Inför veckan

Söndagkväll med försök till överblick över veckan som kommer. Det ser lite jäktigt ut framöver…

I morgon bär det av till Helsingfors för samtal med Finlands och Norges utrikesministrar Ilkka Kanerva och Jonas Gahr Störe om utvecklingen i de nordligare delarna av det nordiska området.

Vi kommer bl a att besöka den finska sjöbevakningscentralen vid Helsingfors. Och jag hinner ockå med ett besök hos president Tarja Halonen.

Tisdagen tillbaka i Stockholm blir i mångt och mycket riksdagens dag med fem olika interpellationsdebatten omedelbart på varandra.

Onsdagens stora begivenhet blir när Turkiets premiärminister Erdogan kommer hit för samtal med Fredrik Reinfeldt.

Ett viktigt land vid en viktig tidpunkt. Men det är viktigt att visa Sveriges stöd för den fortsatta reformpolitiken i Turkiet.

På torsdag morgon bär det så av först till Bukarest för att delta i lunch och eftermiddagsdiskussionen om Afghanistan i anslutning till Nato:s toppmöte där.

Själva Nato-mötet är på onsdag kväll och på torsdag förmiddag, men därefter vidgas kretsen för diskussionen om just Afghanistan. Till deltagarna då hör också FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och Afghanistans president Karzai.

Och den svenska delegationen leds självfallet av statsminister Fredrik Reinfeldt.

Omedelbart från den eftermiddagsdiskussionen bär det för min del vidare till London för ett högtidsanförande vid bankett på kvällen i anrika Guildhall med anledning av att International Institute for Strategic Studies fyller 50 år.

Och på fredag bär det vidare från London – men till den saken får jag återkomma senare.

90 Responses to Inför veckan

 1. Leo Occam skriver:

  Statsminister Fredrik Reinfeldt … låter betydligt bättre !

  /Leo

  F.ö anser jag att det är dags att du för upp överbefolkningsproblemet högst upp på agendan. U-ländernas ohämmade nativitet är det största problemet !

 2. Kachina skriver:

  Carl Bildt, ett meddelande från din mamma säger; ”Håll dig borta från erotiska dansöser.”

 3. Kachina skriver:

  Alltså, med tanke på besöket i Finland.

 4. Kachina skriver:

  Leo

  Vad gör man åt problemet, skickar en uppblåsbar Barbara till alla män i tredje världen?

  Har du något bättre förslag?

 5. fairymary skriver:

  Leo och Kachina!

  Nu kan jag inte låta bli fast jag bestämt mig att det är färdigbloggat för idag:

  Be påven välsigna bruket av preventivmedel så blir det färre barn i de katolska länderna.

 6. Kachina skriver:

  fairymary

  Det var ett bra, men tyvärr hopplöst förslag. Religionen i alla former, särskilt kristendomen, har väldiga problem idag. Katolikerna vägrar i sten att göra upp med sina vantolkningar, trots att dogmerna sedan länge är inaktuella.

  Här hemma slår jag upp dagens tidning och ser att ytterligare en präst i församlingen ”gått i väggen” och en personalansvarig försöker lista ut om det beror på personliga egenskaper eller spänningar i organisationen. Svaret ligger öppet för honom. Det är bara att räkna antalet utbrända präster i församlingen de senaste tio åren och inse att en religion kan inte drivas som ett aktiebolag med dess krav på effektivitetsökningar varje år.

 7. fairymary skriver:

  Jag inser att påven inte är den allra mest lättflörtade personen vad gäller sexualitetens uttryck. Men Kachina, Du var tidigt ute med idén om etanol har Du berättat….Du måste väl känna nu att idéer som det verkar som om ingen är intresserad plötsligt blir inne….rent av som ketchupeffekt…..

  Påven har likaväl som Carl Bildt ett omedvetet och om vi är många som uttrycker samma sak lite då och då………

  Jag tror kanske inte att jag får uppleva denna nya bulla från påvestolen, men i bästa fall mina barn……

 8. Kachina skriver:

  ”Påven har likaväl som Carl Bildt ett omedvetet och om vi är många som uttrycker samma sak lite då och då………”

  Religionen, både islam och kristendom, står inför en omfattande transformation och det går inte att undvika att Påven en dag ställs inför verkligheten. Vi får hoppas att det går fort. Den katolska kyrkan förlorar inflytande för var dag, precis som den protestantiska gjort. Det gäller att anpassa sig eller dö, fatta att det inte är upp till djurmänniskan att döma andras sexualitet, moral och åsikter.

  Domen och karma är samma sak och det är vår egen själ som är domaren utan nåd. Det vi sår får vi skörda i nästa liv och skörden heter varken dollar eller euro, utan sinne i obalans eller jämvikt.

 9. fairymary skriver:

  Apropå påvar så trodde jag inte mina öron för några år sedan när jag i radion hörde att påven (den förre, Johannes Paulus hette han väl) bad alla om ursäkt som blivit sexuellt utnyttjade som barn av företrädare för katolska kyrkan.

  Jag hörde rätt, det upprepades senare i andra sammanhang….

  Så om detta mirakel var möjligt ……..

 10. Kachina skriver:

  Fairymary

  Både kristendomen och islam måste förstå Paulus och det Mohammed kopierat från honom.

  Han använder orden MAN och KVINNA för att tydliggöra motsatsparen ANDE och MATERIA, inte för att de skall tolkas bokstavligt. I något av evangelierna försöker man ställa Jesus med frågan om de sju bröderna som allteftersom de dör tar över samma hustru, ”Vem skall hon tillhöra i himmelriket?”

  Svaret från Jesus är så enkelt som att: ” I himmelriket finns inte man och kvinna”

  I Universum är anden, medvetandet, viljan till kärlek och intelligens en maskulin egenskap oavsett om den uttrycker sig i kött eller som en grön varelse med åtta armar på Mars. Ljuset (medvetandet) är maskulint, både på man och kvinna.

  I Universum är den tröga, mörka osynliga materian, viljan till intellient ondska, feminin oavsett om den uttrycker sig genom en man, kvinna eller en grön varelse med åtta armar på Mars.

  I Universum är LJUSET (energin, medvetandet) den säd som befruktar den mörka materian och gör den synlig.

  Du, jag och alla andra har varit både man och kvinna i tidigare liv. Det har i sig ingen betydelse i och med att kroppen är en förbrukningsartikel. Det är medvetandets utveckling som har betydelse.

  Därför kommer Carl att bli socialist i det här livet om hans medvetande skall lyckas utföra transformationen före döden. Mycket är vunnet med det, transformation före man lämnar verktyget, den fysiska kroppen.

 11. fairymary skriver:

  Kachina!

  Carl tycks mig vara inne i en transformationsprocess…..så vitt man kan bedöma när man aldrig träffat honom utan bara sett honom via media och nu via bloggen….

 12. Kachina skriver:

  :-) Den började i Bosnien, fick ett kort återfall med ryska oligarker, men engagemanget i Tchad tyder på att han är på rätt väg.

  (Varje dag sänder jag en tacksamhetens tanke till grabbarna/tjejerna i Tchad. Det känns bra, att de är där.)

 13. smalanningen skriver:

  Jag tror att Carl – som många andra unga politiker från hans generation – en gång hade förutsättningen att förändra världen till en bättre plats. Sen någonstans i doktrineringen från det egna ungdomsförbundet och ett allt mer påverkande karriärstänkande så förstörs många politiker. Man vill bara nå högre och högre, få mer och mer makt och glömmer de grundläggande värderingarna. Och det trista är att jag tror inte man någonsin kan komma högt upp någonstans inom politiken utan att spela det spelet.

  Detta gäller samtliga partier i riksdagen. Ledarna rapar bara det de lärt sig säga tack vare indoktrineringen, har sina korrekta standardsvar på allt och behöver – ärligt talat – inte tänka längre.

  Carl Bildt är ett lysande undantag från den regeln. Han behöver inte bevisa något för någon längre, hans ord väger tungt av sig själva och han känns nu i princip alltid färgad av sina egna erfarenheter.

 14. smalanningen skriver:

  Men för det behöver vi inte ta med ordet socialism i processen ;-)

 15. fairymary skriver:

  Vad betyder ordet socialism för Dig smalanningen?

 16. Kachina skriver:

  Smålänningen är tydligen ställd schack matt igen, sedan han konfronterats med att tydliggöra innebörden i ett ord som han bara kan som skällsord, socialism.

  För mig innebär det att en grupp människor värnar och vårdar varandra.

  Det kan innebära allt mellan att inte plundra sina medmänniskor, varken ekonomiskt eller socialt, och att skicka trupp för att skydda människor, som vi nu gör i Tchad.

 17. lombryssel skriver:

  Leo, ang överbefolkningen: kvinnan måste givas stöd och makt att själv bestämma hur många barn hon vill sätta till världen. Religionerna kommer nog aldrig att ändra sin attityd härvidlag. Filosofen och matematikern Aristoteles sade att ”kvinnan var som ett fält som skulle besås”. Kvinnorna stöds i Rwanda av Presidenten Kagame genom en ny lag som ekonomiskt stöder begränsning till 3 barn. Normalt har de 8-10 barn per kvinna i Rwanda vilket leder till katastrofal överbefolkning och strider om land.

 18. fairymary skriver:

  Ja det är svårt att veta varför smalanningen inte svarar….

  En av mina förebilder i livet svarade en gång apropå ett kontroversiellt ord: vem som helst får använda vilket ord som helst så länge han/hon kan förklara vad han/hon menar med det.

  Jag älskar ord…och märker att med tiden så får jag lov att ompröva innebörden i ord som jag självklart använt och framför allt att alla inte lägger samma sak som jag i vissa begrepp. Därav min fråga.

  Roligt att Du svarade Kachina. Jag tycker verkligen om Ditt svar. För mig bygger ordet på social som har att göra med relationen till mina medmänniskor. Och -ism≈lära om hur man bör bete sig mot sina medmänniskor. Och för mig har det då kommit att betyda en idé om att behandla sina medmänniskor som man själv vill bli behandlad. En viktig fråga är hur stor ”min” grupp är, den som jag vill visa solidaritet och omtanke.

  Alltmer blir det tydligt för mig att jag måste tänka globalt.

 19. Kachina skriver:

  ”Alltmer blir det tydligt för mig att jag måste tänka globalt.”

  Ja, det finns bara en mänsklig ras och en mänsklig nation på det gruskorn av Universum som Jorden är. Vi måste dessutom ställa oss i relation till Universum, där det kryllar av medvetet liv och inse att vi inte är ”kronan på verket”. Det finns åtskilligt högre och fler medvetandeformer än vår.

 20. fairymary skriver:

  Kachina!

  Spännande tankar: Nu tar jag lite ledigt från bloggandet för att gå långpromenad och sedan vara lite social! På åtehörande

 21. soli01 skriver:

  En socialist kan innefatta mycket om man läser på och det finns verkligen många ”tentaklar” när det gäller detta ord. Jag tänker inte ge mig in på att förklara ordets innebörd, men visst finns det en god tanke i botten. Lenin hade något på gång , men så kom Stalin och svärtade ned allt.
  Många förknippar ordet socialist med planekonomi och visst finns det de som förespråkar detta och just denna åsikt är givetvis inte framkomlig i dag.
  Jag tillhör de som stödjer det system vi nu har här i Sverige, även om vissa inte gillar detta. Pengar är bra – och gynnar i slutändan ALLA!

 22. Kachina skriver:

  ”Spännande tankar:”, som tänkts förut, detta att sätta sig själv i relation till det större.

  Var det inte Paulus som sade att man skulle betrakta världen och horisonten hängande upp och ned? Nu är det inte längre nödvändigt, i och med månfärderna. Vi kan genom foto och och film betrakta vår tillvaro från en punkt utanför oss själva.

  Det är från den observationspunkten vi kan komma till insikt om vad som är maskulint och vad som är feminint, inte längre förknippa det med man och kvinna.Det var någon antik tänkare som sade att allt är tvärtom i himmelriket jämfört med livet i den tröga materian.

  Det synes stämma. Universums maskulina egenskaper, Vilja till Kärlek och Intelligens, verkar ha lättare att komma till uttryck genom kvinnor, åtminstone om man jämför brottsstatistiken.

 23. Kachina skriver:

  ”Pengar är bra – och gynnar i slutändan ALLA!”

  Vilken nytta har den fattige av de miljarder som bolagsstyrelser samlat i sina privata lador?

 24. soli01 skriver:

  Om det finns pengar gynnar det ALLTID någon annan också – det behöver inte ordas om!
  Pengar ligger inte overksamma utan oftast investeras dessa och nya fabriker etz startas. Vi har den cirkelgång som vissa inte fattar.
  Vem f..ligger på pengar – menas att de hamnar i madrassen?!

 25. jannedumbom skriver:

  För mig ger ordet socialism associationer till en fadd smak i munnen beroende på:

  1.
  Palmes omvandling av det svenska samhället efter nästan en stalinistisk förebild – med ekonomiska medel (ej vapen) fördrevs människor från Norrland och andra glesbygder, en uppluckring av normer tog sin början som visade sig förödande inom div. områden, såsom skola, nybyggda betongghetton i storstädern, raseringen av ”den gamla familjen” (dvs fördrivning av den äldre generationen och inget ansvar föräldrar/barn/föräldrar) – allt detta blandat med Palmes rosenröda, revolutionära drömmar som innebar att diktatorer och korrupta politiker typ Castro, Arafat m. fl. ständigt sågs leende vid Palmes sida.

  Så har tyvärr min bild formats, i teorin är tanken vacker men i praktiken dyker Palmes leende, farliga nuna upp!

 26. Kachina skriver:

  ”Vi har den cirkelgång som vissa inte fattar.”

  Undrar just vem som fattar bäst vad som händer när ekorrhjulet kommer i obalans, jag och Schumpeter eller du?

  Janne d’Umbom.

  Jag kan hålla med i den beskrivningen av Palme. Frågan är, hade inte Norrland utarmats även om borgarna haft makten? Med den gamla tidens folkpartister hade knappast sönderfallet av familjen kunnat genomföras i den takten, men Norrland är borgarnas strykpojke. Deras medvetande når inte längre norruty än Uppsala.

 27. jannedumbom skriver:

  kachina

  Men snälla du, den stora ”utarmningen” av Norrland kulminerade väl under 60- och 70- talen, då hade ju inte borgerligheten direkt någon makt eller hur?!
  Palme** for fram som en glödgad svetsloppa redan som ecklesiastikminister (bl.a. innefattande kyrka/ skola/utbildning), registrerade folk (IB- affären) och gasade på finansministrar inkl. Gunnar Sträng, så att ekonomimaktmedlet blev för ”Palmestalinismen” starkare än både kulor och gevär – folk i glesbygden gav ingen nåd.
  Vilka borgerliga ”dåtidspolitiker” kunde göra något? Ohlin? Hjalmarsson? Nej, dom stod maktlösa, Palme hade ju även Hilding Hagberg och Hermansson i sitt stall om flanken behövde stärkas upp.

  ** Olof Palme – den person som gjort Sverige mest illa av samtliga medborgare
  genom tiderna.

 28. soli01 skriver:

  ”Undrar just vem som fattar bäst vad som händer när ekorrhjulet kommer i obalans, jag och Schumpeter eller du?”
  Svar: givetvis har jag rätt oberoende vem du framhåller. :-)
  Frugan sa alldeles nyss ”Ingen människa är fullkomlig” och jag måste hålla med henne om detta uttalande. Gäller nog i de flesta fall.:-)

 29. Kachina skriver:

  Nja, det jag menade var. Vad hade de gjort om de kunnat göra något? Vi ser vad de gjort när de haft makten och vi vet vad de har för långsiktiga avsikter, klart uttalade, att sälja ut naturtillgångarna till privata intressen.

  Detta innebär, med fortsatt borgerligt styre, att enda möjligheten för norrland är att frigöra sig från Sverige. Med 1.1 milj. invånare och den BNP/BNI det genererar,klarar vi oss gott och väl utan er.

 30. Kachina skriver:

  soli01

  Du måste läsa Schumpeter innan du rabblar nyliberala mantran. Det är vissa stycken nyliberalerna missat.

 31. soli01 skriver:

  Naturtillgångarna ska väl inte säljas ut till några privata. Var får du allt ifrån?

 32. lombryssel skriver:

  Märkligt att diskutera innebörden av socialism på denna blogg !!!
  Socialism är ju i teorin rätt, men i praktiken obrukbart, som bevisades förra seklet, efter debacles i Sovjet och Cambodja och fortsatt bedrövliga förhållanden för det ”styrda” folket i Nord-Korea och Cuba. Kina är ju på god väg ekonomiskt i alla fall, de var ju kommunistiska från 1948 till 1978, då Deng-Xia-Ping styrde in landet på ny ekonomi: ”spelar ingen roll om katten är röd eller blå, bara den fångar musen”. Bengt Westerberg lär någon gång ha sagt: att socialism =kommunism, det tar bara lite längre tid. Tyvärr, tyvärr, mânniskan är som hon är, socialismen kan inte tävla med kapitalismen när det gäller att skapa gott för alla, alla har chansen, men det hade de inte med kommunismen, läs gärna: Le livre noir du communism” skriven av franska historiker och ex-kommunister.

 33. Kachina skriver:

  ”Tyvärr, tyvärr, mânniskan är som hon är, socialismen kan inte tävla med kapitalismen när det gäller att skapa gott för alla, alla har chansen, men det hade de inte med kommunismen, läs gärna”

  Vilket mörkblått flum,….alla har chansen. Till vadå, att välja riktiga curling- föräldrar?

 34. lombryssel skriver:

  Alla som vill kan studera etc i Sverige, det gäller att jobba också, se på Kjell-Olov Feldt, han skulle tvingas ta på ” Storvästen” och börja på bruket, men nej han ville studera, så alla kan om de vill. Mörkblått flum, försök tänka i stället för alla schabloner!!

 35. Kachina skriver:

  ”Kjell-Olov Feldt, han skulle tvingas ta på ” Storvästen” och börja på bruket, men nej han ville studera, så alla kan om de vill.”

  Ja, det var under socialdemokraternas tid. Därföre hade borgarna ”dödat” många genier genom pålagor som var oöverstigliga hinder.

  Det kommer tillbaka.Vi ser redan nu hur Alliansen aktivt sorterar ut människor, sjuka, arbetslösa och skolungdom redan efter nian, när i många fall studiebegåvningen kommer först i tjugoårs-åldern. Schabloner, vad är det mot att bli spysjuk när jag ser vad ni representerar,plattskallar med trånga sinnen som förr benämndes neandertalare.

 36. soli01 skriver:

  Kachina – nu börjar han bli trängd ”plattskallar” ”trånga sinnen” så är det, argumenten blir till ett långt tuggande! Att någon sorterar ut människor som vissa här säger är ju rena ”långbänken”. Vissa skulle ha en hink kallt källvatten på sig för att vakna upp ur ”grottan”.:-)

 37. jannedumbom skriver:

  Kachina

  Nu märks det på ditt humör att endera:

  1. Du har ”svarta” hantverkare hemma

  2. Du har satt på din ”kokmaskin” och väntar otåligt

  :-9

 38. Kachina skriver:

  lombryssel, soli01

  Ert mantra: ”I kapitalismen får ALLA det bättre”, har inte stämt i NÅGOT fall där det genomförts. Det enda som hänt är att klyftorna ökat, de rika har blivit rikare och de fattiga har blivit fattigare.

  Om man jämför kapitalismen och kommunismen, är bägge misslyckade. Det som lyckats bäst är faktiskt socialdemokratin som lyckats bäst, även om det i vårt fall innebar ett visst ”stalinvälde”. Men, ekonomiskt sett har folk haft det bäst under socialdemokratin.

 39. lombryssel skriver:

  Kanske det är fel att man skall nu börja kräva att de som skall studera Naturvetenskap på gymnasiet skall kunna skriva och läsa, alla har inte samma begåvningar, alla kan inte bli höjdhopps-eller löparstjärna, där sker en sortering eller hur? Studiebegåvninge l*ar komma fram långt tidigare än 20-årsåldern!!

 40. Kachina skriver:

  ”Nu märks det på ditt humör att endera”

  Jag pratar i telefon samtidigt som jag skriver.

  ”tudiebegåvninge l*ar komma fram långt tidigare än 20-årsåldern!!”

  Se där, gammalt borgar-plack i hjärnan. Mängder av snillen har vaknat mellan 20 – 30 år när de under socialdemokratin hade möjlighet. Med borgare vid makten är tröskeln för hög, de förblir där de är.

 41. soli01 skriver:

  …”bäst under socaldemokratin”. Ja, jag säger då det – vad har han då jämfört mot!? Jag klankar inte bara på sossarna, men det hade ju stelat till – för långt maktinnehav – och det behövs ingen proffesur till för att förstå detta!
  Prata inte om hjärnan – den är ny nu – frisk – och ser klart :-)

 42. mrmhalland skriver:

  Kachina :

  Tror du själv på vad du säger ?
  Brittsligheten har gått upp enormt under senare år, till väldigt stor del är det ungdomar 15-17 (även tjejer ökar markant).
  Hade de haft klart för sig att man måste lägg ner tid och arbete på skolan istället för att terroerisera samhället på kvällarna hade inte de nya kraven varit något som helst problem, de är nämligen inte höga, man begär bara att en 16-åring ska ha visat aldrig så lite intresse för sin utbildning och framtid.

 43. Kachina skriver:

  soli01

  ”, men det hade ju stelat till – för långt maktinnehav – och det behövs ingen proffesur till för att förstå detta!”

  Det håller jag med om, men ersättaren är gammal skåpmat från 50-talet, vilket du ser tydligt om du läser mrmhallands. Det är ungefär samma ord som användes då. Under min uppväxt kunde jag se flera begåvningar som dukade under för att de tvingades bära föräldrarnas ryggsäck. Son eller dotter till en alkoholist, förväntas bli alkoholist/hora, vilket de tro,lligtvis blir på grund av att borgar-samhället dömt dem redan vid födseln.

  De möts av iskyla om de försöker bli ansvarsfulla medborgare. Först när de blir det de förväntas bli, nickar samhället samtyckande. ”Det var ju det jag sade!”

  Fy f-n vad det samhället äcklar mig. Stöt inte bort de som är på glid. Ta istället reda på varför de inte känner sig accepterade i samhället.

 44. mrmhalland skriver:

  Kachina :

  >men ersättaren är gammal skåpmat från 50-talet, vilket du ser tydligt om du läser mrmhallands.

  Ja, det var då Sverige tog täten i skolvärlden, vilket effektivt raserades av Palme.
  När du resonerar handlar det alltid om de riktigt små grupperna, det gjorde sossarna med och byggde ett samhälle för dem.
  Som även du måste ha lagt märke till utnyttjades deras ”förmåner” av stora dela av samhället, vilket vi inte hade råd med.
  Jag värnar också om de svaga, men inte ungar som fullständig skiter i allt och kräver ny chans i oändligheten.

  Jag kan tycka synd om de ungdomar som redan har förstört sitt liv p.g.a att föräldrarna inte behöve uppfostra dem, utan litade blint på samhällets löften om att det aldrig är för sent.
  De kommer i kläm när detta införs.

 45. soli01 skriver:

  Kachina -du tycks tro att de som tror på en uppryckning av samhället vill stöta bort de som har det svårt. Det är ju nu de får chansen och det tycker jag är alldeles otroligt värdefullt. Vi ser inte med samma glasögon och misstron är stor från vänsterkanten. Mycket är väl inte hundra i dag och kan säkert bli bättre, men inte äcklar det mig att vi kan vårda den gemensamma kakan och till allas bästa.

 46. Kachina skriver:

  Enhetsskolan, med vilken Sverige tog täten i världen, kom före Palme och med honom kom uppfattningen att staten skulle fostra barnen, något som visat sig vara galet.

  Men, Sverige är inte annars än andra länder. Om du ser på resultatet av republikanernas åtta år vid makten och Latinamerika, där den politik ni förespråkar tillämpats i över hundra år, är situationen långt värre.

  Tonåren är en svår tid där hormonerna ”kokar ut genom öronen”. Mängder av värstingar kommer till slut att bli med familj och ta ansvar i samhället, om de har turen att slippa möta någon som du.

 47. Kachina skriver:

  soli01

  I stort handlar inte detta om mer än en partiell uppryckning inom skolan som Björklund skall ha kredit för, men det handlar till största delen om en utsortering av späda plantor alltför tidigt. Det går inte att avgöra kvalitén på den slutliga växten, när den är full av växtvärk.

 48. mrmhalland skriver:

  Jag har inte sett någon statisik över hur ungdomar klarat skolan under republikanerna.
  Vad det gäller Latinamerika är det enorma skillnader i såväl politik, styrelseskick och BNP.
  Det är ju en follkomligt irrelevant jämförelse.

 49. mrmhalland skriver:

  Kachina :

  >Mängder av värstingar kommer till slut att bli med familj och ta ansvar i samhället, om de har turen att slippa möta någon som du.

  Så, du tycker att det är helt ok att de skäler, misshandlar, våldtar fram tills de ”blir med familj” ?
  Då tror jag det är bättre att de träffar många sådana som jag….

 50. soli01 skriver:

  Kachina – detta med betygen -du syftar väl lite på detta – är något som varken du – vet inte åldern – men jag i alla fall – inte på något sätt haft besvär av att betygen då sattes från första klass. Vi har som bekant haft denna ordning tidigare och skulle givetvis aldrig ha tagits bort. Nu är motståndet kompakt från vänsterhåll och varför kan jag fråga mig… Enkel matematik säger att det ska börjas i tid och att stora överraskningar kan undvikas…

 51. Kachina skriver:

  I Latinamerika har marknadsekonomisk kapitalism gällt nästan utan avbrott i hundra år, så jag förstår inte riktigt vad som skiljer. Republikansk politik ÄR marknadsekonomisk kapitalism. I några få länder i Latinamerika har en viss socialism vaknat, men tyvärrr till alltför stor del kommunism.

  Under Bush tre första år ökade antalet fattiga med 3 miljoner. Sådant brukar synas i studieresultaten.

  Alla rika barn är inte studiebegåvningar, vilket din värld tycks förutsätta och alla 60-talets raggare, blev inte heller kriminella, vilket ”din värld” då förutsatte, utan det stora flertalet blev vanliga Svensson med villa, volvo och hund.

 52. Kachina skriver:

  Nej, jag syftar inte på betygen och tycker det är lämpligt som nu beslutats med betyg från sjätte klass. Jag fick betyg från ettan och inte jag varken led av det eller förstod vad det hade för funktion, förrän jag började högstadiet.

 53. mrmhalland skriver:

  >Alla rika barn är inte studiebegåvningar, vilket din värld tycks förutsätta

  Nej, det förutsätter jag inte och inte mindre bemedlade familjers barn heller.
  Visst är det så att de som har svårt för sig får lägga ner mer arbete än de som har lätt för sig, för att komma upp i ett godkänt betyg.
  Jag hopas och tror att dessa barn/ungdomar dessutom får extra stöd med läxläsning etc. i skolan.
  Sedan finns det ju de som inte KAN tillgodogöra sig i stort sätt något p.g.a div. sjukdomar.
  Dessa elever måste självklart få någon form av specialstöd där man kanske resonerar istället för läser/skriver/räknar på papper.
  Det är DE eleverna vi ska satsa medel på, inte de som föredrog att dra på stan istället för att plugga.
  De har hittils kosta miljarder…helt i onödan.

 54. soli01 skriver:

  Kachina – om inte du visste så mycket var det ändock en bra upplysning för ens föräldrar. Jag vet att i mitt fall var jag under ständig uppsikt och hade ”superbevakning” av min far som var lärare :-) Jag kan faktiskt haft nytta av nämnda – tro är inte att veta:-)

 55. mrmhalland skriver:

  soli01 :
  Alla har nytta av engagerade föräldrar, i alla fall när de är engagerade i att pusha sina barn till intresse för skolarbetet.
  Det VET jag !

 56. fairymary skriver:

  mrmhalland!

  Alla har nytta av engagerade föräldrar…..dock kan det bli lite tokigt om man får uppmärksamhet för sin ”duktighet” enbart. Det vet jag från mitt liv.

 57. Kachina skriver:

  Förklara för mig?

  Av vilken anledning är en förälder inte engagerad?

 58. fairymary skriver:

  Kachina!

  Till vem ställer Du frågan?

 59. jannedumbom skriver:

  Kachina har sitt eget jämförelseindex.
  Det bör väl alla ha konstaterat vid det här laget. Han blandar vilt, lägger till och drar ifrån så att det alltid skall tjäna hans endera kritvita eller helsvarta världsbild.
  Enligt denne lille man från Byske är t. ex. hela Sydamerika lika med 1. Enligt samma mönster är hela USA inkl. samtliga republikaner lika med 2. Och all socialism är lika med 3 etc, etc, etc ………..
  Om man använde den lille trollgubbens metod skulle därmed all fotboll vara lika med
  Manchester United och världens samtliga utrikesministrar vara lika med Carl Bildt.
  Nu vet vi ju att så inte är fallet, dvs vi vet bättre – inte ens vår lille allvetare och besserwisser torde förneka att det existerar skillnader mellan Byskes störste fotbollstalang och en fullfjädrad Zlatan.
  Nu får du allt skärpa dig litet däruppe i skogsbrynet …………… ;-))
  /Din mentor och vän
  Jan d´Umbom

 60. bestofmankind skriver:

  Kachina, fairymary, mrmhalland, soli01:

  Jag tänkte bara hälsa till Er och önska Er en god kväll!

  Och angående Kachinas påstående om att han, jag och fairymary vibrerar i samma frekvens har jag min förklaring av det hela:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Platonsk_k%C3%A4rlek

  OBS! Dagens definition av platonsk är mest lämpligt:

  ”Idag används dock uttrycket platonisk kärlek endast för att beskriva en icke erotisk form av kärlek. Det sammankopplas alltså numer med djup vänskap mellan människor oavsett kön….”

  Djupt? som sagt var ligger vi i en annan frekvens :-)

  P.S.
  Kan tyvärr inte delta i någon diskussion just nu.

 61. Kachina skriver:

  Min nästan första innsikt i det här livet, var att det finns grader även i det här helvetet.

  Det finns grader av socialism, där den urartade delen kallas kommunism.

  Det finns grader av liberalism, där det som urartar heter marknadsliberal kapitalism, själva essensen i republikansk politik. Lägger vi sedan till Gud och dubbelmoralen, får vi ett Stalinvälde i dess värsta form.

  Jag brukar säga att det som kom ut ur revolutionens FRIHET – JÄMLIKHET – BRODERSKAP var.

  Jämlikhet, på bekostnad av friheten i öst.

  Frihet, på bekostnad av jämlikheten i väst.

  Broderskap, till viss del på bekostnad av frihet och jämlikhet i Skandinavien och ett stråk ner genom Europa.

  Ingen lyckades uppnå mer än ett av tre, men socialismen nådde ändå förstaplatsen.

 62. lombryssel skriver:

  Tillbaka igen !
  Alliansen ställer allt till rätta. Odell har just sålt Vin & Sprit till ett ooootroligt bra pris till Pernod i Frankrike. Sveriges regering skall inte behöva driva företag ö.h.t. men absolut inte producera Absolut och samtidigt låtsas som att man vill förhindra alkoholskador. Odell har lyckats!! Jämför med Rosenbergs taffliga försljning av Telia till småsparare som sossarna lurade skjortan av.

 63. Kachina skriver:

  Ja, Odell har lyckats jämfört med hans tidigare taffliga försök att leka affärsman. Det är väl knappast någon som sörjer Systembolaget. Det var som det säga en win-win affär, Odell får 55 miljarder i engångssumma plus sjukvårdskostnaderna för alkoholskadorna när spriten blir billigare. Pernod får 1,2 miljarder per år bara i synergi-vinster och med tanke på vinsterna i branschen är Systembolaget avskrivet inom trettio år. Då har Odell sedan längeförbrukat de 55 miljarderna.

  Nu ser jag dessutom att Odell tydligen har gått på en blåsning. Han får inte 55 miljarder i ett klipp, utan får tydligen 800 miljoner per år ur den förväntade vinsten på 1,2 miljarder.

  Odell är en klant av stora mått, men vad tusan, vem sörjer Systembolaget?

  Bara ni nu låser ut Odell från allt annat, annars hinner han göra ”Jönsson-affärer” och riva hela Sverige inom två år.

 64. Kachina skriver:

  ”Odell har just sålt Vin & Sprit till ett ooootroligt bra pris till Pernod i Frankrike. ”

  HA; HA; HA; HA,…….så otroooooligt dumt, att ge köparen pengarna han skall betala.

  Suck, jag trodde faktiskt inte att Sverige skulle finansiera, agera bank åt Pernod. Vilket värde har de 55 miljarderna när inflationen arbetat i trettio år?

  Herregud, kan du möjligtvis skicka den här ”jönsson-ligan” i en omloppsbana runt pluto?

 65. soli01 skriver:

  Kachina – nu är du ute lite fel. Genom avbetalningen på statsskulden blir räntan ca 2 miljarder lägre. Om bolaget varit kvar har det kommit in 800 miljoner -vinst alltså. Detta är alltså en bra affär och sluta och bråka när de någon gång kan lyckas i affärer.

 66. Kachina skriver:

  Odell; ”- Förra året fick vi 720 miljoner kronor i utdelning till staten. I år får vi 800 miljoner kronor. Om vi amorterar 55 miljarder på statsskulden och har ungefär 4 procents ränta minskar vi statens kostnader med över 2 miljarder.”

  När vi har amorterat av 55 miljarder av statsskulden minskar statens kostnader med 2 miljarder, men frågan är NÄR har vi amorterat av de 55 miljarderna? Inte vid köpet i varje fall, för det vi får i år är 800 miljoner och med den amorteringstakten är lånet betalt om 69 år och då är 2 miljarder en piss i Niagara- fallen.

  Det är ”fantastiskt” otroligt när borgarna styr Sverige. Jag minns 92 – 95, då borgarna gav de bottenkörda bankerna flera hundra miljarder, plus ett skadestånd på 50 miljoner till de direktörer som kört dem i botten, plus att de hjälpte de svenska bankerna att ligga i skyddat läge så att de kunde öka räntegapet, så att vi skulle kunna ge dem pengarna de skulle betala tillbaka till oss, som de sedan inte betalade tillbaka.

  Nu ger de Pernod pengarna de skall betala med, den framtida vinsten. Vad händer om vinsten uteblir? Varför lånar inte Pernod i bank, utan av säljaren?

  Detta ÄR ”Jönsson-ligan”. Har vi råd med dem? Hur dålig Mona än är, kan hon inte vara sämre. Det är helt omöjligt.

 67. kardus skriver:

  Kachina – var hittade du avbetalningstiden 30 år? Har läst mycket, bl a detta på DN: ”… Drygt 40 miljarder trodde de flesta. Till slut landade priset för statliga Vin & Sprit på 55 miljarder kronor, inklusive skulder och en sista utdelning till staten på 800 miljoner kronor.” http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=756615
  Hittade ingenting om en ”30-årsfaktura”, ens hos de värsta belackarna. Rätt fråga borde väl vara ”Vilket värde har de 55 miljarderna när de arbetat i 30 år?” Och det beror ju på vem som sätter dom i arbete…

 68. Kachina skriver:

  Alltså, detta ogillar jag i allra högsta grad. Efter att jag läst flera tidningar måste jag säga, tala ur skägget karl. Det kan inte vara fel på alla journalister. Det borde gå säga tydligt;

  —-NÄR OCH HUR DESSA 55 MILJARDER SKALL BETALAS.

 69. hillary2 skriver:

  när och i vilken valuta?

 70. Kachina skriver:

  ”Efter en pressträff på Rosenbad med Pernod Ricard-ledningen vid sin sida förklarar Odell hur affären kommer svenska skattebetalare till gagn:

  – Förra året fick vi 720 miljoner kronor i utdelning till staten. I år får vi 800 miljoner kronor. Om vi amorterar 55 miljarder på statsskulden och har ungefär 4 procents ränta minskar vi statens kostnader med över 2 miljarder.”

  PRESENTATÖRSTABBE, JOURNALISTTABBE ELLER LÄSARTABBE?

  Ursäkta CapsLock, men jag ids inte skriva om. Man kan tolka tidningarnas formuleringar på flera sätt, så jag skulle vilja få det framlagt klart och tydligt. NÄR och HUR skall dessa 55 miljarder betalas?

  Efter betan på 90-talet får man vara beredd på allt. Nå, hur och när skall det betalas. Någon kunnig?

 71. jannedumbom skriver:

  Kachina – här är fakta om affären. Nu kan du sluta sprida dina egna rykten!

  Källa: Regeringens egen hemsida!

  Fakta om affären i korthet:

  Likviden för 100 procent av aktierna i V&S erläggs i dollar och euro, varav 6 050 miljoner dollar och 1 450 miljoner euro
  I tillägg till likviden för aktierna övertar köparen nettoskuld och andra åtaganden samt betalar ränta på köpeskillingen från 1 januari 2008 till tillträdesdagen
  Den totala likviden, inklusive likviden för aktierna, nettoskulden, andra åtaganden samt ränta, motsvarar 55 miljarder kronor vid beaktande av relevant genomsnittlig växelkurs de senaste 30 dagarna
  Försäljningen av V&S 10-procentiga innehav i Beam följer av tidigare ingånget avtal mellan aktieägarna i Beam
  Staten avser att använda köpeskillingen till betalningar i utländska valutor
  Förvärvet är fullt finansierat med garantier från en grupp internationella banker
  Transaktionen beräknas att som tidigast vara slutförd under den första delen av sommaren 2008.

  http://www.regeringen.se/sb/d/10038/a/101843

 72. bestofmankind skriver:

  hillary2,

  i Zimbabwe dollar….:-)

 73. Kachina skriver:

  Alltså, ovanstående formulering i DN signalerar till mig ett avbetalningskontrakt.

  Jo, klargör även vilken valuta det handlar om.

 74. Kachina skriver:

  janne

  OK, tack. Klara besked förutom tidpunkt. Mindre tydligt har Odell eller media uttryckt sig, för de fomuleringar jag ser där tyder på ett avbetaliningskontrakt. Hur är det, kontant eller avbetalning inom vilken tid?

 75. soli01 skriver:

  Kachina – du är otrolig :-)

 76. jannedumbom skriver:

  Kachina

  Läs pressmeddelandet från Regeringen en gång till så förstår säkert även du.

  PS Skippa din favoritkälla, Aftonbladet, i fortsättningen, så finns det hopp även för dig! DS

  ;-))

 77. Kachina skriver:

  janne
  Regeringen är en tydlig källa, dessutom läste jag DN, DI och SvD, inte Aftonbladet.

  soli01

  Jo, jag är otrolig.

  Reaktionen, är egentligen det kollektiva medvetandet i arbete. Vi litar inte på våra politiker. Vi har lärt oss att fadäser vänds till framgångar i talarstolen. Vi vet att det räcker inte med att höra vad de säger, vi måste även lista ut vad som döljer sig bakom orden. Sänkt skatt betyder högre avgifter, på politikerspråket.

  Jag litar varken på Odell eller Hägglund. De har ingen egen ideologi, bara eget maktbegär och i de fall de uttrycker en egen politik, är det späda lammets eko från den extremkristna höger i sydstaterna.

  Jo, jag är misstänksam mot Odell, kanske för misstänksam, men som sagt vem sörjer Systembolaget? Ingen.

 78. soli01 skriver:

  Kachina – trevligt att du kommit till insikt. Du sörjer t o m inte aktuellt bolag. Om du inte visste så sa Odell nyligen på tv att DET VAR KONTAT BETALNING. Detta var mycket viktig info, tycker jag.

 79. Kachina skriver:

  Det var viktigt, men jag såg inte TV.

  Åter till skolan, mrmhalland och ungdomar som ger f-n i studier och samhälle, så skall samhället inte ge f-n i dem, för vi vill väl inte skapa en flock Valjakaljor?

  Det är som Josef säger, alla föds vi 100% intelligenta, om vi inte har en fysisk skada.

  Sedan är det bara en fråga om NÄR läsbegåvningen vaknar och i vilken mån omgivningen lyckats övertyga barnet att det saknar både begåvning och värde. Det handlar inte enbart om föräldrars och syskons inverkan, utan lika mycket om de subtila signaler som ständigt växlas mellan medvetandecentran, där man skall komma ihåg att barnet är den mest mottagliga därför att de inte hunnit bygga det egocentriska hölje som stänger ut.

  Om föräldrarna inte förmår att stimulera sina barn, (jag säger inte uppfostra) måste samhället göra det, för vårt eget bästa och barnets utveckling. Ett barn som inte uppmuntras (inte tvingas) och inte stimuleras (inte uppfostras) hamnar utanför samhället och kommer bara en liten liten bit in på det mänskliga medvetandets område, för i grunden är vi djur.

 80. Kachina skriver:

  Uppfostra genom det osynliga tvånget, kan lika gärna uttalas dressyr och piska.

 81. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst KaChina,

  Dressyr och piska = vuxenvärldens MaktMedel som känns igen som bl a ”hot och morot” – för att mer eller mindre ”piska” barnen till att ENBART värdera sig själva och andra intellektuellt. Är det Intelligent ?

  http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/20/intellektual-ism-0-medvetenenhet

  GooodNatt… :-) /önskar barnIntelligens-vännen Josef under björken

 82. mrmhalland skriver:

  Kachina och Josef,

  >Åter till skolan, mrmhalland och ungdomar som ger f-n i studier och samhälle, så skall samhället inte ge f-n i dem, för vi vill väl inte skapa en flock Valjakaljor?

  Nej, vi vill skapa ett samhälle med ansvarstagande människor, som i sin tur leder till förbättrade studieresultat och på sikt en forskning värd namnet.
  Ni får gärna kalla det dressyr, men självklart inte våld.
  För mig låter det väldigt flummigt att barn inte ska uppfostras av sina föräldrar.
  Det FINNS inga barn som av egen kraft väljer att studera framför att ha roligt om de inte får lära sig syftet med studierna.

 83. Kachina skriver:

  mrmhalland

  Ger världen upp om Mellanöstern, trots att viljan saknas på bäge sidor? Nej.

  Barn skall inte uppfostras. De skall stimuleras och uppmuntras att göra det som är rätt för dem själva och samhället. Det är inte svårt, men i de fall där föräldrar inte har förmågan och har gett upp, av olika orsaker, får inte samhället ge upp. Det resulterar bara i att du en dag möter din Valjakalja.

  Att föräldrar inte har förmågan och orken, kan ibland bero på att de har två eller tre jobb och inte har råd att leja städhjälp. Den sjuåring i Texas som sköt sin klasskamrat, hade en mamma som tilldelats två jobb av socialtjänsten och var, inklusive resor, borta från hemmet mellan 06- 23. Samhället gjorde inget för barnen. Undrar om föräldrarna med den döda dottern tyckte det var värt priset.

 84. mrmhalland skriver:

  >De skall stimuleras och uppmuntras att göra det som är rätt för dem själva och samhället.

  Tillsammans med att ge barnen en medmänsklig grundsyn och respekt för andra människor och deras egendom kallar jag detta sammantaget att uppfostra sitt barn.

 85. fairymary skriver:

  mrmhalland och kachina!

  om barn, föräldrar, skola. uppfostran, stimulans, uppmuntran

  Föräldrarna är de viktigaste för sina barn, som ”kärlekskällor”, förebilder, uppfostrare. Jag vet inte till hur många kollegor jag sagt: här på jobbet är Du viktig, hemma är Du fullständigt unik. Apropå konflikter ibland om att ”vabba” (det är första gången jag brukar detta moderna ord).

  Alla föräldrar har inte tillräckliga resurser och då har samhället, dvs. vi andra en skyldighet att hjälpa till. Dopets djupa sociala innebörd är för mig att visa upp ett nytt barn som vi nu alla har ansvar för. Ser jag min grannes barn snatta så är det min förb…….de skyldighet att reagera.

  Jag tror att det centrala i samspelet mellan vuxna-barn är att barn gör det de märker att de får uppskattning för. Får de inte uppskattning söker de åtminstone uppmärksamhet och det kan man få på många sätt, även destruktiva sådana.

  Det är optimalt om barnet får känna sig älskat även när det inte är ”duktigt”. Föräldrar måste sätta gränser och/men måste på något sätt få barnet att förstå att det är älskat fast det gjort bus.

  Om vi ger barnen översvallande beröm när det är duktigt i skolan och försummar att visa att det är älskat även när det gjort busstreck är risken att vi får ett samhälle med människor som lever bara för att prestera. Då tappar man lätt kontakten med sitt ”sanna jag”.

  Nu känner jag mig lite som ”predikare”…….Tar gärna kommentarer

 86. smalanningen skriver:

  Smålänningen är inte svarslös, och inte arbetslös heller. Det sistnämnda orsaken till
  min frånvaro här på bloggen någon dag :)

  Vad betyder ordet socialism för mig?

  Bra fråga faktiskt. Tycker det är ett ganska flummigt ord som kan betyda lite var som helst beroende på vem som säger det och i vilket sammanhang. Lägg till ordet ”National” framför och vi har ett hemskt exempel på innebörd…

  En sak är säker dock: Livserfarenhet, en vilja att förändra världen och en omtanke om människor innebär inte automatiskt att man är ”socialist”.

 87. mrmhalland skriver:

  fairymary :

  Snyggt sammanfattat.
  Jag vill trots allt tillägga att vi har en skyldiget som föräldrar att ge våra barn en moralisk värdegrund, oavsett om man kallar det dressyr eller uppfostran.

 88. fairymary skriver:

  mrmhalland!

  Barn gör som föräldrar gör, inte som föäldrar säger

 89. bestofmankind skriver:

  Håller med dig fairymary!

 90. mrmhalland skriver:

  Det ligger mycket i det.
  Jag tycker inte att det strider mot vad jag säger.
  Men…att göra detsamma som förälder som det du säger förstärker det hela.

  Jag tror de flesta av oss är överens, men kanske uttrycker det på olika sätt.

%d bloggare gillar detta: