Måndag och mer Burma

Måndag morgon och i alla fall solen har återvänt till den svenska huvudstaden.

Interpellationsdebatt om våra förbindelser med Colombia i dag på förmiddagen – och det passar ju alldeles utmärkt också efter mitt samtal med president Uribe i fredags nere i Lima.

Annars en dag med uppföljning av olika ärenden och frågor.

I dag möts utrikesministrarna i ASEAN – sydöstra Asien – för att diskutera situationen i Burma. De är de som har verklig möjlighet att ha inflytande. Samtidigt finns uppgifter om att Ban Ki-moon kanske kommer att inbjudas till landet.

Och i dag har jag dessutom besök av EU:s särskilde representant när det gäller Burma Piero Fassino.

Hans tjänst tillkom ju på svenskt initiativ, och den har nyligen dessutom förlängts. Han har gjort ett gott jobb i nära samarbete med bl a oss, och att han kommer till Stockholm i dessa dagar är självfallet ett tydligt tecken på detta.

25 Responses to Måndag och mer Burma

 1. mrmhalland skriver:

  Jag hoppas verkligen att generalsekreteraren med följe och ASEAN kan påverka regimen att utan förbehåll låta hjälporganisationerna få fritt tillträde att dela ut vad som står till buds till de nödlidande i Burma.
  Allt annat är fruktansvärt och oacceptabelt.
  Det har nu gått så lång tid då man varit tvungen att dricka vatten där ruttna kroppar från människor och djur flyter omkring att det måste ha börjat spridas epidemier också.
  Den totala katastrofen är timmar eller högst dagar borta.

 2. jojjema skriver:

  Jag har lösningar på både världsfreden och Israel Palestina konflikten. Ska bara fila på detaljerna så återkommer jag.

 3. jojjema skriver:

  Kära Calle ska nu ge dig svaren på allt du söker: FN måste bli starkare,diktaturer å millitärregimer som Burmas som låter folk svälta ihjäl hellre än släppa in hjälparbetare bryter ju mot mänskliga rättigheter å måste krossas. Om FN en gång för alla går in med en enorm styrka från världens alla länder å krossar Burmas regim så blir det en läxa å varning till alla andra diktaturstater så förhoppningvis räcker det med att göra det 1 gång. Så mer makt till FN vi måste hjälpa dom förtryckta mäniskorna. Nästa konflikt Israel ,Palestina. Låt länderna välja ut säg 10 delegater var från neutrala nationer. Dom sätter sig i möte å avgör vad som ska till höra Israel å vad som tillhör Palestina. Länderna måste gå med på att binda sig till vad delegaterna kommer fram till oavsett dom tycker det blir orättvist. Om Israel lr Palestina vägrar gå med på uppgörelsen, så får nya starka FN gå in å se till så beslutet verkställs med alla medel,annars kommer det pågå i all evighet. Nåt mer du vill ha hjälp med? Min blogg är http://kinzakenza.blogspot.com/

 4. knightone skriver:

  Det är nog för sent att rädda Burmas folk till betydande andel med de verktyg som finns att tillgå idag. Men ta det som ännu en av de många smärtsamma lektioner som socialist-diktaturer påvisat världen. Ta avstånd från all form av socialism så undviker folk att halka in på fel spår igen. Det borde räckt med Nazi-Tyskland, Kuba, USSR, Kambodja, Nord Korea, Burma m.fl. Den blodröda fanan vajar ännu för högt.

 5. Kachina skriver:

  knightone

  Du tycker alltså att det är bättre att restaurera 1700-talets feodalvälde, vilket är det ni sysslar med precis nu?

 6. Torsten skriver:

  Ja Kachina,

  Hur gick det i Zimbabwe.
  Blev det bättre när de västerländska jordägarna kördes bort? Fick alla äta sig mätta sedan?

  Förklara för de övriga läsarna här.

 7. bestofmankind skriver:

  ”I dag möts utrikesministrarna i ASEAN – sydöstra Asien – för att diskutera situationen i Burma. De är de som har verklig möjlighet att ha inflytande. Samtidigt finns uppgifter om att Ban Ki-moon kanske kommer att inbjudas till landet.”

  Myanmar har godkänt ASEAN för att koordinera arbeten:

  http://www.iht.com/articles/2008/05/19/asia/cyclone.php

  Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner pressar regimen, och likadan UK PM Gordon Brown ( i en annan artikel).

  Jag har inte läst något om Sveriges påtryckningar i media förutom din vädjan på UD´s hemsida. Detta trots att Sverige har mycket att säga till egentligen.

  Och i Kina, PM Fredrik Reinfeldt har varit där nyss, inga kondoleanser har inte jag heller läst någonstans. Diplomatiska Relationer inkluderar även sympati och moraliska support i tråkiga tider, visar inte Ni den till Kina??

 8. rwestman skriver:

  Blir spännande att se Bildts kommentar till 3.47 minutersbandet som nu visar sig komma från en Taxibåt

 9. kalezen skriver:

  Visst skall man beklaga Kinas folk för den svåra katastrof som drabbat landet.
  Men Kinas kommunistdiktatur är en bromskloss för demokrati och mänskliga rättigheter. Kinas arbetare, arbetar med löner, arbetstider och övriga arbetsvillkor som skulle vara kriminella i Sverige. Är det så vänstern vill att de svenska arbetarnas villkor skall vara. Hade kommunismen segrat i Europa så hade det förmodligen varit så även här. Dessbättre fick vi behålla demokrati och mänskliga rättigheter och en marknadsekonomi till nytta och glädje för Europas folk. Bra exempel på skillnader var Västyskland och Östtyskland och Sydkorea och Nordkorea.
  Burmas ledning måste ta hela ansvaret för att de inte släpper in hjälp fullt ut till de drabbade. Det vore en skymf mot allt förnuft om de fick behålla makten efter en så flagrant kränkning av det egna folket. Håller med jojjema att FN borde få mycket större makt att gå in i sådana här lägen.

 10. bestofmankind skriver:

  kalezen,

  Håll isär politiken från humanism.

  Även i kommunist och diktatur länder bör man hjälpa dess folk i kriser.

  Resonerar du som du gör kl 5:12 då bör inte ens PM Fredrik Reinfeldt satt sin fot i Kina, och att Sverige skulle inte ens ha handel med landet.

 11. Josef Boberg skriver:

  ”Intelligent Wi kommer att drömma i natt
  Intelligenta drömmar som Wi aldrig någonsin drömt förut
  Wi drömmer om att det Är Fred och Frid på Jorden
  Därför att Allas Tanke-intellektuella och Fysiska Krig Är Slut !”

 12. kalezen skriver:

  bestofmankind,
  Hjälp till Burma är precis det västdemokratierna försöker bistå med, men Burmas ledning släpper ju inte in den hjälp som erbjuds.
  Dialogen bör ju hållas igång med länder även om vi tycker illa om deras styressätt. Det hindrar ju inte att man kan kritisera dessa länders styren. Reinfeldt framförde ju kritik när han var där. Kritiken kunde vara kraftfullare precis som den borde varit mot Hitlertyskland och Sovjet.

 13. bestofmankind skriver:

  kalezen 6:28

  Dina kommentarer har vi diskuterat här i bloggen sedan naturkatastrofen.

  Jag har t o m länkat många artiklar från olika länder för att få helheten, och för att veta vilka länder som var aktiva att hjälpa till och bidra.

 14. ohlundonline skriver:

  Sverige och Norge gick inte att hålla ihop därför att man glömde den Bibliska skillnaden.

  Sverige är historiskt sett Naftalis stam, medan Normännen tillhör Asers stam.

  Man glömde att båda folken är israeler, både när man skapade unionen mellan Sverige och Norge och när den upplöstes.

  Dock var och är Sverige ett rike – Sverige.

  I Belgien t ex glömmer de flamländska partierna med Vlaams Belang i spetsen att Belgien är Benjamins stam.

  Geert Wilders vill att Flandern går ihop med Holland, eftersom han pratar flamländska, en holländsk dialekt, utan att tänka på att Holland är Zebulons stam.

  Och de fransktaliga partierna ser främst till Valloniens intressen och nu har en motsvarighet till Vlaams Belang uppstått i Vallonien – RWF -Rassemblement Wallonie-France, som anser att allt flamländskt bara är skit och att Vallonien måste gå ihop med Frankrike, utan att tänka på att Frankrike i grunden är Ruben, med vissa grekiska och romerska inslag.

  Det är verkligen märkligt att det bara finns ett parti i Belgien som står för Benjamins stam och för att att Belgien skall vara ett enat rike, ett folkets demokratiska union – Front National!

  I Frankrike har Le Pen sagt mycket dumt om judar och invandrare, men han är ju fransman och talar om Frankrike, vilket inte har ett dugg med förhållandena här i Belgien att göra.

  Men till och med tyskarna förstår betydelsen av Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer, vilket glömts bort i den belgiska debatten.

  Dock tror jag att en total världsunionunion i längden är det enda rätta – med Latin som förstaspråk, Jerusalem som Religiös huvudstad och Konstantinopel som politisk huvudstad.

  Men vi måste alla sätta Jesus Kristus främst.

 15. Kachina skriver:

  Vem har gett oss i uppgift att hålla isär judarnas stammar?

  Det finns bara en ras, den mänskliga rasen.

  Det finns bara en stam, Adams stam.

 16. fairymary skriver:

  Kachina!

  Får jag lägga till ”och Evas”?

 17. göteborgslullaren skriver:

  ohlundoline är en äldstebroder att se upp till ety han verkar ta sig själv på allvar i sitt nitiska bubbel som ibland vinner gehör hos världsförbättraen inom sjukvårsväsendet farymary.

 18. ohlundonline skriver:

  Judarna är inte stammar, utan en stam, vilket har varit extra tydligt alltsedan tiden när Israel delades i Israel respektive Juda, se t ex 1 Konungaboken 12:20.

  När judarna fördes bort i den babylonska fångenskapen var de övriga israeliska stammarna redan i nordvästra Europa, Europa, och på de brittiska öarna, jämsides med assyrierna – tyskarna och österrikarna.

  Vi härstammar från Adams stam, men det finns en annan stam också, eftersom det fanns andra människor på Adams tid och Kain fann en fru i Nod, se 1 Mosebok 4:16 – 17.

  De onda utgör en tredjedel av människorna, se Uppenbarelseboken 12:4.

  Kain fick en son Enok, på samma sätt som en annan Enok kom senare, genom Sets barn.

  Och vi vet att det är mödernet som styr vårt ursprung.

  Fröet till det onda och det goda var sått.

  Medeltidens grymma bankirer var ursprungligen inte judar, utan kallade sig judar, men var kainiter, olydnandens barn, vars uppgift är att svärta ned det judiska folket och göra det förhatligt.

  Här tror jag att ett av det moderna Israels största problem ligger.

  Glöm inte att det judiska folket liksom det grekiska folket ursprungligen var ett resligt, blont och blåögt folk, Guds utvalda folk, se Romarbrevet 11:1.

 19. Kachina skriver:

  ”ursprungligen var ett resligt, blont och blåögt folk, ”

  ”ein Volk, ein Reich, ein Führer”

  Dina innersta tankar börjar utkristallisera sig. De stämmer in med tankar och handlingar som utmynnar ur bibelbältet i sydstaterna, vars representant nu är världens mäktigaste man. Vi har våra gener från mödernet men våra sinnen från fädernet och presidenten har nog ärvt en hel del av sin farfar.

  fairymary

  Adam är den himmelska människan, det mänskliga medvetandet, ur vilken även du kommit till. Våra kroppar hör till modern, Eva, materian. Edens lustgård har aldrig funnits på den här jorden, utan det mänskliga sinnet kom in i djuret när den fallne ängeln och hans medhjälpare fattade tycke för det de själva skapat.

 20. fairymary skriver:

  Kachina!

  Har Du läst Evas bok av Marianne Fredriksson? Om inte, tror jag att Du skulle uppskatta den.

 21. fairymary skriver:

  Kachina!

  Ytterligare en reflektion innan det är dags att ”knyta ihop hovarna”.

  Eftersom jag är kvinna och mor är jag väldigt ”materiell” i ordets ursprungliga betydelse….
  tänker ofta i jordbundna termer.

  Jag är tacksam för mitt mänskliga medvetande som känns väldigt integrerat i min kropp om jag får uttrycka mig så…….det är det instrument jag har att tillgå……

 22. mrmhalland skriver:

  bestofmankind :

  >Håll isär politiken från humanism.

  Nu snublade du väl ?
  Den dagen politik och humanism sammanfaller längtar jag efter.

 23. bertil87 skriver:

  Ohlundonline gömmer sig bakom bibeln. Hans teser är fullständigt orimliga. Ärkebiskopen James Usser i Armagh publicerade år 1650 sina beräkningar om jordens ålder grundade på Gamla testamentets uppgifter. Enligt dessa hade skapelsen ägt rum år 4004 f Kr. Eftersom Skandinavien befolkades genom invandring i isens spår för ca 10 000 år sedan så kan varken Norge eller Sverige stamma från det långt senare uppdykande judiska folket.
  Ärkebiskopen i Canterbury kompletterade senare Ussers utsaga med att skapelsen inträffade den 27 september sagda år kl 1100 på fm.
  Nämnda biskopar är nästan lika goda sagoberättare som Ohlundonline !!!

 24. bestofmankind skriver:

  mrmhalland maj 19 9:02 pm

  ”Nu snublade du väl?”

  Du får inte läsa ”håll isär politiken från humanism” bokstavligen. Läs gärna hela kommentaren.

  Vad jag menar är att även om det är diktatur som råder i Myanmar, skall man ändå hjälpa dess befolkning i nödsituation, och inte skall lida pga dess regim.

  Annars håller jag 100% med dig att – ”den dagen politik och humanism sammanfaller längtar jag efter.”

 25. mrmhalland skriver:

  bestofmankind :

  Självklart har du rätt i att man med alla tänkbara medel måste hjälpa människor i nöd, helt oavsett deras statsskick.
  Det ser väl ut som om regimen nu verkar lätta lite och öppna upp för utländsk hjälp.
  Hoppas att det inte är alltför sent för alltför många.

%d bloggare gillar detta: