En god affär

Jag kan inte låta bli att kommentera regeringens försäljning av Vin & Sprit – även om jag noterar att kommentarerna i övrigt överlag är mycket positiva.

Rätt så. Statens uppgift är inte att tillverka sprit.

Men därtill kommer att det siffermässigt är en mycket bra affär för oss skattebetalare.

Från oppositionen talas det om att staten går miste om de vinster som verksamheten genererat. Och det är sant. Nyligen har det handlat om lite mer än 700 miljoner kr om året.

Men de 55 miljarder kr som staten nu får in används till att reducera statsskulden med motsvarande belopp – och detta leder till att den årliga kostnaden för statsskuldsräntorna minskar med ca 2 miljarder kr.

Så då är det inte svårt att räkna ut att denna affär varaktigt förbättrar statsfinanserna med en bra bit mer än miljarden kronor.

Vi tackar Mats Odell för det!

39 Responses to En god affär

 1. Kachina skriver:

  OK, jag ger mig. Kontanta pengar och inga skumma avtal, så har Odell lyckats göra en bra affär. Det är bara att gratulera (även om det tar emot)

 2. jannedumbom skriver:

  Och jag vill gratulera dig kachina ang. vad du skriver här ovan (även om det tar emot)
  ;-)

 3. Kachina skriver:

  :-)

  Godnatt.

 4. ollemunter skriver:

  Tack, Mats Odell!

 5. knightone skriver:

  Framför allt så hamnar Vin&Sprit i ett Svenskt företag som betalar svensk skatt och har svensk arbetslagstiftning. Som ägs av ett företag som är baserat i ett annat EU land.

  Kunde ha blivit något annat. Som att V&S blev ett amerikanskt dotterbolag eller ägt av Wallenbergarna som ej har helt rätta avsikter eller erfarenhet av branschen förutom ett intresse av att få utdelning.

  Helt rätt av Alliansen att ta samhällsansvaret som innebär att ingen medborgare tvingas äga en andel i en sprittillverkare, samt lägre räntekostnader på statsskulden.

  Kan inte förstå varför Socialdemokraterna vill strunta i landets ekonomi bara för att kunna sälja sprit.

 6. jannedumbom skriver:

  Det är även obegripligt att samma parti på alla sätt försöker motverka utförsäljningen av Apoteket.
  Ett kvarlevande arv från Palme?

 7. mrmhalland skriver:

  >även om jag noterar att kommentarerna i övrigt överlag är mycket positiva.

  Hoppas att det är kommetarerna på hans egen blogg han syftar på.
  Det vore kul att få ett kvitto på att han faktiskt läser bloggen ibland.

 8. knightone skriver:

  Ja det där med Apoteket.

  Det vore ju pinsamt om t.o.m Kuba avreglerade monopolet snabbare än Sverige.

  Receptfritt i privata butiker. Lagstifta omedelbart!

 9. soli01 skriver:

  jannedumbom – ja, det känner faktiskt på att ge mister K…… en eloge för något gott :-) En riktigt god natt på ännu en god dag! Gäller givetvis även Kachina.

 10. hillary2 skriver:

  ja det var ju Bildt som orsakade den stora statsskulden som vi släpar på
  klart att han är nöjd med att någon försöker reparera skadan men det är kanske litet för tidigt att säga att det var en god affär

  och visst ska staten kunna syssla med spritframställning – den härrör från vad den oreglerade dito framställningen hade för negativ inverkan på folkhälsan och samhället …
  finns nog någon bok Bildt kan bilda sig med om detta

  med ett så enfaldigt och kategoriskt uttalande i svensk inrikespolitik gör Bildt en ovanligt slät figur – och det vill inte säga lite

 11. Kachina skriver:

  Obalans i Allians-hjulet. Så fort man lyckas göra något bra,släpper korken och kolsyran fyller huvudet, sedan barkar det iväg till att sälja Apoteket, trots att vi vet att privata apotek orsakar världens dyraste läkemedel. Apoteket är inte säljarens monopol, utan köparens monopol på köparens villkor.

  Liberalismen görs till den inkorkade dumhetens frihet och den når nya höjder under Alliansen. Odell har lyckats EN gång. Sug nu på karamellen och lås in honom i garderoben, så han inte kan göra fler fadäser. Säljer vi apoteket, skänker vi samtidigt bort det övertag vi har mot läkemedelstillverkarna. Homogen kund är stark, splittrade kunder är svaga, helt i händerna på leverantörerna.

  Odell, om du har huvudvärk, inte har Albyl hemma och Albyl inte säljs på ICA, får du ha huvudvärk tills Apoteket öppnar. Du dör inte. Se det istället som ett bevis på att du har något i huvudet, eftersom du har något som kan värka. Vilket i sig är otroligt

 12. jannedumbom skriver:

  10:42
  Surt sa räven och Hillary2 hoppade jämfota!

  4:55
  Nu är allt som vanligt igen, Kachina ignorerar fakta och låter sin egna fantasi flöda!

 13. jannedumbom skriver:

  soli01

  DEN elogen var Mister K värd.

  Vi får väl avvakta och se vad han kan åstadkomma idag den 1 april, denna dag borde passa honom som handsken ;-)

 14. Kachina skriver:

  Janne d’Umbom

  Vilka fakta är det som gäller, att försäkringsbolagen i USA dignar under läkemedelskostnaderna, att läkemedelskostnaderna ökade i Norge efter privatiseringen, eller era datasimuleringar?

  Jag menar att ni på något sätt måste bevisa att Apoteksmonopolet orsakar skattebetalarna höga kostnader, inte bara sälja för att era datasimuleringarsäger så, bara för att uppfylla till trogna valarbetare som väntar sig ett apotek i belöning, inte bara för att ni skall kunna köpa Alvedon på ICA, för att ni inte ids ha ett husapotek, som ni kan köpa hem via internet och få direkt i postlådan.

  Nej du Janne, sprit är köparens marknad. Blir den för dyr, bränner man själv. Bröd är köparens marknad, blir det för dyrt, bakar man själv. Men,…..medicin tillverkar man inte själv, det är tillverkarens marknad och den kontrollerar man enbart genom ETT handelshus där bara det billigaste med samma verkan kommer in genom dörren.

 15. soli01 skriver:

  jannedombom – vissa har 1 april hela året :-)

 16. jannedumbom skriver:

  soli01
  Ja, det verkar inte bättre ;-)

 17. soli01 skriver:

  Kachina – du måste läsa på bättre när det gäller Norge. (Googla) Det är inte så dåligt när det gäller apoteken där. Det var länge sedan det var apoteksmonopol som i Sverige och det går inte att jämföra riktigt med Norge. Här kan vi ställa helt andra krav från början och kräva att de som ska bedriva apotek ska vara apotekare, vilket inte var fallet i Norge.
  Nu är detta med apoteken en fråga som inte är avgjord och socialministern är inte övertygad om någon försäljning enl vad jag läst.

 18. jannedumbom skriver:

  Kachina

  Igår kväll gav jag dig lösningen på ”Vinospritförsäljningen”. Du erkände slutligen att det var en god affär och fick ett par eloger på denna sida. Det var fint gjort, duktigt av dig Mister K.
  Här nedan får du nu beviset på att även ”Apoteksförsäljningen” blir en lysande affär, såväl för säljaren (staten) som för brukaren (det svenska folket). Håll till godo!

  ln (1 + x) = x – x² / 1 + x² / 2 – x² / 3 + … (-1 < x <= 1)

  Som du ser, ekvationen vimlar av vinnare!

 19. Kachina skriver:

  janne

  Du är rolig du, hur ser den ekvationen ut i en grafisk simulering? Säkert bländande, publiken knäböjer mot Manhattan och får ministerns välsignelse..

  soli01

  ”Det var länge sedan det var apoteksmonopol som i Sverige och det går inte att jämföra riktigt med Norge. Här kan vi ställa helt andra krav från början och kräva att de som ska bedriva apotek ska vara apotekare, vilket inte var fallet i Norge.”

  Jag tycker mig känna igen resonemanget från 1986, när jag påstod att byggmarknaden skulle kollapsa när skattereformen trädde i kraft.

  -Hur kan du påstå det?

  – Det hände i England när de införde samma reform, svarade jag.

  – Det är inte samma förutsättningar i Sverige och England, blev repliken.

  Sedan kom 1989 och jag sade;

  – Se, nu händer det i Norge, när de inför reformen.

  – Sverige har andra förutsättningar, det händer inte här.

  Sedan hände det 1992, när skattereformen trädde i kraft.

  Det är samma inom läkemedelsbranschen, vilket visats både i USA och Norge. Små splittrade kunder har inte en chans mot stora läkemedelstillverkare. Vi har i Sverige ordnat det så att läkemedelstillverkarna får krypa på knäna in genom dörren. Apoteket har genomgått det stålbad det skulle genom och fungerar nu utmärkt.

  Vi, folket, kan ju inte få lida för att ni i era led har några valarbetatande apotekare som utlovats och förväntar sig ett Apotek i belöning.

  Lås in Odell i garderoben, även när det gäller SBAB, om han inte redan sålt det i smyg. Kanske därför som räntorna stiger när de egentligen borde sjunka.

 20. lombryssel skriver:

  Apoteken fungerar helt perfekt här i Belgien, konkurrens ger bra service och lägsta priser.
  Historiebeskrivningen av Hillary2 är typisk för SSU. Sossarna hade kört ekonomin i botten under 80-talets inflation- och devalveringscirkus och lämnat en ekonomi i kaos till borgarna. Sossarnas finansminister, Kjell-Olof Feldt avgick i protest till den ansvarslösa skötseln av ekonomin under Palme och Carlsson. Bildt och Wibble räddade situationen, ”run on the Swedish krona” genom åtgärder som USA’s riksbankschef Bernancke nu försöker använda. Carl Bildt körde inte svenska ekonomin i botten , det var Socialdemokraterna !! Detta är inget April-skämt som Hillary2’s inlägg måste upfattas !!!

 21. bestofmankind skriver:

  ”Rätt så. Statens uppgift är inte att tillverka sprit.”

  Det blir att ta hand om flera sjuka folk till följd av avregleringen av spriten.

  Nja…folk har väl karaktär att veta när att dricka lagom är bäst??

  Själv ser jag fram emot att Alliansen bygger upp något eget, och inte för det mesta enbart modifierar. Det är lättare att sälja något som man inte ens själv byggt upp.

  Annars… ur business synpunkt är det en bra affär.

  Sverige är väl business as usual. (Alliansen´s motto!) :-)

 22. soli01 skriver:

  Kachina – tro inte att jag tagit ställning direkt i apoteksfrågan – torde heller inte spela in vad jag anser – men det är när man går in och läser om Norge faktiskt mycket positiva röster där.
  För kännedom påggår just nu en ”debatt” om apoteksfrågan i kanal 24.

 23. soli01 skriver:

  Rättelse: Pågår ska det givetvis vara.

 24. hillary2 skriver:

  jannedumbom

  läs på

  lombryssel

  god apoteksvaruförsäljning handlar inte bara om prissättning utan ffa om säkerhet
  det är en bransch som kräver mycket kunskap men ”apoteksutredningen” vill inte att en apotekare är ansvarig för ruljansen utan att vem som helst föreslås äga ett par tre apotek – vilket kan ge upphov till intressekonflikter mellan ägare anställda apotekskunder och samhället
  större delen av apotekens inkomster kommer från gemensamma medel
  och
  vad vet du f.ö. om den belgiska säkerheten???

 25. Kachina skriver:

  # Norrmän köper smärtstillande i handeln och nikotinmedel på apotek
  # Norge upphäver apotekens
  monopol på receptfria läkemedel
  # Apotekskedjor tar över helt i Norge
  # Stora skillnader på de nordiska läkemedelsmarknaderna
  # Korsägande hinder
  för billiga läkemedel i Norge
  # Läkemedel på bensinstationer i Norge
  # Norska apotekskedjor polisanmälda för bedrägeri
  # Olika tolkningar av rapport om avregleringar
  # Bättre tillgänglighet efter norsk avreglering
  # Receptfritt i handeln fungerar i Norge

 26. lombryssel skriver:

  Säkerheten garanteras av väl utbildade, professionella apotekare. I fall av fel kommer det lättare fram i media betr. privata apotek än i Stasi-apotek. Vi har mkt god erfarenhet efter mer än 30 år här, både vad gäller service och säkerhet och tillgänglighet, kunden är kung i konkurrensutsatt affärsverksamhet och Belgiska staten håller kontroll på vad som är receptbelagt och ej receptbelagt. Kontrollören är oberoende av ägaren, så är inte fallet när staten både kontrollerar och äger !!
  I dagens IH Tribune läser man att Pernods aktier sjönk 4.3 % efter köpet av Vin & Sprit därför det ansågs att Pernod betalat överpris. Långsiktigt räknar dock Pernod med att det var en bra affär, då de saknade ett bra Vodkamärke, de skall sluta med ryska vodkan Stolichnaya. Absolut har absolut hamnat rätt, bravo Odell

 27. hillary2 skriver:

  lombryssel

  infantilt att tro att ”oberoende kontrollörer” är bättre än en god egenkontroll
  men så tänker människor som liksom du som vill känna sig som ”kungar”??

  och hur god eller dålig Vin & Sprit -affären var är kanske för tidigt att bedömma?

 28. Kachina skriver:

  ”kunden är kung i konkurrensutsatt affärsverksamhet ”

  Quattro-flabb.

  Det gäller bara inom sprit och brödsektorn, där man kan göra själv om det blir för dyrt.

  Annars ser vi på energiområdet, hyresfastigheter,……allt där kunden är låst och beroende (av olika orsaker) att de enskilda kunderna plundras. Det kommer att ske även inom läkemedel, där du inte har annat val än att betala eller dö.

  Nej, nej,….inte skall vi ge Apoteken till oligarkerna.

 29. svenike skriver:

  Carl Bildt, det var helt rätt och en god affär! Heder åt Mats Odell, som revanscherat sig. Det har vänt till det bättre för Alliansen.

 30. knightone skriver:

  hillary2,

  Är du ännu en historieförvridare inom socialistpartiet ? S kan inte ekonomi. De kan ideologi.


  S tar på sig ansvar för 90-talskrisen

  Socialdemokraterna gör avbön.

  I ett dokument som offentliggörs nästa vecka skriver finansdepartementet att 90-talets ekonomiska kris var den dåvarande s-regeringens fel – inte de borgerligas.

  Förre finansministern Kjell-Olof Feldt välkomnar rapporten.

  – Den är efterlängtad även om det hade varit bra om analysen kommit tio år tidigare, säger han till Aftonbladets nätupplaga.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17078.ab

 31. Kachina skriver:

  Krisen var sossarnas fel. Hanteringen av krisen var borgarnas fel, bl a 50 mille i ersättning till de som var ytterst ansvariga för krisen.

  USA gör inte som Sverige gjorde. De trycker upp pengar istället för att ta folkets pensionsbesparingar, som borgarna gjorde. Krisen i USA visar bara att kapitalisterna är lika bra på att skapa finanskriser, som socialisterna.

 32. soli01 skriver:

  Kachina – kanske Bildt själv kan kommentera ditt påstående, vore inte fel höra lite om uppföljningen av sossarnas misstag före.
  Tror inte att utrikesministern har tid att titta bakåt:-)

 33. soli01 skriver:

  hillary2 – du bör faktiskt läsa på lite och inte bara kasta ur dig påståenden som inte är sanna.(10:42) Statsskulden berodde ju på något helt annat (sossarna) och det vet även du. Där började fallet!:-)
  Läs Aftonbladet!

 34. hillary2 skriver:

  knightone

  jag hävdar fortfarande att Bildt förvärrade situationen katastrofalt vilket säkert rapporten också ger vid handen

  soli01

  jag läser gärna rapporten men inte kvällspressens tolkningar

 35. karrman skriver:

  Riksbankschef Stefan Ingves höll ett intressant tal nyligen om finansiell stabilitet:

  Ingves: Kan myndigheterna hantera kriser i det finansiella systemet?

  Han skriver bl.a:

  ”Som delansvarig för stabiliteten i det finansiella systemet frågar jag mig: hur ser det då ut i Sverige? Har vi det regelverk som krävs för att hantera eventuella framtida problem? Svaret på den frågan är nog tyvärr nej, åtminstone i dagsläget.

  Avsaknaden av ett särskilt avpassat regelverk för avveckling av probleminstitut med förmåga att ta tillvara samhällets intresse av finansiell stabilitet var något som särskilt underströks av Banklagskommittén. Det var den utredning som tillsattes 1995 i spåren efter bankkrisen för att se på behoven av en moderniserad lagstiftning för banker. I sitt slutbetänkande lade kommittén också fram ett förslag till en ny ordning för hantering av banker i kris, kallad offentlig administration. Detta förslag har nu varit under beredning, som det heter, i regeringskansliet sedan år 2000.

  Jag vet att Finansdepartementet för närvarande arbetar intensivt för att få fram ett förslag till offentlig administration av banker i kris. Även insättningsgarantins utformning och Finansinspektionens befogenheter är under utredning. Vi väntar med spänning på förslagen. Även om arbetet sker i parallella spår är det viktigt att slutresultatet hänger ihop. I annat fall kan det bli svårt att hantera en framtida kris i det finansiella systemet.”
  ————————-

  Politikerna har med andra ord inte lyckas skapa ett regelverk som förhindrar att finanskriser upprepas. Pinsamt att detta inte uppmärksammas mer!
  Visst kan det vara svårt att att eliminera risken för finanskriser, men man borde vidta åtgärder för att minimera risken.

 36. bertil87 skriver:

  Kachina och jag har diskuterat frågan om bankkrisen på 90-talet tidigare. Kachinas resonemang har ett enda syfte. Att misstänkliggöra den borgerliga regeringen i en situation, skapad av socialdemokraterna och LO, som var näst intill omöjlig att klara sig ur helskinnad. Riksbankchef och närmast ansvarig för krisens lösning var socialdemokraten Bengt Dennis.
  Den som är intresserad av den verkliga utvecklingen denna tid bör läsa Kjell-Olof Feldt bok med det numera relativt vanliga namnet ”Alla dessa dagar”.
  Kachina och Hillary2 är tyvärr inga seriösa debattörer

 37. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst Bertil,

  Apropå intellektuella motsättningar mellan Dig och KaChina – så måhända skulle det här kunna vara åt hållet lite av tankeväckande, kanske…

  http://josefboberg.wordpress.com/2008/02/29/potential-for-kreativitet

  GooodNatt… :-) /önskar folkfrids-vännen Josef under björken

 38. Kachina skriver:

  bertil87

  ”Kachina och Hillary2 är tyvärr inga seriösa debattörer”

  Läs den här artikeln;

  http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3FArticleID%3D2008%255c04%255c01%255c277287%26o%3Dexpressen%26SectionId%3DDinapengar

  När du gjort det, skall du komma ihåg att jag här, eller i Aftonbladet, diskuterade med en riskkapitalist detta med derivathandel.

  Sossarna satt vid makten då den svenska finanskrisen kom och republikanerna sitter vid makten när deras finanskris kom. Bägge sidor har gjort samma fadäs, att köpa nyliberalismen (Thatcherismen) med hull och hår.

  Hungriga vargar jagar bäst, är samma idioti som att om feta svin blir ännu fetare får alla mer hull på kroppen. Liberal kapitalism fungerar inte. Det enda som fungerat väl är social blandekonomi. Detta faktum går inte att dölja bakom det faktum att Palme var på väg att göra Sverige till en sovjetstat. Socialt byggde han ett fängelse, men det ekonomiska system som låg bakom skapade världens högsta välfärd.

%d bloggare gillar detta: