Glädjande besked från Belgrad

Sent i kväll kom meddelandet från det serbiska presidentkansliet i Belgrad att Radovan Karadzic har arresterats.

Självfallet är detta ett utomordentligt glädjande besked. Jag upplevde själv hur frustrerande det var att han inte kunde ställas inför rätta omedelbart efter det att kriget i Bosnien hade avslutats.

Nu visar en ny serbisk regering vilja och handlingskraft när det gäller att leva upp till sina internationella och europeiska åtaganden.

Jag hoppas att det nu skall vara möjligt för FN:s krigsförbrytartribunal i Haag att relativt snart inleda den så länge efterlängtade rättegången.

136 Responses to Glädjande besked från Belgrad

 1. ohlundonline skriver:

  Krig är hemskt och av vad jag läst i media har Karadzic gjort sig skyldig till många hemskheter.

  Serbien har dock historiskt sett varit i det otacksamma läget att behöva försvara Europa från utomeuropeiska invasioner.

  Haagdomstolen kommer säkert att förklara Karadzic skyldig till folkmord. Och juridiskt är det också riktigt.

  Men lika säkert kommer i sådana fall Europas relation till Ryssland ytterligare försämras, men det blir USA som får betala priset.

  Ahmadinejad sitter nu i Guldsits, jämför med Hesekiel kapitel 38 och 39.

 2. […] Bildt var snabb att kommentera gripandet av Karadzic på sin blogg. Självfallet är detta ett utomordentligt glädjande besked. Jag upplevde själv hur frustrerande det var att han inte kunde ställas inför rätta omedelbart efter det att kriget i Bosnien hade avslutats. […]

 3. dunjaluk skriver:

  Glädjer mig oerhört… hoppas att allt kommer fram också din roll i det hela. Och att du blir rentvåd.

 4. swehack skriver:

  ja det är en bra dag för alla bosnier, många av mina vänner var tvugna att fly från deras hemland på grund av rädsla för sådana här personer, inte bara radovan

  men jag undrar dock om carl bildts lättnad är äkta, så mycket rykten som gått runt om vapenhandel och utnyttjande av oljekontakter från hans sida, han är fan inte bättre än de där krigsförbrytarna, bara att han gör sin skit i styrelserum och har inte blivit tvungen till att ta en annan människas liv än

 5. Helena Palena skriver:

  Nu blir väl Radovan snaggad i finkan! Kanske lika bra för han har sån ostyrig kalufs! Mittbena och långt hår – det är ingen hit på en karl!
  För övrigt var han väl bara patriot och gjorde som andra patrioter i krig – försvarade sitt territorium.

 6. Pravoslavac skriver:

  Vad Karadzic gjorde var mycket större än någon av er kan förstå. Han var den ENDA personen i hela Europa som gjort något på marken för att hindra Islams utbredning över Europa. I andra länder välkomnar man Islam med öppna armar och kastar frivilligt bort sin kultur och historia som förfäderna kämpade för. Det är tragiskt att se Serbien, Europas sista utpost, gå under och sväljas av USA och EU.

 7. tsolin skriver:

  Detta, Pravoslavac, är ren och skär idioti. Du borde skämmas för denna typ av påståenden.

  Karadzic skulle alltså varaen hedervärd person för att han var ”den ende som gjorde något för att hindra Islams utbredning över Europa”.

  Vilket fullkomligt skamlöst påstående. Den extremistiska politik som Karadzic förde och inspirerade serberna till ledde till massivt lidande, enorm flyktingströmmar och till det värsta massmordet i Europa sedan kriggsslutet 1945 (Srebrenica 1995).

  Resultatet av detta? Ett multietniskt Bosnien har idag blivit en icke-fungerande stat och där, i den ena delen (den muslimsk-kroatiska delen) Islam breder ut sig som aldrig förr.

  Islam hade inte haft en chans i Bosnien om inte kriget varit. Efter det enorma lidande bosnjakerna utsattes för under kriget flyr man nu en masse till relegionen – d.v.s. Islam – samtidigt som islamska länder (Saudiarabien, Iran etc) pumpöar in mängder av pengar. Detta är Karadzics ”bedrift”.

  Karadzic har kanske aldrig med egna händer dödat någon. Men denne poet och psykiatrier inspirerade och ledde sitt folk till fasnasfulla brott och bär självklart skulden för detta, liksom de nazistiska ledarna gjorde på sin tid.

  Jag hoppas han döms till ett långt fängelsestraff och att han får sitta livet ut och begrunda sina brott.

  Pravoslavac, som jag tycker emellanåt haft balanserade och intressanta inlägg, har här totalt spårat ur.

 8. actaestfabula skriver:

  Mycket glädjande att Karadzic frihetsberövats och tagits i förvar.
  Förhoppningsvis befinner han sig snart i Haag.

  Arresteringen av Mladic är säkert inte långt borta. Så snart förhandlingarna med de tongivande inom krigsmakten är klar kommer han också att vara på väg till Haag.

  Det serbiska folket är att gratulera.
  Och välkomna in i EU där serberna, är jag övertygad om, kommer att delta konstruktivt och bestämt för regionens framtid, ja för hela EU’s bästa.
  Ett Serbien med självkänsla, utan de destruktiva krafterna, är en tillgång.

 9. Pravoslavac skriver:

  tsolin: Så du menar att det var Karadzic’s fel att Izetbegovic hyrde in arabiska legosoldater som blev kvar efter kriget och nu sprider sin extrema Wahhabitiska form av Islam i Bosnien?

  Karadzic gjorde ett stort fel och det var att han inte skrev under Vance-Owen planen 1993, vilket inte bara skulle förkortat kriget, förhindrat lidande, utan även skulle varit mer fördelaktigt för Bosnienserberna än Daytonavtalet blev.

  Jag hoppas i alla fall att rättegången mot Karadzic sätter strålkasterna på Al-Qaidas roll i Bosnienkriget. Något som media varit väldigt tysta med att skriva om hittills.

 10. ohlundonline skriver:

  tsolin:

  Jag förstår din kritik mot Pravoslavac, men jag förstår honom också.

  Den dagen man skär tungan av svenskarna för att de pratar svenska istället för arabiska och måste byta familjenamn varje generation av rädsla för repressalier, bara då kan Svenne fatta vad det är frågan om.

  Tack vare Serbien och Ryssland har Sverige dock förskonats från detta.

 11. Kachina skriver:

  tsolin

  Jag har samma uppfattning som dig i sakfrågan. Pravo har tydligen reagerat känslomässigt. När han får tänka efter en stund, kanske han inser faktum, Karadzic öppnade porten till Europa åt islam.

 12. tsolin skriver:

  Pravoslavac:

  Alldeles riktigt är att arabiska legosoldater och även en stor mängd frivilliga från islamska länder kom till Bosnien under kriget för att slåss på den muslimska sidan. En del av dem fick bosniskt medborgarskap och blev kvar i Bosnien. Det internationella samfundet har, efter Dayton, i många fall berövat dem detta bosniska medborgarskap.

  Men VARFÖR togs muslimska krigare till Bosnien? Ställ denna fråga i stället!

  Naturligtvis därför att bosjnakerna var huvudoffren i kriget – inte de enda offrren, självklart, men huvudoffren. Att inte medge detta är att relativisera ondskan.

  På den bosnisksserbiska sidan fanns mängder med vapen som man fick från den jugoslaviska armén och man fick massivt hemligt stöd från Belgrad (organiserat bl.a. av säkerhetstjänsterna i Belgrad) , som betalade löner till bosnisksserbiska officerare och såg till att vapen och ammunition fanns tillgängligt för bosnienserberna. Kroaterna fick hjälp av den stora diasporan i Europa att smuggöa in och att köpa vapen. Muslimerna var rätt utlämnade.

  Som sagt; utan Kardzics och de serbiska (och kroatiska) nationalisternas förödande politik i Bosnien hadealdrig islam fått det fotfäste där som det nu har.

 13. ohlundonline skriver:

  Människan kan vara en väldigt grym varelse.

  Därför är det viktigt att förstå att vi inte slåss mot kött och blod, som det står i Efesierbrevet 6:12, utan mot taskiga andemakter och ideologier.

  Att Karadzic nu ställs till rätta kan förhoppningsvis öppna för att allt barbari belyses och avskaffas.

 14. ohlundonline skriver:

  ställs inför rätta skulle det stå

 15. Pravoslavac skriver:

  tsolin: Jag är enig med ditt inlägg kl.10:17. I mitt första inlägg skrev jag lite för snabbt utan att tänka efter, som Kachina mycket riktigt observerade.

  Det ska bli mycket intressant att följa denna rättegång. Milosevicrättegången kastade mycket nytt ljus över Kosovo. Jag hoppas att denna rättegång kastar lika mycket nytt ljus över Bosnien.

 16. Pravoslavac skriver:

  Första observationen jag gör är att Richard Holbrooke kallar Karadzic för ”Europas Bin Laden”. Då får jag påminna Mr.Holbrooke om att Bin Laden faktiskt befann sig i Bosnien under kriget och att ett Bosniskt pass utfärdades åt honom. Det var Bin Laden själv som såg till att de arabiska ”volontärerna” kom till Bosnien med uppdraget att döda serber. Karadzic och Mladics styrkor stred MOT Bin Ladens styrkor. Bokstavlligen, och detta vet Holbrooke mycket väl eftersom han själv var inblandad. Faktiskt borde Holbrook själv skickas till Haag tillsammans med Madeleine Albright, Bill Clinton, Tony Blair, Wesley Clark och de andra krigshetsarna som är ytterst ansvariga för kriget i Kosovo och delvis även i Bosnien. Om de är oskyldiga har de inget att dölja.

 17. knightone skriver:

  Härligt!

  Ännu en socialist till rakning.

 18. tnsexton skriver:

  Det vore intressant att få del av Knightones definition av en socialist.
  Läser man hans inlägg verkar den vara något i stil med:
  ”Person som på ett eller annat sätt ifrågasätter eller framför kritik mot alliansregeringens politik eller mot USA:, nu eller i svunnen tid. Begreppet har ingen som helst koppling till politisk eller ideologisk hemvist utan är helt knutet till målet för vederbörandes kritik eller ifrågasättanden.”

 19. chiros skriver:

  Pravoslavac och alla andra:

  Religionsfrihet är en av de absolut mest grundläggande förutsättningarna för ett civiliserat samhälle. Skäms! alla som inte erkänner sig till denna grundprincip!

 20. soli01 skriver:

  En socialist är i grunden skapare av facismen. Bara att läsa på! Är väl ingenting att eftersträva?

 21. Pravoslavac skriver:

  chiros: Då får du börja med att skicka ditt ”skäms” till radikala muslimer. Som du kanske vet säger Koranen att det är en muslims plikt att omvända alla han möter till Islam. Den som inte omvänder sig efter upprepade övertalningsförsök ska dödas. Detta står i kapitel 9, vers 5. Moderata muslimer följer inte denna uppmaning, men det gör de radikala. På Balkan kallas de Wahhabiter. Tycker du att det är bra att införa sådan radikalism i Europa? Du ska inte tro att dessa radikala islamister är toleranta mot andra religioner. Moderata muslimer däremot, som accepterar att leva tillsammans med människor från andra religioner har jag ingenting emot.

 22. carlnorberg skriver:

  Här saknas tydligtvis inte några brister i debatten.

  De individuella friheterna med rätten till att känna sina egna känslor, innehåller tillräcklig information för att absolut fastställa vad som är möjlig politisk ordning.

  Vidare så är etableringen av det sociala samhället och den faktiska omständigheten att den mänskliga individen inte kan reproducera sig hermafroditiskt, utan måste vara i flertal, en grund för vilka politiska förutsättningar som råder.

 23. spanaren skriver:

  Den regering i Belgrad som till sist USA/EU/NATO
  med gemensamma ansträngningar fick installerad
  har nu börjat leverera ”enligt order”. När kommer det
  serbiska erkännandet av ”Kosova” och uppsägningen
  av energiavtalet med Ryssland med omläggning till
  USA:s Nabuccoprojekt? Vad var priset för SPS?
  En intressant detalj för fortsättningen är att MUP
  frånsvär sig allt ansvar för arresteringen av Karadcic.

  Intressant så tillvida – vad händer om ett
  försök görs att gripa Mladic som tydligen åtnjuter
  beskydd av serbiska militären? Finns möjligheten att det blir
  en militärkupp som stöds av den hälft av det serbiska
  folket som röstade på Kostunica och Nicolic?
  LDP-ledaren Jovanovic är Serbiens motsvarighet till
  Sakasvilij i Tblisi och Yusjenko i Kiev – Bush vasall.
  Näste regeringschef?

  Västvänliga serbiska B:92 har en sammanställning av
  de politiska reaktionerna i Serbien som kanske kan vara
  intressanta som ett sätt att skapa balans i rapporteringen.
  Finns risken att som SRS Vucic förutspår att Serbien går
  under som självständig nation?

  http://xs4.b92.net/eng/news/comments.php?nav_id=52105#hrono

 24. spanaren skriver:

  Rättelse:

  Texten i mitt inlägg avser artikeln ”Politicians comment
  Karadzic arrest” inte bifogade insändarsida som är
  intressant i sig och visar de stora åsiktsskillnader
  som finns bland serberna (bortse från de uppenbarligen
  albanska inläggen)

 25. osciloscope skriver:

  Pravoslavac

  ”Moderata muslimer följer inte denna uppmaning, men det gör de radikala. På Balkan kallas de Wahhabiter. Tycker du att det är bra att införa sådan radikalism i Europa? Du ska inte tro att dessa radikala islamister är toleranta mot andra religioner. Moderata muslimer däremot, som accepterar att leva tillsammans med människor från andra religioner har jag ingenting emot.”

  Du menar såhär?

  Moderata demokrater följer inte denna uppmaning, men det gör de radikala. På Capitol Hill kallas de Neocons. Tycker du att det är bra att införa sådan radikalism i Europa? Du ska inte tro att dessa radikala demokrater är toleranta mot andra ideologier. Moderata demokrater däremot, som accepterar att leva tillsammans med människor från andra ideologier har jag ingenting emot

  oscar berven

 26. tnsexton skriver:

  USA:s, NATO:s och EU:s makt och inflytande måste vara enorm. Man installerar regimer efter eget godtycke i Serbien, Georgien och Ukraina. De av respektive lands parlament utsedda regeringscheferna, eller av folket valda presidenterna är Bush vasaller.
  Då de börjar genomföra det de gick till val på ”levererar” de vad vasallens länsherre har beställt.

  Nog för att USA/EU har uttalat klara preferenser vad gäller utvecklingen i vissa länder och nog för att man både politiskt och ekonomiskt verkat för en viss politik, nog för att man vad gäller Georgien ger militärt bistånd, men ”vasaller”, ”installerade regimer”, ”leverera enligt order”? Stöd, moraliskt, ekonomiskt och militärt innebär inte med automatik att länderna förvandlas till lydriken utan egen vilja.
  Samtliga nu omnämnda regeringar har sprungit ur allmänna val som, enligt oberoende valobservatörer kanske inte varit perfekta men i alla fall fullt godkända. USA och EU måste ha lyckats att köpa en stor del av valmanskåren som dessutom reducerats till viljelös valboskap.

  Kan det möjligen vara så att respektive regeringar, med de majoriteter av varierande storlek de har bakom sig, för den politik de gick till val på?

 27. ohlundonline skriver:

  Alla religioner ser sig själva som det enda alternativet till frälsning.

  I den kristna tron säger Jesus: ”Ingen kommer till Fadern utom genom mig”, se Johannesevangeliet 14:6.

  Någon alternativ väg till frälsning än genom Kristus finns således inte.

  Tyvärr är alla religioner tämligen våldsamma till sin natur.

  Den judiska religionen kräver att fiendens altaren krossas.

  De muslimska trosbekännarna tror uppståndelsen kommer när den siste juden dödas.

  Jesus å sin sida kräver att Hans fiender dödas inför Honom, se Lukasevangeliet 19:27.

  Personligen tror jag att ett sätt att undvika grymma ociviliserade folkmord i krig är bra utbildade fältpräster.

 28. spanaren skriver:

  tnsexton,

  Carl Bildt har på dessa sidor själv påtalat hur han
  påverkat serbiska politiker. Inblandning i andra
  länders inre angelägenheter kallas det och är
  förbjudet enligt FN-stadgan.

  Man kan naturligtvis även se sakerna som du gör….
  Försökte kasta in en brandfackla för att påpeka att
  alla inte jublar i Belgrad idag och tillstyrker den
  nuvarande regeringens politik. Var SPS köpta eller ej?
  Vad säger Pravoslavac?

  USA har ett program för New World Order där detta
  bara är detaljer om inte den tillträdande administrationen
  ändrar politik….

  Tror du att det finns risk för en militärkupp i Serbien
  om försök görs att gripa Mladic?

  PS

  Är medveten om min svaghet för drastiska formuleringar…..

 29. Kachina skriver:

  Pravo 12 : 42

  ”Den som inte omvänder sig efter upprepade övertalningsförsök ska dödas. ”

  Det påminner om korsriddarna för tusen år sedan. De är lite sena i starten till sitt korståg, muslimerna. Men det är klart, islam kom 700 år efter Jesus så lite handikapp har de i tävlingen att döda flest människor i Guds namn.

 30. osciloscope skriver:

  ”I den kristna tron säger Jesus: “Ingen kommer till Fadern utom genom mig”, se Johannesevangeliet 14:6.”

  När Jesus säger ”genom mig” tolkar jag det som ”jaget”. Du finner själslig sanning när du finner dig själv, inte genom Jesus personen utan Jesus symbolen, symbolen för sanningen. Så fort du lystrar till ”hieratet” så blir du dikterad. Men lystrar du till dig själv så är du fri. Således blir också din nästa fri. Inga dogmer att klinga an!

  :)

 31. Kachina skriver:

  Det är som Jesus sade. ”ni söker Gud i himlen, men då är himmelens fåglar före er. Gud finns inom er”……………….med sina egenskaper VILJA till KÄRLEK och INTELLIGENS.

  Jesus blev Kristus när han fann Kristusegenskapen (kärleken) inom sig själv.

 32. tnsexton skriver:

  Spanaren.

  Risken är uppenbar, om inte för en militärkupp, så för att militären fritar Mladic om han grips och låter honom undkomma till Ryssland.

  Se även min kommentar under annan rubrik.

  https://carlbildt.wordpress.com/2008/07/19/fri-med-fra-5/#comment-53142

 33. spanaren skriver:

  tnsexton,

  OK vi tycks tänka i stort sett i samma banor….

  Vad gäller mitt inte helt välformulerade inlägg 12:57 pm
  så delar tydligen skarpare hjärnor än ”Spanarens” min syn
  på bakomliggande verkligheten.

  http://www.en.rian.ru/analysis/20080722/114637671.html

  Författaren är fil.doktor vid universiteten i Oxford och Muenchen
  och har undervisat vid bla universitetet i Sorbonne.
  Jag är kanske inte helt ute på femton famnar trots allt…..

 34. spanaren skriver:

  Der Spiegel har idag en artikel om Ukraina och
  dess möjligheter till att bli medlem i EU och NATO.
  Att bara 20% av ukrainarna vill gå med i NATO hör vi
  lite om i våra media liksom de kritiska rösterna i
  Serbien och Ryssland om dagens händelse.

  Är Serbiens möjligheter större än Ukrainas oavsett
  vad den nuvarande regeringen gör eller inte gör?
  Vad säger Frankrike?

  http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,567284,00.html

 35. carlnorberg skriver:

  Dessa länder har alla sociala strukturer som starkt avviker från det gängse demokratiskt västerländska normerna.

  Detta tror jag är ett förbiseende som kommer att kosta mycket tid och energi för mänskligheten.

 36. carlnorberg skriver:

  Och det är väl ändå inte USA/Nato/EU som äger inflytande?

  Det torde i alla lägen vara världsbanken IMF och BIS, samt de federala bankerna som äger allt inflytande.

 37. spanaren skriver:

  Carl Norberg,

  Är det så att vasallen rapporterar till länsherren som
  i sin tur står under den som har den verkliga makten
  och pengarna – kejsaren?

  Vasallen är ju demokratiskt vald liksom länsherren
  varför skulle de lyda kejsarens order?

 38. Pravoslavac skriver:

  spanaren: Klart att SPS var köpta. De gick ju in en onaturlig koalition med ärkefienderna i DS, samma parti som fick ledaren för SPS utlämnad till Haag (Milosevic). SPS ansvarar för inrikesministeriet och det var därför de var noga med att påpeka att det inte var MUP som fångade Karadzic.

  En statskupp tror jag inte på. Om Mladic skulle gripas nu är det troligaste att en folkmassa på några hundra tusen personer stormar parlamentet, kastar ut ministrarna därifrån och kräver nyval. Militären kommer observera vad som händer utan att ingripa, som de gjorde när Milosevic störtades på samma sätt 2000. Det är trots allt Mladic det handlar om, en respekterad militär. Att de skulle ingripa för att få honom utlämnad till det Haag som frikänt både Haradinaj och Oric är osannolikt. ICTY är en politisk institution som inrättats enbart för att berättiga västs ”interventioner” mot Serbien. Det är därför som albaner och bosnienmuslimer frikänns medan serber döms till långa fängelsestraff (för samma brott).

  För mer information om Karadzic kan jag varmt rekommendera Trifkovic:

  http://www.chroniclesmagazine.org/?p=673

 39. ollemunter skriver:

  Påminner lite om när Saddam kröp upp ur sin håla och det visar också på att dom här gamla krigsförbrytar och människoplågarna, inte har en chans att gömma sig längre i den moderna världen, så det var bra att man fick tag på ännu en skitstövel.

 40. friherinnan skriver:

  ohlundonline

  Vilken Bibel läser du?

  Jesus kräver inte att hans fiender ska dödas.
  Tvärtom.
  Han kom för att ge världen liv.

 41. alivga skriver:

  Pravoslavac,

  Ditt påstående att Serbien skulle vara det kristna Europas sista utpost mot islam och att övriga Europa borde visa tacksamhet är ju ett skämt. Serbien är Europas cancersvulst och få länder har bringat så mycket olycka över Europa som Serbien (första och andra Balkankriget, första Världskriget, krigen under 1990-talet etc.) Oavsett vilken historiebok man läser beskrivs Serbien som Europas konfliktgenerator nummer ett – och så har det varit de senaste tvåhundra åren. Att den nya serbiska regeringen har gripit Karađžić är positivt men det kommer att ta åtskilliga år innan Serbien kommer att anses vara rumsrent och kunna bjudas in i finrummet med övriga Europeiska länder.

 42. carlnorberg skriver:

  Därför att den kejserliga makten är absolut genom att det är det finansiella banksystemet, inom vilket alla demokratier och i princip alla övriga stater har sina respektive statskick uppbyggda och bundna.

  Det är som sagts redan på 1600-talet inte särskilt intressant vem som handhar den lagstiftande makten, så länge man själv kontrollerar valutasystemet.

  Vad spelar exempelvis nu en räntehöjning för roll för minskandet av den i ekonomin befintliga valutavolymen?

  Nada( I princip).

  Redan 1985 och Feldt; Dennis, Carlsson och Palme så var de medvetna om effekterna av att avregelera kreditmarknaden, och att en kontraktiv finanspolitik skulle bli i det närmaste utan effekter, när valutabildningen överläts till privatbankerna.

  Och jag tillåter mig att påminna om följande.

  Valutasystemkollapsen där dollarn är överexpanderad så till den milda grad att om antalet dollar, mätt i endollarsedlar, staplade på varandra ger en stapeln från jorden runt månen t.o.r., bara 333 gånger…

  Ett fåtal procent är i realvaluta, och den överväldigande delen är fiktiv valuta, men denna fiktiva valuta har nu alltså börjat inflatera den reala valutan.

  Och detta kommer ovillkorligen att innebära en total destruktion, av rådande ekonomiska ordning och system, och detta kanske inte är så där väldigt intressant för USA att uppleva.

  Så antingen går de i krig för att rädda sin ställning som världsvaluta, och sin situation som valutasystemadministratör, med rätt att exploatera sin omvärld.

  Eller så biter de i det sura äpplet och rättar munnen efter matsäcken, och anpassa sin konsumtion till att balansera sitt reala bytesbalansvärde.

  Det som trots allt talar för det senare, och då menar jag med hänsyn till den föregående historien då krig alltid varit vägen, är att nu är informationen så rörlig att ekonomisystemet har blivit alltför transperent för att medge några längre utvecklingsperioder av schimärer, bubblor.

  I samband med att det nu är en så stor del fiktiv valuta relativt fysisk valuta, och att den fysiska valutan har ett konkret realhandelsvärde för konsumenten, så upptäcker konsumenten ovillkorligen att köpkraften i valutan har urholkats.

  Detta märker nu alla.

  Det måste till en händelse av mycket stark opinionsbildande natur, för att förskjuta fokus så mycket att den ekonomiska tillvaron tappar betydelse för individen.

  Krig är en sådan händelse.

  Det måste alltså nu till “krigs”tillstånd av rejäl natur för att världen utanför dollarhegemonin skall sluta upp med att bara se till sig själva.

  På så sätt kan man ju säga att hela systemet faller på eget grepp, eller om man så vill på grund av sitt eget grepp. Eller kanske att det jämnar ut sig till sist.

  Och det är därför som tanken att låta riskkapitalbolagen rädda bankerna är lika galen som påståendet att dessa företag är ”förhållandevis oskadda”. Det som påstås vara deras 400 miljarder dollar i tillgångar utgörs av samma värdelösa papper som bankerna sitter på, så dessa planer skulle endast tillföra mer skräp till det befintliga skräpet, och således endast lösa problemet till det yttre.

  Systemet kan inte rädda sig självt genom att flytta skräp från en ficka till den andra.

 43. carlnorberg skriver:

  Religion är ett medel och verktyg för att utöva makt, inget annat.

  Att föra polemik på en nivå där annat än detta anförs, är rent infantilt.

  Religion existerar inte utan individer, och reglerar relationerna mellan individer.

 44. carlnorberg skriver:

  Och det är alltså BIS/IMF samt det militärindustriella komplexet med BAE som driver USA att gå i krig i detta.

 45. Pravoslavac skriver:

  Nu kommer det besked om att medlemmar ur den kristna organisationen Obraz drabbat samman med serbisk polis efter att de protesterat mot Karadzic gripande, bland annat genom att angripa partiet LDP:s lokaler. Om Mladic grips kommer samma sak hända i mycket större skala.

 46. carlnorberg skriver:

  Eller i personer räknat till exempel Cheney, Rumsfield, Bloomberg, Rohatyn och Schultz för att bara ge några mera konkreta exempel.

 47. carlnorberg skriver:

  Ja så lustigt, det var visst skott i Sarajevo vid något annat tillfälle om jag inte helt missminner mig.

  Och tribunalen godkänns inte av somliga stater och intressen.

  En bedrövlig uppsättning, rent av patetisk att skåda.

 48. osciloscope skriver:

  Oh damn, nu kanske det finns någon i CB rummet som faktiskt känner till den sanna historien om Eliot Spitzer?! OT sorry men wth …

  carlnorberg tänker jag på …

  Själva prostitutionshärvan, den sönderspinnade officiella storyn var klassisk diversion. Vad Attorney General och NY Governor Spitzer eg hade i sin skjortärm framkom såklart aldrig i mainstream. Det handlade om predatory lending och han var på g att kicka igång något riktigt farligt. Nämligen något som närmade sig sanningarna om vad FED ”är” för något. Iaf hade Bush et al. fått det hett om öronen.

  Här är hans egna artikel som beskriver det väl, dagarna innan ”whoregate”.

  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/02/13/AR2008021302783.html

  Greg Palast är den enda ”mainstream” jag funnit som tar upp detta. Sök på gregpalast och ”Eliot’s Mess” (man får ju bara länka en gång per kommentar vad det verkar)

  Oscar Berven

 49. presretac skriver:

  1) By accepting Karadzic and Boban as representatives of the Bosnian
  Serbs and Croats, he reinforced his enemies ”truth” that what is going on
  in Bosnia is not a war of aggression against a sovereign state but a civil
  war. We must remember that the U.N. resolution 752, in the Summer of
  1992, clearly stated that Serbia and Montenegro were the aggressors in the
  Bosnian war and that Bosnia-Herzegovina was the victim of that aggression.
  By agreeing to negotiate, that resolution practically dismissed by
  Izetbegovic and the process of punishing the aggressor eventualy stopped.

  2) As the result of the division of Bosnia-Herzegovina, Alija Izetbegovic
  has accomplished the following: there is no more talk of aggression on BH
  and about the BH Army but about the civil war, Muslim Government, Muslim
  Army, and so on.

  3) Many other states were occupied in modern history, but none of them
  ceased to exist. Some of the example were France during WWII and many
  states occupied by the Soviet Union. Why is it that only in
  Bosnia-Herzegovina the occupation is being accepted as a ”done deal”?
  Because any discussion on the borders and the constitution of state
  translates in to a death blow for that state. There is never any
  discussions about such things as the borders and the constitution of a
  state, and the protection of t hese sacred points is sworn in during the
  presidential inauguration. Alija Izetbegovic was duty bound to protect
  those two sacred things, constitution and the borders of Bosnia.

  91

  4) It is not true that we must negotiate. No one can punish us for not
  wanting to talk to the occupiers of our homeland. It is the right of
  every victim to refuse to talk to its aggressors and executioners and to
  demand their punishment. The victim c an not be turned in to the ”bad
  guy” just for refusing to negotiate with its assassins. By often
  repeating the lie: ”if we don’t negotiate, we will be accused of
  prolonging the war,” Alija Izetbegovic has tried (and succeeded) in to
  DECEIVE his people, and with the help of negotiations he is beginning to
  realize his dream of a Muslim mini state on a part of what was
  Bosnia-Herzegovina. The price of his betrayal is the loss of most of
  Bosnia-Herzegovina and the creation of the Greater Serbia and the Greater
  Croatia.

  5) The Army of Bosnia-Herzegovina is responsible for protecting the
  Bosnian constitution and the entire territory of Bosnia-Herzegovina, as
  recognized in its internationally recognized borders. Because of that,
  the BH army is not responsible to honor the negotiations made by
  politicians that lead to the destruction of Bosnia’s constitution and in
  to partitioning of the state.

 50. ohlundonline skriver:

  friherinnan 4:34:

  Jag skall försöka besvara din kommentar så gott jag kan.

  Du säger att Jesus inte kräver att någon skall dödas, men att Han kom för att ge världen liv.

  Alltså, så här är det:

  Gud uppenbarade sig som människa i Jesus Kristus, se exempelvis Romarbrevet 9:5, 1 Timoteerbrevet 3:16, Titusbrevet 2:13 och 1 Johannesbrevet 5:20.

  Jesus är Fadern, Sonen och den Helige Ande i samma person, se exempelvis Johannesevangeliet 14:9, där det framgår att Jesus är Fadern.

  Det är sant att Gud inte vill att någon skall gå förlorad, se 2 Petrusbrevet 3:9, utan att alla skall ha liv i överflöd, se Johannesevangeliet 10:10.

  Men Kristus är domaren, se 2 Korintierbrevet 5:10, som förgör den ondes själ och kropp i helvetet, se Matteusevangeliet 10: 28 och jämför med Uppenbarelseboken 22:12.

  De Kristus förbannar sänds till den eviga elden, se Matteusevangeliet 25:41, medan de rättfärdiga får evigt liv, se Matteusevangeliet 25:46.

  Det är endast Jesus som har makt att kasta någon i helvetet och därför bör vi frukta honom, se Lukasevangeliet 12:5 och även Matteusevangeliet 28:18.

  Det kan synas orättvist att vi utplaceras i en värld full av frestelser och sedan skall dömas för minsta snedsteg.

  Men det kan vara värt att notera att om vi söker Kristi förlåtelse, så renar Han oss från all synd, se 1 Johannesbrevet 1:7.

 51. tsolin skriver:

  Ohlunonline mfl:

  Kan Ni inte sluta använda just denna blogg till utflippade religiösa betraktelser?

  Pravoslavac 4.01 och 5.04
  Åter igen en urspårad analys: att ICTY skulle ha inrättats som en politisk institution för att rättfärdiga västs interventioner mot Serbien är kvalificerat trams och inget annnat. Det tillkom för att individualisera skulden för de värsta övergrepp som skett i Europa på 50 år. Just att individualisera skulden och inte kollektivisera den (av typen ”serberna är skyldiga” kroaterna är skyldiga” etc etc).

  Att en majoritet av de åtalade (och dömda) är serber är naturligt. Skuldfördelningen, när den en gång kommer att göras, kommer att visa rätt klart att ALLA parter begick övergrepp . serber, muslimer, kroater, albaner – ja också det internationella samfundet!! Men majoriteten av övergreppen och de allra värsta sådana (Srebrenica, belägringen av Sarajevo) begicks onekligen av serber. Notera den obestämda formen SERBER – inte SERBERNA. Utan individuella serber. Och det är de som döms i Haag, liksom individuella kroater, muslimer m.m.

  Tyvärr saknas i stor utsträckning viljan till att ta itu med sitt förflutna i både Serbien och Kroatien (och säkert också i Bosnien). Alla de hemskheter som kommit fram i Haag under årens lopp borde sporra till sådana uppgörelser men tycks i blott begränsad utsträckning göra det.

  Pravoslavac relativiserar åter det onda genom att försöka skjuta ifrån sig tankar på att ICTY faktiskt gör ett mycket gott arbete genom att genomlysa enskilda serbers (och kroaters och muslimers) förfärliga övergrepp. ICTY gör framför allt serberna en tjänst genom att tvätta bort den kollektiva skuldstämpeln som åvilar serberna som folk och visa på att det var enskilda personer som begick – eller uppmanade till – övergrepp. Säkerligen kommer Karadjic att dömas till ett mycket strängt straff och jag är rätt säker på att han förtjänar det.

  alivga 4.37 Jag tycker Du tar i med Dina svepande formuleringar om Serbien som Europas cancersvulst. Det är inte rättvist. Däremot har Du rätt när Du visar på det komiska i påståenden om Serbien som civilasationens utpost mot islam. Detta är ännu en av de måmga myter som hänger serberna som en black om foten.

 52. vidovdan skriver:

  tsolin,

  Titta på följande lista. Se nationaliteten på de åklagade, se vilka brott de anklagats för och jämför vilka straff de fått:

  hxxp://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ICTY_indictees

  Säg sen igen att inte serber döms hårdare!

 53. ohlundonline skriver:

  tsolin:

  Ledsen att behöva göra dig bedrövad, men det andliga och det världsliga hänger ihop.

  Jag kan inte hjälpa det det bara kommer.

  Somliga är innerligt trötta på mig. Jag vet.

  Men en del uppskattar det jag skriver och för mig känns det rätt.

 54. osciloscope skriver:

  Pravoslavac!

  btw …

  Hade en utmaning som skrevs tidigare ovan … if you’d care to consider …

 55. soli01 skriver:

  ohlundonline – visst det andliga och det världsliga hänger faktiskt ihop och det verkar inte alla gånger vara till fördel. Men så är det.
  När det gäller religionen finns mycket som skulle kunna sägas, men jag avstår då det kan irritera allt för mycket.

 56. Pravoslavac skriver:

  osciloscope: Jag är inte så insatt i amerikansk politik. Men det var ju demokraterna som satt vid makten när väst började intervenera på Balkan. Kanske var det en slump att Clinton råkade vara president just den perioden. Men Bush d.ä. var ju president i början av kriget och han lade sig inte i kriget över huvud taget. Det var efter att demokraterna kom till makten som väst började lägga sig i och allt gick åt skogen för Serbiens del. Framför allt var det den enorma svartmålningskampanjen av Serbien som ingick i deras psy-ops som föregick Kosovobombningarna som gjorde att bilden av Serbien blev så negativ här i väst. Innan dessa psy-ops startade var bilden av Serbien och bilden av hela Balkan mer neutral.

  Fast jag antar att det inte var det du syftade på.

 57. ohlundonline skriver:

  soli01:

  Vi Kristna är jordens salt, jämför med Matteusevangeliet 5:13.

  Du säger att du avstår från religion då det irriterar för mycket.

  Jag förstår dig.

  Min läromästare Elias, har suttit i minst nio olika fängelser i Egypten, Jordanien och Israel för att han gått ut på gatorna och vittnat om att Jesus är den ende sanne Guden.

  I Israel har han suttit inspärrad på mentalsjukhus, förgiftats och just nu nekas han inträde till landet.

  Det är därför judar och greker är de bästa Kristna företrädarna, för de är vana vid att kämpa ensamma som en man mot tusen.

  Har du stått vid ett bokbord med exemplar av Mein Kampf och sedan gjort samma sak vid ett bokbord av Biblar, då vet du vad som är en verklig utmaning.

  Det är skrämmande, men sant, och du verkar ha förstått det.

  Dock:
  Vad är våra lidanden i denna tid jämfört med den härlighet som skall uppenbaras och bli vår, se Romarbrevet 8:18.

 58. osciloscope skriver:

  Pravoslavac

  heh det tänkte jag inte på … med demokrater menade jag eg ”demokratianhängare” inte eg democrats. Min poäng var att ”demokrati” kan missbrukas eller ”användas som förevändning” för bomber och granater oavsett nu agendor under Clinton el GHWB mfl. Just neocons ses som extrema i interventionspolitik (med preemptive som bästa slägga) även om Bush under 2000 valet menade att han alls icke skulle syssla med dylikt. Men som bekant är demokrater och republikander alltid ”öppna” för lite ”demokratipolisarbete”. Balkan, Panama, Somalia, Irak osv osv

  Osv

 59. soli01 skriver:

  ohlundonline – har sagt det tidigare att jag har min tro och den kan ingen ta ifrån mig. Det finns dock vissa ”sidospår” även inom religionen, men det var detta som jag inte har för avsikt att skriva om här i alla fall. Det är ett oerhört sprängstoff om vi skulle utveckla nämnda.
  Vi får återgå till aktuell tråd!

 60. Josef Boberg skriver:

  GooodNatt Alla… :-) /önskar vännen Josef med:

  ”Intelligent Wi kommer att drömma i natt
  Intelligenta drömmar som Wi aldrig någonsin drömt förut
  Wi drömmer om att det Är Fred och Frid på Jorden
  Därför att Allas Tanke-intellektuella och Fysiska Krig Är Slut !”

  PS. Härligheten på jorden finns just nu – och kommer aldrig aldrig någonsin att uppstå senare i tiden på den bolliga jorden Terras ytteryta – eller någon annan stans i wårt fantastiska Universum heller, allra allra troligast…

  Men för hur många är denna befintliga Härlighet på den bolliga jorden Terras ytteryta = ”ÖverFlöd av Allt till Alla och envar efter vars och ens behov !” – konkret dagligdags synbar/upplevelsebar – mer än i den av människohand orörda NaturLiktVisa = Intelligenta NaturRen ?

  Mera om det här åt hållet ”Intelligenta kockosnacket” på
  http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/18/materians-varandeprinciper DS.

 61. ohlundonline skriver:

  soli01:

  Visst är det härligt att ha en Gud som ingen kan ta ifrån en!

  Josef:

  ”Intelligenta kockosnacket”. Du är verkligen en skojig hedersknyffel.

  Godnatt!

 62. Pravoslavac skriver:

  osciloscope: Just detta missbruk av ordet demokrati som USA med flera ägnar sig åt är mycket farligt för just demokratin. Det innebär en devalvering av ordets betydelse. Nu har det gått så långt att många börjat tvivla på demokrati som det bästa statsskicket. Som Monbiot skriver i boken ”samtyckets tidsålder” är det första steget för den som vill störta demokratin att undergräva förtroendet för den. När väl förtroendet för demokratin är borta går resten mycket lätt. Med andra ord borde vi befinna oss nära ett stort systemskifte. I början kanske det nya systemet kallas demokrati (Ny Demokrati) men så småningom tas även namnet bort. Först innebörden, sen namnet.

  Att anklaga andra länder för att inte vara demokratiska är ungefär som att anklaga Karadzic för att vara Balkans Bin Laden. Karadzic slogs mot Bin Laden och västländerna som anklagar andra länder för att inte vara demokratiska är själva endast skendemokratier. Eller som Trifkovic uttrycker det: ”Gapet mellan Europa som ideologi och projekt, och demokrati som ett system och en process har nu blivit så stort att det inte längre kan ignoreras”.

 63. carlnorberg skriver:

  Ja det var ju det där med Spitzer, och att han visst råkade kacka i ett ”svalbo”. vilket i sig måste anses vara så urbota korkat gjort. att det faktiskt personligen var rätt åt honom.

  Däremot så blev ju en rad olika bankomständigheter med oegentlighetsförhållanden i utredningar där Spitzer var förundersökningsledare helt enkelt avskrivna på grund av detta lilla vänsterprasslande.

  Att backtracka Madames ekonomi lär ska ha visat sig ge en del märkliga uppgifter, som faktiskt fortfarande lär ska vara under betraktelse.

  Jag tror det samlas i ladorna för framtida behov.

 64. mararh skriver:

  HelenaPalena 6:58

  Jag gick nyss in på bloggen och började läsa nedifrån. Maken til rappakalja mellan bloggens inloggade fick mig att undra om det är jag eller de som behöver semester. Ditt inlägg gav mig ett rungande befriande skratt……som i och för sig snart förbyttes i sorg. Om det är så att Karadzic befinns vara skyldig till detta oerhörda som han anklagas för då skall han naturligtvis sona sitt brott. Jag sitter här i Sverige och har läst och hört i media vad han anses ha gjort sig skyldig till. Men…….jag var inte där! Alltså ger det mig ingen rätta att ropa efter hans blod. Varken ni bloggare här (bortsett från er som sett med egna ögon) , eller jag, eller media bör döma någon förrän han befunnits skyldig. FN-s krigsförbrytartribunal i Haag är rätt forum. Först när han befinns skyldig och får sin dom kommer jag att läsa domen och då bilda mig en uppfattning.

 65. osciloscope skriver:

  carlnorberg

  ”råkade kacka i ett “svalbo”. vilket i sig måste anses vara så urbota korkat gjort. att det faktiskt personligen var rätt åt honom.”

  Måhända gjorde han ett ”felsteg” som såklart påpassligt läcks ut av agenter till media. Det skulle oxo kunna vara en äkta ”honey trap”. Han kanske inte ens gjorde det. Men med hot alldeles direkt riktade till Spitzers familj eller annat hiskeligt så tog han den ”snälla” politiska mordet och fogade sig. Men detta är faktiskt moralisk av ringa vikt enl mig.

  ”Ditt område” och för all del mitt, ang banking med allt vad det innebär är destå viktigare.

  Vad menar du med ”Att backtracka Madames ekonomi”?

  Länkar ånyo för ev andra intresserade … alltså Eliot Spitzers artikel innan han drunknar i ”whoregate” och media spin …

  osc

 66. weneedtoknow skriver:

  Någon här med juridisk kunskap, som kan förklara Europadomstolens användning av konventionerna för mänskliga rättigheter på följande sätt:

  …enligt artikel 27 i konventionen, har beslutat den XXXXXX, i enighet med artikel 28 i konventionen, att avvisa ovan nämnda klagomål då det ej uppfyllde kraven som anges i artiklarna 34 och 35 i konventionen.

  Mvh/

 67. carlnorberg skriver:

  En svala är en dam i underrättelsetjänstens verktygslåda, och Madame var en svala i en verktygslåda.

  Och ja. hela förloppet var arrangerat.

  Detta var en gammal metodik redan på Philbys tid, och Spitzer är uppenbarligen inte särskilt självkritisk, och eller också ett mycket tacksamt offer i detta.

  Madamen fullgjorde tydligen sitt uppdrag och ersattes enligt u.l. med en inte ringa del av arvodet i förskott, vilket jag därav inte kan belägga eller ens bör tala om varför jag vet, men jag är dock inte ensam om vetandet. Och användandet av informationen ankommer inte alls på mig i detta.

  Men om allt har sitt pris, så gäller ju detta alla, inte sant.

 68. osciloscope skriver:

  heh du talar i fina gåtor CN. Endast kungliga svanar kan utröna vad lögn är och därmed sanning. Men dessa svanar speglar alla människor, inte sant.

  Osc

 69. zoka70 skriver:

  Tsolin

  jag undrar om du är riktigt insatt om kriget i Bosnien??Du säger att, jag citerar, ”Islam hade inte haft en chans i Bosnien om inte kriget varit”,och så säger du att i den muslim-kroatiska delen av Bosnien breder Islam ut sig som aldrig förr….
  Det var ju precis DET som var planen för presidet Izetbegovic att just skapa en Islam-stat….
  Det var därför alla dessa Al-Qaida terrorister,Jihad krigare,Arabiska legosoldater var där …
  Har du ställt dig den frågan?

 70. zoka70 skriver:

  Tsolin

  Igen…Visst serberna fick mängder av vapen av JNA,jugoslaviska armén,och stöd av Belgrad…

  Visst smugglades det in mängder av vapen från diasporan till kroaterna.

  Men att säga att muslimerna var ”rätt utlämnade”…visste du att Storebror USA och Arabvärlden pumpade in mängder av vapen till dessa ”utlämnade bosnienmuslimer”??

 71. zoka70 skriver:

  Alivga

  Måste bara säga att Bosnienkriget började med ett serbiskt offer vid namn Nikola Gardovic…hans mördare var Ramiz Delalic..sedan högt uppsatt i Bosniska armén…

  så kriget i Bosnien startades inte av serber…..

 72. friherinnan skriver:

  ohlundonline

  Det är väl en himmelsvid skillnad att säga att Jesus dödar sina fiender redan här på jorden och att säga att alla människor ska bli dömda av honom efter detta liv.
  Jesus kom inte till jorden för att döda människor…utan för att ge dom liv.
  Vi ska alla ställas inför Herrens domstol och det enda som kan frikänna oss är kraften i Jesu blod som rann för oss på korset…och det gäller alla människor.

  MVH

 73. norah4you skriver:

  Det är märkligt men förr eller senare hinner rättvisan ofta upp även de som försöker vara någon de inte är eller någonsin varit för att undgå densamma.

 74. spanaren skriver:

  Satsar kanske den nuvarande regeringen i Serbien på
  fel häst när de väljer samarbete med den historiska fiendesidan och
  vänder sig bort från sina traditionella vänner i Ryssland?
  http://www.kommersant.com/p913733/r_527/Russian_foreign_policy_international_relations/

  Rysk TV visade idag sammandrabbningar mellan polis och
  demonstranter i Belgrad. Som det framställdes med rysk
  vinkel på kameran var de stora. Någon som vet hur stora?

  Politiken i Serbien har nu hamnat i ”ukrainska” förhållanden
  med ett lamslaget parlament och en regering som inte kan
  få igenom några förslag – inte ens de viktigaste besluten om
  EU samarbete, Energiavtalet med Ryssland, Kosovopolitiken mm
  Alla parlamentsförhandlingar uppskjutna till den 4 augusti.
  Hur länge kan denna regering sitta kvar? Vad händer om SRS
  får ett ännu bättre bud och byter sida och de ledande SRS-politikerna
  kammar hem en jackpot – pengar från både väst och öst?
  Om den nuvarande statsledningen på något sätt -tex med hjälp
  av CIA- lyckas gripa Mladic och verkligt våldsamma demostrationer
  blir följden – hur länge sitter den kvar?

  Vad tror Pravoslavac och andra med verklig insyn och möjlighet
  att följa lokalmedia på serbiska (albanska) och inte som bla
  undertecknad är tvingad att ”spana” på B:92 och andra mer
  eller mindre vinklade engelska nätsidor i Serbien?

  Vad gäller sakfrågan. Finns det skriftliga bevis på att
  Karadzic skrev på order till bosniskserbiska krigsmakten
  under ÖB Mladic att muslimska män skulle massavrättas
  eller Sarajevo skulle utsättas för urskillningslös artillerield?
  Om detta inte går att påvisa vad händer då i Haag?
  Jmf de nazityska krigsförbrytelserna där de fanns väl dokumenterade
  i Nuernberg – underskrifter och allt. (Ordnung muss sein –
  gäller det även Bosnien?)

 75. spanaren skriver:

  mitt 6:34 RÄTTELSE:

  Läs SPS och SPS-politiker.

  Carl Bildt jag och kanske fler skribenter saknar en
  redigeringsfunktion av den typ som finns på AB Forum.
  Går det att åtgärda?

 76. carlnorberg skriver:

  Spitzer.

  Den ”prostituerade” hade fått betalt för att skapa den uppkomna situationen, och därigenom ruinera Spitzers politiska trovärdighet.

  Serbien.

  Repris på WW1 starten.

 77. ohlundonline skriver:

  friherinnan:

  Jag uttryckte mig kanske lite otydligt, för skriftstället i Lukasevangeliet 19:27 syftar på tiden vid Jesus återkomst.

  Visst det är helt riktigt att Jesus främst inte kom för att döda människor.

  Jesus kom för att ge sitt liv till lösen för främst det israeliska folkets synder, men också för att förinta Israels fiender.

  Två tredjedelar av mänskligheten delar ju Guds gudomliga väsen, medan en tredjedel är satanisk och dömd att utplånas, jämför med Uppenbarelseboken 12:4.

  Jesus är en bild av Esau, den blodtörstige romerske krigaren som upplyst härskar i välvilja, demokratiskt och med folkets stöd, men dock genom svärdet.

  Vår Gud är en förtärande eld som talar maktspråk.

  Att Gud dödades och spikades upp på korset tolkar många som ett svaghetstecken, när det i själva verket var ett styrkebevis genom uppståndelsen, för det går inte att döda Gud.

  Gud ville ge oss ett pedagogiskt exempel och han är en hämndlysten och maktlysten Gud, som dock är tålmodig.

  I sina liknelser förklarade Jesus att svärdet skoningslöst skall hugga bart, där det saknas brist på sinnesförändring, när han återkommer.

  Och vi har utrustats med Kristi sinne.

  Kristus är ödmjuk och villig att förlåta oss upp till 70 gånger 7 gånger, bara vi uppriktigt vänder oss till honom.

  Det människor har anledning att frukta är inte främst kärnvapen, terrorister och galna tyranner, utan Kristi vrede och den eviga fördömelsen, se exempelvis Uppenbarelseboken 6:13 – 17.

 78. carlnorberg skriver:

  Religion är ett förlegat verktyg för maktutövning, som dessutom absolut inte är internetkompatibelt.

 79. ohlundonline skriver:

  Vi har just påbörjat Religionens årtusende och den framtida makten ligger hos främst Leviterna.

 80. carlnorberg skriver:

  Nej, det är knappast trovärdigt med tanke på informationshastighetens utveckling under det senaste decenniet.

  Det får nog anses vara ett begränsat fåtal som tror att gud vredgats, himlen skall falla ned, eller att Tor är på resa, när åskan går.

 81. tnsexton skriver:

  En instabil regeringsbas, hoppande majoriteter, partier och block som byter sida av ibland något dubiösa orsaker, en valmanskår som, som det verkar och uppfattas utifrån, ofta tar ställning utifrån andra kriterier än de rent sakpolitiska och ovanpå detta starka utländska intressen som inte döljer åt vilket håll de önskar att utvecklingen ska gå.
  Det kan inte vara lätt att vara regeringspolitiker, eller politiker överhuvudtaget i Belgrad (eller i Kiev för den delen).
  Kan det bero på att det är unga demokratier sprungna ur en större helhet, med en våldsam och komplicerad historia långt bakåt i tiden och med inneboende etniska och ibland religiösa motsättningar?
  Beror det på brist på tradition rörande politisk frihet och att lösa konflikter genom förhandlingar och kompromisser?
  Beror det på ovilja att acceptera realpolitiska realiteter?
  Beror det på tillbörliga och otillbörliga inblandningar från utomstående intressenter?

  Oavsett vilket är förhållandena inte ägnade att öka befolkningens tro på demokratin som styrelseskick eller förtroendet för politikerna.
  Oavsett vilket är utvecklingen av stor vikt även för omvärlden och det är kanske därför som denna visar ett, ibland kanske för, stort intresse.

 82. carlnorberg skriver:

  Eller beror detta på att det historiskt sett varit en skådeplats för storpolitiska interventioner……

  Kom igen nu.

 83. ohlundonline skriver:

  carlnorberg:

  Det du säger om religionen är logiskt och de flesta delar helt säkert din uppfattning.

  Det finns dock en annan dimension och detta kommer att bevisas när Templet är byggt i Jerusalem och de Två Vittnena framträder.

  För Gud gör inget utan att först varna folket genom sina Profeter.

 84. tnsexton skriver:

  Även om den Kommersant-analys Spanaren länkade till 6:34 inte innehöll något som inte rapporterats tidigare utgör den en intressant sammanställning med belysaqnde kommentarer.

  Att Ukraina, Vitryssland, de baltiska staterna och stora delar av Väststeuropa idag är beroende av ryska energileveranser är förhoppningsvis ingen nyhet.
  Nytt är hur den nya ryska utrikespolitiska doktrinen öppet deklarerar hur detta beroende kan komma att utnyttjas för att nå för Ryssland väsentliga mål:
  ”Russia will use all the economic leverage and resources at its disposal, and specific advantages, for the protection of its national interests.”

  Under Rysslans svaghetsperiod var kärnvapeninnehavet det enda som gav landet en plats i världspolitiken. Uppenbart är att detta innehav även i framtiden ska användas som ett påtryckningsmedel och ett maktinstrument:
  “Medvedev told them clearly: your arguments in disputes are international law and the nuclear shield.”

  Den ryska teorin om en västlig ”inringning” av Ryssland, politiskt, ekonomiskt och militärt, får även den uttryck i den nya doktrinen:
  ”The reaction to the prospective loss by the historic West of its monopoly on globalization processes find expression, in particular, in the inertia of the political and psychological attitude of “containing Russia,”

  Ryssland anser att man inte fått tillräcklig plats eller svängrum i den nuvarande världsordningen. Lösningen från rysk sida är att göra om världen så att den passar de ryska intressena:
  ”new foreign policy concept see the solution to the problem in redoing the rest of the world”.

  För att nå sina mål verkar Ryssland inte stå främmande för att använda metoder som man fördömer hos andra. Målet, att bli ett nytt Förenta Staterna på världsarenan, torde inte kunna förverkligas utan ett aktivt motstånd från berörda.
  ”certain forces (without mentioning the United States by name) that resort to unilateral actions that “destabilize the international situation, provoke international tension and the arms race, deepen international disagreements, incite ethnic and religious enmity and create threats to the security of other states.” However, the new concept finally admits that Russia strives to become the new United States and is not above adopting its behavior.”

  För svenskt vidkommande är det ju tur att vi lever i den bästa av världar och att det inte berör oss när de stora elefanterna dansar. Vi kan lugnt sitta som panelhöns utan behov av att veta vad som kommer att spelas upp till nästa dans….

 85. carlnorberg skriver:

  Jo, men så länge man följer en konsekutiva logisk ordning i sin tanke, så har individen ju i alla händelser gjort sitt bästa för att göra rationella val, och mer kan ingen göra.

  Att vind för våg hänge sig åt olika former av absolut religion, synes med avseende på den religiösa historien innebära ett inte obetydligt risktagande, i det att det ju faktiskt kan finnas andra individer, som har valt att använda religionen för sina egna vinningssyftens skull.

 86. chiros skriver:

  tnsexton
  i grunden är ju inte demokrati någon exportvara som kan implementeras ovanifrån. Hur långt i tiden kan vi gå tillbaka i vår egen historia och fortfarande känna igen ”samma” demokrati som vi lever i idag? Carl brukar nämna 1809 som demokratins intåg i Sverige. Allmän rösträtt infördes efter stor vånda 1928, nästan 120 år senare. Fortfarande på 60-talet var auktoritetstron stor. I USA fanns fram till åtminstone mitten på 60-talet ett apartheid system som i praktiken förhindrade den färgade befolkningen att rösta i många sydstater. I Sverige fanns motsvarigheter om än i mindre skala.

  Med de externa ingripandena på Balkan, kriget mot Afganistan och kriget mot Iraq har det spritt sig någon form av tro att ”We are going to get them democracy”. Ingenting kan ju vara mera fel. Demokrati tar tid. Mycket tid. Och det är bara ansvarsfulla medborgare som kan bygga denna demokrati. En förutsättning är naturligtvis säkerhet och stabilitet.

  I flera av de fall du tar upp finns ju dessutom ett identitetsproblem där folk med olika grundläggande identiteter, religiösa, etniska har levt samman under ett icke-demokratiskt styrelseskick. När man sedan vill införa demokrati så är kanske det första man frågar sig – ”Vilka är ”vi”?” Lägg till några makthungriga opportunister, lite missnöje här & där och det blir ganska lätt att dra upp gammalt groll mellan befolkningsgrupper till något som får aktualitet i nuet. Nazismens historia är väl en lärobok i hur den mekaniken fungerar och hur illa det kan gå.

  Just nu ser vi – kanske som en effekt av att demokratiska strävanden når djupare i befolkningen – att etnicitet och identitet får allt större betydelse. Belgien ser ut att falla samman till två länder. Kosovo; hela Balkan. Georgien med de två utbrytarrepublikerna. Ukraina. Genom hanteringen av Kosovo finns vad som uppfattas som ett prejudikat. Jag tror att vi bara sett början på ett långtgående sönderfall av många av Europas traditionella stater.

 87. carlnorberg skriver:

  Och för att ett förlopp skall ske, så måste alltid förloppet initieras av någonting.

 88. carlnorberg skriver:

  Njae, nu var det väl ändå så att 1792 så dog definitivt nationalstaten Sverige, och något annat än marionettdemokrati har det väl ändå inte varit tal om sedan dess.

  Och Bofors Förenade affärsintressen AB bildades ju av den svenska staten, familjen Wallenberg och Kruppfamiljen inte senare än 1921, så alltsedan dess så har ju demokratibegreppet varit en ren parodi.

 89. chiros skriver:

  tnsexton
  Om du försöker antyda att FRA lagen skulle lösa det problem som du anger i sista stycket i ditt f.ö. mycket intressanta inlägg så har du där grundligt fel. FRA lagen är en grymt ineffektiv metod för att lösa det problem du beskriver.

  Jag har redan tidigare – i princip – beskrivit effektivare metoder, går jag längre kan jag möjligen anklagas för stämpling till brott. Men om jag frågar dig så här då: vilket bedömmer du som effektivast: att lyssna direkt på de intressanta källorna innan informationen krypteras eller att ur 30 000 terabyte information per timme försöka filtrera ut vad som kan vara intressant och därefter försöka dekryptera informationen?

  F.ö. anser jag att FRA lagen bör förstöras

 90. spanaren skriver:

  tnsexton,

  Tack för din utmärkta analys av min länk till Kommersant.
  Behöver väl inte påpeka att jag helt instämmer i allt.
  Som du vet har även jag här och annorstädes, i min vana
  trogen drastiska vändningar, framhållit mina tvivel på
  den nuvarande svenska säkerhetspolitiken med tillhörande
  propaganda i våra media.

  Eftersom jag inte helt avfärdar Huntington tror jag det ligger
  något i beskrivningen av Balkan som skärningspunkten mellan
  tre civilisationer – västkristna, ortodoxa och muslimska.
  Gränsen mellan Kristenheten och Islam har under århundraden
  ritats i blod och förhållandet mellan Västroms efterföljare och
  Bysans med efterföljaren Ryssland har heller alltid varit fredligt.
  Varför skulle dessa månghundraåriga eller tom tusenåriga
  motsättningar försvinna idag i Fukuyamas töcken om historiens
  slut i en västliberal marknadsekonomisk värld?

  I utvecklingen i dagens Serbien ser jag likheter med vad som
  skedde före angreppet på Jugoslavien från Hitlertyskland.
  Jugoslavien vacklade liksom nu mellan de dominerande
  militära stormakterna vilket under ockupationen övergick
  till fullt inbördeskrig där stormakterna liksom idag stödde
  ”sin” sida. Ustasja (Tyskland), Chetnik (UK i början)
  Partizan (Sovjet och i slutskedet även UK). Albanerna
  tog tillfället i akt att med tyskt stöd idka etnisk rensning
  i bla dagens Kosovo och Makedonien.
  (SS-Skanderbeg i evig vanära).

  Carl Norberg,

  Vilka ekonomiska faktorer ligger/låg bakom dagens och
  gårdagens insatser av militära maktmedel?

 91. friherinnan skriver:

  ohlundonline

  Du verkar ha mycket fantasi…och även lagd åt det konspirationsteoretiska hållet.
  Men Bibeln och dess profetior går faktiskt att tolka på olika sätt.
  Så lite ödmjukhet skadar inte.
  Lämna domen åt Herren.
  Det är han som ska döma…inte du.
  Vi är kallade att älska alla människor…även våra fiender.

 92. chiros skriver:

  tnsexton
  missförstå mig inte, men FRA lagen faller ju nu med stor sannolikhet samman och en diskussion krävs ju naturligtvis hur ska då signalspaning se ut i det 21:a århundradet i ett land som respekterar artikel 8 i Europakonventionen? Jag tror möjligen att de som hittills reservationslöst förespråkat FRA lagen skulle behöva ta till sig lite mer om Internets möjligheter och begränsningar, jag tror även att de hotbilder man önskar studera behöver definieras och utifrån det kan man ta fram metoder som både är effektiva och uppfyller grundläggande integritetskrav.

 93. carlnorberg skriver:

  Poäng i att det geografiska läget är religiöst delat, men betänk då att religion bara är en metodik att utöva makt över människor, således kan alltså regionen även användas för att skapa brytningar mellan religioner, som ett led i att skapa något som kan initiera större förlopp till att börja.

  Den politiska instabiliteten har därför alltid varit ett stormaktintresse i regionen.
  Denna gång är som så många andra gånger dollarhegemonin anstiftare, men det är inte amerikanen i gemen som detta då gäller, utan som så ofta IMF/BIS/BAE/Bilderberg, som nu står vid vägs ände i sitt exploaterande av andra.

 94. osciloscope skriver:

  Alla NGO/INGO, brain trusts, foundations, think tanks och institutes måste ses med flitigt granskande ögon. Har nämt om dessa i fri med fra 2, 3, 4 å nårra till. Framförallt skrev jag mer direkt till CB;

  Vem arbetar Carl och Fredrik för/med egentligen?

  CoR/WTO/OECD/CFR/RIIA(gratham house)/IISS/Common Purpose/Heritage/Rhodes … damn om det ändå kunde ta slut.

  De verkar genom ”demokrati”?

  osv

 95. tnsexton skriver:

  Chiros

  I ett värsta-alternativ ser även jag upplösningen, alternativt uppdelningen av flera europeiska stater. Belgiens delning förutspådde jag redan i slutet av 70-talet, Tjeckoslovakien är redan delat, det forna Jugoslavien likaså där delar av resterna fortsätter att spricka i sömmarna, Skottland har stora autonoma friheter och vill ha mer, för Katalonien gäller detsamma. Baskien kämpar för sin frihet och det finns krafter som vill ”nationalisera” den ekonomiska och sociala delningen av Italien.

  I många stater som tillkommit genom stora fredsavtal (Wienkongressen, Versaille) och där det finns ekonomiska, etniska, språkliga och religiösa minoriteter men en för majoriteten kanske helt avvikande historia, ser man den egna statsbildningen som lösningen, som målet som något att drömma om. Frågan är om det är rätt väg att gå och vad som skulle bli resultatet.
  Ovanpå detta ligger uppfattningen hos många att det är dags att rätta till de ”orättvisor” och ”felaktigheter” som blev ett resultat av WW 2 och där segrarmakterna dikterade utfallet utan hörande av de berörda.
  Polen flyttades 400 km västerut där det tyska kärnlandet Ostpreussen blev en stor del av det nya Polen, Finland förlorade Petsamo och Karelen, gränserna justerades runt Bulgarien och Rumänien osv.
  Även om de revisionistiska tendenserna inte är starka är på vissa ställen högljudda och intensiva.
  Utvecklingen är både skrämmande och samtidigt intressant kittlande…

 96. ohlundonline skriver:

  friherinnan:

  Gud vill att vi alla skall vara aktiva.

  Att bara vänta på att ödet skall gripa in eller att någon amerikan skall städa upp världen duger inte.

  Vi är alla kallade till handling och dådkraft.

  Jesus har beordrat oss att predika ordet till alla och både i tid och otid, se Markusevangeliet 16:15 och 2 Timoteerbrevet 4:2.

  Vi måste också undervisa alla nationer och tala om vad som gäller, se Matteusevangeliet 28:19.

  Dock har du emellertid helt rätt i att vi skall älska våra fiender. Och mer än så Gud kallar oss tom att hjälpa dem till deras eget fördärv och så samla glödande kol på deras huvuden, se Romarbrevet 12:19 – 21.

 97. osciloscope skriver:

  märkligt långt mellanslag? …

  passar på å ta en till ”favorit” ..

  http://www.tavinstitute.org

  osv

 98. tnsexton skriver:

  Chiros

  Jag är inte tekniker eller kryptolog. För mig får inhämtningstekniken se ut som bofinken bara den levererar.

  Naturligtvis ska inhämtningen ske med en väl formulerad lag i botten, en lag som på ett bra sätt reglerar den svåra avvägningen mellan individens rätt till integritet och kollektivets rätt till säkerhet.

  Europakonventionens Artikel 8 är kanske grundplattan där man i diskussionen inte får glömma dess moment 2:
  ”Offentlig myndighet får inte inskränka åtnjutande av denna
  rättighet annat än med stöd av lag och om det i ett
  demokratiskt samhälle är nödvändigt med hänsyn till statens
  säkerhet, den allmänna säkerheten, landets ekonomiska välstånd
  eller till förebyggande av oordning eller brott eller till
  skydd för hälsa eller moral eller för andra personers fri- och
  rättigheter.”

  Vi har diskuterat det tidigare och är överens om att vi inte är överens. Jag tycker att förslaget till ny lagstiftning är till delar dåligt formulerat och ofullständigt, att det måste läsas parallellt med både försvarsunderrättelselag, brottsbalken och allmänna verksstadgan, men att det ändå ger tillräckliga garantier för den enskilde.
  Om sedan tekniska begränsningar som jag inte är insatt i innebär att lagen inte når sina uttalade syften, är kanske en annan sak.

 99. osciloscope skriver:

  Friherinnan

  Inte skall vi använda ”lagd åt det konspirationsteoretiska” som ad hominem i en kommentarstråd som denna!? Vi teoretiserar alla härinne om konspirationer, och ”samandas” är något vi gör för att öht leva. Frågan är bara hur långt folk är beredda att gå ifrån grundläggande etiska principer när de gör det. Eller vad som är legalt eller illegalt som ju tyvärr är den mer vanliga dikotomin.

  osv

 100. chiros skriver:

  tnsexton 10:02
  helt enig. Det finns även en annan aspekt och det är om nationalstaterna ”faller samman” till mindre enheter; ökar eller minskar då utsikterna för en sammanhållen europeisk politik? Blir EU ett förbund av regioner som många på 80 talet ansåg att det utvecklades mot?

  Vad gäller den intressanta artikeln om Rysslands utrikespolitik; en reflektion: Ryssland förefaller se utvecklingen från en ”unipolar” till en ”multipolar” värld; inte till den gamla ”bi-polar” under kalla kriget:

  ”Medvedev’s new foreign policy concept advances brave new goals appropriate to Russia’s new ambitions. For example, now that the unipolar world has been dispensed with and Russia is a political pole, it will not hide its intentions of fighting for the geographic pole.” Det näst sista ordet är signifikant, liksom att Ryssland är EN (signifikant) politisk pol. Detta minner till del om Chiracs uttalnden om ”multipolar world” i upptakten till kriget mot Iraq. Vilka ser då Ryssland som andra poler? USA naturligtvis, China, Indien men jag undrar om man ser EU som en pol; eller mer ser de större länderna Tyskland, Frankrike, UK? Den nuvarande situationen inbjuder ju till att spela ut de olika länderna mot varandra.

 101. chiros skriver:

  tnsexton 10:13
  ok, jag tror vi konstaterar att vi inte är helt överens; föreslår att vi parkerar diskussionen tills Riksdagen vaknat till liv igen :-)

 102. ohlundonline skriver:

  osciloscope:

  Tack.

 103. osciloscope skriver:

  ah don’t mention it … Får ju erkänna att jag själv stundom replikerar i affekt och således kommer jag inte från att slänga ut ett och annat flamabate. Man vill ju för dialog, få reaktion. Men är man litet öppen så lär man sig av andra även om man så gärna vill ha ”rätt” i sina egna funderingar.

  osv

 104. tnsexton skriver:

  Chiros

  Det verkar vara i den multipolära världen som Ryssland ser sin chans att etablera sig som en styrande kraft. Enligt Kommersant-artikeln ska man inte längre focusera på CIS-staterna (OSS på svenska) som ett kollektiv utan behandla länderna ”styckevis och delt”. Lika verkar vara förhållandet till EU, även om det inte sägs explicit.
  Den enda organisationer som ges särskilt utrymme är Eurasian Economic Community och SCO, Shanghai Cooperation Orgaization, som man redan dominerar.
  Det verkar som man i Kreml skulle föredra en verkligt anarkistisk världsordning där man lättare skulle kunna spela rollen av Bakunin.

  Vad gäller EU i dess nuvarande utformning ser jag mörkt på framtiden. Jag tror, och trodde, på EEC/EG som ett frihandelsprojekt; ett projekt för att underlätta handel, ekonomisk och arbetskraftsrörlighet och därigenom stärka fred och samhörighet i Europa. Att därifrån gå till något slags politisk union, särskilt inte efter de senaste och de förutskickade utvidgningarna, har varit att driva projektet för långt.
  Även om vi i mångt och mycket är lika är olikheterna kulturellt, politiskt och historiskt övervägande. Vi har inte bara den katolskt/mediterrana kultursfären gentemot den protestantiskt/nordeuropeiska, den östeuropeiska mot den västliga, de forna imperiebyggarna mot småstaterna. Vi har även stora kulturella och politiska skillnader inom dessa olika sfärer och i slutändan kommer den nationella egoismen och viljan till egna anpassade lösningar att ta överhanden.
  Detta kopplat till de olika nationalistiska splittringstendenser vi talat om tidigare gör att jag inte tror på unionstanken.
  Däremot ska frihandelsprojektet drivas vidare och utvecklas, utan ”gurkpekpinnar….

 105. Pravoslavac skriver:

  Frankrikes utrikesminister kom idag med ett mycket obehagligt ultimatum till Serbiens regering. Kouchner sade att Serbien måste lägga ned sin stämning i internationella domstolen, International Court of Justice, för att få komma med i EU. Han lindade in orden, men det var vad han menade. Stämningen handlar om Kosovo. Serbien vill klargöra om Kosovos självständighetsdeklaration bryter mot internationell lag och i så fall om det är ett brott mot internationell lag att erkänna Kosovos självständighet.

  Nu vill alltså Kouchner att fallet ska läggas ned som krav för att Serbien ska få kandidatstatus till EU. Detta trots att samme Kouchner vid upprepade tillfällen LOVAT att Kosovo och Serbiens ansökan till EU är två separata frågor. Detta beteende påminner om maffiaorganisationer som skrämmer vittnen till att avstå från att vittna. Jag trodde inte ens EU kunde sjunka så lågt och jag hoppas för guds skull att Serbien inte låter sig skrämmas till tystnad.

 106. friherinnan skriver:

  osciloscope

  Dramaten nästa?
  Stört omöjligt att förstå vad du skriver.

  ohlundonline

  Frid

  MVH

 107. osciloscope skriver:

  Pravoslavac

  ang Monbiot;

  ”första steget för den som vill störta demokratin att undergräva förtroendet för den.”

  Jo, var inne på liknande på en av de första kommentarerna jag skrev på ”fri med fra 2”. Dock använde jag F-ordet och fick svårt att få förståelse;

  De som “styr oss” (ganska uppenbart inte folket) vet att den bästa fascismen är den som inte känns.

  https://carlbildt.wordpress.com/2008/06/29/fri-med-fra-2/#comment-50141

  Citerar där Sheldon Wolin;

  counterpunch.org/glendenning06192008.html

  osv

 108. osciloscope skriver:

  friherinnan

  japp jobbat i musik teater film grafik …

  :)

 109. spanaren skriver:

  Chiros,

  Tillåt även mig delta i den proklamerade vapenvilan i rågan
  om FRA-lagen som du föreslog (en god ide).
  Vi har säkert mycket annat att utbyta meningar om under tiden
  där vi tydligen är mer eller mindre överens – tex Ryssland.

  Russia Today skriver idag att ryskt tungt bombflyg kanske
  åter får tillgång till baser på Kuba. Venezuela skall upprustas
  med rysk materiel bla ubåtar och Tor-1 luftvärnssystem.
  Chavez säger sig villig att låta ryssarna bygga baser i Venezuela.
  Försök till intrång från USA i den ryska sfären kan mötas av rysk
  frambasering till USA:s närområde…..
  Samtidigt rapporteras på Novosti om snar ankomst av rysk
  minröjningstrupp i Serbien – märkligt med tanke på den
  nuvarande regeringens politik. Är det så att regeringen för
  en politik och militären säkerhetstjänsten en helt annan
  vilket skulle förklara varför Mladic inte gripits samtidigt med
  Karadzic?

  http://www.russiatoday.ru/news/news/27910

  tnsexton,

  Så kan man även omformulera Huntington. Har du läst hans
  bok om civilisationernas kamp och Fukuyamas bok som förutspår
  historiens slut i en värld styrd av västliberal marknadsekonomi?

  Pravoslavac,

  Det kommer mera…….
  Kanske till dess Serbien är under fullständig kontroll
  av USA/NATO/EU på en yta eller ännu mindre
  än det område som var under ”tysk förvaltning” 1941 då
  Bulgarien gränsade till Storalbanien och Novi Sad låg i Ungern.
  Men å andra sidan så röstade serberna själv fram nuvarande
  regering även om SPS handlande kan ifrågasättas (som om Mp
  skulle svikit (s) och (v) i Sverige och gått över till de borgerliga).
  Tom LDP med ledaren Jovanovic (Kvisling) fick mer än 5%.

  Som man bäddar får man ligga…..

  Övriga.

  Finns det ingen som anser de åsikter om Ryssland som framförs
  här är fullständigt felaktiga då för att citera ÖB Syren
  för några år sedan (HAN har ändrat åsikt) ”Ryssland är en
  demokrati som alltmer vävs in i de västliga samarbetena” mm osv?

 110. osciloscope skriver:

  Friherinnan och andra

  con-spirare; med/tillsammans – andas/ande. Andas in är det första vi gör och ut det sista. Eftersom vi inte är totalt autonoma så måste vi se att sam-andas är det helt naturliga i vår tillvaro. Som syneri, som biosfären. Sen har det fallit sig så att konspiration ”betyder” ”hemlig sammansvärjning med ondsint uppsåt” förenklat. Jag menar att det finns grader i helvetet. Vi konspirerar ALLA, frågan är då hur mycket lever du efter din moral och hur lång vågar du gå när du dömer andras moral?

  Jag har formulerat denna passus på engelska;

  To breathe is our cause and effect for survival. It is the first we do and the very last and in between we spire a lot. We transpire, inspire, aspire, respire and expire. The system we are born into and part of is a vast conspiring sphere whether we like it or not and it is clear we can’t see all aspects of it, even if we consciously and eagerly are trying.

  Oscar Berven

 111. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… :-)

 112. tnsexton skriver:

  Spanaren

  Jag måste erkänna att herrarna Huntington och Fukuyama var helt okända för mig till för några månader sedan. Då du eller någon annan refererade till dem var jag tvungen att anlita både Wiki och andra källor för att uppdatera mig.
  Antingen är detta en stor lucka i min bildning eller också har jag klarat mig bra ändå….

 113. ohlundonline skriver:

  Pravoslavac:

  Bernard Kouchner är en kuf.

  Han är mycket originell, skicklig och har stora kunskaper, men han tänker alltför assymetriskt.

  Alla vet att Kosovo tillhör Serbien, men eftersom det anses politiskt ”opassande”, vill man gå emot naturens ström.

  Då blir det såhär.

  I EU finns varken Serbien eller Kosovo och för fredens skull bör de därför snarast lemmas in i EU, liksom Ryssland.

  Ordning och reda får vi först när ett starkt Israel ingår i EU, för då raderas de gamla nationalstaternas identitet ut.

 114. osciloscope skriver:

  Spanaren

  Som Josef Boberg skriver på ”till Bryssel”;

  ”Samma sak om det här med att skriva ryssarna och/eller Ryssland – istället för det korrekta = ryssarnas MaktElitare osv.”

  ”Dock – personligen är jag in i märgen övertygad om att detta hart när ej alls är nationellt betingat – utan övergripande är ett iskallt “monopolspel” av de fåtaliga männen (13 stycken, tror jag…) i den globala BankingLigan”

  Som Baron Rothschild citeras av Jodie Foster i ”Inside Man”. ”When there is blood on the street, buy property.”

  Just så rå och ren är businessen. Har alltid varit.

  There is a world out there, and it is in a deep slumber, numb and nevermore critical. It’s a great pity. These wars we see today, are NOT built on real argument and real dissidence, but they are controlled and provoked and exasperated by a few who can control the masses! Think just for a moment what chain of command really means. And think for a moment Who is commanding.

  Det ÄR inte folket som styr det ÄR ”de” på toppen. Hieratet, västvärldens demokratipräster dirigerar och sätter policies. ÖB/MUST/KSI eller för all del CB är alla skygglappade inom sina områden och inom hierarkin är de paradoxalt inte MER inflytelserika utan MER bakbundna. Hierarkin är per definition uttänkt så. Compartmentalization. Positionering, pengar och titlar ger skenet av maktposition och inflytande. De vill inte lämna denna ställning för du är inte medveten om den. I bästa fall är de livrädda att lämna.

  Nåja, Hegel dialektiken brukar nämnas liksom fabianismen (gradualism) som de rådande ”metoderna”. Är det namedropping man vill ha så är det tyvärr fruktlöst. Om nu någon någonsin varit på pyramidens top så har den aldrig levandes kunnat återberätta det. Om den överlevt så är det ingen som kan tror på det, för det är ju alldeles för ”konspiratoriskt”.

  Oscar Berven

 115. carlnorberg skriver:

  Det vet jag inte om jag tror att de egentligen är ett bestämy antal, de har ju inte en direkt solidarisk inställning till något annat än egen vinning, och lojalitet finns bara att finna där man finner egennytta.

 116. spanaren skriver:

  Osciloscope,

  Även om det kanske förvånar en del är jag benägen
  att hålla med dig liksom jag med stort intresse tar
  del av Carl Norbergs mera jordnära förklaringar.
  Läser även Josef Bobergs inlägg som är mycket
  djupa och tänkvärda….

  tnsexton,

  De var länge olästa av mig tills jag en dag gjorde slag
  i saken och lånade dem på biblioteket för att själv kunna
  skapa mig en uppfattning och inte bara läsa vad andra
  tycker i frågan. Vad du i ditt inlägg skriver om Europa
  är Huntington i miniversion för enbart Europa…..

 117. ohlundonline skriver:

  Pravoslavac:

  Ett problem Serbien har, är att världen generellt sett känner – och det med rätta – en stor avsky för alla övergrepp som begåtts mot den muslimska civilbefolkningen.

  De övergrepp som begåtts mot Serbien fokuseras det liksom inte på.

  Serbien måste jobba på att förbättra sin internationella image och också ångerfullt erkänna de tragiska övergrepp som skett.

 118. osciloscope skriver:

  carlnorberg

  ”Det vet jag inte om jag tror att de egentligen är ett bestämy antal, de har ju inte en direkt solidarisk inställning till något annat än egen vinning, och lojalitet finns bara att finna där man finner egennytta.”

  Sannerligen. De har inga skrupler för vad de nu än själva kallar sina ”incitament”. Att assassinera i alla tänkbara symboliska el bokstavliga former görs i de egna leden (familj/släkt) ”utan att blinka”.

  Spanaren

  Det är faktiskt ok att jag är kallas ”Verklighetsfrämmande drömmare” så länge argumenten i övrigt håller god balans ;)

  osv

 119. Helena Palena skriver:

  mararh: Javisst är det kul att garva rakt ut ibland…

  Hörde just på radion att Radovan ville bli klippt och rakad. Det blir med andra ord ingen crew cut för hans del!

 120. chiros skriver:

  Spanaren, tnsexton
  … och amerikansk militär säger att dom kommer att ”draw a red line there”, dvs vid Cuba.

  Personligen ser jag egentligen inte detta som så mycket hot utan snarare i grunden positivt, förutsatt att inget går totalt fel. Att vi alla ska fortsätta vara beroende av vilken president som USA väljer i en unipolar (unipolär?) värld känns inte bra. Att det då uppstår ett antal regionala maktssfärer byggda främst på stark ekonom och regionala beroenden är naturligt. USA, Ryssland, Kina, Brasilien. Iran är ytterligare en tänkbar. USA har, sin militärbudget till trots förlorat positionen som världens ledare, inte för att dom militärt är svagare utan för att den amerikanska magin är försvunnen.

  Förutsatt att Ryssland och USA kommer till en rimlig avvägning mellan baser på Cuba/i Venezuela respektive vad som ska hända i Georgien och Ukraina så finns fortsatt den största osäkerheten i Mellanöstern som jag ser det

  EU får vi väl lära oss att se som en marknad, med ett antal utrikespolitiska röster med lite varierande budskap och styrka. I det läget behöver Sverige och förhoppningsvis Norden ta sig en rejäl funderare på framtiden. Jag tror att central- och västeuropa är mer beroende av rysk energi än vad Norden är; det är med andra ord ett något annat läge som dom väl bäst sköter själva.

  Vårt intresse av Ryssland är då främst som exportmarknad för telecom-infrastruktur, fordon, verktyg och maskiner. SAAB skulle säkert med rätt uppbackning hitta intressanta uppdrag i flyg och rymdindustrin, speciellt om planerna på en gemensamt EU-Ryskt projekt för att utveckla nästa generation av rymdfarkost. I det läget är eventuella stor-politiska förvecklingar enbart av ondo som jag anser vi därför bör stå fria från.
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7519723.stm

 121. alivga skriver:

  Tsolin:

  Att jämföra Serbien med en cancersvulst är inte alls dumt och helt rättvisst. Oavsett vilken historiebok du läser är serberna ett återkommande tema. Det är anmärkningsvärt hur mycket olycka ett så litet land har lyckats åsamka Europa under de senaste tvåhundra åren. Serbien har idag ansträngda relationer till flera av sina grannländer och i princip alla folkslag som ingick i den jugoslaviska federationen. Dessutom kan Serbien betrakta både Tyskland och Österrike som ärkefiender, något som har sin grund i historien och tidigare händelser. Det du skriver om Haag stämmer och att vi måste individualisera skulden för de brott som begick under 1990-talet. Samtidigt går det inte avskriva skulden för det serbiska folket. Det finns även en kollektiv aspekt. En majoritet av serberna valde ju Milošević till sin ledare. En majoritet av folket kände till de ohyggliga brott som begicks i grannländerna. Att tiga och blunda för detta läker inga sår.

  Zoka70:

  Det finns många teorier om vem som var det första offret osv. Oavsett vem det var råder det väl inga tvivel om vem som bör skulden och det största ansvaret för de krig som utspelade sig på 1990-talet i sydöstra Europa? Slovener, kroater, bosnier och albaner är eniga i denna fråga. Menar du att det är grannfolken som har fel. Att det var rätt av serberna att flygbomba Ljubljana, massakrera kroater i Vukovar, utföra den största massakern efter WW2 i Srebrenica eller mörda 10 000 albaner och driva upp till en miljon på flykt?

 122. carlnorberg skriver:

  Och det mest fantastiska är den uppvisade insiktsfullheten i detta beteende.
  De är som gräsätare som tror att de är rovdjur.

  Ingen blir lycklig eller ens överlever ensam.

 123. Pravoslavac skriver:

  ohlundonline: Det stämmer bra det du skriver 1:10 pm. Jag vill dock påpeka att 99% av de serber som anklagats för krigsförbrytelser redan befinner sig i Haag och många av dem har börjat tjäna av sina straff redan medan andra sitter inlåsta i väntan på rättegång. Det stämmer också att brott som begåtts mot serber inte har prioriterats. I de fall som tagits upp i Haag har straffen blivit milda och i flera fall helt frikännande. Anledningen till detta brukar av serber beskrivas som att Haag är en politisk domstol som har till uppgift att placera skulden för krigen på Serbien och på så sätt berättiga sitt eget agerande. Framför allt bombningarna av Serbien 1999.

  Den som vill skaffa sig en egen uppfattning kan söka reda på dokumentärerna ”Yugoslavia: the avoidable war” och ”Death of Yugoslavia” (finns på youtube). Den första är objektiv, eller rent av vinklad till serbisk fördel medan den senare är uppenbart anti-serbisk. Sanningen ligger kanske någonstans mitt emellan. Dokumentären om rättegången mot Milosevic som gick på SvT för några månader sedan var också bra. Synd bara att de hoppade över de smaskigaste delarna av rättegången. Carl Bildts bok ”uppdrag fred” är också rätt bra. Den beskriver på detaljnivå hur alla förhandlingar gick fram och tillbaka under Bosnienkriget. En bok som behandlar enbart Milosevicrättegången är ”Travesty: The Trial of Slobodan Milosevic and the Corruption of International Justice” och en annan bok som snuddar vid samma ämne är ”Media Lies and the Conquest of Kosovo”. Snart släpps ocså chefsåklagare Carla del Pontes bok ”The Hunt: Me and War Criminals” på engelska. Den har redan släppts på italienska och slog ned som en bomb. Framför allt kapitlet om hur organ togs ur kropparna från kidnappade serber och såldes till organtransplantationer. Andy Wilcoxson bevakade hela Milosevicrättegången under alla år den pågick och ska snart släppa en egen bok som sammanfattar rättegången.

 124. osciloscope skriver:

  CN

  ”De” är snarare likt bandmasken. Fast faktiskt värre. Exponensiell parasitering …

  osv

 125. ohlundonline skriver:

  Pravoslavac:

  Tack för all din värdefulla information.

 126. carlnorberg skriver:

  Ja det är och förblir så, att deras natur inte lämpar sig för den makt som de besitter.

  Det är som vilken bioekologisk kedja som helst, de är en obalans som måste balanseras för systemets möjliga överlevnad

 127. Pravoslavac skriver:

  Idag har pro-Karadzic demonstrationer hållts i Belgrad för tredje dagen på raken. Demonstrationerna blir lite större för var dag. Första dagen var det ett 50-tal personer, igår runt 200 och idag drygt 300 personer. Det största partiet i Serbien, SRS, planerar att arrangera en större demonstration för Karadzic senare. Datum är inte bestämt än. Fram till dess är det sagt att dagliga demonstrationer för Karadzic kommer hållas liknande demonstrationen idag. Dessa dagliga demonstrationer arrangeras inte av SRS.

  Vid demonstrationerna har mindre incidenter förekommit. Några journalister har attackerats liksom politiska motståndares lokaler. Bland annat LDP:s lokaler, Boris Tadics kontor och den Turkiska ambassaden. Idag skadades en kameraman och en kamera från George Soros-finansierade stationen B92.

 128. presretac skriver:

  Hur började aggression mot Slovenien,Krotien och Bosnien?

  The members of the
  Serbian community in ex-Yugoslavia, on all levels were working d iligently towards the
  ”strengthening of Yugoslavia.” In reality, that meant employing as many
  Serbs as possible in government, army, police, universities, schools,
  better and more prestigious companies and so on. The Serbs kept control
  over the Yugosla v People Army (JNA) and over the counter intelligence
  organization, (KOS). Prior to the 1974 Constitutional Amendments, the
  Serbs have completely controlled all of those organizations. Early in
  1977, Mr. Dzemal Bijedic was killed while functioning as th e president of
  the Federal Executive Committee (the governing body of Yugoslavia). The
  so-called accident in which he died (near Sarajevo) has never been
  completely explained…

  Soon after the death of Dzemal
  Bijedic, the powerful Serbian lobby in Bosnia-Hercegovina tried to
  discredit and remove Mr. Hamdija Pozderc, who was also devoted to Republic
  of Bosnia-Herzegovina. Todays Chetnik supreme leader (Vojvoda) and the
  then professor at the College of Political Science in Sarajevo, Dr.
  Vojislav Seselj, ha s learned that one of the students of Mr. Pozderac,
  copied (plagiarized) parts of his dissertation, but was not punished for
  it by Mr. Pozderac. Because the student Brano Miljus, has raised to a
  very high position within the Central Committee of the comm unist party, a
  big controversy was born, whose goal was the removal from power of
  Mr.Hamdija Pozderac. However, at that time (1979), Mr. Pozderac succeed
  in defending himself and it was Seselj who had to leave Sarajevo. What
  surfaced during that period was the revelation as to what really protects
  Seselj; the national affirmation of the ”Bosnian Muslims”, whose
  nationality was recognized in 1970, and the ever growing independence of
  Bosnia-Hercegovina. Seselj pointed his finger at ”Muslim nationalists
  within the Central Committee of the Bosnian Communist Party. I will
  mention a few of them: Mr. Hamdija Pozderac, Hasan Grabcanovic, Dr. Atif
  Purivatra, Dr. Fuad Muhic, etc… They enabled to authors like Dr. Muhamed
  Hadzijahic, Muhsin Rizvic, Dr. Kasim Suljevic, Dr. Hamdija Cemerlic etc…
  to publish their papers and books in which it has been proven that the
  ”Bosnian Muslims” exist as a separate ethnic group, i.e. that they are not
  neither Serbs nor Croats of Muslim faith. The influential Serbian lobby
  did not allow ”Bosnian Muslims” to have their traditional ethnic name
  ”Bosnjak”, at that time.

  During the Spring of 1983, a group of so called ”Muslim Nationalists” was
  arrested in Sarajevo. The trial lasted the entire summer and the sentences
  were draconian. Among the accused were Mr. Alija Izetbegovic, Omer Behmen,
  Hasan Cengic, Edhem Bicakic and Dzemaludin Latic. At that time I was
  confused by the fact that during the trial of those Muslims, the most
  active cooperation with the prosecutors came from Hamdija Pozderac and Dr.
  Fuad Muhic, men who were accused by Seselj as being the ”flower of Mus lim
  nationalism and who were proven Bosnian patriots. (Namely, the so called
  political trails were initiated by government during the communist rule.)
  Many Bosnjaks were convinced that they were witnessing ”Bosnian Muslim”
  communists trying Muslim belie vers and that they were playing in to the
  hands of the powerful Serbian lobby in Bosnia-Herzegovina. (The term
  ”Bosnian Muslim Communist” is not contradictory because ”Bosnian Muslims”
  was the official ethnic, not a religious, designation, hence, it was
  possible to have communists among the ethnic group of Bosnian Muslims.)
  That attitude separated Pozderac from many Bosnjaks and also made him very
  vulnerable. That vulnerability will resurface again when the Serbian
  clique tries again to remove from pow er Pozderc’s friends and followers,
  during the ”Agrokomerc Affair.”,

 129. presretac skriver:

  ………………….
  After the ”Agrokomerc” affair, the things started changing fast. The
  Bosnian Constitution was changed in order to facilitate free elections in
  Bosnia. Alija Izetbegovic and his followers were easily released from
  jail. Mr. Adil Zulfikarpasic, the leading Bosnian decedent to communist
  role, talked about that: ”two days after Izetbegovic’s release from prison
  he was in Zurih visiting me. I remember that during the 1983 trial he
  lost all of his civil and constitutional rights and that these rights can
  not be restored without the due process. When I asked Izetbegovic how did
  he get a passport so fast, his answer was ”oh, they just gave it to me”.”
  If one is familiar with the situation in Bosnia at that time, and when one
  knows who can issue a passport on such short notice, (namely, the police
  that was completely under Serbian control), the question arises: ”Who is
  Alija Izetbegovic?” Why would the Serbs facilitates the creation of a
  ”Muslim” political organization (SDA)? Our suspicions increase when we
  remember the statement made by Karadzic just before the elections: ”If
  Durakovic is elected, there is going to be war, if Izetbegovic is elected
  we’ll negotiate.” (Dr. Nijaz Durakovic was a leader of the Socialist Party
  of Bosnia-Herzegovina.)

 130. presretac skriver:

  Today, after all of ”peace” proposals that Izetbegovic signed so far have
  gone a long way towards legalizing all of the Serbian ”ethnic cleansing”
  it is clear that Karadzic needed Izetbegovic, primarily so that he could
  conduct the war more successfully, specifically, so he could have someone
  in the opposing camp who would with his signatures legalize the conquered
  territories. There was a clear attempt by the communist organizations in
  the predominantly Serbian parts of Bosnia, to neutralize Dr. Nijaz D
  urakovic before the elections. In other words, those patriotic Bosniaks
  who could gain in popularity had to be silenced in order to insure
  Izetbegovic’s assuming the title as the head of all the Bosnjaks.
  Izetbegovic’s political party, the SDA was established on March 27, 1990.
  That certainly was a surprise. Under the laws in force at that time,
  every participant of that organization could have received ten years in
  prison. Besides, to the large majority of Bosnians, who were brought up
  in the spirit of ”brotherhood and unity,” the subject of ethnicity was
  ”tabu” in public relations. As opposed to the Serbs, the Bosnjaks didn’t
  have strong sense of ethnic or national belonging. Even the Serbs in
  Bosnia-Herzegovina contained their ethnic and nationalistic sentiments, at
  least in public. That is why it seamed unbelievable to see 40 Bosnian
  Muslim men and women as they sat in front of TV cameras as proof that it
  was the Muslims who were the first to initiate the division along ethnic
  lines in Bosnia. That was a strong point in favor of the Serbs.

 131. presretac skriver:

  ……………………….

  From
  that moment on, a whole series of unusual and strange events took place.
  Although the SDA was several months away from being registered, from that
  moment on, the meetings and conventions of the local branches of the SDA
  were not stopped anywhere in Bosnia, except in Travnik. In the most
  beautiful hall of the Holiday Inn in Sarajevo, the constitutional
  convention was held on June 9, 1990. Izetbegovic’s people freely carried
  green (Muslim) flags throughout eastern Hercegovina, Majevica, Grmec and
  in many other places where Muslims were in the past attacked or even
  killed for transgressions much smaller than the green flag. It was clear
  that the creators of the ”anti-bureaucratic” revolt allowed Izetbegovic and
  his followers to create a lot of attention for themselves and emerge at
  the ”head” of Bosnjaks. I suppose that Izetbegovic had that honor because
  in the ”Islamic Declaration” he wrote that Pakistan was our ”general”
  rehearsal. With that statement, he acknowledged that he agrees to huge
  shifts and transfers of population in order to divide the Republic of
  Bosnia-Herzegovina along the ethnic lines. Those ideas were started to
  get promoted publicly just before the 1990 elections by protagonists of
  the Greater Serbia project.

 132. presretac skriver:

  The War in Slovenia

  The clash between the JNA (Yugoslav Army) and the Slovenian Territorial
  Defense started on June 27, 1991 and ended with the ruin of the JNA in a
  war that lasted less than 10 days. It was clearly demonstrated in
  Slovenia that the JNA didn’t have much chan ce of success in a fight with
  well motivated fighters of the Territorial Defense who are fighting for
  their freedom.

  We should mention here that Alija Izetbegovic didn’t offer any resistance,
  political or military, when the JNA was hauling away the weapons of the R
  BH Territorial Defense, as opposed to the Slovenians who refused to hand
  over their weapons to the JNA for ”safe keeping.” The weapons of the R BH
  Territorial Defense were hauled away in 1989, before the SDA assumed
  power. However, those weapons could have been prevented from leaving from
  the places where the Bosnjaks were in the majority if they were only
  encouraged to do so by their government, as was the case in Tuzla. The
  fact that there was no organized attempt to save the TO (territorial
  defense) weapons from the Sarajevo’s ”Old Town,” which was surrounded by
  us, turned out to be a crucial ”mistake” by Alija Izetbegovic, a mistake
  which will cost the citizens of Sarajevo around ten thousand lives.
  During those times, Alija Izetbegovic was meeting regularly with the JNA
  General Kukanjac, while the Serbs were using bulldozer to open a new road
  and cir cumvent the Bosnian Army. Thanks to those Serbian tactics, they
  succeeded in hauling away over 50 truck loads of weapons from TO Sarajevo,
  weapons that Izetbegovic should have saved for the Bosnian Army.

 133. presretac skriver:

  The War in Croatia

  The war in Croatia started with the so called ”Log” revolution in August
  of 1990. The Serbian population of certain Croatian regions revolted by
  blocking the roads with cut trees, logs and ambush.

  The cause for that was the new Croatian constitution. In the old,
  ”communist” Croatian constitution, Croatia was a state of Croats and
  Serbs living in Croatia. Under the new, ”Tudjman’s” constitution, the
  Serbs became an ethnic minority, and instead of the red star in the
  middle, the Croatian flag returned the historical Croatian coat of arms,
  or as the Serbs called it, ”the chess board.” Knowing that a state is
  defined and guided by its constitution and its borders, the Serbs knew
  well what those cha nges meant, so was became the expected outcome. The
  war in Croatia would have started even without such constitutional
  changes, it was just that the said changes made it easier for Milosevich
  to mobilize the Serbs for war. The holding of free elections in the
  different Yugoslav states and the victories by the political parties whose
  goals were independence for their states, signified the end of Yugoslavia
  as the ”Greater Serbia.” The victory by Tudjman in the first free
  elections held in May of 1990, should have signaled to Tudjman that Serbs
  did no longer rule Yugoslavia. If they did, they certainly would not have
  allowed free elections in Croatia and the HDZ (the leading Croati an
  political party: Croatian Democratic Union) to be formed. It seems that
  Tudjman didn’t realize that Croatia was pretty much free from the Serbian
  control. If he did, he would have stabilized the situation until he
  consolidated his victory, and insure d Croatia stays within its AVNOJ
  borders (AVNOJ is the acronym the 1943 creation and mapping of the
  Socialistic Federate Republic Yugoslavia). Instead, Tudjman was again
  changing the constitution in the moment most favorable to the Serbs and
  Milosevic. The almost fifty years of peace had an inertia of its own. To
  end this peace and to leave comfortable homes and apartments and go in to
  the woods to fight needed something very provocative, something more
  substantive then the vague Milosevic’s dream of a ”Greater Serbia.”
  Tudjman offered them that by changing the constitution and waving the
  ”chess board” flag under their noses, which in the Serbia mythology was
  synonymous with hell. Serbia / Chetniks problems of recruiting Serb
  rebels in Croatia ended when Tudjman tried to place the ”chess board” flag
  in Knin, the center of Serbian dissent.

  Tudjman’s creation of ”logical” borders

  Tudjman is trying to place himself on the pedestal of the father of modern
  Croatia. However, it should be clear that the beginning of the
  independence came thanks to the Yugoslav Constitution from 1972 and the
  amendments from 1974. The credit for the movement to change the
  constitution and the amendments goes to the ”Mass Movement” of 1971, the
  Croatian version of 1971 ”spring” (referring to the Czechoslovakia Spring
  of 1968, freedom movement).

  The credit for the start of those changes goes to the Croatians in power
  at that time: Dr. Savka Dabcevic, Dr. Mika Tripalo, Drazen Budisa, Ivan
  Cicak and other Croatia patriots, some of whom are still politically
  active today. Although they were removed from power by that time, Tito
  and Kardelj have fulfilled the requests of the ”Mass Movement.” So that
  those major changes in the Yugoslav constitution wouldn’t end up being
  just empty words on paper, we have to thank the effective battle by the
  Slovenian communists, led by Milan Kucan, by Croatian Communists, led by
  Ivica Racan, Macedonian communi sts, led by Kire Gligorov a part of the
  Bosnian communists, led by Dr. Nijaz Durakovic. They succeeded in
  breaking up the ”bonding cement” of Yugoslavia, the so called ”democratic
  centralism, in the communist league of Yugoslavia” That fight eventually
  led to the free elections in Yugoslav states (republics), which by
  definition means freedom. Tudjman’s policy towards R BH maintained his
  concept of a state. In Tudjman’s dissertation, he stated that a states
  borders, which were usually derived through history, should be changed in
  order to get ”logical”, ethnic borders. That is why Tudjman was more
  interested in parts of R BH than in the ”AVNOJ” (legal and, hence,
  internationally recognized) borders of Croatia. Milosevic and the Serbian
  Academy of Sc iences and Arts (SANU) knew real well that the ”AVNOJ”
  borders of the Yugoslav states and the ”autonomous regions” and the
  international laws about the unchanging borders, were the main obstruction
  in the creation of the ”Greater Serbia.” That is why Tud jman’s stand on
  ”logical” borders was a real boost to the Serbian expansion plans. There
  shouldn’t be any surprises than that Tudjman was prosecuted by Tito, the
  creator of the 1974 constitution. We should also remember that Tudjman
  was undisturbed by t he police (which was Serbian controlled) prior to the
  free elections. The natural outcome of Tudjman’s fondness for ”logical”
  borders was his meeting with Milosevic in Karadjordjevo at the start of
  1991, when the division of Bosnia was agreed upon. That meeting
  eventually lead to Tudjman’s alliance with Milosevic and Karadzic in their
  war against R BH. By doing that, Tudjman spat in the face of thousand
  years of experience, which has lead to today’s principles of unchanging
  borders, and instead, he sta rted by experimenting with Croatia and R BH.
  The greatest victims of that experiment are the Croats of R BH. They lost
  the best and most productive Bosnian lands in the ”Posavina” corridor, and
  instead have gained the barren rocks of Herzegovina, just s o they could
  recreate the old ”Banovina Hrvatska”. the pre W. W. II deal between
  Cvetkovic(Serb)-Macek(Croat) of division of Bosnia-Herzegovina.

  The later association of Tudjman and Izetbegovic is not contrary to his
  plan of partitioning R BH. Actually, that alliance is also between two
  people wanting to divide R BH.

 134. Pravoslavac skriver:

  Jag har ögnat igenom vad som sagts och skrivits om Karadzics gripande de senaste dagarna. Den som uttalat sig mest hatiskt har varit Richard Holbrook. Samme Holbrook som gjorde en deal med Karadzic i mitten av 90-talet. Dealen var att Karadzic frivilligt skulle lämna politiken, i utbyte skulle Holbrook se till att Karadzic inte blev gripen och utlämnad till Haag. Någon höll inte sitt ord. Gissa vad Karadzic kommer prata om i Haag…

  presretac: Du kan väl ge en länk istället för att klistra in hela artikeln. Som tillägg till artikeln kan jag ge ytterligare ett stycke ur Alija Izetbegovics bok ”Islamic Declaration”:

  The Islamic movement must, and can, take over power as soon as it is morally and numerically so strong that it can not only destroy the existing non-Islamic power, but also build up a new Islamic one… There is no peace or coexistence between the Islamic faith and non-Islamic social and political institutions.

  Izetbegovic var alltså bosnienmuslimernas president under kriget. Boken skrev han flera år innan kriget startade.

 135. beej08 skriver:

  Bildt: Att du gläds över att fel person hamnar inför krigstribunalen i Haag förvånar inte alls.

  http://members5.boardhost.com/medialens/thread/1216850751.html

%d bloggare gillar detta: