Till Zagreb före Ljubljana

I morgon torsdag är det så slut med påsksemestern för min del.

Före mötet med EU:s utrikesministrar utanför Ljubljana på fredag – med början vid lunchtid – passar jag på att i morgon avlägga ett besök i Zagreb för samtal med såväl premiärminister Ivo Sanader som den nye utrikesministern Gordan Jandrokovic.

Till större delen kommer de samtalen att handla om Kroatiens förhandlingar om medlemsskap i den Europeiska Unionen.

Takten i dem avtog betänkligt i samband med valen i slutet av hösten och den långa regeringsbildningen. Men nu förefaller det som om ett antal besvärliga stenar har rullats undan och det skall vara möjligt att ta fart igen.

Siktet är nu tydligt inställt på att förhandlingarna kan slutföras så att anslutningsfördraget kan undertecknas senast under det svenska ordförandeskapet under andra halvåret 2009. Det är nu också det mål som EU-kommissionens Barroso och Rehn har ställt upp.

Och vi vill göra allt vad vi kan för att detta skall bli möjligt. Att stödja utvidgningsprocessen tillhör de viktigare prioriteterna i vår utrikespolitik. Inte minst gäller det i sydöstra Europa.

Men självfallet förutsätter detta en acceleration av takten i den kroatiska reformprocessen.

Säkert kommer vi i Zagreb också att diskutera den vidare utvecklingen i regionen – som ju också står på dagordningen för mötet de följande dagarna.

Efter överläggningarna blir det informell middag i Zagreb. Och på fredag morgon vidare med bil den inte alltför långa vägen till Ljubjana.

27 Responses to Till Zagreb före Ljubljana

 1. allaeintejamlika skriver:

  ”Efter överläggningarna blir det informell middag i Zagreb. Och på fredag morgon vidare med bil den inte alltför långa vägen till Ljubjana.”

  Om ni fortsätter med det ni gjort så bra hittils, så kommer ni väl snart kunna promenera mellan huvudstäderna av de ”oh- vad- heter-nu-detta-bananaland-jag ska- besöka” failed states på Balkan. Klimatsmart blir det också…

 2. Kachina skriver:

  Ni kanske först skulle se till att det finns ett tydligt ledarskap i EU, innan ni utvidgar så mycket att ballongen spricker.

 3. ollemunter skriver:

  Ja, vad blir nästa? Kina?

 4. Josef Boberg skriver:

  :-) :-) :-)

 5. andreasblogg skriver:

  ***********NYBLOGGAT************

  /Andreas
  http://www.kurdistannytt.blogspot.com

 6. jeandebeaumont skriver:

  Kachina,

  A very good point!

  There is indeed a need for a more visible and effective leadership at the Brussels level, even if it must continue to be balanced by statemanship at country level.

  I am not sure there is even a policy for EU expansion:
  Croatia, Georgia, Kosovo, Serbia, Turkey, Ukraine … (any new overture to Norway?).

 7. fairymary skriver:

  Andreas!

  Tack för ett välgörande förmiddagsskratt!

 8. ollemunter skriver:

  Arbete främjar hälsa och välstånd, är tydligen bekant även för dig Carl Bildt.

  Visserligen kanske texten skulle modifieras något, ty den passar ju inte in på alla.

 9. bestofmankind skriver:

  Kachina,

  Nu när arbetslösheten är 6,1% , sedan kommer detta förslag:

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=755187

  Vad tycker du?

  Det är en fördel för mitt hemland (största land av arbetskraftutvandring) även om man måste åka till Thailand för att söka arbetstillstånd, men det kommer i olämplig tid om det går igenom tycker jag.

 10. Bo W. Höglund skriver:

  Och visst skulle väl Kroatien behöva leasa en division Jas 39 Gripen – till ett förmånligt pris?

  Nu när de har ett nytt Albanien på nära håll!

 11. stig2entreprenoren skriver:

  Kroatien ligger nästan i samma division som Slovenien och är en solklar kandidat för EU. Dessa länder var de mest europeiska och flitigaste delarna av det forna Jugoslavien.
  Georgien, Makedonien och Turkiet är nog de som därefter står på tur?
  Någon talar om att ballongen spricker? Vad är det för skitsnack?
  Arbetskraftsinvandring är nog ett bra sätt att integrera invandrare. Det blandar upp kompotten och visar på föredömen till gagn för de flesta.

 12. soli01 skriver:

  stig2entreprenoren – håller fullständig med om att ”ett bra sätt att integrera invandrare”…Det är inte en dag för tidigt om vi ska fortsätta vårt välstånd, så enkelt är det. Ungt friskt blod helst!

 13. jeandebeaumont skriver:

  Stig2,

  ”Någon talar om att ballongen spricker? Vad är det för skitsnack?” –
  ”Någon” are Kachina and I. – Better leadership at the EU level is required because of some challenges affecting the current membership. For example:

  – Mending fences with Russia – damaged because of U.S. bilateral meddling;
  – Establishing an independent EU defense capability (on France’ EU agenda);
  – Formulating common EU immigration and EU energy policies;
  – Bringing the United Kingdom fully into the EU partnership;
  – Consider the implications of the proposed Mediterranean Union (France again);
  – Stabilizing the financial environment and consider expanding Euroland.

  The achievements of the European Community / Union since its creation are impressive – but the immediate road ahead is not necessarily further expansion. What is Sweden doing about the above challenges? Kosovo and Tibet are not enough.

 14. Kachina skriver:

  stig, bestofmankind

  Arbetskraftsinvandringen är till för att dumpa lönerna och öka klyftan. Det har bestofmankind redan räknat ut. Frågan är varför en snillig kille som Stig inte ser det.

  Jag håller helt med jeandebeaumont. EU är fortfarande ett alltför bräckligt bygge för att läggas ”nya våningar på”. Vi saknar en president, en utrikesminister och en gemensam valuta. DET måste byggas först, DÄREFTER kan vi ta in ytterligare medlemmar, för det är väl inte en tävling om först över 55? Vi är snart dubbelt större än USA, i befolkning. Jag tror inte det är nödvändigt att tävla om antal stater.

 15. spanaren skriver:

  jeandebeaumont,

  Is the prize of Russia abstaining from military intervention in Kosovo
  the exclusion of Ukraine/Georgia from EU/NATO?
  We will know after the Bukarest and Sochi meetings.

  Is the reapproachment between UK/France on security issues a first
  sign of an future axis Paris/Berlin/Moscow and a weakening of the
  present trans-Atlantic axis between EU and the USA?
  The present tension between Russia and Europe west of Poland
  is caused by the American aggresive policies towards Russia using
  the former USSR republics and WP-member states as pawns
  and even breaking UN rules and International agreements in Kosovo where some contries eg Croatia/Bulgaria were forced by the USA to recognize Kosovo.

  Europe west of the Russian sphere of influence could maintain a
  much better relationship with Russia without the USA interference.
  Of course a common west European security policy and the
  necessary armed forces must be established.

  Morocco and Tunisia are in many ways more European than Georgia
  and Turkey and could have an association agreement as France
  suggested.

 16. soli01 skriver:

  Kachina – jag trodde i min enfald – tydligen – att arbetskraftinvandring är något som i långa loppet är nödvändigt även för detta land. Att det skulle ske lönedumpning är bara prat och ökar inga klyftor om det bestäms hur det ska ske. Facket kan dock tappa sin dominans just i denna fråga, men nog kommer de att ha ett öga även på nämnda och är nu inte direkt glada.
  Sven-Erik Österberg(s) är givetvis mot detta förslag – såg honom på tv nyligen – och han fortsätter som de flesta sossar att sjunga ”motvallkärringens” lovsång.

 17. swedeneurope skriver:

  Stig2entreprenoren:
  Då måste du vara den enda som stödjer Storbritanniens utrikesminister som gjorde något förvirrat uttalande om att Mellanöstern och Nordafrika också borde integreras i EU.

  Arbetskraftsinvandring? Det kan möjligtvis Australien men inte EU stava till. Med regeringens senaste briljanta och välstrukturerade infall är det mer troligt att det blir en ny fusk och mygelapparat där man kan köpa falska anställningar av diverse mindre seriösa entreprenörer i servicesektorn (krog, städ etc) för att sedan få uppehållstillstånd. Så naiv att man inte förstår det kan väl inte ens Billström vara??

 18. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst Best Of Mankind,

  Din uttryckta mening ovan: ”Nu när arbetslösheten är 6,1% , sedan kommer detta förslag: …” – slut citat.

  Tja – jag har kollat artikeln – och maken till brist på logik får man väl leta efter, troligast… Men – vaddå – det främjar ju VERKLIGEN att Wi av vanligt folk = human MEDmännikor EJ ALLS stimuleras till att med HELT EGEN logisk tankeförmåga fatta någonting överhuvudtaget = Wi överlåter ALLT ”tänkande” till DemonKratiens MaktElitare, tyvärr tyvärr… Mer om det på
  http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/14/demokrati

  Ha det… :-) /önskar folkstyres-vännen Josef

 19. swedeneurope skriver:

  Stig2entreprenoren:
  Att jämföra Slovenien med Kroatien är väl lite väl elakt med tanke på den senares brun-svarta historia. Slovenien har vad jag vet aldrig etablerat en nazistisk stat eller satt upp koncentrationsläger. Man har heller inte vad jag vet i modern tid haft en president som förnekat koncentrationslägrena eller bedrivit etnisk rensning i stor skala. Verkar som Kroatien har lite saker att bearbeta innan de skulle komma upp i Sloveniens klass eller ens erbjudas att komma i närheten av ett associationsavtal med EU.

 20. jeandebeaumont skriver:

  Kachina,

  ”Vi saknar en president, en utrikesminister och en gemensam valuta.” (8:02 pm)

  I agree with the opportunity for a more permanent EU presidency (which is on its way) and for considering new qualifying euro-countries (when does Sweden apply?).

  However, I find the notion of an EU minister of foreign affairs a misnomer. We have commissioners in Brussels, not ministers (and just one would be an oddball). What is needed first of all is an EU foreign POLICY (including security aspects). The formulation and execution of such policy would take a skilled diplomat / facilitator, because national heads of state and government would need and insist to be involved. To talk about the title of that facilitator at this stage, is like ‘putting the cart before the horse’.

  cc: Spanaren

 21. stig2entreprenoren skriver:

  Arbetskraftsinvandring innehåller så många komponenter.
  Trångbodda holländare och tyskar som köper mark och bygger hus i Byske och etablerar så en ny ”europatrad”.
  Framsynta, påhittiga och viljestarka personer ute i världen kan hitta nya möjligheter i Sverige. Det stimulerar då även de gamla och nya svenskarna med nya intryck och erfarenheter. ”Kompotten” blandas på ett helt nytt sätt. Många etablerar kontakt med hemlandet och nya mönster uppstår. En del åker senare tillbaka med ”en bit svensk erfarenhet” och då etableras nya ”svenska öar” där. Världen blir bättre, vackrare och ödmjukare.

  EU-utvidgningen kommer att traska på i ett makligt tempo in i framtiden och om det sköts på ett bra sätt så kommer det att stimulera ny ”civilisation” successivt i dess närmaste omvärld. Dessutom kommer EU att tvinga sig själv att bli effektivare. USA och resten av världen kommer också successivt att ta intryck av processen. Vi har ett ansvar att vara ett bra föredöme åt resten av världen. Det finns nu en stark EU-kärna med en historia bakom sig att bygga ifrån. Vilka andra internationella initiativ har kommit längre?

 22. Kachina skriver:

  stig2

  Arbetskraftsinvandringen handlar till 99% om ekonomiskaflyktingar som ser en förmögenhet i 20:- timmen 7 dagar i veckan och en madrass att sova på.

  EU-utvidgningen är ett hastverk. Fler ansökar-länder, ja. Men, högre krav och längre bevakningstid, samtidigt som de högsta kraven ställs på institutionell stabilitet, både i befintliga EU och ansökarländer.

  Entydig utrikespolitik från EU är en kritisk punkt som kan hanteras på flera sätt, inte nödvändigtvis genom en utrikesminister, men det är den viktigaste frågan just nu, enighet utåt.

  cc: jeandebeaumont

 23. jeandebeaumont skriver:

  Kachina,

  Now that we agree on this important principle, the question is how we can get the European Commission to work on it and do as we say :-) .

 24. Kachina skriver:

  Det är viktigare att de som läser kommentarerna sprider kravet bland den stora massan.

  Då kommer trycket underifrån,på ett brett plan, och kommissionen har inget annat val än att tillmötesgå kraven.

 25. bestofmankind skriver:

  Kachina,

  Angående arbetskraftsinvandringen, om den nu är nödvändigt är ett annat alternativ kvotering i såväl ej EU-länder och branscher.

  cc
  Stig2
  Jeandebeaumont

 26. Kachina skriver:

  Någon åtgärd, reglering, måste till. Som det ser ut nu, särskilt inom byggsaktorn, handlar det om arbets-trafficking under vidriga förhållanden. En typ av människohandel helt enkelt, som utnyttjas av känslokalla människor.

  Jag är inte säker på att den här regeringen vill göra något åt det, tvärtom synes de vilja stimulera människohandeln.

%d bloggare gillar detta: