Post-Luxembourg

Sent omsider tillbaka i Stockholm efter dagens rätt mångfasetterade överläggningar nere i Luxembourg.

Förhoppningsvis leder SAA-avtalet – med beslutets begränsningar – att Serbien står stabilerare på den europeiska kursen, även om jag misstänker en del rätt hysteriska reaktioner från den mer nationalistiska sidan i den pågående valrörelsen.

Vinna de radikala nationalisterna kommer detta avtal knappast att ratificeras ens av Serbien självt. Vinner reformpartierna återstår de avgörande stegen vad gäller samarbetet med ICTY.

Relationerna med Ryssland kom direkt och indirekt att bli en viktig fråga genom dagens diskussioner.

Diskussionerna om mandatet för förhandlingarna med Ryssland om ett nytt s k PCA-avtal kommer att fortsätta. Jag är rätt övertygad om att vi får ett beslut i maj som leder till en förhandlingsstart i juni.

Helt OK för min del. I själva verket tycker jag att det är en fördel att försöka en ny start med president Medvedev snarare än med president Putins under dennes allra sista dagar. Atmosfären i övrigt är ju dessutom inte den bästa just nu.

Hur situationen och kring Georgien kommer att utvecklas återstår att se. Jag är genuint oroad för vart det kan komma att bära iväg. Här behövs verkligen konfliktförebyggande diplomati.

Att alla fullt ut förstått allvaret är jag dock inte övertygad om.  Det fanns ett yrvaket drag i vissa länders reaktion.  Och ibland också tendensen att tro att saker och ting riskerar att bli värre om man talar om dem. Märkligt.

Diskussionerna kommer att fortsätta i Bryssel under de närmaste dagarna.

Då vet vi dessutom hur kvällens diskussioner i Luxembourg med den ryske utrikesministern Lavrov gått.

52 Responses to Post-Luxembourg

 1. Kachina skriver:

  Det som började i Serbien, fortsätter i Georgien.

  Jag tror mig känna till att du är god vän till Medvedev, men det går inte att driva dubbelmoralen hur långt som helst på vänskapsband. Medvedev har inga som helst möjligheter att ändra Rysslands inställning. Det ni har att välja på är att lägga ner Georgien eller stormaktskrig, det borde du inse.

  Det är klart, kanske Bush är villig att sanera jorden på ett antal miljarder människor och kanske det är behövligt, men är du verkligen villig att delta? Det kanske inte är möjligt att minska jordens befolkning till önskade två miljarder. Det kanske bara blir två kvar, två amöbor.

  Lägg ner spelet om Georgion. Ni har redan förlorat matchen i och med ert agerande i Serbien/Kosovo.

 2. spanaren skriver:

  Kachina,

  Lavrov har nu gett sitt besked som CB väntar på
  enligt Reuters.

  Om Georgien går till angrepp följer ett ryskt motangrepp
  – dvs fullt krig.
  Medvedev har påpekat i rysk media att det inte blir några
  som helst förändringar i nuvarande politik mot USA/NATO.
  http://www.reuters.com/article/worldNews/idUSL2978808920080429

  Vad gäller Kosovo är inte sista ordet sagt. Putin har idag
  personligen upprepat Rysslands inställning att styckningen
  av Serbien är illegal och helt oacceptabel.
  Vi får se vad som händer om de nationellt sinnade vinner
  valet den 11/5.

 3. Kachina skriver:

  Spanaren

  Det stora misstaget, bristen på fingertoppskänsla, var att låta kosovars ta området norr om Mitrovica. Där sålde de sitt förhandlingutrymme och misstänkliggjorde sina motiv. Kort sagt, buffligt beteende och ovilja att tänka längre än till nästa förhandling, gav Ryssland trumf i det fortsatta spelet om oljan och transportvägarna.

 4. actaestfabula skriver:

  Som jag vädrat tidigare,
  jag tror inte att Serbien/Kosovo och Georgien har något samband för Putin än rent retorsikt och maktspelsmässigt. Att ”korrigera” i Kaukasus har stått på hans agenda ett bra tag. Det var bara en tidsfråga innan spelet skulle börja. Nu har det gjort det.

  Det är tragiskt om Serberna tror att Putin är seriös när det gäller Serbien. Enda vägen framåt för människorna i Serbien är EU och goda förbindelser med Kosovo, både handelsmässigt och kulturellt. Varför skall människorna i Serbien låta sig vara en bricka i Putins maktspel.

 5. Kachina skriver:

  actaestfabula

  I Serbien/Kosovo- frågan gav EU/USA till Ryssland mandat att göra det Ryssland nu gör.

 6. mrmhalland skriver:

  Kachina :

  Du har helt rätt här, utan tvekan följer det fler.

 7. dukeh3 skriver:

  actaestfabula:

  På vilket sätt menar du att problemen i Georgien och Serbien inte skulle kunna jämföras? Rätt många verkar vara ense om att de hela handlar om gruppers rätt till att bryta sig ut ur stater? Självklart finns det stora skillnader. Men cyniskt sätt så kan man kanske misstänka att en avgörande skillnaden är relationen dessa båda länder har till Washington? Eller menar du att detta inte spelar någon som helst roll?

 8. dukeh3 skriver:

  spanaren:

  Du har flera gånger beskrivit oss dvs EU som teräng i maktspelet mellan USA och Ryssland. Men är det verkligen så enkelt. Som jag ser det så är EU en minnst lika stor förlorare på det här som Ryssland, om inte större. Jag menar etniska konflikter på Balkan drabbar främst länderna i närområdet, dvs EU länderna Grekland, Rumänien och Bulgarien. Ett revanchsuget Serbien kommer främst att skada den region som de befinner sig i inte Ryssland. Att etablerande av en ”stat” vars ledning har mycket tvivelaktiga kopplingar till bla organiserad brottslighet är ju främst ett problem för regionen. Heroinet som de skeppar är ju trots allt inte ämnat för den Ryska marknaden utan för våra gator och torg, mäniskorna lika så. Dåliga relationer mellan Ryssland och EU drabbar ju bägge parterna. Vi tar idag 25% av vår gas från Ryssland. Ett mycket bra samarbete som vi naturligtvis hade kunnat få ut mer av.

 9. chiros skriver:

  Carl,
  ja, genuint oroad kan man vara givet den sammansättning Ryssland och Rysslands södra flank har. Ett sönderfall där och världen kommer att behöva många Carl Bildt för att återfå sin stabilitet. Det enda vi möjligen har att hålla oss i är respekten för internationell lag. Låt oss då iakta den och låt oss tjäna europeiska intressen med blicken österut för en framtid där Europa kan och bör stå på sina egna ben. Ett Nordiskt försvarssamarbete är ett bra steg, inte för att jag ivrar för rustning av Norden men det förflyttar fokus. Sedan kan man kanske notera att en del av våra beslut väcker förvåning:
  http://www.barentsobserver.com/swedish-air-force-abandons-northern-sweden.4477966.html

 10. Helena Palena skriver:

  Räckte det inte med kalla kriget! Måste dom kriga inbördes också. Nu får dom fan i mej lägga ner vapnen och skärpa till sig.

  Jag vill ha en bättre värld där alla är mätta och glada! Kan du hälsa det till gubbstruttarna du träffar på alla dina resor. Säg det till Kissinger & Co också!

  Och förresten – hur klarar en människa av att resa så mycket som du gör? Är du en övermänniska rentav…

 11. Kachina skriver:

  Mycket bra formulerat, chiros.

  Vi behöver dessutom ett antal Carl Bildt som vänder sig till Putin/Medvedev och säger: ”Vi har gjort ett misstag. Vi ber om ursäkt och vill förhandla för att lösa problemet”

  Dessutom måste vi som lever i ”The American Way of Life” ställa oss frågan om vårt ”demokratiska” ledarskap verkligen är demokratiskt.

  Jag har inte glömt Irangate, CIA som internationel vapen- och knarkhandlare, där Oliver North bara var ”scapegoat” för den högsta politiska ledningen.

  Jag vill fortfarande veta orsaken till att opiumodlingarna i Afghanistan fördubblats sedan amerikanarna kom dit.

  Jag vill fortfarande veta orsaken till varför vi ger kriminella, organiserad brottslighet en egen nation i Kosovo, erkänd av oss. Jag vill fortfarande ha hållbara argument till varför Kosovos kriminella får fribrev från Haag. Att tio vittnen som skulle vittna mot en av Kosovos ledare råkade bli mördade, är inte ett godtagbart argument för fribrev.

  Vi får inte heller glömma att USA nu är i samma ekonomiska situation som Hitler var efter ha lånat till uppbyggnaden av infrastruktur och krigsmakt. Om världshandeln byter till euro, blir USA en bananrepublik över en natt. USA hänger på ruinens brant och har inget att förlora på ett erövringskrig, därför att de redan är förlorade, ekonomiskt. Sista utvägen är att erövra oljekällorna.

  Hitler förlorade kriget eftersom han hade så bråttom till oljekällorna i Kaukasus, att han glömde inta Moskva. Han såg oljekällorna som viktigare än Moskva, ett förödande misstag.

  Goda relationer med Ryssland är viktigare än oljan Georgien, för oss i Europa. Skall vi verkligen i Uncle Sams desperata kamp att behålla makten och kontrollen i världen?

 12. Helena Palena skriver:

  Hitler glömde väl inte Moskva. Han misslyckades däremot att inta staden.

 13. fairymary skriver:

  Jag blir missmodig när jag läser bloggen idag trots att solen skiner från klarblå himmel.

  Jag vill ändå hävda att ”alla krig är slut”……..

 14. soli01 skriver:

  fairymary – nu ska du inte vara ”missmodig”. Jag tycker att vi i stället går ut i solen och låter våra ”experter” på krig spekulera.:-)

 15. Kachina skriver:

  Helena

  Han var på väg att inta Moskva, när han beslutade att avdela stora truppstyrkor för snabbtransport till Kaukasus. De styrkor som blev kvar förmådde inte att inta staden. Hade han väntat en vecka med att skicka trupp söderut, hade vi nog talat tyska idag.

 16. fairymary skriver:

  Tack soli01!

  Du har så rätt, jag behövde känna att jag inte är ensam på planeten! Nu kan jag med frejdigt mod gå ut i våren……

 17. soli01 skriver:

  Kachina – hittade på nätet en artikel ”Operation Barbarossa” som är läsvärd och speglar bra varför denna operation misslyckades.
  http://www.mimersbrunn.se/arbeten/2887.asp

 18. göteborgslallaren skriver:

  Det är konstigt vad insatta krigshetsarna på denna blogg är gentemot vanligt folk för skulle man tro det som kända krigsfanatiker säger på bloggen borde hela världen hålla andan.
  Men i stort sett ingen ann än dessa våta krigsdrömmare på denna blogg känner någon som helst rädsla, vilka otroliga blåsippor som tror sig visa upp sig på styva linan här

 19. spanaren skriver:

  Göteborgslallaren,

  Nästa gång du vågar ta huvudet ur sanden läs vad
  utrikesministern skriver här på bloggen.
  Istället för att kritisera andra bloggare låt oss veta DIN
  egen analys världsläget.

  Carl Bildt är oroad – varför?
  Citat:
  Hur situationen och kring Georgien kommer att utvecklas återstår att se. Jag är genuint oroad för vart det kan komma att bära iväg. Här behövs verkligen konfliktförebyggande diplomati.

  Att alla fullt ut förstått allvaret är jag dock inte övertygad om. Det fanns ett yrvaket drag i vissa länders reaktion. Och ibland också tendensen att tro att saker och ting riskerar att bli värre om man talar om dem. Märkligt.
  Slut citat

 20. göteborgslallaren skriver:

  Låtsas- ÖB och krigsfanatikern Spanarn har återigen talat och man riktigt kan se hur han går i spinn.

 21. tnsexton skriver:

  Återigen ett sakligt och relevant inlägg som för debatten framåt och som skapar ytterligare förståelse och sprider kunskap om situationen i Kaukasus. Med inlägg som dessa och den respekt den visar för andras åsikter och kunskap kan man inte annat än se framtiden an med tillförsikt.

 22. Kachina skriver:

  lallaren

  De ord Ryssland precis yttrat om Abschasien, var exakt de ord England riktade till Tyskland rörande Polen. Hitler lyssnade inte. Vi får se om Bush lyssnar.

  Det finns i varje fall all anledning för världen att hålla andan.

 23. göteborgslallaren skriver:

  Fanatiker har i alla tider roat sin omgivning för själva begreppen fanatiker innehåller en inbyggd rolighetsfaktor. Robert Achberg brukar vara bra på att leta upp udda personer och snart kanske vi får se krigshetsaren som huvudperson hos honom. Bisittare kan också beredsas plats allrahelst sådana som förer debatten framåt

 24. fairymary skriver:

  jag undrar varför många med mig har svårt att lägga in länkar. Det finns uppenbarligen en modereringsfunktion för vissa länkar, undrar bara om principerna för den…..

 25. spanaren skriver:

  lallaren,

  Vi väntar på din analys av läget i Georgienkrisen.

  Har inget att invända mot debattörer som har en annan
  åsikt och står för den grundad på en egen tänkt tanke.
  Josef B. och fairymary har en vision av hur den framtida
  världen borde se ut – vilken jag för övrigt delar – utan
  att dessa debattörer aldrig någonsin nedlåtit sig till
  ditt ordbruk om att vi som analyserar dagens verkliga
  världsläge skulle vara ”fanatiker och mindre vetande”

  fairymary,

  Har upplevt samma sak i debatten om flyg i tråden om
  MIG-29:an. Filtret reagerade på bla typbeteckningar som
  inte kunde länkas. Kan tänka mig att även tex länkar till
  nätsidor som rödflaggas av McAfee site advisor stoppas.

  Hur ser du på läget i Georgienkrisen? Kan vi hoppas på
  en ”fredlig konfliktlösning” så världen kan andas ut?

 26. Kachina skriver:

  göteborgslallaren

  Dumskallar som inte kan lära av historien har även de funnits i alla tider.

  Du låter som en nyliberalist. Du lever i datasimuleringen med ständig tillväxt och rationellt tänkande ledare. I a f, jag oroar mig inte. Jag känner döden alltför väl för att vara rädd för den. Se mig mer som en intresserad iakttagare, som ser reprisen på tidigare skådespel. Vi får se om de ändrat något i manus, men jag tror knappast det. Bush är i samma ekonomiska knipa som Hitler var och jag tror han tänker ta den enda utväg han har, även om den är desperat.

 27. hillary2 skriver:

  märkligt Carl Bildt

  i detta inlägg skriver du om behovet av ”konfliktförebyggande diplomati”
  tycker du att du är diplomatisk när du tar ensidig ställning för Georgien och mot Ryssland?
  tycker du att du är diplomatisk när du är den i EU som har det mest högljudda tonläget mot Ryssland?
  det börjar likna Hårsfjärden-tonläge – har du inte lärt dig något sen dess?
  coola gärna ner dig och tala MED företrädare för Ryssland men tala helst inte OM dom i uppskruvat tonläge

 28. göteborgslallaren skriver:

  Spanarn, den ryske tennsoldaten
  Min enkla mening är att läget är spänt men inte hotande nära en militär stormaktskonflikt trots att du skriverr att du analyserar men de analyser som du kommit med är inte värda namnet utan i stället grova partsinlagor.

 29. hillary2 skriver:

  göteborgslallaren

  du har aldrig funderat över om det är så att Carl Bildt är den som sprider suggestiva orosbilder på sin blogg
  och hetsar upp kommentatorer med sina partsinlagor??

 30. göteborgslallaren skriver:

  Hilary

  Carl Bildt är ingen krigshetsare utan en fullfjädrad diplomat, kulor och krut och gevär och pansar finns det andra här på bloggen som älskar speciellt den alltid lika partiske
  kommande TV stjärnan.
  Blir du upphetsad av Carl Bildt fråggar jag

 31. soli01 skriver:

  Jag tycker att vissa här nu har totalt tappat fattningen. Att CB skulle vara en av de ”mest högljudda” i sitt tonläge mot Ryssland stämmer illa med verkligheten. Diplomati är något de flesta av oss inte behärska och bör därför – ta det lugnt – ta en toy.
  Jag – och kanske flera med mig – tycker att det är intressant att höra alla smakriktningar när det gäller det nu aktuella och läser gärna allt! Sedan att det finns pessimister, gammalt unket hat mot vissa personer, får vi kanske ha överseenade med.

 32. hillary2 skriver:

  soli01

  den mest högljudda i EU skrev jag – du behöver kanske ta något starkare än en toy? :-)

 33. soli01 skriver:

  hillary2 – ok då, ”mest”:-) Toy är bättre än”sprattelvatten” och det ”skvittrar” mindre. Kachina kan äversätta.:-)

 34. hillary2 skriver:

  soli01

  Önskar dig och alla andra en trevlig Valborgsmässoafton! Jag ska inte dricka toy :-)

 35. soli01 skriver:

  hillary2 – önskar givetvis detsamma till dig och alla andra också här på CB:s blogg.(de andra får skylla sig själva):-)

 36. peter7878 skriver:

  stormakts kris eller inte, min PERSONLIGA åsikt är att jag är lite tröt på alla dessa dubbel moral ”diplomater” alla pratar om.
  Tänk själv, viktiga konflikter
  Kosovo
  Irak
  Afganistan
  och nu Georgien

  Inte så viktiga
  Valfrit land i Afrika

  Visste ni att det har döt flera barn i Afrika i diarre under 2 år än det dött i Kosovo konflikten under 10 år.

  Ni kan inte äns tänka er vad som pågor i Afrika.
  Men så klart att befria oljan i Irak eller eller befria nato basen i Kosovo är ju viktigare( glömm inte unik situation)

  Jag gillar Amerikas inrikes politik. Jag skule kunna tänka mig att leva i USA.
  Deras utrikes politik är som en dålig film.

  Sedan att alla medier som inte orkar raportera om det som händer utan att prenummerar på varandras nyhets brev.
  Vad har hänt med dagens journalister? förut var grävande journalisteik något de sjäva var stolta över.

  Första sidan på alla tidningar

  ”Linda rosing tar ut sitt silikon”
  Notis 100 personer döda utav bomb i Irak.

  Jag ger inte 1 öre för varken dubbel moralens kung Carl Bildt eller George bush.
  Världen har blivit som en twilight zone.
  jag är moderat men Lars Ohly är Sveriges ”voice off resone” när det gälller utrikes politik. ”twilight”

  OBS detta är mina personliga åsikter.

 37. soli01 skriver:

  peter7878 – det du tar upp här är det många som kan hålla med om, men när du nämner Lars Ohly damp ned i ”källaren” direkt. :-)
  I övrigt har du så rätt när det gäller våra tidningar. Bedrövligt med alla dessa silikonbröst. Tänk att detta kan vara en större nyhet än att hudratals oskyldiga människor får sätta livet till i olika terroristhandlingar bl a.

 38. fairymary skriver:

  spanaren!

  Tack för Dina goda ord.

  Jag är inte tillräckligt kunnig för att bedöma allvaret i Georgienkrisen. Det diplomatiska spelet sker på ett för mig helt okänt språk.

  Däremot tror jag på att allas våra förväntningar spelar roll.

  och om jag förstår mediarapporteringen rätt har inte USA ekonomiska förutsättningar för att göra några nya militära utsvävningar.

 39. soli01 skriver:

  fairymary – håller fullständigt med vad du skriver och jag anser också att mina kunskaper inte räcker till för att debattera det nu aktuella. Däremot följer jag debatten och vad jag kan förstå finns det de som har goda kunskaper om vad det hela går ut på. Att det skiljer hur det hela kan sluta osv hör till och kryddar alltid debatten.

  Du hade problem med länkar. Vet för lite hur du har ordnat i datorn, men jag brukar ”Klippa ut o Klistra in och det fungerar oftast här. Se till att länken finns tillgänglig för att flyttas. Hoppas det ordnar sig!

 40. hillary2 skriver:

  det går tydligen inte att skicka länkar

  kan rekommendera BBC News idag inklusive Georgia Russia Row till höger där ryssarna i en artikel hävdar att det mobiliserats 1000-tals soldater och poliser in i det område i Abchazien som kontrolleras av Georgien. Enligt Int. Herald Tribune påstår Georgien att det är enbart poliser
  läs gärna även den georgiska e-tidningen The Messenger där privatmänniskor i Georgien svarat på frågan:

  Would you be happy if Abkhazia had “unlimited autonomy” within Georgia, as the president has offered?

  mitt stalltips är att det blir krig om Georgien försöker ta tillbaka ”sitt” territorium Abchazien

 41. baskim skriver:

  Spanaren

  Göterborgskillen här har faktist en poäng här. och jag menar ej de personliga påhoppen!

  Ryssland har pustat och frustat jävligt länge nu.

  Det är världen vana vid det här laget.
  Ända gången Ryssland kommer gå in i Konflikt med Georgien är om Nato drar tillbaka sitt stöd.

  För precis som i Kosova frågan så var du en av de som sa att Ryssland kommer ingripa militärt. Men jag sa gågn på gång att det kommer de inte göra.
  pga 2 anledningar.

  1. Nato ÄR MILITÄRT och EKONOMISKT starkare än Ryssland
  2. Varken Kosova eller Georgien är värda att bli jämnade med marken.

  och dessa 2 punkter kvarstår i alla fall i de närmaste 20 åren.

  Och varken USA eller Ryssland är dumma nog att anfalla varandra, för det skulle förmodligen inebära slutet för denna planet.

  Men o andra sidan så är USA ju redan skyddade från ballistiska missiler och vem vet kanske om nåt år Europa också. Då är det fritt fram för Nato att en gång för alla eliminera hotet från Öst mott Europa.

  för spanaren inse fakta, Nato för tillfället ÄR tekniskt och ekonomiskt överlägsna ryssen

 42. peter7878 skriver:

  soli01

  ironi är svårt över internet.

  tänk så här, man bombar serberna i 80 dagar (vill inte gå på varför och vill inte ha kommentarer varför) tvingar dem och skriva på en FN resolution.
  enligt konstens alla regler så gäller den resolutionen, MEN………
  idag 10 år senare så gäller inte den, varför? jo för att usa, eu, nato, SVERIGE har sagt att man struntar i den och bekräftar öppet att man struntar i folkrätten (glömm inte UNIKT fal). Man vill inte ta upp det i FN igen för en ny resolution för man får inte som man vill (ryssland skulle troligen lägga veto)

  altså, man struntar i FN för att man inte kan få som man vill.
  sen kommer Carl Bildt och sägger att man erkänner Kosovo som land (glömm inte UNIK) trots att man vet att det är en folkrätslig grå zone (på svenska inte folkrättsligt ok) vem är det så som moppsar i mott och vill att detta ska gå igenom FN jo, Lars Ohly, därav är han the voice of resone.

  jag tycker att vi ska ha kvar FN, det tycker inte Carl Bildt och hans vänner (om de inte får som de vill).

  hallå detta är människors liv som de leker med.
  Jag tycker inte att Sverige ska blanda sig i världspolitiken på den nivån som Carl Bildt vill. Är det med stöd från FN så ska Sverige absolut göra en instats men inte som idag att man leker en världs polis. Jag trivs i min vardag och vill inte ha terrorist angrep här i min lugna varddag.

  anlednignen till att Carl Bildt inte tycker om ryssarna vet de flesta som är över 25.
  den som har glömmt kanske kommer ihåg när hela sveriges försvar jagade mink i sveriges skärgårdar :)

  Kanske ska Carl Bildt fortsätta med det och inte leka med sveriges ansende och neutralitet utomlands.

 43. soli01 skriver:

  peter7878 – givetvis hållar jag absolut inte med dig när det gäller ”klanket” av vår duktiga utrikesminister. Tycker inte att han behöver känna sig dålig. Vi har, vad jag kan förstå, just nu en våra främsta i rodret för denna verksamhet.. Ogillar att folk strör galla på de som försöker utföra sitt jobb. Däremot så är jag ingen anhängare av att Kosovo så snabbt blev erkända. Vad kan vi göra åt detta nu. (enighet om detta i Sverige)
  Ursäka om jag tydligen tog fel beträffande Ohly där delar jag hans ståndpunkt. Detta är ett undantag.:-)

  Ge ett exempel på att han inte gillar ryssar!?
  Det är klart han inte har något mot nämnda, annat är bara struntprat.:-)

  Visst ska vi vara med och påverka om vi kan annars är vår röst i världen inget värd!

 44. peter7878 skriver:

  soli01

  jag håller inte med er(personlig åsikt).
  Carl Bildt är orolig äver att Ryssland inte respketer Georgions suverenitet och teritoriela integritet medans han struntar i Serbiens. ett exempel på att han inte gillar syssarna. ett annat exempel (personlig spekulation) minkarna som han jagade på 90 talet var från ryssland. han framtåd som en pajas tack vara att ha inte kunnde fånga minkarna.

  jag är orlig över att han kommer dra terrorister till Sverige. titta på Spanien de förösökte leka världs polis och det smälde, de drog sig ur och nu är allt lungt (utom med baskerna)

  jag tyckte att Carl bildt gjorde bra jobb i Bosnien m.m. men mitt förtående började sjunka för honom när:
  1) det vissade sig att han hadde tvivelaktiga aktier i vostok nafta
  2)hans hus i Kroatien ( inte olagligt men moralikst tvivel aktigt). All från Balkan vet hur byrokratikst det är med alla stämplar man ska ha för att göra något. min kompis har försökt få ett bygglov i 8 år(fortfarande inte klar) Carl Bildt gick troligen inte till en vanlig mäklare.
  3) hans iver att imponera Bush och Blair.

  han är en duktig politiker men som utrikesminister är jag oroad.

  Sverige ska absolut dra sitt last när det gäller utrikies politik MEN det ska vara under FN’s flagg inte NATO/USA

 45. baskim skriver:

  Peter7878

  det är rätt intressant att nu 10 efter kriget så är det just FN ni serber försöker stödja er på!!

  Medans 98-99 så var hela världen på Serbien för att de skulle respektera FN stadgan men Serbien valde att HELT köra över FN.

  Det är rätt skamligt att komma till Carl bildts Blogg och inte respektera honom!

  Och tror nog att Carl Bildt är den minister i västra Europa som är mest insatt i Balkan frågorna och har störst kunskap.
  Och att han nu rekomenderade ett erkännande visar bara för mig att han vet alldeles väl vad som pågick i Kosova.

  carl bildt har nog mer kunskap om balkan än vad dig och jag har tillsammans!!!

 46. soli01 skriver:

  peter7878 – ja, min gode man/kvinna inte har du några argument som ändrar min ståndpunkt och det var säkert inte din tanke! Du svarade bara på min fråga: Tack för detta.
  Detta att äga aktier kan vi direkt glömma. Lika med huset. Somliga faller för allt som tidningar skriver, men man måste väl tänka lite själv. Det finns säkert mycket som under åren inte är något att skryta över och det gäller nog de flesta partier och vissa företrädare.
  Bra att du verkar se även positivt på vissa arbetsuppgifter.
  Vi har som bekant flera ben i utrikespolitiken och NATO är ett.

  Trevlig valborsmässoafton till alla på denna blogg.

 47. peter7878 skriver:

  Baskim: som jag sa jag vill inte gå in på varför och inte kommentera varför.
  men om vi sägger så här om serberna va så dumma att de struntade i FN ska sverige vara likadana kolsuppare, elelr ska sverige vara de som värnar om FN?
  det är så att FN resolutiononen 1244 gäller uppenbarligen ibland och ibland inte.

  jag vet inte varifrån du får att jag inte respkterar Carl Bildt när jag sägger att jag är besviken. besviken blir man inte på någon man inte respekterar. han har gjort mycket bra. jag sa att han som utrikesminister har tappat mitt fortrående och att han fått en dubbell moral som jag inte tycker är bra.

  Om jag fick välja skulle jag hällre se Carl bildt som statsminister eller liknande men absolut iNTE utrikes minister. att han skulle ha mera kunskap än mig om balkan vet jag inte vad du grundar på. du vet inte vem jag är. på samma sätt vet inte jag vem du är. därför yttrar jag mig inte om era påståenden. du kan vara en proffesor i astrofysik eller en soppgubbe.

  det jag är i mott är Carl Bilds utrikespolitik.

  soli01 jag vädrar bara min åsikt. tur att alla inte tycker som jag, en så perfekt värld skulle bara vara tråkig (ironi). jag tror absolut inte allt jag lässer i tidningarna. jag sa inte att det var olagligt, det var omoraliskt. jag tror att Carl bildt kommer föra sverige närmare nato. det tycker jag inte om.

  trevlig valborg

 48. Pravoslavac skriver:

  Jag har inte brytt mig om att kommentera SAA (Stabilisations och Associations Avtalet) mellan Serbien och EU de senaste dagarna och nöjer mig med att skriva en kort sammanfattning.

  SAA-avtalet är en milsten för länder påväg in i EU. Först ska representanter för EU och landet i fråga underteckna avtalet. Sen ska avtalet ratificeras (godkännas av parlamentet). I Serbiens fall har regeringen fallit och står inför nyval. Den temporära regeringen har inte mandat att varken underteckna eller ratificera något SAA-avtal. En representant för DSS (premiärministerns parti) kallade Tadics signering för ”Judas sigill” och jämförde avtalet med det Belgrad tvingades underteckna med Axelmakterna under andra världskriget. För EU:s sida var det Solana som undertecknade. Samma solana som var ledare för NATO när de bombade Jugoslavien sönder och samman (utan godkännande från FN och utan att Jugoslavien hotat något NATO-land). Under andra världskriget var det Tyskland som stod för bombardemanget av Belgrad men syftet var detsamma då som nu, att tvinga Serbien dansa efter deras pipa.

  Reaktionerna på gatorna i Belgrad efter signeringen var att några enstaka anhängare till Tadics parti åkte runt i bilar och firade medan en överväldigande majoritet av människorna var förbannade på signeringen och buade åt Tadics anhängare. I Kosovo höll serberna en större demonstration i Mitrovica där de fördömde signaturen och hotade med strejker och nya demonstrationer om inte avtalet annuleras. Reaktionen från det allra största partiet, SRS, var att de tänker sammankalla till ett extraordinärt möte i parlamentet efter valet. Vid mötet ska parlamentet besluta om avtalet ska ratificeras eller ej. Min gissning är att man kommer fram till att avtalet måste förändras så det definierar vad som menas med Serbien. Vilka delar av Serbien är det som ska med i EU egentligen? Ska Kosovo med? Avtalet kommer inte ratificeras innan EU bestämt sig för hur de anser att Serbiens gränser ser ut. Det borde ligga även i EU:s intresse att definiera gränserna för området man vill ta in i EU innan några avtal undertecknas.

  Flera representanter för EU har öppet och utan skam erkänt att SAA-avtalet är ett försök att påverka det Serbiska valet för att gynna sidan som är beredda att lägga sig platt för EU i frågan om Kosovo. Försök att manipulera serber leder oftast till rakt motsatt effekt än manipulatörerna tänkt sig, så även i detta fall.

 49. Pravoslavac skriver:

  Korrektion till förra inlägget. Det extrainkallade mötet i parlamentet (där man ska besluta om avtalet ska ratificeras) ska hållas redan före valet, nu på måndag. Ett bra beslut och ärligt mot väljarna. När valet kommer 11:e Maj kommer alla korten redan ligga på bordet och det är upp till serberna själva att välja, inga andra.

 50. baskim skriver:

  Pravo

  läste att 66% av de serbiska väljarna är för EU och för att avtalet skrevs!

  http://www.b92.net/eng/news/politics-article.php?yyyy=2008&mm=04&dd=30&nav_id=49871

 51. Pravoslavac skriver:

  baskim: Ja det stämmer. Men det är luddigt vad som menas med SAA avtalet. Ingår Kosovo? Nästan hälften av DSS och SRS väljarna stöder också SAA avtalet, men de anser att avtalet måste skrivas om så gränserna tydligt definieras. Om gränsen definieras som Serbien utan Kosovo blir siffrorna helt annorlunda, det kan jag garantera. Om avtalet däremot avser hela Serbien, inklusive Kosovo, kommer 100% att stöda avtalet, minst :-)

 52. Pravoslavac skriver:

  Signeringen av SAA-avtalet var också tema för 1:a Maj demonstrationerna i de Serbiska delarna av Kosovo. Vid en av demonstrationerna eldades en tavla upp med ett fotografi av Tadic tillsammans med Condoleeza Rice.

%d bloggare gillar detta: