Ett annorlunda Peru

Jag har just landat i Lima i Peru efter ett litet skutt på 10 530 km från Schiphol-flygplatsen i Amsterdam.

Men flygningen hade sitt värde. Vi var väl fem utrikesministrar från EU eller så på planet – så lite nytta  blev det gjort.

Och nu väntar genomgångar inför de närmaste två dagarnas toppmöte.

Det var nog närmare två decennier sedan jag senast var i Peru, och sedan dess har alldeles uppenbart mycket förändrats.

Då såg mycket rätt hopplöst ut – nu är detta faktiskt Sydamerikas snabbast växande ekonomi.

Tillväxten ligger nu närmare 10 % – och har legat tydligt över snittet i Latinamerika under nästan hela detta decennium.

Och detta år kommer i Lima inte bara att se de närmaste dagarnas toppmöte mellan alla Latinamerikas ledare och EU-länderna, utan i november också toppmötet för ledarna i Stilla Havs-regionen.

Inte dåligt.

Den tidigare vänsterpopulisten Alan García har denna gång som president genomfört något av en kapitalistisk revolution i landet.

Och till detta skall så läggas ett frihandelsavtal med USA, snabbt växande relationer med de snabbt växande östasiatiska ekonomierna och höga priser på de mineraler som Peru exporterar.

Det är inte så konstigt att det jag hitintills sett av den gamla spanska kolonialhuvudstaden Lima skiljer sig rätt avsevärt från vad jag minns från en tidigare era.

Men problemen finns självfallet.

Stora delar av landet – i söder, uppe i Anderna, ner i Amazonas – ser annorlunda ut. Man räknar med att mer än 40 % av befolkningen lever i fattigdom.

Det tar tid innan boomen i Lima och längs kusten når också dem.

Ambitionen är att under de närmaste åren minska fattigdomen med 30 % – att låta globaliseringens fördelar lyfta allt fler.

Om det kommer att lyckas återstår att se – förutsättningarna är onekligen betydligt mycket bättre än under tidigare skeden i landets historia.

30 Responses to Ett annorlunda Peru

 1. ollemunter skriver:

  Nu har du närmat dig pudelns kärna Carl Bildt och du är inte långt ifrån, där dom störrsta skogsaverkningarna sker, som gör att syret minskar i vår atmosfär, skogarna som är så viktiga för vår fortlevnad. Jag antar att ditt skutt, i samband med flygresan du nämner också bidrar till den globala uppvärmningen på vår jord. Något jag hoppas du är medveten om och att du inte glömmer att köpa utsläppsrätter, när möjlighet ges.

 2. friherinnan skriver:

  Carl Bildt

  Du är onekligen en mycket ambitiös och fashinerande person.
  Men vad är det egentligen som driver dig att arbeta i detta vanvettiga tempo?
  Är det egentligen ditt behov, eller beroende, av ständiga endorfinkickar som resandet och mötet med nya människor ger dig…..eller drivs du av någon slags domedagskraft som hetsar dig runt innan det är försent och jorden snart går under?
  För ditt hysteriska resande verkar ha tagit osunda propotioner.
  När får du tid till eftertanke?
  På flyget kanske?

  Hur som helst…jag önskar dig allt gott.

 3. Kachina skriver:

  ”Du är onekligen en mycket ambitiös och fashinerande person.
  Men vad är det egentligen som driver dig att arbeta i detta vanvettiga tempo?
  Är det egentligen ditt behov, eller beroende, av ständiga endorfinkickar som resandet och mötet med nya människor ger dig”

  Onekligen en mycket märklig person. Jag tror att jag har förklaringen till att han orkar, medan han knäcker säkerhetsvakter i rask takt. Han trivs med det han gör och känner att han åstadkommer något (även om han borde hållit käft i Georgien). Varje möte leder framåt, mot något nytt där en ny faktor kopplas in, en ny länk byggs in i nätverket.

  Om han en dag börjar uppleva att inget leder framåt och han fortsätter i samma takt, dräneras energin inom några dagar. Vi får hoppas att det inte händer.

 4. Kachina skriver:

  ”Den tidigare vänsterpopulisten Alan García har denna gång som president genomfört något av en kapitalistisk revolution i landet.”

  Nej men Calle, menar du att du är så ytlig att du fastnat i psykosen, den marknadsliberala kapitalismen? Ser DU inte helheten.

  Skyskrapor, affärscentra, lyxiga villor med pool, lyxbilar,………..syns. Men, det är bara ytan, den tunna lacken. Under lacken ligger rosten den är sprutad på, döljer fattigdomen och klyftan som är grunden den fäster vid.

  Det går inte att dölja rosten i längden. Den äter sig upp och blir synlig igen. Du om någon borde veta att nyliberal kapitalism är exakt samma liberal kapitalism som provats förut och ständigt slutat i misslyckande.

  Vi var inne på rätt väg med blandekonomi, men planekonomin drog med sig blandekonomin i fallet och lämnade spelplanen vidöppen för det gamla spöket i ny form. (Thatcherismen), från demokrati till oligarki.

  Det går åt helvete om inte ni politiker börjar använda huvudet till vad det är tänkt för.

 5. soli01 skriver:

  Visst vi är nog ganska många som undrar hur Du kan orka med denna takt. Du sparar inte direkt på krutet, men tänk på att hälsan kan svikta om man kör för hårt.
  Tror inte att det är pengar i varje fall som driver på, utan en ambition att skapa möjligheter för dialogens makt och för detta ska Du ha allt stöd.
  Kan ”farten” bromsas med lite skrivbordsarbete någon period?

 6. soli01 skriver:

  Kachina – tänk vad bra att det finns någon som kan tänka åt våra politiker.:-)
  Se till så inte din bil rostar helt sönder . Du bör göra en investering innan du ramlar genom durken.:-)
  Vi har nu en god blandekonomi, annat är dumheter att påstå!

 7. Torsten skriver:

  soli,

  Tror Du att det går att övertala en ”tjurve” ;-)

  (Kan man använda benämning ”tjurve” på en person?)

 8. soli01 skriver:

  Torsten – tycker det är alldeles förträffligt att använda detta för det gäller inget lätthanterligt träslag , om man så säger. Snickarna älskar det inte!:-)

 9. Torsten skriver:

  soli,

  ”Båtsman” (ett nytt epitet) kommer aldrig att överge sin rishög ;-)

  se tråden ”Långt till Lima”

 10. Helena Palena skriver:

  Åh, min älskling i Peru – jag är alltid ensam nu…. (Evert Taube).

 11. stig2entreprenoren skriver:

  Kör på bara! Mötet med nya människor, nya platser, nya situationer ger energi och stimulans. Fler borde inspireras av detta. Ett bra tempo är ett bra föredöme.
  ”Trötta gänget” som sitter vid datorn och snackar halva dagarna borde rannsaka sig själva, ta sig i kragen och själva åka till Lima eller Mumbai istället för till Limassol och Marbeia.
  Sydamerika verkar ha kommit ikapp sig själva en smula. En avkrok, glesbefolkat och med goda resurser kan denna kontinent bli ett verkligt paradis om korten spelas rätt. Detta förutsågs redan tidigt 1900-tal men många chanser har förspillts av gamla europeiska ”crooksfasoner”. Chile är idag ett föredöme liksom Costa Rica och med Peru på god väg.

 12. bestofmankind skriver:

  stig2entreprenoren,

  Det är mycket enklare att åka jorden runt när man får flygresan och uppehälle betalda, få traktamenten dessutom, och äventyr på köpet.

  Skulle du inte vilja vara i hans plats?

 13. mrmhalland skriver:

  bestofmankind :

  >Skulle du inte vilja vara i hans plats?

  Inte jag….
  Fy sjutton för att aldrig ha en riktig dygnsrytm.
  Det kan inte vara nyttigt att sova på så fruktansvärt oregelbundna tider.
  Att försöka sova på ett plan, vilken tid på dygnet det än är, för att vara någorlunda pigg till ett möte som väntar strax efter man landat.

 14. bestofmankind skriver:

  mrmhalland,

  Man är väl olika…

  Inte jag heller för den delen, för att eftersom UD har fortfarande sparbeting kommer jag att högst prioritera att få behålla svenska ambassader i första hand.

  Ambassader är det fundamentala pelare i relationerna mellan berörda länder.

 15. stig2entreprenoren skriver:

  Att bara få en räkmacka betyder inget.
  Du måste själv anstränga dig för att utvecklas.
  Du måste själv skapa dina egna äventyr.
  Fler och fler har nu möjligheter att arbeta strategiskt och målmedvetet.
  Världen har aldrig haft fler och bättre möjligheter än nu.
  Det är bara att sätta igång.
  Lägg t ex om årets semester och åk till ett nytt ställe och utforska möjligheterna.
  Det finns säkert många nya affärspartners i ex vis Estland som ligger nära.

 16. bestofmankind skriver:

  Faktum kvarstår att du måste ha råd till det!

 17. lombryssel skriver:

  Kachina, Garcia har infört kapitalism med global handel, mineral etc. Den globala kapitalismen leder till bättre liv för alla, bevisat gm ökad livslängd etc. Utvecklingen bakåt i Nord-Korea, Cuba, Zimbawe etc bevisar också detta. Thatcherismen som du ogillar frälste UK från labours vänster politik, på väg mot kommunism. Kapitalismen, även under Blair har fortsatt lyfta UK. Stig2… säger detsamma. Om SAP vågade lämna vänstern åt sitt öde och samarbeta med Alliansen kan vi nå ännu högre välfärd för alla i Sverige.

 18. lombryssel skriver:

  Email, nyheter från Sichuan, Kina: Franska vänner som jobbar i Macau, turistade i Sichuan och skulle upp i bergen Dunjiang Yan för att besöka Taoistiska tempel, men som ”tur var” innan de kom dit till epicenter för jordbävningen, blev en av dem sjuk och inlagd på sjukhus i Chengdu. Men de hade fruktansvärda skalv även där. Kineserna hjälpte dem på alla sätt. Kineserna är mkt vänliga, empatiska, som vi själva upplevt där tidigare. Vännerna är idag efter några helvetiska dagar tillbaka hemma i Macau.

 19. Kachina skriver:

  ”Den globala kapitalismen leder till bättre liv för alla, bevisat gm ökad livslängd etc.”

  Den globala lögnen. Den leder till ett liv i överflöd för några få, sedan kommer en avgrundsdjup klyfta och på andra sidan den klyftan hittar du en stor massa i misär. Du kan inte mäta välståndet i livslängd eller BNP/capita. Menar du att de ryska bondebefolkning som lever i 150 år, lever i välfärd?

  Jag säger att Torsten skall sälja Mercedesen för vi går mot ett latinamerikanskt samhälle där varje rödljus är en livsfara. Då är det inte så smart att exponera sin välfärd.

 20. Torsten skriver:

  Kachina,

  Tack för Din omtanke. Jag uppskattar den.

  Men nu vore det svårt att avyttra den, för just nu bländas bländas man i den nypolerade och nyvaxade lacken :-))

 21. lombryssel skriver:

  Kachina, idag är du ganska hopplös, talar mot bättre vetande, ingen idé att diskutera vidare. Har träffat mkt glada kineser som nu går framåt i livslängd och livskvalitet tack vare att 1978 startade Deng Xia Ping den nya kapitalistiska ekonomin. Ryska bönder som lever 150 år, vilken planet kommer du ifrån?

 22. Kachina skriver:

  ”Har träffat mkt glada kineser som nu går framåt i livslängd och livskvalitet tack vare att 1978 startade”

  Det tror jag säkert, att du träffat glada kineser. Ärde tillräckligt många för att representera 1. 3miljarder? Du påminner mig oom en gubbe i Skelleftehamn som försökte få mig att bli kommunist. Han beskrev en resa med buss som kommunisterna i Västerbotten gjort med buss genom Ryssland. ”Solen sken, folk arbetade ute på fälten, var så glada och vinkade åt oss.” Det räckte inte för att göra mig till kommunist, men tydligen räcker det för att göra dig till liberal kapitalist.

  ”Ryska bönder som lever 150 år, vilken planet kommer du ifrån?”

  När föddes du, eller har du dåligt minne? Det var de gubbarna som på 70-talet fick svenskarna att hiva i sig tonvis med youghurt, i tron att det var den som gav det långa levernet. Jag för min del tror att det beror på frånvaron av stress.

 23. karrman skriver:

  Har kommit en intressant rapport om den nordiska modellen författad av en samling
  svenska, danska och finska ekonomer.

  De driver övertygande tesen att hemligheten med den nordiska modellen är att man kombinerat en öppenhet till utrikeshandel ( global kapitalism ) med kollektiv riskspridning ( försäkringssystem, inkomstutjämning, hög social mobilitet ).

  Fokuserar sedan på de utmaningar som modellen står inför. Bl.a läggs tonvikt vid den demografiska utvecklingen och den fortsatta globaliseringen.
  Tänkvärt och väl värt att läsa.

  Klicka för att komma åt 1892_the_nordic_model_complete.pdf

 24. soli01 skriver:

  Kachina – förlåt mig: Men du lever kommunistiskt, äter kommunistist, kör kommunistiskt och pratar kommunistiskt. Mycket kommunism detta:-) Du är ju en RIKTIG kommunist.:-)

 25. karrman skriver:

  Har även varit en konferens på Harvard University om den nordiska modellen:

  The Nordic Model: Solutions for Continental Europe’s Problems?

 26. lombryssel skriver:

  Kachina, de där youghurt-gubbarna i Kaukasien eller ngt sånt Kirgistan kanske, de var lyckliga, klättrade uppför bergen till de var över 100 år och bildade då fortfarande ny familj. och kanske jagade björnar och säkert ingen stress ? Men är det någon rikslikare eller modell för livskvalitet? Vad tyckte kvinnorna om det?
  Kachina, kommunismen fanns aldrig hos människorna i Kina, de var och är kapitalister i själ och hjärta. Toppen kommer också att ändras så småningom.

 27. kowax skriver:

  “Den globala kapitalismen leder till bättre liv för alla, bevisat gm ökad livslängd etc.”

  Den globala lögnen. Den leder till ett liv i överflöd för några få, sedan kommer en avgrundsdjup klyfta och på andra sidan den klyftan hittar du en stor massa i misär. Du kan inte mäta välståndet i livslängd eller BNP/capita. Menar du att de ryska bondebefolkning som lever i 150 år, lever i välfärd?

  http://www.powergamer.se

 28. Kachina skriver:

  Oj, oj, oj…..kommunismen är som en magnet för er. Rena McCarty hysterin om man råkar tala i socialliberala termer. Läs Karrmans länk om blandekonomi = ”med kollektiv riskspridning ( försäkringssystem, inkomstutjämning, hög social mobilitet ).”

  lombryssel. Jag seda att välfärd INTE går att mäta i livslängd eller BNP/Capita. Alltså, jag använde INTE de här ryska gubbarna som ett mått på ett fungerande samhällssystem.
  Jag använde dem för att påpeka felet i ditt påstående att ökad livslängd är ett mått på kapitalismens framgångar.

  Jag förordade INTE kommunism, har ALDRIG gjort det, men det är klart, för den som är inne i den nyliberala McCarty- psykosen, kan alla avvikande meningar se ut som skrämmande kommunism.

  Wake up, please. Alla får det inte bättre för att en datasimulering säger det.

 29. stig2entreprenoren skriver:

  Kachina, du kanske också dricker Ruby of Crimea av ideologiska skäl?
  Det är i såfall rätt åt dig.
  Det lär ha varit fler i dina trakter som gjorde förr i tiden.
  Synden straffar sig själv som det brukar heta.

 30. stig2entreprenoren skriver:

  Nordiska modellen är också intressant.
  Öppenhet och utrikeshandel var nödvändigt för effektiviteten pga liten hemmamarknad. Bra infrastruktur och lite Luther i befolkningen och simsalabim…
  Var det så enkelt?
  Inte var det väl bara tur?
  Om man skall få tur så måste korten oftast spelas väl!

%d bloggare gillar detta: