En svunnen tid…

Alla internationella möten med självaktning har ett s k familjefoto. Alla ställer upp mot bakgrund av en fond som förklarar den historiska karaktären av mötet. Alla ser allvarliga ut. Ingen bryr sig därefter om fotot.

Men ibland får gamla foton som dessa minnen att komma tillbaka.Här i Sofia snubblar jag över familjefotot från det första försöket till någon form av samarbete i denna region. Det var här i juli 1996 – snart tolv år sedan. Jag står där i mitten och försöker se statsmannamässig ut.

Anledningen till att jag var med på mötet – annars var jag milt sagt sysselsatt i Bosnien – var frågan om Kosovo.

Jag ville tala med Jugoslaviens dåvarande utrikesminister Milutinovic om möjligheten att få igång en förstärkt dialog om områdets framtid. Jag ville ha en dialog som låg på framkant.

Att jag sökte upp honom berodde på att jag visste hur svår Milosevic var att tala med i just denna fråga. Känslor bubblade mycket snabbt upp och låste möjligheten till rationella samtal.

Med Milutinovic var det annorlunda. Jag förvånades över hur han klart höll med om att situationen i Kosovo snabbt kunde bli ohållbar och att det krävdes ett fundamentalt omtänkande från serbisk sida. Han gjorde ingen hemlighet av att han såg Milosevic som alldeles för låst i frågan.

Den nationalistiska vetenskapsakademin i Belgrad hade just publicerar ett räknestycke som varnade för att albanerna en dag kunde bli fler än serberna i det som var kvar av Jugoslavien.

Nå, av en rad olika skäl blev det nu inte så mycket av fortsättningen på denna dialog. Först sade USA nej, och därefter ville inte EU ta sig an frågan. Så kom det att gå som det gick fram till den akuta krisen i slutet av 1998 och början av 1999. Och till den på nytt spända situation vi har just nu.

Jag är tillbaka i Sofia för ett tredje försök att sätta upp nya strukturer för regionalt samarbete i sydöstra Europa.

Men den Milan Milutonivic som sedan avancerade till president i Serbien sitter i FN-fängelset i Haag anklagad för krigsförbrytelser i samband med kriget i Kosovo. Om just han tillhör de huvudskyldiga i detta sammanhang kan man ha sina dubier om – men den saken ankommer det på FN-rättvisan att försöka avgöra.

Familjefoton kan ibland visa historiens skiftande öden.

23 Responses to En svunnen tid…

  1. Torsten skriver:

    Carl,

    Det vore trevligt att se det fotot.
    Har Du möjlighet att lägga in det i ”Alla dessa bilder”?

  2. tsolin1 skriver:

    Fotografier kan ge många associationer till det som varit – och till det som kunde ha varit. Balkan ger hela tiden exempel – mest olyckliga sådana – på hur det skulle kunna ha varit om inte….

    Bara tänk vad som hade kunnat hända om Tito inte levt så länge (han dog väl i början av 80-talet). Frigörelsen från hans arv kom att sammanfalla med perestrojkan i Sovjetunionen men tog sig då nationalistiska uttryck. Och sedan kom katastrofen med Milosevich och Tudzjman och hela gänget. Hade Tito dött, säg 1970. hade det kanske gått att reformera landet. Då hade Jugoslavien överlevt och varit med i EU idag.

  3. baskim skriver:

    viste inte att Carl bildt var engagerad i kosova frågan redan 96-, Kan ni förstå att hade inte belgrad följt den policy som man följde så hade vi säkert inte ens pratat om kosovas självständighet idag.

    och intressant att carl nämnde följande

    Den nationalistiska vetenskapsakademin i Belgrad hade just publicerar ett räknestycke som varnade för att albanerna en dag kunde bli fler än serberna i det som var kvar av Jugoslavien

    Detta ger än bra bild av varför man under 98-99 fördrev 1 miljon kosova albaner från kosova.

    Och Carl tack så jätte mycket att du redan innan kriget försökte hjälpa Kosova från förtryck

  4. Pravoslavac skriver:

    Idag har det läckt ut information från Belgrads hemliga ”aktionsplan”. En del av planen verkar vara att de serbiska poliserna i KPS säger upp sig och bildar en egen serbisk poliskår http://www.b92.net/eng/news/politics-article.php?yyyy=2008&mm=02&dd=27&nav_id=48013

    Andra nyheter är att FN-chefen Ban Ki-moon skickat ett officiellt brev till EU där han kallar EULEX ”problematisk”. Det handlar om legitimiteten i missionen. Den problematiska delen är artikel 10 ur resolution 1244 som säger att FN ska etablera en civil närvaro i Kosovo. Så långt inget problem. Men i nästa stycke står att Kosovo ska ha autonomi under Serbien. Om Kosovo inte har autonomi så gäller inte heller första stycket att FN (eller EU) får skicka personal.

    Dessutom har Kostunica upprepat att länder som erkänner Kosovo kommer stämmas, detta gäller även USA.

  5. mrmhalland skriver:

    Pravoslavac :

    Vad jag kan se är det inte Ban Ki-Moon som säger detta, bara redaktionen på B92.

  6. liburn skriver:

    PRAVO PRAVO…

    Vilken fin propaganda du försöker lägga fram! Nu tappar du allt förtroende! Dina senaste kommentarer i Bildts olika inlägg är totalt nedvärderande mot det serbiska släktet. Det är ett bevis att du håller på att ge upp! Men det är bra om du gör det, för ni serber kan bara hjälpa er själva om det!

  7. sanchopanzaa skriver:

    Josef,

    Du är snabb med dom Wikipedia länkarna :-) .

    Anser du att Wikipedia är en pålidlig källa?

  8. baskim skriver:

    kachina

    läste du carl bildts inlägg.

    Samtal med Thaci

    ”Och så sade jag självfallet också att regeringen kommer att rådfråga utrikesnämnden om sin avsikt att mer eller mindre omedelbart efter dess sammanträde den 4 mars mer formellt erkänna Kosovos övervakade självständighet.”

  9. liburn skriver:

    EN MILJARD MÄNNISKOR HAR ERKÄNT KOSOVA – TACK!

    Om 301 miljoner Amerikaner, 164 miljoner Pakistaneser, 82 miljoner Tyskar, 71 miljoner Turkar, 64 miljoner Fransmän, 61 miljoner Engelsmän, 58 miljoner Intalienare, 40 miljoner Argentinare, 39 miljoner Polacker, 32 miljoner Afghaner, 29 miljoner Peruaner, 25 miljoner Malysianer, 20 miljoner Australiensare, 12,5 miljoner Senegaleser, 10,5 miljoner Belgare, 10,2 miljoner Czecker, 10 miljoner Ungrare, 8,2 Österrikare, 7,5 miljoner Schweicare, 7,3 miljoner Bulgarer, 5,5 miljoner Danskar, 5,2 miljoner Finländare, 4,6 miljoner Norrmän, 4,1 miljoner Costaricaner, 3,5 miljoner Albaner, 3,5 lithuaneser, 2,3 miljoner Latvier, 1,5 miljoner Ester, 0,5 miljoner Luxemburgianer.

    500 MILJONER TILL VÄNTAS ERKÄNNA SNART…

    Bangladesh (150), Canada (33,4), Cote d’Ivoire (18), Croatia (4,5), Fiji (0,9), Iceland (0,3), Ireland (4,1), Israel (6,5), Japan (128), SydKorea (49), Kuwait (2,5), Macedonia (2), Malta (0,4), Mauritania (3,3), Monaco (0,03), Montenegro (0,7), Morocco (34), Netherlands (16,5), Portugal (10,6), Saudi Arabia (27,6), Sweden (9), Tonga (0,1), Tunisia (10,2), Tuvalu (0,01).

    TOTALT SETT ÄR DET 1,5 MILJARDER SOM INOM SNAR FRAMTID KOMMER ATT ERKÄNNA STATEN KOSOVA

    2 stater med 148 miljoner invånare kommer inte att erkänna Kosova (Ryssland och Serbien).

  10. liburn skriver:

    Efter att ha skrivit mitt förra inlägg så funderar jag på detta. På bloggen finns det kanske 10 personer som argumenterar mot Kosovas sak – ja man kan räkna på fingrarna.

    Jag vet inte, men när jag jämför det med 1,5 miljarder känns det jätte lite?

  11. Pravoslavac skriver:

    liburn, jag är ingen representant för det serbiska ”släktet”. Nej, jag är en svensk privatperson med rötter i Jugoslavien och jag är djupt bekymrad över USAs vilda västernmentalitet och försök att nedmontera FN. Som tur är har även Ban Ki-Moon börjat reagera. Nu står EU inför ett mycket svårt vägval. Antingen följer man FN och internationell lag eller så följer man den laglösa vilda västern och destabiliserar Balkan.

    Om du ska köra ”the numbers game” så kan du räkna hur många som bor i Ryssland, Kina, Indien och Brasilien. Dessa länder har inte erkänt + ytterligare 150 länder som ej har erkänt. Så räkna på du. I slutänden kommer rättvisan att segra.

  12. Kachina skriver:

    Jag är för Kosovo, men Mitrovica är inte Kosovos sak. Ni gapar över för mycket. Enligt drenicak är även Albaniens olja er och alla albaner kommer att bli rika. Undrar just vad Albaniens albaner säger om det? Ni befinner er i ett maniskt övermod. Det börjar stå klart varför Kejsare Jönsson (Bush) var så ivrig med er självständighet istället för den naturliga utvägen, autonomi.

  13. Josef Boberg skriver:

    SanchoPanzaa,

    Din fråga ovan: ”Anser du att Wikipedia är en pålidlig källa ?”

    Nja – Wikipedia är som alla andra källor både rätt och fel i sak – i mitt perspektiv sett i vart fall. ALLA informationskällor innehåller ju sakfel – beroende av vilken utgångspunkt och kunskap man själv har. Wikipedia är ju i inte så få fall en syntes av mångas kunskap – så Wikipedia är väl varken bättre eller sämre därvidlag – än informationskällor som bygger på en eller några få – som anser sig vara expertspecialister på det ena eller det andra. Som Du väl känner till avseende historiska händelser så är det ju ALLTID segrarna = expertspecialisterna som skriver historien, faktiskt…

    Min poäng med länkarna till Wikipedia är att måhända tillföra aspekter av sakfrågor som annars blir bortglömda. Därtill är det väldigt ENKELT att hitta kopplingarna via Google på Wikipedia. Dock – det är ju upp till var och en att ta intryck eller inte ta intryck av vad som finns på Wikipedia-länkarna – såväl som alla andra länkar som förekommer här.

    Vad kan Wi som kommenterar på Carl Bildt´s blogg förlora på att ha så många aspekter som möjligt av en sakfråga belyst med olika vinklingar av den ?

    Sveriges Grundlag säger:
    ”2 kap. Grundläggande fri- och rättigheter
    1 § Varje medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad
    1. yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor, ( = även icke MainStreamade förhållningssätt är OK ! – Josefs anm.)
    2. informationsfrihet: frihet att inhämta och mottaga upplysningar samt att i övrigt taga del av andras yttranden, ” – slut saxning.

    Ha det… :-) /önskar informationsfrihets-vännen Josef

  14. soli01 skriver:

    Carl – det skulle vara mycket intressant höra en förklaring till varför Sverige ”mer formellt erkänna Kosovos övervakade självständighet”. Vad innebär egentligen detta? Vad är en övervakad självständighet egentligen? Ska vi binda folk i Kosovo för all framtid? Risken är uppenbar. Jag och flera med mig är förvånade hur detta med Kosovo har hanterats. Vi väljer då att ”följa John” i detta fall? Förklara gärna hur Du uppfattar det hela och varför vi nu i stort sett hoppat över 1244:s riktlinjer.(gäller ju många EU -länder)

  15. Håkan skriver:

    Familjefoton inom politiken har ju genom historien gett diverse diktaturer huvudbry. Tänk på gamla Sovjetunionens retuscheringar av diverse fotografier för att ändra sin historia och försöka ta bort pinsamma bindningar mellan den store ledaren och personer som fallit i onåd.

    Undrar om det kommer finnas så stort intresse för den typen av dokument så mycket längre till nu när digitala medier och konsten att redigera och förvanska bilder är allmän egendom.

  16. baskim skriver:

    Pravo

    det verkar som att du hurrade för tidigt när det gäller Ban ki mon

    http://www6.b92.net/eng/news/politics-article.php?yyyy=2008&mm=02&dd=28&nav_id=48031

    han har tydligen inte alls skickat brev till EU

  17. baskim skriver:

    Pravo

    Kina och Indien och Brasilien har inte sagt nej till Kosovas självständighet de är för strategin att vänta och se och vara neutrala!!!

    Du sa ju också att bulgarien inte ska erkänna Kosova men läste att de har påbörjat proccesen med att ERKÄNNA :-)

  18. sanchopanzaa skriver:

    Joseph

    Tack för ditt inlägg (8:54 a.m.).

    Jag är enig. Wikipedia är ett praktiskt startpunkt. Sedan får man kolla och kolla.

  19. liburn skriver:

    PRAVO PRAVO

    Håller med Bashkim delvis. Men att inte erkänna Kosova är bara ett bevis på besvärliga okupationsregeringer precis som Serbien. Slut kommentar!

%d bloggare gillar detta: