Fortsatt Irak-besök

Så är då den internationella Irak-konferensen över – och den stora irakiska delegationen fortsätter nu med ett bilateralt besök i Sverige.

Alldeles strax hastar jag iväg till morgontimmens överläggning mellan Fredrik Reinfeldt och premiärminister Maliki nere i Rosenbad.

Och sedan fortsätter det irakiska programmet under dagen.

Mest spännande tror jag blir dels mötet med näringslivet – potentialen för framtiden skall inte underskattas – och dels mötet med irakier som bor här i Sverige.

Cirka en procent av Sveriges befolkning har på ett eller annat sätt rötter i Irak.

Men själv loggar jag faktiskt ur för dagen.

Min dotter Gunnel tar studenten – och då får det vara hur många högnivåbesök som helst i staden…

112 Responses to Fortsatt Irak-besök

 1. Torsten skriver:

  Bra Carl,

  En studentexamen är alltid något extra.

  Är det då en dotter eller son som tar stunenten? Ja, jag håller fullständigt med Dig.
  Ungdomarna är alltid värda att uppskattas:)

 2. Josef Boberg skriver:

  GooodMorgon Carl Bildt,

  Mycket mycket sunt att Du prioriterar dottern – i mitt perspektiv sett.

  Wåra barn ”försvinner” på tok för fort ur wåra liv – kan jag numera tycka ibland. Barnbarnen finns ju i wårt s k ”moderna samhälle” numera vanligen ej på samma boplats – så kontaketerna med dom blir ju ej dagligdags precis – som det ju var på bondesamhällets tid.

  Så som alltid – alla mynt har två sidor. Bondesamhället hade sina fördelar – och numera kräver ju samhället av MedBorgarna – att dom skall flytta på sig ett antal gånger under sina liv – ifall dom skall ha goda förutsättningar för utbildning, karriär, goda inkomster osv.

  När jag var barn så såg den tidens vuxenvärlden på zigenarna som åt hållet ”lite konstiga” – enär dom då oftast var ej var livsvarigt fast boende – som normalsvensken då var.

  Men vaddå – hur många % av MedBorgarna idag – kan räkna med att få vara fast boende under hela sitt liv – ifall dom vill tillgodose samhällets krav på rörlighet ?

  Ha en fin studenthögtid ! :-) – önskar Josef

 3. ollemunter skriver:

  Jasså minsann, de enstakas behov går före de mångas.

  Här gör du ett klokt val Carl Bildt.

 4. soli01 skriver:

  Carl – detta var verkligen trevligt att höra. Att familjen kan gå före är inget man ångrar längre fram i livet. Måste kännas skönt och lycka till i Ert firande!

 5. fairymary skriver:

  Carl!

  Min inre kritiker säger åt mig att jag ibland är beskäftig när jag kommenterar Din familj. Desto gladare är jag idag att jag deltar i en stor ”kör av röster” som säger: ”rätt prioriterat”!

  Jag lägger till det jag brukar säga till mina unga kollegor. ”På jobbet är Du viktig, hemma med barnen är Du helt unik.”

  Varma studentglada hälsningar. Jag hoppas att Din dotter sjunger ”sjungom studentens lyckliga dag” och inte (bara) nyare tiders studentsång……..

 6. Helena Palena skriver:

  Gunnel är ett fint och inte så ofta använt namn med tanke den renässans gamla namn fått. Hon heter väl Blancheflor också – ännu orginellare.

  Bra gjort av en ung kille som dig att ta ge sin dotter svärmoderns namn! Jag tror säkert Gösta och Gunnel tyckte att det var roligt och hedrande.

 7. fairymary skriver:

  Nu är jag beskäftig igen om min kritiska sida får råda, kreativ om mitt tillåtande jag tar överhanden:

  Kan inte någon ung poet och tonsättare skapa en ny modern studentsång som passar vår generation så att vi förskonas från det som nu ofta vrålas från ”flaken”?

  …”låtom oss fröjdas” vi som är gamla nog för sådant språk…..

 8. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – HelEna ? – Såvitt mig känt så är det tämligen vanligt även hos oss av vanligt folk att barnen får något namn av föräldrarnas och/eller mor- och farföräldrarnas osv. Personligen tycker jag det är helt OK, verkligen…

 9. hillary2 skriver:

  Carl Bildt

  du har loggat ut men jag hoppas att du i efterhand kan studera Malakis och Reinfeldts presskonferens – den första intressanta utrikespolitiska sen alliansen kom till makten enligt min uppfattning
  se och lär inte minst av lyssnandet, tonläget och av de icke avfärdande svaren

  jag önskar din dotter och alla andras döttrar lycka till
  och hoppas att barn i framtiden ska ha egna rättigheter över hela klotet och att man upphör att betrakta dem som föräldrars elller andra vuxnas bihang, ägodelar och arbetskraft

 10. MahaCohan skriver:

  ”Min dotter Gunnel tar studenten – och då får det vara hur många högnivåbesök som helst i staden…”

  Jag kan bara instämma i hyllningskören och dessutom önska henne och dina andra barn en lycklig framtid.

 11. MahaCohan skriver:

  När jag tänker på studenten och den lyckliga framtiden, kan jag inte annat än att ta upp en sak jag gått och ältat inom mig ända sedan jag såg programmet om arvet efter Stieg Larsson, även om det till viss del är helt fel plats, men har anknytning till politik genom att oförmågan att sätta sig in i en annan människas situation synes vara lika stark på den yttersta högern som inom den yttersta vänstern, där i bägge fallen solarplexus och begären dominerar känslolivet.

  Jag vill säga till de två ”med kulor” i Västerbotten att, oavsett vad juridiken säger, kan man inte leva tillsammans med en annan människa i trettio år utan att bli en del av den människan, fysiskt, psykiskt och ekonomiskt. Man är inte bara en del av den människan, man är en del av den människans prestation och förmåga genom att både mentalt och fysiskt ”sopat culingbanan” åt denne. Det går inte att leva ihop i trettio år utan att bli en del av den andre, oavsett vad ni tycker om personen ifråga.

  Jag får hoppas att det förnuft som finns inbyggt i den Västerbottninska kulturen växer fram även hos er.

 12. bestofmankind skriver:

  Carl Bildt,

  Så du finns på riktigt, och mycket mänsklig.

  Vem vet du kanske t o m kan hälsa om jag träffar dig face to face.

 13. MahaCohan skriver:

  När det gäller det västerbottniska förnuftet, är det orsak till att vi ibland kallas flatbottningar. Vi kräver inte alltid vår formella rätt, utan gör det som är rätt när frågan granskats ur alla perspektiv.

 14. tnsexton skriver:

  Fairymary

  Varför ska vi skriva om eller ersätta ”…låtom oss fröjdas…”.
  Har man, som fman elaktigt kallar det ”tagit studenten” (min käpphäst, studenten togs sista gången 1968, därefter har man gått ut gymnasiet…), bör man väl i alla fall ha läst lite Bellman, lite Tegner, kanske även Wivallius och Stiernhielm. Om man gjort detta förstår man säkert också ”…låtom oss fröjdas…”. Om inte förstår jag den kritik som riktas mot skolan från olika håll :-))).

 15. momenttwentytwo skriver:

  hehe roligt att alla tycker det är en chock att Calle prioriterar sin dotter, det är väl klart att han gör, han är ju ingen robot hehe

  Studenten är verkligen en glädjens dag, mest för att man inte vet vad som väntar, man tror att man ”blir fri” som många studenter uttryckte sig i tidningarna idag, men de stackars liven vet inte vad de pratar om. Ha en underbar dag alla studenter och njut av er frihet!

 16. momenttwentytwo skriver:

  Fairymary:
  Jag vet inte riktigt vad den sången som vi sjöng hette, det var vår foto/bildlärare som övertygade oss att sjunga den då han sjungit den på sin tid – som ett hyss.

  Ja nu ska vi ut å härja
  ta tattarattatara (glömt texten här)
  Bränna röda stugor, slå små barn och säga fula ord – fy fan!
  Med blod ska vi stäppen färga
  nu änteligen lär jag kunna ha nån riktig nytta av min Hermodskurs i mord

  bättre?hehe

 17. MahaCohan skriver:

  ”hehe roligt att alla tycker det är en chock att Calle prioriterar sin dotter, det är väl klart att han gör, han är ju ingen robot hehe”

  Då har du inte haft så stor insyn i näringsliv och politik. Där finns gott om robotgående psykopater.

 18. jannedumbom skriver:

  Kachina 10:21

  Varför kallar du inte dig för alfaray igen? Det var ju din allra första signatur här på denna blogg!

  ;-))

 19. bestofmankind skriver:

  jannedumbom,

  Och du har andra identiteter. ;-))

 20. MahaCohan skriver:

  jannedumbom

  Alfaray och MahaCohan är två aspekter av samma, materian (den synliga energin) och egenskapen (den maniska viljan).

 21. momenttwentytwo skriver:

  ManaCohan
  Givetvis finns det det,men Carl är inte en av dem. Tro det eller ej, jag har faktisk varit inne i svängen och stött på en del själupptagna individer men också en hel del framgångsrika och duktiga diplomater som när det gällde alltiv valde familjen först. Man känner inte en person för att man läser om den i tidningen varje dag.

 22. MahaCohan skriver:

  ”Man känner inte en person för att man läser om den i tidningen varje dag.”

  :-)

  Jag känner inget annat än mediabilden av Bildt och den ser jag som ett stimulerande föredöme för den uppväxande generationen, särskilt efter Bosnien. Visst gör han misstag, men signalen att aldrig ge upp går fram i folkleden.

  Personligen känner jag intuitivt att hans själsförmågor är avsevärt högre än hans politiska förmåga. Själen och personligheten står långt ifrån varandra, beroende på att personligheten är den omgivningen skapat och han har väl växt upp i taskig miljö, blåblodig höger antar jag, annars skulle själens socialistiska natur varit mer framträdande.

 23. jannedumbom skriver:

  bestofmankind 10:33

  Javisst, det är jag som bl.a. skriver under sign. bestofmankind ;-))

 24. jannedumbom skriver:

  Kachina

  OK, använd vad du vill bara ditt humör fortsätter att vara på topp – för du är ju innerst inne ”en skrönare” av stora mått och kan så småningom kanske bli belönad med det i dessa dagar aktuella ”Piraten- priset”.
  ;-))

 25. bestofmankind skriver:

  jannedumbom 10:55

  Så Alliansen skall gå längre än triangulering, du skall inte bara ta över åsikter även identiteter. Så desperat!

  Stackars Er.

  :-)

 26. MahaCohan skriver:

  jannedumbom

  Det där med båten igår, hände verkligen exakt som jag beskrev det. Grannens fru, femhundra meter bort kan verifiera den första. Jag får hoppas att hon inte såg den andra tabben. Du vet, med karlar som inte kan göra två saker samtidigt. Än värre är när man gör en sak och tänker på något annat. Då uppstår lätt komiska situationer. Jag tänker ofta på annat än det jag gör, alltför ofta.

 27. hillary2 skriver:

  jannedumbom 10:33

  :-)

  tnsexton

  bör man inte också ha läst Eddan, Shakespeare, Lenngren, Fröding, Strindberg redan i högstadiet och det vore väl önskvärt om flickor fick lära sig citera dikter som Carl /von/ Snoilskys noli me tangere ;-) ?

  jag torgför ej mitt hjärtas lust och kval
  att solkas ner av ovarsamma händer

  Carl Bildt behöver inte bekymra sig – han verkar vara så kraftigt självcentrerad att han inte berörs av ovarsamma händer
  tyvärr

 28. hillary2 skriver:

  moment22

  den Hasse Alfredssons texten? / Uardaspex i Lund?/ härrör från den tid då alla sjöng i svenska skolor – inte bara musikklasser. Travesti på – ”Röda stugor tåga vi förbi ..” Det fanns gott om sångböcker förr och jag minns att varje gång vi fick en vikarie på 50-talet bad vi att få sjunga – Jag gungar på högsta grenen på Haarjuulas högsta ås…
  finsk vals…

  på 60-talet var jag med några svenskar i Skottland och på midsommar sjöng vi svenska folkvisor ( vemodsvisor, mollvisor) men det vi fick credit för var en sång i dur :

  I sommarens soliga dagar
  vi går genom skogar och hagar….
  …hallå, hallå

  är den förr så allmänt kända visskatten bortglömd?

 29. gjansen skriver:

  Sverige tar helt riktigt emot ett enormt antal irakier. Enligt Röda Korets siffror kan upp till 40% av de som kommer till Sverige vara torterade enligt FN´s definition. I jämförelse med Danmark där jag arbetat med torterade patienter (ett land som tar emot ett mycket lågt antal flyktingar) är vården för dessa människor undermålig. Fram till 2006 betalade till och med danska utrikesministeriet flera miljoner till VÅRD av torterade, därefter har hälso och sjukvården tagit över. Bara i Köpenhamn finns fyra (SIC!) center för behandling av torterade. I Stockholm finns idag Röda Kortsets Center för traumatiserade flyktingar, som till viss del måste förlita sig på att söka fondmedel och donationer, samt Kris och Traumacentrum med viss rehabilitering. På Smärtkliniken Capio St Görans Sjukhus har vi sedan i våras startat ett samarbete med dessa center för att förbättra smärtvården för denna patientgrupp, som i 90% av fallen har svåra smärtor.
  Ytterligare jämförelse kan göras med vårt grannland; danska utrikesdepartementet betalar dessutom miljonbelopp för forskning inom området.
  Carl Bildt; kan vi då vi tar emot en konferens av denna dignitet helt bortse från de rudimentära resurser som läggs på vård och forskning av denna patientgrupp i ökande?
  MVH Gunilla Brodda Jansen, med dr, verksamhetschef Smärtkliniken Capio St Görans Sjukhus

 30. hillary2 skriver:

  Gunilla Brodda Jansen

  varför inte lägga mer forskningsresurser på psykiatrin alternativt samverka med denna?
  somatisering?

 31. fairymary skriver:

  tnsexton!

  Jag tycker inte att man ska ersätta ”låtom oss fröjdas”…Jag kan bara notera att ungdomar har ersatt den med ”fy f-n vad vi är bra, fy f-n vad vi är bra” ….och då tänker jag att ”låtom oss fröjdas” är för vår generation (jag vet inte hur gammal Du är, jag är 66) och att ungdomarna behöver något mera ”up to date”. Jag skulle önska att det vore något mer lyriskt än den ramsa jag inte gärna ville upprepa men man kan aldrig vara nog tydlig……

 32. fairymary skriver:

  MacCohan 9:25!

  Jag instämmer helt med detta Ditt yttrande. Som inflyttad sedan 45 år betraktar jag mig också som västerbottning …och den sant vasterbottniska andan är inte girig…..mera åt hållet ”kärleken söker icke sitt”……

 33. ohlundonline skriver:

  Meningen med det stora irakmötet, där ett 100-tal länder deltog, är att alla länder kommer att bidra till att bygga upp det Bibliska Babylon – dagens Irak – se Uppenbarelseboken kapitel 18.

  Irak kommer att bli Antikrists maktcentrum, politiskt och ekonomiskt, men det kommer dock att förstöras strax före Jesu återkomst.

 34. hillary2 skriver:

  fairymary

  det sjöngs redan 1966 – fy fan vad vi är bra – och jag tycker att det är litet sorgligt att detta hävdelsebegär? inte har försvunnit trots att det runnit mycket vatten i åarna sen dess….
  först på min studentdag fick jag höra denna ”sång” framförd av några manliga klasskamrater….

 35. fairymary skriver:

  Gunilla Brodda Jansen!

  Tack för Ditt inlägg! Jag instämmer HELT och gläder mig dessutom åt denna Din rapport av att det ändå arbetas för att hjälpa gravt traumatiserade på det sätt som Du beskriver. Jag kan bara ana vilket tufft arbete Ni utför.

 36. fairymary skriver:

  momenttwentytwo 10:20

  rad 2: ”supa och slåss och svärja”….

  Galghumor har sin tid, finstämd lyrik har sin………

  För övrigt deltar jag i i hillarys och kachinas och andras välgångsönskningar till alla nyblivna studenter: ”må den ljusnande framtid vara er…..”

 37. hillary2 skriver:

  Gunilla Brodda Jansen

  har nu läst en summary i en ”dental” publikation där du medverkar

  som slutar :

  The NPY level is increased in the trapezius muscle but is not associated with the pain development.

  det får mig alltmer att tro att det är rätt ”kört” att leta efter markörer
  leta efter terapier!

 38. hillary2 skriver:

  Gunilla Brodda Jansen

  exakt hur många människor från krigshärjade länder har råd att söka privat vård på S:t Görans sjukhus i Sthlm – där du håller till?

 39. fairymary skriver:

  hillary2!

  Jag vet inte hur arbetet går till på Capio St Görans sjukhus. Vad jag vet är att när man ska forska måste man ha markörer……åtminstone i den main-streamade forskningen för att använda ett ord jag lånat av Josef.

  Det jag vet om ren, klinisk trauma-terapi (där man inte är beroende av ett foskningsprotokoll) är att det inte finns EN terapi utan man får lov att använda allt man kan och anpassa sig till aktuell patient/klient. Det finns däremot regler om förhållningssätt. ”Safety first”, t.ex.

  Om Du verkligen är intresserad av trauma-terapier rekommenderar jag att googla på t.ex. Babette Rotschild och/eller Peter Levine.

 40. MahaCohan skriver:

  jannedumbom

  Jag skulle nyss hälla mjölk i kaffet, men hällde mjölk i askkoppen istället. Dé du, sådana bravader klarar du inte av. Men, å andra sidan, vad tråkigt livet skulle vara om allt gick på räls utan avbrott av det oväntat komiska. Man måste ha förmågan att skratta, även åt sig själv.

 41. hillary2 skriver:

  fairymary

  tack för namnen men jag emotser en replik från Gunilla B. Jansen

  har läst på S:t Görans hemsida/smärtkliniken att man där använde sig av de traditionella metoderna….
  frågan är hur många av smärtpatienterna på S:t Göran som är krigsskadade
  jag har f.ö. varit i ”svängen” – och vet en hel del om bevekelsegrunder för att söka och få forskningsbidrag

 42. fairymary skriver:

  hillary2!

  Jag är intensivt och (verkar det) ohjälpligt passionerad vad gäller trauma-terapi…..jag vet att man med resurser insatta tidigt kan slippa undan mångårigt lidande för den traumatiserade och hans/hennes omgivning….därav min iver att svara…..

  Jag förstår därför så väl Gunillas frustration över att det inte finns tillräckligt med pengar till att behandla medan man lägger ned mängder med pengar på den aktuella konferensen.

  Ibland kan forskningsmedel vara enda sättet att ”få råd” att behandla vissa patienter…..det har jag erfarenhet av……

  Min erfarenhet av kvinnor med långvarig smärta är att ALLA jag behandlat har visat sig vara traumatiserade, av sexualiserat våld, av missbrukande föräldrar, av tidiga förluster av förälder bl.a. Av krigsskadade har jag ingen erfarenhet men tänker mig att där är traumat ”i kubik”….

 43. trannel skriver:

  Momenttwentytwo 10.20

  Kan hjälpa dig med ”Bärsärkasången” av Hasse A

  Liksom våra fäder vikingarna i Norden
  drar vi landet runt och super oss under borden
  Brännevinet har blitt ett elexir för kropp såväl som själ.
  Känner du dig liten och ensam på jorden
  växer du med supen och blir stor uti orden,
  slår dig för ditt håriga bröst och blir en man från hår till häl.

  Refr.

  Nu skall vi ut och härja,
  supa och slåss och svärja,
  bränna röda stugor, slå små barn och säga fula ord.
  Med blod skall vi stäppen färga,
  Nu änteligen lär`jag
  kunna dra nå`n riktig nytta av min Hermodskurs i mord.

  Det finns två verser till. Kör ut dem på begäran.

 44. hillary2 skriver:

  fairymary

  jag har stor respekt för såväl din som Gunilla B. Jansens kunskap
  mitt enda motiv till att deltaga i denna diskussion är en vilja att få fram var skon klämmer…
  det är som när lombryssel kastar ur sig att UN är värdelös och så tar han Rwanda som ett exempel
  jag ställer mig frågan – VAR i UN förhindrades ett snabbt ingripande i värsta fall av VEM eller VILKA?

 45. fairymary skriver:

  hillary2!

  OK, då förstår jag bättre Dina inlägg…

  ….fast inte fullt ut.

  Eftersom dom inte är till mig så lämnar jag det …

  …lämnar också bloggen för en tid……

 46. hillary2 skriver:

  fairymary

  välkommen tillbaka!

 47. lombryssel skriver:

  Hillary,
  tyvärr har erfarenheten visat att FN är ineffektivt, närmast impotent när det gäller utrikespolitik och insatser i krigssituationer. VAR, HUR VEM, VILKA frågar du. Jo det finns för mycket byråkrati, FN kommer aldrig till skott. Över 10, 000 FN soldater har ännu inte, efter mer än 10 år efter folkmordet av 1 miljon Tutsi, 1994, kunnat stoppa Rwanda Hutu-folkmördarna som flydde till östra Congos Kivu-provins att våldta och mörda kvinnorna och männen i byarna och stjäla deras mat och ägodelar. Det finns knappast ett exempel på FN varit effektiva. Däremot behövs FN för hjälparbete vid katastrofer och för barnens utveckling med UNICEF. Men att lita på att FN skyddar, nej se på Screbrenica, mm.

 48. lombryssel skriver:

  Idag skrives i Le Soir om ett par som vigts och mannen sökt vid domstol att upplösa giftermålet pga att kvinnan ej var jungfru, ”virgin”. Mannen var inte heller ”virgin” men det var inte del av målet, som avgjordes enligt ”Juris Prudence” enligt dom från 1862.
  Muselmanska kvinnor kommer nu att söka hjälp vid sjukhusen att reparera sin ”virginitet”. Slöseri med sjukhusresurser?

 49. hillary2 skriver:

  lombryssel

  jag önskar verkligen en förändring av FN och har tidigare förespråkat en flytt från Manhattan till Europa – till EU-parlamentets byggnad i Strasbourg – även om jag inte tror att ondska kan besegras med så enkla medel…

  men vad tror du om reduktion, koncentration och snabbare beslutsvägar grundade på en ny organisation?

  hur ska mänskliga rättigheter, kvinnliga rättigheter och barns rättigheter ens kunna förespråkas utan ett FN?

 50. hillary2 skriver:

  lombryssel

  i Kina är plastikoperationer av ansikte och benlängd vanligt förekommande bland unga kvinnor
  säg som det är – kvinnor lever på nåder av manlig uppskattning i större delen av världen

 51. bertil87 skriver:

  Carl Bildt
  Gratulerar till Din dotter Gunnels studentdag.
  Gratulerar samtidigt till Din insats före och under Irak-konferensen. Den bidrog till att föra upp lilla Sverige på världskartan. Många av gästerna visste dessförinnan sannolikt mycket litet om detta ovanligt väl fungerande land under norra polcirkeln.

 52. lombryssel skriver:

  Hillary,
  fantastiskt, jag håller helt med dig.
  Reduktion och snabbare beslutsvägar har sökts av många medlemmar, men diktaturer och Afrika har varit emot.
  Som jag skrev ovan, FN behövs, men behöver omorganiseras och kanske flyttas till Strasbourg så att EU också slipper det månatliga resandet,
  Kvinnorna behöver stödjas i hela världen med utbildning och ekonomiskt oberoende av männen. Jag har 4 döttrar och vet hur viktigt det är att kvinnorna har ett starkt självförtroende, det får inte handla om utseende enbart. Hur förlänger kineserna benen?
  Jag måste säga att idag är jag helt överens med dig. En regering med M och SAP skulle funka, tro mig.

 53. hillary2 skriver:

  lombryssel

  OK för bakåtsträvande eller fastklamrande nationer, men hur ska människor i t.ex. Sverige kunna påverka FN när det inte ens är bekant för ”politiskt intresserade” vilka som är våra representanter där? Hur ska människor i andra nationer kunna påverka? Vet De vilka deras representanter är?

  benen sågas av och förses med en mekanisk skruvanordning, efterhand blir det bennybildning – (benny- bildning som vissa blivande kollegor läste i det danska kapitlet i histologiboken och inte kunde förstå :-) ) alltså ben- nybildning – för säkerhets skull…

  kul att vara överens om något
  jag säger som Pagrotsky – vi bör lämna blockpolitiken :-)

  men lombryssel det handlar inte först och främst om starkt självförtroende -det handlar om mäns syn på kvinnor…

  jag önskar dina fyra döttrar all lycka till…

 54. lombryssel skriver:

  Hillary,
  Jo jag har sett exempel på att männens syn ändras när kvinnorna visar lite självförtroende, jag skall väl inte kalla det ”stake” men du vet vad jag menar. Kvinnorna måste visa själva att de tror på sig själva. Utbildning och ekonomiskt oberoende ger detta, tror jag i alla fall.
  Så sant vi bör lämna blockpolitiken, som i Finland

 55. lombryssel skriver:

  Hillary, jag glömde, tack för din hälsning till de fyra, skall säga dem det.

 56. hillary2 skriver:

  lombryssel

  det måtte väl vara tillåtet med dåligt självförtroende??
  varför måste en kvinna ha ”stake”?
  VARFÖR SKA KVINNOR TÄVLA PÅ MÄNS VILLKOR?

 57. lombryssel skriver:

  Hillary,
  nu fattar du fel, det är inte på mäns villkor, det var endast en liknelse, du tar det väl inte bokstavligt? Visst var och en väljer själv om en person tycker det är ball att ha dåligt självförtroende., dvs bara håller på med sitt utseende, det blir aldrig tillräckligt bra i alla fall och det är verkligen att tävla på MÄNS VILLKOR. Jag tror att det är som jag sade ovan.

 58. hillary2 skriver:

  lombryssel

  ????

 59. MahaCohan skriver:

  Jag hörde ett för mig nytt ord på radion idag, intellektigent. I o f s mycket talande: Det finns många olika intelligenser. Matte och fysik är inte intelligens, utan intellekt när den upprepas och intellektigent när den utvecklas.

  I texten ovan har lombryssel snärjt in sig intellektuellt i meningen att kvinna i kostym är jämnställd med männen. (Condi Rice)

 60. hillary2 skriver:

  lombryssel

  de stora bokstäverna i mitt förra inlägg var helt accidentella – orkade inte ändra

  om vi återgår till din notis från Frankrike – no hymen – no marriage
  är inte detta ett exempel på att kvinnor i en stor/större del av världen lever på mäns villkor?

 61. hillary2 skriver:

  kachina

  tack för att du redde ut det jag fann obegripligt :-))

 62. lombryssel skriver:

  Hillary,
  det var det jag menade med inlägget från Lille i Frankrike, horribelt förtryck av kvinnor som saknar utbildning, chanlösa på mäns villkor. Condi fick bra utbildning, OK, vad är det för fel med det?.

 63. hillary2 skriver:

  lombryssel

  det du inte greppar är att ”Condi” – även hon – får verka på mäns villkor!

 64. MahaCohan skriver:

  ”Condi fick bra utbildning, OK, vad är det för fel med det?.”

  Det är inget fel i det, felet ligger i att det bara är utbildning, papegojkunskaper, som tillgodoräknas. Om vi går till ytterligheter är det bara när du är duktig i matte och fysik, som man får fribiljett till elit-klassen, kvinna som man.

  Måste kvinnorna bli som män på alla områden, utom oskulden, för att räknas in i gemenskapen? Det finns en oerhörd mängd korkade idioter som är duktiga i matte och fysik, men det finns även en oerhörd mängd andra egenskaper som är mer värda, men inte räknas.

  Varför bedömer vi fortfarande människor efter köttet, könet och pengarna, när värdet och intelligensen sitter i det icke materiella sinnet, medvetandet?

  Condi Rice klädd i kostym, inger respekt och dominerar direkt ett sällskap. Skulle hon ge samma ”inpact” iklädd kjol?

 65. hillary2 skriver:

  lombryssel

  ”Condi” – vanvördigt att skriva men det är din nomenklatur så för att du ska om möjligt förstå håller jag mig till den – is a clever woman – men hon har i USA blivit en nickedocka – hon har såvitt jag vet inte medialt tidigare varit sig så ”själv” som nu under vissa sekvenser i Sverige

  and that makes me proud…

  hoppas Bildt har vett att ta vara på hennes kompetens ;-)
  skriver jag – med övertygelsen om att män kommer att fortsätta att profitera på kvinnlig begåvning ;-)
  over and over again…

 66. lombryssel skriver:

  Hillary och Kachina,
  vad är det ni vill säga?
  Jag skrev om hur illa muselmanska kvinnor behandlas som inte är jungfru när de gifter sig, och vad skriver ni? Att det är fel att Condi, en svart kvinna, med föräldrar, pappan präst och mamman lärarinna ger sin dotter en bra utbildning, bl a konsertpianist, specialist på rysk politik, och skridsko-konståkerska, eller vad det heter? Vi män verkar väl också på kvinnors villkor i viss grad? Korkade idioter som kan Matte, hur bedömer ni människor egentligen, jag tror jag drar, har 6 flickor av olika åldrar på födelsekalas, det passar mig bättre än denna lönlösa diskussion, bye, bye. Condi i kjol eller byxor, bla, bla!!!

 67. hillary2 skriver:

  lombryssel

  släng dig i väggen och pådyvla oss inte en massa strunt som finns i ditt huvud
  du är naken och måste skyla sig med småflickor :-))

 68. MahaCohan skriver:

  ”Korkade idioter som kan Matte, hur bedömer ni människor egentligen, jag tror jag drar,”

  Du personifierar och cementerar fördomarna att värde och medvetandenivå räknas från yttre kriterier. Det påminner mig om en kvinna i rullstol som jag såg på TV för många, många år sedan. Det värsta för henne var inte att vara förlamad från midjan och neråt, utan att människor tilltalade henne i tron att hon var förståndshandikappad.

  På den nivån är din och många andras världsbild. Du är duktig i matte, men om jag vill kan jag få dig att framstå som idiot på något annat område, vilket jag precis gör nu när du avslöjar dina fördomar. Är det bara genom utbildning, matte och fysik, som en kvinna kan bli likvärdig? Behövs inte andra egenskaper för att genomlida livet?

  OK, jag förstår vad du menar med den muslimska oskulden, men jag förstå även vad du menar när du graderar människor efter personlighet, utbildning, kön och pengar. Det är i grunden samma tankar som låg bakom mätandet av skallar på 30-talet, både här i Sverige, på kontinenten och i Afrika.

  Du kan INTE mäta intelligens, varken genom att mäta skallar eller IQ, därför att varje enskild intelligens flukturerar för varje enskilt ögonblick och situation. Att kunna göra upp eld mitt ute i skogen i hällande regn, är en intelligens som är direkt livsavgörande.

  Jag vet att jag kom från ämnet, men det länkar till alla dina tidigare inlägg och den bild jag fått av dig. Jag kan bara säga att du är så oerhört vilse i pannkakan att inga formler i denna världen kan räkna dig ur situationen. Detta elit-tänkande grundad på en eller två specifika kunskaper, är det något verkligt obehagligt över. Det var på grund av detta som jag reagerade så häftigt på elit-skolor.

 69. mrmhalland skriver:

  Hillary2 :

  Nu känner jag inte igen dig !

  >men hon har i USA blivit en nickedocka

  >med övertygelsen om att män kommer att fortsätta att profitera på kvinnlig begåvning ;-)

  Nu snackar du skit !
  De kvinnor som inte kan ta för sig idag har helt enkelt inte kompetensen !
  Den bästa chef jag någonsin har haft var en kvinna i 47-50 års-åldern.
  Jag har också sett kvinnor som blivit chefer endast för att de är kvinnor…..det har gått halvbra..

  Jag tror verkligen att vi har passerat den tid då man väljer tjänsteman efter kön.
  Må bäst(e/a) man / kvinna vinna, eller rättare sagt, må bästa människa få ansvar över andra människor !

 70. soli01 skriver:

  mrmhalland – vi kan nog aldrig bli riktigt lika.:-) och där kan vi inte påverka just den delen. Ursäka förresten att jag la mig i , men detta ”ämne” verkar vara rena krutdurken. Jag säger: Kvinnor ska tävla på egna villkor – blir det bra hillary2?

 71. weneedtoknow skriver:

  Carl,

  Trevligt att du prioriterar din dotter och hennes studentdag!

  Jag är säker på att hon uppskattade din närvaro.

 72. hillary2 skriver:

  mrmhalland

  du har inte fattat vad jag talar om

  soli01

  :-)) du har inte heller förstått vad jag talat om?

 73. mrmhalland skriver:

  soli01 :

  >Jag säger: Kvinnor ska tävla på egna villkor

  nej…människor ska (inte tävla) ta hand om varandra…

 74. soli01 skriver:

  hillary2 – nu får du utveckkla detta för oss som tydligen inte förstår.:-)
  Jag tror, att kvinnan i sina gener inte kan rå på mannen. Titta på våra likar – aporna. Vem bestämmer där.:-) Det är troligen inget vi någon gång kan rubba på – jag har rätt det vet jag.:-)
  Vi kan dock för att vara mindre skämtsam göra mycket vi” homo sappare” och det det blir inte lätt att åstadkomma, mycket återstår när det gäller jämnlikheten.

 75. Josef Boberg skriver:

  GooodNatt… :-) /önskar folkFreds/Frids-vännen Josef – snart sovAnde under den NaturLiktVisa = Intelligenta björken – med:

  ”Intelligent Wi kommer att drömma i natt
  Intelligenta drömmar som Wi aldrig någonsin drömt förut
  Wi drömmer om att det Är Fred och Frid på Jorden
  Därför att Allas Tanke-intellektuella och Fysiska Krig Är Slut !”

  PS. Carl Bildt tycks ägna sig helt och hållet åt studentfirandet denna hääärliga vårkväll – enär han ej har skrivit något nytt inlägg här under kvällen. Det tycker jag personligen han gör helt rätt i – denna fantastiska ”student-dag” vädermässigt, ”storpolitiskt” mm. DS.

 76. hillary2 skriver:

  josef

  mycket intressant inlägg
  utan dig skulle förmodligen inte Bildt veta vad han borde göra….

 77. soli01 skriver:

  hillary2 – visst ska vi tävla med varandra där har du givetvis helt fel. Vi ska alla utvecklas och då blir allt vi gör ett visst tävlande om inte annat mot sig själv. Där har du alltså helt fel.:-)

 78. hillary2 skriver:

  soli01

  du må jämföra dig med aporna
  men det betyder inte att hannarna av homo sapiens har någon nedärvd rätt att dominera kvinnor och kringskära deras liv

 79. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… Hillary – Du tycks ha svårigheter med att läsa text, kanske…

  Hur faen kan mitt konstaterande ovan i EFTERHAND som löd: ”Carl Bildt tycks ägna sig helt och hållet åt studentfirandet denna hääärliga vårkväll – enär han ej har skrivit något nytt inlägg här under kvällen.”

  …tolkas av Dig som: ”utan dig skulle förmodligen inte Bildt veta vad han borde göra….” – övergår kort och gott alla mina personliga förståndsgåvor – ifall jag nu har några sådana…

 80. hillary2 skriver:

  soli01

  att tävla mot sig själv är ingen dum idé

  men Sahlin, Lindh och Wallström bildade dock en kräkklubb där de kunde häva ur sig de problem de hade i den manligt dominerade politiken

  hade de också ”fel”? ;-))

 81. hillary2 skriver:

  josef

  som alltid om du får kritik kastar du den tillbaka som ett barn
  men
  fortsätt du med ditt mantra
  jag ska inte störa din godnattsaga

 82. soli01 skriver:

  hillary2 – du måste tydligen läsa på detta ämne.:-) Vi är, som även du vet, släkt med dessa apor och visst kan de påverka även vi människor. Kan vi ändra på naturens gång – jag tror det inte.
  ”någon nedärvd rätt… slut citat… nej det har de inte, men gener går de att ändra – troligen inte.

 83. hillary2 skriver:

  soli01

  vad ska jag läsa på?
  jag vet att vi är genetiskt olika men anser du att det per automatik innebär att ett visst kön ska sätta dagordningen?

 84. soli01 skriver:

  hillary2 – det är inte lätt att veta vad du egentligen har för syfte med dina ”utspel”. Tagga ”gubbarna” lite är inte helt fel, men vill du utvecka hur du vill ha det? Vad är den rätta medicinen för att få ett jämnlikhet samhälle mellan kvinna/man?

 85. soli01 skriver:

  hillary2 – jag försvarar inte vad som skett och kommer att ske framöver så jag svarar givetvis nej på din fråga.:-)
  Jag tror, att sängen väntar , så tack för nu och god natt och alla ni andra här!

 86. hillary2 skriver:

  soli01

  jag har ingen aning om vad som är den rätta medicinen men grundläggande torde vara om många män kom till insikt om sin ringaktning av kvinnor (och barn) som i mångt och mycket styr deras beteende
  det må vara djuriskt betingat men det är inte mänskligt!

 87. MahaCohan skriver:

  soli01

  ”“någon nedärvd rätt… slut citat… nej det har de inte, men gener går de att ändra – troligen inte.”

  Skillnaden mellan människa och djur sitter i känsla och medvetande. Det varken ärvs eller alstras via gener utan byggs på i liv efter liv, en själ i utveckling.

  lombryssel

  Jag ber om ursäkt för utfallet mot dig igår. Det var en fråga som legat och grott länge och du råkade stå i vägen. Angreppet var riktat mot det rådande samhällsklimatet, elitismen som du är en del av, men det finns de som är djupare i tunneln än du. Jag reagerade starkt mot elitskolor därför att tanken bakom dem är densamma som resulterade i mätandet av skallar på 30-talet. Nyliberalismen är på väg att dela upp världen i klasser där vissa egenskaper anses vara överlägsna, ett beteende som ger mycket obehagliga associationer.

  Vi är alla begåvningar inom något område som behövs vid något tillfälle. Enklast beskriver jag det med att om du skall göra upp eld i skogen medan det hällregnar, får du inte upp eld genom matematik utan genom förnuft och fantasi.

  En sak till som jag lade märke till igår i samtalet mellan fairymary och hillary;

  Folket har slutat sjunga och leka.

  Det märker vi som upplevde 50-talet, då det sjöngs/lektes överallt och fritiden var fylld av gruppaktiviteter där både unga och gamla deltog samtidigt.

  Det säger en del om samhällsklimatet vi nu lever i. Gör det inte sämre genom att ”mäta skallar” med andra metoder, i tron att ni gör något annat än det som redan var gjort på 30-talet.

  Ta istället tillvara insikten om att vi börjat lyfta det religiösa ok som förtryckt kvinnor i tvåtusen år. Låt oss bränna det oket. Låt oss sluta värdera formen på köttet, kön, personligheten och pengarna, för att istället inse att det är vidden av vårt medvetandecentra som har ett bestående värde.

 88. soli01 skriver:

  Vi är en speciell apa som trots civilisering, kultur måste räknas som en naturvarelse. Att vi tillhör däggdjuren är ju redan konstaterat. Vi är påverkbara men kulturen kan nog bara påverka oss marginellt. Vi är inte alls unika, men att vi kan påverka och styra oss i olika riktningar är inget exlusivt mänskligt.
  Kanske vi är en blanding mellan schimpansen och Bonoboapan?
  Lämnar härmed detta ämne som har en viss betydelse för vårt handlande även om miljöns påverkan inte får glömmas bort.

 89. ollemunter skriver:

  soli01!
  Eller Homo Sapiens, människan!

 90. lombryssel skriver:

  Kachina 4.41 (för mig är du Kachina OK?)
  Tack för det. Vi har ju en del samma uppfattning, men jag menar utbildning t.ex. av överlevande Tutsikvinnor, i IT och att sy, och överleva och lyfta sig ur träsket upp till en bättre levnadsstandard, då snackar du om elitmänniskor? Tyvärr diskussionen blev helt irrelevant, Hillarys attack på småflickor var helt ovärdig, slag under bältet.
  Nu en allvarlig fråga? eller två?
  Tror du att vi håller på med att skapa ett elitsamhälle för att några får tillfälle att förkovra sig i Matte (de blir korkade?) eller tror du att vi skall mäta skallar etc?
  Vet du inte att mätningen av skallar som den tillämpades i Rwanda skapade ett hat som till slut ledde till FOLKMORDET där 1994.
  Vad är det för utbildning SAP talar om, skall de skapa elitmänniskor?
  Jag ger upp tanken på samregering SAP och M.
  Nu går jag och klipper gräs och häckarna, då försvinner ilskan.

 91. bestofmankind skriver:

  lombryssel maj 30, 7:41 pm

  ”Jag skrev om hur illa muselmanska kvinnor behandlas som inte är jungfru när de gifter sig, och vad skriver ni?”

  Fallet som du refererade till, i vilket land kommer de ifrån?

  Det där förtrycktet mot kvinnor kan det vara med religion, eller samhället att göra, eller det egentligen är upp till varje man att avgöra?

 92. lombryssel skriver:

  bestofmankind,
  de bor i Lille, norra Frankrike, är muselmaner, som ca 5 miljoner andra som bor i Frankrike, sedan många år och borde vara integrerade i den franska rättvisan. Nu tar muselmaner ofta attityden att kvinnor skall styras enligt Sharialagar, som inte gäler i Frankrike.
  Dock i detta fall tillämpade den Franska rättvisan en Juris Prudence, en dom från 1862. Jag tror det blir mycket motstånd mot denna dom, hoppas, jag i alla fall.

 93. bestofmankind skriver:

  muselmaner??

 94. lombryssel skriver:

  Muselmaner följer en religion som startades av Mohammed ca 600 år efter Kristus. Du förvånar mig att du inte känner till det? Då förstår du inte muselmanernas situation, speciellt hur svårt kvinnorna kan ha det med ”hedersmord” etc.

 95. bestofmankind skriver:

  Tack för förklaringen ang muselmaner. Jag googlade också om det.

  Nej, jag känner inte till det. Det var därför jag förståd inte riktigt igår vad det handlar om. Det är omänskligt, tycker jag, att använda en dom från 1862. Och att i överhuvudtaget tillämpa det i Frankrike.

  Hillary2 och MahaCohan kan ha missförstått dig också ang. ”muselmaner”?

 96. tsolin skriver:

  Jag måste bekänna att jag finner det gamla östeuropeiska (sovjetiska?) systemet med elitskolor attraktivt. Eller specialskolor tror jag de kallades. Där man valde ut särskilt duktiga (matematik, fysik, språk, idrott) elever i tidig ålder och satte dem med likasinnade i ett snabbspår (fast track) i utbildningen. Det är så man skapar de eliter som våt samhälle idag så väl behöver.

  Att kunna göra upp eld i skogen i hällregn är säkert en förnämlig egenskap (själv tror jag knappast jag klarar av det) men det har knappast med intelligens att göra utan med färdighet och det är en litet annan sak.

  Varför är vi så oroliga för eliter? Vi behöver dem, inom det intellektuella livet (för att få upp den ofta bedrövliga debatten i Sverige från dess permanenta Jante-nivå. Och vi behöver eliter inom politiken – pålästa, kunniga personer, med bred utbildniing i botten. Utbildningsnivån på våra folkvalda har länge varit förfärligt, genant låg i Sverige.

 97. lombryssel skriver:

  Tack tsolin,
  våra ledare bör vara utbildade, som i Europa generellt. I Kinas regering har medlemmarna PhD i Engineering enligt förhandlare från Microsoft, inga problem mellan ingenjörer. Kachina skall nog säga att Sovjet föll ju. Kina dock fortsätter med sin kapitalism enligt Deng Xia Ping från 1978 och asiaternagenerellt utbildar till toppnivå.

 98. MahaCohan skriver:

  ”Tror du att vi håller på med att skapa ett elitsamhälle för att några får tillfälle att förkovra sig i Matte (de blir korkade?) eller tror du att vi skall mäta skallar etc?”

  Nej, bestofmandkind, jag missförstod inte lombryssels syn på muslimer och sharia-lagar. Jag håller med honom där. Tonen i inlägget råkade av någon anledning slå an en spänd stäng inom mig som gjorde att jag lät den höras även om det var långt ifrån sakfrågan.

  lombryssel

  Ja Vi, den här civilisationen håller på att skapa ett globalt elitsamhälle som ersättning för den rådande ordningen med den industrialiserade världen contra tredje världen och Alliansen deltar med liv och lust som duktiga skolpojkar. Vi globaliserar, men jordens resurser räcker inte till för alla för att leva på vår nivå, alltså skapas nationellt en överklass och underklass. Där ingår ni propagandasvampar som ett viktigt instrument.

  Vi har aldrig slutat ”mäta skallar”, vi mäter bara med andra metoder. Vi har gått från att mäta med klave till att mäta IQ. (papegojegenskaperna) Vi har gått från ideal som blond och blåögd, till intellektuella ideal som matte och fysik, vars begåvningar nu skall härska över The Inferiors.

  När jag läser tsolins åsikt ovan bekräftas mitt påstående att den yttersta vänstern och den yttersta högern är varandras likar. Elit-skolor, säg mig vad någon av den skapat annat än psykiska vrak?

  Jag vet inte om vi i Sverige någonsin blivit förhindrade att förkovra oss i det vi är bra på. I de klasser jag gått gick en del till allmänna kursen och andra den särskilda kursen i matte. Alla läste engelska, men en del hade tyska, franska eller spanska som andraspråk.

  Man kan vara elit inom idrott, elit inom fordonsmekanik, elit inom data,………men eliten inom matte och fysik är inte eliternas elit, inte elitens Formel Ett, utan helt enkelt ett anlag som vilket annat som helst som ni propagandasvampar TROR är ett högre ideal.
  Inget kan vara mer fel. Ni verkar inte fatta det, men det finns mattesnillen som är totalt korkade och inte fungerar i samhället utan samhällets hjälp.

  Det är så fruktansvärt barnsligt, detta med elitiseringen. Vi mäter fortfarande skallar, fast med andra metoder än de använde förut, därför tror vi oss inte göra som de gjorde förut, men tanken bakom är exakt densamma och det synliga resultatet kommer att bli exakt detsamma som i Rwanda och ”de andra”, som inte får nämnas.

  Nej, den väg Alliansen slagit in på, efter den yttersta högern/vänsterns vägvisare, är en mycket obehaglig väg. En utveckling/stimulering av de lägre sinnena och begären som om den inte hejdas kommer att leda till en ”civilisation” bestående av tvåbenta reptiler. (Även ormar har de matematiska anlagen. Det är ett synnerligen primitivt anlag som är väl utvecklat hos vissa.)

 99. MahaCohan skriver:

  Fortsättning på Elitiseringen.

  Med matte och fysik, har vi skapat ny teknik samtidigt som vi skapat en mängd nya psykopater. Vi har stimulerat de mekaniska förmågorna på bekostnad av de själsliga förmågor som gör oss till människor. Det är som fairymary säger, man måste först lära sig filosofi, innan man lär sig teknik.

 100. lombryssel skriver:

  Kachina,
  jag förstår vad du säger men kan inte dela din oro. Jordens tillgångar och förbrukning kommer alltid i balans. Som tur inte som de stackars polarrävarna som ofta förlorar alla sin valpar när det är matbrist, vi människor kan transportera fram hjälp när det behövs. Men jordens befolkning måste stabiliseras, som beräknat till max 9 miljarder vid 2050. Kvinnorna, bättre utbildade, skall säga nej, se på Italien bara 1.5 barn per kvinna, medan Rwanda har 8 barn per kvinna, skall minskas till max 3 enl President Kagame i Rwanda.
  Man hade på 50-60-talen (Romklubben) idéer om att jordens resurser skulle snabbt ta slut, vilket inte skedde. Ekonomerna ser nu optimistiskt på framtiden och välståndet går framåt i världen, enligt Björn Lomborg et al.
  Globaliseringen med ökad handel leder till ökat välstånd, det är inte den industrialiserade världen contra den tredje världen, se på Kina och Indien. Afrika och latin-Amerika, de kommer också ifatt oss, mindre ekonomiska flyktingar, men ökad konkurrens, så vi behöver bättre utbildning (hm, det säger visst SAP med Mona Sahlin också, eller hur?).
  Fri-handel är receptet mot krig.
  Varför skulle nu Mattesnillen vara mer korkade än andra, vad har du för bevis för det? Det där har du nog fått om bakfoten, jag har aldrig träffat någon sådan, kanske finns det fler outbildade psykiska vrak, vem vet det?.

 101. lombryssel skriver:

  Kahina,
  Fairymary har en bra punkt där med filosofi före teknik. I England har vi en son till vänner som ville studera medecin. Först måste han dock ha ett år praktik, att köra ambulans och hjälpa läkare att ta hand om sjuka och skadade. Efter detta år genomgick han en test för att utröna hans empati, psykologi och lämplighet som läkare. kanske ett recept för ingenjörer och dina föraktade Mattesnillen.

 102. MahaCohan skriver:

  ”Globaliseringen med ökad handel leder till ökat välstånd, det är inte den industrialiserade världen contra den tredje världen, se på Kina och Indien”

  Om sex miljarder skall leva på vår nivå, räcker inte resurserna. Därför smetar man ut den tredje världen över globen. Indien hade redan kastsamhället och i Kina lever nu 700 miljoner i extrem fattigdom, medan 600 miljoner lever i varierande grad av välfärd och en ynka procent i extrem rikedom. Det är det nya samhällssystemet som byggs världen över.
  I USA och England blir de rika rikare medan de fattiga blir fattigare. Latinamerika har efter århundraden av kapitalistiskt förtryck börjat frigöra sig och införa gradvis socialism.

  ”Varför skulle nu Mattesnillen vara mer korkade än andra, vad har du för bevis för det?”

  Min bror har både absolut gehör och är mattesnille, men har tummen mitt i handen. :-)

  Vi är alla genier inom något område, men inte inom alla områden samtidigt. Matematiken har inget värde om den inte kan kombineras med social kompetens, samt förmågan att ”walk a mile i another mans shoes”.

  ”…kanske finns det fler outbildade psykiska vrak, vem vet det?.”

  Vad gav nazi-tysklands elitskolor? Vad gav Rysslands elitskolor? De gjorde några varv runt jorden i en konservburk, medan amerikanarna åkte till månen i en limousin. Vad ger kunskap om du inte förmår att sätta in den i ett socialt sammanhang? Det är trots allt där det skall brukas, eftersom människan är ett socialt djur.

  Ett typexempel på där kunskapen dödat de mänskliga egenskaperna är det TV-program som visade de två läkare från gränsälven vilka lade grunden för socialstyrelsens bedömningsgrunder. Det programmet kommer säkert i framtiden, om vi har en framtid, vara ett måste i all högre utbildning. Ett typexempel att mekaniken inte förstår det sammanhang den verkar i.

 103. MahaCohan skriver:

  ”Efter detta år genomgick han en test för att utröna hans empati, psykologi och lämplighet som läkare. kanske ett recept för ingenjörer och dina föraktade Mattesnillen.”

  Definitivt. Absolut nödvändigt. Hurrraa, England har tänkt till.

 104. lombryssel skriver:

  Kachina,
  än en gång tycker vi samma, bingo, filosofiutbildning för snillen.
  Din bror som snille med tummen mitt i handen kan väl för den skull inte vara statistiskt ”sample” för Sverige och världen att alla snillen är psykvrak.
  Jag känner ett snille, Nobelpris i ekonomi, mattesnille som heter Nash som var psykiskt sjuk, i schizofreni, men det var nog inte genom sina mattestudier att han blev psykiskt sjuk. Du får nog förklara detta för mig, tack.

 105. MahaCohan skriver:

  Nej, man blir inte sjuk genom matte eller snille, men man blir sjuk av vanföreställningar om att det kan ”avlas fram” en eliternas elit, av den enkla anledningen att ett geni inte kan styras, stoppas i i fack och ledas i en viss riktning. Geniet går sin egen väg. Alla försök att dirigera kan göra att snillet slocknar.

  Detta med elitskolor är högerns idé om den intellektuella eliten som styr den stora massan, samma tanke som den yttersta vänsterns idé om den befallande eliten som styr den stora massan.

  Tanken i sig är sjuk och skall därför varken tänkas eller praktiseras så att den leder dit, även om man påstår sig inte ha tänkt tanken. Björklunds förslag är helt förkastligt, i den ålder då de lär sig bli människor och killen/tjejen i bänken bredvid är mer intressant än både Archimedes och Newton.

  Vi har stimulans för de begåvade. Vad jag känner till finns det särskild matte redan från högstadiet, i gymnasiet och därefter högskola och Universitet. Björklunds agerande ligger i nivå med de föräldrar som stressade sina barn redan från tioårsåldern att bli en ny Björn Borg.

  När det gäller stabilitet i skolan erkänner jag att Björklund agerat rätt. Men i övrigt är han en gammal militär med föråldrade värderingar från första världskriget. Det här beslutet är direkt olämpligt. Han skall hålla sig till det han kan, organisation, ordning och reda. Men, när det gäller de sinnliga förmågorna är han helt enkelt för dåligt rustad för att förstå vad han gör. Han måste se till att eleverna får använda bägge hjärnhalvorna, i förta hand. Därefter kan man gå in på detaljer, men varje konkret resultat måste vägas mot en abstrakt förståelse av resultatets effekt både på det materiella och andliga planet.

  (Vi har blivit så materiella att inte ens de högsta snillen längre vet att tanken är immateriell, förutom Ed Witten)

 106. lombryssel skriver:

  Mahacohan heter du nu, jag får väl lämna Kachina,
  om Björklund, nu organiserar ett vanligt, icke elitiskt, gymnasium med möjlighet att för Mattebegåvningar att studera en högre matematik för att senare kunna fortsätta ännu högre Mattestudier på universitet, då är väl saken klar. Men du behöver då inte oroa dig för några s.k. elitskolor, fast resultatet blir detsamma, eller hur? Det är just risken som du ser att bara idéen att kalla det för elitskola skulle skapa i hjärnan på dessa elever en idé att vara superior? Men det behövs ju inte med Björklunds nya lösning som skissats ovan av mig?

 107. MahaCohan skriver:

  ”om Björklund, nu organiserar ett vanligt, icke elitiskt, gymnasium med möjlighet att för Mattebegåvningar att studera en högre matematik för att senare kunna fortsätta ännu högre Mattestudier på universitet, då är väl saken klar.”

  Det har vi redan, så saken har varit klar länge. Därför framstår Björklunds beslut som ett försök att avla fram en eliternas elit som skall ta makten i samhället. Vi borde ha lärt oss vid det här laget, att rycka ogräset redan när grodden blir synlig, för vi har inte längre någon svårighet att känna igen den.

  Dessutom känner vi redan till Borg&Stenmark- effekten, för högt ställda förväntningar på för unga människor från föräldrar, ledare och lärare,……är direkt skadligt. Hur många är det som än idag som får spykänslor bara de ser ett tennisracket eller ett par slalomskidor? Det kan finnas en begåvning, men en överambitiös och underförstått krävande omgivning kväver geniet.

  Men, mest skrämmande är att detta är inkörsporten till ett samhälle där en framavlat eliternas elit har makten över den stora massan efter att ha överstimulerat den logiska hjärnhalvan medan den abstrakta halvan torkat ut, den halva som skall sätta in effekten av resultatet både i den andliga och materiella verkligheten. Verkligheten är inte enbart materiell. Om man ser föremålet, men inte ser ljuset som omsluter och genomtränger det, har man inte sett verkligheten. Ande är orsaken till materians existens och kan därmed inte uteslutas ur verkligheten.

 108. MahaCohan skriver:

  Förresten, det är OK att benämna mig Kachina. Det var bloggens moderator som indirekt döpte mig till MahaCohan.

 109. lombryssel skriver:

  OK vi har nått målet, överens, god natt Kachina

 110. lombryssel skriver:

  Kachina,
  super intressant på ARTE TV, Boss-Einsten, hur man genom laser når till 0.000001K° över absoluta nollpunkten -273.15 °C. Matematik och Fysik i toppklass. Givetvis Nobelpris.

 111. lombryssel skriver:

  Sorry, fel skall givetvis vara Einstein.

 112. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst Hillary,

  Din uttryckta mening om mig som person ovan: ”josef – som alltid om du får kritik kastar du den tillbaka som ett barn…” – slut citat.

  Ett rosande av mig som person som heter duga, verkligen… – därför att barn är alltid väsentligt Intelligentare än vuxna är. Ju mindre barnen är ju mera Intelligenta är dom – därför att då har dom ej ”köpt” vuxenvärldens intellektuella meningar om så mycket.

  Så Taaack för den goa backfeeden Hillary !

  Ha det… :-) /önskar barn-vännen Josef

%d bloggare gillar detta: