Försening men bra

Flyget från Helsinfors till Stockholm är försenat. Sådant händer i de bästa av världar.

Men det har varit en bra dag i Helsingfors. Framför allt för samtal.

Men därtill kom att lyckades också få tag på ett exemplar av den nyutkomna boken ”Sveriges Österland” av Kari Tarkiainen – rescenserad i Huvudstadsbladet i dag.

Det är den första volymen i en planerad serie av fyra om det svenska i Finland. Denna täcker tiden fram till Gustav Vasa.

Våra säkerhetspolitiska diskussioner handlade dock om framtiden.

Vi gick igenom de olika studier som nu görs på försvarsområdet mellan Norge, Finland och Sverige. Och diskuterade vad som kan komma i skedet därefter. Viktigt är att detta också är öppet för t ex Danmark.

Vi besökte också den finska sjöbevakningscentralen och diskuterade den enorma ökningen av trafikmängden i Finska Viken.

I dag passerar ca 50% av Rysslands sjöburna handel här, och ökningstakten inte minst vad gäller oljetransporter är mycket snabb. Ett tiotal tankfartyg lämnar varje dag de snabbt expanderande hamnarna i den inre delen av Finska viken. Totalt rör det sig om ca 40 000 fartygsrörelser i området varje år.

I grunden en bra utveckling. Att handelsutbytet ökar ligger i allas intresse. Den gamla visionen om en ny ”hansatid” för Östersjön börjar realiseras.

Men det innebär samtidigt nya utmaningar. Speciellt gällde farhågorna nya generationer av betydligt större tankfaryg längre fram och vad de kan komma att innebära.

Men nu går planet…

4 Responses to Försening men bra

 1. conken skriver:

  Jag må ste säga att jag är imponerad att du finner tid att blogga, med tanke på hur späckad schema du verkar ha. När även politiker börjar blogga blir det extremt tydligt hur internetberoende dagens samhälle har kommit att bli.

  Spännande att se vad ni egentligen har för er måste jag säga =)
  Ha det bra!
  C

 2. knightone skriver:

  http://www.memritv.org/clip/en/1729.htm

  Ännu ett av Hamas barnprogram som går ut på att mörda.

  Mona Sahlin och Socialdemokraterna vill umgås med Hamas. Är det enbart röstfiske eller finns det ett äkta hat jude/usa-hat inom socialdemokratin ?

 3. Kachina skriver:

  knightone

  Jag vet med säkerhet att jag inte skall visa det för min dotter som kan arabiska och jag skall nog inte heller se det själv. Jag for tillräckligt illa av det förra programmet, som inte släppt från hjärnbarken ännu.

  DÄR har Sahlin inga poäng att hämta. Skall hon hålla sig ”ren”, skall hon se till att det ligger flera hundra mil mellan henne och Hamas. De är inte att räkna med, varken som politisk kraft eller som palestinas ledare.

  Sådana som står bakom barnprogram av den typen, går inte att tala till rätta. De skall spärras in på sinnessjukhus så fort det är möjligt. Ingen kan bygga ett land på en sådan grund som Hamas. De försöker, genom inviter till samtal, att manövrera ut Abbas. Så Mona, glöm Hamas. De rör man inte vid, inte ens om du har pincett och håller för näsan.

 4. […] Försening men bra « Alla Dessa Dagar […]

%d bloggare gillar detta: