Avgörande i Doha-förhandlingarna

I morgon måndag samlas i Genève handelsministrar från olika delar av världen för att inom ramen för World Trade Organisation göra ett sannolikt sista försök att föra den s k Doha-rundan för liberaliserad världshandel till ett framgångsrikt slut.

Betydelsen av detta kan inte understrykas starkt nog.

Skulle förhandlingarna misslyckas så skulle det vara det första misslyckandet för en världshandelsförhandling sedan den stora depressionen på 1930-talet.

De texter som nu ligger på bordet – om jordbruk och industrivaror – är knappast idealiska från alla utgångspunkter. Men vid det extra ministermötet i Bryssel i fredags gjorde Ewa Björling klart att de enligt vår uppfattning utgör en möjlig bas för en global överenskommelse.

Och samma uppfattning har EU:s handelsförhandlare Peter Mandelsohn.

Ett genombrott skulle utan tvekan ha en positiv inverkan inte minst på utvecklingsländernas möjligheter. Det är handel mer än bistånd som ger vägen ut ur fattigdom.

Ett misslyckande skulle inte bara innebära att de positiva effekterna inte uppstod, utan skulle också riskera allvarliga följdverkningar på en rad områden. Med all sannolikhet skulle klimatförhandlingarna under det avgörande året 2009 skadas på ett mycket allvarligt sätt.

Så det är mycket som står på spel de närmaste dagarna i Genève.

Trots en del interna motsättningar är det viktigt att EU kan vara en drivande kraft för en friare världshandel.

Globaliseringen ger en rikare värld.

18 Responses to Avgörande i Doha-förhandlingarna

 1. mararh skriver:

  ”Det är handel mer än bistånd som ger vägen ut ur fattigdom”

  Så sant, så sant!

 2. hillary2 skriver:

  mararh

  så enkelt är det inte – man måste ha något att handla med för att bedriva handel
  att ta del av kooperativa satsningar som att få låna i en juste bank eller att få en get eller annat husdjur att utgå ifrån kallas bistånd!
  kul att Bildt skriver om frihandel som utjämningspolitik – en ren socialdemokratisk strävan – och som Mona Sahlin framhöll i Almedalen såsom varande det viktigaste politiska målet!!

 3. chiros skriver:

  Carl,
  helt enig men kan inte låta bli att konstatera vart all energi finns på din blog…

  F.ö. anser jag att FRA lagen bör förstöras

 4. Josef Boberg skriver:

  GooodSöndag Carl Bildt – och alla andra med för den delen,

  Dina uttryckta slutmeningar ovan: ”Trots en del interna motsättningar är det viktigt att EU kan vara en drivande kraft för en friare världshandel. Globaliseringen ger en rikare värld.” – slut citat.

  Så sant som det är skrivet, verkligen… Men det förutsätter att varupriserna är satta utifrån förhållandet av tillgång och efterfrågan.

  I dags dato är det i stort sett hart när ej alls så, tyvärr tyvärr…

  T ex energipriserna på världsmarknaden är i dags dato till ca 80 % fejkade av den globala BankingLigan med sina utlöpor över den industriella världen, tyvärr tyvärr… Mer om det på

  Därtill är det är så illa kamouflerat i dags dato – att det kan avslöjas av hart när vem som helst – som ids lägga ned lite tid på den frågan. Så personligen kan jag ibland fundera över – om dom som styr världen ekonomiskt = politiskt – fullständigt har tappat förståndet – enär dom så ebarmeligt illa kamouflerar sina ekonomiska och andra ”drag” i dags dato. Dom var betydligt smartare på det här för ca 30 år sedan, faktiskt…

  Men visst är det så att globaliseringen på sunda affärsprinciper kan ge en rikare värld för alla = win-win-situationen för alla och envar + att alla och envar då kommer att upptäcka att det bokstavligt talat finns i ”ÖverFlöd-av-Allt !” – globalt sett – och till för alla och envar efter vars och ens behov = Bingo ! – för alla, troligast… – MaktEliten inkluderad.

  Men vem tror på att den globala BankingLigan – som ju i dags dato till stor del mer eller mindre enväldigt styr hart när alla nationalstater ekonomiskt = politiskt – har detta som syfte och mål ?

  Personligen kan jag ju nu också undra över om dom har egna barn och barnbarn som dom vill väl – eller om den nuvarande hart när obegränsade Makten övertrumfar allt ?

  När t ex drogen alkohol tar över en människas liv – så blir allt annat (inkluderat den egna familjen som barn och barnbarn) sekundärt i en sådan persons liv. Det finns många som hävdar att Makt fungerar exakt på samma sätt som andra droger, tyvärr tyvärr…

  I det perspektivet sett – så vete faen hur det går med ”Globaliseringen ger en rikare värld !” :-)

  Dock – hoppet är det sista som överger en människa – och därför avslutar jag med:

  ”Intelligent Wi kommer att dagdrömma i dag – kan ske, kaqnske…
  Intelligenta dagdrömmar som Wi aldrig någonsin drömt förut
  Wi dagdrömmer om att det Är Fred och Frid på Jorden
  Därför att Allas Tanke-intellektuella och Fysiska Krig Är Slut !”

 5. bestofmankind skriver:

  ”Det är handel mer än bistånd som ger vägen ut ur fattigdom.”

  Mycket riktigt. Och handeln mellan två länder underlättas genom att ambassader finns på plats.

  Som du nonchalerade genom att stänga 5 svenska ambassader i olika länder (tills dagens datum).

  Handeln med Angola var Ericssons vd – Svanbergs- starkaste argument när du stängde den svenska ambassaden i landet. Har du redan glömt det?

  Men du tydligen prioriterade i stället att ha svenska ambassader där det finns biståndsarbeten.

  Dina egna ord strider mot dina handlingar. Hur ska du ha det egentligen?

 6. bestofmankind skriver:

  Förresten, det har blivit tyst om ambassad stängningar på sistone.

  Vilket land står på tur där Ni kommer att stänga den svenska ambassaden i? För att med underskott på 200 milj på UD (enl Tobias Billström) fortsätter Ni säkert med Ert korståg.

  Om du kan inte förstås övertala Anders Borg – han som bara tänker på siffror men inte principer – att ambassader är en grundläggande hörnsten i varje diplomatiska relationer med andra länder.

  Carl Bildt, bryr du dig?

  För att jag bryr mig även om det inte gäller mitt hemland. Tänk även på den dåliga rykten som Ni ger Sverige när Ni håller på stänger ambassader. Förfäligt!

 7. mrmhalland skriver:

  bestofmankind :

  Detta är inte förfärligt…
  Varför tycker du det ?
  Om detta vore besvärande för Sverige hade de väl inte stängt ???
  Vad är problemet ?

 8. carlnorberg skriver:

  Handelns roll i detta, är inte av någon primärordning.

  Handel är inte realvärdeskapande.

 9. Pravoslavac skriver:

  Jag läste att Brasiliens representant Celso Amorim påstod att ”de rika ländernas agerande påminde om Joseph Goebbels taktik” vilket väckte vrede hos USA:s förhandlare Susan Schwab (dotter till en förintelseöverlevare). Redan innan höll Doha förhandlingarna på att stranda, men efter Brasiliens utspel fanns ännu mindre hopp om att ro det i land.

  Nu hittade jag citatet: Amorim implied that rich countries were employing Goebbels’ lying tactics in describing the agricultural concessions they claim they are willing to make, while criticizing poorer countries for refusing to liberalize their industrial markets.

  ”I am reminded of Goebbels,” said Amorim, whose country has co-led with India a broad coalition of developing countries at the WTO talks.”

 10. mararh skriver:

  Hillary
  Istället för att bara skicka bistånd skulle de rikare staterna kunna hjälpa till genom att stötta företagare från de egna staterna som vill etablera sig i utvecklingsländer. Företagarna som får bidrag måste förbinda sig att utbetala en viss nivå på lönen. På så sätt skapas sysselsättning, varor produceras, skatter kommer in till staten o s v. Det är en lång process, men jag anser att det är bättre än att få låna pengar i en kooperativ bank för att kunna köpa ett djur. På så sätt skapas inte handel. Människorna blir ännu fattigare, eftersom de utöver att vara fattiga, dessutom står i skuld. Det finns många olika sätt att stötta och hjälpa utvecklingsländerna. Tyvärr är det svårare i verkligheten än på papperet. Det beror på att det finns alltför många omoraliska personer som är beredda att skapa sig en förmögenhet på andras olycka.

 11. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… MaRarh – I mitt perspektiv sett så är det lättare att hjälpa wåra MedMänniskor i U-världen – än vad det ser ut på papperet – ifall Wi vill välja så – men vem faen tar det på allvar ?

  GooodNatt… :-) /önskar folkfreds-vännen Josef med:

  ”Intelligent Wi kommer att drömma i natt
  Intelligenta drömmar som Wi aldrig någonsin drömt förut
  Wi drömmer om att det Är Fred och Frid på Jorden
  Därför att Allas Tanke-intellektuella och Fysiska Krig Är Slut !”

 12. chiros skriver:

  Med ett naggande lite dåligt samvete för mina bidrag med att få Carls bogg att snudd på enbart handla om FRA lagen kanske jag kan få bidra med att uppmärksamma ett litet, konkreta initiativ som har utsikter att fortplanta sig från by till by:

  Svenska Getbanken
  http://www2.stenungsund.se/kultur_och_fritid/Bishozi/SvenskaGetbanken.htm

  Det är på samma tema som Prof. Muhammad Yunus och hans Grameen Bank.

  F.ö. anser jag att FRA lagen bör förstöras…

 13. mararh skriver:

  Chiros
  Tack för länken! Vet du vem eller vilka som står bakom projektet? Jag är mycket intresserad avv att bidra!

 14. carlnorberg skriver:

  Dagens ekonomiska system med handel förutsätter att det föreligger nyttounderskott.

  Så att västvärldens vilja att hjälpa tredje världen skulle vara större än västvärldens vilja till att exploatera tredje världens nyttotillgångar.

  Detta är inget rimligt postulat.

 15. bestofmankind skriver:

  mrmhalland,

  Under den tiden jag kämpade för ambassad stängningar här på bloggen har du ändå inte fattat betydelsen av ambassader, men det är faktiskt ditt problem.

 16. bestofmankind skriver:

  Sparbeting på svenska ambassader utomlands fortsätter.

  ”Efter 41 år i UD:s tjänst går veterandiplomaten Ingmar Karlsson i pension denna höst. Han råder yngre kolleger att prata ur skägget – vilket han själv aldrig dragit sig för. Nu slåss han för att bromsa sparbetingen i UD:s kärnverksamhet. Bildt borde ta Borg i hästsvansen, tycker generalkonsuln i Istanbul.”

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1475241.svd

  Carl Bildt framför allt bör kämpa för ambassaders existens.

 17. pressord skriver:

  globalisering ger en rikare värld, skriver du Carl. för vem då?

  de som redan har ? mycket vill ha mer och fan vill ha fler, säger ordstävet, verkar stämma rätt bra!

  nej mina vänner, bort med allt globaliserande så länge det inte gynnar befolkningen, mänskligheten i stort, dvs. fotfolket, och gemene man istället för en – allt mer – vansinnig konkurrensjakt, lobbyism, politikerkarriärer, etc.

  detta förbannade slöseri med resurser är helt och hållet ett påhitt av ett gäng torskar som ger fullständigt fan i både dig och mig, för jag har då inte märkt av något positivt med denna idioti, har du?!

  globalisering är lika dumt som utförsäljning av våra gemensamma tillgångar vilket INTE har som syfte att fördela förtjänsten utan helt enkelt en IDEOLOGI som odellmuppen med varm röst vurmar för, ty ALLT som kan säljas ska säljas!

  vadå demokrati? här handlar det väl om diktatur!

  utförsäljning var ordet, sa bill! ordet var globalisering, sa bull!

 18. Pravoslavac skriver:

  Nu har förhandlingarna strandat. Kaputt. En av anledningarna var kanske det som jag skrev ovan juli 20, 2008 kl. 7:30. Enligt ekot var anledningen att USA och Indien inte kunde komma överrens. Indien och Brasilien representerade utvecklingsländerna.

%d bloggare gillar detta: