Terrorn i Ahmedabad och Istanbul

Tyvärr demonstrerade den gångna helgen åter att terrorismen är ett tydligt och farligt hot mot våra öppna samhällen.

I fredags var det Bangalore, och i lördags detonerade inte mindre än 16 koordinerade bomber i Ahmedabad i centrala Indien med 49 döda som resultat.

Och i går var det i Istanbul det hände. Först en bomb och sedan en på samma ställe när tillräckligt många människor hade samlats. Sexton människor förlorade livet.

Indien och Turkiet är öppna demokratier som Spanien eller Storbritannien eller Sverige.

Vi har all anledning att starkt fördöma detta besinningslösa dödande av oskyldiga människor – och uttala vår förvissning om att demokratin i såväl Indien som Turkiet kommer att ha styrkan att övervinna också dessa utmaningar.

91 Responses to Terrorn i Ahmedabad och Istanbul

 1. tnsexton skriver:

  Terrorism ska fördömas och bekämpas varhelst den uppträder, i demokratier eller diktaturer och förhoppningsvis ska demokratierna i Indien och Turkiet överleva även detta.
  Att jämföra exempelvis den turkiska demokratin med den svenska, brittiska eller spanska är dock att ta i. Turkiet må vara något så ovanligt som en demokrati i ett land präglat av den islamska kulturen och ett land där styrelsen avgörs i allmänna val men, i alla fall enligt min demokratidefinition, finns där uppenbara brister.
  I en sann demokrati förbjuder man inte stora befolkningsgrupper att tala sitt eget språk. I en sann demokrati lagstiftar man inte bara mot polisens tortyr, man ser till att lagarna efterlevs. I en sann demokrati har inte krigsmakten det indirekta, och ibland direkta, inflytande som den har i Turkiet. I en sann demokrati hamnar man inte i fängelse om man ifrågasätter den officiella historieskrivningen.

 2. orglasse skriver:

  Turkiet är ingen demokrati. Turkiet ockuperar halva Cypern, och har där 30 000 soldater som förhindrar sitt grannfolk att återvända hem. Man tillåter inte befolkningen av Grekcyprioter att återfå sina egendomar. Man har flyttat in kolonisatörer från Turkiet på samma sätt som Mussolini flyttade in Italienare till Nordafrika under Fascismen tid på 1930 talet.

  Turkiet är ingen demokrati. Där förvägras de Kristna att bygga kyrkor och det är förenat med mycket hårda straff att försöka utöva kristendomen i Turkiet genom nya kyrkor. Turkarna har systematiskt rivit förstört den kristna kultur som funnits i detta land som från början beboddes av Greker inte Turkar.

  Språket som talades i nuvarande Turkiet på Jesu tid var inte Turkiska utan Grekiska.

  Turkiet är ingen demokrati och kommer med all sannolikhet inte heller någonsin att bli en demokrati. Utan man låssas och man försöker nu få Europeerna att acceptera Turkiet som en stat vilken som helst vilket detta land inte är.

  Vilka krafter som jobbar för ett Turkiskt EU medlemskap är inte svårt att veta eller förstå. Det är bara att studer Bilderbergarnas dagordning och den trilaterala gruppens handlingar som finns ute på nätet.

  Sanna demokrater säger ett blankt NEJ till Turkiet och sanningen segrar alltid.

 3. chiros skriver:

  tnsexton
  jag är naturligtvis i sak enig i det du påpekar, men samtidigt ska vi nog fortsatt vara väldigt medvetna om vår egen historia och vår egen vandring mot demokrati i den form just vi valt den. Den är långt ifrån fläckfri. Och det tog t.ex. 130 år att införa allmän rösträtt.

  Att i det perspektivet klanka på andras tillkortakommanden när man använder sin egen position som referens leder lätt till synen att demokrati finns det ett färdigt, universellt recept för definierat – ja, av vem? – och som dessutom kan implementeras (exporteras?) vartsomhelst och sättas upp över en natt.

  Låt oss istället konstatera att Indien, Turkiet och andra har valt den demokratiska vägen som dom av nödvändighet och egen klokskap vandrar i den takt och i den riktning dom själva väljer. Hur var ordspråket om att prova att gå i någon annans mockasiner?

 4. chiros skriver:

  orglasse,
  fundera lite på vilka av de typexempel du drar upp som även kan tillskrivas länder som jag antar du kallar för demokratiska? T.ex. Sverige

 5. tnsexton skriver:

  Chiros

  Visst, olika länder har kommit olika långt i sin demokratiska utveckling och dessutom har man i olika delar av världen och i olika länder skilda definitioner av vad som är ”en sann demokrati”.
  Jag ifrågsätter inte på något sätt att Indien eller Turkiet är demokratier, framför allt inte i jämförelse med många av sina grannländer eller med länder med en liknande historisk bakgrund.
  Vad jag ifrågasatte var CB jämförelse med Sverige, Storbrittanien och Spanien och att de alla skulle vara ”öppna” demokratier. De är alla demokratier av olika snitt, därom kan jag hålla med, men där stannar också jämförelsen.

 6. chiros skriver:

  ja, jo, men öppenheten är ju så stor som majoriteten av människorna och situationen tillåter. I en ”sann” demokrati, typ Sverige lägger man väl inte hinder i vägen för att låta en muslimsk församling bygga sig en moske? Och inte har vi väl obestraffat stulit samernas land och de tillgångar som finns där? Och inte har vi väl deporterat människor för tortyr i främmande land? Etc.

 7. soli01 skriver:

  chiros – men vi har bla a detta i vår ryggsäck när det gäller steriliseringsvågen mellan åren 1935-1975. Togs upp i riksdagen 1922 första gången. Makabet är ordet!
  http://www.katolik.nu/html/artcl_sterilisering.htm

 8. Bo W. Höglund skriver:

  I stället för att diskutera offrens eventuella tillkortakommanden, brist på demokrati, etc. vore det kanske mera lämpligt att mera fokusera på gärningsmännen?

  Är inte en ”gemensam nämnare” hos dessa en fixering vid någon religion – finns det , mera än ETA, några undantag från denna regel – och skall vi medvetet underlätta för spridning av dessa läror inom EU?

  Jag har INTE nämnt vilken religion som är den vanligast förekommande i samband med sprängdåd utanför Nordirland!

 9. tnsexton skriver:

  Chiros
  Jovisst, i vissa kommuner i Sverige använder man de olika demokratiska instrumenten för att förhindra att moskeer byggs, just där. Bygg gärna någon annanstans, men inte där ni önskar….
  De är samma demokratiska instrument en villaägare använder för att slippa bli granne med en bullrande industri eller för att slippa få sin utsikt förstörd av en hög byggnad.
  För eller senare hamnar ärendet i domstol där man får hoppas att det får en opartisk prövning.

  Javisst, staten övertog land använt av bl a de nomadiserande samerna. Man gjorde det med stöd av dåtidens människosyn och rättsuppfattning och naturligtvis helt förkastligt enligt nutida värderingar.

  Javisst, naiva svenska politiker trodde på egyptiska garantier och deporterade två misstänkta och av storebror imponerade poliser lätt det ske under förnedrande former.

  Letar men enskildheter, historiska exempel och resultat av allmän klantighet och oförstånd kan man hitta luckor och fel i det förment mest perfekta system.
  Det viktiga är om det är just detta eller om avvikelserna är organiserade, systematiserade, regelbundna och/eller sker med lagens, de styrandes eller opinionens gillande.
  Som Du skrev ovan, olika länder har hunnit olika långt på vägen och under resans gång tvättas förmodligen även det organiserade och systematiserade som ibland sker med lagstöd bort. Avgörande är som oftast opinionen.

 10. soli01 skriver:

  Bo W. Höglund – nej du nämnde inte detta, men jag genomskådade dina tankar.:-)

 11. Bo W. Höglund skriver:

  Detektivbragd, soli!
  Eller iaf. förmåga att läsa innantill i nyhetsrapporteringen!!

 12. soli01 skriver:

  Bo W. Höglund – mina rötter finns ju där:-)))

 13. Helena Palena skriver:

  Sorgligt! Det är nästan så jag känner mig lite obehaglig när jag vistas på torg och folkrika ställen i Sverige. Man kan få en kniv i ryggen i korvkön i Sverige med nu för tiden.

  Det är bäst att se upp! Tänker på kåldolmar och Karl den tolfte när jag hör ordet Istanbul. Där finns Sveriges äldsta diplomatiska beskickning som upprättades redan på 1700-talet då Sverige och det Osmanska riket hade en militärpakt för skydda sig mot Ryssland.

  Nu vill nog EU till varje pris ha in Turkiet för då akterseglar man Ryssland. Men släpp inte in dom förrän dom blir en riktig demokrati!

 14. ollemunter skriver:

  Demokratier, javisst ja och det är därför folki nte längre törs vistas ute på kvällarna i Sverige som det var förr. Vilka ska vi tacka för att det är på det viset. Den svenska humaniteten som gått till överdrift, när det gäller att hjälpa, eller kommer det hit fel människor. Jag tror på det sistnämnda. Jag ser det varje dag. Invandrare med dyra fina bilar, som i dagens sommarsverige åker land och rike runt, för att hälsa på släktingar. Pengar verkar dom ha som gräs. En del invandrare ex från Somalia, ser inte ut att ha det lika gott ställt, som dessa som kommer från företrädesvis Irak.

  Nu har USA deklarerat att man ska ta emot åtskilliga tusen från Irak. Södertälje har tagit emot flest flyktingar i hela Sverige. Ett Sverige som tagit emot flest invandrare eller kalla dom flyktingar i hela världen. Sverige som många av dessa tidigare inte visste vad det låg

 15. ollemunter skriver:

  forsätter på förra inlägget.
  Ett Sverige som många invandrare inte tidigare visste var det låg. och angående terrorn, så kommer den också att komma till Sverige, sanna mina ord, vi kommer inte att slippa undan så länge som dom humana känslorna får styra.

 16. chiros skriver:

  Sjöbo?

 17. ollemunter skriver:

  Om demokrati kan sägas mycket.

  Sedan Alliansen kom till makten har vi även i Sverige fått en annorlunda demokrati.

  Bara det sättet, på vilket man diskriminerar Sveriges pensnsionärer, som inte längre har samma rättighete som övriga, vilket är ett bevis på ett hårdare samhälle.

  Det var ett litet exempel, finns det som är värre.

 18. tnsexton skriver:

  Ollemunter

  Humanitet skulle alltså skapa terror, eller? Om satsens omvändning gäller skulle alltså bristen på humanitet, dvs det kalla, inhumana samhället, vara befriat från denna plåga?

 19. knightone skriver:

  Terrorism i alla dess former skall fördömmas. Det slår hänsynslöst mot (för det mesta) oskyldiga civila människor. Inte heller civila människor i för övrigt virdiga diktaturer förtjänar att drabbas av terrordåd.

  Så det ska fördömmas.

  Punkt.

  Fast… efter att ha surfat runt på vänsterpartiet och miljöpartisters bloggar så som Kalle Larssons och Ywonne Ruwaida så ser man att det existerar stora svarta hål i det politiska Sverige rörande detta.

 20. friherinnan skriver:

  Personligen är jag inte ett dugg rädd att gå ut på kvällarna. Och speciellt tryggt är det på tunnelbanans blå linje i Stockholm…för den är alltid full av fattiga utlänningar utan dyra bilar och pengar. De som råkar illa ut är ju ungdomar som bråkar med varandra…och stackars invandrare som blir nerslagna av nazister.
  Jag skulle dock aldrig gå ensam genom en mörk park på natten…men det gäller i alla länder.
  Själv bor jag på den farligaste gatan i min stad. Har dock inte märkt något förutom trevliga uteserverigar och resturanger…men det är väl antagligen fulla pubgäster som bråkar med varandra som drar upp statistisken.

 21. krikon skriver:

  Censur i Turkiet

  Carl,

  Jag hoppas att Du som har exklusiva kontakter med turkiske prem min Tayyip Erdogan kan få honom att ta bort censuren av YouTube här i Turkiet.
  För sex månader sedan drabbades worldpress.com, där Du har Din blog, av samma censur. Den hemsidan har nu öppnats igen så jag kan nu fortsätta att läsa Din blog

  Nedan finns den text man får upp när man klickar på YouTube, dvs lokala domslut som kräver sängning av hemsidan. Telekommunikationsministeriet effektuerar sedan domstolens beslut.
  Så enkelt hanterar man yttrandefriheten här i Turkiet.

  ——————————————————————————–
  BU SİTEYE ERİŞİM ENGELLENMİŞTİR

  Ankara 11. Sulh Ceza Mahkemesi, 06/06/2008 tarih ve 2008/624 nolu kararı gereği bu siteye erişim TELEKOMÜNİKASYON İLETİŞİM BAŞKANLIĞI’nca engellenmiştir.

  Access to this web site is banned by ”TELEKOMÜNİKASYON İLETİŞİM BAŞKANLIĞI” according to the order of: Ankara 11. Sulh Ceza Mahkemesi, 06/06/2008 of 2008/624.

  ——————————————————————————–

 22. mrmhalland skriver:

  Jag är lite förvånad över att det är muslimer som mördar muslimer.
  Jag vet ju att det finns olika grupperingar som inte går ihop, men borde inte målet vara ”otrogna kättingar” från västvärlden ?

 23. pressord skriver:

  otrogna kättingar?

 24. mrmhalland skriver:

  Ja, alla ickemuslimska människor kallades så av Al Quaida efter 11/9.

 25. chiros skriver:

  mrmhallan m.fl.

  det sägs att om man har som mål att varje dag göra något som man tycker är lite farligt så håller man sig i bättre form, både fysiskt och psykiskt.

  Varför inte satsa på att bjuda hem en muslimsk familj på middag en kväll?

 26. chiros skriver:

  kättare?

 27. mrmhalland skriver:

  chiros,

  Jag umgås ganska ofta med muslimer.
  De är inte religösa fanatiker utan ”vanliga människor”.
  Visst har de en del seder och bruk vi inte har varit vana vid, men inte värre än att hoppa runt en midsommarstång halvpackad med rutten fisk i magen :-)
  Jag tänker på de extrema grupperna.
  Jag har nog inte riktigt förstått varför de ger sig på ”sina egna”.
  Många av de extrema grupperna / terroristerna har ju faktiskt i uppgift att döda ickemuslimer.

  Jag ber om ursäkt om detta såg ut att vända sig mot alla muslimer på jorden.
  Jag känner mig inte så stor att jag på 2 minuter kan döma ut miljarder människor.

 28. mrmhalland skriver:

  ”otrogna kättare” skulle det vara….så fel det kan bli, sorry.

 29. chiros skriver:

  mrmhallan;
  helt enig. Extremister finns ju i de flesta länder och kulturer och naturligtvis har muslimer blivit i det allra flesta fall orättvist exponerade efter 9/11. Desto viktigare att vi alla accepterar det överväldigande flertalet icke-extrema människor i vårt samhälle och i våra hem. Det är i hatets utanförskap som extremismen skapas och kan växa. Vi kan alla påverka graden av utanförskap.

 30. ollemunter skriver:

  tnsexton!
  Vad jag menar är att p.g.a den svenska flatheten hos regeringen och den svenska polisenmyndigheten, tullen mm så väller vapen och folk som inte skulle vara här in i landet okontrollerat. Det byggs upp kriminella nätverk som sedan infiltreras av oliktänkande från den muslimska världen och allt blir ett finmaskigt nät av terroristiska nätverk, som är dom farligaste i världen och det är dom som i sin tur utgör hotet, mot det svenska samhället. Allt är i sin linda och skulle kunna stävjas med mer tullpersonal och polis vid våra gränser. Men poliser är som bekant en svensk bristvara.

  Som tur är har dom svenska myndigheterna hårdnat när det gäller mottagandet av flyktingar. Tack för det Allianregerigen.

  Det är klart att inte ett inhumant samälle är något att stå efter. Vi ser nu vad som sker i Iran och Kina, men risken är liten att sådant skulle ske i Sverige, där ideér om att dra ner på strafftider, för att vi inte har plats i våra fängelser, något som myndigheten inte fått gehör för. Däremot släpps många fortfarande efter två tredjedelar, så visst har vi ett humant samhälle på gott och ont.

 31. mrmhalland skriver:

  chiros :

  Jag är glad att vi kunde reda ut det, jag såg själv hur illa det såg ut, men man kan ju inte redigera här.
  Min fråga kvarstår dock.
  Varför gör man ett till synes helt meningslöst dåd, som i Indien (jag har inte läst så mycket om Turkiet ännu) ?
  Målet kan ju inte bara vara att skada / mörda människor med samma religion ?
  Jag har förstått av artiklarna jag läst att det var muslimska grupper (eller grupp) som riktade sig mot muslimska civila människor.

  Kan du chiros som verkar insatt förklara detta för mig ?

 32. crushnwo skriver:

  Men snälla Carl! Du lobbade JU för Irakinvasionen! DU är medskyldig till den amerikanska invasionen som lett till att närmare en miljon människor dödats, DE FLESTA CIVILA MÄNNISKOR!

  SLUTA HYCKLA! DU BORDE SITTA I FÄNGELSE TILLSAMMANS MED BUSH, BLAIR OCH RESTEN AV SATANISTELITENS KNÄHUNDAR!

 33. Karl H. skriver:

  mrmhalland,

  Även om flertalet terrordåd utförs av religiösa extremister är det en ganska liten del av dem som har ett huvudsakligen religiöst motiv. Långt vanligare är att det ligger någon national- eller regionalpolitisk konflikt bakom. Och då kan måltavlan mycket väl vara en grupp med samma grundreligion som terrorbombaren själv.

  Det är inte konstigare än att man löper statistiskt högre risk att bli mördad av en familjemedlem eller nära bekant än av en okänd.

 34. mrmhalland skriver:

  Tack Karl H. för din synpunkt.
  Ja, det är väl kanske så att vi här i väst ser religiösa meninga med allt terrorister gör.
  Jag köper din förklaring.
  Än en gång tack för att du svarade.

 35. chiros skriver:

  Josef Boberg;
  tack så otroligt mycket för länken; helt underbart!

 36. knightone skriver:

  crushnwo = lololol en konspirationsgalning… ”krossa new world order”.. jag får hoppas att Säpo håller koll på dessa vansinnespersoner.

 37. garbo1 skriver:

  ”Indien och Turkiet är öppna demokratier som Spanien eller Storbritannien eller Sverige.”

  att påstå något som att Turkiet är en öppen demokrati är inget annat än blindhet. Att förbjuda vissa bokstäver för skilda minoriteter är ingen demokrati, att förneka kurdernas existens är ingen demokrati, att uföra etniska rensningar är ingen demokrati, att öppet fängsla folk för vad man har yttrat sig för är ingen demokrati. Turkiet saknar yttrandefrihet! Censur pågår idag i turkiet för att dölja sina brister och även Folkets identitet. Framförallt! bör man nog ta en titt på turkiska barbarism mot sina grannländer under historien som inte skedde för så länge sedan ”folkmordet” är ett bra exempel och fortfarande idag pågår det mot det kurdiska folket.

  Carl bildt mitt råd till dig trots att du är kunnigare, påstå inte något som inte stämmer när du är väl medveten om det själv!

 38. chiros skriver:

  … kanske inte så religiöst, ni som hävdat att motivet skulle vara det…

  Turkey’s prime minister has implied the bombings that killed 17 people in Istanbul on Sunday were the work of the Kurdish separatist PKK group.

  Recep Tayyip Erdogan said the attacks were a ”cost” of the military campaign against the PKK based in northern Iraq.

 39. orglasse skriver:

  På TV nyheterna ikväll 21,00 var det en intervju med en Turkisk intelektuell. Han sa helt klart att Turkiet inte är en demokrati. Hans uttalande måste väl väga tungt i vågskålen då han finns på plats.

  Carl Bildt hävdade ju i ett tidigare inlägg att han var mer trovärdig då han fanns på plats, Sanning eller konsekvens.

  Något som det sällan talas om är fördrivningen från sina hem av mer än en miljon Greker och det folkmord som skedde på dessa Greker 1924.

  Att jaga nazister från kriget 1939 -1945 det gör man ännu. Och det hålls konferanser om dessa folkmord och krigsbrott. Detta är viktigt och rätt. Men varför överse med vad Turkiet gjort mot sina grannfolk.

  1 milj Armenier mördades
  Mer än en miljon Greker fördrevs från sitt land, och 100 000 mördades i västra Turkiet under denna period
  Kurder förföljs och mördas
  Kristna får inte utöva sin religion och bygga kyrkor
  Man ockuperar halva Cypern och har fördrivit Grekiska befolkningen från sina hem

  Skall vi överse med dessa brott och ge detta land en fribiljett in i EU, och i så fall varför?

  Hur kan man vara trovärdig när man säger att en krigsförbrytare gripen för några dagar sedan det är bra, men alla de som är skyldiga till brott i ovan nämnda fall de skall få gå fria. Är detta rättvisa? Är detta EU:s nya rättvisa?

  Vi är många som vet varför Turkiet enligt den dolda dagordnigen skall in i EU och det är rädslan för att Wahabisterna från Saudi nu verkligen lyckas i Turkiet genom sina enorma mutor och bidrag skall lyckas styra över AKP pariet och Erdogan samt Gul.

  Wahabisterna vill ha makt över det sunnimuslimska Turkiet för att få en större makt från hotet av Shiamuslimerna i Iran och Irak. Men denna storpolitik får inte ge Turkarna någon fribiljett in i EU, för då kommer EU att gå under ganska kvickt.

 40. visionara skriver:

  orglasse

  I samma intervju sade den turkiske intellektuelle att EU gjort fel som lagt frågan om Turkiets inträde i gemenskapen på is, att ”rodret” som styrt skutan Turkiet därmed försvunnit.

  En av dem som ivrigast drivit ståndpunkten att Turkiet – efter sedvanlig prövning – bör välkomnas i gemenskapen, är just Carl Bildt. För detta har han blivit hårt kritiserad.

  Sanning eller konsekvens?

  M v h

  Visionären

 41. Josef Boberg skriver:

  ”Intelligent Wi kommer att drömma i natt
  Intelligenta drömmar som Wi aldrig någonsin drömt förut
  Wi drömmer om att det Är Fred och Frid på Jorden
  Därför att Allas Tanke-intellektuella och Fysiska Krig Är Slut !”

 42. fairymary skriver:

  ……alla krig är slut……..

 43. Helena Palena skriver:

  Olle Munter: Håller med du! Vårt fina land Sverige håller så sakteliga på att förstöras… Flathet var ett bra ord!

 44. soli01 skriver:

  Flathet och även dumhet.:-)
  God natt alla!

 45. Helena Palena skriver:

  soli: Dumhet var ordet! God Natt! Sleep tight!

 46. tnsexton skriver:

  ”Långt vanligare är att det ligger någon national- eller regionalpolitisk konflikt bakom. Och då kan måltavlan mycket väl vara en grupp med samma grundreligion som terrorbombaren själv” skrev Karl H 28/7 3:46.

  Oavsett orsaker till terrordådet måste vi ha klart för oss att offren, döden, lemlästningen och förstörelsen bara är ett medel för att nå ett mål.
  Offren kan vara vilka som helst, var som helst, bara de ger tillräcklig publicitet, skapar TV-inslag och skrämmer fram en opinion.
  Målet är att genom media och opinion påverka politiker och andra beslutsfattare så att de agerar i för terroristerna önskad riktning.

 47. Kachina skriver:

  ”Målet är att genom media och opinion påverka politiker och andra beslutsfattare så att de agerar i för terroristerna önskad riktning.”

  De har lyckats bra när de lyckats få USA att bygga sitt eget fängelse och sin alldeles egna ”Gestapo.”

 48. tnsexton skriver:

  Kachina

  Jag håller med. Vad gäller de spektakulära attentaten 9/11 med efterföljare, var målet med största sannolikhet att skapa en motreaktion av sådan art, dignitet och långvarighet att man verkligen kunde utse USA m fl till ”Den Stora Satan” och få motiv och motivation för en global, långsiktig och målinriktad kamp.

 49. Kachina skriver:

  tnsexton

  Vi får inte ge dem den segern och det beror på oss (USA/EU), hur vi agerar, om vi ger dem den. Gör vi oss till övervakade fångar i vårt eget land, har de vunnit.

 50. Helena Palena skriver:

  tnsexton och Kachina: Hallå! Tänk, om krafter i USA låg bakom 9/11 för att få fram de tankar som ni nu just skrivit under på!
  Ni borde nog kanske läsa på…

 51. tag11 skriver:

  Herr Bildt .

  Som en moderat och en aktiv sådan , förvånas jag ständigt av dina partiska och många gånger
  okunniga uttalanden om Turkiet och dess demokratiska värden .
  Vi har gång på gång bevittnat Turkiets ovilja att erkänna de folkgrupper som de aktivt ansträngt sig för förgöra .
  Än i dagens Turkiet ser vi vägran att erkänna det folk som under detta lands occupation
  lidit så svårt . Att du som en utrikesminister så partiskt och okunnigt uttalar dig om detta är inte bara en stor besvikelse utan även ett godkännande för denna diktatur att fortgå med dess
  etniska rensning av den Kurdiska befolkningen .
  Sverige har under alla år varit det land som aktivt arbetat för mänskliga rättigheter och på bästa möjliga sätt bejakat det folk som under terror liknande förhållanden endast strävat efter det som i var mans liv borde vara en självklarhet , nämligen tala på sitt eget språk och utöva dess egen kultur .
  Har du besökt Kurdistan och bevittnat den dystopi som i dagens Turkiet är ett faktum .
  Jag frågar mig hur du kan uttala dig om Turkiets demokrati på detta sätt , utan att ens ta dig tiden se problematiken och resultatet av dina uttalanden . Du som så kunnigt antog dig världsproblemen under 90- talet , borde tänka på vad dessa uttalanden medför .
  Jag tycker att du skall ta dig tiden att informera dig om situationen för att på detta sätt kunna agera på ett diplomatiskt sätt som kan medföra demokratiska förändringar för vad som idag är världens största minoritet .
  Jag kan endast hänvisa dig till Fredrik Malm för att på detta sätt kunna få dig att inse hur allvarligt denna pro Turkiska syn är och vad dess följder innebär för det Kurdiska folket .
  Hoppas du sätter dina egna intressen åt sidan och följer de normer och värderingar dina
  företrädare så hårt kämpat för , och härmed kämpar för ett demokratiskt Turkiet istället för att prisa den militära diktatur som gömmer sig bakom maktens kulisser i detta land .
  Turkiet är inte ett demokratiskt land och har långt kvar att uppnå denna nivå . Strategin du använder genom att prisa och dela ut diverse priser för deras arbete för demokrati är inte bara en förelämpning mot det Kurdiska folket , utan även en felakatig väg att bemöta denna problematik . Dessa kriterier som Turkiet borde och skall uppnå , är självklara krav som detta land måste implementera .

 52. Kachina skriver:

  helena

  Vi kan inte veta. Kapitalisterna är de enda som varken är nationalister eller kapitalister.

  Vem det än var som låg bakom planläggningen, har de lyckats i sina syften.

  Jo, jag har läst alla teorier ur alla vinklar och finner bara att hela sanningen kommer aldrig att komma fram. Det enda vi kan förstå är deras syfte och det enda vi kan göra är att se till att vi inte genomför det de vill vi skall göra,…….bygga vårt eget fängelse.

 53. Kachina skriver:

  Kapitalisterna är de enda som varken är nationalister eller rasister.

  Så skall det vara. Kapitalister arbetar gränslöst och känslolöst, så länge som pengahögen växer.

 54. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Apropå pengahögen – så är ju åt hållet ca 80-90 % av den bara tomma siffror på dataskärmar – utan verklig värdesubstans, troligast… :-) = idéer i hjärnDatorerna på dom MaktElitare som inbillar sig att det finns en värdesubstans i den åt hållet mer eller mindre ”tomma” högen – i mitt perspektiv sett i vart fall.

 55. armanc skriver:

  Jag tycker att Carl Bildt är en skum typ som jag inte gillar. Varför tycker jag det? Jo det ska jag förklara.
  Sen 1923 när Turkiet bildades har turkarna haft sina möjligheter att demokratisera landet och skapa rättvisa. Först ockupera man kurdernas land och sedan tog deras rättigheter ifrån dom, dem var tvungna att prata turkiska, läsa på turkiska & säga jag är turk varje dag!
  Men, trots det så har kurderna haft tålamod, ett tålamod som än finns idag.
  Sedan Turkiet bildades har kurderna väntat på sina rättigheter, men inget sånt har kommit. Man har väntat på att landet ska bli rättvist och demokratiskt, men inga såna spår finns.

  År 1978, då tyckte kurderna att det var nog, om inte turkarna ville skapa demokrati o rättvisa var dom tvungna att själva ta till det, man skapade partiet PKK som är Kurdistans arbetarparti. Dom ville bidra med demokrati i Turkiet på ett diplomatiskt sätt eftersom det var nåt turkarna misslyckats med, men turkarna vägrade föra diskussioner med PKK, vad skulle man göra då? Det går ju inte att tvinga turkarna att diskutera den kurdiska frågan. Man hade väntat flera år på att turkarna föra diskussioner, men dom vägrar.
  Då var dom tvungna att ta till rättvisan och demokratin genom väpnad kamp, kurderna ville inte att detta skulle fortsätta. Man ville inte ha mer lidande.
  1984 det var alltså då man tog till vapnen, 6 år efter att partiet bildats.

  Tänk dig själv i situationen Carl Bildt, om de skulle våldta din mor, och tortera din far och sedan när du är i skolan så tvingas du säga att du är turk och tvingas sjunga turkiska nationalsången och även få stryk för att du är svensk. Skulle du sitta där och inte göra något åt det? Nej det tror jag inte!
  Idag skyller Turkiet allt på PKK som enligt dem sätter stopp på deras demokratiutveckling, Turkiet hade ca 60 år på sig att skapa demokrati, vart har dem varit? PKK har ju inte alltid funnits? Vem hade stoppat turkarna? Ingen!
  Glöm inte heller att 1991 upphävdes förbudet att prata turkiska i landet, trots det när Leyla Zana 1994, 3 år efter förbudet säger 3 ord på kurdiska i turkiska parlamentet så får hon 15 års fängelse! Man får inte ens 15 år för mord i Sverige! Hur rättvist är det?
  Kurderna ska ha sina rättigheter, dem har bott där i generationer, dem har sin historia där. Men när kurderna tar kampen för frihet så kallas man för ”terrorister”? Hur lågt kan man sjunka? Vem är den verkliga ”terroristen”?

  Carl Bildt använder ordet terrorist varje gång han nämner PKK utan att ens veta varför dom existerar? Carl Bildt smutsar ner Sveriges fina rykte, ett rättvist och demokratiskt land. Att man sedan investera sina pengar i turkiska militären hjälper inte heller. Tycker du verkligen att några kronor mer i fickan är mer värt än ett liv? Tyvärr Carl Bildt, som utrikesminister borde du kunna bättre än det här, jag tappar respekten för dig.
  Carl Bildt, tänk om, tänk rätt! Om inte du och Sverige sätter stopp för det, kommer ingen annan göra det! Våga visa dig, våga visa vad Sverige går för! Ta den rätta vägen!

 56. tnsexton skriver:

  armanc

  Sådan är verkligheten! Allt beror på vilket perspektiv man har. Den enes terrorist är den andres frihetskämpe; vissa uppfattar folkliga protester mot lagligen fattade beslut som ett tecken på en levande demokrati, andra som en skrämmande brist på naturlig respekt för etablerade strukturer och som lagtrots.
  Den turkiska staten uppfattar kurdernas kamp som ett första steg mot bildandet av ett fritt Kurdistan av delar från Turkiet, Irak och Iran och kanske några fler länder och därmed en styckning av Turkiet. Kurderna uppfattar den turkiska politiken som etniskt förtryck, statsterrorism och en kränkning av deras mänskliga och nationella rättigheter.
  Hur man uppfattar världen beror alltså hela tiden på vilken sida av staketet man står.

  Vi som inte är direkt involverade har kanske en möjlighet att se lite mindre känsloladdat på situationen och med typisk svensk ”mittemellanattityd” dels fördöma alla former av politiskt våld, även om vi håller med om de bakomliggande orsakerna, dels tycka att den turkiska statens agerande är en förtryckande överreaktion och att man borde löst frågan sedan länge med förhandlingar och en positiv attityd.

  Världen är inte enkel eller svart eller vit. Hur vi som individer uppfattar den beror helt och hållet på vilka glasögon vi har på oss. I just denna fråga verkar CB bära den pragmatiske EU-politikerns glasögon. Glasögon som focuserar på hur man bäst och snabbast ska öka demokratiseringsprocessen i Turkiet och bana väg för ett EU-medlemskap, trots franskt och tyskt motstånd.

 57. armanc skriver:

  Måste bara få dela med mig en länk som visar hur demokratiskt Turkiet är. I denna klipp får man ta del av hur turkiska ”rättsväsendet” misshandlar kurder som firar Newroz (kurdisk nyår). Dessa människor hade inga vapen som påkar eller annat att hota med. Trots det stormar turkiska ”rättsväsendet” fredliga människor som vill fira sin högtid. Varför?

  En annan fråga till er och givetvis Carl Bildt.
  Vi säger att Sverige hade ockuperats av Ryssland och med det hade saker som:
  Byte av namn och efternamn, från Anders Karlsson till Boris Krakowniev
  Radio på rysska
  Tv på rysska
  Skolan på rysska
  flaggan är ryskt
  Alla gator och städer byts till rysska, typ Stockholm döps om till Povoljie
  svenskar finns inte, utan svenskarna kallas för skogsryssar
  etc
  Skulle svenskarna acceptera detta?
  Skulle svenskarna tycka att det är ok med att bli assimilierade?

 58. tag11 skriver:

  Ibland blindar ens egoism och egetintresse ens moraliska ståndpungt . Herr Bildt du talar om ens frihets kämpe som i andras ögon tolkas som terrorister .
  Du om någon borde vata att Turkiet occuperat Kurdistans mark och genom bland annat dig och nato legitimerat detta . Att du sedan talar om demokratin i denna diktaturstat som påtvingat en assimilering som inte ens kan jämföras med dåtidens apartheit , kan inte tolkas annat än att du genom att vara Sveriges utrikes minister
  härmed godkänner denna politik . Man kan även gå steget längre i ditt fall efter som du delar ut priser just för detta ändamål tolkar jag det som en bejakning av det hela .
  Vänligen rätta mig om jag har fel .

 59. armanc skriver:

  Ja just det, en sak till som ska vara med i min text ovanför tag11.

  Varje dag i skolan skulle man som svensk få säga: ”Lycklig är den som kallar sig ryss”.
  Och den svensk som inte hade Rysslands landsfader uppsatt på väggen på kontoret eller dylikt fick smaka på konsekvenserna.

 60. armanc skriver:

  Något du borde läsa Carl Bildt
  Klicka på länken, tar bara någon minut av ditt liv.
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7530713.stm

 61. mrmhalland skriver:

  armanc :

  Jag förstår att du är Kurd från börden.
  Är det inte lite mycket begärt att Sveriges utrikesminister ska lösa denna gigantiska problematik ?
  Kurder finns ju inte bara i / utanför Turkiet.
  För att Kurder ska få ett eget land (vilket jag verkligen inte missunnar dem) krävs enorma anstängningar från ett stort antal länder.
  Jag förstår din frustration när du läser om utrikesministerns uttalande om Turkiet, men att kräva att Sveriges utrikesminister ska agera på egen hand är orimligt.
  Jag tycker Sverige har tagit sitt ansvar genom att ta emot Kurder som flytt sin region och gett många ett riktigt bra liv i Sverige.

 62. soli01 skriver:

  Är det kurder eller andra som kommit till Sverige och ”gafflar” på som här görs, bör det skickas snabbaste vägen tillbaka. Åk hem och hjälp ert land på fötter igen! Invandringensmotståndana behöver inte lyfta ett finger, för det sköter nämnda personer om själva.

 63. tnsexton skriver:

  soli01

  Och det är ditt sätt att argumentera som gör att det omöjligt att föra en konstruktiv debatt om svensk invandrings- och flyktingpolitik.
  De sakliga argumenten och det sansade samtalet dränks i den typ av drängkammarargumentation du just presenterade med följd att vulgärpropagandan sätter agendan och även de sansade kallas rasister av sina meningsmotståndare.

 64. hillary2 skriver:

  soli01

  jag anser att nya svenskar har lika stor yttrandefrihet som jag

 65. hillary2 skriver:

  tnsexton

  bra skrivet!

 66. armanc skriver:

  mrmhalland

  Klart Carl Bildt inte kan lösa denna fråga själv, men däremot kan han åtminstånne bidra med något än agera puppet åt den turkiska staten, någon måtta får det väl ändå vara när han till och med frå pris av den turkiska staten för sina ”goda gärningar”.
  Håller med dig om att Sverige gjort en väldigt fin sak genom att ta emot flyktingar, så som kurder. Men om det ska ta stopp där, tycker jag att det även skall stoppas när man yttrar sig och agerar intensivt för palestinier, Bosnier etc.. Den dagen Sverige säger, nä, vi tar emot flyktingar och thats It, den dagen kommer inte jag häller begära något från Sverige. Men tyvärr är inte verkligheten sådan…

  By the way, jag är född i Sverige och mina föräldrar kom hit på grund av förtryck och mord på deras släktingar, flydde hit så inte dem också skulle mrldas av den turkiska staten.

  soli01
  Om du fått för dig att jags ka besvara en person som dig med en hjässa som kan likställas med en ankdamm har du kommit hel fel.

 67. mrmhalland skriver:

  armanc :

  Jag håller med om att ett land som Sverige borde engagera sig för alla statslösa människor.
  Vi kan faktist göra skillnad i kraft av att ha varit ett land i fred så länge och i kraft av tidigare diplomatiska framgångar.
  Jag ser motsägelsen mellan vad utrikesminstern skriver och vad du och många andra tänker / känner.

 68. mrmhalland skriver:

  soli01 :

  Nu känner jag inte igen dig.
  Tänk på att dricka mycket vatten i värmen :-)

 69. tag11 skriver:

  Herr Bildt .

  Jag hoppas innerligt att du härmed intar en opartisk roll i denna fråga , och därmed
  kräver demokratiska förändringar samt en acceptans för den Kurdiska befolkningen istället för din tidigare ideologi som rättfärdigar den förgörelse av ett av världens äldsta folkslag .
  Du måste inse att dina ord väger tungt i omvärlden och därmed innebär katastofala följder för ett helt folkslag vid ett felaktigt uttalande .
  Det enda jag som Svensk medborgare begär av dig är att se över din ideologi samt bli en bärare av rättens våg .
  För att därmed inta den diplomatiska och mycket duktiga politiska skicklighet du besitter .
  Persoligen anser jag att ett litet fakta utbyte med din kollega Fredrik Malm (fp ) inte kan ge någon skada utan tvärtom kanske en insikt du tidigare försummat .

 70. soli01 skriver:

  mrmhalland- jag visste att det kan vara riskabelt att skriva det många tänker. Nu spetsade jag till det och t o m tnsexton ramlade på min skrift – ”dränkammarargumentation”. Ok, är det så denna är?
  Jag är oerhört ”sleten” p g a vädret och visst kan det ibland vara kittlande att spetsa till det i överkant. Är du psykolog?:-)

 71. tag11 skriver:

  soli01.

  Detta kanske kommer som en stor chock , men vi skriver till utrikes ministern . Hans roll är att sätta sig in i utrikes frågor .

  Så kanske du gör rätt i att fråga efter en psykolog .

 72. hillary2 skriver:

  soli01 3:31

  nu vet vi vilket kräk du innerst inne är och att du tydligen har kontakt med och talar om främlingsförakt med likasinnade

 73. Josef Boberg skriver:

  Hmmm…. :-) – Apropå kommentarerna ovan – ingen nämnd och ingen glömd – så kom det här osökt upp: ”Det Wi säger om någon och/eller några andra – det säger Wi ALLTID mer eller mindre om oss själva också – och ej alls så sällan minst lika mycket !”

 74. ohlundonline skriver:

  tag11:

  Det är bra och alldeles rätt att Carl Bildts ord väger tungt i världen.

  Bland annat dödades 17 personer på ett torg när kurder sprängde en bomb bland civila.

  Ännu har jag inte sett att någon politiker här i Belgien exempelvis alls brytt sig om detta.

  Däremot tycker jag att det är utmärkt att Carl Bildt faktiskt bryr sig och protesterar, för såhär kan vi ju inte ha det.

  Kurdernas och min anfader var densamme – Esau – efter vilken Jesus tog sitt namn, och han älskade sina bröder, både Jakob och Ishmael.

  Vad saken gäller nu, är att det är oacceptabelt att spränga bomber bland civila på allmänna platser.

  Vi måste som Carl Bildt säger: ”Fördöma detta besinningslösa dödande av oskyldiga människor”.

 75. mrmhalland skriver:

  Nej soli01, jag är inte psykolog.
  Vi har haft många konstruktiva samtal här.
  Ditt uttalande här idag tyckte jag vi kunde skylla på vätskebrist..Håller du inte med ?

 76. armanc skriver:

  ohlundonline

  Nä nu får du väl ändå ta och kamma till mittbenan!
  Dessa 17 personer som dog utav en bomb, du påstår att kurder legat bakom är inget annat än trams. Samma personer som bombade togs fast med bar och gärning i sin bil med spångmedel (exakt av den typ som språngde dessa 17), en hel del annat krigsmaterial och hör och häpna! Dessa hade även sina leg med sig, vad kan ha stått på dem måntro? ja, det var turkiska MIT agenter :)

  Så det kan bli ibland.. demhar till och med ljugit om sin egen historia, hittat på och lagt till en hel del, det får turkiska barn lära sig i skolan, varför ska dem inte kunna spränga hejvilt och skylla på dem onda kurderna? =)

  Ska du komma med något, gör det med stil och fakta som verkligen styrker ditt påstående!

 77. hillary2 skriver:

  sverigedemokraters strategi är att försöka verka salongsfäiga men när de tappar garden ramlar grodorna ur munnen på dem

 78. armanc skriver:

  Du får nog leta mer om du vill att ditt påstående ska tas på allvar.

 79. tag11 skriver:

  ohlundonline.

  Din okunnighet speglar sig i ditt tunnelseende . Detta är den vardag vi Kurder genomgår . Turkiet har genom sitt politiska kemalistiska aggerande skapat ett antal fiender genom åren . En organisation som genomför dessa dåd , utfärdar inte dessa dåd för att sedan afärda all inblandning .
  Du och de som bosatt sig i Sverige borde veta att bevis är det som fäller . Inte en regering som med alla medel försöker förgöra ett helt folk .
  Kurdiska frihetskämpar kämpar för mänskligarättigheter inte för det denna Turkiska regering utmålar den för .
  Med detta sagt bevisar det vilken syn och politik denna Turkiska stat för. Om omvärlden skulle engagera sig att ta reda på fakta och gå till botten med detta , skulle man snart se detta mönster .
  Personligen skulle det inte förvåna mig om inte den Turkiska säkerhets polisen var inblandad i detta dåd , för att skapa större budjet och rörelsefrihet för militärmakten .
  EU har olagligt stämplat en Kurdisk organisation som terrorister detta just för egna ekonomiska intressens skull .
  Just detta har gjort att synen på Kurder blivit mycket partisk , för vi kan inte tillgodo se EU med samma mynt som Turkiet .

 80. hillary2 skriver:

  tag11

  det är inte kriminellt att vara okunnig
  varför ger du ingen litteraturanvisning?
  vad säger du om Orhan Pamuks politiska roman ”Snö”?

 81. soli01 skriver:

  mrmhalland – det var ett tokexperiment av mig och jag tillhör de som har många vänner och bekanta, som är från annat land. Det är inga problem alls. Vad jag ville kolla var om det så fort någon är mot eller vill begränsa invandringen möts de oftast med väldigt kraftigt språk tillbaka. De får heta det mesta och DETTA får vi sluta med. Det blir på en gång ett övertag då. Jag har märkt av detta i debatten och nu har jag det bekräftat av flera här. Inte är det fel att använda kraftuttryck, men vi bör inte kränka folk för att de har en annan uppfattning.
  Medger att jag var rakt på sak, men detta var helt medvetet för att se vad svaren blev och det var givetvis inte uppmuntrande för framtiden om man vet vad som vissa partier har i ryggsäcken. De vinner så det skriker om de bemöts på ett kränkande sätt!
  Jag är orolig om vi inte kan hyfsa debatten när vi pratar om vår invandringspolitik! Varför är vissa mot stor invandring t ex.

 82. hillary2 skriver:

  soli01

  DU bör be om ursäkt för att du idag ville beskära yttrandefriheten
  och repatriera oliktänkande
  DU kan inte gömma dig bakom ”ANDRAS” invandrarfientlighet
  SKÄMS soli01

 83. tag11 skriver:

  hillary2.

  Sant som du säger , det är inte kriminellt att vara okunnig . Men ibland är det kanske vuxnare att ta reda på fakta innan man ger sig in i en debatt .
  Intressant att du tar upp författaren Orhan Pamuk . Hans öde bekräftar mina inlägg till utrikes ministern .
  Om utrikes minstern inte vill lyssna på Kurder eller Fredrik Malm kanske han kan avyttra lite av sin tid till denna författares böcker .
  Jag förstår att utrikesministern inte har tid eller lust att svara på mina inlägg . Det gör inget , så länge Herr Bildt fördjupar sig i den problematik som kretsar runt den sken demokrati han och många andra lurats av .

 84. hillary2 skriver:

  tag11

  Björn von Sydow disputerad socialdemokratisk riksdagsman bl.a.
  hintade mig om ”Snö” – han sade att den romanen hade fått honom att bättre förstå Turkiet….

  och personligen finner jag inget ”fel” att ge sig okunnig in i debatt
  genom att debattera får vi kanske det vi längtar efter – andras erfarenheter och uppfattningar?

 85. ohlundonline skriver:

  tag11:

  Jag är säkert okunnig om både Turkiet och Kurdistan, för jag har aldrig varit där.

  Men jag har sett både död och elände på andra håll och därför kan jag inte låta bli att känna med och beröras av de 17 oskyldiga människorna i Turkiet, som du med ditt stora kunnande förmodar sprängts ihjäl av den turkiska säkerhetspolisen.

 86. tag11 skriver:

  ohlundonline .

  Ytterligare en gång visar sig barnsligheten i dig . Du skriver att ditt kunnande kommer från död och genom denna kan du på ett raljerande sätt se på den erfarenhet jag har som kommer från landet i fråga .
  Jag som upplevt och andats denna ”demokrati” och dess maktspel som lyckats lura större personlighter än dig ,borde med större sannolikhet veta lite mer om detta än vad du antyder .
  Men tack för en debatt , hoppas du inser att det finns en annan sida till den som representeras . Så tack för denna stund , jag kommer inte att skriva till dig mer .
  Jag befinner mig på denna blogg för att med min rätt som medborgare i det Svenska samhället ställa mina frågor till den utrikesminister som jag varit delaktig
  i att välja .
  Så Herr utrikesminister har du inga som helst kommentarer till mina inlägg ?

 87. Josef Boberg skriver:

  ”Intelligent Wi kommer att drömma i natt – kan ske, kanske… :-)
  Intelligenta drömmar som Wi aldrig någonsin drömt förut
  Wi drömmer om att det Är Fred och Frid på Jorden
  Därför att Allas Tanke-intellektuella och Fysiska Krig Är Slut !”

 88. Helena Palena skriver:

  I Amerikas tidningar står det kanske en liten notis här och där att 17 dödats i Turkiet. Folk har inte tid med sånt – dom har fullt upp med att överleva själva…

 89. […] och trakasseras för sina åsikter. Ändå säger vår svenska utrikesminister Carl Bildt att ”Indien och Turkiet är öppna demokratier som Spanien eller Storbritannien eller Sverige”. Tydligen har han ingen koll på läget. I Sverige arresteras inte politiska representanter av […]

%d bloggare gillar detta: