Freden i Roskilde

Utbildningsminister som han är passade Jan Björklund på att påminna regeringens s k lunchberedning i dag om att det är 350 år sedan freden i Roskilde undertecknades.

Så är det.

Sedan sekler råder djup fred och gott samarbete mellan Sverige och Danmark, men går vi längre tillbaka i tiden var så förvisso inte fallet.

Tvärt om. Dagens moderna Norden har växt fram ur konflikten mellan och den successiva upplösningen av de bägge gamla stormaktsväldena centrerade kring Stockholm och Köpenhamn.

Nu blev det som det blev.

Och Jan Björklund påpekade att hade det inte blivit så hade en bok jag skrev en gång i stället fått heta ”Halläning, Dansk och Europé”

Om det hade varit bättre eller sämre kan man säkert diskutera länge.

Nu lever vi i en annan och bättre tid. Arméer av soldater tar sig inte på skakig is över Store Bält – men arméer av fredliga svenskar och danskar far ständigt far och tillbaka över den vackra bro som inte minst för Skåne och Sjaelland allt närmare varandra.

Bättre så.

54 Responses to Freden i Roskilde

 1. denlilllehavfrue skriver:

  Carl Bildt,

  Det glæder mig, at du har en sådan stor historisk sans. Det er naturligvis en vigtig egenskab for en udenrigsminister. Roskildefreden har da også levet op til sin vision om ”… en stadigh, evigvarande och oigenkallelig fridh” (art. 1).

  Jeg noterer dog, at du måske ikke er helt sikker på, at det ikke går at ændre på fredens principper i artiklerne 2-28. Du understreger nemling to gange: ”Så är det.” og ” Nu blev det som det blev.”

  Jah … det er hvad du tror og håber. Men jeg sidder jo her hverdag og stirrer over på Skåne og kan se, hvordan denne gamle danske landsdel igen bliver mere og mere integreret i Danmarks økonomi og forvarsberedskab. Jeg må dog indrømme, at alt er godt som det er, og at vi her i Danmark sætter stor pris på det 350-årige venskab. Det er noget jeg altid har fortalt de mange turister, der kommer forbi her på Langelinie.

 2. Josef Boberg skriver:

  GooodDag Carl Bildt,

  Din uttryckta mening ovan: ”Dagens moderna Norden har växt fram ur konflikten mellan och den successiva upplösningen av de bägge gamla stormaktsväldena centrerade kring Stockholm och Köpenhamn.” – slut citat.

  Tja – det kan väl då uppfattas som lovande – med tanke på hur FORTFARANDE konflikter i världen i övrigt hålls vid liv av vissa StridsTuppar. Måhända blir det trots allt i slutändan FRED och FRID i HELA världen – som det har varit och är sedan lånt itd tillbaka i Skandinavien http://sv.wikipedia.org/wiki/Skandinavien , förhoppningsvis…

  Ha det… :-) /önskar freds-vännen Josef

 3. tsolin1 skriver:

  Man kan ju bara försöka sig på tankeexperimentet (för att anknyta till tidigare Bildt-inlägg) att serber och albaner en dag sitter och bloggar fredligt och lättsamt med och om varandra på detta vis. Det kommer nog att dröja några generationer…

  Den dansk-svenska numera högst gemytliga relationen (trots en blodig historia – minns ¨någon möjligen Stockholms blodbad!) underlättas ju betydligt av att vi talar språk som är ömsesidigt begripliga.

  Serber har aldrig förstått albanska och de unga albaner som växt upp de senaste femton åren i Kosovo talar och förstår inte längre serbiska/kroatiska/bosniska (en faktor som kommer att göra det svårt för kosovarerna att integreras med sin närmaste omgivning – trots allt är engelska ännu inte lingua franka nere på Balkan…

 4. andreasblogg skriver:

  Inte mycket om Carl Bildt skriver ang. konflikten mellan Turkiet & PKK just nu, han är nog för upptagen med annat, men under tiden är ni välkommna att både läsa och kommentera om konflikten i min blogg som jag följer varje sekund av!

  /Andreas
  http://kurdistannytt.blogspot.com

 5. bfredrik skriver:

  Konflikten/konflikterna i Mellanöstern och krigen mellan Sverige och Danmark är svåra att jämföra.

  I nutida konflikterna, speciellt i mellanöstern så ogillar eller tom hatar befolkningen varandra i stor utsträckning. Så var inte fallet i krigen mellan Sverige och Danmark där var det kungar som kämpade om makt och rikedom.

  Den vanliga befolkningen försökte hålla sig undan och många idkade handel mellan länderna trots kriget. När krigen tog slut så fanns det inte så stor förbittring mellan de två ländernas befolkning.

 6. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst B-Fredrik

  Dina uttryckta meningar ovan: ”I nutida konflikterna, speciellt i mellanöstern så ogillar eller tom hatar befolkningen varandra i stor utsträckning. Så var inte fallet i krigen mellan Sverige och Danmark där var det kungar som kämpade om makt och rikedom.” – slut citat.

  Nja – så är det nog inte egentligen – i mitt perspektiv sett i vart fall. Skulle tro att minst ca 80 % av vanligt folk = vanliga humana MEDmänniskor ALDRIG har hatat något annat folkslag egentligen. Dock – sedan mitten på förra seklet så har ju MaktElitens allomfattande massmedia INBILLAT folken att dom hatar varandra – men det är ju en helt annan sak.

  Så skulle massmedia sluta med det – så skulle nog HATET vanligt folk emellan i olika länder = ca mer än 80 % av MEDborgarna UPPHÖRA mer eller mindre helt och hållet inom några få år, troligast… – och mest sannolikt även i Mellanöstern.

  Men TROR Du deras religiösa och/eller politiska MaktElitare VILL det ?

  Dock – t ex bloggandet över landsgränserna är ju en öppning, troligast… – för vanligt folk = humana MEDmänniskor att komma förbi sin egen MaktElits hjärnFÖRSMUTSNING, förhoppningsvis… Dom som då inte kan varandras språk – kan ändå vanligen så mycket engelska eller något annat större språk – att dom hjälpligt kan kommunicera med det.

  Ha det… :-) /önskar freds-vännen Josef

 7. andreasblogg skriver:

  Josef Boberg
  Helt sant det du säger, allt hat är pga massmedian.

 8. Kachina skriver:

  Knightone har gett oss adressen till hur man viamedia undervisar i hat. Från tre år och uppåt;

  http://mediacenter.corriere.it/MediaCenter/action/player?uuid=d99c70c4-e44b-11dc-9486-0003ba99c667

 9. mrmhalland skriver:

  Josef :

  Som vanligt kloka tankar från dig.
  Hat är inget medfött hos människan, vilket emellertid kärlek är !
  Det är inget svårt att se att en bebis älskar alla som uppträder kärleksfullt i omgivningen.
  De som inte uppträder kärleksfullt visar bebisen rädsla mot, men absolut inte hat (nästa gång bebisen ser personen går det bra)!
  Det är min övertygelse att det är rädslan för andra som med påtryckningar från såväl media, skola, föräldrar, vänner etc, senar växer sig så stark att man vägrar acceptera vissa grupper, d,.v.s hat.

 10. Leo Occam skriver:

  Ja du Calle, det är ju helt andra armeer som vandrar över gränserna numera. En invasion av ett land gör man idag genom immigration och det tar den tid det tar.

  För Sveriges del kanske ett sekel. En kort tid dock i en nations historia. Du kallar det en bättre tid. Detta tvivlar jag på. Vi får se vad som kommer.

  Den som lever får se. Den som inte lever slipper uppleva eländet.

 11. mrmhalland skriver:

  Någon som deltog i ”chatten” med Jan Eliasson på Expresse.se om Tchad/Dafur idag ?

 12. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst Mrm Halland,

  Taaack för Din goa backfeed ovan !

  Ha det… :-) önskar KärLeks-vännen Josef

 13. chiros skriver:

  Ja, vi får hoppas att gammalt groll förr eller senare går ur tiden.

  Dock kan man nog konstatera att även om många krig och konflikter har varit en eller annan makthavares verk så kan man lika fullt peka på signifikanta exempel där ”gammalt groll” grundat i religiösa stridigheter, resurskonflikter eller rent simpelt främlingshat har fått leva under lång tid och där hatet sitter djupt rotat i befolkningen. Titta på ”The Devils Own” med Brad Pitt & Harrison Ford på temat ”ett öga för ett öga” som en illustration. Fred blir svårt att mäkla i en sådan situation; ledare går att byta ut, men ett helt folk finns normalt kvar med deras minnen och smärtor. Lätt för oss att säga att Palestinier och Israeler borde sluta fred för gott när så många barn har sett sina syskon och föräldrar dödas eller förnedras. Lägg sedan till några ”glada påhejare” som på ett eller annat vis tjänar på en fortsatt konflikt. Vi ska nog akta oss för att skapa situationer där konflikter riskerar att växa och cementeras till ”gammalt groll”.

 14. mrmhalland skriver:

  chiros :

  Ja, självklart har du rätt.
  Jag tror att ett problem idag är att allt måste hända ”igår”.
  Jag tänker ta Kosovo/Serbien som exempel, men hoppas att det inte bidrar till en debatt om just det fallet på denna tråd.

  Du sa : ”Vi ska nog akta oss för att skapa situationer där konflikter riskerar att växa och cementeras till “gammalt groll”.

  Här är ju ett typexempel där man borde väntat.
  Hela (nästan) EU (inkl. Sverige och Carl Bildt) ville skynda på denna ”skillsmässa” tills det några dagar innan den var ett faktum, då insåg CB och några till det kloka i att vänta, men det var för sent.
  Självklart skulle det till en vettig kompensation till Serbien och några års (kanske en hel generations) väntan på att de resp. befolkningarna vande sig vid tanken.

  Jag vet, förstår och respekterar att varje folk vill ha sin frihet och jag unnar alla att ha det !

  I detta fallet skulle självklart kompensationen till Serbien kombineras med utökat självbestämmande för Kosovo.
  Troligen hade de då varit friare än idag, då faktiskt EU kan slå dem på fingrarna när som helst.
  Jag tror att ett sådant förfarande kunde innebära både ömsesidig respekt och ökad frihet för medborgarna i både Serbien och Kosovo.

  Konflikten Israel/Palestina är svår att jämföra.
  Här är det ju faktiskt krig (om än inte uttalat).
  Här måste processen börja med att eld upphör !
  Sedan kan man börja prata territorium.
  Denna konflikt rör ju dessutom Libanon och Syrien m.fl.

 15. fairymary skriver:

  Josef, Andreas, Kachina, mrmhalland

  Tack för att Ni tar upp en av mina ”käpphästar”, nämligen medias ansvar för vad vi får oss till livs vad gäller hat och konflikter kontra fredssträvande.. Så långt som till att det bara är medias fel vill jag inte gå men det tryckta och i tv och radio uttalade ordet har stor genomslagskraft.

  Jag skulle önska mig till att börja med åtminstone EN dag i veckan då konfliktrapportering vore förbjuden och man i stället skulle toppa nyheterna med fredsinitiativ. Lyft fram fredsarbete som ofta sker på gäsrotsnivå!

  Alla representanter för media som läser detta, tack på förhand!

 16. mrmhalland skriver:

  fairymary :

  Tanken är god, men kanske svår att genomföra ?
  Jag vill gärna veta vad som händer i världen, även om det är tråkiga nyheter.
  Hur ska jag annars kunna hata hatet ??? :-)

  För några år sedan fick något nyhetsprogram en snilleblixt (Aktuellt eller Rapport) att det måste finnas minst en ”glad” nyhet i varje sändning, undrar varför de slutade med det ?

 17. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst Alla,

  Apropå glada nyheter – http://www.peterularsson.se/vem-ar-din-basta-van !

  GooodNatt… :-) /önskar glad-vännen Josef

 18. Kachina skriver:

  Hubbard skriver bra och insiktsfullt, första hälften av boken.

  Sedan, när han gör industri av utbildningen, vänder det sig i magen.

 19. fairymary skriver:

  mrmhalland!

  På den ”lyckliga dagen” kan man ju ha eländesrapporteringen på insidan…..

  Jag minns också den ”glada nyhets”- perioden. Ingen aning om varför den upphörde

  Tidningsjournalister jag pratat med om frågan säger alla att läsarna vill ha det dramatiska och eländiga. En av konsekvenserna för min del är att jag aldrig köper Expressen eller Aftonbladet

 20. hillary2 skriver:

  fairymary

  för mig spelar det ingen roll om nyheterna är bra eller dåliga men det stora utbudet av information kan vara knepigt att hantera
  du har valt bort kvällspressen och det är väl så man får hantera det – välja bort och välja bort mycket
  nu väljer jag bort Bildts blogg för ett tag
  och önskar er andra en fortsatt god samvaro

 21. bockgaard skriver:

  Inte ens Finlands förening med Sverige i 650 år var ett tillräckligt stark kitt för att motstå deras längtan efter rökbastun och myternas Kaleva. Skånes svenska tid om endast 350 år är långt ifrån tillräcklig för en fullständig assimilering.

  Jag är övertygad om att det på sikt kommer starka krafter i rörelse som kommer att kämpa för Skånes återförening till moderlandet. och som den uppsvenska centralmakten inte kommer att mäkta motstå. Det är för mycket som förenar dem, bl.a. ett obegripligt språk på båda sidor sundet.

 22. chiros skriver:

  mrmhalland

  >I detta fallet skulle självklart kompensationen till Serbien
  >kombineras med utökat självbestämmande för Kosovo.
  Jag tror det är en mycket klok tanke. Morötter har en tendens att ge effekt både snabbare och med mindre insats än scenarion med olika former av sanktioner och hot.

 23. fairymary skriver:

  Hillary2!

  Jag kommer att sakna Dig

 24. smalanningen skriver:

  bockgaard: Om man säger så här – Gustav Vasa är inte direkt någon folkhjälte i alla delar av vårt rike.

 25. liburn skriver:

  Hela denna historia kring Danmark, Norge, Sverige, Finland var ett litet forntida Balkan! Dock har det bytts ut ett antal generationera emellan och ett antal uppfinningar har gjorts, från skifnycklar till dynamit och en del annat före, emellan och efter dessa i denna skandinaviska världsexempel på fred, demokrati och rörelsefrihet.

  För många hundra år sedan glömde man vad hets och hat är. Skandinaver lärde sig av andra länders erfarenheter och tog det bästa, förbättrade det och övervägde att gå till folket och fråga om lov om man ville göra si eller så. Finns det något bättre exempel i världen?

  Jag kan bara prata om Balkan för att jämföra. Tito försökte ge Kosova lite autonomi, egna skolor, fabriker osv. osv. För han såg hur gammalt groll kunde förstöra unionen. Sedan kom nationalisterna till och ville ta all frihet från Kosovarera. Vems fel är det?

 26. bockgaard skriver:

  Smalanningen

  Jo jag vet av egen erfarenhet. Här i Tjust finns det Dackeberg och Dackeskansar i var buske. Ingenstans har folkloren gjort tyrannen Gustav Erikssons namn odödligt.

 27. smalanningen skriver:

  Samma sak i Värend. Här har vi Dacke- som förnamn på många företag och tävlingar, för att inte nämna domkyrkan i Växjö som har två torn. På det ena tornet ett kors, på det andra – ett armborst… en symbol för Dackefejden, som slutade med att Växjö straffades för att ha varit för tillmötesgående mot Dacke (bl.a. tappade staden sina stadsrättigheter och kyrksilvret försvann).

  liburn: Du har helt rätt i din betraktelse. Men faktum är att Sverige inte är unikt, det ser likadant ut i större delen av Europa. Problemet i Balkan beror som jag ser det på vanstyre, Tito gjorde inte allt rätt här i världen men jag kan nog inte tänka mig någon annan ledare som kunde få ett så splittrat folk att kalla sig ”jugoslaver”. Uppfann han inte språket ”serbokroatiska” också?

 28. smalanningen skriver:

  Kan inte låta bli att posta följande urdrag ur en riktigt bra uppdats om Dackefejden. När jag läste om raderna nyss så är det nästan kusligt hur mycket konflikter påminner om varandra; varför de inträffar och hur det slutar:

  Genom Gustav Vasas makttillträde 1523 förändrades förhållandena för de småländska bönderna. Den framväxande centralmakten kom även att påverka smålänningarnas vardagsliv. Gustav Vasas kyrkopolitik och ekonomiska politik skapade förändringar för befolkningen på ett negativt sätt. De småländska bönderna hade i huvudsak bedrivit handel med de danska kollegorna i Blekinge. Samhörigheten mellan bönderna på den svenska sidan om gränsen och på den danska sidan var stor och man slöt lokala avtal. Avtalen kännetecknades av en ickeangreppspakt; om respektive kung planerade ett anfall eller på något annat sätt utgjorde ett hot skulle de varna varandra och inte delta i några fientliga aktioner. Vidare skulle handeln över gränsen vara fri. Handeln var omfattande och som exempel kan nämnas att på hösten drev de småländska bönderna sina oxar till Ronneby i det då belägna Danmark. Här såldes även pälsverk, talg, smör och ost och man köpte och förde med sig hem framförallt salt, fisk, humle, koppar och vapen. Gustav Vasa försökte lösa sina finansiella problem med en rad skattehöjningar. För smålänningarnas del infördes även flera betungande extra skatter. En utav dessa extra skatter var en så kallad kostgärd för flottan i Kalmar. Vidare försökte kungen stoppa smålänningarnas handel över gränsen till Danmark och han uppmanade dem att använda de svenska hamnarna, bland dessa var hamnarna i Bergkvara och Kalmar. Detta väckte ett stort missnöje hos befolkningen, dels för att man fick ett betydligt lägre pris och dels för att man fick betala skatt på försäljningsintäkterna. Man fortsatte trots uppmaningen att bedriva handel med den danska sidan och år 1532 hotade Gustav Vasa med dödstraff för de
  som även i fortsättningen trotsade uppmaningarna. De ständiga skattehöjningarna och
  förbudet mot handeln över gränsen till Danmark gjorde att missnöjet ökade bland
  befolkningen.

  Den händelse som slutligen kom att utlösa upproret i Småland – Dackefejden – inträffade sommaren år 1541. Gustav Vasa genomförde då den så kallade kyrkovisitationen vilken innebar att kungen lät plundra sockenkyrkorna i landet på silver och andra dyrbarheter. Enligt Smålandslagen så skulle kyrkorna byggas, utrustas och underhållas av församlingsmedlemmarna och nu beslagtogs deras kyrksilver av kungens fogdar. Vreden och ilskan växte allt starkare. Höjda skatter, extra pålagor, förbud mot handel med Danmark, införandet av den nya lutheranska läran med ny gudstjänstordning och slutligen konfiskerandet av kyrksilvret gjorde att smålänningarna fick nog och revolterade mot centralmakten.

  I juni 1542 hade missnöjet växt mot den svenska överheten och man genomförde en serie anfall på fogdar i Södra Möre. Bland annat dödades häradsfogden Nils Larsson och biskopsfogden Arvid Västgöte. Upproret spred sig snabbt norrut och allt större skaror samlades kring bondeledaren Nils Dacke. Gustav Vasa försökte mobilisera mindre styrkor som sattes in mot upproret, men motaktionerna misslyckades. Efter en kortare tids stridigheter ingicks ett stillestånd och under tiden anslöt sig fler och fler på Dackes sida. Han var nu härförare av en större styrka och han hade vunnit respekten hos de småländska bönderna. Utåt sett förklarade Gustav Vasa att han godtog vapenstilleståndet men i själva verket samlade han militära krafter i form av truppkoncentrationer och värvning för att slå ned motstånd.

  I september samma år hade Vasa samlat sina trupper och gick till anfall med en huvudstyrka mot Växjö, men lyckades inte vinna någon större framgång. Samtidigt trängde en annan styrka in i de norra delarna av Småland. Det fick till följd att en allmän resning hos allmogen som även spred sig in i Östergötland mot Gustav Vasa och hans män. I slutet av oktober hade man drivit ut kungens trupper söder om Östgötaslätten med undantag av Kalmar och trakten närmast Jönköping. I november träffade parterna en överenskommelse där Dacke och hans män gavs amnesti gentemot att de svor kungen trohet och att de skulle hjälpa honom mot utländska fiender.

  Detta var emellertid början på slutet av upproret eftersom överenskommelsen skapade inre stridigheter inom upprorsrörelsen. Man hade inte kommit fram till någon lösning angående handeln, skatterna eller den kyrkliga övergången till reformationen. Samtidigt nåddes Dacke av ombud från kejsaren och hertigen av Mecklenburg som erbjöd sitt stöd i upproret mot den svenske kungen, vilket man dock avböjde. Dacke proklamerade för vapenstilleståndet och den överenskommelse som inträtts, vilken trotsades av vissa lokala bondehövdingar och som splittrade upprorsrörelsen än mer. Gustav Vasa hade beordrat vapenvilan för att vinna tid och hindra spridningen norrut. Han behövde mer tid för upprustning och värvning av krigsfolk från Europa värvades nu av kungen som inte hade några inga intentioner att hålla sin del av vapenvilan.

  I slutet av februari år 1543 satte kungen in sina trupper i kampen mot Nils Dacke och för att krossa allt motstånd i Småland. Trots ett flertal försök till motstånd och hård kamp var Dackefejden dömt till nederlag. Upprorsrörelsen var splittrad samt att man hade brist på förnödenheter. Detta orsakade att stridsviljan mattades ut hos Dacke och hans anhang. Inom några veckor var allt organiserat motstånd brutet och kungens män höll bygderna i Småland i ett järngrepp som man inte kom att släppa.

  Intressant, eller hur?

 29. smalanningen skriver:

  Länk till uppsatsen i sin helhet för den intresserade.

  http://www.uppsatser.se/om/dackefejden/

 30. denlilllehavfrue skriver:

  Smalanningen,

  Tak for uddraget. Det er altid spændende at læse næsten 1,000 ord i italic ;-) . Jeg vil foreslå Turistforningen at indsætte en del af denne historiske tekt i sommerbrochuren, hvilket måske kan lokke en del af vore turister til Smålland.

  Dackefejden forklarer iøvrigt, hvorfor så mange øldrikkende svenske stadig indvaderer Helsingør hver dag. Der står jo: ”De ständiga skattehöjningarna och förbudet mot handeln över gränsen till Danmark gjorde att missnöjet ökade bland befolkningen.”

 31. […] Außenminister Carl Bildt, der sein Blog auch weiterhin täglich füllt und dort den Vergleich zum heutigen Verhältnis der beiden Länder […]

 32. Kachina skriver:

  denlilllehavfrue

  Storsvensk invaderade Norrland redan på 1400-talet. Det förekom inga strider eftersom kvaener och samer är fredliga människor. Den enda incident som förekom var när Storsvensk bränd inne de samiska hövdingar som skulle förhandla i en kyrka utanför Vilhelmina.

  Det är snart dags för Norrlands självständighetsförklaring. Ett Norrland fritt från tyrannen Storsvensk som ålägger oss tunga skattebördor och stjäl våra naturtillgångar. Jag förväntar mig att Danske Turistforningen blir de första att erkänna vår nya stat, före USA som naturligtvis välkomnar den nya staten i världssamfundet.

 33. denlilllehavfrue skriver:

  Kachina,

  ”Norrlands självständighetsförklaring” lyder som en spændende mulighed. Den skal vi absolut overveje at støtte. Men – som du ved – vi har også fået nogle diplomatiske følere gennem Oscar og hans ven Svante vedrørende Jämtland risløvelse fra Sverige.

  Det kommer nok til at afhænge af hvem der har de mest overbevisende argumenter.
  Og så er der jo stadig Skåne …

 34. bockgaard skriver:

  smalanningen
  Du verkar vara intresserad av landets historia och jag kan avslöja att jag just håller på att arbeta med en bok om medeltidens kanske störste maktspelare, riksdrotsen Bo Jonsson (Grip) som skall bli färdig till hösten. Drotsen var först mycket tysksinnad men blev senare extremt nationalistisk och i mycket en förelöpare till Gustav Eriksson. Se i övrigt om mina böcker på hemsidan/stiftelsen/

  Kachina
  Jag bara väntar på att ni norrlänningar intar den position som ni historiskt och gudagivet är berättigade till.

  Lika förunderligt är det att gotlänningarna låter sig föras i ledband från Stockholm och det skall bli intressant att se hur centralmakten, numera utan egentliga maktmedel, kommer att behandla framtida separationsrörelser.

 35. Kachina skriver:

  denlillehavfrue

  Ni får så gärna ta Skåne, särskilt Malmö, Landskrona och Göteborg där kriminaliteten är i ungefär samma nivå som Kosovos. Malmös banker förlorar tre miljoner i månaden på skimming. I hela området blir folk dagligen knivstuckna och skjutna. Det är i princip fullt inbördeskrig i området och det behövs tuff dansk polis för att få ordning, för svenska polis förstår inte vad de säger.

  Om man vill ha konflikt och söndring hittar man alltid övertygande argument i historien. Oscar III och Svante däremot hittar inget annat än en kortlek och ett bridgebord.

 36. Kachina skriver:

  bockgard

  ”Jag bara väntar på att ni norrlänningar intar den position som ni historiskt och gudagivet är berättigade till.”

  De stämningarna finns. Jag personligen tycker det är roligare att slänga käft med Storsvensk (Han är ungefär lika verbal och dum som Jätten Dumle) Men,…..grogrunden för ett fritt Norrland finns i allra högsta grad och nu, i den av USA stipulerade nya världsordningen, har man verkligen hällt bränsle i brasan.

  Vi får se vad som händer, vem som är först ut, Gotland eller Norrland.

 37. spanaren skriver:

  Kachina,

  Vad jag tror mig veta ser många i Köpenhamn
  Malmö -första staden i Asien när man passerat bron
  i östlig riktning- som ett avskräckande exempel.
  Dessutom har Köpenhamn sina egna problem på
  Nörrebro och vill säkert inte även ta hand om Rosengård.

  Vad gäller Helsingborg/Helsingör har vi i decennier
  ”turat” för inköp beroende på vad som är lönsamt
  beroende på kronkursen. Har aldrig träffat en dansk
  som uppfattat mig som annorlunda svensk än en svensk
  från Kiruna med undantag att danskarna har svårt att
  förstå min skånska dialekt (bortsett från Köpenhamn/Nordsjaelland).
  Finlandssvenskar talar den begripligaste svenskan enlig mina
  danska bekanta.

  Skåne är försvenskat sedan minst tvåhundra år tillbaka. I det sista
  fältslaget i historien mellan Sverige och Danmark vid Bornhöft
  den 7 december 1813 deltog Malmö garnisons trupper som
  en viktig del av svenska armen.
  Notera jag skrev sista inte senaste……

 38. oscar3 skriver:

  Kachina,

  ”Oscar III och Svante däremot hittar inget annat än en kortlek och ett bridgebord.”

  Jovist – vi seglar, lager mat, investerar i Kina og Danmark samt Albansk olja, …

 39. denlilllehavfrue skriver:

  Spanaren,

  Ville du være intersseret i at blive turistguide i Danmark, som du tilsyneladende har en stor indsigt i? Du er jo også flersproget – svensk, russisk, m.m. og kan mange nationaldage. Det er meget populært her. Du kan jo sende os din C.V., om du vil.

 40. Kachina skriver:

  Jag tänker på cowboy-administrationen i USA, den klantigaste Jönsson-liga världen någonsin skådat, som dessutom klonat av sig i Europa. Vilken djävla rävsax den svenska Jönsson-ligan hamnat i. Om de erkänner Kosovo, kan konsekvensen bara blir att de erkänner Norrland om vi utropar vår självständighet.

 41. Josef Boberg skriver:

  GooodDag KaChina,

  Dina uttryckta meningar ovan: ”Hubbard skriver bra och insiktsfullt, första hälften av boken. Sedan, när han gör industri av utbildningen, vänder det sig i magen.” – slut citat.

  Mitt i prick skulle jag vilja säga !

  Hubbard har använt och använder sin i grunden goda insikter till att skapa sig ett eget RIKE – där han har MAKT över sina MEDmänniskor. Han gör helt enkelt som ALLA kända religiösa ledare har gjort sedan många många tusen år tillbakr – och fortsatt gör i dags dato, tyvärr tyvärr…

  Religioners osv i grunden substantiellt SANNA budskap är väl rimligen i grund och botten till för att FRIGÖRA MEDmännsikor med – och INTE att FÖRSLAVA MEDmänniskor med ? Eller har jag fått något helt om baktassen – eller är det wåra religiösa/politiska/ekonomiska ledare som är ute på åtta famnar djupt vatten utan att kunna simma ?

  Ha det… :-) /önskar frihets-vännen Josef

 42. spanaren skriver:

  denlillehavfrue,

  Jag fortsätter nog att leva här på min ringa svenska pension.
  Har arbetat i ett danskt rederi (Tholstrup) några år med
  hemmahamn i Fredericia (Museumet där var mycket intressant).
  Kosten ombord var otroligt bra. Det enda problemet var
  att kommunicera med min Kaptajn som var från Färöarna
  och varken förstod svenska eller skånska. Nåja, vi kunde ju
  tala med varandra på engelska som på andra fartyg med
  ”mixed crew” – till exempel singaporeanska.

  Har jag fel i vad jag skriver om Danmark/Sverige?

 43. lillies skriver:

  Intressant om Dacke fejden. Har dock läst åtskilliga historieskrivningar av detta vars innebörd varit att åtskilliga i områdena som varit danska var ganska nöjda över att komma att tillhöra Sverige då det feodala inslaget var betydligt mindre och det var lättare att skaffa sig en egen jordplätt istället för att träla på någon annans. Men det är klart, ökat självstyre innebär ju också att det kan bli lite tuffare om skörden regnar eller fryser bort (eftersom man inte har någon ”herre” som skall ”ansvara” för ens väl och ve).

  denlillehavfruen,

  vet du om det finns någon tid på året som är särskilt bra att besöka Den Japanske Haven i Århus (hösten så klart men jag undrade om det kan finnas några särskilda evenemang eller något som man kan planera in samtidigt)?

 44. lillies skriver:

  josef,

  jag håller med dig angående religion. Som jag sagt tidigare så är jag inte religiös själv även om jag är med i svenska kyrkan och röstar allt som oftast på KD. Däremot har jag läst lite om olika religioner när min f.d. sambo pluggade religionskunskap och när jag skulle förhöra han inför prov (ja, jag är ju konfirmerad också). Efter vi separerade så fick jag behålla böckerna. Jag tror personligen inte på att det finns något ”övermäktigt allseeende” väsen (förutom människotillverkade satelliter) men däremot tror jag att de kan fungera som exempelvis vägledande, inspirerande eller bara tankeväckande (texterna och innehållet alltså) men det kan man kanske lika väl få av något annat .

 45. Kachina skriver:

  (förutom människotillverkade satelliter)

  Du tror alltså att den fysiska människan på den här planeten är den högsta livsformen i Universum?

 46. lillies skriver:

  kachina,
  jag talade om ”övermäktigt allseende väsen” (egenskaper som gudar oftast brukar tillskrivas, speciellt i de varianter där guden är en gud som straffar) vilket nödvändigtvis inte behöver vara detsamma som ”högsta livsformen”.
  Vad som sedan kan karakteriseras som ”högsta livsformen” kan vidare säkerligen diskuteras i närapå oändlighet.

  Rätt lustig historia med ursprung från Australien av alla ställen:

  ”They made her cry on the court when they told her.”

  http://www.kommersant.com/p-12124/Lauren_Sharapova_grunting/

 47. bestofmankind skriver:

  hillary2,

  När du känner för, när som helst, är jag (vi ) kvar här i bloggen och gärna växlar några ord med dig…det vet du!

 48. denlilllehavfrue skriver:

  Lillies (10:20 a.m.)

  Her er nogle idéer: http://www.visitdenmark.com/siteforside.htm . Sajtens mange sprog (spansk, russisk, kinesisk, osv.) hjælper sikkert også andre CB bloggere.

  Jeg selv kan godt lide Det Kongelige Teater (Gamle Scene) og den ny Opera. Nationalmuseet og Louisiana er andre perler.

 49. smalanningen skriver:

  bockgaard: Jodå jag är intresserad. I skolan hatade jag historia, men det har jag tagit igen på gamledar. Främst är jag intresserad av min hemtrakts historia (Värend), blev fascinerad av Dackefejden redan som ung grabb; på de två sätt som man kan berätta historien på: Ur segrarens synvinkel och ur förlorarens.

 50. smalanningen skriver:

  lilies: Du har rätt i att dansken inte var jättepopulär som arbetsgivare, det ansågs mångt värre att arbeta på danska gårdar än svenska… men precis som Dackefjeden handlade om så ville man i gränslandet (Småland) gärna handla direkt med Skåne/Halland/Blekinge istället för att gå via Sveriges hamnar.

 51. denlilllehavfrue skriver:

  Smalanningen,

  Du har helt ret at danske arbejdsgivere dengang var meget skrappe (det er de også idag). Denne store dansk/svenke film ”Pelle Erobreren” viser det:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Pelle_the_Conqueror . Kom her over og se den igen!

 52. smalanningen skriver:

  denlillehavfrue: Pelle Erövraren, ja… en fantastiskt fin film som alla borde se!

  Jag ska till Danmark om igen om några månader, ett kusinbarn som ska konfirmeras :) Ser redan fram mot det.

 53. nilsbildt skriver:

  Blev inte Halland svenskt redan i freden i Brömsebro 1645?

 54. Kachina skriver:

  Aha, Nils. Det är till att slå farsan på fingrarna när det gäller historiska kunskaper. Rätt så, det gäller att hålla ordning på de gamla gubbarna, så de inte rör ihop det till en soppa. :-)

%d bloggare gillar detta: