Nyval eller ej i Indien?

När detta skrivs har den viktiga debatten inför den viktiga förtroendeomröstningen i Indiens parlament Lok Sabha redan inletts.

Om Manmohan Singhs regeringen förlorar den voteringen går landet mot nyval. Med kraftigande stigande priser på mat och energi kommer det inte att bli lätt för det regerande kongresspartiet.

Krisen har utlösts av att det indiska kommunistpartiet har undandragit regeringen det stöd den hitintills varit beroende av.

Och orsaken till det beslutet är överenskommelsen mellan Indien och USA om samarbete med utvecklande av den fredliga kärnkraften – ett avtal som varit kontroversiellt från många utgångspunkter.

För kritikerna i Indien för detta avtal landet alldeles för nära USA och underminerar den suveränitet man vill ha på det nukleära området. Därför går kommunisterna nu samman med den mer nationalistiska oppositionen för att fälla regeringen och fälla avtalet.

Men det förefaller trots allt finnas en chans att regeringen klarar morgondagens omröstning.

Då skulle man ha frigjort sig från kommunisternas bromsande inflytande och kunna genomföra ett antal viktiga liberaliserande reformer innan de val som i alla fall måste komma i maj nästa år. Den indiska ekonomin behöver ytterligare liberaliseringen för att fullt ut kunna frigöra sin potential.

Och det finns i grunden ingen anledning varför inte Indien över en längre period skulle kunna uppvisa kinesiska tillväxttal. Man är nästan där – men inte riktigt.

Avtalet med USA innebär att Indien får tillgång till bl a bränsle till sina kärnkraftverk i utbyte mot att man accepterar IAEA-kontroll på en betydande del av sitt program och de facto accepterar att fortsatta provsprängningar av kärnvapen inte skall ske.

Landet tar ett betydande steg in i den globala s k icke-spridningsregimen – enligt inhemska kritiker ett alldeles för stort steg.

Men i dag går landets kärnkraftverk på halv effekt därför att man saknar bränsle. Och landet behöver elektricitet – producerad på ett sätt som inte ökar utsläppen av koldioxid.

Så det finns all anledning att följa den viktiga debatten och den viktiga omröstningen i New Delhi.

8 Responses to Nyval eller ej i Indien?

 1. Josef Boberg skriver:

  GooodMorgon Carl Bildt – och alla andra med för den delen,

  Dina uttryckta meningar ovan: ”Men i dag går landets kärnkraftverk på halv effekt därför att man saknar bränsle. Och landet behöver elektricitet – producerad på ett sätt som inte ökar utsläppen av koldioxid.” – slut citat.

  Tja – det är ju det ”pappegojiga” förhållningssätt till CO2-utsläpp – som ju IPCC = FN = Al Gore marknadsför med sådan framgång, tyvärr tyvärr… :-)

  I mitt perspektiv sett – så kan mänsklighetens CO2-utsläpp i viss grad minska effekten av att Solens aktivivitet kommer att minska = att klimatet på wåra breddgrader kommer att bli kallare om några få år. Mer om det här på
  http://josefboberg.wordpress.com/2008/02/23/co2-fragan

 2. soli01 skriver:

  Att det är kommunister som idkar bromsklossar är inget nytt. Illa om Indiens kärnkraftsprogram – som ligger i framkanten – inte får utvecklas enl de riktlinjer som dragits upp. Har förresten svenska politiker studerat deras utmärkta lösningar när det gäller ”säker” kärnkraft.
  Josef – du är en verkligen en skärpt man och att du i mina ögon – även öron – har rätt blir inte sämre för det.:-)

 3. Bo W. Höglund skriver:

  Som en enkel komplettering till Josefs uttömmande redovisning ovan:
  Med risk för att verka tjatig – bifogade länk är anpassad till svenska förhållanden men verkar, trots det, vara MYCKET svårbegriplig för, inte bara de som lever på att hävda motsatsen – journalistkåren, utan även det politiska etablissemanget!
  http://bubblare.se/movie/the_great_global_warming_swindle_swedish_version_part_2

 4. Josef Boberg skriver:

  Taaack – Soli01 och Bo W Höglund för Er goa support i CO2-frågan.

  Personligen tror jag ej att det kan ”tjatas” för mycket om att IPCC = FN = galjonsfiguren Al Gore är ute på åtta famnars djupt vatten – utan att kunna simma – i klimatfrågan.

  De facto är det ju så att FÖRST kommer temperaturhöjningen – och sedan kommer som en effekt av det en ökad CO2-halt – ingenting annat ! Temperaturhöjningen i sig står Solen för – ingenting annat !

  Hur faen IPCC = FN = Al Gore kan hävda att först kommer ägget (= ökad CO2-halt) och först därefter kommer hönan (= temperaturhöjningen) övergår i vart fall ALLT av mina intellektuelle förståndsgåvor – men tydligen ej många många andras, tyvärr tyvärr… :-)

  Huruvida Carl Bildt fullt ut har gått på den här den globala BankingLigans ”klimatNit” eller ej – är jag ej riktigt klar över… :-)

 5. ollemunter skriver:

  Indien och nu Kina inför OS. Jag vet inte vilket av dom som förstör miljön mest, men jag chansar på Kina, vilket vi också har sett på dom senaste bilderna från Peking. Här byggs inga rondeller inte och vägarna är raka och minst 4-filiga i bägge riktningarna. Koldioxiddimman ligger tät över mångmiljonstaden och nu försöker man hejda det genom att minska biltrafiken och stänga ner fabrikerna. Det ska bli ytterst spännade att se om dom lyckas, för dom har ju lovat.

 6. Daniel Magnusson skriver:

  Hej Carl. Finns det fler länder som har avtal med USA för fredligt kärnkrafts användande? Detta låter som ett mycket intressant framarbetat förslag och helt rätt i tiden! Tack för trevlig läsning

 7. hillary2 skriver:

  Mycket bra att kommunistpartiet gått ur regeringssamarbetet.
  Indisk regering bör nog tänka till både en och två gånger innan man låter sig göras beroende av leveranser av uran från USA. Är det möjligen ”krigsbytet” från Irak som ”sålts” till Canada som de tänker erbjuda Indien??
  För IAEA inga egna förhandlingar med Indien?? Har storebror tagit över IAEA också? Vill man minska spridningen av kärnvapen från USA´s sida bör man nog rusta ner själv först OCH ändra sin utrikespolitik dvs. inte utöva någon form av utpressning eller ”dammsugarförsäljning” där det finns två alternativ ”att köpa” -antingen den ena eller den andra….

 8. Kachina skriver:

  ”Men i dag går landets kärnkraftverk på halv effekt därför att man saknar bränsle. Och landet behöver elektricitet – producerad på ett sätt som inte ökar utsläppen av koldioxid.
  Så det finns all anledning att följa den viktiga debatten och den viktiga omröstningen i New Delhi.”

  Sverige behöver ingen elektricitet, för här är det tyst, alldeles för tyst. Men det är klart, vi har ju stearinljus.

%d bloggare gillar detta: