Om Texas går USA och börjar förhandla om inträde i det som är kvar av Warzava-pakten, samtidigt som två counties vägrar bryta loss från USA. Hur tror du Bush reagerar då?

  Men, nu gäller det att få slut på striderna innan hela Europa blir krigsskådeplats.

 43. Writer'n skriver:

  Kachina: jeg har fulgt situasjonen i Kaukasus på nært hold i 8 år. Om du blir forvirret på en liten ferietur, tror jeg du skal la være å tro at alle er like uopplyste.

  Nå har russerne forresten bombet den internasjonale flyplassen i Tbilisi. Jeg tviler på at noen er i stand til å fremføre et troverdig forsvar for denne mordernasjonens herjinger. Jeg fordømmer på det sterkeste dette usiviliserte regimets eksistens, og det bør alle med en viss oppfatning av internasjonal rett gjøre.

 44. Anna skriver:

  Kachina

  Nu börjar du allt tackla av ordentligt lilla gubben.

  Du verkar inte kunna besvara en enda fråga eller göra en enda egen kommentar utan att förflytta fokus till vad USA skulle ha gjort eller inte gjort.

  Nu gäller det Rysslands agerande och inget annat.

  Någon annan frågade dig häromdagen om du inte längre var kapabel att lägga ihop
  2 + 2 längre (i och med ditt svar hela tiden verkar bli 5) – jag instämmer i frågeställningen.

  By the way ……………………. vad är blåbetong?

 45. mararh skriver:

  Kachina
  Den som kan läsa Writer´ns utrikiska ser att han skriver att han var där fram till den 8 augusti ;))

 46. Torsten skriver:

  Anna,

  Blåbetong bestod golvet av som Kachina försökte knocka;-))

 47. Anna skriver:

  Writer´n

  Kan upplysa dig om att en gång för länge sedan var Kachina på ferie i Indien. Alltsedan dess anser han sig själv som en av Sveriges allra största experter på såväl indiskt kastväsen som indisk mat – samt naturligtvis outstanding uttolkare av hela den gamla trista ”Boforsaffären”.
  ;-))

 48. foretagsledare skriver:

  Svenska politiker :-(

  Varför ska Sverige höja rösten som själva skrotat sitt försvar gentemot Ryssland ?!

  Så typiskt svenskt att gapa & fäkta om vad som händer långt ifrån oss.

  Tolgfors räta till slipsen & håll CalleBlindt i handen – det är väl det enda di svenske duger till.

  Och när Ryssland nu börjar sin projektering av gasledningen i Östersjön piper på sin höjd Maud Olofsson om att först ska vi göra en miljöprövning…

  Så vad har Sverige att sätta emot ???
  En samling korridorspringare i FN-högkvarteret som vanligt…
  Och nu springer det svenska b-laget i Bryssel för att serva lite ordbajseri till på onsdag.

  De enda som har förmåga att gå från ord till handling är den häcklade Busch-administrationen !

 49. Anna skriver:

  Torsten

  OK, alltså mer hållbart material än Byskebusens äggskal!
  ;-)

 50. mararh skriver:

  Torsten
  Ha, ha Det var länge sedan ;)))

 51. visionara skriver:

  ”Och nu springer det svenska b-laget i Bryssel för att serva lite ordbajseri till på onsdag.”

  Förmodar att du hellre sett the A-team med Ubbe Ahlin starring.

  M v h

  Visionären

 52. Anna skriver:

  Företagsledaren 4:46

  Tyckte mig läsa i princip samma inlägg från dig igår.
  Anser du att inlägget håller en sådan hög klass att det tål att upprepas eller arbetar du enligt rysk metodik (ständiga upprepningar av lögner som till sist anses förvandlas till sanningar – jfr med Göran Persson uppträdande under senaste valrörelsen)?

 53. visionara skriver:

  Torsten 4:37

  Dina kommentarer är ofta sådana som förgyller tillvaron med ett brett :-))))

  M v h

  Visionären

 54. Torsten skriver:

  mararh,

  Som Du ser försöker han fortfarande. Betongen håller men Kachina spricker.

  Uppskattar att det finns flera här som är kunniga.
  Du själv, tsolin, och några till.
  Välkommen också till Writer´n. Värdefullt att få rapporter från någon som kan förhållandena.

 55. Torsten skriver:

  Tack Visionären,

  Försöker bara hålla mig på jorden.
  Eller som Dee Dee Sharp säger, skitprat skall bemötas med samma mynt;-)))

 56. mezmerized skriver:

  Att Ryssland använder Su-25(27) är ett säkert tecken på att stora styrkor är på väg. ”Den flygande pansarvagnen” är till för att bereda markstyrkor. Flygplanet är som alla ryska plan stryktåligt men detta plan är extremt stryktåligt.

  Det används enbart vid stora reguljära strider p.g.a. sina extremt speciella egenskaper.

  Enligt en källa till mig finns det en ringlande pansarorm på 10 mil på väg söderut från Ryssland.

  Militärt sett gör Ryssland det enda riktiga. Det finns ingen annan lösning.

 57. hariknaidu skriver:

  Carl Bildt – you started this thread rather one-sided….
  May be you’re hoping that Tiblisi will be able to occupy and finally control the breakaway enclave – without Russian support. Your entire strategic thinking is stuck in 1970s and it’s high time you decent from from your FRA and rest of the military-industrial complex and don’t get Sweden compromised with your ideological standpoint.

  My current reading of the situation says Russia will seek to replace current government with a more pro-Russian one in Tiblisi – before this affair comes to an end. Meanwhile you and Bush/Rice can make all the noise you want…it’s afterall all about OIL – just like in Iraq.

 58. visionara skriver:

  mezmerized

  Din källa synes vara djupt förankrad nere i en flaska. Så även ditt omdöme. :-)

  M v h

  Visionären

 59. foretagsledare skriver:

  Anna.

  Det skadar väl inte att upprepa sig en gång i jämförelse gentemot andra linslusar här…

  Har man sedan nått vikktigt att förmedla, så kan det säkert hamras fram en gång till.

  Bildten & Tolgfors upprepar ju sig ett antal ggr per dag.
  Men om det utför något konkret viktigt är en annan femma ?

  Din nuna syns ju ett antal ggr per inlaga t.ex.

 60. mezmerized skriver:

  Visionären, ja det är du sannerligen.

  Kan väl bara ge dig uppgiften att titta på svenska nyheter SVT. Uppgifterna finns redan där om du menar faktadelen.

  Sorry

 61. mezmerized skriver:

  Stefan Gehander

  Mycket bra inlägg. Skarpsynt. :-)

 62. Kachina skriver:

  mararh, anna

  Kriget pågår inte överallt samtidigt och det är omöjligt för en som är där att överblicka mer än sitt närområde. Man lyssnar på klagosången om provokationer, men naturligtvis nämns inte de egna övergreppen. När jag hörde att Georgien blivit lovade tusen israeliska soldater och samtidigt betänker ryssarnas närvaro i sydostossetien, börjar man tro att mrmhalland har rätt i känslan att det ligger många hundar begravda här.

  USA och Ryssland spelar matchen genom ombud..

  Georgien = Höst

  Iran = Vinter

  Det har jag upprepat flera gånger.

  anna, när jag räknar 2+2+1, blir det fem, du tror att det blir fyra eftersom du inte ser en faktor. Ofta väljer du vilka faktorer du vill ha med i ekvationen. Jag kan upplysa dig om att det är alla faktorer, från bägge sidor, som hör till ekvationen. Därför kommer frågan upp om hur USA skulle reagera om Texas lämnade federationen.

 63. Anna skriver:

  Företagsledaren 5:12

  ”Close your eyes and count to ten”
  Och titta sedan på någon annan i stället. Och läs inte mina texter. Man kan av naturliga skäl inte tillfredsställa alla.

 64. Anna skriver:

  Kachinagubben

  Nu har du säkert fått två nya nyanserade favoriter på denna blogg:

  stefangehander och mezmerized

  Två ytterst balanserade varelser, värda all respekt, eller hur!

  PS Fått något ur hemkoksmaskinen på länge? DS

 65. mararh skriver:

  Kachina
  Din frågeställning om Texas är mycket relevant och intressant :))

 66. Kachina skriver:

  Jag har provat blunda och räkna till tio. Blicken dras ändå åt höger. (Som tur är följer inte förståndet med i den vallgraven)

  Får jag fråga. Har du samma hårfärg nu, som på fotot? Kanske är det verkligen du och kanske heter du verkligen Anna, men man vet aldrig vad som är sant på högersidan.

  Jag kör ensam på mitten.

 67. Kachina skriver:

  Ja, Anna, det har tillkommit två sansade debattörer.

 68. mararh skriver:

  Torsten
  Jag är inte så kunnig som jag skulle vilja vara, men vem är det? Ju äldre man blir desto bättre inser man hur lite man egentligen kan. Jag slutar aldrig att vara nyfiken, men jag kunde mest när jag var runt 30;))). Du själv då?

 69. Kachina skriver:

  Märkligt, alltid när jag är inne på den här bloggen så duggar intrångsförsöken tätt. :-)

  Fortsätt jobba. OM ni kommer genom två brandväggar kommer ni att finna att det inte finns några hemligheter i den här datorn. Jag spelar INTE mail-pingis med Putin och Medvedev. Jag säger bara att det tog tre försök för Väst-Europa att lära sig att man trampar inte ”Ivan” på tårna. Nu är det dags för USA att lära sig samma sak.

 70. Anna skriver:

  Kachina 5:33

  Som jag talat om för någon annan tidigare är fotot ett drygt decennium gammalt – dock har jag samma hårfärg nu som då.
  Du vet, svart hår går bra ihop med den stora, svarta Mercan ;-))

  Torsten, som är begåvad med de grå tinningarna charm, har därför självfallet valt att ha sin sportiga Merca silverfärgad (samt ytterligare förgylld med handknutna, äkta mattor sedan ett tag – det du).

  ;-)))

 71. sladjan skriver:

  Nyhetskanalen Russia Today rapporterar själva att det faktiskt pågår ett lika stort mediakrig med motsägelsefulla uppgifter från bägge sidor:
  http://www.russiatoday.ru/news/news/28749/video

  Tycker därför att det är ganska viktigt att inte ta någon av sidornas information för den absoluta sanningen, vilket jag faktiskt tycker att CB gjorde direkt.

 72. sladjan skriver:

  I det postade inslaget ovan nämns i all hast 2 kroppar i svarta uniformer, vars nationalitet ännu ej fastställts.

  Det skulle i princip kunna vara så att både Ryssarna och Georgerna har rätt i sak och att det var en tredje part som startade agressionerna.

 73. hillary2 skriver:

  Writer´n

  Om du nu har så stor erfarenhet av Georgien som du påstår kanske du kan förklara varför Saakasjvili gick in med trupp i SydOssetien?
  Han borde ha förstått vad som skulle hända. Är han skvatt galen eller är han aktör i ett större sammanhang? Träffade du tusentalet israeler? Är de de enda utlänningar som ställt sig på Saakasjvilis sida rent militärt? Saakasjvili gick till val redan från första början på att ta tillbaka utbrytarprovinserna och räknade nog med att få hjälp till detta av väst. Oavsett vad du anser om Rysslands brott mot folkrätten vore det intressant att få ta del av din syn på Saakasjvili som politiker och om du tror att kriget kunde ha undvikits om vetorätten i säkerhetsrådet vore avlägsnad? Var Bildt står vet vi men vet du var omvärlden står??

 74. Torsten skriver:

  mararh,

  Mest allmänbildad. Men uttalar mig bara då jag är någotsånär insatt i frågan, till skillnad från en del andra. Du vet vem;)

 75. hillary2 skriver:

  Kachina 5:44

  känn att du den viktiga person många av oss ser i dig!

 76. sokotica skriver:

  I hope you follow the advice of Carl Bilt and Tzar Vladimir deliver some bulavas with nuclear warheads on your country.

  That’s the least what you deserve.

 77. Torsten skriver:

  Anna,

  Jag rodnar i kapp med mattorna i min ”sportiga Merca”:-))
  Dock inget politiskt i det;-)

 78. mararh skriver:

  Torsten
  Jag var lite ironisk när jag skrev att jag var mest kunnig vid 30. Har du inte hört hur bestämda¨åsikter alla yngre har. Själv var jag ”fulllärd” ;))

 79. Kachina skriver:

  Tack Hillary

  Anna

  Grå tinningarnas charm? Torsten är ju för f-n flintis. Lika charmig som en staty av Chrustjev..

 80. hillary2 skriver:

  mararh

  litet viktig är du allt fortfarande ;-)

 81. Pravoslavac skriver:

  Tack sladjan för länken till Russia Today. Tvåtusen dödsoffer är bara en siffra. Men att se offren på bild förvandlar dem till människor. Myror räknar man i siffror. Det här är människor. Människor som kallblodigt mördats i ett regelrätt folkmord och det finns vissa här som försöker göra inrikespolitiska poänger av denna enorma tragedi. Saakahsvili ska ställas inför rätta för det han gjort och det ska baske mig komma fram EXAKT vilka som gett honom stöd till att starta detta. Allt ska redas ut. Putin har redan begärt att en internationell tribunal ska sättas upp för att pröva de personer som är ansvariga.

 82. hillary2 skriver:

  Pravoslavac

  ICC har kanske möjlighet att agera om Georgien är med där annars ser det illa ut då säkerhetsrådet måste vara enigt om det ska vara de som drar honom inför ICC

 83. Torsten skriver:

  mararh,

  Så är det. Men vi får inte kritisera ungdomligt oförstånd för hårt och ta i från dom självförtroendet.
  Dom lär sig med tiden. Fast det kan gå snett också. Se bara på vår ”vän” från Byske;-))

 84. Torsten skriver:

  Kachina,

  Nu var Du för snabb med Din slutsats igen.
  Anna har rätt igen, som vanligt;-))

 85. mararh skriver:

  hillary2
  Ränderna går aldrig ur en zebra, men en diamant kan slipas ;)

 86. hillary2 skriver:

  torsten

  du agerar som en självutnämnd partisk domare
  – ger axelklappar till dina favoritspelare
  vi som funderar över kriget vill helst läsa synpunkter – olika synpunkter – om just detta ämne

 87. mezmerized skriver:

  Ryssland krossar Georgiens attack mot sydossetien. Bra.

  Nu måste Georgien krossas militärt för att detta inte skall kunna upprepas. Idiotin från Geogiens ”Hitler” att få landet med i NATO är patetisk.

  Svara Ryssland! för världsfredens skull. Detta är lika viktigt som när Sovjet fick kärnvapen.

  Vae Victis!

 88. carlnorberg skriver:

  Vad finns att diskutera vidare i detta?

  Skälen är klara och konsekvenserna likaså.

 89. Kachina skriver:

  ”Skälen är klara och konsekvenserna likaså.”

  När det gäller konsekvenserna återstår att se hur det är ställt med förståndsbegåvningen inom Bush-administrationen.

 90. carlnorberg skriver:

  Nej det gör det inte.

  Administartionen har inga val kvar att göra i detta, de måste löpa linan ut eller falla redan tidigare.

 91. wassberg skriver:

  Intressant schweizisk artikel. Det är precis denna roll som Sverige hade kunnat spela, om inte vår regering hade varit så sugen på att göra Sverige till en ”spelare”, vilket gjort att Sverige inte längre har någon trovärdighet.

  http://www.swissinfo.ch/eng/front/Russia_teaches_Georgia_a_hard_lesson.html?siteSect=105&sid=9473484&rss=true&ty=st

 92. mararh skriver:

  Ar 51 FN-stadgan:
  ”Ingen bestämmelse i denna stadga inskränker den naturliga rätten till individuelt eller kollektivt självförsvar i händelse av ett väpnat angrepp intill dess att säkerhetsrådet vidtagit nödiga åtgärder för upprätthållande av internationell fred och säkerhet….”

  Ja…så länge säkerhetsrådet är blockerat är det väl bara för kontrahenterna att fortsätta. Rådet lär ju inte kunna vidta nödiga åtgärder för upprätthållande av internationell fred och säkerhet. Det var därför jag efterfrågade ”the United for Peace” tidigare här på tråden. GA bör sammankallas innan det här har escalerat utanför kontroll.

 93. mararh skriver:

  Oj, oj, oj vad det är lätt att slarva när man skriver. Eller kan det vara tangentbordet på den lilla bärbara som börjar ta slut ;)

 94. carlnorberg skriver:

  Men nu är det ju så att det finns en vilja ibland parterna i detta till att detta skall eskalera, och då blir det omöjligt att något annat kan komma till stånd innan denna vilja är bruten.

 95. Pravoslavac skriver:

  hillary2, jag hittade ingen information om Georgien är med i ICC eller ej. Bara att 102 länder är med, inte vilka. Om det inte går att ställa honom inför rätta så tror jag det ordnar sig ändå eftersom det Georgiska folket själva kommer att döma honom för hans katastrofala ledarskap.

 96. Torsten skriver:

  hillary,

  Nej, jag ger ingen klapp på axeln. Men kanske ett nyp i stjärten;-))

  Allvarligt talat så finns det några som avviker kraftigt från sunt förnuft och bara vill göra sig märkvärdiga. Det framgår väl ganska tydligt efter ett tag.

 97. carlnorberg skriver:

  Ad-hominem retorik med sexism går inte av för hackor.

 98. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Apropå sunt förnuft – och om sakfrågan ”varför krig” – så finns det en del om det på den följande länkade videon, verkligen…

  Den handlar om den globala MaktPyramid-MaktElitNissarnas klubb för inbördes hart när helt oinskränkta MaktPyramidPenningMakt
  http://video.google.com/videoplay?docid=-515319560256183936

  Dock – ett tips till Dig som ger Dig själv tiden att kolla hela den här mer än tre timmar lååånga videon: “Ta den i omgångar om max en halvtimme – därför att den är så väl beskrivande – så att den är jobbig till tusen att se den, verkligen… !”

  Dock – ej alls för att den beskriver verkligheten avseende penningmarknaden som sådan – utan därför att – i vart fall jag personligen – kände mig så in i helvete djävla dum själv – som under nu mer än 67 år har gått på det här faenstyget med hull och hår !

  Lycka till ! :-)

 99. mararh skriver:

  Pravoslavac
  Jag försökte nyss lägga in länken till ICC, men det gick inte. Jag skall försöka igen. Går det inte så kan du googla International Criminal Court och trycka på Assembly of States Parties. Den ser du var du skall trycka.

 100. mararh skriver:

  Det gick inte nu heller. Det är blockerat.

 101. mrmhalland skriver:

  Kan någon av er som ser Ryssland som helt oskyldigt förklara för mig varför de fortsätter att bomba och sänka fartyg när Georgien har retirerat ?
  Kan det möjligen vara så att det var deras högsta önskan att Georgien skulle svara på provokationerna och anfalla sydossetien så de fick möjlighet att gå in i Georgien av helt andra skäl än att ”rädda sina medborgare” ??

  Det ser ju nästan ut så, som sagt, nu spelar ”Ivan” mot öppet mål, utan motståndare.

 102. carlnorberg skriver:

  Jag har förvissom inte sett denna video, och jag antar att den beskriver något liknande till det som jag anför, och jag tror att just skälet till att inte vilja framstå eller verka som dum eller obegåvad, är ett av de mer betydande till att den nuvarande situationen har kunnat uppstå.

 103. carlnorberg skriver:

  Ja det måste ju vara för att de vill ha världsopinionen emot sig…eller för att de är dumma…

  Eller så är det så att precis som i fallet med det famösa TV-talet som hölls av Georgiens president, så är det så att det medierade budskapet inte är samstämmigt med den upplevda verkligheten.

 104. Pravoslavac skriver:

  mararh: Tack!

  Georgien är med i ICC. Men det pågår ju ett mediakrig just nu så man får ta det som sägs med en nypa salt. Klart är i alla fall att Saakahsvilis framtida politiska karriär inte ser särskilt ljus ut även om det inte blir någon rättegång.

 105. tsolin skriver:

  Rysslands agerande i Georgien är et typxempel på vad som på jiddisch kallas för ”chutzpah” (uttalat hots-pa).

  Detta mycket saftiga uttryck, rätt vanligt i New York-slang (som ju ör mycket influderat av jiddisch) har betydelsen ”enormt, fräckt självförtroende”, en förmåga att säga vad som helst och tro på det själv på ett så övertygande att andra också tror på det”.

  Två exempel på chutzpah:

  1. Ficktjuven som stjäl en plånbok i folkvimlet och därefter pekar på någon annan, oskyldig individ och skriker ”ta fast tjuven””.

  2. Den unge mannen som står inför rätta, anklagad för att ha mördat sina föräldrar pch gråtmilt vädjar juryn om nåd eftersom han är en stackars föräldralös varelse..

  Det ryska talet om georgisk aggresion och ryska ”fredsbevarande styrkor” (samtidigt som man bombar Georgien för fullt, med en hel del civila dödsoffer) är sann östeuropeisk chutzpah i kubik och kvadrat!

 106. visionara skriver:

  Oavsett vem som startade det hela och varför tror jag att Putuin och Medvedev (otroligt farsartat förresten att se dem sitta och ge varandra goda råd inför TV-kamerorna) biter sig själva i svansen om de tror att Ryssland har ngt att vinna på detta agerande (dvs. att gå vidare in i Georgien när georgierna själva framfört önskemål om omedelbar vapenvila). De visar endast maktens arrogans som utmärkte kommentatorn Stig Fredriksson uttryckte det nyss på Aktuellt.

  Följderna kan för Putin och Medvedev bli överaskande negativa. Efter avfrostningen sedan berlinmurens fall kan vi nu komma tillbaks till en ny period av kallt krig mellan öst och väst.

  Detta innebär för Rysslands vidkommande följande.
  1. Ett ökat tryck hos befolkningen i Georgien att ansluta landet till Nato.
  2. En avstannande handel med väst som i sin tur innebär en avstannande ekonomi för Ryssland och en återgång till en situation präglad av fattigdom där det inte längre finns pengar att finansiera sina militära äventyr.

  Vad som Ryssland definitivt inte kommer att kväsa genom sitt agerande, är således det georgiska folkets motstånd. Detta kommer tvärtom att öka. Samtidigt sågar man av den gren man sitter på genom att riskera den ekonomiska uppgång vi sett på senare år.

  En idiotisk politik i mina ögon om det nu handlar om att göra ngn slags maktpolitisk poäng. Men det är i mina ögon det.

  M v h

  Visionären

 107. sladjan skriver:

  Och hur vet du vems bomber det är som dödat civila?

 108. mezmerized skriver:

  AIPAC tillsammans med de högerkristna i USA styr världen. Detta genom att styra 40% tillsammans av USA:s kongress.

  Verkligheten : http://www.aipac.org/

 109. mararh skriver:

  mrmhalland
  Enligt en del bedömare vill Ryssland förödmjuka och näpsta Georgien. Som ett led i dett visar de även alla tidigare stater i öst-blocket var skåpet skall stå.

 110. carlnorberg skriver:

  Ekonomisk uppgång, ja herre min je, mycket skall man höra.

 111. soli01 skriver:

  Det är säkert USA som styr ryssarnas beteende i Georgien också.
  Vilka propagandamaskiner som florerar!

 112. carlnorberg skriver:

  Och utmärkta Tv reportarar på SVT?

  Läs Noréns dagbok, det är berikande.

  Och när de visat skåpets belägenhet, vad är det då som händer på grund av detta?

 113. mrmhalland skriver:

  visionara :

  Jag tror att det ligger mycket i vad du säger.
  En annan person här på bloggen som har en del att förmedla är Josef Boberg, jag ska inte citera honom, men väl använda hans mening :

  >2. En avstannande handel med väst som i sin tur innebär en avstannande ekonomi för Ryssland och en återgång till en situation präglad av fattigdom där det inte längre finns pengar att finansiera sina militära äventyr.

  Detta vore en välgärning.
  Ryska regeringen har det senaste året tydligt visat att de inte alls ville avsluta kalla kriget, de hade bara inte råd att fullfölja det.
  MEN…ingen önskar väl människorna i Ryssland en återgång till fattigdom ?
  Inte jag i alla fall.

  Så…här sitter man och önskar ett lands regering handlinsförlamning, samtidigt som man önskar dess folk en ljus framtid.
  Kan man få ihop det ?

 114. carlnorberg skriver:

  Ja varför Putin valt Medvedev, på just det sätt som har gjorts, det är sannolikt inte grundlöst.

 115. wassberg skriver:

  visionara,

  jag tror att både Dmitrij Anatolevitj och Vladimir Vladimirovitj är fullt medvetna om vikten att inte gå för långt. Som sagt, är deras första intresse affärer. De kommer att tvinga fram en bindande fredsgaranti från Georgien. De kommer att mullra om att ställa Misha inför internationell domstol för krigsförbrytelser. Om inte det sker, kommer Ryssland inte att ha något emot att han sitter kvar. Misha kommer att vara diskrediterad i USAs och EUs ögon, och Frankrike och Tyskland kommer knappast att vilja släppa in Georgien i NATO så länge han sitter vid makten.

 116. visionara skriver:

  mrmhalland

  Nu tror jag du använde min mening och inte Josefs.

  Vad var Josefs mening?

  M v h

  Visionären

 117. mararh skriver:

  Nu skall jag berätta något ”larvigt”, iallafall i mina egna ögon, jag som inte tror på drömmar osv. Ni som inte vill läsa uppmanar jag att sluta genast och hoppa över resten.

  Sommaren 1981hade jag en mycket otäck dröm. Det tredje världskriget kom upp till oss i Sverige genom Estland, Lettland och Litauen. Jag var mycket omskakad av drömmen. Jag minns att jag berättade den för min dåvarande pojkvän. Idag känns den drömmen inte lika verklighetsfrämmande…………

 118. dnalssur skriver:

  Det är lika trist idag som igår att herr Bildt yttrar sin djupa sorg över att ryska militärer neutraliserar Saakasjvilis militärer som slaktade ossetiner. Jag hoppas dock att herr Bildt kommer också att beklaga Saakasjvilis styrkors övergrepp mot civila i Tskhinvali under natten från torsdagen till fredagen och framåt. Jag kan inte tänka mig att herr Bildt har glömt om dessa stackare som fick utstå Saakasjvilis framfart.

 119. orglasse skriver:

  Ikväll sitter Carl på ett slott i Italien och firar sitt 10 åriga äktenskap med sin Italienska adelsdam. Fint som fasiken äro detta. Man har vänner inbjudna från hela världen. Vänner som får denna skribent att krampa.

  Carl borde däremot befinna sig i Haag i en cell där Karadiiz sitter, och där Milosevitz har suttit. Carl är den person som till stor del rår för det elände som nu visar sig i kaukauas med det krig som är i Georgien.

  Carl är arkitekten bakom Kosovo, och det brott mot internationella lagar man övergav i och med att man slet bort Kosovo från sitt moderland sedan urminnes tider. När man övergav de gamla lagarna och gav bort en del av ett land så öppnade man Pandoras ask.

  Carl har ett gigantiskt ansvar för detta, och han gjorde det som Svensk minister vilket gör oss Svenskar delskyldiga i detta brott. Frågan är bara varför vi Svenskar skall vara ute och ställa till det i världen. Våra trupper i Afghanistan är också en öppen böld.

  Carl bör därför sändas till domstolen i Haag för att ransakas.

  Carl Bildts agerande är inte bra för vårt land. han går andras ärenden inte vårt folks

 120. mrmhalland skriver:

  VisionaraJa, jag avvände din mening för att jag tyckte den var bra.
  Josefs mening som jag också använde var att man måste skilja på ett lands regering och dess folk.

 121. soli01 skriver:

  Huvudlöst kan det bli för flertalet.

 122. visionara skriver:

  wassberg

  Jag tycker att de redan har gått för lång. Jag tror dessutom att många med mig tycker likadant, dock ej nödvändigtvis lika frekventa besökare av denna blogg som mig och vissa andra.

  M v h

  Visionären

 123. nilsdentolfte skriver:

  Frist Blood, håll ned retoriken Carl!
  —————————————–

  Övergrepp i Sydossetien av Georgien under Torsdagen, och Fredagen. Enligt både SVT & BBC så skede stora övergrepp, ordet massaker har börjat florera, då Georgien gick in i Tkesjelasjvili. Vid in den Georgiska in marschen av huvudorten, förgicks av massivt artilleri beskjutning, följt maskare av civila. Hela stadskärnan skall vara utblåst detta pga Georgiska trupper. Om så är fallet börd Carl hålla ned din retorik.

  /NXII

 124. Josef Boberg skriver:

  Taaack – HallandKompis – för den goa assistansen !

  GooodNatt Alla… :-) /önskar folkstyres- och folkfreds-vännen Josef

 125. visionara skriver:

  mrmhalland

  Man tackar.

  Självfallet måste man skilja på ett lands regering och dess folk. Därom är vi ense.

  M v h

  Visionären

 126. tsolin skriver:

  Orglasse,

  Du får priset för den mest löjeväckande kommentaren hittills!

  1. Låt Bildt fira sitt bröllop i lugn och ro – det har väl Du inte ett dugg med att göra! Jag tycker han är väl förtjänt av litet champagne efter allt kuskande som han rapporterat om på denna blogg på ett faktiskt rätt unikt vis.

  2. Bildt är nog definitivt ingen arkitekt bakom Kosovo. Jag tycker tvärtom han på många vis tycks ha visat tveksamhet bakom den lösning man nu kom fram till.

  3. Att sända honom till Haag tycker jag en rätt fånig ide. Jag tror han åker Dit av egen fri vilja då och då.

  Däremot verkar Din verklighetsuppfattning ganska märklig och jag tror Du är i behov av kvalificerad hjälp att döma av Din kommentar. Lägg Dig på en soffa hos en auktoriserad pskyoanalytiker och tala ut om Dina fobier så kanske det hjälper.

 127. mezmerized skriver:

  Världen behöver ett krig för utjämning. Jag belyste detta kriget förra året och att nästa krig sker i Ukraina. Om inte så är Ryssland förlorat.

 128. carlnorberg skriver:

  Efter en tida granatattacker mot Georgiens autonoma enklav Sydossetien, så höll allrså Georgiens president Micheil Saakasjvili ett tv-sänt tal sent i torsdags kväll, i talet manade då denne till ett omedelbart eldupphör, och garanterade fullständig autonomi för enklaven, inom vilken trupper från Ryssland och andra grannländer har utgjort en fredsbevarande FN-styrka allt sedan 1992.

  Och bara några få minuter efter Saakasjvilis tal, så inledde alltså georgiska trupper en invasion för att ta över enklaven.

  Så vad var då anledningen till att Georgien måste anfalla, och varför uttrycker denne fredsanhängare till president tidigare i år (maj), att detta är slagfältet för ett nytt världskrig?

 129. osciloscope skriver:

  ”Bildt är nog definitivt ingen arkitekt”

  bifalles, han är en bricka.

  som tillägg till Money Masters länk ovan, The Crash Course

 130. mrmhalland skriver:

  mararh :

  Jag hoppas av hela mitt inre att du inte är sanndrömmare, men idag känns det vemodigt och lite för nära din dröm.

 131. dukeh3 skriver:

  mrmhalland:

  Före det första så bara för att man _säger_ att man har retirerat osv. betyder inte att man _har_ gjort det. Man skall exempelvis inte glömma att herr Saakashvili tidigare har sagt något och gjort något annat. Itar-Tass reporterar exempelvis att huvudstaden är unter arteleri eld. Det kan hända att Georgiska styrkor inte tar order från CNN.

 132. sladjan skriver:

  Streaming video från RT som förmedlar nyheterna som en motpol av vad vi blir matade med: http://streaming.visionip.tv/Russia_Today

  Dom nämnde nyss att Georgien tydligen stängt av vattentillförseln till Sydossetien redan för en månad sedan. Någon som har mer info om detta?

 133. mezmerized skriver:

  Yes! Kolla nyheterna imorgon. Min 10-mila ”pansarorm” existerade.

 134. carlnorberg skriver:

  Uppenbarligen så finns det inte enbart den sanning som västmedia nu torgför.

 135. mrmhalland skriver:

  dukeh3 :

  Ja, du har en poäng där.
  I nuläget kan man nog inte lita på någon rapportering.
  Jag erkänner verkligen att jag är förvirrad i allt detta.

 136. tsolin skriver:

  Medan många i väst med hull och hår köper den ryska propagandan förstår många i Central- och Östeuropa prescis vad som är på gång. De är vana vid att se igenom de ryska dimridåer som Vasbergo (alias wassberg), spanaren, orglasse och andra inte gör.

  Statscheferna i de tre baltiska staterna och Polen gjorde nu på morgonen ett mycket skarpt gemensamt uttalande som kraftigt fördömer den ryska aggresssionen mot Georgien. De ställer i sitt upprop, visa av den historiska erfarenhet vi har (men inte svenskar) en högst relevanta frågan om en regim som attackerar en oberoende grannstat verkligen kan vara en strategisk partner för EU.

  Det andra uppropet kommer från den ryska kämpen för mänskliga rättigheter, tidigare politiske fången och nära medarbetaren till lSacharov, Sergej Kovalov. Denne mycket modige gamle man kräver i ett upprop, som också undertecknats av andra ryska kämpar för mänskliga rättigheter, att omvärlden fördömer den ryska aggressionen mot Georgien, att Ryssland bör uteslutas ur elitklubben G8 (de största och rikaste ekonomierna i världen som är demokratier – notera att Kina inte är med i G8) och i uppropet krövs också att FN , Europarådet och OSSE skall införa sanktioner mot den ryska regeringen.

  Det finns fortfarande hopp för Ryssland när sådana som Kovalov vågar stå upp och kalla en spade för en spade. Vilket inte hindrar horder av medlöpare i Väst att kalla en spade för ”fredsbevarande trupp”.

 137. mararh skriver:

  mrmhalland
  Jag tvekade länge om jag skulle dela med mig av min dröm. Man sjunker ju lite i trovärdighet ;)) Det bor ändå lite rädsla i mig. Jag har ett par plikter jag skall sköta om med det snaraste. Uppdatera ett av barnens pass är en av dem. Mitt förnuft säger åt mig att sansa mig, men om något händer bör man ändå vara beredd ;))

  Det är otäckt det som händer. Ryssland har vuxit sig starkare under tiden USA har slösat sina krafter och Europa, inte minst Sverige, har nedrustat. Visst är vi väl ändå en god munsbit för en stor hungrig varg!

 138. mararh skriver:

  tsolin
  Tyvärr, men FN kan inte införa sanktioner mot Ryssland. Säkerhetsrådet är blockerat. Det krävs att man dammar av ”the Uniting for Peace-resolutionen”. Om Generalförsamlingen har ”guts” att gå förbi säkerhetsrådet kan sanktioner bli verklighet.

 139. Pravoslavac skriver:

  Vitaly Churkin var nyss i ett mindre ordkrig med USA:s representant i FN:s säkerhetsråd Zalmay Khalilzad:

  Churkin reacted angrily at the suggestion that Russia was guilty of terrorizing Georgians.

  ”This statement, ambassador, is completely unacceptable, particularly from the lips of the permanent representative of a country whose actions we are aware of, including with regard to the civilian populations in Iraq and Afghanistan and Serbia,” Churkin told the council.

  ”Whatever your policy might be, please do not undertake propaganda within the Security Council.”

  Churkin also accused the United States of military collusion with Georgia, saying Moscow knew very well that there was a large number of U.S. military advisers there. He said he hoped Washington did not give a ”green light” for the Georgian invasion that sparked the conflict.

 140. mrmhalland skriver:

  mararh :

  Med din tydliga allmänbildning sjunker du inte alls i trovärdighet.
  Eftersom vi inte verka kunna sätta fingret på vad som egentligen ligger bakom detta krig, finns det all anledning att vara orolig.
  Jag är normalt ingen konspirationsteoretiker, men, detta handlar inte om Georgiens vilja att behålla sina autonoma enklaver.

 141. carlnorberg skriver:

  Denna vecka kommer bli omvälvande.

 142. carlnorberg skriver:

  Detta handlar i grund och botten om infantila försök att rädda den amerikanska valutan, som saknar värdegrund.

 143. mararh skriver:

  Pravoslavac 8:30
  Var hittade du denna information?

 144. soli01 skriver:

  carlnorberg – det påstår Du och frågan blir då – varför?

 145. mrmhalland skriver:

  carlnorberg :

  Innan du svarar på soli01’s fråga.
  Var vänlig och ta det väldigt pedagogiskt.
  Jag tror du har en poäng i dina tidigare inlägg, men vill full ut förstå hur du resonerar.

 146. Kachina skriver:

  Det första som dör i krig, är sanningen.

 147. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Tänk vad lätt vissa personer på denna blogg låter sig förledas av konspirationsteoretiker, (inkl. Bilderbergare), div. rena fanatiker och vissa som bara försöker göra sig märkvärdiga genom sitt s.k. språkbruk och egocentrering.

  Det finns en värld utanför bloggen också, där man kan inhämta egen kunskap – kunskap som vilar på fastare grund än alla dessa teorier som flödar här för närvarande.
  Det är klart att det tar lite längre tid och är mer krävande men att vispa fram och tillbaka som en vindflöjel på denna blogg är inte direkt imponerande.

  Med sunt förnuft i bagaget VET MAN att i bloggvärlden trängs massor av rättshaverister och andra kufar och det är något som man bör ha i åtanke jämt och ständigt.

  No names denna gång men it´s the world that´s crazy, not me!

  Dee Dee Sharp – ej anhängare av konspirationer, new age, fanatiker, Bilderbergare, extremister eller pytskörare

 148. Kachina skriver:

  ”No names denna gång men it´s the world that´s crazy, not me!”

  Så säger de alltid, alla galningar :-)

 149. carlnorberg skriver:

  Eftersom USA ekonomin inte på något sätt är i ordning, utan i kaos, så måste detta naturtillgångskrig genomföras och eskaleras för att försöka undvika realvärdeanpassningen av valutavolymvärdet på dollarvalutan.

  Annars kommer denna realvaärdeanpassning nu i det omgående i form av hyperinflation för dollarvalutan.

  Då olja prissätts i dollar så är det detta som styr främst vilken efterfråga som gäller för dollarvaluta på världsmarknaden, något är betydande gentemot den inhemska dollarmarknaden i USA.

  Om efterfrågan på dollar är låg och det går att handla olja i andra valutor, då sjunker värdet på dollarn och man får betala fler dollar för samma volym olja.

  Därav så måste oljehandeln ske i dollarvaluta om inte den amerikanska ekonomin omgående skall haverera. Om petrodollarvolymen börjar inflatera den amerikanska hemmaekonomin så blir inflationseffekterna minst sagt påtagliga.

  Så för att efterfrågan på dollar ska öka så måste fler vilja ha dollar, alltså inte färre, för att kunna köpa olja till exempel.

  Och om oljan kan köpas för valutor som rubel eller euro, då kommer efterfrågan på dollar att minska. EDetta eftersom all tidigvarande handel med olja har skett i dollarvaluta.

  Och om oljeleveranser som passerar genom sydossetien kan fås för annan valuta än dollar, så är detta inte bra för dollarkursen eller om man så vill priset på olja i dollar.

  Så då är det ju väldigt bra om det inte går att leverera olja och gas från Ryssland, för dollarkursvärdet och med detta oljepriset i dollar.

  En avstängd ledning eller begränsade distributionsmöjligheter . som under krigstillstånd i en region, gör alltså en enorm skillnad i detta.

  Vilket alltså lustigt nog märks direkt på både kursvärde och på oljepriset.

 150. soli01 skriver:

  Kachina – när var Du galen sist.:-)

 151. mararh skriver:

  göteborgslullaren
  Hoppas att jag inte är en av dem du räknar upp ;) Då försvinner jag i nattens mörker för den här gången…..

 152. mararh skriver:

  solio01
  Litcium håller kachina i schack!

 153. visionara skriver:

  ”Det första som dör i krig, är sanningen.”

  Men Kachina då. Du gav oss just ett av de viktigaste argumenten för FRA. :-)

  M v h

  Visionären

 154. tuvalis skriver:

  DETTA ÄR DET MEST DRAVLIGA JAG HÖRT PÅ LÄNGE OCH NU HAR MIN TILLIT TILL CARL BILDT FULLSTÄNDIGT UPPHÖRT. JÄMFÖRA MED HITLER! JO, MINSANN NU PASSAR DET!!!!
  GEORGIEN BÖRJADE DETTA KRIG OCH SEDAN SKYLLER MAN PÅ RYSSLAND. HÄR RÅDER INGEN RÄTT OCH INGEN LOGIK.
  KRIG SKA ALDRIG FÖRSVARAS OCH RYSSLAND SLOG FÖR HÅRT MEN ATT ENSIDIGT TA PARTI FÖR ENA SIDAN SOM BILDT GJORT ÄR INTE RENHÅRIGT FÖR OSS SVENSKAR SOM HAN REPRESENTERAR.
  VAD HÄNDER I EU? SKA MAN SAMLAS OCH BRÄKA GEMENSAMT SOM EN SKOCK FÅR ELLER FINNS DET NÅGON FORM AV MOGEN INTELLIGENS ALLS I VÅR TID BLAND DE FOLKVALDA I VÅRA SK DEMOKRATIER?????????????????

 155. carlnorberg skriver:

  Det finns som sagts tidigare, alltid skäl till närvaron av ad-hominem retoriker.

  Och det är mera sällan att de har argument att anföra i sak.

 156. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  kachina 8.52

  Citatet ”it´s the world etc” hörde jag Frank Sinatra säga en gång i samband med en konsert.
  En man i publiken skrek ”we love you Frankie” och Mr Sinatra svarade då
  en aning dämpat ”I love you too” och tillade sedan knappt hörbart ”it´s the world that´s crazy, not me”!
  Detta kom jag att tänka på när jag läste dagens blogginlägg, det ena galnare än det andra. Och ett stort antal där kommentatorn verkade ta sig själv på stort allvar, som vore han/hon en värdefull bricka i det spel som utgör världspolitiken.
  Ding- dong och gong- gong!

  Dee Dee Sharp – de svarta sidenlakanens oinskränkte mästare

 157. Pravoslavac skriver:

  Mararh 8:41. Informationen kom från Reuters via news.google.com. Klicka på ”sort by date” så får du de allra senaste nyheterna. Annars kommer de mest relevanta, vilket inte alltid är de mest relevanta.

 158. carlnorberg skriver:

  En icke känd känsla är okänd.

 159. soli01 skriver:

  CN – tack för den ”goda” underhållningen ang valutans inverkan osv! Om jag fattar rätt så handlas inte oljan i dollar är det bra med stängda kranar i aktuellt område?

 160. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  mararh 8:54

  Smart, välutbildad, vet vad du talar om. Sån är du i mina ögon.

  Men kanske lite väl blåögd ibland, om jag får komma med lite kritik.

  Alltså, försvinn ej ut i nattens mörker!

  ;-)))

  Dee Dee Sharp – håller alltid upp dörren för en dam

 161. dukeh3 skriver:

  Carl är det här den mönsterledare som vår utrikespolitik stödjer? Kan någon förklara varför clownen på bilden framträder med en EU flagga? Vad jag vet så har vi inte accepterat dem som en medlem i unionen?

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7552850.stm

 162. mrmhalland skriver:

  carlnorberg :
  Tack för ett utförligt svar.

  Jag tolkar detta som att du liksom jag anser att USA med sin drastiskt sjunkande ekonomi iscensatte detta genom att stödja Kosovo i sin självständighetssträvan med den tydliga ambitionen att det som nu är verklighet skulle hända ?

 163. mararh skriver:

  göteborgslullaren
  Grönögd skall det vara ;)))

 164. Kachina skriver:

  visionara

  Jag är inte emot signalspaning, jag är emot första paragrafen i FRA-lagen. Reinfeldt bör nog studera Tysklands spaningslag bättre. Som FRA-lagen nu är utformad, kan den icke accepteras.

  ”Kachina – när var Du galen sist.:-)”

  Har jag någonsin varit ”normal”?

 165. tsolin skriver:

  Writer´n
  Tack i efterhand för mycket bra och relevanta inlägg 2:46, 3:24, 3:26 och 4:33. Det märks att Du har god kunskap och vet vad Du talar om – detta i motsats till ganska många andra på bloggen, som på ett uppenbart sätt saknar denna kunskap och vräker ur sig ryska propagandaslogans – förhoppningsvis i god tro. Fortsätt gärna att kommentara så inte denna blog tas över av stollar.

 166. carlnorberg skriver:

  Den själsliga konditionen är anmärkningsvärt torftig.

 167. Kachina skriver:

  mrmhalland

  Det går inte att komma ifrån att när dollarn inte längre är världsvaluta, blir det ”KK” för Uncle Sam. Tragiskt att EU är så enfaldigt att de inte förmår att överta rollen.

  Jag är pessimist, helt klart. Det gäller att bunkra upp potatis innan vintern.

 168. Markus Balazs skriver:

  Jag tycker att det är svårt att uttala sig om vem som bär ansvaret för kriget… Att döma av den suddiga mediebild som vi får här i väst kan det inte finnas alltför många västerländska journalister på plats i Georgien, allra minst i SO.

  Istället trummar Saakahsvili och Putin/Medvedev in sina respektive propagandabilder och ber oss välja vilken bild vi ska tro på. Viss fakta finns ju att tillgå och den kan nog hjälpa oss att spekulera kring krigets orsaker, men faktum är att det mesta fortfarande är höljt i dunkel. Vi vet ännu inte hur många som har dött. Inte heller vet vi av vilken art de ’Sydossetiska provokationerna’ mot Georgien var och huruvida det georgiska gensvaret var motiverat. Vi har knappt ens fått några bilder av striderna, inte heller av ödeläggelsen i Tskhinvali.

  Det intressanta för närvarande (tycker jag) är att se till de propagandabilder som Ryssland och Georgien målar upp och vilka värderingar dessa appellerar till. Ryssland talar vitt och brett om nöden att skydda sina medborgare från ett folkmord – en appell både till folkrätten och till det argument som NATO själv tidigare använt (t ex för att bomba Serbien 1999) – medan Saakashvili jämför Rysslands anfall med Sovjetunionens invasion av Tjeckoslovakien och Ungern (med andra ord spelar han på Västs rädsla för ett pånyttfött Sovjetunionen och på vår instinktiva vilja att hjälpa en ’liten demokrati’ mot den stora, aggressiva ryska björnen).

  Utan tvekan har både Ryssland och Georgien viktiga intressen i SO, och båda har nog länge varit beredda att gå till krig om provinsen, men det är nog för tidigt att säga vad som egentligen föranledde det här krigsutbrottet.

 169. Kachina skriver:

  ”…..saknar denna kunskap och vräker ur sig ryska propagandaslogans – förhoppningsvis i god tro”

  Som motvikt ser vi ett antal cheer-leaders viftande med sina pamfletter.

 170. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  mararh 9:10

  Grönögd är OK men jag hade blivit besviken om du sagt att dom var rödsprängda!

  Dee Dee Sharp – som i stort gillar samtliga ögon som man kan titta djupt i

 171. visionara skriver:

  carl norberg 8:53

  För första gången ser jag sett en kommentar från dig som för en med vanliga förståndsgåvor går att följa och som inte redan från början fördummar oss som inte har dina till synes gedigna kunskaper i nationalekonomi. Därmed inte sagt att jag tycker att du har rätt. :-)

  Om jag förstår dig rätt behövs det handlas med olja (i dollar) för att dollarn ska bevara sitt värde. Ju mer handel, desto bättre för dollarn s.a.s. Men samtidigt skriver du följande:

  ”Så då är det ju väldigt bra om det inte går att leverera olja och gas från Ryssland, för dollarkursvärdet och med detta oljepriset i dollar.”

  Hur hänger detta samman?

  Om den totala handeln med olja minskar p.g.a. att olja från Ryssland inte kan säljas på börser där man betalar med dollar, borde väl detta enligt din teori få motsatt effekt. Nämligen att värdet på dollarn rasar?

  Well, well. Vi får väl se imorgon när börserna öppnar.

  M v h

  Visionären

 172. carlnorberg skriver:

  Njae, det är inte främst nationen USA, utan mer det Militärindustriella Bankkomplexet, BAE, IGF, BIS. Amerikas befolkning får nog anses väl så förledda i detta.

  Och ja, dollarhegemonin hotas givetvis om petrodollar systemet fallerar i någon form.

  Det vore faktiskt intressant att se någon belackare av mig på denna site komma med motargument istället för personargument.

 173. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Kachina 9:20

  Nu blir jag imponerad. Känner du till cheer leaders. Vanligtvis är dom pigga krabater.

  Apropå detta, kan du inte lätta upp stämningen med några minnesbilder (om dom finsn kvar) från ditt tidigare besök på Reeperbahn. Det vore både spännande och kul!

  Dee Dee Sharp – som önskar att göteborg blir vänort till Byske

 174. mrmhalland skriver:

  Kachina,

  Som du mycket väl vet är jag inte USA-fientlig.
  Jag inser samtidigt att regeringen i USA har panik, och det sitter inga duvungar där direkt.
  Om inte USA utnyttjade Kosovo för att uppnå det carlnordberg säger, kan då någon vänligen förklara varför USA hade intresse av att denna (nu upprepar jag mig) pyttelilla, helt ekonomiskt ointressanta muslimska autonoma enklav, helt utan möjligheter att klara sig själv, skulle bli självständigt ?

 175. visionara skriver:

  kachina

  Jag vet att du är för. Kunde inte låta bli att retas lite. :-)

  M v h

  Visionären

 176. Kachina skriver:

  Gå och lägg dig nu lullaren. Vi har under dagens lopp kommit fram till att det Militärindustriella Bankkomplexet, BAE, IGF, BIS, Bush, Putin och Mevedev deltar i en konspiration som går ut på att minska jordens befolkning med fyra miljarder.

  Sov Gott.

 177. carlnorberg skriver:

  Alltså, om det inte går att handla olja i annan valuta än dollar, så kommer alla vara hänvisade till att köpa till sig dollarvaluta om de önskar att handla olja.

  Om det sedan dyker upp möjligheter att handla olja i annan valuta, så kommer oljevolymen som handlas i annan valuta inte att handlas i dollar.

  Detta ger ett överutbud på dollarvaluta, eller ett efterfrågeunderskott vilket leder till att priset på dollar kommer att falla.

  Men eftersom olja är prissatt i dollar så kommer oljepriset att stiga.

  Detta är rena naturlagsmässigheterna, och inte mycket att diskutera, oavsett hur morgondagens börsutveckling kommer att te sig.

  I bedömningen av detta så verkligen måste man beakta, att oavsett hur mycket man letar efter ofärgad information, så fyller informationen mycket sällan syftet av allmännyttig konsumentupplysning

 178. visionara skriver:

  Till vinnare av dagens isärklass mest balanserade kommentar utnämner jag (självsvåldigt förstås eftersom hustrun inte är hemma) Markus Balazs 9:20.

  Hoppas verkligen du fortsätter kommentera på denna galna blogg Markus. Du behövs med dina kloka ord.

  M v h

  Visionären

 179. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  carlnorberg skriver 9:14

  ”Den själsliga konditionen är anmärkningsvärt torftig”

  Jadu lillgrabben, du kan inte ha det lätt.

  Menar du hos personer som lever i den gamla snapphanebygden?

  Dee Dee Sharp – chin, chin

 180. sladjan skriver:

  Det florerar nu rykten om att NATO trupper är på väg till Georgien (OBS ej bekräftat ännu)
  Om detta stämmer så kan vi nog ge oss tusan på att ryktena om att USA, Frankrike, UK och Israel har stora armador på väg till Persiska viken för att ta itu med Iran också är sanna.

  Endast tiden kan utvisa hur mycket sanning det ligger i det, men det hänger ihop ganska logiskt.

 181. dukeh3 skriver:

  Markus:

  Är du intresserad av att se bilder på ödeläggelsen så rekomenderar jag RT ( http://www.russiatoday.com/ ). De har en hel del bilder på hur det ser ut. De har bla varit i ”sjukhuset” eller vad som är kvar. Men som allt är det naturligtvis en vinklad bild som man får. Men jag tycker många av deras analyser är tankeväckande.

 182. Kachina skriver:

  carl norberg är irriterande självsäker, men han har rätt. Det är bara att inse för alla blåbetongare.

 183. carlnorberg skriver:

  Visionären ifråga.

  Det är petrodollar systemet som är en betydande del i detta.

  Detta system är som vore fallet att all trähandel på jorden måste betalas med kronor, alltså även av andra länder i deras mellanhandel.

  Detta skulle ge en enorm efterfrågan på kronvaluta världen över, detta kansedan bara upprätthållas så länge inte handel börjar bedrivas i annan valuta, då kommer överskjutande valutavolym i kronor omgående inflatera den faktiska hemma ekonomin i Sverige.

 184. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Kachina 9:40

  Kan du svara på varför Carl Norberg INTE är en erkänd nationalekonom.

  Tips till dig:
  Kolla upp grundläggande parametrar, dvs faktauppgifter som i sedvanlig ordning är vetenskapligt granskade.

  Dee Dee Sharp – som ej fastnat i permafrosten

 185. carlnorberg skriver:

  Nu blåser det onda vindar på månen, och den sagan kan inte få en bättre verklighet med hänsyn till dess budskap som aforism.

  Inte ens författarnamnet Link-later brister, med hänsyn till det allmänna förståendet.

 186. sladjan skriver:

  Appropå petrodollar…
  Här är en intressant film som heter ”Petrodollar Recycling” som kanske förklarar det hela lite närmare för de som är intresserade av fenomenet.
  http://video.google.com/videoplay?docid=1283250336175505194

 187. visionara skriver:

  ”Detta är rena naturlagsmässigheterna, och inte mycket att diskutera, oavsett hur morgondagens hur morgondagens börsutveckling kommer att te sig.”

  Jaha, varför klagar du då på att du endast blir angripen med personangrepp och inte i sak när du tycker att dina teser är att betrakta som naturlag i inte mycket att diskutera? Inser du att du med just sådana skrivningar ger intryck av en ovilja att bli bemött i sak och av att bara vara här för att ”spela Allan”.

  Och du Norberg, om nu din tes om dollarn och dess värde är riktig, varför skulle då inte krigutbrottet i helgen avspegla sig på börserna imorgon?

 188. Kachina skriver:

  ”Kan du svara på varför Carl Norberg INTE är en erkänd nationalekonom.”

  Av samma orsak som att jag inte är en erkänd världspolitiker = Alltför Kontroversiell.

 189. carlnorberg skriver:

  Så vad i det jag beskriver är det som inte är faktauppgifter.

  Finns inte petrodollarsystemet menar du, bygger inte detta på att varan olja handlas och prissätts i dollarvaluta?

  Som sagt återkom gärna i sak och inte enbart i person.

 190. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  carlnorberg 9:50

  Är du säker på att både Dinas och Dorindas tycker likadant?

  Dee Dee Sharp – den klassiska litteraturens beskyddare

 191. carlnorberg skriver:

  Jodå det kommer att bli rörelser på börsen imorgon, helt beroende på hur stor förståelse som uppstår för vad detta förlopp innebär.

  Och det som är problemet är att det finns en abnorm mängd dollarvaluta som saknar värdegrund, vilket är en insikt som många nu vill undvika.

 192. visionara skriver:

  Tror du fattar vad jag menar.

  Såg förresten att du bemödat dig om en lite mer ödmjuk förklaring i din senare kommentar, så man får väl vara tacksam för det lilla.

  Jag kan förstå att en snabb övergång till att handla olja i annan valuta kan få påverkan på dollarns värde.

  Men jag förstår inte hur kriget i Georgien kan påverka en sådan process och köper därmed inte att detta är igångsatt av GWB i syfte att skydda dollarns värde.

 193. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  kachina 9:54

  Exakt detta svar förväntade jag mig från dig. Tyvärr!

  Dee Dee Sharp – utan egenhändigt hopknåpade teorier men i stäälet belönad med
  ett cash flow av bara helvete. Dvs. låter mynten arbeta sunt.

 194. carlnorberg skriver:

  Sagan är en god aforism för vårt nuläge.

  Och blandat med Isildurs bane, i det närmaste komplett.

 195. visionara skriver:

  Kachina

  Inse sanningen. Om man skall bli erkänd världspolitiker kan man inte bo i Byske.

  M v h

  Visionären

 196. visionara skriver:

  norberg

  Ja, ja.

 197. Anna skriver:

  carlnorberg

  Nikkei 225 13168 +43.42 (+0.33%) just nu

  Dee Dee Sharp – kan såväl aktier som starletter

 198. carlnorberg skriver:

  Ryssland kan inte administrera samma olje och gasvolymer till Kirschbörsen utan att kontrollera regionen.

  Och Kirschbörsen handlar inte i dollar, och är bildad av Iran och Ryssland i våras.

  Och dollarns pris och dess värde är två olika saker som beror på valutaprissättningen av dollarvaluta.

  DDS, tänka själv och fritt är allt.

 199. carlnorberg skriver:

  Ja och, du menar måhända att det inte är eller har varit krig, och att marknaden inte tror detta verkar gynnsamt?

  Vet du vad, jag tror detta beror på att marknaden inte riktigt ser hela omfattningen på denna fråga….

 200. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Tack så mycket Anna för oväntad support så här på nattkröken.

  Dee Dee Sharp – den alltid tacksamme göteborgslullaren

 201. visionara skriver:

  Herregud.

  Nu är de tydligen inne i Gori och skjuter också. Antar att detta är för att skydda befolkningen i Sydossetien. Vilka j-a stollar!

  Visionären

 202. carlnorberg skriver:

  Att kunna aktier som komplimang betraktat, mäter bäst förståelsen för instrumentets reala värde.

 203. Anna skriver:

  Dee Dee Sharp

  Ingen orsak – vem hjälper ej damernas riddare nr 1 med glädje ?

  Bra kämpat!

  /A

  ;-))

 204. visionara skriver:

  norberg 10:11

  Det du skriver torde uppenbarligen vara ett skäl för Ryssland att starta krig, inte USA. Nu lägger jag ner denna diskussion, eftersom jag inser (som jag tidigare sagt) att jag bara matar ett troll.

  Hoppas du har humor Norberg. Du vet, med sådan kommer man långt. Se bara på Torsten, han har en merca.

  Visionären, hemma kallad för den vise resenären ;-)

 205. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Jag avslutar med ett visdomsord av Tage Danielsson som jag tycker passar på bloggen just nu:

  Jag ändrar åsikt
  du vet inte vad du vill
  han/hon vänder kappan efter vinden

  Dee Dee Sharp – sweet dreams everybody

 206. carlnorberg skriver:

  Eller är det måhända så att några endast duger till trollmat…

  Och vad med merca?

 207. sladjan skriver:

  Någon som läst boken ”The grand chessboard” som känner igen scenariot vi ser utspelas i kaukasus?
  http://www.amazon.com/Grand-Chessboard-American-Geostrategic-Imperatives/dp/0465027261

  Finns att läsa som e-bok här: http://www.scribd.com/doc/2624700/Brzezinski-The-Grand-Chessboard-American-Primacy-and-Its-Geostrategic-Imperatives-1997

  Skriven av ingen mindre än Zbigniew Brzezinski…

 208. reingur skriver:

  Finns det någon möjlighet till att Moderaterna (tillsammans med sina allierade) kan hålla en fredlig demonstration mot Rysslands agerande i frågan om Georgien?

  Tyvärr så är det gammal rysk tradition att trakassera sina grannländer så att avsluta demonstrationen framför den ryska ambassaden gör ingen glad. Att avsluta demonstrationen framför USA:s ambassad med krav på NATO beskydd för Georgien vore mer produktivt. Gärna en fredlig demonstration med EU, USA och andra fredliga länders flaggor i paraden som ett tecken för den nya tiden; att vi inte längre går med på Rysslands kolonialmakts fasoner.

  Som sagt det kvittar att protestera framför den Ryska ambassaden; det är till Tyskland, Frankrike, Storbrittanninen och USA som åsikterna måste framföras, annars händer inget – därför bör demonstartionen avslutas framför någon av Europas (fredliga) stormakters ambassad.

 209. laurmeid skriver:

  Skam Calle. Du vet sanningen. Georgien har blivit en bas för USA (dess kriminella elit) och Georgien har provocerat fram denna attack i VECKOR. Samma form av provokation som används i alla krigsutbrott. Och du och andra vinklar det till att det är Ryssland som är angriparen. Snart får vi väl höra att Sovjet angrep Hitler också. Vad som än sägs från dig: Du vet sanningen du är högt respekterad i Bilderberg och du är en lögnare Calle. Kolla vilka arméer som har högst antal soldater i IRAK: Georgien ligger idag 3:a. Georgien är en USA puppet. Ni vill provocera fram ett kärnvapenkrig som leder till en mer globalistisk värld där folk säger upp sina rättigheter för säkerhet.

 210. Helena Palena skriver:

  Kriminell elit var ordet!

 211. Helena Palena skriver:

  Kriminell elit som inte är demokratiskt vald dessutom!

 212. Helena Palena skriver:

  Snart tågar dom in i Iran! Om dom gör det vill jag som oskyldig människa på jordens yta ha en stor ursäkt över att behöva bli utsatt för ondskan (och alla andra oskyldiga ska naturligtvis också ha en ursäkt – och den ska vara stor och fet).

 213. Helena Palena skriver:

  Förresten vill jag ha en ursäkt av männen med makt som ljög om Irak och massförstörelsevapnen som inte fanns!

 214. Helena Palena skriver:

  Som företrädare för alla som lider av svält och krig kräver vi en ursäkt NU!

 215. Helena Palena skriver:

  Undrar om Putin är med i gänget som inte är demokratiskt valda. Jag vill inte tro det – tror mer på att den ryska björnen har satt ner klacken för att markera och trycka till: Hit men inte längre!

  Vad är annars alternativet?

 216. Helena Palena skriver:

  Och så vill jag ha en ursäkt av alla journalister i väst som aldrig skriver sanningen. Som är fölängda armar och lakejer åt det kriminella gänget som inte är demokratiskt valda!

  Ni kan börja med att gräva nu – okey – ni kommer att få sparken om ni skriver om hur det verkligen ser ut. Men det är sånt man får ta om man vill kalla sig för JOURNALIST!

 217. smalanningen skriver:

  Det här är fruktansvärt. Jag hade aldrig kunnat förutse att konflikten skulle gå så här långt, och jag börjar faktiskt – med tanke på hur förvånat folket i Kaukasus verkar vara – tro att hela incidenten varit iscensatt sedan länge och att man kanske tillochmed väntat på OS för att inte få världens odelade uppmärksamhet.

  Krig är alltid vidrigt, situationen i Georgien kan tyckas lika knepig som den i Balkan men det vet vi j alla om. Skillnaden är att i Kaukasus fanns det inga etniska motsättningar ända tills Ryssland och NATO bestämde att det skulle bli en skådeplats för att mäta biceps. Konflikten är konstruerad.

  För övrigt första inlägget från min sida på väldigt länge. Jag hade nog tänkt att jag skulle sluta skriva i den här bloggen men ett citat från göteborgslullaren fick mig att ändra åsikt:

  Jag ändrar åsikt, du vet inte vad du vill, han/hon vänder kappan efter vinden.

  Precis så är det. Och varför inte ett annat Tage Danielsson-citat riktat till några av de überreligiösa skribenter som fick mig att vända mig bort från bloggen:

  Människan har skapat Gud till sin avbild, längre räckte inte hennes fantasi.

  Kul att se er igen :)

 218. dikappa skriver:

  Ännu ett misslyckande i EU-s politik.
  1995 lät ni framför näsan på er ske ett av de största etniska rensningar på Balkan(snarare, ni gav ett klartecken till denna scenario). Nu är reprisen ett faktum. Medan Europa blundar, så sker ett folkmord utan att ni lyfter ett finger.
  Men ibland händer plötsligt oplanerade saker…

  En fråga till dig Calle.
  Vart tog den ansedda politikern Carl Bildt vägen?

  /En orolig europé

 219. tsolin skriver:

  laurmeid 5:38:

  ”Georgien har blivit en bas för USA (dess kriminella elit) och Georgien har provocerat fram denna attack i VECKOR.”

  Ännu en av dessa kommentatorer som köpt den ryska propagandabilden. Läs i stället vår norske väns, writer´s, inlägg igår 2:46, 3:24, 3:26 och 4:33. Han har varit där under lång tid och följt utvecklingen i och kring Georgien i 8 år. Det märks att han vet vad han talar om – och det märks att DU, lauermeid, INTE vet vad Du talar om.

  Georgien har inte blivit någon ”bas för USA:s kriminella elit”. Och det är inte georgierna som provocerat fram denna konflikt.

  Georgien vill bli NATO-medlem. En mycket stor del av befolkningen vill inte ligga i skuggan av Moskva utan förankras i den transatlantiska och europeiska strukturen.

  Därför har Georgien försökt vara bästa barn i klassen och har sänt en mycket stor styrka till Irak (2000 elitsoldater). Man har också genomfört en rad mycket radikala makroekonomiska reformer. Georgien är ännu inte en demokrati, men var på väg i rätt riktning (en kanske litet krokig sådan) när detta krig nu kom.

  Dock var det mycket dumt av Saakasjvili att utlösa undantagstillstånd i december i fjol – det hävdes dock rätt snart.

  Georgiens önskan att bli NATO-medlem retar ryssarna till vansinne. Men är det då inte rätt att ge ryssarna denna rättighet, att hålla ordning i sitt närområde? Nej, nej och åter nej! Vi kan förstå orsakerna men det är vår uppgift som demokrati att förhindra denna mycket farliga utveckling, där vi åter får intressezoner i Europa – en sorts postmodernistisk form av järnridån (Ni i Rumänien och Polen får gå med i NATO men Ni i Georgien har ingn rätt till det).

  Mycket av kommentarerna på denna blogg andas fortfarande massiv svenskhet – NATO är ett four letter word, en aggressiv organisation etc. Ytterst få svenskar fattar vilka enorma och djupa och känslosamma argument som gör att en så stor del av Östeuropa – dit Georgien hör – alldeles frivilligt vill höra till ”väst” och inte längre ligga i skuggan av Moskva, även om Ryssland idag inte är Sovjetunionen. Men de imperiala tendenserna finns kvar i Ryssland, det är alldeles uppenbart.

  Massiva provokationer från sydossetisk sida (läs ryska proxies) de senaste månaderna fick till slut Georgien att säga – enough is enough. Sydossetien är en del av Georgien, vilket även erkänns av Ryssland. Att tvingas ha ”fredsbevarare” från Ryssland på sitt territorium som Georgien nu haft i 15 år är en enorm skymf, med tanke på hur ryssarna via ombud (proxies) agerar aggressivt i Sydossetien och Abchazien. Det volre betydligt bättre om riktig FN-trupp för länge sedan hade fått detta uppdrag i SO och i Abchazien och inte ryska styrko.r

 220. tsolin skriver:

  Jag ser nu som flash precis på nyhetssajterna jag surfar på att Ryssland nu på morgonen bekräftar att man nu fört in 9000 (niotusen) man elittrupper (luftlandssättningstrupper och 350 bepansrade fordon (stridsvagnar och pansarskyttefordon) i ABCHAZIEN. Man motiverar detta med ”nödvändigheten att förstärka de fredsbevarande styrkorna” samt med ”behovet att skydda civilbefolkningen i Abchazien”.

  Detta mina damer och herrar är Anschluss alla 1938/1939 all over again. Hitler ler belåtet i sin gryta i helvetet. Detta kan barfa betyda två saker:

  1. Man förbereder en storskalig operation i ”Georgia proper”.

  2. Man kommer nu att göra verklighet av sina hot att införliva Abchazien och Sydossetien i Ryssland.

  Fallskärsmtrupper är inga särskilt bra fredbevarare. De är till för att slå hårt och döda.

 221. carlnorberg skriver:

  Alla förband har olika stridsuppgifter, och hur uppgiften är ställd till förbandschefen i detta vet vem?

 222. berxwedan skriver:

  Dubbelmoral och falskhet genomsyrar västs hållning till världspolitiken. Jag, lik herr utrikesminister, anser det Ryssland gör är fruktansvärt.

  Inget land bör agera världspolis, inget land bör sätta skräck och terror i andra människors vardag. För att världen ska kunna uppleva en terror fri värld bör dubbelmoral och hyckleri ta ett slut.

  Så länge stater som USA, Turkiet, Israel och självaste Europa agerar efter eget behag och kränker andra staters suveränitet, utan respekt för människor värde när det passar de kommer stater som Ryssland och Kina fortsätta såsom de gör. Genom att de nämnda stater agerar själva som världspolis lägger de även en grund till att andra också kan göra det.

 223. maggi skriver:

  Alla sm följt Putins framfart en längre tid, både vad det gäller inrikes frågor (korrupt maffiaspråk och handlingar) och utrikes(samma som ovan) är väldigt lite förvånadeöver vad som nu händer. Det här är planlagt från Putins håll long time ago. Man får hoppas att sådana som writer och tsolin m m kan öppna ögona på vissa mer miss- lättledda personer. Putins agenda är mycket farlig. För ALLA.

  Ps. Helena, in i bak-stugan med dig. Politik begriper du inte. Men du är en god tolkare av vissa människors beteenden och snedvridna verklighetsuppfattningar.Ds

 224. carlnorberg skriver:

  Och argumentet om imperialisttraditioner i Ryssland, belyser väl insikterna om omvärldens förståelse för det Brittiska Imperiet.

 225. Helena Palena skriver:

  maggi: Jag begriper politik precis lika bra som en som en sån som dig! Det är nog så att jag kanske vet lite mer än dig – dessvärre – plus en hel hög med andra USA-vänliga människor på denna blogg. Jag tycker ni ska ta och läsa på….

  Eller Maggi et consortes: Tycker du/ni att den kriminella eliten i USA ska ha herraväldet? Vill du inte ha ledare som är demokratiskt valda. Ledare som vi kan avsätta i den heligförklarade Demokratin?

  För övrigt tycker jag inte om att du drar in mina personliga förehavanden på denna blogg. Jag vet inget om dig – och gjorde jag det skulle jag inte hojta öppet om det. Man får väl hålla lite stil även om det bara är en blogg!

  P.S. Jag har vuxit upp med att Amerika var frälsaren i nöden. Alla filmer man sett och där man satt och njöt över USA-soldaterna som kom till undsättning. Men i själva verket var dom ju lika stora bufflar som dom andra. D.S

 226. Helena Palena skriver:

  Maggi: Glömde – du har ju följt Putins agerande skriver du. Hur vill du att han ska göra då – du som begriper dig på politik? Se så – bli inte svaret skyldig nu?

  berxwedan: Bra kommentar! Gör du så gör jag…

 227. Kachina skriver:

  tsolin

  Vapenvila inträder när Saakasjvili avgår, men redan nu är det dags för EU att fundera på varför de satt sin tillit till en gammal ”giktbruten märr” vars utrikes- och inrikespolitik är en katastrof.

  Alliansen måste snart öppna ögonen och se resultatet av republikansk politik i åtta år, och sluta kopiera den. EU måste ta över rodret, annars gör Ryssland eller Kina det. EU måste bygga ut kärnkraften, annars kommer Ryssland och Iran att styra vår politik och vår levnadsstandard. Vi kommer att stå som tiggare vid ”tsarens” bakdörr.

  Men framför allt, EU måste ta initiativ och leda den ”gamla blinda märren” till dess den funnit sin viloplats.

 228. Helena Palena skriver:

  tsolin: Jag ställer frågan som jag ställde till Maggi till dig också: Hur tycker du att Putin ska göra?

  Lägga sig platt – och så får vi bara en enda makt i världen! Vill du ha det så?

 229. tnsexton skriver:

  Beroende på ideoligisk hemvist och brist på fullständig information svart- respektive vitmålar nu ett antal skribenter aktörerna i den pågående konflikten. Det må så vara, men då konfliktorsaken anges vara något slags inneboende ondska hos den man väljer vara angripare börjar jag undra.
  Få krig har startats pga ”ondska”. Den som väljer att starta ett krig har nästan alltid ett rationellt skäl för detta. Efter att ha vägt ett antal alternativ mot varandra har man kommit fram att just nu, i detta läge, är väpnad aktion det som bäst gynnar vad det nu är man prioriterar.
  Vi som sitter vid sidan av med kunskap endast från mer eller mindre vinklade medier, kanske inte accepterar motiven eller ens förstår rationaliteten och även om vi gör det kan vi naturligtvis förkasta dem som enligt vår mening felaktiga; men att sätta upp en inneboende ”ondska” på orsakskontot är att göra det lätt för sig.

 230. Helena Palena skriver:

  Kachina: EU är en lam anka! Vänta dig inget från det hållet!

 231. carlnorberg skriver:

  Jag vågar påstå att Putin aldrig haft något val i vilken riktning och under vilka former politiken måste föras, han har hela tiden vetat att det funnits globala affärsintressen villiga att exploatera och stycka upp såväl land som individer om det gynnar egennyttan.

 232. solsburyhill skriver:

  Torsten,

  Vill minnas att det är en CLK du har. Med din tidigare anspelning på ”sportig merca”, låt mig bara flika in här att såvida du ej besitter en CLK 63 AMG Black Series, så torde din merca vara allt annat än sportig. Eller sitter sportigheten enligt dig i påklistrat kjolpaket och handvävda mattor?

  Innehar själv den SL 55 AMG – och den är INTE sportig!

  Men det är klart – allt är relativt.

 233. carlnorberg skriver:

  Och sedan när går inte orsakerna till krig att mäta i ekonomiska termer?

 234. Helena Palena skriver:

  Carl Norberg: Men tack – här kommer en som har fattat galoppen med en bra kommentar. Och kort var den också… Det tackar vi för!
  Vi som har alla hönsen hemma …

 235. carlnorberg skriver:

  Har nivån kommit till att jämföra matriella tillgångar till stöd för de egna argumentet?

 236. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Hel Ena – va faen har detta med politik att göra, egentligen… ? :-)

  Efter att ha tagit del av kommentarerna ovan – så kan jag ej se annat än att det här MaktPyramid-MaktElitNissarnas ”lek” med människoliv – kort och gott är kriminella handlingar riktade emot vanligt folk = human MedMänniskor – sett i ett folkrättsligt perspektiv – punkt.

 237. carlnorberg skriver:

  http://blogg.aftonbladet.se/23930

  Angående nivåupplevelsen.

 238. Helena Palena skriver:

  Josef: Du har rätt! Egentligen har det inte med politik att göra – eftersom deras handlingar är utanför den demokratiska apparaten.

  Så cyniskt är spelet – och vi små trashankar på markytan springer som myror och tror att vi har något att säga till om. Rösta på höger rösta på vänster – så oskyldigt – när sanningen är den att det inte spelar någon som helst roll om det är Mona eller Fredrik som sitter vid ratten! Eller om det är Obama eller George…

  Vi har inget att säga till om! Och det är det som det stora PROBLEMET! Någon som kan förklara hur vi ska göra. Eller, det är nog så att vi är lika stora och lama ankor i det djävu-lusiska spelet som pågår ovanför våra skallar och som dom flesta inte har en aaaaaaning om…

 239. Helena Palena skriver:

  Vi – massan alltså – är lika lama ankor som EU skulle det stå i min sista kommentar.

  Har tittat på Carl Norgergs blogg. Mycket bra! Tar mig friheten att citera följande:

  ”I denna operation så har EU-gruppen arbetat tätt tillsammans med Georgiens ivriga ledare för ”rosenrevolutionen”, president Micheil Saakasjvili, som själv i maj( Observera nu detta!) proklamerade: ”Vi är slagfältet för ett nytt världskrig.”

 240. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Hel Ena – Visst är det märkligt att denna ”lilla klick” i den globala BankingLigan (åt hållet ca 13 manspersoner, tror jag…)
  http://www.heising.dk/content.asp?Id=258 hart när till 100 % diktatoriskt = enväldigt – får ca 6 miljarder humana MedMänniskor att bokstavligt talat ”äta upp varandra” – på det ena eller det andra sättet.

  Helt fantastiskt genialt, verkligen… – och samtidigt bestialiskt barbariskt, tyvärr tyvärr… :-)

 241. carlnorberg skriver:

  Ja det uttalande går inte av för hackor precis.

 242. Kachina skriver:

  ”Kachina: EU är en lam anka! Vänta dig inget från det hållet!”

  Carl Bildt är en oslipad diamant. Jag väntar att han skall släppa respekten för och lydnaden mot ”överheten”, som han uppfostrats till, och ta tag i rodret, samtidigt som han vrider om örat på republikanerna som i åtta år uppträtt stöddigt och framfusigt i världen.

  Det klagas mycket på Bildt i denna blogg att han blint följer USA.s spår (vilket även jag gör), men vi skall komma ihåg att de flesta av oss är vad omgivningen gjort oss till. Vårt innersta väsen ligger dolt under ett skal och blir synligt genom sprickor i skalet, sprickor som kommer först efter en livskris. Carl Bildt hade en livskris i Bosnien och delar av hans innersta väsen ser vi i den här bloggen, där han ståndaktigt håller fast vid den mänskliga rättigheten för oss att fritt tänka och säga det vi vill.

  Han har en livskris till att gå igenom innan han kan göra sig fri från pappans (Uncle Sams) överförmynderi. Det är fler svenska politiker som borde göra sig fri från överförmynderiet. Jag tänker på Mona Sahlins ord till Reinfeldt: ”Det räcker inte med att lyssna på folket. Man måste förstå vad de säger också.”

  Bägge kanske skulle gå kurs hos Bildt, både Reinfeldt (valpen i Vita Huset) och Sahlin (ekot från Palme)

  Carl Bildt har satt en ny norm för kommunikationen mellan världspolitiker och gräsrötter. Vi är de som slipar diamanten och tillsammans kan vi kanske göra världen bättre.

 243. carlnorberg skriver:

  Josef, det är varken genialiskt eller något annat positivt, det är enbart enormt girigt.

  Och den lättja som skapar den rådande naiviteten hos omvärlden, den är sorglig att se.

 244. Helena Palena skriver:

  Carl Norberg: Det är väl så att man kan tjäna pengar på krig! En skog behöver en brand då och då för att kunna förnya sig och få vissa arter att kunna leva och frodas…

  Fast människor känner när napalmen bränner på skinnet – ett träd har nog andra sinnen i gång…

  Josef: Det är märkligt men förståeligt eftersom dom kontrollerar röksignalerna läs; dom bestämmer inte hur vi ska tänka men dom bestämmer vad det är vi ska ha åsikter om! Och vilka ord som kan döda…

 245. maggi skriver:

  Helena
  Vad Putin bör göra är att försvinna. Han är inte till gagn för det ryska folket.
  Vad andra bör göra tycker jag McCains ord (här nedan)står för god handlingsplan.

  ”Framtiden för den transatlantiska relationen ligger i att konfrontera de globala utmaningarna under 21:a århundradet: utvecklingen av en gemensam energistrategi, skapa en gemensam marknad över Atlanten som för våra ekonomier närmare varandra, ta itu med de faror som ett revanschistiskt Ryssland utgör och organisera vårt samarbete i frågor som klimatförändringar, bistånd och spridande av demokrati.

  Vi bör starta genom att försäkra oss om att G8, den grupp av mest industrialiserade stater, åter blir en klubb för ledande marknadsekonomier: den bör inkludera Brasilien och Indien men exkludera Ryssland. Hellre än att tolerera Rysslands kärnvapenutpressning eller it-attacker, bör västvärldens nationer göra klart att solidariteten inom Nato — från Baltikum till Svarta havet — är oupplöslig och att organisationens dörrar förblir öppna för alla demokratier som vill försvara frihet.”

  Din bakstuga och vad du gör där, har du faktiskt berättat om på denna blogg ett flertal gånger. Så varför så upprörd?

  Vad beträffar stormakter är jag själv helt övertygad om att Kina inom en ganska snar framtid kommer vända på kuttingen och välja ett närmare samarbete med USA och EU.

 246. carlnorberg skriver:

  Och det är sant som Kachina säger i detta, men att den resningen skulle finnas hos utrikesministern, har jag kanske lite svårare att se.

  Men gud skall veta att det i sådana fall vore högst välkommet.

 247. Kachina skriver:

  Förresten Carl, jag glömde en sak.

  Det ligger mycket sanning i det Carl Norberg säger om kapitalets maktmän och orsaken bakom flera amerikanska presidenters död, ända sedan Lincoln. Kapitalister är de enda som inte är nationalister och rasister. De älskar kapitalet, dödar för att få tag i det och kontrollera det. De dödar presidenter och gräsrötter i miljoner, för att kunna kontrollera kapitalet.

 248. carlnorberg skriver:

  Ja i princip är alternativen humanism eller kapitalism, där kapitalism är omöjligt, eftersom denna inte kan existera utan människor.

 249. Helena Palena skriver:

  Carl Norberg: Ja, det vore verkligen välkommet. Men hur ska Carl Bildt kunna låta sig slipas av oss på rätt sätt – han är ju redan formad! Dessutom kan en enda man inte göra något mot 13…

  Maggi: Det är jag som bestämmer vad jag vill berätta om mitt privatliv på denna blogg och inte du. John McCain ger jag inte mycket för. Tyvärr!

 250. Helena Palena skriver:

  Maggi: Du vill att Putin ska försvinna! Men förstår du inte att det kommer någon annan som skulle göra samma sak i hans ställe!

 251. carlnorberg skriver:

  Han behöver inte formas om han har haft ordentliga livskriser, då behöver han endast upplysas så att samband klargörs.

  Om inte kriserna haft denna effekt, så kommer han ju ändå att gå under i förtid.

 252. Kachina skriver:

  ”men att den resningen skulle finnas hos utrikesministern,”

  Den finns, men livskrisen som skall lyfta fram den har ännu inte kommit. Han har precis börjat lära sig sätta ner foten. (Hur många moderater tror du har krävt att han skall lägga ner kommentarsfunktionen? Jag gissar på en stor mängd tunga namn.)

  Om krisen kommer, kommer den att utlösas genom ett svek från hans ”vänner” i USA.

 253. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Carl Norberg – Jag kan personligen ej annat än vara djupt imponerad av att åt hållet ca 13 manspersoner – mer eller mindre enväldigt = diktatoriskt styr ca 6 miljarder ”åt helvete”, faktiskt…

  Det innebär ju i sig ej alls att jag har sett det som positivt – utan ENBART beskrivit det med få ord hur det ser ut att vara – ingenting annat !

  Genialiskt – utan att därför lägga etiketten positivt på det – må det väl ändå kunna beskrivas som – enär ej ens någon religiös ledareTrojka någonsin i wår kända historia lyckats med ett sådant gigantiskt ”konststycke” – såvitt jag känner till i vart fall.

  Taaack Carl – för att Du håller igång Dialogerna på Carl Bildt´s blogg… !

  Taaack KaChina – för Din inställning till Carl Bildt ovan ! – för jag har personligen åt hållet samma inställning till Carl Bildt som MedMänniska och politiker.

  Dock – det är ej särskilt lätt att vara hart när ensam ”hermelin” – ibland alla ”strykkatterna”, troligast… :-)

 254. Anna skriver:

  XXX tackar YYY för att ”han håller igång bloggen”!

  Patetiskt att se hur den ene rättshaveristen hyllar den andre.

 255. Anna skriver:

  Och tanten verkar ha fått totalfnatt – är det hromonerna?

 256. carlnorberg skriver:

  Det kan det vara så att CB är en ledare och att detta kan visa sig i svår emotgång.

  Men den personliga kostnaden brukar och måste ju då även vara så hög att det inte ryms mycket i övrigt, och det är nog för mycket att hoppas på att omvärlden då står stilla kvar och väntar.

 257. Kachina skriver:

  Anna

  Inte skall man röka gräs på morgonen.

 258. Kachina skriver:

  ”Men den personliga kostnaden brukar och måste ju då även vara så hög ”

  Den brukar vara total.

 259. carlnorberg skriver:

  Fast å andra sidan så var ju Churchill maniker, och blev ju ju bättre i sistt ledande efterhand, men där ligger ju skillnaden i att han knappast kan sägas ha kommit särskilt långt med sig själv ens med samtida mått mätt.

  I dagens informationssamhälle hade han troligen tagit livet av sig inom trettio sekunder.

 260. carlnorberg skriver:

  Jag försökte vara lite dämpad i mitt uttryck.

 261. Helena Palena skriver:

  Anna: Från barn, fyllbyltar och rättshaverister får man höra sanningen!

 262. sladjan skriver:

  Den mest balanserade artikeln jag läst än så länge iaf:
  http://pacificfreepress.com/content/view/2930/1/

 263. Helena Palena skriver:

  Anna: Tanten – vem är det?

 264. Kachina skriver:

  helena

  Från blåbetongskallar som Anna kommer bara obegripligheter, hör här:

  ”XXX tackar YYY för att “han håller igång bloggen”!”

  När jag läser de texter som ligger bakom det uttalandet, betyder det att Kachina tackar Carl Bildt för att han håller igång bloggen och att det är patetiskt. Visst förstår du då, Helena, om jag säger att borgare tänker med solarplexus?

 265. carlnorberg skriver:

  Haveristen lider haveriet, toka.

 266. Helena Palena skriver:

  Kachina: Jag förstår trots att jag är borgare/höger hellre än att jag tillhör vänsterpacket.

  Men det vi diskuterat ovan – den makt som styr världen och som inte har något som helst med vänster och höger att göra är något helt annat

  Jag antar att Anna menade mig när hon skrev tanten. Jag tycker kvinnor kan vara väldigt dumma mot varandra. Dessvärre. Undra på att vi inte kommer någonstans i våra strävanden. Jag kallar mig heller käring – för det betyder Kär Inga. Det tycker jag är fint!

 267. Anna skriver:

  Kachina 8:50

  När det drar ihop sig kommer alltid ditt rätta jag fram, tyvärr.
  Du förvanskar, klipper och klistrar.
  Trodde ändå i grund och botten att du hade lite mer hyfs i kroppen.

 268. sladjan skriver:

  Det verkar som att ingen diskuterar ämnet för inlägget längre.
  Kunde inte tusentals döda hålla ert intresse längre än 2 dagar?

  Vad är det med folk egentligen? Helt verklighetsbefriade av allt TV tittande eller?

 269. Anna skriver:

  Helena Palena

  Jag finner ingen som helst anledning att särbehandla någon bara för att man är kvinna.
  Vare sig i negativ el. i positiv riktning.

 270. soli01 skriver:

  Tänk vad lätt det är att ”kivas” även som vuxen. Sandlådan har vi de flesta svårt att hoppa ur. Även jag ibland. Kanske den behövs ändå – vad vet jag.

 271. sladjan skriver:

  Ännu en oberoende instans som inte är med i mediakriget, värd att läsa och begrunda: http://www.antiwar.com/justin/?articleid=13285

 272. mararh skriver:

  smalanningen
  Välkommen tillbaka! Alla har så fullt upp med att sprida sina budskap att de inte uppmärksammade ditt återkommande och din hälsning. Gör som alla andra. Kasta dig in med liv och lust. Självs kommer jag och går.

  Dee Dee Sharp – glömde berätta att de är rödsprängda av för mycket inhämtade kunskaper i lagarnas land. Det är fint ihop ändå – rött och grönt kompletterar varandra fint i konstens värld.

 273. olana skriver:

  Carl Bildt , do you understand what you are talking about? Do you know that Georgia started the war against South Ossetia on 08.08.08, the same day the OL started? Have you heard about what georgians did in Ossetia, before the Russian troops came there? How many people should be killed in Ossetia before you finelly will condemn the georgian actions in this region? Go to Ossetia and see what georgians did there. Who are fasists then, don’t act as a devil’s advocate. Do you know that Russia has all rights to be in Ossetia and Abhazia according to dagomys treaty 1992 signed bu Russia, Georgia, South Ossetia (just search the internet for it)? Do you know that according to this treaty Russia has the right to step in if Geargia attackes South Ossetia?

 274. olana skriver:

  hmm, cannot understand how the swedish (and norwegian as well) foreign minister can be so unprofessional in his statements,definetely brainwashed by american propaganda…

 275. stig2entreprenoren skriver:

  Why are there so much struggle in so many of the former Sovjet republics and regions?
  Why are they so angry at eachother?

 276. fascinations1 skriver:

  ”Politiker är som krokodiler, stora i käften, men saknar öron…”

  Jag säger som ”skogshuggaren”. SKOGSHUGGAREN, YOU ROCK! Massvis med respekt till dig.

%d bloggare gillar detta: