Pessimism eller optimism om Bosnien?

Eftersom det varit balkanskt tema här några dygn kan det kanske finnas anledning att fortsätta även denna dag.

Och nu med Bosnien.

Paddy Ashdown – en av mina efterträdare som s k Hög Representant i landet – har varit på besök i Sarajevo och publicerar i dag en gränsande till uppgiven artikel om landets tillstånd.

Han ser en mer eller mindre omedelbar risk för att landet åter splittras – och undrar om EU har kraften att hålla emot.

Jag är nog snäppet mindre pessimistisk än Paddy i bägge dessa hänseenden.

Att Bosnien på många sätt är en stapplande statsbildning är utan tvekan sant. Medan det finns tecken på att man i den serbiska delen i Banja Luka nu börjat att expandera ekonomin på ett mer systematiskt sätt förefaller det svårt att få den s k federationen i Sarajevo att fungera på ett rimligt sätt – och det trots ojämförligt bättre förutsättningar.

Utan sammanhållande faktorer håller jag helt med om att landet kunde vara på väg mot en ny delning.

Men så länge det som trots allt förenar de olika stridande grupperingarna är önskan att en dag komma med i den Europeiska Unionen tror jag att den risken är begränsad.

Premiärminister Milorad Dodik uppe i Banja Luka vet att Serbien är på väg mot EU – och att hans Republika Srpska bara kan gå samma väg som en del av ett Bosnien med huvudstad i Sarajevo.

Och han vet sannolikt att han måste acceptera att detta medför att denna gemensamma bosniska stat måste kunna leva upp till internationella förpliktelser och göra ett effektivt jobb på ett antal områden.

Att han sedan säkert kommer att titta på Belgien och andra exempel på ytterligt decentraliserade stater är en annan sak.

Avgörande för Bosniens framtid är att dess politiker förmår att se framåt snarare än bakåt. På den punkten finns det dessvärre åtskilligt övrigt att önska.

Men det går inte att bygga en bättre framtid bara genom att älta gamla oförrätter – hur hemska de än må ha varit.

Så jag kan nog dela det mesta av Paddy Ashdowns beskrivning av verkligheten på marken i Sarajevo – men ser den europeiska integrationen som en starkare kraft för att trots allt förhindra att utvecklingen går alldeles snett.,

72 Responses to Pessimism eller optimism om Bosnien?

 1. hillary2 skriver:

  Finns det några planer på hur man ska komma till rätta med alla människor som vill ha tillbaka sin egendom? Min utopi är att staten köper in alla mark och arrenderar ut den eller upplåter tomträtter och låter det enskilda ägandet stanna vid byggnationer på denna mark.
  Det skulle kunna ge en del ”upprättelse” samtidigt som det kanske kunde initiera en ny syn på ägande.
  Jag är inte säker på att enskilda människor bör äga mark eller naturresurser. Bruka dem däremot har jag inget problem med.

 2. orglasse skriver:

  Ja problemen i Bosnien Herzegovina är stora men inget mot det som är nere i Europas anus det vill säga Kosova.

  Här håller jag med Bildt om att ett aktivt aggerande från EU vore bra. Men den mycket bleke Spanjoren som nu är hög talesman för EU:s utrikespolitik är nog inte den vi ska ha några förhoppningar om att han skall kunna lösa någon av dessa knutar.

  Utan att Serbien ges en möjlighet att påverka blir dramat det gamla Jugoslavien en kommande katastrof. Lösningen på Balkan finns hos Serbien. Utan att de får medverka blir allt annat bara övergångslösningar det vet Carl Bildt.

  Kosova som egen stat blir en gangsterstyrd sådan där vissa familjegrupperingar kommer att med sina metoder förlama utvecklingen i detta mycket lilla område som nu Kosova är, för de som vet hur det ser ut där vilket det finns några som gör.

  Det farliga med Kosova är att det bryts ner i bitar som andra lägger beslag på. Och vad gör tror ni Solana kan göra åt det. Han får åka hem till Spanien och äta apelsiner för något annat kan han inte göra.

  Att lösningen finns hos Serberna både i Bosnien samt i Kosova innebär att de måste behandlas på ett annat sätt än de gjort. I detta fall är det USA som genom sina önskemål gjort Serbien till syndabock för allt. Så är det inte Serberna har genom historien farit mycket illa så även under 1990 talet.

 3. Josef Boberg skriver:

  GooodKväll Carl Bildt,

  Dina uttryckta slutmeningar ovan: ”Avgörande för Bosniens framtid är att dess politiker förmår att se framåt snarare än bakåt. På den punkten finns det dessvärre åtskilligt övrigt att önska. Men det går inte att bygga en bättre framtid bara genom att älta gamla oförrätter – hur hemska de än må ha varit. Så jag kan nog dela det mesta av Paddy Ashdowns beskrivning av verkligheten på marken i Sarajevo – men ser den europeiska integrationen som en starkare kraft för att trots allt förhindra att utvecklingen går alldeles snett.” – slut citat.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Paddy_Ashdown

  Tja – personligen kan jag ju bara hoppas på att Du har rätt för Dig – och att Du förmår att ”smitta” många många med förhållningssättet att: ”Det går åt helvete ifall Wi försöker köra bil genom att bara glo i backspgeln” !

  Det är ju exakt samma sak med politik, verkligen… :-)

  Lycka till !

  Ha det… :-) /önskar folkstyres- och folkfreds-vännen Josef med:

  ”Intelligent Wi kommer att dagdrömma i dag – kan ske, kanske…
  Intelligenta dagdrömmar som Wi aldrig någonsin drömt förut
  Wi dagdrömmer om att det Är Fred och Frid på Jorden
  Därför att Allas Tanke-intellektuella och Fysiska Krig Är Slut !”

 4. Helena Palena skriver:

  I det tidigare inlägget har Pravo skrivit en bra genomgång över vad en serb är. En serb tycks vara en som bor i alla delar av Balkan. Inte lätt att fatt det här. Man får omsätta det i svenska termer – det skulle med andra ord vara som om närkingar bodde i vartenda landskap i mellan-sverige.

  Handlar det helt enkelt om makten over områden – om rädslan att inte överleva. Som bekant börjar hästarna bitas när krubban är tom.
  Vem är det som är själve satan i denna soppa? Är det Radovan…

 5. masaz9023 skriver:

  hillary2, jag vet inte hur läget är i Bosnien men jag anser att det sällan är bra att staten står som ägare till egendomar, mark, företag (undantag finns). Priset på en vara eller tjänst ska sättas av marknaden och dess folk inte fullt av staten även om detta innebär dumma handlanden av folket. Tanken är god med att staten bestämmer och driver ett monopol (socialism), staten vet ju bäst och folket som arbetar där har mycket mer kunskap än en person som sett en situation eller nyhet via media. Men varje individ har ju fortfarande ett val och det är individens ansvar att handla rätt.
  Jag kan även tänka mig att om staten ska ansvara för marken så kan den auktoriteten missbrukas p.g.a. eventuell korruption.
  Världen är inte rättvis, varför låtsas om att den är det? eller det kanske den är? Beroende på med vilken semantik man ser på situationen.
  Men nyckelordet i din text var ju faktiskt ”utopi”.

  Hoppas ingen tog illa upp, är bara en vanlig gymnasieelev utan någon vidare kunskap inom ämnet.

 6. hillary2 skriver:

  masaz9023

  tack för din kommentar
  i Bosnien och andra delar av forna Jugoslavien har stora folkförflyttningar ägt rum och många människor bor i ”andras” hus
  jag tror det är viktigt att lösa sådana problem för att människor ska kunna gå vidare och försonas och inte som någon uttrycker det – hela tiden se i backspegeln

 7. masaz9023 skriver:

  Kan nog ligga mycket i det du säger hillary2. Frågan är hur man ska kunna genomföra det på statlig nivå.

 8. ohlundonline skriver:

  Av Psalm 24:1 framgår det att allt tillhör Gud.

  Därför bör kyrkan äga marken.

 9. masaz9023 skriver:

  Sen när blev kyrkan gud?, kyrkan är en plats där folk samlas för att känna gemenskap och tillsammans söka tron.

 10. friherinnan skriver:

  ohlundonline

  Det var en märklig Bibeltolkning.
  Eller vad menar du egentligen?
  Kyrkan…dvs församlingen är väl de som tror på Jesus Kristus.
  Det vill säga människor.

  Ps jag tyckte du var en mullig mansgris eftersom du tyckte att kvinnor skulle klä sig sexigt och med högklackade skor…precis som vi vore några slags utsällningsföremål.
  ds

  MVH

 11. hillary2 skriver:

  masaz9023

  jag tror definitivt inte att människor på egen hand kan lösa dessa tvister
  om regeringen kan utreda och lägga fram lagförslag i parlamentet för att reda upp sådana här basala tvister ges människor upprättelse och staten visar att den inte längre tolerar smash and grab eller korrupta affärer – som när man ”ger bort” andras egendom t.ex.

 12. Kachina skriver:

  ohlundonline

  Inte har Gud instiftat kyrkan. Gud har skapat, ur Gud emanerar, de själar som har besittningsrätt till den här jorden. Ingen äger jorden men alla har rätt att bruka den.

  Inte f-n har Gud börjat jobba som lantmätare och delat ut lagfart på vissa områden. Det där med judar och israels stammar har du totalt missuppfattat, så jag föreslår att du börjar om studierna i första klass. Läxboken i första klass heter ”Vit Magi”, av Alice A Bailey. (Du kan ju efter några årsklasser försöka dig på Blavatsky, men i dagsläget är hon nog för svår för dig)

 13. masaz9023 skriver:

  hillary2, vad som är rätt att göra i den här situationen vet jag inte men jag menar inte att folket ska fatta alla beslut och att staten ska bort, jag förespråkar inte anarkism. Beslut skall tas av staten de är ju experter på ämnet och dessutom representanter för folket. Jag har åsikter om Sverige och tycker att det finns en del paradoxer gällande lagar.

  Du har troligtvis rätt gällande Bosnien situationen, förändringar borde ske på statlig eller överstatlig (EU) nivå.

 14. Pravoslavac skriver:

  Helena: Jag förstår inte riktigt vad du syftar på. Är det den genetiska definitionen du menar? Genetiskt är Bosnienmuslimer, Bosnienserber och Kroater väldigt lika. De kommer från samma ursprung. Det enda som skiljer dem åt är att de vid någon tidpunkt i historien tagit olika religioner. Kroaterna är katoliker, serberna är ortodox kristna medan Bosnienmuslimer tagit till sig Islam. Men det finns inga typiska ansiktsdrag eller så. Det är omöjligt att avgöra om en person är Bosnienmuslim eller Bosnienserb bara genom att titta på utseendet.

  Religionen blir i det här fallet framför allt en ”etnisk markör” för att skilja folkgrupperna åt. Det har inte så mycket med tro att göra, de flesta var innan kriget relativt sekulariserade.

 15. ohlundonline skriver:

  masaz9023:

  Det är sant att vi samlas i kyrkan för att träffa varandra, be och höra det senaste.

  Kyrkan är också en administrativ förvaltningsorganisation, som vi enligt det Nya Tesamentet skall betala 10 procents inkomstskatt till och som med anledning av detta skall hantera folkbokföringen.

  friherinnan:

  Alltså kyrkan är den kristna nationen och mao Staten för kristna.

  För övrigt kan jag inte påverka om kvinnor klär sig säckigt.

  Kachina:

  Gud bokför alla i sin folkbok, se Uppenbarelseboken 20:15, och på samma sätt kontrollerar han jordegendomarna via kyrkan.

 16. mrmhalland skriver:

  ohlundonline :

  Det verkar som att gud har missat att förvalta och fördela jordegendomar i största delen av världen.
  Kan du förklara varför vår del av världen blev så privigilierade ?

 17. masaz9023 skriver:

  ohlundonline, det visste jag inte dock föraktar jag religion smått. Jag anser att det man tror på är väldigt personligt och något som man inte borde blanda in i politik. Det är ju dock inte möjligt då politik är om folket och med folket följer religion. Det som är heligt för mig behöver inte vara heligt för andra så jag tycker inte att man ska ta beslut som rör flera människor baserat på något som är personligt. Jag vet att jag är ute och cyklar om man blandar in siffror om majoritetsreligion i landet och de religiösa partierna har ett visst antal mandat. Jag förnekar inget men jag begär heller inte att andra ska förstå eller tro på det som jag finner heligt.

 18. fairymary skriver:

  masaz9023!

  Så roligt det är att läsa Dina inlägg……så insiktsfull Du verkar vara trots (eller kanske tack vare) att Du är en ung gymnasist…….

  För övrigt gläder jag mig åt att äntligen ha bredband i sommarvistet…inte minst för att jag kan vara med i diskussionen här

  Idag har jag egentligen inget att tillföra ….jo jag vill hålla med om mrmhallands kommentar 5:53…..

 19. Kachina skriver:

  ohlundonline

  Med tanke på de ofattbara grrymheter som begåtts i Guds namn, tror jag inte att Gud vill kännas vid kyrkan, än mindre ge den mandat att fördela marken. De själar som bebor den här planeten har besittningsrätt till jorden i dess helhet. Varken stat eller kyrka har någonsin fått mandat att dela ut lagfart på bitar av planetens yta.

 20. mrmhalland skriver:

  fairymary :

  Hej fairymary, kul att se dig igen.
  Hoppas att du även passar på att njuta av sol & bad (om du har tillgång och intresse av det) eller härliga promenader, trots uppkopplingen.

 21. friherinnan skriver:

  ohlundonline

  Din Bibeltolkning blir märkligare och märkligare.
  Var får du allt ifrån?
  Det du säger står ingenstans i nya testamentet…
  Du predikar mänskliga påfund.
  Vilken församling har satt sådana griller i huvudet på dig?

  MVH

 22. Pravoslavac skriver:

  För att återgå till ämnet för artikeln.

  Det mest oroande med Karadzics gripande är att representanter för Bosnienmuslimerna nu propagerar för att förvandla rättegången mot Karadzic till en rättegång mot Republika Srpska. Haris Silajdzic, en officiell representant för Bosnienmuslimerna, ifrågasatte själva existensen av Republika Srpska efter Karadzics gripande. Han upprepade samma sak till flera medier, bland annat SvT:s rapport:

  http://playrapport.se/#/video/1199880

  Lyssna på Silajdzic i mitten av reportaget – ”Karadzic är gripen, men hans projekt lever vidare i Republika Srpska”. I en annan intervju gick han ännu längre med sin krigsretorik.

  Min poäng är att Paddy Ashdown i sin artikel enbart anklagar Milorad Dodik för den ökande instabiliteten i Bosnien, men Silajdzic’s uttalanden ökar inte direkt stabiliteten de heller. 90-talets tendens att anklaga serberna för allt ont som händer lever vidare.

  Och allt det här innan rättegången mot Karadzic ens startat…

 23. masaz9023 skriver:

  fairymary, trevligt att du tycker så. :)
  Lyssnar man på vad läraren säger så kan man faktiskt lära sig något ibland.
  Kallar mig själv för passionist och när vi diskuterar religion så har jag åsikter om ämnet men jag känner mig så okunnig när jag ser hur mycket kunskap alla besitter här.
  ”tack vare” vet jag inte om jag kan hålla med om, det finns mycket som man går miste om när man är så djupsinnig.

  För att kommentera Kachina och mrmhalland så är min åsikt att det är inte bara religionens fel utan människorna som tolkar den, de som inte kan acceptera att andra tycker olika, de som känner att de måste övertala och strida emot andra människors tro.

 24. mrmhalland skriver:

  masaz9023 :

  Jag har länge resonerat som du, men, jag har kommit till insikten att mullor och ayatollor i Iran har i stort sett oinskränkt makt över till och med hur folk ska tolka sina skrifter.
  Jag tror på intet vis att ”vanligt folk” i Iran har valt detta själva.
  När man nu genom stenkastning mördar 9 människor finns det helt enkelt ingen som besitter kraften / modet att demonstrera mot detta med mindre än att de själva blir stenade till döds.
  Detta får inte fortgå !
  Iran är ju för övrigt ett modernt samhälle med bra utbildningar etc.

 25. masaz9023 skriver:

  mrmhalland, jag är halv iranier, jag har inga band dit mer än att min pappa är därifrån. Jag vet inte hur de resonerar där, däremot har jag länge resonerat att göra vad man tror är rätt eller att ge 100 % för något som man själv anser som betydelsefullt är aldrig fel.
  Dock så tänker folk helt olika och så den teorin brister ganska fort, men makt missbrukare som T.ex Ayatolla Khomeini som du nämner finns alltid. De finns överallt bland oss och jag vet inte vad det grundar sig i, egoism kanske. Folk tänker generellt alltid på sig själva först och det är inget fel i det man ska värna om sig själv. Min poäng är att vissa som får tillgång till makt utnyttjar det för vad de tycker är rätt men de saknar kanske vad vi skulle kalla förnuft vilket gör att de kan se det helt ok att offra människor om de tror att det är rätt.
  Jag tror inte heller att folket hade valt det samhälle de lever i själva om de hade haft kunskapen och varit medvetna om vad man normalt anser som rätt och fel. Men om alla hade miss tyckt så hade allt fallit snabbt men varför gör det inte det då? Jag tror att folket (inte alla) tror att det som de gör är rätt, att det är rätt att stena en tjej som beter sig som vilken kille som helst.
  Kan man övertyga folk att det som de gör är rätt så kan man driva dem till max. (1945) Jag jämför inte på något vis dessa situationer med varandra bara hur man kan lyckas övertyga folk.
  Slutsats: Folk är okunniga och ”makt missbrukare eller ledare eller vad vi nu kallar dem” är smarta men sjuka.

  Det här blev ganska otydligt nu va? Hoppas att ni förstod något av det iaf.

 26. fairymary skriver:

  mrmhalland!

  Ja jag lovar att jag både badar, solar och promenerar. Därtill njuter jag av kära och intressanta människors sällskap, musik i olika former. smultronplockning etc. Hallonen mognar just nu och blåbären är på gäng…….

  masaz9023!

  Jag tror som Du att religionen är missuppfattad i de flesta kyrkor….

  Vad gäller dagens ämne kan jag bara i princip hålla med Carl Bildt om att man bara kan agera i nuet och med sikte på framtiden. Backspegeln kan man alltid lära av….

  Och enligt min mening har vi lärt oss att krig inte leder mänskligheten framåt, inte heller oresonligt hat.

  Att det ska vara så svårt att hålla fred med varann…….att vi ska ha så svårt att förstå att om jag unnar min granne livsrum så gagnar det mig och de mina……..

 27. masaz9023 skriver:

  fairymary, jag instämmer helt.
  Som så många andra i min ålder så finner man religion oerhört irriterande, varför basera sitt och andras liv för ett ”eventuellt” liv efter döden. Lev livet riktigt nu och dö utan någon ånger.

 28. mrmhalland skriver:

  masaz9023 :

  Ja, jag förstår hur du resonerar.
  Jag tycker dessutom att det är ett klokt resonemang.
  Faktum kvarstår dock.
  De mördar sina (och våra) medmänniskor med hjälp av lagar som inte är accepterade av folket.
  Dessa lagar är inte heller stiftade av staten Iran, utan just av religösa fanatiker.
  Allt detta innebär att folk blir förföljda, plågade och mördade för endast religöst ”dravel”.
  Detta gäller definitivt inte endast i Iran, men de har ju varit på tapeten ett tag nu.
  Just nu mördas folk i Indien (många av de skadae / mördade är muslimer) av liknande extrimister.
  Har du några tankar om hur man kan komma bort från denna religösa extremism, om du nu tycker som jag att det är nödvändigt ?

 29. Kachina skriver:

  masaz9023

  Klok människa är du. Med fler som du, finns hopp för framtiden.

 30. masaz9023 skriver:

  mrmhalland, jag tycker precis lika dant som du gällande Iran och lagarna där men man måste försöka tänka sig in i deras hjärnor för att förstå situationen.
  Precis så är det ju inte själva parlamentet som ”styr” över tortyr etc. Jag är lite dåligt uppdaterad gällande läget men de hade en president om jag inte minns fel Khatami (inte längre kanske) sen efterträdaren av Khomeini. ayatolla med litet a iaf. Oppositionen i landet finns nog, men en del i problemet är nog s.k grupptryck och rädslan hos folket som ställer sig emot dagens styre. Ett styre baserat på fruktan är effektivare än ett demokratiskt och humant styrelsesätt.

  Lösningar är nog svåra att hitta men de enda som kan förändra situationen är folket, så kan man nå ut med information och få bort censur så kan tankar och ambitioner växa inom människorna för att sedan sluta i antingen reform men troligtvis revolution.

  Man får nästan tänka att de lever i en ”kupa” isolerade något från omvärlden, från den objektiva omvärlden utan propaganda.

 31. masaz9023 skriver:

  Kachina, tack så mycket dock har jag som så många andra brister. Men att kunna erkänna dem och sedan arbeta mot dem är något som många fler skulle testa.

 32. mrmhalland skriver:

  Fler mord i iran :

  >Det normala förfarandet är att brottslingarna hängs i fängelset men i vissa fall verkställs dödsstraffen offentligt i avskräckande syfte. De senaste veckorna har polisen genomfört en offensiv mot ”omoraliskt beteende”.

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1494425.svd

  Jaja, de är ju som sagt inte det ända landet som är barbariska.
  I samma tidning är det en lång artikel om hur folk behandlas i en av de största provinserna i Kina för att OS-facklan ska passera. Inte heller någon upplyftande läsning.

 33. Pravoslavac skriver:

  Märkligt hur mycket negativa skriverier det är om OS i kina. Jag har inte varit med om maken sedan Sovjet arrangerade sommar-OS 1980. Är det rädsla för Kina som leder till alla dessa negativa skriverier? Svenska tidningar är lite mer balanserade, men brittiska tidningar vräker på så man inte tror sina ögon. Det verkar finnas ett enormt hat mot Kina. Helt omotiverat dessutom. Kina har fört en balanserad utrikespolitik under många år. Något som inte kan sägas om till exempel EU och USA. Det enda problemet med Kina är deras inrikespolitik som lämnar en del övrigt att önska. Men det är ingen anledning att piska upp denna hatstämning mot OS, som dessutom är helt opolitiskt.

 34. sagogryn skriver:

  Jag har på plats träffat många som berättat om Carl Bildt i Bosnien och med så stor längtan och beundran – han är den ende på den post han hade som visade ”guts” och som människor visste att de kunde lita på. Han förstod utsattheten och var aldrig rädd.
  Franske Bernard Kouchner anser mina källor var helt värdelös.
  Ifall nån läser dessa rader.

 35. Josef Boberg skriver:

  ”Intelligent Wi kommer att drömma i natt
  Intelligenta drömmar som Wi aldrig någonsin drömt förut
  Wi drömmer om att det Är Fred och Frid på Jorden
  Därför att Allas Tanke-intellektuella och Fysiska Krig Är Slut !”

 36. Kachina skriver:

  masaz9023

  Du har nog rätt i att de lever i sin glaskupa och det betyder att kraven på förändring måste komma utifrån. Det är därför jag kritiserar de europeiska imamernas tystnad.

  Det är från dem det måste komma, signalerna att de inte tolererar hedersmord och en lagstiftning som skuldbelägger kvinnorna för männens bristande kontroll av sina djuriska begär.

  Imamerna i väst måste öppet ta avstånd från det kvinnoförtryck som ingår i alla de mångskiftande tolkningarna av Koranen. De bör tänka sig för hur Gud/Allah tolkar deras tystnad.

 37. mrmhalland skriver:

  Pravoslavac :

  Jag tar upp Kina-problemet eftersom vi diskuterar hur hårt styrda människor är i olika länder.
  Vi diskuterade Iran, för att de styrs religöst.
  Jag tar upp Kina för att där styrs man totalitärt.
  Om du läste artikeln så såg du att mint tre människor blev avrättade i samband med att Kina införde ”undantagstillsånd” och beordrade ut ett antal människor med order att bete sig euforiskt när flaggan passerade, samtidigt som det var noga planerat var och när fotograferna skulle göra sitt.

  Att vi ska ha OS i Kina har jag inte så många synpunkter på.
  Det blir kanske bra.
  Det jag ville belysa är att det faktiskt inte ALLTID är religionen som förtrycker människor.

 38. Kachina skriver:

  sagogryn

  Jag såg ett TV-reportage från Bosnien där jag drog slutsatsen att antingen är karln dum i huvudet, eller så har han is i magen.

  En världspolitiker som ger sig in i ett flyktingläger i Tchad, där döden och slumpen är syskon, är antingen dum i huvudet eller så har han is i magen.

  Jag tror inte att Carl Bildt är dum i huvudet och jag tror inte att Bernard Kouchner kan övertyga mig om att han är det.

  Det Carl Bildt gjort för Bosnien och flyktingarna i Tchad, skall han ha credit för och ingen skall försöka förringa den insatsen. Jag ser det som hoppingivande att EU:s ledning tagit ordet Somalia i sin mun. Vi får se vad det leder till.

 39. Kachina skriver:

  mrmhalland

  Politik och religion är ett och samma. En tro på något utanför en själv.

 40. Pravoslavac skriver:

  mrmhalland: Jag förstod vad du menade och mitt inlägg var inte menat som kritik mot dig. Under en längre tid har jag varit irriterad över den negativa ”propagandan” mot OS i Kina och nu fick jag skriva av mig lite.

  Jag tycker inte heller om Kinas sätt att förtrycka sina medborgare och utsätta dem för censur. Men de måste ges en chans att arrangera ett bra OS. Kina är ett bra land om man bortser från att de mänskliga rättigheterna inte respekteras fullt ut där.

  Designen av medaljerna är helt fantastisk. Guld, silver och brons är inte universellt. Guldmedaljen har dessutom ett band av vit jade, den finaste sorten. Silvermedaljen har vit-grön jade och bronsmedaljen har grön jade. Dessutom har de guld, silver och brons som gäller i väst. På så sätt har de skapat medaljer som gäller i hela världen, inte bara halva.

 41. mrmhalland skriver:

  Kachina :

  Snarare två olika sätt att utöva makt.
  Med samma resultat.

 42. osciloscope skriver:

  masaz9023

  ”… jag tycker precis lika dant som du gällande Iran och lagarna där men man måste försöka tänka sig in i deras hjärnor för att förstå situationen.”

  Detta är ju hedervärt, men glöm inte att hemmablindheten är allestädes närvarande. Vår ”demokratiska” tillvaro i väst har ingalunda prickfritt protokoll.

  ” … de som inte kan acceptera att andra tycker olika, de som känner att de måste övertala och strida emot andra människors tro.”

  Här måste vi prata om ”dogmer”. Det att ha en tro på en metod, ideologi, religion el statsskick. Det är ingen skillnad i sig att missionera politik eller religion. Båda faller för frestelsen att propagera till massorna/kollektivet. Västvärldens kyrka å hierat (prästerskap) går kädda i casual kläder el kostym och de ses i propaganda/public relation apparaten dygnet runt och i princip i oändligt antal ”kanaler”. Upplevelseindustrin är stor. För att inte tala om resterande samhälleliga förpliktelser som skola, värnplikt (iofs kraftigt vingklippt), traditioner, kultur osv … Det allt hänger på är om det är ”RÄTT”. Om moralen skall dikteras el som du skriver; ”Beslut skall tas av staten de är ju experter på ämnet och dessutom representanter för folket.” Den stora utmaningen är då balansgången mellan att låta sig dikteras av ”expertis”, och att diktera sitt eget liv. Om du skall ”våga” lita på expertisen, måste du då inte ha rikligt med kunskap själv? Om du är okunnig kan du ju inte bedömma om ”experterna” annars gör det där ”rätta”. Detta utgör det ständiga dilemmat i vår tillvaro. Hur långt är du beredd att gå i representationen, där någon annan skall tala/verka för dig? Kan du med gott samvete låta habeas corpus fara å flyga, välkomna Waterboarding och andra ”Bush-vetoed Interrogation methods”, finna precisions-NATO/FN-missiler som moraliskt berättigade för (demokratisk??) spridning av demokrati?

  Vems dogmer följer vi, när vi nu ständigt pratar om ”starka ledare” som de facto innebär att resten är anhängare? Om du låter någon annan vara auktoritär över ditt liv har du försakat att vara det själv.

  Tack för mig (och tack för er jag fört dialog med), jag har orerat klart ;) mer finns på Calles följetång Fri med FRA 2, 3, 4, 5 och några andra.

  Oscar Berven

  “The history of mankind is a history of the subjugation and exploitation of a great majority of people by an elite few by what has been appropriately termed the ‘ruling class’. The ruling class has many manifestations. It can take the form of a religious orthodoxy, a monarchy, a dictatorship of the proletariat, outright fascism, or, in the case of the United States, corporate statism. In each instance the ruling class relies on academics, scholars and ‘experts’ to legitimize and provide moral authority for its hegemony over the masses.”

  Edward Crane

  Och när de ”inre och yttre hoten” skallar i medierna och i parlament och riksdag;

  “Naturally the common people don’t want war; neither in Russia, nor in England, nor in America, nor in Germany. That is understood. But after all, it is the leaders of the country who determine policy, and it is always a simple matter to drag the people along, whether it is a democracy, or a fascist dictatorship, or a parliament, or a communist dictatorship. Voice or no voice, the people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is to tell them they are being attacked, and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same in any country.”

  H Göring

  Osv

 43. ohlundonline skriver:

  mrmhalland:

  Du undrar varför vår del av världen blev så priviligierad.

  Det beror inte på oss själva eller på vad vi gjort, utan på våra förfäder. Gud håller vad han lovat till Israels stammar, se Romarbrevet 11:29.

  masaz9023:

  Du är priviligerad, eftersom du har rötter i olika kulturer. Jag förstår hur du känner det.

  Du kan vara stolt över den iranska kulturen, för den är från början vida överlägsen vår, även om den sedan länge hamnat i händerna på en dålig religion.

  Jag är övertygad om att de iranier, som vill stena de dödsdömda kvinnorna, själva är övertygade om att de är goda och även är övertygade om att de har Guds mandat för sina ogärningar.

  Jag har i mitt liv träffat både nazister och kommunister, som varit de snällaste och hederligaste människor man kunnat finna.

  Vår fiende är inte människor, utan hemska religioner och ideologier, som ingen vågar ifrågasätta. Varje gång Jesus frestades av Satan, citerade Satan Bibeln. Och det är så det fungerar.

  Kachina:

  Du säger att Gud inte vill kännas av kyrkan. Så är det.

  Du har också helt rätt i att politik och religion är samma sak.

  Nästa påve blir den sista, sedan får det Levitiska prästerskapet och Israel full återupprättelse. Men världsspråket blir Latin.

  Jerusalem blir en stad i guld och jorden inträder i en gyllene tidsålder.

  friherinnan:

  Vad är det som jag säger som inte står i det Nya Testamentet?

  Har jag griller??

  Min läromästare är Elijah. Han är född samma år som Gorbatjov och är judisk snickare från Kalifornien, som tjänstgjort som amerikansk marinkårssoldat, innan han började predika ordet.

  Elias förfäder var judiska Tishbiter, som utvandrat till Tyskland och Polen, innan de emigrerade till Amerika. Han sitter på Jesus högra sida i det tusenåriga riket och är ett av de Två Vittnena i Uppenbarelsebokens kapitel elva.

  Du undrar vad min församling är. Jag är vanlig svensk Lutheran. Min pappa var svensk. Min mamma föddes i Belgien 1927, men hennes pass sa Konungariket Grekland.

  Min mormor var katolik och föddes i Kairo av italienskättade föräldrar och min morfars familj i Egypten kom ursprungligen från Rhodos. Jag är Egypten.

 44. masaz9023 skriver:

  Kachina

  ”…det betyder att kraven på förändring måste komma utifrån” ”imamer” (vad är det för något?)

  Håller helt med dig där, om man bevittnar ett mord, tortyr etc. så tycker jag att man har en skyldighet att ingripa. Men egentligen ska man inte blanda sig andra staters affärer, här är det mer frågan om etik och vilket som överväger det andra. Hur sätter man press och visar att man inte accepterar deras handlande? Hur mycket är man beredd att offra för något som egentligen inte angår en själv.

  mrmhalland

  ”Det jag ville belysa är att det faktiskt inte ALLTID är religionen som förtrycker människor.”

  Självklart är det inte alltid religion som är orsaken till alla problem, det finns miljoner sätt att förtrycka folk på och alla är lika hemska. Nu ser vi de här situationerna i ett Globalt perspektiv men faktum är att förtryck förekommer även på regional och lokal nivå. Inte i samma skala och lika inhumant, exempel vet jag inte om jag kan ge men generellt så är det stor utbredning av depression i skolor och bland ungdomar, en del mår dåligt av att gå till skolan kanske p.g.a. eventuell mobbning eller att kraven som ställs är så höga. Det är en lång och plågsam procedur som ska genomgås innan man är klar för arbete och då kommer det nya krav. Om man sätter detta i ett större perspektiv så skulle man kunna säga så att ta hand om ditt egna liv/land innan du börjar försöka förändra andras.

  ”…olika sätt att utöva makt”
  Visst är det så, men det gäller ju allt idag inte bara politik och religion.
  Som ”passionist” så tror jag ändå att religion kan driva folk längre än politik, för mig är min högsta dröm min starkaste drivkraft. Jag är ingen patriot men jag kan inte riktigt förstå hur folk skulle kunna t.ex. dö för politiken eller sin stat. Kanske om man ansluter drömmen i andra saker som landet. (Tex. Jag är beredd att dö för landet då jag försvarar de jag älskar etc.) Men det är säkert möjligt att den drivkraften finns inom folk och för att citera min lärare ”Rätten att rösta kanske är värd att dö för?”.

  osciloscope

  ”Vår “demokratiska” tillvaro i väst har ingalunda prickfritt protokoll.”

  Nej det håller jag med om, T.ex. hur har vi i Sverige behandlat diverse resandefolk genom tiden?
  Men är det fel att ha ambitioner om att förändra tillvaron för andra trots att man inte lever i det utopiska samhället, men som jag precis skrev så tycker jag det är viktigt att man löser egna problem innan man börjar med andras. Jag vet inte om vi som stat har någon juridisk skyldighet att ingripa om de mänskliga rättigheterna inte uppfylls i en annan stat, står det nått om det i FN? Etiskt är ju förstås en annan fråga. På tal om FN och EU vad är poängen med veto, om ett demokratiskt beslut röstas igenom med majoritet så om det beslutet inte gillas av ex Kina gällande FN eller Frankrike i EU så kan de kasta demokratin i pappersinsamlingen?

  ”Den stora utmaningen är då balansgången mellan att låta sig dikteras av “expertis”, och att diktera sitt eget liv.”

  Det jag tänker på är när man hör släktingar klaga på exempelvis regeringen för allt möjligt om ämnen som de egentligen inte har någon aning om. Hoppas att jag missuppfattat dig men du menar väll inte att vi ska ha det som Schweiz med folkomröstningar om allt och om ämnen som folket inte vet vad som är bäst för landet.
  Varför ska jag blanda mig i saker som jag inte förstår och kanske göra mer skada än nytta gällande landets framtid?
  Du skriver ”balansgången” och det håller jag med om, då är det ju individernas ansvar att ta ställning i frågor som de anser sig själva veta bättre än ”experterna” men då kommer vi ju till problemet med människor och deras brist på ärlighet, många tror sig veta mycket mer än de egentligen gör. Men ur ett liberalt perspektiv så är det deras val och då får de väll göra misstag och förhoppningsvis lära sig. (Men så funkar ju inte världen ur ett realistiskt perspektiv).

  ”Om du skall “våga” lita på expertisen, måste du då inte ha rikligt med kunskap själv?”

  Egentligen, men det är ju något man förhoppningsvis tar reda på innan man röstar.
  Man kan ju också tro gott om människor och våga lita på politiker vilket många inte verkar göra längre (Generellt).
  De ämnen som jag anser mig okunnig inom lämnar jag åt ”experterna”.

  Usch vad långt, och säkert oförståeligt också.
  Det var lite mer av mina trångsynta tankar.

 45. masaz9023 skriver:

  ohlundonline

  Jag håller med om att människorna i de olika situationerna och kulturerna tror att det som de gör är rätt. Jag känner dock inget av mina drag till Iran, jag är född i Sverige och kan typ bara ett fåtal könsord på Persiska. Problemet är inte den dåliga religionen utan hur de har tolkat den. Men tänk själva att växt upp med att den är det enda rätta och alla vänner och familjemedlemmar tycker samma sak för sen att ”matas” med propaganda dagligen. Jag kan säga att jag skulle nog inte varit olik dem om jag växt upp där. Skillnaden mellan dem och mig är hårfin, jag gör det jag tror är rätt och jag är beredd att göra eller offra allt för det som är viktigast för mig. Skillnaden är att för dem kanske drömmen heter Allah (stavning?) och för mig ex. Emma. Om någon vill det/den jag anser betyder mest för mig så gör jag allt för att stoppa den säkert nästan lika brutala saker som dem. Är det inte lite samma sak?
  Tror du Nazisten hade varit snäll om du varit jude?
  Men som nazist är han också bombsäker på att det han gör är rätt.
  Jag anser att det viktiga är att man vågar ifrågasätta sina tankar och drömmar för att sedan utvecklas som person.

 46. ohlundonline skriver:

  masaz9023:

  Du säger att du inte känner något drag till Iran. Det är självklart, för din mamma är inte iranier och du är född och uppvuxen i Sverige.

  Men du skall ändå vara stolt över att ha iransk bakgrund.

  De som förgiftade och därmed dödade Alexander den Store var några greker, som inte ville exportera demokratin till andra stater, utan själviskt hålla det bästa för dem själva, och kunna stå bredvid och skratta likgiltigt och känna sig överlägsna, när deras grannar, som exempelvis perserna led under tyranner.

  Men vi måste bry oss om vår omvärld, för motsatsen slår bara tillbaka på oss själva.

  Iran är en del av dig. Det är ditt blod.

  När stenarna snart kastas mot kvinnorna därborta, är det en del av dig som både dödar och dör.

  De svaga personerna i vårt globala samhälle, de som gör fel och inte orkar med sina förhållanden etc, skall inte dödas, utan hjälpas – och särskilt kvinnorna som befinner sig i ett sådant stort underläge i Iran.

  Jag förstår om du inte själv kan påverka situationen i Iran, men världen är liten och i framtiden kanske du själv kommer att ha en dotter eller ett barnbarn, som lever där.

  Du vill väl hennes bästa och att hon skall kunna lämna ett dåligt förhållande om hon exempelvis blir slagen varje dag, utan att hon fördenskull skall stenas till döds?

  Vi måste vara humana och mänskliga.

  Du undrar om Nazisten varit snäll om jag varit jude. Jag var tyvärr själv nazist som ung!

  Det viktigaste för mig i livet var att se till att staten Israel förintades och att arbeta för att varenda jude på jorden dödades.

  Du kan inte förstå hur glad och lycklig jag kände mig, varje gång jag hörde på nyheterna att judar hade dött.

  En del försökte påverka mig genom att ge mig böcker om det andra världskrigets judeutrotningar. Men ju mer det stod att judar plågades, gasades ihjäl och dödades, desto mer njöt jag.

  Som tur var hann jag aldrig bära hand på någon jude.

  Usch, vad jag skäms för mig själv och mitt tonårsjag!!!

  Och Kachina exempelvis, har föreslagit att jag skulle läsa Blavatsky och jag har fått alla andra möjliga förslag genom åren av andra personer.

  Men det som fick mig att inse hur fel jag hade, var det Nya Testamentet och tron på Jesus.

  Den dagen jag stoppade det Nya Testamentet i min bokhylla, åkte Mein Kampf i soporna tillsammans med min tidigare livsuppgift – att se till att alla judar utplånades från jordens yta, eftersom jag trodde att de låg bakom all ondska.

  Denna omvändelse och otroligt djupgående sinnesförändring hade i alla fall hos mig inte kunnat åstadkommas med någon annan bok, eller ideologi eller religion än kristendomen.

 47. masaz9023 skriver:

  ohlundonline

  Jag uppskattar din ärlighet. Jag är inte direkt stolt över att ha gener från Iran, det jag är stolt över är sånt som jag själv uppnår. Och tyvärr så måste jag säga att jag ljög nog lite där, då jag nästan precis upptäckt att min dröm troligtvis blivit krossad. Eller om den alltid varit krossad fast jag inte velat inse det, vill fortfarande inte det. Jag tycker självklart som du att en kvinna ska lämna ett förhållande om hon inte trivs. Jag accepterar eller tänker i mitt fall att om en kvinna är lyckligare med en annan man än mig själv så ska hon naturligtvis vara med honom. Jag kan förstå in lycka som du beskriver om judarna. Inte för att jag på något sätt är nazist utan att jag förstår hur det känns när man närmar sig sina högsta drömmar. Kände det med för nästan 2 månader sedan, det är obeskrivlig energi som frigörs inom en. Att du har förändrats är ju underbart och nu har du kanske hittat något annat som driver dig framåt, men du får som jag acceptera att andra inte förstår eller tycker lika dant som dig gällande religionen. Det viktigaste är ju inte vad andra tycker utan vad som är viktigt för dig.
  Jag offrade allt för min dröm, 2 månader som har varit både de lyckligaste och värsta i mitt liv. Att jag fortsatte att försöka ge allt jag kunde utan att få någon som helst respons utan tvärtom, jag har blivit avvisad och känner mig smått lurad men jag klandrar ingen. Det är ingen annans fel än mitt, jag kände en sak och hon en annan och det kan man inte styra över. Mina känslor vaknar varje morgon med hopp för att sedan mot kvällen krossas och övertas av besvikelse och sorg. Att gå emot vad man känner att man vill av hela sitt hjärta och själ är nästan omöjligt så ni förstår hur det kan vara för människor bundna av drömmar (religion, kärlek, karriär m.fl.). Floder av tårar, blod, knäckta knogar, bort stötande av familj och vänner, väntan nästan varje dag framför datorn (bara för att man inte vill missa när hon loggar in), utbildning och själ är saker som man på en bråkdel av en sekund är beredd offra för drömmen och tyvärr har man gjort det.

  Underbart att se att du hittade en ny drivkraft och jag hoppas att jag gör det samma även om det känns som en omöjlighet. Jag vill inte ge upp, då står jag där utan något ljus som brinner inom mig igen.
  Även om jag kan tyckas veta hur man ska vara och tackla olika motgångar så är allt det där som bortblåst när jag vaknar med lågan och drömmen inom mig. Att jag klarat mig en tid utan någon vinst visar ju att man inte ens behöver bevisa för folk att Gud finns för att få dem att följa minsta vink.

  Lycka till i fortsättningen och kom ihåg att drömmen/drivkraften är bara det inom dig i någon annan så kan det vara något helt annat.

 48. friherinnan skriver:

  ohlundonline

  Din läromästare är Elijah en judisk snickare från Kalifornien?!?!
  Min läromästare är Jesus en judisk snickare från Nasaret.

  Var välsignad

 49. Kachina skriver:

  masaz9023

  En imam är, enligt vad jag fått lära mig, ”föreståndare” för en moské och har stor makt över den lokala församlingen.

  ”Jag vet inte om vi som stat har någon juridisk skyldighet att ingripa om de mänskliga rättigheterna inte uppfylls i en annan stat, står det nått om det i FN?”

  Det juridiken inte klarar arr reglera, hanteras av moralen. Vi har ingen juridisk skyldighet att skydda flyktingarna i Tchad, men vi gör det som vi känner som vår moraliska skyldighet. Åtta kvinnor och en man skall stenas till döds i Iran och jag ser det som min moraliska skyldighet att spotta på deras domare och bödlar, inte ge dem en lugn stund utan med ord som fastnar i deras undermedvetna ”förinta deras sinnen inifrån dem själva”

  De är äckliga kräk och skall behandlas som sådana. Europas imamer är fega stinkande blötdjur och skall behandlas som sådana.

 50. friherinnan skriver:

  ohlundonline

  En fråga till…du uttryckte dig lite oklart.
  Vem sitter på Jesu högra sida och är ett av vittnena?

  MVH

 51. ohlundonline skriver:

  friherinnan:

  Nu skall vi inte vara sådana.

  Elias var min mentor för snart 20 år sedan och han har ett otroligt kunnande och är gudasänd.

  Vad Elias, jag, eller någon annan säger, saknar dock i princip betydelse.

  Du undrar vem som sitter på Jesus högra sida och är ett av de två vittnena.

  Jag säger att det är Elias.

  Men Elias själv hade sagt:

  Be till Herren. Endast han vet, för han är allvetande. Jag vet inte mer än din granne, så mig skall du inte fråga om någonting. Men ber du uppriktigt till Herren så kommer han förklara hur det ligger till och ge dig svar på alla dina frågor.

 52. Helena Palena skriver:

  ohlund: Varför satt han inte på Jesus vänstra sida?

 53. Kachina skriver:

  Jag undrar om det var denne Elias jag delade rum med i Tel Aviv en gång på 60-talet? Han var totalt vilse i pannkakan och pratade som du om det utvalda folket.. Ni är så långt, långt från den verkliga innebörden som man kan vara.

  masaz9023

  Den som en gång älskat,…….kan inte sluta. Det är meningslöst att ens försöka. Men, det är viktigt hur man riktar energin. Kärlek och hat är samma känsla, samma energi riktad åt olika håll. En del börjar hata, andra förbrukar energin i sorg. Som jag sagt tidigare, att minnas är konstruktivt, att sörja är destruktivt. Du har en energi som du måste få utlopp för och om du riktar den rätt, kan det resultera i stordåd inom det område du riktar den.

  Många stora män har börjat från samma grund som du, så var tacksam för den energi du har och försök att rikta den till något konstruktivt.

 54. ohlundonline skriver:

  masaz9023:

  Du säger att du offrade allt för din dröm.

  Jag vet hur det känns.

  Det var modigt gjort och det visar att du är riskvillig och det kommer att betala sig i längden och ge dig ett händelserikt liv.

  Jag minns själv min ungdom och alla otroliga känslostormar.

  1988 blev jag ikappsprungen av en ung kvinna. Hon grät och sa att hon var förföljd av en man och frågade om hon kunde få följa med mig hem och gömma sig några timmar.

  Hon var 20 år, välklädd, söt, blond, såg snäll ut och tårarna strömmade nerför kinderna.

  Det gick bra sa jag förstås, utan att begripa att jag just blivit involverad i en av New Orleans värsta sicilianska maffiafamiljer, som bland annat skeppade radioaktivt avfall till Mellanöstern från amerikanska kärnkraftverk, sponsrade senatorer och drev skumma företag i underhållnigs- och bilbranschen mm.

  Det vore fel att kalla månaderna som följde för händelsefattiga.

  Tjejen själv uppgav att hon var 30 år, men det var bara för att hon tagit identiteten av en annan tjej hon dödat.

  Nåväl, det är onödigt att gå in på alla förvecklingar och otroliga och livsfarliga situationer jag hamnade i, för jag lyckades fly med livet i behåll och led ”bara” materiella förluster samt fick min bostad sönderslagen.

  Försök att ta lärdom av situationen du just gått igenom, jag vet dock hur svårt det är när man står mitt uppe i det hela.

  Själv brukade jag också hamna ur askan i elden, när jag var ung, så jag är nog fel person att ge råd.

  Det kan vara knepigt med tjejer, men runt hörnet väntar det en sötnos på dig.

  Lycka till!

 55. ohlundonline skriver:

  Helena Palena:

  Ser man det från det andra hållet så blir det ju vänster. :-)

  Eftersom Elias är jude och militär borde han sitta till höger. Dessutom är han den av de två vittnena som är mest omtalad i Bibeln.

  Kachina:

  Du skriver underhållande.

  Jag träffade Elias 1989 och då sa han att han predikat i 25 år världen över, så det är inte omöjligt att du träffat honom.

  Elias har en grov röst, han är omgiven av korpar som flyger omkring honom, och han kan hela sjuka människor.

  Han har aldrig några pengar och allt han får ger han omedelbart bort.

  Samtidigt får han själv allting gratis.

  När han tar in på hotell lyckas han övertala personalen om att slippa betala notan. Och han lyckas alltid övertyga någon restaurang om att få äta gratis.

 56. friherinnan skriver:

  ohlundonline

  Du verkar har levt ett spännande liv.
  Skriv en bok.
  Jag lovar att läsa den.

  Men att Elia skulle vara ett av vittnena tvivlar jag starkt på.
  Och att han är omgiven av korpar låter lite illavarslande.
  I och för sig kan dom ju komma med mat enligt Bibeln…men det verkar dom ju inte göra till Elia eftersom han måste äta på resturang.

  MVH

  MVH

 57. ohlundonline skriver:

  friherinnan:

  Jo, mitt liv har varit händelserikt, men det är ingenting jag bett om.

  Det har bara blivit så.

  Eftersom mina föräldrar var konstnärer har jag väl en konstnärlig ådra någonstans, så det kanske vore något – att skriva en bok menar jag.

  Tack för förslaget och att du vill läsa den.

  Huruvida Elias är ett av de två vittnena får vi reda på relativt snart, för han föddes 1931, och en förutsättning för att han skall kunna vittna under 1260 dagar är att Templet har byggts i Jerusalem, enligt kapitel 11 i Uppenbarelseboken.

 58. Pravoslavac skriver:

  Karadzics advokat meddelade idag att överklagan till beslutet att överlämna Karadzic till Haag har postats i absolut sista sekund från en avlägsen postlåda i Karadzics officiella hemland Bosnien. Advokaten meddelar att han ”inte blir förvånad om handlingarna hinner odla skägg och mustasch innan de når Belgrad”.

  Syftet med denna fördröjning är att hålla kvar Karadzic i Belgrad till på onsdag. Imorgon tisdag arrangeras nämligen jättelika demonstrationer för Karadzic och folk reser från hela Bosnien och Serbien för att delta. Arrangörerna har lovat att inga våldsamheter ska förekomma, samtidigt anklagar de Tadic för huliganattackerna som förekommit vid de tidigare demonstrationerna. Nikolic hävdar att Tadic skickat huliganer för att svartmåla oppositionen. Därför har Nikolic arrangerat en gigantisk polisstyrka som ska skydda journalister från ”diktatorn Tadics huliganer”. Nikolic är alltid lika melodramatisk.

  I morgon finns förutsättningarna för en riktig cirkus. Nikolic har gormat om både stormningen av Bastiljen och Obrenovic’s fall inför demonstrationen. Som grädde på moset har Boris Tadics ätt i Montenegro meddelat att de utesluter honom på grund av att han låtit Karadzic (också från Montenegro) gripas. Jag vet inte hur mycket av det här som är seriöst, men Balkan är i alla fall underhållande =)

 59. Helena Palena skriver:

  ohlund: Inget bra svar! Varför är det viktigt att sitta på Jesus/Guds högra sida?

 60. Helena Palena skriver:

  Pravo: Varför är Radovan en hjälte? Är han serbernas okrönte kung?
  Han var ju poet innan han blev politiker – var han lika känd som Evert Taube var hos oss?

 61. Helena Palena skriver:

  Pravo: Har läst på! Här kommer förklaringen till varför Ryssland håller serberna om ryggen.

  Serberna invandrade från karpatbergen i Ryssland till Balkan under åttahundratalet. Mot slutet av 800-talet övergick de till kristendomen, och de första statsbildningarna uppkom hundra år senare längs kusten i dagens Kroatien och Montenegro och sydvästra Serbien.

 62. Pravoslavac skriver:

  Helena: Han är inte hjälte för alla serber. Bara för de radikala, som utgör kanske 20-30% av befolkningen.

  Demonstrationerna idag handlar även om missnöje med den nuvarande regeringen, där beslutet att gripa Karadzic bara är en av omständigheterna. Andra omständigheter är att regeringen Tadic beslutat att rösta igenom ett datalagringsdirektiv som ger staten rätt att övervaka medborgarna och tvingar internetleverantörerna att lämna ut data om e-post och surfstatistik till staten. Detta har gjorts efter påtryckningar från EU, precis som i Sverige. Sen är man missnöjd med att ambassadörerna från de EU-länder som erkänt Kosovos självständighet nu börjar skickas tillbaka. Man är orolig för att Tadic ska släppa frågan om Kosovo, något som inte bara 30% av serberna är emot utan 70-80% är emot.

  Däremot är de flesta för att Serbien ska gå med i EU, men man vill inte göra oändliga eftergifter bara för det. Framför allt är man inte beredd att släppa 15% av Serbiens territorium för att få gå med i EU. Inget annat land har tvingats släppa territorium för att få gå med i EU. Om det till slut står mellan EU och Kosovo kommer man välja Kosovo. Om Tadic försöker välja EU i det läget kommer han att störtas, det är lika säkert som att 1+1 är 2.

 63. ohlundonline skriver:

  Helena Palena:

  Att platserna på Jesus sidor är viktiga framgår bland annat av Matteusevangeliet 20:23.

  Att det är viktiga platser beror på att endast de som segrat får sitta hos Jesus på Hans tron, se Uppenbarelseboken 3:21.

  Den som sitter till höger om Jesus är den som får fienderna nedlagda under Guds fötter, se Hebreerbrevet 1:13.

  Att sitta på de himmelska platserna tack vare Jesus Kristus är sannerligen något eftersträvansvärt, se bl a Efesierbrevet 2:4 – 6.

 64. Helena Palena skriver:

  ohlund: Jag tycker nästan synd om dig! Här kommer du dragande med bibelcitat i parti och minut – men det biter inte på mig för jag tror inte på hela upplägget.

  Anledningen till att höger är så fint i Bibeln är för att man vill sopa undan spåren av vår tidigare tro – tron på Modergudinnan – och samtidigt kasta skit på det eftersom vänster är hennes sida. Hjärtsidan – åt vilket håll man håller barnet när man vyssjar det o s v… Det står till och med att dåren har sitt hjärta till vänster – dåren det är kvinnan det! Precis som om inta alla har hjärtat till vänster. Symbolerna är viktiga när man vill indoktrinera…

  Du får ta och läsa på och släppa din löjliga tro på Jesus – för den leder bara käpprätt åt helvet för människorna på jordens yta. När jag skriver Bibeln menar jag också Koranen!

 65. Josef Boberg skriver:

  HelEna – Du är himla bra på att uttrycka Dig ”rakt på sak”, vekligen… :-)

  Att ”trimma” vanligt folks rädsla – är ju alla religioners (med religion menar jag då också politik”religoner” såväl som penning”religioner” osv) kardinaltecken, tyvärr tyvärr…

  Neale Donald Walsch har en del att förtälja om den saken på

 66. ohlundonline skriver:

  Helena Palena:

  Lösningen på alla våra problem är inte politiska utan andliga.

  Evangeliet är det enda som kan befria oss från djävulens fjättrar och våra sjaskiga tankar.

  Jag sårar hellre någons känslor med mina Bibelcitat, än medvetet är med och leder dem in i helvetet.

 67. Helena Palena skriver:

  Josef: Hel och Ena är ju bara för bra…

 68. Helena Palena skriver:

  ohlund: Den som sitter till höger får fienderna nedlagda – men du hör ju själv vilken uppmaning till strid och krig det hela är!!!

 69. soli01 skriver:

  Ja, se vad religionen och politiken kan ställa till med. Vi bör givetvis vara hel och ena.:-)

 70. ohlundonline skriver:

  Helena Palena:

  Ja, varje dag är ett krig mot ondskan, och min Gud svävar över Jerusalem med draget svärd.

  Men för att återvända till Elias. Hur tänker en profet egentligen?

  Bland annat vimlar det av rörigheter och missförstånd, för en profet är inte Gud.

  Elias tolkar världen och exempelvis mig på ett helt annat sätt än vad jag själv gör.

  Allt som inte är exakt som han själv vill brännmärker han å det skarpaste, men han vet ändå att han är ett intet och att Gud kan ingripa när som helst och vända på sakerna.

  Meningen med profeten Elias är att visa att Jesus är reell och att Konungariket är på väg in.

  Det är också en varning och en uppmaning till oss att söka Gud som aldrig förr.

  Är Jesus Messias, såsom det står skrivet i det Nya Testamentet, och vilket jag tror, då har Elias rätt, och då drabbas många av evig fördömelse.

  Jag har aldrig i mitt liv träffat en kyligare och argare person än Elias.

  Gud har sänt Elias för att sätta en sådan oerhörd skräck i människornas hjärtan för Israels hämndlystne och blodtörstiga Gud Kristus, vår Esau, att det inte är konstigt att människorna jublar den dagen Elias dödas, se Uppenbarelseboken 11:10. Men resten vet vi om vi kan läsa innantill…

  Visst vill Jesus demokrati och fred, men det är absolut frågan om militär demokrati och militär fred, där Han och Hans följeslagare har all makt, för i egenskap av Gud allsmäktig vill han inte dela strålglansen med någon annan.

  Detta är kristendomen, tro inget annat och Jesus är på ingående….

  Antingen kan man tro på Jesus för att man vill ha evigt liv, men jag tycker att det är bättre att tro på Jesus för att slippa evig fördömelse.

  En del tror på Jesus för att de älskar Gud, vilket i och för sig är lovvärt. Men jag tror på Jesus främst för att jag hatar Satan.

 71. Helena Palena skriver:

  ohlund: Din Gud är ondskan och Jesus har psykopatiska drag!
  Världen behöver något bättre att tro på!

  Du är ju hjärntvättad – och det värsta i denna soppa är ju att du tvättar din skalle själv med den ihopkokade religiösa sörjan!

 72. ohlundonline skriver:

  Nej, Helena.

  Jesus har all makt på jorden och i himlen, se Matteusevangeliet 28:18.

  Det finns varken en annan eller en bättre Gud.

  Han bryr sig inte om vi lever i Sverige, i USA, i Libyen, i Saudi-Arabien, eller i Kurdistan.

  Han vill bli dyrkad som Gud och vägrar att dela makten med någon annan.

  Dock har Jesus en oplockad gås med oss människor, för Han minns hur Han behandlades för 2000 år sedan, av präster, av myndighetspersoner, av soldater och av oss vanliga människor – och det är inte bättre idag.

  Jesus sa: ”Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt och ödmjukt hjärta, så skall ni finna vila för er själ. Mitt ok är skonsamt och min börda lätt”, se Matteusevangeliet 11:29 – 30.

  Resultatet av Jesus återkomst blir en guldålder för oss människor.

  Att göra uppror mot Gud och slåss mot Honom är bara fåfängt och rent av dumt, se exempelvis Uppenbarelseboken 6:15 – 17, 14:20, 19:19 – 21 och 20:15.

%d bloggare gillar detta: