Fem år efter mordet

I dag är det fem år sedan Serbiens premiärminister Zoran Djindjic mördades på öppen gata i Belgrad.

Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner och jag har bägge en viss bakgrund nere på Balkan, och när vi träffades i Bryssel i måndags beslöt vi att publicera en gemensam artikel just denna dag.

Vi tillhörde bägge Zoran Djindjic vänner.

Att den handlar om Kosovo är självklart, men i än högre grad om en vädjan till Serbien att fortsätta sin europeiska väg.

På svenska publiceras artikeln i dag i Göteborgs-Posten.

Men dessutom publiceras den i Blic i Belgrad, Le Figaro i Paris, The Times i London, El Pais i Madrid och La Reppublica i Rom.

312 Responses to Fem år efter mordet

 1. jannedumbom skriver:

  Vi svenskar är stolta över att vi har en utrikesminister som både har möjlighet att personligen delta i lantliga möten i Oxfordshire och annorstädes, samt publicera internationella artiklar tillsammans med t. ex. sin kollega i Frankrike, Bernard Kouchner!
  Härligt med en svensk röst i världen!

 2. kraljen skriver:

  Mycket fina ord. Låt det inte bara vara tomma ord, se också till och skapa välfärd i Serbien och inte bara i Kosovo. Ge Serbien något konkret, tex ett SAA avtal att skriva under. Vad jag har förstått så har man inte blivit erbjuden något konkret hittils mer än ett slaktat SAA avtal som inte ens är värt pappret det är skrivet på.

  Ett SAA avtal i år och ett lovat medlemskap i EU inom fem år. Det är prislappen för Kosovo och stabilitet på Balkan.

  Alternativet är enligt min mening, isolering och elände och att vi får ett Nord Korea i centrala Europa. Där det första steget känske är att Boris Tadic mördas, låt oss hoppas att detta bara kommer att vara ett madröms scenario och att du slipper skriva en artikel om fem år till minna av både Djindic och Tadic.

 3. cnesko skriver:

  Det finns en intressant paradox med Djindjic: Ju längre tid han har varit död desto fler av hans ”vänner” har dykt upp. För varje år som går det blir bara fler och fler självutnämnda vänner.

  Gemensam artikel presenterar två bildtare som ljuger rakt upp i ansikte. Serbien behöver inte och i dagens konstellation bör inte gå med i EU och den har självklart olika alternativ oavsett olika bildtare hittar på. Det får folket efter det kommande valet och tillsammans med de riktiga vännerna från Ryssland och exempelvis Kina bestämma om sin framtid som verkar vara allt mer avlägset EU.
  Läser i dag att Kinesiskt FAW med Kinas ambassadör i följe har besökt Zastava – Serbiens största bilkoncern inför den kommande privatiseringen. Sådant behöver Serbien och inte massa bildtare och falska vänner.

 4. ollemunter skriver:

  Skönt att sånt inte händer i Sverige. vilket förstås är helt fel. Olof Palme sköts den 28 februari 1986 och Anna Lind mördades i september 2003, båda stora personligheter och samhället förändrades mycket efter dessa dåd. Om 3 år preskriberas mordet på Palme, såvida inget nytt kommer fram, som gör att man förlänger preskribtionstiden, ett antal månader.

 5. hillary2 skriver:

  hallå

  finns det gänse försäkringsbolag som tecknar livförsäkringar för politiker?

  tänker på unga politiker som efterlämnar barn

 6. smalanningen skriver:

  cnesko: Det är är absolut inget ljug, snarare är det en exakt beskrivning av läget. I samma veva som kriget bröt ut, i samma veva förändrades oerhört många sanningar.

  En kinesisk delegation är självklart intresserade av en bilfabrik i Europa, stora delar av Europas biltillverkning kommer de närmaste decennierna att utvecklas i de forna öststaterna. Men jämför du ett sådant besök med EU så har du nog gravt underskattat EU:s betydelse för ett utsatt land som Serbien. Fortfarande i dagens globala ekonomi handlar man mest med sina närstående grannar, och kommer att vara beroende av dem för transporter m.m.

  Men självklart finns det alternativ till EU, och det är absolut inte så att Serbien står och faller med ett medlemskap. Det jag, Carl Bildt och många andra säger är att Serbien skulle tjäna på det i längden – och att landet har en guldsits vid förhandlingsborden.

  Men den slutliga frågan om EU eller inte ska det serbiska folket avgöra.

 7. jenny71 skriver:

  Vi är många som är stolta över Carl Bildt.

 8. hariknaidu skriver:

  Djindjic was educated in Germany and spoke the language weel. His concept was to liberate Serbia of its intrinsic past and nationalistic fervor with an allinace for democratic change. His prime enemy was Kustonica who opposed his ideas and may’ve also had a hand in his political/personal demise.

  If you think Sarkosy is a bundle of energy no one can control…Djindjic was also a politician with lots of energy…not seen since Tito’s days!

  CB/Kouchner have finally done a fantastic service to Serbia by not only extending their traditonal friendship but also remembering the destruction of such a young and dynamic leader in prime of his age.

  Time will resolve the faith of Serbia’s EU ambitions…the youth of today can’t see any other future for them but EU nationality. So have patience and allow the domestic Serbian politics to resolve its own future. I’m hopeful they’ll will finally make a realistic and genuine political choice when they go to the polls next time.

 9. cnesko skriver:

  smalanningen

  En del av mina svar finns här:
  https://carlbildt.wordpress.com/2008/03/10/bra-om-georgien/#comment-36061
  Resten kommer nu:
  Så här skriver två bildtare:
  ”EU hade då bara 15 medlemsländer och Zoran visste att hans land snart skulle ansluta sig.”
  Skitsnack! Eller kanske om man definierar om ”snart” till en period mellan 10 och 25 år (eventuellt). EU har på många olika sätt och nivåer motarbetat Djindjic och bara gett tomma löften och moraliskt stöd. Djindjic var en realistisk politiker och kunde knappast veta att Jugoslavien skulle snart gå med i EU.

  ”I dag känner vi båda, Frankrikes och Sveriges utrikesministrar, särskilt varmt för Balkan och framför allt Serbien.”
  Det sista är lika trovärdigt som när denna regering utser konsulten att rekommendera tillsättning av någon GD eller liknande post då det finns bara en föreslagen kadidat (avdankad politiker). Samtidigt som man stickar Serbien och som Frankrike säger (Storbritannien säger detsamma) den kommer blockera Serbiens medlemskap i EU om den inte erkänner Kosmet.

  ”Vi är också medvetna om den oförståelse som våra serbiska vänner kände när Frankrike och sedan Sverige, som ju båda är Serbiens vänner, erkände Kosovos självständighet.”
  Vänner hit och vänner dit. Bildtare av första klass! Alla som har minst en smula sunt förnuft vet att i politiken inte finns vänner utan det kan endast finnas gemensamma intressen.

  ”Men de fasansfulla krigen under 1990-talet och de massakrer som drabbade de olika befolkningsgrupperna var en dödsstöt för Jugoslavien.”
  Dödsstöten för SFR Jugoslavien var ekonomisk kris i slutet av 80-talet helhjärtat stödd av USA och EU. Det riktiga dödsstötet var erkännande av de olika republikerna utan en klar överenskommelse mellan dem. Sedan gick det bara utför.

  ”Våra länder erkände Kosovos självständighet eftersom det var uppenbart att det inte fanns någon annan lösning efter nästan två års förhandlingar, förhandlingar som hade gjort klart för alla att det var omöjligt att nå en överenskommelse.”
  Ren och skär LÖGN!
  För några dagar sedan talade Ahtisari i Finland och informerade omvärlden om att han innan ens förhandlingarna hade börjat fick ett dokument från Niklas Berns där det var redan ”fastställt” att serber och albaner inte kunde komma överens om.
  USA har hela tiden sagt att de kommer stödja självständighet och att de inte ser någon annan utväg. Mycket bra grund och motivation för albanernas ”förhandlingar”. På många olika håll pågår förhandlingar i decennier och ingen påstår att det är omöjligt att nå en överenskommelse. Men här är det unikt fall verkar som och bildtare VET att det var OMÖJLIGT att nå en överenskommelse.

  osv.osv.

  smalaninen, vad är det som är oklart här?

 10. Kachina skriver:

  Asså, dumbom / jenny, jag säger inte emot, men lite mindre smör tack.

 11. smalanningen skriver:

  cnesko: Du ser det ur din synvinkel, och jag ur min. Jag lämnar det åt det serbiska folket och deras ledare att bestämma om EU, men ändrar inte min egen åsikt baserat på dina ”sanningar”: EU vore bra för Serbien.

 12. Marie-Louise skriver:

  Tack Carl för att du skriver så korta inlägg. Det visar på kompetens.

 13. […] man läser på Carl Bildts blogg så är det 11 rader trots att han vet mycket mer än […]

 14. Josef Boberg skriver:

  GooodDag Carl Bildt,

  Avslutningsmeningarna i artikeln: ”Zoran Djindjic dog i dag för fem år sedan med en tro på att hans land skulle kunna ansluta sig till EU. Låt oss arbeta tillsammans, sida vid sida, så att hans förhoppning blir verklighet.” – slut citat.

  Tja – finns det något annat alternativ egentligen – ifall MaktElitTupparnas ”hjärnors krig” – http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/10/hjarnornas-krig – ej skall fortsätta i evighet, amen…

  Lycka till !

  Ha det… :-) /önskar folkstyres-vännen Josef

 15. cnesko skriver:

  smalanningen

  Du skrev ju så här
  ”Det är är absolut inget ljug, snarare är det en exakt beskrivning av läget.”
  vilket jag agerade på med försök till motargumentation. För andra gången i rad fortsätter du fast med ett omformulerat eller helt annat påstående men låter det underförstås att det var så du formulerade dig ursprungligen.
  Du kan välja om du vill lita på mig (misstänker att du inte kommer det ;) att du verkligen har dåligt koll på Serbiens situation och dess sits i förhandlingarna med EU.
  Förstår verkligen inte argumentation om att medlemskap i EU skulle per definition bli bra för någon. Det skulle kunna mycket väl vara så att Serbien skulle tjäna något på medlemskapet men man har aldrig gjort någon konsekvensanalys av detta och presenterat för allmänhetens kritiska ögon. Så att påstå det ena eller det andra hör bara till mer eller mindre kvalificerade gissningarna.
  Vissa värderar pengar och ekonomiskt välstånd över allt annat i världen medan andra speciellt djupt troende kan har en helt annan inställning. Vissa skulle offra livet med familjen och sina barn för att få ”bättre” jobb medan andra värderar familjen högre.
  Och så skall någon utomstående i ett förmyndarsamhälle Sverige ruta allt och allo och definiera den ultimata lyckan sam den eviga sanningen.
  Serber värderar Kosmet på samma känslosamma sätt som Judar värderar Israel. Att erbjuda dem vilken materiell förmån som helst som ersättning är först och främst dömt till förakt och för det andra är osmakligt. Speciellt gäller detta när erbjudandet kommer från samma part som styckar Serbien.
  Så att påstå att EU är bra för Serbien (i dagens form) är så fullt med missförstånd av vad Kosmet har för emotionellt värde för alla serber (som en av de viktigaste delarna av deras kollektiva identitet) att man önskar svara med frågan: Hur mycket vill du betalt för ditt barn? för att illustrera hur absurt det hela är.

  Förresten, med störst sannolikhet drar jag snart (inte enligt bildtarens definition av ordet snart) till det rika grannlandet och EU-utanförskapet :p (det som svar på tal om att man bor i ett EU land).
  Jag tycker inte ens längre (helt ärligt och bortsett Kosmet-frågan fast den gör inte att man börjar omvärdera sin uppfattning ) att EU i dagens form är bra för Sverige och ännu mindre för Serbien.

 16. jugbog skriver:

  Problemet är at USA dra i trådarna …

  1)USA bombar Serbien för att tillfredställa sina intressen.
  2)USA ser till att Kosovo erkänns, åter för att tillfredställa sina intressen.

  CB och andra EU politiker har inga andra alternativ än att anpassa sig.
  Jag tror inte USA vill att Serbien skall blir medlem i EU, detta vet nog CB.

 17. Lars skriver:

  jugbog:
  På punkt 1 och 2 är jag övertygad om att du har rätt. Men jag är inte säker på att USA är motståndare till att Serbien går med i EU. Man håller på att positionera om sig inför en multipolär värld efter Sovjets fall. Det är därför man hela tiden tjatar om ”Euro-Atlantisk integration”. Europa och Amerika har tillsammans med Japan ett tätt samarbete som helt enkelt brukar kallas för ”väst”. Själva kallar de sig för de trilaterala länderna (tri står för Amerika-EU-Japan). Ryssland är på frammarsch ekonomiskt. Kina är redan en supermakt och inom en snar framtid kommer kanske Indien att bli en. Innan Ryssland blivit för starkt vill trilateristerna få över så många länder som möjligt på sin sida. Sen är det för sent. Då har förmodligen Moskva och Beijing mer att erbjuda än Washington och Bryssel.

 18. spanaren skriver:

  Lars,

  Serbiens val av EU som framtida partner är kanske inte
  helt självklart även i dagens värld och ännu mindre i
  morgon. Hur utvecklingen kommer att bli i de europeiska
  fd sovjetrepublikerna återstår att se. De asiatiska delarna
  av fd Sovjetunionen är åter under rysk/kinesisk kontroll
  inom CSO.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Cooperation_Organization

 19. chiros skriver:

  Carl,

  tack för ett utmärkt initiativ som har utsikter att väsentligt påverka situationen! Oddsen bör åtminstone bli avgjort bättre för en på sikt lugnare situation och en mindre nationalistisk utgång i det stundande nyvalet.

 20. baskim skriver:

  carl

  Utmärkt skrivet.
  och det bästa är att serberna själva kommer välja EU i maj!!!
  Och ultranationalisterna kan börja förbereda vad de ska säga när de förlorar uterliggare ett val! För folket i serbien har fått nog av snack om Kosova samtidigt som deras premiärministr skiter fullständigt i hur deras ekonomi är och deras levnads vilkor!!

 21. jugbog skriver:

  Lars

  Jag instämmer i din framställning, men tror att USA har beslutat att offra Serbien (serber) i stävan att åstadkomma precis de du skriver om. Beslutet fattade man redan i början av 90-talet (~92). Sen 92 finns en röd tråd som sammanbinder händelser dirigerade av USA och som reflekterar dina och mina påståenden.

  Med offra menas följande: Bevaka USA’s intresse alltid. Om behov uppstår för impopulära åtgärder (inkluderande militära aktioner) rikta de mot Serbin som står r Ryssland nära. – Priset: Serbien inte blir medlem i EU är acceptabel.

 22. tnsexton skriver:

  Vissa serbiska politiker och bedömare kanske ser tecken i skyn som innebär att EU långsiktigt inte är något bra alternativ; därav den med Kosovo-frågan maskerade avogheten.
  Man ser ett EU med en inre splittring och oenighet som med stor sannolikhet kommer att köra fast och förbruka enorma resurser i Kosovo.
  Man ser nya EU-medlemmar (forna WP-medlemmar) som öppet sneglar österut och som vad gäller sin energiförsörjning ingår avtal med Ryssland som i praktiken sänker EU:s eget rörledningsprojekt (NABUKO).
  Man ser ett EU med framtonande federativa tendenser som går stick i stäv med den egna synen på en stark nationalstat och med den egna politiska traditionen.

  Man ser också ett EU som har starka indirekta kopplingar till NATO, en organisation som efter det kalla krigets tillfälliga paus har svårt att finna sin roll och som, likt EU lider av inre slitningar och en för snabb utvidgning.

  De kanske tittar åt andra hållet och ser en eventuell partner som är på väg uppåt, ekonomiskt, politiskt och militärt.
  En eventuell partner med stora kulturella och religiösa likheter och som historiskt varit ett, visserligen osäker men dock, stöd.
  Man ser en eventuell partner med ett politiskt system och en syn på statsledning som kanske bättre överensstämmer med den egna och som absolut är att föredra framför de förändringar som ett EU-medlemskap skulle kräva.

  EU-motståndet kanske inte alls har med Kosovo eller krigsförbrytarna att göra. Motståndet kanske grundas på en långsiktig analys av vad som bäst gynnar landet (och dem själva…).

 23. yournatascha skriver:

  Fina ord!

 24. spanaren skriver:

  tnsexton

  Instämmer och tillägger:

  Kanske ser man ett USA som bakom propagandans dimridåer om demokrati osv
  bara tillgodoser sina egna geopolitiska intressen. Hur intressant
  vore Kosovo utan Camp Bondsteel som en bas för den planerade
  inringningen av Ryssland och ”demokratiseringen” av ”The Greater
  Middle East”? Slutmålet är kontroll över energitillgångarna i Iran,
  Centralasien, Sibirien och en styckning av Ryssland på samma sätt
  som nu sker med Serbien. Idag Kosovo – imorgon Vojvodina, Sandzak,
  södra Serbien varefter liksom 1941 StorAlbanien gränsar till Bulgarien?

  Vad gäller de idag självständiga republikerna i den europeiska delen
  av fd Sovjet. Läs i en historiebok vad som hände 1918-1922 och
  1939-1940. Kan historien upprepa sig med dagens inte nödvändigvis
  militära kraftmedel?

  Ett Serbien som medlem i CSTO behöver liksom idag Vitryssland
  inte bekymra sig om angrepp från USA/NATO. De kommer under det
  ryska kärnvapenparaplyet.

  http://www.en.rian.ru/russia/20080312/101160375.html

  Serberna har två vägar att välja mellan den 11 maj. En leder till
  Bryssel den andra till Moskva (Peking/New Delhi) och CSO.
  Efter valet vet vilken väg SERBERNA valde.

 25. baskim skriver:

  Spanaren

  Där kom det har väntat ett tag men där kom det.

  Skitsnacket om ett stor albanien, Om jag minns rätt så var det Stor Italien . Och om jag minns rätt så slogs albanien mott Italien. Albanien var ledda av Enver Hoxha du borde känna igen honom direkt med tanke på din idelogi!!!
  Och om jag minns rätt så har serberna krigat mott Slovenien.Kroatien,Bosnien och Kosova för sin Stor Serbien agenda!!

  Så lägg ner din serbiska propaganda.
  jag såg från första början var i politiken du stod.
  Du är en av de som var dag vaknar och sluterar en bild av Stalin och fördömer dagligen Gorbachov.
  samtidigt som du har dina våta drömmar om att Soviet unione än en gång ska stå på sina ben och rensa bort hela väst världen!!!!

  NOT GOING TOO HAPPEN!!!

  Och vill tillägga att en sak som jag tror Liburn tog upp!!
  Hela världens ekonomi är beroende av USA. Nasdaq och Dow jones styr värld ekonimin och bara en total idiot skulle förneka det.
  Och när det gäller kina så vet alla att USA är deras viktigaste handelspartner.

  Så cut the crap and se the reality!!!
  Lenin och Stalin kommer inte komma ridande på sina vita Hästar och rädda världen från kapitalism!!!!

 26. baskim skriver:

  Och en sak till!

  ett bevis på att USAs ekonomi styr världen.

  Vad hände med börserna världen över 11 september 2001!!

 27. spanaren skriver:

  Baskim,

  Lugna ner dig lite…..

  Jag är varken kommunist eller när en önskan om att Sovjetunionen
  skall återuppstå. Sovjetunionen vara för övrigt bara en parantes
  i Rysslands tusenåriga historia.

  Vad jag och även tnsexton beskriver är myntets andra sida och
  även resultatet av att se på saken med bägge ögonen samt tänka
  en EGEN tanke efter att tagit del av propagandan från Bryssel,
  Washington OCH Moskva.

  Jag vet att Italien angrep Albanien den 7 april 1939. Vad jag
  hänvisar till är ”de nya gränserna” 1941 där Skopje är bulgariskt
  och Pristina albanskt. Ett stympat Serbien är under tysk ”administration”.
  Vojvodina är ungerskt.

  Dagens Ryssland har mycket lite att göra med Sovjetunionen och
  kommunismen men mycket med panslavismen och TsarRyssland
  som historiskt alltid stött de ortodoxa kristna mot de muslimska
  ottomanerna. Jmf rysk/turkiska kriget 1878, 1:a världskriget då
  Ryssland aktivt ingrep. 1999 var det ryska ingripandet på väg men
  avstyrdes trots den ryska militärledningens protester i sista stund.

  Framtiden får utvisa vem som gör den bästa framtidsversionen för
  Östeuropa, Balkan och de europeiska delarna av fd Sovjet.

  Den 11 maj bestämmer serberna sin framtid utan att rådfråga
  någon utomstående.

 28. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst Spanaren,

  Jag har läst Dina både många och i o f s mycket av åt hållet kloka inlägg – sedan Du berikade kommentarerna här på Carl Bildt´s blogg. Dock – det finns ett fundamentalt ”fel” genomgående i Dina inlägg – i vart fall i mitt perspektiv sett – som gör att det i alla fall är mer eller minder ”åt helvete” det Du skriver, tyvärr tyvärr…

  ”Felet” är att Du hart när ALDRIG skiljer på äpplen och päron – i meningen att Du TYDLIGT skriver vad Du egentligen menar avseende VEM som gör eller ej gör VAD, tyvärr tyvärr… I mitt mer än 66-årade perspektiv sett så har det ALDRIG funnits – finns ej – och kommer troligast ALDRIG att finnas ett KRIG – vare sig mentalt, ekonomiskt, eller fysiskt – som startas av ett land eller en större grupp av vanligt folk = humana MEDmänniskor – som grundats i en folkomröstning om den saken. Därför så är det i mitt perspektiv sett HELT vilseledande att säga t ex att Sovjetuninonen gjort si eller så, faktiskt…

  Det skall NaturLiktVist istället vara att t ex Sovjetunionens MaktElitTuppar gjorde si eller så – eller ? Med andra ord så förs Hjärnornas Krig –
  http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/10/hjarnornas-krig – mer eller mindre ALDRIG av vanligt folk = vanliga humana MEDmänniskor (= mer än 80 % av medborgarna i ALLA länder) – men Wi av vanligt folk DRABBAS ju som princip ALLTID på det ena eller det andra sättet av MaktElitTopparnas mer eller mindre omättbara krigslust, tyvärr tyvärr…

  För att åskådliggöra detta – så modifiering jag Din text ovan på mitt sätt – så får Wi se om Du därmed kan förstå mitt ”dolda” budskap…

  ”Lugna ner dig lite…..
  Jag är varken kommunist eller när en önskan om att Sovjetunionen = MaktElitTupparna i Sovjetunionen skall återuppstå. MaktElitTupparna i Sovjetunionen var för övrigt bara en parantes i Rysslands tusenåriga historia.

  Vad jag och även tnsexton beskriver är myntets andra sida och även resultatet av att se på saken med bägge ögonen samt tänka en EGEN tanke efter att tagit del av propagandan från dagens MaktElitTuppar i Bryssel, Washington OCH Moskva.

  Jag vet att Italien = MaktElitTupparna i Italien angrep vanligt folk = humana MEDmänniskor i Albanien den 7 april 1939. Vad jaghänvisar till är “de nya gränserna” 1941 – där MaktElitTupparna bestämde att Skopje är bulgariskt och Pristina albanskt. Ett stympat Serbien är under tysk “administration”. Vojvodina är ungerskt.

  Dagens MaktElitTuppar i Ryssland har mycket lite att göra med MaktElitTupparna Sovjetunionen och MaktElitTuppar i kommunismen – men mycket med panslavismen och TsarRysslands MaktElitTuppar – som historiskt alltid stött de ortodoxa kristna mot de muslimska ottomanerna. Jmf MaktElitTupparnas rysk/turkiska kriget 1878, MaktElitTupparnas 1:a världskrig – då MaktElitTuppar i Ryssland aktivt ingrep. 1999 var de ryska MaktElitTupparnas ingripandet på väg men avstyrdes – trots den ryska militärledningens protester i sista stund.

  Framtiden får utvisa vem som gör den bästa framtidsversionen för MaktElitTupparnas Östeuropa, MaktElitTupparnas Balkan och de MaktElitTupparnas europeiska delar av fd Sovjet. Den 11 maj bestämmer serberna = vanligt folk = humana MEDmänniskor sin framtid i val av sina MaktElitTuppar – utan att rådfråga någon utomstående.” – slut modifiering.

  Mera rätt eller mera fel ?

  Ha det… :-) /önskar päron- och äpple-vännen Josef

 29. baskim skriver:

  Spanaren

  jag handlar mycket hellre med svenska myntet, med carl gustaf på en sidan och en krona på andra. ÄN med en krona på ena sidan och Putin på andra!!

  det är en massa anti amerikansk stämning här så man blir sjuk!!

  Kan någon här ens tänka sig tanken med ryssen som den dominanta supermakten, FY FAN SÄGER JAG BARA, ursäkta ordvalet!!!
  Tack vare USA är Europa fortfarande demokratiskt och jag kan stå här och kritisera Putin hur mycket jag vill utan att riskera mitt liv.
  jag kan jobba och köpa det jag vill och läsa vad jag vill se på vad jag vill. DET ÄR VAD DEMOKRATI ÄR!!!!

  Ryssland är långt ifrån det. man dödar journalister som är Putin kritiska, man fängslar de politiker och affärsmän som är Putin kritiska man slår ner på de demonstrationer som är putin kritiska.
  man håller ”demokratiska val” men de andra partierna får inte sändnings tid de får inte möta putin eller medvedev i debbater osv väldigt demokratiskt.

  dagens ryssland är Soviet . slut

  och Eu ska vara tacksam att USA finns.

  Ryssen ingrepp inte på serbiens sida när de stått själva. de har alltid ingripit när de haft allianser från Europa 1 värld kriget hade man Frankrike, Storbritanien.

  och 1878 så hade man Österrike Ungern.

  Men nu så är EU en Union och dess Klart starkaste länder är Storbritanien,Frankrike,Tyskland,Italien och de är allierade med USA så ryssen har inga starka allierade i Europa så ryssen suger med sitt sugrör i en mugg med sand här!!!

 30. spanaren skriver:

  Josef Boberg,

  Jag tog det som en självklarhet att vi hade samma uppfattning
  i den frågan varför låt mig klargöra att:

  Världens militära stormakter är inte annorlunda idag än
  när pyramiderna byggdes. Det är enbart de egna geopolitiska
  och den styrande elitens intressen som styr agerandet.
  För att dölja detta faktum för den fåkunniga allmänheten som
  skall stå för ”blod och död” tillgriper man propaganda som
  varierat från tid till annan beroende på stormakt och tidsålder.
  Bland de mera lyckade versionerna är dagens USA-propaganda
  som helt förvänder synen på de som inte vill se den uppenbara
  verkligheten. Om någon inom den makthavande eliten ställer
  sig ivägen för de högsta intressena – i USA det militärindustriella
  komplexet och oljeindustrin – blir han avpolleterad som idag generalen
  William Fallon chef för US Central Command som tydligen blivit
  ett sträck i räkningen för planerna att ta över Irans olja genom ett
  angreppskrig mot landet.

  Samma beskrivning kan göras av de makthavande eliterna i Ryssland,
  Kina och Indien som alla har sin agenda som inte nödvändigtvis
  behöver överenstämma med folkmajoritetens.
  Gäller även mindre och medelstora länder. Godhetens stamort på
  Jorden finns inte – även om vissa förblindade av propaganda tror
  att det är USA.

  Eliterna har och har alltid haft möjlighet att tvinga de utkommenderade
  till lydnad. I Tyskland var det dödsstraff för visad feghet inför fienden
  och i Sovjet (inte bara i Sovjet förresten) NKVD-truppen som bildade ett
  sista led bakom de framryckande tvångskommenderade soldaterna.

  Vi är, om du inte trott det tidigare, överens om vad som styr och alltid styrt
  världshistorien. Mina inlägg är bara ett försök att från åskådarplats se
  världen som den är medan du nöjer dig med att beklaga och somna in under björken..

  Kan jag uttrycka mig klarare?

 31. bluka skriver:

  Baskim

  Tycker nog du ska lägga ner din teori om att serbien har startat alla krig i forna jugoslavien.Händelseutvecklingen i samtliga delrepubliker har sett likadan ut d.v.s att man har utropat självständighet och sedan inte låtit armen lämna sina kaserner och bege sig till det som återstod av jugoslavien,med blodspilla som följd.
  Bevís för detta är väl att man förmodligen hade kunnat köra över slovenien tämligen enkelt om det hade varit frågan om ett erövringskrig samt att 1995 när kroatien genomförde en total rensning av 250000 serber så var jugoslavisk militär inte närvarande utan försvaret bestod av mellan 20-40000 man ifrån regionen i fråga samt kanske på sin höjd frivilliga från bl.a serbien.
  Detta är väl bara en del av sanningen men det är något som aldrig har lyfts fram i media utan man har gjort det lätt för sig och bara anklagat en sida.

 32. alivga skriver:

  Bluka, jag tror inte att storserbisk propaganda går hem längre. Människor är allt för pålästa idag. Serberna startade fyra krig och förlorade dem alla. Det går att dra paralleller till WW2. Serberna var lika skyldiga till de krig som utspelade sig i forna Jugoslavien under 1990-talet som tyskarna var skyldiga till de krig som utspelade under WW2. Sen är det upp till var och en och dra en slutsats. Det finns de som nitiskt tror på klyschan att det ”krävs två för att dansa tango” men jag är av uppfattningen att det alltid är en som måste bära huvudansvaret – i det här fallet Slobodan Milošević, hans anhängare och alla de serber som förblev passiva och apatiska inför de illdåd som den serbiska armén utförde.

 33. baskim skriver:

  Spanaren

  Du påstår att du är i en ”åskådarplats”.

  Men samtidigt så har du valt sida!
  Dina komentarer är emot sägelse fulla

  Ex

  Ditt inlägg mars 12 5.44

  Där så tar du till serbisk propaganda om albanien!
  Och slänger en massa propaganda på USA.

  Och kolla på dit inlägg nu mars 12 8.22

  Där du påstår att du är på en åskådar plats!!

  av alla dina inlägg du har gjort så har du försökt berömma ryssland och höja de till skyarna och vid någon tillfälle till och med försvarat dess brott mot mänskligheten.
  Och gjort det med orden att de vist har demokrati men en egen variant av demokrati!!!

  Tycker att det är riktigt konstigt att bara jag verkar ha märkt detta eller så är jag väl den enda som vågar stå på mig!!!

 34. baskim skriver:

  Bluka

  det var serbien som startade alla krigen. och alla de länderna försvarade sig mott serbiens aggresion.
  Däremot påstår jag inte att de andra var helt lagliga alltid men de hade rätten på sin sida precis som Kosova.

  Anledningen att Serbien inte vågade fortsätta sitt krig med Slovenien var att då så hade EU varit tvungna att ingripa militärt.
  Och det visste Milosevic.
  Kriget i Kroatien började inte 95 utan 91-92 med ett långt eld upphör, under kriget 91-92 tog serbien kontroll över en del av kroatien som de sedan tog tillbaka 95-.
  Och när det gäller bosnien så behöver jag väl inte ens börja, Efter deras självständighets förklaring så gick serbiska styrkor bärsärka gång på bosnier och ett av exemplen är Srebrenica.
  Behövs nog inte mer info om det.

  och sist men inte minst i Kosova där serbiska styrkor fördrev 1 miljon kosova albaner från kosova och dödade 12 000 och en idag så saknas ungefär 2000 kosova albaner!!! Om man nu räknar de också som döda så är siffran 14 000.

  Så ja jag ser att Serbien är skyldig till 4 krig mott sina granländer men jag vet samtidigt att de flesta serber vet det och skäms för det och istället vill skapa goda relationer till grannarna och gå med i EU.

 35. spanaren skriver:

  Baskim,

  Jag berömmer inte Ryssland och höjer det till skyarna.
  Det är bara du som fullständigt förblindad av den amerikanska
  propagandan som ser det så.

  Vad jag skriver är att Ryssland är ett annat Europa arvtagaren
  till Bysans med en historia och tradition/religion som är helt
  annorlunda än Europa väster om 1054 års järnridå som ligger
  kvar än idag. Jag tillhör inte Bush ”demokratimissionärer” utan
  anser att ryssarna får ha det som de vill ”hemma hos sig” även
  om det inte överensstämmer med min syn på demokrati.

  Min syn på rysk historia är inget jag själv hittat på utan läst i
  fackböcker. Är det inte sant att Peter den Store och Stalin
  återupprättade Ryssland starkare än någonsin efter ”Stora Oredan”
  och den första geopolitiska katastrofen under 1900-talet. Putin och
  hans efterföljare kommer säkert att följa företrädarna vad gäller
  den andra ryska geopolitiska katastrofen på 1900-talet –
  Sovjetunionens upplösning.
  Detta är vad VI har att förhålla oss till i framtiden.

  Vad händer om USA under en ny administration återgår till den
  politik landet förde före den tysk/italienska krigsförklaringen mot
  USA i december 1941 – handelspolitisk protektionism och utrikespolitisk
  isolation med ickeinblandning i de europeiska inbördeskrigen?

  Hur många dagar överlever ett Kosovo där Camp Bondsteel
  lagts ner i denna nya värld?

 36. smalanningen skriver:

  cnesko: Svarar dig en sista gång så kanske du förstår vart jag vill komma sen.

  Det enda du egentligen har fört fram är dina åsikter om vad som har hänt och hur situationen är nu. Och det är helt okej med mig så länge jag får ha min åsikt.

  Brevet är väl egentligen luddigt skrivet och ska väl ses mer som en krönika än en detaljerad beskrivning av dagens läge på Balkan och i Serbien. Men trots dess enkelhet kan jag inte finna en enda osanning i dina ”rättelser”:

  – Carl Bildt och Djindjic VAR bekanta med varandra.
  – Åtminstone Sverige KÄNNER mycket för Serbien och har/hade ett gott rykte där.
  – Man ÄR medveten om att Serbien är besviken över erkännandet av Kosovo.
  – Krigen på Balkan VAR dödsstöten för Jugoslavien. Hur kan man påstå nåt annat?
  – Man bedömde att det stabilaste för regionen som HELHET var att erkänna Kosovo som ett eget land.

  Det sistnämnda har varken du eller jag svar på i dagsläget och lär aldrig riktigt få det.

  Tack för mig om detta, över och ut.

 37. baskim skriver:

  Spanaren

  Kosova hade nog inte överlevt länge!

  Men samtidigt så är världen inte som den var på 1930 talet.
  Europa är inte balanserad militärt med Ryssland enda länderna i världen som är militärt balanserad med Ryssland är USA och Kina.
  Om USA drog sig tillbaka från Europa så skulle ryssen svämma in i Europa och det är vad jag menar.
  Så om Europa ska kunna mätta sig militärt med Ryssen så måste de börja mobilisera så att de i framtiden inte är beroende av USA när det gäller hotet från ryssen.

  Men du måste också erkänna att tack vare USA så har Europa den ekonomin vi har nu och den friheten.

  Och därför tycker jag att Europa ska stå vid USAs sida så som de stått på Europas sida sedan andra världskriget.
  Och visst jag håller inte heller alltid med USAs linje men i det stora hela så håller jag med USA.

  För fakta är att Europa hellre har amerikanska soldater i sina länder än Ryska

 38. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst Spanaren,

  Dina slutord ovan: ”Mina inlägg är bara ett försök att från åskådarplats se världen som den är – medan du nöjer dig med att beklaga och somna in under björken. Kan jag uttrycka mig klarare ?” – slut citat.

  Ja – faktiskt går det – mitt perspektiv sett i vart fall.

  1. Ditt förhållningssätt till mig som person är helt OK för mig – enär det är till 100 % Ditt eget bord = ej alls mitt bord – och ingen annans bord heller för den delen.

  2. Du säger ingenting om ifall min modifiering av Ditt inlägg ovan – var mera eller mindre åt hållet för alla och envar att förstå – som faktaunderlag för SJÄLVSTÄNDIGT = fritt tänkande eller ej.

  3. Du säger ingenting om ifall Du fortsättningsvis skall skriva t ex Ryssland – eller i mitt perspektiv sett det mera korrekta – MaktEliten i Ryssland eller än hellre MaktElitTopparna/Tupparna i Ryssland.

  Men i o f s förstår jag ifall Du ger faen i att bemöda Dig med det. Detta därför att solen har varken gått upp eller ned på sisådär ca 500 år – enär det är jorden Terra som snurrar antingen emot solen på förmiddagen – eller ifrån solen på eftermiddagen – relativt den plats Wi befinner oss på. Lik förbannat så envisas Wi med att säga att solen går upp och ned – såväl som att solfilmen på TV visar samma sak.

  Hur i helvete skall Wi någonsin kunna få ”någon djävla ordning” i wåra tankeapparater = biologiska hjärnDatorer – ifall ständigt och jämt säger ”fel” saker med ”fel” ord = programmeringskoderna – och sen TROR i wår enfald att det kan uppfattas rätt av någon enda annan – inklusive oss själva ?

  GooodNatt… :-) /önskar felords-vännen Josef under björken

 39. bluka skriver:

  Baskim
  Det vore kul att se vart du får dina uppgifter ifrån. se gärna länken nedan där skíljer sig siffrorna du uppgav betydligt.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kosovokriget

  Jag vet att kriget i kroatien inte började 1995.Jag skrev att den kroatiska armén fördrev 250000 serber och att inte jugoslavisk militär var närvarande.
  När du nämner bosnien så märks det att du följt med riktigt bra i den snedvridna mediabevakningen som var under kriget där.Du har säkert inte hört om dom 63 serbiska byarna runt srebrenica som blivit förstörda och dom 3200 serber som dödades i och omkring staden.Det kom rapporter under kriget att bosniska krypskyttar bl.a sköt på sin egen befolkning för att skylla detta på serberna.Det har faktiskt skrivits om det även i svensk media men naturligtvis bara som en liten notis,tror t.o.m att det framkom i en FN-rapport om jag inte missminner mig så dom här konflikterna är inte så enkla att förklara som du tror.

 40. spanaren skriver:

  Baskim,

  De europeiska NATO-länderna har de ekonomiska möjligheterna
  men inte viljan och förmågan att rusta upp sina krigsmakter till
  något som även sammanslaget kommer i närheten av vad USA,
  Ryssland, Kina, Indien förmår. Dessutom är Ryssland/Kina/Indien
  militärt allierade inom CSO.
  Vad gäller Sverige är det ännu sämre – att dö för Fosterlandet ingår
  inte i samhällskontraktet för unga svenskar – inte ens anställda i ”Försvaret”.

  Jag är inte lika pessimistisk vad gäller Rysslands geopolitiska intressen.
  Territoriellt sträcker de sig nog inte längre än till Östersjöområdet och
  delar av Balkan utanför fd Sovjetunionen. Varför skulle Ryssland skapa
  problem med sina bästa kunder väster om Polen om de kan återuppbygga
  ”det ryska huset” och gräva en vallgrav framför detsamma?
  Stalins ursprungliga krigsmål var 1914 års gräns. De områden som
  Sovjet tilldelades av Churchill/Rooseveldt i Teheran/Jalta var ren ”bonus”.

  I dagens värld behövs inte som förr militära maktmedel. En vridning på
  gaskranen och blockad av hamnar och gränsövergångar kan göra samma
  verkan eller varför inte en ”regime change” som USA ´gjorde i Belgrad bla.

 41. bluka skriver:

  aligva
  det jag skriver har inget med nåt storserbien att göra jag ville bara upplysa om sånt som jag tror dom flesta inte haft en aning om.Det kan vara nyttigt att lyssna lite på andra sidan också och inte bara vifta bort det som osanningar och att det bara är ”jag” som har rätt

 42. swedeneurope skriver:

  Vad bra att det finns trogna människor som blir stolta över att vår utrikesminister får i) träffa de stora grabbarna; och ii) skriver korta inlägg.

  Är själv inte så säker på att det faktum att man får träffa dessa nödvändigtvis betyder att man är ”en svensk röst i världen” eller ens att man är en speciellt högstående individ. Kan lätt räkna upp en hel rad rätt otrevliga statsmän som fått träffa alla de stora pojkarna och vad det gäller att få artiklar publicerade så skulle t.o.m. Lena Hjelm-Wallen få det så länge hon tycker ”rätt”.

  Och att korta inlägg skulle tyda på kompetens tas nog tacksamt emot av många politiskt korrekta slagordspolitiker.

 43. swedeneurope skriver:

  Varför skulle förresten Serbien ge ifrån sig ytterligare territorium mot vaga löften om framtida EU medlemsskap när alla vet att Bildt, Kouchner eller någon annan nationell eller EU politiker har något som helst mandat att utlova något sådant.

  Serbien kan ge efter på punkt efter punkt och tvingas ge bort nya territorier år efter år för att sedan se sin EU ansökan blockeras av Ungern, Slovenien eller något nytt EU land (exempelvis Kroatien eller Bosnien).

 44. jannedumbom skriver:

  swedeneurope – kvällens clou

  kram

 45. baskim skriver:

  Bluka

  http://en.wikipedia.org/wiki/Kosovo#Breakup_of_Yugoslavia_and_the_Kosovo_War

  Och litar du inte på den sidan ska leta upp till imorgon FNs officiela sifror som jag har läst innan.

  Och här är en artikel om 20 000 kosova albanska kvinnor våldtagna

  http://www.guardian.co.uk/world/2000/apr/16/balkans

 46. Pravoslavac skriver:

  Försök inte förvrida sanningen Baskim. Krigen i Kroatien och Bosnien har ingenting med Kosovo att göra. De handlade om Jugoslaviens upplösning. Den upplösningen var färdig efter Montenegro bröt sig ur.

  Kosovo är något helt annat. Det var ett krig som startades av UCK med målet att upprätta ett Storalbanien. De vill stjäla territorium inte bara från Serbien utan även från Makedonien, Grekland och Montenegro. Igår lämnade det albanska partiet DPA regeringen i Makedonien i protest mot att regeringen inte gick med på deras krav. Gruevski sätter äntligen hårt mot albanerna. Det är dags att sätta stopp för Storalbanien. Montenegro, Makedonien, Grekland och Serbien måste samarbeta för att skydda sin territoriella integritet. De här galenskaperna kan inte tillåtas fortsätta. Serbien borde också skruva upp trycket mot Pristina mycket mer. Jag är inte imponerad av Belgrads aktionsplan hittills. Det är en bra början men det krävs mycket mer.

 47. Pravoslavac skriver:

  Något som också bekymrar mig är att det finns krafter som försöker hindra serberna i Kosovo från att rösta i det serbiska valet den 11:e Maj. Så länge Serbien inte erkänt Kosovo så har serberna i Kosovo rätt att rösta i val till det serbiska parlamentet.

  Anledningen till dessa försök att hindra demokratins gång är att en högre andel av medborgarna i Kosovo röstar på SRS än i Serbien. Väst försöker lägga sig i det Serbiska valet och sätta käppar i hjulet för SRS. Till och med genom att förbjuda serbiska medborgare från att rösta. Sista ordet är ännu inte sagt i denna fråga.

 48. bluka skriver:

  Leta gärna upp den FN rapporten Baskim

 49. tnsexton skriver:

  Att utifrån historien, nutiden, kända fakta och relevanta antaganden försöka beskriva olika, mer eller mindre troliga men ändå, möjliga framtidsscenarier är något som sysselsatt analytiker i alla tider.
  För att inte hamna fullständigt fel gäller minst fyra huvudregler:
  1. Blanda inte in dina egna, personliga, önskningar eller förhoppningar om hur framtiden ska utveckla sig
  2. Bedöm inte andra aktörers agerande utifrån dina värderingar. Vad som är vansinne i exempelvis Stockholm kan mycket väl vara fullständigt rationellt någon annan stans utifrån deras referensramar.
  3. Tro aldrig att du vet vad andra aktörer har för syften eller mål. Vi vet exempelvis ingenting om vare sig Rysslands eller USA långsiktiga geopolitiska mål; vi kan bara göra antaganden
  4. Tro aldrig att du presenterar någon absolut sanning. Framtidsanalys kan aldrig bli annat än en, förhoppningsvis kvalificerad, bedömning och i värsta fall en gissning.

  Jag och Spanaren ägnar oss, för vårt eget höga nöjes skull, åt sådana analyser där vi presenterat alternativa händelseutvecklingar till dagens situation i Europa.
  Detta betyder inte på något sätt att vi tagit ställning för det ena eller andra eller att dessa framtidsscenarier skulle vara en beskrivning av hur vi önskar eller vill att det ska bli.
  De är bara beskrivningar av vad historien, nutiden, kända fakta och gjorda antagen KAN leda fram till.

 50. jannedumbom skriver:

  tnsexton

  Dina analyser uppskattas alltid, välformulerade, tänkvärda etc MEN …………… jag blir en aning fundersam när du ovan skriver ”Jag och Spanaren ägnar oss, för vårt höga nöjes skull etc etc”.
  Arbetar ni som ett tandempar?
  Så har i alla fall inte jag uppfattat det tidigare. Skillnaden i er framställning är att Spanaren i 8 fall av 10 är markant västfientlig i sin uttrycksform, gällande USA är han negativ i 10 fall av 10. Kanske beror detta på skillnaden i ORDVAL mellan dig och Spanaren – han uttrycker sig (dvs verbalt mer än tankemässigt) ofta som om han vore direkt handplockad från ett demonstrationståg av ”Attack/ yttersta vänstern- sympatisörer”.

 51. tnsexton skriver:

  jannedumbom

  Nej, Spanaren och jag jobbar inte på något sätt ihop som ett tandempar. Vi har däremot under lång tid, i andra fora och under kortare tid här, brutit vår åsikter med och mot varandra. Våra åsikter och slutsatser stämmer inte alltid överens men vårt intresse för säkerhetspolitik och analys är gemensamt.

  Mitt inlägg 7:19 motiverades av några ganska vidlyftiga ifrågasättanden och anklagelser om att av Spanaren och mig framförda tankar skulle vara lika med ställningstaganden för och önskemål om av oss redovisade, mellan oss i sak ganska olika, händelseutvecklingar.

 52. jannedumbom skriver:

  tnsexton

  Tack för ditt svar. Det gläder mig att ni ej arbetar som ett tandempar.
  Betr. min kritik gentemot Spanarens ”verbala neutralitet” kvarstår denna!

 53. Kachina skriver:

  ”…är markant västfientlig i sin uttrycksform, gällande USA är han negativ i 10 fall av 10.”

  Jag tror att det beror, med säkerhet i mitt fall, att USA utger sig för att vara denna världens flaggskepp när det gäller demokrati och frihet, men är allt annat, särskilt under republikanskt maktinnehav, då USA står för maktfullkomlig dubbelmoral, statsterrorism, tortyr, tvång och fungerar som värdspolitikens ”Hells Angels”.

  I det sammanhanget är det ganska löjligt av USA, och EU, att kritisera Ryssland och andra öststater utifrån Sovjetstatens gamla försyndelser. Under 2000-talet har USA de facto, genom lagstiftning, övertagit den gamla Sovjetstatens förtryck mot människor. Mänskliga rättigheter är på intet sätt prioriterat i USA och gäller bara när individen har tillräckligt med pengar och inflytelserikt nätverk.

  USA är idag det största klanvälde världen någonsin skådat.

 54. jannedumbom skriver:

  Kachina

  Jag vet att du tycker så om USA.
  Jag vet också att du jämför t. ex. den svenska Alliansen med vad som hände i Tyskland på 30- talet.
  Därmed behövs inga ytterligare kommentarer, var och en kan dra sina egna slutsatser!

 55. spanaren skriver:

  jannedumbom,

  Att jag skulle hysa några vänsterextremistiska åsikter är
  fullständigt befängt. I samband med anställningen i staten
  gjordes en mycket omfattande bedömning av min person
  av SÄPO och Granskningsnämnden. Det finns papper på
  att jag varken är ”ryssvän” eller kommunist – lägg av!

  Hänvisar till tnsexton inlägg 7:19

  Naturligtvis uppfattas mina inlägg kanske som USA-fientliga av
  debattörer som uppfattar USA som ”Godhetens stamort på Jorden”
  medan undertecknad uppfattar USA som en militär stormakt som
  endast har de egna geopolitiska intressena som ledstjärna för
  sitt handlande. Samma debattörer anser ofta att Ryssland är ”ondskans
  hemvist” trots att landet liksom USA är en militär stormakt som enbart
  handlar utifrån sina geopolitiska intressen. Hade ledningen i
  Kreml styrts av historiska band och känslor hade vi redan
  haft ryska ”Iskander” missiler i Serbien och rysk KFOR-trupp
  i Kosovo.

  Finns det törhända en anledning till att tnsexton och
  undertecknad gör snarlika analyser av omvärldsutvecklingen
  som står att finna i tnsextons inlägg 7:19?

  Erkänns att tnsexton skriver bättre än undertecknad men i sak
  brukar vi vara i stort överens både här och i andra fora.

  Skall vi återgå till ämnet för denna debatt?

 56. Kachina skriver:

  ”Jag vet också att du jämför t. ex. den svenska Alliansen med vad som hände i Tyskland på 30- talet.”

  För att kunna dra de slutsatserna måste man vara insatt i vad som hände i Tyskland före 1933. Det handlar alltså inte om gasningen utan om den stigmatisering av en folkgrupp som föregick koncentrationslägren och gasningen, att skilja ut och särmärka (judesjärnan) en folkgrupp.

  Alliansen sätter en virtuell ”judestjärna” på sjuka och arbetslösa, skapar en attityd MOT de grupperna. Alliansens agerande är en grogrund för etnisk rensning om Sverige av olika anledningar börjar vittra sönder inifrån. Den som inte ser det är ”mentalt blind”, eller vill inte se.

 57. soli01 skriver:

  Kachina – du är oootrolig. Ditt sista stycke (8:38) är ett smakprov hur propaganda är när den är som mest djävulsk. Du är oslagbar :-)

 58. Pravoslavac skriver:

  Kachina: På tal om stigmatisering av en folkgrupp. Se följande bok som handlar om exakt detta i Kosovo: http://www.jihadwatch.org/archives/017503.php

 59. Kachina skriver:

  Propaganda?

  Hör du inte vad Alliansen säger, ser du inte vad Claes Malmborg gör?

 60. jannedumbom skriver:

  Kachina

  Jag har sagt det tidigare till dig och säger det igen (i samma ärende). Vem är denne din okände hjälte, Claes Malmborg?
  Är det inte Försäkringskassans generaldirektör CURT MALMBORG* som du åsyftar?

  *Han ”skolades” inom fackföreningsrörelsen och var tidigare bl.a. kanslichef inom SIF
  och statssekreterare åt Bosse Ringholm under hans tid som högt respekterad finansminister (Bosse Ringholm – en mytomspunnen man).

 61. Kachina skriver:

  dumbom

  Vem är det som sagt; ”Ta en medelmåtta, ge honom makt och han gör allt han blir tillsagd att göra för att behålla makten”

  Du torde vet vem. Vem är det Curt Malmborg lyder under idag. Den där sorten brukar bytas ut om de inte lyder order.

 62. soli01 skriver:

  kachina – om Malmborgs ”medelmåtta”. Han är säkert en duktig chef och ingen skugga ska falla över honom och detta gäller även regeringen. Förändringar är alltid jobbiga och faller inte alla på läppen,

 63. jannedumbom skriver:

  Kachina

  Även du torde veta att som Försäkringskassans GD sätter inte Curt Malmborg själv ”dagordningen” utan ser till att verkställa de direktiv han får av sin ”styrelse”, dvs staten. Det tycker jag han gör bra!
  Curt Malmborg har verkligen inte framstått som någon ”nickedocka”, han lärde sig att ta eget ansvar under sin tid hos Bosse Ringholm (som du bör förstå fordrades rätt mycket av honom för att hålla den, i tid och otid, mjölkdrickande Bosse någorlunda ”på banan”).

 64. Kachina skriver:

  Skuggan faller mörk över regeringen och om vi skall utse Malmborg till en ”medelmåttig Himmler” eller en ”duktig Heydrich” är väl egalt. Det är bara samvetslösa, hänsynslösa människor som kan leva efter Moment22-normer.

  Det Alliansen sysslat med från första början är att värva anhängare genom att stigmatisera och isolera utvalda grupper i samhället. Det har tillämpats tidigare, så kom inte och säg att ni inte känner igen det.

  Agerandet har lagt grunden för vad som kan hända, eller skall jag säga kommer att hända, om Sverige börjar vittra sönder inifrån. Fånigt av er att blåneka till det som är så uppenbart. Ni borde istället gå omkring med hängande huvuden, som hundar och skämmas.

 65. djingiskahn skriver:

  Krimen kachina?

 66. Kachina skriver:

  Nej, jag säger som det är. Varför låtsas tro att Alliansen hjälper någon ur utanförskap, när de i själva verket slussar över dem till ett djupare utanförskap i socialträsket.

  Du läser väl inte Aftonbladet? Om du gör, ser hur Malmborgs trupper agerar, skall du veta att det är bara toppen av isberget. I år kommer sjuktalen att ha HALVERATS mot 2003, efter ”Jesus” Malmborgs handpåläggning. Snacka om mirakel, så många gjorde han inte friska han som var här på 0-talet, fastän han hade direktkontakt med Chefen.

 67. djingiskahn skriver:

  kachina

  I grunden beror det nog på att Malmborg har ett friskare material att jobba med, inga handpåläggningar behövs utan bara ett enkelt språk som innefattar både skyldigheter och rättigheter.
  Skall också gälla oss norrläningar

 68. Kachina skriver:

  ”enkelt språk som innefattar både skyldigheter och rättigheter.”

  Moment22 är ett enkelriktat språk gjutet i cement.

  Vi får se, om det skrivs historia om trettio år, om samhället fortfarande är värt att leva i, vad det skrivs om Alliansen.

 69. soli01 skriver:

  Kacbina -”enkelt språk som innefattar både skyldigheter och rättigheter”.Vem har skrivit dessa perfekta ord? Det är ju allt i sitt”nötskal”. Hur kan du komma till något ”Moment 22…”gjutet i cement”…
  Är det dåligt väder uppe i mitt kära Norrland – tro?

 70. Kachina skriver:

  ”Är det dåligt väder uppe i mitt kära Norrland – tro?”

  Nej, inte det, utan reptilhjärnorna har makten i landet. Då finns det inte mycket utrymme för människor i alla dess variationer. Det som ser ut som människor förväntas agera som motorer på högvarv,och det klara inte ens mekaniska motorer av.

  Tanken är ganska låst hos en del av Malmborgs trupper, kanske för att leva upp till hans och Husmarks direktiv. Stalins departement, kan man säga. Man skäms om en riktig människa utifrån skulle granska det.

 71. pettson skriver:

  Aftonbladet? Herregud, finns det folk i detta land som går på den osmakliga vänsterpackspropagandan i nämnda blaskan?

 72. Kachina skriver:

  stackars pettson

  Kan inte läsa annat än blå tidningar.

  Påminner mig om 50-talet, när byggnads avd i vår lilla stad gick ut med påbudet att alla medlemmar bara fick prenumerera på den röda tidningen, som även den fanns i vår lilla stad.

  Jag trodde farsan skulle explodera. Det blev tvärstopp för förbundet, men pettson han lyssnar bara på en röst, den blå. Det är sådana mesar som flockas hos Alliansen. Farsan (folkpartist) roterar som en propeller i sin grav, både för mesar och folkpartiet och vad det blivit.

 73. Kachina skriver:

  (…..och folkpartiet och vad det blivit.)

  Människofientligt, med en partiledare som tror att Sverige är en kaserngård, fylld av håglösa värnpliktiga.

 74. tnsexton skriver:

  Utan några värderingar i övrigt kan jag dock konstatera att Fp-ledaren, till skillnad från majoritetet av de andra politikerbroilerna av skiftande färg, haft ett riktigt jobb där han kommit i närkontakt med åtminstone den manliga den av landets befolkning….

 75. Kachina skriver:

  ”haft ett riktigt jobb där han kommit i närkontakt med åtminstone den manliga den av landets befolkning….”

  Javisst,….tyvärr har jobbet bestått av ”hunddressyr” och han verkar ha svårt att skilja på yrkesrollerna.

 76. Torsten skriver:

  Kachina,

  I dag har Du klivit över anständighetens gräns igen med Dina fruktansvärt osmakliga antydningar.
  Nu väntar vi bara på att Du skall få ett nytt nyp i örat :-)
  Vilket i ordningen? Vore av ett visst intresse att veta;-)

 77. spanaren skriver:

  Utan att lägga mig i den inrikespolitiska debatten vill
  jag framföra en tanke om militär personal.

  Jag anser att:
  ”Gud och soldaten vördar vi, när i tider av fruktan de står oss bi” ”Men när tiderna ändras och fyllda blir faten, då glömmer vi Gud och föraktar soldaten” …

  Andra anser kanske i likhet med Mao tse-Tung:

  ”Av gott järn gör man inte spik. Av goda människor gör man ej soldater”

 78. lindalovelace skriver:

  kachina

  För att försöka räkna ”öronnyp” behöver du säkert något hjälpmedel. Använd då gärna den gamla romerska ”miniräknaren” Abacus (som jag tipsade dig om härom veckan) –
  jag är övertygad om att du behöver någon form av hjälp, eftersom antalet emottagna öronnyp är hisnande.

  PS Ring ej till en av dina förebilder, den f.d. skolministern Ibrahim Baylan och be om hjälp – det är lönlöst eftersom hans huvudideologi är att kunna så litet som möjligt, dvs den socialdemokratiska ledstjärnan betr. kunskapsutveckling. DS

 79. Kachina skriver:

  Torsten/Linda

  Det var inte lag som förde in i diskussionen den/det som inte får nämnas, enligt Godwins Lag. (Den dummaste lag som någonsin skapats. Om händelsen är verklig, måste den få nämnas.)

  Märkligt att ni två inte lägger märke till att det var jannedumbom 8:28 som förde inämnet.

  Jag står fast vid att det Alliansen sysslar med, enligt min åsikt, är en stigmatisering av vissa grupper. Detta har genomförts i olika historiska skeenden och kan jämföras med vilken som helst av dem.

 80. lillies skriver:

  kachina,
  angående Folkpartiet, jag kan också ha vissa invändningar mot speciellt björklund men tycker dock att han blivit något bättre även om jag klanske hellre sett Fredrik malm i partiledarrollen. Och jag tror faktiskt Nyamko Sabuni kan göra ett bra jobb, hon verkar ganska nyanserad och eftertänksam även om en del mediapersonligheter tydligen retat sig på att hon inte kallar sig feminist. Beskrivningen om att gapa på en kaserngård full av håglösa värnpliktiga kan lika gärna passa på en hel del i kvällspressen eller andra tabloider ibland.

  Exempelvis med din invändning om SEB och ”avtal med Bandidos”. Nu jobbar jag som sagt vare sig på SEB eller är kund i just den banken. Dock ser min arbetsvardag ut att jag då och då gör beslut riktad mot personer inom dessa organisationer, när jag är på utredningsstadiet kan jag se i KFMs register om någon har stora skulder till just brottsoffermyndigheten och då är det väl en indikation på att det kan vara frågan om någon tillhörande ett sådant gäng. Jag vet dock aldrig exakt vilket gäng de kanske tillhör, och inte heller hur de ser ut (om inte namnet är offentligt känt via t. ex. tidningar och de syns inte med namn och bild där så ofta, de är inte ”kändisar” i den meningen). Vi har en säkerhetsansvarig som har behörighet för viss info från t ex. polisen angående dessa för att vi skall kunna få reda på en ev. hotbild och åtgärder i samband med dessa.

  På samma sätt förbjuder jävsreglerna mig att gå vidare i en utredning om jag skulle stöta på ett namn på någon som jag haft att göra med eller känner rent allmänt (granne eller på annat sätt). och likaså förbjuder sekretessreglerna mig att göra slagningar på folk i min omgivning, och på SKV körs då och då kontroller av slagningar och jämförs med de utredningar man har/haft. Så även om t. ex. Johanne Hildebrand har gjort ett undersökande reportage och känner till brottslingar till namn och utseende till följd av sitt arbete så är det helt möjligt att en hel del vars arbete bland annat (understryk) innefattar att bekämpa och utreda brottslighet kan befinna sig i närheten av brottslingar utan att de facto veta att de är brottslingar. Ja faktiskt än starkare de kanske inte ens kan anses böra veta att de är brottslingar, t. ex. om en anställd på kiosken där man vanligtvis handlar råkar vara medlem i något sådant gäng eller liknande (sedan får väl varje människa vara uppmärksamma på att försöka undvika att begå/vara behjälpliga till brott eller skydda sig själv och den ev. krets man kan tänkas ha ansvar för).

  Jag vet inte säkert ens vad för eventuellt gäng de tillhör förrän ev. brottsanmälan efter ett beslut har lett till att åklagare tar upp ett fall och det ”kommer upp” i media. Men då har det redan gått en tid.

 81. lindalovelace skriver:

  kachina

  Är du feg också och skyller ifrån dig?
  Det brukar du inte göra men man är luttrad när det gäller dig och dina fantasier.

 82. lillies skriver:

  Nu har ju Sverige betydligt fler officerare än ”soldater”. När jag gick på juristlinjen var det en hel del av de nyligen friställda officerarna som gick där, liksom reservister. En del av dem var ok, men en del var rätt…ja, inte korkade i egentlig mening för då kommer man inte in på juristlinjen..men de hade ofta rätt svårt att urskilja och föra i rätt hirearkisk ordning olika kvalifikationer som gör att skenbart likvärdiga situationer får olika slutbedömning. Ofta var en del rätt låsta vid resonemang om att ”det måste vara så eller så, antingen det eller det” torts att vare sig ”det” eller ”det” kan subsumeras under den aktuella regeln.

 83. Torsten skriver:

  Kachina,

  jag menar bara väl:-)

  Vore tråkigt om Du portades från bloggen:-(

  Men jag är lite besviken på Dig. En bra karl skyller inte på andra;-)

 84. jannedumbom skriver:

  Det var ett ”lustigt” inlägg från lillies 3:58 ;-))

  Mycket kan citeras som gör en ”glad” men jag nöjer mig med detta humoristiska inslag:
  ”En del av dem var ok, men en del var rätt…ja, inte korkade i egentlig mening för då kommer man inte in på juristlinjen…”

 85. Kachina skriver:

  Vadå, skyller från mig? Jag konstaterar fakta som du själv kan kontrollera. Får man inte säga som det är? Har vi alltså begåvats med Stalin-censur?

  Staten utövar makt och vi varken ser, hör eller talar.

  Vilken lag bryter jag mot nu, Reinfeldts Lag? (Ekot från Bush; Den som inte är för är emot, Guantanamo.)

  Det är så, att jag tror inte att den här regeringen har goda avsikter mot folk i gemen, den stora massan. Bush har på åtta år i princip förintat medelklassen och skapat en gigantisk klyfta mellan Inferiors och Superiors. Vår regering för samma politik.

 86. lillies skriver:

  Nä janne,

  smarta människor kan visserligen göra korkade saker ibland, av förbiseende, eller, hör och häpna, med drastig vett och vilja. Många verkar tyvärr blanda ihop vanliga preferenser som ”värderingar” med ”smarthet”. Dock krävs det rätt höga betyg vilket i regel kräver hyfsat IQ för att erhålla för att komma in på juristlinjen i Uppsala, i vart fall när jag började.

  Beträffande en del av ”reservisterna” på juristlinjen så var det faktiskt ibland så att en hel del i klassen satt och tittade på varandra med lätt misstro över vad de hörde. Och detta är alltså på lektioner där det mest rationella skulle vara att presentera en så koherent lösning på ett givet problem/fråga som möjligt. Inte alls atrt jämställa med när Sillybersky i ett anfall av att vädja till publikens känslor drar till med etiketter som för en hel del andra verkar absurda. Typ där den unga kvinnan har påstått detta om de medelålders pojkarna.

 87. lindalovelace skriver:

  Se upp! Snart börjar allas vår lilla trollgubbe uppe i Byske tala i tungor ;-)

 88. Kachina skriver:

  Linda

  Avsikten går inte att dölja med skönsång. Vi hör, vi ser och vi talar med varandra härnere på gräsrotsnivå, till skillnad från ministrar som lever i varsin tunnel.

 89. pettson skriver:

  ”Det är så, att jag tror inte att den här regeringen har goda avsikter mot folk i gemen, den stora massan. Bush har på åtta år i princip förintat medelklassen och skapat en gigantisk klyfta mellan Inferiors och Superiors. Vår regering för samma politik.”

  Vilken av Sveriges regeringar under de senaste 80 åren har inte för samma politik? Nu har vi åtmisntone en regering som försöker städa upp. Ärligt talat, är det inte så att vänsterpacket myser? Äntligen gör någon jobbet som de borde ha gjort redan på 70-talet (när det började fullkomligt spåra ur). Men varken stake eller ryggrad fanns (och har aldrig funnits).

  Det vore också kul att få en definition på ”Inferiors” och ”Superiors”. Min tolkning: inferiors = ammande mammor med eget tvåmansföretag. Superiors = fackföreningstorpeder med enda syfte att krossa den ammande mamman. Ynkligt!

 90. lindalovelace skriver:

  pettson

  Jag ställer upp helt och hållet på din tolkning av ”kachinadravlet” Superiors och Inferiors!

 91. lillies skriver:

  Ta inte illa upp janne men jag skyggar lite grann inför människor som säger ”härligt”. Har ni sett satir-trailern över morgonsofforna som visats på vilken kanal det nu är?

 92. jannedumbom skriver:

  lillies

  Ta inte mitt ”härligt” för allvarligt!

 93. Kachina skriver:

  ”Det vore också kul att få en definition på “Inferiors” och “Superiors”. Min tolkning: inferiors = ammande mammor med eget tvåmansföretag. Superiors = fackföreningstorpeder med enda syfte att krossa den ammande mamman. Ynkligt!”

  Krigär fred och överklass är underklass,……känner vi igen det från någonstans?

 94. soli01 skriver:

  Kachina – jag tror att du visst får skriva det mesta och det gör vi väl lite till mans/kvinns. Men du kommer med påståenden som inte är relevanta och då reagera man så klart. Du skriver bla” att jag tror inte den här regeringen har goda avsikter mot folk i gemen, den stora massan”. Ett exempel på motsatsen är väl jobbskatteavdraget och som nu ger låg – och medelinkomstagaren en skattesänkning i tre steg. Det är väl där de flesta av oss befinner sig.! Detta är bara ett exempel.
  Alltså:du är inte riktigt ärlig i dina påståenden.

 95. Torsten skriver:

  Kachina!

  Försökte först vädja till Ditt förnuft. Inser nu att i dag är det obefintligt;-)

 96. pettson skriver:

  Torsten! Där träspriten går in går förnuftet ut.

  I Norrland växer det tallar höga
  Att de är höga det botar föga
  En vacker dag faller de omkull
  Allt för den eviga törstens skull

 97. hillary2 skriver:

  pettson – ynkligt försök att profilera sig som antisocialist – du skriver lika kategoriskt som den värste stalinisten

  torsten – vad är förnuft? fantasilöner och bonusar som man/män inte har en chans att göra av med under sin livstid? går storföretagen bättre av detta? rekryterar man inte fel sorts människor på kuppen? ordagrann lydelse kuppen! :-))

 98. pettson skriver:

  HA! Sossehysterikan! Kvällen är räddad!

 99. Torsten skriver:

  Kachina, Du kan ju sjunga till Din hobby;-)

  ”Hembränt är drycken för vart fyllesvin.
  Hembränt är rått som terpentin.
  Det piggar upp din trötta kropp
  och hettar upp dit blodomlopp.
  Hembränt …
  …är Mannfreds medicin”

  Melodi:Helan går

 100. hillary2 skriver:

  pettson – du är inte måttligt obildad – sosseneurotikan heter det möjligen – är du född i början av förra seklet?

 101. pettson skriver:

  Förresten, vadå ”antisocialist”?

  Socialismen är död! Överallt i hela världen kastar folk av sig socialismen vidriga ok och väljer friheten. Det finns väl några som ännu chokeras av att bidraget inte längre kommer i brevlådan, att man faktiskt måste göra rätt för sig. Dessa är dock i minoritet.

  Förnuft = mindre skatt på arbete
  Förnuft = större ansvar för sig själv
  Förnuft = krossa fackföreningstorpedernas makt
  Förnuft = ett samhälle där man får tänka fritt
  Förnuft = få fira jul och ha skolavslutning i kyrkan
  Förnuft = inte skämmas över att vara svensk

 102. Torsten skriver:

  Oh hillary,

  Puss på Dig :)

  Jag har aldrig försvarat fantasilöner eller skyhöga bonusar. Och i en del fall är det en skamfläck i näringslivet.

 103. bestofmankind skriver:

  Torsten,

  hej på dig!

  Du nämnde för några dagar sedan att du inte är Alliansen.

  Nyfiken om det är FI eller SD du är med i stället, :-) om inte vilken ideologi är närmast ditt hjärta. :-)

 104. pettson skriver:

  HÅHÅ! Bloggens hela väsnterpack tycks vara samlat!

 105. alivga skriver:

  Bluka,

  Jag förstår precis vad du vill ha sagt om konflikterna i forna Jugoslavien. Du försöker snevrida allt och påstå att i de krig som utspelade sig i .f.d. Jugoslavien var alla förövare och att alla har lika stor skuld i det som hände. Därmed kränker du de offer som fick betala med sina liv för att förhindra Serbiens expansionskrig i sydöstra Europa. Att krigsbrott begicks av alla parter i konflikterna är allmänt känt och det är inget du behöver argumentera för. Som betraktare måste man dock ställa sig frågan vem som i grund och botten bär skulden och huvudansvaret för de militära konflikterna. Här anser jag att alla inte kan bära samma skuld. Det var serberna och Serbien ledd av Slobodan Milošević som bär huvudansvaret för de konflikter som blossade upp i f.d. Jugoslavien. Jag påstår inte att det bara är jag som har rätt. Jag försöker bara argumentera för min åsikt. Om man anser att kroaterna, bosnjakerna, slovenerna och kosovalbanerna bär skulden, tja, då borde man ju även anse att judarna har sig själva att skylla för att det gick som det gick för dem under WW2.

 106. bestofmankind skriver:

  6:11,

  Då får du väl även logga in på namnet Maverick också.

 107. Torsten skriver:

  Bestofmankind,

  Du missuppfattade mig.

  Jag är inte Alliansen. Men jag sympatiserar med Alliansen.

  ”Om man inte varit socialist innan man är 40 har man inget hjärta. Är man fortfarande socialist över 40 har man ingen hjärna!”

  Winston Churchill

 108. Kachina skriver:

  De påståenden som startat denna charad, är högst relevanta. Skattesänkningar för medelklassen, betyder inte att överklassen blir lottlösa, tvärtom så svämmar deras kassakistor över samtidigt som de vardagliga avgifterna ökar så att medelklassen inte längre har råd att betala för dem, varpå de sjunker till underklass. Det har hänt i ALLA länder som följer den nyliberala trenden och i allra högsta grad där högern, republikaner och IDU är involverade.

  Överklassen är avundsjuk på medel- och underklass för att de inte lever i synlig misär om de blir sjuka, men nu skall det bli ändring på detta. Är du inte frisk från cancern inom sex månader, blir det att flytta till ett lägre klassområde. Om det finns ett arbete bland tio arbetssökande och du inte lyckats ta det jobbet inom nio månader, blir det flytt ner i socialträsket, om du inte dödar den som har jobbet och hänger på låset dagen efter. (Måste säga det, f-n vad mycket trånga huvuden det finns i Alliansen, men pettson är i särklass)

  Om lösningen ligger i lägre skatt, innebär det att det optimala samhället uppnår vi när vi inte betalar någon skatt alls. Vi betalar skatt för att upprätthålla ett civiliserat samhälle. Om vi slutar betala skatt betyder det att vi inte längre organiserar samhälle, med känt resultat. (Kosovo)

  Vi måste välja om vi skall vara djuret Homo Sapiens eller medvetna människor, vilket ”piggsviet” pettson saknar förmåga att avgöra.

 109. Kachina skriver:

  Torsten

  Efter 40 hade Winston bara kvar ryggmärg och reptilhjärna, resten hade bränts sönder av alkohol. (cognac)

 110. bestofmankind skriver:

  Torsten,

  Det är därför din avatar av dig ser ut som du är 39 år. :-)

 111. Kachina skriver:

  ”Men jag sympatiserar med Alliansen.”

  IQ= Fiskmås.

  Tänker/Känner med solarplexus och reagerar med ryggrad.

  Alliansen har startat om från tidigt 1700-tal, efter en mänsklig parentes på exakt 200 år.

 112. Kachina skriver:

  Jag tycker han ser ut som 93, du vände nog bara på siffrorna av misstag.

 113. bestofmankind skriver:

  hahahahaha…..Jag svarade bara på Churchill´s påstående som passade honom.

  Tycker att det är fegt :-) att säga att man sympatiserar och inte är Alliansen.

 114. hillary2 skriver:

  Winston Churchill led av manodepressivitet efter 40 års ålder och han självmedicinerade förmodligen som män gör även idag – med cognac och annat.
  Jag gillar Churchill för att han ”vågade” måla till andra konstnärers tavlor efter hans eget kynne. Så gör ”värstingar”:-)

 115. Torsten skriver:

  Bestofmankind,

  Puss på Dig :)

  En liten förklaring. För mig är att vara Alliansen så stort att jag i min ödmjukhet inte kommer i närheten av det.

  Men jag blir lite besviken på Dig. Säga en sak och mena en annan :-(

  Lyssna inte på Kachina . Det verkar som om han är plakat i dag :-)

 116. hillary2 skriver:

  Kachina

  hörde på ”Rapytt” att Alliansen inte vill att mäns och kvinnors löner ska redovisas varje år
  ett av alla deras sätt att motarbeta fackligt jämställdhetsarbete
  fiskmåsarna borde begripa att det är bra att ha en förhandlingspart….

 117. bestofmankind skriver:

  ”Men jag blir lite besviken på Dig. Säga en sak och mena en annan :-( ”

  Jag kallar det konsten att debattera. :-)

  ”För mig är att vara Alliansen så stort att jag i min ödmjukhet inte kommer i närheten av det. ”

  Ja, så stort att det är många som för det sämre.

  ”Lyssna inte på Kachina. Det verkar som om han är plakat i dag :-)

  Än i dag, har inte jag hittat/läst bättre argument än Kachinas.

  Det gäller att vara frisk i dagens samhälle:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2040006.ab

 118. bestofmankind skriver:

  rättelse:

  det skall vara…. Ja, så stort att det är många som får det sämre.

 119. Josef Boberg skriver:

  Ha ha ha… till och ifrån underhållande med detta hjärnornas krig ovan, faktiskt… :-)
  http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/10/hjarnornas-krig

 120. Torsten skriver:

  ”Än i dag har jag inte hittat/läst bättre argument än Kachinas”

  Min rekommendation: Byt avator!

 121. bestofmankind skriver:

  Tro, hopp och kärlek…beskriver mest SAP´s värderingar.

  Konstigt att du tycker något annat.

 122. Torsten skriver:

  SAP-s värderingar är är den jämlika fördelningen av fattigdomen.

  Och så, gå inte på allt som skrivs i deras propagandablaska;-)

 123. bestofmankind skriver:

  En tydlig exempel Torsten:

  TRO…..Jag tror att Regeringen lyssnar på folket. Vi vädjade om att inte stänga den svenska ambassaden på Filippinerna. Svaret…Nej, Staten sparar.

  HOPP….Hoppades att Regeringen skall tänka om. Nej. Sökande av uppehållstillstånd får t om åka till Bangkok, Thailand.

  KÄRLEK…..Har inte hört något förändring/förbättring med ovan process om ansökan om uppehållstillstånd. ISKALL….hjärtat av stål.

  Övertyga mig, sett från Alliansen, om ovan exempel.

 124. bestofmankind skriver:

  Notera även att det sparas enbart 3 miljoner om året mot alla fördelar som är värda mer än 3 miljoner.

 125. soli01 skriver:

  bestofmankind – vad är fördelarna?

 126. bestofmankind skriver:

  soli01,

  Motsatsen av nackdelar som inte ens Regeringen kan lägga fram svar och vitt på bordet.

 127. bestofmankind skriver:

  svart och vitt skall det vara

 128. bestofmankind skriver:

  UD (som jag har uppfattat det) och Riksdagen är emot nedläggning….och Ni diskuterar om demokrati?

  Svaret är nedläggningen är helt och hållet ett POLITISK BESLUT…

 129. pettson skriver:

  Sossehysterikan: ”fackligt jämställdhetsarbete”

  fackligt jämställdhetsarbete: skicka några MANLIGA torpeder för att krossa en ammande mor (=KVINNA). Tillåt mig småle!

 130. bestofmankind skriver:

  Med andra ord, man valde BARA bort Filippinerna att inte ha några diplomatiska relationer med UTAN NÅGRA anledningar varför förutom besparingar av 3 miljoner SEK.

 131. pettson skriver:

  fackligt jämställdhetsarbete: tvinga kvinnor i tunga arbeten (t.ex. vård) att arbeta heltid, fast de knapp orkar med deltid. Det är tungt arbete vi talar om! Men sådana velourvänstertanter som utmärker sig på denna blogg vet ju inget om sådant. Varför inte ge dessa kvinnor en lön som de kan leva på?

 132. bestofmankind skriver:

  Vilken tur att Ni är födda i SVERIGE.

 133. bestofmankind skriver:

  Min kommentar 7:53 pm avser fortsättning på min 7:52 pm.

 134. jannedumbom skriver:

  bestofmankind 7:48

  Nu förstår jag att Kachina är bestofmankinds förebild.
  Något mer förvirrat inlägg än vad hon presterar här ovan kan man knappast skåda?!?

 135. pettson skriver:

  Ni som sitter på partikansliet och har som heltidsjobb att sprida er vidriga propaganda på denna blogg har säker bättre betalt än dessa kvinnor inom vården. Att ni inte skäms! Det är inte direktörenas löner ni skall hacka på utan era egna. Förresten, varför inte ett enda ord om maffialedarnas (s.k. fackförbund) fantasilöner?

 136. bestofmankind skriver:

  7:55

  Dagens sanning kallas det, hittar du en bättre förklaring (ring gärna till Regeringen) får du GÄRNA upplysa mig med glädje.

 137. soli01 skriver:

  bestofmankind – ”och Ni diskuterar om demokrati?” Vem är ”Ni” i detta sammanhang. Jag har ingenting med detta att göra utan jag var nyfiken på vad ”fördelarna” var som du ser det? Frågan har du inte gett något entydigt svar på. Bara nyfiken!

 138. jannedumbom skriver:

  bestofmankind dömer ut svensk demokrati.
  Är det någon som förstår något??

  Så här skriver hon här ovan (7:48), det måste bara upprepas en gång till, man tror inte sina ögon ;-))

  ””UD (som jag uppfattat det) och Riksdagen är emot nedläggning ………… och ni diskuterar om demokrati.
  Svaret är nedläggningen är helt och hållet ett POLITISKT BESLUT””

 139. Pravoslavac skriver:

  aligva: Nu gör du samma sak som Baskim. Du försöker koppla ihop Kosovo med krigen i Kroatien och Bosnien. Det är helt fel. Kosovo är något helt annat än krigen i Kroatien och Bosnien. Dessa bägge krig handlade om tre nu döda personer. Franjo Tudjman, Slobodan Milosevic och Alija Izetbegovic. När Jugoslavien föll sönder ville Tudjman och Milosevic dela upp Bosnien mellan sig, något som Izetbegovic satte sig emot. Sen var kriget igång.

  Kosovo däremot var något helt annat. Serbien kan inte beskyllas för vad som hände i där. Det kriget startades av UCK. Serbien bekämpade nationell terrorism inom sina egna gränser. Om USA har rätt att bekämpa terrorism på andra sidan jordklotet i Afghanistan och Irak, då måste väl ändå Serbien få bekämpa terrorism på sitt eget territorium utan att bli bombade sönder och samman. Eller?

 140. Pravoslavac skriver:

  Har ni tittat på Kosovos flagga förresten. Ovanför den gula kartbilden finns 6 stjärnor. Officiellt ska dessa stjärnor representera 6 etniska folkgrupper i Kosovo. I verkligheten representerar de 6 geografiska områden som bebos av albaner och som är tänkta att förenas till ett framtida Storalbanien:

  * Kosovo
  * Albanien
  * Västra Makedonien
  * en bit av Montenegro
  * Presevo-dalen i södra Serbien
  * en bit av norra Grekland (södra Epirus/Çamëria)

  http://en.wikipedia.org/wiki/Greater_Albania

 141. Torsten skriver:

  bestofmankind,

  Ett gott råd.
  Lås inte fast Dig för mycket i sossarnas naiva men framför allt falska värderingar. Du riskerar då att bli fast i derar enkelspåriga cementerade tänkande även efter det Du fyllt förtio ;-)
  Kattungar öppnar sina ögon redan efter några dagar. En sosse är blind hela livet;-)

 142. pettson skriver:

  ja du Torsten, jag är rädd att loppet är kört för bestofmankind. Hon har gått i sossehysterikans ledband alldeles för länge. Hon är den hjärntvättade sorten.
  Nåja, Mona kan väl få två röster i nästa val. En per sylvass klack. Vem bryr sig?

 143. Kachina skriver:

  ”….,men framför allt falska värderingar.”

  Och, du har inte fått upp ögonen för Alliansens falska värderingar ännu.

 144. Kachina skriver:

  pettson

  Jag bryr mig. Jag vill inte tillbaka till 1700-talet.

 145. bestofmankind skriver:

  Torsten, 8;24,

  Kan inte du komma på något konkret. Det där är väldigt svag argumentation. Grundskolans.

  Använd glasögon så du ser världen bättre. Har du redan en så behöver du en ny synundersökning.

 146. bluka skriver:

  aligva

  Varför jämför du andra världskriget med krigen i forna jugoslavien?Du tror väl ändå inte att alla krig ser likadana ut,att den ena sidan är god och den andra ond?
  Är det någon som kränker några krigsoffer så är det väl sådana som du som minimerar den andra sidans skuld i ett blodigt krig.
  Hur förklarar du att serbien förde expansionskrig när man inte ens försökt ta t.ex slovenien och inte ens försökt försvara krajina i kroatien?
  Inser du inte att det inte står riktigt rätt till när kroatien helt obestraffat kan fördriva 250000 serber och i princip omöjliggöra att dom kan flytta tillbaka.Nu ska tydligen kroatien belönas med ett eu-medlemskap 2009.Då får vi ett land som varje år firar det datum dom fördrev ett helt folkslag i vår eu-gemenskap.Det har väl du säkert inget emot

 147. bestofmankind skriver:

  soli01,

  Ett tydligt svar på din fråga har vi också ställt till Regeringen men fick inte några.

  Så varsågod ring/skriv gärna till Regeringen, sedan får vi se om du får några svar i överhuvudtaget.

 148. Torsten skriver:

  Bestofmankind,

  Jag ser Din falska avatar klart och tydligt;-)

  Du vill ha något konkret.

  Sossarna gömde arbetslösheten under bidrag som ledde till apati.

  Alliansen skapar arbete och tillfredsställelse som leder till kreativitet.

 149. bestofmankind skriver:

  8:02

  Vad är en politiskt beslut?

 150. bestofmankind skriver:

  8:02

  skall vara:
  Vad är ett politiskt beslut??

 151. bestofmankind skriver:

  Torsten,

  Prata inte bort ämnet som jag tog upp ovan på tro, hopp och kärlek. Kan du inte komma med något förklaringar så anser jag att denna sakfrågan är slut diskuterat.

  Och snälla, använd inte ordena tro, hopp och kärlek när du inte vet vad de egentligen betyder.

 152. Kachina skriver:

  Torsten

  Du låter som en programmerad trottoarpratare.

 153. soli01 skriver:

  bestofmankind – jag hade för avsikt att avsluta denna tråd, men det du skrev 7:39 var följande:”notera även att det sparas enbart 3 miljoner om året mot alla fördelar som är värda mer än 3 miljoner”.
  Det var denna skrivning jag var nyfiken på hur du egentligen tänkte!
  Fördelarna?

 154. Torsten skriver:

  Bestofmankind,

  Jag tror på att alla människan i grund och botten är goda.

  Jag hyser gott hopp om att vi får färre krig i världen och att vår planet skall vara en bra plats att leva på under en oöverskådlig tid. Jag tror inte på domedagsprofeter.

  Jag älskar min hustru, mina barn och mitt barnbarn samt alla mina medmänniskor.

  Jag skaffade min symbol och min ledstjärna innan Du var född. Tror jag:)

 155. alivga skriver:

  Bluka,

  Vad jag menar är att det finns två aspekter i alla krig. Först måste man fastslå att alla krig är ”smutsiga” samt att det i alla krig finns förbrytare på båda sidor. Detta är en regel snarare än undantag. Vi kan således konstatera att alla sidor begick krigsbrott i forna Jugoslavien. Detta gäller även för WW2. Både tyskar och de allierade begick krigsbrott. Detta gäller även i Irak – båda sidor begick och begår krigsbrott. Men någonstans måste man bestämma sig för vem som har rätt i en konflikt. Om ett land väljer att träda ur en union, har en annan unionsmedlem då rätt att ockupera det landet och slå ner på dess befolkning militärt? Det anser inte jag och därmed är skuldfrågan i detta fall glasklart för mig. Serbien och Slobodan Milošević bär skulden för det som hände i forna Jugoslavien liksom Adolf Hitler bär huvudansvaret för det som hände under WW2. Tror du verkligen att de serber som bodde i Kroatien då landet förklarade sig självständigt skulle behövt ha lämnat landet om de hade accepterat rollen som etnisk minoritet i fritt och demokratiskt Kroatien? Din kritik mot Kroatien är inte heller berättigad. Visst har uppemot 250 000 serber lämnat/flytt från Kroatien men Kroatien har också lämnat ut alla misstänkta krigsförbrytare till ICTY. Sedan 1995 har 120 000 serber återvänt till Kroatien och de får idag ekonomiskt bidrag för att kunna bygga upp sina hem och integreras i det kroatiska samhället. Den serbiska minoriteten är representerad i den officiella politiken. Däremot diskrimineras många serber på lokal nivå – något regeringen aktivt motarbetar. Denna läkningsprocess kommer att ta tid med tanke på vad som varit. Jag vill även förtydliga att Kroatien INTE firar ”fördrivningen” av serberna utan det faktum att 1995 återtog serbockuperat territorium och därmed möjliggjorde att både kroater och andra ickeserber som tidigare fördrivits kunde återvända hem.

 156. baskim skriver:

  Pravo

  Så enligt dig så var det rätt av serbien att döda 12 000 albaner och fördriva 1 miljon!!

  har sagt det innan och upprepar det det är skamligt att folk än idag förnekar massakrerna i kosova

  bluka

  anledningen till att serbien inte försökt ta tillbaka krajina är för att Kroatien 95 var starkare än vad serbien var.
  Och sen dess har deras arme bara växt medans serbiens förfallit.
  Och man gav upp efter en veckas stridigheter med slovenien för att de fick uppbacking av Österike så serbien hade inte mycket att hämta där heller!!!

  Så sebien lämnade inte dessa ställen ifred efter kriget för att de kännde sympati utan för att det hade ineburit slutet för serbien!!!
  Kroatien tex från 96-00 hade införskaffat f16 plan från USA långt bättre än serbiens dåvarande flygplan MIG 21

 157. Torsten skriver:

  Kachina,

  Nej nu är Du elak igen. Jämföra mig med Mona:-)

 158. bestofmankind skriver:

  soli01,

  Fortfarande samma svar…..fråga Regeringen….jag är lika nyfiken som du.

 159. bestofmankind skriver:

  Torsten 9:35,

  Och du symboliserar Alliansen´s värderingar? Hur blind får man vara?

 160. alivga skriver:

  Pravoslavac,

  Jag är mycket medveten om att Kosovo är något helt annat än t.ex. Kroatien eller Slovenien. Ur folkrättslig synpunkt förstår jag mycket väl Serbiens argument. Ur moralisk synpunkt anser jag att ett fritt Kosovo är det enda riktiga. Man kan se det som så att Serbien har förbrukat rätten till denna landsdel/provins som ett resultat av dålig politik, diskriminering och slutligen försök till eliminering och etniskt rensning av en minoritet (albanerna). Med andra ord så förlorade Serbien sin juridiska rättighet till Kosovo i samma stund som man försökte iscensätta ett storskaligt massmord på en av sina etniska minoriteter.

 161. bestofmankind skriver:

  soli01,

  Förresten, för att göra det enkelt för dig, VÄNSKAPEN (diplomatiska relationerna) mellan dem två länderna – Filippinerna och Sverige – är ovärderlig (priceless). Om du nu förstår förstås vad jag menar med det.

 162. soli01 skriver:

  bestofmankind – jag noterar att du inte kan svara på ditt påstående och härmed tackar jag för nu.

 163. alivga skriver:

  Bluka m.fl.,

  Det finns två anledningar till att Serbien lät Slovenien vara:

  1. JNA var omotiverad och bestod av flera nationaliteter då Slovenien angreps. Kroater, slovener och andra folkslag lämnade armén i stor skala och Milošević politiska agenda hade ännu inte förfinats och utkristalliserats.

  2. Slobodan Milošević förstod att han inte skulle kunna hålla ihop Jugoslavien (läs Storserbien) och började omformulera sin politik som blev öppet storserbisk. Enligt den storserbiska idén bör alla ”landområden där det finns serbiska gravar” förenas i ett enda Storserbien. Då Slovenien saknar en större serbisk majoritet lät han landet vara. Istället koncentrerade han sig på Kroatien och Bosnien-Hercegovina som hade ett betydande antal serber som dessutom var beredda att tro på hans lögner och ta till vapen och mörda för att uppnå den storserbiska drömmen.

 164. soli01 skriver:

  bestofmankind -tack för detta – det var äntligen ett litet svar och därmed får vi lämna ämnet!

 165. swedeneurope skriver:

  jannedumbom:
  En person som både utdelar kramar och använder franska ord i samma inlägg kan inte vara en dålig människa ;-)

 166. bestofmankind skriver:

  soli01,

  Fråga gärna Regeringen, svart på vitt, om du nu är verkligen så angelägen av att veta sanningen.

 167. Torsten skriver:

  bestofmankind,

  Nu vänder Du på det igen.

  Jag är inte symbol för Alliansens värderingar. Det är Alliansens politik som är symbol för mina värderingar :)

  Vi skall skapa ett samhälle där varje arbetsför person skall kunna bidra till vår framtida välfärd.

  Ett samhälle där vi har råd att hjälpa sjuka och åldringar till ett fint drägligt liv.

  Ett samhälle som utbildar våra ungdomar så att de klarar en internationell konkurrens.

  Ett samhälle som framtida generationer kan leva i.

  Detta har sossarna försökt att rasera. Men hejdats av Alliansen.

 168. jannedumbom skriver:

  swedeneurope

  Det har du helt rätt i ;-)

  Jan d´Umbom

 169. jannedumbom skriver:

  Morgondagen kan bli en ny, spännande dag på denna blogg.
  Från vanligtvis välunderrättat håll har det nämligen framkommit att hillary2
  kommer att publicera tidigare okäna skrönor om fackliga företrädares alkoholvanor
  betraktade från ett interfolierat jämställdhetsperspektiv.

 170. jannedumbom skriver:

  Innan kvällen övergår till natt vill jag överlämna följande text, lånad av Bo Bergman, till en av dagens debattörer på denna blogg!

  Det sitter en herre i himlens sal,
  och till hans åldriga händer
  gå knippen av trådar i tusental
  från vart människoliv han tänder.
  Han samlar dem alla, och rycker han till,
  så niga och bocka ni som han vill
  och göra så lustiga piruetter,
  ni stackars marionetter.

 171. Kachina skriver:

  Det sitter en herre i Vita Husets sal,
  och till hans flinka händer
  gå knippen av trådar i tusental
  från vart människoliv han använder.
  Han samlar dem alla, och rycker han till,
  så niga och bocka ni som han vill
  och göra så lustiga piruetter,
  ni stackars marionetter.

 172. Kachina skriver:

  ”Jag är inte symbol för Alliansens värderingar. Det är Alliansens politik som är symbol för mina värderingar” (Torsten ”Bormann”)

  ”Vi skall skapa ett samhälle där varje arbetsför person skall kunna bidra till vår framtida välfärd.”

  Samtidigt sätter vi in robotar som gör dem arbetslösa.

  ”Ett samhälle där vi har råd att hjälpa sjuka och åldringar till ett fint drägligt liv.”

  Men pengarna till detta ger vi ut i direktörsbonus.

  ”Ett samhälle som utbildar våra ungdomar så att de klarar en internationell konkurrens.”

  Ett samhälle som utbildar de rikas barn att konstruera nya robotar som tar jobbet från de fattiga, menar du.

  ”Ett samhälle som framtida generationer kan leva i.
  Detta har sossarna försökt att rasera. Men hejdats av Alliansen.”

  Ja, vi minns ju borgarnas glansperiod mellan 1850 – ca.1930. Där fanns utrymme, folk svalt ihjäl eller tog självmord.

  Torsten, vet du om att det krävs bygglov för programmerade trottoarpratare??

  Har du bygglov?

 173. Torsten skriver:

  Det var en författare som sa ”Det är synd om människan”.

  Jag vill låna det citatet, ”Det är synd om Kachina”;-)

  Rationaliseringen gör att vi kan behålla och utveckla vår industri. Endast då är det möjligt att skapa fler arbetstillfällen.
  Alternativet är en total utarmning av näringslivet. Endast då kan vi slippa direktörsbonusar.

  Direktörsbonusar är en plåga som finns internationellt. Vi måste lära oss att hantera detta och hålla dom på en rimlig nivå.

  Alla skall kunna skaffa sig den utbildning de vill ha. Det var under sossarnas välde som endast de ”rika” barnen kunde få studieklimat som gav bra resultat.
  I så kallade fattiga områden, som sossarna skapat, tilläts skolorna flumma ut totalt, med urusla resultat som följd.

  Som alla vet fanns inte Alliansen under den tid som ”Byskeclownen” refererar till.

  Numera får man uppföra en byggnad på 15 m² på sin tomt.

  Har Du någon ”Friggebod” Kachina?

 174. Torsten skriver:

  Numera får man uppföra en byggnad på 15m² på sin tomt utan bygglov, skall det vara.

 175. Kachina skriver:

  ”Numera får man uppföra en byggnad på 15 m² på sin tomt.”

  Jo. men för en trottoarpratare krävs bygglov.

  ”Rationaliseringen gör att vi kan behålla och utveckla vår industri. Endast då är det möjligt att skapa fler arbetstillfällen.”

  Torsten, du säger mot dig själv i samma stycke. Rationaliseringar gör att vi kan behålla och utveckla vår industri, men de skapar inte fler arbetstillfällen utan minskar antalet arbetstillfällen.

  ”Som alla vet fanns inte Alliansen under den tid som “Byskeclownen” refererar till.”

  Som alla vet är Alliansen en spegelbild av borgarna 1870-1930. Konservativt så att det luktar unket av det.

 176. jannedumbom skriver:

  Godmorgon Kachina

  Bo Bergmans berömda dikt Marionetterna var faktiskt EJ ämnad åt dig! Den som tänker efter litet grand förstår däremot direkt vem jag syftade på ;-)

 177. bestofmankind skriver:

  6:39

  Ja, just det du menar din skapare….Maverick.

 178. pettson skriver:

  ”Fackens löneförhandlare har genomgående ett lysande track record. Men inte när det gäller att förhandla upp medlemmarnas löner. Däremot är de hejare på att snacka upp sina egna. På 10 år har kommunals ordförande Ylva Thörn dubblat sin inkomst och har nu en lön i miljonklassen. Och hon är inte ensam.”

 179. pettson skriver:

  ”Kommunal har i dag skrivit på ett av arbetsmarknadens bästa avtal.

  I genomsnitt höjs lönerna med lägst 2 525 kronor (motsvarande 13,8 procent) över en treårsperiod. Det motsvarar en lönehöjning om 842 kronor per år i tre år. ”

 180. smalanningen skriver:

  aligva: Några mycket bra inlägg i den här tråden bär din signatur. Känns skönt att jag inte är ensam om den uppfattningen.

  Angående JNA och kriget i Slovenien så lämnade även serber armén, det har jag fysiskt bevis för i form av en god kamrat – sedan dess i Sverige.

  Kachina: Rationaliseringar skapar faktiskt jobb, bland annat för sådana som mig vars uppdrag är att effektivisera affärsprocesser genom IT. De arbetstillfällen som försvinner från Sverige är de traditionella industrijobben, och det är vi inte ensamma om i världen. DDR försökte i det längsta att värna om industrin så som den var på 60- och 70-talet med känt resultat.

  Men det finns spår av den gamla industrin och dess förfall även i Sverige. En av mina favorithemsidor just nu är RostSverige: http://rostsverige.blogs.se En underbar blogg om det gamla folkhemmet.

  Sveriges framtid är att att fortsätta som ett duktigt ingenjörsland och att även i fortsättningen ligga i framkant inom IT och miljö. Det kräver en ökad utbildningsgrad men det genererar absolut inte färre jobb. Men de ”lågutbildade” jobben flyttas från industrin till tjänstesektorn istället.

  Fabriken är död. Folkhemmet förändras.

 181. smalanningen skriver:

  Två favoritsidor till i samma ämne för den intresserade:

  http://vasternorrland.blogs.se/

  http://www.jornmark.se

 182. jannedumbom skriver:

  Teaterdirektören har inte varit synlig på ett antal dagar. Förbluffande nog innebär detta faktum att ingen i hans ensemble heller tittat in på denna blogg. Medlemmarna i den virtuella Marionetteatern sitter f.n. sysslolösa i ”virtuella städer” som Moskva, Madrid, Köpenhamn, Singapore etc och väntar på besked, dvs att någon skall rycka i trådarna.
  Endast sällskapets hovdam (ej medlem i själva marionettensemblen) kämpar på med sina infama beskyllningar, nu senast var det signaturen pettson som utpekades. Själv har jag blivit anklagad ett antal gånger, sedan har vi ytterligare ett 10- tal signaturer till som blivit utpekade.
  Så försöker man konspiratoriskt förlöjliga sina meningsmotståndare – det är faktiskt en ganska kränkande metod.
  Vi får väl se, snart kanske någon av de virtuella nickedockarna uppenbarar sig här igen och då kommer säkert teaterdirektören med sina flinka fingrar att försöka se till att de stöder varandra och sin lilla hovdam – gärna inkluderande användandet av teaterdirektörens eget lilla ”automatiska översättningsprogram”.

  Jan d´Umbom

 183. Kachina skriver:

  smålänningen

  När skogsarbetarlagen med kocka rationaliserades bortförsvann ett arbetslag på tio personer och skapades TVÅ nya jobb, förare av skördare och förare av skotare. Nu har de, genom kombi-aggregat, blivit ett jobb.

  Det går inte att komma ifrån att sedan datorns ankomst för allmänt bruk, ca. 1985, föds det fler människor än jobb och rationaliseras bort fler jobb än det dör människor per dag.

  Det finns bara två lösningar. Antingen föder de som har jobb de som inte har jobb, utan att gnälla, eller så sänker vi arbetstiden till en nivå där alla har ett jobb.

 184. kraljen skriver:

  Aligava, Baskim och kompani,

  ni skriver och demoniserar Milosevic det har jag förståelse för. Både Milosevic och Tudjman var stöpta i samma form. Precis samma skit, ursäkta språket.

  Det som man glömmer och som inte kommer fram i era inlägg är att.

  Dagens regering störtade Milosevic och skickade honom till Haag där han senare dog, liksom Tudjman. Alla serbiska krigsförbrytare är i Haag och kom inte och säg att Karadzic och Mladic inte är tillfångatagna, dom kommer från Republika Srpska i Bosnien, som inte är Serbien och aldrig kommer att bli, enligt USA och EU. Om serberna skickat Milosevic till Haag, varför skulle dom inte skicka Karadzic och Mladic dit?

  Det jag vill komma fram till att Serbien idag har inget med Milosevic att göra och hans inbördeskrig. Att ge dagens Serbien skulden är som att säga att alla tyskar idag är Nazister.

  Albanerna är dom ända idag som drömmer och ett etniskt rent stor albanien. Steg ett var Kosovo nu kommer steg två:

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_972965.svd

  Vad trött man blir på all denna naivitet hos människor…..

 185. Torsten skriver:

  Kachina,

  Jag har arbetat i industrin i hela mitt vuxna liv, så det där med ”trottoarpratare” är enbart löjligt.

  Nu när det finns mängder med bevis på att vi med tillräckliga rationaliseringar inte bara kan behålla produktion och arbetstillfällen i Sverige utan även utveckla och skapa fler arbetstillfällen vill jag bara säga att Du Kachina hånar och förlöjligar dessa entreprenörer och alla kreativa personer som lägger ner ett enormt arbete och mycket möda som leder till vårt ökade välstånd.
  Oj, det blev en lång mening.
  Kachina, vilken dj..a tur att Du inte är verksam i industrin;-)

 186. Kachina skriver:

  ”Nu när det finns mängder med bevis på att vi med tillräckliga rationaliseringar inte bara kan behålla produktion och arbetstillfällen i Sverige utan även utveckla och skapa fler arbetstillfällen,…”

  Suck, människa TÄNK!

  Skapar vi verkligen FLER jobb än vi rationaliserar bort? Du är som en Gore-fanatiker, anammar ett mantra utan att granska det. Mantra;

  ”Sverige utan även utveckla och skapa fler arbetstillfällen,…””

  ……..stämmer inte. Vi rationaliserar bort fler jobb an vi skapar och det dör färre människor än det föds nya. Tänk på det innan du upprepar andras mantran.

 187. Kachina skriver:

  Torsten

  Jag säger trottoarpratare för att du är en annonspelare för felaktiga påståenden inprogrammerade av industriförbundet.

 188. bestofmankind skriver:

  8:08

  Mina utländska vänner hjälper just nu andra delar av världen (som de hjälpte mig) ideéllt, intellektuellt.

  Och vad gör du för att förbättra världen? inte ens till en enda medmänniska har du gjort något medhjälp.

  DU ÄR INGENTING.

 189. smalanningen skriver:

  Kachina: Jag har sagt det innan, jag tror säkert att vissa industrier skulle tjäna på arbetstidsförkortning och förändrade skiftgångar och jag har även sett en ganska intressant utredning där man gjorde om en kommunal tjänst på 8 timmar till två på 12 timmar och fick bl.a. en bättre service för kommunmedborgarna och ett bevisat lägre sjukdomstal = win/win. Tyvärr ingen länk till den.

  6 timmars arbetsdag verkar inte ha något stort stöd dock tyvärr då folk vill ha samma lön som om de jobbade 8 timmar/dag. Och utan övertidsersättning och skiftgångar så blir det omöjligt.

  Så vi är överens om att förkortad arbetstid kan vara bra för arbetslivet, men jag tycker inte det skall lagstadgas utan att företag/kommuner ska få bestämma själva.

  Men du glömmer en viktig sak när du enkelt hävdar att ”jobb försvinner med rationalisering”; arbetslösheten är långt mycket lägre nu än på 90-talet och spås hålla sig på en lägre nivå även under nästa lågkonjunktur. Anledningen är att vi inte längre är lika beroende av industrikonjunkturen som då.

 190. Kachina skriver:

  Vi har aldrig upplevt en så intensiv högkonjunktur som nu. Sedan får vi se hur spådomarna slår in. Lågkonjunkturen är här nu, enligt rubrikerna från USA. Klättra högt och falla hårt, är väl det kända mönstret. Vi får se om det inträffar eller inte.

  När det gäller viljan att sänka arbetstiden och lönen finns bara valet mellan att dela med sig av arbetstiden, eller fortsätta att föda de arbetslösa, utan att gnälla på att de inte arbetar.

  Slutar vi hålla dem mätta, släpper vi lös en hungrig vargflock, landstrykare som drar land och rike runt för att hitta mat. De som står i vägen blir nedtrampade, kanske även uppätna.

  Kom ihåg att Homo Sapiens är världens farligaste djur. Om det civiliserade samhället krackelerar, blir det djuret synligt.

 191. soli01 skriver:

  Kachina – vi har alltid ställt upp och hjälpt de arbetslösa och det vet även du!
  Alltså: ingen risk att några vargflockar – extrem som vanligt – kommer gläfsande. I vårt land har vi en sista skyddsbarriär som heter socialen och den är ändock ett skydd i sista hand som samhället borgar för.
  Ingen ska behöva ”dra land och rike runt”. Du är helt otrolig i dina ”visioner” :-)
  Har du dåligt väder även i dag?:-)

 192. Torsten skriver:

  Kachina,

  Jag bollar tillbaka.

  Människa (tror jag) TÄNK ;-)

  Så här enkelt vill jag uttrycka mig. Om vi kan producera varor och tjänster till konkurrentkraftiga priser och kvalité. Och kan konkurrera med den bästa teknologin, så finns det en mycket stor marknad i världen och vi i lilla Sverige har inga problem med full sysselsättning.

  Men det kanske inte är så lätt att förstå efter Din närkontakt med betonggolvet:-)

 193. Kachina skriver:

  ”- vi har alltid ställt upp och hjälpt de arbetslösa och det vet även du!”

  Det är bra att du talar i imperfekt, för tongångarna är andra idag.

  Klagomålen på de som lever på andras jobb är höga och när ni känner det där suget i magen, tänk då ett steg längre. Om du känner det fel, lämna då utrymme för de arbetslösa på arbetsmarknaden. Ta pension vid 65, istället för att lyssna på Borgs locktoner om lägre skatt ifall du jobbar tills du dör.

  Det kostar att leva i ett civiliserat samhälle, den kostnaden kallas skatt. Visst går det att minska skatten, men då minskar även samhällets skydd och just orden SKYDD är orsaken till att vi överhuvudtaget bildar samhälle.

 194. Kachina skriver:

  Torsten

  Varför tänker du så korta tankar?

  Detta gäller hela världen. För hundra år sedan var vi två miljarder och byggde vägar med korp och spade, arbetslag på ett trettiotal man. Idag är vi mer än sex miljarder och EN grävmaskinist gör mer än sextio man gjorde. Fattar du?

  Det är inte som soli01 tror att jag är rädd för en viss händelseutveckling, utan det är så att ni inte verkar fatta var vägen slutar om man följer era tankegångar. Mig skrämmer ingenting (efter kontakten med golvet), definitivt inte döden i vilken form den än kommer, men NI är vuxna erfarna människor som inte följer era egna tankegångar till vägs ände och ser var den slutar.

  När det gäller Alliansen kan jag inte avgöra om de slagit in på den vägen medvetet eller omedvetet. Men från gårdagens diskussion och tidigare ämnen, vet jag att när man blir förbjuden att säga ett visst ord, har man träffat exakt rätt.

 195. soli01 skriver:

  Kachina – det alltid återkommande ordet VI MÅSTE HJÄLPAS ÅT och att ju flera som är i arbete ju mera skatt kommer in till staten och mera till de som har oturen att inte ha ett arbete eller är sjuka.
  F..n att det ska vara så svårt att få in i vissa skallar!:-)
  Att höja skatten är så typikt, då det finns andra vägar!
  Det är tydligen att tänka socialistiskt.

 196. Kachina skriver:

  ”VI MÅSTE HJÄLPAS ÅT ”

  Visst, det är på så sätt vi utvecklat djurets medvetande så att vi till slut kan kalla oss civiliserade människor.

  Varför anklagar ni då, skuldbelägger och straffar, de arbetslösa för att de inte har arbete?

  Kan ni inte räkna den enkla ekvationen, antal människor – antal arbeten = antal arbetslösa?

  Vad gör ni, annat än skapar Moment22- situationer där barnfamiljer splittras genom statligt tvång. Varför går man ut och klagar på familjefadern i ”Kiruna” som inte söker jobb i ”Malmö” av den enkla anledningen att frun har ett jobb, men får inget dit hon kommer. Skall staten börja splittra familjer? Visst f-n räcker det med de familjer som splittras av andra orsaker?

 197. Torsten skriver:

  Kachina,

  Vad är det som Josef brukar säga. Det man säger om andra …..

  ”Trottoarpratare” 11.06 am. Vad är det om inte trottoarprat ;-)

  Det fattas helt enkelt en viktig faktor i Ditt resonemang. Tillväxt.

  Du menar alltså att det byggs lika mycket vägar i dag som för 100 år sedan? Häng nu inte upp Dig bara på vägar. Det Du säger är att all produktion av varor och tjänster är statiskt. Lika mycket per capita nu som för 100 år sedan.
  Nu tror jag förståss inte att Du är 100 år, för riktigt så gaggig är Du inte:-)

 198. Kachina skriver:

  soli01/Torsten

  Miljöbluffen är den första stora bluffen som avslöjades, men den tredje i ordningen.

  Den första var den nyliberala kapitalismen. ”Om de som redan är rika blir rikare, får alla andra det bättre.” Det stämmer inte. Det enda som händer är att den rike blir rikare och de redan fattiga blir fattigare och fler. Det finns bara en viss mängd pengar i omlopp i ekorrhjulet. Om för mycket pengar samlas på en sida, kommer hjulet i kraftig obalans.
  Frisk är ekonomin först när hjulet är i balans.

  Den andra bluffen är, ”Alla skall jobba” Den har gått så långt att f-kassan undersöker om en äldre man kan jobba liggande, efter att han sjukförklarats av en neurolog och friskförklarats av en barnläkare. Frågan är om inte det vore lämpligt att det jobbet tilldelades en frisk arbetslös?

  Här ta roboten över sex mans arbete och jobbar dygnet runt, året runt utan att gå på toa. Nyliberlisterna gapar högt om att det skapa nya jobb, servicejobb. Tja, visst behöver roboten service, fyra timmar per månad, så för att få ihop ett heltidsjobb behövs fyrtio robotar, som i sin tur friställt 240 arbetare.

  Varför gör ni det bara halvgjort, tankearbetet, när ni säger att roboten tar jobb men skapar också jobb?

 199. Kachina skriver:

  Torsten

  År 2000 fick roboten och datorn övertaget och tar det mesta av tillväxten. Hur kan det annars komma sig att vi har 6% arbetslöshet när vi är på toppen av den högsta högkonjunktur världen någonsin skådat.

 200. Torsten skriver:

  Kachina,

  Nu svingar Du i luften igen:) Var fick Du 6 % ifrån?

  http://www.arbetsformedlingen.se/library/documents/ams/arbdata/diagram/2008/diagram0802.pdf

  12.15 pm. Det första styckets första del håller jag med Dig om. Sen kommer Dina rallarsvingar på löpande band. Bara missar:-)

 201. lindalovelace skriver:

  kachina

  Du skriver (12:08)
  ”År 2000 fick roboten och datorn övertaget och tar det mesta av tillväxten”

  Har du någonsin besökt en Forskningspark? T. ex. Ideon i Lund där jag själv verkade för ca 15 år sedan.
  Antagligen inte för då skulle du inte komma med sådana bakåtsträvande och befängda framställningar. Om jag inte minns fel påstod du igår att vedhuggning och sophämtning
  är viktiga ingredienser i ditt dagliga värv – det är klart, har man en sådan världsbild
  innanför pannbenet när man slår upp sina blå, blir måhända resultatet en kombination av dim- och tunnelseende!

  En presentation av Sveriges äldsta och största Forskningspark hittar du här:
  http://www.ideon.se

 202. Torsten skriver:

  Linda,

  Det var mycket high technology.

  Tror Du inte Kachina trivs bättre med vedhuggning och sin gamla rostiga Volvo :-)

 203. bestofmankind skriver:

  Kachina, Torsten,

  Kachina, ifall du inte hittar bland dina länkar:

  6,1 % enl i Feb enl ekonomifakta:

  http://www.ekonomifakta.se/sv

 204. Torsten skriver:

  6,1 % av vad bestofmankind?

  Fan tolkade också Bibeln på sitt speciella sätt;-)

 205. bestofmankind skriver:

  Torsten, torsten,

  Läs hela artikeln, det skall inte jag göra åt dig.

  Kan du tänka dig SCB har exakt samma siffror 6,1%:

  http://www.scb.se/

 206. soli01 skriver:

  Kachina – det är inte lätt – ser du inte vad andra skriver? Här har väl ändå inte jag klagat på arbetslösa, jag vet nämligen vad detta ínnebär. Försök inte lära den som varit mitt uppe i detta elände med arbetslöshet. Har en son som nämligen jobbat med detta vidriga att inte ha ett arbete.
  Han slog helt om och startade eget och nu går det riktigt bra för honom. Det hänger mycket på individen också har jag märkt.
  Det är ingen” bluff”att folk får ett arbete och det vill väl alla friska människor ha.
  Beträffande de extremfall som uppkommer ska man inte behöva flytta – att pendla går om vettigt avstånd – särskilt när det finns barn är det viktigt att inte de kommer i kläm. Hänsyn måste tagas när det gäller direkta flyttar och är ingenting som jag stödjer.
  Har någon sådan ”familjeflytt” genomförts eller har det bara varit aktuellt?
  Du bör väl veta att det måste finnas löneskillnader. Ett samhälle utvecklas och de rika skapar i slutändan jobb och vi har cirkeln igång. Vi måste acceptera hur ett samhälle fungerar och sluta förföljelsen av jobbskapande krafter. Detta vet du säkert, men något allvarligt måste ha inträffat och som helt förblindar din tanke numera.

 207. lindalovelace skriver:

  Torsten 1:03

  Ang. Fan och Bibeln
  Här fick du (omedvetet??) in en femetta rakt i solar plexus på vår favorit. Han är ju inte bara socialist och mytoman, han är ju även en bibeltolkare av rang ;-))

 208. Torsten skriver:

  Soli01

  Gratulerar till Din sons egna företag.

  I övrigt ett mycket bra och humant inlägg. Men som Du redan insett, en del går aldrig prata reson med.

  Är det inte ”betongsossar” dom kallas:-)

 209. Torsten skriver:

  Linda,

  Finns det något som han inte varit med om eller inte kan? Kanske han är omnämnd i Den Heliga Skrift ;-)

 210. soli01 skriver:

  Torsten- det är inte bara att prata med ”betong” utan är nu nära ”flintan” :-)

 211. Torsten skriver:

  bestofmankind

  Och dessa diagram, säger det Dig något.
  Vi har säker båda rätt. Med man måste ju veta vad det är som man slänger ur sig.

  http://www.arbetsformedlingen.se/library/documents/ams/arbdata/diagram/2008/diagram0802.pdf

 212. lindalovelace skriver:

  Vår intellektuella statistiker här ovan borde veta eller i alla fall känna till att inom 30- 60 sekunder kan man i princip alltid leta upp någon siffra som stämmer med det som man önskar förmedla eller ge som svar på tal på ett ”angrepp”.
  Svårare är det inte!

  I februari ökade antalet sysselsatta med 95 000 personer jämfört med samma månad förra året. Totalt var 4 535 000 personer i åldern 15-74 år sysselsatta
  Källa: SCB.

  ;-)

 213. bestofmankind skriver:

  Tror mest på den officiella…..ekonomifakta och SCB.

  Sanningen gör ont även för dig har jag märkt.

 214. bestofmankind skriver:

  Ovan kommentar är till Torsten, ingen annan som inte vet ens vad hon/han pratar om, bara massa skitsnack.

 215. lindalovelace skriver:

  Torsten 1:18

  Det skulle jag kunna tänka mig att han är (eller i alla fall tror sig vara). Kan det vara han som är ”Herrens ängel” i nedanstående citat (ur Mosebok.)

  Där uppenbarade sig HERRENS ängel för honom i en eldslåga som
  slog upp ur en buske. Han såg att busken brann av elden, och att
  busken dock icke blev förtärd.

 216. soli01 skriver:

  lindalovelace – en del förnekar SANNINGEN. Varför hänga med hakan, det är ju glädjande siffror och måste även den mest inbitne ”betongare” erkänna fakta.
  Som du vet, är det inte troligt att något händer om man pratar med en vägg!:-)

 217. bestofmankind skriver:

  1:25,

  Siffran KVARSTÅR att arbetslösheten är 6,1% hur än då förbättrar antalet sysselsatta personer. FAKTA kallas det.

  Att använda bibeln eller Mosebok är skratt retande när Ni inte ens tror på de skrifterna. Hur skall andra tro på Er, när Ni inte ens tro själva.?????

 218. lindalovelace skriver:

  soli01

  Kanske tänker vår vän så här ;-)

  Där står jag nu, och vet inte om jag ska gå tillbaka samma håll jag kom ifrån, eller gå rakt in i väggen. Det finns dom som lyckats gå rakt igenom, så varför skulle inte jag lyckas? Det värsta som kan hända är ju att jag står där med näsan i väggen.

  (Lånat från Funderingar)

 219. bestofmankind skriver:

  Jo, Kachina, jag har inte tid med såna Allians sympatisörer som inte vill veta vad 6,1% är för något.

  Orkar du är det upp till dig, jag har mycket viktigare saker för mig. Jag skickade bara bevis på arbetslösheten som du hade nämnt.

 220. lindalovelace skriver:

  bestofmankind 1:36

  Måste man tro. Tror man alltid rätt. Får man tvivla. Är man en sämre människa då.

  Eftersom du benämner dig intellektuell tar jag för givet att du känner till Viktor Rydbergs dikt ”Vadan och varthän”.

  Hur tolkar du denna passus?

  ”VADAN OCH VARTHÄN?

  När sist jag färdades denna led,
  då smyckade våren lund och hed,
  med spegeln bäcken till blommor sprang,
  och rymden fylldes med klockors klang,
  och solen lyste ur morgonsky,
  och stugan vid grinden där var ny.
  Från dörrn mig mötte ett blitt »Guds fred!»
  Där stodo, klädda i högtidsskrud,
  den unge bonden och hans brud.
  De hälsade glatt; sen sporde han:
  »Varifrån och varthän, du vandringsman?»

  Men nu, när jag färdas samma led,
  går solen i tunga skyar ned,
  och bäcken är mörk och himlen skymd,
  och klockor dåna i mulen rymd,
  på heden härjar en höstlig vind,
  och grånad av år är stugan vid grind,
  och ingen hälsar mig där »Guds fred!»
  fast dörren som fordom öppen står,
  men ut en svartklädd skara går
  mot kyrkogårdens gulnade trän. –
  O, vandrare, vadan och varthän?”

 221. soli01 skriver:

  bestofmankind – du måste läsa vad som är markerat i diagrammet. Jag får det till under 4% närmare 3%. Siffran du pratar om var det länge sedan det var! Kolla länken Torsten skickade! År 2000 var det 6%.

 222. bestofmankind skriver:

  soli01,

  Är du blind? Herregud!

  Vi är i 2008, och siffror avser Februari 2008 på båda SCB och ekonomifakta.

  Ursäkta mig soli01, jag vill inte vara oartig men har faktiskt inte tid med Er förnekanden.

 223. Torsten skriver:

  bestofmankind,

  Om Du bara bemödat Dig till att läsa diagrammen, som också är officiella siffror, så kanske, kanske inte, Du ser en del samband.
  Men vad Du skulle upptäcka och se klart är den kraftiga nedgången i arbetslösa som påbörjades efter Alliansen övertagande av ansvaret för vårt land.

  Hoppas inte Du tillhör de som inte vill ha en positiv utveckling bara för att Alliansen är i regeringsställning.
  GP sa ju i valrörelsen att vi inte hade några sysselsättningsproblem;-)

 224. soli01 skriver:

  Torsten – det skiljer visserligen på olika uppgifter men arbetslösheten har gått ned 1 % sista året i alla fall. Enl ”din” länk var det ca 3-4 %. Har något i bakhuvudet att de räknar annorlunda mot vad sossaran gjorde och då blir det högre procenttal. Rätta mig om jag har fel.

 225. Torsten skriver:

  Ja, soli, det är riktigt.
  Nu väljer man att redovisa alla fakta och inte smyga undan vissa grupper. Exakt vad det innebär vågar jag inte säga direkt. Jag är fortfarande förvärvsarbetande och måste därför prioritera arbetsuppgifterna.

  Det var det som jag avsåg när jag påpekade för bestofmankind att inte tolka statistiken som ”fan tolkar bibeln”.

  Ett känt talesätt är ju att det finns statistik, lögn och förbannad dikt.

 226. Torsten skriver:

  Skall man få en klarare bild av sysselsättningen får man klicka sig fram ett steg längre än vad bestofmankind.
  http://www.scb.se/templates/pressinfo____230407.asp

  Men då hade hennes argument fallit platt till marken och det är ju inte avsikten om man vill bluffa med statistik.

 227. Kachina skriver:

  Tack för hjälpen,bestofmankind. I det här sällskapet måste man banne mig katalogisera källorna och det ids jag inte. Jag har bra sifferminne, men inte f-n lägger jag länkar på minnet.

  Ni Allians-muppar. Ljuset (energin, medvetandet) är en sträng och partiklar på en och samma gång. Ni tänker inte i en sträng, utan inom spridda partiklar. Tänk nu i hela spannet, från lokalt till globalt,…..och förklara hur arbetslösheten kan vara 6,1% när vi är i toppen på den högsta högkonjunktur världen någonsin skådat.

  Nej, jag är inte omnämnd i Bibeln, men en av mina anfäder, Adam, är det. Visste ni inte det? Men det är klart, ni läser väl bara taxeringskalendern och den blir man inte klokare av.

 228. Kachina skriver:

  Det är klart, Torsten. Vid 93 års ålder kan man ju inte begära att du skall kunna tolka statistik, menjag skall ge dig en fråga du kan fundera på tills du dör;

  På hundra år har mänskligheten ökat från 2 miljarder till över sex miljarder.

  Går det idag åt mer timmar per dygn och capita att hålla sig med mat och husrum?

 229. soli01 skriver:

  Kachina – nu har han sovit för länge efter middagen och verkar yrvaken. Jag tillhör ingen allians så jag känner mig inte träffad av ditt ”muffande”:-)
  Vissa här tänker i en ”sträng”…vissa i ”partiklar”. Inget är omöjligt under våra stjärnor – tydligen.
  Skulle tro att vissa också läser taxeringkalendern – inte jag – den är för dyr. :-)

 230. djingiskahn skriver:

  kachina

  Nu får du skärpa alla dina sinnen för linda verkar vara knivskarp. Kan nog pulverisera dig om hon sätter den sidan till. Och torsten och soli01 har du ju aldrig lyckats rubba, dom står med båda fötterna på jorden.
  Din bisittare verkar däremot lite klen till förståndet men det sviktar ju även hos dig så ni går nog bra ihop.

 231. Kachina skriver:

  Nja, Torsten och Linda har fått kolsyra i huvudet och ger sig ut i fria fantasier. Torsten är lika rörlig som en staty och Linda törs inte erkänna verkligheten utan använder Rydberg att tala för sig.

 232. Torsten skriver:

  Kachina,

  Du påstår att jag är 93 år (min mor är 95, jag får inte i hop detta). Och jag förvärvsarbetar ca 48 tim/vecka. Ja, Du läste rätt ca 48 tim. Snurrar det i den tomma delen nu:-))

  Men jag tar inte arbete för någon annan. Vi är lite underbemannade och det är stört omöjligt att få fatt i förstärkning.

  Din fråga är inte relevant för mig. Du ställer den bara för att villa bort det väsentliga.
  Jag har inte tid att upprepa mig, så Du får vara så god att läsa om den här tråden.

 233. Kachina skriver:

  Jaha, partikeln räcker inte så långt. Slö är du också, för att vara företagsledare. Närjag var i farten gällde 18 timmar per dygn sju dagar i veckan= 126 tim, insprängt i detta förkom ganska ofta arbetspass upp emot 40 timmar och i ett fall 72 timmar. Skryta med 48 timmar gör bara blötjärn.

  På bilden ser du ut som en staty av en 93-åring. Sedan är det bedrövligt att du inte kan förstå konsekvenserna av att 40 robotar skapar ETT nytt jobb, men friställer 240 arbetare.

 234. Torsten skriver:

  Peka på ett enda exempel Helge:-)) Kachina menade jag;-)

 235. lindalovelace skriver:

  Nu verkar det som om han (kachina) tankat igen. Vanliga fredagsblandningen eller rent av DG20W30?

 236. Torsten skriver:

  Kachina, Du ids ju inte läsa statistik. Men kanske klarar detta.

  Pressmeddelande från SCB
  2008-03-13 09:30 Nr 2008:077

  ”Antalet personer i arbete ökade kraftigt
  Totalt sett var 4 535 000 personer i åldern 15-74 år sysselsatta under februari månad, vilket innebär en ökning med 95 000 personer eller 2,1 procent jämfört med februari 2007. Ökningen avser både män och kvinnor. Bland ungdomar i åldern 15-24 år ökade de sysselsatta med 41 000 personer eller 9,5 procent. De branscher som ökade var företagstjänster (inkl. finansiell verksamhet), byggverksamhet samt verkstadsindustrin. Andelen sysselsatta av befolkningen i åldern 15-74 år ökade och var under februari 66,2 procent jämfört med 65,5 procent för ett år sedan.”

 237. Torsten skriver:

  Kachina,

  Hu hade Du tolkat bilden om jag varit lika korkad som din vapendragare;-)

 238. Torsten skriver:

  Ja Linda,

  Det går åt starka grejer för att få i gång en ”betonghjärna”:-))

 239. Kachina skriver:

  Jamen Torsten, JAG LÄSTE DET.

  DET RÄCKER INTE. ÖKNINGEN MÅSTE VARA STÖRRE EFTERSOM DET FÖR ARTON ÅR SEDAN VAR ROLIGT I SÄNGEN, SÅ DET FÖDS FLER ÄN DET TRILLAR BORT.

  Alltså, det du säger är en tankepartikel. Att 95 000 fler har jobb, låter mycket bra, men du måste sätta in det i ett sammanhang, länka ihop det med en annan partikel som säger att arbetslösheten trots detta är 6,1%. Vem tog då tillväxten, människan eller maskinen?

  Om vi säger att flödet på arbetsförmedlingen skall ligga på 4%, så ligger vi på minus 2,1% i en tillväxt aldrig tidigare skådad sedan min anfader Adam.

 240. Kachina skriver:

  bestofmankind är ett geni jämfört med er borgerliga mansgrisar.

 241. lindalovelace skriver:

  Tittade just in på Byskes officiella hemsida http://www.byske.nu

  2 rubriker fanns (förutom länksamling):

  1. På gång
  Inga aktuella evenemang är registrerade

  2. Nyheter
  Inga aktuella nyheter är registrerade

  Sedan tog sidan slut. Inte undra på att grabben/gubben är som han är. Man lever som man lär!

 242. Torsten skriver:

  Nu har Kachina gått igång ordentligt. Måste vara starka grejor;-)

  Klarar Du av att läsa diagram?

  http://www.arbetsformedlingen.se/library/documents/ams/arbdata/diagram/2008/diagram0802.pdf

  Var det inte Du som dömde ut personer med hög IQ en gång.

 243. Torsten skriver:

  Vad var det Byskes nestor skrev en gång?

  Åker aldrig utanför 50-skyltarna. Det klart, han har ju inga bromsar på bilen:)

  Det förklarar ju varför han inget vet om arbetsmarknad.

 244. lindalovelace skriver:

  Torsten

  Dina diagram är så pedagogiska och vackra att t.o.m. Kachinas intellektuella bisittare svårligen bör kunna undvika att förstå dem ;-))

 245. Kachina skriver:

  NÄR har AMS/Arbetsförmedling någonsin haft någon siffra rätt?

  Det är mycket riktigt, på vintern är ingetpå gång i Byske.

  På sommaren är det håll igång hela tiden. Internationellt nav, serru.

 246. Torsten skriver:

  Linda,

  Det där ”geniet” har redan genomskådat och underkänt AF:s officiella statistik ;-)

 247. Kachina skriver:

  ”Vad var det Byskes nestor skrev en gång?

  Åker aldrig utanför 50-skyltarna. ”

  Det har jag aldrig sagt. Jag har nog sagt att ditt medvetande inte når utanför samhällets 50-skyltar.

 248. Torsten skriver:

  Kachina,

  Skynda Dig och laga bromsarna då. Du kan ju köra på någon och orsaka en internationell kris.
  Men då får ni klara Er själva i Byske;-)))

 249. Kachina skriver:

  ”Det där “geniet” har redan genomskådat och underkänt AF:s officiella statistik ;-)”

  Det har även jag. Diagrammet kommer inte från trovärdig källa.

 250. Kachina skriver:

  Jadu Torsten, det finns bromsmedicin.

  Jag kör Ford Scorpio och bromsarna är lagade, vilket redan meddelats i denna spalt.

 251. Torsten skriver:

  Oj, att jag jämt skall missförstå Dig Kachina.
  Det kan kanske bero på att Du har svårt att vara tydlig.

  Men är Du tydlig, avslöjar Du ditt okunnande mera än vad Du redan gör;-)

 252. soli01 skriver:

  Kachina – bromsskölden har lossnat och han åker utför stupet :-)
  Håll i hatten om du har någon hatt o hatt :-)

 253. lombryssel skriver:

  Torsten 4:17. Den som inte kan läsa de diagrammen måste antingen vara hjärndöd eller ideologiskt hjärnskadad. Detta med robotar som tar jobb, det fortsätter att diskuteras på allvar, huvaligen !! Tekniken går trots allt framåt och vi skall använda den för att kunna konkurrera. Socialisterna tror att arbetsmarknaden är ett slags nollnummespel. Franska socialister införde 35 timmars arbetsveckan, men den gav inte mer jobb, bara svårt att administrera. Sarkozy har eliminerat effekterna av den. Franska socialister anser att går företagen bra är det dåligt för arbetarna osv. nollsummespel även där. Går företagen dåligt är det bra för arbetarna, halleluja.

 254. Torsten skriver:

  Ford Skorpio! Kachina, jag avundas Dig inte:-))

  Jag undrar en sak. Vad har Du för intresse av att döma ut AF:s officiella statistik?

  Du har ju inte analyserat den!

 255. Torsten skriver:

  lombryssel,

  Jo, jag vet. Men Kachina är en sån där ”motvalls käring”, och jag tycker ibland att det är roligt att fälla norrlandsekorrar:-)
  Problemet är att han är sån extrem betong- (där kom det ingen) sosse, så det är lite för lätt:-))

 256. Kachina skriver:

  Jag litar mer på SCB. Du vet mycket väl att Arbetsförmedlingens statistik är lika trovärdig som Pravda.

  Jag är alltid tydlig, jag har beskrivit exakt när jag bytte från gammal Volvo till gammal Scorpio, talade till och med om vad den kostade. Minns du priset på den, eller skall du prata med doktorn om bromsmedicin?

 257. Kachina skriver:

  lombryssel

  Bry din hjärna med varför arbetstiden minskat från 12 tim/dag då vi var 2 miljarder, till 8 tim/dag då vi är drygt sex miljarder. Vem/Vad tror du står för den effektivitetökningen.

  Det var det första han gjorde, Adam. Försökte få verktygen att göra jobbet. Det är vad människan i huvudsak sysslat med sedan dess och ni upptäcker inte att vi lyckats till mer än 50% och ökar.

 258. Torsten skriver:

  Kachina,

  Skall jag vara riktigt ärlig så kan jag meddela att det kan gå flera dagar som jag inte läser Dina virriga inlägg;-) förlåt.

 259. Torsten skriver:

  Lombryssel,

  Det har han frågat mig med. Men jag avslöjar det inte. Han får räkna ut det själv:-)))

 260. Kachina skriver:

  Förneka,…..det är första reaktionen. Din hjärna ser troligtvis ut som en schweitzerost. Du har läst och svarat på det inlägget i samband med att vi talade om att ni bygger er identitet på att köra runt i en dyr Mercedes. Ni, känner er minderväriga och kör runt i en dyr bil för att signalera till samhället att JAG ÄR NÅGOT.

 261. Torsten skriver:

  Kachina,

  Siffrorna i diagrammet kanske är som sossarna redovisade.
  http://www.arbetsformedlingen.se/library/documents/ams/arbdata/diagram/2008/diagram0802.pdf
  Våran regering har valt att redovisa allt. Om Du rullar lite så ser Du flera diagram.

 262. Torsten skriver:

  Okej då, men det är svårt att lägga märke till en Scorpio:-)

  Vad kostade den då?

 263. pettson skriver:

  “Att förändra, att fatta beslut, att ta ansvar, det är jag.”

 264. jannedumbom skriver:

  Idag föll Kachina som en sten rakt genom isen och ner till botten av Byskeälven.
  Som vanligt biter inga argument på denne man eller hans ”assistent” – båda är lika fanatiska.
  Dagens bästa var utan tvekan Torstens framlagda diagram.
  När såväl Kachina som hans assistent inte ens kunde acceptera ”diagramfakta”, varför skulle vi då tro att dessa två kan se objektivt på någonting alls?

 265. Kachina skriver:

  Det är bra pettson,då fattas bara för dig att fatta vad du skall besluta.

  Torsten

  Den ENORMA summan av 7 500 kronor. Det är klass på den, taklucka, aluminiumfälgar och radio. :-)

 266. pettson skriver:

  Mitt citat är hämtat från hoppetossan som sedan ett år tillbaka utger sig vara ”oppositionsledare” …

 267. Kachina skriver:

  dumbom

  När ni inte kan acceptera fakta från TVÅ seriösa, SCB och Ekonomifakta, även om de är siffror istället för diagram, hur skall vi då tro att NI kan se objektivt på någonting alls?

 268. Torsten skriver:

  Kachina, detta kommer från SCB.

  Pressmeddelande från SCB
  2008-03-13 09:30 Nr 2008:077

  “Antalet personer i arbete ökade kraftigt
  Totalt sett var 4 535 000 personer i åldern 15-74 år sysselsatta under februari månad, vilket innebär en ökning med 95 000 personer eller 2,1 procent jämfört med februari 2007. Ökningen avser både män och kvinnor. Bland ungdomar i åldern 15-24 år ökade de sysselsatta med 41 000 personer eller 9,5 procent. De branscher som ökade var företagstjänster (inkl. finansiell verksamhet), byggverksamhet samt verkstadsindustrin. Andelen sysselsatta av befolkningen i åldern 15-74 år ökade och var under februari 66,2 procent jämfört med 65,5 procent för ett år sedan.”

  Och, SCB och Ekonomifakta har samma siffror som AF.
  Men AF redovisar son sossarna gjorde. Du förstår Kachina, det är redovisningen det hänger på.

 269. Torsten skriver:

  Kachina,

  Du kan ju sälja fälgarna och gå med vinst:-)))

  PS. För Du kör väl inte med den skrothögen;-)

 270. Josef Boberg skriver:

  Lite om wår fantastiska DemoKrati i Sverige på
  http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/14/demokrati DS.

 271. Torsten skriver:

  pettson,

  Slår vad om att ”hopptossan” snart går på en mina. Tror inte hon kan hålla sig till nästa val.
  Sossarna gjorde ett misstag som inte övertalade Margot.

 272. Kachina skriver:

  Suck, detta har jag svarat på. Det har BARA skapats 95 000 jobb, TROTS den mest intensiva högkonjunkturen sedan Adam. Vi har haft HÖG tillväxt i landet. Trots detta har vi en arbeslöshet på 6,1%. Det BETYDER att någon annan än människan tagit stor del av tillväxten, alltså roboten.

  Det började redan 2000, trots MYCKET HÖG ekonomisk tillväxt, blev det inga nya jobb av den enkla anledningen att hela tillväxten togs av roboten. Hela fabriker tömdes på manskap som ersattes med en robot. Nu har det lugnat av på den fronten därför att den här högkonjunkturen kom så snabbt att man inte hinner utveckla robot till efterfrågan.

  Qvintasuck.

  (fem suckar i rad)

 273. lillies skriver:

  Vi har det ändå jämförelsevis bra i Sverige


  Rats gnaw away Ethiopian farmer’s life savings

  Source: AFP

  ADDIS ABABA (AFP) —
  An Ethiopian farmer who stashed his life savings of more than 12,000 dollars in a haystack has lost almost one-third of the deposit to rats who gnawed it away, state media said Thursday.

  The 52-year-old farmer from central Ethiopia, whose name was not given, preferred the straw pile for fear of losing his riches in case fire broke out in his house.

  ”Some 35,000 (3,804 dollars) of the 114,000 birr (12,391 dollars) which was hidden by a farmer in hay near his house … was devoured by rats,” the Ethiopian News Agency (ENA) reported.

  ENA said the man, who spurned repeated advice to use a bank instead, found out three weeks after he deposited the cash that he had lost part of it to the stealthy vermins.

  ”Though he was advised to deposit his money in a bank, he refused to do so for a long time,” ENA added.

  The agency did not say whether the farmer had changed ”banks” after the rat raid.

  —–

  (Man får väl hoppas det inte var AIKare som var i farten, vilket i och för sig inte skulle förvåna).

 274. soli01 skriver:

  Torsten – vad göra åt en femsucksbumerang:-) (6:18)

 275. pettson skriver:

  Torsten, det är inte så att hoppatossan kommer att gå på en mina. Det är hela vänsterpacket som har gått på en mina. Minan Mona. Se, inte ens Byskepajasens idol, kamrat kommunistledare, vill ens med tång ha med hoppetossan att göra.

 276. Kachina skriver:

  Hu, den hårdaste betongen i världen är borgarbetong. De kan inte erkänna att jag har RÄTT, för partistrategerna har en linje att följa. Får hoppas de blir en exportvara.

  soli01

  Vår diskussion om pengaflöde och löneskillnader. Jag har läst min Schumpeter, er överstepräst, och han säger att det skall finnas löeskillnader, men de får INTE BLI FÖR STORA. Då inträffar precis det jag säger, att ekorrhjulet kommer i obalans.

 277. Torsten skriver:

  Suck,

  Hade bara närigslivet varit säkra på att sossarna varit helt uträknade skulle investeringen ökat ändå mera.
  Men en ökning på 95 000 på ett år är väl inte dåligt när robotarna tar alla jobb.

 278. pettson skriver:

  Och har ju faktiskt gått FI:s avköningsläger!

 279. Torsten skriver:

  Nej, bevare mig väl om ekorren i Byske kommer i obalans:-)))
  Då kan det gå åt skogen.

 280. pettson skriver:

  Torsten, gillar du Hallands Fläder?

 281. Torsten skriver:

  Kachina,

  Var det borgarbetong som Du knäckte ”nöten” emot? Förstår nu varför Du är lite förvirrad:-)

 282. Torsten skriver:

  Pettson,

  Lite ”söt” för min smak. Beska droppar är min favorit vid julbord.

  Men vid kräftskifan går den utmärkt.

 283. pettson skriver:

  Torsten, Beska droppar tar jag ljuvliga sommarkvällar på min gruggverande. Till kräftskivan tar jag Aalborgs ”Dild”. Vid julbordet gäller Skåne, men julaftonen helgas med Hallands fläder.

 284. pettson skriver:

  Det blir också någon Toblerone då och då ibland – fast jag betalar ju själv för den.

 285. Torsten skriver:

  Ja, Toblerone köps alltid vid semesterresor. Mindre skatt och mera skratt då:-)))

 286. Kachina skriver:

  Ja, ja, ni springer och småsnuttar,smygsuper.

  Har man öppnat flaskan skall den tömmas, annars kan innehållet bli gammalt. Ni må kolla bäst före datum på era flaskor. Om ni kikar under flaskan ser ni siffrorna.De är skrivna i kod, men ni kan ju använda kvällen till att lösa den. :-)

 287. Torsten skriver:

  Hur han tömmer och hur han slattar,
  Kachina inget av arbetsmarknaden fattar.

 288. bluka skriver:

  Baskim

  Jag skrev i ett av mina första inlägg men jag får väl upprepa mig.I Slovenien och Kroatien så blockerades JNA:s kaserner och man såg det som en krigsförklaring.När man sedan tyckte att läget hade lugnat ner sig drog man sig tillbaka.
  Du får gärna visa vart du fått att Österrike skulle ha hjälpt Slovenien militärt.Sen väntar jag på din FN-rapport om Kosovo också.
  Om kriget var så enkelt att det bara var Serbiens fel varför stred då kroater mot muslimer och även muslimerna internt?Serberna hade väl förstås ett finger med där också.

 289. bluka skriver:

  alivga

  Har du sett bilderna från Split när en man ur folkmassan kväver en soldat i en stridsvagn eller från Tuzla när över 200 värnpliktiga blev slaktade efter att ha lovats fri passage ut ur staden?Nämn ett land som hade tolererat ett sådant beteende.Enligt mig är det solklart att balkankrigen är mer komplicerade än vad du och Baskim vill inse.

 290. Kachina skriver:

  Jag orkar inte replikera ikväll, sorgens tunga moln hänger som klibbig sirap över mig.

  Min kära HTC TyTn II har hängt sig.

  Eller kanske man inte skall säga så, min kära mobil/dator/GPS/navigator har låst sig i uppstarten. Vägrar starta, precis som Carls laptop. Alltså, arbetsmarknaden är småsaker jämfört med det men jag kom bara på att jag glömt fråga;

  Varför vill ingen jobba åt dig?

  Inte skall du som företagsledare, körandes Mercedes, behöva smutsa ner fingrarna.

 291. Torsten skriver:

  Fel igen Kachina,

  Jag är ingen arbetsgivare. Jag behöver bara en till kollega.

  Du har väl inte spytt i Din kära mobil/dator/GPS/navigator? ;-)) Besviken??

 292. alivga skriver:

  Bluka,

  Ärligt talat förstår jag inte vad du vill ha sagt. Allt jag menar är att i ALLA krig finns det förbrytare på båda sidor. Detta är inget att sticka under stolen med. I ALLA krig finns det ologiska saker som är svåra att förklara. I Hitlers armé fanns det judar som stred för nationalsocialismen osv. Det samma gäller för krigen i forna Jugoslavien. I krig är inte allt svart eller vitt men någonstans måste man dra en gräns och fatta sig en uppfattning om vem som har rätt i sak. Det handlar inte om att hitta en syndabock utan att vara ärlig och uppriktig. Samtidigt går det inte att påstå att alla som är delaktiga i ett krig bär samma skuld. Jag påstår inte att serberna som folkgrupp inte har lidigt. Tvärtom. Vad jag menar är att i ett krig finns det alltid någon som bär huvudansvaret. Under WW2 var det Adolf Hitler och Tyskland, i krigen i f.d. Jugoslavien var det Slobodan Milošević och Serbien.

 293. Pravoslavac skriver:

  ”Under WW2 var det Adolf Hitler och Tyskland, i krigen i f.d. Jugoslavien var det Slobodan Milošević och Serbien.”

  Och i Kosovo var det Hashim Thaci, Madeleine Albright och Tony Blair som bar huvudansvaret. Det har kommit mycket ny information på sistone. Chefsåklagare Carla del Ponte har offentligjort att hon försökte dra NATO inför rätta i Haag på grund av bombardemanget av Serbien 1999. Men Carla mötte motstånd på alla nivåer. NATO använde händelserna i Racak som svepskäl för att bomba Serbien. Chefen för FN:s obducenter i Kosovo, fru Ranta från Finland, har offentliggjort att hon lämnade en rapport om Racak till William Walker men att Walker valde att tysta ned rapporten för att inte störa NATO:s planer att bomba Serbien. Inte förrän nu, nästan 10 år senare, har Rantas rapport om Racak offentligjorts. Den visar att liken som hittades i Racak samlats ihop från olika platser och flyttats till Racak för att iscensätta att en massaker skulle ha ägt rum. Precis som NATO:s krig i Irak är grundat på lögner om massförstörelsevapen är även NATO:s krig i Kosovo grundat på lögner. Lögner om massakrer som aldrig inträffade.

 294. bluka skriver:

  alivga

  visst bär han skuld men jag tycker nog att tudjman och izetbegovic har kommit lindrigt undan

 295. Pravoslavac skriver:

  Den stora nyheten i Serbien idag är för övrigt chefsåklagare Carla del Pontes bok ”the hunt” som inte publicerats än, men som korrekturlästs av flera personer som avslöjat delar av innehållet.

  Förutom om NATO:s krigsförbrytelser, skriver hon om Kosovoserber som, istället för att bli ihjälslagna, har kidnappats och fått ena njuren bortopererad och såld. Sedan har de sytts ihop och hållts fångna under omänskliga förhållanden. När rätt organköpare dykt upp har de dödats och organen opererats ur kroppen. Sammanlagt rör det sig om c:a 300 unga Kosovoserber som mött det här ödet. Mer om boken:

  http://www.b92.net/eng/news/crimes-article.php?yyyy=2008&mm=03&dd=15&nav_id=48485

 296. alivga skriver:

  Bluka,

  Jag tycker inte att Tuđman och Izetbegović har kommit lindrigt undan. Jag tycker inte ens att de spelar i samma liga som Milošević. Jag vet att du och många med dig tycker att de alla är lika goda kålsupare och bär lika stor skuld. Den som förstår konflikternas kärna i f.d. Jugoslavien vet vad jag pratar om. Kärnan till de olika konflikterna är den serbiska chauvinismen. Alla andra politiska strömningar (kroatisk nationalism, muslimsk radikalism, storalbansk nationalism, slovensk rasim etc.) är en motreaktion på detta. Efter WW2 förstod tyskarna att de var besegrade, att de valt fel väg osv. De fick betala ett stort pris och förlorade stora landområden som ett resultat av denna politik. Det som nu händer i Serbien är precis samma sak. Problemet är att många serber ännu inte insett att serbisk chauvinism är fel väg. De inser inte att de förlorat utan känner sig som segrare som blivit orättvist behandlade. Jag är övertygad om att Serbien och serberna kommer att få betala ett politiskt pris så länge de inte ändrar uppfattning.

  Pravoslavac,

  Vad du framför är spekulationer och konspirationsteorier. Sådana är föga roande och brukar ha som syfte att kasta dimridåer så att vanliga människor inte ska se vem som bär det riktiga ansvaret. Hashim Thaci bär inte ansvaret för det som hände i Kosovo. Jag säger inte att han är en bra människa men han är en produkt skapad som ett resultat av Miloševićs politik. Miloševićs aggressionspolitik skapade Thaci och andra nationalistiska ledare i regionen.

 297. Pravoslavac skriver:

  alivga: Jag återkommer när jag läst boken själv. Än så länge är det lite spekulativt eftersom det handlar om rykten om vad som står i boken. Förväntningarna är i alla fall stora på boken. Det kommer bli en storsäljare.

 298. kraljen skriver:

  Några kommentarer på Serbiens utrikesminsiters inlägg på svd igår? Skulle vara intressant med lite kommentarer från Svenskar som stöder ett självständigt Kosovo.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_977745.svd

  Vad tycker du alviga?

 299. fairymary skriver:

  Jag lyssnade på en gudstjänst från KFOR-styrkan i Kosovo idag på förmiddagen och blev djupt gripen av den fattigdom som beskrevs i området. Jag känner mig tacksam över att Sverige kan bistå med unga män och kvinnor som kan förmedla något av omvärldens omtanke. Hur många av Er vet att svenska soldater delar ut gosedjur till barnen????

 300. mrmhalland skriver:

  Jag har en systerson som tjänstgjorde i Kosovo.
  Det är några månader sedan han kom hem, så det var inte oroligt där då, men han tyckte att det var just den kontakten han fick med barn och familjer under dessa aktiviteter som gav mest…

 301. bluka skriver:

  alivga

  Skulle vara kul att se hur du delar in dom divisionerna.Tudjman kan höras på en ljudupptagning säga att man ska slå till mot krajina så att serberna i praktiken upphör att existera inom Kroatien,men det kanske du tycker är en normal reaktion.Izetbegovic kan ses i en video hylla islamistiska krigare som dödar serber säga typ ”se hur deras blod flyter”.Att han sedan under kriget kan med att döda sina egna för att få omvärldens sympati är för mig helt ofattbart.
  Om du läser Bo Pellnäs böcker om kriget så kan du se att Milosevic hjälpte muslimska flyktingar från Zepa.Än en gång så måste jag säga att den här konflikten är mer kompicerad än den bild man fick från media på 90-talet,sen får du säga vad du vill men det är väl kanske så att man lyssnar på den sanning som passar sig själv.

 302. alivga skriver:

  Bluka,

  Ja, i nästa mening i samma ljudupptagning säger han (Tuđman) att de måste slå ut de serbiska styrkorna så det råder tvivel om vad han egentligen menar. Anledningen till att jag anser att de olika ledarna spelar i olika divisioner är att Milošević var helt öppen med sina planer – annektering av andra staters territorium med medföljande etnisk rensning. Alla serber visste vad som pågick och vad som var målet. Milošević styrde sitt land helt enväldigt. I Kroatien var situationen annorlunda. Visst hade Tuđman en nationalistisk retorik med det fanns en viss opposition. Men viktigast av allt var att det inte fanns ett allmänt och officiellt mål som gick ut på att utrota serberna i Kroatien. Åtminstone uppfattade inte allmänheten detta som ett politiskt mål. Istället handlade det om att återta ockuperat territorium. Kroaterna hade kunnat likvidera den serbiska folkgruppen om de hade velat. Men det gjordes inte. Alla uppgifter som dyker upp i kroatisk media som talar om krigsbrott mot den serbiska minoriteten är lika chockerande för den kroatiska allmänheten som för dig och mig. I Serbien råder inte samma sinnesstämning. Allmänheten visste vad som pågick och var dessutom delaktiga i det.

  Kraljen,

  Jag tycker att Serbiens utrikesminister är en intelligent politiker. Han har mycket starka argument och jag har redan tidigare sagt att det ur juridisk synpunkt är ytterst tveksamt om Kosovo bör erkännas som självständigt. Å andra sidan går det inte att blunda för de grymheter som Miloševićregimen utsatte den albanska minoriteten för. Serbien får idag betala priset för denna politik. När Serbien utförde etnisk rensning i Kosovo begick man krigsbrott och fattade beslut som stred mot internationell lag. Intressant att den politiska eliten idag använder internationell rätt som argument. Jag kan inte låta bli att undra var dessa politiker höll hus när Slovenien, Kroatien, Bosnien och Kosovo angreps av Serbien? Var fanns de när Vukovar angreps?

  Jag vill även påminna er som gärna kritiserar andra aktörer i krigen att serberna mördade fler civila i staden Vukovar än som dog i hela Operation Storm. I Srebrenicamassakern avrättade serberna 8000 civila. Varje människoliv är viktigt och alla krigsförbrytare bör straffas – men när man jämför siffror ser man att serberna spelade i en helt annan division.

 303. alivga skriver:

  Bluka,

  Glömde säga att det inte är annat en serbisk propaganda att påstå att konflikterna i forna Jugoslavien är mycket komplicerade och svåra att förstå, att mediebilden är förvrängd etc. Att ge en komplicerad bild av konflikterna i forna Jugoslavien passar ingen bättre än det Serbiska radikala partiet och storserberna. Det är att kasta ut dimråder därför att så länge omvärlden inte kan skilja förövare från offer kan storserberna arbeta ostört. WW2 var t.ex. betydligt mer komplicerat men ingen skulle påstå att judarna var lika skyldiga som tyskarna eller att de allierade var lika goda kålsupare som de tyska nazisterna och att allt bara handlar om en förvräng mediebild.

 304. baskim skriver:

  Alivga

  Det är inte lönt att diskutera med en ultra nationalist om krigen i balkan.

  Allt är alla andras fel och inte deras osv osv. konspirations teorier osv

  Det går helt enkelt inte för de är jorden plat också för de har varit vid stranden och sett med egna ögon vart världens ände är ju!!

 305. alivga skriver:

  Hej Baskim,

  Kunde inte ha sagt det bättre. Du har sååå rätt. Puh!

 306. bluka skriver:

  Baskim

  När blev jag ultranationalist?Hade jag varit det så hade jag inte ens brytt mig om att diskutera med dig.Jag har aldrig påstått att serberna inte har gjort några fel,jag säger att det finns fler som bär skuld för konflikterna på balkan.Om bara serberna har gjort fel varför krigade då kroater mot muslimer och muslimer sinsemellan?Hur går det med FN-rapporten,skriver du den själv eller?

 307. bluka skriver:

  alivga

  Jag blir inte det minsta chockad av att höra om krigsbrott mot serber i Kroatien,det har jag vetat om i nära 17 år att det har förekommit.Det är intressant att se hur du bara svara på det som passar dig,du nämner överhuvudtaget inte Izetbegovic.
  Har bara en fråga kvar till dig för jag märker ju att vi kommer ju ingenstans så det är ju ingen idé att spilla nån tid här.Var det en massaker i Racak?

 308. alivga skriver:

  Hej Bluka,

  Ärligt talat är jag inte allt för insatt rörande Izetbegović eller Račakmassakern. Jag ifrågasätter egentligen inte dina påstående rörande det att Izebegović skulle ha lämnat antiserbiska uttalanden eller eventuellt borde ha ställts inför rätta. Jag vet att alla sidor i forna Jugoslavien begick krigsbrott – det är ingen som motsäger detta. Det finns även en teoretisk möjlighet att Račakmassakern var en fars (även om jag inte är mycket för konspirationsteorier). Allt jag vill ha sagt är att det är en myt att ALLA i forna Jugoslavien bär lika stor skuld och att ALLA var lika hemska. Det är inte för intet som de flesta som sitter i Haag är av serbisk härkomst. Oavsett vad Tuđman eller Izetbegović har sagt eller inte sagt, oavsett om Račakmassakern var en fars eller inte vet vi med säkerhet att Miloševićregimen och serberna begick ohyggliga brott. Dessa brott var välplanerade och systematiska med ett öppet mål – att skapa ett Storserbien. Kom ihåg att varken Slovenien, Kroatien eller Bosnien någonsin gjorde några territoriella anspråk på Serbien. Det säger väl rätt mycket om vem som hade rätt i konflikten.

 309. hillary2 skriver:

  hallå

  varför har vi kriminella människor och i vilka samhällen är de överrepresnterade?

 310. hillary2 skriver:

  represetenerade – rättelse

 311. hillary2 skriver:

  reprensenterade

 312. zoka70 skriver:

  Hej Aligva

  du säger att ”Milosevicregimen hade för avsikt att skapa ett Storserbien”…..som jag ser och vet så startade väl Tudjman med att skapa Kroatien inom gränsen Jugoslavien och sedan Izetbegovic med Bosnien inom gränsen Jugoslavien…jag förstår inte heller varför skulle Slovenien,Kroatien eller Bosnien göra teritoriella anspråk på Serbien…??

%d bloggare gillar detta: