Framgång i Serbien

Det ser ut som om framför allt parlamentsvalet i Serbien har gått väsentligt bättre för de reform- och Europa-orienterade partierna än vad det fanns anledning att befara och vad opinionsundersökningarna hade pekat mot.

Det finns all anledning att gratulera Boris Tadic och hans Demokratiska Parti för ett med alla rimliga mått mätt mycket starkt valresultat.

Sedan återstår mycket innan det är klart vilken regering som kan komma att bildas. Det finns ingen alldeles entydig majoritet. Manövrerandet kan ta åtskillig tid.

Men den viktiga moraliska segern kan ingen förneka de Europa-vänliga partierna i Serbien.

64 Responses to Framgång i Serbien

  1. lindalovelace skriver:

    Håller helt och hållet med dig Carl!

    Detta känns förhoppningsfullt inför framtiden!

  2. lindalovelace skriver:

    EU- vänner mot seger ………………………

    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=768877

  3. hillary2 skriver:

    lindalovelace

    har du inte gått och lagt dig än?
    Tadic ser det socialdemokratiska Sverige som en förebild
    litet smolk i glädjebägaren?

  4. wassberg skriver:

    Det är inte över förrän den tjocka damen sjunger. Förhoppningsvis kommer de frihetsvänliga partierna att stärkas under kvällen, när väl de mer svårtillgängliga valkretsarna räknas. När räkningen är över kommer så förhoppningsvis de EUSSR-vänliga partierna att vara i minoritet.

  5. lindalovelace skriver:

    hillary2,

    Döm inte andra efter dig själv, är min ödmjuka rekommendation.

    :-)

  6. hillary2 skriver:

    lll

    ???

  7. serbiapunktse skriver:

    Carl Bildt, DS är Europa-vänlig parti.
    DSS, SRS och SPS – ÄR INTE Europa-OVÄNLIGA partier!
    Mvh
    http://www.serbia.se/blogg/

  8. actaestfabula skriver:

    Mycket bra,
    har precis läst i svenskan att Tadic vann valet med 39%.
    Det visar att det serbiska folket är ett klokt folk och det är ett nederlag för dem som har velat klistra på det serbiska folket en offerstämpel i syfte att hetsa fram revansch. Nikolics (och SRS) tillhör historien även om han med hjälp av DSS ”tar makten”.

    Jag kan inte tolka valet på annat sätt än att det finns tillräckligt många kloka och insiktsfulla människor i Serbien för att det skall finnsa goda möjligheter att Serbien anträder integrationen med övriga Europa på ett ordnat sätt och att relationerna med Kosova normaliserar utan svulstiga storserbiska maktambitioner. Vad har en nationsgräns för betydelse i ett integrerat Europa. Med fri rörlighet över gränser med integrerad arbetsmarknad och intensiv handel blir gamla nationsgränser bara en administrativ angelägenhet. I människors vardag blir det inga problem. Det blir så in i Norden (gott exempel) bra!

  9. baskim skriver:

    Pravo, Spanaren o Co

    jag avskyr at behöva säga det. MEN VAD VAR DET JAG SA :-)

  10. dukeh3 skriver:

    baskim:

    vad var det du sa?

    Det vi har sett är en preliminär siffra. Men on vi låtsas att den står sig så ligger ”pro Europa fraktionen” mycket brunt till. De har totalt 103 + 13 säten. DSS + SPS + SRS har 77 + 30 + 20, 7 går till ”minoriteter”. Tittar du på vad partiledarna har sagt så well. DS verkar inte ha för många vänner.

    http://www.b92.net/eng/news/politics-article.php?yyyy=2008&mm=05&dd=11&nav_id=50169

  11. cnesko skriver:

    Misstänker att bildtare gratulerade socialdekomraterna (ni vet det största partiet) till deras seger det senaste valet. Ni vet, det valet då alliansen fick bilda regeringen som gav en hyck… khmm en bildtare utrikesministerposten.

    Och baskim … tyvärr måste jag skriva att du får fortsätta drömma. Kosmet är Serbien och så kommer det förbli i all evighet :)

  12. cnesko skriver:

    Officiella resultat (efter bearbetade 33,91% röstande):

    Za evropsku Srbiju – Boris Tadic – 36,69% 102 platser
    SRS – Dr Vojislav Seselj 28,57% 80 platser
    DSS – NS – Vojislav Kostunica 13,54% 37 platser
    SPS – PUPS – JS 9,14% 25 platser
    Madarska koalicija – Istvan Pastor 1,24% 3 platser (ungersk minoritet därav platser trots under 5% tröskel, för minoriteter gäller den ”naturliga” tröskeln)
    Bosnjacka lista za evropski Sandzak – Dr Sulejman Ugljanin 1,15% 3 platser (bosnisk minoritet)
    LDP – Cedomir Jovanovic 4,64 0 platser (under tröskeln av 5%)

  13. cnesko skriver:

    Även i Vojvodina ser det ut att efter många år DS (+ separatister) kan ha förlorat makten.
    LDP under tröskeln i alla preliminära resultat. Fast där är det mycket tätare resultat och nog kommer några tusen röster avgöra.

  14. wassberg skriver:

    Om man går in på CeSIDs hemsida och ser vem som finansierar dem är det en vem-är-vem-lista för färgade revolutioner. Förbereder kanske DS en statskupp? man går ut med uppblåsta siffror och förklarar seger, för att när de verkliga resultaten kommer in ta till gatans parlament och ifrågasätta valresultatet. Smutsigt. Odemokratiskt.

  15. wassberg skriver:

    På resultaten verkar det också klart att frihetsvännerna med sannolikhet gränsande till visshet kommer att bilda regering – även om CeSIDS siffror skulle stå sig. Enda chansen för Tadic och co. att bilda regering är om SPS stödjer dem tillsammans med LDP. Men hur sannolikt är det att SPS skall bilda regering med de personer som smugglade ut Milosevic till Haag, till en förtida död?

  16. göteborgslullaren skriver:

    Precis som vanligt kan fanatikerna här ovan aldrig acceptera ett nederlag utan dom börjar genast tala om valfusk mm mm och det visar ju med all tydlighet hur dessa personer på denna blogg som hyllar Ryssland ser på detta med västerländsk demokrati. Ynkligt .

  17. smalanningen skriver:

    Oavsett vad eller hur en regering bildas så känns det instabilt. Jag skulle uttrycka det så här: Det serbiska valet har ingen segrare. Det luktar lite av regeringskris redan.

    Men en seger kan man iallafall tala om; och det är trots allt att en stor del av serberna säger ja till Europa. Och skulle jag få bestämma så lägger EU nu Turkiet lite i malpåse och fokuserar allt strålkastarljus mot Balkan. Kosovo sköttes inte helt snyggt, och det måste nu på något sätt repareras/lappas ihop för att behålla en en stor del av den serbiska befolkningen EU-vänliga.

    Dessutom har vi en kanske ännu större utmaning i Bosnien framöver att hantera.

  18. Pravoslavac skriver:

    Jag tycker fortfarande det är märkligt att Tadics parti DS över en natt kunde öka med 10% jämfört med alla opinionsundersökningar. Ett par procent hit och dit kan resultatet variera, men 10% över en natt, utan att någonting dramatiskt inträffade, är märkligt. Finns det någon statistiker som kan uttala sig om detta?

    Sen noterar jag att Milosevics gamla socialistparti SPS nu blivit vågmästare. Kingmakers heter det i engelsk press, jag gissar att det kan översättas till vågmästare på Svenska. Det finns ett antal kombinationer för att bilda regering. Kostunica kan samarbeta med DS igen, eller med SRS och SPS. SPS kan göra samma sak och har inte bestämt sig vilken sida de skall gå in på. Deras väljare kan definitivt inte tänka sig att ingå i samma koalition som LDP och DS plockar eventuellt in LDP som samarbetspartner. I så fall kommer SPS gå över till SRS, som de har mycket mer gemensamt med än LDP. Enligt det här resonemanget är en ganska trolig utgång att SRS+DSS+SPS till slut bestämmer sig för en koalition. Men det är inte säkert på långa vägar och det finns många andra alternativ.

    Smålänningen har rätt i att valresultatet är olyckligt eftersom det inte blir någon stark regering oavsett hur koalitionen kommer att se ut. Tråkigt.

  19. wassberg skriver:

    Lullaren,
    Poängen är att Tadic kanske inte har vunnit. Man kan inte utropa sig till segrare innan man har gått över målsnöret. Om det då visar sig att de frihetsvänliga sammantaget har flest mandat, kommer Tadic då att erkänna sig besegrad? Eller kommer han att utmåla sig till ”moralisk segrare”, med krav på att hans linje skall styra politiken? Bildt var inne på dessa tongångar i P1 i morse. Om Tadic inte får som han vill, kommer han då att ta till gatans parlament? Kommer han att anordna massprotester för att förhindra den lagligt valda regeringen att genomföra sin politik? Är det kanske detta som de neokonservativa finansiärerna av CeSID har tänkt ut? Det har naturligtvis inget med demokrati att göra.

  20. wassberg skriver:

    En indikation på biasen till förmån för Tadic kan vara valet i Belgrad. Där förutspådde CeSID – den ”oberoende” övervakaren som finansieras av bland annat EU-kommissionen, USAs, Storbrittaniens, Tysklands och Sveriges regeringar, George Soros, och amerikanska neokonservativa think tanks – att Tadic hade vunnit med 45 procent. När det officiella valresultatet kom hade procenten krympt till 40 procent. Om denna bias är generell för landet som helhet kommer Tadics siffror att krympa från 39 till 34 procent.

  21. spanaren skriver:

    Serbiska valkommissionen (Electoral Commission -RIK)
    ger på serbiska nätsidan B:92 följande resultat med
    33.91% av rösterna räknade.

    SRS 28.57% 80 platser
    DSS-NS 13.54% 37 ”
    SPS 9.14% 25 ”
    =====

    142 platser

    DS,G-17 39.69% 102 platser
    Minoriterer 2.39% 6 ”
    LDP 4.64% 0 ”
    =====
    108 platser

    Vems siffror gäller I SERBIEN – ceSID eller RIK?
    Vad är de senaste siffrorna enligt RIK?

    Vi bör kanske avvakta det officiella valresultatet som
    kommer senast på torsdag och resultatet av de försök
    till bildande av koalitioner som börjar redan idag.

    Är det uteslutet att Serbien hamnar i samma politiska
    kaos och anarki som Ukraina redan befinner sig i?

  22. smalanningen skriver:

    Tycker inte +-10% är särskilt märkligt. Och de dunkla anklagelserna från wassberg om att CeSID skulle syssla med någon form av valfusk är tämligen patetiska. Samma skillnader var det t.ex. i det svenska riksdagsvalet från de första prognoserna till att slutresultatet skrevs.

  23. wassberg skriver:

    Smålänningen, valfusk är fel ord. Propagandakrig är bättre. Man går tidigt ut med höga siffror åt Tadic för att etablera honom som ”moralisk segrare”. Man vill därmed skapa ett psykologiskt klimat som gör det svårt för valets verkliga vinnare att sedan genomföra den politik de har gått till val på och fått väljarnas förtoende för. DS tar till gatan för att förstärka intrycket. Naturligtvis har det inget med demokrati att göra.

    CeSID kanske är okej, vad vet jag – men när man ser vem som finansierar organisationen kan man inte säga annat än att spåren förskräcker.

  24. spanaren skriver:

    I väntan på det officiella valresultatet från RIK
    och rapporter från förhandlingar mellan partierna
    om att få till stånd en regeringsduglig majoritet i
    parlamentet är det kanske av intresse att läsa
    vilka möjliga koalitioner som är teoretiskt möjliga.

    http://www.france24.com/en/20070511-serbia-kosovo-tadic-nationalist-election&navi=MONDE

  25. lindalovelace skriver:

    Spanaren,

    Innan vi får det officiella valresultatet kan vi bara spekulera – även därefter tror jag att vi, p.g.a. det uppkomna parlamentariska läget, får fortsätta med detta.
    En viktig ”detalj” som dock trädde fram i klar dager ganska snart igår var att det serbiska folket röstade ”mer EU- vänligt” än vad som förutspåtts av många s.k. experter (samt opinionsundersökare).
    Det vore intressant att få din personliga kommentar till detta faktum!

  26. wassberg skriver:

    Kommentar från talesmannen för CeSID:

    ”The electorate has voted in favor of Europe and the European future is guaranteed,” said Zoran Lucic of Belgrade’s Centre for Free Elections and Democracy. ”Now we have to wait and see what the politicians will do with this expression of the people’s political will.”

    Hmm. Låter detta som en oberoende valövervakare, eller som en person med en agenda? När har vi någonsin hört Sören Holmberg uttala sig så här kategoriskt, efter en exit poll?

  27. tnsexton skriver:

    Oavsett det slutliga resultatet och oavsett vilken koalition som bildas, är utgången av det serbiska valet olyckligt. I en politiskt hårt polariserad stat som Serbien hade, för både inre och yttre stabilitet, ett mera entydigt resultat varit att önska. De preliminära siffrorna för huvudmotståndare såväl som för småpartier ger, som påpekats ovan, ett stort antal kombinationsmöjligheter men ingen som skulle resultera i en stark regering.

    Det som Serbien mest behövt nu, dvs stabilitet under en stark folkvald regering, väst eller öst, höger eller vänster, kommer man inte att få.
    Fältet ligger istället öppet för kohandel, koalitionsstrider, regeringskriser och politisk oro.
    En av riskerna med valresultatet kan bli att det sebriska folket tappar förtroendet för demokratin, något som bara skulle gynna politikens ytterkanter.
    En annan är att EU blåser upp Tadic oväntade framgång till något större än vad det de facto blev och därigenom skapar överdrivna förhoppningar både inom och utom landet.

  28. spanaren skriver:

    lindalovelace,

    Jag är med tanke på alla tidigare opinionsundersökningar lika
    förvånad som de profesionella analytikerna.

    Personligen har jag självklart ingen åsikt om vilken regering
    Serbiens väljare föredrar. Som neutral och alliansfri svensk
    anser jag att det är helt Serbiens egna inre angelägenheter.

    Vad gäller storpolitiken instämmer jag till fulla i tnsextons
    analys av valresultatet som ännu är okänt.

  29. lindalovelace skriver:

    Spanaren,

    Tack för ditt svar.
    Jag har ju ingen aning om du sysslar med aktieaffärer men för mig är trovärdigheten hos en aktieanalytiker likvärdig (dvs i princip obefintlig) med trovärdigheten hos en s.k. professionell politisk analytiker.
    Nu talar jag om – ”som regel”.

  30. tnsexton skriver:

    Ryska nätmerider som inför det serbiska valet haft flera och omfattande reportage inifrån Serbien, har ännu inte kommit med några mera djuplodande analyser eller kommentarer.
    Förhandsrapporteringen har varit förhållandevis neutral även om stort utrymme givits ”mannen på gatan” som mångordigt fått uttala sin kärlek till Ryssland och övertygelsen att Kosovo för evigt är serbiskt.
    De analyser och förutsägelser som funnits har varit grundade på opinionsundersökningar och nu, då ett åtminstone preliminärt resultat finns, är man förvånansvärt återhållsamma.

  31. wassberg skriver:

    Det verkar som om CeSID trots allt hade rätt i sin bedömning.

    http://www.b92.net/eng/news/politics-article.php?yyyy=2008&mm=05&dd=12&nav_id=50173

    Trots att marginalen blev hårfin, bör väl ändå resultatet tolkas som en seger för ”nationalisterna”. Väljarna hade att ta ställning till två tydliga alternativ:

    1. ”EU! (och Kosovo)”

    samt

    2. ”Inte EU utan Kosovo”

    Då den senare linjen tydligt företräddes av SRS, DSS och SPS, och dessa partier tillsammans fick 127 platser, är det svårt att se hur man kan säga att Tadic är moralisk segrare. Att opinionsmätningarna tippade en större vinst för ”nationalisterna” är inte avgörande för tolkningen av valresultatet. Om Roger Federer vinner Wimbledon i tre raka, och han sedan nästa år vinner igen fast han tvingas till skiljeset, är han fortfarande mästaren. Ingen skulle säga att den som kom tvåa var den ”moraliske” mästaren. Eller?

  32. cnesko skriver:

    Om ni hade läst Montgomerys artikel från den 4 maj:
    http://www.b92.net/eng/insight/opinions.php?yyyy=2008&mm=05&nav_id=49955
    kunde ni kanske se en av troliga förklaringarna (det finns säkert fler) till denna stora skillnad mellan opinionundersökningarna och utfallet efter valet.

    1. Med stort mediastöd har man glorifierat underskrift av SSA och dessutom har DSS av för mig lite konstig anledning gått med på att sammankalla regeringen under valtystnaden då SSA ratificerades med den lama förklaringen att DSS representanter lämnade tillfälligt sammanträdet då beslutet om ratificering av SSA togs. Efteråt ratificerades även gasavtalet med Gasprom (Ryssland). Troligen tyckte DSS att ratificering av detta avtal var viktigare av den PR-mässiga förlusten av att även SSA ratificerades.
    2. Representanter för Fiat kom till Kragujevac och skrev på en överenskommelse om goda intentioner som i media presenterades som att Fiat löfte (i form av avtal) investera i Zastava fabriken, samt att det var just på grund av påskrivet SSA osv. Tydligen kan man sälja väljarna i Serbien vilken skit som helst i form av valfläsk och kalla det för historiska investeringar.
    3. Det var några till valfläsk fast i mindre format (möte med en Mercedes-återförsäljare som näst presenterades på samma sätt som Fiats besök).

    Den stora förloraren i detta val är egentligen LDP som nästan halverade sin resultat jämfört med uppblåsta undersökningar. Den stora vinnaren är SPS som kom tillbaka som en viktig spelare. En annan vinnare är DS som verkligen lyckas manipulera väljarna den senaste veckan men deras resultat är nog ändå sådan att de blir moraliska ”vinnare” för de kommer ha svårt att skrapa fram stöd för att kunna bilda en regering. Den andra förloraren är SRS som har minskat sitt stöd mot det senaste valet men är med stor sannolikhet fortfarande det största partiet i Serbien (DS har gått till val i en koalition som gör att det är svårt att bedöma dess riktiga styrka).

    SPS och DSS har redan inlett förhandlingar om att bilda regering. SPS har bjudit in bosniska koalitionen att ingå i den nya regeringen och det finns stor sannolikhet att de accepterar det på grund av deras stora rivalitet (upp till öppet hat med väpnad konflikt) med det andra stora bosniska partiet som är en del av Tadics DS-koalition .

    Senaste resultat från Valkommissionen baserat på räknade 95,16% av röstade:

    Za evropsku Srbiju – Boris Tadic – 38,75% 102 platser
    SRS – Dr Vojislav Seselj 29,22% 77 platser
    DSS – NS – Vojislav Kostunica 11,34% 30 platser
    SPS – PUPS – JS 7,57% 20 platser
    LDP – Cedomir Jovanovic 5,30 14 platser
    Madarska koalicija – Istvan Pastor 1,86% 4 platser (ungersk minoritet därav platser trots under 5% tröskel, för minoriteter gäller den “naturliga” tröskeln)
    Bosnjacka lista za evropski Sandzak – Dr Sulejman Ugljanin 0,92% 2 platser (bosnisk minoritet)
    Koalicja Albanaca Presevske doline 0,39 1 plats (albansk minoritet)

  33. cnesko skriver:

    SPS i näst sista stycket skall självklart vara SRS dvs.
    ”… SRS och DSS har redan inlett förhandlingar om att bilda regering. SRS har bjudit in bosniska koalitionen att …”

  34. Pravoslavac skriver:

    Jag kan tipsa om Sveriges Radios reportage från valet – http://www.sr.se/webbradio/?Type=db&Id=1152800

    Citat från reportaget: ”Socialistpartiet har under lång tid spelat en undanskymd roll inom serbisk politik men fick nu oväntat åtta procent av rösterna. Om det nu finns serber som oroar sig över de olika extremnationalisternas tal om ett närmande till Ryssland, fick nog en liten chock när serbisk TV visade delar av socialistpartiets firande. En kanske lite överförfriskad socialistpartiledare, Milutin Mrkonjic, firade det oväntat positiva valresultatet genom en egen tolkning av ryska Kalinka Kalinka.”

    Det var också intressant att LDP ett tag låg under 5%-spärren men till sist klarade sig precis ovanför, vilket i sin tur framtvingar en koalition med 3 partier för att få majoritet. Det faktum att SPS och LDP inte tål varandra bäddar för att SPS kanske väljer andra sidan, blocket som inte har något emot att sjunga med i Kalinka Kalinka. Att en koalitionsregering som utesluter det största partiet kan bildas är inget ovanligt. Så var det förra perioden, när SRS var största parti men utanför regeringen. Så är det också i Sverige när allianspartierna bildar regering medan största partiet står utanför.

  35. swedeneurope skriver:

    Då finns det nu två utmaningar för Calle Bildt:

    1) Att faktiskt försöka infria en del av de löften som givits Serbien. Själv tror jag inte så mycket på dessa löften eftersom de som förhandlat inte haft något mandat att lova någonting. Serbien kan uppfylla alla sina löften utan att för den skull ges medlemskap om någon liten halvfascistoid stat (t.ex. Kroatien) som vid det tillfället fått medlemskap lägger sitt veto.

    2) Att ställa samma strikta krav på andra potentiella medlemmar. Tvinga till exempel Turkiet att avstå mark som man ockuperat eller tillägnat sig genom folkmord innan de ges handelsavtal. Nej, visst ja. Turkiet har ju redan fått handelsavtal utan att några krav ställts. Och Sverige stödjer ju Turkiet villkorslöst (!).

  36. wassberg skriver:

    Mrkonjics sångarglädje är förståelig. Det lär finnas ett serbiskt talesätt:

    -Vem skall hjälpa Serbien? Bara Gud i himlen och Ryssland på jorden.

    Det säger allt!

  37. momenttwentytwo skriver:

    wassberg: hahahaha vem ska hjälpa serbien…

    Jag tvivlade aldrig på att Serbien skulle ”välja rätt”, och man kan se att de flesta som röstat på radikalerna kommer ifrån landet där nationalism oftast brukar frodas bäst – så även i Sverige etc. Skönt att det gick bra – och jag håller med swedeneurope – nu är det upp till bevis som gäller för EU.

    Moment 22

  38. momenttwentytwo skriver:

    hela den där ”radikal”-hypen har median förstorat upp alldeles för mycket bara för att ännu en gång utmåla serberna som europas svarta får. Det är dags att tänka om nu tycker jag – ta nya tag, se nya möjligheter, Serbien är en tillgång, inte ett hot.

  39. Pravoslavac skriver:

    Serbien försvann snabbt från nyhetsflödet efter att Tadics rapporterats som vinnare. Att hans parti nu ser ut att hamna utanför regeringen är tydligen inget som är värt att rapportera. SRS och DSS är redan klara. I morgon blir det förhandlingar med SPS, om de kommer med så är regeringen klar och Tadic hamnar i opposition. Citat från Nikolic från SRS:

    ”We will have a tripartite meeting tomorrow to see whether our principles are acceptable to the SPS. If they are, we will have a SRS-DSS-SPS government. If not, SRS will remain in the opposition and SPS can form a coalition with those who destroyed their party”

    Nikolic syftade på att Tadics parti låg bakom utlämningen av partiledaren för SPS till Haag år 2001.

    De prioriterade frågorna för nya regeringen som Nikolic och Kostunica kom överens om idag var, i prioritetsordning:

    1. Motstånd mot Kosovos självständighet
    2. Social välfärd
    3. Kamp mot organiserad brottslighet

  40. Josef Boberg skriver:

    ”I natt Wi kommer att drömma något Intelligent
    Som Wi aldrig någonsin har drömt förut
    Wi drömmer om att det Är Fred och Frid på Jorden
    Därför att Alla Tanke-intellektuella och Fysiska Krig Är Slut !”

  41. hillary2 skriver:

    pravoslavac

    jag uppskattar att du kommer med information som svensk massmedia inte förser oss med och det uppskattar säkert även Carl Bildt

  42. lindalovelace skriver:

    För den som är intresserad vill jag nämna att rapporterar/kommenterar fortgår i svenska massmedia.
    Jag är även övertygad om att Carl Bildt har div. initierade källor som rapporterar om den fortsatta händelseutvecklingen direkt till honom ;-))

    Här följer ett exempel från Sveriges Radios korrespondent:

    Kostunicas parti får nu en vågmästarroll tillsammans med den andra stora överraskningen i det serbiska valet, det serbiska Socialistpartiet, som tidigare styrdes av den krigsförbrytaråtalade serbiske presidenten Slobodan Milosevic.

    Socialistpartiet har under en lång tid spelat en undanskymd roll inom serbisk politik men fick nu oväntat åtta procent av rösterna.

    Om det nu finns serber som oroar sig över de olika extremnationalisternas tal om ett närmande till Ryssland, fick nog en liten chock när serbisk TV visade delar av socialistpartiets firande.

    En något kanske lite överförfriskad socialistpartiledare, Milutin Mrkonjic, firade det oväntat positiva valresultatet genom en egen tolkning av ryska Kalinka Kalinka.

    Men för att ytterligare förvirra den serbiska allmänheten gick partiets talesman genast ut och sade att Socialistpartiet är öppet för regeringsöverläggningar med båda blocken. Det väntar en politiskt kaotisk tid för Serbien och kanske rent av ett nyval snart igen.

  43. hillary2 skriver:

    linda…

    nu vill du visa dig på styva linan igen
    jag har redan läst det du skrev och vissa delar skrevs tidigare här på bloggen – före SR´s publikation
    Pravoslavacs ord innehöll faktiskt en del som ditt referat inte nämnde

    beträffande Carl Bild så vill han med största sannolikhet att det skrivs på hans blogg och inte bara av r*vslickare
    jag tror faktiskt att Bildt har ett mycket demokratiskt sinnelag och han kallar faktiskt sig själv ”ett ständigt pågående grupparbete i EU”

  44. lindalovelace skriver:

    hillary2

    Som vanligt ett jättetrevligt inlägg av dig. Du sprider en sådan värme och glädje – avger positiv energi ;-)

  45. Kachina skriver:

    hillary2

    Ordet rövslickare finns upptaget i Svenska Akademins Ordlista och kan därmed skrivas i klartext. :-)

  46. Kachina skriver:

    ”Du sprider en sådan värme och glädje – avger positiv energi ;-)”

    Som moderaterna menar du? Är det verkligt glädjande? Vem ger det en energi-kick att genom lag neka en viss grupp människor vård?

    Jag har sagt det förut och säger det igen. Billströms ”von-oben” attityd blev synlig redan när det gällde att betala TV-licensen, men han var tillräckligt dum att inte ta konsekvenserna och Reinfeldt var tillräckligt dum att behålla honom. Visserligen kan jag förstå att det är svårt att få någon till just den ministerposten, men när han börjar ska lagstifta om diskriminering av sjuka, är det bara att sparka ut honom.

    Jag kan nämna att Norra Västerbottens ledare (liberal) är starkt kritisk till förslaget, så vi kan i detta fall inte dra Alliansen över samma kam. Vi får hoppas att folkpartiets riksdagsledamöter sätter stopp för detta.

  47. fairymary skriver:

    Kachina!

    Jag är helt på Din sida vad gäller Billströms lagförslag om papperslösa som behöver sjukvård. Om det förslaget går igenom skäms jag över att vara svensk…….

  48. lindalovelace skriver:

    God förmiddag Mister K

    Hur går det med ditt flytetyg? Eftersom du varit ovanligt sparsam med att framträda på detta forum antar jag att du har fullt upp med renoveringsbestyr.
    Händig och ihärdig som du är, förväntar sig dina vänner här på bloggen att snart bli inbjudna till en ordentlig ”sjösättning” (med allt vad detta innebär :-)) )

  49. tnsexton skriver:

    Det vågar nog inte vår vän i Byske.
    Risken finns alltid att de som är alltför påverkade och nedtyngda av förmätenhet och sin egen förträfflighet faller överbord. Mister K hamnar då i ett svårt dilemma. Ska han försöka rädda de ohjälpligt förlorade från Skärselden med risk att anklagas för att vara den som hindrade ödets gång?
    Ska han stå vid relingen tillsammans med övriga gäster och med viss skadeglädje se hur de dömda sänker sig själva?
    Säkrast är väl att inte sätta honom i den situationen!

  50. Kachina skriver:

    Lind

    Flytetyget är sjösatt, vilket innebär vaka något dygn, vilket innebär att man ligger i britsen och sover, med ena foten på ett stag i durken. När kallvattnet når foten vaknar man och då är det dags att pumpa. Nu har den tätnat så pass attdet går att lämna den för några timmar.

    tnsexton

    Det finns ingen reling, så det är fritt fall. Men sedan sätter du mig i ett olösligt dilemma:

    ”Ska han försöka rädda de ohjälpligt förlorade från Skärselden med risk att anklagas för att vara den som hindrade ödets gång? Ska han stå vid relingen tillsammans med övriga gäster och med viss skadeglädje se hur de dömda sänker sig själva?”

    Tack för att jag slipper utstå den prövningen. Ingen av de jag känner törs åka med mig och jag bjuder ingen att åka med, då är problemet löst på samma sätt som muslimerna löser prövningen i ”Du skall icke låta dig inledas i frestelse” genom att klär över kvinnorna ett lakan så att de inte syns. Praktiskt kan det synas, men man kommer inte undan prövningen och en dag kan den komma till mig. Jag får hoppas att jag vid det laget vet hur jag skall bete mig eller att jag får hjälp av den energi, det allvetande medvetandet som håller Universum igång.

  51. Kachina skriver:

    Ett verkligt dilemma har du satt mig i, tnsexton. Ge mig ett råd.

    Skall jag hjälpa en moderat i sjönöd om moderaterna lagstiftar mot att ge vård till en viss grupp sjuka? Sedan lagen väl är stiftad är det bara att fylla på med nya grupper som avvisas. Skall man fråga, ”Är du moderat” innan man hjälper en människa i nöd för att moderaterna menar att människorna själva satt sig i situationen och det är bara att låta ödet ha sin gång?

    Den som inte har ”rätt stämpel i pannan”, får ingen hjälp?

  52. Kachina skriver:

    tnsexton

    Jag kom fram till svaret själv. Man sträcker ut en hjälpande hand till den som behöver den, vem det än är.

    Att driva en nation som en civilisation kräver att man håller sig inom vissa etiska normer och Billströms lagförslag överskrider klart civilisationens gräns. Jag får alltså inte, i den här spalten, påminna om vissa historiska händelser, men nu har det gått så lång att nu måste, om det finns någon friske del kvar, moderaterna inse att detta har spårat ur.

    Ni behöver inte begrava Billström, men begrav hans lagförslag och besvara det med störta möjliga tystnad. Vi skriver 2008 och det var det mest kopiösa lagförslag som lagts fram under min livstid.

  53. tnsexton skriver:

    Kachina
    Jag tänker inte delta i begravningen av Billström (eller snarare hans förslag). Det får alliansen och moderaterna klara själva!

    Jag håller helt med dig om att, oavsett vilken politisk färg man företräder, är det alltid vissa grundläggande etiska normer som ska ligga i botten. Man må stödja vilka politiska teorier som helst men verkligheten är alltid konkret.
    Då den konkreta verklighetens etik krockar med de teoretiskt/politiska principerna är det bara att acceptera att allmänmänsklig etik och moral tar över och att agera därefter.

  54. Kachina skriver:

    Så sant som sagt.

  55. lindalovelace skriver:

    kachina och tnsexton

    Även jag instämmer till fullo i de kloka orden (tnsexton) ”oavsett vilken politisk färg man företräder, är det alltid vissa grundläggande etiska normer som ska ligga i botten”.

    Tillbaka till sjösättningen – har viss förståelse för att du (Mister K) kan vara en aning tveksam till detta jippo. Misstänker att du framför allt bävar för att en av de mest framträdande nornorna på denna blogg skulle kunna bli en aning oregerlig, såväl i ”ton” som på benen, framemot den blå timmen. (Själv är jag ju, som du vet, van att hålla ett cocktailglas i handen, så jag står stadigt ”i alla väder”).
    Därför ber jag att få instämma i dina ord (tnsexton) ”säkrast att inte sätta honom (Mister K) i den situationen”.
    Avslutar med förhoppningen att du (Mister K) får en trevlig sommar på med din kogg!

  56. bestofmankind skriver:

    tnsexton 9:13

    Mycket klok sagt!

    På min lilla enkla sätt kan jag påsta att:

    ”Det som man inte kan tänkas med hjärnan skall kännas med hjärtan.”

    Förresten, får man fråga hur gammal du är? (ungefär? om du har lust att svara, föredrar du inte är det också okey)

    Varför jag frågar är att du är så sansad, rättvis och mycket klok man/kvinna – vad vet jag!

    Håller i samma mått som Kachinas. :-) nu hoppas jag att det är en komplimang, det är menat så i alla fall.

  57. tnsexton skriver:

    bestofmankind
    Vad gäller min ålder så har jag väl i ett tidigare svar (till Linda L) indirekt avsläjat den.
    Jag kan göra det igen.
    Jag har tagit studentexamen! Efter 1968 gör man inte det, oavsett vad som påstås. Numera går man på sin höjd ur gymnasiet….

  58. bestofmankind skriver:

    tnsexton

    Jag behöver Lindas (bloggvägvisarens) svar för att tydliggöra det. Det var liksom en ”gåta” för mig?

    Nå Linda?

  59. Kachina skriver:

    Född före 1950 :-)

  60. bestofmankind skriver:

    P.S tnsexton,

    Jag tackar även för ditt svar.

    Och avslöjar att jag gillar dina inlägg oavsett din ålder.

  61. bestofmankind skriver:

    57 år?

  62. lindalovelace skriver:

    bestofmankind

    Före 1968 var det inte alla ”förunnat” att kunna ”ta studenten” – det fordrades att man visade upp ett visst mått av kunskap, t. ex. kunde några förhör sista dagen på terminen (den s.k. ”muntan”) avgöra om man klarade sin examen eller blev ”kuggad” (vilket innebar att man fick gå om hela sista ”ring”= läsåret).
    Då tnsexton bör ha varit 18- 19 år när han tog studenten (alltså inte senare än 1968),
    kan du räkna ut att han bör befinna sig i ålderskategorin 55+

    /Linda (PV)

  63. bestofmankind skriver:

    Linda,

    Thank you ”Madame”!

    Han är ungefär lika gammal som du. :-)

    Varför jag frågar så mycket är för att jag ville också veta ungefär när man blir ”mogen” i Sverige. Är gift med en 7 år äldre som jag tycker är fortfarande i 20-årsålder. ;-)

  64. bestofmankind skriver:

    skall vara 7 år äldre än mig själv…