Hemåt igen

Efter ytterligare en fullmatad dag i Jakarta bär det nu hemåt via serie av olika flygplatser i Asien och Europa. Inte direkt nästgårds…

Dagens diskussioner har till stor del handlar om situationen i Burma och om hur samarbetet inom ASEAN kan komma att utvecklas.

Men i morgon eftermiddag bör jag dock vara på plats bakom skrivbordet igen.

36 Responses to Hemåt igen

  1. aljoark skriver:

    Lite bilder från senaste resan vore just.

  2. chiros skriver:

    Den här resan tycker jag speglar en ny nivå på svenskt engagemang i de delar av världen som framgent kommer att spela en växande roll i allas våra liv. Riktning österöver, soluppgångens land är vad som fortsatt kommer att vara väsentligt och definierande.

    Här sker tillväxten – också en växande del av innovationerna – och den politiska utvecklingen kommer att vara avgörande för hur vår värld kommer att utvecklas; blir det en framtid präglad av konflikt eller av fredlig samexistens mellan delvis olika system där man på någon nivå respekterar varandra för sina olikheter?

  3. Mr Manolo skriver:

    Grymt… det blir en del poäng bland flygbolagen… jo, du stavas det inte Djakarta…?

  4. mrmhalland skriver:

    Ibland får jag uppfattningen av att vissa frågor är heta nedan de brinner och sedan glöms av världens politiker.
    Att detta mötet dominerades av situationen i Burma bevisar att jag tck och lov har haft fel.

    Tack för det !

  5. utlandssvensk skriver:

    Förstår inte vad ”eudemokraten” refererar till med att publicera en länk till en snart 5 år gammal artikel?

  6. fairymary skriver:

    Jag hörde till min stora förvåning ikväll i radion Carl Tham säga att de pengar Sverige kommer att lägga ner på den stora konferensen om Irak hellre borde användas till hjälp till flyktingarna från Irak.

    Om jag förstod rätt menade han att Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt inte kunde motstå frestelsen att få vara med i ett ”spel” som någon slags marionetter.

    Finns det möjligen någon fler på bloggen som hörde samma program eller annars har något att kommentera?

  7. hillary2 skriver:

    fairymary

    det har sagts att USA bett att få hålla denna konferens om Irak i Sverige

    jag kunde inte för mitt liv tro att Reinfeldt och Bildt var så korkade att de inte svarade ja med förbehållet – om ni finansierar den

    det är alltför lätt att vara generös med andras pengar

  8. fairymary skriver:

    hillary2!

    Jag trodde också att värdskapet handlade om att arrangera, inte att finansiera…..

  9. eudemokraten skriver:

    TJA, man ska läsa det finstilta datumet i ljusgrå text och inte det stora och tydliga datumet som dominerar artikeln i fråga tydligen, men då har ju relationen förbättrats och det kan bli ett nytt ”EU” eller ASU e d med Bildt som köksreda. Lätt som en plätt.

  10. hillary2 skriver:

    fairymary

    här är en länk om vad Rice tyckte om Carters möte med Hamas

    http://www.nytimes.com/2008/04/23/world/middleeast/23gulf.html?_r=1&8au&emc=au&oref=slogin

  11. lindalovelace skriver:

    hillary2 8:32

    ”det har sagts att USA bett att få etc ….”

    Redan de gamla romarna använde ”fama est”, dvs ryktet förtäljer …………….
    nu använder tydligen ditt kära SAP samma metod, OK, är man traditionalist så är man.

    Att sedan skicka fram den spindelvävsomslutne gamle ”Universitetsslaktaren” Carl Tham som budbärare gör inte saken mindre patetisk.

  12. utlandssvensk skriver:

    …bara undrar vem ni trodde skulle betala för en sådan här tillställning? Det är ju inte riktigt så att det finns någon sorts central världsmyndighet som har tillgång till obegränsade medel.

    Men frågan är ju relevant – är det värt att organisera en konferens om hur Irakiska flyktingar ska tas omhand? Min mening är att det är värt det – sen kan man ju debatera hurvida Sverige bör stå som värd eller inte… En positiv sida med att vara värdnation är nog att man får ett lite större inflytande på vad som diskuteras än vad en liten nation som Sverige skulle ha haft annars.

    Om konferensen leder till att andra länder blit mer villiga att dela ansvaret för att ta hand om flyktingar, då får man nog se det som en god investering – för Sverige och inte minst de Irakiska flyktingarna. Eller hur?

  13. lindalovelace skriver:

    hillary2

    FYI – vänligen LL

    Sverige ordnar Irakkonferens
    Publicerad: 3 april 2008, 14.20. Senast ändrad: 3 april 2008, 14.30
    TT (Bukarest)

    Sverige planerar att i slutet av maj arrangera en FN-konferens om framtiden i Irak. Det sade statsminister Fredrik Reinfeldt till svenska journalister i Bukarest, sedan han haft ett enskilt möte med FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

    Reinfeldt sade att mötet ska hållas på hög nivå och att han hoppas att USA kan representeras av utrikesminister Condoleezza Rice.

    – Jag har med Ban Ki-Moon diskuterat möjligheterna av att hålla en FN-ledd internationell konferens om Irak, där vi vill vara en del av FN-ansträngningarna för att få en bättre process på plats när det gäller utvecklingen i Irak, sade Fredrik Reinfeldt direkt efter sitt möte med FN:s generalsekreterare.

    – Det här är ett sätt att markera att FN kan få en förstärkt roll i ansträngningarna att få en bättre utveckling på plats i Irak, och därför har jag markerat att det för oss betyder väldigt mycket att Ban Ki-Moon själv kommer och han markerar också en vilja att bilateralt besöka oss och diskutera med oss i Sverige.

    Enligt Reinfeldt siktar regeringen på en närvaro på hög nivå från stater och internationella organisationer, och på frågan om vem han skulle vilja se från USA blir svaret utrikesminister Condoleezza Rice. Men han har ännu inte haft några kontakter i frågan med den amerikanska regeringen.

    Utgångspunkten för konferensen ska vara civila insatser i det krigshärjade Irak.

    – Och det bör hela tiden betonas, i synen på Afghanistan och Irak; ska man få fred på marken, ska man få en bättre utveckling, då handlar det alltid om att det militära har sitt, men det väldigt viktiga är ju att lägga grund för de civila insatserna. Det som bygger ett land långsiktigt, som skapar bättre levnadsförhållanden. Och där ska Sverige vara mycket aktivt.

  14. hillary2 skriver:

    utlandssvensk

    om man nu är bankrutt i USA och passivt har låtit sin dåliga marknad delvalvera dollarn kanske man kan be sina vänner i SaudArabien om en hacka

  15. hillary2 skriver:

    hr Linda

    tack för informationen men det framgick inte vem eller vilka som ”betalar kalaset”

    det framgick inte heller om det kommer att göras ansträngningar för att få med ”slöa” arabstatsgrannar i arbetet

  16. utlandssvensk skriver:

    hillary2:

    Visst, jag håller med dig att USA borde ta ett större ansvar än de gör för Irakiska flyktingar!

    Men eftersom de bevisligen inte har gjort det, tycks det som att valet står mellan att hålla en konferens där andra betalar, eller att inte hålla någon alls. Och med det perspektivet tycker jag att det är en bra signal från Sverige att räcka upp handen och ta på sig värdskapet.

    Man kan tycka vad man vill om kriget i Irak – men att någon måste ta hand om det mänskliga lidande det orsakar tycker jag är helt klart, och att Sverige föregår med gott exempel gör mig stolt!

  17. lindalovelace skriver:

    hillary2

    Du har tidigare här på bloggen lämnat uppgifter om dina olika :-)) yrkeskarriärer. En sak torde dock stå helt klar – du kan inget om ekonomi.
    Men i ett parti som en gång i tiden hade Bosse Ringholm som finansminister är det väl snarast en merit. Lycka till med din politiska karriär, försök gärna bli nominerad inom
    något passande område som t. ex. kommunalt budgetarbete e.d. :-))

  18. hillary2 skriver:

    utlandssvensk

    glöm inte att Carl Bildt var en av hökarna som förespråkade Irakkriget och konferensen ska handla främst om civila insatser i Irak och inte om att fördela flyktingar
    men apropå flyktingmottagande så ordnade Urban Ahlin så att Anders Lago från Södertälje blev inbjuden till Washington där han chockade demokraterna när han berättade att hans stad ensam tog hand om fler irakflyktingar än USA och Kanada tillsammans
    smart handfast SAP-politik enligt min uppfattning

  19. hillary2 skriver:

    hr linda

    genom sig själv känner man andra?- olika uppgifter har förmodligen du själv lämnat
    och
    jag har ingen som helst tanke på att bli nominerad till någonting

  20. utlandssvensk skriver:

    eudemokraten:

    Du får ursäkta att jag inte är lika snabbtänkt som du – förstår fortfarande inte vad det är du far efter… Om det är att svenska diplomater (både Bildt och andra innan honom) har kommit långt sedan 2003, så håller jag fullständigt med dig!

    Några fler länkar som kanske är relevanta för sammanhanget:
    2005: http://www.thejakartapost.com/news/2005/12/29/indonesia-appoint-ambassador-sweden-soon.html
    2008: http://www.thejakartapost.com/news/2008/04/21/swedish-fm-visits-ri-strengthen-ties.html

  21. lindalovelace skriver:

    hillary2

    Du har väl inte redan glömt vad du skrev, t. ex. senast i lördags kväll. Då blir jag riktigt orolig.
    Betr. min egen profession påstås jag ideligen vara än det ena och än det andra :-))

    Dock, arbetsdag i morgon – därför God Natt!

  22. utlandssvensk skriver:

    hillary2:

    …och eftersom Bildt stödde irakkriget ska Sverige inte annordna en konferens om hur Irakfrågan skall hanteras idag? Är det så du menar?

    All heder åt Anders Lago och Södertälje -utmärkt initiativ!

    Varför ska en debatt om hur sviterna av ett krig i Irak hanteras behöva bli partipolitisk (i alla fall inte i Sverige – en annan fråga i USA naturligtivis)? Kan vi inte bara enas om att situationen är vad den är idag, och något behöver göras åt den? Och att ett bra sätt är att samla representanter från hela världen och samtala om det.

  23. fairymary skriver:

    hillary2!

    Tack för länken till Condoleezza Rice´s uttalande om Carters möte med Hamas.

    Genom många års undervisande har jag lärt mig att förvirring är ett övergående tillstånd då ny kunskap ska integreras med den gamla. Obekvämt för en tid och/men fruktsamt.

    Jag är som bekant naiv i vissa frågor och jag kan inte för mitt liv föreställa mig vad man ska ta sig till med Hamas om/när man slutit fred mellan Fatah och Israel. Reality check, please!!!

  24. fairymary skriver:

    lindalovelace!

    Du skrev igår att Carter saknar trovärdighet. Vad är trovärdighet? Hos vem? Hos politiker från annat läger?

    För mig är det inte trovärdigt att som Condoleezza Rice utge sig för att komma för att mäkla fred och samtidigt medföra en mängd vapen som hon gjorde i vintras.

    Förlåt, men jag tycker att det är ”sandlådementalitet” när man underkänner någons trovärdighet för att vederbörande har en något annan världsbild än man själv har. Och i denna för hela världen angelägna fråga tycker jag inte att vi har råd att bete oss som två-åringar i sandlådan.

  25. fairymary skriver:

    PS. Jag underkänner inte Condoleezza Rice´s trovärdighet som människa och politiker men jag underkänner beteendet att komma med nya vapen till ett område i världen som redan har alltför många vapen.

  26. nilspetternilsson skriver:

    Det är alltid lika kul att ut och resa, men det borde alltid vara lika kul att komma hem igen, vilket det faktiskt oftast är, för Sverige är ändå är ganska bra och stabilt och lungt land i jämförelse med många andra länder, att komma till ett riktigt soligt och varmt och blåhavsvattningt land är helt underbart, tänker just nu på, det finns många länder att tänka på, men ett land är Tunisen i NordAfrika, som jag besökte som liten gosse……!

    Ps

    Välkommen hem igen Carl…..!

    http://nilspetternilsson.wordpress.com/

    Med vänliga hälsningar

    Nils Petter Nilsson

  27. lindalovelace skriver:

    fairymary

    Hinner ej svara dig just nu men skall försöka komma tillbaka senare under dagen med en liten ”förklaring” betr. Jimmy Carter.

    I all hast,
    LL

  28. Josef Boberg skriver:

    Hmmm… Måhända nu läge för att påtala att ”Alla Krig Är Slut ” = alla mental såväl som fysisk Krig. http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/17/alla-krig-ar-slut

    I detta kanske åt hållet ”förvirrande” tanketillståndet så kommer lösningarna på hur det skall realiseras helt automatiskt, troligast… Det var i ett sådant ”förvirrat” tanketillstånd som t ex Einstein kom på relativitetsteorin mm.

    Många med honom av wåra ”stora” män – och kvinnor med för den delen – har upplevt exakt detsamma – och sen som Archimedes utropat: ”Jag kom på det !” = det var ingenting som vederbörande intellektuellt tankelogiskt tänkte fram.

    Så tipset om hur att ”Alla Krig Är Slut !” – skall fixas rent praktiskt blir: ”Ge faen i att tänk ut hur det skall gå till !”

    Lycka till !

    Ha det… :-) /önskar folkfreds-vännen Josef under björken

  29. actaestfabula skriver:

    Välkomen hem igen Carl!

    Du kommer hem till ett unikt litet land. Sverige tillhör den ärofulla skara av kristna konungariken som bestått i 1000 år. År 1008 blev Olof Skötkonung döpt i Huasby källa i Västergötland. Därmed blev han Sveriges förste kristne konung och sedan dess har Sverige varit ett enat, konfessionellt kristet konungadöme.

    Det vore väl något att fira!

  30. jannedumbom skriver:

    actaestfabula

    Aut Tunc – Aut Nunquam

  31. ollemunter skriver:

    actaestfabula!
    Inte behöver väl Sverige beskrivas för våran statsminister, men däremot så skulle han behöva lite mer insikt i om vad som händer på hemmaplan. Han sticker ju allt som oftast ifrån allt elände, vi andra matas med i tidningarna varje dag. Tror knappast att han läser Dagens Nyheter på sina resor, men å andra sidan är han ju chef på UD, så då borde han ju göra det, enligt dom oskrivna regler som finns för chefer. Det verkar också som om jobbet på hemmaplan, är ganska tråkigt och torrt, efter vad han själv brukar beskriva, när det gäller riksdagsarbetet mm.

  32. fairymary skriver:

    På min promenad hem ifrån förmiddagens arbete tog jag en annorlunda väg över kyrkogården än jag vanligen brukar ta. Då upptäckte jag ett monument där den svenske officeren Joakim Zakarias Duncker är begravd tillsammans med en rysk kavalleriöverste Aerekof. De stupade båda vid slaget vid Hörnefors 1809. Texten på monumentet lyder:

    Fiender hjältarna föllo
    Som vänner hvila de här

    Jag tror inte att vi behöver vänta tills vi dör med att konstatera att ”alla krig är slut”.

  33. lindalovelace skriver:

    fairymary re: 6:22

    Äntligen lite lugn och ro efter en hektisk förmiddag inkl. överhoppad lunch (inte bra, jag vet, men vad gör man??).
    Lovade dig lite argumentation mot Carters s.k. medlingsinsats men då jag läser ditt inlägg 11:11 känner jag inte för det utan begrundar i stället texten på monumentet och finner ro nästan direkt.
    Tack!

  34. fairymary skriver:

    lindalovelace!

    Mina öron tåras……

  35. fairymary skriver:

    lindalovelace!

    Min inneboende humor som jag försöker förtränga spelade mig ett spratt…..

%d bloggare gillar detta: