Tre länder. Och Bender

Tidigt denna morgon iväg från Sofia i Bulgarien och de mycket produktiva samtalen här i går eftermiddag och kväll.

Att regionen kommer att ha en besvärlig tid under en period framöver är ofrånkomligt. Men då är det extra viktigt att ha kanaler för kontakter som kan mildra konsekvenserna.

Kan vi göra en insats för det är det inte så dåligt.

Men nu bär det av för politiska samtal i Moldavien. Och mitt i detta också ett kort besök i den från den svenska historien kända orten Bender.

Under ett antal år styrdes Sverige härifrån. Då var det en del av det osmanska imperiet, och den snabbt falnande svenska stormaktsväldet stod under styret av Karl XII.

Och gav oss inte åren i Bender något annat så gav det oss dock kåldolmar på den svenska menyn. En typisk turkisk import från det dåtida spartanska svenska hovet i dagens Moldavien.

Efter samtal i Moldavien bär det så fram mot natten vidare till Bukarest i Rumänien.

Tre länder. Och Bender. En dag i den europeiska diplomatin.

183 Responses to Tre länder. Och Bender

 1. nilsolof skriver:

  Vill bara tacka för Alliansens valseger 2006. Sexton år med sossarna hade blivit för mycket för mig. Jag hade nog blivit utslagen, fattig i Anden som jag är.

  Jag har mest bidragit med kritik, som jag står för, men vill bara säga detta. Alliansens seger betyder mycket för mig.

 2. tsolin1 skriver:

  Spännande resa. Man kommer att tänka på kalabaliken i Bender. Det var då det, när hjältekungen Carl satt och häckade hos sultanen nere på Balkan. Hoppas Bildt kan skicka några bilder från denna exotiska resa.

 3. lombryssel skriver:

  Tack för de orden nilsolof! Alliansen skapar jobb i Sverige. Hoppas bara att vi slipper det tröttsamma, barnsliga tjattrandet om Jönssonligan, lite mer kan vi väl begära på denna intressanta blogg.
  Läste just i Di att fabrikörerna i Sverige, tack vare det mer gynnsamma skattesystemet, nu satsar på investeringar i Sverige istf att flytta ut tillverkning eller helt enkelt sälja och flytta till södra Spanien. Nytt rekord i investeringar i effektiva verktygsmaskiner. Alllt fler svenska företag väljer nu att ta hem tillverkningen till Sverige. En autaomatisk maskin kostar inte mer att använda i Sverige än i Kina. Att bära kol i ryggsäck ger en massa jobb men ingen kan leva på det.

 4. Torsten skriver:

  nilsolof och lombryssel,

  Roligt att läsa att det finns positiva människor som kan se att vi får stora förbättringar på arbetamarknaden.
  Du har rätt lombryssel att om vi kan investera rätt här i Sverige så kan vi konkurrera med i stort sett vilka länder som helst i världen.
  Men tjattret om jönssonligan slipper vi säkert inte. Snart får vi läsa kommentarer från ”Charles-Ingvar ‘Sickan’ Jönsson” från Byske.

 5. Kachina skriver:

  Lombryssel

  Jönsson-ligan i Sverige fattar inte att en automatisk maskin som inte kostar mer att använda i Sverige än i Kina, inte skapar ett enda jobb. Därför kräver de att arbetslösa skall söka jobb som inte finns. I Sveriges Jönsson-liga vet inte ”ett finger vad det andra fingret gör, fastän de sitter på samma hand.” Vår Jönsson-liga är tröttsam och skapar enbart Moment22 situationer.

  Jönsson-ligan i USA tror att kriget är slut när fienden är besegrad och dess rättsystem havererat. De har inte fattat att kriget pågår än. De tror att självständighet, istället för autonomi, löser konflikten mellan serber och albaner. Därmed har de skapat en ny Palestina-konflikt och eventuell världskonflikt.

 6. Kachina skriver:

  ”Du har rätt lombryssel att om vi kan investera rätt här i Sverige så kan vi konkurrera med i stort sett vilka länder som helst i världen.”

  Jo, det har han rätt i, men det Allians-korkar inte fatta är att automatiska maskiner skapar produkter, inte nya jobb. En automatisk maskin kan ”äta upp” 25 jobb.

 7. lombryssel skriver:

  Kachina, det träffade tydligen mitt i prick, touché. Den som inte kan räkna är väl den som inte fattar att om fabrikören flyttar hem tillverkning till Sverige skapar det jobb i Sverige. Med alliansens förutsättningar betr. beskattning mm kommer Sverige att kunna skapa uthålliga jobb och konkurrera med hela världen, som Torsten säger. Det fattar tydligen inte sossarna, vad kallas den ligan förresten? Påhoppen på USA är också typiska när argumenten tryter, totalt förutsägbart.

 8. Kachina skriver:

  lombryssel

  Du har rätt i att en maskin i Sverige istället för i Kina, skapar lite administrationsjobb, men inga produktionsjobb.

  Har du sett filmen, länken finns någonstans på den här bloggen, där Rumsfeldt själv och en hel del högt uppsatta militärer avsöjar det obefintliga förarbetet för Irak-kriget och vad de skulle göra när de väl störtat Saddam. Det ÄR Jönsson-ligan i verkligheten.

 9. Kachina skriver:

  Förresten, USA:s nuvarande agerande i Kosovo avslöjar Bush totala historiska och utrikespolitiska kompetens.

 10. Kachina skriver:

  ”avslöjar Bush totala historiska och utrikespolitiska kompetens.”

  Inkompetens skall det vara. (sköter barnbarn idag, lite splittrad blir man)

 11. Josef Boberg skriver:

  KaChina – den som är åt hållet intellektuellt förvirrad är på väg att bli upplyst, troligast…

 12. lombryssel skriver:

  Det är lätt att hitta fel på USA som agerar. De avslutar inte jobbet förrän det är färdigt, USA kommer att ha trupp kvar i Irak, kanske lika länge som i Tyskland, Japan, Sydkorea etc. Däremot är Europa handlingsförlamat. Läs ”La tyrrannie de la pénitance” av Pascal Bruckner.
  Summerar man Bruckner: ”Hela världen hatar oss och vi förtjänar det ”, för alla krig, religiösa förföljelser, slaveri, fascism, kommunism. Vi känner oss skyldiga. till allt dj…skap i världen. Europa kan, vågar heller inte klara av problemen i vår närhet, i Bosnien, Kosovo, Rwanda, Darfur, ”you name it”, utan behöver alltid be om hjälp av storebror. Sedan talar vi om att Bush är inkompetent, tala då om vem som är kompetent?

 13. Kachina skriver:

  Inkompetensen ligger i den grundläggande ideologin, därför ser den likadan ut i USA och Sverige. Nyliberal kapitalism betyder egentligen cowboy-mentalitet och casino-ekonomi.
  Instinkter och begär sitter i högsätet, på bekostnad av intelligens och känsla.

  USA är ett krackelerande imperium och Bush har på sju år raserat 200 år.

 14. Torsten skriver:

  ”Charles-Ingvar ‘Sickan’ Jönsson” från Byske har talat :-))

 15. lombryssel skriver:

  Om USA krackelerar, vilken ideologi tror du på skall frälsa världen, Fidel Castros bror, kanske. eller Putin, Chavez? Kanske du kan tala om vem som är kompetent, eller gör du som Hillary, som säger att han/hon politiserar när du inte kan svara klart? När man besöker USA finner man ett mångkulturellt samhälle som fungerar, man jobbar och trivs med rimliga skatter i en demokrati som är den äldsta i världen, givetvis inte perfekt men. tala om vilket land som är bättre och som svarar mot dina drömmar. Var finns landet med intelligens och känsla?

 16. soli01 skriver:

  kachina – med Borg vid rodret klingar dina domedagsprofetior ganska falska. Han om någon är lik den man som höll i sina hängslen – Sträng.
  Cowboy-mentalitet är också ett svepande uttryck, men inte alltid helt fel! En cowboy kan det mesta och de kan skjuta mitt i prick också! :-)

 17. Kachina skriver:

  lombryssel

  50 miljoner i USA trivs inte så bra. Det land jag efterfrågar finns inte, men vi kan bygga det om visionen finns. Den nuvarande politiken som dominerar i-världen är, trots eller på grund av Borgs hängslen, en motorväg till Latinamerikas nivå.

  Vi måste, innan vi bygger det intelligenta samhället, ha klart för oss att det kommer att finnas allt färre fysiska jobb och alltfler människor. Det problemet löser vi inte med ett segregerat samhälle där Superiors lever i lyxiga reservat och Inferiors svälter utanför.
  Det har vi provat flera gånger för och det har alltid slutat med att de innanför murarna tappat huvudet.

 18. Kachina skriver:

  soli01

  Cowboy-mentalitet skall nog tolkas som ranchägare- mentalitet. ”Jag är Kejsare i mitt rike” där styr jag, där gäller min lag över nationens lagar. Jag kan skriva en doktrin som gäller fram till dess jag själv bryter mot den.

 19. bestofmankind skriver:

  Kachina,

  Lite off-topic till dig om du missade den för 2 dagar sedan svt24:

  Fredrik Härén, årets talare 2006/2007: Är Sverige på väg att vara ett u-land?:

  http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=20923&a=928399&lid=puff_928959&lpos=extra_4

 20. Josef Boberg skriver:

  Personligen TROR jag att HUMOR kan rädda världen inklusive USA, troligast….
  http://investigate911.se/bildt_carlsson.html

 21. Kachina skriver:

  bestofmankind

  Tack för länken. Jag får se den ikväll, när jag kan koncentrera mig.

 22. tsolin1 skriver:

  Av allla 24 ”kommentarer” till Bildts inlägg ovan (”Tre länder och Bender”) är det bara fyra – mitt eget (6.40) samt Josef Bobergs Wikipedialänkar (8.27, 8.31, 8.33) som har den minsta anknytnig till själva inlägget. Resten verkar vara ett klotterplank för inbördes beundran.

 23. maxxoo skriver:

  tsolin1
  jag delar helt din uppfattning. Denna blogg har urartat till en lekstuga med inlägg på sandlåde-nivå av stollar som Kachina, m.fl. som med sina kvasi-intellektuella och till leda upprepade ”argument” ter sig alltmer löjeväckande och som dessutom inte tillför denna blogg ett uns av värde.

 24. lombryssel skriver:

  tsolin1 och maxxoo, som vanligt alltså !! För att anknyta till viktigare ämnen, vill jag tacka Carl XVIII i Bender för kåldolmarna, det är ju viktigare eller hur?

 25. lindalovelace skriver:

  Ännu ett inlägg på ”lekstugenivå” (från DN debatt).

  Hård intern kritik inom Socialdemokraterna. Vad säger kachina och andra bakåtsträvare på denna blogg?

  ”Skattelättnader för företagen ger fler jobb”
  Tidigare s-minister avslöjar hård kritik inom partiet: en radikal omprövning av arbetsmarknadspolitiken krävs. Den socialdemokratiska arbetsmarknadspolitiken har fått omfattande intern kritik under partiets rådslag om jobben. Politiken är otydlig, arbetsmarknadsinsatserna har hållit för låg kvalitet och utbildningsinsatserna har varit för få, anser de flesta. Flertalet av de svarande framhåller att socialdemokratin inte förstått och tagit till sig de villkor som främst småföretagare verkar under. Många menar att nya företag bör få skattelättnader. Vidare betonas att a-kassan endast ska vara en omställningsförsäkring på vägen till ett arbete. Arbetslösa bör söka jobb även inom yrken där man tidigare inte arbetat. Det skriver Sven-Erik Österberg och Luciano Astudillo, som leder det socialdemokratiska jobbrådslaget.

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=747109

 26. Kachina skriver:

  maxxo mfl

  Vilken tur att så väldresserade medborgare som ni kommer in och höjer värdet på bloggen.

  lombryssel

  Hur är det med den romerska matematiken? Länge sedan studenten?

 27. Kachina skriver:

  Linda

  Vad kan man säga annat än att hålla med till största delen. Sossarnas politik, på alla områden, är fortfarande otydlig.

  ”Vidare betonas att a-kassan endast ska vara en omställningsförsäkring på vägen till ett arbete”

  Tja, det är som med klimatförändringen. Tänk inte, utan följ strömmen. Vi står fortfarande inför det faktum att allt färre måste försörja alltfler, om vi inte gör något åt arbetstiden. Man kan inte söka det jobb som inte finns, därför att det numera är en automatisk maskin som utför det.

  ”Arbetslösa bör söka jobb även inom yrken där man tidigare inte arbetat.”

  Det gör dom redan. Skogsarbetare söker både som hjärnkirurg och rymdforskare.

 28. lindalovelace skriver:

  kachina

  Apropå att söka arbete skriver du:
  ”Skogsarbetare söker både som hjärnkirurg och rymdforskare”.

  Ja, så är antagligen verkligheten i ditt kära Byske. Inte undra på att du ibland helt svävar ut i det blå – du må vara förlåten ;-)

 29. lifeisafunnyplace skriver:

  Hej Carl,

  Tre länder & Bender. Bender ligger som bekant för Carl Bildt, men kanske inte för den
  bredare allmänheten, i Transnistrien, en autonom del av Moldavien med sitt egna
  ej erkända statsskick, valuta, armé osv. Vill man få en förnimmelse av Sovjet-tiden
  kan man med fördel åka dit. Bara att ta sig in där, är lite av en gammal spion-roman
  men tre stycket gränskontroller, först en Moldavisk, sedan en Ukrainsk, därefter en
  Transinistrisk, allt längs en kilometerlång ”demilitarized” zon. Undrar om diskussioner
  kring Transnistrien även är på agendan idag månne? Samt om Carl Bildt och följe finner den gamla minnes-stenen efter Karl Xll, det gick vi bet på.

 30. Kachina skriver:

  Linda

  Så är det även hos dig, även om du inte ser den eftersom ”di blå” snabbt tappar markkänningen och svävar lite ovanför verkligheten.

  Arbetslösa är tvingade att aktivt söka jobb, även om det inte finns jobb för deras kompetens. Alltå, man måste söka ett visst antal jobb inom en viss tid. Därför översvämmas företagen med ansökningar från personer som redan vet att de inte har kompetens för jobbet.

  Det är en följd av moderat tankeverksamhet. Man tänker bara första stycket, sedan skapas resten av Moment22 i rörelse.

 31. mrmhalland skriver:

  Kachina,

  Det står ofta i platsannonser vad man bör kunna för att söka jobbet.
  Det är för det mesta ingen som uppfyller alla de önskvärda kvalifikationerna.
  Om EN enda person har lyckats få ett jobb på det viset du beskriver, har man kanske räddat en hel familj från att känna sig misslyckad, tristess, dålig ekonomi.
  Troligen har hela familjen fått en nytändning.
  Kanske var de vuxna i familjen på väg att skiljas p.g.a bråk om pengar etc.

  Jag har sagt det tidigare och gör det igen.
  ALLA kan inte få allt, oavsett politik, men nu har vi en regering som gör att de flesta får det bättre.
  Jättebra att ABF äntligen börjar ställa krav på arbetslösa, innan dess var det stendött och INGA nya jobb skapades.

 32. Torsten skriver:

  Mrmhalland,

  Du levererar för det mesta mycket kloka ord.

  Undrar om Mona är på 100 årsjubileum;-)
  http://www.e24.se/branscher/konsumentvaror/artikel_288637.e24
  Äsch, den var väl dålig:-)

 33. lindalovelace skriver:

  Torsten

  I denna ”lekstugemiljö” (11:16 och 11:46) håller din Tobleronare absolut måttet ;-)

 34. mrmhalland skriver:

  Josef,

  Du glömde hälsningsfrasen.

  Josef – Länk-vännen :-)

 35. lombryssel skriver:

  Kachina tack för lektionen i romerska matematiken, du har helt rätt, Carl XII blev ju nästan nutid med mina XVII. Ha det bra

 36. Kachina skriver:

  mrmhalland

  Om en skogsarbetare får jobb som hjärnkirurg, blir det säkert ett lyft för hans familj, och en katastrof för flera andra familjer.

  Alliansen tänker korta tankar i snäva cirklar. Det går inte att komma ifrån att det blir alltfler arbetslösa på grund av att det blir allt färre jobb,

 37. soli01 skriver:

  kachina – roligt med dessa sjävpåtagna ”poliser” här, men det står vi säkert ut med. De har ingenting att säga till om – det finns bara en som gör detta…
  När det gäller din ”allsång” – lovord över alliansen tror jag faktiskt att den tänker långsiktigt! Inte fel.

 38. baskim skriver:

  Pravo och alla andra pro belgrad

  läs den här länken så kan ni se vad de styrande i belgrad anser om alla andra som tycker anorlunda

  http://www.b92.net/eng/news/politics-article.php?yyyy=2008&mm=02&dd=28&nav_id=48034

  Asked whether people who did not share the government’s position were safe in Serbia, Ilić said that “we cannot protect people who are conducting operations, stating that Kosovo is not ours, from getting beaten up by someone who has come from Kosovo,”

  Och det här är riktad mot den mest demokratiska partiet i Serbien och sen förväntade man sig att Kosova albanerna skulle acceptera att vara under serbsk styre…’

  är det så konstigt att de sa NEJ

 39. Josef Boberg skriver:

  GooodDag KaChina,

  Om VARFÖR 30 000 lediga jobb skall sökas av 300 000 arbetslösa på http://forum.svt.se/jive/svt/thread.jspa?messageID=237621&tstart=0#237621

  Ha det… :-) FRI-tids-vännen Josef

 40. mrmhalland skriver:

  Kachina,

  Det blir inte färre arbetstillfällen när industrin väljer att flytta hem sin produktion till Sverige.
  Vi ser också att andra länder börjar snegla på det allt bättre skatteklimatet i Sverige.
  Visst är det så att arbeten skiftar i art.
  Titta bara på min branch, IT-branchen.
  Vi är dygt 100.000 anställda där och i stort sett samtliga konsultföretag söker arbetskraft.
  Mång tar dessutom in personer helt utan kännedom om branchen och investerar i utbildning åt personen i fråga.
  Visst är det färre som arbetar administrativt i tillverkande bolag idag, sedan datorn ersatte skrivmaskinen, men, som sagt vi fick en ny branch istället som vi alltså inte klarar av att leverera anställda till.
  Det är samma i industrin, man svarvar inte på samma sätt som för 50 år sedan, man har programerbara maskiner för långa serier, men, maskinerna ska skötas, programmeras, förses med material etc.
  Det är helt enkelt inte alltid antingen svart eller vitt.
  Saker och ting förändras, tack och lov !

 41. baskim skriver:

  det verkar som att alla 3 president kandidaterna i USA stödjer Kosovas självständighet den mest osäkra var Obama men han har nu också utalat sig

  http://www6.b92.net/eng/news/politics-article.php?yyyy=2008&mm=02&dd=28&nav_id=48041

 42. knightone skriver:

  Socialdemokraterna har skapat ett himmelrike för terroristorganisationer i Sverige.

  Hamas barnprogram uppmanar till mord på Danskar.

  Jag fattar inte hur socialdemokraterna tänker. Hur kan man stödja detta?

 43. Kachina skriver:

  Ja, nog kanske Aliansen tänker långsiktigt, men de tänker fel. De bygger ett samhälle för en liten elit. Det är fel ur alla aspekter, både för de som är innanför och de som är utanför.
  Den typen av samhällen har byggts förut och de har alla slutat på samma sätt.

 44. Kachina skriver:

  mrmhalland

  Trenden är tydlig, tekniken tar över och det blir allt färre jobb, sedan får ni snurra, bända och vrida hur mycket ni vill. Det är ofrånkomligt, arbetstiden måste sänkas. Människan har alltid strävat efter att göra det enklare för sig och låta maskinerna sköta jobbet. När vi nu lyckats, vägrar ni dra nytta av det. Varför inte gå tillbaka till grottstadiet, om du nu vill göra det jobbigt för dig själv.

 45. lindalovelace skriver:

  kachina

  Kul att du rättade/påpekade detta med de romerska siffrorna tidigare här ovan.
  Trots att vi ofta har olika åsikter vet jag att du är allmänbildad och därför vill jag fråga dig om du känner till att även romarna hade en ”räknemaskin” som kallades Abacus? Den fungerade ju i stort sätt på samma sätt som en kulram och var faktiskt ganska liten och behändig (bara litet större än en nutida elektronisk räknare).
  Kanske någonting för dig att använda dig av då du försöker dig på div. prognoser om
  t. ex. sjuktal och arbetslöshet ;-)

 46. Kachina skriver:

  Nej, det kände jag faktiskt inte till. Måste genast lära mig om Abacus.

 47. lindalovelace skriver:

  kachina

  Bif. en några år gammal (vilket ju inte spelar någon roll i detta sammanhang) artikel om matematik och romerska siffror, där bl.a. Abacus nämns.

  http://www.illvid.dk/Crosslink.jsp?d=147&a=1218&id=7345_5

  ”At your service” – allt för att dina prognoser skall verklighetsanpassas ;-)

 48. lombryssel skriver:

  Den nu ”rättade” Carl XII kallades Järnhuvudet av turkarna, varför, kanske för att han var otroligt envis, eller ? Turkarna beundrade honom men ville bli av med honom. Carl var skyldig en massa pengar till bankirer och flydde nattetid. Men tydligen betalade svenska staten skulderna efter Carls död. Är det någon som vet mer om detta?

 49. lindalovelace skriver:

  lombryssel

  Om Karl XII och statsskulden till turkarna:

  Enklaste tolkningen kan man hitta i denna populärhistoriska publikation!

  http://www.popularhistoria.se/o.o.i.s?id=52&vid=91

 50. lombryssel skriver:

  Tack lindalovelace, länken är mkt intressant.

 51. lindalovelace skriver:

  knightone

  Ja, detta är skrämmande!

  ” Broderskapsrörelse ger support till Hamas

  S-gäst som hyllar terrorbomber bjöds till Sverige för att tala om islam och demokrati. AZZAM AL-TAMIMI har vid ett flertal tillfällen uttryckt stöd för självmordsattacker och sympatiserar med terrorstämplade Hamas. ”

  http://fredimellanostern.wordpress.com/2008/02/10/broderskapsrorelsen-ger-support-till-hamas/

 52. knightone skriver:

  Kachina, en elit? Är borgarnas väljare en massa överklassare, en elit alltså är det vad du säger.. ? Det är ju skrattretande. Man kanske anses vara elit i sverige om man har jobb och tar ansvar för sin egen familj.

 53. knightone skriver:

  Ja Linda det är skrämmande.

  Socialism är en mentalsjukdom.

  Socialdemokraterna mördar människor genom sitt stöd.

 54. bestofmankind skriver:

  Det är frid och fröjd i Carl Bildts blogg om Linda/Maverick får vara i medelpunkten/stjärna.

  Hade någon talat om det så hade vi sluppit massa osämjor här i bloggen.

  Carl Bildt´s blogg is yours Linda/Maverick….keep it for yourself for the sake of peace in the blog!

 55. Kachina skriver:

  ”Man kanske anses vara elit i sverige om man har jobb och tar ansvar för sin egen familj.”

  Javisst, det är Alliansens budskap. Vad gör det den som saknar arbete till?

 56. andreasblogg skriver:

  Har inte Bildt något att säga om Turkiet senaste invasioner mot södra Kurdistan?(norra Irak)

  /Andreas
  http://www.kurdistannytt.blogspot.com

 57. moniqas skriver:

  inte undra på det blev kalabalik i Bender när de ätit kåldolmar??? Det kan ju nästan vem som helst få panik efter…………….. *skyndar mig ut mot utgången och duckar***

 58. mrmhalland skriver:

  hehe….jag hann kasta en tom tallrik efter dig !
  Rör inte mina kåldolmar ! (med lingon och gräddsås…mmmmm)

 59. Kachina skriver:

  Vilken vulgär litteratur du vräker över oss, Linda.

  Karlsson är ingen trovädrig källa i och med att han bara lever i ”ett slutet rum och begränsat umgänge.”

 60. mrmhalland skriver:

  lindalovelace :

  >De vill helt enkelt inte utöka unionen med åttio miljoner muslimer.

  Jag måste dessvärre erkänna att det är i den häraden min sko klämmer lite.
  Det är ine religionen Islam i sig jag oroar mig för, det är snarare att muslimer i mitt tycke använder sin religion till att rättfärdiga ”ett förlegat förhållningssätt” till sin omgivning när idéerna går isär.
  Jag inser att jag själv just nu gör mig skyldig till ungefär detsamma, men, jag är ju bara en :-)
  Jag inser också att jag kommer få ducka för en och annan rallarsving, men jag tar gärna emot sakliga argument för varför det är lämpligt att Turkiet ska med i EU, just nu. Jag kan väl krydda med att jag inte tycker de lever upp till kravet om stabilitet i landet och dess närområden just nu.

 61. oscar3 skriver:

  Mrmhalland,

  Eftersom du är på besök här, så passer jag på att bekräfta mitt svar till dig re Reinfeldt etc.: https://carlbildt.wordpress.com/2008/02/25/var-eller/#comment-34059 :-)

 62. mrmhalland skriver:

  oscar3,

  Jag tog med frågan hit.

  <… Jeandebeaumont’s ursprungliga fråga, “Is Fredrik Reinfeldt more industry / international trade concious than Carl Bildt?” (igår 5:37 pm), är inte kommenterat än. Va tycker du?

  Ska jag vara riktigt ärlig tycker jag att statministern varit allt för anonym hittills.
  Det börjar bättra sig, men jag kan inte påstå att jag har fått en klar uppfattning om hans syn på den delen av utrikeshandel.

  Däremot vet vi ju alla att Carl Bildt gillar internationella affärer :-)
  (Sorry Carl, den blev serverad)

 63. oscar3 skriver:

  Mrmhalland,

  Tack. Då får vi väl uppmuntra Fredrik Reinfeldt att bli mer utåtriktat och sätta tonen för utrikespolitiken. Det gör väl en statchef :-).

  Leadership!

 64. mrmhalland skriver:

  oscar3 :

  Det har ju en del med Svensk media att göra också.
  De har visat noll intresse för den nya regeringen.

 65. lindalovelace skriver:

  mrmhalland,

  Jag tror att jag kände precis som du gör nu fram till dess att jag hade förmånen att lyssna till generalkonsul Ingmar Karlsson första gången. När han sedan gav ut sin bok
  förstärktes mina intryck, jag rekommenderar den verkligen (om du inte redan läst den).
  Visst kan man känna skepticism mot t. ex. framväxande islam och kurdproblematiken
  men jag är numera en helt övertygad (precis som Carl Bildt) förespråkare för ett framtida inträde i EU för Turkiet.
  EU skulle också ”må bra” av förändring/ytterligare utvidgning – dominansen/viljan till förändring av ursprungsländerna är fortfarande skrämmande i vissa frågor, ta t. ex. Frankrikes obstruktion gällande jordbrukspolitiken.
  Naturligtvis kan vi tycka/bedöma olika men min linje i denna fråga är numera glasklar, mycket tack vare Ingmar Karlssons djupa kunskaper i ämnet.

 66. oscar3 skriver:

  Mrmhalland,

  Att svensk media har ”visat noll intresse för den nya regeringen” har väl inget med Fredrik Reinfeldt’s roll och ledarestil som statschef att göra, inte häller med hans tonsättning för utrikespolitiken. Hans politik är valt av folket, inte av dagstidningerna?

  Vi får hoppas att han läser denna blog ;-) .

 67. mrmhalland skriver:

  lindalovelace :

  Ur artikeln:
  >Han har givetvis rätt i att alla falanger måste upphöra med att dela upp världen i skurkar och offer.

  Ja, det är nog mycket den biten som måste komma i ordning, och jag tror att det är någon generation bort.
  Alla dessa falanger som av religösa skäl måste bråka om sådant som inte hör hemma i ett modernt samhälle (läs Europa).
  Ingmar Karlsson kan vara hur duktig han vill på att vända argument, men, faktum kvarstår, en stor del av Turkiet ÄR inte Europeiskt, de HAR inte levt upp till kraven om mänskliga rättigheter, de HAR inte ens försökt att sluta fred med Kurderna, de HAR inte gjort annat än det kritiserade slöjförbudet vad gäller jämnställdheten i landet.
  Nu är jag ute på hal is, men jag tror inte att de heller lever upp till den ekonomiska stabilitet som krävs.
  Jag förutsätter att EU verkligen kräver detsamma av Turkiet som av övriga kandidater och gör de det är denna diskussionen överflödig än på många år.

 68. mrmhalland skriver:

  oscar3 :

  Jo, det har en väldig betydelse.
  Om statsministern inte får komma till tals i media får ju heller inte folk veta hans åsikter.
  Jag tror inte det brister i ledarskap (hoppas inte det), men enda gången regeringen har fått uppmärksamhet av media är när de lyckats luska ut någon löjlig detalj ur någon ministers privatliv.
  Media har MIST lika mycket makt som politiker.
  Det borde finnas något krav på opartiskhet.
  Tiden med partibundna media borde vara passé !

 69. mrmhalland skriver:

  MINST…skulle det vara.

 70. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst Mrm Halland,

  Dina uttryckta meningar ovan: ”Josef, – Du glömde hälsningsfrasen. Josef – Länk-vännen :-)” – slut citat.

  Javisst – Wi får ju ta seden dit Wi kommer – ibland i vart fall.

  Generellt sett i bloggvärlden är det – i mitt mer än 66-årade livsperspektiv sett i vart fall – förbluffande hur lite av ”vanlig hyfs” i tilltal i både tanke, tal och skrift som förekommer. Därtill inser jag ej heller vitsen med att så YTTERLIGT få VÅGAR stå upp för vad dom skriver – med sina riktiga namn osv, märkligt märkligt…

  Men måhända har det med att göra att dom flesta har upptäckt att ifall dom inte tänker, talar och skriver MainStreamat – så kan dom få faen för det – både privat och i arbetet. Dock – dom flesta VÄLJER att glömma bort att deras IP-nummer gör att vem som vill kan ta reda på vem dom är. I vart fall för dom som är någotsånär haja på IT-teknik. För ALLA mynidgheter är det en baggis – ifall dom vill ”ha tag i någon” !

  Så boken Kallocain av Karin Boye http://en.wikipedia.org/wiki/Karin_Boye är väl detsamma som de samhällen Wi lever i i dags dato. Inte så lite märkligt att Karin Boye VISSTE det 1940 – och valde att avsluta sitt liv 1941 = mitt födelseår. Måhända kände sig Karin Boye då trygg med att just jag föddes då – vad vet jag.

  Hur som med detta – så har jag MEDVETET valt att skylta med mitt RIKTIGA namn mm + att jag för det mesta brukar tillämpa lite av den ”hyfs” som min generation fick i oss via modersmjölken. Lite – för att inte säga MYCKET ”out” i dags dato – och då särskilt i bloggvärlden – men det skiter jag i, faktiskt…

  Ifall någon p g a detta kommer på idén att mentalt och/eller fysiskt ”avrätta” mig – så får dom skynda sig – för jag har statistiskt sett BARA ca 15 år kvar att andas, kanske…

  Ha det… :-) /önskar tankefrihets-vännen Josef

 71. mrmhalland skriver:

  Josef :

  Jag vill verkligen inte avrätta dig.
  Jag hoppas att du inte syftar på mig när du talar om respektlösa tilltal o.s.v.
  Jag försöker bemöta människor respektfullt, oavsett om vi är av samma åsikt eller inte.

  Vad det gäller att skriva under psebdonym, så föredrar jag att göra det av flera själ.
  Det huvudsakliga är att jag har tre barn i skolåldern.
  Jag kan tänka mig att en del av mina tankar här inte passar vissa barn/ungdomars föräldrar och det vill jag inte att mina barn/ungdomar ska behöva bli konfronterda med i skolan.

 72. mrmhalland skriver:

  haha…av flera själ…tja…kanske inte så dumt ändå ? :-))

 73. Josef Boberg skriver:

  Mrm Halland – ja min själ var det en höjdare ! – och mitt inlägg var inte alls RIKTAT till Dig eller någon enda annan specifikt = bara ett allmänt hållet kåseri, faktiskt…

  Ha det… :-) /önskar själ-vännen Josef

 74. mrmhalland skriver:

  När det gäller IP-adresser Josef, är det ganska strikt reglerat.
  Du kan aldrig få reda på vem jag är, om inte du polisanmäler mig och polisen bedömer att mitt brott mot dig har en straffsats på minst 6 månaders fängelse.
  Om så är fallet har polisen rätt att efterforska IP-numret, men, med ett antal kapade datorer och/eller byte av IP är det väldigt svårt.
  Jag kan helt lagligt dyka upp här igen med en ny ip-adress inom 5 minuter.
  Då har jag ändå Telia som intenetleverantör.

 75. oscar3 skriver:

  Mrmhalland,

  ”Media har MIST lika mycket makt som politiker.” –
  Säkert, men det förhindrer väl inte statsministren i att säga och göra något politiskt / ekonomiskt / kulturelt intressant och vigtigt som svenska och internationella media plocker upp? Herre Gud, Sverige har så mycket att bjuda på – globalt! Vad gör hans ‘multilingual press office’?

  ”.. får ju heller inte folk veta hans åsikter.” – Viste folket inte det innan valet? Kanske skulle Fredrik Reinfeldt ha sin ägen blog om inte han och han PR folk kan komma till tals i svenska och internationella media! – Annan idé: titta på Sarkozy’s Elysée hemsida med presskonferenser, video clips. Det funger! http://www.elysee.fr

  cc: Jean de Beaumont

 76. mrmhalland skriver:

  oscar3 :

  Jag håller med dig.
  Svenska regeringen måste marknadsföra sig.
  När det nu är ett faktum att Carl Bildt, naturligtvis tack vare skicklighet, men också tack vare denna blogg är populär i snart sagt alla läger i Sverige är det ofattbart att inte fler väljer den moderna tekniken.
  Jag har skrivit till justitedepartementet och socialministern för att fråga hur de vill komma ut med sin politik.
  Jag fick svar från justitiedepartementet som svarade att de just nu (I December) funderar på vilket media som är rätt för dem.

 77. lindalovelace skriver:

  mrshalland

  Tack för att du, klart och konsist, upplyste Josef om detta med IP- adresser, det har ju visat sig att rykten om olika saker med lätthet har en förmåga att sprida sig på denna blogg för att ganska snart bli en ”etablerad sanning” hos vissa.

  Betr. Turkiet har vi olika uppfattningar, tror dock att båda parter accepterar detta och ingen av oss kan ju vara helt säker på att just vår egen åsikt är den rätta.

  Jag håller också med dig helt och hållet i vad du skriver om makten hos media.

 78. mrmhalland skriver:

  lindalovelace :

  Till att börja med : tack för att jag blev mrs. I mina ögon är de vackrare äm Mr. :-)

  Betr. Turkiet kanske jag borde hålla min lilla ”dam-trut” eftersom jag faktiskt inte tagit mig tiden att läsa mer än förhandlingsprotokoll från EU.
  Det finns självklart massor av aspekter att ta hänsyn till..
  Om inte annat vill jag åberopa Josefs syn på MEDMänniskan….men…jag vill att den synen är ömsesidig !

 79. fairymary skriver:

  mrmhalland och lindalovelace!

  Instämmer vad gäller medias makt. Min journalistvänner och dito bekanta vill inte kännas vid den makten.

 80. knightone skriver:

  Ämne för grävande journalister:

  I Socialist International, där socialistpartier världen över är organiserade, arbetar socialdemokratiska toppolitiker som Carin Jämtin, Marita Ulvskog och Urban Ahlin tätt med partier som sitter eller har suttit vid regeringsmakten i länder som klassas som ofria och odemokratiska: Angola, Burkina Faso, Burundi, Egypten, Elfenbenskusten och Tunisien. Detta är omdömeslöst för ett parti som säger sig värna mänskliga rättigheter men som ofta tiger mot sina diktatoriska socialistiska kamrater.

 81. lindalovelace skriver:

  mrshalland – mrmhalland ;-)
  skrivfel, slarvigt (men mänskligt) av mig!!

  Josef
  Detta med att ”skylta” med sitt riktiga namn är inte så enkelt som du beskriver. Du har tidigare berättat här på bloggen om den situation som du blivit försatt i – vi som inte befinner oss där och naturligtvis inte heller önskar oss att hamna där, har antagligen en mängd skäl (i alla fall de flesta av oss) till att ej skylta med våra identiteter. Hot, represalier, känsliga arbetsplatser, umgängeskretser mm mm kan vara dylika skäl. Jag är självklart anhängare av ett öppet samhälle men personlig integritet är i de flesta fall höjt över allt annat. Att som du uttrycker det, VÅGA, är inte så enkelt som du ger sken av.

 82. mrmhalland skriver:

  lindalovelace :

  Helt OK, fortsätt smickra bara :-)
  knightone :

  Har du något att läsa om det ?
  Framför allt skulle det smärta mig om Svenska politiker hade ”påsar” ihop med Tunisien och Angola..
  (jag nämner dem eftersom jag vet så lite om de andra)

 83. baskim skriver:

  är det någon mer än mig som anser att Mrmhalland håller på att mjukna upp :-)

 84. mrmhalland skriver:

  baskim :

  Ja….det finns fler…inte minst jag !
  Jag hade mina funderingar.
  Jag tycker fortfarande att det har gått fel till, men, det är gjort !
  Nu hoppas jag att det får ett förlopp som gynnar alla.

 85. Kachina skriver:

  Du har många träffar knightone där man måste ge dig rätt. Sossarna skall naturligtvis inte sitta vid samma bor som laglösa regimer, lika lite som moderaterna skall göra det.

  Men,…..det inlägg som verkligt satte spår, var detta barnprogram där Hamas använde islam för att hjärntvätta barn att bli martyrer och döda danskar.

  Min dotter har, som sagt, mycket höga studier i arabiska och islam, hade en mycket hög aktning till islam, tills jag igår kväll visade henne filmen. Jag tror hon är chockad än idag när hon inser vad religionen kan användas till och används till.

  Kanske baskim, liburn, simcards, kurder, turkar,……skulle inse vilken djävulens verktyg de lever under.Vi har gjort oss av med den kristendom som förtryckte oss. Om ni skall bli medlemmar i världssamfundet och EU, måste ni först se till att rensa ut skiten ur era moskéer.

 86. Kachina skriver:

  Jag tänker inte vänta på reaktionerna som säkert kommer, för jag skall gå och lägga mig, men nog måste ni ändå fatta att något är åt h-e fel när fäder, i Allahs och profeten Mohammeds namn, kastar sina döttrar från balkonger, skjuter dem, dödar dem med kniv, krossar ryggraden så att de förlamas.

  Hur kan ni tro att vi skall vilja ha er i EU eller i Sverige?

 87. mrmhalland skriver:

  hmmm…Kachina…
  Får man säga så ?
  Hur som helst, det förkommer dessvärre i vårt land.
  Tack för att du tar upp det.
  Hur ska vi kunna undvika detta i framtiden ?
  Förslag någon ?

 88. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst Mrm Halland,

  Din uttryckta mening ovan: ”När det gäller IP-adresser Josef, är det ganska strikt reglerat.” -slut citat.

  Javisst är det så – men hur många kryphål finns det inte i den lagen – för dom som vill kringgå lagen och kan IT-tekniken ?

  Varför skulle just den IT-lagen fungera – när t ex skattelagen inte gör det ? Den senare har ju haft ca minst 100 år på sig att bli fungerande – och likväl fungerar den inte LIKA för alla – som jag ser det – och då särskilt inte för höginkomsttagare relativt låginkomsttagare – ifall jag inte har fått någonting helt om baktassen.

  GooodKvällst Linda,

  Din uttryckta mening ovan: ”Hot, represalier, känsliga arbetsplatser, umgängeskretser mm mm kan vara dylika skäl.” – slut citat.

  Vad är detta annat än det Karin Boye har beskrivit i sin bok Kallocain – http://sv.wikipedia.org/wiki/Kallocain – år 1940 ?

  GooodNatt… :-) /önskar frihets-vännen Josef under björken (strax !)

 89. hillary2 skriver:

  knightone

  jag är ingen grävande journalist
  men finner det osmakligt att moderaterna inte tar avstånd från Sarkozy ;-)

 90. mrmhalland skriver:

  Josef :

  I själva lagen finns det nog inga kryphål.
  Hur den sedan tillämpas är ju en sak som får avgöras i domstol.
  Jag antar och hoppas att man inte använder otillbörliga metoder att få fram IP-adresser som bevis i domstol.

 91. hillary2 skriver:

  jag finner det också osmakligt att Linda arbetar på UD och som inofficiell moderator

 92. chiros skriver:

  Tre andra länder, denna gång utan Bender:
  http://www.barentsobserver.com/a-nordic-defence-revolution.4461512-16149.html

  … men på ett tema som nyligen lanserades av Carl.

 93. hillary2 skriver:

  Lilla Linda

  Klicka för att komma åt Budgetmotion_hosten07.pdf

  här ser du vad socialdemokraterna vill

 94. knightone skriver:

  hillary du jämför en demokratiskt vald ledare i Europa med massmördande diktaturer. skäms du inte ? Ni socialister har verkligen ingen skam i kroppen.

  Och det är vänsterblocket som skapat detta terroristernas paradis i Sverige. Man kan räkna dussintals terrorigrupper som har sina celler och baser i Sverige.

  Tack så mycket Socialister. Fint jobbat.

 95. hillary2 skriver:

  Linda

  vad kostar det skattebetalarna att ha dig på Bildts blogg?

 96. hillary2 skriver:

  knightone

  nej jag har ingen skam i kroppen enligt ditt sätt att se
  och när du skriver låter du precis som en Sverigedemokrat
  Socialister har inte skapat terrorister det har den västerländska kapitalismen gjort

 97. soli01 skriver:

  hillary2 – ränderna går aldrig ur :-)… eller var det tänderna ;-)

 98. baskim skriver:

  Mrm halland

  jag har läst hela koranen, och den förespråkar inte död, tvärtom den förespråkar kärlek och jag säger inte detta utav vad jag hört utan av vad jag läst.

  Ska dra några ex

  Om någon dödar nån nära dig

  Så har du rätt att utkräva hämn MEN OM DU VERKLIGEN VILL STÅ GUD NÄRA SKA DU FÖRLÅTA

  Detta finns i Bibeln också ett öga för ett öga tand för tand osv

  problemet är att en del människor läser det de vill läsa i koranen och försöker stödja sig på det

  Som tex man läser bara du har rätt men ej resten det gör att folk får helt fel syn på Islam.

  och om man läser Koranen och bibeln så är det inte så stora skillnader alls.

  Ännu ett exempel

  att bära sjal ska ABSOULUT inte tvingas på en kvinna för ISLAM är en religion som ej ska tvingas på en utan.

  Men det finns en del människor som tvingar sina kvinnor eller döttrar att ha sjal och det är hemskt men de kan inte stödja sig på koranen för koranen säger klart och tydligt att den Islam ska välkomnas av hjärtat och själ och inte tvingas på

  mvh Baskim

 99. Kachina skriver:

  knightone

  ”hillary du jämför en demokratiskt vald ledare i Europa med massmördande diktaturer. skäms du inte ? Ni socialister har verkligen ingen skam i kroppen.”

  Moderaterna är med i International Democrat Union, sitter och skålar vid samma bord som Dagmar Hagelins mördare, tortyrens och de olagliga försvinnandes regimer från Latinamerika och numera även Nordamerika.

  Att ni inte skäms?

 100. Kachina skriver:

  ”jag har läst hela koranen, och den förespråkar inte död, tvärtom den förespråkar kärlek och jag säger inte detta utav vad jag hört utan av vad jag läst.”

  Min dotter hade samma argument, tills hon såg barnprogrammet, tills jag påminde henne om att det enbart är döttrarna som kastas från balkonger, skjuts. knivdödas eller invalidiseras. Islam är en STATSRELIGION och hedersmord förekommer till och med i så moderna länder som Jordanien, där förövaren går fri eller får ett symboliskt straff på en månad.

  DÄRFÖR tror jag inte på att ni kommer attbehandla ortodoxa serber väl. DÄRFÖR är jag mycket tveksamtill ert inträde i EU. Ni visar och har hela tiden visat, här i Sverige och övriga Europa, att ni inte har några som helst avsikter att assimilera er till vår kultur och våra lagar, utan istället tänker tvinga på oss Sharia-lagen.

 101. Kachina skriver:

  ”Detta finns i Bibeln också ett öga för ett öga tand för tand osv”

  Det står gamla testamentet, skrivet för Abrahams söner och den tidsålder de levde i. Jesus ändrade på detta.

 102. mrmhalland skriver:

  Baskim :

  >problemet är att en del människor läser det de vill läsa i koranen och försöker stödja sig >på det
  >Som tex man läser bara du har rätt men ej resten det gör att folk får helt fel syn på >Islam.

  Det var just detta jag menade när jag sa att jag tror det blir problem om Turkiet går med i EU.
  Problemet är inte religionen eller Koranen.
  Problemet är att muslimer fortfarande använder det de tycker sig kunna läsa i Koranen för att rättfärdiga handlingar som inte passar in i ett samhälle där man faktiskt inte låter religionen komma till tals.

 103. jeandebeaumont skriver:

  Mrmhalland (7:10 p.m.),

  LEADERSHIP OF PM FREDRIK REINFELDT

  Oscar3 called attention to the Elysée website. This site has become remarkably user-friendly since Nicholas Sarkozy took office. I fully agree with Oscar about the opportunity for PM Fredrik Reinfeldt to play a proactive and more visible role on Sweden’s foreign policy, thereby also supporting Sweden’s economy (growth and jobs) and international standing to facilitate foreign conflict resolution.

  It would of course be a matter for Reinfeldt to develop his OWN approach. Compare, for example, Gordon Brown (staying at home, often sulky) with Sarkozy who is engaged in both political and economic issues while travelling (too much, too hands-on?).

  Sarkozy is accompanied by ”40 French business leaders” to on his current visit to South Africa, the main purpose being to ”overhaul” France’s military relationship with all Africa. http://www.iht.com/articles/2008/02/28/africa/france.php . The French delegation is discussing the expansion of South Africa’s nuclear energy program, which contrasts with Sweden’s foreign aid of SEK 6.79 million p.a.

  cc: Oscar3

 104. karrman skriver:

  Mrmhalland

  Vad som behöver växa fram är en Islam som kan kombineras med liberal demokrati.
  Men den stora muslimska befolkningen i Europa är detta en nödvändighet.
  En europeisk Islam som muslimer i Europa finner det naturligt att tillhöra.
  Turkiet kan spela en positiv roll i denna process.

  jeandebeaumont

  Tror personligheterna är olika mellan Reinfeldt och Sarkozy.
  Sarkozy förefaller vara som en vulkan. Man vet aldrig när han får en eruption!
  Helt klart en frisk fläkt – kanske för frisk? – för det franska samhället.

  Kanske skulle Reinfeldt utveckla sina eruptiva egenskaper? :>)

 105. Kachina skriver:

  ”Problemet är att muslimer fortfarande använder det de tycker sig kunna läsa i Koranen för att rättfärdiga handlingar som inte passar in i ett samhälle där man faktiskt inte låter religionen komma till tals.”

  Det är precis vad som hände inom kristendomen. Religionen och Bibeln användes för att få makt över andra människor. Den användes av staten och av grannen för makt och kontroll. Det står i Bibeln (Koranen) varpå man tar fram ett stycke ur sitt sammanhang eller en symbolik som tolkas bokstavligt.

  Paulus och Mohammed var två personer som EN GÅNG haft var sin uppenbarelse. (Att sedan Mohammed fick ”uppenbarelser” när situationen så påkallade, är en annan sak)

  Det märkliga är att bägge religionerna kom att domineras av dessa två, istället för Kristus som talade från en dimension några våningar ovanför dessa. Paulus var en mycket kunnig gnostiker som kunde beskriva huvudtemat, relationen/konflikten mellan ande och materia, från flera olika vinklar. Tyvärr var han även dogmatiker, häftig i humöret, och tog för givet att folk förstod symboliken. Det gjorde de inte.

  ”Kvinnan tige i församlingen”, ”Kvinnan skall täcka sitt huvud i Guds hus”, ”Kvinnan skall underordna sig mannen”,…..är helt enkelt en rak beskrivning av hur det feminina köttet (materian) som är feminint både på man och kvinna, skall förhålla sig till det maskulina medvetandet, ett medvetande som är maskulint både hos man och kvinna, av den enkla anledningen att Universums yttersta poler är plus och minus, maskulin och feminin, ande och materia.

  I Väst-Europa insåg vi på 1960-talet att det var något galet i hur Bibeln tolkades. Inte hade Gud skapat kvinnan till att underordna sig och förtryckas av mannen.
  Det blev ett ”himla liv” i media under den tid det tog att rensa ut de här vanföreställningarna.

  Detta är något ni inom islam måste kunna ta itu med, om vi skall kunna leva tillsammans. Vi ser er i media, svarta rubriker om svenska rasister, men när era döttrar ”faller” från balkonger, skjuts och knivmördas i Allahs och Profeten Mohammeds namn, är ni knäpp tysta.

  Vad gör du baskim, om din nyfödda dotter efter arton år i landet vill gifta sig med en svens, ”hjälper” du henne att falla från balkongen eller välkomnar du svärsonen?

 106. mrmhalland skriver:

  jeandebeaumont :

  Helt klart tror jag Reinfeldt skulle vinna på att synas och höras lite mer.
  Jag tror han ser sig mer som en samordnare.
  Nästan som en VD.
  Tillsammans drar de upp riktlinjerna för politiken, sedan får resp. minister ”driva” sitt deprtement och det är ministrarna som är ansiktet utåt för den politik de för.
  Det är ju tveklöst så att de olika ministrarna syns mer nu än under förra regeringen där Persson uttalade sig om allt, stort som smått.

 107. mrmhalland skriver:

  Karrman :

  >Vad som behöver växa fram är en Islam som kan kombineras med liberal demokrati.
  Men den stora muslimska befolkningen i Europa är detta en nödvändighet.

  Det är precis vad jag försöker säga.
  Jag tror att det kommer att ta ett antal år innan vi är där.

 108. karrman skriver:

  Bra då är vi nästan överens….

  Turkiet kan spela en positiv roll i denna process.

  Det gäller att skicka tydliga signaler om ett EU medlemskap.
  Kommer säkert att ta ett antal år innan vi är i hamn, men processen
  måste börja idag.

 109. mrmhalland skriver:

  Karrman :

  Jag behöver nog förtydliga mig.
  Jag vill absolut inte utesluta någon till följd av den religion de har.
  Det jag är rädd för är man faktiskt år 2008 låter religionen styra sitt handlande.
  I vår del av världen har vi helt kommit bort från det.
  Jag tror också att Turkiet är det muslimska land som kommit längst i den processen och det visar ju också att de har insett att ett samhälle idag mår bäst av att levnadsreglerna utgår från demokratiska regler baserade på varje människas rättigheter och lika värde.
  Möjligen tog Turkiet ett steg tillbaka i valet i höstas när Gyl (heter han väl ?) valdes, han tillhör ju den mer religions-praktisernde skaran.
  Processen har ju börjat, men Turkiet har ett stort antal kriterier att leva upp till som de inte klarar idag.
  Jag är alltså inte alls emot ett Turkiskt medlemsskap, jag anser bara att hela EU måste ha ungefär samma värdegrund.
  Självklart måste det få finnas skillnader, man kan ju inte begära att ett stort folk ska glömma sin historia och kultur. Tvärtom kan vi nog behöva lite mångfald.

 110. bestofmankind skriver:

  Jeandebeaumont,

  There is no hurry for PM Fredrik Reinfeldt to promote the Swedish industry yet, hence as of last years actual state budget of Sweden there is a surplus of 103 billion SEK.

  The government is nevertheless busy on selling its state properties as Vin & Spirit:

  http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3FArticleId%3D2007%5C07%5C03%5C239333

  Sweden can still support the country without any hard work involved. Therefore it is not comparable to Sarkozy.

  (P.S. I have to hurry before the self appointed moderator of this blog finds out I am catching your attention…) :-)

  cc
  hillary2
  rocinantee
  sanchopanzaa

 111. baskim skriver:

  kachina

  För informationen skull så är min syster gift med en svensk och ingen i min släkt har sagt något emot det! hennes man är en riktigt bra karl han är hur vänlig och artig som helst och han är kristen.
  Det stör oss inte det minsta.

  Ska faktist berätta att han var väldigt nervös när han och min syster skulle förlova sig och ville träffa oss och fråga vad vi tycker om det.

  Syrran berättade att han ville träffa oss för han hade en rädsla att muslimer gör så som man läst i tex FATIMA FALLET.

  Så bjöd mina föräldrar syrran och hennes kille på middag och fick prata, vi gjorde klart för han att vi inte bryr oss om hans religion, det viktiga är vad han har för hjärta de vill säga vad för sorts människa han är, Och sa att har vår syster valt att leva med dig så tänker inte vi säga nått emot, Det är ju hon som ska leva med honom inte vi.

  Och jag har samma åsikt när det gäller min dotter, Så länge hon är lycklig så är jag lycklig. Kanske en Muslim inte gör henne lycklig vem vet kanske en buddist gör henne lycklig, jag som far SKA absoulut inte stoppa hennes lycka

  MVH// BASKIM

 112. karrman skriver:

  mrmhalland

  Bra då är vi överens om det mesta.

  Problemet i Turkiet är att man har infört en variant av sekulär stat som inte är demokratisk. Den sk. djupa staten. Militären spelar en aktiv roll i politiken och har ett avgörande inflytande på domstolar och universitet.

  Detta är den viktiga punkten för att bryta de odemokratiska inslagen i dagens Turkiet.
  Om de bryter denna tradition med miltärt inflytande i politiken då kan de börja att leva upp till kraven på mänskliga rättigheter. Att ge minoriteterna som t.ex. kurderna rättigheter och få en politisk lösning på kurdfrågan.

  AKP spelar en central roll i denna process att avlänka militären från politiken.
  President Gül och premiärminister Erdoğan är centrala i denna process.
  Det viktiga är att de visar muslimerna i världen att det finns stora ekonomiska fördelar att modernisera samhällena. Att Islam går att kombinera med minoritetsskydd och modernisering. Jihadisternas drömmar om ett medeltida samhälle där alla är fattiga
  framstår då närmast som löjligt.

 113. Kachina skriver:

  Gott att höra, Baskim

  Men tveklöst har islam en hel del att bearbeta inom sig själv. Ofrånkomligt är att islams döttrar dör, även här i Sverige, om de försöker ta sig ur det järngrepp familjen, genom religionen, håller dem i.

  Jag ser, här i detta samhälle, muslimska flyktingar som fanatiskt lever efter dogmer och vantolkningar. Det går inte, om vi skall leva tillsammans. De kommer aldrig in i samhället.

  Samtidigt har jag, under februari månad, noterat två tjejer från Irak med varsitt barn, som kastat oket (slöjan) och går i jeans. De har tydligt sagt att deras avsikt är att smälta in i samhället.

 114. bestofmankind skriver:

  Jeandebeaumont,

  But I understand Sarkozky perfectly.

  He is clever enough to combine business with pleasure.

  Why not taking the chance being businessminded promoting the country´s industry at the same time be inspired by a lovely young wife?

  (The above are compliments not ironic comments.)

 115. baskim skriver:

  kachina

  Enligt min syn så är det vi i väst som har stängt in mellan östern för länge sedan sedan kors tågen, Och det har fortsatt än idag.

  Istället för att ge de en hand har vi givit de bomber, det har gjort enligt min syn så att de har stängt inne sig i sin egen värld.
  Kolla tex på kosova som ej har haft den här instängningen speciellt sedan Nato gick in vilka stora framsteg man har gjort.
  man har natt klubbar barer kvinnor som män går dit.

  kolla bara på parlamentet och polis väsendet tror till och med att de har en mer jämställd polis kår en vad sverige har.

 116. jeandebeaumont skriver:

  Mrmhalland,

  ASSETS IN FOREIGN POLICY

  ”… sedan får resp. minister ‘driva’ sitt deprtement” (9:55 am). – Yes, that is ‘delegation of responsibility’ which of course makes a lot of sense. Regarding foreign policy, however, so many other ministers come into play to give that policy some substance and clout (e.g. EU Office, Defense, Environment, Culture, Finance).

  In addition to close coordination between Carl Bildt and his minister colleagues, that requires the Prime Minister himself to be seen and heard abroad in an appropriate way (without necessary adopting Sarkozy’s ”eruptive” style that Karrman likes ;-).

  In applying its foreign policy, however, it is my impression that the Swedish government could in general make better use of its fundamental assets, notably:

  – A country known for its peaceful history and neutrality for hundreds of years
  – The national prestige associated with the Nobel Prize and great sportspersons
  – The technological innovation and competitiveness of a multinational industry
  – The commitment to supporting developing countries through the ICD budget
  – Sweden’s memberships and agreements with IGOs (AfDB, ADB, ASEAN, etc.)
  – A democatically elected youthful government with grassroots communication
  – The Prime Minister to provide leadership – in addition to ”coordination”.

  Still, given the global complexity and shear number of foreign challenges and conflicts, I believe that Sweden cannot engage itself productively in all of that – from Myanmar and Moldavia to Tchad and Cuba. I have already suggested the concept of setting foreign policy priorities in a context of a ‘rifleshot / silver bullit’ approach supported by ‘mobile diplomacy lean and mean’. — End of speech :-) .

  cc: Karrman (9:40 am)

 117. baskim skriver:

  Och vill tilläga att hela mellan östern inte är fanatiker som har stängt inne sig,

  Libanon är ett exempel där man har gjort stoa framsteg och Dubai sund bara att krigen i Libanon har tryckt till baka utvecklingen ett tag

 118. karrman skriver:

  jeandebeaumont

  Vettiga synpunkter. Bara att hålla med.

  Skojade lite om Sarkozys ”eruptioner”.
  Hans spontanitet är något många svenskar skulle behöva ta efter.

 119. ollemunter skriver:

  Ingen dag är den andra lik Carl Bildt, så är det också för dig, har vi förstått.

 120. mrmhalland skriver:

  jeandebeaumont :

  Ja, vi är nog dåliga på att utnyttja de grunder vi faktiskt lagt.
  Lite ”Svenskt försynta” kanske ?

 121. jeandebeaumont skriver:

  Mrmhalland,

  I obviously didn’t mean ”nog dåliga”. – I think Sweden is already doing well :-) .

  For the record, what I meant was that Sweden has an opportunity to so MUCH better. It ecchoes Oscar3 yesterday, ”Herre Gud, Sverige har så mycket att bjuda på!”

  P.S. Paraphrasing Harry S. Truman, one could say:
  ”The head of a left-wing party is a boss; in a right-wing party he should be a leader.”

 122. mrmhalland skriver:

  jeandebeaumont :

  Ja, jag tolkade dig rätt.
  Jag menar att vi är dåliga på att unyttja det vi är bra på, till rätt syften.

  Jag visste inte att Truman hade sagt det, i Sverige är det ju slående :-)
  Som jag menade tidigare, Persson var den enda som syntes i media, på gott och ont för honom själv, utan tvekan en ”boss”.
  Reinfeldt verkar ha intagit en mer ledande roll ”a leader” som samordnar och stöttar.

  Jag vet inte om du känner till den Svenska finansfamiljen Wallenberg ?
  De har som motto att ”verka men inte synas”.
  Kanske har Reinfeldt anammat detta ?

 123. mrmhalland skriver:

  jeandebeaumont :

  Jag kanske förolämpade dig när jag frågade om du känner till Wallenberg, det var inte min avsikt.
  Jag vet bara inte om du bor och verkar i Sverige eller om du förstår Svenska av andra anledningar ?

 124. lillies skriver:

  Ja Kachina…

  ”dogmer och vanföreställningar” finns ju även bland en hel del som inte är muslimer, eller religiösa alls. Må jag fråga varför är just slöjan så känslig för DIG eftersom du tvärsäkert hävdar att det är ett ok ?!?!

  Och varför finner jag den uppfattning du så ofta förfäktar ömsom irriterande och ömsom skrattretande?

  Är inte ”traditionen” bland så många svenska kvinnor (speciellt i områden med hög arbetslöshet) att strunta i att utbilda sig eller på annat sätt skaffa sig egen försörjningsförmåga och skaffa barn tidigt också ett slags ”ok”? Båda ”oken” är i så fall dock oftast självvalda . Jag kan inte se att en muslimsk kvinna som skaffat sig en högre utbildning och har ett arbete där hon har egen försörjning eller bidrar till sin familjs försörjning är under något slags ”ok”.

  Men det är klart, tror man att bilden som ges i t. ex. Josefssons programtyper från områden där man misslyckats i en eller annan mening är allenarådande för verkligheten i helhet så kanske jag kan förstå att man tar till den typ av nivellerings argument du ofta gör.

  Jag kan dock hålla med till viss del om att det är olyckligt om flyktingar eller invandrare överhuvudtaget hamnar för sig själva i områden. De som kom på 60 talet fick ju börja arbeta i princip direkt vid byggena av miljonprogrammen. Och samtidigt finns det väl indikationer på att de som kommer till ett mindre samhälle oftast har lättare att bli ”integrerade”. men då har vi ju problemet om man ska förbjuda dem att flytta till områden dit de ofta vill flytta just för att de vet att det finns andra med liknande ursprung just där, ungefär som när svenskar som flyttar till Spanien oftast vill bo bland andra svenskar och handla i ”svenska affärer” (d.v.s. affärer som säljer svensk mat med de rätta tillbehören vid de olika högtiderna).

 125. lillies skriver:

  baskim = Sakine Madon som skriver satir, med sär skrivningar och allt?

 126. jeandebeaumont skriver:

  Mrmhalland,

  Yes, I know Wallenberg well from Investor, ”Vimlet” på Grand Hotell, etc. :-)

  As you know and to rub it in: One thing is to hold financial control of an empire with complete decision-making control behind the scene — another is to try to exercise influence from Stockholm on, for example, Russia’s democracy, USA’s climate change policy , France oil and gas explorations in Myanmar and Gabon, and Serbia’s attitude to Kosovo.

  That takes leadership by the Prime Minister, visible at home and abroad.

  By the way, another important ”asset” to my above list (11:16 am), is UD’s internationally experienced and multilingual staff at Stockholm and in the field.

 127. mrmhalland skriver:

  jeandebeaumont :

  Först och främst vill jag ge dig en eloge för ditt gentlemannamässiga sätt att utdela en örfil :-)

  I övrigt håller jag med dig i stort.
  Jag svarade på frågan om hur jag uppfattar Reinfeldts arbete, inte hur jag värderar det.

 128. jeandebeaumont skriver:

  Mrmhalland,

  … you got me going :-) . An exampl: Russia’s ‘democracy’. I believe that leadership from a Swedish point of view is NOT to continue to nag Moscow about the absence of Europe- or U.S.-style democracy in Russia’s presidential elections.

  Instead, ‘we’ should recognize the need ”to deal pragmatically with the realities of Russian power, as the Nixon and George H. W. Bush administrations once did, seeking cooperation when possible over issues like Iran, Kosovo and arms control.”

  IHT editorial 27/2: http://www.iht.com/articles/2008/02/27/opinion/edrussia.php

 129. mrmhalland skriver:

  jeandebeaumont :

  Nu blir jag lite jobbig.
  Jag ska vara på middag kl. 18.00 idag, men jag hoppas att vi hinner igenom detta.
  Jag hoppas att du är villig att ställa upp på en lite annorlunda debatt.

  Frågor och ganska korta svar, ok ?

  Hur definierar du fattigdom och vilken är den fattigaste världsdelen ?

 130. karrman skriver:

  jeandebeaumont

  Det var ett intressant samtal om transatlantisk politik med Timothy Garton Ash, Alistair Horne och John Burns som Charlie Rose ledde. Många intressanta synvinklar på politiken efter Bush.

  Charlie Rose – Timothy Garton Ash, Alistair Horne and John Burns

 131. jeandebeaumont skriver:

  Karmann,

  Many thanks for the link. I am listening to it, while writing this. Timothy Ash confirms very much the point made on this blog the other day about Europe not waiting to see what the next U.S. president intends to do next year. Europe should already now start formulatings its own expectations and own global foreign policy.

  Ash would like to see the United States (i) again becoming a source of ”inspiration”, and (ii) starting ”to listen” to Europe and the rest of the world and not command the answers. Charlie Rose felt that USA had ”treated Russia badly” by the spectre of a missile shield in Central Europe – implying that the European Union should finally make its own policy on the need for such a controversial security measure.

 132. Kachina skriver:

  lillies

  Ingen kvinna, av människa född, går av fri vilja klädd som kvinnorna i Afghanistan, ej heller vill de i Sverige av egen fri vilja täcka varje kroppsdel förutom ansiktet, i en kultur där det betyder att det bara fattas kvasten mellan benen, så flyger de till Blåkulla nu i påsk.

 133. baskim skriver:

  lillies

  Förstår inte vad du menar?

  Vet inte ens vem det är allt så Sakine Madon

  mvh Baskim

 134. jeandebeaumont skriver:

  Mrmhalland,

  ”Hur definierar du fattigdom och vilken är den fattigaste världsdelen?” – Indeed, ”jobbigt” and a challenge to answer quickly. I had to grab a glass of wine to get some ideas.

  One perspective is to consider poverty as people not having access to basic needs, which deprives them of reaching a meaningful degree of personal security, satisfaction and growth. – The ‘basic needs’ could be water, food, shelter, medicine, etc. At the next level, it could be the opportunity for primary education, good health and jobs, as well as ‘the right to human rights’ (e.g. non-discrimination, social justice, democracy). Thus, it is not a matter of financial income.

  With this definition, no particular world area can be designated at the poorest or the ”most impoverished”. Poverty exists throughout the world, from Dafur and an Indian village, to a county in the state of Mississippi to a Belarussian city.

  I may have a different definition tomorrow. Have a nice dinner på Slottbacken! :-)

 135. jeandebeaumont skriver:

  Mrmhalland,

  … I forgot to add the cement slums north-east of Paris as an important example of a deeply impoverished area.

 136. Kachina skriver:

  ”Och varför finner jag den uppfattning du så ofta förfäktar ömsom irriterande och ömsom skrattretande?”

  Det måste du fråga dig själv. Jag kan inte förklara det. Det jag kan förklara är att slöjan är ett religiöst påbud (tvång) sprunget ur den totalt galna tolkningen av olika formuleringar som ”Kvinnan skall täcka sitt huvud i församlingen”, i ett sammanhang som behandlar relatinonen/konflikten mellan ande och materia. Den fysiska kvinnan och hennes huvud har inget med sammanhanget att göra.

  Lite ”smågåvut” (som vi säger här uppe) att tolka orden bokstavligt.

 137. lillies skriver:

  Inser du självmotsägelsen i det du säger (skriver)? Du säger att det är en vantolkning av ett påbud i religiösa skrifter vilket snarare ses som en sed då?

  Visst, det finns många som ”tvingas” (eller uppfattar sig tvingade) till en hel del märkliga saker i olika religioner. Förutom den aspekten att många faktiskt väljer slöjan själva (det finns även de som har den fastän deras mödrar kanske inte bär den)så tycker jag att det blir lite löjeväckande att lägga så stor vikt vid ett klädesplagg att man gör det till en symbolfråga med kraftigt uppblåst värde.
  Själv tycker jag det är makabert att man i vissa länder t ex. förbjuder vissa medborgargrupper till högre utbildning utefter hur de objektivt väljer att klä sig (så länge de klär sig på ett sätt som gör att man kan identifiera dem så lärare t. ex. kan sätta betyg och dylikt)…. riskerar man inte då att förneka dem en möjlighet till integration? Särskilt löjligt blir det ju när det är liberaler som är mest högljudda i att förfäkta idén om att förbjuda något som borde vara helt och hållet vars och ens privatsak så länge det håller sig inom gränserna för vad som inte kan klassas som förargelseväckande beteende eller dylikt.

  På de flesta större arbetsplatser i storstäderna så finns det antagligen några som bär slöja, även här på Skatteverket. Och de jag träffat på här talar och skriver bra svenska (plus några andra språk) och jag finner ett tygstycke som täcker håret BETYDLIGT mindre störande än vilken *liberal* som helst som springer omkring och vill förbjuda folk att klä sig hur de vill (för att i nästa andetag kampanja för införande av rättigheter genom FN stadgan i länder där dessa rättigheter rationellt sett inte kan försvaras med någon effektivitet överhuvudtaget).

 138. lillies skriver:

  Jag förstår att du inte kan förklara det då det verkar som att du inte riktigt förstår dina argument eller vad du baserar dem på.

  ”Smågåvut”??? Tolka bokstavligt? Vadå? Att en del kvinnor med slöja i dagens Sverige har bättre förutsättningar att klara sig än en del kvinnor bland sverigedemokraternas röststock (som verkar tro att de kan få jobb som ekonom eller annat om den slöjbeklädde kvinnan som har det visas ut ur landet trots att de själva kanske knappt har avslutad grundskola)?

 139. Kachina skriver:

  ”….att lägga så stor vikt vid ett klädesplagg att man gör det till en symbolfråga med kraftigt uppblåst värde.”

  Islam gör det till en symbolfråga. JAG struntar fullständigt i om folk sätter en potta på huvudet OM det inte görs på grund av en religiös vantolkning som ligger till grund för personens värderingar.

  Det är samma religiösa förtryck bakom slöjan som bakom ”fallen” från balkongerna och all religionsförtryck/tvång måste motarbetas aktivt. Alltså, kasta slöjan även om du trivs i den, för bakom den ligger samma religiösa tvång som bakom hedersmorden.

 140. Kachina skriver:

  lillies

  Jag förstår inte motsägelsen i det jag säger. Förklara den för mig. Jag förstår inte din jämförelse med religiöst förtryck och svenska tjejer som inte klarar grundskolan.

 141. Kachina skriver:

  lillies

  Kan inte en av Skatteverkets experter räkna ut att ingen gud har skapat kvinnan till att springa som mannens släpvagn, övertäckt med ett lakan och underkasta sig mannens nycker.

 142. lillies skriver:

  Kachina,

  en hel del av de som har slöja ser betydligt bättre ut än en del av det white trash man kan finna runt om i landet. Och springer i betydligt mindre utsträckning som ”mannens släpvagn eller underkastar sig mannens nycker” (en del sådant kan man kanske för övrigt finna på Stureplan utifrån vad som då och då framkommer i nyhetsrapporteringen).

  Om DU argumenterar att du vill förbjuda slöja så är det DU som gör det till en symbol fråga.

  Här på Skatteverket är vars och ens uppfattning om Gud (i vilken utsträckning de har någon) vars och ens privatsak, privatsak som det bör vara i en sekulariserad stat (man får debattera den om man vill men man måste inte, precis som det gäller ens politiska uppfattning). Om sedan kolumnister och andra i olika medier t. ex. har en annan uppfattning så får de förstås föra fram den bäst de vill. Sedan må det vara att det för att bli kolumnist i vissa medier är tillfyllest att komma ”som gud skapade en (med viss kirurgiskt hantverk kanske)” för att få skriva något, men det innebär väl inte att kvaliteten kan klassas som annat än lyteskomik i bästa fall. Men alla har väl rätt att vara som de vill, däremot är det kanske inte så att det alltid finns utrymme alla slags varanden överallt och vid varje tidpunkt.

  Och här på Skatteverket finns det några stycken som bär slöja. Den täcker dock oftast bara håret, i övrigt är de ganska elegant klädda, och i jämförelse med en del man ser på stan så kanske man ibland kan tänka, i alla fall med normal uppfattning om estetik, att det kanske vore bra om några faktiskt var tvungen att täcka över sig med ett lakan eller två??

 143. Kachina skriver:

  Jag menar inte att man skall förbjuda slöja, utan att den bör slängas av innehavaren därför att den är en SYMBOL bakom vilket det finns samma religionsförtryck som finns bakom hedersmorden.

 144. lillies skriver:

  Kachina,

  alla har inte slöjor som täcker hela kroppen. Om du reser utanför Byske så kommer du att finna att en hel del har slöjor som endast täcker håret (ibland inte ens hela håret) medan de har skjorta, kavaj och byxor eller kjol eller klänning.
  Inte ens när jag bodde i Alby såg jag många som gick klädda i chadorer (och de få jag såg verkade vara på tillfälligt besök). Varför argumentera om ett ”problem” som verkar vara begränsat -speciellt för de som är direkt berörda- som om det vore extremt omfattande?

  Motsägelsen i det du säger:
  Du säger att slöjan är ett ”religiöst tvång”. I nästa sekvens säger du att detta är en vantolkning (och påstår dig känna till så mycket om islam och slöjans förhållande till ande, materia och att den fýsiska kvinnan och hennes huvud inte alls har med det att göra.

  Och självklart skall väl hedersmorden och ”kulturen” runt det utredas och bekämpas, men på vilket sätt hjälper man förtryckta kvinnor med att förbjuda kvinnor som inte är förtryckta, d.v.s. sådana som skaffar sig utbildning, och iontegrerar sig och en egen grund att stå på, att klä sig hur fan de vill?!?!?!

  Förhoppningsvis så utreds hedersmorden samt olika ev. åtgärdspaket för kvinnor i den riskgruppen av folk med betydligt vidare perspektiv än dig och Pia Kjærsgaard.
  .

 145. lillies skriver:

  baskim,

  Sakine Madon har skrivit kolumner i City och på Expressen. Hon är statsvetare och jag tror hon kommer från en kommun där jag har bott ett tag. Hon har skrivit en del rätt träffsäkra kolumner om integration (och det där med språket är just en sådan lustig detalj man kan få se allsköns varianter av i ett ”invandrartätt” område.
  Min personliga favorit genom alla tider är när man i ett anfall av att verka vara elegant beskriver brun/vinröd som ”borrdå” (förmodligen ett försök till fonetisk skrift av franskans bordeaux)

 146. Kachina skriver:

  lillies

  Det är förbjudet att kritisera islam. Därför kritiserar jag den. Jesus hade aldrig för avsikt att bilda någon religion. Det skötte Kejsaren i Rom om.

  Både kristendomen och islam är politiska manifest för att få politisk makt över folk.

  Mina kunskaper om Paulus texter om ande/materia, kan du inte värdera eftersom du inget vet om detta.

 147. lillies skriver:

  Det är inte alls förbjudet att kritisera islam. På många håll i Sverige som världen pågår ständiga diskussioner om islam och dess värderingar bland muslimer men många i väst har väl valt att inte höra.

  Och vad har Paulus texter om ande och materia med islam och eventuella vantolkningar av religiösa texter att göra? och venm som helst kan värdera motsägelsen när du faktiskt skriver:

  premiss 1: slöja är ett resultat av religiöst förtryck

  premiss 2: påbudet att bära slöja är en vantolkning av en religiös text

  Logisk konsekvens av det du sagt: att bära slöja är en sedvana .

  Och ur detta skall du söka att argumentera att förbjuda slöja med anledning av religiöst förtryck?

  Enligt våra seder skall mannen ta av sig hatten när han är inomhus medan kvinnan får behålla den på (tillämpas kanske bara i dags dato vid hästkapplöpningarna i Ascot och dylikt men ändå).

  Kristendomen startade väl för övrigt som en väg ur ett förtryck som många levde under då, så på så sätt är väl kristendomen politisk till viss del.Och anledningen till att jag alltsomoftast röstar på kristdemokraterna är just för att det är det parti som bäst företräder en del grupper som nödvändigtvis inte är förtryckta men som till antal eller beskaffenhet har svårt att..inte göra sig hörda kanske…men att se till att deras premisser inte blir alltför miserabla. Själv tillhör jag inte någon sådan grupp, jag klarar mig skapligt själv och kan gott ge min röst för de som har svårare att se till sig själv.

 148. lillies skriver:

  ”Det är förbjudet att kritisera islam. Därför kritiserar jag den”

  Skratt, det låter som när Anna Sjödin satt hos Stina dabrowski och försökte hävda att rättsväasendet inte får kritiseras och att det är därför hon skulle vara ute på korståg.
  Både såväl Borgström, Bodström, Samuelsson och ”Sillybersky” (jag tror även Pelle Svensson var där) tittade häpet på henne och, jag tror det var Borgström som sade med illa dold otålighet, ja nästan avsmak, att att hennes argument var ett ”vulgär argument” då rättsväsendet kritiseras varje dag. Inte bara i dagstidningar utan så gott som all litteratur och specialtidskrifter som ges ut inom olikarättsområden inte innehåller annat än diskussioner och kritik av lagstiftning och domar. Men det är klart…bryr man sig inte om att läsa eller lyssna på relevanta ställen så kan man kanske hävda att ”kritik inte är tillåtet” (på premissen att man aldrig sett eller hört någon?).

 149. jeandebeaumont skriver:

  Mrmhalland,

  MORE ON POVERTY

  I hope you got my response (yesterday at 4:40 and 4:49 pm) to your request on ”poverty”, and that you had an opportunity to discuss the topic over dinner. Later, I slept on it, and would now like to add a comment to my above ‘instant’ definition.

  Poverty has also to do with its real impact on the people concerned, and with the desirability and feasibility of alleviation – including the abililty of a government to do something about it. Compare, for example: distressed Darfur refugees; spiritually sirene Myanmar monks; ageing and disillusioned homeless under Paris’ bridges; angry immigrant youth north of Paris; Amazon indians possibly content with their ancient culture; and hard-working poor village women and girls in oil-rich Nigeria.

 150. jeandebeaumont skriver:

  Mrmhalland,

  POVERTY ALLEVIATION AND NATION BUILDING

  As a result and once more, a question or two on UD’s SEK 26 billion IDC budget, which presumably should be seen as aid to support ‘poverty alleviation’ and ‘nation building’. It has been said earlier that this aid is the raison-d’être of UD. Thus:

  Does UD in any way set its target country priorities in relation to a defintion of the level of ‘poverty’ and the desirability and feasibility of alleviation (e.g. SEK 7.2 million in 2006 to Nigeria, nothing to France ;-)? Who receives the money? A provokative question: Why does Carl Bildt not travel often to developing countries (where Sweden might make a difference on poverty alleviation and nation-building), but rather to events like the Israeli security conference, Davos ‘minglet’, Brussels meetings (where Cecilia Malmström could go instead), and the Oxford transatlantic seminar?

 151. mrmhalland skriver:

  jeandebeaumont :

  Jag tror att utrikesministerns uppgift har blivit mer på säkerhetspolitisk nivå.
  När det gäller fattiga länder och bistånd till dem är det biståndsministern som gör besök där.
  Hur de resonerar ang. vilka som ska ha Svenskt bistånd, hur mycket och specifika mål med biståndet är jag inte kompetent att svara på, men frågan är intressant och jag ska ägna en del av denna regniga lördag att fördjupa mig.
  Hoppas att jag kan återkomma med fakta under dagen.
  En viktig fråga att ställa sig (som är en följd av ditt resonemang) är ju om just bistånd är rätt form att hjälpa till.
  Josef Boberg har ett resonemang som lyder ungefär : ge inte fattiga fisk, utan lär dem att fiska.
  Jag tror att det ligger mycket i det.
  Jag såg delar av en föreläsning av professor Hans Rosling på tv.
  Han hade en grafisk presenation över hur tillgånga globalt är fördelade och det visade sig att det inte längre är så att Afrika är fattigt etc. (det var det jag ville komma fram till igår, men vi hann inte).
  Han tog exemplen Sierra Leone, som är ett av världens fattigaste länder (som fått mycket bistånd) kontra Mauritsius som snabbt blivit mycket välmående, dock inte mha bistånd utan nästan uteslutande mha hävda handelsrestriktioner !
  Hur handelsrestriktioner ser ut idag i fattiga länder vill jag också veta mer om.
  DÄR tycker jag att utrikesministern har ett ansvar att från Sveriges sida försöka påverka.
  Detta är ju i allra högsta grad en säkerhetspolitisk fråga, och en fråga om statsbildande !
  Jag tror kanske vi och resten av världen går på i gamla beprövade, icke fungeande hjulspår.
  Kanske dags för en världskonferans om handelssanktioner ?

 152. lindalovelace skriver:

  Då den svenska regeringen har valt att organisera Utrikesdepartementet enl. följande, har man på ett tydligt sätt definierat vilken minister som skall handlägga vad. Få oklarheter torde föreligga enligt min mening.
  Senast igår kunde man f.ö. se bif. pressmeddelande publicerat (ansvarig ”handläggare”
  var biståndsminister Gunilla Carlsson).

  Carl Bildt, utrikesminister, Utrikesdepartementet
  Gunilla Carlsson, biståndsminister, Utrikesdepartementet
  Ewa Björling, handelsminister, Utrikesdepartementet

  ————————————————————————————–

  Pressmeddelande
  29 februari 2008
  Utrikesdepartementet

  252 miljoner kronor till UNRWA

  Sverige har idag via Utrikesdepartementet utbetalat årets kärnbidrag om 252 miljoner kronor till UNRWA (FN:s organ för de palestinska flyktingarna), vilket är en ökning med 10 miljoner kronor från förra året.

  Sverige, som är den tredje största bidragsgivaren efter USA och EU-kommissionen, är en aktiv partner till UNRWA.

  UNRWA ansvarar för omkring 4,5 miljoner flyktingar i Västbanken/Gaza, Syrien, Libanon och Jordanien. UNRWA bistår flyktingarna med bland annat utbildning, hälsovård och annan social omsorg, bostäder, samt i begränsad omfattning även mikrokrediter.

  Från svensk sida understryks vikten av humanitärt tillträde för UNRWA och andra humanitära aktörer till de ockuperade palestinska områdena.

 153. lindalovelace skriver:

  Av naturliga skäl (v.g. se ovan) är det Gunilla Carlsson som i första hand reser till ”utvecklingsländer” och ej Carl Bildt.

  _______________________________________________________________________

  Pressmeddelande
  28 februari 2008
  Utrikesdepartementet

  Gunilla Carlsson till Botswana
  Biståndsminister Gunilla Carlsson deltar i ett möte mellan de nordiska länderna och tio afrikanska länder den 3 – 4 mars i Gaborone, Botswana.

  Ministrarna ska diskutera klimatfrågor, fred och säkerhet, demokratisk utveckling och reformarbetet inom FN.
  – Under mötet kommer jag särskilt betona kvinnornas roll i arbetet för fred och säkerhet. Kvinnor är en viktig resurs men också särskilt utsatta i många afrikanska samhällen, säger Gunilla Carlsson.

  Det är sjunde gången som den nordisk-afrikanska ministerkretsen möts. Deltagande afrikanska länder är Benin, Botswana, Lesotho, Mozambique, Nigeria, Sydafrika, Tanzania, Ghana, Mali och Senegal. Det förra mötet hölls 2007 i Oslo.

  Möten med Botswanas president och regeringsmedlemmar
  Under sitt besök i Gaborone den 2 – 5 mars möter även Gunilla Carlsson Botswanas president, handelsminister, finansminister samt andra företrädare för bilaterala samtal om det framtida samarbetet mellan Sverige och Botswana.

  Även samtal om regionala frågor med samarbetsorganisationen för södra Afrika, SADC, står på programmet.

  Det bilaterala biståndssamarbetet med Botswana fasades ut under 1990-talet. Botswana är nu ett av de länder som valts ut för det selektiva samarbetet. Exportrådet, som kommer att bli en viktig part i det nya samarbetet, kommer inom kort att öppna ett kontor i Botswana och en representant deltar i besöket.

  – – – – –

  De nordiska och afrikanska ministrarna ska även diskutera upprättande av en gemensam nordisk-afrikansk arbetsgrupp för frågor som rör klimatförändringar och grön teknologi.

  Gunilla Carlsson har själv ett stort engagemang för klimatfrågor i tredje världen och har upprättat en internationell expertkommission som ska studera hur fattiga länder ska kunna förbättra sin egen anpassningsförmåga med stöd från omvärlden.

 154. mrmhalland skriver:

  lindalovelace :

  Det var väl ungefär så jag resonerade ?
  Fast, Ewa Björling är väl utrikeshandelsminister ?

 155. lindalovelace skriver:

  mrmhalland

  Ja, så uppfattade jag det också, vi är säkert helt överens!

  Dock ………………… om du kikar på Regeringens officiella hemsida finner du att den titel som jag givit Ewa Björling är helt korrekt ;-))

 156. lindalovelace skriver:

  Utrikesdepartementes hemsida (Ewa Björling)
  http://www.regeringen.se/sb/d/9530

 157. mrmhalland skriver:

  Ja, jag såg just det, efter Tolgfors verkar hon vara både och ?

 158. jeandebeaumont skriver:

  Mrmhalland,

  Thanks for your comment. Josef Boberg is absolutely right about learning to fish. The principle is illustrated well by successful microfinance projects in Asia. That’s why I continue to ask ”who receive the UD/ICD money – EU consultants, travel agencies, NGOs, local governments, etc.”, and who are held accountable for results?

  Reasons why Asian countries such as South Korea, Malaysia and the initially maleria-infested swamp of Singapore so quickly developed, include (a) the local deployment of capital and re-investment of income (not re-exported to Swiss banks or through oil revenue to foreign companies), and (b) a local culture of both women and men working, and of families seeing the value of education and personal savings.

  There are of course pockets in Africa which have made good progress, but overall the return of investment of aid money over the last 40 years has been tiny or negative. Even Egypt is a disappointment, I understand. – A separate issue: the Chinese energy exporting projects in Africa with no nation-building strings attached.

  P.S. If one would have to name one world area with poverty, Sub-Saharan Africa tops the list, but my earlier examples confirm it is a bit more complex than that.

 159. lindalovelace skriver:

  BETR. UD:s UTVECKLINGSSAMARBETE

  Det nya utvecklingssamarbetet
  – Som minister med ansvar för internationellt utvecklingssamarbete är min främsta uppgift att säkerställa att Sveriges insatser ger resultat. En aktiv svensk utvecklingspolitik, genomförd på rätt sätt, kan väsentligt bidra till en rättvis och hållbar global utveckling och spela en roll i kampen mot fattigdomen, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

  http://www.regeringen.se/sb/d/9411

 160. mrmhalland skriver:

  jeandebeaumont :

  Ja, det är komplext.

  >The principle is illustrated well by successful microfinance projects in Asia.

  Tack för det exemplet, det är verkligen talande.

  Jag gör inte anspråk på att sitta inne med absoluta sanningar.
  Däremot tycker jag denna form av debatt/resonemang är väldigt givande.

  Din ursprungliga fråga var ju om Reinfeldts roll som statsminister.

  Jag tycker att vi, med hjälp av andra, har kommit fram till att han har en samordnande roll, han låter sina ministrar (som han utsett efter vilka han menar har kompetensen) göra arbetet, självklart finns han som stöd.
  Det finns klart definierade arbetsuppgifter mellan olika tjänstemän.
  Statsministern borde använda Sveriges goda rykte på en hel rad punkter för att Sverige ska kunna komma till tals i freds/utvecklings/forskningsfrågor.
  Statsministern borde också offentligt summera vad hans medarbetare gör för framgångar resp. möter för motgångar.
  En vidare fråga om Sveriges bistånd resonerar vi fortfarande kring, vilket jag hoppas kunna bidra med.
  Din reflektion över Frankrikes behov tänker jag bemöta ”giftigt” när jag känner att jag har tillräckligt på fötterna. :-)

  jeandebeaumont , detta utan ett enda personangrepp, det uppskattar jag !

  Dessutom på 2 språk :-)

 161. mrmhalland skriver:

  lindalovelace :

  Jag är säker på att det reformerade biståndsarbetet leder till ett bättre riktat bistånd.
  Hur ser du på att ”ge fiskar” ?
  Hur ser du på Hans Roslings teori om att främja handel i u-länder ?

 162. jeandebeaumont skriver:

  Mrmhalland,

  The Elysée will be disappointed. Fortunately, Paris is well-supplied at X-mas with ‘restaurants du coeur’ ;-) . – I am aware of the role of the Minister for International Development Cooperation, responsible for as much as 89% of UD’s SEK 29 billion budget. That’s part of my point from an outsider’s point of view. If Fredrik Reinfeldt delegates essentially all foreign policy responsibility to Carl Bildt – plus the EU Office to Cecilia Malmström, and he in turn delegates 89% of the UD budget to one minister, there is a risk of imbalance in the strategic management of Sweden’s overall foreign policy, unless Reinfeldt and Bildt both would play a leadership role.

  Separately, I have noted that the government, for the first time in 10 years, will present a Statement on Trade Policy in the Riksdag on 4 March. It sounds like an important initiative. It will be interesting to see to what extent Sweden’s global diplomatic missions will be used as a resource for the trade policy (ref. my earlier comments on the passive role of some embassies in Europe and elswhere).

 163. oscar3 skriver:

  Mrmhalland och Jeandebeaumont,

  Jag kan se att mine bridgelektioner har – som hjärngymnastik – haft ett bra inflytande på era utrikespolitiska diskussion :-) .

  Nästa gång Svante och jag ser Fredrik Reinfeldt på Lille Sällskapet med Wallenberg gänget, skal jag uppmuntra honom till et par privatelektioner på Storlien med lite gott vin. VD Anitra Steen kan väl fixa en rabatt till en statsminister och hans bridgekompissar.

 164. mrmhalland skriver:

  oscar….jag väntar fortfarande på en förklaring till 4NT-öppning, klart mer viktigt än vilket krig som helst :-)

 165. oscar3 skriver:

  Mrmhalland,

  Du har blivet glömsk på gamla da’. Jag har redan skickat föklaringen till dig två gånger och du har kvitterat. – 4NT passer specielt till dig med ett dåligt minne: Du går till slam i ett eller två steg! http://homepage.mac.com/bridgeguys//ACOL/Acol4NT.html

 166. oscar3 skriver:

  … detta ”vänter på moderering”! Skickar det utan länken (bara én).

  Mrmhalland,

  Du har blivet glömsk på gamla da’. Jag har redan skickat föklaringen till dig två gånger och du har kvitterat. – 4NT passer specielt till dig med ett dåligt minne: Du går till slam i ett eller två steg!

 167. lindalovelace skriver:

  mrmhalland

  Efter alla år av socialdemokratiskt vanstyre gäll. biståndspolitiken är jag naturligtvis för all förändring. Även om det kommer att visa sig att det fortfarande finns ”skönhetsfel” leder obevekligen det reformerade biståndet till såväl ”friskare” insatser som bättre kontroll.
  Josefs fiskar, tja kanske ……………………
  Hans Rosling är och förblir en gammal gråsosse (vilket även han själv brukar framhålla) och deras s.k. lösningar tror jag inte på ;-)

 168. mrmhalland skriver:

  aha…24+ och blackwood ?
  Inte har jag kviterat det ?

 169. mrmhalland skriver:

  >Hans Rosling är och förblir en gammal gråsosse (vilket även han själv brukar framhålla) och deras s.k. lösningar tror jag inte på ;-)

  Det må hända, men de har utvecklat ett instruktivt gränssnitt för att förklara fördelningen, som jag gillade.

  Jag tror vi måste lämna höger/vänster-tänkandet snart.

  Vår ”höger-regering” är väl knappast ”höger” längre ?
  ”Vänstern” är ju snarare mer ”höger” än vad ”högern” någonsin varit i vissa arbetspolitiska frågor (se MP’s nya förhållningssätt till A-Kassa)

 170. lindalovelace skriver:

  mrmhalland

  Nej, det är den inte (regeringen alltså) men ………………………. i vissa frågor,
  t. ex. arbetsrättsliga, tycker jag det är ganska absurdt att t. ex. se Littorin och Erland Olauson på LO vara eniga. Inte gynnar detta tillväxten i småföretag direkt – det må vara OK för storföretag men Alliansen borde försöka förstå skillnaden mellan ett företag med mindre än 5 anställda resp. ett stort företag bättre.
  Det är helt OK för mig att du inte längre tror på vänster/höger – kalla det vad du vill men det finns stora skillnader hur en vänster- resp. högermänniska tänker och agerar t. ex. i konflikter typ ”salladsbaren i Göteborg”, ”konditorn i Örebro” samt ”Videomix” i söder.
  Och Rosling har jag stött på flera gånger – tycker han ibland är väl ”populistisk”!

 171. mrmhalland skriver:

  lindalovelace :

  >det finns stora skillnader hur en vänster- resp. högermänniska tänker och agerar t. ex. i konflikter typ “salladsbaren i Göteborg”, “konditorn i Örebro” samt “Videomix” i söder.

  Jag är inte säker på att du har rätt här.
  Fackets agerande har rört upp känslor i de läger de trodde var ”garanterade vänster-säkra” också !
  För bara ett tio-tal år sedan hade vi en stor grupp människor som av tradition var ”sossar”, framför allt en stor grupp gamla människor som ”minsann hade sett hur statarna hade det” som också lyckades påverka sina barn att ha samma syn.
  Många av ”barnen” har uppenbarligen tittat i sin egen plånbok (och pensionärernas) och tänkt om !
  Många av ”barnen” har nu gått från arbetslöshet till arbete.

 172. oscar3 skriver:

  Mrmhalland,

  https://carlbildt.wordpress.com/2008/02/26/afghanistan-i-fokus/#comment-33865

  plus ditt svar 9:06. Ja ja, en bra öppning för dig.

 173. […] Sveriges utrikesminister Carl Bildt gjorde den 28/2 ett besök i Moldavien och passade på att göra en visit i Bender. Bildt, som f.ö. i likhet med KarlXII.se använder WordPress, skriver så här dagen innan på sin blogg: “Under ett antal år styrdes Sverige härifrån. Då var det en del av det osmanska imperiet, och den snabbt fanlande svenska stormaktsväldet stod under styret av Karl XII. Och gav oss inte åren i Bender något annat så gav det oss dock kåldolmar på den svenska menyn.” https://carlbildt.wordpress.com/2008/02/27/tre-lander-och-bender/ […]

 174. […] gav oss inte åren i Bender något annat så gav det oss dock kåldolmar på den svenska menyn.” https://carlbildt.wordpress.com/2008/02/27/tre-lander-och-bender/ Undertecknad skickade den 29/2 ett par frågor i ett mail till Bildts pressekreterare Sara […]

 175. […] gav oss inte åren i Bender något annat så gav det oss dock kåldolmar på den svenska menyn.” https://carlbildt.wordpress.com/2008/02/27/tre-lander-och-bender/ Undertecknad skickade den 29/2 ett par frågor i ett mail till Bildts pressekreterare Sara […]

 176. draw poker on line…

  Let”s start with how to play video poker craps game texas holdem free bollywood ringtones video poker slot machine…

%d bloggare gillar detta: