Mer nordiskt kommer

Ett förstärkt nordiskt samarbete också i utrikes- och säkerhetspolitiken står som bekant högt upp på denna regerings dagsordning.

I förgår åt vi nordiska utrikesministrar en gemensam middag i Luxembourg och kom överens om att be Thorvald Stoltenberg tänka fritt och högt om hur man kan tänka sig att detta samarbete kan utvecklas på något decenniums sikt eller så.

Och detta resulterade i ett pressmeddelande om detta i går eftermiddag – som jag i jäktet i övrigt skulle ha nämnt redan i går.

Thorvald är en gammal vän inte minst från dagar på Balkan men har ju dessutom efter en mycket lång tid i politiken en synnerligen gedigen erfarenhet av nordiska frågor liksom av utrikes- och säkerhetspolitik.

Och vår tanke är att han skall presentera ett papper mot slutet av året som kan stimulera debatten i dessa viktiga frågor.

Det handlar inte om att diskutera huruvida Norge och Island bör gå med i EU eller Sverige och Finland i Nato. De debatterna får föras separat. Det handlar om vad som möjligen skulle kunna göras på den bas som vi i dag har.

Som genom en tillfällighet ser jag att de militära överbefälhavarna i Norge, Finland och Sverige i dag publilicerat en gemensam artikel i ett antal nordiska tidningar om just detta. Och det är ju alldeles utmärkt.

7 Responses to Mer nordiskt kommer

 1. hillary2 skriver:

  ja ni har säkert mycket att tala om gällande Nordiskt samarbete

  http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2140941

 2. smalanningen skriver:

  Inte så konstigt det där hillary2. Blir ganska solklart ett stycke ner i texten:

  ”Sedan 2007 står ständigt två snabbinsatsstyrkor i beredskap att rycka ut för EU:s räkning, men de har aldrig använts.

  Anledningen är att EU-länderna inte har kunnat komma överens och den främsta orsaken är att det kostar för mycket. Flera EU-länder, bland annat Tyskland har därför dragit i handbromsen.”

  Att vi svenskar ska betala 1 miljard för en insatsstyrka som aldrig används är tämligen horribelt.

  Bättre då att börja utreda ett utökat nordiskt samarbete. Känns med gediget.

 3. hillary2 skriver:

  smalanningen

  förmodligen har vi redan kastat 1 miljarder kronor i sjön eller har du andra uppgifter?

 4. smalanningen skriver:

  Nej dessvärre har du rätt.

 5. jacobrisberg skriver:

  Bäste herr Bildt!

  Vad hände egentligen med EU:s associationsavtal med Israel i måndags?
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1367161.svd

  På SvD skrevs följande i måndags: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1371141.svd men DN skriver inget och Carl Bildt referar inte ens till något beslut på sin blogg.

  Hur kommer det sig att rapporteringen om Mellanöstern i princip är död? Fotboll och FRA-lagar verkar göra både media och vanligt folk väldigt enkelspåriga.

 6. knightone skriver:

  På tal om samarbeten…

  En undersökning som visar jänkarnas attityd mot frihandel.

  Demokrater är ju av naturen mer nationalsocialistiska och vill som Obama återinföra nya tullar mot omvärlden.

  Man hade ju hoppats att sådana galenskap skulle försvinna.

  http://www.rasmussenreports.com/public_content/politics/general_politics/56_want_nafta_renegotiated_americans_divided_on_free_trade

 7. ollemunter skriver:

  Hoppas att Noge inte går me i EU, ty den norska frizonen ska vi vara rädda om. Jag känner flera svenskar som jobbar i Norge och ibland har tankarna funnits. Det är bara åldern som är emot en flytt.

%d bloggare gillar detta: