Kylan tillbaka

Kylan tycks ha gjort en come-back över Europa i dess helhet.

På dessa mer sydliga breddgrader tar jag mot diverse bulletiner om snö, kyla och oväder över olika delar av den skandinaviska halvön. Skidsporter tycks ha fått en lite försenad återkomst i Skåne.

Men även i Medelhavsregionen är det kyligare är normalt – om än relativt mild med dagens nordiska mått mätt. Men man njuter av den höga luften och den klara sikten. Och solens strålar värmer.

På telefonen och på andra sätt fortsätter dock ärenden och utvecklingar i olika delar av världen att avhandlas – också inför det kommande mötet med EU:s utrikesministrar.

Ryssland, Mellersta Östern och Balkan kommer att stå på dagordningen. Och i dag hade jag längre samtal med två av mina europeiska kollegor om viktiga delar av denna agenda.

51 Responses to Kylan tillbaka

 1. Kachina skriver:

  ”Kylan tycks ha gjort en come-back över Europa i dess helhet.”

  Den känslomässiga kylan ligger dock konstant, som en blöt filt, över samhället. Sjukdomar som egoism och nationalism sprider sig som böldpesten över alla skikt i samhället.

  Det mänskliga medvetandets evolution har degenererat i sådan grad att vi snart kan beteckna oss som primitiva stamfolk, beväpnade med tekniska underverk.

  Andelen fattiga i Sverige stiger i rask takt, klyftorna växer. Kan Alliansen fortfarande gå rak i ryggen bärande en politik som bygger på stigmatisering och lögnen att om de rika blir rikare, blir de fattiga mindre fattiga?

 2. Det är väl bra att även vi i Sverige får känna av denna globalt sett väldigt kalla vinter. Som motvikt till all onyanserad rapportering om den globala uppvärmningen dvs.

  MVh Sven-Olof

 3. baskim skriver:

  har hela tiden sagt att ”Globala uppvärmingen” inte existerar!!

  det är ett påhitt! Naturen själv visar att det är rena lögner!!

  Redan på jesus tid så var sahara öken!! Då fanns minsan inte bilar o flyg!!!

 4. Kachina skriver:

  Sven-Olof

  Som varande SD-politiker (sjuklig nationalist) kan man inte begära att medvetandet har något vidare omfång. Vintern har varit ovanligt varm i norr och ovanligt kall i söder. Det beror inte på växthusgaser utan på jordaxelns lutning och ellipsbanan runt solen. Vi har en global uppvärmning,därom ingen tvekan, men den beror inte på koldioxiden och kossornas pruttar.

 5. fairymary skriver:

  Oavsett vad som är sant om global uppvärmning eller kossornas avgaser så torde de flesta tänkande människa inse att vi frestar väldigt mycket på Moder Jords resurser och att vi förgiftar den luft som ska passera våra finmaskiga lungnätverk.

  Nog är det väl hög tid att vi besinnar vad det är för värld vi vill lämna till våra barn och barnbarn. Och vad som är viktigt i livet.

 6. fairymary skriver:

  baskim!

  Njut i fulla drag! Snart kommer hon hem med en kille! Det går så fort………..

 7. baskim skriver:

  fairymary

  jag försöker tränga bort den bilden av att hon växer upp :-)

  Pojkarna mina de är fortfarande ”små bebisar”! de har inte växt upp än :-)

  I min hjärna i alla fall hehe

 8. hillary2 skriver:

  samtal om Ryssland

  ska Carl Bildt planera hur han ska kunna bli ekonomiskt delaktig i de betydande gasfyndigheterna i Ryssland efter sin avgång?
  i detta inlägg talar han om väder och nederbörd och nämner vagt samtal om Ryssland, Mellersta Östern och Balkan
  inte vidare informativt
  han behandlar sina läsare som om de vore idioter eller rättare sagt han skriver dagbok som en fjortis som vet att dagboken kan komma att hittas och brytas upp och läsas av en illistig ofta jämnårig familjemedlem när som helst…

 9. fairymary skriver:

  hillary2!

  Rolig formulering!

  Jag saknar också ofta merq innehåll men tycker ändå att det är intressant att veta hur utrikesministerns dagliga liv ser ut. Och jag lär mig mycket av kommentatorerna!!!!!

 10. Kachina skriver:

  Ahaaa,…hillary. Då vet vi hur du skrev din dagbok då du var fjortis, medveten om att någon en dag skulle tjuvläsa:-)

  Men, det är klart, hur mycket kan han informera oss om? Det som sägs mellan skål och vägg, måste han nog vara tyst om. Annars tycker jag att han är ovanligt öppen med sina tankar om svenska insatser utomlands, särskilt Tchad, där både vilja och besvikelser redovisats öppet.

  baskim

  Hur blir det när hon kommer hem med en kille från snusbältet (Norrland) som äter surströmming och vet att har man öppnat korken, skall man tömma flaskan,…..hedersmord? Hon faller så snyggt från balkongen. Nej knappast, inte i ditt fall.

  Det jag vill säga är att det är samma mekanismer som ligger bakom hedersmorden, som bakom Sverigedemokraterna, RÄDSLA FÖR DET OKÄNDA.

  fairymary

  Om jag inte helt misstar mig, tror jag att växterna använder koldioxid för att producera syre. Det är klart, det får inte bli för stor obalans. Vi bör använda annan energi än fossila bränslen, men en sak skall vi ha klart för oss. Klmatförändringen kommer oavsett om kossorna prutta, vi kör bil och sex miljarder människor andas ut växthusgaser.

  Det starkt ökade antalet jordbävningar beror INTE på växthusgaser utan på den växelverkan mellan sol och planeter som ständigt pågår i vårt solsystem.

 11. rocinantee skriver:

  Hillary2 (11:04 a.m.),

  I complete agree! A reason for only occasionally visiting the blog.
  Me acuerdo completo! Una de las razones de sólo ocasionalmente visitando el blog.

 12. sanchopanzaa skriver:

  Rocinante,

  Carl Bildt or his weatherman could have used the available space to comment on the todays news on: ”Too much money meant for Afghanistan aid is wasted, with a vast amount spent on foreign workers’ high salaries, security and living arrangements, according to a report from humanitarian groups published Tuesday.” http://edition.cnn.com/2008/WORLD/asiapcf/03/25/afghanistan.aid.waste.ap/index.html

 13. Josef Boberg skriver:

  GooodDag Carl Bildt – och alla andra med för den delen,

  Tja – apropå väderkylan – så kan jag ju nu undra över hur Al Gore & Co skall förklara detta ?

  http://josefboberg.wordpress.com/2008/02/23/co2-fragan

  Ha det… :-) /önskar CO2-vännen Josef

 14. fairymary skriver:

  Kachina!

  Det finns också i min kunskapsbank att gröna växter använder koldioxid för sin fotosyntes. Brukar tänka på det ibland och andas lite extra på mina krukväter. Jag tror att det finns goda skäl att plantera nya skogar på jorden för att ersötta dem vi skövlat, De behövs ju också för att binda jorden.

  Universum är stort och vår kunskap är liten i förhållande till det.

  Jag tycker bilden med cirkeln som representant för vår kunskap är bra, Ju större cirkeln av kunskap är, ju större medvetenheten om hur mycket kunskap vi saknar.

  Jag blir alltid tveksam när människor är alltför tvärsäkra. Jag har levt inom ett kunskapsfält där jag under studietiden fick lära mig att medicinska ”sanningar” står sig i 7 år. Den omsättningshastigheten har ökat och är nu nere på c:a 3-4 år enligt vad jag senast erfor.

  Din teori om växelverkan mellan sol och planeter är så god som någon.

  Så delar jag Din åsikt att rädslan för det okända är källa till mycket ont. Tänk om vi kunde ha lite mera sund nyfikenhet på varandra. Josef brukar ju tala om barnintelligensen och där ingår nyfikenhet som ett stort moment…….undersöka, undersöka, stoppa i munnen, smaka på konsistens och snmak, peta och pillra……..sånt sysslar mitt ettåriga barnbarn med oavlåtligen just nu.

  Som vuxna får vi väl hålla oss tillbaka vad gäller stoppa allt i munnen och” peta och pillra” på allt vi ser men vi har ju fått det underbara språket att ställa intresserade frågor med.

 15. fairymary skriver:

  PS:Kan inte låta bli att berätta om en av mina väninnor somi sitt dagliga arbete mötte en kvinna med helt beslöjat ansikte. Hon tyckte det var svårt men började så småningom säja ”hej”. Från början fick hon inget svar men hon var enveten och så småningom började det komma ett ”hej” tillbaka från bakom slöjan.

  Det är ett tag sen jag hörde detta så kanske har konversatioen blivit lite mer varierad nu…

  Vill också passa på och göra lite reklam för programmet Kobra i 24:an klockan 21 ikväll. Jag har fått det refererat av en trovärdig person som såg det i måndags. Det är dokumentärer om hur israeliska soldater har det efter sin 3-åriga värnplikt respektive hur en ung kvinna i Ramallah lever sitt vardagsliv. Jag ska i alla fall se det.

 16. lombryssel skriver:

  Kachina varför så depressiv, världen går stadigt fram med kapitalism i Indien, Kina, fattigdomen minskar, hälsan blir bättre, lvslängden ökar (Kina ökat från 30 år till över 70) ref. till Björn Lomborg, ”The sceptical environmentalist). antalet arbetande i Sverige ökar och sjuktalet minskar, speciellt i Haparanda.
  Instämmer helt ang; klimatet.
  Fairymary: klimatet styrs av solen mm, ref. Kachina !!! Miljön i städerna och speciellt i Asien direkt hälsovidrig, kräver elektrisk transport med kärnkraft. (Vindkraft opålitlig och 3-4 ggr dyrare än kärnkraft).
  Hillary2 och Rocinante: för mycket snack på bloggen. Hoppades att Carl någon gång skulle kommentera all kritik mot IPCC och Al Gores lögnaktiga film och alla skeptiska forskare som inte tror på deras bluff. Ett fåtal politiskt utvalda forskare har anpassat vetenskapen att passa deras förutvalda politiska budskap. Detta har vi själva upplevt vid ett flertal debatter med ”troende” och skeptiska forskare här i Bryssel.

 17. bestofmankind skriver:

  Rocinantee, Sanchopanzaa,

  Nice to see/read both of you today in the blog.

  About the humanitarian aid, Sweden is aware of the fact that too much many is wasted thats why they increased the budget a bit for 2008:

  ”Biståndsramen uppgår till 32 038 miljoner kronor, vilket motsvarar en procent av BNI. Från biståndsramen görs avräkningar om 4 473 miljoner kronor, till exempel för flyktingkostnader. Det återstående beloppet från biståndsramen för politikområde 8 och politikområde 49 uppgår till 27 565 miljoner kronor. Ytterligare 137,2 miljoner kronor tillkommer för samarbete med Östeuropa som inte klassificeras som utvecklingsbistånd.”

  http://www.regeringen.se/sb/d/2355/a/50276

  Isn´t Sweden fantastic?

 18. Kachina skriver:

  ”världen går stadigt fram med kapitalism i Indien”

  BNP per capita, kapitalismens IPCC. Pengarna samlas på en för liten punkt, hos för få, varpå ekorrhjulet kommer i obalans och faller av sin axel. Ingen furste har varit furste i sin borg speciellt länge, just på grund av den orsaken. Franska revolutionen hände, precis av den orsaken. Alltför få hade tagit alltför mycket.

  Det sägs att direktörer har miljonlöner per månad på grund av sin kompetens. Lönen visar att de saknar kompetens att förstå större sammanhang.

  ”antalet arbetande i Sverige ökar och sjuktalet minskar, speciellt i Haparanda.”

  Högkonjunktur och Kamprad kan inte dölja att de flesta som ”tillfrisknat” inte fått jobb, utan flyttats från statistiken till socialträsket.

 19. bestofmankind skriver:

  24 städer på jorden kommer att medverka i ”Earth Hour” kl 20:00 den 29 March 2008:

  ”About Earth Hour

  On March 31 2007, for one hour, Sydney made a powerful statement about the greatest contributor to global warming – coal-fired electricity – by turning off its lights. Over 2.2 million Sydney residents and over 2,100 businesses switched off, leading to a 10.2% energy reduction across the city. What began as one city taking a stand against global warming caught the attention of the world.

  In 2008, 24 global cities will participate in Earth Hour at 8pm on March 29. Earth Hour is the highlight of a major campaign to encourage businesses, communities and individuals to take the simple steps needed to cut their emissions on an ongoing basis. It is about simple changes that will collectively make a difference – from businesses turning off their lights when their offices are empty, to households turning off appliances rather than leaving them on standby.”

  http://www.earthhour.org/

  Man sparar elektricitet om inte annat?

 20. lombryssel skriver:

  Kapitalismen och demokrati kan ha sina avarter men som Churchill lär ha sagt: ”demokratin har sina fel, men är det minst dåliga sättet att styra ett land”, eller ngt ditåt. Kapitalismen och demokratin har sina ”checks and balances” och har visat sig i praktiken vara det system som ger mest ”gott för de flesta” se på exemplet, Kamprad, som aldrig kunnat hända i en Sovjetstat, typ Nord-Korea, Cuba eller diktatur som Zimbabwe.
  Högkonjunkturer under Persson/Sahlin ledde inte till att sjuktal och arbetslöshet minskade, det måste finnas ”morötter” och framtidstro för att starta och driva företag och anställa folk. Sahlin startade ett eget företag och tog ut en miljon i lön, dyra resor och hotell, varför företaget gjorde konkurs, inte mycket till föredöme för företagsamhet. Det tar ca fem år för att starta och driva ett företag och få det att gå ihop och man måste rätta mun efter matsäcken.
  Kom med något bra alternativ om det nu finns något! Till slut, jag håller hel med om att direktörer ibland är överbetalda, t.ex. betalas bonus ut trots att företaget gått dåligt, se speciellt bonus till direktörer som lett banker i USA som kraschat. Men Congressen tar in dem till forhör och kommer att korrigera detta.

 21. Kachina skriver:

  ”Högkonjunkturer under Persson/Sahlin ledde inte till att sjuktal och arbetslöshet minskade, det måste finnas “morötter””

  Folk blir inte friska av att äta morötter, även om morots-producenten påstår det. Tillväxten i slutet av Perssons tid åts upp av roboten. Jobben kom, som sades vid valdebatten, våren efter.

  Visst, man måste sätta press på singlar som nöjer sig gott med samhällets stöd och gamla kompisar. De måste söka jobb på annan ort, men när det kommer till en familjefar, etablerad i samhället med barn i skolan och fru som har jobb på orten, måste mänskligheten stå ovanför paragrafen. Ett vänta och se, fall. Staten får inte aktivt splittra barnfamiljer.

 22. soli01 skriver:

  Kachina- du som hävdar att familjer sprittlas: Ge ett konkret exempel på just en sådan ”sprittling”. Jag har hört talas om att det varit aktuellt med flyttning, men inte att det skett! Nyfiken bara.

 23. Kachina skriver:

  ”Kom med något bra alternativ om det nu finns något!”

  Läs Schumpeter en gång till; ”Det skall finnas skillnader, men de får inte blir för stora,….”

 24. Kachina skriver:

  Jag har inget konkret exempel annat än de som redovisats i media, men vi vet bägge att lagen inte inte tar hänsyn till familjesituationen, sedan vet vi att om en eld skall brinna måste det finnas två vedträn, de får inte ligga för tätt, då kvävs elden, de får inte ligga för långt från varandra, då slocknar elden. Alltså,familjen splittras vid en flytt av en part.

  Jag har inte sett någon regel som gör undantag. Vad som hänt de familjer som varit i media kan vi bara gissa och jag antar att de flesta vägrar flytta och därmed dras inte bara en, utan fyra- fem personer ner i socialträsket.

  Att allt färre skulle försörja alltfler, om vi inte minskar arbetstiden, visste forskarna vid Stanford redan 1964. De förutsåg även då att vid ca. 2000, om vi inte utjämnade skillnaderna, skulle tredje världens revolt mot i-länderna komma. Vi kan säga att den inleddes 11 sept 2001. De förutsade även vad som skulle hända om vi inte anpassade oss till tekniken. Du kan se det hända nu, i kriminalstatistiken, gängvåldet mellan gäng och mot civila, personrån som börjar redan i sjunde klass,…..

 25. karrman skriver:

  Det är viktigt att man ser på globaliseringen som något som är inte enbart svart eller vitt.

  Det finns problem som behöver lösas. Ju fortare desto bättre. Globaliseringen kommer att utsätta våra samhällen för ett kraftigt omvandlingstryck. Välkänt att handel skapar vinnare och förlorare. Självklart kommer det faktum att Kinas och Indiens gigantiska ekonomier integreras i världsekonomin få stora följder på ekonomierna i väst.
  Det gäller att kombinera frihandel med en fördelningspolitik som hjälper dom som drabbas negativt. Staten har här en viktig roll att spela. Finns många svårlösta problem.

  Stanley Fisher, nuvarande centralbankschefen i Israel, skrev följande kloka ord 2000:

  ”We have to be very careful to distinguish among what different
  groups are saying. Some critics are isolationists who are opposed to
  the process of globalization. But others are not isolationists; rather
  they want a better globalization. For instance, some who argue for
  stronger labor standards and better environmental standards
  undoubtedly use those issues as a cover for protectionism. But there
  is a genuine problem in both of those areas, and some who raise those
  issues want a better globalization, not necessarily its reversal.”

  Klicka för att komma åt S00fisc.pdf

 26. lombryssel skriver:

  Bra, tillväxten kom efter roboten som gav flera jobb, fortsätt med det så får vi ännu fler jobb av hög kvalitet i verkstadsindustrin.
  Minskad arbetstid ger inte fler jobb, 35 timmarsveckan i Frankrike har övergivits som ett misslyckande.
  ”Zero” tolerans mot våld är vad som gäller mot kriminalitet och vad som hände 11 sept 2001 hade ingenting med I-länders revolt att göra. De flesta kom från Saudi-Arabien och det är inget fattigt land, men med ojämnt fördelad rikedom.

 27. soli01 skriver:

  Kachina- detta med kortare arbetstid är ingenting som vi här ska göra. Titta på Frankrike, det blev inte så bra! Vissa gör ju i dag en kortare tid, andra inte de vill jobba mera. Jag tror också att det kostar mer än det smakar för samhället i stort och därför är dagens ordning den bästa.
  Håller med ”lombryssel”- bra sagt på få rader!

 28. lombryssel skriver:

  Tack Josef, du korrigerade mig, Churchill sade nämligen:
  ”Demokrati är den sämsta styrelseformen som provats, bortsett från alla andra former som prövats av mänskligheten genom tiderna.
  Vidare: Folkvälde? nej sed

 29. hillary2 skriver:

  lombryssel

  du tar Frankrike som exempel på att kortare arbetsvecka inte ger fler jobb !?!
  hur resultatet blir av arbetstidsförkortning beror bl.a. på hur man kortar arbetsveckan
  vad tror du om 6 tim arbetsdag med tvåskift?
  chalmerister i Göteborg hade en Valborgsmässoafton för många år sedan
  en röd banderoll i sin cortège där det stod – FEM TIMMARS ARBETSVECKA –
  m.a.o. – ingenting är omöjligt för intelligenta och kreativa människor ;-) ?

 30. lombryssel skriver:

  Om igen, det kom in för fort:
  Tack Josef, du rättade mig: Churchill sade:
  ”Demokrati är den sämsta styrelseformen som provats, bortsett från alla andra former som prövats av mänskligheten genom tiderna”.
  Folkvälde hos oss i Europa? Knappast-några få procent avgör som vågmästare, utom i UK där de har majoritetsval, bara en vinnare per valkrets, till skillnad mot proportionella val i resten av Europa. Labilt i Italien, Belgien etc.
  Verklig demokrati möjlig? Vad tycks? Hur då? En majoritet av 51 % som förtrycker en minoritet på 49 %. OK, i USA växlar de regelbundet mellan Demokrater och Republikaner liksom i UK mellan Conservativa och Labour, men de Liberala får aldrig vara med trots att de är ca 20 % av valmankåren.

 31. lombryssel skriver:

  Hillary, mycket intressant av Chalmerister, men du ska veta att Cortègen spikas ihop av ettorna på Valborg med massor av gratis öl från Pripps. De är ute efter att provocera och chockera och de lyckas med sina tokigheter att roa hela Göteborg. Efter 4-5 år på Chalmers växer de upp till mer ansvarstagande i vårt samhälle, som undertecknad, men ränderna går dock aldrig helt ur. Vilket år var förslaget om FEM TIMMARS ARBETSVECKA ?
  Allvarligt talat förekommer 2 skift à 6 timmar, t.ex. i kassorna på supermarché Delhaize m.fl. Det kan funka här och där och kvinnorna som sitter vid kassorna hinner med att ta ha hand om familj etc. Men jag tror inte det skulle gå för en Professionell som reser mycket och måste klara av sitt jobb oavsett arbetstiden. Olika typer av jobb måste få skötas som passar alla bäst OK?

 32. hillary2 skriver:

  lombryssel

  vet ej när förslaget var – det var längesen i varje fall handlade visst också om Hedlund som satt kvar…finns på GP-TV..
  jag har också varit ”professionell” i arbetslivet men vet att utmärkt arbete utförde jag till 100% endast när jag arbetade 30 tim/vecka
  människan har sina begränsningar och vi har gått på olika högskolor så vi har haft olika och olikt koncentrerade arbetsuppgifter
  angående din sista fråga – då är det väl bra om några kan ha fem timmars arbetsvecka? :-)

 33. lombryssel skriver:

  Jodå, men allvarligt talat, vilket jobb erbjuds som kan skötas med fem timmars arbetsvecka, tror inte att det finns? Tror att Chalmeristerna provocerade eller förlöjligade något förslag från regeringen om arbetstidsförkortning. Cotrtègens uppgift var ju just att skoja med dagens politik. Vissa tider och för vissa specifika jobb måste man kunna jobba ”long hours” andra tider utan extra övertid och man har jobbat in ledighet. Måste kunna vara flexibelt. Vad tror du?

 34. fairymary skriver:

  Kachina 10:10 och 11:25

  Ibland är Du mer genial än vanligt: Idag tycks vara en sådan dag.

  ”Det sägs att direktörer har miljonlöner per månad på grund av sin kompetens. Lönen visar att de saknar kompetens att förstå större sammanhang.”

  ”Visst, man måste sätta press på singlar som nöjer sig gott med samhällets stöd och gamla kompisar. De måste söka jobb på annan ort, men när det kommer till en familjefar, etablerad i samhället med barn i skolan och fru som har jobb på orten, måste mänskligheten stå ovanför paragrafen. Ett vänta och se, fall. Staten får inte aktivt splittra barnfamiljer.”

  Jag kunde inte ha formulerat det bättre själv och jag har ändå rätt höga tankar om min egen formuleringsförmåga.

  Samhället har nog av vilsna ungdomar som kommer från splittrade hem. Vi behöver inte en enda till av den ”sköra” kategorin.

 35. fairymary skriver:

  Hillary2 1:51

  Om kortare arbetsdagar med bibehållen lön åtminstone för småbarnsföräldrar

  ”ingenting är omöjligt för intelligenta och kreativa människor”

  Så sant som Du redan sagt det, tål att upprepas både en och flera gånger.

  För att spetsa till det och med en ursäkt till alla visa mogna män som förekommer på denna blogg: TÄNK OM GUBBAR!

 36. fairymary skriver:

  iombryssel 2:49

  Vem har sagt att arbetstimmarna måste fördelas per dag eller vecka, man kan använda andra tidsenheter…..så hinner man sina långväga resor som t.ex. vår utrikesminister och så kan man ta sig en vecka hemma och vara med barnen när dom kommer från skolan och skjutsa dom till träningen och höra vad dom har varit med om.

  Jag har mött en och annan i farfar-morfar-åldern som med sorg i rösten talat om hur mycket dom ångrar att dom missade sina barn när dom var barn. Livet går inte i repris.

 37. hillary2 skriver:

  lombryssel

  fixande och trixande med arbetstid tycker jag inte om
  med god planering och goda rutiner behöver man kanske inte lägga tid på sådant?
  kvalitet kontra kvantitet?
  hälsoaspekter kontra mammon?

 38. Kachina skriver:

  Frankrike var ute för tidigt med 35 timmars vecka. Jag var ute för tidigt (1992) och uppvaktade politikerna om etanol. Det är dags nu för etanol ochdet är i hög grad dags för samhället att införa 30 timmars vecka, bland den stora massan.

  Det går naturligtvis aldrig att tvinga sådana som Carl Bildt att anpassa sig till reglerade arbetstider.Det finns människor där jobbet och livet är ett och samma, de går inte att ändra lika lite som det går att ändra de där familjen och livet är ett och samma. Arbetet är bara ett medel att försörja familjen.

  För deras skull, för att de skall slippa vara låsta till ett 40-timmars schema på grund av att de med sin lön måste vara med och försörja de som inte ryms på arbetsmarknaden, är det bättre för alla parter att detta utrymme skapas genom att sänka arbetsveckan till 30-timmar.

 39. Josef Boberg skriver:

  Apropå arbetstid:

  En cigarett förkortar livet med 2 minuter !

  En flaska vin förkortar livet med 4 minuter !

  En arbetsdag förkortar livet med 8 timmar !

  Ha det… :-) /önskar cigarill-, vin- och arbetsdags-vännen Josef under björken

 40. bertil87 skriver:

  Kachina provocerar. Han lever inte i verkligheten.
  Sverige är ett bra land med i stort sett väl fungerande system. Växling i politiken mellan vänster och höger är en viktig del av förloppet. Systemen balanseras.
  Ett exempel. Varför tvingade vänstern med sina höga skattesatser ”rika ” personer som Ingvar Kamprad, Zlatan, Björn Borg, Ingemar Stenmark, Anja Pärsson m fl att bosätta (skriva) sig utomlands. Med normal beskattning skulle dessa ”rika” personers tillgångar kunnat utnyttjas för välfärd inom landet.
  Kachina förefaller sorgligt omedveten om, att hans mantra ”de rika feta svinen” i realiteten främst drabbar bl a Tiger Woods, Zlatan, Annika Sörenstam och Stenmark. Förstnämnda med årsinkomster på 760 resp 417 milj kr. Wallenbergarna är småpojkar i sammanhanget.

 41. Kachina skriver:

  ”Kachina förefaller sorgligt omedveten om, att hans mantra “de rika feta svinen” i realiteten främst drabbar bl a Tiger Woods, Zlatan, Annika Sörenstam och Stenmark. Förstnämnda med årsinkomster på 760 resp 417 milj kr.”

  Vilken verklighet lever du i? 760 resp. 417 milj. för att klappa till en boll.

  VÄRLDEN ÄR TOTALT GALEN!!

  Samma naturlag gäller fortfarande. Alltför mycket till alltför få slutar alltid på samma sätt.

  Sök rätt på en historiebok om du inte förstår hur.

  760 mille för att klappa till en boll. Publiken borde spärras in på sinnessjukhus,

 42. fairymary skriver:

  bertil87!

  Jag vill tro att Ingvar Kamprad, Zlatan Ibrahimovic med flera var fullt kapabla att göra medvetna val Kanske skulle jag välja likadant själv om jag fick sådana stora inkomster; min solidaritet har inte prövats på det sättet.

  Jag tycker att de fantasibelopp framstående idrottsstjärnor drar in är symtom på ett sjukt samhälle. Liksom det faktum att dom som tar hand om det viktigaste ett samhälle har, nämligen barnen är uselt avlönade.

  Men vem är det vi ska spärra in på sinnessjukhus? Är det verkligen publiken? Är det inte reklamen som dom stora pengarna handlar om?

  Det tog lång tid för mig att acceptera som något normalt att fotbolls- och hockeyspelare SÅLDES mellan klubbar…..mina associationsbanor gick till den enda människohandel jag dittills läst om nämligen slavhandel.

  Visst finns det väl väldigt rika människor kvar i Sverige som valt att stanna kvar och solidariskt betala skatt? Jag vill minnas att jag såg en sådan man på TV för några månader sedan som dessutom ställde upp och sponsrade en väldigt utsatt ung kvinna…..

  Jag vill påminna om Kobra i TV 24 klockan 21! Dokumentärer om tillvaron för unga israeler och palestinier.

 43. smalanningen skriver:

  smålänningen is back.

  Världen är i mångt och mycket sjuk, det vi alla om. Men om nu folk frivilligt vill betala så har jag faktiskt inga problem med idrottsstjärnors inkomster. Förr i tiden var det gudsmännen/politikerna som folk beundrade, och de mer eller mindre stal ihop sin inkomst.

  Idrott är kultur, klart jämförbart med teater och opera. Och kultur ska länderna vårda i ”de lägre divisionerna” och släppa fritt i ”de högra divisionerna”.

 44. Kachina skriver:

  Det är ett symtom på människors värderingar.

  Jag säger symtom, eftersom det tydligen är något sjukt i deras värderingar.

 45. fairymary skriver:

  Kära smalanningen!

  Du är möjigen en långt generösare människa än vad jag är….. och för mig kan idrott visst vara kultur. Men hur många kulturarbetare drar in löner så att de ”tvingas” flytta utomlands.

  Begåvade skådespelare på mindre scener kan knappt försörja en familj.

  Jag tror inte att det är nyttigt för en ung människa som håller på med det hon/han tycker är roligast i världen plötsligt dessutom också blir multimiljonärer och megastjärnor med allt som följer med det, orimlig mediabevakning etc. etc. Motsvarande gäller idol-stjärnor som blir som ”kungar och drottningar”……

  Det ska vara en välgrundad trygg personlighet till att klara den påfrestningen: Ingemar Stenmark tog nog ingen skada men jag tror att andras personlighetsutvecklingar gjort det.

  Ska vi bara acceptera att världen i ”mångt och mycket är sjuk” eller ska vi försöka påverka det?’
  Eller är det bara jag som är avundsjuk. Välj alternativ själv.

  I andra ”kanalen” har Kachina tagit upp att barnfamiljer vräks från sina hem. Hur sjukt kan vi tillåta att Sverige blir innan vi går man ur huse och manifesterar på något dramatiskt sätt? För att göra en snabbinsats kunde väl de överbetalda idolerna göra en välgörenhetsgala så att ALLA barnfamiljer i Sverige får flytta in i en ljus och rymlig och trygg bostad och pengar fonderas till att betala hyran tills barnen är vuxna

 46. fairymary skriver:

  Kachina!

  Jag hade en läsupplevelse igår. Om hur det kan vara när pengar blir det viktigare än kärlek i en familj. Det är en kvinna som vuxit upp i en familj med mycket pengar och makt och det blir det som blir upplevelsen; hur utsatt ett barn i en sådan familj kan bli. Hur andra barns avundsjuka kan göra livet till ett rent helvete. Hur svårt det kan vara att hitta en make som kan leva upp till de ekonomiska förväntningarna, får man gifta sig av kärlek med en konstnärlig man som inte kan hålla ”anständig” ekonomisk standard?

  Det är en roman och inte en självbiografi. Cecilia von Krusenstjerna, en spricka i kristallen:

  Ett citat med en intervju med henne: ”
  jag talar om tragiken i den överklass där pengar många gånger får ersätta kärlek.

  http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_140173.svd

  En annan sida av myntet med de orättvist fördelade pengarna.

 47. smalanningen skriver:

  fairymary: Det finns några sidor av det du säger, ska försöka förklara mig.

  Låt oss ta Zlatan som exempel. Han är i det närmaste perfekt som detta. Säg att 10 st. fotbollsintresserade ungdomar från Rosengård väljer fotbollen före brottslighet så har vi räknat hem hela hans uteblivna skatteinkomst som kommer sig av att han är skriven i Milano istället för Malmö.

  Sen klarar tyvärr inte vissa idrottsprofiler av pressen som är på dem, men det är ju också en press som vi – i vår iver att få veta allt om stjärnorna – ”skänkt” åt dem. Hamnar de i media tjänar de pengar, och snurrar hjulen allt fortare tills det är dags att pensioneras – kanske som 30 eller 40-åring – och då försvinner allas intresse och de stora inkomsterna direkt (om man nu inte har sett till att förvalta sina pengar väl).

  Kort sagt: Det handlar om absurda summor. Min favorithistoria från fotbollsvärlden är när David Beckham gick från Manchester United till Real Madrid. Det kostade Real över 1 miljard kronor(!) men man räknade hem alltihop några månader. Anledningen? Alla Beckham-fans runt om i världen som var tvungna att köpa nya matchtröjor och souvernirer…

  Men det ledde inte bara till att Beckham, United och Real blev rikare utan även till att folk får sysselsättning.

  Så låt pengarna flöda inom idrotten. Det finns korrupta inslag, men det är en av de ”renaste” industrier man kan tänka sig.

 48. Kachina skriver:

  2…men man räknade hem alltihop några månader. Anledningen? Alla Beckham-fans runt om i världen som var tvungna att köpa nya matchtröjor och souvernirer…”

  Det säger mig att det är något mycket sjukt över människans värderingar.

 49. fairymary skriver:

  Hej igen smalanningen!

  Jag har svårt att argumentera emot Dig……jag är inte bevandrad i ekonomi och industri och korruption etc etc

  Och som sagt; kanske är jag en snål och avundsjuk kärring som inte tål att vissa tjänar orimliga summor på att utöva sin hobby.

  Min kompetens ligger på det mänskliga planet.

  OK då, ska vi acceptera att idrotten är en industri så får vi väl säga det högt. Men är det riktigt så enkelt?….Du ger själv exempel på att Zlatan är en viktig förebild som ger unga grabbar en chans att slippa bli kriminella. Är han en förebild även moraliskt? Jag vet inte…..

  Vad säger Du om de ungdomar som pressas av överambitiösa pappor och mammor som så gärna vill sola sig i glansen av sitt lyckade barn? Är de industriarbetare under utbildning??

  Inom denna idrottsindustri så exploaterar vi ibland unga människor, de som inte klarar pressen av uppståndelsen och rikedomen……men OK, inom gruvindustrin dog en ung man nyligen…..

  Industri som industri?

 50. Kachina skriver:

  :-)

  Du är Schack Matt, smålänningen.

%d bloggare gillar detta: