119 dollar

Nu på morgonen noteras oljepriset till en bit över 119 dollar per fat.

Hade någon nämnt en sådan siffra för några år sedan hade vederbörande knappast setts som riktigt seriös. Att tala om möjligheten av 100 dollar per fat var att antyda rena skräckscenarior.

Att dollarn i dessa dagar inte är vad dollarn var påverkar något, men faktiskt inte så mycket.

Många framtidsprognoser – också de som gäller klimatförändringar – utgår från en ständigt stigande produktion av inte minst olja.

Jag tror att det börjar bli dags att titta på de prognoserna med lite mer kritiska ögon.

Det är kanske så att vi nått den situation där det inte längre kommer att vara möjligt att påtagligt höja produktionen. Större delen av de oljeproducerande länderna har ju redan i dag fallande produktion.

Om så är fallet är det många kalkyler som måste förändras.

Men siffran 119 dollar per fat kan inte undgå att leda till reflektioner.

50 Responses to 119 dollar

 1. Kachina skriver:

  Tja, vad rör det en som har mast och segel?

  Alltså, bort med bensinslukarana i skärgården.

 2. nilspetternilsson skriver:

  Lägg ner allt detta Oljeproducerandet någon gång och ordna med bra bränsle, som vi alla slipper klaga på att det är bra eller dåligt för oss och våran miljö, bra energi som kommer finnas oändligt utav! Det finns redan idag bra alternativ och en stark och bra energi som är Solenergi, använd den och skicka ut hjälpmedel i luften och kanske rymden som tar vara på Solenergin, det är säkert någon som redan idag håller på att lista ut och forska om detta på ett bra sätt, och vill bli rik på detta sätt…….!

  Nu kan vi snart inte använda energi pågrund av att det är för dyr, hur ologiskt är inte detta Värdsliga Samhälle uppbyggt, vi måste ha energi i våran dagliga vardag och då ska det helt plåtsligt kosta massor av dyra pengar….?

  Tänk om och bygg om…..;O)

  http://nilspetternilsson.wordpress.com/

  Med vänliga hälsningar

  Nils Petter Nilsson

 3. soli01 skriver:

  Carl – du skriver:”Större delen av de oljeproducerande länderna har ju i redan i dag fallande produktion”… slut citat.
  Ja just, och därför är det så viktigt att vi nu gör någorlunda rätt när det gäller den framtida energiförsörjningen. Bilindustrin har givetvis mycket de kan göra när det gäller att bygga bränselesnåla bilar. Det kommer de säkert att fortsätta med. Detta medför att bilarna även måste kunna drivas med annat bränsle.
  Forskningen när det gäller elbilen är angelägen och skulle säkert göra att miljön snabbt kunde förbättras. Gäller i första hand de bilar som går i stadstrafiken.

  Om nu detta ska vara möjligt måste vi ha mycket el och det kan vi endast få genom att bygga ut KÄNKRAFTEN.
  Hoppas det till sist går upp för våra motståndare till denna rena energi och de kan tänka litet längre än ”näsan räcker”.

  Nu är det bråttom och vi måste sluta vela i denna så viktiga fråga om vi ska ha en möjlighet att få en bättre miljö i framtiden. Mina tankar här är ju inget nytt, men det händer ju ingenting när det gäller denna viktiga energikälla KÄRNKRAFTEN.
  Vindkraft är bara en utfyllnad i sammanhanget och det vet vi alla om och den blir dessutom dyr.
  Handling efterlyses!

 4. Kachina skriver:

  soli01

  Jag håller med, vi måste bygga ut kärnkraften. Jag röstade mot kärnkraft vid folkomröstningen, men inser nu att vi har inget val. Bristen ökar snabbare än forskningsframstegen. Kol- och oljekraftverk måste stängas och det är bråttom.

  Om sedan forskarna kommer fram med något bättre, kan vi ändra oss en gång till.

 5. Torsten skriver:

  Carl,

  Soli har helt rätt.
  Vi har tekniken. Vi har kunnandet. Vi har resurserna. Vi har nu även majoriteten bakom oss.
  Det finns inget som hindrar oss att GENAST sätta i gång att bygga ut kärnkraften.
  Lyssna på våra partibröder i Folkpartiet också.

  Det är helt nödvändigt att vi gör oss så lite beroende av oljan som möjligt. Annars kommer vår framtida standard att falla fritt.
  Etanolen är heller inget som vi kan satsa på. Det skulle bara leda till en ännu större livsmedelskris.

 6. bestofmankind skriver:

  Carl Bildt

  Vilket klipp för olje-aktieägarna!

  Hur var det med dina aktier hos Lundin Petroleum och ryska aktier? har du kvar dem?
  Synd att jag sålde mina Lundin aktier…..även om jag trodde på dem.

 7. Josef Boberg skriver:

  GooodDag Carl Bildt,

  Det förvånar mig att Du uttrycker att: ”Det är kanske så att vi nått den situation där det inte längre kommer att vara möjligt att påtagligt höja produktionen. Större delen av de oljeproducerande länderna har ju redan i dag fallande produktion.” – slut citat.

  Men å andra sidan säger Du också i meningen därefter att: ”Om så är fallet är det många kalkyler som måste förändras.” Det pekar ju på att Du mer eller mindre VET att oljeproduktionen i världen som Princip ej har ett skvatt med tillgången på råolja att göra – och ej klimatfrågan heller för den delen – utan är helt enkelt MedVetet diktatoriskt styrt av den globala BankingLigan.

  Det styrks starkt i sig av den här videon
  http://video.google.com/videoplay?docid=3340274697167011147&q=the+non+energy+crises&total=80&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=1

  Dock – jag har full förståelse för att Du som den diplomat Du är – ej öppet offentligt kan säga vad Du troligast VET i både CO2-frågan, matpris-frågan såväl som energipris-frågan. Det gäller ju som diplomat att alltid bida sin tid, faktiskt…

  Ha det… 8)/önskar oljepris-vännen Josef

  PS. Tips ! Dosera ca en (1) cl olivolja Virgin till varje tiotals liter tankad bensin – så kommer troligast bensinförbrukningen att inom ca 5 – 10 mils körning att sjunka med ca 15 % ! DS.

 8. Josef Boberg skriver:

  PS. Om den globala BankingLigan på http://www.heising.dk/content.asp?Id=258 DS.

 9. Torsten skriver:

  Josef,

  ”PS. Tips ! Dosera ca en (1) cl olivolja Virgin till varje tiotals liter tankad bensin – så kommer troligast bensinförbrukningen att inom ca 5 – 10 mils körning att sjunka med ca 15 % ! DS.”

  Detta var intressant. Kan Du förklara vad som händer.

  PS. Du hade en klok analys av Carls inlägg.

 10. Josef Boberg skriver:

  Torsten – Taaack för Din goa backfeed ovan !

  Tyvärr – jag vet ej alls vad som händer med olivoljan till bensinen i tanken i motorn i sak – utan jag kom bara på att det är som det är – genom en ren tillfällighet, faktiskt…

 11. Torsten skriver:

  Josef,

  Intressant.

  Har Du provat själv med detta resultat som följd?
  Märkte Du någon skillnad i effekt?
  Märkte Du något annat?

 12. Josef Boberg skriver:

  Torsten – Javisst – jag har själv provat och fått resultatet minus ca 15 % i bensinförbrukning (jag kör en Nissan Micra tillverkad 2006 och uttagen 2007) – och överraskningen var STOR vill jag lova ! Men det är så färskt att jag ej alls har någon uppfattning om effektförändring elle annat ännu…

  Därtill finns det en annan Potentiellt möjlig kompletterande tillsats till bensin – som om möjligt är ännu enklare och än billigare än olivoljan – som jag också skall prova så småningom – som måhända kan ge minst lika mycket i bränslebesparing ytterligare, kanske…

  Funkar det här för många – så blir nog herrarna i BankingLigan ej så glada, troligast… – men lite spill får Wi ju alltid räkna med.

  Ha det… :-) /önskar energisnål-vännen Josef under björken

 13. johanhej skriver:

  Matthew Simmons anser att det bästa världen kan göra är att spara energi. Och att om det sker i tid så kan det innbära något positivt.

  Han kom ut med en ny rapport 16:e April. http://www.simmonsco-intl.com/research.aspx?Type=msspeeches

 14. Torsten skriver:

  Josef,

  För att minska bensinförbrukningen som Du erfarit måste verkningsgraden bli högre annars måste man köra ”snålare”.
  Om inte det märks på effekten så skulle det kunna innebära att bensinbolagen medvetet ser till att leverera bensin med lägre verkningsgrad som följd.

 15. soli01 skriver:

  johanhej – (provar igen – tekniken). Det är enkelt att säga att vi ska spara, men det håller ju inte ända ut! Det är som bekant krav på mera energi hela tiden och denna ökar ju.

  Nu har vi att välja och det är ju bråtom och det enda energislag som är värt namnet är just nu KÄRNKRAFTEN.(jag skriker inte utan höjer bara rösten) :-)
  Vi kan bara hoppas att våra politiker nu får…ur vagnen och verkligen gör något. Detta ”gafflande” om avveckling är ju direkt löjeväckande. Nu gäller att handla, men när?

 16. bestofmankind skriver:

  Höjd oljepris och matkris effekt in Asia:

  Filippinerna, världens största ris importör, inför ”ris-passet” som ger fattiga subventionerad pris av ris. Thailand -världens största exportör av ris – däremot inför inget restruktion angående export trots matkris. ”ASEAN-way”.

  http://www.iht.com/articles/ap/2008/04/28/news/Philippines-Rice-Cards.php

 17. fairymary skriver:

  soli01!

  Om Du är intresserad av svaret på den uppmaning Du gav mig igår under Gratulera Kiev 8:33 så finns där ett svar. Jag är i min tur är intresserad av Din kommentar till det.

 18. nilspetternilsson skriver:

  Tycka vad man vill:

  Vad än man tycker om Olja, och jag kanske inte själv tycker om den eftersom den förstör mer än den hjälper oss människor och våran Planet ”Tellus”….!

  Men hur som helst….:
  Läste precis på ”Msn Nyheter” om att de skall kanske snart borra Olja utanför Gotlands kust, ska vi nu bli rikare än Norge….?…..;O)

  Har också faktiskt undrat länge varför inte Sverige skall göra likadant som Norge och borra olja på Svenskt vatten, även om konsekvenserna kan vara eller bli föröande…!

  http://nilspetternilsson.wordpress.com/

  Mvh

  Nils Petter Nilsson

 19. nilspetternilsson skriver:

  FÖRÖDANDE skall det stå i slutet av förra inlägget i Slutet,,,,,!

 20. fairymary skriver:

  nilspetternilsson!

  Det är inte alltid lätt att förstå vad som hjälper respektive stjälper Moder Jord. Ingen av oss har egentligen den stora ”överblick” som skulle krävas.

  Dag Wallin, konstnär uttryckte sig på följande sätt i en intervju: Moder Jord kan när som helst skaka sina ”löss” ur pälsen. Om någon behöver förtydligande så avsåg han med ”löss” den art som vi envisas med att kallas Homo sapiens…..

  och det beror kanske på att det är vad vi önskar att vi vore och vad vi strävar emot.

  Ungefär som att ”alla krig är slut”. För mig hör det ihop, Homo sapiens och att alla krig är slut.

 21. nilspetternilsson skriver:

  fairmary:

  Inte för jag förstår vad din text har att gör med Olja att göra…..!

 22. fairymary skriver:

  nilspetternilsson!

  Det har att göra med Din mening ”jag kanske inte själv tycker om den eftersom den förstör mer än den hjälper oss människor och våran Planet “Tellus”….!”

 23. nilspetternilsson skriver:

  fairymary:

  Så sant Så sant….!

 24. momenttwentytwo skriver:

  Bingo! Nu är det någon som reagerar…kanske?

  Moment 22- http://www.momenttwentytwo.wordpress.com

 25. orglasse skriver:

  Tack för att du skrivit dessa rader. Du är därmed den förste svenske politiker av betydelse som indirekt erkänner Peak oil problematiken. Jag tackar dig för det.

  För oss som följt och varnat för det scenario vi står inför är det av en oerhörd stor betydelse att Calr Bildt nu offentligör sina tankar. Vi står nämligen inför ett kulturskifte. Vi är på väg mot ett paradigmskifte av aldrig tidigare skådat slag.

  Mycket få personer har satt sig in i vad som händer med länders ekonomier i en klar bristsituation av drivmedel och bränsle. Att oljan nu inte kan öka i tillgänglighet efter de behov som mänskligheten har kommer att föra oss alla in i en ny dimension av tillvaron. En fattigare.

  Allt det som vi idag tar för givet kommer i en mycket snar framtid att var ouppnålig lyx. Sjukvård, pensioner, föda, värme, kläder ja allt vi människor är i behov av och som vi idag kan köpa för pengar av papper kommer att vara absolut omöjligt att komma över i en framtid inte många år bort.

  Det vi äter varje dag är producerat med hjälp av olja och utan dess produkter som diesel och gödningsmedel, och bekämpningsmedel blir det omöjligt att föda 6,5 miljarder människor på vår jord. Dessutom ökar vär planet sin folkmängd med 200,000 nya individer per dygn. Det föds 500,000 och det dör 300,000 vilket ger en folkökning med offatbara 80-90 miljoner människor per år.

 26. hillary2 skriver:

  och vad har oljekartellen OPEC med det höjda oljepriset att göra?

 27. hillary2 skriver:

  orglasse

  det upptäcks hela tiden nya olje- och gasfyndigheter!
  det handlar inte om en Peak oil
  däremot handlar det om stora pengar och mycket stor makt för de nationer som förser oss med fossilt bränsle och OPEC är ytterligare en maktfaktor

  enligt min uppfattning har vi tid att ställa om
  tyvärr är de konservativa i majoritet i EU och aborträtt har upphävts och önskas upphävd. Det motverkar europeiska kvinnors rätt att få bestämma över sin egen kropp – EU förgår med dåligt exempel för utvecklingsländer
  där befolkningsexplosionen är som störst

 28. actaestfabula skriver:

  Många funderingar kan triggas igång av 119 dollar per fat.

  En fundering är att det faktiskt är ganska dumt att elda upp en sådan allsidig råvara som bergolja. I bilar, i flygplan, i hus, i båtar.

  Sedan kan man fundera på att om vi inte gjort det så hade vi kanske levat kvar på 1890 års standard.

  Därefter kan man säga att det var tur att vi gjorde det, men nu är det dags att etablera post-petroleum-samhället. Ety bergolja är en ändlig råvara.

  Ytterligare dessutom; med nuvarande priser kan Ryssland avsätta tillräckligt kapital för att hålla krigsmakten på gott humör. När sedan oljekrisen börjar närma sig sin kulmen om 10-15 år och kampen om naturresurserna eskalerar sitter Ryssland bra till nyttja diplomatin förlängning till det då vill. Vad det nu kan vara!

 29. göteborgslallaren skriver:

  Nu är hon igång igen, den där pinuppan som alltid är emot allt.
  Tänk vad negativa misslynta ursossar är för dom är inte vana att inte ha makten.
  Och den här pinuppan är tydligen både sk facklig företrädare och kvinnososse
  Buu

 30. ollemunter skriver:

  Reflektioner på bensinpriset, som Carl Bildt glömde i brådskan.
  3 dollar och 20 cent för en Gallon, kostar bensinen i USA just nu. Jo jag tackar jag, tänk om det var samma pris på soppan här i Sverge. Bensinbolgen skulle jubla, ty vi skulle åka bil som aldrig förr. Varenda helg precis som förr på 70-talet skulle vi fylla tanken full och bara dra iväg, så där utan nåt särskilt mål. Hade en kompis som åkte till tjocka släkten i småland nästan varje lördag och drack kaffe. Ca 100 mil tur och retur, vilka tider det var. Snart törs man inte öppnna garaget längre, risken är ju att plånboken blir tom på nolltid.

  Konstigt änndå är det. Om bensinpriset var något lägre idag, säg runt 9-10 spänn, så skulle bara det göra att folk åkte mycket mera bil och det skulle också betyda flera nya bilar på våra vägar, mot dom många skrothögar, som det nu körs med.

  Risken är väl förstås att Andreas Carlgren får krupp.

 31. orglasse skriver:

  Dumhet kan aldrig besegras bara ignoreras. Ekonomi är det som avgör våra samhällens överlevnad. Utan en god ekonomi kan vi inte försörja alla de funktioner som ett modernt samhälle vill ta ansvar för.

  Vårt moderna svenska samhälle är till 100 % beroende av energi. Utan billig energi stannar allt upp och ekonomin faller värre än en sten i vatten. Faran med vad vi ser nu är att de styrande av vårt samhälle inte hinner reagera i tid. Därför är det mycket glädjande för oss med stor kunskap i ämnet att Carl nu har påbörjat sin informationsresa om vår framtid.

  Inget blir som det är idag, och det som idag är sanning blir i morgon den störtsta lögnen.

 32. hillary2 skriver:

  orglasse

  då ska jag ignorera dig :-)

 33. turez skriver:

  Om allt ändå kunde vara billigare. Snart är vi där igen, där bara de rikaste har råd att köra bil.

 34. charlietekopp skriver:

  Josef: Säker på att olivolja inte skadar bilen? Eller det är väl inte det du vill göra? :)

 35. Josef Boberg skriver:

  GooodMorgon Charlie Tekopp,

  Apropå Din fråga: ”Josef: Säker på att olivolja inte skadar bilen ? Eller det är väl inte det du vill göra ? :)” – slut citat.

  Hmmm… – är Du säker på att det ej skadar Din kropp att dricka CocaCola, alkohol, kranvatten mm och att t ex äta McDonalds-skräpmat osv ? Är Du säker på att Du ej skadar Din kropp genom att äta för mycket och motionera för lite ? Är Du säker på att Du ej skadar Ditt sinne och förmåga att tänka självständigt – genom att dagligdax kolla i MaktElitens MainStreamade tidningar, TV-kanaler osv ? Är Du säker på att Du ej skadar Din kropp genom att lyssna på musik live – med ljudnivåer som ligger långt långt över behagsgränsen för en normalhörande person ? Är Du säker på att Du ej skadar Din kropp genom att äta mat som är tillredd med olivolja Virgin ?

  Va faen är en bil egentligen – relativt wåra egna fordon i kött = wåra fysiska kroppar i kött ?

  10 l bensin är 10 x 10 x 10 = 1000 cl bensin. 1 cl harmlös matolja i bensinen är detsamma som en (1) promilles inblandning = 1/1000-dels inblandning. Du får gärna leta upp någon MainStreamad expertspecialist på bilmotorer – som för i bevis att den inblandningsnivån av matolja skadar motorn. Jag kommer att buga och tacka i så fall.

  Misstänksamhet är ej alls fel – tvärtom – men det blir lite konstigt när misstänksamheten slår så att förmågan till självständigt eget FRITT tänkande mer eller mindre ”ballar ur”.

  Ha det… 8) /önskar misstänksamhets-vännen Josef

 36. ollemunter skriver:

  Intressant var det att höra om protesterna i Washington, som genomfördes av lastbilschaufförerna, mot det höjda bensinpriset i USA. Literpriset är nu rekordhöga 5.70 kronor litern.

  När skall vi i Sverige protestera? Snart har vi passerat 13 kronor litern, om det inte redan är gjort.

  I USA protesterar man mot ett pris som vi passerat för åtskillga år sedan.

  USA kommer aldrig att uppnå dom miljömål som Sverige spikar upp, undrar vad Andreas Carlgrens reaktion blir på detta

 37. charlietekopp skriver:

  God morgon Josef!
  Apropå coca cola mm så har vi ju rätt klart för oss hur kroppen påverkas, att man sen väljer att bortse från det är en annan sak. Visst en promille är inte mycket, men skulle förbrukningen påverkas tyder det ju på att det finns en effekt. Alternativt, vilket verkar troligast, så blir det ingen märkbar effekt. Men kul idé!
  Ha en trevlig dag!

 38. soli01 skriver:

  ollemunter – hur kan det komma sig att bensinen är så billig i USA? Har du någon uppfattning om detta?
  Varför Norge har dyrare bensin än här kan man också fråga sig. Det kan bli många frågor när det gäller våra drivmedel. :-)

 39. actaestfabula skriver:

  Soli01,

  håll till godo. Här hittar du en hel del om prismekanismerna kring olja:

  http://www.wtrg.com/prices.htm

  Troligtvis får du klippa in länken i din browser.

 40. soli01 skriver:

  actaestfabuala – tack för denna länk! Den visar bra vad som har skett med vårt drivmedel under många år.

 41. steelneck skriver:

  soli01: Att bensinen är billig i USA, som så mycket annat, beror till stor del på att vi sponsrar dem genom att dollarn är den världsvaluta som andra länder placerar sin valutareserv i.

  Som bekant går USA med enorma underskott, underskott som vi sas. köper av dem, och deras skuld är idag så stor att de aldrig någonsin skulle kunna betala tillbaks den. Hade USA varit ett företag så hade det satts i konkurs, redan på 70-talet. Eller ”vi” är kanske fel att säga, idag är det nog mer korrekt att säga att Kina äger 2/3 av alla dollar i världen, inklusive USA. Rent hypotetiskt, skulle Kineserna få den tokiga tanken att omplacera massivt, dvs. sälja sina amerikanska statspapper, så skulle dollarn sjunka till under en bråkdel av dess värde idag, typ 20 öre är nog inte omöjligt. Men givetvis gör inte Kineserna så, de är inte dum i huvudet, jag bara nämde det för att peka på magnituden av skuldsättningen. Alla stora företag som handlar i dollar behöver också placera en del av sina tillgångar i den valuta de handlar i, men det finns givetvis gränser innan även de överväger andra valutor, och för en del brancher kan nog den gränsen vara passerad idag. Å när efterfrågan sjunker… Lägg därtill att euron och europeiska statspapper ger bättre ränta.

  Tänk så här: När svenska bolaget XX AB produkter säljs i USA, så tjänar givetvis XX AB pengar. XX AB betalar löner, skatt och samlar på banken, slantar som på en eller annan väg går in i den svenska ekonomin. Å när den samlade svenska skattkistan ökar så placeras överskottet, på samma sätt som du o jag sparar på banken mot ränta, och eftersom dollarn är världsvaluta som de flesta råvaror handlas i så placeras mycket i just amerikanska statspapper. Dvs. USA lånar av resten av världen. Summera nu. Vad betalade egentligen den amerikanska ekonomin som sådan för XX ABs produkter (lek med tanken att dollar var den enda valuta som sverige placerar i)? Just det, de betalar bara räntan – När sverige cachar in (vilket man i verkligheten inte gör annat än till mikro-delar). Okej, jag överdrev en del bara för att tydliggöra, men i grunden är det så här det fungerar, det kallas ”world currency freeride” (googla). När ett land kan leva på andra länder på det här viset, så behöver de givetvis inte ta ut lika mycket skatt som andra länder behöver göra, därav att många varor är billiga hos dem. Ofta är det ju tom. billigare att köpa Taiwanesiska prylar i USA än vad det är att beställa dem från Taiwan, trots extra fraktkostnader och att många på vägen tagit sin del av kakan.

  Detta har pågått i stort sett oavbrutet sedan början på 70-talet, betala tillbaks kan de inte, det har de inte kunnat sedan mycket länge. Idag börjar de tom närma sig gränsen att ens kunna betala räntan, därav att allt fler börjar tala om kris. Hjälper ett högt oljepris denna kris? Olja handlas i dollar (Saddam började sälja i euro.. Go figure), när så andra länder (genom sina företag) köper olja, så måste de först köpa dollar för att kunna betala. Gissa varifrån ordet ”petrodollar” (googla igen) kommer ifrån..

  Peak oil. Oljan sinar.. Ryssarna har en annan uppfattning, och jag har börjat mistänka att de har rätt. Nybildningsprocessen lär dock rätt lång tid, men vad jag läst så anser de att den processen inte alls avstannat utan fortgår alltjämt, och de anser inte att det handlar om fossil (tänk er det fossilberget..).

  Amerikanerna är dock av en annan åsikt, i synnerhet då oljebolagen paradoxalt nog (fast det är nog inte så paradoxalt om man blandar in mekanismen tillgång och efterfrågan). Här en artikel av en journalist som grävt i ämnet olja och geopolitik sedan 70-talet: Confessions of an ex-peak oil believer:

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=6880

  Räntesystemet och hur nya pengar skapas ur skulder (fractional reserve) är nog den stora grundläggande boven, för det kräver en oändlig ständig tillväxt och ökat uttag av allt mer naturresurser. Det är inte hållbart i det långa loppet oavsett peak oil eller inte.

  Ett bra recept mot överbefolkning finns också, vilket vi i norden bevisat under många år (utan invandring hade vi haft en negativ befolkningsutveckling), och det handlar om utbildning och vettig levnadsstandard. Det är ju dessutom en medicin som de sämre ställda i världen absolut inte har något emot. Den medicinen motverkar också globaliseringens baksidor (globalisering är inte per definition av ondo), för när levnadsstandard utjämnas så utjämnas även produktionskostnader vilket i sin tur leder till en högre grad av lokal(nationell)producerat hos alla parter = färre långa transporter, vilket ”big oil” inte gillar.

  Bush den äldre = Carlyle group
  Bush den yngre = Harken energy
  Cheney = Halliburton (hans fru = Lockheed)
  Condolezza = Chevron-Texaco
  Rumsfeld = Occidental
  Gale Norton = BP Amoco

  And the list goes on..

  Luktar det inte olja o krut så säg, det behövs liksom inga lobbyister.. Uber all of this, sitter antagligen Rockefeller, JP Morgan mfl.. Om det någonsin har funnits en amerikansk administration som borde vägrat befatta sig med energifrågor på grund av jäv så är det den nuvarande.

 42. ollemunter skriver:

  soli01!
  Därför att vi sponsrar dom, dollarn går ju före allt annat och därför kommer vi snart att få tvärtemot vad amerikanerna har, behöva en cykelt till. Jag menar, dom har ju 2-3 bilar i en normalfamilj, annars får du fråga Andreas Carlgren om hans åsikt i frågan.

 43. soli01 skriver:

  steelneck – tackar för din utförliga kommentar på min fråga ang bensinpriset låga nivå i USA.
  Det verkar finns kunskaper bakom din beskrivning och det var mycket intressant att ta del av det hela. Man lär något varje dag och det inte helt fel!

 44. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst Actaestfabula & SteelNeck,

  Taaack för en hel del av åt hållet ej alls MainStreamad information om oljepriset mm ovan.

  Informationen ovan styrker ju starkt hur världspriserna på energi – såväl som på mat – mer eller mindre enväldigt = diktatoriskt har styrts och styrs i dags dato av den globala BankingLigan http://www.heising.dk/content.asp?Id=258 (detsamma som nämnts ovan Rockefeller, JP Morgan m fl – men framförallt familjen Rotschild – såvitt jag förstår)

  Detta är detsamma som att den rådande prissättningen på energi (olja mm) och mat – har mer eller mindre som Princip ej ett skvatt med att göra hur tillgången relativt efterfrågan har varit – eller är i dags dato, tyvärr tyvärr… Åt det här hållet har det nu helt uppenbart varit i vart fall mer än 30 år tillbaka – i mitt mer än 67-årade livsperspektiv sett i vart fall.

  Hur länge till ?

  Ha det… 8) /önskar BankingLigan-vännen Josef

 45. Torsten skriver:

  Josef,

  Jag noterar att Du nyss fyllt 67 år.

  Grattis!

 46. Josef Boberg skriver:

  Tackar tackar Torsten – och Du är ej den första som kommer dagen efter…

  Märk också att jag ej alls nu är 67 år gammal – utan jag är 67 år livserfaren – och nästa år blir jag 68 år livserfaren, kanske… Det hänger ju på om andningen då fortfarande funkar, troligast…

  Ha det… 8) /önskar erfarenhets-vännen Josef

 47. soli01 skriver:

  Josef – ser att han tydligen har blivit gamlare.:-) Grattis givetvis till detta!
  Mycket styr våra matpriser – lite och dyr energi är en viktig faktor när det gäller prisbildningen. Att nämnda familjer styr det hela är icke troligt – möjligen bidrager.

 48. fairymary skriver:

  Grattis Josef till att vara 67 år ung och livserfaren!

 49. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… Jag tackar för Era Grattis ovan !

  Det känns personligen hääärligt skönt att ha släppt det här med ålderDom – till förmån för att jag blir mer och mer LivsErfaren – som ju dessutom till 100 % är sant, faktiskt…

  Det här med ålderDom är ju så olika för olika personer – i mitt perspektiv sett i vart fall. Ej alls så sällan så kan jag i dags dato se ungdomar med bara 20 – 30 års livserfarenhet – som förefaller skulle kunna platsa bättre på ett ålderDomsHem – än som del av en yrkesaktiv ”coming generation”, tyvärr tyvärr…

  Ha det… :-) /önskar livsErfarenhets-vännen Josef

%d bloggare gillar detta: