Värna Turkiets demokrati

Samtidigt som Turkiet aktiverar en spännande och konstruktiv utrikespolitik i en rad olika frågor – samtalen mellan Syrien och Israel är bara ett exempel – går landet in i en djupgående inrikespolitisk kris.

Och den har många delar. Hur det bestialiska terrordådet i Istanbul i söndags – med nu 17 döda – passar in i bilden återstår att se.

Men främst handlar det om ett äldre auktoritärt etablissements försök att vräka åt sidan den öppna modernisering och demokratisering som AK-partiet och dess ledaren Recep Tayyip Erdogan står för.

Just nu utreds i Turkiet den s k Ergenekon-affären. Det handlar om ett anmärkningsvärt försök av en grupp som t o m inkluderar tidigare högt uppsatta generaler att åstadkomma kaos och kupp i landet för att bli av med AK-partiet. Det förefaller som om inte ens politiska mord har varit dessa mörkrets krafter främmande.

Samtidigt pågår det mer öppna försöket till juridisk kupp genom ett förfarande mot AK-partiet och många av dess ledande företrädare i konstitutionsdomstolen. Inom de närmaste veckorna kommer ett beslut – och det kan mycket väl leda till att partiet förbjuds och Erdogan avsätts som premiärminister.

Grunderna för detta är intill ytterligt lösa. Ingen tycks ta den juridiska delen av detta på allvar – det handlar om ett till juridik förklätt försök till politisk kupp.

Självfallet kommer detta att få konsekvenser. Som ordförande i ministerkommittén i Europarådet kommer jag att ha en skyldighet att reagera. Samma sak gäller självfallet den Europeiska Unionen.

Men vårt agerande kommer att styras av vår önskan att hjälpa Turkiet och dess demokrater tillbaka till en tydlig europeisk reformväg. Att 47 % av väljarna i fjolårets val röstade på AKP kan inte negligeras – och allt tyder på att partiet skulle stå starkt i ett eventuellt nyval i år.

Kring dessa frågor utväxlas åtskilliga tankar mellan europeiska huvudstäder dessa veckor. Vi kommer inte att stå handfallna inför utvecklingen.

Och vi kommer att agera med kraft för att försöka värna Turkiets demokrati mot olika kuppmakare – och det alldeles oavsett vilken dräkt de råkar vara klädda i eller vilken väg de väljer.

29 Responses to Värna Turkiets demokrati

 1. Josef Boberg skriver:

  All Lyca till med det ! – önskar folkfreds-vännen Josef

 2. ohlundonline skriver:

  Carl Bildt:

  Turkiet är ett väldigt viktigt land och demokratin där måste försvaras med alla näbbar och klor.

  Vi är många som är tacksamma för ditt viktiga arbete med det.

  Istanbul – Miklagård – Konstantinopel är en historiskt viktig stad som betyder mycket för många och det är verkligen tragiskt med de senaste terrorattackerna.

  Du nämner en önskan om att hjälpa Turkiet och att en europeisk reformväg är modellen.

  Det är väldigt bra.

  Attityden gentemot Turkiet bör vara hjälpsam och vänskaplig. Vi har mer som förenar än som skiljer och många i Turkiet är demokrater, som önskar ingå i EU.

  Olika problem, som exempelvis Cypern, kommer långsiktigt att finna sin lösning.

 3. svenike skriver:

  Carl Bildt, ännu ett grundskott mot Din historieuppfattning i replik till Dig i dagens SvD, nu av överste Ulf Henricsson. Vilken trovärdighet finns kvar?

 4. orglasse skriver:

  Har tidigare påpekat att Carl Bildts trovärdighet är låg och minskande. Detta spel han driver emot Svenska intressen är mycket illavarslande. En Svensk minister bör sätta vårt lands intressen först och inte en dold dagordning utifrån.

  Turkiet är ingen demokrati, och därför finns inget demokratiskt att försvara där.

  Låt oss konstatera att Europa slutar vid Bosporen, och de som vill att delar av Asien skall bli Europeiska de drivs av HYBRIS eller Bilderbergska tankegods så enkelt är det klart Slut.

 5. Bo W. Höglund skriver:

  För några år sedan kunde man se det sekulära Turkiet som en spärr och buffert mot den framträngande islamismen.

  Nu, när ”the thin end of the Wedge” redan har trängt in (Bosnien och Kosovo!) är detta synsätt tyvärr inte längre aktuellt.

  Huruvida det kan komma igen i framtiden beror till stor del på utvecklingen av de moderata och sekulära krafterna internt i Turkiet – jag tror inte att den allmänna acceptansen internt i EU för Turkiets medlemskap ökar om statschefens hustru uppträder offentligt i huckle!

  Symbolhandlingar är ofta viktigare än man tror!!

 6. mrmhalland skriver:

  Om nu Erdogan fick 47% av folkets röster, vad är det då för juridik som kan avsätta honom och förbjuda det parti han företräder ?
  Är det trots allt så att starka religösa krafter, precis som i Iran i sista änden har makten ?
  Jag är faktiskt tveksam till EU’s nypåtagna roll att påverka interna maktspel så det ska sluta med att ”alla ska med” till EU.
  Detta gjorde man även i Serbien.
  Jag tror att det är högst olyckligt att länder som inte av egen kraft kan gå åt samma håll som EU-medlemmarna är vana vid, blir medlemmar i unionen.
  Detta kommer snart skapa sprickor i unionen.
  EU har satt upp ett antal kriterier för ett medlemsskap.
  Låt nationerna sköta sitt interna spel.
  När de själva anser att de lever upp till kraven är de välkomna med en ansökan.

 7. soli01 skriver:

  mrmhalland – du talar som en ”durkdriven” politiker.:-) Där har du alldeles rätt det brinner inte beräffnade Turkiets medlemskap och mycket återstår tydligen innan medlemskap blir aktuellt.
  ”Regeringen” kallade igen.:-)…bara att hänga med.:-)

 8. berxwedan skriver:

  Herr utrikesministern talar om det djuriska terrordådet i Istanbul, visst har han rätt, visst är det djurisk att döda oskyldiga människor. Men glömmer inte herr utrikesminister något här, som han alltid råkar glömma, kan det vara medvetet eller av okunnighet? Jag väljer att tro på det första. Har inte herr utrikesminister glömt den turkiska statens terrordåd mot det kurdiska folket?

  Under de kurdiska högtiderna blir kurder attackerade av den turkiska staten på en barbarisk sätt, barn, unga, kvinnor och äldre blir brutalt misshandlade, för att de avviker ifrån det turkiska idealet, för att de talar på kurdiska, för att de bär på kurdiska folkdräkter, för att de inte är turkar, de är kurder. Kan det vara förenligt med demokratin? Kan det vara förenligt med mänskligbrättigheter att med tortyr, våld och tvång tvinga sitt ideal på folket?

  I Turkiet riskerar politiker som uttalar ordet ”herr Öcalan” mångårig fängelse straff, det kan inte, det är inte förenlig med demokratin, det strider mot allt som heter demokrati. Diyarbakirs borgmästare är åtalad, där åklagaren yrkar straff på 130 år, för att han uttalar sig om den kurdiska problematiken som finns i Turkiet. Det är att vanära demokratin.

  När herr utrikesminister talar, sätter han gör det på, för oss om att värna om demokratiseringen av Turkiet, förnedrar han på samma gång demokratin. Demokratiseringen av Turkiet är så mycket mer än att den sittande regeringen riskerar att bli bannlyses. Jag föreslår att herr utrikesminister öppnar ögonen, och tar en närmare titt på Turkiet, där oskyldiga människor mördas, fängslas på grund av sin etniska bakgrund, just av den sittande regeringen, som själv riskerar att bli bannlyses – ironisk va.

 9. mrmhalland skriver:

  soli01 :

  Jag har inte riktigt kunna släppa vad Carl Bildt skrev här på bloggen 23/7 :

  ”I april fattade vi – efter mycket omfattande diskussion – beslutet att underteckna det s k SAA-avtalet med Serbien.

  Det hade funnits de som sagt att så länge inte bl a Karadzic fanns vid FN-tribunalen i Haag kunde ingenting ske. Men till slut kom vi fram till den förnuftigare linjen att med detta undertecknande ge ett stöd till de europeiska inriktade reformkrafterna i Serbien.

  Utan detta beslut hade resultatet i det serbiska valet den 11 maj med all sannolikhet blivit annorlunda. Nu kunde i stället de Europa-orienterade stärka sina positioner.”

  Har de eller ska de utplåna de ICKE Europa-orienterade ?
  Så länge de finns och är så stora att de ”sannolikt vunnit valet” så hjälper det ju inte att EU påverkade valet (vilket jag ser allvarligt på).

  Nu säger Carl Bildt att de är beredda att göra samma sak i Turkiet.
  Jag tycker inte om denna utveckling.

 10. Josef Boberg skriver:

  ”Intelligent Wi kommer att dagdrömma i idag – kan ske, kanske… :-)
  Intelligenta dagdrömmar som Wi aldrig någonsin drömt förut
  Wi dagdrömmer om att det Är Fred och Frid på Jorden
  Därför att Allas Tanke-intellektuella och Fysiska Krig Är Slut !”

 11. mrmhalland skriver:

  Menar du Josef att det skulle vara ett steg i fredens riktning att påverka andra länders interna utveckling ?
  Själv är jag kluven i den frågan.
  Bara häromdagen förespråkade jag en invasion i Iran och lägga beslag på alla mullor och ayatollor för att de förtrycker sitt folk.
  Jag anser att det är annorlunda att påverka ett lands politik som man gjort i Serbien och säger sig vara beredda att göra i Turkiet.

 12. armanc skriver:

  Något du borde läsa Carl Bildt
  Klicka på länken, tar bara någon minut av ditt liv.
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7530713.stm

 13. hillary2 skriver:

  är det inte så att demokrati är ett sätt att utse en nations/regions/stads politiska ledning och att att MR är en FN-konvention som de flesta stater skrivit under?
  är det inte så att en välfungerande demokrati är den bästa grunden för tillämpning av MR?

  det verkar för mig som om demokrati och MR blandas ihop på ett icke konstruktivt sätt i debatten ibland

  självklart ska Turkiet med i EU så småningom
  bomben i Istanbul kom lägligt för dem som vill kasta ut APK ur politiken
  bomben var kanske det ”yttre hot” de konservativa behövde för att befolkningen ska ”sitta lugnt i båten” vid en eventuell statskupp

  hoppas du åker till Turkiet Carl Bildt – som ordförande i Europarådets ministerkommitté – och talar med de konservativa mörkmännen

 14. Josef Boberg skriver:

  GooodDag Mrm Halland (undrar över när jag får besök i min lilla butik av Dig ? :-) – med namnet ”Hälsovatten [ http://www.donatmg.net/en/100let-dejstva.php ]
  + ÖverFlöd säljes” – som just nu är öppen – trots värmen på ca 29 ° C )

  – och taaack för frågan ovan: ”Menar du Josef att det skulle vara ett steg i fredens riktning att påverka andra länders interna utveckling ?” – slut citat.

  Mitt första svar på Din fråga blir – Jaaa – det menar jag, verkligen… Dock – det kräver ju att dom som gör så – då MÅSTE komma ifrån ett civiliserat samhälle – som är het fritt ifrån att förslava sina egna medborgare – och faen vet ifall det överhuvudtaget finns något enda sådant land i världen i dags dato, tyvärr tyvärr…

  Mitt kära fosterland Sverige är det i vart fall ej alls – i mitt mer än 67-årade livsperspektiv sett i vart fall. När jag är som elakast = ärligast så kallar Sverige för Demon-Krati = motsatsen till folkstyre – istället för demokrati – p g a att Wi i Sverige sedan ca 100 år tillbaka, minst… – har PartiMaktElitare som bestämmer hart när ALLT, tyvärr tyvärr…

  Så mitt andra svar på Din fråga blir – Neeej – ingen lever i dags dato i en folkstyrd nationalstat – och därför har ingen representant för något land rätt att gå in i ett annat land och påverka den ”interna utvecklingen”.

  Lika förryckt idiotiskt – som att en som ej alls kan köra bil – skulle vara instruktör till en annan som också är helt ”rudis” på att köra bil.

  Men visst – det finns måhända enstaka personer som både officiellt representerar sitt land – och samtidigt har ärliga avsikter att förändra andra länder till mera åt hållet folkstyre. Personligen hoppas jag tills vidare på att Carl Bildt är ”tonad” åt det hållet – för vem faen annars finns det att lägga den ”bördan” på – och hoppas på ?

  Ha det… :-) /önskar folkstyres-vännen Josef

 15. ohlundonline skriver:

  Josef:

  Jag tror säkert att Carl Bildt har för vana att bära många och tunga bördor, men enligt 1 Petrusbrevet 5:7 skall vi kasta alla våra bekymmer på Jesus. :-)

 16. krikon skriver:

  Censur i Turkiet

  Carl,

  Jag hoppas att Du som har exklusiva kontakter med turkiske prem min Tayyip Erdogan kan få honom att ta bort censuren av YouTube här i Turkiet.
  För sex månader sedan drabbades worldpress.com, där Du har Din blog, av samma censur. Den hemsidan har nu öppnats igen så jag kan nu fortsätta att läsa Din blog
  Nedan finns den text man får upp när man klickar på YouTube, dvs lokala domslut som kräver sängning av hemsidan. Telekommunikationsministeriet effektuerar sedan domstolens beslut.
  Så enkelt hanterar man yttrandefriheten här i Turkiet.
  ——————————————————————————–
  BU SİTEYE ERİŞİM ENGELLENMİŞTİR
  Ankara 11. Sulh Ceza Mahkemesi, 06/06/2008 tarih ve 2008/624 nolu kararı gereği bu siteye erişim TELEKOMÜNİKASYON İLETİŞİM BAŞKANLIĞI’nca engellenmiştir.
  Access to this web site is banned by “TELEKOMÜNİKASYON İLETİŞİM BAŞKANLIĞI” according to the order of: Ankara 11. Sulh Ceza Mahkemesi, 06/06/2008 of 2008/624.

 17. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Ohlund – Lägg Du gärna Dina personliga ”bördor” på Jesus
  http://www.youtube.com/watch?v=zV_kMJC5DBg – som ju hade mer än nog av sitt kors = plus för ca 2000 år sedan…

  Det är helt OK för min del – enär det till 100 % är Ditt bord = ej alls mitt bord – och ingen enda annans bord heller för den delen.

  Personligen föredrar jag att bebörda någon nu i kött LevAnde person, faktiskt… :-)

 18. ohlundonline skriver:

  Josef:

  Jesus är kroppsligen nu levande, faktiskt, och då syftar jag inte på bönan på youtube, se Lukasevangeliet 24:39.

 19. Josef Boberg skriver:

  Javisst – Ohlund – för annars hade ju min kompis Jesus ej alls kunna förmedla sina gjorda erfarenheter om korsfästelsen = plusfästelesen genom den här bruden, faktiskt…

  Dock – tilläggas skall att Jesus har fått mer än nog av att vara inkarnerad i kött – såväl som att försöka leda mänskligheten till någonting annat än wåra MaktElitares djävliga religionshelveten ifrån ”andra sidan” – ifall Wi bortser ifrån det Jesus har gett uttryck för genom den här bruden.

  I o f s har jag personligen full förståelse för Jesus beslut i den frågan, faktiskt… – enär det ju bokstavligt talat gick åt helvete förra gången = för ca 2000 år sedan – och speciellt än mera under tiden därefter – och ej minst i dags dato, tyvärr tyvärr…

  Dock – som jag skrev ovan: ”Det är helt OK för mig personligen ifall Du hänger Dig åt att tro någonting annat – därför att det är till 100 % Ditt bord = ej alls mitt bord – och ingen enda annnans bord heller för den delen !”

  GooodNatt Alla… :-) /önskar Jesus-vännen Josef med:

  ”Intelligent Wi kommer att drömma i natt
  Intelligenta drömmar som Wi aldrig någonsin drömt förut
  Wi drömmer om att det Är Fred och Frid på Jorden
  Därför att Allas Tanke-intellektuella och Fysiska Krig Är Slut !”

 20. canavaros skriver:

  Aerade Carl Bildt,

  Nog maoste du erkaenna att för att demokrati skall raoda kraevs det vissa ‘ramar’ vissa principer för demokratin att raoda inom ? Det aer aotminstone min övertygelse. Sekularismen utgör en av dessa principer- aotskillnad mellan kyrka och stat– moske och stat i Republiken Turkiet. Maerk vael att principen i sig behöver inte vara demokratisk ! men att den kan behövas för att vaerna just demokratin… Ty demokrati aer ingen vaernlös stackare- maktfördelning möjliggör ifraogasaettande av en regering aeven om regeringen i fraoga har faott naera 50% av rösterna.

  Naer ett sekulaert lands premierminister öppet medger att ett religiöst klaedesplagg saosom huvudbonad visst kan vara ett politiskt symbol- saosom Herr Erdogan medgav gaongna vaoren höjdes ju naogra ögonbryn haer nere i Turkiet. Naer sedan denna ‘politiska symbol’ redan pryder den nuvarande ‘first ladyn’ i president palatset undrar man ju om en revolution har skett… en revolution mot republiken som sedan den bildades har haft demokratin som obeveklig maolsaettning…. Laongt före EU aens fanns.

  Aotalet mot AKP aer lagenlig och gaeller. Naer liknande aotal vaecktes mot det kurdiska DTP var Herr Erdogan och hans gaeng himla tysta. Att saodana aotal kan vaeckas i en demokrati kan naturligtvis ifraogasaettas- nog hade AKP mandat att aendra pao gaellande lagstiftning- men de valde istaellet satsa sina kort pao att tillaota religiösa plagg i offentligheten. Det aer ocksao intressant att aoklagaren som startade denna process mot AKP aer av kurdisk börd- rimmar illa med det du kallar ‘auktoritaera etablissimanget’.

  Det sk. ‘Ergenekon affaeren’, raettare sagt ‘Ümraniye utredningen’- en viktig utredning förvisso men har omvandlats till en fars och en medel daer inte bara suspekta millitaerer och semi ganstertyper men aeven journalister, universitets rektorer, partiledare som aer kaenda AKP motstaondare bestraffas. Naogra av de har suttit haektade i över 1 aor utan att veta vad de egentligen aotalas för. Just nu aer ‘Ümraniye utredningen’ inget annat aen en haexjakt. Ett ypperligt tillfaelle att göra upp med Turkisk ‘Gladyo’ haoller pao att gao om intet daer gangstrarna rentvaos och daer demokrater bestraffas.
  Laegg İlhan Selçuk’s namn pao minnet. En över 70 aorig republikan vars enda brott aer det han har författat aen sao lange.
  Om naogot rimmar illa med demokrati aer det denna ‘utredning’.
  Fraon EU’ s sida kan ni fortsaetta med ‘carrots and sticks’ sao gott ni kan. Det skulle dock vara mycket baettre om ni kunde liera aer med de sekulaera demokraterna- inte för Turkiet’s skull naturligtvis men aeven europas. Likt sao maonga gaonger för aer det i anatolien ett för hela europa avgörande slag sker- denna gaong för sekularismen.
  Jag tvekar inte att Turkiet kommer att klara av denna process galant i slutaendan. Det ser dock ut som om EU aoter satsar sina kort pao fel haest i Turkiet.
  De bestialiska terrordaoden i Turkiet fortsaetter. Vad gör Sverige aot det ? http://www.kurd.se

 21. tag11 skriver:

  Herr Utrikesminister .

  Jag vill återigen ställa några frågor till er , hoppas att denna gång få ett svar som kan ge mig lite mer förståeelse till er syn och tankegång .

  Herr Utrikesminister vad är det för demokrati i Turkiet som ni känner ni måste värna om ?

  Hur defienierar ni demokrati ?

  Kan ni vänligen svara på vad för demokratisering och modanisering ni syftar på i AK- pariets parti politik ?

  Anser ni att de 47% av väljar stödet som ni redovisar , är en siffra som är godtycklig och kan anses rättstrogen med tanke på att i Kurdiska delen står det militärer i vallokalerna och bestämmer vad man får rösta på .

  Anser ni att en prioritering av den djupgående kris som just nu pågår i den inrikes politik borde vara Ergenekon-affären , eller skulle den kanske vara kvinnor och barn som dagligen blir dödade just för att de efterfrågar den demokrati som ni hävdar att ni måste värna om .

  Som ordförande i ministerkomitèn i europarådet borde kanske mänskliga liv väga tyngre i den demokratiska ideologi som ni hävdar att ni värnar om och kommer reagera för .

  Ni skriver att ni kommer reagera mot alla sorters kuppmakare oavsett dräkt och klädsel . Har ni samma tankar för liknande sken demokratier som Syrien och Iran ?
  Eller borde inte eran prioritet ligga i att värna om fredsamma lösningar och demokratiska värderingar som ska implementeras i det land som inte uppfyller den demokratiska standard vi här i Europa har .

  Herr Utrikesminister jag hoppas innerligt att med åtminstånde ett par rader kan svara på mina frågor .

 22. canavaros skriver:

  Tag11,

  Representativ demokrati daer de flesta kurdiska röster har gaot till AKP om du har missat… Menar Tag11 att det var millitaeren som saog till att kurderna röstade för AKP ? Menar Tag11 att det förekom valfusk i de senaste valen i Turkiet ?

  Tveksamt om Tag11 alls kaenner till Turkiet. Att han aer kurdlobbyist aer det dock ingen tvekan om. Han har redan laert sig att jaemföra Turkiet med Iran och Syrien :) Vad saeger Tag11 om den senaste terrordaoden i Güngören- İstanbul ? Inget antar jag.

 23. tag11 skriver:

  canavaros .

  Jag har själv bevittnat det valfusk som konstant pågår och pågick . Jag har redan uttalat mig om de dåden svaret finns på denna blogg .
  Att du tveksamt ser på min kännedom om Turkiet ser jag endast med ett hånande leende på .
  Jag kommer från landet i fråga . Så om du tagit dig tiden att läsa mina inlägg skulle du inte komma med dessa inkompitenta och mycket intelligens befriade inlägg du just postat .
  Du ser på mig som en Kurdlobbyist , samtidigt som jag ställer mig frågande till den demokrati som utrikesministern försvarar.
  Mina motiv därtill framgår klart och tydligt .
  Så canavaros bryt dig loss från den kokong du verkat fastnat i och öppna ögonen för den realitet vi dagligen upplever .
  Läs inläggen om vad jag anser om om dessa terror dåd .
  Jag förstår att du som Turk eller Turk lobbyist blir sur för att vi Kurder kan läsa era så noga planerade politik bara genom att läsa er genom raderna .
  Du kan inte lura mig , jag vet precis vad du vill uppnå med dina inlägg . Tyvärr verkar du ha lurat andra naiva personer som inte kan eller har upplevt den sken demokrati ditt Turkiet dagligen uppvisar .
  Men som sagt jag är inte här för att argumentera med en inlåst själ som med alla medel försöker försvara den militär junta som styr det Turkiska landets handlingar på samma sätt som Saddam gjorde om inte värre .
  Jag jämför Turkiets demokrati med syriens och Irans för den är nivå mässigt på ideologiska grunder baserade.
  Ett land kan inte vara mer eller mindre demokratiskt . Om det skall kalla sig demokratiskt bör den och skall den uppfylla alla de demokratiska normer som bygger en demokrati . Vilket Turkiet inte gör .
  Så jag säger slutligen till dig , jag kommer inte skriva till dig något mer för jag befinner mig på denna blogg endast för det skälet att jag efterfrågar utrikesministerns ställning till de frågor jag ovan ställt .

 24. berxwedan skriver:

  Att förneka förekomsten av valfusk i Turkiet är inte bara dumdristig, det är att dra en grov lögn för sig själ.

  Menar Canavaros att massaker på det kurdiska folket, i form av att bryta armen på små barn, utfärdad av den sittande regeringen är demokratisk? Turkiet tycks ha sin egen definition på demokratin, en befängt sådant.

  Jag antar att processen mot AKP också villar på demokratiska normer, det är i vart fall inte lika illa som att riskera 130 år i fängelse, för att man nämna kurd frågan.

  AKP skickar oskyldiga människor till fängelse för en enkel åsikt, skulle de inte vara kapabla till valfusk? Bättre lögner kan man intala sig själv.

 25. armanc skriver:

  Valfusk? Läs texten jag klistrat in..

  Rädsla som hinder för demokratin.

  Som valobservatör besökte vi fyra byar som ingick i valdistriktet Sirnak, på gränsen till Irakiska Kurdistan. Resan dit var inte problemfri. Militärens närvaro i sydöstra Turkiet går inte att missa.

  Flertalet gånger blev vi stoppade av militären och varje gång skulle våra pass, syftet med vårt besök och vår resväg kontrolleras. Militären hade inte bara kontroller längs den långa krokiga vägen, utan de närvarade även vid varje vallokal. I den turkiska lagen stadgas att militären inte får vara närmare än 100 meter från vallokalen. Syftet är att militären inte ska påverka de röstberättigade.
  Men verkligheten var som sagt något helt annat. Militären var även de som bestämde huruvida vi fick gå in eller ta fotografier, trots att vi hade officiellt tillstånd som valobservatörer.
  Det är en händelse jag vill berätta mer om som kan visa på militärens roll och direkta påverkan på det komplicerade politiska klimatet i Turkiet.
  I en av byarna vi besökte, med 1 620 röstberättigade, hade endast 17 personer röstat. Byn hade bojkottat valet. Den som föreslagit bojkotten, dagen innan valet, var byledaren. Som anledning till varför byborna inte röstade angav han en vägrenovering. Det är alltså samma person som i två mandatperioder haft den politiska makten och därigenom också ansvaret för renoveringen.
  Konstigt kan man tycka, personen som haft det primära ansvaret utlyser och genomför en bojkott mot sig själv för att hans och hans partis egna löften inte kunnat genomföras. I en vanlig situation och i ett riktigt demokratiskt land hade byledaren blivit avsatt genom att folk inte hade röstat på honom.

  Men i Turkiet, Europas sydöstra hörn, är de politiska spelreglerna annorlunda. Han har hotat folk med stRYk och till och med mordhotat vissa om någon skulle få för sig att rösta och bryta den av honom utlysta bojkotten.
  Han vågar och har den auktoriteten att styra folket tack vare militärens närvaro. Han känner uppbackning av militären som förstärker hans position.
  Efter att vi pratat med en del bybor och framförallt de unga, visade det sig att de visst ville rösta men att de inte vågade. Anledningen var att byledaren hade hotat byborna att det skulle bli problem för den som röstade. En ung killes kommentar var: “Jag vill rösta, men vågar inte riskera livet.

  “Man kan tycka att det är och bör vara ungdomarnas uppgift att sätta sig emot orättvisor och odemokratiska metoder. Hans svar var: “Jag kan välja att rösta, men du får inte glömma bort att även min familj straffas”.
  Jag såg frustration och besvikelse i många ungdomars ögon, och viljan hos kvinnor som ville men inte vågade rösta. Det gjorde ont att vara på plats utan att något kunna göra.
  Trots att bybornas krav var rimliga och anspråkslösa, blev de bortglömda av staten. Det enda krav de hade var en fungerande väg. Men det var inte bybornas intresse som byledaren brydde sig om, i stället var det någonting annat, förmodligen pengar i den egna fickan.
  Vad orsaken till byledarens agerande än må vara så var agerandet odemkratiskt. Han utnyttjade militären närvaro, förstärkte sin position och trampade därigenom på viljor som ville göra sin röst hörd.

  Tänk på att det i framtiden kommer att finnas en vägskylt här i krokarna, vid EU:s yttersta gräns, som lyder: Välkommen till Europeiska Unionen.

  /Evin Cetin
  http://evincetin.wordpress.com

 26. tag11 skriver:

  Herr utrikesminister .

  Jag förstår att du har kanske ont om tid , men jag hoppas i allafall du läst dessa inlägg vi lämnat åt dig .
  Dessa kanske kan ge en mer nyanserad bild på hur den verkliga demokratin ser ut i Turkiet .
  Jag vill efterlämna ett citat från Aristoteles .

  ”Demokrati uppstår när man eftersträvar borgarnas frihet och likhet och tar hänsyn till antalet borgare men inte deras art” .

  Med detta sagt hoppas jag att du härmed blir den vaktande och värnande parten till demokratin som den ämnades vara .

  Och en notise från en av de personer som kämpat för ett demokratisk och fritt Europa.
  Winston Churchill .

  ”En demokrati är en stat där fritt meningsutbyte inte slutar med begravning” .

 27. canavaros skriver:

  Tag11,

  I mitt land finns det demokrater och icke demokrater… Aotskillnaden mellan maenniskor rent etnisk passar ditt tankemönster baettre aen mitt. Att ni PKKurder ljuger och fabricerar ‘sanningar’ och faergglada kartor om Turkiet och turkar aer de flesta vael bekanta med. Jag haonskratter aot dig och haenvisar dig till att kaempa för en baettre demokrati i Norra Irak.

  Turkiet aer ett mönsterland för hela regionen som den idag redan aer och kommer att bli aennu baettre tilltrots er lobbyverksamhet.

  17 maenniskor, den yngsta en 3 aoring mördades senast.

  Jag skall undvika polemisera med dig. Traoden handlar om Turkiet och inte ditt ‘Kurdistan’… Men ni brukar aelska parasitera och förstöra vettiga traodar pga brist pao tankeverksamhet och sysselsaettning.

 28. livereality skriver:

  Hej!

  Det låter bra!

  Jitem, Ergenekon och andra mörka krafter i Turkiet får inte vinna och det är Europas skyldighet att stödja det turkiska folket som tydligt visat att de vill integreras i Europa oavsett vad generalerna tycker. Lite förvånande att vi från Europeiskt håll inte reagerade hårdare också mot att den turkiska militären gång på gång går över gränsen till Kurdistan i jakt på ”terrorister”. Helt uppenbart är att dessa aktioner görs i syfte att attackera det självstyrande Kurdistan i norra Irak.

%d bloggare gillar detta: