Allvarligt kring Gaza

Sitter i ett rätt övergivet Arvfurstens Palats i Stockholm och försöker få lite kontroll på det allmänna pappersflödet. Vädret utanför sämsta tänkbara.

De senaste dagarna har sett en betydande upptrappning av våldet kring Gaza med allt större lidande för oskyldiga människor och risker för ytterligare upptrappning.

Redan i går framförde vi direkt till både den israeliska och palestinska sidan vår djupa oro och manade till återhållsamhet. Såväl attacker mot Gaza som attacker mot Sderot eller Ashkelon i Israel är oacceptabla.

Utvecklingen visar tydligt att de israeliska försöken att bekämpa Hamas med en tilltagande isolering av Gaza har misslyckats. I stället har raketattackerna intensifierats.

Och kunniga röster varnar för att en mer omfattande militär operation in i Gaza skulle resultera i en än värre situation – förutom det mänskliga lidande den skulle leda till.

Det är nu viktigare än någonsin att fredsprocessen drivs framåt. Det är bara ett momentum för fred som kan isolera dem som söker konfrontation – och som kan ge hopp till dem som annars riskerar att också drivas till konfrontation.

En vapenvila av det ena eller det andra slaget är nu en nödvändighet. En fortsatt upptrappning av våldet kommer bara att ha förlorare.

139 Responses to Allvarligt kring Gaza

 1. baskim skriver:

  Varför kan inte omvärlden bidra med en freds styrka i gaza?

  Det vill säga USA,EU,Ryssland skickar styrkor till Gaza och ser till så att de inte kan Skicka raketer på Israel!

 2. knightone skriver:

  De palestinier som vill ha fred måste sparka ut sina egna banditer. När det skett kan fred uppnås för då har Israel inga skäl att försvara sig.

  Bort med de iranstödda banditgrupperna som riktar sitt våld mot Israel.

  Det ska finnas en palestinsk regering och en palestinsk säkerhetsstyrka.

  Inte dussintals terrorgrupper som fullständigt skiter i vad regering och polis säger.

 3. baskim skriver:

  Knightone

  Det var vad som abbas försökte med, Därför behövs en starkare styrka som klarar att vara på plats i Gaza och som hamas inte kan sätta något emot.

  Vad tycker du om min ide ovan?

 4. ollemunter skriver:

  Ja vädret ja…men du har ju tak över huvudet.

  Tänker inte slå vad med dig Carl Bildt, men, men räkna inte med någon fred mellan Israel och Palestina, så länge Hamas finns kvar.

  Kommer ihåg Arrafats tuggande om fredsprocessen, vilket var ett av dom ord han ständigt upprepade vid intervjuer. Vill dom ha fred förresten? Kan man fråga, som dom håller på.

 5. knightone skriver:

  baskim

  Det enda som skulle ske är att palestinska terrorgrupper skulle attackera FN/EU styrkorna och då blir vi direkt allierade med Israel eftersom vi skulle slå tillbaka.

  Och att de palestinska terrorgrupperna skulle attackera en eu-styrka vet vi. Det har dessutom uttalats av hamas nyligen.

  Detta är palestiniernas problem, de får ta mig tusan fixa det själva !

 6. mastaren skriver:

  Den nuvarande problematiken hade troligen inte uppstått om man följt Bildts råd och samtalat med den demokratiskt valda hamasregeringen när den valdes, istället för att inleda den bojkott som Israel och USA önskade. Samtal istället för raketer hade ju varit bättre men det var ju samtal Israel inte ville ha, utan fortsatt konflikt, Sen att placera en FN-styrka i Gaza skulle som påpekats troligen leda till attacker mot styrkan, dessutom finns det ingen som helst anledning att FN ska hjälpa ockupationsmakten Israel att kontrollera och slå ned motståndet mot ockupationen.

 7. karrman skriver:

  Bara att inse att tradionell krigföringen inte kan slå ut decentraliserade terrorgrupper som Hamas. De blandar sig med civilbefolkningen – så en attack drabbar alltid oskyldiga –
  och de använder modern teknik så de kan slå till oväntat.

  Amerikanarnas slutsatser från Irak och Afghanistan är att det måste till en politisk lösning på problemen. Så länge inte fredsprocessen tar fart på Västbanken kan Hamas fortsätta att fira propagandatriumfer och framställa sig som hjältar.

  Man blir pessimistisk när man ser att inget händer och bosättningarna på Västbanken tilltar samtidigt som raketer skjuts från från Gaza.

 8. jingeflucht skriver:

  73 dödade i Gaza fram tills nu, fortfarande ligger folk begravda under ruiner. Jag tycker att det är läge för utrikesministern att uttala sig för hela Sverige och inte bara skriva ett blogginlägg.

 9. andreasblogg skriver:

  jingeflucht
  Förvänta inte dig för mycket av utrikesministern, han är en riktigt dålig sådan!
  Vad tänkte Reinfeldt på när han utnämnde dig till utrikesminister? Du har fan ingen koll på läget!
  Hela veckan har jag kollat och väntade mig ett uttalande ang. Turkiets invasion i södra Kurdistan eller åtminstonde ett blogginlägg, men NEJ.

  Han har ju satsat pengar i Turkiska militären, varför ska han bry sig? Han får sina pengar genom att bara sitta där och flina, riktigt lågt! Pengar är inte allt i livet, du måste kunna befinna dig i folkets situation.
  Dina intressen, deras död.

  /Andreas
  http://kurdistannytt.blogspot.com

 10. Leo Occam skriver:

  Problemet som jag uppfattar det är att Gazaianerna anser att de inte får bidrag och försörjning utförd av oss andra i tillräcklig grad.

  Om världen anslår ytterligare en massa miljarder som kan ösas över dessa människor så blir de kanske tillräckligt nöjda. Å andra sidan kan vi tycka att de borde kunna börja jobba och slita som vi andra får göra för att klara oss.

  Varför inte ställa frågan, vad gör Gazaianerna för världen ? Behöver världen detta ?

 11. Leo Occam skriver:

  Jag sitter just nu nära dig Carl och visst regnar det från himlen. Men inte tillhör du de veklingar som anser att endast sol och vindstilla är bra väder.

  Vatten är bra för levande organismer. Tanter må skydda sig och gnälla runt kaffebordet.

  Däremot; Saudi +49 C, vindstilla … Det är sämsta tänkbara väder !

 12. nanno1 skriver:

  Först och främst vill jag uttrycka den största bestörtning mot det som händer i Palestina för tillfället. Inte ens när Israels biträdande försvarsminister riktar hot gentemot palestinierna(han hotade palestinierna med en ”ny förintelse”) så vill omvärlden reagera.
  Min kommentar riktar sig till Sverige och speciellt utrikesminister Carl Bildt:

  Det är Er skyldighet att reagera på ett mer konkret sätt än att som alltid i enlighet med den svenska fegheten uttrycka det diplomatiska ”båda sidorna är lika goda”.
  Jag vädjar å det starkaste till Carl Bildt att först och främst fördömma Israels handlingar och sedan strida i EU för att utöva sanktioner mot sionistlandet.

  Slutligen vill jag skicka ett meddelande till alla er sionister som skriver och läser denna sidan; vakna upp och se vad ert folk gör, vad ert land gör och låt ert samvete styra era handlingar. Ta ut samvetet ur garderoben så kanske ni kan bli förlåtna.

  Vi palestinier söker alltid den fredliga vägen och skuldlägger ni självmordsbombarna så har ni inte sökt sanningen bakom hur de har kommit fram. Till och med djur får försvara sig. Så snälla behandla oss åtminstone som djur och låt oss försvara vår rätt att leva utan att anklaga oss för något vi inte kan styra över.

  Shalom på dig Calle

 13. baskim skriver:

  nanno1

  Till och med palestinas regering gör allt den kan för att få hamas att avbryta sina raket anfall.

  Har du någon gång tänkt på att om hamas och liknande organisationer slutar atackera kanske det blir fred!!!!

 14. knightone skriver:

  Sahlin vill samtala med Hamas

  Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin vill att Sverige och EU inleder samtal med den palestinska organisationen Hamas, trots att den terrorstämplats av EU, uppger SR:s Ekot.

  -Jag tycker att EU och också Sverige därmed borde ta initiativ till att ta med Hamas nu i samtalen. För det finns ingen lösning i sikte om inte Hamas lägger ned vapnen, säger Sahlin.

  På Ekots fråga om varför s inte samtalade med Hamas i regeringsställning, svarar Sahlin: -Jag ångrar en del steg som vi socialdemokrater inte tog under vår regeringstid.

  SVT.se


  Socialdemokraterna fortsätter visa sitt stöd till terrorism genom att erbjuda dom morötter :(

 15. knightone skriver:

  Hamas och de andra terroristgrupperna har aldrig visat något intresse eller ambition med att lägga ned sina vapen.

  Så fort de får en chans fyller de på vapenlagren. De är ensidigt skyldiga till det våld och blockader som andra palestinierna måste leva under. Israel har inget uppsåt utan vill bara leva i fred. De bygger ju t.o.m murar för tusan för att försöka hålla bort attackerna.

 16. Kachina skriver:

  ”Israel har inget uppsåt utan vill bara leva i fred. De bygger ju t.o.m murar för tusan för att försöka hålla bort attackerna.”

  Varför bygger de nya bosättningar utanför murarna? Utan uppsåt? Kan de inte läsa kartan?

 17. soli01 skriver:

  Hamas är just nu det stora problemet och jag tror faktiskt att det skulle komma till en lösning om dess inflytande kunde försvinna . Går inte att förhandla med någon som önskar en bort från ”kartan”.

  Israel kan inte göra så mycket när det gäller de ockuperade områdena under nu rådande förhållanden.
  Alltså: Hamas måste elimineras och det kan inte Abbas själva göra utan hjälp. Palestinerna är värde ett bättre öde än att ha dessa krigsherrar i Gaza.

  Nu gäller det dock att Israel har is i magen och inte tar till för kraftigt så att civilbefolkningen kan skonas. Svårt när raketbeskjutningen sker från bostadsområden – ingen lätt uppgift.

 18. fairymary skriver:

  Sedan när är det ens fel att två träter?

 19. Bo W. Höglund skriver:

  Gaza är ett geografiskt litet område – från gränserna till Israel är det tydligen högst några tiotal km till avskjutningsplatserna för de Kassamraketer som dödar civila Israeler.
  Varför inte stationera några Arthur-stationer längs gränsen – (Artillery HUnting Radar – en svenskutvecklad produkt f.ö.)

  http://64.233.183.104/search?q=cache:Ip0UGtsyhj4J:www.army.cz/scripts/detail.php%3Fid%3D6667+arthur+artillery+shell+detection&hl=sv&ct=clnk&cd=1&gl=se

  Dessa skulle kunna identifiera avskjutningsplatserna innan raketerna hade landat – med en direkt länk till de israeliska helikoptrar som finns ”air-borne” i närheten – då skulle ju ett lämpligt svar kunna verkställas utan att andra än de närmast skyldiga skulle ”känna sig träffade”!

  Men det är väl ett alldeles för enkelt tillvägagångssätt!?!

 20. fairymary skriver:

  Hej Kachina!

  Roligt att Du är inne på bloggen. Detta är utanför dagens tema men jag tar mig friheten att skicka följande:

  Jag har med stort intresse läst Dina utfall mot den muslimska slöjan.

  Jag har själv under lång tid känt mig obegripligt och intensivt provocerad av beslöjade kvinnor. När en svensk kvinna i min närhet gifte sig med en muslim och iklädde sig slöja blev jag fruktansvärt irriterad.

  Eftersom jag vanligen också är en rationell varelse så funderade jag över vad det var som provocerade mig så. Jag tyckte inte att det fanns någon rim och reson i att jag skulle reagera så starkt på något som egentligen inte angick mig. Feministen i mig kunde förklara det hela med att det kunde ses som symbol för kvinnoförtryck. Esteten i mig tyckte att det var synd att vi ”medtrafikanter” inte fick se det vackra håret som man anade under tygstycket…..men tygstycket var ju oftast väldigt omsorgsfullt och vackert draperat

  Jag såg alla TV-program som kom i min väg med intervjuer med muslimska kvinnor med eller utan slöja. Väldigt många kvinnor sa att dom inte kände sig förtryckta, att dom bar slöjan för att den kändes skyddande. Jag menar att en huvudregel är att tro på vad människor säger.

  Helt ”botad” från min benägenhet att bli provocerad blev jag en dag på Mårtenstorget i Lund. En vacker vårdag gick en muslimsk kvinna över torget i en lång grön kappa och en matchande slöja. Hon gick ganska långsamt med resning, stilla och värdigt, gungade lite lätt behagfullt på höfterna. Bredvid henne sprang en 3-4-årig gosse och hon tycktes mig som ett stabilt ”moderskepp” för den lille.

  Jag är alldeles säker på att det INTE var en förtryckt kvinna jag såg. Jag har studerat kroppspråk i relation till över- och underordning och vet att en förtryckt människa, man eller kvinna, har helt andra vinklar i sina leder.

  Varför då denna benägenhet att bli provocerade? Kan det vara så att det är ”det annorlunda” vi reagerar på? Visst kan vi väl integrera i vår samhällskropp de kvinnor som väljer att bära slöja.

  Jag är glad att jag numera kan det, det är mycket trevligare att vara ute i gatubilden så.

  Det vore roligt att få en reaktion ifrån Dig på min lilla personliga bekännelse.

 21. soli01 skriver:

  BoW. Höglund – detta måste väl ändå vara något för dig :-)
  Du får göra ett besök!

 22. Bo W. Höglund skriver:

  Ett besök av en (till) svensk pensionär tror jag inte skulle göra varken från eller till!

  Men man kan ju inte låta bli att undra – FUNGERAR inte Arthur-systemet?

  Eller är det bara för dyrt?
  Vad kostar ett människoliv?
  Här eller där?
  mbst
  bwh

 23. knightone skriver:

  I Israel skadades minst tio personer av det 50-tal raketer som sköts upp från Gazaremsans norra del under lördagen.

  Fem soldater och fem civila skadades av de raketer som landade i kuststaden Ashkelon.

  Ja visst Mona Sahlin åk du och snacka med Hamas. Dom lyssnar säkert på en sosse-kvinna från Sverige. Precis som Terroristledaren Arafat gjorde med Palme så kommer hamas bara utnyttja socialdemokraterna igen.

  Om socialdemokrater för en gångs skulle började ta avstånd från islamistisk terrorism och diktaturer som Iran så skulle dessa banditer kunna frysas ut.

 24. mastaren skriver:

  Socialdemokraterna tar avstånd från terrorism. Det innebär inte att man inte ska tala md en demokratiskt vald regim som hamas. Svenska representaneter träffar ju och samtalar med israeliska regeringsreprensentanter, vilka är ytterst ansvariga för ockupationspolitiken och dom brott mot internationell rätt som Israel dagligen utövar.

 25. mastaren skriver:

  Sen att Israel vill ha fred med palestinierna?? Dom har aldrig visat på någon seriös vilja till en fredlig lösning under dom fredssamtal som pågått…

 26. bockgaard skriver:

  Jag kan bara säga att jag tycker att israelerna har ett gudabenådat tålamod efter årtionden med bomber och granater. Jag kan inte förstå att de inte skyfflat ut den smala gazaremsan i Medelhavet för länge sedan.

 27. bestofmankind skriver:

  fairymary,

  Håller faktiskt med dig om att, att bära en slöja är inte en symbol för förtryckt. Känner faktiskt några tjejer gifta med muslimer som själva valt makens religion. Och det är inget fel i det. Majoriteten är att de säkert har valt själva pga deras tro. De är väl myndiga nog för att välja själva. Så enkelt är det, man behöver inte göra det komplicerat. Är de lyckliga, nöjda och trivs med livet är det huvudsaken.

 28. soli01 skriver:

  Är det bara fråga om en slöja och det är frivilligt och av övertygelse – inte stör det väl någon. Däremot burka verkar ganska så jobbigt för alla parter! eller…

 29. bestofmankind skriver:

  har inte sett några i Sverige….bor på landet :-) Nej, inte på landet precis, men ingen stor stad….

 30. fairymary skriver:

  bestofmankind!

  ja visst krånglar vi till saker i onödan ibland.

  soll01!

  Ja burka verkar inte vara varken bekvämt eller nyttigt. Kvinnor som inte får någon sol på kroppen får dessutom D-vitaminbrist och riskerar benskörhet. Själv tror jag att jag skulle få panikkänslor med bara ett litet rutigt fönster att orientera mig igenom.

 31. baskim skriver:

  Det är väl kul att gifta sig med en tjej som bär burka?, Prcis som rena rama Jul afton, du vet inte vad du får innan bröllops natten. hehehehe

  Förlåt alla ville bara skämta lite, är faktist själv muslim!

 32. bestofmankind skriver:

  baskim,

  Jag vet av erfarenheter att Ni är moderna muslimer…eller hur?

 33. baskim skriver:

  om du menar kosova albaner så Ja i stort sett, tex av 1000 albanska unga kvinnor så kanske 10 bär sjal,

 34. baskim skriver:

  och om man tex kollar på jämställdheten i det offentliga i Kosova så är det till och med mer jämställd än i Sverige med det menar jag inom politiken,poliskår osv

 35. bestofmankind skriver:

  Det spelar ingen roll om det är bosnier eller albaner….men många vet inte om att Ni har blivit moderniserade också…typ att man äter griskött, dansar och festar, osv…Jag tror att det är många icke muslimer som inte vet om det.

 36. Kachina skriver:

  fairymary

  ”Väldigt många kvinnor sa att dom inte kände sig förtryckta, att dom bar slöjan för att den kändes skyddande.”

  Varför känner de sig utsatta? Varför behöver de skydda sig? Mot vad?

  ”Jag har med stort intresse läst Dina utfall mot den muslimska slöjan.”

  Mitt utfall rörde sig i huvudsak mot dessa två religioner, vad de använts till och vad de används till. Både kristendomen och islam är politiska manifestationer som skapats i syfte att få kontroll över olika byar och furstar. Människorna fördes in under ”samma tak” där de kunde identifiera sig med varandra. Kyrkan kom alltid först till oreglerliga samhällen,därefter kom ämbetsmännen. På det sättet koloniserades exv. Norrland.

  ”Kvinnan skall täcka sitthuvud i Guds Hus” är en medveten eller omedveten feltolkning som i nästan 2000 år använts för att förtrycka kvinnor. ”Kvinnan skall tiga i församlingen” användes inom kristendomen ända fram till 1960-talet och används fortfarande svar. Jag har fortfarande inte fått svar på varför muslimska män och kvinnor inte kan förrätta bönen samtidigt i samma rum.

  Ovanstående har använts som psykisk tortyr, fått kvinnor att känna sig mindre värda och är grunden till det kvinnoförtryck vi ser på alla plan i de numera moderna och demokratiska samhällen vi kallar den industrialiserade världen.

  Jag reagerade mest på att islam nu börjat hjärntvätta barnen och där var slöjan med som extra tryck. Kvinnan är en nivå under. Det har, som lillies säger, blivit en sed, så ingen tänker längre på dess grund. Visst finns det enstaka självständiga kvinnor inom islam. Vi har en här. Karln hennes är rädd för henne, för hon håller koranen i en hand och piskan i den andra. HON, tar tillvara den makt religionen ger.

  Men, detta är fåtalet. Flertalet tar skydd av sjalen, känner sig mindre utsatta om de täcker öron och stora delar av ansiktet.

 37. baskim skriver:

  Ja du har rätt men så fort de börjar umgås med en så förstår de, Tex jag var den första muslimen på mitt jobb, Och jag blev kallad Taliban den första tiden på skämt, men efter ett tag så såg de att jag inte var som de där stereotyperna som man ser på TV utan jag gick ut med de på barer och drack och bryde inte mig så mycket om vad jag åt,
  Så nu säger de att jag ljuger när jag säger att jag är muslim, Men jag säger till de att det handlar om tolkning av koranen,

  Tex Att inte äta gris kött- när koranen kom till så fanns ej kylskåp och det gjorde så att folk blev sjuka på den tiden men nu så har vi det ju, Så jag kan inte bli sjuk.

  Det samma gäller spriten, Drick med FÖRNUFT men har man ej förnuft så kan man göra massa dumma saker i berusad tillstånd eller hur och detta är min tolkning

 38. bestofmankind skriver:

  Kachina,

  Det är väl skillnad från land till land, Saudiarabiska muslimer går inte jämföra med Albanska eller bosniska muslimer. Jag tror du refererar mest till Saudiarabiska muslimer.

 39. baskim skriver:

  Och jag tror att denna tolkning görs i stor utsträckning av Hela Europas muslimer

 40. bestofmankind skriver:

  Bra Baskim att du bekräftar vad jag sa om albanska eller bosniska muslimer, så vet alla det i bloggen att det är skillnad från land till land.

 41. bestofmankind skriver:

  Det är väl fördömar på själva ordet muslim, man behöver förklara närmare på vad man är för sort muslim……modern eller icke :-)

 42. fairymary skriver:

  Kachina!

  Jag håller med om att de religiösa samfunden ofta tycks ha missförstått kärleksbudskapet. Och att man förtryckt båda män och kvinnor med skrämsel om skärseld och helvete. Men det är för mig en annan fråga än om schalen eller slöjan.

  Ja vad behöver hon skydda sig mot? Det sexualiserade våldet skrämmer både i öst och väst och det verkar som om slöjan har något slags ”metabudskap”: jag är en ärbar kvinna, så försök inte! (Vild spekulation från min sida men grundad på det jag lyssnat mig till i min research av de muslimska kvinnornas attityder till slöja, kärlek, sexualitet.)

  Sen undrar jag ibland över den traditionelle muslimske mannens självbild; kan han verkligen acceptera sig själv som en best som inte kan kontrollera sin sexualitet om han får se ett stycke hud????

  Baskim!

  Intressant att höra om hur moderniserat Kosovo är! Kan Du kommentera det jag skriver om självbilden ovan? Vore intressant att höra vad en modern man med Din bakgrund tänker om den

 43. baskim skriver:

  farymary

  Jag tror att de flesta som väljer att ha sjal väljer det själva, men frågan är varför gör de det?
  Jo om du tänker dig den där kvinnan som du såg med sjal, Sedan hon har varit liten så har hon hela tiden fått det intrycket från sin omgivning att det är så en muslimsk kvinna ska vara. Så för henne så har det blivit naturligt att ha sjal och det har inget med mannen att göra, utan med själva tanken hoss henne att hon ska följa islam.
  Och hon blir stärkt av att bära slöjan för det är en del av henne och hennes tanke sätt.
  Därför går hon med sjal och ser stolt ut och stark.

  Så som sagt jag tror att det är från grunden man får den viljan och passionen att bära slöja och har inte så mycket med mannen, för mannen kommer så pass sent i livet att man redan har hunnit formas till den person man är.

 44. fairymary skriver:

  Kachina igen!

  Nej, vad gäller jämställdhet mellan kvinnor och män har vi inte så hemskt mycket att vara stolta över i västvärlden heller. Mycket har hänt hos oss sen Simone de Beauvoir skrev ”Det andra könet” och oändligt mycket finns kvar att göra. Kan det vara så att o-jämställdheten tar sig olika uttryck i olika kulturer?

  Jag håller med om att det blir lite speciellt när det gäller de riktigt unga flickorna. Ibland vill ju små tjejer göra som dom stora……

  Jag hörde Cecilia Uddén rapportera att hennes 10-årige son inte kunde göra grupparbete med en kvinnlig klasskamrat i deras hem. Pappan sa att det inte var att tänka på att hans dotter skulle gå hem till en pojke…..

  Jag skulle vilja komma in i den pappans huvud och ”läsa” hans fantasier och tankar….

 45. Kachina skriver:

  Visst, Koranen tolkas olika i olika länder, men muslimer är inga menlösa får. De går inte att driva in i vilken fålla som helst, då blir det uppror och krig.

  Så,……var är det islamska upproret och demonstrationerna mot Hamas barnprogram?

  ….., var är upproret och demonstrationerna mot Talibanväldet?

  Imamerna är tysta, även när islams döttrar ”faller” från balkonger.

  Ni kan gå ut i tusental och demonstrera om en av er åsidosätts på ett jobb, men när islams dotter ”faller” från balkongen, är det öde på gatorna.

  Det finns något som heter självsanering. Det är dags att islam tar itu med det nu.

 46. baskim skriver:

  farymary

  Och jag kan verkligen inte sätta mig in i hur den traditionelle muslimske mannen tänker i frågan om sexualitet, för har aldrig kommit i kontakt med den tanke gången alls!!

 47. bestofmankind skriver:

  Tyvärr måste jag avvika från ett intressant samtalsämne. Min dotter behöver skjutsas.
  God natt till Er!

 48. fairymary skriver:

  Baskim!

  Intressanta och kloka synpunkter!

 49. Kachina skriver:

  Här uppe har det kommit krav på att pojkar och flickor, från första klass, inte skall få vistas i badhusets simbassäng samtidigt. :-)

  (Smågåvut som farsan sade)

 50. baskim skriver:

  Kachina

  Vi kan inte gå ut och demonstera för vad enskilda personer gör.

  Det skulle bli en massa demonstrationer och man skulle inte ha tid att jobba.

  och man går inte ut i tusental för att demonstera för att en åsido sätts på jobbet heller.

  men visst kan hålla med om att ledande muslimer borde höja sina röster mer varje gång någon påstår att de dödar nån i islams namn för islam är inte för att döda!

 51. rulle skriver:

  De palestinier som vill ha fred måste först sparka ut sina egna banditer. När det skett blir det fred! Palestinierna har det helt i sina egna händer. Rösta bort terroristerna, Hamas och be för fred. Palestinierna måste sluta indoktrinera sina barn i skolorna att judar skall utrotas.
  Varför kräver inte FN, EU, USA, Kina, och Ryssland att palestinirena uppför sigt som människor?
  Tyvärr gör Carl Bildt nu på samma sätt som media gör i Irak. Där skyller man oroligheterna på att Bush misslyckats. Hur F:n kan man förvänta sig att det ska bli lungt? Stackars Al Qaida, dom har inget annat val än att värva, eller tvinga, efterblivna självmordsbombare.
  Nu skyller C.B. raketbeskutningarna av Israel på Israels misslyckanden. Jag trodde Du hade bättre omdömme. Det är BARA palestinierna, (läs Hamas) som skall kritiserat i dagsläget. Annars fortsätter terrorn och jag tror väl ändå inte att det är vad Du vill. Det är inte diplomati att här kritisera båda parterna. Du kapar bara ökat våld i och kring Gaza med allt större lidande för oskyldiga människor. Det är det som är ett misslyckande.

 52. fairymary skriver:

  Kachina!

  Inför flickor som ”faller” från balkongerna känner jag mig hjälplös. Liksom jag har gjort inför kvinnlig könsstympning. Jag håller med om Din tanke om självsanering inom det islamska samfundet. Vi har ju i Sverige en lagstiftning som stöd.

 53. baskim skriver:

  Stackars carl, han får kritik för att han kritiserar bägge sidor, Han hade fått kritik om han valde sida, vart ska den mannen ta vägen :-(

 54. Kachina skriver:

  rulle

  Du började bra, men sedan,………men OK, vi skall inte kritisera Israael, men vi måste ändå ställa oss frågan. Om de bygger en mur för att stänga ute palestinier, varför bygger de då nya bosättningar utanför muren på palestinsk mark? Skulle man kanske kunna föreslå en skivröntgen av skallen, när de inte vet på vilken sida av muren de befinner sig?

  Det var ingen kritik, bara ett förslag.

 55. Kachina skriver:

  baskim

  Jag håller med.

  fairymary

  Kloka ord och någon/några måste vara de första att väcka tanken, och sedan hoppas att den förs vidare.

 56. knightone skriver:

  Ta det bara lugnt.

  Snart kryper Urban Ahlin fram ur sitt hål och gnäller högt och tydligt till media om hur Carl Bildt startade konflikten i MÖ.

  Han ska bara se klart på melodifestivalen först.

 57. fairymary skriver:

  Baskim!

  Hur mår lilla Diana?

 58. fairymary skriver:

  Kachina!

  Tack för en givande replikväxling. Jag gillar Din drastiska humor…..

 59. baskim skriver:

  Bara bra faktist, hon är riktigt go, och en stor + är att hon inte gråter särskilt mycket heller :-)

  Tack för att du frågar

 60. Kachina skriver:

  fairymary

  Tack själv.

  baskim

  Den bästa tiden i ens liv, när de kryper ihop och somnar dina armar. :-)

 61. befriaoss skriver:

  VAR HAR MÄNSKLIGHETEN TAGIT VÄGEN? SEN NÄR BLEV DET TILLÅTET ATT DÖDA KVINNOR OCH BARN? SEN NÄR ÄR DET OKEJ ATT DÖDA MÄNNISKOR PGA AV DERAS URSPRUNG. SEN NÄR ÄR DET RÄTTFÄRDIGAT ATT ANVÄNDA ORDET FÖRINTELSE. DET HAR JU TIDIGARE VARIT TABU, PGA JUDEUTROTNINGEN. MEN HELT PLÖTSLIGT ÄR DET OKEJ FÖR ISRAEL ATT SLAKTA PALESTINIER. SKIPPA SNACKET OM HAMAS OCH ANNAT IRRELEVANT. DETTA ÄR EN FÖRINTELSE SOM ISRAEL GENOMFÖR OCH HELA VÄRLDEN TITTAR PÅ.

  CARL BILDT VAD GÖR DU? SITTER DU HEMMA OCH TITTAR PÅ SCHLAGER ELLER?

  VISA BARMHÄRTIGHET, BEVARA OS FRÅN ISRAELS TERRORISM OCH ANGREPP.
  VI HAR RÄTTIGHETER, VI ÄR MÄNNISKOR, VI HAR RÄTT TILL VÅRT EGET LAND. VI VILL INTE DÖ OCH VI VILL INTE SE VÅRT BLOD SPILLAS.

  HJÄLP OSS FRÅN ISRAELS TERROR OCH STÄNDIGA ANGREP.

  ISRAEL ÄR DEN STÖRSTA TERRORISTEN GENOM TIDERNA. BEVARA OSS. BEFRIA OSS. VI VILL LEVA. VI VILL LEVA. LÅT OSS LEVA.

 62. baskim skriver:

  Kachina

  ja verkligen det är oförglömliga stunder det :-) bara tanken på det ger ett stort leende på läpparna :-)

 63. baskim skriver:

  befriaoss

  man kan inte skippa hamas varför lyssnar inte Hamas på sin befolknings lidande och lägger ner vapnen och slutar skicka raketer. En majoritet av palestinierna vill ha fred så varför ska en minoritet få fortsätta så.

 64. befriaoss skriver:

  BASKIM:

  DU MÅSTE VARA BÅDE DÖV OCH BLIND.
  ISRAEL DÖDAR BARN OCH KVINNOR, KAN DU RÄTTFÄRDIGA DET? DE DÖDAR BARN SOM BARA ÄR ETT PAR MÅNADER GAMLA, KAN DU GE MIG ETT SVAR??

  DU HAR JU VÄLDIGT MÅNGA ÅSIKTER, MEN HAR DU FAMILJ SOM BEFINNER SIG I GAZA JUST NU? DET TROR JAG INTE ATT DU HAR, MEN JAG HAR DET OCH VI VET INTE OM DE ÖVERLEVER NATTEN ELLER INTE. KAN DU TÄNKA DIG VILKEN KÄNSLA DET ÄR?

 65. knightone skriver:

  Israel dödar dom inte.

  Det är palestinierna som gör det mot sig själva.

  Sluta stödja palestinska terrorister.

 66. baskim skriver:

  befriaoss

  jag försår och verkligen avskyr att civila dör. har själv förlorat släktingar i krig.

  men man måste se det rationelt. Och det är att hamas är orsaken till bombningarna och inte ens palestinierna vill ha de.

  VARFÖR KAN INTE HAMAS FÖR FOLKETS SKULL LÄGGA NER VAPNEN OCH FÖRHANDLA!!!

  Det är vad jag menar, sörjer verkligen med den civila befolkningen i gaza och om du läser vad jag skrivit innan så kan du se att jag tycker att det är hemskt att civila dör.

 67. baskim skriver:

  hamas har en helt orealistik mål som de aldrig kommer att uppfylla. vad är det som är så svårt för hamas att förstå!!

 68. befriaoss skriver:

  KNIGHTONE, JAG TÄNKER INTE ENS SVARA PÅ DET DU SKRIVER DET ÄR HELT TYDLIGT ATT DU ÄR PRO ISRAEL OCH DET ÄCKLAR MIG OCH DÄRFÖR BORTSER JAG FRÅN DIG.

  BASKIM: TROR DU VERKLIGEN ATT DET ÄR HAMAS ÄR PROBLEMET? TROR DU INTE ATT DET ÄR LITE STÖRRE ÄN SÅ? DETTA ÄR STEG 1 AV VAD ISRAEL OCH USA HAR PLANERAT FÖR PALESTINIERNA. VI MÅSTE VÄL KUNNA FÅ SKYDDA OSS?
  FINNS INGEN LÖSNING MELLAN ISRAEL OCH PALESTINA, DET ÄR BARA ATT INSE. MEN ATT OMVÄRLDEN INTE REAGERAR ÅT DET SOM SKER ÄR SKAMLIGT.

 69. soli01 skriver:

  Det är säkert ingen som vill döda urskillningslöst, men det måste vara svårt att komma åt dessa Hamaspersoner som från sina bostäder skickar raketer mot Israel. Hur tacklar man sådana sataniska motståndare.
  Nej bort med Hamas – ju fortare desto bättre . Undrar vem som är den största terroristen när det gäller Palestinafrågan. Vem vill inte skydda sitt land och det gäller även Palestina och de som bor där. Detta kunde Hamas tänka sig och omedelbart upphöra med sina raketer! Enda möjligheten då Israel alltid ska hämnas på de som har som mål att de ska utplånas. Är de egentligen så konstigt?

 70. knightone skriver:

  palestinska våldsgrupper gömmer sina terrorister bland kvinnor och barn.

  Dessa palestinier riskerar MEDVETET barn och kvinnors liv.

  Vi har alla sett bilderna på små barn utklädda till terrorister hållandes AK-47:or i propagandademonstrationer.

  Ingen skuld på Israel för dom försvarar sig mot statslösa terrorister.

  Iran och Syrienstödda palestinier skapar detta våld som dödar andra palestinier.

  Så är det.

 71. baskim skriver:

  Knightone

  det är Israel som bombar och det är mest civila som drabbas. Som jag sa igår varför kan inte Israel gå in med mark styrkor så att flygen inte ska bomba helt ursinings löst!!! och så att de civila offren inte blir större än vad de är nu!!!

  Man kan absoulut inte försvara att civila dödas. Enligt den retoriken så ska jag gå ut och döda alla serber jag träffar på för de dödade några släktingar till mig . DET ÄR SJUKT JU!”!!!

 72. knightone skriver:

  Klart man är pro-Israel. Vad ska man annars vara? pro-terrorism ? Låter galet men kanske helt normalt för vissa.

 73. baskim skriver:

  befriaoss

  men det är för Hamas som Israel nu bombar, Om de inte finns så kan Abbas bygga Palestina med gazza.

  Om hamas inte finns så finns det inget att försvara sig mot ju.

 74. Kachina skriver:

  Knightone

  Varför använder du ordet statslös i nedsättande syfte?

 75. befriaoss skriver:

  ETT LITET TIPS TILL ER, NI SOM INTE HAR UPPLEVT KRIG ELLER HAR SLÄKTINGAR SOM BEFINNER SIG I GAZA JUST NU, BEVARA OSS ONÖDIGA KOMMENTERAR, FÖR NI ÄR OKUNNIGA.

  ISRAEL ÄR TERRORISTER. DE HAR SLAKTAT OSS I 60 ÅR SNART. MEN GUD NÅDE DEN SOM SKULLE UTTRYCKA SIG NEGATIVT OM ISRAEL ELLER FÖRINTELSEN. FÖR DÅ BLIR DET ETT JÄKLA LIV, FÖR ALLA ÄR SÅ JÄVLA PRO ISRAEL, FÖR DET ÄR SÅ SYND OM DE, FÖR DE SLAKTADES JU SJÄVA FÖR 60 ÅR SEN. DET ÄR BEFÄNGT HUR JÄVLA SYND DET ÄR OM ISRAELERNA, MEN PALESTINIER ÄR DET FRITT FRAM ATT DÖDA.

  DET ÄR BISARRT. ÖPPNA ÖGONEN OCH SE VAD SOM SKER OMKRING.

  ANGÅENDE HAMAS RAKETER, DE DÖDADE 1 PERSON, ISRAEL HAR NU BESVARAT DETTA MED ATT DÖDA ÖVER 80, ÄR DET JÄMT SNART ELLER SKA DE DÖDA 800?

  DETTA ÄR ORÄTTVIST.
  JAG TYCKER INTE SYND OM ISRAELER OCH VAD DE HAR FÅTT GENOMGÅ, FÖR DE GÖR SAMMA SAK MOT OSS NU!

 76. knightone skriver:

  Det går in lite trögt hos vissa.

  Israel attackerar statslösa terrorister.

  statslösa terrorister som gömmer sig bland kvinnor och barn.

  varför skulle Israel bara sitta still i båten och vänligen ta emot raketattacker ?

  nä. synd att civila dör men det är 100% palestiniernas eget fel.

 77. knightone skriver:

  kachina, nej för juridiska skäl.

 78. befriaoss skriver:

  KNIGHTONE: FÖRLÅT DU ÄR INTE PRO-ISRAEL, DU ÄR PRO-IGNORANT. MEN JAG HAR KLURAT UT VAD DU ÄR FÖR NÅGOT NU. SÅ JAG FÖRSTÅR VARFÖR DU SKRIVER SOM DU GÖR. DU ÄR JU EN AV DE, KLART DU SKA STÅ UPP FÖR DITT FOLK. TACK FÖR ATT NI DÖDAR OSS. TACK.

 79. befriaoss skriver:

  HAHAH STATSLÖSA TERRORISTER? VILKEN IGNORANT MÄNNISKA. ÅK NER OCH KÄMPA FÖR DITT FOLK.

  HADE ISRAEL INTE HINDRAT MIG FRÅN ATT KOMMA IN I MITT EGET LAND, HADE JAG ÅKT NER OCH KÄMPAT FÖR MITT FOLK OCH LAND. OCH FÖR DET ÄR JAG INTE TERRORIST.

  IDIOTI PÅ HÖG NIVÅ.

 80. baskim skriver:

  Knightone

  det är farligt att ha de tankarna om ett folk!!

  Vi har sett vad sådana tankar kan göra, I andra världkriget, Balkan krigen, Rawanda,kambodja osv

 81. Kachina skriver:

  Knightone

  Det finns mängder av statslösa som är statslösa av olika orsaker. Vill du alltså förknippa ordet statslös med något ur Alliansens synvinkel negativt som tillhör gruppen Inferiors?

  Hamas är mördare och terrorister även mot sina egna. Begreppet statslös har inget i det sammanhanget att göra.

 82. knightone skriver:

  lol internet divan befriaoss. vilken dramatik.

  kan förstå att du är upprörd när dina vänner dödar andra vänner.

 83. knightone skriver:

  kachina, visst har det det. statslös innebär att de inte har samma rättigheter.

  det finns terrorister som har lagliga rättigheter trots att de begått avskyvärda dåd. palestinierna har inga sådana eftersom de inte har en egen stat.

  befriaoss du har inget land.

 84. befriaoss skriver:

  LÄNGE LEVE PALESTINA.
  ISRAEL ÄR DEN STÖRSTE TERRORISTEN NÅGONSIN. OCH ER DAG KOMMER MED SKA NI SE. DÅ SKA RÄTTVISA SKIPAS OCH PALESTINA KOMMER ÅTER TILL SITT FOLK.

  LÄNGE LEVA PALESTINA. LÄNGE LEVE PALESTINA.

 85. mrmhalland skriver:

  hmm…
  i tiotals år har vi diskuterat vem som är boven…
  Ibland är det Israel, ibland ”grupperingarna” i palestina..
  Med ”grupperingarna” menar jag självklart att palestina inte är ett enat land.
  Det är inte Palestina och Israel som krigar, det är (just nu) Hamas på Palestiniasidan och Knesset.
  Om några veckor är säkert Libanon inblandade, sedan är inte steget långt till Syrien.
  Blir det tillräckligt komplicerat har vi Iran (ett av världens rikaste och ett av världens mest teknologiskt utv. länder) som stämmer tonen.
  Här kan vi också se att ” När vi ändå är i Europa, kan vi blåsa lite liv i Kosovo-frågan”.

 86. knightone skriver:

  Israel har ingen anledning att attackera någon eller något annat än för i försvarssyfte.

  Sluta attackera Israel så slutar våldet.

  Alla kräver att terrororganisationerna ska lägg ned sina vapen men de lyssnar ju inte.

  Det är synd att vanliga palestinier ska drabbas pga galna palestinier.

 87. Kachina skriver:

  befriaoss

  Befria först er själva från Hamas. Fängsla de ansvariga bakom barnprogram som fostrar barn till självmordsbombare.

  Om du kan din historia så har både judar och muslimer rätt till landet. Ni har samme anfader, Abraham.

  Hamas snack om att kasta ut judarna i havet, kan ni glömma. Det kommer världen aldrig att tillåta. Ni får dela landet som arv från er anfader. Israels gränser är dragna och ni får Västbanken och Gaza. Åk ner och bygg upp landet, istället för att åka ner och kriga.

 88. soli01 skriver:

  Kan aldrig bli fred om vi hatar varandra som en del här gör.
  Kachina du är alltid värst när det gäller att ”hugga” som en cobra :-)
  Inte klädsamt – faktiskt!

 89. Kachina skriver:

  ”i tiotals år har vi diskuterat vem som är boven…”

  Just nu heter bovarna fanatiskt religiösa Hamas och fanatiskt religiösa judar, till största delen invandrade från USA, de som bygger bosättningar på Palestinsk mark.

 90. Kachina skriver:

  soli01

  Jaså, jag tycker att jag varit ovanligt snäll ikväll.

 91. hannaawad skriver:

  Jag undrar hur många som skall sätta livet till i Gaza innan Sverige kan komma med en tydlig utrikespolitik som tar avstånd från detta!!! ”Israels rätt att försvara sig” ??? Ja, visst!! Mot hemma gjorda raketer? Som inte har avsevärt mycket större effekt än nyårs raketer. Man försvarar sig (den Israeliska regeringen/militären) med att från onsdagen 27/2-08 till idag den blodigaste dagen 1/3-08 bomba Gaza. Resultatet är 91 döda och över 250 skadade på FYRA DAGAR!!! Det yngsta ett barn 2 dagar gammalt, jag undrar vilket hot utgjorde detta barn var för den Israeliska regeringen? Eller är detta det nya sättet att bekämpa terrorister? Döda dem innan de lärt sig gå eller sluta använda blöja? Jag frågar Carl Bildt HUR MÅNGA FLER BARN SKALL DÖ? Jag stödjer inte bombningarna in i Israel men nog får vara nog, våld föder våld. Israel använder våld i så stor skala och kraft att det är långt över övervålds gränsen! Gaza har varit avstängt från omvärlden, där råder brist på mat, medicin och förnödenheter. När skall denna isolering upphöra? Vad gör Sverige åt denna inhumana behandling? Det fanns en tid då Sverige stod för en utrikespolitik som KRÄVDE rättvisa och demokrati för ALLA, man kan bara konstatera att den tiden är förbi. Jag befarar att den aldrig kommer tillbaka, utan vi kommer att fortsätta att ha denna skamliga utrikespolitiken vi har nu.

 92. knightone skriver:

  Tja, vissa av oss har ju varit med ett tag och vet ungefär hur både hädelseförlopp och debatter ser ut…

  Intressant f.ö att en del räknar kroppar för att avgöra vem som är ”värst”.

  Om varje raket slog ”rätt” skulle dussintals Israeler dödas varje vecka. Om de får lite bättre precision, tex ett styrsystem från Iran så blir det nog en verklighet också.

 93. Kachina skriver:

  Jag vet inte om ni läst Carl Bildts inlägg?

  Redan igår kväll tog han kontakt med både den palestinska och israeliska sidan och manade till återhållsamhet. Dessutom kritiserar han israels agerande att isolera Gaza, talar i fina ord om att det är verkningslöst, gör mer skada än nytta.

  Vad mer kan ni begära, att han packar boxningshandskarna, åker ner och ställer sig på gränsen för att, Som Sven Dufva, hålla ställningarna?

 94. soli01 skriver:

  Kachina – du har varit ovanligt tystlåten.
  Du har väl aldrg fått ”krimen”? :-)

 95. Kachina skriver:

  Nej, inte än, men den är på väg.

 96. Kachina skriver:

  soli01

  Hur kan du veta vad ”krimen” är? Bor du här uppe?

 97. soli01 skriver:

  Kachina – här har du en äkta norrlänning – men hamnat snett – tänk om fick en äkta pitepalt :-)

 98. djingiskahn skriver:

  Det verkar vara många som fått ”krimen” på denna blogg ikväll.
  Dela ut näsdukar åt båda sidor …………………….

 99. Kachina skriver:

  ….eller en pärlsockerbulle på en skiva falukorv. Tänk om vi skulle avslöja den norrländska kulturen för världen, då skulle Kosovos kyrkor stå sig slätt.

  Vad säger du, skall vi komma med en självständighetsförklaring? (Bara för att ge Reinfeldt magsår)

 100. Kachina skriver:

  djingis

  Är även du avlad på rätt sida om Dalälven, alltså norr om?

 101. smalanningen skriver:

  I fotboll brukar man säga att motivation slår klass. Palestina har egentligen ingenting, allt är indraget, folket är instängt, terroriserat, mördat i generationer. Vad föds av det?

  Desperation. och som en följd – motivation.

  För er som gör det så enkelt för er med frasen ”…få Hamas att sluta skicka raketer så…” ber jag om att få påminna om hur Gaza behandlats av Israel de senaste 50 åren. För varje varv de drar åt tumskruven föds 100 nya självmordsbombare. Hatet mot Israel växer till sådana proportioner att folk från andra länder smugglas in för att sedan spränga sig själva i luften. Det tar aldrig slut, om man skulle ha en enda möjlighet att ”bygga parkeringsplats” av Gaza skulle Israel aldrig sluta attackeras. Aldrig.

  Nu hade visst 70 palestinier dött i de senaste oroligheterna, varav flera barn. Hamas järnskrot (mer avancerat än så är det inte i dagens mått mätt) har hittills dödat en israel och skadat ett fåtal. Och det är inget direkt ovanligt ratio.

  Så länge man inte inser att ration som 70/1 föder Hamas i all oändlighet – även om det inte skulle finnas några palestiner alls kvar – så kommer detta att fortsätta. Israel är storlaget i matchen, det är de som har resurserna och – faktiskt bollen i egna händer.

 102. djingiskahn skriver:

  kachina

  Faktiskt i ditt landskap fast lite längre söderut – dit du skulle behöva komma ibland och förkovra dig ;-)

 103. fairymary skriver:

  Bästa befriaoss!

  Jag känner varmt och starkt för Ditt folk, kan inte ens föreställa mig hur det är att leva på Gaza nu eller ha anhöriga där.

  Dock tror jag att vi människor måste sluta hata varandra……hatets väg har vad jag vet aldrig löst några problem

  knightone!

  Jag tror och hävdar att alla människor har mänskliga rättigheter oavsett statstillhörighet eller ej.

 104. Kachina skriver:

  smålänningen

  Du har så rätt i det du säger. Det är bara den lilla haken att vi har fyra lag på planen;

  Palestinier och Israeler, om de hade fått spela matchen hade freden varit etablerad redan 1975.

  Men,……det kommer in fanatiskt religiösa judar från USA, som väcker de fanatiskt religiösa muslimerna i Palestina och Jordanien. DÄR är det stora problemet och det kan inte hanteras genom internationell diplomati. De måste hanteras och stävjas av respektive nation, Israels ledare och Palestinas ledare.

  I bägge fallen krävs upplysning och utbildning. Det finns amerikanare därnere som gått ut college som är lika bombade i huvudet som knarkarna i Eilats kåkstad i slutet av 60-talet. Du har deras motsvarighet på den muslimska sidan. De måste helt enkelt avprogrammeras.

 105. abdullahiraabi skriver:

  det kommer aldrig bli fred i mellanöstern så länge israel bygger bosättnigar på ockupperad mark,israel måste lämna tillbaka erövrad mark, då kan hamas sluta skjuta israel.och så länge israel skjuter palastiner så kommer hamas skjuta tillbaka.

  islam4ever/

 106. lindalovelace skriver:

  Här verkar blodet svalla på bloggen denna kväll. Pro-israel och pro-palestina.
  Och såväl Sverige som USA anklagas gå Israels ärenden.
  Lite fakta kanske är på sin plats, nedan bif. jag en pressrelease från UD som publicerades så sent som igår.

  ————————————————————————————–

  Pressmeddelande
  29 februari 2008
  Utrikesdepartementet

  252 miljoner kronor till UNRWA

  Sverige har idag via Utrikesdepartementet utbetalat årets kärnbidrag om 252 miljoner kronor till UNRWA (FN:s organ för de palestinska flyktingarna), vilket är en ökning med 10 miljoner kronor från förra året.

  Sverige, som är den tredje största bidragsgivaren efter USA och EU-kommissionen, är en aktiv partner till UNRWA.

  UNRWA ansvarar för omkring 4,5 miljoner flyktingar i Västbanken/Gaza, Syrien, Libanon och Jordanien. UNRWA bistår flyktingarna med bland annat utbildning, hälsovård och annan social omsorg, bostäder, samt i begränsad omfattning även mikrokrediter.

  Från svensk sida understryks vikten av humanitärt tillträde för UNRWA och andra humanitära aktörer till de ockuperade palestinska områdena

 107. soli01 skriver:

  abdullahiraabi – Israel skjuter inte först utan det är självmordbombare och raketer som inte Hamas upphör med och då blir det givetvis svar direkt och oskyldiga människor i området blir dödade. Hamas måste på något sätt inse att den egna befolkningen får sitta emellan då Israel alltid hämnas och det är ingen nyhet.
  Beträffande ockuperade marken kan ju aldrig den bli föremål för återlämnande i nuvande skede. Förhandlingar går väl inte att ha som Hamas uppträder!

 108. befriaoss skriver:

  hej

 109. knightone skriver:

  Tål att upprepas:

  palestinska våldsgrupper gömmer sina terrorister bland kvinnor och barn.

  minst 31 militanta palestinier har attackerats och dödats senaste dagarna.

  Dessa palestinier riskerar MEDVETET barn och kvinnors liv.

  Vi har alla sett bilderna på små barn utklädda till terrorister hållandes AK-47:or i propagandademonstrationer. Barn är integrerade i detta.

  Ingen skuld på Israel för dom försvarar sig mot statslösa terrorister som skulle mörda mängder av Israeler om de bara hade bättre vapensystem.

  Iran och Syrienstödda palestinier skapar detta våld som dödar andra palestinier.

  Så är det.

 110. knightone skriver:

  En mycket viktig fakta här är att INGEN palestinier har rättigheten att försvara den mark som Israel ockuperar.

  Det är INTE en ockupation på palestinsk stat för någon sådan stat existerar inte.

  Det är palestinierna som ska lägga ned vapnen först så att förhandlingar om att skapa en egen stat kan verkställas.

  Svårare än så är det inte.

 111. lindalovelace skriver:

  Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin tycker att både Sverige och EU ska inleda samtal med den palestinska organisationen Hamas, trots att den är terrorstämplat av EU.

  Den skicklige realpolitikern har åter talat ;-))

 112. lindalovelace skriver:

  Däremot sade hon (lilla Mona) inte ett ord om varför inga sådana tankar fördes fram av regeringen Persson.
  Hon borde skämmas över att försöka göra svensk partipolitik av denna konflikt!

 113. abdullahiraabi skriver:

  soli01- de är israel som dödar,en israelisk minister sade att de kommer utrota palastineirna.

  och jag tycker att det är skamligt att fn och om världen inte säger ifrån när terroristerna (israel) dödar civila människor.de har kontroll över klippmosken och det är islams 3 heliga moske och om den förstörs så kommer det att bli 3 världskriget kan jag lova.

  ändå om hamas skulle sluta skjuta israel skuller israel ändå inte sluta bygga bosättningar på palastinsk mark

  de (israelerna) får stöd från den andra stora terroristern usa.

  plus att hamas är folkvald parti,men usa tycker att de är terrorsiter bara för att de försvara sitt eget land. eu (sverige) måste följa vad usa gör,därför att de är rädda för usa och detsamma gäller fn de är också rädda för bush regeringen.

  jag tycker synd om svenskarna som hela tiden blir hjärntvättade av bush jävlen och ehud olmert jävlen.

  de två vill utrota islam det ska de inte få göra!

 114. soli01 skriver:

  lindalovelace – hon – Mona – är ju stor och nu ramlade det ”stora” ord dessutom. Känns inte bra med tanke på framtiden om den förändras. Förvånad är ett svagt ord!

 115. lindalovelace skriver:

  soli01

  Hemska tanke, tänk en utrikespolitiskt kurs som stakas ut av Mona tillsammans med Urban Ahlin.

  abdullahiraabi

  Måste få fråga en sak: Är du diplomat? Du uttrycker dig ju så nyanserat!

 116. soli01 skriver:

  abdullahiraabi – synd att hatet får råda när det gäller nämnda och inte ser det ljust ut. Vi måste se sanningen i vitögat och försöka få parterna till förhandlingsbordet igen och inte prata om något 3:dje världskrig. Det gäller att få stopp på detta dödande som sker där och som alltid får civila människor sitta emellan. Hamas är stoppklossen – helt klart – just nu i alla fall!
  Att hata leder ingen vart och det inses väl?

 117. smalanningen skriver:

  Mona Sahlin är… nej jag ska inte säga det rent ut. Det behövs inte. Kan hon inte bara försöka hålla käften om sånt hon inte begriper.

  knightone: Det går inte att jämföra Israel och Gaza. Det är som dag och natt. Det ena är ett land där invånarna minst lika trygga och säkra som i vilken europeisk storstad som helst, det andra är ett rent helvete.

  ”En man från Skärholmen i Stockholm slår ihjäl en person i Stockholms innerstad. Polisen i Stockholm svarar med att åka ut till Skärholmen, kalla in militären och beordra dem att skicka in raketer in i det bostadshus där mannen TROS befinna sig.”

  Den bilden är således helt OK? I sin ordning?

  Nu säger jag nattinatti.

 118. knightone skriver:

  130 palestinska raketer har avfyrats mot Israel sedan onsdags.

  Det är 130 st mordförsök mot civila.

  En dag kommer dom ha bättre precision och då handlar det inte om någon handfull döda eller skadade längre. Skillnaden mellan Israeliska vedergällningar och palestinska attacker är att Israel inte medvetet siktar på civila.

  Men en del här räknar ju bara kroppar istället för versktällda aktioner.

 119. portnicea skriver:

  Carl, du är ju respekterad för att tala klartext, men varför talar du inte klartext om att dem diktatoriska arabiska staterna inte önskar FN-trupper vid gränsen till Israel, vare sig i Palestina eller Libanon, eftersom deras uttalade mål är totalt utslättande av den judiska staten!

 120. fairymary skriver:

  befria oss!

  Efter att ha sovit en natt på min kommentar 9:46 igår kväll vill jag be om ursäkt. Det är inte rimligt att begära att Ni ska kunna sluta hata den övermakt som far så hårt fram med Er och tar Era kära ifrån Er.

  Jag gläder mig dock åt att det på gräsrotsnivå finns verksamheter där man skapar bryggor mellan israeler och palestinier; ofta med kulturella aktiviteter om jag förstått det rätt.

 121. Kachina skriver:

  Mona Sahlin framstår som Modern till Förnuftets Politik, om man jämför med Linda L och Knightone.

  Om man inte talar Hamas tillrätta, vad skall man då göra, döda dem? Inte speciellt smart eftersom vi vet att för varje död Hamas, föds det två nya.

  Man skall tala med Hamas, samtidigt som man underminerar deras stöd hos folket i Gaza så mycket att muslimerna själva placerar dem i ”frysboxen”.

 122. lindalovelace skriver:

  fairymary 5:32

  Du ber sign. ”befriaoss” om ursäkt för tidigare inlägg.
  Min undran är då hur man skall tolka hur du ställer dig till flera av hans/hennes inlägg av synnerligen fanatisk karaktär här ovan. Stöder du terrorism? Stöder du hämnd? Stöder du en utrotning av staten Israel? Stöder du hatiska inlägg på denna blogg?

 123. lindalovelace skriver:

  fairymary

  Vilken tolkning vill du ge inläggen här ovan från abdullahiraabi?
  Stöder du även honom?

 124. abdullahiraabi skriver:

  lindalovelace säger: måste fråga en sak:är du diplomat?du uttrycker dig så nyanserat!

  Nej jag är ingen diplomat.jag är en 16 åring kille. men däremot så är jag politiskt engagerad.

  majoriteten av svenskarna vill att det ska bli fred mellan palastina och israel.
  men det kommmer inte bli så länge saab säljer vapen till israels terroristverksamhet.

  gå gärna in på de här två hemsidorna:

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=567886&maNo=-1

  och

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=535980&previousRenderType=2

  sveriges regering säger att de vill ha fred men samtidigt så motarbetar de det.

 125. soli01 skriver:

  Kachima – det torde vara en önskedröm att ”tala med Hamas”. Finns det någon som kan detta? Abbas måste väl ha försökt och de måste ha den största möjligheten att påverka något i alla fall.
  Vem ska prata? Israel ska ju bort, som de ser det!

 126. saturday3am skriver:

  Det som pågår är helt oacceptabelt.

 127. Kachina skriver:

  ”Vem ska prata? ”

  Jag som har förmågan att reta gallfeber till och med på en staty, är direkt utesluten. Men, varför inte skicka Mona? Om hon, med ett vänligt leende lägger huvudet på sned, smälter även ett Hamashjärta.

  Nej, allvarligt talat, vem vill tala med dem? Ingen. Gaza under Hamas styre är Dårhusens Dårhus. Det är bara Gazas befolkning som kan göra något åt saken, förutom att Israel och världen stöder Abbas och i handling visar att livet på Västbanken blir bättre. Då först, när folket ser att freden lönar sig, inser de att de tjänar fel herre.

 128. chiros skriver:

  En reflektion appropå en tidigare diskussion här; det vi ser är effekten av ett beslut, fattat i Europa om att ge bort något som inte var oss givet att ge bort. Den resulterande konflikten har, trots många internationella försök, men också genom många onödigt resta hinder fått fortgå tills dess att det sannolikt inte finns någon i området som inte är personligen berörd. I ett sådant läge är konflikten bortom politisk kontroll och det är bara människorna själva som kan ta ansvar för sin framtid. Det positiva exemplet är naturligtvis viktigt. Det är dock på det ena eller andra viset en mycket långsam process. Nord-Irland; 35 år av repression. Spanien: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=748086; Chile; Sydafrika, Argentina, det forna Jugoslavien.

  Däremot tror jag att det var ett misstag att inte respektera det palestinska valet av Hamas. Min uppfattning är att det i så fall antingen hade tvingat fram en utveckling av Hamas till en etablerad politisk rörelse eller lett till dess undergång. Istället har vi ett radikaliserat Hamas som nu kontrollerar Gaza och defacto har Israel-Palestina konfliken förökats genom delning; en Israel-Palestina/Abbas konflikt och en Israel-Gaza/Hamas konflikt. Kanske är det bra för Israel – härska genom söndring – men knappast bra för en effektiv lösning på problemen

 129. soli01 skriver:

  chiros – visst är det olyckligt att det defenitivt verkar ha gått i”stå” när det gäller Israel – Palestinakonflikten.
  Utgångspunkten var ju från början helt låst. Vi kan bara tänka oss själva om någon har som tydligt mål att du ska bort från kartan. Det har ju varit påtryckningar från Abbas att denna horribla ståndpunkt måste Hamas gå ifrån. När inte detta verkar var möjligt är vi nu där vi är. De som gnäller på Israel verkar inte tänka tanken fullt ut. Visst har Israel trampat över många ggr, men det är ju för dem att överleva i slutändan. Det finns ju krafter även i Iran som vill att Israel försvinner. Verkar minst sagt svårlöst alltihop.
  Hur mycket civila ska få sätta livet till i denna konflikt innan en lösning sker.

 130. karrman skriver:

  Man ska alltid vara öppen för samtal. Även med sina fiender.
  Problemet med Hamas är att ”krigarna” dominerar organisationen.
  ”Krigare” vill inte förhandla (=kompromissa) utan vinna hela kakan.
  Tror många har testat och kommit fram till detta.

  Idagsläget stärker ”krigarna” sin ställning inom Hamas pga att fredsprocessen på Västbanken inte utvecklas. Enda chansen att få med Hamas i fredsprocessen är om ”krigaralternativet” försvagas och de förhandlingsvilliga stärks. Traditionellt brukar organisationer som domineras av ”krigare” bara gå med på förhandlingar när de är uttröttade av krig. En alternativ väg att försvaga ”krigarna” inom Hamas kunde vara att stödet från deras uppbackare i Iran försvann. Fanns en sådan möjlighet 2003, men den stängde Bush 2004 när han utnämnde Iran till ondskans imperium.

  Slutsatsen är att man måste fråga sig om det är möjligt att få fart på fredsprocessen på Västbanken samtidigt det regnar in raketer ifrån Gaza. Givet att inte går att militärt eliminera Hamas för Israel och att hökarna i Israel stärker sin ställning i Israel för varje raket är det lätt att bli pessimistisk om fredschanserna.

 131. chiros skriver:

  Jag tror nog att staten Israels existens i kraft av deras militära resurser, kärnvapen och nära allians med USA är säkrad för överskådlig framtid. Däremot är naturligtvis frågan om hur Israels framtid ser ut lika aktuell som alltid. Tror det var Mose Dayan som gav israelerna ett val som innebar att antingen ha ett demokratiskt Israel eller en judisk stat. Han insåg redan då – beroende på långt färre inflyttande judar till Israel än kanske förväntat och den arabiska populationens högre nativitet – att de båda inte gick att förena. Något entydligt val i den frågan ser inte jag att man gjort, däremot ett antal del-val; att Israel valde att träda ut från Gaza är ett steg, barriären ett annat. Dessa val leder i sig inte till fred men skjuter upp det över gripande valet om Israels identitet.

 132. tsolin1 skriver:

  Oerhört dramatiskt läge kring Gaza. Självfallet är huvudorsaken Hamas fullkomligt besinningslösa beskjutning av Israel. Det finns ingen ursäkt för detta. Inte konstigt att Israel slår tillbaka – men man kan naturligtvis alltid diskutera de metoder som används för att slå tillbaka den palestinska terrorismen. Men det är svårt att kasta skulden för de tragedier som nu sker på enbart Israel. När terrorister gömmer sig bland ”vanligt folk” så uppstår tragedier av det slag som nu utspelas.

  Vad är lösningen? Förhandlingar förstsås men också mycket internationellt engagemang. Blir det någonsin en förhandlingslösning måste den massivt backas upp av omvärlden (USa, EU. FN m.m.)

  Ibland när jag läser kommenterarena till denna blogg så återkommer gång på gång krav på att Bioldt skall fördöma, än det ena, ‘n det andra; än är det Israel, än är det Turkiet, än något annat land.

  Tror verkligen någon på fullt allvar att världen förändras genom uttalanden? Det betyder normalt ingentin g(annat än inrikespolitiskt),

  Det enda sättet ett litet land som Sverige kan påverka stora globala konflikter är genom att vara med och göra den globaka politiken mer effektiv – framför allt då EU:s utrikespolitik.

  Det tycker jag det ser ut som Bildt lyckas med hyfsat väl – att göra sig relevant genom att känna personer, resa mycket, bygga upp egen kunskap.

  Att bara sitta i Stockholm och fyra av en massa fördömanden på löpande band verkar ju rätt meningslöst. Då kan man nästan klara sig utan utrikesminister.

 133. fairymary skriver:

  lindalovelace 8:51

  Ber om ursäkt för sent svar. Har varit sysselsatt med annat

  Jag tar bestämt avstånd från terrorism och hämnd. Jag tycker att staten Israel ska finnas kvar och jag tycker att hatiska inlägg på bloggen är ovärdiga en seriös politisk debatt.

  Däremot kan jag förstå att man som enskild person kan hata någon som dödat ens nära och kära. Man behöver ju inte ”agera ut” hatiska känslor. Man kan i bästa fall få hjälp att försonas med sin förlust.

  Återkommer vad gäller Din andra fråga

 134. fairymary skriver:

  lindalovelace igen!

  Jag tycker att abdullahiraabis inlägg är onyanserat.

  Jag tycker dock att Israel som vad gäller ekonomi och teknologi är vida överlägsna palestinierna beter sig onödigt grymt, att deras vägspärrar är inhumana, att deras murbygge är orättfärdigt, att deras hämnd är lika oacceptabel som Hamas hämnd.

  ”Den som är mycket stark måste vara mycket snäll” är ett barnsligt uttryck som jag ändå tycker kan tillämpas i politikens värld.

  Jag tycker att Sverige via Carl Bildt visar integritet vad gäller Israel-Palestina-konflikten.

  Jag tycker att man ska ”tala med” Hamas. Jag kan inte tänka mig att terrorister blir mera terroristiska av att man förhandlar med dem och vad gäller Hamas kan man inte komma ifrån att de också är ett folkvalt parti.

  Vad jag kan se har hämnd aldrig lett till något konstruktivt i världshistorien.

 135. abdullahiraabi skriver:

  fairymary säger att mitt inlägg onyanserat,men det är inte det.

  apropå konflikten mellan israel och palastina,så är det terroristerna (israel) som ställer till med bråk hela tiden.

  Fn och Sverige säger hela tiden att det ska bli fred osv.men tror de att israel lyssnar på deras snack,idag sade ehud olmert att de inte allts lyssnar på Fn.

  efter några dagar glöms det här bort,och sen är det som att det inte har hänt nåt.

  carl bildt ,eu, och fn har dubbel moral ,de säger att det är fel att israel skjuter mot hamas men de gör inga sanktioner mot israel .men det gör de mot hamas (folkvald parti) när de skjuter mot israel.

  Fn ,Eu gör ingenting för att det ska bli fred.

 136. lindalovelace skriver:

  fairymary

  Tack för dina svar (klarlägganden). Ärliga och raka!

  Mvh

 137. fairymary skriver:

  abdullahiraabi!

  Jag skulle troligen också uttrycka mig onyanserat om jag var palestinier (gissar att Du är det). I det vanliga vardagliga livet kan jag vara onyanserad när jag tycker att någon har gjort orätt mot mig. En utanförstående iakttagare kan troligen se klarare vad min del i konflikten består av.

  lindalovelace!

  Tack för att Du gav mig möjligheten att uttrycka mina ståndpunkter.

 138. tuvalis skriver:

  Läste DNs ledare idag. ”efter islamiska jihads bakhåll igår kommer Israel att svar med kraft” Var det inte Israel som hade bombat islamiska jihad?
  Den tragiska beskjutningen av den judiska skolan stod okända män för tillhörande en okänd grupp. Det finns så många förtvivlade människor och så många grupper att hålla reda på att man inte kan anklaga alla palestinier för det och bestraffa dem kollektivt. Det är också orättvist mot fredsrörelsen och de antizionistiska grupperna inne i Israel. Palestinierna har ingen fungerande statsapparat men behandlas som om man hade det. Att attackera Gaza och medvetet gå in för att avrätta sk terrorister- är inte det ett brott mot folkrätten? Jag trodde det fanns en rättsapparat i demokratiska stater. Israels överreaktion handlar inte om strategi ens utan mest om förakt och borde fördömas i mycket hårdare ordalag än man gör. Vidare påstår DN att om raketskjutningen upphörde skulle Israels våld upphöra. Hur många gånger har vi sett det? Israel får får mycket uppbackning i det stora hela och det är en av anledningarna till den nuvarande låsningen.

 139. tuvalis skriver:

  svar till Bo Höglund angående radarsystemen
  Det där verkar ju vara en ypperlig ide. Vore konstigt om de inte tänkt på det? Arthur -radarsystem för att varna för raketppskjutningen. Det borde ju verkligen kunna förhindra skadegörelsen och göra uppskjutningen overksam. Eftersom de inte gör sånt så frestas man att tro att de egentligen VILL ha uppskjutningen för att få ett ALIBI till krig och utplåning. Vem vet vilka planer de egentligen har?

%d bloggare gillar detta: