Det gick som det gick

Ja, det gick som det gick i Belgrad – men det var i alla fall en fantastisk final med åtskilliga bra bidrag och en stämning – sade veteranerna i branschen – som egentligen aldrig förr.

Jag tyckte att Charlotte Perrelli gjorde en mycket bra insats med en bra melodi, men alldeles uppenbart var det någonting annat som efterfrågades i år.

Men publikstöd i den jättelika arenan hade hon förvisso. Och när vi sent omsider – efter Charlottes efterfest – kom till den stora gemensamma efterfesten på Sava Center var det till tonerna av Hero som det dansades med intensitet och känsla.

Och vi har all anledning att gratulera Ryssland till segern.

På samma sätt som dessa semifinaler och denna final i Belgrad nog bidragit till att stärka Serbiens känsla av att vara en del av vårt gemensamma Europa kan man hoppas att nästa års evenemang i Moskva kommer att ha samma betydelse.

Stämningen i den enorma arenan var det sannerligen inget fel på.

Serbiska flaggar viftades i takt till stöd när Albanien sjöng. Alla sjöng med i det bosniska bidraget. Azerbadjanska flaggar vaggade i mängd. Krutröken låg tät som en gång på Karelska näset efter Finlands bidrag. Konfettin myllrade ner från taket och fyrverkerierna smattrade.

Så det var en synnerligen trevlig kväll.

Till midnatt i arenan. Sedan efter ett tag på terrassen med Charlotte och det samlade svenska gänget. Och slutligen på den stora efterfesten med bl a den ryske vinnaren i icke alldeles onaturligt hög stämning.

Söndag blir det dags att återgå till den mer formella utrikespolitiken.

Bryssel är destinationen.

34 Responses to Det gick som det gick

 1. experten skriver:

  Snygg insats, Carl!

  Men att Du bara orkar hålla igång? Var hämtar Du hem Din ”kondis”?

 2. Kachina skriver:

  ”På samma sätt som dessa semifinaler och denna final i Belgrad nog bidragit till att stärka Serbiens känsla av att vara en del av vårt gemensamma Europa kan man hoppas att nästa års evenemang i Moskva kommer att ha samma betydelse.”

  Det är bara att hålla med. Spektaklet har en ganska så betydelsefull funktion.

 3. actaestfabula skriver:

  Detta evenemang
  var en ytterligare en betydelsefull bricka i byggandet av en säkrare värld. Stor säkerhetspolitisk betydelse.

  Ett mycket bra arrangemang av Serbien som serberna skall vara stolta över och som visar det serbiska folket att man kan vinna respekt och uppskattning i ett gemensamt Europa. Genom samverkan!

  Mycket bra för ryssarnas behov av revansch efter Sovjeunionens fall. Många ryssar fick självkänslan knäckt när ruttenheten i det kommuistiska styret vällde ut. NU har man på kort tid vunnit världsmästerskapet i Ishockey mot självaste Kanada, man har arrangerat Champions Leauge finalen med bravur, man har vunnit Europe Song Contest. Man skall snart arrangera vinterolympiaden (nära Georgien – mycket bra) OCH man har gjort lyckade affärsmässiga inbrytningar i Afrika via Libyen.
  Allt detta visar ryssarna – inkl makteliten – att SAMVERKAN ger respekt och uppskattning.

  Om vi – Sverige – samtidigt undviker att skapa ett säkerhetshål i nordkalottenområdet skall vi nog kunna fortsätta med ”fred i vår tid” ett tag till. Norge, Sverige och Finland har ett gemesamt ansvar för detta. Sverige får inte misslyckas i SAMVERKAN i detta ämne i detta område.

 4. tsolin skriver:

  Bra och smart av Bildt att åka ner och vara med samt att ta temperaturen på regeringsbildningen i Belgrad. Detta gör honom nog till den mest välinformerade utrikesministern inom EU. Och information är makt…

 5. ollemunter skriver:

  Utför man inget kroppsarbete, så är väl Carl Bildts sovtider inget uppseendeväckande.

  Vaknade själv 05:25 i morse och trodde när jag kollade klockan att den var över 9, tänkte då, fan har jag sovit så länge, jag var också pigg och utvilad, men hade väl inget uppe att göra så tidigt, så jag somnade om ett par timmar till, eftersom kvällen blev sen.

  Det var länge sedan Carl Bildt stod för miraklen!

 6. svenike skriver:

  Carl Bildt, varför nyttjas inte Eurovisionen mera för att öka förståelse och samhörighet inom Europa? Vad jag vet så är det bara melodifestivalen och nyårskonserten från Wien som syns i svensk teve. Mellan Frankrike och Tyskland finns en gemensam och innehållsrik nyhets- och kulturkanal (på franska och tyska), men varför så magert i Sverge?

 7. foretagsledare skriver:

  Sverige hade absolut vunnit om UD:s tjänsteman Lars Danielsson fått uppdraget att medla för Sveriges bidrag med Pirelli :-)))

  Det var säkert Bildts närvaro som stjälpte det svenska bidraget :-(
  Ingen annan förklaring finns för debakklet !

 8. tnsexton skriver:

  Det var ju tur att CB både träffade och pratade med Charlotte Perelli då han var i Belgrad. Och att han skrev om det här på sin blogg…
  Nu har han klart förbättrat sitt kvinnoindex, åtminstone om man får tro gårdagens DN debatt där CB får rejält på pälsen för att han inte i tillräcklig grad uppmärksammar kvinnornas betydelse, i stort och smått för världsfreden och vår säkerhet. Inte heller talar, skriver eller bloggar han tillräckligt mycket om kvinnors utsatta situation världen över.
  Med statistik kan man bevisa mycket och organisationen Kvinna till Kvinna använder den till att visa att CB uppenbarligen är en riktigt mullig mansgris.

  Hur det är med den saken får vara osagt men en sak är dock säker. I de kretsar CB rör sig och de möten och middagar han beskriver här på bloggen, finns inte överdrivet många kvinnor….

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=772779

 9. mrmhalland skriver:

  foretagsledare :

  Ja Lars Danielsson skulle varit med iställer för Pirelli.
  Han hade säkert dragit en skön vals som hela Europa hade sjungit med i.

 10. hillary2 skriver:

  tnsexton 10:15

  Bra artikeltips!
  artikeln var välskriven och lockade till ett besök på regeringshemsidan
  Kvinna till Kvinna ska ha ett seminarium ihop med UD som leds av Gunilla Carlsson den 28 maj – alltså dagen före Irak-konferensen. Undrar om Bildt tänker närvara? :-)) han är ju litet påverkbar – när han talade den 14 februari 2007 om den utrikespolitiska deklarationen klämde han in ett uttryck med viss emfas – ett som inte fanns i hans dokument – ” och vi ska använda kvinnor” – finns nog kvar i riksdagsprotokollet – uttrycket hade han lånat från kommenterafältet på sin blogg – och min blygsamhet förbjuder mig att säga vem som skrev de orden ;-) – ångrar mig dock att jag i affekt skrev – use women – skulle skrivit – SAMARBETA med kvinnor..

 11. soli01 skriver:

  …”någonting annat som efterfrågades i år”.
  Jag tror ,vet inte, att vi måste vara smartare när det gäller att göra låtar framgent. Den musikstil som praktiseras i många länder i Polen, Serbien med omnejd medför att vi måste närma oss den musiken och då tycker jag det är bättre att vi avstår så länge från att medverka. Vi hävdar oss ganska bra ändå!

 12. lombryssel skriver:

  Svenike 8.02
  du menar den Fransk-Tyska kanalen ARTE antar jag. Den är att rekommendera, mkt intressanta kultur, och historia.
  Eurovision ett viktigt medel för sammanhallning i Europa, inkl Ryssland, ja det tror jag, även om SvD idag kallar den för en Nationalistisk Orgie med nationsflaggor liksom i idrottssammanhang. Men musik och idrott förenar människorna, lat oss fortsätta med bada.

 13. bestofmankind skriver:

  Rätt låt vann!

  ”Believe” från Ryssland. Jätte bra melodi och en hjärtgripande låt. Även bakgrunds koreografin var fantastiskt. Toppen idé att ha VM konståkningsstjärnan och guldmedaljören Evgueni Plushenko, och en fiol stjärna (vet inte namnet). De två bidrog säkert till lika många röster som till sångarens.

  Det var någon på bloggen som undrade om Carl Bildt skulle ta på sig den berömda kavajen med råttorna på, och det gjorde han. Jag såg bilden i dagens expressen.

 14. bestofmankind skriver:

  Och för att dokumentera låten på bloggen…varsågod, and enjoy:

 15. tsolin skriver:

  soli01

  Tycker inte alls vi skall ta en paus bara för att det inte gick något vidare i åt. Vi kommer tillbaka i Moskva!

  Jag tycker dock nuvarande röstningssystem bör modifieras. Både i vår egen, nationella uttagning och i finalen i Moskva om ett år borde vi ha ett 50-50-system där vox populi (massorna framför TV-rutan) och en (professionell) jury bedömer.

  Då kan vi korrigera en del snedaktighet; ex alla turkar i Tyskland röstar på Turkiet oavsett låt. Noterade Ni Irlands röstning? hög poäng till Polen och Lettland. Varför? Det kryllar av invandrare från de nya EU-länderna i Dublin. Emigranter har nog en mera aktiv röstbild än ursprungsbefolkningrn (tyskar, irländare etc).

  En jury vars röster också bedöms, jämte massans som ringer, skulle ge en kvalitetsmässigt högre nivå på detta populärmusikens megaevent tror jsg

 16. chiros skriver:

  tsolin;

  orolig för demokratins effekter?

  För oss som är ett mycket exportberoende land tror jag nog att kunskap om målgruppens önskningar och preferenser är viktigare än någonting annat. Har man det vinner man, har man det inte så förlorar man; oavsett hur man ”fixar” med reglerna

  Faktum är att länder österut får ett betydligt större inflytande. Därmed behöver vårt fokus förflyttas ditåt. Hittills har vi alla anammat värderingar och influenser från USA och skördat i form av exportintäkter, oavsett om dessa varit baserade på musik, bilar eller telefoner. Nu är det marknaderna österöver som expanderar; vi behöver därför anpassa oss för att bli framgångsrika där också. Inte försöka trixa med ”reglerna”

 17. hillary2 skriver:

  chiros

  svensk socialdemokrati är framgångsrik i EU därför att vi har ett svenskt samhälle som attraherar flera olika partiföreträdare i EU
  detta tänker Reinfeldt inte utnyttja under sitt ordförandeskap
  illa – nu när vi mer än någonsin behöver sälja in i Sverige i EU
  Reinfeldt är verkligen inte en internationalist utan mer av en Täbybo :-)

 18. pettson skriver:

  Olof Palme låtsades som att Europa inte fanns. I hans värlsdbild var Sverige snarare som en delstat i USA. Vi lider fortfarande av hand strutspolitik vad gäller Europa. Kom inte med amsagor om att ”svensk socialdemokrati är framgångsrik i EU”. Du gör dig mer löjlig än normalt med sådana påståenden. (Inte för att jag bryr mig …)

 19. fairymary skriver:

  Det är bra att man gör upp länder emellan via sångtävlingar, fotbolls-, ishockeymatcher etc. Då behöver man inte ta till vapnen för att klara ut vem som är störst, starkast, vackrast….

  Alla krig är slut………

 20. pettson skriver:

  2008-05-20 (Migrationsverket)
  ”Anknytningsärenden fortsätter att öka
  Redan förra året såg vi att antalet personer som söker tillstånd grundat på familjeanknytning ökade – och ökningen har fortsatt i år. […] Även ansökningar från personer, som nyligen inlett en kärleksrelation med en person bosatt i Sverige, ökar och har blivit 28 procent fler. Ökningen i år för båda kategorierna är en fortsättning på den kraftiga ökning som inleddes under 2007.
  Flest ansökningar från Thailand […] thailändska medborgare står för flest nyetablerade relationer .Prognosen för antalet anknytningsärenden 2008 är 40 000 personer.”

  Kommentar: UD har uppmärksammat en ökad aktivitetsgrad i karaokeklubbarna i Krun Thep och en minskad aktivitetsgrad i karaokeklubbarnai Lungsod ng Maynila – därav bedömningen att ambassaden i den sistnämnda staden kan gott stängas. Enkelt.

 21. pettson skriver:

  Det där tjafset från det populistiska vänsterpacket om sjukvård för illegala invandrare förstår jag inte. Lösning: jag får avslag på min ansökan och lämnar Sverige. Det är ju demokratins grundsten att jag accepterar myndighetsbeslut. Så, vad är problemet?

 22. hillary2 skriver:

  pettson

  vad Palme gjorde är knappast relevant för mitt inlägg
  strutspolitik står Reinfeldt & Co för NU och sitter kanske i långbänk som de borgerliga gjort förr?

 23. hillary2 skriver:

  pettson

  du är i mina ögon en mycket ful och inhuman människa och jag tvivlar på att du någonsin hjälpt en människa i nöd

 24. hillary2 skriver:

  fairymary

  doping?

 25. bestofmankind skriver:

  pettson 3:29

  Är Jimmie Åkesson informerad att du personifier SD på bloggen?

 26. fairymary skriver:

  Hellre doping än landminor…….

  Men helst rent spel förstås….

 27. chiros skriver:

  hillary2:
  … jag är inte riktigt säker på att jag kan följa din tanke?

  pettson;
  enig, minnesvärt är Palme citatet från 1970: ”Nu när jag bråkar med amerikanarna, se för Guds skull till att vi har gott samarbete med amerikanarna på försvaret i alla fall”.

 28. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst ForetagsLedare,

  Dina uttryckta meningar ovan: ”Sverige hade absolut vunnit om UD:s tjänsteman Lars Danielsson fått uppdraget att medla för Sveriges bidrag med Pirelli :-))) – Det var säkert Bildts närvaro som stjälpte det svenska bidraget :-( – Ingen annan förklaring finns för debakklet !” – slut citat.

  Hmmm… – ”Ingen annan förklaring finns för debakklet !” – håller jag nog ej alls med om faktiskt. Personligen skulle jag tro att det finns minst lika många ”förklaringar” till ”debakket” – som det finns MedMänniskor inom det aktuella området = några hundra miljoner.

  Mina förklaringar ser ut som följer.

  1. Röstningen i EuroVisionsSchlagerFinalen är till 100 % folkets vilja – av dom som gör sig besväret att ringa eller sms-a.

  2. Varför i helvete skall Wi i Sverige då ha kvar systemet med en mer eller mindre förryckt jury – som mer eller mindre ”enväldigt” avgör (= idiotförklarar vanligt folk) vilket bidrag Wi skickar – så att det blir åt hållet mer eller mindre utsiktslöst att i EU-finalen vinna gehör hos ”vanligt” folk ?

  3. Troligast hade såväl Christer Sjögren som Sanna Nielsen vunnit minst samma gehör hos vanligt folk i EU-finalen – som Norge, Island och Danmark gjorde. Det hade ju bevisligen blivit någon av dom – ifall svenska folket hade fått bestämma ALLT !

  4. Småländskan gjorde allt perfekt i finalen (= förutsägbart = tråkigt !) – och låten var en vinnarlåt, verkligen…

  5. Småländskan är en fantastisk qvinna och artist – normalt sett, verkligen… – och tillika småländska – kommen ifrån Sveriges hjärta = Småland !

  6. I finalen var hon varken det ena eller det andra – utan kort och gott en perfekt = förutsägbar = tråkig = ”död” artistmaskin – i mitt perspektiv sett i vart fall.

  7. Genom hårdsminkningen, hårdbantningen och hårdträningen på låten före finalen – så hade i stort sett all förmåga att kunna uppleva henne som en skicklig LevAnde artist – och LevAnde qvinna i kött försvunnit, tyvärr tyvärr…

  8. Hela framträdandet i finalen var i allt så enormt ”processat” före finalen – att det kort och gott var helsyntetiskt = förutsägbart = tråkigt = ej alls åt hållet så LevAnde som wåra nordiska grannländers.

  9. Så i mitt perspektiv sett – så var det väl en djävla tur för Sverige att hon ej fick någon framskjuten placering – eller än värre – vann finalen, faktiskt…

  10. Ingen av oss av vanligt folk i vart fall – vill väl leva som förutsägbara = tråkiga ”maskiner” – eller ? – och varför skall Wi då nationellt belasta oss med en sådan ambassadör för wårt land – som ju olyckligtsvis ramlade in i en sådan dominerat intellektuell roll den här gången ?

  11. Personligen hoppas jag verkligen att Charlotte tar lärdom av det här – och återfinner det hon var när hon vann hela tävlingen förra gången = en LevAnde skicklig sångartist och tillika LevAnde qvinna.

  Jag är ju själv född smålänning – och blod är ju tjockare än vatten – som väl känt är.

  Ha det… :-) /önskar Caharlotte-vännen Josef

 29. hillary2 skriver:

  chiros

  anser du att Palmeregeringen skulle gjort som Norges 1970 – startat med resultatlösa förhandlingar med EU för att efter 14 år kanske få ett EES-avtal?

  jag försöker följa ditt ”Palmespår” ;-)

 30. egirls skriver:

  Bästa finalen på många år med många bra bidrag! Det var en rolig schlagerkväll igår :)

 31. ollemunter skriver:

  egirls!
  ”Eurovision Song Contest Final” är ingen schlagertävling. Man tävlar i sång, musik och uppträdande, vilket är en jäkla skillnad. Schlagertävlinhgar var det på den tiden då Siw Malmkvist och Lill-Babs m.fl var med och tävlade.

 32. foretagsledare skriver:

  Rongedals hade utan tvekan vunnit !
  Och det hade de gjort utan Bildten i närheten !

  Tänk att inte svenska folket forstod att skicka dessa twins…

  Såg dem i programmet ”så ska de låta” – vilket synk, vilken feeling.
  Jill Jonsson med en ballad-country skulle nog också tagit sig

 33. egirls skriver:

  Ollemunter: Nu skrev jag ju inte shlagertävling utan schlagerkväll – stor skillnad! ;)

 34. […] i Eurovision Song Contest. Utrikesminister Carl Bildt, som själv brukar skämta om sin tondövhet, menade att det “alldeles uppenbart var det någonting annat som efterfrågades i år.” Nu […]

%d bloggare gillar detta: