EU-nämnden

Hemma och går igenom lite av de pappershögar som byggts under resedagarna.

Rapporter från de olika ambasssaderna, men minst lika viktigt information från andra håll. Tankesmedjor, kvalificerade media och ibland t o m bloggare har ibland åtskilligt av intresse att säga.

Fredagen börjar med EU-nämnden och diskussion om de olika frågor som kommer upp på utrikesministermötet på tisdag.

I allmänhet har vi bra och konstruktiva diskussioner i nämnden, även om det inte är onaturligt att oppositionen då och då vill markera på någon punkt.

Och jag har dessutom som princip att vara frikostig med information om de olika frågorna och hur diskussionen går. Det leder dock till att det är större delar av protokollen som är sekretessbelagda än vad som gällde förr då informationen tydligen var mer knapphändig.

I dag antar jag att det blir fortsatt intresse kring de olika Balkan-frågorna, en viss diskussion om fredsprocessen i Mellersta Östern inför de olika internationella möten som kommer och alldeles säkert en diskussion om Burma och om Zimbabwe.

Vad gäller Burma har jag ju en del att berätta från mina diskussioner i Indonesien tidigare i veckan.

19 Responses to EU-nämnden

 1. Kachina skriver:

  Om det har någon betydelse vaden bloggkommentator säger, så låter jag hälsa till oppositionen att jag börjat på sega gubbar som gör EU_bygget till en komedi. Det måste till en enad front, först inom delstaterna, sedan inom EU. Det börjar bli bråttom med att uppvisa ett synligt resultat.

  Det behövs en tydlig ledare och en enig utrikespolitik. Gräla bäst f-n ni vill inbördes, men utåt måste man visa enad front. Kosovo visade ett splittrat EU. Det får inte hända igen, oavsett om beslutet var rätt eller fel.

 2. Bo W. Höglund skriver:

  Och inte för att det har någon betydelse vad en annan kommentator säger – men vad i allsin dar betyder -”börjat på sega gubbar” i inlägget ovan?
  Bara nyfiken!
  mvh
  bwh

 3. eudemokraten skriver:

  Med vad ”t o m bloggare har … att säga” åsyftades förmodligen bloggar, inte kommentarer till dessa, och kanske främst författarens egen blogg ehuru ”t o m..” antyder viss (själv)kritik.

 4. Kachina skriver:

  Bo W

  Har börjat tröttna på sega gubbar, skall det vara.

  eudemokraten.

  Du har nog rätt. I a f kommer här en länk till en jämförelse mellan Alliansens simulering och verkligheten. Tyvärr finns där även ett uttalande från en LO-anställd som prostituerat sig. Det mesta av kostnadsökningarna beror på att den marknadsliberala kapitalismen öppnar för fri jakt och plundring. Alltfler direktörer vill ha bonus.

  http://norran.se/nyheter/ekonomi/article100550.ece

 5. soli01 skriver:

  Kachina – inte ska du skylla prishöjningarna på någon regering. Du vet mycket väl vad det handlar om och försök inte skylla allt på ”marknadsliberala kapitlismen”.
  Vi ser alla vem som styr världen och går det på kryckor i USA så får vi omgående känning av hur det går där. Tur att det finns vettiga socialdemokrater som tex Feldt. Läs hans bok om det inte gjorts! Finns även flera av den kalibern!
  Vi lever i en global värld och blir mer och mer känsliga hur det är i omvärlden. Detta är ju kända fakta för oss alla och därför är detta ”tuggande” meningslöst. Visst ska man kritisera, det är inte det jag vill ha sagt, och det ska finnas mera än bara skällsord.
  Att bonusen ska bort håller jag fullständigt med om!

  Såg att Kachina tydligen är ett omtyckt namn, när man kollar länken! :-)

 6. Kachina skriver:

  Sverrige har ännu inte påverkats av nedgången i USA. Vi har fortsatt hög tillväxt och industrin spinner för fullt. Inte har Gud startat sedelpressen och låter manna regna över företag, direktörer och styrelser, utan någonstans i ekorrhjulet tas de ifrån.

  Jag säger det igen. Det pågår nu i Sverige det som pågick i Ryssland under Jeltsins tid.

  Om sedan Feldt vill prostituera sig till den marknadsliberala kaptalismen är upp till honom. Jag kan bara glädja mig åt att det enda vi har gemensamt, ett hus vi vid olika tidpunkter bodde i, numera är rivet.

  Lo-facket är en bordell som mjölkar medlemmarna på miljonlöner alltmedan de slickar röven på oligarkerna.

 7. pettson skriver:

  ”Lo-facket är en bordell som mjölkar medlemmarna på miljonlöner”

  Det verkar som att du har tagit din medicin i tid! Fast ett så vettigt påstående kan omöjligen komma från dig själv. Det är nog en av dina skötare som har tänkt till.

 8. soli01 skriver:

  Kachina – när det gäller din vokabulär är den oftas i överkant.
  Ordet oligarker är något som vi inte har här i Sverige, vad jag kan förstå. Däremot i Ryssland. Ett fåtal personer som styr genom tillgång till kapital eller är ärvd.
  Denna länk dök plötligt upp på min dator – ingen aning hur det gick till :-)
  http://www.e24.se/mankvinna/efterborsen/riktliv/artikel_289831.e24

 9. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Under åren 1979 – 2006 = på 25 år har hushållens soliditet = medborgarnas självkänsla/värdighet minskat med ca 50 %
  http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Ekonomi/Finansiell_utveckling/Hushallens_skulder – trots att inkomsterna ökat med ca 69 % under samma tid – och då räknat på 1979 års inkomst.

  Ju färre MedMänniskor som fritt förfogar över sina egna genererade penningflöden – ju mindre av folkstyre = ju mindre av DemoKrati. Sverige har bl a ett av världens högsta skattebelastningstryck på vanligt folk. Av summan av erhållen lön + arbetsgivaravifter – förfogar den anställde fritt över sisådär ca 15 – 20 % i slutändan. Globalt sett äger ca 2 % av jordens befolkning mer än 50 % av all privat förmögenhet enligt en FN-rapport. Några av förgrundsgestalterna i den ligan finns ju inom t ex Rotschild-familjen. Wallenbergs-familjen i Sverige är ju en annan osv.

  Dock ingen större skugga faller över wåra svenska politiker – därför att Sveriges ekonomi är kort och gott styrd ekonomiskt = politiskt av den globala MaktElitens Bankin tyvärr tyvärr… En av förgrundsgestalterna i den ligan lär ju vara Rotschild´s – ifall jag ej har fått någonting helt fel om baktassen.

  När kommer det att bli så att 1 % av jordens befolkning äger mer än 50 % av all privat förmögenhet ? ! ?

  Ha det… :-) /önskar Banking-vännen Josef

 10. Kachina skriver:

  soli01

  oligarki är grekiska, har funnits i flera tusen år i alla länder.

  pettson

  fel igen. Det var överläkaren. :-)

 11. fairymary skriver:

  Josef!

  När kommer jordens befolkning att dela ungefär lika?

  Åt var och en efter dess behov, av var och en efter förmåga…….

 12. Josef Boberg skriver:

  PS. fortsättning… SkatteTrycksPrognosen för 2008 är 1 538 mdkr = ca 223 000 kr per skattebetalare = + 67 mdkr = + 4,6 %. Prognosen för 2009 är 1 614 mdkr = ca 234 000 kr per skattebetalare = + 76 mdkr = + 4,9 %. Prognosen för 2010 är 1 700 mdkr = ca 246 000 kr per skattebetalare = + 85 mdkr = + 5,2 %. Håll i mössan nu – för 2010 skall Wi som är i skatteför ålder (= i åldern 20 – 80+ år i Josefs beräkningar) betala 246 000 kr i skatt på ett eller annat sätt !

  Så skatteSänkningsFörespråkarPartiet Moderaterna – i regeringsledande position inom Alliansen för närvarande – har ej alls levt upp till någonting i sina vallöften 2006 – avseende en sänkning av skatteBelastningen. Men visst – rätt skall vara rätt – för en marginell sänkning av ökningstakten av skattetrycket har ju skett året 2007 relativt 2006, faktiskt… Men till den saken hör ju också att det ej i prognoserna kan skönjas en skymt av någonting annat – än att moderaterna/alliansen avser att under sin mandatperiod höja skattetrycket ifrån 1 426 mdkr till 1 700 mdkr = med + 274 mdkr = + 19,2 %, verkligen…

  Fy faen va ”tungt” det låter ! Hur många av socialbidragstagare, arbetslösa, sjukpensionärer, folkpensionärer osv – samt löneSlaveriArbetande låg- och medelinkomsttagare (tillhopa uppskattningsvis troligast väsentlig flera än 80 % av MedBorgarna = MedMänniskorna i Sverige över 20 år) – kommer att få inkomstFörbättringar under åren 2006 – 2010 med 19,2 % ?

  Hur läng till kommer Wi av vanligt folk (= fler än 80 % av MedBorgarna = MedMänniskorna i Sverige över 20 år) att fortsatt orka med detta ?
  http://www.heising.dk/content.asp?Id=258 DS.

 13. smalanningen skriver:

  Ökande matpriser ja. Det här är intressant.

  För 10 år sedan handlade det om hur dyr maten var i Sverige. Iochmed EU så stod kedjor som Lidl och Netto, tuggade fradga och bara väntade på att kunna ge sig in i kampen med ICA och KF. Ända sedan dess har det varit tufft för samtliga kedjor: minskade marginaler, slimmade organisationer, ökad stress i butikerna iochmed färre anställda per vara, importerade grönsaker från världens alla hörn och så ska allt givetvis vara ”ekologiskt” och ”miljömärkt”…

  Men billigare blev det för konsumenterna. Inget snack om saken. Ingen gnällde när pasta blev billigare än potatis, och ingen brydde sig när långtradarna fyllda med matvaror från utlandet fullkomligt invaderade Sverige, och ingen gnällde över att man kunde köpa brasiliansk(!) oxfile för halva priset mot vad den svenska kostade.

  Men nu vaknar svensken. I samma veva som vi utsatte vårt lilla lantbruksmecka Skåne för konkurrens från först hela EU och senare hela världen så blev våra matpriser ännu mer beroende av – hör och häpna – de utländska matpriserna. Chockerande, inte sant?

  Jag är för frihandel när det gäller i princip allt – men inte när det gäller livsmedel. De krångliga reglerna hos EU och de billiga transporterna mördar effektivt vårt eget lantbruk. Jag tycker mig inte behöva dansk mjölk när Danmark ligger 20 mil bort, eller för den sakens skull tysk mjölk. Uten att tveka skulle jag gladeligen betala 2-3 kr mer per liter om mjölken kom från en åtminstone småländsk gård, helst kronobergsk.

  Ekologiskt odlat och miljömärkt visst – men det spelar egentligen ingen som helst roll när de fraktas över hela EU i en stinkande dieselkärra. Då tar jag hellre pruttande kor nästgårds, varje dag i veckan.

 14. soli01 skriver:

  Josef – lätt som en plätt. Bara att rösta rätt nästa gång kan dina farhågor bli riktigt grym verklighet och en förlängning av eländet – skattetrycket. Bara att lyssnat till vad oppositionen har i bakfickan. Då får vi räkna om allt du framfört! :-)

 15. Josef Boberg skriver:

  GooodMorgon Faairy Mary,

  Taaack för Din fråga: ”Josef ! – När kommer jordens befolkning att dela ungefär lika ? Åt var och en efter dess behov, av var och en efter förmåga…….” – slut citat.

  Tja – det är som med ”Alla Krig Är Slut !” – att det ÄR faktiskt så redan NU – men wåra intellekt http://sv.wikipedia.org/wiki/Kunskap har ej alls fattat att det är så, tyvärr tyvärr…

  Varför ?

  Tja – skitenkelt som alltid – ifall det är åt hållet Förnuftigt = BondFörståndsMässigt – för att ej säga åt hållet Intelligent. Hur i helvete skall wåra intellekt kunna fatta detta – när MaktElitens massmedia bokstavligt talat dagligdags VRÄKER information över oss – som säger att ”Det är Brist på Allt !” Det gynnar ju i sig det som till allt överskuggande del styr världen i dags dato = ”Att äta eller Ätas !” – tyvärr tyvärr…

  Materians VarAndePrinciper = Verkligheten säger ju det rakt motsatta = att ”Allt finns i ÖverFlöd !” för alla och envar. Så samma dag som massmedia kommer att skriva så som det är – så är ALL fattigDom såväl som ALLA mentala och fysiska krig slut – punkt.

  Kommer dom att göra det ? Tja – Wi som fortfar att andas får se, troligast…

  Ha det… :-) /önskar ÖverFlöds-vännen Josef under björken

 16. fairymary skriver:

  Josef!

  I princip delar jag den uppfattning Du uttrycker 7:26 men jag tappar ibland hoppet och glömmer vad jag egentligen innerst inne vet. Jag är tacksam för att Du envetet påminner mig!

  Jag har ”tappat bort” länken till den nyhetssight som bara gav goda nyheter. Den efterlyses härmed!

 17. Josef Boberg skriver:

  GooodMorgon Fairy Mary – och Taaack för Din goa backfeed ovan ! Apropå den yttre länken som Du tappat – så är den måhända ej alls så viktig – ifall Du håller en LevAnde kontakt med Din personliga inre länk, kanske…

  Men i o f s så är det aldrig ”fel” med lite yttre stimuli också, faktiskt… Så hittar Du länken – så placera den då gärna i en kommentar här på Carl Bildt´s blogg. Länkarna här har ju som vanligast en tendens till att beskriva just ”Brist på Allt”-scenariot = ”Äta eller ätas !”-scenariot = eländes elände i ÖverFlöd, tyvärr tyvärr…

  Me i o f s styrker det ju också att ”Allt finns i ÖverFlöd !” Men varför i helvete skall Wi ENBART inrikta oss enskilt och kollektivt på att just eländes elände finns i ÖverFlöd !

  Ha det… :-) /önskar ÖverFlöds-vännen Josef – just inkommen ifrån en natt under björken

 18. Kachina skriver:

  Efter nattens överläggningar i den femte dimensionen är jag ombedd att ställa frågan varför pettson är så missnöjd.

  Alliansens utrensningar av människor som inte uppfyller idealbilden i The American Dream (frisk och framgångsrik) fortsätter med oförminskad styrka, allt i enlighet med socialstyrelsens Moment 22 ”alla kan göra någonting, även om ingen efterfrågar detta någonting.”

  Den Andliga Hierarkin har dessutom läst momenttwentytwo:s hemsida och fått en kristallklar bild av hur djävligt livet kan vara när arbetsmarknadens oskrivna Moment 22 verkar. Att den som utsätts för detta dessutom blir kallad arbetsovillig, lat myglare och parasit som lever på samhället, måste ju vara grädde på moset för dig pettson.

  Du lever i din idealvärld, pettson. Du bör vara lycklig där. Försök inte vidga vyerna och greppa ett större sammanhang, för det klarar inte ditt begränsade medvetande av och torde sprängas av en större världsbild.

%d bloggare gillar detta: